SE448033B - Baktvettanleggning for en utspedningsapparat - Google Patents

Baktvettanleggning for en utspedningsapparat

Info

Publication number
SE448033B
SE448033B SE7904222A SE7904222A SE448033B SE 448033 B SE448033 B SE 448033B SE 7904222 A SE7904222 A SE 7904222A SE 7904222 A SE7904222 A SE 7904222A SE 448033 B SE448033 B SE 448033B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
probe
collecting vessel
path
backwash
movement
Prior art date
Application number
SE7904222A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7904222L (sv
Inventor
R O Simpson
P P Cabrera
Original Assignee
Coulter Electronics
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US05/906,235 external-priority patent/US4148859A/en
Priority claimed from US06/014,306 external-priority patent/US4220621A/en
Application filed by Coulter Electronics filed Critical Coulter Electronics
Publication of SE7904222L publication Critical patent/SE7904222L/sv
Publication of SE448033B publication Critical patent/SE448033B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N1/00Sampling; Preparing specimens for investigation
    • G01N1/28Preparing specimens for investigation including physical details of (bio-)chemical methods covered elsewhere, e.g. G01N33/50, C12Q
    • G01N1/38Diluting, dispersing or mixing samples

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)
  • Automatic Analysis And Handling Materials Therefor (AREA)

