SE440721B - Ryggburet motoraggregat - Google Patents

Ryggburet motoraggregat

Info

Publication number
SE440721B
SE440721B SE8202135A SE8202135A SE440721B SE 440721 B SE440721 B SE 440721B SE 8202135 A SE8202135 A SE 8202135A SE 8202135 A SE8202135 A SE 8202135A SE 440721 B SE440721 B SE 440721B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
motor
assembly according
motor unit
lifting force
motor assembly
Prior art date
Application number
SE8202135A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8202135L (sv
Inventor
C G Folke Ericsson
Original Assignee
C G Folke Ericsson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by C G Folke Ericsson filed Critical C G Folke Ericsson
Priority to SE8202135A priority Critical patent/SE440721B/sv
Priority to EP83902298A priority patent/EP0105367A1/en
Priority to US06/567,855 priority patent/US4574481A/en
Priority to PCT/SE1983/000123 priority patent/WO1983003334A1/en
Publication of SE8202135L publication Critical patent/SE8202135L/sv
Publication of SE440721B publication Critical patent/SE440721B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B17/00Chain saws; Equipment therefor

Description

15 20 25 30 35 äfiïlll 35- 3 2 motoraggregat, som trots att det har en drivmotor, företrädesvis en förbrän- ningsmotor, med minst samma effekt som de hittills använda motorerna belastar bäraren med avsevärt lägre tyngd och inte utsätter denne för någon snedbelast- ning. Tillämpad på exempelvis utrustning för en röjsåg eller liknande ger motoraggregatet enligt uppfinningen ett lättmanövrerat och säkert redskap, som även saknar de övriga nackdelarna hos de kända och hittills använda sågutrust- ningarna.
Uppfinningen är baserad på tanken att man utnyttjar en del av motor- aggregatets effekt för att “lyfta sig själv" och därigenom minska den burna vikten. Detta åstadkommes genom att motoraggregatet, samtidigt med driv- ningen av ett önskat redskap eller verktyg, får driva åtminstone ett propeller- organ i form av en propeller, ett fläkthjul eller motsvarande, som ger en lyftkraft som motverkar aggregatets tyngd och som är tillräcklig för att åtminstone till större delen uppväga denna. Även om det i många fall kan innebära ett mer komplicerat och dyrbarare alternativ, så ligger det inom ramen för uppfinningen att använda två separata drivmotorer i motoraggregatet, nämligen en (vanligtvis mindre) motor för att åstadkomma lyftkraften och en (vanligtvis större) motor för drivningen av redskapet. Eftersom luftströmmen från propellerorganen kan utnyttjas för att kyla motorn, behövs ingen speciell kylfläkt för motorn (eller motorerna). Vanligtvis blir den härigenom erhållna kylningen även betydligt bättre än med en konventionell kylfläkt. Tack vare detta arrangemang med lyftkraftsproducerande propellerorgan drivna av motor- aggregatet kan således ett ryggburet motoraggregat erhållas, som ger en avsevärt reducerad viktbelastning på bäraren. Visserligen blir bränsleförbruk- ningen något högre, men den torde mer än väl uppvägas av den ökning av operatörens arbetskapacitet och välbefinnande som uppnås. På köpet får man, som ovan nämnts, dessutom en utomordentlig kylkapacitet, som säkerställer effektiv kylning av motorn även vid arbete vid hög temperatur.
Propellerorganen kan anordnas på olika sätt för att ge den önskade lyftkraften. Företrädesvis placeras propellerorganen i motoraggregatets överdel eller underdel. l det förra fallet, som kan vara att föredra, får den av propellerorganen alstrade luftströmmen kyla motorn, medan i det senare fallet ' insugningsluften till propellerorganen kan utnyttjas för kylningen. Även om lyftkraften kan avpassas, så att motoraggregatet blir väsent-r ligen viktlöst i verksamt tillstånd, aggregatet, även vid' fullvarv på motorn, belasta bäraren med en viss vikt, t.ex. 2 är det av vissa skäl lämpligt att låta - ll- kg, såsom kommer att beskrivas närmare längre fram. Beroende på belastningen på det arbetsredskap, t.ex. ett röjsågningsverktyg, som är kopplat till motoraggregatet, kommer (förutsatt att samma motor används för drivningen 10 15 20 25 30 35 82132135-3 3 av propellerorganen och redskapet) motorns varvtal att variera något, vilket i sin tur medför att den av bäraren upplevda vikten av aggregatet också varierar något. En sådan variation torde väl kunna tolereras av bäraren, men enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen är organ anordnade för att hålla lyítkraften väsentligen konstant. Detta kan exempelvis ske genom att man reglerar insugningsflödet till propellerorganen, t.ex. genom att insugningen får ske genom en öppning med reglerbar genomsläppningsarea. Alternativt kan motorns varvtal hållas konstant, t.ex. genom elektronisk reglering av bränsle- flödet till motorn. lyftkraften, så att en lämplig individuell inställning kan göras av operatören.
Företrädesvis är även organ anordnade för reglering av Själva propellerorganen kan utformas på olika sätt i enlighet med i och för sig känd teknik. Även om uppfinningstanken kan realiseras med ett enda löphjul i form av en propeller eller ett fläkthjul, använder man företrädesvis två, eller eventuellt flera, sådana i kombination. Två löphjul anordnade pâ samma drivaxel med mellanliggande ledskenor ger i huvudsak en fördubbling av lyftkraften jämfört med användning av ett enda löphjul. Pâ motsvarande sätt ger tre löphjul en trefaldig ökning av lyftkraften. l stället för att anordna tvâ löphjul på samma drivaxel kan man låta dem rotera med samma hastighet men i motsatta riktningar genom drivning med separata drivaxlar, varigenom behovet av ledskenor elimineras. Den närmare utformningen av fläkthjul, propellrar, ledskenor etc. för att man skall uppnå den önskade lyftkraften kan göras i enlighet med känd' teknik inom flyg- och fläktteknik och kommer inte att beröras närmare här.
