SE439564B - Sett och anordning for samtidig overforing av telefoni- och videosignaler - Google Patents

Sett och anordning for samtidig overforing av telefoni- och videosignaler

Info

Publication number
SE439564B
SE439564B SE7810581A SE7810581A SE439564B SE 439564 B SE439564 B SE 439564B SE 7810581 A SE7810581 A SE 7810581A SE 7810581 A SE7810581 A SE 7810581A SE 439564 B SE439564 B SE 439564B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
video
bits
transmission
octets
telephone
Prior art date
Application number
SE7810581A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7810581L (sv
Inventor
G Tamburelli
Original Assignee
Cselt Centro Studi Lab Telecom
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cselt Centro Studi Lab Telecom filed Critical Cselt Centro Studi Lab Telecom
Publication of SE7810581L publication Critical patent/SE7810581L/sv
Publication of SE439564B publication Critical patent/SE439564B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M11/00Telephonic communication systems specially adapted for combination with other electrical systems
    • H04M11/06Simultaneous speech and data transmission, e.g. telegraphic transmission over the same conductors
    • H04M11/064Data transmission during pauses in telephone conversation
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 40 ÜWTV ÛQBEC- varvid båda signaltyperna ligger inom samma frekvensband. 1810581-4 ¿ Uppfinningen åsyftar närmare bestämt ett sätt och en anord- ning som möjliggör överföring av videosignaler på digitala tele- fonlinjer genom att videosignalerna överförs under telefonsamta- lens dödtider.
Telefoniöverföringssystem, även av digital typ, är redan kända, vilka utnyttjar ett samtals dödtider för överföring av ett andra telefonsamtal. 1 den av s. Lyghbunia författade artikeln "Tha A.T.I.c.
System" i "Telecomunicazioni", nr 28, beskrivs sålunda ett system _som gör det möjligt att fördubbla antalet telefonsamtal i en PCM-anläggning. 7 Detta kända system kräver dock komplicerad apparatur för cyklisk avsökning av ett antal linjer för att detektera de linjer som är aktiva, för temporär lagring av de till ett samtal hörande signalerna i väntan på'att de skall kunna införas på överförings- sträckan samt för att till de utsända signalerna foga erforderlig information för att möjliggöra detektering av till vilket samtal signalerna hänför sig.
Dessa nackdelar elimineras medelst föreliggande uppfinning, vid vilken organ för infogande respektive utvinnande av videosig- nalerna är belägna efter PCM-multiplexeringsstegen - respektive före demultiplexeringsstegen på mottagarsidan - varigenom elimi- nering sker av alla de komplikationer som hänför sig till linje- avsökningen och/eller återfördelningen av signalerna till veder- börande abonnenter. Den enda distinktion som erfordras är mellan telefoni- och videosignaler. Även det därmed sammanhängande mar- keringsproblemet är speciellt enkelt.
Vid ett sätt enligt det bifogade patentkravets 1 ingress uppnås ovanstående ändamål och fördelar genom att sättet uppvisar de i detta patentkrav angivna kännetecknen. _ Vid sändarsidan sker således identifiering, inom åtminstone en ramsekvens av PCM-signaler svarande mot ett antal telefonsam- tal, av de oktetter som ej utnyttjas för något samtal. Vidare sker temporär lagring av de till åtminstone en videotransmission hörande bitarna i väntan på uppträdandet av en icke utnyttjad oktett. Inpassning sker av videotransmissionens bitar i de out- nyttjade oktetterna, varvid det således bildas åtminstone en ram- sekvens bestående av både tal- och videokanaler. Till ramsekven- sen eller ramsekvenserna fogas information som anger om de en- 10 15 20 30 35 H0 3 7810581-4 skilda oktetterna hänför sig till telefon- eller videoöverföring.