Description

448 oss 2 ___-sa. baktvättmediet mottages .
En uppbyggnad som beskrivits i det sistnämnda patentet omfattar ett mot- tagníngskärl i form av ett ihåligt kärl med segmentkonfiguration och försett med en inloppsöppning i en vägg. Kärlet är anbragt svängbart för en selektiv, begrän- sad vridning omkring en axel som går genom ett hörn därav. Kugghjul har anord- nats för att åstadkomma en svängningsrörelse av kärlet omkring monteringsaxeln för att bringa inloppsöppningen i linje med sugröret, så att som baktvättvätska an- vänt utspädningsmedel kan avgivas från sugröret till inloppsöppningen. Det som baktvättvätska tjänande utspädningsrnedlet som mottagits i uppsamlingskärlet har avlägsnats därifrån genom att kärlet utsättes för vakuum, och en ledning går till en avfallsbehållare på avstånd från apparaten.
Vissa problem har uppträtt vid användningen av den nämnda baktvättan- läggningen. Ett problem innefattar hanteringen av behållaren från ett overksamt läge till ett läge där baktvättvätska mottages. Behållarens inloppsöppning måste placeras i närheten av sugrörets avgivningsände men skild från denna. Vid av- givningen kan det uppkomma en viss stänkning. Det förefinns då icke endast möj- lighet för att en del av det avgivna íluidet går förlorat utan det förefinns även pro- blemet att det uppträder förorening av omgivningen. Detta är en särskild olägen- het när innehållet har föroreningar i form av organismer som orsakar gulsot och eventuellt frätande eller kemiskt aktiva fluida.
Enligt det sistnämnda patentet har vakuum enbart använts för att suga baktvättvätska från behållaren eller uppsamlingskärlet till en avfallsbehållare.
Det är emellertid betydelsefullt att åstadkomma organ för att åstadkomma en tä- tande koppling mellan sondensavgivningsände och behållaren och att vidare anord- na organ för att säkerställa att baktvätt sker endast när en tätande förbindelse har åstadkommits mellan sugrörets avgivningsände och det organ som anordnats för att mottaga baktvättvätskan och det kvarstående material som utdrivits därigenom.
Genom uppfinningen åstadkommes sålunda en baktvättanläggning som kan arbetsverksamt kopplas för att användas tillsammans med en ntspädningsanlägg- ning av den typ som innefattar ett sondorgan, som inkluderar en sond med en kom- binerad intags- och avgivningsände, en källa för utspädningsmedel, och lednings- organ som förbinder den nämnda källan för utspädningsmedel med det nämnda sond- organet, och den nämnda baktvättanläggningen är arrangerad att leda utspädnings- medel som en sköljvätska från källan därför till och genom sondens avgivnings- ände längs den bana som tages genom intaget men i motsatt riktning därtill vid ett förutbestämt steg under utspädningsanläggningens verksamhet, och ett mottag- ningskärl för att mottaga den för baktvätt använda vätskan från sondorganet. Det för uppfinningen särskilt kännetecknande är att det förefinns organ uppburna av ett av det nämnda mottagningskärlet och sondorganet för att åstadkomma en tät sam- verkan däremellan, med organ för att uppbära det nämnda sondorganet och det 11 448 033 nämnda mottagningskärlet för relativrörelse längs en förutbestämd bana mellan ett läge skilt från det nämnda sondorganets avgivningsânde och ett läge som sam- verkar med det nämnda sondorganets avgivningsände genom en tät koppling med detta, och organ som anger den nämnda rörelsebanan samt drivorgan för att för- flytta åtminstone ett av mottagningskärlet och sondorganet fram och åter längs den nämnda rörelsebanan.
För att uppfinningen skall förstås bättre kommer densamma att beskri- vas mera detaljerat i det följande under hänvisning till bifogade ritningar. - Fig. l visar schematiskt en utspädningsanläggning med den förbättrade baktvättanlägg- ningen enligt uppfinningen införlivad därmed. - Fig. 2 är en sidovy av den upp- samlingsapparat som användes i baktvättanläggningen enligt uppfinningen. - Fig. 3 visar apparaten enligt fig. 2 i ett 900 vridet läge för att visa verksamhet av den- samma. - Fig. 4 visar schematiskt, . och med vissa delar isärförda, bärorgan, uppsarnlingskärl och styrorgan använda i den i fig. 2 och 3 visade apparaten. - Fig. 5 visar schematiskt en modifierad utspädningsanläggning med den tillhörande förbättrade baktvättanläggningen enligt föreliggande uppfinning. - Fi g. 6 visar schematiskt en ytterligare utföringsform av den .förbättrade baktvättanläggningen.
- Fig. 7 visar schematiskt ännu en utföringsform av den förbättrade baktvättan- läggningen. - Fig. 8 visar schematiskt ytterligare en utföringsform av den för- bättrade baktvättanläggningen enligt uppfinningen.
Till en början torde det vara lämpligt att angiva det allmänna schemat för anläggningen enligt uppfinningen genom att förklara de funktioner som skall utfö- ras.
En fluidumsampel erhålles på något lämpligt sätt. En sampelsugsond in- föres i sampeln och en viss kvantitet av denna sampel sugs in i en första del av anläggningens fluidumöverföringsventil. Ventilen arbetar för att i segment upp- dela en liten mätt del av sampeln däri och en dylik del utspädes med en förutbe- stämd kvantitet utspädningsmedel. Den resulterande suspensionen överflyttas därefter tillsammans med det tillsatta utspädningsmedlet till en testapparat, där en eller flera tester eller operationer kan ske på densamma. Vid anläggningen enligt de amerikanska patenten 3. 549.994 och 3. 567. 390 uttages en portion av den först utspädda lösningen från den första testapparaten till ventilen och ledes, till- sammans med en precis volyxn utspädningsmedel, in i en andra testapparat. Efter segmenteringen och överföringen återföres ventilen till sitt begynnelse- eller "samplings"-läge. _ Den baktvättanläggning som beskrivs här kan användas i en annan utspäd- ningsanläggning där ett par skilda utspädningar kan utbildas av en sampel av hel- 'blod genom att mäta och med utspädningsmedlet kombinera olika volyrner av den nämnda sampeln. Dessa utspädningar kan utföras på samma gång, med sampeln och utspädningsenheter förda samtidigt till respektive av paret testställen. Över- . nmnfx, . _ _......~...\-__~»- -----~ t! 448 oss 4 föringsventilen återgår till sin begynnelseställning och baktvättning kan ske genom densamma.
I den sistnämnda utspädningsanläggningen erfordras endast en baktvätt- pump för att samtidigt avgiva sköljvätska till Ventilens två mätavsnitt.
I den beskrivna anläggningen bestod sampeln av helblod. Blodsampeln tenderar härvid att kvarstå i sampelsonden och i överföringsventilens sampelmot- tagningsdel. .Avlägsnandet därav från sampelsonden har berott på att den stora vo- lyrnen av den nästa sampeln har verkat som ett spolningsmedel. Dessutom erford- rar fluidumöverföringsventilen även spolning för att göra densamma fri från de återstående delarna av den gamla sampeln för att härigenom hindra att det sker en delvis blandning eller överföring mellan successiva samplar. Tydligen kan över- föringen av en del av en föregående sampel resultera i fel, särskilt om detfinns avsevärda skillnader mellan samplarnas egenskaper.