Vid det föredragna utförandet att en och samma förbränningsinotor driver både propellerorganen och det redskap, etc. som motorn skall kraft- försörja, kan kraftöverföringen mellan motorn och propellerorganen ske på olika sätt. Således kan den anordnas helt mekaniskt genom anslutning av propeller- organens drivaxel eller -axlar till motorns utgående axel via kuggtransmissioner, Alternativt kan pneumatik, eventuellt i kombination, så att en hydraulmotor eller trycklufts- drivremmar eller liknande. man utnyttja hydraulik eller motor får driva propellerorganen. I ett sådant fall får lämpligtvis även den önskade redskapsdrivningen ske genom en hydraulmotor eller tryckluftsmotor.
Man kan även tänka sig elektrisk drivning av propellerorganen, liksom av det anslutna redskapet, varvid förbränningsmotorn får driva en generator som ger den erforderliga strömmen till elmotorer anordnade att driva propellerorganen resp. redskapet. Även om användningen av hydraulik, pneumatik och/eller elektrisk drivning gör motoraggregatet tyngre och klumpigare, så uppnås en större flexibilitet vid användningen av aggregatet för olika ändamål. Viktök- ningen kan givetvis kompenseras genom ökning av propellerorganens lyftkraft 10 15 20 25 30 35 3292155» 3 (och därmed även effektförbrukning).
Medan uppfinningsprincipen i och för sig skulle kunna tillämpas på en konventionell röjsågningsutrustning av det inledningsvis beskrivna slaget, utnytt- jas uppfinningen fördelaktigast, om det "viktavlastade" motoraggregatet uppbärs i en bärsele, som i likhet med selen vid exempelvis en ryggsäck, belastar operatörens rygg och axlar lika på båda sidorna. Beroende på den avsedda användningen av motoraggregatet kan det monteras fast eller sidosvängbart i bärselen, i båda fallen via vibrationsdämpande element. Enligt en föredragen utföringsform av sådan avvibrerad upphängning i bärselen är motoraggregatet förbundet med bärselen via en enda upphängningspunkt, som är avvibrerad i både vertikal och horisontell led. En ledad vibrationsdämpad upphängningspunkt kan åstadkommas med hjälp av ett från själva motoraggregatet utgående vertikalt, koniskt avsmalnande ledparti, som vridbart upptas i en mot konpartiet svarande hylsa, vars yttersida är förbunden med en hylsan omgivande hållare via ett skikt av vibrationsdämpande material, varvid hållaren är fäst vid bärselen på lämpligt sätt.
Som antytts ovan kan uttagning av motoraggregatets effekt för drivning av olika verktyg eller redskap åstadkommas antingen rent mekaniskt eller också på hydraulisk, pneumatisk eller elektrisk väg, eller eventuellt med kombinationer av dessa. Vid den rent mekaniska kraftöverföringen förses motoraggregatet med åtminstone en utgående drivaxel, som det önskade redskapet eller verktyget kan anslutas till. Vid användning av uppfinningen för exempelvis en röjsåg eller liknande skär- eller kapningsredskap kan kraftöverföringen ske med hjälp av ett kraftöverföringsskaft eller -rör, som lagras vid motoraggregatet, så att det kan svängas i höjdled. Eftersom motoraggregatet är vridbart i sidled i bärselen erhålls härigenom utmärkt rörlighet för kraftöverföringsröret., I kraftöver- föringsröret är då på konventionellt sätt en drivaxel roterbart lagrad, varvid ledbar hopkoppling av denna med den utgående drivaxeln från motoraggregatet kan åstadkommas med en lämplig vinkelväxel eller.liknande. Vid en föredragen utföringsform av motoraggregatet enligt uppfinningen i kombination med ett sådant svängbart anordnat kraftöverföringsrör är det senare fjäderförspänt till själva motoraggregatet, så att det hålls uppe i lämpligt läge av fjäderorganen.
Operatören behöver då inte hela tiden bära upp kraftöverföringsröret med anslutet redskap med armarna utan pressar istället vid behov kraítöverförings- röret nedåt (och givetvis även uppåt) mot fjäderkraften. Företrädesvis är förspänningskraften justerbar, så att balansering kan ske beroende på anslutet redskap och önskat arbetsläge. Vid en ytterligare föredragen utföringsform är kraftöverföringsröret teleskopiskt anordnat, så att det steglöst kan förlängas eller förkortas efter behov. 10 15 20 25 30 35 8202135-3 5 Vid hydraulisk, pneumatisk eller elektrisk kraftöverföring behövs vanligt- vis inget sådant kraftöverföringsrör, utan arbetsredskapet bildar då en separat enhet tillsammans med en liten hydraulmotor, tryckluftsmotor eller elmotor i anslutning till verktyget, varvid kraftöverföringen sker via en hydraul- eller tryckluftsslang eller elektrisk ledning.
