SE440058B - Fordonssete - Google Patents

Fordonssete

Info

Publication number
SE440058B
SE440058B SE7904221A SE7904221A SE440058B SE 440058 B SE440058 B SE 440058B SE 7904221 A SE7904221 A SE 7904221A SE 7904221 A SE7904221 A SE 7904221A SE 440058 B SE440058 B SE 440058B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
rotation
thigh
seat
instantaneous center
relation
Prior art date
Application number
SE7904221A
Other languages
English (en)
Inventor
G W Barley
Original Assignee
Uop Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB7908540A external-priority patent/GB2020968B/en
Application filed by Uop Inc filed Critical Uop Inc
Publication of SE440058B publication Critical patent/SE440058B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/50Seat suspension devices
    • B60N2/506Seat guided by rods
    • B60N2/507Parallelogram-like structure
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/50Seat suspension devices
    • B60N2/506Seat guided by rods
    • B60N2/508Scissors-like structure
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/50Seat suspension devices
    • B60N2/509Seat guided by slides or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
  • Springs (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)

Description

790læ221-ä 2 Föreliggande uppfinning är baserad på insikten att om ett upphängt säte kan utformas på så sätt att den nedre bendelen hos en person som sitter i sätet kommer att röra sig kring en hori- sontell tvärgående axel genom vederbörande persons vristgång= led (A-axeln),varvid knäledsaxeln således kan svänga fritt kring vristgångledsaxeln, kommer ett dylikt säte att erbjuda föraren en hög grad av kontroll över fordonet inom ett stort intervall av sätets rörelse. Det visar sig också att ett säte som är omställbart på detta sätt erbjuder en hög grad av kom- fort åt föraren.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är således att åstadkomma ett upphängt säte som är istånd att omställa den nedre bendelen hos en person som sitter i sätet kring en hori- sontell tväraxel genom vederbörandesvristleder samtidigt som den i sätet sittande personens rygg bringas att röra sig uppåt resp. nedåt med sätets ryggstycke i en väsentligen konstant lutning mot vertíkalplanet. Då det häri talas om "vertikal" antas att fordonet befinner sig på horisontell mark.
Det enligt uppfinningen uppställda målet nås genom att man anordnar ett fordonssäte innefattande en sätesdel som inkluderar en sittdel och ett ryggstycke, en basdel och organ som förbinder É sätesdelen med basdelen, varvid nämnda organ innefattar en fjä- I derupphängning, medelst vilken ryggstycket är uppburet på bas- delen och vilken är verksam för att begränsa rörelse hos rygg- stycket till en väsentligen vertikal riktning, varvid nämnda upphängning inkluderar en fjäder och ett flertal konstruktions- element. Detta fordonssäte utmärkes av att vissa av nämnda else ment uppbär sittdelen och tillåter svängningsrörelse hos sitt- delen i förhållande till basdelen och ryggstycket kring åtmin- stone två horisontella tväraxlar genom momentana rotationscen- tra, varvid dessa rotationscentra utgör de momentana rotations- centra för låret hos en person som sitter i sätet i förhållande till två godtyckliga delar hos sätet, bortsett från sittdelen 790lr221-k 3 {t.ex. sätesram, ryggstycke, basdel, rull- eller glidförbindelse och länkarmar flilka rör sig i förhållande till varandra under uppåtriktad resp. nedâtriktad rörelse hos sätesdelen i förhål- lande till basdelen, varvid den i sätet sittande personens lår är rörliga i längdriktningen och svängbara samfällt med sittde- len på så sätt att den i sätet sittande personens fotledsaxel förblir stationär i förhållande till basdelen.
I denna text förekommer uttrycket "saxverkanupphängning" som nu kommer att förklaras: Med uttrycket "saxverkanupphängning" avses en upphängning som innefattar ett par stela länkar med en gemensam svängninga- förbindelse på samma sätt som en sax eller ett flertal par så- dana länkar med en gemensam svängningsaxel, varvid den ena änden hos varje länk i paret eller i varje par har en svängningsför- bindelse med en sätesdel hos sätet och den motsatta änden hos varje länk i paret har en svängningsförbindelse med sätets basdel. Axlarna hos svängningsförbindelserna är alla inbördes parallella, varvid en del av svängningsförbindelserna är fixe- rade svängningsförbindelser men de övriga är glidbara eller rullbara förbindelser som är tillräckliga för att ge upphäng- ningen rörelsefrihet bara i väsentligen vertikal riktning. Ett exempel på detta är beskrivet i den brittiska patentskriften 957 332.