I fig. 1 har det schematiskt visats en utspädningsanläggning. En styr- eller fluidumöverföringsventil för den noggranna mätningen av sampeln har all- I mänt betecknats med 10. Ventilen l0 består av tre element, ett mellanliggande eller mittelement 14, som är rörligt i förhållande till stationära yttre element 12 och 16. Elementen 12, 14 och 16 är anordnade koaxiella. Det mellanliggande el- ler mittelementet 14 är en .omsorgsfullt framställd och synnerligen noggrann upp- byggnad med ledningar eller kanaler P-9 och P-IO, vardera på motsatta sidor om en mittaxel omkring vilken det är anordnat att vrida sig. Var och en av de nämn- da ledningarna är konstruerad att medföra en precis kvantitet eller volym av ett fluidum, och vid förflyttningen mellan lägen, varvid det förefinns två dylika lägen, kommer det att avskílja eller uppbära inom sig själv den nämnda fluidumvoly-xnen och släppa igenom den eller överföra den. Denna funktion har representerats ge- nom de linjei- som anger ledningarnas P9 och P10 inriktning i linje med andra som förefinnas i de stationära elementen 12 och 16 i ventilen, och ehuru denna på fig. l representerats genom ett block eller en rektangulär konfiguration har den av ele- menten 12, 14 och 16 bestående ventilen lO företrädesvis en cylindrisk konfigura- tion. Ventilens 10 íluidumöverföringsfunktion kommer här att beskrivas med hän- visning till de fluidumkanalorgan som anordnats i ventilen och genom vilka över- föringen sker och resp. utspädningar framställas och som schematiskt visats i rektangulär konfiguration.
De yttre elementen 12 och 16 är fixerade i förhållande till varandra och vart och ett har två par portar eller kanaler. Dessa har betecknats Pl, P2, P3 och P4 i elementet 12 och P5, P6, P7 och P8 i elementet 16. När mittelementet 14 befinner sig i ett läge, exempelvis det första läget, kommer den vänstra led- ningen eller kanalen P9 att ligga i linje med kanalerna Pl och P5 på samma gång som_ den högra ledningen eller kanalen P10 ligger i linje med kanalerna P3 och P7.
En -vridning av mittelementet 14 för kanalerna P9 och P10 till andra genom strec- 448 053 kade linjer angivna lägen. Ytterligare flöde mellan kanalerna Pl och P5 spärras och likaså ytterligare flöde mellan kanalerna P3 och P7. Kanalen P9 ligger nu i linje med kanalerna P2 och P6 och kanalen P10 ligger i linje med kanalerna P4 och P8.
En vridning av mittelementet 14 är verksamt att avskära eller omfatta en precis volym fluidum ut från en bana och medgiva att den införes i den andra ba- nan under det att den första banan spärras. Detta sker i överföringsventilens 10 båda lägen.
Vid en anläggning som här visas som ett exempel på en utspädningsan- läggning, Ai vilken baktvättanläggningen enligt den föreliggande uppfinningen kan an- vändas med framgång, kommer de skilda fluidumlinjerna att i det följande beskri- vas för bekvämlighets skull, eftersom den beskrivna anläggningen endast utgör ett exempel på omgivningen och icke utgör någon del av uppfinningen.
Fluidumlinjen 20 förbinder kanalen Pl med den normalt stängda kanalen 22 i den pneumatiskt påverkade klämventilen 24, som fungerar som en sampelstyr- ventil. Kanalen 26 går via linjen 28 och Y-linjen 29 till sampelpumpen, vilken vi- sas som en membranpump 30 men även kan utgöras av en sugcylinder. Då en membranpump eller annan volyrnetrisk pumptyp användes, förefinns en ledning till en källa för alternerande vakuum och tryck för att sätta pumpen i verksamhet.
Linjen 32 i Y-linjen 29 går normalt till en öppen kanal 34 i ventilen 24. Kanalen 34 är via en ledning 36 förbunden med avloppet W.
Membranpumpen 30 och ventilens 24 påverkningsorgan 108 är medelst linjerna 109 och 107 kopplade till suglogikdelen av anläggningens totala program.
Fluidumlinjen 38 förbinder kanalen P2 med kanalen 90' i ventilen 40 för utspädningsmedlet.
Fluidumlinjen 42 förbinder kanalen P3 med fluidumlinjen 38 .i punkten 42'.
Fluidumlinjen 44 förbinder kanalen P5 med sampelsonden eller sugröret 48. Det är att lägga märke till att sondens 48 avgivningsände 48' är utbildad att doppa ned i kärlet 50 som är sampelkälla (visad genom en streckprickad kontur).
Kärlet 50 har någon lämplig uppbyggnad och bortdrages eller avlägsnas på annat sätt när den erforderliga kvantiteten sampel har sugits upp därifrån.
Fluidumlinjen 52 förbinder kanalen P6 med blandningskärlet 56 för test- apparaten T-l.
Fluidumlinjen 60 förbinder blandningskärlet 56 med kanalen P8 och kallas ibland för en "tjuv".
Fluidumlinjen 62 förbinder kanalen P7 med blandningskärlet 66 för test- apparaten T-2.
Fluidumlinjen 70 förbinder kanalen P4 med linjen 20 och med den normalt stängda ledningen 22 i sampelstyrventilen 24.
Fluidumlinjen 72 går från styrventilens 76 normalt stängda ledning 74 för 448 oss ° ä! att förbinda linjen 20 i punkten 20' för avgivning av utspädningsmedel.
Fluidumlinjen 78 går från utspädningsmedelförrådet 80 till den normalt öppna ledningen 82 för den pneumatiskt påverkade ventilen 76. Ledningen 96 går via linjen 102 i Y-anordningen 97 till en baktvättavgivare, som visas i form av en membranpump 84 men även kan utgöras av en avgivnings cylinder. Om en membranpump eller annan volymetrisk pump användes, förefinns en ledning till en källa för alternerande vakuum och tryck för pumpens verksamhet. Y-förbin- delsens 9? linje 104 går till en normalt stängd ledning 74 i styrventilen 76.
Ventilen 24 har ett mellanläge där de båda ledningarna 22 och 34 stängas innan den normalt stängda ledningen 22 öppnas. Denna verksarrihetsegenskap sä- kerställer en klar avskiljning under ventilens 24 verksamhet.
Utspädningsmedelpumpen 88 är medelst linjerna 90 och 92 förbunden med ventilen 40. Ventilen 40 kan vara av identiskt samma uppbyggnad som venti- lerna 24 och styrventilen 76. Såsom angivits är fluidumlinjen 38 kopplad till ven- tilens 40 normalt stängda ledning 90'. En fluidumlinje 94 är kopplad till den nor- malt öppna ledningen 92' från utspädningsmedelförrådet 80. Fluidumlinjerna 90 och 92 i Y-förbindelsen 93 kopplar ventilen 40 till utspädningsmedelpumpen 88 medelst en linje 95. Pumpen 88 sättes i verksamhet genom tryckarrangemanget I 88 .
Sampel- och utspädningsmedelpumparna kan vara av vilken som helst uppbyggnad men utgöras företrädesvis av kamrar med volymetriska organ däri som förflyttar sig från ände till ände för att förflytta en fluiduxšríivolyin. Varje pump suger in samma fluidumvolym som den kan pressa ut.