Det ryggburna, viktavlastade motoraggregatet enligt uppfinningen kan finna användning på många områden. Således kan det inom skogsbruket användas för olika sågutrustningar, Lex. för röjsågning och gallring av ungskog; klipp- och sl<ärutrustningar för gräs- och slyklippning; samt för besprutningsaggregat. För den senare användningen torde relativt sett större effekt erfordras för att balansera den, åtminstone i början av besprutningsprocessen, betydande vikten av besprutningsvätskan. Inom trädgârdsskötsel kan motoraggregatet enligt uppfin- ningen användas för drivning av redskap för kultivering, häckklippning, besprut- ning, etc. Vidare kan det användas pâ byggarbetsplatser för drivning av portabla redskap för exempelvis vibrering av betonggjutningar. Uppräkningen ovan är givetvis bara exempel på olika användningar av uppfinningen, och många andra tillämpningar är möjliga.
I det följande kommer uppfinningen att belysas närmare med avseende på en speciell utföringsform i anslutning till de bifogade ritningarna, där Fig. l schematiskt illustrerar användning av en utföringsform av motoraggregatet enligt 'uppfinningen i form av en sâgutrustning för röjning och gallring av ungskog, Fig. 2 är en schematisk vy bakifrån, med delar bortbrutna, av en utföringsform av själva motoraggregatet i Fig. l uppburet av en operatör, Fig. 3 är en schematisk sidovy av det uppburna motoraggregatet i Fig. 2, Fig. l; är en schematisk sidovy, delvis i sektion och med delar bortbrutna, av en modifierad utföringsform av motoraggregatet i Fig. 2 och 3, Fig. 5 är en horisontalvy, delvis i sektion av driv- och kraftöverförings- delen hos motoraggregatet i Fig. 4, Fig. 6 är en sektionsvy av den bakre delen av en utföringsform av kraftöverföringsröret i Fig. l, Fig. 7 är en sektionsvy av den främre delen av kraftöverföringsröret i Fig. 6, Fig. 8 är en sektionsvy längs A-A i Fig. 7, och Fig. 9 är en schematisk planvy av ett sågsvärd monterat vid kraftöver- föringsröret.
Röjsâgningsutrustningen i Fig. l innefattar en motorenhet l, som uppbärs i en bärsele 2 av en operatör 3. Motorenheten I driver ett sågsvärd 4 fäst i ena änden av ett kraftöverföringsrör eller s.k. riggrör 5, som är kraftmässigt 10 15 20 25 30 35 sztizi ss- s 6 förbundet med motorenheten l via en kardanknut 6, så att den kan svängas i vertikal led och vridas kring sin längdaxel. Motorenheten l är rörligt upphängd i bärselen 2, så att den kan vridas i sidled kring en vertikalaxel, såsom kommer att beskrivas närmare nedan. Operatören 3 manövrerar sågutrustningen via ett handtag eller styre 7 fäst på riggröret 5. I Den närmare uppbyggnaden av motorenheten 1 och dess upphängning i bärselen 2 framgår av Fig. 2 - 5. Motorenhetens 1 kraftkälla är en förbrännings- , motor 8 med en bränsletank 9. Motorn 8 kan vara av den typ som vanligtvis används vid motor- och röjsågar med en effekt på exempelvis 4 - 6 hästkrafter och kommer inte att beskrivas närmare här. På sidan för motorns utgående drivaxel är ett propellerväxelhus 10 anordnat. Från dettas överdel 11 skjuter en vertikal drivaxel 12 ut, som är kopplad till propellerorgan 13 och 14 avsedda att påverka motoraggregatet med en uppâtverkande lyftkraft och samtidigt kyla motorn 8 med ett nedâtströmmande luftflöde. Via växelhtiset 10 är motorns 8 utgående drivaxel kopplad till kardanl roterbart lagrad kraftöverföringsaxel i riggröret 5. Kardanknuten 6 är vertikalt svängbart förbunden med växelhuset 10 via en fjäderförspänd balanseringsled 15, vars fjäderkraft kan regleras med en manöverratt 16. Motoraggregatets propellersektion omges av en kåpa 17, vars bakre parti sträcker sig ned över motorn 8 och växelhuset 10 (Fig. 3). Insugningsluften till propellerorganen 13, 14 tas in via en öppning 18 i kåpans överdel, som är täckt med ett galler 19 fäst i en förstyvning 20 hos kåpan. Kåpan 17, som t.ex. kan vara av aluminium, är i det visade fallet fäst i växelhusets 10 överdel ll via tvärstag 21 och eventuellt ej visade stag, som förbinder höljets underdel med något lämpligt parti av motorn 8 och/eller växelhuset 10 eller organen för upphängning av motoraggregatet i bärselen 2.
Upphängningen i bärselen 2 framgår av Pig. 2 - 5. Två konsoler 22, 23 är i sin bakre del fästa i växelhusets 10 basparti 24 och i sin främre del vid ett vertikalt tappelement 25 med en undre konformad del 26. Den konformade delen är vridbart lagrad kring sin vertikalaxel i en lagerhylsa 27, som företrädesvis är av självsmörjande typ. Lagerhylsan 27 är i sin tur fäst i en hâllarkopp 28 via ett skikt 29 av vibrationsdämpande material, t.ex. sådana gummimaterial som vanligtvis används för vibrationsdämpning. Konpartiet 26 är förlängt med ett smalare cylindriskt parti 30, som sträcker sig genom en öppning i hållarkoppens 28 underdel. En mutter 31 pâgängad ett gängat ändparti av den utskjutande cylindertappen 30 kvarhåller en spiralfjäder32 mellan muttern och hållarkoppens botten. Med muttern 31 kan fjäderns 32 förspänning regleras för inställning av lämpligt anliggningstryck mellan den konformade tappen 26 och lagerhylsan 27.
Hållarkoppen 28 är i sin tur fäst medelst fästkonsoler 33 vid en platta Bli för 10 15 20 25 30 35 8202135-3 7 infästning i bärselen 2. Bärselen 2 kan, som i Figurerna utgöras av en styv bärrarn 35 för anliggning mot ryggen och vid vilken fästplattan 34 är fäst i ramens underdel. Bärrarnen 35 hålls fastspänd på bäraren genom ett rnidjebälte 36 fäst' i ramens underdel och två axelremmar 37 fästa i ramens överdel. Tack vare den beskrivna avvibrerade enpunktsupphängningen överförs väsentligen inga vibratio- ner frân motoraggregatet till operatören genom att den konformade utform- ningen av lagertappen och vibrationsdämpade hylsan upptar' vibrationer i alla riktningar.
