SE422267B - Styrkretsanordning for en radiotelefonstation - Google Patents

Styrkretsanordning for en radiotelefonstation

Info

Publication number
SE422267B
SE422267B SE7801140A SE7801140A SE422267B SE 422267 B SE422267 B SE 422267B SE 7801140 A SE7801140 A SE 7801140A SE 7801140 A SE7801140 A SE 7801140A SE 422267 B SE422267 B SE 422267B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
control circuit
computer device
switch
circuit device
telephone number
Prior art date
Application number
SE7801140A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7801140L (sv
Inventor
T O Mallien
Original Assignee
Motorola Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Motorola Inc filed Critical Motorola Inc
Publication of SE7801140L publication Critical patent/SE7801140L/sv
Publication of SE422267B publication Critical patent/SE422267B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/02Terminal devices
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/26Devices for calling a subscriber
    • H04M1/27Devices whereby a plurality of signals may be stored simultaneously
    • H04M1/274Devices whereby a plurality of signals may be stored simultaneously with provision for storing more than one subscriber number at a time, e.g. using toothed disc
    • H04M1/2745Devices whereby a plurality of signals may be stored simultaneously with provision for storing more than one subscriber number at a time, e.g. using toothed disc using static electronic memories, e.g. chips
    • H04M1/27495Devices whereby a plurality of signals may be stored simultaneously with provision for storing more than one subscriber number at a time, e.g. using toothed disc using static electronic memories, e.g. chips implemented by means of discrete electronic components, i.e. neither programmable nor microprocessor-controlled
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/72Mobile telephones; Cordless telephones, i.e. devices for establishing wireless links to base stations without route selection
    • H04M1/725Cordless telephones

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Discrete Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephone Set Structure (AREA)

Description

_ l0 ¿0 25 30 35 l0 7so114o-o i a å ställare. Utvidgat automatiskt och selektivt kanalval är för närvarande ej möjligt att åstadkomma. Ovan nämnda brister avslöjar ett sedan länge känt behov av en styrkretsanordning med lagrat program för kommunikationsanordningar, vilken styr- kretsanordning undanröjer nämnda begränsningar.
Syftet med uppfinningen är att åstadkomma en i jämförelse med tidigare kända styrkretsanordningar förbättrad styrkretsanordning för en kommunikationsanordning, företrädesvis radiotelefoner, vilken styrkretsanordning är billig och kompakt.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma en styrkretsanordning, som är flexibel vad avser de tillhandahållna egenskaperna, som återalstrar och noggrannt vidarebefordrar det slagna eller tagna telefonnumret, och som tillhanda- håller utvidgat automatiskt och specifikt radiokanalval medelst en kretsanordning, som inbegriper en styranordning för ett lagrat program. Ännu ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma en styrkretsanordning, som har ett relativt litet antal kretskomponenter, vilket resulterar i förenklat under- håll och reducerad strömförbrukning.
Nämnda syften åstadkommas medelst en styrkretsanordning för en kommunikations- station, företrädesvis en radiotelefon, vilken styrkretsanordning har de i efter- följande patentkrav l angivna särdragen.
Enligt en föredragen utföringsform av styrkretsanordningen har komunikations- D stationen en klykanordning och en handmikrotelefon, vilken senare har en anordning för kodning av ett identifieringsnummer bestående av ett flertal siffror, såsom ett för tagning avsett telefonnummer. Styrkretsanordningen innefattar en dator- anordning med ett lagrat program och ett minne däri. Det lagrade programmet gör det möjligt för datoranordningen att lagra det kodade identifieringsnumret i minnet, läsa ut det lagrade identifieringsnumret från minnet och sända ut det utlästa iden- ti fieri ngsnumret.
Enligt ett föredraget särdrag för uppfinningen är en första dator med ett däri lagrat program anordnad i en radiotelefonapparats handmikrotelefon och en andra dator med ett däri lagrat program anordnad i radiotelefonapparatens klykanordning.
Enligt ett annat särdrag för uppfinningen är i samband med den första datorn anordnad ett första minne och en första indikeringsanordning samt i anslutning till den andra datorn ett andra minne och en andra indikeringsanordning.
Den första eller handmikrotelefonens dator mottager ett taget nummer, omvandlar det mottagna, tagna numret till ett förutbestämt kodat tal, lagrar det förutbestämt kodade talet i det första minnet, läser ut det lagrade förutbestämda kodade talet från det första minnet och sänder det utlösta, förutbestämda kodade talet till den andra datorn i klykanordningen. Handmikrotelefonens dator gör det också möjligt för den första indikeringsanordningen att tillhandahålla en visuell indikering av det tagna numret. _ _ Den andra eller klykanordningens dator mottager det förutbestämt kodade 10 20 25 m 35 40 7801140-0 talet från handmikrotelefonens dator, lagrar det mottagna förutbestämda kodade talet i det andra minnet, läser ut det lagrade, förutbestämda kodade talet från det andra minnet och sänder ut det utlästa förutbestämda kodade talet. Dessutom möjliggör klykanordningens dator att den andra indikeringsanordningen tillhanda- håller en visuell indikering av radiotelefonens tillstånd.
Uppfinningen beskrives närmare nedan med hänvisning till bifogade ritning, på vilken fig. l är en perspektivvy över en radiotelefon enligt uppfinningen med handmikrotelefonen och klykanordning, fig. 2 är ett allmänt blockschema, som visar radiotelefonens handmikrotelefon, radiotelefonens klykanordning, kopplingslådan och radion, fig. 3A, 3B och 3C visar, när de är anordnade tillsammans enligt fig. 3D, ett detaljerat blockschema över radiotelefonens handmikrotelefon, radiotelefonens klykanordning, kopplingslådan och radion, fig. 4A och 4B visar tillsammans ett flödesschema över den med ett lagrat program arbetande styranordningen för datorn i radiotelefonens handmikrotelefon, fig. 5A och SB visar tillsammans ett flödes- schema över den medelst lagrat program arbetande styranordningen för datorn i radio- telefonens klykanordning, fig. 6 är ett tidstyrningsdiagram för överföringen av ett uppringt nummer från handmikrotelefonens dator till klykanordningens dator och utpulsningen av det uppringda numret från klykanordningens dator, fig. 7 är ett blockschema över en typisk dator för styrning av klykanordningen eller handmikro- telefonen i enlighet med uppfinningen, fig. 8 är ett schema över de binära till- stånd, som åstadkommes på C-bussledningarna medelst handmikrotelefonens dator genom påverkan i beroende av motsvarande tryckknappar, och fig. 9 är ett schema över de binära tillstånd, som åstadkommas på C-bussledningarna medelst klykanordningens datoranordning genom påverkan i beroende av motsvarande styrtillstånd hos klykan- ordningen.
I fig. l visas i perspektivvy en radiotelefon, vilken tjänar som exempel på en föredragen utföringsform av uppfinningen. Radiotelefonen består av en handmikro- telefon l0 och en klykanordning ll, vilka är sammankopplade medelst en i spiral lindad sladd l4.
Fig. 2 är ett allmänt blockschema över radiotelefonen och visar handmikrotele- fonen l0, klykanordningen ll, en kopplingslâda l2 och tillhörande radio l3 samt respektive förbindningar mellan dessa komponenter. Handmikrotelefonen l0 har en tryckknappssats Zl, en dator 20, en presentationsenhet 22 för telefonnummer, en hög- talare 25 och en mikrofon 24. Klykanordningen har styrströmställare 26, en dator 40 samt presentationsenheter 23 för kanal och tillstånd. Kopplingslådan l2 kopplar samman klykanordningen ll och radion l3 samt tillhandahåller också ett strömförsörj- ningsaggregat 27 för klykanordningen ll och handmikrotelefonen l0. Radion l3 sänder styrinformation till och mottager styrinformation från klykanordningens dator 40, kopplar mikrofonen 24 till radiosändarens audioenhet och kopplar mottagarens audio- enhet till högtalaren 25. Radion 13 innehåller de för tonalstring av tondetektering 10 15 20 25 30 35 40 7801140-0 4 nödvändiga kretsanordningarna, vilka under styrning av klykanordningens dator 40 alstrar lämplig tonsignallering för ett särskilt radiotelefonsystem. Radiotelefonen är optimalt anpassad för att arbeta med den radio, som beskrives i instruktionshand- boken med titeln “Motorola PULSAR VHF Mobile Radiotelephone“ utgiven av Motorola Engineering Publications, l976, Chicago, Illinois, Amerikas Förenta Stater.