Uppfinningen beskrives i detalj i det följande under hän- visning till bifogade ritningar, pâ vilka fig. 1 schematiskt visar en fordonssätesupphängning av saxverkanlänktyp bildad medelst två på avstånd från varandra i tvärriktningen belägna par länkmekanismer med korsade armar och med gemensamma sväng- ningsaxlar med basdelen, med sätesdelen och med varandra, var- vid nämnda figur visar de momentana rotationscentra för de rör- liga delarna hos upphängningen och för länkar som represente- rar de övre och nedre bendelarna hos en person som sitter i sätet, fig. 2 är en delvis sektionerad schematisk sidovy av 79ou221-4 4 ett fordonssäte som är utformat i enlighet med uppfinningen, fig. 2A visar en modifikation av fordonssätet enligt fig. 2 med ett annat momentant rotationscentrum, fig. 3 visar schema- tiskt rörelsen hos fordonssätet enligt fig. 2, fig. 4 och 5 _ visar schematiskt en kombination mellan sittdellagringen enligt fig. 2A och andra upphängningscyper, rig. 6-11 är schematiska illustrationer av upphängningar i vilka sittdelen är svängbar kring ett par momentana rotationscentra som skil- jer sig från rotationscentret enligt fig. 2, varvid fig. 8 och fig. 2A har samma momentana rotationscentra, fig. 12 visar schematiskt, i motsvarighet till fig. l, de momentana rotations- centra för delarna i en annan typ av upphängning, och fig. 13 visar schematiskt en sätesupphängning i vilken ryggstycket svängs vid momentana rotatíonscentra som är visade i fig. 12.
I var och en av ritningarna är sätesdelen visad uppburen av länkar som ligger i ritningens plan, och normalt är ett andra par länkar eller fler än två par länkar med samma utformning belägna parallellt med den första gruppen länkar för att sätesdelen skall uppbäras stabilt. Det skall emellertid fram- hållas att om den enda gruppen länkar som uppträder i rit- ningens plan kan ges tillräckligt djup i riktning vinkelrätt mot ritningens plan behövs bara en enda sådan grupp länkar för att tillfredsställande uppbärning skall erhållas.
Innan uppfinningen beskrivs i detalj är det nödvändigt att betrakta de principiella konstruktionsidêerna hos ett säte för att det enligt uppfinningen uppställda målet skall kunna nås. I syfte att bringa förarens rygg att sänka sig resp. höja sig utan att dess lutning ändras är det normalt nödvändigt att utnyttja en bland tre välkända grundkonstruk- tioner för sätesupphängning. För bekvämlighets skull kommer dessa konstruktioner att ges beteckningarna A, B och C, var- vid t1p_A inkluderar ett ryggstycke som är monterat på en sätes- ram, varvid sätesramen är styrd för vertikal rörelse medelst ett system saxverkanlänkmekanismer, SåS0m är beskfíveï i detalj i den brittiska patentskriften 957 532 och såsom är visat i fig. l i bifogade ritningar, typ B inkluderar ett ryggstycke som är lagrat för glidrörelse i riktning uppåt resp. nedåt på ett eller flera bärorgan som 790422144 sträcker sig uppåt från basdelen väsentligen vertikalt och som är belägna bakom ryggstycket, och t1p_§ inkluderar ett ryggstycke som är anslutet medelst ett parallellogramlänkmekanismsystem till ett bärorgan som står upp från basdelen, varvid systemets länkar är horisontella eller bildar en tillräckligt liten vinkel med horisontalplanet för att ryggstyckets rörelse framtill och baktill skall bringas att bli minsta möjliga då sätet höjs resp. sänks. Ett exempel en upphängning av detta slag kan återfinnas i den amerikanska patentskriften 5 788 697.
Eftersom i enlighet med föreliggande uppfinning sittdelen måste höja sig och sänka sig när ryggstycket höjer sig resp. sänker sig, men med en önskad relativrörelse mellan sittdelen och ryggstycket för att A-axeln skall förbli stationär, ut- nyttjar organen som skall uppnå denna rörelse hos sittdelen så mycket som möjligt av upphängningsorganen av typ A, B eller C där ryggstycket är uppburet men med ytterligare bärorgan för att åstadkomma nämnda önskade relativrörelse. Om emellertid en upphängning av typ B utnyttjas för att uppbära ryggstycket kan organen för att uppbära sittdelen lämpligen inkludera en upphängning av typ A eller typ C eller delar därav.
Det är nu nödvändigt att betrakta det sätt på vilket krop- pen hos en förare rör sig i förhållande till delarna i ifråga- varande upphängning för att målet enligt uppfinningen skall nås. I detta sammanhang kommer metoden för momentana rotations- centra att utnyttjas då det gäller att betrakta rörelsen hos den i sätet sittande personens övre bendel eller lär i förhål- lande till upphängningspunkterna.
