SE442660B - Magnetlageranordning for en hoghastighetsrotor - Google Patents

Magnetlageranordning for en hoghastighetsrotor

Info

Publication number
SE442660B
SE442660B SE8008897A SE8008897A SE442660B SE 442660 B SE442660 B SE 442660B SE 8008897 A SE8008897 A SE 8008897A SE 8008897 A SE8008897 A SE 8008897A SE 442660 B SE442660 B SE 442660B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
magnet assembly
rotor
magnetic
tubular magnet
tubular
Prior art date
Application number
SE8008897A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8008897L (sv
Inventor
W J T H Luitjen
Original Assignee
Ultra Centrifuge Nederland Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ultra Centrifuge Nederland Nv filed Critical Ultra Centrifuge Nederland Nv
Publication of SE8008897L publication Critical patent/SE8008897L/sv
Publication of SE442660B publication Critical patent/SE442660B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16CSHAFTS; FLEXIBLE SHAFTS; ELEMENTS OR CRANKSHAFT MECHANISMS; ROTARY BODIES OTHER THAN GEARING ELEMENTS; BEARINGS
    • F16C32/00Bearings not otherwise provided for
    • F16C32/04Bearings not otherwise provided for using magnetic or electric supporting means
    • F16C32/0406Magnetic bearings
    • F16C32/0408Passive magnetic bearings
    • F16C32/0423Passive magnetic bearings with permanent magnets on both parts repelling each other
    • F16C32/0425Passive magnetic bearings with permanent magnets on both parts repelling each other for radial load mainly