Fig. 3A, 3B och 3C visar i kombination enligt fig. 3D ett detaljerat block- schema över den som exempel tjänande utföringsformen av uppfinningen. Handmikrotele- fonen l0 styres av en dator 20 med en däri lagrad programkontroll. För datorn 20 kan vilken som helst av ett antal datorer eller mikrodatorer, vilka är anordnade som en integrerad krets och på senare tid blivit tillgängliga från många tillverkare, såsom kretsen MC680l från företaget Motorola, användas. Denna typ av dator är typiskt upp- byggd på så vis som åskådliggöres i fig. 7. Det torde inses att uttrycken "dator" och "mikrodator" kan användas utbytbart i den följande beskrivningen. Handmikrotelefonens dator 20 har fem strob- eller avkänningsledningar 35 till femton knappar i tryck- knappsatsen 2l. Tryckknappsatsen innefattar de numeriska siffrorna (0-9), en nummer- tryckknapp l30, en kanaltryckknapp l3l, en.minnestryckknapp 132, en raderingstryck- knapp l33 och en sändartryckknapp l34 (se fig. l). De femton knapparna i tryckknapp- satsen 2l är anordnade i en fem gånger tre matris. När en knapp nedtryckes kopplas avkänningsledningen 35 till datorn 20 via dataledningar 36 medelst en ingängsmulti- plexor 3l. En tryck-för-tal-tryckknapp l36 (fig. l), som är avsedd att tryckas in vid tal, förefinnes på handmikrotelefonen l0 för att tillhandahålla manuell aktivering av radiosändaren, varvid aktiveringen anges medelst en sändningsindikator l2O i fig. 3B. Tryck-för-tal-tryckknappen l36 är elektriskt kopplad parallellt med nummer- tryckknappens l30 kontakter.
Handmikrotelefonen 20 aktiverar var och en av de sju siffrorna hos telefonnum- merpresentationsenheten l22 medelst sju sifferstyrledningar 37. När varje siffra är aktiverad av sin respektive sifferstyrledning 37, är det förutbestämda segmentet för den siffran på presentationsenheten valt av sju segmentstyrledningar 38.
Handmikrotelefonens dator 20 står i förbindelse med klykanordningens dator 40 medelst fyra C-bussledningar 4l. Handmikrotelefonens dator 20 styr riktningen av data på C-bussledningarna 41 medelst en C-busstyrledning 42. Handmikrotelefonens dator 20 övervakar tillståndet hos C-bussledningarna 4l medelst ingångsmultiplexorn 3l. Handmikrotelefonens dator 20 matar in data i ett dataminne 30, vilket sedan anslutes till C-bussledningarna 4l genom verksamgöring av C-bussstyrledningen 42.
Data på C-bussledningarna 4l överföres normalt i riktning från klykanordningens dator 40 mot handmikrotelefonens dator 20. Handmikrotelefonens dator 20 fastställer ensam tillståndet på C~busstyrledningen 42.
Handmikrotelefonen l0 innehåller en högtalare 25 och en mikrofon 24 för ton- frekventa signaler. De tonfrekventa signalerna från mikrofonen 24 förstärkes ytter- ligare av en mikrofonaudiokrets 34.
Klykanordningens dator 40 är en dator med ett däri lagrat program och har lik- 10 15 20 25 30 35 40 5 7801140-0 nande uppbyggnad som handmikrote1efonens dator 20. Handmikrote1efonens dator 40 mot- tager ingångsdata via en datakopp1ande mu1tip1exor 46 och en ingångsmu1tip1exor 47.
Grupper av fyra 1edningar för data mu1tip1exas ti11 en datakopp1ingsbuss 103 av data- kopp1ingsmu1tip1exorn 46. De o1ika data1edningar, som mu1tip1exeras, är C-buss1ed- ningarna 41, D-buss1edningar 102, k1ykanordningens tryckknappar 45 (1agra 143, radera 142, mod 140, party/sekundär 141) och en tryckknapp 48 för "k1yka av" (“1yft 1ur") ti11sammans med övervakningsenhets1edningar, nämïigen 104 för upptaget, 105 för övervakningsnycke1 och 106 för sökning. Datakopp1ingsbussen 103 mu1tip1exeras sedan av ingängsmu1tip1exorn 47 ti11 ingângsmu1tip1exorns buss 110 ti11sammans med fyra styr1edningar, näm1igen k1ykströmstä11ar1edningen 50, C-busstyr1edningen 42, 1ed- ningen 107 från tändningsavkänningsfi1tret och ramsynkroniserings1edningen 108.
Data överföres från k1ykanordningens dator 40 på sju data utgängs1edningar 111.
Fyra av dessa datautgângs1edningar 111 är kopp1ade ti11 ett C-bussdataminne 52, en övervakningsenhets dataminne 55 och radion 13. De fyra data1edningarna ti11 radion 13 är betecknade A-buss 112. De sju utgående data1edningarna 111 är också kopp1ade ti11 presentationsdrivenheter 56 för styrning av kana1presentationsenhetens 57 seg- mentva1 och ti11stândspresentationsenheternas 58 va1, en indikator 150 för inre ti11- stånd, en indikator 151 för yttre ti11stånd, en indikator 152 för manue11t ti11- stånd och en upptaget indikator 153 (se fig. 1). Indikatorerna för inre och yttre samt manue11t ti11stând anger radiote1efonens arbetsti11stånd e11er operationsmoder, vi1ka komer att förk1aras närmare nedan. Upptagetindikatorn 154 tändes om de ti11- gäng1iga radiokana1erna i det särskiïda arbetsti11ståndet är upptagna. Dataminnet 52 ti11för data ti11 C-buss1edningarna 41 under styrning av C-busstyr1edningen 42 från handmikrote1efonens dator 20. Den övervakande enhetens dataminne 55 innehå11er fyra styr1edningar, en nummertagningspu1s1edning 83, en nummertagning-från-norma1/manu- e11 k1ykströmstä11are 1edning 84, en k1ykströmstä11ar/tryck-för-ta1-1edning 85 och 2805 nummertagning-från-norma1-1edning 86, vilka 1edningar är ans1utna ti11 kontro11- e11er övervakningsenheten 15 i radion 13. Sifferstyrdrivenheter 92 vä1jer de enta1s- e11er tiota1ssiffror för kana1presentationsenheten 57 e11er ti11ståndspresentations- enheterna 58, var och en av vi1ka då upp1yses i en1ighet med data från presentations- drivenheterna 56. En presentationsâterstä11ningstidkrets 93 verksamgör sekvensie11t var och en av sifferstyrdrivenheterna 92 under 1,8 ms 1änga tidsperioder. Presenta- tionsåterstä11ningstidkretsen 93 drives av en k1ocka 96 med frekvensen 14 kHz och âterstä11es av k1ykanordningens dator 40.
När en nycke1strömstä11are 54 verksamgöres, kopp1as batteriets A+ 1edning 66 ti11 en ti11kopp1ad A+ 1edning 68, som pâ1ägger spänning på handmikroteïefonens presentationsregu1ator 53, sifferstyrdrivenheterna 92, en startkrets 94, ett regïe- rat strömförsörjningsaggregat 27 i kopp1ings1ådan 12 och kretsar i radion 13. Hand- mikrote1efonens presentationsregu1ator 53 är en serieöverföringsregu1ator, som ti11- för 4,6 vo1t via en 1edning 123 ti11 handmikrote1efonens te1efonnummerpresentations- enhet 22. Startkretsen 94 hå11er handmikrote1efbnens dator 20 och k1ykanordningens 10 _15 20 25 30 35 40 7801140-0 datoner 40 i återställt tillstånd eller mod tills nyckelströmställaren 54 verksam- göres. Startkretsen 94 säkerställer att båda datorerna uppvisar korrekt uppstart- ningstillstând för radiotelefonens funktion.
I Mottagarens audio-/ring-ledning 113 från radions övervakningsenhet 15 förbinder mottagarens audiokrets med en audioformningskrets 101, varvid den tonfrekventa sig- nalen är överlagrad på en likströms-ringsignal, vilken överföres till en ringaktive- ringskrets 100. När radions övervakningsenhet 15 detekterar den ton, som ger signal om uppringning, pålägges en likspänning på mottagarens audio-/ring-ledning 113, vilken sedan avkännes av ringaktiveringskretsen 100. Ringaktiveringskretsen 100 verksamgör en ringtonsgeneratorkrets 98, som grindar en tonfrekvent rington till mottagarens ledning 114 till handmikrotelefonens högtalare 35. I ringgenerator- kretsen 98 alstras de alternerande två toner, t.ex. 1200 Hz och 875 Hz, som bildar ringsignalen, genom att en signal 125 med frekvensen 7 kHz från delningskretsen 95 divideras ned. När handmikrotelefonen avlägsnas för svar på inkommande anrop, overk- samgöres ringtongeneratorkretsen 98 och mottagarens audiokrets kopplas till hand- mikrotelefonens högtalare 25 via den audioformande kretsen 101.
