SE426084B - Universellt byggskelett - Google Patents

Universellt byggskelett

Info

Publication number
SE426084B
SE426084B SE7809926A SE7809926A SE426084B SE 426084 B SE426084 B SE 426084B SE 7809926 A SE7809926 A SE 7809926A SE 7809926 A SE7809926 A SE 7809926A SE 426084 B SE426084 B SE 426084B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
beams
profiles
profile
building
building skeleton
Prior art date
Application number
SE7809926A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7809926L (sv
Inventor
Z Czenthe
Original Assignee
Csongrad Megyei Tanacsi Epitoi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Csongrad Megyei Tanacsi Epitoi filed Critical Csongrad Megyei Tanacsi Epitoi
Priority to SE7809926A priority Critical patent/SE426084B/sv
Publication of SE7809926L publication Critical patent/SE7809926L/sv
Publication of SE426084B publication Critical patent/SE426084B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/18Structures comprising elongated load-supporting parts, e.g. columns, girders, skeletons
    • E04B1/19Three-dimensional framework structures

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Rod-Shaped Construction Members (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

7809926-4 metall är, dels att de måste vara sammanbyggda av få element, som är så lika som möjligt och dels hur byggelementen skall förbindas med varandra. Skelettsystemets typiseringsbarhet och byggsättets industri» aliserade karaktär fordrar ocksâ, att tillverkning av förbindningar~ na sker enhetligt.
Tidigare kända byggnadsskelett av metall har varken möjliggjort byg- gande med få profiler eller någon enhetlig lösning för de enhetliga förbindningsställena. Vid idag kända byggmetoder används världen över flera olika typer av balkar som element i skelettkonstruktioner. Pâ de ställen, där de enskilda balktyperna sammanträffar med varandra eller med andra balktyper, måste naturligtvis från fall till fall nya knutpunktslösningar utbildas. På grund av mycket varierande anslut- ningsställen kunde inte ens den starkaste önskan till enhetlighet rea- liseras vid skelettkonstruktioner. É vid hittills delvis införd enhetlighet bland byggnadskonstruktioner av olika slag blev faktiskt endast en eller två tillfredsställande löst, och i detta avseende åstadkoms konstruktioner som här kallas målinriktade. Detta betyder, att vid byggnader, som avviker från ur» sprungliga konceptioner, förmådde ej ens skelettkonstruktionen att uppfylla alla anspråk. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett enhetligt byggnadsskelett, som vid envåningsbyggnader utgör hela byggnadsstö- det, men som vid flervåningsbyggnader bildar stöd för taket, och som är uppbyggbart vid monteringsmetoder med lätt konstruktion, särskilt vid kommunala byggnader.
Inom ramen för detta mål har uppfinningen ännu en uppgift i att för- verkliga ett universellt konstruktionssystem, som möjliggör enkel, lätt tillverkbar och monterbar montering av så kallade "elementhus" av direkt utbytbara element med lika uppbyggnad och enhetliga anslutfl ningslösningar. Till denna uppgift hör vidare, att såväl byggelemen- ten som förbindningarna måste vara så avledda ur ett enda modulmått m, att hela konstruktionen härigenom blir måttkoordinerbar, men sam- manbyggnaden på byggplatsen blir realiserbar med ett minimum av fy- siskt arbete.
Uppfinningens grundtanke var insikten, att de mångsidiga krav, som främst framvuxít ur byggnadernas funktion, kan tillgodoses med en 7809926-4 enda konstruktiv lösning om - och uteslutande om - konstruktionen är uppbyggd på en sådan balkgrundtyp, som på väg mot en fortlöpande eller periodiskt mångfaldigad grundenhet beträffande'statik och stabilitet är i lika hög grad vuxen de olika krav, som kan ställas på stöd- och börförmàga.
Till denna insikt hör vidare, att bärkraftökning, som genomförs ge- nom mångfaldigande enligt additionsprincipen, enklast och fördelak- tigast kan förverkligas med hjälp av kallbockade stâlprofiler med ett C-format tvärsnitt (sällan U-format tvärsnitt). Använd grundpro- fil är tillsammans med en likadan profil placerad vid sidan av den förra enkelt utbildbar såsom en sammansatt profil, tillsammans med en likadan profil placerad under eller över grundprofilen utbildbar som en enkel Vierendeel-balk, eller i förekommande fall genom fördubbling av de under varandra satta balkarna med sammansatt profil utbildbar som en dubbel Vierendeel-balk. Samma grundprofil möjliggör nämligen också likhet mellan förbindningarna.