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Magnetic Bearings And Hydrostatic Bearings (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 8008897-4 På grund av en enkel hopmontering och även för att möjliggöra den axiella relativa förskjutningen av magneterna, är det önskvärt ätt utföra magnetringarna med inbördes samma diameter på den cylindriska ytan intill nämnda utrymme.
Diametrarna av magnetringarnas andra yttre ytor, vilka inte är belägna intill utrymmet, kan ha olika värden, speciellt för att inverka på magnetsystemets egenskaper, som en funktion av den axiella förskjutningen.
I många fall är det fördelaktigt att inpassa den kortare ringformade magneten respektive magneterna till ro- torn. En mycket speciell variant redogöres för längre fram i beskrivningen.
Med "styvhet“ i det föregående menades ändringen per enhet av radiell förskjutning vid den radiella kraft, som kan utövas genom de roterande och stationära magneterna mot varandra. I detta sammanhang är det verkningsfullt an den stationära magneten respektive magneterna i överensstämmel- se med ett sätt, som är i sig förut känt, är ledade vid det stationära rotorhuset på ett sätt, som medger dämpad radiell rörelse mot elastiska, återställande krafter.
Enligt en variant är den längre stationära magneten fastkilad eller fastlimmad vid en elastiskt upphängd mag- nethâllare.
Företrädesvis är åtminstone den kortare cylindriska magneten tillverkad av en kobolt-samarium legering.
Så långt i denna beskrivning, eller i de här efter följande kraven nämns cylindriska magneter, avses även mag- neter, vid vilka åtminstone en magnetändförbindning avböjer från ett plan vinkelrätt mot de roterbara magneternas rota- tionsaxel.
En sådan förbindningsände kan vara krökt eller tan- dad, innehålla urholkningar eller avböja på andra sätt från den plana formen. Detta mått kan även inverka på de magne- tiska egenskaperna.
En ytterligare metod att ge de magnetiska egenska- perna en avsedd form är vid hänsynstagande till speciellt fallet med det längre cylindriska sättet är polerna med de starkaste magnetiska krafterna belägna utmed kanter av cy- lindern och placerade på olika ändytor av cylindern. 10 15 20 25 30 35 8008897-4 Enligt en möjlighet är dessa kanter belägna på olika cylindriska väggytor, varigenom åstadkommes att cylindern magnetiseras i en riktning som är snedställd i tvärsektion.
Enligt en annan möjlighet är dessa kanter belägna på samma cylindriska väggyta.
Magnetiseringsriktningen, vilket betyder den rikt- ning enligt vilken det starkaste magnetiska flödet löper inuti en tvärsektion av cylindern, är i detta fall krökt.
Enligt en variant har hänsyn tagits till att speciellt med längre cylindriska magneter, polerna med den starkaste magnetiska kraften är belägna på cirklar på en och samma cylindrisk väggyta, men på ett visst avstånd från cylinder- kanterna.
För en exakt reglering av magneternas läckfält kan mått vidtagas för att åtminstone den roterande magneten respektive magneterna, på den cylindriska sidan som är vri- den bort från den sida, som är belägen intill nämnda ytrymme, är avskärmade genom ett icke magnetiskt material, som exempel- vis aluminium. Detta åstadkommer likväl ett förfarande för att påverka magnetsystemets egenskaper i den avsedda rikt- ningen. ' För att erhålla en viss effekt på rotorn har hänsyn tagits till att de roterande och stationära magneterna är relativt varandra anbragta på ett sådant sätt, att den axiella magnetkraften som utvecklas med den stationära ro- torn, gradvis övergâr i en motsatt riktad axiell kraft vid den arbetande rotorhastigheten. Exempelvis kan detta an- ordnas på ett sådant sätt, speciellt med en rotor som är uppburen vid den andra änden medelst ett stödaxial-lager, att anbringandet av de roterande och stationära magneterna relativt varandra har den effekten, att rotorn medan den är stationär är utsatt för en axiell dragkraft, och medan den roterar för en axiell tryckkraft.
Detta har till följd att precis vid den höga rotationshastigheten trycks rotorn mot stödlagret.
Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till de bifogade ritningarna, som visar före- dragna utföringsformer. 10 15 20 25 30 35 8008897-4 Figur 1 Figur 2 Figur 3 Figur 4 ~ Figur 5 Figur 6 Figur 7 Figur 8 Figur 9 Figur 10 Figur 11 Figur 12 Figur 13 Figur 14 Figur 15 är en planvy av ett ringformat magnetsystem. är vertikal tvärsektion av magnetsystemet i fi- gur 1. är en vertikal tvärsektion av en variant av magnet- systemet i figur 2 försett med ett kullager. är en planvy av ett ringformat magnetsystem med ett klart visat utrymme mellan de cylindriska delarna. är en vertflGfl.tvärsektion av det ringformade mag- netsystemet i figur 4. är en vertikal tvärsektion av magnetsystemet, vid vilket den inre cylindriska magneten är samman- satt av tvâ separata, ringformade magneter. visar en kurva över förhållandet mellan den axiel- la förskjutningen X av en roterande ringformad magnet och dess styvhet S. visar en kurva över förhållandet mellan den axiel- la förskjutningen X av en roterande, ringformad magnet och den axiella kraften P, som utövas mot denna ringformade magnet medelst det andra, sta- tionära magnetsystemet. är en schematiskt visad utföringsform av ett ringformat magnetsystem. åren uáksddflon av en cylindrisk magnet, som är sammansatt av ett antal ringmagneter. är en Ufiüsektflxiav en cylindrisk magnet med mag- netisering i riktningen för cylinderaxeln. är en vy liknande den i figur 11 med magnetise- ringen enligt en kon som är koaxiell med cylin- deraxeln. är en vy liknande de i figurerna 11 och 12 med en magnetiseringsriktning som i tvärsektionen är krökt. är en variant av figur 13. är en hopmonterad ringmagnet.
Figur 1 visar två magnetiska ringar 1 och 2 vilka passar i varandra men med ett litet spel. Figur 2 visar, i en vertikal tvärsektion av samma ringar, att lika magnet- poler är riktade åt samma håll. Vid 3 är ett spelutrymme an- 10 15 20 25 30 35 8008897-4 ordnat, i vilket ett smörjmedel kan införas. Figur 3 visar en sats magnetiska ringar 4 och 5, vilka passar i varandra på ett sätt liknande det som visas i figur 2, medan samti- digt ett kullager 7 är införlivat i det magnetiska ringarna.