Den med frekvensen 14 kHz arbetande klockan 96 matar delningskretsen 95, vil- ken avger en signal 125 med frekvensen 7 kHz för ringtongeneratorkretsen 98 och ram- tidkretsen 108, samt en signal 126 med frekvensen 1200 Hz för upptaget-ton genera- torkretsen 97. Upptaget-tongeneratorkretsen 97 verksamgöres via upptaget-ledningen 104 från radions övervakningsenhet 15. När upptaget-tongeneratorkretsen 97 är akti- verad grindar den en upptaget-ton till mottagarens audio-/ring-ledning 113. I upp- taget-tongeneratorkretsen 97 alstras upptaget-tonen (400 Hz) genom att signalen med frekvensen 1200 Hz frân delningskretsen 95 divideras ned samt avbrytes vid frekvens 1,7 Hz.
Sändarindikatorn 120 verksamgöres medelst den övervakande nyckelledningen 105 eller tryck-för-tal utgångsledningen 121 från klykanordningens dator 40, varigenom indikatorn upplyses så snart radions sändare är påkopplad.
Kopplingslâdan 12 är fördelningspunkten för hopkopplingar med klykanordningen ll via en bandkabel 64, radion 13 via styrkablar 65, batteriets A+ ledning 66 och en tändningsavkänningsledning 60 från ifrågavarande fordons tändningsströmställare.
Tändningsavkänningsledningen 60 är ansluten till tändningsavkänningsfiltret 67, som avlägsnar spänningstransienter, vilka uppträder på tändningsavkänningsledningen 60.
En filtrerad signal på avkänningsledningen 107 utmatas sedan från tändningsavkännings- filtret 67 och överföres till klykanordningens ingångsmultiplexor 47 och det regle- rade strömförsörjningsaggregatet 27. Det reglerade strömförsörjningsaggregatet 27 har vid sin ingång batteriets A+ ledning och avger en reglerad spänning 62 till styrkretsarna i klykanordningen ll och handmikrotelefonen 10. Det reglerade ström- försörjningsaggregatet 27 innehåller kretsanordningar för skydd mot överspänningar eller kortslutningar på den reglerade spänningen 62. Om ledningen 107 för över- föring av den filtrerade tändningsavkänningssignalen eller den tillkopplade A+ led- 10 15 20 25 30 35 40 7801140-0 ningen 68 verksamgöres, 1evererar det regïerade strömförsörjningsaggregatet 27 en spänning +15 vo1t ti11 kretsanordningarna i k1ykanordningen 11 och handmikrote1e- fonen 10. Om inte någon av nämnda betinge1ser före1igger 1evererar det reg1erade strömförsörjningsaggregatet 27 ett minimum av +11,6 vo1t.
Radion 13 innehå11er k1ykanordningens interface-p1atta 75, en frekvens- syntetiseringsanordning 16, en radiofrekvent sändare, en radiofrekvent mottagare och övervakningsenheten 15. Interface-p1attan 75 innehå11er en diodmatris 70, ett manue11t/automatiskt minne 71, ett kana1dataminne 72 och ett sökningsstyrminne 73. Data överföres från k1ykanordningens dator 40 ti11 minnena på interface- p1attan 75 mede1st A-buss1edningarna 112. En 1edning 80 från det manue11a/ automatiska minnet 71 är ans1uten ti11 övervakningsenheten 15. Kana1vä1jar1edningar 81 från kana1dataminnet 72 är ans1utna ti11 frekvenssyntetiseringsanordningen 16 för va1 av sändarens och mottagarens frekvenser. Sökningsstyrminnet 73 verksamgör e11er overksamgör sökningsstyrströmstä11aren 74, vi1ken grindar en avsökningsverk- samgörings1edning 82 frân övervakningsenheten 15 ti11 söknings1edningen 106.
Diodmatrisen 70 är organiserad i ett 10 x 4 system om 40 dioder, vi1ka är i stånd att lagra 40 binära databitar. Dioder av1ägsnas se1ektivt för att koda en särski1d uppsättning av data. Närvaron av en diod svarar mot ett ti11stånd av binär ETTA och frånvaron av en diod svarar mot ett ti11stând av binär NOLLA. Diod- matrisen 70 1agrar den egna radions kana11ista, programkonstanter såsom det tota1a anta1et radiokana1er, och programfunktioner som snabb kana1avsökning. Diodmatrisen 70 adresseras av A-bussïedningarna 112 från k1ykanordningens dator 40. A-buss- 1edningarna 112 avkodas ti11 en av tio ko1umnvä1jar1edningar, vi1ka har ti11gâng ti11 fyra dioder. D-buss1edningarna 102 utgör radutgångs1edningarna från de fyra dioderna i en va1d ko1umn. När en ko1umn med fyra dioder vä1jes av A-buss1edningarna 112, kan närvaron och frånvaron av var och en av dessa fyra dioder bestämmas från Wmßflemfimama1M.
Uvervakningsenheten 15 i radion 13 a1strar och detekterar den ton, som signa11erar efter en särski1d radiote1efonapparat. Uvervakningsenheten står under kontro11 av k1ykanordningens dator 40. Kïykanordningens dator 40 mottager upptaget- 1edningen 104 och övervakningsnycke11edningen 105 från övervakningsenheten 15 och överför ti11 övervakningsenheten 15 nummertagningspu1s1edningen 83, nummertagning- från-norma1/manue11 k1ykströmstä11ar-ledningen 84, k1ykströmstä11ar/tryck-för- ta1-1edningen 85 och den 2805 nummertagningen-från-norma1-1edningen 86. övervak- ningsenheten 15 styr mottagarens audio-/ring-1edning 113, vi1ken är kopp1ad ti11 audiokretsarna i k1ykanordningen 11. Mikrofonens högïedning 115 från handmikrote1e- fonens audiokrets 34 är kopp1ad ti11 övervakningsenheten 15 och andra radiokretsar.
Radiote1efonen utförd i enïighet med uppfinningen kan utnyttjas i många o1ika mobi1a te1efonsystem. Den föredragna utföringsformen av radiote1efonen kan betjäna radiote1efonsystem med manue11t e11er automatiskt radiokana1va1, manue11 e11er 10 15 20 ß 30 7801140-0 8 automatisk sändarkontro11 och operatörbetjänad e11er automatisk direkt nummer- tagning. Radiote1efonen har tre arbetsti11stånd e11er operationsmoder, inre, yttre och manue11t. Det inre ti11stândet e11er den inre moden är ett automatiskt arbets- ti11stånd, vid vi1ket en uppsättning egna radiokana1er utnyttjas för ett 1oka1t geografiskt omrâde. Det yttre ti11ståndet e11er den yttre moden är också ett automatiskt arbetsti11stånd, men en uppsättning förutbestämda, ti11 ett annat omrâde sig hänförande radiokana1er användes för ett geografiskt omrâde utanför det inre omrâdet. Det manue11a ti11stàndet e11er den manue11a moden avser manue11 funktion i manue11a radiote1efonsystem.
Radiote1efonens automatiska funktion kommer bäst att visa de för uppfinningen föredragna aspekterna. Att åstadkomma en uppringning från radiote1efonen är väsent- 1igen samma sak vad beträffar det inre ti11stândet och det yttre ti11ståndet, a varvid ski11naden 1igger i uppsättningen utnyttjade radiokana1er. Först införes det önskade te1efonnumret från tryckknappssatsen 21. Te1efonnummer med sju siffror e11er mindre kan he1t presenteras i te1efonnummerpresentationsenheten 22.
Därefter frigöres handmikroteiefonen 10 från k1ykanordningen 11, varigenom k1yk- strömstä11aren 50 verksamgöres. A1ternativt kan tryckknappen 48 för "k1yka av" tryckas in för att initiera anropet utan att handmikrote1efonen av1ägsnas från k1ykanordningen 11.
Radiote1efonen avsöker automatiskt de ti11gäng1iga kanaierna. Om en ti11gäng1ig kana1 hittas kommer den gröna sändarindikatorn 120 att tändas. Om samt1iga kanaier är upptagna kommer den röda upptagetindikatorn 153 att tändas och upptagetton- generatorn 77 kommer att verksamgöras för att ti11handahâ11a en hörbar upptaget- ton ti11 handmikroteiefonens högta1are 25. När vä1 en nummertagnings- e11er koppiings- ton mottages över en ti11gäng1ig kana1 tryckes sändartryckknappen 134 på tryck- knappsatsen 21 ned för sändning av det tagna numret. Det tagna numret överföras av handmikrote1efonens dator 20 ti11 klykanordningens dator 40 och pu1sas av denna dator 40 ut såsom visas i fig. 6.
