SE448139B - Digitalt transmissionsutrustning med kodnings- och avkodningsutrustning - Google Patents
Digitalt transmissionsutrustning med kodnings- och avkodningsutrustningInfo
- Publication number
- SE448139B SE448139B SE8004301A SE8004301A SE448139B SE 448139 B SE448139 B SE 448139B SE 8004301 A SE8004301 A SE 8004301A SE 8004301 A SE8004301 A SE 8004301A SE 448139 B SE448139 B SE 448139B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- telegram
- word
- transmission equipment
- words
- equipment according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L1/00—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
- H04L1/08—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by repeating transmission, e.g. Verdan system
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L1/00—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
- H04L1/12—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by using return channel
- H04L1/16—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by using return channel in which the return channel carries supervisory signals, e.g. repetition request signals
- H04L1/18—Automatic repetition systems, e.g. Van Duuren systems
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L7/00—Arrangements for synchronising receiver with transmitter
- H04L7/04—Speed or phase control by synchronisation signals
- H04L7/041—Speed or phase control by synchronisation signals using special codes as synchronising signal
- H04L7/042—Detectors therefor, e.g. correlators, state machines
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Detection And Prevention Of Errors In Transmission (AREA)
- Error Detection And Correction (AREA)
- Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)
Description
448 1s9 2 är även kända mera invecklade polynoma checker, som härledas från eüzpølynom och som avkodas efter sanma polynom.' _ För felupptäckning och felrättning är det vidare känt att använda ordupp- repníng. Avkodningen består dåii att de upprepade transmissionerna av samma ord jämföras bit för bit och man anser den bit för korrekt som är oftast förekommande.
Metoden kallas för felrättning genom flertalsanpassning och den har dessutom varit föreslagen att användas vid jämförelse av bitkombinationer. Det praktiska värdet av dessa skilda medel kan dels beräknas dels mätas genom en storhet som be-1 tecknas som telegramacceptans, och härmed förstås förhållandet, angivet i procent, mellan antalet korrekt mottagna telegram och antalet avsända telegram.
Den föreliggande uppfinningen avser digitala transmissionsutrustningar med kodnings- och avkodningsmedel som omfattar synkroniseringsmedel, och den har till uppgift att säkerställa en ökad telegramacceptans även vid användning av transmissionsmedia med ofta uppträdande bitfel, som särskilt förekommer i skurar.
Detta uppnås genom de medel som anges i patentkravets 1 känæfiecknande del.
Den.därigenom uppnådda ökade telegramacceptansen framgår av ritningsfiguren h, såsom kommer att beskrivas närmare i den följande detaljerade beskrivningen.
Uppfinningen komner att beskrivas närmare i det följande under hänvisning till de bifogade ritningarna. - Fig. 1 visar ett blockschema för en utförings-g fonn för en radiostation för en transmissionsutrustning enligt uppfinningen. - Fig. 2a och Zb visar kända telegram. - Fig. 3a t.otm¿ 3f visar ett antal telegram sända medelst transmissionsutrustningen enligt uppfinningen. - Fig. Å visar _ mätresultat i form av kurvor för telegramacceptansen som funktion av medel-HF- signalen för tva kända digitala transmissíonsutrustningar och för två utförings- former av digitala transmissionsutrustningar enligt uppfinningen.i Z Den i fig. 1 visade radiostationen omfattar en antenn 1, som via en antenn- ledning 2 är förbunden med en antennomkopplare 3, som har ett elektroniskt styrt relä Å, som kan förbinda antennen 1 med antingen en sändare 5 eller en mottagare 6.
Ett likaledes elektroniskt styrt relä 7 har växlingskontakter 8, som kan förbinda sändaren med antingen en modulator 9 eller en mikrofonförstärkare l0 med en mikro- fon il, och vidare har växlingskontakter l2, som kan förbinda mottagaren 6 med antingen en demodulator l3 eller med en förstärkare med en ljudâtergivningsapparat 15.
Reläerna Å, 7 och 12, sändaren 5, mottagarencï 6, modulatorn 9 och de- modulatorn 13 är via ledningar förbundna med ingångs-utgångsenheten 16 i en mikro- dator, som grundar sig på en mikroprocessor 17, som på i och för sig känt sätt är' förbunden med en tidsregmlator 18, med ROM- och/eller PROM-minne 19; med ett RAM- minne20 och med en taktpulsgenerator 21. Mikrodatorn kan vidare via icke närmare visade ledningar 22 vara förbunden med skilda manöverutrustningar, såsom lampor, klockor, presentationsanordningar;_tryckknappar, omkopplare, skrivare eller lik- ' nande. _ V " Q (L.