I Fig. 2 är propellerorganen 13, l4 tänkta att vara anordnade på samma drivaxel 12, och därmed rotera åt samma håll. Ledskenor 38 är i detta fall anordnade mellan de båda propellerorganen, varigenom det åstadkornna fläkt- trycket, och därigenom lyftkraften, dubbleras. I utföringsformen enligt Fig. 4, som närmare visar ett exempel på hur kraftöverföringen mellan motorn och propelierorganen 13, 14 kan åstadkommas, är däremot de senare anordnade att rotera åt motsatta håll, varigenom behovet av ledskenorna 38 elimineras, eftersom man ändå får motsvarande tryckökning. Propellerorganen 13, l4 utgörs i det visade fallet av tvâ fläkthjul av i och för sig konventionellt slag. De båda fläkthjulen innefattar ett centralt skivparti 39 resp. 40 och ett lämpligt antal fläktskoviar (Lex. sex till trettio stycken) 41 resp. 42 fästa vid centrumskivan.
Ett lämpligt material för fläktskovlarna är aluminium eller eventuellt fiber- armerad komposit. Det övre fläkthjulet 13 är fäst vid en vertikal drivaxel 43, som via lagerorgan, Lex. kullager 44, är roterbart lagrad inuti en yttre drivaxel 45, vid vilken det undre fläkthjulet 14 är fäst. Den yttre drivaxeln 45 är i sin tur relativt växelhusets 10 överdel ll via roterbart lagrad övre och undre lagerorgan, t.ex. kuliager, 46 resp. 47. Den undre änden av drivaxeln 43 är roterbart lagrad i växelhusets 10 bottenparti via ett kullager 48 anordnat att tåla stor axiell belastning. Kraftöverföringen mellan förbränningsmotorns 8 utgående drivaxel, som betecknas med hänvisningssiffran 49 (Fig. 5) och fläkthjulen l3, l4 sker via en kuggväxel, allmänt betecknad med 50. Kuggväxeln 50 innefattar ett koniskt kugghjul 51 fäst vid motoraxeln 49 och anordnat i ingrepp med ett koniskt kugghjul 52 med en rotationsaxel väsentligen vinkelrät mot drivaxeln 49.
Kugghjuiet 52 är fäst vid ett motriktat koniskt kugghjul 53, som i sin tur är i ingrepp dels med ett koniskt kugghjul 54 fäst vid den inre drivaxeln 43 för det övre fläkthjulet 13, och dels med ett koniskt kugghjul 55 fäst vid den yttre drivaxeln 45 för det undre fläkthjulet l4 och genom vilket den inre drivaxeln 43 löper. Genom det beskrivna växelarrangemanget överförs motordrivaxelns 49 rotation till de båda fläkthjulen 13, l4, så att dessa roterar med samma hastighet men i motsatta riktningar. l Fig. 4 och 5 är de koniska kugglijrilen 51 - 55 lika stora, men givetvis kan storlek och kuggantal varieras för att ge fläkthjulen en 10 15 20 25 30 35 3201211 195m ö 8 annan rotationshastighet än motordrivaxeln.
Motordrivaxeln 49 är roterbart lagrad i ett hâllarparti 56 i växelhusets lO bottenparti och skjuter ut genom en öppning i en främre, löstagbar sidovägg 57 hos växelhuset. Kraftöverföringen från drivaxeln 49 till kraftöverföringsaxeln i riggröret 5 sker i den ovannämnda kardanknuten eller vinkelväxeln 6. Denna är anordnad i ett hus 58, som är svängbart lagrat i förhållande till växelhuset l0 (och därmed resten av motoraggregatet). För att åstadkomma detta är växelhuset 58' förbundet med växelhuset 10 via tvâ roterbart lagrade cylinder- hylsor 59, 60, av vilka den inre 59 är fäst i växelhusets 10 sidovägg 57 och den yttre är fäst i växelhuset 58. En spiralfjäder 61 är anordnad utanpå den yttre cylinderhylsan 60 och vid ena änden fäst i ett snäckhjul 62 och i den andra änden vid växelhuset 58. Snäckhjulet är roterbart lagrat i växelhuset 10 och kan vridas med hjälp av den tidigare nämnda manöverratten 16. Spiralfjädern 61 är anordnad så att den håller växelhuset 58 och riggröret 5 med sågsvärdet 4 i ett visst höjdläge relativt den fasta delen av rnotoraggregatet. Genom vridning av manöverratten 16 kan spiralfjäderns 61 spänning ändras för inställning av ett önskat höjdläge på riggröret 5. Ju kraftigare fjädern spänns, desto större momentbelastning kan fjädern uppta, och desto högre blir följaktligen riggrörs- ändens läge alltefter den ökade verksamma hävarmslängden. Riggröret med tillhörande sågaggregat kommer därigenom att uppbäras helt av motoraggregatet och således endast belasta operatörens rygg. För att i görligaste mån begränsa momentverkan i upphängningspunkten 26, 27 avpassas motoraggregatets vikt- fördelning, inklusive riggrör och skärredskap, så att tyngdpunkten väsentligen hamnar i upphängningspunkten.
I växelhuset 58 är den utgående motordrivaxeln 49 roterbart lagrad i ett kullager 63, före kuggväxeln, och en tätning 64 efter kuggväxeln. Kuggväxeln består av ett koniskt kugghjul 65 fäst vid drivaxeln 49, som är i ingrepp med ett koniskt kugghjul 66 fäst vid en kraftöverföringsaxel 67, som är roterbart lagrad i ríggröret 5 via kullager, av vilka i figuren ett, 68, är anordnat i växelhuset 58.
Kraftöverföringsaxeln 67 med tillhörande kugghjul 66 är anordnad i väsentligen rät vinkel till motordrivaxeln 49 med kugghjulet 65. Kraftöverföringsaxeln 67 driver sedan sâgsvärdet 4 (Fig. l), via en lämplig vinkelväxel, vilket kommer att beskrivas närmare längre fram.
