SE441972B - Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett katodstraleror - Google Patents

Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett katodstraleror

Info

Publication number
SE441972B
SE441972B SE7910113A SE7910113A SE441972B SE 441972 B SE441972 B SE 441972B SE 7910113 A SE7910113 A SE 7910113A SE 7910113 A SE7910113 A SE 7910113A SE 441972 B SE441972 B SE 441972B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
horizontal
line
circuit
correction
signal
Prior art date
Application number
SE7910113A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7910113L (sv
Inventor
I Mitamura
K Isono
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of SE7910113L publication Critical patent/SE7910113L/sv
Publication of SE441972B publication Critical patent/SE441972B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/12Picture reproducers
    • H04N9/16Picture reproducers using cathode ray tubes
    • H04N9/22Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information
    • H04N9/24Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information using means, integral with, or external to, the tube, for producing signal indicating instantaneous beam position

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)

Description

791Û113-5r Avvikelser i horisontalavsökningshastigheten är särskilt ofördelaktiga i strålinkopplings-färg-TV-mottagare eftersom sådana avvikelser även kan medföra färgfelinställning i des- sa mottagare.
Strålinkopplings-färg-TV-mottagare är kända och innefattar vanligen ett katoastråierör, s.1<. -bi1arör, som har dels en elektronkanon, vilken skjuter en enda elektronstråle, och dels en fosforskärm som är försedd med ett sig upprepande ,mönster av röda, gröna och blå primära färgfosforband, vilka förlöper vertikalt på skärmen. Strålinkopplingsbildröret har även ett flertal_vertikala inkopplingsfosforband anordnade över fosforskärmen i ett känt förhållande till avståndet mel- lan färgfosforbanden. När elektronstrålen i horisontell rikt- ning avsöker skärmen alstrar en fotodetektor en inkopp- _lingssignal såsom gensvar på det ljus som sänds ut varje gång ett inkopplingsband träffas av elektronstrålen. Denna inkopplingssignal används till att åstadkomma färginställning genom att styra den färgomkopplingskrets som bestämmer när de tre primära färgsignalerna vardera modulerar intensiteten av elektronstrålen så att i varje godtyckligt ögonblick in- dtensiteten av elektronstrålen moduleras av den primära färg- signal vars motsvarande färgfosforband då håller på att av- sökas av strålen. d I sådana strålinkopplings-färg-TV-mottagare medför avvikel- ser i horisontalavsökningshastigheten färgfelinriktning ef- tersom det finns en inneboende fördröjning i färgomkopplings- kretsens gensvar på ändringar i strålens horisontalavsök- ningshastighet och det är svårt att kompensera för denna in- neboende fördröjning. Denna fördröjning beror på att det är vanligt att inkopplingssignalbearbetningskretsar, t.ex. ett, bandpassfilter och en krets med faslåst slinga, s.k. PLL- '-krets, inplaceras mellan fotodetektorn, som detekterar in- kopplingssignalen, och färgomkopplingskretsen. Bandpassfilt- ret avlägsnar icke önskvärt brus ur inkopplingssignalen så- som förberedelse till denna signals anbringande på ingången 7910113-5 av PLL-kretsen, som avger en ingångssignal till färgomkopp- lingskretsen, vilken ingångssignal har större likformighet både vad gäller amplitud och frekvens än inkopplingssigna- len. Genom att inkoppla en frekvensdelare i PLL-kretsens återkopplingsslinga kan PLL-kretsen bringas att avge en ut- gångsfrekvens som är en förutbestämd multipel av inkopp- lingssignalens frekvens. Det sistnämnda särdraget är vik- tigt eftersom antalet färgfosforband i de flesta strâlin- kopplingsfärgkatodstrålerör inte är lika med utan istället är en heltalsmultipel av antalet inkopplingsband.
Den fördröjning som ofrånkomligen hör samman med den ovan beskrivna inkopplingssignalbearbetningskretsen, isynnerhet fördröjningen i PLL-kretsen, varierar tyvärr såsom en funk- tion av inkopplingssignalens frekvens, vilken i sin tur va- rierar i proportion till horisontalavsökningshastigheten.
Av detta skäl kommer en variation i avsökningshastigheten inte omedelbart eller exakt att avspegla sig i en motsvaran- de ändring i hastigheten i färgomkopplingen, varför avvikel- serna i horisontalavsökningshastigheten i ogynnsam riktning påverkar färinställningen.
Avvikelser i horisontalavsökningshastigheten är även oför- delaktiga i samband med strålinkopplings-färg-TV-mottagare eftersom sådana avvikelser gör det svårare för PLL-kretsen att noggrant följa och låsa på inkopplingssignalens momen- tana frekvens vilket krävs för riktig färginställning. För att bringa PLL-kretsen att noggrant följa inkopplingssig- nalens frekvens när horisontalavsökningshastigheten erfar avvikelserär detnödwàrügt att öka inkopplingssignalens min- sta signalstyrka. Detta kräver att elektronstrålens minsta intensitet ökas, vilket i sin tur får den ofördelaktiga följ- den att en ökning sker av luminansen av de mörkaste områden som kan framställas på bildröret och därmed minskar även kontrasten i den framställda bilden.
Av ovannämnda orsaker är det önskvärt att begränsa de maxi- 791u11z»s_ mala fluktuationerna i horisontalavsökningshastigheten i strålinkopplings-färg-TV-mottagare till mindre än flera tiondelar av en procent. Man har tidigare föreslagit olika sätt att korrigera horisontalavsökningshastigheten men ty- värr har inget av dessa kända sätt kunnat begränsa fluktua- tionen i avsökningshastigheten till den önskade nivån av mindre än flera tiondelar av en procent.
I den svenska patentansökningen 7910112-7 beskrivs en appa- rat för korrektion av horisontalavsökningshastigheten. Den- na apparat har ett minne för lagring av korrektionsvärden som representerar horisontalavsökningshastighetens avvikel- ser från en önskad avsökningshastighet vid ett flertal en- skilda horisontella provningspunkter utmed ett flertal hori- sontella linjer. Apparaten innefattar vidare en krets för läsning av korrektionsvärdena från minnet när en videosig- nal visas samt för framställning av motsvarande signaler, vilka matas till en horisontalavböjningsanordning för att i huvudsak utsläcka ej önskade avvikelser i horisontalavsök- ningshastigheten. Den i nämnda patentansökning beskrivna ap- paraten är konstruerad för användning tillsammans med ett strålinkopplingsfärgkatodstrålerör i vilket en PLL-krets, som innefattar en spänningsstyrd oscillator, mottager in- kopplingssignalen såsom en ingångssignal och avger en ut- gångssignal vars frekvens är lika med den frekvens med vil- ken färgfosforbanden avsöks. I denna PLL-krets är den styr- spänning som matas till den spänningsstyrda oscillatorn pro- portionell mot frekvensen av inkopplingssignalen och det är från denna styrspänning som de i minneskretsen lagrade kor- rektionsvärdena härleds.
Denna kända apparat för korrektion av horisontalavsöknings- hastigheten kan noggrant utsläcka avvikelser som inträffar i en bestämd horisontell avsökningslinje bara korrektions- _ värdena noggrant motsvarar avvikelsen i horisontalavsöknings- hastigheten utmed denna linje och bara tillräckligt många korrektionsvärden lagras i minnet för att noggrant ange de e 7910113-5 variationer i avsökningshastigheten vilka inträffar med av- sökningslinjen. Exempelvis fann man att om noggranna korrek- tionsvärden registreras för trettiotvå provningspunkter ut- med en bestämd horisontell linje så är apparaten i stånd att utsläcka avvikelser i horisontalavsökningshastigheten utmed denna linje tillräckligt kraftigt för att i huvudsak undanröja de ovan omnämnda ej önskvärda effekterna till följd av avvikelser i horisontalavsökningshastigheten.
Denna kända apparat för korrektion av horisontalavsöknings- hastigheten skulle ge utmärkta resultat om korrektionvärden lagrades för varje horisontell linje i videodelbilden. Ty- värr skulle detta kräva en mycket stor och dyr minneskapaci- tet eftersom det är tvåhundratrettiosex linjer i den effek- tiva bildarean av en videodelbild i en NTSC-videosignal. Om exempelvis trettiotvå korrektionsvärden, vart och ett på åt- ta bitar lagrades för var och en av de tvåhundratrettiosex linjerna skulle den erforderliga minneskapaciteten vara sex- tiotusenfyrahundrasexton bitar.
Det skulle vara möjligt att reducera den erforderliga min- neskapaciteten i en sådan känd apparat för korrektion av ho- risontalavsökningshastigheten genom att lagra korrektions- värden för färre linjer än det totala antalet horisontella linjer i den effektiva bilddelen av varje delbild, t.ex. för var sextonde horisontell linje och genom att därefter vid avsökning av en horisontell linje, för vilken korrek- tionsvärden inte har lagrats, såsom korrektionsvärden istäl- let använda korrektionsvärden från en näraliggande linje, för vilken korrektionsvärden har lagrats. Denna metod att korrigera för.avvikelser i horisontalavsökningshastigheten medför tyvärr ofta dåliga resultat. Om en grupp horisontel- la linjer i olika vertikala lägen samtliga får sin avsök- ningshastighet korrigerad i enlighet med korrektionsvärden som finns lagrade för endast en av dessa linjer så sker ing- en kompensation för den skillnad i horisontalavsökningshas- tigheten som inträffar till följd av linjernas olika verti- 7910113-5 6 kala lägen. Vidare kommer en tämligen stor skillnad att fö- rekomma mellan avsökningshastighetskorrektioner som görs för en första grupp horisontella linjer, vilka korrigerats i enlighet med en uppsättning korrektionsvärden som är spe- cifika för endast en av dessa linjer, och de avsökningshas- tighetskorrektioner som görs för den närmast följande grup- pen av horisontella linjer, vilka korrigeras i enlighet med en uppsättning korrektionsvärden som är specifika för en linje i denna nästföljande grupp. Denna stora skillnad mel- lan avsökningshastighetskorrektionerna alstrar sannolikt en distorderad bild i vilken grupperna av horisontella lin- jer som korrigerats enligt olika korrektionsvärden kommer att framträda såsom horisontella band.
Uppfinningen avser en apparat för korrektion av horisontal- avsökningshastigheten, avsedd för katodstrålerör, vilken ap- parat undviker nackdelarna med de kända apparaterna.
Uppfinningen avser även en apparat av det beskrivna slaget som i huvudsak eliminerar avvikelserna i ett katodstrâle- rörs horisontalavsökningshastighet genom att läsa korrek- tionsvärden från ett minne och genom att använda dessa vär- den för att alstra korrektionssignaler, vilka matas till en horisontalavböjningsanordning. Apparaten arbetar med redu- cerad minneskapacitet och fungerar effektivt för att noggrant kompensera för avvikelser i horisontalavsökningshastigheten och för att därvid framställa en i huvudsak distorsionsfri bild.