Fig. 6 âskâd1iggör överföringen och utpuisningen av ett inmatat te1efonnummer, varvid numret är rikthjä1pnumret, 411. Så snart handmikrote1efonens sändartryck- knapp 134 har tryckts ned (vid 601), förändras C-busstyr1edningens42 ti11stând för att överföra data från handmikrote1efonens dator 20 ti11 kïykanordningens dator 40 över C-buss1edningarna 41. Handmikroteiefonens dator 20 pâför binär styr- data (vid 602 i fig. 6) pâ C-buss1edningarna för att för kiykanordningens dator 40 indikera att ett taget nummer kommer att överföras. Därefter pâföres den binära kodningen av siffran 4 (vid 603 i fig. 6) pâ C-bussiedningarna 41 av handmikro- telefonens dator 20. Kiykanordningens dator 50 mottager den binära styrdatan (602) och siffran 4 (603) på C-buss1edningarna 41 och verksamgör nummertagning- frân-norma1 -1edningen 84, medan siffran 4 (603) puïsas ut på nummertagningens pu1s1edningen 83. Sedan siffran 4 (603) har pu1sats ut på nummertagningspu1s1ed- 10 15 20 25 30 40 9 7801140-0 ningen 83 påför klykanordningens dator 40 en binär kvittens (vid 604 i fig. 6) på C-bussledningarna 41 och overksamgör nummertagnings-från-normal-ledningen 84.
När den binära kvittensen 604 detekteras av handmikrotelefonens dator 20 verksam- göres C-busstyrledningen 42 och den binära siffran l (vid 605 i fig. 6) pâföres C-bussledningarna 41 och förloppet upprepas. Efter varandra följande siffror överföres på liknande sätt tills samtliga siffror har pulsats ut.
När anropet avslutats kan konversation äga rum. Vid slutet av samtalet placeras åter handmikrotelefonen 10 i klykanordningen ll.
Såsom åskådliggöres i fig. 6 utnyttjas de binära koderna på C-bussledningarna 41 tillsammans med C-busstyrledningen 42 för att överföra information mellan hand- mikrotelefonens dator 20 och klykanordningens dator 40 samt vice versa. C-buss- ledningarna 41 möjliggör upp till 16 olika tillstånd. Såsom framgår av fig. 6 är den decimala siffran "4" (603) kodad som en binär 4 "0l00", den decimala siffran "l" (605) kodad som en binär l “000l". Så snart datainformationen till- föres C-bussledningarna 41 medelst handmikrotelefonens dator 20, pâför handmikro- telefonens dator 20 också en logisk l på C-busstyrledningen 42 för att varsla klykanordningens dator 40 om att datainformation kommer att följa.
Kodningen hos C-bussledningarna 41 som svarar mot varje tryckknapp hos hand- mikrotelefonen är sammanfattad i fig. 8. Med 16 möjliga tillstånd hos C-bussled- ningarna 41 kan tryckknapparna tilldelas vilka lämpliga tillstånd som helst.' Emellertid är det lämpligt att ge de numeriska tryckknapparna l till 0 motsvarande binära tillstånd, vilka är likvärdiga med antalet nummertagningspulser för den särskilda tryckknappen. Exempelvis har tryckknappen "O" tilldelats det binära till- ståndet "l0l0“, eftersom tryckknappen "0" representerar tio nummertagningspulser.
När väl de binära tillstånden fastlagts för de numeriska tryckknapparna, kan de återstående binära tillstânden för C-bussledningarna 41 tilldelas de återstående tryckknapparna på något lämpligt vis. Eftersom nummertryckknapparna 130 och tryck-för-tal tryckknappen 136 i elektriskt hänseende är parallella, har de samma binära tillstånd, "l0ll".
I ett liknande schema i fig. 9 åskådliggöres de binära koder som tillföras C-busstyrledningarna 41, vilka svarar mot klykanordningens styrtillstånd. Under den i fig. 6 visade nummertagningsoperationen har C-bussledningarna 41 tillståndet "0lO0" och indikerar tillståndet "klyka av" ("lyft lur“) när C-busstyrningen 42 är en logisk 0. Vidare påföres det binära tillståndet "0l00" på C-bussledningarna 41 medelst klykanordningens dator 40 för att kvittera eller tillkännage (604) slutet på utpulsningen för varje siffra i ett telefonnummer.
I beroende av lagringstryckknappen 143 påföres det binära tillståndet "000l“ på C-bussledningarna 41 medelst klykanordningens dator 40. Det binära tillståndet "00ll" för beredskapstillståndet påföres C-bussledningarna medelst klykanordningens dator 40, när nyckelströmställaren 54 står i TILL-läge och tändnings- och avkännings- 10 15 20 25 30 35 40 7801 1140-0 io 1edningen 60 anger att fordonets tändning är fråns1agen. Det före1igger åter 16 ti11gäng1iga binära ti11stånd för k1ykanordningens styrti11stând, av vi1ka endast fem binära ti11stând har utnyttjats, såsom visas i fig. 9. överföringen och utpu1sningen av ett inmatat te1efonnummer, som visas mede1st tidsschemat i fig. 6, âskäd1iggör de binära ti11stånden hos fig. 8 och 9. Fig. 6 ivisar också att handmikrote1efonens styrdata 602 omfattar både sändarbinärkoden "1110" och nummerbinärkoden "1011". Eme11ertid är nummerbinärkoden i stort sett överf1ödig och ingår endast för att verksamgöra sekundära styrfunktioner ti11 över- vakningsenheten 13, såsom k1ykströmstä11ar1edningen 84 för nummertaging-frân- norma1/manue11 och är ej väsent1ig vid utövande av uppfinningen.
Ett inkommande anrop detekteras av övervakningsenheten 15, som på1ägger en 1ikströmsringsigna1_på mottagarens audio-/ring-1edning 113. Likströmsringsigna1en detekteras av ringaktiveringskretsen 100, som då verksamgör ringtonsgeneratorkretsen 98. Ringsigna1en grindas ti11 handmikrotelefonens högta1are 25 och gör mede1st en hörbar signa1 en användare av radiote1efonapparaten uppmärksam på ett inkommande samta1. Ringsigna1en bortkopp1as när handmikrote1efonen 10 1yftes från k1ykanord- ningen 11 för besvarande av anropet. Den gröna sändningsindikatorn 120 tändes, när handmikrote1efonen 10 1yftes upp, varpå samta1 kan äga rum. När samta1et av- s1utats p1aceras åter handmikrote1efonen 10 i klykanordningen 11.
Många andra egenskaper göres ti11gäng1iga ti11 fö1jd av den 1agrade programstyr- ningens f1exibi1itet. Tio o1ika te1efonnummer kan 1agras för senare uppringning, var- vid tvâ med upp ti11 sexton siffror 1agras i minnet hos handmikrote1efonens dator 20 och åtta med upp ti11 11 siffror 1agras i minnet hos k1ykanordningens dator 40. De ïagrade te1efonnumrena ka11as fram genom nedtryckning av minnestryckknappen 132 och den numeriska siffra, som svarar mot det önskade te1efonnumret. Det 1agrade te1efon- numret överföres ti11 handmikrote1efonen 10 och matas in i te1efonnummerpresenta- tionsenheten 22 sändes ut när sändartryckknappen 134 tryckes ned efter mottagning av nummertagnings- e11er kopp1ingstonen. Det sist tagna numret kan åter sändas ut genom nedtryckni ng av sändartryckknappen 134 efter det att kopp1ingstonen mottagits.
När handmikrote1efonen är på1agd k1ykanordningen kan ett te1efonnummer med f1era än sju siffror inspekteras genom att nummertryckknappen 130 upprepat tryckes in för att 1ägga fram te1efonnumret över te1efonnummerpresentationsenheten 22. Om ett fe1aktigt te1efonnummer har inmatats, kan numret raderas genom intryckning av rade- ringstryckknappen 133. Upprepad intryckning av kana1tryckknappen 131 konmer att sek- vensie11t mata kana1presentationsenheten 57 med radiokana1erna från 1istan för inre ti11stând, om radiote1efonen är i sitt inre ti11stånd, e11er radiokana1erna från 1is- tan för yttre ti11stånd, om radiote1efonapparaten är stä11d i sitt yttre ti11stånd.