I detta sammanhang antas det att den i sätet sittande per- sonens lár sträcker sig mellan punkten K, som är knäleden, och punkten H, som antingen är höftleden eller företrädesvis en punkt (som ibland betecknas PPP, som innebär "föredragen sväng- ningspunkt“) som ligger något bakom höftledens verkliga läge.
Detta är den punkt kring vilken låret i själva verket vrider sig då det svänger med sitsdelen. Det antas att punkten H är förhållandevis stationär i förhållande till sätosrnmen.
Det bör hållas i minnet att 7904221-4 1) metoden med momentana rotationscentra är baserad på tanken att en godtycklig förskjutning av en i ett plan rörlig kropp mellan två lägen kan anses som en ren rotationsrörelse kring ett visst centrum, 2) rotationscentrum för en första länk hos en mekanism i för- hållande till en andra länk hos den mekanism till vilken den är svängbart ansluten ligger vid svängningspunkten, 3) rotationscentrum för en kropp med linjär rörelse ligger vid oändligheten utefter en linje som är vinkelrät mot rörelserikt- ningen och 4) om det momentana rotationscentret för en godtycklig del x i förhållande till någon annan del y definieras som punkten Ixy kommer, om mekanismen har inbördes rörliga delar a, b, c och d, momentancentret Ia å_ att befinna sig vid skärnings- -punkten mellan linjen som förbinder Ia b och Ib d med linjen som sammankopplar Ia c_ och Ic_d .
Om den i fig. l visade upphängningen av typen A betraktas först ser man att denna upphängning innefattar en basdel l och tvâ par saxlänkar som är belägna i sätets tvärriktning, varvid bara ett av dessa par saxlänkar är synligt och består av första och andra länkarmar 2 och 3. Länkarmen 3 är vid sin främre ände ansluten till basdelen 1 via en rulle eller ett glidorgan 4 samt vid sin bakre ände ansluten till en sätesram 6 via en fast svängningspunkt Pl. Länken 2 är vid sin främre ände ansluten till sätesramen 6 medelst en rulle eller ett glidorgan 5 samt vid sin bakre ände till basdelen l via en fast svängningspunkt P2. Länkarmarna 2 och 5 har en svängningsförbindelse P vid sin skärningspunkt. Den i sätet sittande personens ben eller lår kommer att betraktas såsom en länkarm 7, och den nedre ben- delen kommer att betraktas såsom en länkarm 8 som svängs vid vristledpunkten A i förhållande till golvet och således i för- hållande till basdelen l. Punkten H betraktas såsom stationär i förhållande till ramen 6.
Man ser lätt enligt (2) ovan att de momentana centra I2_1, I4_3, I6_5, I5_2 och I3_2 upprättas vid svängningspunkterna för upphängningens respektive delar. På liknande sätt ser man enligt (5) ovan att de momentana centra I6_5 och I4_l befinner sig vid oändligheten utefter linjer som är vinkelräta mot de respektive styrspåren hos glidorganen 5 eller 4 eller vid kon- 'r 790k2214+ taktpunkten för styrspåret och rullarna 5 eller 4, varjämte I- befinner sig vid oändligheten på linjer som är vinkel- 6.1 räta mot rörelseriktningen för sätesramen 6.
I enlighet med (4) ovan kan de övriga momentana centra ïpprä:t:sš varvid de viktigaste är I7_1, I7_2, I? 3, I7_4, 7-5 “ 7-6' Av det ovanstående torde framgå att om låret som är repre- senterat av länkarmen 7 kan uppbäras på åtminstone två delar av upphängningen (inkl. basdelen) vid de respektive momentana rotationscentra för länkarmen 7 i förhållande till nämnda delar kommer låret eller länkarmen 7 att röra sig såsom en ' länkarm i upphängningsmekanismen på så sätt att ingen för- skjutning av vristpunkten A kommer att erhållas, eftersom punk- ten A är en fast punkt definitionsmässigt då de momentana centra upprättas.
Eftersom låret 7 endast kan vara uppburet i förhållande till upphängningens delar genom att det tar stöd mot en sits- del hänvisas nu till fig. 2 och 3, vilka åskådliggör en prak- tisk sätesform som är utförd i enlighet med föreliggande upp- finnings principer.
Basdelen l, länkarmarna 2 och 5, rull- eller glidorganen 4 och 5 samt sätesramen 6 har redan nämnts ovan. Man ser att sätesdelen består av sätesramen 6 tillsammans med sitsdelen 10 och ryggstycket ll, varvid ryggstycket ll är uppburet på ramen 6. Sitsdelen 10 består av en skål eller en ram l2 som är täckt av en sittdyna l5, och rvggstycket ll består av en ryggskål 14 och en ryggdyna 15.
Fjäderorganen för att uppbära sätesdelen 6, 10, ll på bas- delen l utgörs av en torsionsstång l7 som är belägen i ett rör l8, vid vilket den övre bakre änden hos varje länkarm 5 är fixerad. Röret 18 är vid sina ändar lagrat i sätesramen 6.
Torsionsstångens 17 ena ände är fäst vid rörets 18 ena ände, och torsionsstångens l7 motsatta ände är förbunden med ramen 6 via en förbelastningsregleringsmekanism (inte visad). Genom att den i sätet sittande personen manövrerar denna mekanism manuellt kan förbelastningen i torsionsstången l7 varieras.