Ett annat föremål för uppfinningen är att åstadkomma en apparat för korrektion av horisontalavsökningshastigheten, vilken är särskilt lämpad för användning tillsammans med strålinkopplingsfärgkatodstrålerör av den typ som har en av en elektronstråle avsökt skärm, ett flertal inkopplings- element förlagda så att de träffas elektronstrålen när den- na avsöker skärmen, en strålavböjningsanordning som matas med åtminstone horisontal- och vertikalstrålavböjningssig- 79í0113~5 naler för att bringa elektronstrålen att upprepat avsöka skärmen i en vertikal följd av horisontella linjer, samt en inkopplingssignalbearbetningskrets för bildning av en inkopplingssignal vars frekvens är bestämd av den frekvens med vilken elektronstrålen träffar inkopplingselementen när elektronstrålen avsöker de horisontella linjerna samt för styrning av en färgomkopplingskrets, som bestämmer den färg- signal bland ett flertal färgsignaler vilken får modulera intensiteten eller densiteten av elektronstrâlen. Inkopp- lingssignalbearbetningskretsen innefattar en faslåst slinga med en spänningsstyrd oscillator och de i minnet lagrade korrektionsvärdena härleds från styrspänningen från denna oscillator.
I enlighet med en aspekt av föreliggande uppfinning innefat- tar apparaten för korrektion av horisontalavsökningshastig- heten, vilken apparat är avsedd för ett katodstrålerör med en skärm som avsöks av en elektronstråle i en vertikal följd av horisontella linjer, minnesorgan för lagring av korrek- tionsvärden som representerar horisontalavsökningshastighe- tens för strålen avvikelse från en önskad avsökningshastig- het vid ett flertal förutbestämda horisontella provnings- punkter utmed var och en av ett flertal förutbestämda prov- ningslinjer bland de horisontella linjer som elektronstrâlen avsöker på skärmen, läsorgan för läsning av valda lagrade korrektionsvärden för varje horisontell avsökningspunkt ut- med en avsökt horisontell linje, varvid varje korrektions- värde som läses representerar horisontalavsökningshastighe- tens avvikelse vid en motsvarande horisontell provningspunkt på en av provningslinjerna för vilka korrektionsvärden har lagrats, varvid en provningslinjekorrektionssignal framställs i motsvarighet till vart och ett av de korrektionsvärden som läses ur minnesorganet, organ för alstring, för varje hori- sontell avsökningspunkt, av en korrektionssignal för den av- sökta linjen, vilken korrektionssignal är en funktion av den därvid alstrade provningslinjekorrektionssignalen och av det .vertikala läget för den avsökta horisontella linjen, samt or- 7910113-5 gan för matning av korrektionssignalen för den avsökta lin- jen till strälavböjningsanordningen eller -oket av kated- stråleröret så att avvikelsen i horisontalavsökningshas~ tigheten utmed den avsökta linjen i huvudsak utsläcks.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen bildas korrektions- signalen för den avsökta linjen, nedan benämnd avsökt-linje- -korrektionssignal, för avsökningspunkter på andra avsökta horisontella linjer än de provningslinjer för vilka korrek- tionsvärden har lagrats genom interpolering mellan två upp- sättningar provningslinjekorrektionssignaler som framställs av läsorganet. Denna interpolering är baserad på det verti- kala läget för den avsökta linjen relativt de vertilala lä- gena för de provningslinjer mot vilka de ur minnet aktuellt lästa korrektionsvärdena svarar.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen innefattar den strål- avböjningsanordning som används tillsammans med katodstrå- leröret de konventionella horisontal- och vertikalavböj- ningsspolarna vilka mottager horisontal- respektive verti- kalstrålavböjningssignalerna samt en separat korrektionsspo- le, som är placerad på ett ok, som är skiljt från horison- tal- och vertikalavböjningsspolarna och denna separata kor- rektionsspole matas med avböjningskorrektionssignalen.
Olika utföringsformer av uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan i anslutning till de bifogade ritningarna, i vilka fig. l är ett blockschema över en första utföringsform av den enligt uppfinningen föreslagna apparaten för korrek- tion av horisontalavsökningshastigheten, varvid apparaten visas vara använd vid ett strâlinkopplingsfärgkatodstrålerör, fig. 2 är en partiell sektionsvy i förstorad skala av en del av skärmen i det i fig. 1 visade katodstråleröret, fig. 3 och 4 är diagram till vilka hänvisning sker i samband med förklaringen av skrivningen respektive läsningen av infor- 7910113-5 mation i respektive från ett i apparaten i fig. l ingående minne, fig. 5 visar en korrektionsspole som ingår i avböj- ningsanordningen i katodstråleröret i fig. l, fig. 6 och 7 visar olika vågformer till vilka hänvisning sker i sam- band med förklaringen av tidsanpassningen av driften av den i fig. l visade utföringsformen av uppfinningen och fig. 8 visar olika vågformer, som representerar olika signaler som erhålls i den i fig. l visade utföringsformen av upp- finningen och som hänvisning sker till i samband med för- klaringen av apparatens funktion.
Fig. l visar ett strålinkopplingsfärgkatodstrâlerör 10, ne- dan benämnt bildrör, tillsammans med vilket föreliggande upp- finning kan användas. Bildröret innefattar en elektronkanon ll, som sänder ut en enda elektronstråle vars intensitet el- ler densitet moduleras av en signal som påförs en galler- elektrod l2, vilken bildar en del av elektronkanonen ll.
Bildröret 10 innefattar även en fosforskärm 13, som består av ett sig upprepande mönster av röda, gröna och blå primä- ra färgfosforband R, G, B (fig. 2) som sträcker sig verti- kalt på innerytan av frontklasplattan 14 av hildröret 10.
Ett tunt metallskikt 15, t.ex. av vakuumpåångat aluminium, täcker innerytan av skärmen 13 och är transparent för el- ektronstrålens elektroner medan det mot åskâdaren reflekte- rar det ljus som färgfosforbanden sänder ut. Ett flertal vertikala inkopplingsfosforband I är anordnade på avstånd från varandra över metallskiktet 15 på insidesytan av fos- forskärmen 13 och avståndet mellan inkopplingsfosforbanden I uppvisar ett känt förhållande till avståndet mellan färg- fosforbanden R, G och B. En strålavböjningsanordning 16 (fig. l) matas med horisontal- och vertikalstråleavböjnings- signaler med hjälp av vilka den av elektronkanonen ll utsän- da elektronstrålen bringas att upprepat avsöka skärmen 13 i en vertikal följd av horisontella linjer.
En inkopplingssignalbearbetningskrets samverkar med bild- röret 10 innefattar en fotodetektor 20, ett bandpassfilter 79101 13-5 l0 21 samt en krets 22 med faslåst slinga, nedan benämnd PLL- -krets. PLL-kretsen 22 innefattar en faskomparator 23, ett lågpassfilter 24, en spänningsstyrd oscillator 25 och en frekvensdelare 26. Inkopplingssignalbearbetningskretsen an- vänds för att styra en färgomkopplingskrets som består av en modinställningspulsgenerator 30, en grindöppningspulsge- nerator 31 och en grindkrets 22. Färgomkopplingskretsen be- stämmer när var och en av ett flertal färgsignaler ER, EG el~ ler EB skall påföras gallret 12 för att modulera elektron- strålens intensitet eller densitet.
När den från elektronkanonen ll utsända elektronstrålen av- söker skärmen 13 horisontellt alstrar fotodetektorn 20, som är anordnad vid det trattliknande partiet av bildröret 10, en inkopplingssignal såsom gensvar på det ljus som sänds ut varje gång ett inkopplingsband I träffas av elektronstrålen.
Utsignalen från fotodetektorn 20 går till bandpassfiltret 21 som avlägsnar vissa signalkomponenter, t.ex. de som alstras under återgångsperioden, vilka har annorlunda frekvenser än den frekvens med vilken elektronstrâlen träffar inkopplings- banden I under horisontalavsökningsintervallerna. Den vid utgången från bandpassfiltret 21 erhållna inkopplingssigna- len har en frekvens som är bestämd av avståndet mellan in- kopplingsfosforbanden I och elektronstrålens avsökningshas- ' tighet. Inkopplingsbanden I är anordnade på regelbundna av- stånd från varandra över skärmens 13 bildarea varigenom frekvensen av inkopplingssignalen under horisontalavsöknings- intervallerna varierar i proportion till strålens horisontal- avsökningshastighet. Inkopplingssignalen vid utgången från bandpassfiltret 2l går till ena ingången av faskomparatorn 23 i PLL-kretsen 22. Den variabla utgångsspänningen från fas- komparatorn 23 går genom ett lågpassfilter 24, som avlägsnar icke önskvärt brus ur denna signal, till styringången av den spänningsstyrda oscillatorn 25 vilken har en mittfrekvens som är N gånger inkopplingssignalens normala frekvens. Ut- gångssignalen från den spänningsstyrda oscillatorn 25 går till ingången av frekvensdelaren 26 som delar frekvensen med N, där N är ett heltalsvärde som representerar antalet ll fosforband R, G, B som finns mellan intilliggande inkopp- lingsfosforband I. Utsignalen från frekvensdelaren 26 går såsom andra ingångssignal till faskomparatorn 23 och fas- jämföres med inkopplingssignalen vid utgången från band- passfiltret 21. 3 Tack vare PLL-kretsen 22 kommer utsignalen från den spän- ningsstyrda oscillatorn 25 att variera i frekvens tills de två till faskomparatorn 23 matade ingångssignalerna båda har samma frekvens och fas. Således kommer utsignalen från den spänningsstyrda oscillatorn 25 att ha en frekvens som är N gånger större än frekvensen av inkopplingssignalen och tre gånger större än den s.k. triplettfrekvensen, vil- ket är den frekvens med vilken de sig upprepande mönstren av röda, gröna och blå färgfosforband R, G, B avsöks av elektronstrålen, varigenom den spänningsstyrda oscillatorn 25 kommer att alstra en puls för var och en av de avsökta färgfosforbanden.
Varje gång frekvensen av den till ena ingången av faskompa- ratorn 23 matade inkopplingssignalen varierar kommer faskom- paratorn 23 att alstra en utgångsspänning, som, när den ma- tas genom lågpassfiltret 24, bringar den spänningsstyrda oscillatorn 25 att på lämpligt sätt variera sin utgångs- frekvens och fas för att återställa jämvikten vid kompara- torn 23. Det är således tydligt att den spänning som fas- komparatorn 23 matar genom lågpassfiltret 24 till ingången av den spänningsstyrda oscillatorn 25 varierar med ändring- arna i inkopplingssignalens frekvens.
Utgângssignalen från PLL-kretsen 22 går till grindöppnings- pulsgeneratorn 31, som exempelvis kan innefatta en icke vi- sad ringräknare. Grindöppningspulsgeneratorn 31 är känslig för varje utgångspuls från den spänningsstyrda oscillatorn 25 och avger då antingen en röd, en grön eller en blå grind- öppningspuls såsom gensvar på ringräknarens räkneställning.