Te1efonnummer föregångna av särski1da ti11gäng1ighetskoder (såsom en 9) som ger den uppringande personen en ti11gäng1ighetskopp1ingston, kan införas från tryckknappsatsen 21. När handmikrote1efonen är på1agd k1ykan införes först ti11- E51 n a 7801140-o gänglighetskoden. Sedan tryckes sändartryckknappen 134 in och förorsakar att en pauskod lagras och då streck inmatas i telefonnummerpresentationsenheten. Slutligen inmatas telefonnumret. Tillgänglighetskoden, strecket och telefonnumret kan till- sammans totalt uppgå till l6 siffror liksom varje annat inmatat telefonnummer. När kopplingstonen mottages under det påföljande telefonanropet, förorsakar intryckning av sändartryckknappen l34 att tillgänglighetskoden sändes ut. När tillgänglighets- kopplingstonen mottages, resulterar förnyad intryckning av sändartryckknappen l34 i att telefonnumret sändes ut. Ytterligare pauskoder kan införas i ett telefonnummer, om så önskas. Telefonnummer med pauskoder kan också lagras.
Intryckning av tillstánds- eller modtryckknappen 140 hos klykanordningen ll kopplar om radiotelefonen mellan arbetstillstånden inre, yttre och manuellt.
Lagringstryckknappen l43 utnyttjas för att lagra telefonnummer och lagra radio- kanalnummer i den vid yttre arbetstillstånd utnyttjade listan. Radertryckknappen l42 användes för att radera radiokanaler från den vid yttre arbetstillstånd utnytt- jade listan. Hjälptryckknappen l4l för uppmärksamgöring/party kommer att alstra en hjälputsignal på ledningen löl från hjälpdrivenheten l60 vid mottagning av ett in- kommande anrop, om den är intryckt när handmikrotelefonen l0 är pàlagd klykanord- ningen, och kommer att verksamgöra det återvända anropstillståndet, om den intryckes när handmikrotelefonen l0 är lyft från klykanordningen. Särskilda programfunktioner och programkonstanter, såsom det minsta kanalnumret, kan selektivt ingå i eller borttagas genom närvaron eller frånvaron av dioder i diodmatrisen 70. Listan över tillgängliga radiokanaler för det inre tillståndet är också programmerade i diod- matrisen 70.
Den lagrade programkontrollen för handmikrotelefonens dator 20 kan allmänt förstås med hänvisning till flödesschemat i 4Aoch 48. Tre grundfunktioner utföres av handmikrotelefonens lagrade programkontroll, nämligen (l) avsökning av tryck- knappsatsen 21 vad avser nedtryckta tryckknappar, (2) alstring av data för siffer- styrledningarna 37 och segmentstyrledningarna 38 för att korrekt upplysa eller tända telefonnummerpresentationsenheten 22 och (3) kommunikation med klykanordningens dator 40 över C-bussledningarna 4l.
Som framgår av flödesschemat i fig. 4A och 4B börjar handmikrotelefonens lagrade programkontroll vid steget programstart, vilket steg representeras av blocket 40l.
Under starten eller begynnelseförloppet uppdateras programvisarorganen och styr- tillständsutrymmena som förberedelse för efterföljande programoperationer. Programmet fortsätter sedan till blocket 402, där telefonnummerpresentationsenheten 22 för- nyas med information. Därefter inmatas och lagras såsom visas i blocket 403 till- ståndet för tryckknapparna i tryckknappsatsen 2l och tillståndet för C-bussledningarna 41. Den mottagna datan jämföras sedan med den tidigare datan i syfte att eliminera ändringar i datan. Ny data accepteras om de tvâ sista proven står i överens- stämmelse. Om ny data ej visar sig föreligga, vilket undersökes medelst det test 10 25 10 10 7801140-0 12 som representeras av beslutsblocket 404, följes NEJ-grenen 405 tillbaka till blocket 402 för fortsättning av kontrollen avseende ny data. I annat fall följes JA-grenen 406 och den nya datan avkodas såsom anges medelst blocket 407. Programmet grenas nu upp längs banan 408 till nästa block i beroende av vilken operation, som beordras av den avkodade datan.
Programmet fortskrider längs banan 408 till blocket 412 om raderingstryck- knappen 133 har avkodats. Vid fortsättning till blocket 413 eliminerar raderings- operationen det telefonnummer, som var infört, nollställer eller släcker telefon- nummerpresentationsenheten 22 och avslutar varje pågående operation. Därefter åter- går programmet längs banan 409 till blocket 402 för att återuppta sökningen efter ny data.
Av en siffra (0-9) hos ett från tryckknappsatsen 21 infört telefonnummer har avkodats, fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 410. Telefonnumrets ~siffra lagras i minnesutrymmet för det sist ringda numret och inmatas till tele- fonnummerpresentationsenheten 22 såsom visas i blocket 411. Programmet återgår sedan längs banan 409 till blocket 402 för att återuppta sökningen efter ny data.
Om nummertryckknappen 130 har avkodats fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 414. Telefonnummerpresentationsenheten 22 släckes då såsom visas i blocket 315. Därefter skiftas det tidigare införda telefonnumret, som kan bestå av upp till 16 siffror, in i telefonnummerpresentationsenheten 22 en siffra åt gången när nummertryckknappen 130 upprepat intryckes. Detta steg representeras av blocket 416. Programmet återgår därefter längs banan 417 till blocket 401. 0m sändartryckknappen har avkodats fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 420. Först släckes telefonnummerpresentationsenheten 22, såsom visas i blocket 421. Därefter överföres det tidigare införda telefonnumret av handmikro- telefonens dator 20 till klykanordningen 40 över C-bussledningarna 41. När telefon- numret överföres matas varje siffra sekvensiellt in i telefonnummerpresentations- enheten 22, varvid dessa steg representeras av blocket 422. Handmikrotelefonens dator 20 överför en siffra och väntar sedan på klykanordningens kvittens. Om klyk- anordningens kvittens ej mottages - testet representeras av beslutsblocket 423 - väljes NEJ-grenen 424 och väntan fortsätter. I annat fall väljes JA-grenen 425 och ett test utföres för bestämning om huruvida telefonnumrets sista siffra har sänts. Detta anges av beslutsblocket 426. Om den sista siffran ej har sänts, väljes NEJ-grenen 427 till blocket 422 och ytterligare en siffra överföres. I annat fall väljes JA-grenen 428 för återgång längs banan 417 till blocket 401.
Dm minnestryckknappen 132 har avkodats fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 430. Därefter utnyttjas en numerisk siffra, som införts från tryckknappsatsen 21 för att välja ett lagrat telefonnummer. Detta steg represen- teras av blocket 431. Vid fortsättning till blocket 432 hämtas det valda telefon- numret ut från sitt respektive minnesutrymme och matas till minnesutrymmet för 10 15 20 25 30 35 40 7801140-0 13 det sist uppringda numret samt till telefonnummerpresentationsenheten 22. Det tillgängliga telefonnumret är nu klart för att sändas under en påföljande uppring- ning. Programmet återgår sedan längs banan 417 till blocket 401.
Om lagringsorder från klykanordningen 11 har avkodats, fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 433. Om det införda talet har en eller två siffror - testet representeras av beslutsblocket 434 - väljes JA-grenen 435, och det inmatade numret behandlas som ett kanalnummer. Därefter överföres det införda kanalnumret av handmikrotelefonens dator 20 till klykanordningens dator 40 och lagras i klyk- anordningens minne. Detta steg representeras av blocket 441. När alla radiokanalerna har matats in i den vid drift under yttre tillstånd ytnyttjade listan kan kanal- tryckknappen 131 tryckas in för inspektion av listan med radiokanaler. Programet återgår sedan längs banan 417 till blocket 401. Om det införda talet har mer än tvâ siffror väljes NEJ-banan 436. Nästa numeriska siffra som.införes från tryckknapp- satsen 2l bestämmer ett minnesutrymme, i vilket det tidigare införda telefonnumret skall lagras. Detta förlopp representeras av blocket 442. Telefonnumret överföres av handmikrotelefonens dator 20 till det angivna minnesutrymmet, när lagringstryck- knappen 143 tryckes in, vilket anges medelst blocket 433. Programmet återgår sedan längs banan 417 till blocket 401.
Om kanaltryckknappen 131 avkodas fortskrider programmet längs banan 408 till blocket 444. Därefter sändes kanalordern från handmikrotelefonens dator 20 till klyk- anordningens dator 40 och förorsakar att nästa tillgängliga radiokanalnummer matas in i kanalpresentationsenheten 57. Detta representeras medelst blocket 445. Program- met återgår därefter längs banan 417 till blocket 401.