I figur 4 visas en planvy av ett ringformat magnet- system med ett lämpligt spel mellan ringarna 1 och 2. En vertikal tvärsektion av detta visas i figur 5.
Figur 6 visar att den inre magnetcylindern 8 kan vara sammansatt av två separata cylindrar 9 och 10, vilka är placerade med olika poler mot varandra.
Figur 7 visar hur styvheten S varierar med hänsyn till en axiell förskjutning av den kortare magnetcylindern 1 i figur 6 utmed den längre magnetcylindern 8 från samma figur. Relativt ett mittläge, sm visas mad hänvisningssiffran 0, visar både en rörelse i den ena riktningen och i den and- ra riktningen en ökning av styvheten. Detta betyder att sedan den kortare magneten närmar sig med exempelvis sin norrpol mera norrpolen av den längre magneten, vilket åstad- kommer att denna undergår en större repuleringskraft, med resultatet att styvheten, som är reaktionen av magnetsys- temet mot tvärgående laster, blir större. Samma sak upp- träder om den kortare magneten 1 skulle förskjuta sig själv nedåt i figur 6, så att även där de lika sydpolerna skulle placeras mitt för eller nära varandra, med likaledes en ök- ning av den tvärgående styvheten. Under rotorns stopp är mitt-tvärsektionen av den kortare magneten belägen vid en punkt a, som skall förskjutas gradvis åt höger då rotorn axelereras. Vid normal körhastighet kommer mitt-tvärsektio- nen att ha nått b, med resultat att vid lägre körhastigheter liksom vid normal hastighet kan den högsta tvärgående styv- heten åstadkommas.
I figur 8 visas att medelst en analog förskjutning X utmed rotationsaxeln av den kortare magnetcylindern 1 i figur 6, undergår en axiell kraft P likaledes en förändring.
Om den kortare magneten är belägen i mitten av den längre magneten vilket åstadkommer att de två yttre sydpolerna be- finner sig lika långt från varandra som de båda yttersta nordpolerna, finns ingen resulterande axialkraft kvar. Så snart som den kortare magnetcylindern 1 rör sig något högre blir emellertid repuleringskraften mellan norrpolerna domi- 10 15 20 25 30 35 8008897-4 6 nerande och en nedåtriktad resulterande kraft erhålles.
Samma sak sker på ett analogt sätt om den kortare magnet- cylindern 1 rör sig nedåt på grund av att i detta fall en resulterande uppåtriktad kraft uppenbarar sig själv och blir stadigt större, såsom visas i figur 8 i så mâtto att förskjutningen från mittläget ökar.
Vid rotorns stopp befinner sig den kortare magnetens mitt-tvärsektion vid C, för att förskjutas gradvid åt höger.
Vid normal körhastighet nås punkten d. Riktningen för den axiella kraften gradvis omvänd.
I figur 9 visas slutligen hur den längre magneten 11 såsom stationär magnet är fixerad exempelvis medelst ett klibbigt ämne eller ett klister, mot en magnethållare 12, som är upphängd i ett antal tunna stänger 13 från en del 14 av installationshuset. Den roterande magneten 15 är fast förankrad vid den schematiskt visade rotorn 16. Denna rotor kan hållas uppe medelst ett lager exempelvis på det sätt som visas i figur 1 i den holländska patentansökan 75.08l43.
Stängerna 13 kan exempelvis vara utförda som blad- eller plattfjädrar. Dessa stänger respektive fjädrar kommer också att uppta en uppâtriktad kraft.
Om så erfordras vid den andra änden av magnethål- laren kan även tunna stänger fastsättas (visade med streck- ade linjer 17).
Med 18 betecknas en magnetisk skärm exempelvis av aluminium. Hållaren 12 kan också tillverkas av ett icke magnetiskt material. Figur 10 visar hur magnetcylindern 15 i figur 9 också kan utföras olikartat, nämligen som ett antal magnetringar vilka är staplade på varandra med olika poler, varvid ringarna har olika innediametrar.
Figur 11 visar en tvärsektion genom en magnetcylin- der som har magnetiserats i vertikal riktning, varigenom de starkaste polerna är belägna i mitten av magnetänden.
I figur 12 är de starkaste polerna belägna i hörnen 24 och 25 av tvärsektionen.
Figur 13 visar en magnet med de starkaste polerna vid 26 och 27. f Figur 14 visar en magnet med de starkaste magnet- 10 15 20 25 30 35 8008897-4 polerna vid 28 och 29.
Figur 15 visar en utföringsform av figur 14, vid vilken magneten är sammansatt av två cylindrar 30 och 31 och tvâ änd-ringar 32 och 33. Delarna 34 och 35 är gjorda av material med magnetiska avskärmningsegenskaper.
En noterbar utföringsform erhålles om magneterna som används vid utföringsformen enligt figur 6, är gjorda så starka, att efter hopmonteringen av de yttre och inre ringarna är ringarna magnetiskt fastlåsta vid varandra och exempelvis kan den inre ringen inte falla genom den fast- hållna yttre ringen på grund av att gravitationsverkan hos nämnda ring är fullständigt motverkad genom magnetkrafterna.
På detta sätt uppstår ett flytande magnetlager som är a ytterst användbart för att minimera lagerförluster och där- för kan den spara en stor del energi, som nu förloras på alla slag av fluidumsmörjda lager, eller lager av kullager- typ.
För detta slag av flytande magnetlager är den an- vända magnetiska flödesfördelningen företrädesvis den i figur 13 visade flödesfördelningen för den längre magneten och den i figur 14 visade flödesfördelningen för den kortare magneten, varigenom naturligtvis de cylidriska ytorna på båda de magnetringar som innehåller magnetiska poler är belägna på motsatta sidor om lagrets luftgap. Icke desto mindre är det möjligt att använda exempelvis flö- desmönstret analogt med utförandet i figur 12 för de båda ringarna, som är inpassade till varandra liksom ringarna 9 och 10 i figur 6, varvid den övre ringen 9 har samma flödesinriktning som figur 12 och ring 10 har flödesrikt- ningen ändrad från det vänsta nedre hörnet till det högra övre hörnet, vilket resulterar i en bruten linjeapproxima- tion av flödesmönstret i figur 13.
Andra flytande lagerflödesutformningar är möjliga utan att frångå uppfinningens ram. I alla dessa fall är det nödvändigt att ha en radiell symetrisk flödesfördelning i ringarna, det vill säga så nogrann som möjligt, för att säkerställa en perfekt centruminriktning av de flytande delarna.