De därvid uppstående sig upprepande sekvenserna av röda, 791011375 12 gröna och blå grindöppningspulser är fasförskjutna 1200 i förhållande till varandra och matas till de respektive styringångarna på grindkretsen 32. Såsom gensvar på des- _ sa sig upprepande sekvenser av grindöppningspulser väljer lämpliga, icke visade, grindar i grindkretsen 32 i sekvens röda, gröna och blå primära färgsignaler ER, E respektive EB och matar den genomsläppta eller valda färggignalen ge- nom en kontakt R i mcdväljaromkopplaren 33A till ingången av en drivkrets 34, som i sin tur avger den valda färgsig- nalen till gallret 12, så att detta kan modulera intensite- ten eller densiteten av den skärmen träffande elektronstrå- len." Inkopplingssignalen från bandpassfiltret 21 går även till modinställningspulsgeneratorn 30 som kan vara av konven- tionell konstruktion och som används för att inställa eller bestämma fasförhâllandet mellan de röda, gröna och blå grind- öppningspulserna från grindöppningspulsgenerator 31 och av- sökningen av de tre primära färgfosforbanden R, G, B. Modin- ställningspulsgeneratorn 30 erfordras i synnerhet vid såda- na tillämpningar där fasförhållandet mellan inkopplingssig- nalen och färgfosforbanden R, G, B inte är konstant, t.ex. i strålinkopplingskatodstrålerör i vilka inkopplingsbanden I är åtskilda från varandra med endast två färgfosforband, såsom visas i fig. 2, snarare än med en full uppsättning av samtliga tre färgfosforband. Modinställningspulsgeneratorn 30 kan t.ex. räkna ett förutbestämt antal inkopplingspul- ser som härrör från avsökningen av inkopplingsband vilka be- finner sig i ett inkörningsomrâde på skärmen, för att alstra en modinställningspuls, som matas till grindöppningspulsge- neratorn 31. Modinställningspulsen gör att ringräknaren i grindöppningspulsgeneratorn 3l ställs när bildarean börjar avsökas så att de därefter alstrade grindöppningspulserna ligger i fas med färgerna av de fosforband som håller på att avsökas.
Det föreligger ofrånkomliga fördröjningar mellan den tid- 79ïi3113-5 13 punkt när ett bestämt inkopplingsband I träffas av el- ektronstrâlen och de resulterande grindöppningspulserna sänds ut från generatorn 31 för att styra färgomkopplingen i grindkretsen 32. Exempelvis introduceras tidsfördröjning- ar till följd av såväl bandpassfiltrets 21 som PLL-kretsens 22 drift. För att bibehålla riktig färginställning av den på skärmen 13 framställda bilden är det nödvändigt att kom- pensering sker för dessa fördröjningar så att grindkretsens 32 drift noggrant kan synkroniseras med det aktuella avsök- ningsläget för elektronstrålen och så att de primära färg- signalerna ER, EG och EB modulerar elektronstrålen när den- na avsöker de motsvarande färgfosforbanden R, G respektive B. Om dessa tidsfördröjningar är konstanta är det enkelt att bortkompensera dessa genom att välja lämpliga tidsanpass- ningsparametrar för komponenterna i den återkopplingsslinga, som bildas av fotodetektorn 20, bandpassfiltret Zl, PLL-kret- sen 22, grindöppningspulsgeneratorn 31, grindkretsen 32, drivkretsen 34 och bildröret 10. Tyvärr varierar fördröjning- en i denna återkopplingsslinga, i synnerhet den fördröjning som hänger samman med fasskillnaden mellan de tvâ ingångs- signalerna till faskomparatorn 23, såsom en funktion av in- kopplingssignalens frekvens. Av denna orsak kommer avvikel- ser i elektronstrålens horisontalavsökningshastighet på skärmen 13 att göra det svårt att vidmakthålla riktig färgin- ställning.
För att förhindra sådana avvikelser i horisontalavsöknings- hastigheten kan man i ett minne lagra korrektionsvärden, som representerar horisontalavsökningshastighetens avvikelser från en önskad avsökningshastighet vid ett flertal horison- tella provningspunkter utmed ett flertal förutbestämda hori- sontella avsökningslinjer. Dessa korrektionsvärden kan där- efter läsas ur minnet i och för âstadkommande av motsvaran- de korrektionssignaler till strålavböjningsanordningen 16, med hjälp av vilka korrektionssignaler horisontalavsöknings- hastighetens avvikelser i huvudsak utsläcks. 7910113-5 14 Den ovan beskrivna apparaten kan noggrant utsläcka avsök- ningshastighetsavvikelser som inträffar utmed en horison- tell avsökningslinje om bara de ur minnet lästa korrekti- onsvärdena under reproduktionen av denna linje noggrant motsvarar den då uppträdande, okorrigerade, horisontalav- sökningshastigheten av elektronstrålen. Exempelvis kommer tillräcklig information att föreligga för att noggrant kom- pensera för avvikelser i horisontalavsökningshastigheten för en bestämd horisontell linje om den till den spännings- styrda oscillatorn 25 matade styrspänningen ECV, visad ned- till i fig. 3, omvandlas med en analog-till-digitalomvand- lare och registreras i ett minne vid var och en av trettio- två provningspunkter PO, Pl, P2...P30 och P31 utmed denna bestämda horisontella linje. För att erhålla den mest nog- granna korrigeringen av horisontalavsökningshastighetens av- vikelser skulle det vara önskvärt att registrera korrektions- värden för-var och en av de trettiotvå provningspunkterna ut- med var och en av de mer än tvåhundra horisontella linjer ' som finns på den effektiva bilden eller bildarean 100 av en videodelbild. Tyvärr kräver detta ett minne med mycket stor lagringskapacitet, vilket medför en ej önskvärd kostnadsök- ning.
För att undvika behovet av en så stor lagringskapacitet i minnet är det möjligt att ordna så att apparaten lagrar trettiotvå korrektionsvärden, ett för var och en av trettio- två horisontella provningspunkter P0-P31 på var och en av endast sexton förutbestämda horisontella provningslinjer LO, Ll, L2...Ll4 och LIS. Dessa sexton provningslinjer LO-Ll5 kan ligga vid var sextonde horisontella linje över en be- stämd videodelbild så att fjorton av provningslinjerna, så- som framgår av fig. 3, ligger inom den effektiva bilddelen 100 av en videodelbildlmedan två linjer, LO och Lls, ligger t i partier av avsökningsrastret vilka inträffar före och ef- ter den effektiva bilddelen 100, dvs. över och under bild- arean. Lagring av korrektionsvärden för endast var sextonde horisontella linje reducerar avsevärt den minneskapacitet 7910113-.3 15 som korrektionsapparaten måste ha.
I det fall då korrektionsvärden för endast sexton provnings- linjer LO-Lls lagras i minnet är det nödvändigt att ordna med ett sätt att tillföra en avböjningskorrektionssigna1 till strålavböjningsanordningen 16 under reproduktionen av- de femton horisontella linjer som inträffar mellan intill- liggande provningslinjer. Det enklaste sättet att åstadkom detta är att låta apparaten läsa ur minnet, under avsök- ningen av var och en av dessa femton horisontella linjer, samma trettiotvâ korrektionsvärden som skulle läsas ur min- net i motsvarande ögonblick under avsökningen av den ome- delbart föregående provningslinjen. Trots att denna teknik är mycket enkel är den därvid erhållna korrektionen i ho- risontalavsökningshastigheten mindre god än vad som vore önskvärt. Detta illustreras i fig. 4.
Den heldragna linjen 200 i fig. 4 representerar de ändring- ar i horisontalavsökningshastigheten vilka inträffar vid ett bestämt horisontellt läge såsom funktion av ändringar i det vertikala läget inom videodelbilden. Om dessa ändringar i horisontalavsökningshastigheten registreras endast för de provningslinjer som inträffar var sextonde horisontella lin- je, exempelvis provningslinjerna Lo-L4 i fig. 4, och om de korrektionsvärden scmlregistreratsför var och en av dessa provningslinjer används såsom korrektionsvärden för var och en av de efterföljande femton horisontella linjerna så kom- mer de avböjningskorrektionssignaler som matas till strålav- böjningsanordningen 16 att ha en diskontinuerlig funktion såsom markeras med den streckade linjen 202 i fiq. 4. De därvid uppstående diskontinuiteterna i avböjningskorrekti- onssignalerna kan leda till att horisontella band uppstår i den av bildröret lO framställda bilden.
I enlighet med föreliggande uppfinning skall apparaten lagra korrektionsvärden endast för en liten del av det totala an- talet horisontella linjer i en videodelbild och apparaten 7910113-5 l6 skall åstadkommas så att korrektionen i horisontalavsök- ningshastigheten för de horisontella linjer för vilka inga korrektionsvärden har lagrats skall variera kontinuerligt som en funktion av det vertikala läget för att därvid på skärmen l3 framställa en bild som är i huvudsak fri från distorsion. I den i fig. l visade utföringsformen av upp- finningen visas apparaten innefatta ett minne 40 för lag- ring av korrektionsvärden som representerar horisontalav- sökningshastighetens förstrålen avvikelser från en önskad 'avsökningshastighet i var och en av ett flertal förutbe- stämda horisontella provningspunkter utmed ett flertal förutbestämda provningslinjer LO-Lls bland de horisontella linjer som elektronstrålen avsöker. Apparaten innefattar även en läskrets som har dels en digital-till-analogomvand~ lare 50, dels en linjeadressignalgenererande krets 51, dels en punktadressignalgenererande krets 52 och dels en OCH-grind 53. Denna läskrets kan ur minnet 40 läsa lagrade korrekti- onsvärden motsvarande elektronstrålens tillhörande avsök- ningspunkter utmed en horisontell av elektronstrålen avsökt linje så att vart och ett av de lästa korrektionsvärdena re- presenterar avvikelsen i horisontalavsökningshastigheten i en horisontell provningspunkt på en av de provningslinjer för vilka korrektionsvärden har registrerats, varvid dessa hori- sontella provningspunkter motsvarar elektronstrålens aktu- ella horisontella avsökningspunkt vid tidpunkten för läs- ningen. Läskretsen medger även framställning av en provnings- linjekorrektionssignal i överensstämmelse med vart och ett av de korrektionsvärden som läses ur minnet 40. Apparaten enligt uppfinningen innefattar även en avsökt-linje-korrek- tionssignalgenererande krets som i fig. l innefattar en koef- fecientregenererande krets 60, en multiplikationskrets 61 och en additionskrets 62. Additionskretsen 62 innefattar en kondensator 63, ett av transistorer 64 och 65 bestående or- gan för anläggning av en första analog spänning över konden- satorn 63, samt ett av transistorer 66 och 67 och invertera- re 68 och 69 bestående organ för anläggning av en andra ana- log spänning i serie med kondensatorn 63 så snart den sist- 17 nämnda kondensatorn har laddats. Den avsökt-linje-korrek- tionssignalgenererande kretsen medger bildning, för ett bestämt horisontellt avsökningsläge för elektronstrålen, av en avsökt-linje-korrektionssignal vars värde är en funktion av den provningslinjekorrektionssignal som läsorganet alstrat såsom gensvar på det bestämda horisontella avsökningsläget och även en funktion av det vertikala läget för den horison- tella aktuellt avsökta linjen. Den därvid bildade avsökt- -linje-korrektionssignalen matas, såsom framhållits ovan, till strålavböjningsanordningen 16 så att en avvikelse i horisontalavsökningshastigheten utmed den avsökta linjen i huvudsak eliminieras eller utsläcks. Matningen av nämnda sig- nal till strålavböjningsanordningen 16 sker genom ett fil- ter, som har en kondensator 70 och ett motstånd 71, en diffe- rentialförstärkare 72 som är kopplad till en inställbar fast spänningskälla 73, och en ledning 74.
Apparaten i fig. l innefattar vidare en läskrets, som i sin tur innefattar ett lågpassfilter 80 och en analog-till-di- gital-omvandlare 81. Skrivkretsen erhåller korrektionsvärde- na från den inkopplingssignalbearbetningskrets som består av fotodetektorn 20, bandpassfiltret 21 och PLL-kretsen 22.
Läskretsen skriver in dessa korrektionsvärden i minnet 40.