Eftersom saxverkanlänkarmarna 2 och 5 möjliggör en vertikal rörelse hos sätesramen 6 uppåt resp. nedåt kan ryggstycket ll 7901021 -f-r s monteras direkt på sätesramen 6 för att erhålla sin önskade uppåt- och nedåtriktade rörelse med en konstant lutning mot vertikal- planet.
Eftersom emellertid sitsdelen lO ger stöd åt låret 7 krävs en- ligt uppfinningen att sitsdelen skall vara uppburen vid åtminsto- ne två av punkterna I7_l - I7_6. Eftersom I7_l ligger nära knä- axeln K är det obekvämt att använda denna punkt såsom centrum för att i själva verket uppbära sitsdelen. Bland de mest bekväma momentana centra för detta ändamål är I? 2, I7_5 och I? 6.
Uppbärningen eller stödet mellan låret 7 och länkarmen 2 erhålls medelst en svängningsförbindelse vid I7_2 mellan sitt- skålen l2 och länkarmen 2. Eftersom emellertid I7_3 befinner sig förhållandevis långt från sätet efterliknas svängningsrörelse hos sittskålen 12 kring I ,_genom att man monterar en platta 21 på länkarmen 3, varvid nämnda platta är delvis cylindrisk kring en horisontell axel genom I7_5, samt genom att man monte- rar en rulle 22 på sittskålen 12 på så sätt att denna rulle kan rulla på plattan 21.
Ett ännu mera bekvämt par centra utgörs av I7_2 och IT 6.
Såsom framgår av delillustrationen i fig. 2A efterliknas monte- ring av sittskålen för rörelse kring I7_6 genom att man bringar rullen 22 att rulla på en platta 25 som är fäst direkt vid sätes- ramen 6 och som är böjd kring denhorisontella axeln genom I7_6- Alternativt skulle sittskålen 12 kunna vara positivt uppburen på den tvärgående horisontella axeln genom I7_6 genom att man an- ordnar armar (säsom i fig. 6 och lO) som är anslutna till och skjuter ut från sätesramen 6 och sittskålen 12 längs den i sätet sittande personen, varvid de respektive armarna är sammankopplade medelst svängningslagringar på nämnda tväraxel genom I7_6- Ån- slutningarna från armarna till sätesramen 6 och sittskålen 12 är sådana, att sittskålen blir uppburen på sätesramen.
Det sätt på vilket sitsdelen rör sig när den är uppburen vid I? 2 och I? 3 är åskådliggjort i fig. 3, varvid den heldragna lin- jen som visar sätesdelen svarar mot mittåkläget medan stopplägena i riktning uppåt resp. nedåt är visade med streckprickade linjer.
I den nu följande beskrivningsdelen kommer hänvisningsbeteck- ningarna l-8 att bibehâllas såvitt möjligt för att ange samma nu: 9 vauazzí-4 typ av delar som är visade i fig. 2 trots mindre variationer i formen och funktionen hos delarna, detta i syfte att undvika den förvirring som skulle kunna uppstå om andra hänvisningsbe- teckningar infördes. Beteckningarna 2 och 3 avser tvâ godtyck- liga länkarmar medelst vilka sätesdelen är monterad på basdelen.
Fig. 4 visar schematiskt en upphängning av typ B där bakstycket ll är styrt för vertikal rörelse genom att det glider på en vertikal stång la som bildar en del av basdelen l, varjämte sittdelen 10 är uppburen av länkarmar 2 och 3 av en modifierad typ av A-upphängning. Eftersom länkarmarna 2 och 5 inte längre behöver upprätthålla sätets vertikala rörelse har typ A-upp- hängningen modifierats genom att den nedre bakre hälften av länkarmen 2 har utelämnats. Alternativt skulle länkarmen 3 ha kunnat utelämnas (såsom i fig. 8). I detta fall, liksom i fig. 2A, är sittdelen 10 uppburen vid de momentana rctationscentra I7_2 och I7_6.
F15. 5 visar en modifikation av sätesupphängningen enligt fig.4 på så sätt att upphängningen av typ B har ersatts med en upphängning av typ C. I detta fall är de länkarmar hos upphäng- ningen av typ A, på vilka sittdelen är uppburen, markerade med hänvisningsbeteckningarna 2A och 5A. Länkarmarna hos den upp- hängning av typ C, medelst vilken sätesramen 6 är monterad på basen 1, är markerade med beteckningarna 2C och 50.
Fig. 6 visar schematiskt en modifierad upphängning av typ A där sätesdelen 10 är uppburen vid momentana rotationscentra I7_5 och I? 6. Uppbärningen vid I _5 uppnås genom att man an- ordnar en stel länkarm 50 som ansluter glidorganet eller rullen 5 till ett glidorgan eller en rulle 31 som är rörlig i en hori- sontell styrning på sätesramen 6 och en del 50a som står upp från länkarmen 30 och som har en sväng- och glidförbindelse vid punkten I med avseende på sätesdelen 10. En stel länkarm 32, som är stelt förbunden med sätesramen 6, sträcker sig från denna till en svängningsförbindelse 35 på ett uppätstàende sidoorgan lOa hos sätesdelen lO vid I7_6. Alternativt skulle, istället för att länkarmen 30a får glida i förhållande till svängningspunkten 54, länkarmen 32 kunna vara svängbart ansluten till sätesramen 6 istället för att vara stelt fixerad. Såsom är visat utnyttjas en upphängning av typ B för att upprätthålla sätesramens 6 vertikala rörelse. Alternativt skulle den vertikala rörelsen kunna uppnås '7904221-4 i lo genom att man omvandlar den modifierade upphängningen av typ A, på vilken sätesdelen 10 är uppburen, till en upphängning av fulla typ A.