Ett universellt byggnad/sskelett av det slag som angivits i ingres- sen i bifogade huvudkrav kännetecknas enligt föreliggande uppfinning av de i kravets kännetecknande del angivna säregenskaperna.
Det universella byggnadsskelettet enligt uppfinningen har flera för- delar. De flesta av dessa beror på uppfinningens val av balktyp eller av den omständigheten, att genom placering av två grundprofiler bred» vid eller över varandra, i förekommande fall till och med genom sam- mansättning av fyra profiler, kan med iakttagande av i praktiken er- forderliga stödmedel och lastfakta hela byggnadsskelettet funktionellt sammanbyggas för de mest varierande funktionella ändamål genom ett enda grundelement.
Byggnadsskelettet enligt uppfinningen är i lika hög grad användbart vid horisontella tak som vid svagt lutande tak. Uppfinningen åstad- kommer även en konstruktion lämpad för tak med lanterniner. I sådana fall kan taksidan i vartannat pelarmellanrum upphängas på Vierendeel- nuvudbalkena undre grundbalk.
Gynnsamt är ocksâ, att alla delar i byggnadsskelettet, även de som är utbildade som Vierendeelbalkar, är sammanbyggbara på byggplatsen ur grundelementet med grundprofil. Naturligtvis föreligger också möj- lighet, att av pelare och därmed anslutna huvudbalkar sammanställa 7809926-4 sådana ramar, som i sin helhet är upplyftbara på avsedd plats. Lika- så består möjlighet att använda teknologi för högeffektiv montering (t.ex. enligt "lift-slab"-metoden).
Bland de gynnsamma egenskaperna hos det universella byggnadsskelettet enligt uppfinningen skall också enkla transporter nämnas. Dessa ytt- rar sig genom att huvudbalkarna, som är bestämda för största spänn- vidden och utbildade som dubbla Vierendeelbalkar, om så erfordras - även isärtagna till grundprofiler - kan transporteras till byggplat- sen. Sammanbyggnaden underlättas mycket genom att såväl balkarna som förbindningselementen i förväg utbildas med hålrader, varigenom arbe- tet på byggplatsen endast består av de färdiga elementens hopsättning, liksom isättning och åtdragning av förbindningsskruvar.
Med hänvisning till bifogad ritning beskrivs nedan som exempel olika utföringsformer av det universella byggnadsskelettet enligt uppfin- ; ningen. På ritningen är fig. 1 en horisontalvy av en lämplig utförings- form av byggnadsskelettet enligt uppfinningen, i detta fall med huvud- balkar med mindre spännvidd, fig. 2 en annan utföringsform med huvud- balkar med större spännvidd,fig. 3 ett vertikalsnitt längs linje III- É III i fig. 1, fig. 4 ett vertikalsnitt längs linje IV-IV i fig. 2, fig. 5 ett vertikalsnitt längs linje V-V i fig. 2, fig. 6 ett tvär- snitt genom C-profilen, som bildar grundbalk i byggskelettet enligt uppfinningen, och fig. 7 en axonometrisk bild av C-profilen enligt fig. 6 med inritade hål.
Vid den i fig. 1 illustrerade utföringsformen bildas det uppbyggda balkfackverket av horisontella huvudbalkar F och horisontella hjälp- balkar M. Huvudbalkarna F för liten spännvidd består vardera av bal- kar 2 sammansatta av två balkar med C-profil. Varje sammansatt balk 2 är således hopmonterad av två homogena balkar 1 med C-profil, varvid balkarna 1 har sina lika livdelar vända mot varandra.
Hjälpbalkarna M består likaså av tvâ lika homogena balkar 1 med C- profil. Den ena balken 1 är emellertid anordnad över den andra och de bildar därigenom tilsammans en enkel Vierendeelbalk 3. Fördubbling av den som grundprofil tjänande homogena balken 1 är här erforderlig på grund av hjälpbalkarnas M stora spännvidd. Hjälpbalkar M för li- ten spännvidd är också utformbara som ensamliggande homogena balkar 1 med C-profil. 7809926-4 Livdelarna på de enkla Vierendeelbalkarna 3, vilka bildar hjälpbal- karna M, är på spridda ställen förbundna medelst bindbalkar 6, vilka likaledes företrädesvis har C-profil och bildar de enkla vierendeel- balkarnas 3 pelare. Huvudbalkarna F är så förbundna med pelarna O, att deras enskilda balkar sett i horisontalplanet tillsammans omslu- ter pelarna O.