Apparaten för korrektion av horisontalavsökningshastigheten visad i fig. l medger framställning av avsökt-linje-korrek- tionssignaler under avsökning av en annan horisontell linje än den av samplingslinjerna för vilken korrektionsvärden har registrerats genom att linjärt interpolera provningslinje- korrektionsvärdenlsom framställts i läskretsen/på basis av den avsökta linjens vertikala läge relativt de vertikala lägena för de provningslinjer mot vilka provningslinjekor- rektionssignalerna svarar. Som framgår av fig. 4 vid den punkt-streckade linjen 204 framställer dessa linjärt inter- polerade avsökt-linje-korrektionssignaler en mycket noggrann approximation av de ändringar i horisontalavsökningshastig- heten vilka i verkligheten inträffar i en bestämd horisontell 79-'1101131-5 18 punkt såsom en funktion av ändringar i det vertikala läget.
De ändringar som i verkligheten inträffar i den horisontel- la avsökningshastigheten visas med den heldragna linjen 200 i fig; 4.
I den i fig. l visade utföringsformen av uppfinningen har ett lågpassfilter 80 sin ingång kopplad till utgången av lågpass- 'filtret 24 för att mottaga de styrspänningar som lågpass- filtret 24 matar till den spänningsstyrda oscillatorn 25.
Lågpassfiltrets 80 utgång är kopplad till ingången av en ana- log-till-digital-omvandlare 81 och utsignalen, som är en av flera bitar bestående digital signal, från analog-till-digi- talomvandlaren 81 matas genom en kontakt W av en modomkopp- lare 33B till en dataingâng på minnet 40. Minnet 40 kan va- ra ett random-access-minne som medger skrivning, lagring och läsning av ett flertal, av flera bitar bestående, digitala värden, vilka mæñzaflïett lagras vid varsin minnesadress.
Den linjeadressignalgenererande kretsen 51 mottager verti- kal- respektive horisontalsläckningssignaler VB respektive HB anslutning till kontakter R till modströmställaren 33C och och mottager även klocksignaler Cl respektive C2 via sin 33D. Den linjeadressignalgenererande kretsen 51 matar till minnet 40 en linjeadressignal på fyra bitar, vilka bildar de högst värderade fyra bitarna i ett adressord på nio bitar och vilka används för att adressera korrektionsvärden i min- net 40. Dessa fyra bitar anger den provningslinje till vil- ken det korrektionsvärde som skrivs eller läses såsom gen- svar på ett bestämt adressord skall höra. Såsom gensvar på närvaron eller frånvaron av ingångssignaler från modomkopp- larna 33C och 33D tillhandahåller den linjeadressignalgene- rerande kretsen 5l även en LÄS/SKRIV-signal till minnet 40 som bestämmer huruvida minnet skall skriva in ett till det- ta matat värde vid en bestämd minnesadress eller skall lä- sa ett korrektionsvärde från denna minnesadress och mata ut detta vid minnets datautgång. Den linjeadressignalgenereran- de kretsen 51 avger även en provningslinjegrindöppningssig- <1 w w\ \ C" »à ...1-\ w l o- 19 nal till en kontakt W av en modomkopplare 33E och till en ingång på den koefficientsignalgenererande kretsen 60. Slut- ligen avger kretsen 51 en relativläget i vertikal riktning angivande signal om fyra bitar till den koeffientsiqnalge- nererande kretsen 60.
Den punktadressgenererande kretsen 52 mottager även de ver- tikala och horisontella släckpulserna VB respektive HB samt utgångssignalen från OCH-grinden 53 vars ingångar matas med klocksignalen Cl respektive utsignalen från modomkopplaren 33E. En kontakt R på omkopplaren 33E är kopplad till en po~ sitionspotential och kontakten W av omkopplaren 33E motta~ ger provningslinjegrindöppningssignalen från kretsen 51 så- som beskrivits ovan. Utgångssignalen från den PUDktfldr@ßSi9~ nalgenererande kretsen 52 är en av fem bitar bestående punkt- adressignal som matas till minnet 40 och som bildar de fem lägst värderade bitarna i adressordet för detta minne. Des- sa fem bitar används för att ange till vilka av de trettio- två horisontella provningspunkterna på en bestämd provnings- linje de i minnet inskrivna respektive från minnet lästa korrektionsvärdena hör. Den punktadressignalgenererande kretsen 52 tillhandahåller lämpligen även en minnesistånds- sättningssignal till minnet 40 såsom gensvar på pulser från OCH-grinden 53. Denna minnesiståndsättningssignal brinqar minnet att antingen skriva in eller läsa ut ett korrektions- värde beroende på värdet av LÄS/SKRIV-signalen som den Lin- jeadressignalgenererande kretsen 51 matar till minnet 40.
Den koefficientsignalgenererande kretsen 60 mottager såsom ingångssignaler dels provningslinjegrindöppningssignalen och den av fyra bitar bestående och relativläget i vertikal rikt- ning angivande signalen. Båda dessa signaler erhålls från kretsen 51 såsom omnämnts ovan. Den koefficientsignalaist- rande kretsen 60 mottager även såsom en ingångssiqnal en komplement-klocksignal CX. Den koefficientsignalalstrande kretsen 60 avger såsom utgångssignal en koefficientsignal om fyra bitar. Denna av fyra bitar bestående koefficientsig- nal matas tild.multiplikatoringången aV multiplikflfiflflß' 191o1íz-s 20 kretsen 61.
De av flera bitar bestående korrektionsvärdena som finns lag- rade i minnet 40 är avsedda att genom kontakten R av modom- kopplaren 33 matas till en digital ingång av digital-till- -analog-omvandlaren 50. Den analoga utsignalen från omvand- laren 50 matas till multiplikandingången av multiplikations- kretsen 61. Multiplikationskretsens 61 utgång är kopplad till ingången av additionskretsen 62. Såsom omnämnts tidi- gare innefattar additionskretsen 62 en kondensator 63 och fyra transistorer 64-67, vilka företrädesvis är fälteffekt- transistorer. Kondensatorn 63 är kopplad i serie mellan transistorerna 64 och 65 varigenom kondensatorn, när dessa transistorer 64 och 65 är ledande, är inkopplad mellan mul- tiplikationskretsen 61 utgång och jord. Transistorernas 64 och 65 styrelektroder är kopplade till utgången av en inver- ' terare 68 som vid sin ingång mottager klocksignalen Cy. Kon- densatorn 63 är på likartat sätt kopplad i serie mellan tran- sistorerna 66 och 67 varigenom kondensatorn, när dessa tran- sistorer 66 och 67 är ledande, är kopplad mellan multipli- kationskretsens 61 utgång och den ena av de två ingångarna till en differentialförstärkare 72. Transistorernas 66 och 67 styrelektroder är kopplade till utgången av en inverte- rare 69, som vid sin ingång mottager klocksignalen Cl.
Den ingång på differentialförstärkaren 72 som mottager ut- signalen från additionskretsen 62 är även kopplad till ena änden av en parallellkombination av en kondensator 70 och ett motstånd 71. Parallellkombinationens andra ände är kopp- lad till jord. Den andra ingången på differentialförstärka- 7 ren 72 är ansluten till en inställbar, fast spänningskälla 73.
Utsignalen från differentialförstärkaren 70 går via en led- ning 74 till en avböjningskorrektionsanordning 90 som utgör en del av strålavböjningsanordningen 16 och som lämpligen kan vara utförd av ett par ferritkärnor 91 och 92, visade i fig. 5, av halvcirkulär form. Dessa kärnor är placerade 7910113-5 2l i horisontellt motstående lägen runt nackpartiet av bildröret 10 nära det konventionella fjärde gallret i elektronkanonen.
En korrektionsspole 93 har två ändar 94, 95 mellan vilka av- böjningskorrektionssignalen anläggs. Korrektionsspolen 93 är lindad runt kärnorna 91 och 92 så att ett magnetfält in- duceras i den vertikala riktningen, vilket markeras med pi- larna i fig. 5, och detta magnetfält avböjer elektronstrålen i horisontell riktning.
När apparaten i fig. l är i drift går den i den ena eller andra av de två motderna, dvs. antingen SKRIV-mod varvid ' korrektionsvärden härleds från den styrspänning som matas till den spänningsstyrda oscillatorn 25 och registreras i minnet 40, eller i LÄS-mod varvid korrektionsvärden läses från minnet 40 och avsökt-linje-korrektionssignaler bildas i enlighet med de lästa korrektionsvärdena samt matas till avböjningskorrektionsanordningen 90 så att avvikelser i ho- risontalavsökningshastigheten i huvudsak utsläcks. Modom- kopplarna 33A-33E är företrädesvis gangade så att de rör sig tillsammans för att växla den i fig. l visade appara- ten mellan SKRIV- och LÄS-moderna när deras rörliga kontak- ter kommer i beröring med W- respektive R-kontakterna. Mod- omkopplarna 33A-33E kan manövreras automatiskt med hjälp av ett icke visat modstyrorgan så att samtliga modonkopplare 33A-33E varje gång televisionsmottagaren med kretsen i Eig. 1 initialt slås på, kommer att ligga i förbindelse med si- na respektive W-kontakter varigenom apparaten ställs in så att den drivs i LÄS-mod tills samtliga korrektionsvärden har skrivits in varefter modstyrorganet växlar över appara- ten till LÄS-mod i vilken apparaten fungerar så att den re- producerar videosignalerna på skärmen 13.
När modomkopplarna 33A-33E intager läget för SKRIV-moden ansluts drivkretsen 34 genom den första kontakten W av mod- omkopplaren 33A till en inställbar, fast spänninqskälln 96 varigenom gallret 12 mottager en lämplig spänning som förser den på skärmen 13 projicerade elektronstrâlen med en kon- stant strålström. Under LÄS-moden kommer elektronstrålen o¶9%Q113f5 22 som nu har konstant intensitet, att avsöka skärmen 13 under inverkan av de horisontal- och vertikalstråleavböjningssig- naler som matas till horisontal- och vertikalavböjningsspo- larna 94, vilka utgör delar av strålavböjningsanordninqen l6, vilka är skilda från avböjningskorrektionsanordningen 90. Följden blir att en inkopplingssignal detekteras av fo- todetektorn 20, filtreras av bandpassfiltret 21 och matas till PLL-kretsen 22. Denna inkopplingssignal har en frekvens som varierar såsom gensvar på eventuellt förekommande änd- ringar i elektronstrålens avsökningshastighet över skärmen 13 under inverkan av horisontal- och vertikalavböjningsspo- larna 97.
Såsom gensvar på denna inkopplingssignal kommer PLL-kretsen 22 att alstra en styrspänning som vid lâgpassfiltrets 24 ut- gång varierar i proportion till ändringar i frekvensen av inkopplingssignalen och som således även varierar i propor- tion till ändringar i horisontalavsökningshastigheten. Den- na styrspänning går genom lågpassfiltret 80 till ingången av analog-till-digitalomvandlaren 81 där den omvandlas till ett av flera bitar bestående digitalt värde som matas genom kontakten V på modomkopplaren 33É till ingången av minnet 40. Klocksignalen Cl matas till klockingången av analog- -till-digitalomvandlaren 81 så att den senare omvandlar styr- spänningen till ett digitalt värde för varje puls i klocksig- nalen Cl såsom visas i fig. 6. Av fig. 6 framgår att varje klockpuls i klocksignalen Cl motsvarar en av de horisontel- 7 la provningspunkterna PO-P31 för vilka korrektionsvärden skall lagras i minnet 40.