Pumpen 88 kan omfatta en pump med en böjlig membrän och pneumatiskt påverkad genom en källa för alternerande vakuum och tryck. Det har visat sig att en sådan volymetrisk purmp är tillfredsställande som omfattar en kammare med en massiv stång som drives fram och åter genom en tätning för den nämnda kam- maren medelst en luftcylinder, varvid denna cylinder drivas genom införandet av tryckluft som alternerande ledes till cylinderns endera ände.
Pumpen kan inkludera en fjäder för åstadkommande av återgångsslaget, som resulterar i införandet av fluidum i den senast evakuerade kammaren.
En förbättrad baktvättanläggning enligt uppfinningen har i sin helhet be- tecknats med 100. Anläggningen 100 kan användas tillsammans med den redan be- skrivna utspädningsanläggningen och tillsammans med andra anläggningar för rör- ligt fluidum och står i arbetsförbindelse med utspädningsmedelförrådet 80. Linjen 78 går från utspädningsmedelförrådet 80 till den normalt öppna ledningen 82 för den för baktvättfluidum anordnade styrventilen 76. Ledningen 82 är kopplad till armen 96 i Y-förbindelsen 97, och benet 102 är anslutet till avgivningsanordningen 84. Y-förbindelsens 97 andra arm 104 är kopplad till styrventilens 76 normalt stängda ledning 74 och är genom linjen 72 förbunden med överföringsventilens 10 lf/ 448 033 kanal P1.
Cylindern 172 styres genom verksamhet av en magnetventil 97' för att åstadkomma lyftning av kolven 204 och stången 170. Bärorganet 132 svänges för att orsaka att behållaren 110 först skall förflyttas utåt. Bärorganet lyftes därefter för att orsaka att behållaren bringas till att tätande kopplas till sugrörets 48 av- givningsände.
På samma gång möjliggör ventilen 99' att vakuum suges genom behålla- rens 110 kanal 120. Kontrollströmställaren S1 styr en magnetventil 98, som styr pumpens 84 verksamhet och är vidare verksam för att styra ventilens 99 verksam- het för att möjliggöra flöde till avfallsanordningen. _ Efter en lämplig tid avsökes strömställaren S1 elektroniskt för att avkän- na huruvida den är öppen eller sluten. Om den är öppen anger detta fel på åstad- kommandet av den tätande förbindelsen mellan röret 48 och behållaren 110, när ett högt vakuum pålägges för att sätta i verksamhet och sluta strömställaren S1 när tätande förbindelse åstadkommits mellan behållaren och sonden (röret).
När korrekt sätesanliggning har åstadkommits, strömmatas magnetventi- len 98 och härigenom bringas pumpen 84 att arbeta för att avgiva sköljvätska, och även ventilen 99 öppnas för att möjliggöra flöde till avfallsanordningen; Upphöran- de av strömmatningen av magnetventilen 97' orsakar att behållaren drages tillbaka genom omkastad verksamhet av kolven 204.
Det är tydligt att då mikroströmställaren 220 utnyttjas, kommer verkan av strömställarens S1 arbete att övertagas av strömställarens 220 arbete, Öch strömställaren S1 användes icke även om den skulle förefinnas i anläggningen. De båda strömställarna 220 och S1 kan vara verksamma som en skadetålig anordning, så att båda måste vara verksamma för att baktvätt skall erhållas.
I fig. 2 och 3 visas uppsamlingskärlet 110 och monteringen av detsamma.
Uppsamlingskärlet 110 har en kropp 112 med i stort sett rektangulär konfigura- tion. En urtagning 114 med i stort sett rätcylindrisk konfiguration har utbildats i kroppen 112 och mynnar i den övre väggen 118. En urborrning 120 har utbildats genom kroppen 112 och utgör förbindelse mellan urtagningens 114 golv 122 och an- slutning 124.
En i stort sett cylindrisk insats 126 med en storlek och en konfiguration som svarar mot urtagningen 114 är tätt anbragt i urtagningen 114. Insatsen 126 är företrädesvis utbildad av ett kemiskt motståndskraftigt material, exempelvis kiselgummi. Insatsen 126 har en konisk urtagning 128 och en genomgående kanal 130 vid urtagningens 128 botten. När insatsen 126 tagit säte i urtagningen 114 är kanalen 130 koaxiell med och står under tätning i förbindelse med ingången på kärlets 110 urborrning 120 och urtagningen 128 mynnar mot kärlets 110 övre vägg med insatsen jämns med den nämnda övre väggen. Kärlets 110 bas 127 är vink- lad för att underlätta kärlets anbringande i bärtråget 132. 44s oss 8 Bärtråget 132 begränsas av en plan botten 134 och ett par upprättstående parallella sidoväggar 136 och 138. Bottnen 134 sträcker sig utanför väggarna 136 och 138 för att bilda en list 140. Trågets 132 motsatta ände är rundad, såsom visas vid 142, med bottnen 134 inåt skild från de närliggande ändarna på sidoväg- garna 136 och 138.
Gaffelblocket 144 inkluderar från varandra skilda väggavsnitt 154, som mellan sig kan hysa gaffeln 156. Ett par i linje med varandra liggande kanaler 158 har utbildats genom väggarna 154. Gaffeln 156 har en kanal 160, som axiellt ligger i linje med kanalerna 158. En tapp 162 går genom kanalerna 158 och 160 för att kvarhålla gaffeln 156, och de motsatta ändarna 164 på tappen 162 sträcker sig utåt från motsatta sidor på gaffelblocket. Gaffelns 156 del 166 uppbär en gängad hylsa 168 för mottagandeav den gängade änden på luftcylinderns 172 kolv- stång.l70. _ Fig. 3 och 4 visar styr-plattor 174 och 176 anordnade upprättstående och skilda från varandra medelst mellanlägg 178, 180 och 182 och stationär-t fasthåll- na i en dylik grupp genom fasthållningsorgan, exempelvis skruvar 184, som är i- skruvade i gängade kanaler 186 utbildade i mellanläggen 178, 180 och 182 för att bilda en ram. Var och en av plattorna 174 och 176 har ett par spår eller rännor 188 och 190 i plattan 174 och 188' och 190' i plattan 176. Spåren 188 och 188' är linjära och har motstående ändar 192, 194 resp. 192' och 194,. Spåren 190 och 190' är längre än spåren 188 och 1881. Spåren 190 och 190' har motstående ändar 196, 198 resp. 196' och 198,. Ändarna 196 och 196' ligger i linje och ligger skil- da med en sträcka som är lika med det axíella avståndet mellan tapparna 150 och 162. Vart och ett av spåren 190, 190' har en böjd eller krökt del 200 och 200,, som går från ändarna 196, 196' till en plats 202, 202', och härifrån fortsätter spå- ren 190, 190' längs en linje somär parallell med spåren 188 och 188' till ändarna 198, 1982 När plattorna 174 och 176 hopmonterats för att bilda en ram kommer spå- ret 188 och spåret 190 att gå med samma utsträckning som spåret 188' och spåret 190,, med ändarna 152 (på tappen 150) och 164 (på tappen 162) belägna däri, och därigenom angivande en bana längs vilken de nämnda tappändarna kan röra sig.
Tappens 150 ändar 152 ligger i spåren 188, 188' och ändarna 164 på tappen 162 ligger i spåren 190, l90'.
Såsom visas i fig. 2 och 3 är kolvstången 170 fastsatt i en kolv 204, som är rörlig inuti cylindern 206, som har inlopps- och utloppsanslutningar 208, 210 kopplade till en tryckluftkälla (icke visad) medelst lämpliga ventiler och manöver- organ, som står i samband med avgivningsanordningen för utspädningsmedel. Den övre eller .fria ändenär anbragt i gaffeln 214 medelst tappen 216, och gaffeln 214 är utbildad på monteringsorganet 218. ' Uppsamlingskärlet 110 är fastsatt inuti bärtrågetgl32 vid den ände av det- 448 oz; samma som ligger intill listen 140, och den i vinkeln belägna basen 126 samverkar med golvet 134 så att urtagningens axellinje bildar vinkel med trågets 132 väggar 136 och 138.