Pelarnas O tvärsnitt är enligt eget val utförbartsom en profil, inrym- bar mellan halvtvärsnitten av huvudbalkarna F, som vardera är utfor- made som en sammansatt balk 2, och på det inrymda partiet är förbind- ningen mellan pelaren O och huvudbalken F utförbar. Företrädesvis är en I-profil med bred fläns användbar, men ännu hellre används en slu- ten rörliknande profil, som exempelvis är sammansatt av C- eller U- profiler genom svetsning, varvid de enskilda balkarnas öppna sidor är vända mot varandra.
Vid den i fig. 2 illustrerade utföringsformen av byggnadsskelettet enligt uppfinningen är hjälpbalkarna M utbildade för liten spännvidd, och är därför utformade av skelettkonstruktionens grundprofil, dvs av de homogena balkarna 1 med C-profil. Av detta skäl är inga bind- balkar till hjälpbalkarna M inritade i figuren. Vid denna utförings- form är huvndbalkarnas F spännvidder enligt antagandet så stora, att de sammansatta balkarna 2 ej längre är tillräckliga för att övertaga lasten, utan dubbla Vierendeelbalkar 4 måste användas genom fördubb- ling av de förra. De åtskilda livdelarna på huvudbalkarna F, som är utbildade som dubbla Vierendeelbalkar, är hopmonterade med bindbal- kar 7 så att de samarbetar. Dessa bindbalkar 7 är också utbildade av material med C~profil, företrädesvis genom fördubbling, och då exem- pelvis med de öppna sidorna vända mot varandra, så att ett slutet rör bildas.
Av fig. 3 framgår att huvudbalken F är utbildad som en sammansatt balk 2, medan hjälpbalken M är utbildad som en enkel Vierendeelbalk 3.
Bindbalkarna 6, som möjliggör samverkan mellan hjälpbalkens profiler, har tilltagande höjd från vänster till höger i figuren. Genom den måttkoordinerade höjdändringen kan takplattan T ges avsedd lutning.
Byggnadsskelettet enligt uppfinningen är härigenom ej endast använd- hart vid byggnader med horisontella tak, utan också vid byggnader med svagt lutande tak. Av fig. 3 framgår vidare, att den yttersta hjälp- balken M också tjänar som kantlist, och förlöper längs takkanten.
Likaså framgår att pelarens O huvud inskjuter mellan halvtvärsnitten 7809926-4 O\ av huvudbalken F, som är utformad som en sammansatt balk.
Fig. 4 visar att balkarna F här är utbildade som dubbla Vierendeel~ balkar 4. Bindbalkarna 7, som möjliggör samverkan mellan den dubbla Vierendeelbalkens 4 enskilda grundprofiler, har ett slutet tvärsnitt, bildat av C-profiler vända mot varandra, vilket också framgår av fig. 2. Takplattan T lutar ej vid denna utföringsform mfixde som enkla Vier- endeelbalkar 3 utbildade hjälpbalkarna M har därför lika höjdmått.
Huvudbalkarna F och hjälpbalkarna M är fästa vid varandra medelst bindorgan D, som likaledes är tillverkade med C-profil.
Av fig. 5 framgår, att uppfinningen genom upphöjning av vartannat pe- larmellanrum enkelt åstadkommit en hallkonstruktion med lanterniner.
Av denna figur framgår ocksâ, att pelarna 0 inskjuter mellan livdelar- na i de dubbla Vierendeelbalkarnas motbelägna balkar.
Pelarnas O huvuden fyller ej endast uppgiften att möjliggöra för hu- vudbalkarna F att övertaga lasten, utan de tjänar också som organ, här benämnda Vierendeelpelare, som i form av bindbalkar möjliggör samverkan mellan profilerna i de dubbla Vierendeelbalkarna 4. Huvud- balkarna F och pelarna O hopfogas genom skruvförband. Pelarhuvudena utformas likaså företrädesvis som C-profiler och därvid lämpligen så att C-profilens öppna sida vändes mot pelarens O centrumaxel. Även bindorganen D fyller olika uppgifter och tillverkas lämpligen av C-profiler. Bindorganen D kan förutom förbindningen mellan huvudbal- karna F och hjälpbalkarna M också spela en roll vid lutning av taket och vidare vid förstyvning av huvudbalkarnas delprofiler mot utböj- ning. Om hjälpbalkarna M är utbildade som enkla Vierendeelbalkar 3, kan de dessutom ersätta deras bindbalkar 6.
I allmänhet är såväl hjälpbalkarna M som huvudbalkarna F understöd- da pâ flera ställen och lämpligen också utbildade med invändiga för- bindningar 5, varigenom de enskilda balkavsnitten erhållit förmåga att undergâ självständig formförändring, och att oavhängigt av var- andra bli statiskt bestämbara konstruktioner. Även av detta skäl fö- religger möjlighet att antingen huuudbalkarna F eller hjälpbalkarna M utbildas med ändkonsoler.