I SKRIV-moden hindrar modomkopplarna 33C och 33D att klock- signaler Cl och C2 matas till den linjeadressignalgenereran- de kretsen 51 och till följd härav inställs den SKRIV/LÄS- -signal som kretsen Slmatar till minnet 40 så att den bringar minnet 40 att arbeta i SKRIV-moden. I SKRIV-moden räknar den linjeadressignalgenererande kretsen 51 även hori- sontalsläckningspulserna HB och återställs av vertikalsläck- 791Û'§13~5 23 ningspulserna VE så att kretsen 51 har en räkneställning som motsvarar numret på den horisontella linje som elek- tronstrålen håller på att avsöka i videodelbilden. De fyra högst värderade bitarna av denna räkneställning matas till minnet 40 såsom linjeadressignalen och de fyra lägst vär- Öerfläê bitarna i denna räkneställning matas till den koef- ficientgenererande kretsen 60 såsom den relativläget i ver- tikal riktning angivande signalen. När de fyra lägst värde- rade bitarna i denna räkneställning samtliga är lika med noll håller elektronstrålen på att avsöka en av provnings- linjerna LO-Lls och den provningslinjegrindöppningssignal som kretsen 51 matar till kontakten W av omkopplaren 33E går upp till hög nivå. Den inbördes tidsanpassningen mellan dessa sexton provningslinjer relativt det vertikala delbilds- intervallet visas i fig. 7.
När under SKRIV-moden var och en av dessa provningslinjer LO- -L l5 av provningslinjegrindöppningssignalen att medföra att avsöks av elektronstrålen kommer det högnivåiga värdet klooksignalen Cl släpps fram genom OCH-grinden 53 till den punktadressignalgenererande kretsen 52, som räknar de pul- ser av klocksignalen Cl vilka inträffar vid var och en av de trettiotvå horisontella provningspunkterna P0-P31 på var- je provningslinje. Den av de fem bitarna bestående räkne- ställningen i den punktadressignalgenererande kretsen 52 återställes av de vertikala respektive horisontella släck- signalerna VB respektive VH. Det är således tydligt att min- net 40 matas med ett av nio bitar bestrående adressord vars fem lägst varderade bitar ökas med ett varje gång en hori- sontell provningspunkt Po-P31 avsöks och vars högst värde- rade fyra bitar ökas med ett varje gång en ny provningslin- je LO-Ll5 är redo för avsökning.
Den punktadressignalgenererande kretsen 52 avger även en minnesiståndsättningssignal till minnet 40 såsom gensvar på varje puls i klocksignalen Cl så att i var och en av de trettiotvâ provningspunkterna Po-P31, i LÄS-moden, av var- 7910113r-5 -24 je provningslinje LO-Ll5 ett korrektionsvärde, som motsvarar den styrspänning som matas till den spänningsstyrda oscil- latorn 25 under avsökningen av den ifrågavarande horison- tella provningspunkten, kommer att registreras i minnet 40 vid en adress som entydigt identifierar den horisontella provningspunkten och den provningslinje för vilken korrek- tionsvärdet registreras.
Funktionen av lågpassfiltret 80 är att ur den styrspänning som matas till analog-till-digital-omvandlaren 81 avlägsna de variationer som har en hög frekvens relativt den frekvens med vilken omvandlaren 8l samplar styrspänningen och omvand- lar denna till digitala värden varigenom varje resulteran- de korrektionsvärde som lagras i minnet 40 representerar medelvärdet av styrspänningen i det ögonblick varje sådan samplingellerprovtagning görs.
I den i fig. l visade utföringsformen av uppfinningen är min- net 40 ett random-accessminne, s.k. RAM-minne. RAM-minnen tappar normalt sina däri lagrade värden när dess matninus- spänning bryts. Av denna orsak skall apparaten i fig. 1 kortvarigt ooh varje gång den slås till inställas på LÄS- mod så att lämpliga korrektionsvärden lagras i minnet 40 innan apparaten därefter drivs i LÄS-moden.
Sedan en komplett uppsättning korrektionsvärden har lagrats i minnet 40 kan apparaten i fig. 1 växlas över till LÄS-mo- den varvid samtliga modomkopplare 33A-33E ligger i ingrepp med sina respektive R-kontakter. I LÄS-moden förbinder om- kopplaren É3A drivkretsens 34 ingång via sin kontakt R med utgången av grindkretsen 32. I LÄS-moden kommer således färg- signalerna ER, EG och EB att i sekvens matas genom drivkret- sen 34 till gallret 12 på det ovan beskrivna sättet så att färgvideobilder reproduceras på skärmen 13. I LÄS-moden alstras även avsökt-linje-korrektionssignaler och matas till korrektionsanordningen 90 för att i huvudsak utsläcka avvi- kelser i horisontalavsökningshastigheten. 79101ï3-5 25 I LÄS-moden matas vertikal- och horisontal-pulser V och VU till den linjeadressignalgenererande kretsen 5] ochBomkopp~ larna 33C och 33D intar sådana lägen att klocksignalen Cl och klocksignalen C2, som är fasskiftad relativt klocksig- nalen Cl såsom visas i fig. 8, till den linjeadressignal- genererande kretsen 5l.
Såsom gensvar på mottagning av dessa klocksignaler Cl och CZ bringar den linjeadressignalgenererande kretsen 51 den till minnet 40 matade SKRIV/LÄS-signalen att konditionera minnet till att inta sin LÄS-mod. Den stigande flanken av varje klocksignal Cl ställer den av fyra bitar bestående lin- jeadressignalen som kretsen 51 matar till minnet 40 på samma värde som de fyra högst värderade bitarna som finns i räkne- ställningen för den linjeadressignalgenererande kretsen 51.
Den stigande flanken av klocksignalen C2 ställer den av fv- ra bitar bestâende linjeadressignalen på ett värde som är ett högre än de fyra högst värderade bitarna av den linje- räkneställning som då finns i den linjeadressignalgenereran- de kretsen 51. När t.ex. den aktuellt avsökta linjen på skär- men 13 ligger mellan den första provningslinjen LO och den horisontella linje som inträffar omedelbart före nästfö1jan~ de provningslinje L1 så kommer linjeadressignalen att stäl- las på "0000" på den stigande flanken av klocksignalen Cl me- dan den kommer att inställas på "000l" på den stigande flan- ken av klocksignalen C2 såsom visas i fig. 8.
I LÄS-moden åstadkommer modomkopplaren 33E att en högnivåig signal matas till OCH-grinden 53 under avsökningen av samt- liga horisontella linjer. Följden blir att den punktadress- signalgenererande keetsen 51 räknar en klockpuls och avger en minnesiståndsättningssignal i var och en av de trettiotvå horisontella provningspunkterna P0-P31 under var och en av de horisontella linjerna i videodelbilden. Såsom resultat av räkningen av klockpulser Cl kommer den punktadrssignalgene- rerande kretsen 51 att avge en av fem bitar bestående punkt- adressignal till minnet 40, vilken signal motsvarar numret 7910113:5 26 på den av de horisontella provningspunkter P0-Pái som just avsöks.
Av fig. 8 framgår det tydligt att två adressvärden matas till minnet 40 för varje horisontell provningspunkt P0-P31 som avsöks av elektronstrålen på skärmen 13/nämligen ett -första adressvärde som är adressen till den motsvarande horisontella provningspunkten på provningslinjen med det hög- sta numret vilken elektronstrålen har börjat att avsöka inom den aktuella videodelbilden samt ett andra adressvärde som är adressen till den motsvarande horisontella provningspunk- ten på den nästföljande provningslinjen som skall avsökas av elektronstrålen. För varje av elektronstrâlen avsökt, horisontell provningspunkt läses således två korrektionsvär- den ur minnet 40, närmligen ett första korrektionsvärde U som motsvarar en övre provningslinje, vilken är den provningslin- je som ligger på eller omedelbart över den just avsökta ho~ risontella linjen, samt ett andra korrektionsvärde D som motsvarar en undre provningslinje, vilken är den provnings- linje som ligger omedelbart under den just avsökta horison- tella linjen. I LÄS-moden matas dessa av flera bitar bestå~ ende digitala korrektionsvärden U och D genom kontakten R på modomkopplaren 33B till den digitala ingången av digita1-till- -analog-omvandlaren 50 där dessa värden kontinuerligt omvand- las till en motsvarande analog spänning som matas till mul- tiplikandingången av multiplikationskretsen 61.
Såsom omnämnts ovan matar den linjeadressignalgenererande kretsen 51 en provningslinjegrinöppningssignal och en av fyra bitar bestående, relativläget i vertikal riktning angivande, signal till den koefficientsignalgenererande kretsen 60. Den- na krets 60 mottager även en komplementklocksignal CX, som stiger på den stigande_flanken av klocksignalen C2 och som faller på den stigande flanken av klocksignalen Cl såsom visas i fig. 8. Den koefficientsignalgenererande kretsen 60 avger en av fyra bitar bestående viktkoefficient WU när komp- lementklocksignalen CX är "0" eller har låg nivå under den 7910113-5 27 tid då korrektionsvärdet U för den övre provningslinjen lä- ses ur minnet 40. Kretsen 60 avger en viktkoefficient WD när komplementklocksignalen CX är "l" eller har hög nivå under den tid då korrektionsvärdet D för den undre prov- ningslinjen läses ur minnet 40. Dessa av fyra bitar bestå- ende viktkoefficienter medger representation av värdena 0, 1/16, 2/16,...l5/16 och 16/16. För varje avsökt horisontell linje är viktkoefficienten VD 1/16 gånger värdet av de fyra lägst värderade bitarna i den linjeräkneställning som före- ligger i den linjeadressignalgenererande kretsen 51 och vikt- koefficienten WÜ är 1-WD. Exempelvis är vid reproduktion av provningslinjen LO, såsom framgår av fig. 8, WU lika med 16/16 och WD är 0. Under reproduktion av den nästföljande horisontella linjen, dvs. linjen L0+l, är W lika med 15/16 och VD är l/16. Vid reproduktion av den sisïa horisontella linjen före den nästföljande provningslinjen Ll, dvs. vid re- produktion av den horisontella linjen Ll-l är WU Lika med l/16 och WD är 15/16. Av detta exempel inses att koeffici- enterna WU och WD ändrar sig linjärt i enlighet med det ver- tikala läget för den horisontella linje som skall reproduce- râS.
Klocksignalerna CX medför att koefficienten WU matas till multiplikationskretsen 61 samtidigt som korrektionsvärdet U för den övre provningslinjen-läses ur minnet 40 och omvand- las till en analog spänning i digital-till-ana1og-omvandla- ren 50. På motsvarande sätt kommer klocksignalerna CX att åstadkomma att koefficienten WD matas till multiplikations- kretsen 61 samtidigt som korrektionsvärdet D för den undre provningslinjen läses ur minnet 40 och omvandlas till en ana- log spänning i digital-ti11-analogomvandlaren 50. Resulta- tet blir att multiplikationskretsen 61 först avger en ut- gångsspänning svarande mot WU-U och därefter en utgångsspän- ning svarande mot WD-D för var och en av de horisontella provningspunkter P0-P31 som avsöks av elektronstrålen på skär- men l3. Dessa omväxlande viktade linjeprovningssignaler WU-U 79 'till 1 31-5 728 och Wb'D matas till ingången av additionskretsen 62. Under den tid signalen WU-U matas till additionskretsen 62 har klocksignalen C2 en kort lågnivåig spänning. Denna korta lågnivåiga spänning omvandlas av inverteraren 68 till en kortvarig positiv puls som matas till styrelektroderna på transistorerna 64 och 65 vilka därvid bringas att bli le- dande för att därvid anlägga spänningen av signalen WU-U över kondensatorn 63. Denna laddning ligger kvar över konden- satorn 63 när den korta positiva pulsen från inverteraren 68 upphör.
Utgångssignalen från multiplikationskretsen 61 är sådan att den antingen kan addera laddning till eller avlägsna ladd- ning från kondensatorn 63 så att dess egen utgångsspänning bibehålles på spänningen WU-U. Resultatet blir att den spän- ning som finns kvar över kondensatorn 63 vid slutet av den tid under vilken transistorerna 64 och 65 är ledande är obe- roende av den laddning som fanns över kondensatorn 63 före denna tid. Under den tid när signalen WD-D matas till in- gången av additionskretsen 62 har klocksignalen Cl en kort- varig lågnivåig puls. Denna låga puls inverteras av inverte- raren 40 till en kortvarigt positiv puls som matas till styrelektroderna på transistorerna 66 och 67 för att bringa dessa transistorer att bli ledande och därvid anbringa den spänning som finns över kondensatorn 63 i serie med utsig- nalen från multiplikationskretsen 61 till den ena av ingång- arna av differentialförstärkaren 72. Det är således tydligt att den signal som matas till den ena av ingångarna av dif- ferentialförstärkaren 72 är lika med summan av WU-U och WD-D.