Under den tid av apparatens program då baktvättcykeln är overksam är tråget 132 beläget inuti den ram som bildas av styrplattorna 174 och 176, och luft- cylinderns 172 kolvstång 170 är utsträckt och tappändarna 152 befinner sig vid ändarna 192, 192' på spåren 188, 188' och tappändarna 164 befinner sig nära än- darna 196, 196' på spåren 190, l90'. Spåren 190, l90'kan vara något längre än vad som erfordras för att kunna taga hand om en viss överrörelse och detta sker med hänsyn till erforderliga toleranser. Trågets 132 inåtgående rörelse stoppas när listen 140 går mot den yta på vilken mellanläggen 180, 182 är anbragta. När bak- tvättcykeln uppnås, kommer tryckluft att införas i luftcylinderns 172 'cylinder 206 via inloppet 208, och härigenom tryckes kolven 204 uppåt och medför kolvstången 170 in i cylindern 206. Eftersom gaffeln 156 är fastsatt på gaffelblocket 144 me- delst tappen 162, kommer ett indragande av kolvstången 170 att draga tappändarna 164 längs de krökta avsnitten 200, 200' av spåren 190, 190' men tappändarna 152 kvarstår vid spårens 188, 188' ändar 192, 192' och tråget 132 svänger omkring den nämnda tappen 150 vid de nämnda spårändarna 192, 192'. Tappändarna 164 kom- mer att gå i de krökta avsnitten 200, 200' till dess att en plats 203, 203' (nära platsen 202, 202,) nås. Fortsatt indragning av kolvstången 170 in i cylindern 206 drar tappändarna 164 längs de återstående avsnitten av spåren 190, 190'. Vid läget 202, 202' sker svängningsrörelsen av tråget 132 långsammare. När ändarna 164 rör sig utefter den återstående delen av kurvorna, kommer! svängningsrörel- sen att gradvis minska, när tappändarna, 152 gradvis accelererar längs spåren 188, 188,. Tråget 132 har helt sträckts utåt i vinkel mot styrplattorna 174, 176.
'Kärlet 110 är anordnat under sampelsondens 48 avgivningsände med kanalen 130 koaxiell med den nämnda sarnpelsondens 48 avgivningsände.
Ytterligare fortsatt indragning av kolvstången 170 orsakar att de båda tappändarna 152 och 164 rör sig överensstämmande till dess att de närmar sig andarna 194, 198 och 194' och 198' på spåren 1ss,1ss' och 19o,19o'. Röremen stoppas genom verkan av sonden i sköljkärlet och/eller genom att gaffeln 144 på- verkar mikroströrnställaren 220. Sampelsondens 48 avgivningsände kommer att tätande gå mot insatsens 126 koniska urtagning 128 och det åstadkommes en tät förbindelse till det nämnda kärlets urborrning 120. Kolvens 204 fortsatta tryck uppåt gör att det fortsätter att bibehållas en anliggning av avgivningsänden 48' mot insatsen 126.
Utspädningsmedlet avges till överiöringsventilen 10 och baktvättar genom linjen 44 till sampelsonden 48 och densammas avgivningsände 48' och till urborr- ningen 120 och därefter till avíallsanordningen W. Det uppträder icke några stänk mellan sondens 48 avgivningsände och uppsamlingskärlet 110. Först när baktvätt- 10 448 033 ningen fullbordats införas luft i cylindern 206 medelst utloppet 210, och kolven 204 tvingas att förflytta sig i den motsatta riktningen och orsakar att kolvstången 170 tvingas ut ur cylindern 206. Tappändarna ledas längs respektive spår och går tillbaka i samma bana, så att uppsamlingskärlet 110 först sänkes, och därefter svänges tråget 132 mot styrplattorna 174, 176 till ett tillbakafört läge inom den an- givna ramen.
Mellanläggen 180 och 182 tjänar som monteringsblock för hopmonteringen av plattorna 174, 176, så att styrplattanordningen installeras på utspädningsappa- raten på en plats där uppsamlingskärlet 110 befinner sig i rätt läge för att åstad- komma en tätande koppling till sugrörets 48 avgivningsände för att baktvättcykeln skall förverkligas.
Mikroströmställaren 220 kan installeras i stället för vakuumströmställa- ren S1.
Mikroströmställaren 220 kan förefinnas anbragt i en lämplig urtagning 222 i plattan 174 med sitt påverkningsorgan 224 anbragt i den bana som gaffelbloc- ket 144 rör sig i. Påverkningsorganet 224 uppfångas av blocket 144, när bärorga- net 132 för uppsamlingskärlet 110 har nått sitt utsträckta läge och förflyttats att placera tappändarna 152 och 164 nära de översta ändarna på deras resp. banor.
Vid denna tidpunkt kan uppsamlingskärlet 110 mottaga sugrörets avgivningsände 48' i tätande samverkan i insatsens 126 koniska urtagning.
En modifierad utspädningsanläggning, som den förbättrade baktvättanlägg- ningen enligt uppfinningen kan användas med, har schernatiskt visats i fig. 5 och den använder icke en "tjuv" för att leda en del av den första utspädningen till ett segmenteringsavsnitt i överföringsventilen för att åstadkomma en andra utspäd- ning därav. Det erforderliga paret skilda utspädningar erhålles samtidigt genom användning av en överföringsventil 246, som har kanaler i sig för att isolera två skilda sampelvolyrner på samma gång. Det erfordras då endast en pump för att införa sköljvätska som baktvättmedium till en del 256 av nämnda kanalorgan, och därifrån ledes sköljvätskan genom ventilens 246 andra del 254 och därefter till sugröret.
För att undvika de eventuella skadliga verkningar som beror på vätsko- svall på grund av exempelvis temporär spärrning i rörledningar, insättes avled- ningsorgan 248 i utloppsbanan för skölj vätskan från ventildelen 256. Sköljvätske- strömmen uppdelas i två strömmar, av vilka den ena ledes direkt till ventilens andra mätdel 254 under det att den andra ledes till baktvättbehållaren 110 via sug- röret 48. Den nämnda delens 254 sköljvätskeutlopp går till ventilen 236 och där- efter till avfallsuppsamlaren 252. ' I den i íig. 5 visade anläggningen påverkas magnetventilen 232 för att om- kasta ventilen 250 och på ett effektivt sätt orsaka att bärorganet 132 först 1yftes_ för att placera behållaren 110 utåt, och därefter förflyttas bärorganet ytterligare I. ll 448 033 uppåt för att placera insatsen 126 mot rörets 48 ände 48,. När den täta förbindel- sen mellan insatsen 126 och änden 48' har skett, slutes strömställaren 220. Slut- ningen av strömställaren 220 påverkar magnetventilen 230 för att öppna den nor- 'malt stängda ventilen 234. Ventilen 234 är kopplad till utloppet från ventilen 232.
Ventilen 234 arbetar även för att samtidigt öppna de båda ventilerna 236 och 242.
Dessa ventiler 236 och 242 måste vara öppna så att, när pumpen 240 sättes i verksamhet genom verksamhet av ventilen 238, sköljvätskan kan gå till överfö- ringsventilen 246.