A3 ,;s. al* 448 139 Den nu beskrivna sändaren-mottagaren är givetvis anordnad för komnunikation av såväl binära telegram som av analogsignaler, exempelvis i form av tal, och ut-7 göres av en utföringsform med skiftning mellan digital och analog transmission.
ROM-minnet 19 har i detsamma inläst information om på vilket sätt de telegram skall formuleras som via modulatorn 9 och sänhmen 5 skall sändas till en främmande mottagare, och om på vilket sätt telegram som mottagas från en främmande sändare skall avkodas.
Telegrammens informationsinnehåll är godtyckligt men kan utgöras av 7 information för selektivt anropande av en annan önskad abonnent, eller av informa- tion, exempelvis om ett tillstånd, som registreras lokalt, och som inkommer analogt eller digitalt via en av ledningarna 22. _ _Fig. 2 visar en kända uppställning (format) för ett telegram med feldetektering men utan felhonæktkhhfltsamas telegramlängd är 52 bit, av vilka .de första 12 användas för telegramsynkronisering, de nästa 32 är data och de sista 8 är cykliska redundanscheckbit (CRC), som såväl sändaren som mottagaren kan räkna ut på grundval av de 32 databit. Om det av mottagaren konstateras att dessa checkbit är irrelevanta ifråga om de mottagna databit, tages detta som ett tecken på ett detekterat transmissionsfel och telegrammet kasseras.
Uppställningar av denna typ användas allmänt i flera länder på grund av den enkla uppbyggnaden, men då ett enda bitfel i telegrammet medför att detta avvisas såsom falskt, är telegramacceptansen, såsom framgår av kurvan hl i fig. ü, jämförelsevis dålig. i En annan uppställning som har anpassats till att innehålla 32 databit för att giva en relevant jämförelse, men i övrigt har utformats enligt kända principer, ger såväl feldetektering som felkorrigering. _ ' Denna telegramuppställning, som visas i fig. 2b, är på totalt l2Ä bit och börjar med 32 bit enligt ett avtalat mönster med hög autokorrelationskoefficient som ensamt tjänar som telegramsynkroniseringsmönster. Felrättningen | telegrammets_ synkroniseringsdel framgår av att endast 28 av de totalt 32 bit måste vara korrekt mottagna för att telegramsynkroniseringsmönstret skall accepteras. _ Detta kriterium är en lämplig kompromiss mellan att tolerera så stort antal fel som möjligt utan att antalet falska telegramsynkroniseringar blir generande.
Telegramsynkroniseringsdelen följes av totalt 92 bit. Härav är 32 databit och 8 CRC-bit och de återstående 52 bit är redundansbit.
A Felrättningen i denna del av telegrammet sker genom att koda de 32 data- bit och de 8 CRC-bit enligt en så kallad Hageflængerkod, som beskrivits av D.H.
'Hagelbarger i Bell System Tech. Journal, vol. 38, 1969, sid. 969-98ü.
Denna kod har den egenskapen att den kan rätta upp till och med 6 bitfel i rad. Därefter skall nästa 19 bit vara riktiga och därefter kan den återigen rätta upp till 6 bitfel i rad osv. Telegramacceptansen för den här beskrivna telegram- -uppställningen har visats genom kurvan H2 i fig. h. 448 139i En utföringsform för en telegramkod med en telegramlängd av 96 bit och 7 utförd medelst en transmissionsutrustning enligt uppfinningen har visats i fig. 3a.