Av fig. 8 framgår att den första negativa pulsen i klocksig- nalen Cl inte inträffar förrän nära slutet av perioden PO.
Denna första negativa puls i klocksignalen Cl motsvarar den tid under vilken ett korrektionsvärde registrerades eller _ lagrades i minnet för den horisontella provningspunkten PO.
Detta är önskvärt eftersom det inte är förrän i slutet av perioden Po, visad i fig. 8, som avsöks-linje-korrektions-sig- nalen WU'U+Wb-D via differentialförstärkaren 72 matas till 791Û113~5 29 korrektionsspolen 93 i anordningen 90. Det är således tyd- ligt att en avsökt-linje-korrektionssignal, som är beräk- nad ur korrektionsvärden som registreras i det ögonblick den horisontella provningspunkten P0 avsöks, matas tili korrektionsspolen 93 i det ögonblick en motsvarande hori- sontell provningspunkt P0 avsöks under reproduceringen av en videosignal. Det är tydligt att korrektionsvärdet U för den övre linjen läses ur minntet 40 under den första halvan av tidsperioden P0 markerad i fig. 8 eftersom klocksignalen Cl var den sista signal som hade en stigande flank under det föregående horisontalintervallet.
Funktionen av det av kondensatorn 70 och motståndet 71 bil- dade filtret är att hålla kvar den från additionskretsen 62 avgivna avsökt-korrektionssignalen för en horisontell prov- ningspunkt tills nästföljande avsökt-linje-korrektionssignal erhålles från additionskretsen 62, vilken nästföljande av- sökt-linje-korrektionssignal svarar mot den nästföljande ho- risontella provningspunkten.
Den i fig. l visade apparaten är så konstruerad att de av- sökt-linje-korrektionssignaler som matas till spolen 93 alstrar ett magnetfält som när som helst är tillräckligt för att i huvudsak utsläcka ej önskvärda avvikelser i horisontal- avsökningshastigheten. Såsom utretts ovan varierar de i min- net 40 lagrade korrektionsvärdena i proportion till frekven- sen av inkopplingssignalen vid olika horisontella provnings- punkter P0-P31 med var och en av de horisontella provnings- linjerna LO-Lls när apparaten sist arbetade i SKRIV-moden.
När apparaten arbetar i LÄS-moden läses de korrektionsvärden som motsvarar den horisontella provningspunkten som just av- söks på de tvâ närmaste provningslinjerna ur minnet 40 och dessa korrektionsvärden omvandlas till proportionellt mot- svarande analoga spänningar med hjälp av digital-till-analog- omvandlaren 50. Med hjälp av multiplikationskretnon 61 mvh additionskretsen 62 framställs en avsökt-linje-korrektions- signal genom linjär interpolering mellan de analoga spänningar 79fi0ï13-5- 30 som motsvarar de två ur minnet lästa korrektionsvärdena, varvid interpoleringen sker på basis av den just avsökta horisontella linjens relativa avstånd från var och en av de provningslinjer för vilka dessa korrektionsvärden lag- rades. Såsom resultat kommer den till ingången av diffe- rentialförstärkaren 72 matade avsökt-linje-korrektionssig- nalen att tämligen noggrant motsvara den horisontella av- sökningshastigheten utmed var och en av de på skärmen 13 avsökta horisontella linjerna. I fig. 4 framgår detta av den punkt-streckade linjen 204 som mycket när ansluter till den heldragna linjen 200.
Den spänning som matas till den andra ingången av differen- tialförstärkaren 72 från den inställbara, fasta spännings- källan 73 väljes vara lika med den utsignal från additiona- kretsen 72 som skulle erhâllas vid reproducering av en provningslinje LO-Lls om det ur minnet 40 lästa korrek- tionsvärdet U för den övre provningslinjen representerade den önskade horisontella avsökningshastigheten. Med andra ord är den spänning som matas till den andra ingången av differentialförstärkaren 72 en spänning som motsvarar den önskade avsökningshastigheten. Sålunda varierar den vid ut- gången av differentiaiförscärkarèn 72 bildade avsökt-iinje- -korrektionssignalens spänning i proportion till ett bestämt horisontalavsökningshastighetsfel, dvs. i proportion till skillnaden mellan enönskad horisontalavsökningshastighet och i huvudsak den horisontalavsökningshastighet som elek- tronstrålen skulle ha utan någon korektion.
Avsökt-linje-korrektionssignalens spänning integreras av spo- lens 93 induktans för att i denna spole framställa en ström och ett resulterande magnetfält vilka båda är proportionella mot integralen av det beräknade horisontalavsökningshasLig- hetsfelet. Elektronstrålens horisontalavsökningshastighet ändras med ett belopp som är i huvudsak proportionellt mot magnetfältets ändringshastighet, vilken framkallas av ström- flödet i spolen 93. Resultatet blir att horisontalavsökninqs- f 7910113-5 31 hastigheten ändras med ett belopp som är i huvudsak propor- tionellt mot differentialen av integralen av horisontalav- sökningshastigheten, dvs. med ett belopp som är i huvudsak proportionellt mot själva horisontalavsökningshastighete- felet. Genom att således anbringa avböjningskorrektionssig- nalen över spolen 93 med lämplig polaritet är det möjligt att i huvudsak utsläcka bildrörets l0 horisontalavsök- ningshastighetsfel.
Sammanfattningsvis konstateras således att i den ovan hu- skrivna apparaten i enlighet med föreliggande uppfinninq sker korrigering av horisontalavsökningshastigheten för varje horisontell linje i videodelbilden med utnyttjande av kor- rektionsvärden som representerar avvvikelser i elektronstrå- lens horisontalavsökningshastighet och som registreras eller lagras för endast en liten andel av det totala antalet ho- risontella linjer. Därigenom kan den erforderliga minneska- paciteten i apparaten avsevärt minskas varvid det dock är möjligt att korrigera avsökningshastigheten för de linjer för vilka några korrektionsvärden inte registrerades, så att korrektionen av horisontalavsökningshastigheten för dessa lin- jer noggrant följer den korrigering som skulle ha gjorts om korrektionsvärden hade lagrats för var och en av de enskil- da horisontella linjerna. i Den i fig. l visade apparaten kompenserar inte endast för avvikelser i horisontalavsökningshastigheten vilka kan för- utsägas av katodstrålerörets konstruktion utan den kompense- rar även för avvikelser i horisontalavsökningshastigheten vilka kan bero på oförutsägbara oregelbundenheter i krets- komponenter som ingår i ett bestämt enskilt katodstrålerör eller i sådana kretskomponenter som hör samman med detta.
Horisontalavsökningshastigheten för sådana katodstrålerör kan till följd härav hållas i huvudsak konstant, vilket för- hindrar störning av formerna av de reproducerade bilderna och förhindrar felaktig färginställning (färginriktning).
Den i huvudsak konstanta frekvensen av inkopplingssignalen 7910113-5 32 som möjliggjorts medelst föreliggande uppfinning gör det möjligt för PLL-kretsen 22 att vidmakthålla synkronise- ring med inkopplingssignalen även om denna signal är svag, t.ex. på grund av låg strâlström som sammanhänger med re- producering av en mörk bildarea på bildrörets skärm. Upp- finningen gör det således möjligt att sänka den minsta elektronstråleströmmen samtidigt som synkronisering med PLL-kretsen bibehålles vilket tillåter att partier med låg luminans i en videosignal kan reproduceras mörkare, vilket förbättrar den framställda bildens kontrast.
Såsom avhandlats ovan har den i fig. l visade apparaten , en SKRIV-mod i vilken nya korrektionsvärden enkelt kan re- gistreras i minnet 40, t.ex. när apparaten till en början slås på. Det är tydligt att en utföringsform av föreliggande uppfinning skulle kunna bestå i en anordning som var iden- tisk med den i fig. l med undantag av att den inte erbju- der drift i LÄB-mod. I en sådan alternativ utföringsform av uppfinningen skulle minnet 40 utgöras av ett read-only- -minne, s.k. ROM-minne, och korrektionsvärden skulle skri- vas in i minnet 40 med hjälp av apparatexterna kretsar, ex- empelvis kretsar befintliga på den fabrik där apparaten tillverkas eller hos det företag där apparaten underkastas eventuell service. Trots att denna alternativa utförings~ form har den nackdelen att den inte kan förnya sina korrek- tionsvärden så ofta eller så lätt som apparaten enligt fig. l skulle emellertid denna utföringsform erbjuda den påtag~° liga fördelen att den inte kräver de i fig. l visade anord- ningarna som erfordras för växling till SKRIV-mod, såsom t.ex. modomkopplarna 33A, 33E, lågpassfiltret 80 och ana- log-til1-digital-omvandlaren 81. ' I en apparat för korrektion av horisontalavsökningshastig- heten i enlighet med föreliggande uppfinning kan även följan-' de modifiering utföras: sedan ett korrektionsvärde U för en övre provningslinje och ett korrektionsvärde D för en undre provningslinje har lästs urnánnet 40 i digital form skulle 7910113-5 33 dessa värden kunna multipliceras med sina respektive vikt- koefficienter WU och WD och de resulterande produkterna skulle vardera kunna adderas digitalt för att bilda ett digitalt värde WU'U+WD-D som därefter skulle kunna omvand- las till en analog spänning och matas till den ena av dif- ferentialförstärkarnas'72 ingångar.
Enligt en annan utföringsform av föreliggande uppfinning skulle det vara möjligt att använda två minnesanordninqar som vardera innehöll samtliga korrektionsvärden som registre- rats för var och en av provningslinjerna. Detta skulle göra det möjligt för apparaten att samtidigt läsa korrektionsvär- det U för den övre provningslinjen från det ena minnet och korrektionsvärdet D för den undre provningslinje från det andra minnet.
Det är även tydligt att med lämpliga ändringar i det organ som tillför avsökt~linje-korrektionssignalen till strålav- böjningsanordningen skulle den strâlavböjningsanordning som används för att.kornEfima för fel i horisontalavsökningshas- tigheten kunna vara av elektrostatisk typ. Det är även tyd- ligt att den önskade avböjningskorrektionen skulle kunna åstadkommas genom katodstrålerörets huvudhorisontalavböj- ningsspole 97. Exempelvis skulle en mättbar reaktor kunna användas vars primärlindning matas med avböjningskorrek- tionssignalen och vars sekundärlindning är kopplad i serie med katodstrålerörets horisontalavböjningslindning så att avböjningskorrektionssignalen kan användas för att variera storleken av den horisontalstråleavböjningssignal som nor- malt skulle matas till horisontalavböjningslindningen.
Det är även tydligt att apparaten för korrektion av hori- sontalavsökningshastigheten i enlighet med föreliggande uppfinning kan användas i katodstrålerör i andra videoappa- rater än televisionsmottagare t.ex. i datorterminaler.
De ovan beskrivna utföringsformerna av uppfinningen kan på 7910113-5 34 många olika sätt modifieras och varieras inom ramen för ' ufipfinningens grundtanke.