Påverkan av ventilen 234 orsakar att ventilen 238 blir verksam för att arbeta för att avgiva sköljvätska genom att sätta pumpen 240 i verksamhet. Väts- kan går ut från en del av ventilen 246 och uppdelas genom ventilen 248, och en del ledes till röret 48 och den andra delen ledes till ventilens 246 andra mätdel och därifrån tillbaka till ventilen 236 och avfallsanordningen 252. Magnetstyrventilen 232.blir då verksam för att sänka behållaren 110 och tillför pumpen 24.0 en volyrn sköljvätska. Anläggningen är därefter färdig för nästa test. f' I fig. 6 visas en baktvättanläggning som i sin helhet betecknats med 300 och som skiljer sig från anläggningen 100. genom att sonden 302 är rörlig under det att behållaren 304 är fastsatt på den upprättstående väggen 306. Behållaren eller kärlet 304 är uppbyggt i huvudsak på samma sätt som behållaren eller kärlet 110 och har en insats 126 anbragt i en urtagning 114 och en kanal 120 som leder till anslutningen 124 och går genom en öppning 308 utbildad i väggen 306.
Det har anordnats en driven utväxlingsanordning 310, som inkluderar kugghjul 312 och 314 anordnade med det ena över det andra och 'kopplade medelst ett överföringskugghjul 316. Axlarna 318 och 320 för de nämnda kugghjulen 312 och 314 är parallella o'ch belägna med den ena över den andra och med överförings- kugghjulets 316 axel 322 belägen mellan de nämnda axlarna och förskjuten i för- hållande till axlarna 318 och 320. De båda kugghjulen 312 och 314 är anordnade för att rotera moturs. Förbindelsestången 324 kopplar ihop de båda kugghjulen 312 och 314. Kugghjulet 312 uppbär en utlösningsarm 326, som sträcker sig ut från kugghjulets omkrets. Förbindelsestången 324 inkluderar en förlängning 328, på vilken är anbragt ett stöd 330 som kan hysa sonden 302.
När kugghulet 312 vrider sig i motursriktningen (se pilen 332), kommer kugghjulet 314 att likaledes vridas i samma riktning medelst kugghjulet 316. Mik- roströmställaren 334, som inkluderar påverkningsarmen 336, är ifråga om funk- tionen identisk med strömställaren 220.
Vid uppträdandet av den ifrågakommande signal som anger önskan om bak- tvätt kommer kugghjulet 312 att vridas 1800 och medtar sonden 302 till det läge som anges genom streckprickade linjer 302,. Utlösningsarmen 326 påverkar strömställarens 334 påverkningsarm 336 och tappen 224 sluter strömställaren 334. Slutningen av strömställaren 334 övervakas, och då den bekräftas kommer 448 oss ” baktvätt att ske genom möjliggörande av pumpens 84 verksamhet att driva skölj- vätska genom sondens 302 avgivningsände in i behållaren 304.
Fig. 7 visar schematiskt en ytterligare modifierad baktvättanläggning 350, och denna skiljer sig från anläggningarna 100 och 300 genom att såväl sam- pelsonden som behållaren är rörliga samtidigt för att åstadkomma tätande sam- 'verkan mellan sonden och behållaren.
Väggen 306' är försedd med öppningar 352 och 354. En överföringsmeka- nism 360 i form av ett kuggdrev och en kuggstång har anordnats för att åstadkom- ma den nämnda samtidiga rörelsen och består av en nedhängande kuggstång 362 fastsatt på sondstödet 358. Kuggstången 362 ligger innanför en ände 358' på stö- det 358 under det att sonden 356 är belägen intill det nämnda stödets 358 ände 358" Kuggstången 362 är orienterad att vara parallell med sonden 356.
Kuggdrevet 364 står i kuggingrepp med kuggstången 362 i ett första läge vid den nämnda kuggstångens nedersta ände. Släden 366 är stelt förenad med kuggdrevet 364 och har en fri ände 368, till vilken behållaren 370 är ansluten. I det första läget av kuggstångsmekanismen 360 är stödorganet 358 beläget intill den övre änden på väggöppningen 352 och släden 366 är orienterad nedåt med den fria änden hos densamma vid nivån för öppningens 354 nedre ände och intill denna.
Vridning av kuggdrevet 364 i motursriktningen (se pilen 372) orsakar att släden 366 svänges i en vinkelriktning som anges av pilen 374, och därigenom pla- ceras behållaren 370 i ett andra läge, där densammas ingång 376 är belägen under sondens 356 avgívningsände, vilket visas genom streckprickade linjer. Samtidigt med slädens 366 och behållarens vinkelrörelse förflyttas stödorganet 358 i den riktning som anges av pilen 378.
Kuggstångsanordningens 362 linjära rörelse orsakar att stödorganet 358 förflyttas nedåt, d. v. s. sänkes, för att möta behållaren, d. v. s. orsaka att son- dens 356 avgivningsände kommer in i behållarens 370 ingång 376 i tätande kopp- lingssamband därmed.
Mikroströmställaren 334' är belägen med sin påverkningsarm 336' i ba- nan för änden 358' på stödorganet 358, så att strömställaren utlöses till slutet läge, när en förutbestämd förflyttningssträcka av organet 358 har uppnåtts för att bekräfta åstadkommandet av den tätande kopplingen mellan sond och behållare.
Igfig. 8 visas ännu en modifierad utföringsform 380, där behållaren svänges utåt, såsom beskrivits i samband med anläggningen 100, och ett andra arrangemang med cylinder och kolvstång har anordnats för att förflytta sonden mot behållaren i stället för att fortsätta förflyttningen av behållaren för att åstad- komma den tätande samverkan som beskrivits i samband med den uppbyggnad som visats i fig. l-4.
Ett horisontellt orienterat stöd har sampelsonden 384 belägen vid en ände därav och-orienterad i nedåtriktningen. Cylinderns 388 kolvstång 386 befinner sig 13 448 033 i utsträckt läge med stödet 382 beläget i upplyft läge, såsom visas medelst hel- dragna linjer. Cylindern, sladen- och behållaren är i huvudsak identiska med dem som visats i fig. 2-4, med undantag för banans 190 del 190' som icke behöver Endast avsnitten 200, 203 och 202 erfordras.
När cylindern 182 göres verksam att draga in kolvstângen 180, kommer släden 132 att svängas (se pilen 387) till det läge som visas i fig. 1. Kolvstången 386 drages in och orsakar att stödet 382 förflyttas i den riktning som pilen 390 an- förefinnas. ger mot och till tätande anliggning inuti insatsen 126 vid ingången till den nämnda uppsamlingsbehållaren 392. Stödets ände 382' påverkar strömställarens 334" manöverarm 336" när det nämnda stödets 382 banas hela utsträckning uppnåtts. I detta läge kommer sondens avgivningsände och behållaren att vara tätande förena- de för att tillåta att en verklig baktvätt sker, och detta bekräftas genom att ström- ställaren 334" påverkas. _ ' Det är att lägga märke till att förflyttningen av den rörliga av den nämn- da sonden och behållaren eller båda, såsom visats i fig. 6-8, kan utgöras av en kontinuerlig rörelse i stället för en stegvis dylik, d. v. s. ett läge nära och där- efter ytterligare rörelse till det tätande förbindelseläget. Detta är särskilt fallet ifråga om fig. 6 och 7.
Det är även tydligt att det elastiska element som här betecknats som en insats mottagen vid behållarens ingång kan utgöras av en ring eller liknande upp- buren av sonden och anpassad att mottagas i behållarens ingång för att åstadkom- ma den tätande kopplingen mellan dem. .,.,,-__-,,-_;_._. nnflfnvnvnx: - »trivsamt-mmm nam-