Claims (4)

8008897-4 PATENTKRAV
1. Anordning med en höghastighetsrotor, som under normaldrift är axiellt sammandragen, vilken rotor är roterbar omkring en väsentligen vertikal axel och uppbärs i sin nedre ände av ett axiallager, k ä n n e t e c k n a d av att rotorn (16) i sin övre ände uppbärs av ett magnetiskt lager (15, 11), som medger axiell sammandragning av rotorn (16), att det magnetiska lagret (15, 11) består av första och andra rörformiga magnetsammansättningar (15 respektive 11) vilka var och en innefattar en eller flera ringformiga magneter, att de rörformiga magnetsammansättningarna (11, 15) är inpassade en inuti den andra med tillräckligt spel för att medge relativ rotation, att den första rörformiga magnetsammansättningen (15) är fäst vid rotorn (16) och att den andra rörformiga magnetsammansättningen (ll) är fäst vid ett icke-roterande stöd (12, 13, 14), att var och en av de ringformiga magneterna har axiellt åtskilda poler, varvid samma poler hos magneterna pekar at samma hall pa sa sätt att ändpolerna av varje rörformig magnetsammansättning (15, 11) har motsatt polarisation, att en rörformig magnetsammansättning (11) har större axiell längd än den andra rörformiga magnetsammansättningen (15) och att den längre rörformiga magnetsammansättningen (11) sträcker sig väsentligen symmetriskt bortom den kortare rörformíga magnetsammansättningens (15) bada ändar när rotorn (16) är i sitt startläge.
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att en rörformig magnetsammansättning (11, 15) består av ett antal ringformiga magneter (9, 10 eller 19, 20, 21, 22, 23), som i axiell led är placerade intill varandra, varvid magnetiska poler av motsatt slag vilar mot varandra.
3. Anordning enligt nagot av patentkraven 1 - 2, k ä n n e t e c k - n a d av att den kortare magnetsammansättningen (15) är fäst vid rotorn (16).
4. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att den längre magnetsammansättningen (11) är ansluten till ett stationärt stöd (12, 13, 14) pa sa sätt att den kan utföra dämpade radiella rörelser mot en elastisk- aterförenande kraft.
SE8008897A 1979-12-19 1980-12-17 Magnetlageranordning for en hoghastighetsrotor SE442660B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE7909129,A NL189929C (nl) 1979-12-19 1979-12-19 Ringmagneetsysteem.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8008897L SE8008897L (sv) 1981-06-20
SE442660B true SE442660B (sv) 1986-01-20

Family

ID=19834342

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8008897A SE442660B (sv) 1979-12-19 1980-12-17 Magnetlageranordning for en hoghastighetsrotor

Country Status (6)

Country Link
JP (1) JPS56130903A (sv)
AU (1) AU544924B2 (sv)
DE (1) DE3048071A1 (sv)
GB (1) GB2066380B (sv)
NL (1) NL189929C (sv)
SE (1) SE442660B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103758869A (zh) * 2014-02-12 2014-04-30 钱坤喜 永磁轴承与滚子轴承合二为一的组合轴承