Fig. 7 visar schematiskt en modifierad upphängning av typ A, vilken upphängning uppbär en sittdel 10, varvid en upphängning av typ B uppbär ryggstycket, varjämte sittdelen 10 är svängbar vid I7_2 och I? 5. Svängningsförbindelsen vid I7 2 uppnås på o det i fig. 2 visade sättet. I _ -förbindelsen erhålls emeller- tid medelst en stel länkarm 40, som är inkopplad mellan glid- organet eller rullen 5 och ett glidorgan eller en rulle 41, vilka båda rör sig i horisontella styrningar på ramen 6, jämte en länkarm 42, som är svängbart förbunden med och uppstående från länkarmen 40, varvid länkarmen 42 har en svängningsförbin- delse 43 till sitsdelen 10 vid I7 5.
Såsom ett alternativ till den modifierade upphängningen av typen A, såsom är visat, skulle man kunna utnyttja en annan modifierad upphängning av typ A, exempelvis enligt fig. 6. En p upphängning av full typ A skulle kunna utnyttjas för att regle- ra bakstyckets rörelse.
Fig. 8 visar schematiskt en modifierad upphängning av typ A, varvid sittdelen 10 är uppburen vid I _2, såsom är beskrivet i samband med utföringsformen enligt fig. 7, samt vid I7_6, såsom är beskrivet i samband med utföringsformen enligt fig. 6.
Fig. 9 visar schematiskt en sätesdei 10 som är uppburen vid I _ , liksom i fig. 8, samt vid I7_l. Med hänsyn till svårig- heten att verkligen åstadkomma uppbärning vid punkten I7_l upp- nås den önskade effekten genom att man svängbart ansluter första och andra stänger 45, 46 vid sin ena ände till basdelen l och vid sin motsatta ände till en kopplingsstång 47 så att när syste- met med stängerna 45-47 svängs kommer en punkt på stången 47 att röra sig längs en cirkelbåge som är centrerad vid punkten I7_l.
En vid sätesdelens 10 undersida stelt fixerad arm 48 har en svängningsförbindelse 49 med den ovannämnda punkten på stången 47, varför svängningsförbindelsen 49 rör sig momentant kring centrum I? 1.
Fig. 10 visar schematiskt en sätesdel l0 som är uppburen vid I 6 och vid I 1 av organ som är andra än de i fig. 9 visade organen. I det aktuella fallet skiljer sig uppbärningen vid I7_6 11 790læ221'# från uppbärningen i fig. 9 på så sätt att en svängningslänk 50 skjuter ned från svängningsförbindelsen 33 till en svängnings- förbindelse 51 på sätesdelen 10. Uppbärningen vid I7_l åstad- kommes av en asymmetrisk saxverkanlänkmekanism, varvid länk- armarna 52, 53 i länkmekanismen har rullförbindelser 54, 55 på basen l resp. sätesdelen 10 jämte fasta svängningsförbindelser 56, 57 på sätesdelen 10 resp. basdelen 1.
Fig. ll visar schematiskt en sätesdel 10 som är uppburen vid I? 6, liksom i fig. 8 och 9, och vid I7_l. I detta fall är upp- bärningen vid I7_l utförd medelst en arm 60 som är stelt förbun- den med sätesdelen 10 och som uppbär en rulle 6l vid sin nedre ände, varvid nämnda rulle rullar på en delvis cylindrisk yta lb på basdelen l och ytan lb är bågformig kring en horisontell axel genom I? 1.
Fig. l2 visar schematiskt en upphängning av typ C, varvid en sätesram 6 är uppburen för vertikal rörelse i förhållande till en basdel l medelst två parallella länkarmar 2, 3 som vid sina motsatta ändar är svängbart anslutna till ramen 6 och basen l.
Medelst samma metod som användes i samband med fig. l har de momentana rotationscentra för den i sätet sittande personens lår 7 i förhållande till delarna 1, 2 och 6 erhållits så att man får fyra centra I? 1, I7_2, I7_ och I7.6. En sittdel skulle kunna svängas vid vilka två som helst av dessa.
Fig. 13 visar schematiskt en upphängning av typ C i överens- stämmelse med de lärdomar som kan erhållas i fig. 12, varvid en arm 65, som står upp från länkarmen 3, har en svängningsförbin- delse 66 vid I7_5 med sätesdelen lO. Ytterligare en arm 67, som står upp från länkarmen 2, har en svängningsförbindelse 68 vid I _2 med sätesdelen lO. Svängningsförbindelsen 66 (såsom är visat) eller 68 kan behöva mottagas i en slits i den motsvarande armen för att möjliggöra en viss frihet för relativtranslations- rörelse mellan förbindelserna 66 och 68.
Om de båda momentana rotationscentra som har utvalts såsom sittdelens svängningsaxel inte alltid åstadkommer stabil upp- bärning för sittdelen kan densistnämnda uppbäras vid en eller flera ytterligare momentana rotationscentra. Exempelvis skulle två individuella bågformiga yt- och rullförbindelser vid sätes- delens främre och bakre avsnitt kunna vara anordnade att möjlig- göra rotation av sätesdelen kring centret I7_6.