Riggröret 5 med sågsvärdet 4 manövreras som ovan nämnts med hjälp av handtaget eller styret 7, som är fäst på riggröret 5 via lämpligt vibra- tionsdämpande material, så att redskapets vibrationer inte överförs till händer och armar. Pâ styret 7 är lämpligtvis ett gasreglage anordnat för reglering av motorns varvtal. Start av motorn 8 sker lämpligen genom ett startsnöre (ej visat), som löper i bärselens ena axelparti och lätt är åtkomligt för operatören. 10 15 20 25 30 35 8202135-3 9 När motorn 8 arbetar drivs såväl de båda fläkthjulen 13, 14, via kuggväxeln 50 och drivaxlarna 43, 45, som sågsvärdet 4, via kuggväxeln 65, 66 och kraftöver- föringsaxeln 67, av den från motorn utgående drivaxeln 49. Vid fläkthjulens 13, 14 rotation sugs luft in genom gallret 19 och ges via fläkthjulens skovlar 41, 42 en hastighetsökning och tryckökning, som ger en uppåtverkande lyftkraft på motoraggregatet samtidigt med utomordentlig kylning av förbränningsmotorn 8.
Lyftkraften, som bl.a. beror på antalet fläkthjul och deras utformning liksom av rotationshastigheten avpassas så att operatören ändå upplever en viss vikt, t.ex. av storleksordningen 2 - 4 kg. En alltför stor lyftkraft, som strävar att lyfta aggregatet ur bärselen, torde nämligen vara obehaglig för operatören. Det närmare valet av antalet fläktskovlar och deras utformning ligger inom kompetensen för fackmannen på området och kommer inte att beröras närmare här. Som exempel kan nämnas, att om hela röjsågningsutrustningen inklusive motoraggregatet väger cirka 12 kg, så är en lämplig lyftkraft vid motorns normala arbetsvarvtal, t.ex. 5000 varv/minut, cirka 8 kp. Operatören upplever då sågutrustningens vikt som cirka 4 kg. Den erforderliga effekten för att driva fläkthjulen 13, 14 och ge den önskade lyftkraften beror givetvis på sågutrust- ningens totalvikt och önskad rnaxinnal viktreducering liksom på hur väl verkningsgraden för fläkthjulsarrangemanget optimerats. För en 4 hästkrafters drivmotor 8, som torde vara tillräcklig för en röjsåg av det beskrivna slaget, kan 8 kp lyftkraft åstadkommas med en effekttillförsel på cirka 0,8 kW.
En konventionell drivmotor för den beskrivna röjsågriingsutrustningen har normalt ett arbetsområde mellan cirka 3000 rpm och 6000 rpm, varvid varvtals- regleringen sker via gasreglaget på styret 7. Eftersom i det visade fallet lyftkraften helt är beroende av motorns varvtal, så kommer operatören att uppleva sågutrustningen tyngre ju lägre varvtalet är. Då operatören relativt snabbt kan justera motorns varvtal med gasreglaget, kan han förhindra för stor lyftkraft, som enligt ovan kan vara obehaglig, vid eventuell övervarvning av motorn. Företrädesvis anordnas emellertid organ, som begränsar lyftkraften, så att den inte kan överstiga utrustningsvikten. Detta kan exempelvis åstadkommas genom elektroniska reglerorgan, som genom påverkan av bränsleflödet hindrar ett förutbestämt maxvarvtal från att överskridas, t.ex. 6000 varv/rninut.
Alternativt kan reglerorganen vara kopplade till tändningssysternet, så att de bryter tändströmmen, då det förutbestämda varvtalet ÖVefSkridS- Givetvis kan reglerorganen även vara anordnade att hela tiden hålla motorns varvtal vid ett förutbestämt värde, varigenom man alltid får samma lyftkraft.
Ett alternativt arrangemang är att reglera genomslâippningsarean för insugnings- luften till fläkthjulen för att hålla lyftkraften väsentligen konstant. Detta kan exempelvis åstadkommas genom någon form av "bländare" eller spjäll i öppningen 10 l5 20 25 sol 35 Ûílflàfifi lä še-ö 10 18 i kåpan eller höljet l7, som styrs av motorns varvtal. Ett annat arrangemang är att utforma fläkthjulets centrumskiva med fjäderpâverkade sidoplattor, som genom centrifugalkraften fälls ut och ökar centrumskivans yta - och därigenom minskar fläktskovlarnas verksamma del - i beroende av rotationshastigheten (varvtalet).
Vid arbete med det ovan beskrivna röjsâgningsaggregatet kommer följaktligen bäraren att uppleva en mycket måttlig del av Utrustningens totalvikt.
Tack vare den avvibrerade enlpunktsupphängningen överförs heller inga vibra- tioner från motorn via bärselen. Vidare uppbärs, som ovan nämnts, riggröret 5 med sâgverktyget li i önskat, förinställbart läge av själva rnotoraggregatet och kan enkelt svängas i höjdled såväl med som mot kraften från spiralfjädern 66.
Därigenom belastas operatören endast när han behöver ändra riggrörets lutning.
Svängning i sidled av riggröret sker genom vridning av hela motoraggregatet i upphängningsleden 26-28. Slutligen kan sågverktyget 4 vridas genom vridning av riggröret 5 kring sin längdaxel. Den ovan beskrivna röjsågningsutrustningen är således utomordentligt bekväm att arbeta med och torde höja operatörens arbetskapacitet och välbefinnande väsentligt.
I Fig. 6 och 7 visas ett exempel på en lämplig utformning av kraftöver- förings- eller riggröret 5. l denna utföringsform är riggröret förlängningsbart, och man inser av den följande beskrivningen, att den i Fig. 5 och ovan beskrivna utformningen av växelhuset 6 inte kan användas här. Änden av drivaxeln 49, som i den tidigare beskrivna utíöringsformen eventuellt även kan användas som extra kraftuttag, utelämnas här, så att drivaxeln slutar strax efter det koniska kugghjulet 65. Det modifierade växelhuset, här betecknat med hänvisningssiffran 58', har en förlängning 69 (visad förkortad) anordnad att ge utrymme för änden av en förskjutningsbar drivaxel 70 (motsvarande axeln 67 i Fig. 5), som är roterbart anordnad i riggröret 5 dels via tvâ kullager 7l i växelhuset 58', och dels via ett kullager 72 i ett nedre växelhus 73 i riggrörets 5 andra ände. Huset 58' är fäst vid en inre rörcylinder 74, i vilken kraftöverföringsaxelns 70 övre del löper.