Byggnadsfundamenten har ej visats i figurerna. De är godtyckligt ut- förbara. Pelarna O är likaså anslutbara till fundamentet enligt eget 7809926-4 val, ledade i båda huvudriktningarna, eller ledade i båda ändar, el- ler slutligen ledade i den ena änden och inspända i den andra.
Grundbalken med C-profil, som ger den homogena balken 1, visas i förstorad skala i fig. 6. C-profilen består av tre karakteristiska avsnitt: livdelen g, flänsarna t som ansluter till livdelen, samt kant- delarna p som är tillverkade som kantlister på flänsarna. Genom pla- cering av tvâ grundbalkar 1 med C~profil bredvid varandra erhålles den sammansatta balken 2 med åtskilda profildelar, och genom place- ring av en homogen balk 1 över eller under en annan sådan balk uppkom- mer en enkel Vierendeelbalk 3 med livdelar i samma plan, medan vid två sammansatta balkar 2, den ena placerad under eller över den and- ra, en dubbel Vierendeelbalk 4 erhålles med fyra från varandra åt- skilda grundprofiler. Principiellt är det önskvärt, att byggnadens balkfackverk endast tillverkas av horisontella balkar med samma C-pro- fil, men det är naturligtvis också möjligt att använda olika C-profi- ler,t.ex. i avsikt att uppnå viktminskning eller för upphängning av ett innertak osv.
C-profilens tvärsnittsmått hg, ht, hp för livdelen, flänsarna och kant- listerna är företrädesvis heltaliga multipler av mikromodulen mm, som är avledd ur byggnadsskelettets modulmått m och som lämpligen bildar dess heltaliga bråkdel. Enligt erfarenhet är det lämpligt, att i C- profllen innehålla bestämda proportioner mellan livdelens g, flänsar- nas t och kantlisternas p tvärsnittsmått. Gynnsammast tycks det tvär- snitt vara, vid vilket mâtten hq:ht:hp förhåller sig till varandra som 8:3:1. Med avseende på statik och stabilitet är också det tvär- snitt tämligen gynnsamt, vid vilket hgzhtzh = 6:3:1.
'P Här skall också anmärkas, att även byggnadsskelettets distansmått så- som pelaravstånd, balkstödavstånd, innerväggavstånd vid halvprofiler, flänsindelning osv, måste vara heltaliga multipler av grundmodulen m respektive mikromodulen mm. Likaså måste C-profilernas hål 8, som in- går i de vid fabriken förtillverkade hålraderna, ha ett avstånd från varandra och från profiländarna som är heltaliga multipler av mikro- modulen mm, som är avledd av grundmodulen m. Av fig. 7 framgår, att hålradernas 8 enskilda hål är fördelade på detta sätt, såväl i C~pro- filaxelns längdriktning x som i den häremot vinkelräta tväraxelrikt- ningen y.
Enligt erfarenhet skall det minsta hâlavstândet ex i x-riktningen mel- 7809926-4 o § lan hâlradernas 8 hål vara dubbelt så stort som minimala hålavstån- det ey i y-riktningen. Hålens 8 avstånd från skärningslinjerna mellan livdelens g plan och flänsarnas t plan mäste åtminstone uppgå till storleken av en mikromodul mm. Förutom C-profilerna, som bildar hori- sontalbalkarna, skall lämpligen också bindbalkarna 6 och 7, liksom bindorganens D C-profiler vara utbildade med hål 8. Härigenom inskrän- ker sig monteringen, förutom hopfogning, endast till isättning av skru- varna i de hål som är belägna mitt för varandra och åtdragning av des- sa skruvar.
De i byggnadsskelettet ingående homogena balkarna 1, de sammansatta balkarna 2, de enkla Vierendeelbalkarna 3 och de dubbla Vierendeel- balkarna 4, liksom deras kompletterande element är enkelt och produk- tivt tillverkbara vid fabrik. C-profilerna är lämpligen kallformade tunnväggiga profiler. Vid elementens förbindning i fabriken är olika svetsmetoder användbara, liksom lösa eller åtdragna skruvförbindnin- gar, i förekommande fall även klisterförbindningar eller mjuklödning.' På byggplatsen används endast skruvförbindningar. Profilernas lika karaktär och den likformiga utformningen av anslutningarna i förening ; med uppbyggnad enligt ett modulsystem, möjliggör ett i hög grad auto- = matiserat arbete.
Den omständigheten.att C-profilerna likaså är utbildade med hålrader enligt den av modulen m avledda mikromodulen mm, medför att såväl balkar som anslutande element endast behöver tillkapas till avsedda mått för att en godtycklig byggnadskonstruktion skall vara levererbar praktiskt taget "från lager". Den totala, men samtidigt otvungna måttkoordinationen medför, att byggandsskelettet är infogbart i var- je annat tidigare känt byggsystem.