Här betecknar Bl, B2, B3 och Bü resp. databyte nr 1, 2.3 och Ä och det påpekas att l byte är lika med 8 bit. Här betecknar databyte ett 'brd" och det framgår att' det första ordet sändes och efterföljes av tvâ upprepningar, och därefter upprepas samma mönster för de tre nästa orden i telegrammet. Åvkodningen sker pâ det sätt. som anges under g)'i patentkravet l. Det framgår-att en.byte i var och en av fyra grupper om tre byte kan vara behäftat med fel utan att detekteringen störes, och härav framgår felkorrigeríhgen. Om mera än en av tre byte i en grupp är be- häftad med fel, kommer ingen av jämförelserna att utvisa identitet, och därmed kommer telegrammet att avvisas, och härav framgår feldetekteringen. Byte-flertalsan- I passning medför därmed även feldetektering, i motsats till bit-flertalsanpassning, som endast är en felkorrektion, genom att minst 2 av_3 byte skall vara identiska, me- dan vid bit-flertalsanpassning minst Ziav 3 bit skall vara identiska, och detta kommer naturligtvis alltid att vara uppfyllt.i i 7 _ 7Speciellt medför byte-flertalsanpassning en fördel, när ingångssignalen till avkodaren är tillfällig (brus). Här kommer en-bit-flertalsanpassning att alltid giva ett felaktigt meddelande, medan vid byte-flertalsanpassning skall de enstaka bit i minst två byte stämma överens. Det kan emellertid inträffa att två byte i en grupp båda drabbas av fel i två lika placerade bit. Härvid förefinns möjlighet för en falsk detektering. Denna möjlighet förefinns i vilken som helst kodning. Om man vill säkerställa sig mera än vad som här implicit angivits, kan telegrammet ut- vidgas med ytterligare en byte, som här fungerar som cylisk redundanskohtroll (CRC).
Denna byte skall då upprepas liksom de fyra databyte och avkodas på samma sätt.
I I den hittills gjorda beskrivningen har telegramsynkroniseringen icke medtagits med hänsyn till tydligheten. Det faktiskt utsända bitmönstret är därför icke det som visats i fig. 3a_utan detsamma visas i fig. 3b. Det påpekas här att det insatta tecken som utgöres av "+Ü inom en cirkel symboliserar en exklusïv-eller- operation. Flera sätt är kända för att utföra denna operation. Byte Cl - C12 re- presenterar 12 byte, vilka är avtalade som synkroníseringstecken och är valda från ett bitmönster med hög autokorrelationskoefficient, vilket betyder att bitmönstret utgör en pseudo-tillfällig binär sekvens med lika många 0-bit som 1-bit, exempelvis alstrade i ett skiftregister med en eller flera âterkopplingar. l avkodaren underkastas de l2 mottagna byte_en exklusiv-eller-process med det valda synkroniseringsbitmönstret, varigenom de ursprungliga orden framkommer, eftersom ett ord som två gånger underkastas en ekklusiv-eller-process med samma ord, s kommer att återuppstå oförändrat. Härigenom uppnås att om avkodaren | sitt lager icke har det rätta "fönstret" av bit, kommer det att förefinnas mycket liten sanno- likhet för att någon av jämförelserna visar identitet. Härav framgår telegram- synkroniseringen. De 12 byte Cl - C12 inramar på detta sätt det meddelande som skall avkodas, dvs. avkodaren känner början och slutet. Telegramsynkronisering.enligt 11+ U m* 448 139 5 ,uppfinningen medför därigenom att det icke är nödvändigt med ett telegramsyn- kroniseringsmönster före meddelandena, såsom visats i fig. 2a och Zb. _, Genom att välja olika bitmönster Cl - C12, där vart och ett har en hög autokorrelationskoefficient men inbördes är ortogonala, kan telegramkoden enligt uppfinningen omedelbart användas för selektiva anrop. Det kan härigenom ske anrop till olika enheter genom att endast ändna synkroniseringsmönstret, dvs. utan att använda bit från själva meddelandet. 7 Det är känt att vid datatransmission via mobil radio kommer bitfelen att ofta uppträda med ett antal bitfel i rad. Det kan därför vara fördelaktigt att i stället för bitmönstret i fig. 3a välja det i fig. 3: visade bštmönstret, som motstår upp till 16 bitfel i rad förekommande upp till två gånger. Två bitfel- grupper med vardera 9 bitfel med ett avstånd av 39 bit kommer med säkerhet att . rättas. I 7 En annan möjlighetâramm välja den i fig. 3d visada~ sekvensen, som kan motstå upp till 32 Htfel i rad förekommande en gång. Bitfelgrupper med 25 bitfel rättas med säkerhet. i Huruvidaa man vill välja uppställningarnà enligt fig. 3a, 3c eller 3d be- _ ror på en avvägning av önskningarna ifråga om felkorrigeringsegenskaperna. 0lägen-- heten med en ökad motståndsförmâga mot bitfel i rad är en mindre motståndsförmåga mot .jämnt far-delade b: tfel. i I fig. Ä visar kurvan #3 telegramacceptansen för koden enligt fig. 3c. Ännu större telegramacceptans kan uppnås, om man ökar telegramlängden till exempelvis 128 bit. Man kan då sända varje ord fyra gånger, såsom framgår av fig. 3e. Denna uppställning motstår upp till 16 bitfel i rad förekommande upp till Å gånger, och Å bitfelgrupper, som var och en är på upp till 9 bitfel med minst 23 bit avstånd, rättas med säkerhet. Såsom framgår av fig. 3f kan orden omkastas, så att vad som upprepas är ett ordpar, och jämförelsen kan då ske mellan de enskilda orden eller mellan ordpar. Ett.sådant telegram som det i fig. 3f visade motstår upp till 32 bitfel i rad för varje hälft av teiegrammet och grupper på 25 bitfel i rad med ett avstånd av 39 bit rättas med säkerhet. Telegramacceptansen för en på detta sätt kodad transmission framgår av kurvan åk i fig. Ä.