Claims (9)

790læ221-k 12 Den beskrivning och uppfinningstanke som har klargjorts ovan' torde göra det möjligt för fackmannen att åstadkomma många andra alternativa utföringsformer inom uppfinningens ram, och dessa skilda uppbärande organ kan kombineras samman på många olika sätt, vilket också torde bli uppenbart för fackmannen. Patentkrav
1. Fordonssäte innefattande en sätesdel som inkluderar en sittdel (10) och ett ryggstycke (ll), en basdel (l) och organ som förbinder sätesdelen med basdelen, varvid nämnda organ innefattar en fjäderupphängning, medelst vilken ryggstycket är uppburet på basdelen och vilken är verksam för att begränsa rörelse hos ryggstycket till en väsentligen vertikal riktning, varvid nämnda upphängning inkluderar en fjäder“bch ett flertal konstruktionselement, k ä n n e t e c k n a t därav, att vissa av nämnda element uppbär sittdelen och tillåter svängningsrörel- se hos sittdelen i förhållande till basdelen och ryggstycket kring åtminstone två horisontella tväraxlar genom momentana rotationscentra, varvid dessa rotationscentra utgör de momentana rotationscentra för låret (7) hos en person som sitter i sätet i förhållande till två godtyckliga delar hos sätet, bortsett från sittdelen (LO) {L.ex. sätesram (6), ryggstycke (ll), basdel (l), rull- eller glidförbindelse (U, 5) och länkarmar (2, 3, 32, H8, 50, 52, 53, 60)} , vilka rör sig i förhållande till varandra under uppåtriktad resp. nedåtriktad rörelse hos sätesdelen i förhållande till basdelen, varvid den i sätet sittande personens lår (7) är rörliga i längdriktningen och svängbara samfällt med sittdelen (10) på så sätt att den i sätet sittande personens fotledsaxel förblir stationär i förhållande till basdelen.
2. Fordonssäte enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att ryggstycket är monterat på en sätesram (6) och att elementen som sammankopplar sätesramen (6) och basdelen (l) innefattar ett par svängbart sammankopplade länkarmar (2, 3), av vilka den ena länkarmen (2) har en rull- eller glidförbindelse (5) med sätesramen och den andra länkarmen (3) har en rullf eller glid- färhindelse (U) med basdelen, att den ena av nämnda länknrmnr sträcker sig mellan och är svängbart förbunden vid sina äsouzzä-Å 13 motsatta ändar med sätesramen (6) och basdelen (1), att den ena ål nämnda förbindelser är nämnda rull- eller glidförbindelse, och att organen som ansluter nämnda sittdel (10) till nämnda ryggstycke (ll) möjliggör rotation av sittdelen (10) kring ett av de följande paren mømentana centra, nämligen lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_1) i förhållande till baedelen (1) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2), lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_1) i förhållande till basdelen (1) ech lårets (7) momentana rotationseentrum (I7_3) i förhållande till en korresponderande länkarm (3), lårets (7) momentana rntationscentrum (I7_1) i förhållande till basdelen (1) Och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_u) i förhållande till förbindelsen (U) med basdelen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7.1) i förhållande till basdelen (1) och lårets (7) momentana rotationsccntrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_]) i förhållande till basdelen (1) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6), lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7!3) i förhållande till en annan korresponderande länkarm (3), lårets (7) momentana rotationscentrum (I7,2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 H) i förhållande till förbindelsen (H) med basdelen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6), lårets (7) momentana rotationscentrum (l7_3) i Förhållandr en korrespønderande länkarm (3) och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 H) i förhållande till förbindelsen (H) med basdelen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_3) i 790422?-4 lä förhållande till en korresponderande länkarm (3) ocn lårets (7) mcmentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5)_med sätesramen, lårets (7) momentann rotationscentrum (I7_3) i förhållande till länkarmen (3) Oßh lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6), lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 U) i förhållande till förbindelsen (N) med basdelen och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 U) i förhållande till förbindelsen\(h)g med basdelen och lårets (7) momentana rotationscentrum {IífÉQ i förhållande till sätesramen (6), och lårets (7) momentana A rotationseentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6).
3. Fordonssäte enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t därav; att båda nämnda länkarmar sträcker sig mellan nämnda sätesram och basdel och bildar de organ medelst vilka ryggstycket är styrt för vertikal rörelse. N.