Rörcylindern 71+ är glidbart lagrad i den övre delen av riggröret 5 via glidorgan 75 i vardera änden. Styret 7, på vars ena handtag ett ej visat gasreglage är fäst, är fast, men företrädesvis vibrationsdämpat, anordnat på riggröret 5, och en komprimerbar skyddsdamask eller bälg 76 (endast antydd i figuren) är anordnad över riggröret 5 mellan växelhuset 58' och styrets 7 fästparti på riggröret.
Kraftöverföringsaxeln 70 är förskjutbar i sin längdriktning i såväl kullagren 71 som ett koniskt kugghjul 77 (motsvarande kugghjulet 66 i Fig. 5) på densamma.
Däremot är axeln 70 inte roterbar relativt kullagren 71 och kugghjulet 77, vilket âstadkommes genom lämpliga styrorgan. Det koniska kugghjulet 77 drivs, på samma sätt som ovan, av kugghjulet 65 på motordrivaxeln 49 (Fig. 5). En 10 15 20 25 30 35 a2o21ss~z ll dragfjäder 78, som verkar inuti riggröret mellan änden av den inre rörhylsan 71+ och det nedre växelhuset 73 strävar att hålla riggröret 5 helt uppdraget över den inre rörcylinderllflß, så att änden anligger mot växelhuset 58k Operatören kan då genom att föra styret framåt förskjuta riggrörets ytterrör på den inre rörcylindern mot kraften från dragfjädern 78, så att riggröret förlängs. Detta kan vara av värde exempelvis under sâgarbete vid hindrande grenverk. En lämplig möjlig förlängning av riggröret kan vara t.ex. 2 - 3 dm. Vid förlängningen av riggröret glider kraftöverföringsaxeln 70 i kullagren 71 och kugghjulet 77 enligt ovan.
Vid växelhuset 73 är sågsvärdet LL fäst. En ändlös sågkedja (ej visad) är på konventionellt sätt rörlig runt sågsvärdet och löper över en drivtrissa 79 på en drivaxel 80 på ett parti av denna som skjuter ut ur själva växelhuset 73, där den är roterbart lagrad i två kullager 81, 82. Kraftöverföringen från drivaxeln 70 i riggröret 5 sker via en vinkelväxel, som består av ett koniskt kugghjul 83, fäst vid änden av drivaxeln 70 och i ingrepp med ett koniskt kugghjul 81+ fäst på sågdrivaxeln 80. Drivtrissan 79 är fäst på drivaxeln 80 via en konventionell slirkoppling 85, baserad på centrifugalverkan, så att drivningen av sågkedjan snabbt frikopplas vid fastkörning. Denna frikoppling kan eventuellt placeras på annat ställe längs drivningen, t.ex. i det övre växelhuset eller kardanhuset 58.
Smörjning av sågkedjan sker med olja från en behållare (ej visad) i den nedre delen av riggröret 5 intill växelhuset 73. Via lämpliga kanaler hålls det inre av växelhuset 73 fyllt med olja från denna behållare. En oljekanal 86 (Fig. 8) förbinder växelhusets inre med en öppning, som mynnar i sågsvärdets inre och därifrån, pâ konventionellt sätt, leder ut i styrkanalen för sågkedjan. En justeringsnål 87 är anordnad för reglering av oljemängden. Oljan i växelhuset 73 doseras till oljekanalen 86 via en koníormad trissa 88 fäst på sàgdrivaxeln 80.
Doseringstrissan 88 har på en del av sin mantelyta en urtagning 89, som under en del av varje varv förbinder kanalen 86 med växelhusets 73 inre.
I Fig. 9 visas schematiskt röjningsredskapets sågsvärdsände vid anligg~ ning mot ett träd 90. Hänvisníngssiffran 91 betecknar ett anhåll för att motverka sâgkedjans kraftverkan på röjsâgen. Ett tvärställt sågsvärd i likhet med det som visats torde vara det klart fördelaktigaste för röjsågning. Eventuellt kan sågsvärdets inriktning göras justerbar, så att det kan inställas i önskat läge mellan ett tvärställt läge, såsom visas, och ett läge med sâgsvärdet anordnat i riggrörets längdriktning. Den senare inställningen skulle då möjliggöra använd~ ning vid kvistningsarbeten. Lämpligen görs sâgsvärdet tillräckligt långt för att röjsâgen även skall kunna användas för gallring av ungskog. Givetvis ligger det även inom ramen för uppfinningen att dimensionera sågsvärdet, så att sågutrust- ningen kan användas för konventionell skogsavverkning och ersätta de vanliga 10 l5 20 âäflfifí .å 5” 3 12 handburna motorsågarna.
Den avvibrerade enpunktsupphängning som beskrivits ovan liksom den fjäderbalanserade svängbara upphängningen av riggröret vid rnotfaraggregatet är naturligtvis även fördelaktiga vid ett konventionellt motoraggregat utan lyftkraítsalstrande anordningar, och uppfinningen innefattar därför även dessa anordningar separat. Även om användning av ett sågsvärd är att föredra i en röjsågnings- utrustning, så kan en sågklinga lika gärna användas. En mängd andra modifie- ringar och ändringar kan givetvis göras i den ovan beskrivna och i ritningarna visade utföringsformen, utan att man avviker från uppfinningens omfattning.
Som tidigare framhållits är motoraggregatet enligt uppfinningen givetvis inte begränsat till användning vid såg- och kaputrustningar , utan kan även lika väl tillämpas vid aggregat för gräs- och slyklippning, häckklippning, kultivering, vibrering vid betonggjutning, vid besprutningsaggregat, etc. Eventuellt kan motoraggregatet förses med någon form av snabbkoppling för enkel anslutning av olika redskap, såsom ett verktygsförsett riggrör (i likhet med det som beskrivits ovan) eller för anslutning av en böjlig drivaxel, exempelvis vid en häcksax. Som tidigare nämnts kan även kraftöverföring ske via hydrauliska, pneumatiska eller elektriska organ, eventuellt i kombination. Ytterligare andra tillämpningar och modifieringar ligger givetvis inom ramen för uppfinningsprincipen, sådan den anges i de efterföljande patentkraven.