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2138060T3 (es) * 1994-07-25 2000-01-01 Sulzer Pumpen Ag Bomba centrifuga con un dispositivo de elevacion.
CN103629232A (zh) * 2013-11-18 2014-03-12 钱坤喜 永磁减载径向滚子轴承
EP3823571B1 (en) * 2018-07-19 2022-11-09 Alcon Inc. Ophthalmic surgical system with radially repulsive magnetic bearing for self-aligning of optical elements
CN112178058B (zh) * 2020-10-30 2022-09-30 江苏理工学院 一种变刚度径向永磁轴承

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2305416A (en) * 1941-11-19 1942-12-15 Gen Electric Magnetic suspension
US2436939A (en) * 1943-10-21 1948-03-02 Hoover Co Magnetic coupling and bearing
GB655429A (en) * 1947-02-25 1951-07-18 Hermann Heidenwolf Apparatus for measuring temperature
DE1165144B (de) * 1961-01-12 1964-03-12 Siemens Ag Antriebsaggregat
DE2136371A1 (de) * 1971-07-21 1973-02-01 Braun Karl Magnetische lagerung von wellen oder dergl
DE2314436A1 (de) * 1973-03-23 1977-12-29 Boehringer Andreas Lagerungs- und daempfungseinrichtung zur stabilisierung der rotorbewegung schnell umlaufender zentrifugen
CH582838A5 (sv) * 1975-03-18 1976-12-15 Bbc Brown Boveri & Cie
FR2368638A1 (fr) * 1976-10-21 1978-05-19 Anvar Perfectionnements aux dispositifs magnetiques de centrage
NL189575C (nl) * 1978-01-25 1993-05-17 Ultra Centrifuge Nederland Nv Rotor met ondersteuning.
JPS5536635A (en) * 1978-09-04 1980-03-14 Sumitomo Special Metals Co Ltd Magnetic bearing
JPS5833936B2 (ja) * 1979-03-28 1983-07-23 株式会社日立製作所 磁気軸受

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103758869A (zh) * 2014-02-12 2014-04-30 钱坤喜 永磁轴承与滚子轴承合二为一的组合轴承

Also Published As

Publication number Publication date
NL7909129A (nl) 1981-07-16
SE8008897L (sv) 1981-06-20
AU6541380A (en) 1981-06-25
DE3048071A1 (de) 1981-09-17
AU544924B2 (en) 1985-06-20
GB2066380A (en) 1981-07-08
NL189929C (nl) 1993-09-01
JPS56130903A (en) 1981-10-14
GB2066380B (en) 1983-09-21
DE3048071C2 (sv) 1993-01-07
NL189929B (nl) 1993-04-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20180166946A1 (en) Flywheel energy storage device with induction torque transfer
US10125814B2 (en) Passive magnetic bearing
EP0155624B1 (de) Magnetlager zur dreiachsigen Lagerstabilisierung von Körpern
AU2008361023B2 (en) A wave-power unit, and a use of a such
US8803392B2 (en) Axial magnetic suspension
US20030042812A1 (en) Passive magnetic bearing for a horizontal shaft
US20110001379A1 (en) Passive magnetic bearing
US9371856B2 (en) Non-contact thrust bearing using permanent magnets
JP2005127222A (ja) 磁気浮上型ポンプ
CN101341348A (zh) 电磁式磁浮机构轴承
SE442660B (sv) Magnetlageranordning for en hoghastighetsrotor
TWI484106B (zh) 全磁浮式軸徑向支承系統
CN111277074B (zh) 一种永磁体式磁力丝杆
CN108336891B (zh) 转动和平动作动器及其组合装置
CN101482143A (zh) 磁悬浮轴承
EP3825563B1 (en) Magnetic bearing
CN113833758A (zh) 多环非对称结构永磁磁轴承
KR100595823B1 (ko) 로렌츠력을 이용한 전자기 베어링
JP3599763B2 (ja) 磁気支持装置
CN207212943U (zh) 永磁式磁悬浮轴承
CN111435807A (zh) 飞轮储能装置及径向磁轴承
KR20030084210A (ko) 베어링리스 리니어 모터
JP3510455B2 (ja) 第2種超伝導体を用いた磁気軸受け装置
CN115263989B (zh) 阻尼可调的电涡流阻尼器
CN114607704B (zh) 一种径向永磁悬浮轴承

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8008897-4

Format of ref document f/p: F