Claims (15)

7809926-4 Eatentkrav
1. Universellt byggnadsskelett, särskilt som lastupp- tagande balksystem för lätta envåningsbyggnader, bildat av ver- tikala pelare (0) och horisontella balkar (F, M) anslutna till pelarna och utbildade med eller utan ändkonsoler, och i förekom- mande fall tillsammans med kompletterande ytterligare balkar, varvid balksystemets enskilda element företrädesvis medelst skruvar med lika diameter är nopfcgbara på byggplatsen till byggnadsskelettet, vilka element åtminstone sedda i horisontal- vy är måttkoordínerade och hopfogade till ett fackverk, som företrädesvis är uppbyggt på en enda grundmodul (E), varvid balkelementens längdmått är anpassade efter modulfackverkets grundmâtt och skruvförbindningarnas hålställen (8) är helta- liga multipler av en mikromodul (mm) avledd av grundmodulen (E), och varvid balksystemets underordnade balkelement direkt eller via ett anslutningselement stöder sig på.varandra och/ eller på balkelement av högre ordning och själva byggnaden är utbildad med en takplatta, k ä n n e t e c k n a t av att de horisontellt inbyggda balkarna (F, M), som uppbär byggna- dens horisontella eller svagt lutande takplatta, är anordna- de i samma eller med varandra parallella horisontalplan längs ett nätlíknande, sett i horisontalplanet rätvinkligt balkverk bildat av huvudbalkar (F) och hjälpbalkar (M), att balkverkets delelement bes'âr av fyra slags med varandra besläktade balk- typer, såsom homcgena balkar med C- eller U-formad grundprofil (1), balkar (2) sammansatta av två grundprofiler (1) placera- de bredvid varandra, enkla Vierendeelbalkar (3) sammansatta av två grundprofiler (1) med livdelarna i samma plan, eller dubbla Vierendeelbalkar (H) bildade av två enkla Vierendeel- balkar (3), varvid huvudbalkarna (F) och pelarna (0) är stelt eller ledat förbundna med varandra och alltid är utbildade som sammansatta balkar (2) eller som dubbla Víerendeelbalkar (U), mellan vars bredvid varandra belägna delprofiler (1) pelarna (0) inskjuter, och varvid hjälpbalkarna (M) företrädesvis är understödda på flera ställen, medan huvudbalkarna (F) är under- stödda på två eller flera ställen,och i syfte att uppnå ett statiskt bestämbart belastningsfall uppvisar balkarna (M, F) ., ,_,-_..-._.. 7809926-4 10 r företrädesvis avbrott med invändiga förbindningsleder (5), och varvid vidare såväl huvudbalkarna (F) som hjälpbalkarna (M) i förekommande fall är utbildade med konsoler och huvudbalkarna (F) och hjälpbalkarna (M) därför ligger i olika plan, och var- vid slutligen de av C-profiler och U-profiler tillverkade homo- gena balkarna (1), de sammansatta balkarna (2), de enkla Vierendeelbalkarna (5) och de dubbla Vierendeelbalkarna (H), liksom bindbalkarna (6) som möjliggör samverkan mellan Vierendeelbalkarnas (3, Ä) livdelar, för att möjliggöra total förtillverkning och direkt utbytbarhet och i förekommande fall lutande takplatta och för att möjliggöra anbríngande av meka- niska förbindningselement, t ex skruvar, är utbildade med en hålrad (8), vars delning rättar sig efter den valda grundmodu- len (E). '
2. Byggnadsskelett enligt krav 1, t e c k n a t av att pelarna (0) är inspända eller ledat an- slutna i bâda horisontella huvudriktningarna i ett byggnads- fundament, eller inspända i den ena huvudriktningen och ledat k ä n n e - anslutna i den andra, medan själva pelaren (O) utgöres av t ex en I-profil med åtminstone en bred fläns, eller företrädesvis av ett slutet rör, som t ex är bildat av C- eller U-profiler, vars öppna sidor är vända mot varandra.
3. Byggnadsskelett enligt krav 1 eller 2, n e t e c k n a t av att hjälpbalkarna (M) vid små spännvid- der utgöres av de homogena balkarna (1) med Ce eller U-profil, men vid stora spännvidder av de enkla Vierendeelbalkarna (3). M.