Claims (12)

10 15 20 25 30 3292135* 3 13 PATENTKR/Mf
1. Ryggburet rnotoraggregat innefattande en i en bärsele (2) upphängd drivmotor (8) för drivning av ett anslutet eller arisliitbart redskap (4), k ä n n e t e c k n a t av lyftkraftsalstrande organ (13, lä) förbundna med en kraftkälla, vilka är anordnade att i samverkan med nämnda kraftkälla alstra en från motoraggregatet väsentligen vertikalt nedätriktad gasström för att åstad- komma en uppâtriktad lyftkraft på motoraggregatet som åtminstone delvis uppväger motoraggregatets tyngd, så att dettas tyngdbelastning på bäraren upphävs eller reduceras.
2. Motoraggregat enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att den med nämnda lyftkraftsalstrande organ (13, lll) . förbundna kraftkällan är nämnda drivmotor (8).
3. Motoraggregat enligt patentkravet l eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att nämnda lyftkraftsalstrande organ innefattar tvâ ovanför varandra och i motoraggregatets överdel anordnade propellerorgan (13, 11+). li.
4. Motoraggregat enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k n a t av att de båda propellerorganen (13, 11+) har samma rotationsriktning, och att ledskeneelement (38) är anordnade mellan dem.
5. Motoraggregat enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k n a t av att de båda propellerorganen (13, 14) har motsatta rotationsriktningar.
6. l/lotoraggregat enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k n a t av att propellerorganen (13, 14) har koncentriska drivaxlar (#3, 45), som är kraftmässigt förbundna via en transmission (51-55).
7. Motoraggregat enligt något av patentkraven 2-6, I< ä n n e t e c k n a t av att det innefattar reglerorgan anordnade att genom påverkan av nämnda lyftkraftsalstrande organ (13, 14) och/eller nämnda drivmotor (8), tex. varvtalsstyrning av den senare, kunna hålla lyftkraften på motoraggregatet väsentligen konstant vid ett förinställbart värde.
8. Motoraggregat enligt något av de föregående patentkraveri, k ä n n e t e c k n a t av att motordelen är upphängd i bärselen (2) via en enda vibrationsdämpad förbindelsepunkt (26-29). 10 15 âfiüfi åå-eš 11+
9. Motoraggregat enligt patentkravet 8, k ä n n e t e c k n a t av att nämnda vibrationsdämpade íörbindelsepunkt är en kring en vertikal axel vrídbar led innefattande ett vid motordelen fäst konformat tappelement (26), som är vridbart lagrat i en motsvarande konformad hylsa (27), som uppbärs av en med bärselen fast förbunden hållare (28) via åtminstone ett skikt av vibrationsdämpande material (29).
10. l0. Motoraggregat enligt något av de föregående patentkraven där nämnda redskap (4) är anslutet via ett kraftöverföringsskaft (5), k ä n n e t e c k n a t av att kraftöveringsskaftet (5) är vertikalt svängbart uppburet av motoraggregatet, varvid justerbara tjäderorgan (61) är anordnade att verka mellan motoraggregatet och skaftet (5), så att skaftets verktygsände uppbärs i ett genom den inställda fjäderkraften reglerbart höjdläge men kan svängas med och mot íjäderkraíten, varigenom nämnda lyftkraft även verkar pâ ' redskapet (ll).
11. ll. Motoraggregat enligt patentkravet 8, 9 eller 10, k ä n n e t e c k n a t av att tyngdpunkten för motoraggregatet inklusive kraftöverföringsskaftet (5) med anslutet redskap (fi) väsentligen är anordnad i nämnda vibrationsdämpade förbindelsepunkt (26-29) med bärselen (2).
12. Motoraggregat enligt patentkravet 10 eller ll, 20 k ä n n e t e c k n a t av att det är en sâgutrustning.
SE8202135A 1982-04-02 1982-04-02 Ryggburet motoraggregat SE440721B (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8202135A SE440721B (sv) 1982-04-02 1982-04-02 Ryggburet motoraggregat
EP83902298A EP0105367A1 (en) 1982-04-02 1983-03-30 A motor assembly for carrying on the back
US06/567,855 US4574481A (en) 1982-04-02 1983-03-30 Motor assembly for carrying on the back
PCT/SE1983/000123 WO1983003334A1 (en) 1982-04-02 1983-03-30 A motor assembly for carrying on the back