Claims (18)

1. 79'i0115-5 äs Patentkrav l. Apparat för korrektion av horisontalavsökningshastigheten, _avsedd för ett katodstrâlerör (10) med en skärm (l3) som träf- fas av en elektronstråle och med en strâlavböjningsanordning (l6) som matas med åtminstone horisontal- och vertikalstrål- avböjningssignaler för att bringa strålen att upprepat avsöka bildskärmen i en vertikal följd av horisontella linjer, vil- ken apparat innefattar ett minne (40) för lagring av korrek- tionsvärden (U,D) som representerar horisontalavsökningshas- tighetens för strålen avvikelser från en önskad avsöknings- hastighet i var och en av ett flertal förutbestämda horison- tella provningspunkter (P0-P31) utmed var och en av ett fler- tal förutbestämda provningslinjer Lo-Lls) bland de horison- tella linjerna, en läskrets (50-53) för läsning av åtminsto- ne ett av de lagrade korrektionsvärdena (U,D), som motsvarar det horisontella avsökningsläget för elektronstrâlen utmed den aktuellt avsökta horisontella linjen, så att det lästa korrektionsvärdet (U,D) representerar nämnda avvikelse vid en motsvarande horisontell provningspunkt på en av provnings- linjerna, vilken läskrets framställer en provningslinjekor- rektionssignal i överensstämmelse med vart och ett av de läs- ta korrektionsvärdena samt en krets (60-62) för påverkning av horisontalavsökningshastigheten med provningslinjekorrek- tionssignalerna i riktning för utsläckning av horisontalav- sökningshastighetsavvikelsen utmed den avsökta linjen, k ä n n e t e c k n a d av att läskretsen (50-53) läser ett flertal av de lagrade korrektionsvärdena (U,D) för var och en av de horisontella avsökningslägena och att kretsen (60- 62) för påverkning av horisontalavsökningshastigheten fram- ställer en för den avsökta linjen avsedd korrektionssignal som matas till strålavböjningsanordningen (16) och som är en interpolerad funktion dels av de lästa korrektionsvärden (U, D) som motsvarar provningslinjekorrektionssignalerna för den sist avsökta provningslinjen och för den för avsökning när- mast i tur stående provningslinjen och dels av det vertikala läget för den aktuellt avsökta linjen i förhållande till den 791-0115-5 56 sist avsökta provningslinjen och den nämnda för avsökning närmast i tur stående provningslinjen.
2. Apparat enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att antalet provningslinjer (Lo-Ll5) är avsevärt mindre än an- talet horisontella linjer, att kretsen (60-62) för påverk- ning av horisontalavsökningshastigheten har den verkan att justera en av provningslinjekorrektionssignalerna i överens- stämmelse med den avsökta linjens avvikelse från de prov- ningslinjer mot vilka de lästa korrektionsvärdena svarar.
3. Apparat enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att kretsen (60-62) för påverkning av horisontalavsökningshas- tigheten framställer nämnda korrektionssignal för den av- sökta linjen genom interpolering mellan provningslinjekor- rektionssignaler på basis av det vertikala läget av den av- 1 sökta linjen relativt de vertikala lägena för de provnings- linjer (Lo-Lls) mot vilka de lästa korrektionsvärdena (U,D) Svarar .
4. Apparat enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att provningslinjerna (Lo-Lls) är skilda från varandra genom icke-provade horisontella linjer för vilka några korrektions- värden inte lagras, och att när den avsökta linjen är belä- gen mellan två successiva, åtskilda provningslinjer (Lo-Lls) tvâ (U,D) av korrektionsvärdena läses, vilka vardera svarar mot de två successiva provningslinjerna.
5. Apparat enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att provningslinjerna (LO-Lls) är åtskilda från varandra med femton icke-provade linjer.
6. Apparat enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att strålavböjningsanordningen (l6) innefattar horisontal- och vertikalavböjningsspolar (97) för mottagning av horisontal- och vertikalstråleavböjningssignalerna och att en separat korrektionsspole (93) är belägen på ett ok som är skilt från 37 nämnda horisontal- och vertikalavböjningsspolar, vilken se- parata korrektionsspole mottager korrektionssignalen för den avsökta linjen .
7. Apparat enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att kretsen (60~62) för påverkning av horisontalavsökningshas- tigheten innefattar en multiplikationskrets (61) bildande två viktade provningslinjekorrektionssignaler (WU-U,WD-D) genom multiplicering av var och en av provningslinjekorrek- tionssignalerna, som svarar mot var och en av de två lägsta korrektionsvärdena (UD), med en interpoleringskoefficient (WU,WÉ) som varierar i omvänd proportion till det vertikala avståndet för en avsökt linje från den provningslinje (LO- -Lls) mot vilken vardera av nämnda lästa korrektionsvärden (UD) svarar samt en additionskrets (62) för addering av de två viktade provningslinjekorrektionssignalerna (WU-U,WD-D) med varandra i och för bildning av en interpolerad signal (W -U+W °D) från vilken korrektionssignalen för den avsökta U D linjen härleds.
8. Apparat enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att de viktade provningslinjekorrektionssignalerna (WU'U,WD°D) matas till additionskretsen (62) i form av två analoga spän- ningar (WU'U,WD'D), att additionskretsen (62) innefattar en kondensator (63), styrelement (64,65) för påläggning av en första (wU'U) av de två analoga spänningarna över konden~ satorn samt styrorgan (66,67) som därefter pålägger den andra (WD-D) av de två analoga spänningarna i serie med den laddade kondensatorn (63) för framställning av en spänning, som motsvarar summan av de två analoga spänningarna (WU-U+ WD'D) och som används såsom den interpolerade signalen.
9. Apparat enligt något av kraven 4-8, k ä n n e t e c k - n a d av att läskretsen innefattar en linjeadressignalge- nererande krets (51) för bestämning av det vertikala läget av den avsökta linjen inom varje videodelbild och för alstring, såsom en funktion av nämnda vertikala läge, lin- 7910113-5 38 jeadressignaler som matas till minnet (40) för att styra vilka två successiva provningslinjer (LO-Lls) som skall ha sina motsvarande korrektionsvärden (U,D) lästa, samt en punktadressignalgenererande krets (52) för alstring av en punktadressignal, som svarar mot det horisontella avsök- ningsläget (P0-P31) och som är verksam i minnet (40), vilken punktadressignalgenererande krets (52) även styr vilken av de horisontella provningspunkterna (P0-P31) utmed var och en av de två av den linjeadressignalgenererande kretsen (51) adresserade successiva provningslinjerna (LO-Lls) som skall ha sina motsvarande korrektionsvärden (U,D) lästa.
10. Apparat enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att för varje punktadressignal som den punktadressignalgenere- rande kretsen (52) tillhandahåller läskretsen (50-53) i sekvens läser det korrektionsvärde (U) som svarar mot den första och där- efter det korrektionsvärde (D) som svarar mot den andra av nämnda två successiva provningslinjer (LO-L15) som adresse- fras av den linjeadressignalgenererande kretsen (51).
11. ll. Apparat afligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att minnet (40) har två samtidigt adresserbara partier vilka vardera innehåller korrektionsvärdena för en respektive pprovningslinje och att för varje punktadressignal som den punktadressignalgenererande kretsen (52) tillhandahåller läskretsen (50-53) samtidigt läser ur nämnda två partier de korrektionsvärden (U,D) som motsvarar den horisontella provningspunkten i var och en av de två successiva prov- ningslunjerna (Lo-Lis) som adresserats av den linjeadress- signalgenererande kretsen (51).
12. Apparat enligt något av de föregående kraven, k ä n - n e t e c k n a d av att katodstråleröret (10) är ett strålinkopplingsfärgkatodstrålerör som har ett flertal in- kopplingselement (I) belägna så att de träffas av elektron- strålen när denna avsöker skärmen (13), en färgomkopplings- krets (30-32) för bestämning av den bland ett flertal färg- signaler (E ,E ,E ) som modulerar intensiteten av elektron- R G B 7910113- 39 strålen, samt en inkopplingssignalbearbetningskrets (20-22) för framställning av en inkopplingssignal vars frekvens är bestämd av den frekvens med vilken strålen träffar inkopp- lingselementen (I) när strålen avsöker de horisontella lin- jerna och för styrning av färgomkopplingskretsen (30-32), och att apparaten uppvisar en krets (80,8l) som tillhanda- håller nämnda korrektionsvärden från inkopplingssignalbear- betningskretsen (20-22) när provningslinjerna (Lo-Lls) av- söks av elektronstrålen i enlighet med horisontal- och ver- tikalstråleavböjningssignaler.
13. Apparat enligt krav 12, k ä n n e t e c k n a d av att inkopplingselementen (I) är anordnade på avstånd över de ho- risontella linjerna så att frekvensen av inkopplingssignalen _varierar i proportion till variationer i horisontalavsök- ningshastigheten och att de i minnet(40)lagrade korrektions- värdena avspeglar ändringar i inkopplingssignalens frekvens.
14. Apparat enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att inkopplingssignalbearbetningskretsen innefattar en faslåst slinga (22) som har en faskomparator (23) för mottagning av inkopplingssignalen såsom en första ingångssignal, en spän- ningsstyrd oscillator (25), ett kretselement (24) genom vil- ket faskomparatorns utsignal matas såsom styrspänning till den spänningsstyrda oscillatorn (25) och en frekvensdelare (26) som matar en andra ingångssignal till faskomparatorn (23) varvid frekvensen av den andra ingångssignalen är styrd av utsignalen från den spänningsstyrda oscillatorn (25), och att nämnda korrektionsvärden härleds från den styrspänning som matas till den spänningsstyrda oscillatorn (25).
15. Apparat enligt krav 12, k ä n n e t e c k n a d av att minnet (40) är ett read-only-minne för lagring av korrek- tionsvärdena i digital form och att de av inkopplingssignal- bearbetningskretsen (20-22) bildade korrektionsvärdena har skrivits in i read-only-minnet med hjälp av kretsar som är externa apparaten för korrektion av horisontalavsökningshas- 5 79101 13-5 40 tigheten.
16. l6. Apparat enligt något av kraven 12-l4, k ä n n e t e c k - n a d av att den innefattar en skrivkrets (80,8l) för hämt- ning av korrektionsvärden från den inkopplingssignalbearbe- tande kretsen (20-22) och för skrivning av korrektionsvär- dena i minnet (40), samt modomkopplare (33A-E) för omkopp- ling av apparaten mellan en LÄS-mod i vilken läskretsen, kretsen (60-62) för påverkning av horisontalavsökningshas- tigheten och en krets (72-74) för matning av en korrektions- signal för den avsökta linjen till strålavböjningsanordning- en (16) är verksamma och en SKRIV-mod i vilken skrivkretsen (80,8l) är verksam. I
17. l7. Apparat enligt krav l6, k ä n n e t e c k n a d av att katodstråleröret (10) har en elektrod (12) till vilken en signal matas för styrning av intensiteten av elektronstrå- len och att apparaten vidare innefattar en spänningskälla (96) för matning av en signal till nämnda elektrod (12) när modomkopplarna (33A~E) ställer apparaten i SKRIV-moden så att strålen har i huvudsak konstant ström när den avsöker inkopplingselementen (I) i SKRIV-moden.
18. Apparat enligt något av kraven l-14, k ä n n e t e c k - n a d av att minnet (40) är ett read-only-minne för lag- ring av korrektionsvärdena i digital form.
SE7910113A 1978-12-08 1979-12-07 Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett katodstraleror SE441972B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15258378A JPS5578690A (en) 1978-12-08 1978-12-08 Horizontal linearity corrector for beam index type color television picture receiver