Pâ mottagarsidan sker särskiljning inom åtminstone en PCM-ram- sekvens - innefattande såväl bitoktetter avseende ett antal tele- fonsamtal som oktetter avseende åtminstone en videotransmission - av de båda oktettslagen från varandra, varefter de olika ok- tettslagen dirigeras över olika banor. I syfte att återvinna videotransmissionens kontinuitet sker dessutom temporär lagring av videooktettbitarna. _ En anordning för genomförande av detta sätt uppvisar de i patentkravet 5 angivna kännetecknen.
Ovanstående och ytterligare särdrag hos uppfinningen kommer att framgå tydligare av nedanstående beskrivning av några i rit- ningen visade utföringsexempel. Pig. 1 utgör ett blockschema för en i enlighet med uppfinningen utförd anordning för överföring över en enda telefonlinje. Pig. 2 är ett blockschema som illust- rerar uppfinningens tillämpning vid överföring över ett flertal telefonlinjer.
I fig. 1 betecknar 1 en digital teleöverföringslinje, exem- pelvis för PCM, och 2 en grupp digitala linjer, som var och en är avsedd att överföra en eller flera videokanaler, vilka skall inlänkas i dödtiderna mellan telefonsamtal. Linjerna 2 kan an- tingen vara abonnentlinjer eller linjer utgående från en på rit- ningen icke visad koncentrator.
En detekteringsanordning RI är inrättad att igenkänna eller identifiera tomma oktetter, dvs oktetter som ej utnyttjas för talöverföringen, i de på linjen 1 uppträdande PCM-ramarna. Ett första buffertminne B1 kan lagra de till videosignalen hörande bitarna och avge dem på sin utgång på order av detektorn FI un- der de mot de tomma oktetterna svarande tidsintervallen.
IM betecknar en markerings- och inlänkningsenhet, dvs en anordning som dels kan inplacera videosignalbitarna under tele- fonsignalens tomma oktetter, dels markera eller indikera huruvida de enskilda oktetterna hänför sig till telefon- eller videoöver- föring.
I detta syfte kan man exempelvis utnyttja varje oktetts åttonde bit, varvid dennas logikvärde således anger till vilken överföringstyp oktetten hänför sig. Ett arrangemang av detta slag kräver uppenbarligen att talsignalerna kodas i mindre än åtta bitar, vilket innebär en viss informationsförlust.
Som ett alternativt exempel kan nämnas möjligheten att an- uuAuTv datanät 10 15 20 25. 35 nu 7s1o5e1-4 H vända de tomma bitarna i ram- och multiramsynkroniseringsorden för nämnda indikering.
På detta sätt kan alla åtta bitarna i talsignalens tomma oktetter användas för överföring av videosignaler, men det är nödvändigt att vänta ett visst antal ramar innan man på mottagar- sidan kan avgöra typen av en rams kanaler, eftersom såsom bekant antalet tomma bitar i en PCM-ram alltid är mindre än antalet ka- naler som bildar denna ram.
Enheterna RI; B1 och IM bildar sändningsändutrustningen T vid den enligt uppfinningen utförda anläggningen.
Mottagarändutrustningen, i sin helhet betecknad med R, ut- göres av en identifierar- och fördelarenhet RR och ett andra buffertminne B2.
Identifierar- och fördelarenheten RR, som via linjen 3 matas med signalramar från sändaren, har förmåga att identifiera de båda slagen av överförda signaler och att vidarebefordra dessa över två skilda banor. Talsignaler matas via en förbindelse 4 till den digitala stationen, där de tillordnas vederbörande abon- nenter.
Videosignaler sänds till buffertminnet B2, som har till upp- gift att återvinna kontinuiteten i videotransmissionen, som där- efter matas till en förbindelse 5.
Om telefonkanalernas oktetter ej är fullständigt noll i vilotillstánd, är det uppenbart att enheten RR skall innefatta organ som möjliggör återvinning av den lämpliga avkodningen.
De som block visade enheterna beskrives ej i detalj efter- som deras förverkligande ej utgör något problem för fackmannen.
För att förenkla ritningen visas ej de tidsstyrningsorgan som erfordras för att kontrollera anläggningens funktion.