Den lagrade programkontrollen för klykanordningens dator 40 kan i sin helhet för- stäs med hänvisning till flödesschemat i fig. 5A och SB. Klykanordningens lagrade programkontroll utför följande huvudfunktioner: (1) avsökning av klykanordningens tryckknappar 45, tryckknappen 48 för tillståndet "klyka av" eller avlyft handmikrotele~ fon samt klykströmställaren 50; (2) tändning av kanalpresentationsenheten 57, till- ståndspresentationsenheterna 58 och sändningsindikatorn 120; (3) upprätthållande av förbindelse med radions övervakningsenhet 15; (4) reglering av radiokanalfrekvensen; (5) åstadkommande av tillgång till information från diodmatrisen 70; och (6) upp- rätthållande av förbindelse med handmikrotelefonens dator 20 över C-bussdataled- ningarna 41. Klykanordningens program är uppdelat i fem ramar under vilka specifik data sändes, mottages och granskas eller inspekteras, varvid varje ram fullföljes på något mindre än 2,3 ms. Under den återstående tiden för varje ram uppdaterar program- met styrtillstånd, övervakar kritiska insignaler och sänder nummertagning.
Som framgår av fig. 5A och 5B börjar programmet med steget programstart, där programvisarorganen och programstyrtillståndsutrymmena uppdateras som förberedelse för efterföljande programoperationer. Detta steg representeras medelst blocket 501. För fastläggning om någon ändring har uppträtt samplas därefter tryck- l0 15 20 25 30 35 40 7so11g4o-o M knappen 48 för tillståndet "klyka av", klykströmställaren 50 och ledningen l07 från filtret för avkänning av tändning. Detta steg representeras medelst blocket 502. Samplade signaltillstånd jämföres med tidigare signaltillstånd i syfte att eliminera införandet av signalfält. En tillstândsändring godkännes om det för när- varande och det tidigare tillstândet återger det förändrade tillståndet. Sedan uppdateras radiotelefonens styrtillstând i enlighet med ny data, vilket anges medelst blocket 503.
Därefter testas vid beslutsblocket 504 den 2,3 ms verksamma ramtidkretsen l08 med avseende på tillståndsförändring. Dm ramtidkretsen l08 ej har förändrat tillstånd, väljes NEJ-grenen 505 för återgång längs banan 507 till blocket 50l.
I annat fall väljes JA-grenen 506 till beslutsblocket 5l0. Om radiotelefonen be- finner sig i tillståndet för nummertagning, väljes JA-grenen 5ll till blocket 513.
Siffrorna hos det tagna numret överföras till radions övervakningsenhet l5 via nummer- tagningspulsledningen 83. Förhållandet mellan slutning och brytning för de tagnac siffrorna på nummertagningspulsledningen 83 regleras noggrannt av klykanordningens dator 40. I annat fall väljes NEJ-grenen 5l2 till blocket 5l4. Därefter stegas ramräknaren fram och programmet fortsätter till nästa sekvensiella ram längs banan 508. 0m ramräknaren är i tillståndet l fortskrider programmet längs banan 508 till ramen l, såsom visas i blocket 523. Därefter verksamgöres sifferstyrdrivkretsen 92 för klykanordningens tillståndspresentationsenheter 58 för tändning av till- stândspresentationsenheterna 58 i enlighet med datan från presentationsdrivenheterna 56. Detta steg representeras medelst blocket 524. Vid fortsättning till blocket 525 samplas data från handmikrotelefonens dator 20 på C-bussledningarna 41. Hand- mikrotelefonens data underkastas eliminering av störningar och lagras för efter- . följande uppdatering av radiotelefonens styrtillstånd. Därefter testas övervaknings- enhetens upptagetledning l04 i beslutsblocket 530. Om upptagetledningen l04 är verksamgjord, väljes JA-grenen 53l till blocket 533, där upptagetindikatorn l53 tändes. I annat fall väljes NEJ-grenen 532 till beslutsblocket 534. Om handmikro- telefonens tryck-för-tal-tryckknapp l36 har verksamgjorts väljes JA-grenen 535 till blocket 537,där radions sändarindikator l20 tändes. I annat fall väljes grenen 536 för återgång längs banan 507 till blocket 501.
Om ramräknaren är i tillståndet 2 väljes banan 508 till ramen 2, såsom visas i blocket 520. Därefter verksamgöres sifferstyrdrivenheten 92 för kanalpresentations- enhetens 57 tiotalssiffra för tändning av tiotalssiffran i enlighet med datan från presentationsdrivenheten 56, varvid detta steg representeras medelst blocket 52l. Vid fortsättning till blocket 522 samplas övervakningsenhetens dataledningar av klykanordningens dator 40. övervakningsenhetens data underkastas eliminering _ av störningar och lagras av klykanordningens dator 40 för efterföljande uppdatering av radiotelefonens styrtillstånd. Programmet fortsätter sedan till beslutsblocket 530 såsom beskrivits tidigare för ramen l. då P 7301140-o Om ramräknaren är i tillståndet 3 väljes banan 508 till ramen 3, såsom visas i blocket 515. Vid fortsättning till blocket 516 verksamgöres sifferstyrdrivenheten . 92 för kanalpresentationsenheternas 57 entalssiffra för att tända entalssiffran i enlighet med datan från presentationsdrivenheterna 56. Därefter samplas klyk- anordningens tryckknappar 45 av klykanordningens dator 40, vilket anges medelst blocket 517. Den data, som representerar tillstánden hos klykanordningens tryck- knappar 45, underkastas eliminering av störningar och lagras av klykanordningens dator 40 för efterföljande uppdatering av radiotelefonens styrtillstând. Programmet fortsätter sedan till beslutsblocket 530, vilket tidigare beskrivits för ramen l.
Om ramräknaren är i tillståndet 4 väljes banan 508 till ramen 4, såsom visas i blocket 550. Vid fortsättning till beslutsblocket 551 kommer, om radiotelefonen är ställd i tillståndet sökning, JA-grenen 552 att väljas till blocket 554, där tillgång erhålles till nästa tillgängliga radiokanal. I annat fall väljes NEJ- grenen 553 till blocket 555. Klykanordningens dator 40 överför då aktuellt radio- kanalnummer till dataminnes 72 via A-bussledningarna ll2. Kanalväljardataledningarna 81 från dataminnet 72 är anslutna till frekvenssyntetisatorn 16 för att bestäma radiokanalens frekvens. Därefter adresseras det högsta radiokanalnumret i diod- matrisen 70 av A-bussledningarna 112 och läses in i klykanordningens dator 40 via D-bussledningarna 112. Detta representeras medelst blocket 556. Programmet återgår sedan längs banan 507 till blocket 501. Om ramräknaren är i tillståndet 5 väljes banan 508 till ramen 5, såsom visas i blocket 540. Därefter âterställes ramräknaren till ramen 0, vilket âskådliggöres i blocket 541. Vid fortsättning till besluts- blocket 542 kommer, om radiotelefonen befinner sig i tillståndet sökning, JA-grenen 543 att väljas till blocket 554, där tillgång till nästa tillgängliga radiokanal erhålles. I annat fall väljes NEJ-grenen 544 till blocket 545. Klykanordningens dator 40 matar dataminnet 52 med aktuell data, som skall överföras till handmikro- telefonens dator 20 pà C-bussledningarna 41, och matar dataminnet 55 med aktuella tillstånd för övervakningsenhetens styrsignal. Programmet återgår sedan längs banan 507 till blocket 501.
Dvan beskrivna utföringsformer är avsedda att tjäna som illustrationer på det till grund för uppfinningen liggande principerna. Följaktligen kan andra ut- föringsformer föreslås av fackmän inom området utan att man avlägsnar sig från den grundläggande tanken för uppfinningen. Exempelvis kan den första styrenheten och den andra styrenheten vara sammanförda till en enda styrenhet. En sådan sammanslagen styrenhet och minnesenhet kan vara belägen antingen i handmikrotelefonen 10, klyk- anordningen ll eller radion 13. På samma vis kan den första minnesenheten, vilken hänför sig till den första styrenheten, vara belägen i klykanordningen, vilken hänför sig till den andra styrenheten. Den belysande utföringsformen av uppfinningen innefattar en dator 20 i handmikrotelefonen 10 och en dator 40 i klykanordningen ll.
Minnesenheten för lagring av de tagna numrena kan ingå i endera handmikrotelefonens 7801140-0 w dator 20 eller klykanordningens dator 40. Funktionerna för dessa tvâ datorer kan vara sammanslagna till en dator, som är belägen i antingen handmikrotelefonen l0, klykanordningen ll eller radion 13.