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7910113L SE7910113L (sv) 1980-06-09
SE441972B true SE441972B (sv) 1985-11-18

Family

ID=15543629

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7910113A SE441972B (sv) 1978-12-08 1979-12-07 Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett katodstraleror

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4305022A (sv)
JP (1) JPS5578690A (sv)
AT (1) AT381824B (sv)
AU (1) AU525196B2 (sv)
CA (1) CA1121508A (sv)
DE (1) DE2949362A1 (sv)
FR (1) FR2443776A1 (sv)
GB (1) GB2040646B (sv)
NL (1) NL7908871A (sv)
SE (1) SE441972B (sv)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3068551D1 (en) * 1980-10-31 1984-08-16 Ibm Cathode ray tube drive circuitry
JPS5835847A (ja) * 1981-08-27 1983-03-02 Toshiba Corp 撮像管のコイルアセンブリ装置
US4749918A (en) * 1981-12-08 1988-06-07 Rca Licensing Corporation System for correcting for color impurities due to horizontal beam landing errors in flat panel display devices
US4500916A (en) * 1982-04-05 1985-02-19 Panavision, Inc. Automatic on-air registration system and method for color TV camera
US4422019A (en) * 1982-07-12 1983-12-20 Tektronix, Inc. Apparatus for providing vertical as well as horizontal smoothing of convergence correction signals in a digital convergence system
GB2132057B (en) * 1982-09-09 1986-04-23 Link Electronics Ltd Electro-optical image correction
JPS59153392A (ja) * 1983-02-22 1984-09-01 Victor Co Of Japan Ltd カラ−撮像装置
JPS60111588A (ja) * 1983-11-21 1985-06-18 Sony Corp ビ−ムインデックス型テレビジョン受像機
NL8501861A (nl) * 1984-09-03 1986-04-01 Philips Nv Beeldopneem- respektievelijk weergeefinrichting met een lijnafbuigschakeling.
JPS6178294A (ja) * 1984-09-25 1986-04-21 Sony Corp デイジタルコンバ−ジエンス補正装置
US4857995A (en) * 1984-10-23 1989-08-15 Victor Company Of Japan, Ltd. Color imaging apparatus including control system for stabilizing phase and frequency of a video signal carrier frequency
KR900002386B1 (ko) * 1984-10-23 1990-04-13 니뽕 빅터 가부시끼가이샤 칼라 촬상장치
US4855816A (en) * 1984-10-23 1989-08-08 Victor Company Of Japan, Ltd. Color imaging apparatus including phase control system for maintaining start positions of scanning lines equal to start positions of reference values thereof
US4799000A (en) * 1986-09-30 1989-01-17 Magnavox Government And Industrial Electronics Company Display control apparatus
DE3881747T2 (de) * 1987-04-24 1993-11-11 Matsushita Electric Ind Co Ltd Ansteuerungsverfahren zur Synchronisierung der Abtastung und der Modulation einer flachgestalteten Kathodenstrahlröhre.
US5065076A (en) * 1989-03-01 1991-11-12 Electrohome Limited Digital convergence system
US5258830A (en) * 1990-03-16 1993-11-02 Electrohome Limited Automatic video convergence system
JPH04347969A (ja) * 1991-05-24 1992-12-03 Victor Co Of Japan Ltd 画素密度変換装置
US5168199A (en) * 1991-08-14 1992-12-01 Loral Corporation Horizontal linearity correction circuitry for cathode ray tube display
US5537159A (en) * 1993-05-27 1996-07-16 Sony Corporation Interpolation method and apparatus for improving registration adjustment in a projection television
US6995526B1 (en) * 2004-08-09 2006-02-07 National Semiconductor Corporation Digitally controlled vertical C linearity correction with constant start and end points without using an AGC

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2863937A (en) * 1953-09-14 1958-12-09 Meguer V Kalfaian Color television image tube and system therefor
US2844759A (en) * 1955-07-18 1958-07-22 Philco Corp Apparatus and method for overcoming scanning error effects in plural beam cathode ray tubes
GB1353147A (en) * 1970-04-18 1974-05-15 Emi Ltd Scanning arrangements
JPS5529639B2 (sv) * 1974-04-04 1980-08-05
JPS538518A (en) * 1976-07-12 1978-01-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd Tv picture receiver of index system
US4099092A (en) * 1976-08-18 1978-07-04 Atari, Inc. Television display alignment system and method
US4122485A (en) * 1976-09-30 1978-10-24 Rca Corporation Method and apparatus for simulating magnetic environment of television receivers
JPS53106522A (en) * 1977-02-28 1978-09-16 Sony Corp Index system color television receiver
US4159484A (en) * 1978-05-01 1979-06-26 Rockwell International Corporation Multi-color, single gun, single grid/cathode beam index CRT display system

Also Published As

Publication number Publication date
US4305022A (en) 1981-12-08
CA1121508A (en) 1982-04-06
JPS5578690A (en) 1980-06-13
FR2443776B1 (sv) 1985-03-15
DE2949362A1 (de) 1980-06-26
GB2040646A (en) 1980-08-28
AT381824B (de) 1986-12-10
AU525196B2 (en) 1982-10-21
ATA780079A (de) 1986-04-15
AU5340279A (en) 1980-06-12
FR2443776A1 (fr) 1980-07-04
GB2040646B (en) 1983-02-16
SE7910113L (sv) 1980-06-09
NL7908871A (nl) 1980-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE441972B (sv) Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett katodstraleror
US3943281A (en) Multiple beam CRT for generating a multiple raster display
US3743772A (en) Image analysing
US5136398A (en) Multiple display formats for letterbox signal
US4099092A (en) Television display alignment system and method
US3902011A (en) Image analysing
US4387405A (en) Automatic kinescope bias control system with digital signal processing
US4314179A (en) Horizontal scanning rate correction apparatus
SE441971B (sv) Apparat for korrektion av horisontalavsokningshastigheten, avsedd for ett stralinstellningsfergkatodstraleror
US4620221A (en) Color imaging apparatus with compensation for beam deflection nonlinearity
US5959414A (en) Moire reducing apparatus
US3409736A (en) Phase and frequency correction system
US5161002A (en) Convergence control system for multiple vertical formats
US2763833A (en) Television film recording
US4736243A (en) Color imaging apparatus with closed-loop control means for producing color signal frequency and phase control signals from a reference color signal and two reference index signals stored in a memory
JPS6070486A (ja) Crt画像表示装置
US2912615A (en) Cathode ray tubes for colour television
US3553356A (en) Method and system for generating color television signals without loss of vertical resolution
US3396243A (en) Recording and reproduction of intelligence signals
US2887528A (en) Color television receiving system
US4977355A (en) Convergence control system
NL7907111A (nl) Kleurentelevisie-ontvanger met een kleurenkathode- straalbuis van het indextype.
US3752918A (en) Automatic continuously variable velocity film scanner
US3283064A (en) Circuit arrangement for use in a color television receiver
US2757313A (en) Tricolor television picture tube

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7910113-5

Effective date: 19940710

Format of ref document f/p: F