Fordonssäte enligt krav 2 eller 3, k ä n n e t e c k - n a t därav, att sittdelens vridning kring lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6) eller lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_3) kring en korresponderande länkarm (3) möjliggörs medelst en rulle som är lagrad på nämnda sittdel och som rullar på en kamyta som är monterad på sätesramen (6) eller länkarmen (3) och som är bågformig kring det respektive centret.
5. Fordonssäte enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t därav, att ryggstycket är monterat på en sätesram (5) och att elementen som förbinder sätesramen (6) med basdelen ål) inkluderar en länkarm (exempelvis 2) som sträcker sig mellan och som vid sina motsatta ändar är svängbart förbunden med sätesramen och basdelen. varvid en av nämnda förbindelser är en rull- eller glidförbindelse, och att organen som förbinder nämnda sittdel med nämnda ryggstycke möjliggör vridning av sittdelen kring ett av följande par momentana centra. nämligen 7904221-'4 15 lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_1) i förhållande till basdelen (1) och lårets momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korrespondcrande länkarm (2), lârets (7) mcmentana rotationscentrum (I7_1) i förhållande till basdelen (1) och lårets momentana rotationscentrum (17 u) i förhållande till förbindelsen (H) med nasdelen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_1) i förhållande till basdelen (1) och lårets momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (l7_1) i förhållande till basdelen (1) och lårets momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande :iii sätesr-amen (6), iår-ess <7) momentana rotationscentrum (I7.2) i förhållande till en korrcsponderande länkarm (2) och lårets momentana rotationscentrum (I7_u) i förhållande till förbindelsen (U) med basdelen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2) och lårets momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6), lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 R) i förhållande till förbindelsen (H) med basdelen och lårets momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, lårets (7) momentana rotationscentrum (I7 H) i förhållande till förbindelsen (U) med basdelen och lårets momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6), och lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen och lårets momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6).
6. Fordonssäte enligt krav 2, 3, 4 eller 5, k ä n n e - t e c k n a t av en svängningsförbindelse mellan sittdelen 56) och ett med länkarmen (2) stelt förbundet organ, vilken svängningsförbindelse möjliggör vridning av sittdelen kring lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_2) i förhållande till en korresponderande länkarm (2). ._ .__.............._.._...._..-.._.._.» fi... ..._ ...iw H. , _ 7904221-ä 16
7. Fordonssâte enligt något av kraven 2-6, k ä n n e - t e c k_n a t av en länkarm som vid sina motsatta ändar är svängbart ansluten till sittdelen och till rullen eller glidorganet (5), varigenom sittdelens vridning kring lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_5) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen möjliggörs.
8. Fordonssäte enligt krav 2 eller 3, k ä n n e t e e k - n a t av länkarmar som står upp från sittdelen och som är I svängbart anslutna till länkar som skjuter upp från nämnda sätesram eller framåt från ryggstycket, varigenom vridning av sittdelen kring lårets (7) momentana rotationscentrum (I7_6) i förhållande till sätesramen (6) blir möjlig.
9. Fordonssäte enligt något av kraven 2-S, k ä n n e - t e c k n a t av en stel koppling som är förbunden med sittdelen intill dennas framdel och som är ansluten till basdelen (1) via en kam- och rullförbindelse eller ett system av svängbara länkanordningar, varvid centret hos kamytan eller det momentana rotationscentret hos en länkarm i nämnda system, vid vilken kopplingen är svängbar, är belägen vid lårets (7) momentana rotationsoentrum (I7_l) i förhållande till förbindelsen (5) med sätesramen, Varigenom sittdelens rotation kring sistnämnda rotationscentrum (I7_l) blir möjlig. l0. ' Fordonssäte enligt något av kraven l-9, k ä n n e - t e c k n a t därav, att om nämnda båda tväraxlar inte tvångs- mässigt lägesbestämmer sittdelen är sittdelen svängbart upp- buren på ytterligare en horisontell tväraxel genom ett tredje centrum bland nämnda momentana rotationscentra.
SE7904221A 1978-05-20 1979-05-14 Fordonssete SE440058B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB2098178 1978-05-20
GB7908540A GB2020968B (en) 1979-03-12 1979-03-12 Vehicle seats