4. Byggnadsskelett enligt något av krav 1 - 3, k ä n n e t e c k n a t av att huvudbalkarna (F) vid små spännvidder utgöres av de sammansatta balkarna (2) med C- eller U-tvärsnitt, men vid stora spännvidder av de dubbla Vierendeel- balkarna (H), vars bindbalkar (6) har slutna tvärsnitt och är bildade av C- eller U-profiler, som har de öppna sidorna vän- k ä n - da mot varandra.
5. Byggnadsskelett enligt krav 3 eller H, k ä n - n e t e c k n a t av att hjälpbalkarna (M) och huvudbal- karna (F) är förbundna med varandra medelst bindorgan (D) med C- eller U-profil.
6. Byggnadsskelett enligt något eller några av krav 7899926-4 11 F 1 - 5, k ä n n e t e c k n a t av att vid huvudbalkar (F) utbildade som dubbla Vierendeelbalkar (U) är pelarnas (O) huvuden utformade som bindbalkar med C- eller U-profil och med hâlrader (8) för montering.
7. Byggnadsskelett enligt något eller några av krav 1 - 6, k ä n n e t e c k n a t av att tvärsnittsmåtten (hg, ht, hg) för lívdelen (g), flänsarna (t) och kantlister- na (p) på C~profilen, som bildar grundbalk för den homogena balken (1), den sammansatta balken (2), den enkla Vierendeel- halken (5) och den dubbla Vierendeelbalken (U), är heltaliga multipler av mikromodulen (EE).
8. Byggnadsskelett enligt krav 7, k ä n n e - t e c k n a t av att tvärsnittsmåtten (hg, ht, hp) för C-_ ~profilens livdel (g), flänsar (t) och kantlister (p) upp- visar förutbestämda proportioner relativt varandra, företrä- desvis i förhållandet hgzhtzhp = 8:}:1 eller hgzhtzhp = 6:3:l.
9. Byggnadsskelett enligt krav 7 eller 8, k ä n - n e t e c k n a t av att avståndet (ex, ey) mellan hålen i de för förbindningselementen tillverkade hålraderna (8) i riktningen (x) av C-profilens längdaxel, liksom i den häremot vinkelräta riktningen (y) är heltaliga multipler av mikromo- dulen (Em).
10. Byggnadsskelett enligt krav 9, k ä n n e - t e c k n a t av att det minsta hålavståndet (ey) i C-pro- filens tvärriktning uppgår till hälften av hâlavstândet (ex) i profilens längdriktning (X).
11. Byggnadsskelett enligt något eller nägra av krav 7 - 10, k ä n n e t e c k n a t av att C~profiler~ na är avkapade längs.halveringslinjen mellan hålavstånden i X-riktningen och att C~profilernas stycklängder därigenom blir heltaliga multipler av mikromodulen (mm) och således också av grundmodulen (E).
12. Byggnadsskelett enligt krav 5, k ä n n e - t e c k n a t av att hålen (8) i bindorganen (D) såväl i livdelen (g) som i flänsarna (t) är utbildade med en mikro- moduls (mm) avstånd.från skärningslinjerna mellan livdelens (g) och flänsarnas (t) ytterplan.
13. Byggnadsskelett enligt något eller några av krav 1 - 6, k ä n n e t e c k n a t av att de C-profiler, 7809926-4 12 som bildar enkla Vierendeelbalkar (3), eller som bildar pro- filer i hjälpbalkarna (M) med stor spännvidd, till form och mått överensstämmer med formen och måtten för de som homogena balkar (1) utformade hjälpbalkarna (M) med liten spännvidd. I
14. . Byggnadsskelett enligt något eller några av krav 1 - 6, k ä n n e t e c k n a t av att C-profilerna i de sammansatta balkarna (2), som parvis bildar de som dubbla Vierendeelbalkar (N) utformade huvudbalkarna (F) med stor spännvidd, till mått och form överensstämmer med C-profiler- na i de som sammansatta balkar (2) utformade huvudbalkarna (F) med liten spännvidd.
15. Byggnadsskelett enligt något eller några av krav 1 - 13, k ä n n e t e c k n a t av att vid ett tak, som avviker från horisortalplanet, överensstämmer huvudbalkar~ nas (F) och hjälpbalkarnas (M) utformning med de huvudbalkar (F) och hjälpbalkar (M), som används vid horisontella tak, men att takplattans lutning uppnås genom inbyggnad av bindor- gan (D) med varierande höjd.
SE7809926A 1978-09-21 1978-09-21 Universellt byggskelett SE426084B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7809926A SE426084B (sv) 1978-09-21 1978-09-21 Universellt byggskelett