Genom att anpassa den under avkodningen skeende raden av jämförelser till transmissionskanalensstatistiska bitfelsfördelning är det möjligt att förbättra itelegramacceptansen för den ifrågakommande transmissionssträckan. Även om det ' i samband med fig. 2 visats att avkodningen sker medelst en mikrodator, är det tydligt att jämförelseproceduren kan ske i kretsanordningar som är uppbyggda av integrerade komponenterav-standardtyp och exempelvis av TIL- eller CMOS-typ.
Claims (1)
1. a) b) c) e) 'fl s) .hl n) .n K Digital transmissionsutrustning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av: i44si1z9 D Ä e ß Patentkrav Digital transmissionsutrustning med: g _ kodningsutrustning med medel för uppdelning av en informationssträng i telegram och varje telegram i ord; 7 avkodningsutrustning; och Ii Z synkroniseringsmedel; medel genom vilka varje ord upprepas åtminstone en gång, e t e c k n a d av kombinationen av följande särdrag: medel som åstadkommer en exklusiv-eller-sammansättning av varje ord och ordupprepning áv var sin del av ett på förhandiavtalat bitmönster med-hög áutokorrelationskoefficient; D I " medel som vid avkodningen exklusiv-eller-sammansätter varje ord eller ordupprepning med var sin del av samma bitmönster; ocn medel varmed det sker en jämförelse av varje ord med varje upprepning av samma ord till dess att jämförelsen uppvisar identitétg; I medel varmed en dylik identitet godtages som ett korrekt mottaget ord men, om identitet icke förefinns, avvisar ordet; medel varmed funnen identitet dessutom utnyttjas som synkroniseringsin-- formation. I Digital transmissionsutrustning enligt krav l, k ä n n e.t e c k n a d av: medel varmed varje ord i telegrammet upprepas ett antal gånger innan nästa ord i telegrammet avsândes. 'medel varmed ett telegram uppbygges av sekvenser, som upprepas ett antal gånger och som vardera består av två eller flera ord. Digital transmissionsutrustning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av: medel varmed jämförelsen av tvâ ord i en upprepningssekvens utföres syste- matiskt och avbrytes så snart som det konstaterats tvâ lika ord. I Digital transmissionsutrustning enligt krav ll k ä n n e t e c k n-a d av: medel varmed ett telegram återvinnes genom ett av telegramlängden beroende antal upprepade systematiska identitetsresulterande jämförelser av två eller flera ord.f Z Digital transmissionsutrustning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d gav: medel varmed jämförelsen av de upprepningsvis förekomnande orden i ett telegram kombineras för att uppnå en minskning av antalet nödvändiga jäm- förelser.~ (fi få M3* 448 139 Digital transmissíonsutrustning enligt krav 1, k ä n e t e c k n a d av: medel varmed ett. telegram avvisas såsom falskt om endast en av de upprep- ningsvis systematiskt utförda jämförelserna eller kombination av jäm- förelser icke resulterar identitet.