För att belysa möjligheten hos en anläggning utförd i enlig- het med uppfinningen, kan som exempel betraktas det fall då lin- jen-1 utgöres av en telefonlinje på 1H0 Mbit/s och linjen 2 en_ vídeolinje på 3H Mbit/s.
Såsom uppdagats genom trafikmätningar är en 1U0 Mbit/s-linje vanligen upptagen endast 25 % av tiden, varvid således omkring 100 Mbit/s ej utnyttjas. Även under tider med hög trafikintensi- tet kommer det således att finnas tillräckligt "utrymme" till- gängligt för att man i telefonöverföringen skall kunna införa kanalerna hörande till åtminstone en 3H Mbit/s-videoöverföring.
Genom enkla beräkningar inses det att de eventuella fördröjningar POOR s. »MIUALIIY ___.. 10 15 20 30 35 4Û 5 7810581-4 som uppkommer i videoöverföringen innan en tom oktett finns till- gänglig är helt försumbara.
Ovanstående hänför sig till det fall, då den kombinerade överföringen av telefon- och videosignaler sker över en enda telefonlinje. Genom enkla modifieringar kan uppfinningen dock anpassas även till det fall då videotransmissionen skall fördelas över ett flertal PCM-telefonlinjer, exempelvis när trafikintensi- teten är så stor, att den inte tillåter att videosignalerna diri- geras till en enda linje.
En tänkbar utföringsform av uppfinningen för detta senare fall visas i fig. 2, där T1, T2 och Rl, R2 betecknar två sändar- respektive två mottagarutrustningar, vilka med avseende på funk- tion och uppbyggnad är identiska med utrustningarna T respektive R i fig. 1. Hänvisningsbeteckningarna 11, 12; 31, 32 och H1, H2 anger digitala telefonlinjer som är analoga med linjerna 1, 3 respektive H i fig. 1. Videosignallinjerna betecknas med 2 och 5.
En enhet FP bildar bitgrupper av videosignalen och tilldelar successivt ökande ordningsnummer till dessa grupper innan de via förbindelserna 61, 62 sänds till buffertminnet Bl i endera av sändarutrustningarna T1, T2. Dessa utrustningar matar via förbin- delser 71, 72 information till enheten FP avseende beläggningen av minnena B1, så att enheten FP sänder bitgrupperna till den ut- rustning som förmår lagra grupperna. Den successiva numreringen av grupperna är uppenbarligen nödvändig för att videotransmissi- onen vid mottagaränden skall kunna rekonstrueras korrekt med hjälp av enheten FT, vars funktion är komplementär till enhetens FP funktion.
Den i fig. 2 visade uppbyggnaden kan generaliseras för in- förande av m digitala videolinjers kanaler i n PCH-telefon- linjer. I detta fall måste bitgruppbildaren FP utbytas mot en mer komplicerad anordning, exempelvis en dator, som ögonblick för ögonblick antingen kan bilda numrerade bitgrupper av video- transmissionen för uppdelning mellan flera telefonlinjer eller som i en enda ram eller multiram kan gruppera kanalerna hos mer fristående transmissioner som skall införas på en och samma linje.
På mottagarsídan füuß härvid en andra dator för att åter- bilda de enskilda videotransmissionerna.
Genom användning av TASI-teknik (TASI = Time Assignment Speech Interpolation) kan dessutom i detta fall bitgrupperings- och rambildningsenheten vara inrättad att i varje tidsögonblick PÛDÉX-l QUALITY i 1Û 7s1osß1-4 inkoppla endast aktiva videolinjer till telefonlinjerna, vilket möjliggör en ökning av antalet betjänade videolinjer.
De fördelar som uppfinningen erbjuder är uppenbara. Närmare bestämt möjliggör det faktum att en linje utrustas med en sändar- och en mottagarutrustning av beskrivet slag - vilka utrustningar är enkla och billiga-i jämförelse med kostnaden för själva lin- jen - att man kan utnyttja redan-existerande, ej fullt utnyttjade linjer för kombinerad video- och telefoniöverföring. På detta ' sätt kan kostnaden för bildtelefoninstallationer reduceras åtmins- tone en storleksordning jämfört med hittills föreslagna, konven- tionella frekvensdelningssystem. ' tííaí" :j “AggAL\T)L,