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8202135A SE440721B (sv) 1982-04-02 1982-04-02 Ryggburet motoraggregat

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8202135L SE8202135L (sv) 1983-10-03
SE440721B true SE440721B (sv) 1985-08-19

Family

ID=20346456

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8202135A SE440721B (sv) 1982-04-02 1982-04-02 Ryggburet motoraggregat

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4574481A (sv)
EP (1) EP0105367A1 (sv)
SE (1) SE440721B (sv)
WO (1) WO1983003334A1 (sv)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4989323A (en) * 1989-06-05 1991-02-05 Caspro Mechanical Technologies, Inc. Portable power unit for various power tolls
US4972589A (en) * 1989-08-31 1990-11-27 Povleski Robert W Cutting and sanding attachments for a hand drill
ES2127085B1 (es) * 1995-11-17 1999-11-16 Gimeno Domingo Fornos Maquina automatica y portatil multiuso para la poda, limpeza y derribo de pequeños frutos.
DE19618024A1 (de) * 1996-05-04 1997-11-06 Stihl Maschf Andreas Arbeitsgerät zum Entasten von Bäumen
US5826341A (en) * 1997-07-10 1998-10-27 Massa; Robert E. Tree trimmer
FI20002325A (sv) * 2000-10-24 2002-04-25 Ahti Rantola Handtagsrör för en röjningssåg
US20030062723A1 (en) * 2001-06-28 2003-04-03 Dennis Mancl Portable power generating unit
SE0300989D0 (sv) * 2003-04-04 2003-04-04 Electrolux Ab Device for a pole saw
US7707727B1 (en) * 2005-02-14 2010-05-04 Szoke Anthony A Foliage trimmers with adjustable curvature of cutting sections
CA2675689A1 (en) * 2007-02-08 2008-08-14 Silverbrook Research Pty Ltd Bar code reading method
US20100000097A1 (en) * 2008-07-01 2010-01-07 Johnson Donnie F Weed trimming device
JP5983928B2 (ja) * 2012-08-20 2016-09-06 日立工機株式会社 電動作業機
JP6172450B2 (ja) * 2013-06-04 2017-08-02 株式会社泉精器製作所 ロータリー式電気かみそり
US20150306782A1 (en) * 2014-04-23 2015-10-29 Darrell Andrew Joye Chainsaw-type Brush Cutting Assembly
RU2661656C1 (ru) * 2017-04-17 2018-07-18 Александр Федорович Попов Марсианский скафандр
DE102018118555A1 (de) * 2018-07-31 2020-02-06 Wacker Neuson Produktion GmbH & Co. KG Tragbares Antriebssystem für ein Arbeitsgerät

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB600401A (en) * 1941-01-18 1948-04-08 Raymond Saulnier Improved apparatus for climbing steep inclines or vertical surfaces
US2461347A (en) * 1945-10-17 1949-02-08 Horace T Pentecost Helicopter adapted to be attached to a pilot
US2909068A (en) * 1955-03-01 1959-10-20 Richard J Haug Portable tool with back carried engine
US3023980A (en) * 1958-10-13 1962-03-06 Thompson Ramo Wooldridge Inc Turbo-fan lift device
DE1206198B (de) * 1959-02-09 1965-12-02 Karl Blase Dipl Ing Rueckentragbares Pflanzenschutzgeraet zum Staeuben, Spruehen und Nebeln
US3219129A (en) * 1963-03-15 1965-11-23 Yamada Sakuji Working device portable on the operator's back

Also Published As

Publication number Publication date
WO1983003334A1 (en) 1983-10-13
US4574481A (en) 1986-03-11
SE8202135L (sv) 1983-10-03
EP0105367A1 (en) 1984-04-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE440721B (sv) Ryggburet motoraggregat
US6305048B1 (en) Electric backpack blower and accessory operator
US2697457A (en) Manually portable brush cutting power tool
US4286675A (en) Narrow profile power handle for line trimmer and the like
US6182367B1 (en) Power-driven work tool
US4483070A (en) Portable backpacked cutter
US6415585B2 (en) Multi-purpose trimmer, edger and sweeper with or without support cart, and with enhanced inertia head
US3657813A (en) Powered tree pruning saw
US20090038283A1 (en) Combination blower, edger and trimmer and method for tending vegetation
US4589249A (en) Mowing apparatus
US20080271325A1 (en) Barrier bracket assembly for a yard tool or the like
US3219129A (en) Working device portable on the operator&#39;s back
US4651420A (en) Universal vegetation cutter or UVC
US20100000097A1 (en) Weed trimming device
US4860451A (en) String trimmer
CN210819981U (zh) 锯木机及其枢轴体
US7100287B2 (en) Trimmer lawn mowing device
US6523508B2 (en) Manually guided implement
US20080277132A1 (en) Handheld work apparatus
US2547818A (en) Operator-supported power drill
US5503526A (en) Fire fighting fan with three point support
JP2008161067A (ja) コンバイン
CA1209884A (en) Motor assembly for carrying on the back
CN207185333U (zh) 一种园林用便携式高枝锯
JP2009072149A (ja) 園芸工具

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8202135-3

Effective date: 19941110

Format of ref document f/p: F