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK243679A DK147535C (da) | 1979-06-12 | 1979-06-12 | Digitalt transmissionsudstyr med kodnings- og dekodningsudstyr |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8004301L SE8004301L (sv) | 1980-12-13 |
SE448139B true SE448139B (sv) | 1987-01-19 |
Family
ID=8112355
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8004301A SE448139B (sv) | 1979-06-12 | 1980-06-09 | Digitalt transmissionsutrustning med kodnings- och avkodningsutrustning |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
DE (1) | DE3022047A1 (sv) |
DK (1) | DK147535C (sv) |
FR (1) | FR2458958A1 (sv) |
GB (1) | GB2052217B (sv) |
SE (1) | SE448139B (sv) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2529040B1 (fr) * | 1982-06-18 | 1986-04-11 | Thomson Csf | Systeme de radiocommunications a sauts de frequence, a redondance inter-paliers |
FR2587571B1 (fr) * | 1985-09-18 | 1993-04-30 | France Etat | Procede et dispositif de transmission de donnees numeriques a reduction des effets de la distorsion intersymbole |
GB2249003A (en) * | 1990-10-19 | 1992-04-22 | Stc Plc | Data transmission in burst mode |
DE19833292A1 (de) * | 1998-07-24 | 2000-01-27 | Dornier Medtech Holding Int Gmbh | Verfahren zur kontaktlosen Übertragung von Daten und Vorrichtung zur Durchführung desselben |
WO2006098498A1 (en) * | 2005-03-18 | 2006-09-21 | Nec Electronics Corporation | Data transmitting apparatus, data receiving apparatus, communication system, error detection method and program |
ITTO20070073A1 (it) * | 2007-02-01 | 2008-08-02 | Alenia Aeronautica Spa | Procedimento e sistema per il controllo remoto di velivoli. |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3305636A (en) * | 1963-05-14 | 1967-02-21 | James E Webb | Phase-shift data transmission system having a pseudo-noise sync code modulated with the data in a single channel |
US3842399A (en) * | 1974-01-02 | 1974-10-15 | Bell Telephone Labor Inc | Repetitive byte recognition circuit |
-
1979
- 1979-06-12 DK DK243679A patent/DK147535C/da not_active IP Right Cessation
-
1980
- 1980-06-09 SE SE8004301A patent/SE448139B/sv not_active IP Right Cessation
- 1980-06-11 FR FR8012936A patent/FR2458958A1/fr active Granted
- 1980-06-12 GB GB8019256A patent/GB2052217B/en not_active Expired
- 1980-06-12 DE DE19803022047 patent/DE3022047A1/de not_active Withdrawn
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
GB2052217A (en) | 1981-01-21 |
DK147535C (da) | 1985-02-25 |
SE8004301L (sv) | 1980-12-13 |
FR2458958B1 (sv) | 1983-08-19 |
GB2052217B (en) | 1983-10-05 |
FR2458958A1 (fr) | 1981-01-02 |
DK147535B (da) | 1984-09-17 |
DK243679A (da) | 1980-12-13 |
DE3022047A1 (de) | 1980-12-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2375821C2 (ru) | Устройство и способ для передачи и приема информации для обнаружения ошибки в системе связи | |
US5434886A (en) | Digital communication system | |
US6862706B2 (en) | Method for a general near optimal turbo code trellis termination | |
US6199190B1 (en) | Convolution decoding terminated by an error detection block code with distributed parity bits | |
EP0824817B1 (en) | Apparatus and method for communicating data word blocks together with control words | |
KR20100065192A (ko) | 무선 통신 시스템에서 다단 순환 중복 검사 코드 | |
US20010000543A1 (en) | Method for decreasing the frame error rate in data transmission in the form of data frames | |
JPS5864850A (ja) | 2進デ−タ・シ−ケンスの終りの高速決定装置 | |
EP0446745A2 (en) | Viterbi algorithm outputting a plurality of most probable sequences in descending probability order | |
US5410309A (en) | Method and system for communicating data | |
JP4015465B2 (ja) | 通信システムの制御チャネルを介してシグナリング情報を送信する方法 | |
US6385752B1 (en) | Method and apparatus for puncturing a convolutionally encoded bit stream | |
US20020141507A1 (en) | Method and apparatus for error correction | |
US4471485A (en) | Method of protection against errors in transmission of radiotelegraph messages and a device for the application of said method | |
SE448139B (sv) | Digitalt transmissionsutrustning med kodnings- och avkodningsutrustning | |
US6522704B1 (en) | Data reception apparatus and data reception method | |
US4635262A (en) | Method of detecting synchronization errors in a data transmission system using a linear block code | |
EP0983655A1 (en) | Bit detection method in a radio communications system | |
US20040150545A1 (en) | Coding method | |
JP2004523187A5 (sv) | ||
AU2004222832B2 (en) | Apparatus and method for transmitting/receiving error detection information in a communication system | |
GB2089175A (en) | Digital transmission systems | |
JPH0654920B2 (ja) | デ−タ伝送方式 | |
JPH02172350A (ja) | セル伝送方式 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8004301-1 Effective date: 19910131 Format of ref document f/p: F |