Claims (6)

    7810581-4 3' Patentkrav
  1. l. Sätt att gemensamt överföra video- och telefonisignaler på digitala telefonlinjer, speciellt PCM~linjer, varvid följande operationer utföres vid sändarsidan: identifiering, inom åtminstone en ramsekvens av PCM-signaler svarande mot ett antal telefonsamtal, av de oktetter som ej utnyttjas för något samtal; temporär lagring av de till åtminstone en videotransmission hörande bitarna i väntan på nämnda icke utnyttjade oktetter; inpassning av videotransmissionens bitar i de outnyttjade oktetterna, varvid det således bildas åtmin- stone en ramsekvens bestående av både tal- och videokanaler; och tillfogande till sistnämnda ramsekvens eller ramsekvenser av infor- mation som anger om de enskilda oktetterna hänför sig till telefon- eller videotransmission; varjämte följande operationer utföres vid mottagarsidan: särskiljning inom åtminstone en PCM-ramsekvens, som innefattar såväl bítoktetter avseende etfiantal telefonsamtal som ok- tetter avseende åtminstone en videotransmission, av dessa båda oktett- slag från varandra samt dirigering av de olika oktettslagen över olika banor; och temporär lagring av videooktettbitarna i syfte att återupprätta videotransmissionens kontinuitet, k ä n n e t e c k- n a t av att - före den under sändningen företagna temporära lag- ringen - numrering i följd och sammanföring till grupper sker av bitar hörande till samma videotransmission och avsedda för inpass- ning i tomma oktetter hörande till olika taltransmissioner, varjämte bitar, som hör till olika videotransmissioner och skall inpassas i samma taltransmission, organiseras i en ram eller multiram.
  2. 2. Sätt enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att bitar fria från ram- och multiramsynkroniseringsord utnyttjas för nämnda informering av huruvida en oktett hänför sig till telefon- eller videoöverföring.
  3. 3. Anordning för gemensam överföring av video- och telefoni- signaler på digitala telefonlinjer för genomförande av sättet enligt kravet l, varvid anordningen vid sändarsídan för varje telefonlinje uppvisar: en detektor (RI) för att i en på linjen befintlig PCM- ramsekvens detektera de bitoktetter som ej utnyttjas för överföring; ett första buffertminne (Bl) för temporär lagring av de till åtmin- stone en videotransmission hörande bitarna, vilket minne är inrättat att i motsvarighet till oufinyttjade oktetter styras av detektorn (kl) för avgivning av de lagrade bitarna vid sin utgång; och en markerings- en... n 4 v; 7810581-4 Ä och inlänkningsenhet (IM) för inpassning av en eller flera video- transmissioners bitar i de outnyttjade oktetterna, varvid det pd telefonlinjen bildas en ramsekvens bestående både av tal- och video- signaloktetter, vilken enhet (IM) även är inrättad att till nämnda sekvens foga information som anger om de enskilda oktetterna hänför sig till telefon- eller videotransmission; varjämte anordningen vid mottagarsidan uppvisar: en identifierar- och fördelarenhet (RR) för att i den både tal- och videooktetter innehållande ramsekvensen sär- skilja de båda oktettslagen från varandra och dirigera dem över olika banor; och ett andra buffertminne (B2) för temporär lagring av de oktetter som identifierats såsom hörande till videotransmissionen i syfte att återupprätta denna transmissions kontinuitet, k ä n n e- t e c k n a d av att, för att fördela en videotransmissions bitar på ett flertal telefonlinjer, varje telefonlinjes första buffertminne
  4. (Bl) föregås av organ för sammanföring av videotransmissionens bitar i grupper, numrering av grupperna i följd och utsändning av grupper- na till något av buffertminnena i beroende av dessas åtkomlighet, varjämte det vid mottagarsídan befintliga, andra buffertminnet (BZ) följs av organ inrättade att återbilda videotransmissionen så att denna får samma egenskaper som den vid sändarsídan inmatade video- transmissionen. Ä. Anordning enligt kravet 3, k ä n n e t e c k n a d av att markerings- och inlänkningsenheten (IM) för varje utsänd bitoktett är inrättad att bringa en av de lediga bitarna hos ram-och/eller multíramsynkroníseringsorden att intaga ettdera logiska värdet i beroende av den transmissíontyp oktetten hänför sig till. _5. Anordning en1igt_kravet 3 eller H, k ä n n e t e c k n a d .av att, för att fördela ett flertal videotransmissioners bitar på flera telefonlínjer, varje telefonlinjes första buffertminne (Bl) föregås av organ inrättade att mottaga alla videotransmissioners bitar, ordna dem i grupper, numrera dem successivt, fördela en och samma videotransmissions bitar på ett flertal telefonlinjer, och att inom en enda ram eller multiram organisera bitar hörande till ett flertal videotransmissioner och avsedda att dirigeras över samma telefonlinje; varjämte varje telefonlinjes andra, vid mottagarsidan -befintliga buffertminne (B2) följs av organ som är inrättade att sär- 'skilja bitar hörande till olika transmissioner och sammanföra bitar hörande till en och samma transmission i_syfte att återbilda ett an- ftal videotransmissioner med samma egenskaper som de som inmatades vid telefonlinjernas sändningssída. 7810583-4
  5. “I
  6. 6. Anordning enligt kravet 5, k ä n n e t e c k n a d av att de före respektive första buffertminne placerade organen är inrättade att ansluta telefonlinjerna enbart till aktiva video- linjer.
SE7810581A 1977-10-20 1978-10-10 Sett och anordning for samtidig overforing av telefoni- och videosignaler SE439564B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT69348/77A IT1091286B (it) 1977-10-20 1977-10-20 Procedimento e dispositivo per la trasmissione congiunta di segnali telefonici e segnali video su linee telefoniche numeriche

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7810581L SE7810581L (sv) 1979-04-21
SE439564B true SE439564B (sv) 1985-06-17

Family

ID=11311934

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7810581A SE439564B (sv) 1977-10-20 1978-10-10 Sett och anordning for samtidig overforing av telefoni- och videosignaler

Country Status (6)