Det torde vidare inses att uppfinningen med fördel kan utnyttjas inom en mångfald olika kommunikationssystem. Exempelvis kan komunikationsstationen enligt uppfinningen användas vid radiotelefoner, kombinerade radiosändare och -mottagare och trâdbundna telefonsystem. lill följd av den lagrade programmkontrollens flexi- bilitet, kan kommunikationsstationen enligt uppfinningen lätt inrymma de karak- teristiska signalleringssätten för de olika kommunikationssystemen.

Claims (33)

10 15 20 25 30 35 40 78Û114Ü-Ü l7 PATENTKRAV
1. l. Styrkretsanordning för en radiotelefonstation försedd med en sändare, en mottagare, en övervakningsenhet för åstadkommande av övervakningssignaler mellan radiotelefonstationen och en basstation, en klykanordning och en handmikrotelefon med en nummertagare av tryckknappstyp för inmatning av siffrorna i ett telefon- nummer, k ä n n e t e c k n a d av att styrkretsanordningen innefattar en första datoranordning med ett första minne för lagring av ett första styr- program, och ett andra minne, varvid den första datoranordningen är belägen i hand- mikrotelefonen och är inrättad för mottagning av ett inmatat telefonnummer, omvand- ling av det mottagna telefonnumret till ett tillhörande kodat telefonnummer samt lagring av detta kodade telefonnummer i det andra minnet, en andra datoranordning med ett tredje minne för lagring av ett andra styr- program, en databussanordning med åtminstone en dataledning för koppling av den första datoranordningen till den andra datoranordningen, en på handmikrotelefonen belägen sändningsströmställare, varvid den första datoranordningen är pâverkbar i beroende av en verksamgöring av sändningsström- ställaren för att från det andra minnet utläsa det lagrade, kodade telefonnumret och i följd koppla siffrorna hos det utlästa kodade telefonnumret till datorbuss- anordningen, och varvid den andra datoranordningen är inrättad att mottaga siffrorna hos det kodade telefonnumret från datorbussanordningen och pulsa ut de mottagna siffrorna.hos det kodade telefonnumret till övervakningsenheten.
2. Styrkretsanordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den första och den andra datoranordningen utgöres av första och andra mikrodatorer.
3..Styrkretsanordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att den andra datoranordningen också innefattar ett läsminne för lagring av förutbe- stämd data för det andra lagrade programet.
4. Styrkretsanordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att den förutbestämda datan innefattar en lista på föredragna radiokanaler för det andra lagrade programmet.
5. Styrkretsanordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att den förut- bestämda datan innefattar en lista på numeriska konstanter för det andra lagrade programmet.
6. Styrkretsanordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att den förutbestämda datan innefattar en lista på föredragna funktioner för det andra lagrade programmet.
7. Styrkretsanordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att läs- minnet innefattar en diodmatris, varvid den andra datoranordningen är inrättad att fråga diodmatrisen vad avser närvaron eller frånvaron av dioder för att bestämma den förutbestämda datan för det andra lagrade programmet.
8. Styrkretsanordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att lO l5 20 25 30 fw 40 7801140-0 l8 I den andra datoranordningen innefattar en kretsanordning förgmottagning av ettwl inkonmande anrop från en annan station.
9. Styrkretsanordning enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d av att krets- anordningen för mottagning av inkommande anrop innefattar en ringgeneratorkrets för åstadkommande av en hörbar indikering om inkommande anrop.
10. Styrkretsanordning enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d av att krets- anordningen för mottagning av inkommande anrop innefattar en sekundär anropsindi- kerande anordning för åstadkommande av en hörbar indikering av ett inkommande anrop utanför stationen.
11. ll. Styrkretsanordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att klykanordningen innefattar en strömställare för avlyft handmikrotelefon inrättad att verksamgöra sändaren utan att handmikrotelefonen avlägsnas från klykanordningen.
12. Styrkretsanordning enligt krav ll, k ä n n e t e c k n a d av att ett telefonnummer är inrättat att inmatas utan att handmikrotelefonen avlägsnas från klykanordningen.
13. l3. Styrkretsanordning enligt något av krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att handmikrotelefonen innefattar ett flertal första strömställare och klyk- anordningen innefattar ett flertal andra strömställare, att den första datoranord- ningen är programmerad att sända tillståndet för de första strömställarna till den andra datoranordningen, och att den andra datoranordningen är programmerad för att sända tillståndet för de andra strömställarna till den första datoranord- ningen.
14. l4. Styrkretsanordning enligt något av krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att den andra datoranordningen är belägen i handmikrotelefonen.
15. l5. Styrkretsanordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att átersända det kodade telefonnumret till den andra datoranordningen i be- roende av en efterföljande verksamgöring av sändningsströmställaren.
16. l6. Styrkretsanordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att lagra en förutbestämd pauskod i det andra minnet mellan ett första tele- fonnummer, som har minst en siffra, och ett andra telefonnummer i beroende av verk- samgöring av sändningsströmställaren efter det att det första telefonnumret har inrättats, när styrkretsanordningen är i tillståndet klyka pâ.
17. l7. Styrkretsanordning enligt krav lö, k ä n n e t e c k n a d av att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att sända det första telefonnumret till den andra datoranordningen i beroende av en första verksamgöring av sändaromkopplaren och sända det andra telefonnumret till den andra datoranordningen i beroende av en andra verksamgöring av sändarom- kopplaren, när styrkretsanordningen är i tillståndet klyka av. l0 l5 20 25 30 35 40 w 7so114o-o
18. Styrkretsanordning enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att uppsättningen första strömställare innefattar en raderingsströmställare och att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att radera det lagrade, tillhörande kodade telefonnumret från det andra minnet i beroende av verksamgöring av raderingsströmställaren.
19. Styrkretsanordning enligt krav 18, k ä n n e t e c k n a d av att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att avsluta sändningen av det tillhörande kodade telefonnumret till den andra datoranordningen samt det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att avsluta sändningen av det tillhörande kodade telefonnumret genom påverkan i beroende av verksamgöring av raderingsström- ställaren.
20. Styrkretsanordning enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en första visuell indikeringsanordning anordnad på handmikrotele- fönen och att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att visuellt presentera siffrorna hos det inmatade telefon- numret i den första indikeringsanordningen.
21. 2l. Styrkretsanordning enligt krav 20, k ä n n e t e c k n a d uppsättningen första strömställare innefattar en nummerströmställare och att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att med en siffra åt gången inmata siffrorna hos det inmatade telefonnumret till den första indikeringsanordningen i beroende av upprepad verksamgöring av av att nummerströmställaren.
22. Styrkretsanordning enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen andra strömställare innefattar en lagringsströmställare, att den andra datoranordningen har ett fjärde minne, och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att lagra ett flertal telefon- nummer i det fjärde minnet, varvid vart och ett av telefonnumren är inrättade att lagras i ett förutbestämt utrymme i det fjärde minnet i beroende av verksamgöring av lagringsströmställaren.
23. Styrkretsanordning enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att uppsättningen andra strömställare innefattar en lagringsströmställare och att det första lagrade programmet är inrättat att påverka den första datoranordningen till att lagra ett flertal telefonnummer i det andra minnet, varvid vart och ett av telefonnumren är inrättade att lagras i ett förutbestämt utrymme i det andra minnet i beroende av verksamgöring av lagringsströmställaren.
24. Styrkretsanordning enligt krav 22 eller 23, k ä n n e t e c k n a d av att uppsättningen av första strömställare innefattar en minnesströmställare, att det första eller andra lagrade programmet är inrättat att påverka den första resp. andra datoranordningen att återkalla den lagrade uppsättningen av telefonnummer l0 l5 20 25 30 35 40 7801140-0 20 från de förutbestämda utrymmena i det andra eller fjärde minnet i beroende av verk- samgöring av minnesströmställaren.
25. Styrkretsanordning enligt något av krav 22, 23 och 24, k ä n n e t e c k- n a d av att ett telefonnummer med minst en siffra, som inmatats efter verksam- göringen av minnesströmställaren, är inrättat att välja det förutbestämda utrymme i det andra resp. det fjärde minnet, från vilket ett lagrat telefonnummer hämtas ut.
26. Styrkretsanordning enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen andra strömställare innefattar en klykströmställare, att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att i beroende av verksamgöring av klykströmställaren, när handmikrotelefonen avlägsnas från klykan, välja en icke upptagen radiokanal från ett flertal förutbestämda radiokanaler. i
27. Styrkretsanordning enligt krav 26, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en andra visuell indikeringsanordning anordnad i klykanordningen och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranord- ningen till att visuellt presentera den valda radiokanalen i den andra indikerings- anordningen.