Claims (19)

3% 448 oss " P A T E N T K R A V som kan sättas i arbetssamband med och använ- das vid en utspädningsanläggning, och omfattande en sond, som har en kombinerad intagnings- och avgivningsände, en källa för utspädnings- medel och rörorgan som förbinder källan för utspädningsmedel med sonden, med baktvättanläggningen anordnad att leda utspädningsmedel som ett
1. Baktvättanläggning sköljmedel från utspädningsmedelkällan till och genom sondens avgiv- ningsände längs en bana som tages under intagningen men i motsatt rikt- ning häremot vid ett förutbestämt steg under utspädningsanläggningens verksamhet, och ett uppsamlingskärl för att mottaga baktvättvätska från sonden, k ä n n e t e c k n a du av förbindelseorgan (126) uppburet av antingen uppsamlingskärlet (110) eller sonden (48) för att åstadkomma förbindelse däremellan, uppbärningsorgan (132) för sonden (48) och upp- samlingskärlet (110) för möjliggörande av rörelse av sonden (48) och upp- samlingskärlet (110) och av båda i förhållande till varandra längs en förutbestämd första bana mellan ett läge förskjutet från sondens (48) avgivningsände (48') och, i en andra rörelsebana, till ett läge där uppsamlingskärlet (110) är för erhållande av förbindelse kopplat till sondens (48) avgivningsände (48') för att mottaga baktvättvätska direkt därifrån, och rörelsebanangivningsorgan (188,190,188',190') och driv- organ (206,204,170) för att förflytta uppsamlingskärlet (110) och/eller sonden (48) längs den andra rörelsebanan.
2. ; Baktvättanläggning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) och sondens (48) avgivningsände (48') an- ligger i tätande koppling när uppsamlingskärlet (110) är förbindelse- kopplat till sondens (48) avgivningsände (48') vid den andra rörelse- banans ändpunkt. g
3. Baktvättanordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att drivorganen (204,206,170) är kopplade till en tryckmediumkälla och till uppbärningsorganet (132) för att förflytta uppbärningsorganet (132) längs den första banan. _
4. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) är förflyttbart till ett läge under sondens (48) avgivningsände (48f) intill densæuna och sonden (48) därefter är förflyttbar mot uppsamlingskärlet (110) för att åstadkomma den tätande kopplingen. IS 448 033
5. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att sonden (48) är rörlig och uppsamlingskärlet (110) stationärt.
6. Baktvättanläggning enligt krav;2, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) och sonden (48) är samtidigt rörliga koaxi- ella längs den andra rörelsebanan.
7. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) och sonden (48) är rörliga i följd i den andra rörelsebanan.
8. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att uppbäringsorgan för sonden (302,356,384) omfattar ett stödorgan (306) som uppbär detsmmna och kuggorgan (310) kopplade till stöd- organet (306) för att förflytta sonden mellan lägena.
9. Baktvättanläggning enligt något av kraven 1-8, k ä n n e- t e c k n a d av att kuggorganen_(310) inkluderar en kugghjulsserie (312,314) och att stödorganet omfattar en förbindelselänk (324) kopplad till kugghjulsserien för att uppbära sonden (302) nedhängande därifrån med sonden upptagande parallella plan vid båda platserna, och att kuggorganens vridning nedför förflyttning av sonden mellan de nämnda lägena..
10. Baktvättanläggning enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att sondens (302) rörelsebana beskriver en parallellogram.
11. Baktvättanläggning enligt krav10, k ä n n e t e c k n a d av att kuggorganen (310) omfattar ett kuggdrev (364) och en kuggstang (362), med kuggstângen (362) kopplad till stödorganet (306) och kuggdrevet (364) kopplat till uppbäringsorganen för uppsamlingskärlet_ för att svänga detta och placera uppsamlingskärlet i tätande anligg- ningssamband.
12. Baktvättanläggning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k- n a d av att en utlösningsarm (336,336',336“,224) uppbäres av ett kugghjul i kugghjulsserien och att ett strömställarorgan (220,334, 334',334“) är anbragt i uppfângningssamband med den bana som utlös- ningsarmen går i när kugghjulsserien är i verksamhet.
13. Baktvättanläggning enligt något av kraven 2-11, k ä n n e- t e c k n a d av att avkänningsorgan (220,334,334',334") är anord- nade i uppfångningssamband med rörelsebanan för att utröna när den tätande kopplingen har erhållits, med ventilorgan (98,84,74) kopplat till avkänningsorganet för att orsaka avgivning av sßöljmedium endast 448 B33 Q när avkänningsorganet bekräftar den tätande kopplingen.
14. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att en tryckmediumpåverkad cylinder (206) och kolvstång (204) står i arbetsförbindelse med uppbärningsorganet (132) för att förflytta upp- samlingskärlet (110) åtminstone till det första ¿läget _ och en andra tryckmediumpåverkad cylinder (182) och kolvstång (180) i arbetsförbin- delse med stödorganet (388) för att förflytta sonden mot uppsamlings- läget för att 4_ det andra , läget åstadkomma den tätande kopplingen.
15. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av en källa för tryck och vakuum, styrorgan (40,88') verksamna för att _ ._.._...._.__.___afi medgiva gång av utspädningsmedel till sonden, och en skadetålig _ strömställare (98), som är verksæn endast vid åstadkommandet av den tätande kopplingen för att nedgiva avgivning av utspädningsmedel till sonden som baktvättning. _
16. Baktvättanläggning enligt krav 15, k ä n n e t e c k n a d av att den skadetåliga strömställaren (98) inkluderar en kontroll- strömställare (220) kopplad till styrorganet (40,88') för att göra det verksamt mellan det första och det andra läget, och organ (99,99') för att koppla uppsamligskärlet tilll vakuumkällan, och med den skade- tåliga strömställaren även kopplad till kontrollströmställaren.
17. Baktvättanläggning enligt krav 16, k ä n n e t e c k n a d av att strömställaren inkluderar ett påverkningsorgan (224,336,336', 335") beläget i rörelsebanan och utbildat att påverkas endast då ett läge uppnåtts som åstadkommer den tätande förbindelsen mellan uppsam- lingskärlet och sondens avgivningsände.
18. Baktvättanläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) omfattar en kropp (112) med en övre öpp- ningsurtagning (114), med en inre urborrning (124) gående från urtag- ningen genom kroppen till densammas yttre, och anliggningsorgan för att åstadkomma tätande anliggning omfattande en elastisk insats (126) med en övre öppningshâlighet (128) och kanalorgan som står i förbindelse med urborrningen, med hâligheten i stånd att komma till anliggning mot sondens (48) avgivningsände (48') för att åstadkomma den tätande kopp- lingen, och kopplingsorgan för att koppla en vakuumkälla till urborr- ningens (124) andra ände.
19. Baktvättanläggning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att uppsamlingskärlet (110) omfattar en kropp (112) med en övre öppnings- 17 ' ' 448 oss urtagning (114), med en inr-e :ir-borrning (124) gående från urtagningen och med en elastisk insats (126) tätande anbragt inuti urtagningen, med insatsen försedd med en övre öppningshâlighet (128) och kanalorgan som står i förbindelse med urborrningen, med hâligheten i stånd att mottaga sondens (48) avgivningsände (48') när uppbärningsorganet (132) när slutet på sin rörelsebana för att âstadkonma förbindelsekopplíngen, och kopplingorgan för att koppla vakuumkällan till den inre urborr- ningens (124) andra ände.
SE7904222A 1978-05-15 1979-05-14 Baktvettanleggning for en utspedningsapparat SE448033B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/906,235 US4148859A (en) 1978-05-15 1978-05-15 Backwash system for diluting apparatus
US06/014,306 US4220621A (en) 1979-02-23 1979-02-23 Backwash system for diluting apparatus