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7809926A SE426084B (sv) 1978-09-21 1978-09-21 Universellt byggskelett

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7809926L SE7809926L (sv) 1980-03-22
SE426084B true SE426084B (sv) 1982-12-06

Family

ID=20335886

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7809926A SE426084B (sv) 1978-09-21 1978-09-21 Universellt byggskelett

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE426084B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987000570A1 (en) * 1985-07-22 1987-01-29 Gunnar Serneblad Building element

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987000570A1 (en) * 1985-07-22 1987-01-29 Gunnar Serneblad Building element

Also Published As

Publication number Publication date
SE7809926L (sv) 1980-03-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20120033721A (ko) 조립식 지지빔구조체 및 조립식 지지빔구조체의 설치방법
KR101254838B1 (ko) 온실 및 온실의 축조공법
RU178233U1 (ru) Разборная эстакада для прокладки коммуникаций
JP2928832B2 (ja) 柱の構成方法
SE426084B (sv) Universellt byggskelett
US2967594A (en) Column and beam connection
US4429507A (en) Universal building frame
RU2485257C1 (ru) Пространственная решетчатая несущая конструкция
JPS5828005Y2 (ja) 組立式横桁橋
RU2188287C2 (ru) Покрытие из трехгранных ферм
SU947340A1 (ru) Покрытие здани
GB2054694A (en) Structural frame
CN211523487U (zh) 桁架梁与钢柱箱型连接节点
US2586934A (en) Building construction
CN115467429B (zh) 模块化钢结构柱拼接节点
CN209025261U (zh) 一种l型钢木复合剪力墙连接节点
WO1993022515A1 (en) Space frame structure
GB2177435A (en) Structural frame for buildings
JPS63277338A (ja) 組立建築構造
JP3253497B2 (ja) ユニット建物
GB2030188A (en) Building frameworks
SU1249137A1 (ru) Каркас сельскохоз йственного здани
FI116576B (sv) Balkkonstruktion
SU1724826A1 (ru) Металлический каркас многопролетного здани
SU1122799A1 (ru) Сварной двутавровый прогон

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7809926-4

Effective date: 19920408

Format of ref document f/p: F