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE440058B true SE440058B (sv) 1985-07-15

Family

ID=26255025

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904221D SE7904221L (sv) 1978-05-20 1979-05-14 Fordonssete
SE7904221A SE440058B (sv) 1978-05-20 1979-05-14 Fordonssete

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904221D SE7904221L (sv) 1978-05-20 1979-05-14 Fordonssete

Country Status (13)

Country Link
JP (1) JPS5935231U (sv)
AR (1) AR223677A1 (sv)
BR (1) BR7903047A (sv)
CA (1) CA1154663A (sv)
CH (1) CH637334A5 (sv)
DE (1) DE2920239A1 (sv)
ES (1) ES252860Y (sv)
FR (1) FR2425958A1 (sv)
IN (1) IN151932B (sv)
IT (1) IT1120847B (sv)
NL (1) NL7903958A (sv)
NZ (1) NZ190506A (sv)
SE (2) SE7904221L (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3890533T1 (de) * 1987-06-26 1989-10-19 Seats Inc Sitzaufhaengung mit schwingungsausgleich
DE4041573C2 (de) * 1990-12-22 2000-05-31 Keiper Recaro Gmbh Co Fahrzeugsitz
US8038210B2 (en) 2008-09-23 2011-10-18 Cvg Management Corporation Vehicle seating system with pivoting stop mechanism and method
US9718382B2 (en) 2014-10-02 2017-08-01 Bose Corporation Seat suspension

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2629427A (en) * 1946-07-24 1953-02-24 Monroe Auto Equipment Co Seat construction
US3109621A (en) * 1960-10-06 1963-11-05 Bostrom Corp Spring suspension for seats
US3567279A (en) * 1969-07-09 1971-03-02 Universal Oil Prod Co Vehicle seat
US3913975A (en) * 1972-01-26 1975-10-21 Seats Inc Suspension seat
US3788697A (en) * 1972-04-06 1974-01-29 Caterpillar Tractor Co Vehicle seat
FR2360440B1 (fr) * 1975-11-14 1978-12-29 Inst Nat Rech Securite Siege pour vehicule destine a se deplacer en terrain accidente

Also Published As

Publication number Publication date
CH637334A5 (en) 1983-07-29
ES252860Y (es) 1981-11-01
BR7903047A (pt) 1979-12-04
JPS5935231U (ja) 1984-03-05
IT1120847B (it) 1986-03-26
NL7903958A (nl) 1979-11-22
SE7904221L (sv) 1979-11-21
DE2920239A1 (de) 1979-11-22
IN151932B (sv) 1983-09-03
ES252860U (es) 1981-08-16
NZ190506A (en) 1983-11-30
IT7909424A0 (it) 1979-05-18
CA1154663A (en) 1983-10-04
AR223677A1 (es) 1981-09-15
FR2425958A1 (fr) 1979-12-14
FR2425958B1 (sv) 1984-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN111317971B (zh) 包含用于执行俯卧曲腿练习的移动支撑件的曲腿练习机器
US4183579A (en) Doctor&#39;s stool
US20100028837A1 (en) Flight motion simulator
MX156093A (es) Mejoras en sillon reclinable
SE428526B (sv) Anordning vid sengbottnar som er uppdelade i en lengsgaende mittdel och tva lengsgaende sidodelar
US4505514A (en) Chair for dental patients
US8113590B2 (en) Arm support, and sitting support with such arm support
SE449164B (sv) Mobel innefattande ett stativ, ett sete och ett relativt setet svengbart ryggstod
SE440058B (sv) Fordonssete
US2433548A (en) Exerciser
US2682401A (en) Swing type physical exerciser
CH669721A5 (sv)
US2327234A (en) Puppet show
US5127705A (en) Multifunction and multiposition chair
CN112053604B (zh) 一种双人运动转轮机构
SE429093B (sv) Arbetsbord med instellbar bordskiva
CN206995785U (zh) 健身器的可调角度平台装置
US2551632A (en) Hobbyhorse
US2092082A (en) Glider
EP0531731B1 (en) Walking movement device
US2770291A (en) Hobbyhorses
CN213216104U (zh) 升降椅子
SE523920C2 (sv) Anordning avsedd att uppehålla eller förbättra muskelfunktioner eller cirkulation hos personer eller djur
JPH06284939A (ja) 椅 子
US1773936A (en) Apparatus for home flying instructions

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7904221-4

Effective date: 19910123