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7904222L SE7904222L (sv) 1979-11-16
SE448033B true SE448033B (sv) 1987-01-12

Family

ID=26685925

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904222A SE448033B (sv) 1978-05-15 1979-05-14 Baktvettanleggning for en utspedningsapparat

Country Status (9)

Country Link
JP (1) JPS54150189A (sv)
AU (1) AU4703079A (sv)
CA (1) CA1117314A (sv)
CH (1) CH631263A5 (sv)
DE (2) DE2919374A1 (sv)
ES (1) ES8103382A1 (sv)
FR (1) FR2426253A1 (sv)
GB (1) GB2020806A (sv)
SE (1) SE448033B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE451896B (sv) * 1983-06-23 1987-11-02 Swelab Instrument Ab Sett och anordning for spedning av vetskeprover
FR2606885B1 (fr) * 1986-11-14 1989-08-04 Abx Sarl Dispositif de nettoyage d'une aiguille de prelevement d'un liquide

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE414276B (sv) * 1973-03-05 1980-07-21 Varian Associates Sett och anordning for att rengora en injektionsanordning
JPS5011486A (sv) * 1973-06-01 1975-02-05
US3976429A (en) * 1973-10-16 1976-08-24 Coulter Electronics, Inc. Backwash system for diluting apparatus
JPS5314954B2 (sv) * 1973-11-02 1978-05-20
US3990853A (en) * 1975-05-30 1976-11-09 Coulter Electronics, Inc. Liquid transfer valve structure
JPS5368188A (en) * 1976-11-30 1978-06-17 Hewlett Packard Yokogawa Device for measuring crystal resonator

Also Published As

Publication number Publication date
AU4703079A (en) 1979-11-22
FR2426253B1 (sv) 1985-03-01
ES480563A0 (es) 1981-02-16
FR2426253A1 (fr) 1979-12-14
GB2020806A (en) 1979-11-21
JPS54150189A (en) 1979-11-26
DE2919374A1 (de) 1979-11-22
DE2919374C2 (sv) 1990-01-11
CA1117314A (en) 1982-02-02
DE2954665C2 (sv) 1993-07-01
ES8103382A1 (es) 1981-02-16
CH631263A5 (fr) 1982-07-30
JPH0210371B2 (sv) 1990-03-07
SE7904222L (sv) 1979-11-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3915652A (en) Means for transferring a liquid in a capillary open at both ends to an analyzing system
AU602469B2 (en) Liquid handling
JP5213286B2 (ja) 自動化分析器において液体を吸引し分配する装置
EP2100149B1 (en) Liquid waste management system
US5474744A (en) Automatic pipetting device with cleaning mechanism
US4457339A (en) Multiprogrammable pinch valve module
US4690005A (en) Diluting dosage device
US3991616A (en) Automatic pipetter
US4705667A (en) Analyzing apparatus for measuring liquid or gaseous samples
US3976429A (en) Backwash system for diluting apparatus
JPH03183947A (ja) 分析器具用投与装置
GB2051358A (en) Sample diluting apparatus
WO1995031284A1 (en) Apparatus and method for a highly parallel pipetter
US3190497A (en) Liquid collecting apparatus and a valve therefor
US3401591A (en) Analytical cuvette and supply system wherein the cuvette inlet and outlet are located on the bottom of the cuvette
US3225645A (en) Cuvette and supply system therefor
US3572998A (en) Liquid sampling and pipetting apparatus
CN109893687B (zh) 一种废弃物收集设备及废弃物收集处理系统
SE448033B (sv) Baktvettanleggning for en utspedningsapparat
US4220621A (en) Backwash system for diluting apparatus
US3612360A (en) Apparatus for fluid handling and sampling
US4148859A (en) Backwash system for diluting apparatus
RU2730922C2 (ru) Устройство и способ для высокоточного отбора проб жидкостей в автоматическом анализаторе проб
US3780984A (en) Apparatus and method for fluid handling and sampling
JPH07280632A (ja) 液体計量採取装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7904222-2

Effective date: 19941210

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7904222-2

Format of ref document f/p: F