Country Link
JP (1) JPS5821460B2 (sv)
DE (1) DE2845023C2 (sv)
FR (1) FR2406920A1 (sv)
GB (1) GB2006574B (sv)
IT (1) IT1091286B (sv)
SE (1) SE439564B (sv)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4330858A (en) * 1979-06-29 1982-05-18 International Business Machines Corporation Time domain supervisory channel for data terminal equipments
DE3044657A1 (de) * 1980-11-27 1982-07-08 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt "dienstintegriertes digitales uebertragungssystem"
US4528659A (en) * 1981-12-17 1985-07-09 International Business Machines Corporation Interleaved digital data and voice communications system apparatus and method
JPS60172852A (ja) * 1984-02-17 1985-09-06 Nec Corp 多重化方式
GB2162022B (en) * 1984-07-17 1988-03-02 Stc Plc Data transmission system
JPS62144658U (sv) * 1986-03-07 1987-09-11
JPS637047A (ja) * 1986-06-27 1988-01-12 Nec Corp マルチメデイア通信方法とその送信装置と受信装置
DE3685217D1 (de) * 1986-08-27 1992-06-11 Ibm Vorrichtung zur optimierten bandbreitenzuordnung zwischen durchschaltevermittelten zeitschlitzen und paket-bitstrom in einem kommunikationsnetz.
DE3685587T2 (de) * 1986-08-27 1993-01-28 Ibm Pseudosynchrone transportvorrichtung in einem kommunikationsnetz.
JPH0639490U (ja) * 1992-11-02 1994-05-27 谷川商事株式会社 認印と訂正印とを有する筆記具
FI103700B (sv) * 1994-09-20 1999-08-13 Nokia Mobile Phones Ltd Samtidig överföring av tal och data i mobiltelekommunikationssystem
GB2294614B (en) * 1994-10-28 1999-07-14 Int Maritime Satellite Organiz Communication method and apparatus
JP3043348U (ja) * 1997-05-12 1997-11-18 清二 大田 訂正印付印鑑

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2157143A5 (sv) * 1971-10-19 1973-06-01 Queffeulou Jean Yves
JPS5232804B2 (sv) * 1972-09-04 1977-08-24
CH577253A5 (sv) * 1974-05-17 1976-06-30 Ibm

Also Published As

Publication number Publication date
DE2845023A1 (de) 1979-05-03
FR2406920A1 (fr) 1979-05-18
IT1091286B (it) 1985-07-06
SE7810581L (sv) 1979-04-21
GB2006574B (en) 1982-02-10
FR2406920B1 (sv) 1982-04-16
JPS5821460B2 (ja) 1983-04-30
JPS5462706A (en) 1979-05-21
GB2006574A (en) 1979-05-02
DE2845023C2 (de) 1982-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4768188A (en) Optical demand assigned local loop communication system
CA1260588A (en) Method and apparatus for establishing a wideband communication facility through a communications network having narrow bandwidth channels
US4627047A (en) Integrated voice and data telecommunication switching system
US4383316A (en) Apparatus for and method of collating partitioned time disordered synchronous data streams
US5051983A (en) Method and circuitry for transmission of speech signals in a broad-band communications network
EP0159810B1 (en) Broadband digital transmission systems
CA1215453A (en) Control communication in a switching system having clustered remote switching modules
US4577312A (en) Arrangement for wideband transmission via a switched network
US4413337A (en) Time division switching system for circuit mode and packet mode lines
US3643030A (en) Method for transferring information in the form of time separated signal elements between subscribers in a telecommunication system and a telecommunication system, etc.
EP0125605A2 (en) Channel selection in a switching system having clustered remote switching modules
SE439564B (sv) Sett och anordning for samtidig overforing av telefoni- och videosignaler
US4885738A (en) Method of and apparatus for establishing a wideband communication facility through a switched communications network having narrow bandwidth time division multiplexed channels
GB2066623A (en) Combined data and speech transmission arrangement
US4296492A (en) Continuity verification arrangement
EP0114822B1 (en) Communication arrangements for distributed control systems
US4500985A (en) Communication path continuity verification arrangement
US4603415A (en) System for linking channel group in digital communication network
CA2148996A1 (en) Method and circuit arrangement for disturbance-free redirection of a message cell stream onto an alternate route
GB2139854A (en) Switching system having remote switching capability
US4466095A (en) Speech path control system
US4601029A (en) Communication switching system
US3846587A (en) Data transmission system for a multiple branch network
US3898391A (en) Relayless switching circuit for application of ringing signals
US3937895A (en) Circuit arrangement for detecting double connections in digital telecommunication switching systems