28. Styrkretsanordning enligt krav 27, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen första strömställare innefattar en kanalströmställare och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att i den andra indikeringsanordningen presentera efter varandra följande radiokanaler hos uppsättningen förutbestämda radiokanaler i beroende av upprepad verksamgöring av kanalströmställaren.
29. Styrkretsanordning enligt krav 26, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen andra strömställare innefattar en kanallagringsströmställare, att den andra datoranordningen har ett fjärde minne, och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att lagra ett flertal förutbestämda radiokanaler i det fjärde minnet, varvid var och en av de förut- bestämda radiokanalerna är inrättad att lagras i ett förutbestämt utrymme i det fjärde minnet i beroende av en verksamgöring av kanallagringsströmställaren.
30. Styrkretsanordning enligt krav 29, k ä n n e t e c k n a d av att uppsättningen andra strömställare innefattar en raderingsströmställare och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att radera de lagrade förutbestämda radiokanalerna från det fjärde minnet i beroende av en verksamgöring av raderingsströmställaren. '
31. 3l. Styrkretsanordning enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen andra strömställare innefattar en nyckelströmställare och att den första datoranordningen och den andra datoranordningen är inrättade att hållas återställda i ett beredskapstillstånd tills dess att nyckelströmställaren verk- 10 7801140-0 21 samgöres samt att det första och det andra lagrade programmets arbete är inrättat att startas, när nyckelströmställaren verksamgöres.
32. Styrkretsanordning enligt krav l3, k ä n n e t e c k n a d av att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att åstadkomma drifttillstånd för ett inre område, ett yttre område och manuell drift för radiotelefonstationen.
33. Styrkretsanordning enligt krav 32, k ä n n e t e c k n a d av att upp- sättningen andra strömställare innefattar en tillståndsströmställare och att det andra lagrade programmet är inrättat att påverka den andra datoranordningen till att i beroende av efter varandra följande verksamgöringar av tillståndsströmställa- ren växla mellan drifttillstånden för inre omrâde, yttre omrâde och manuell drift. ANFÖRDA PUBLIKATIONER:
SE7801140A 1977-04-01 1978-01-31 Styrkretsanordning for en radiotelefonstation SE422267B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/783,888 US4122304A (en) 1977-04-01 1977-04-01 Control circuitry for a radio telephone

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7801140L SE7801140L (sv) 1978-10-02
SE422267B true SE422267B (sv) 1982-02-22

Family

ID=25130720

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7801140A SE422267B (sv) 1977-04-01 1978-01-31 Styrkretsanordning for en radiotelefonstation

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4122304A (sv)
JP (1) JPS53146506A (sv)
CA (1) CA1096943A (sv)
DE (1) DE2741616A1 (sv)
DK (1) DK482077A (sv)
FR (1) FR2386208B1 (sv)
GB (1) GB1552054A (sv)
NL (1) NL7712597A (sv)
SE (1) SE422267B (sv)

Families Citing this family (61)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4354252A (en) * 1977-09-27 1982-10-12 Motorola, Inc. Programmable digital data terminal for mobile radio transceivers
US4277651A (en) * 1978-09-13 1981-07-07 Basic Incorporated Telephone dialer
JPS5544624A (en) * 1978-09-25 1980-03-29 Nec Corp Information input/output unit
US4220820A (en) * 1978-10-02 1980-09-02 Motorola, Inc. Control circuitry for a radio telephone
US4400585A (en) * 1979-11-30 1983-08-23 Motorola, Inc. Method and apparatus for automatically attempting to seize a radio channel in a multichannel communication system
US4324954A (en) * 1980-05-30 1982-04-13 Western Electric Company, Incorporated Dialing circuits and methods for electronic telephone sets
US4503513A (en) * 1980-08-04 1985-03-05 General Motors Corporation Radio receiver system including a control unit and a remote unit
US4486624A (en) * 1980-09-15 1984-12-04 Motorola, Inc. Microprocessor controlled radiotelephone transceiver
US4398265A (en) * 1980-09-15 1983-08-09 Motorola, Inc. Keyboard and display interface adapter architecture
US4390963A (en) * 1980-09-15 1983-06-28 Motorola, Inc. Interface adapter architecture
US4434461A (en) 1980-09-15 1984-02-28 Motorola, Inc. Microprocessor with duplicate registers for processing interrupts
DE3130408A1 (de) * 1981-07-31 1983-02-17 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und anordnung zur durchffuehrung eines gruppenrufes mit und ohne standortbedingung in zellularen mobilfunknetzen
US4421952A (en) * 1981-10-16 1983-12-20 Motorola, Inc. Multi-frequency busy signal synthesizing circuitry
US4400584A (en) * 1982-04-05 1983-08-23 Motorola, Inc. Speakerphone for radio and, landline telephones
DE3314557A1 (de) * 1983-04-21 1984-10-25 Albert Klein Funktechnik GmbH, 8944 Grönenbach Sende- und empfangsanordnung fuer den sprechfunkverkehr
DE3315625A1 (de) * 1983-04-29 1984-10-31 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Verfahren zum uebertragen von digitalen rufkennzeichen
DE3402597A1 (de) * 1984-01-26 1985-08-01 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Bediengeraet fuer mobile funkfernsprechgeraete
US4644352A (en) * 1984-03-30 1987-02-17 Casio Computer Co., Ltd. Radio wave data transmission watch device
US4713836A (en) * 1984-07-06 1987-12-15 Nec Corporation Telephone set structure having a member capable of being inserted in invertible position
US4674111A (en) * 1984-09-18 1987-06-16 Harris Corporation Method and apparatus for automatic dialing in mobile radio telephone systems
US4775997A (en) * 1984-09-18 1988-10-04 Metrofone, Inc. System for interfacing a standard telephone set with a radio transceiver
JPH0773315B2 (ja) * 1985-02-21 1995-08-02 ソニー株式会社 電話装置
WO1987000718A1 (en) * 1985-07-19 1987-01-29 Custom Product Development Pty. Ltd. Mobile telephone system
AU577709B2 (en) * 1985-07-19 1988-09-29 Celcom Cellular Pty. Ltd. Interface for mobile telephone system
DE3616368C2 (de) * 1986-05-15 1994-08-04 Ackermann Albert Gmbh Co Verfahren und Vorrichtung zum Anwählen eines Fernsprechteilnehmers mit einer mobilen Funkfernsprecheinrichtung, insbesondere einem in einem Kraftfahrzeug eingebauten Autotelefon
US4922517A (en) * 1987-04-08 1990-05-01 Metrofone, Inc. System for interfacing a standard telephone set with a radio transceiver
US4843621A (en) * 1987-04-24 1989-06-27 Motorola, Inc. Speakerphone using digitally compressed audio to detect acoustic feedback
US4882745A (en) * 1987-05-08 1989-11-21 Silver Alan H Cordless headset telephone
US4852146A (en) * 1987-06-04 1989-07-25 Steven L. Hathcock Auxiliary dialing system for mobile telephones
JPS648733A (en) * 1987-06-30 1989-01-12 Mitsubishi Electric Corp Portable radio communication equipment
FR2634610B1 (fr) * 1988-07-25 1990-10-26 France Etat Terminal de telecommunication a commande de fonctions perfectionnee
JPH02174448A (ja) * 1988-12-27 1990-07-05 Sony Corp 電話機
US5839051A (en) * 1989-03-17 1998-11-17 Technophone Limited Host radio telephone to directly access a handset NAM through a connecter without requiring the handset controller to be employed
US5259018A (en) * 1989-03-17 1993-11-02 Technophone Limited Radio telephone system having a handset adapted to be removably connected and containing a NAM for storing a telephone number identifying the handset
US5117450A (en) * 1989-05-10 1992-05-26 Motorola, Inc. Cellular telephone with standard telephone set
US4959851A (en) * 1989-05-10 1990-09-25 Motorola, Inc. Dialing features for cellular telephone with standard telephone set
US5010399A (en) 1989-07-14 1991-04-23 Inline Connection Corporation Video transmission and control system utilizing internal telephone lines
US6243446B1 (en) 1997-03-11 2001-06-05 Inline Connections Corporation Distributed splitter for data transmission over twisted wire pairs
US5109402A (en) * 1989-09-13 1992-04-28 Novatel Communications, Ltd. Bus for a cellular telephone
US5175759A (en) * 1989-11-20 1992-12-29 Metroka Michael P Communications device with movable element control interface
DE4015195A1 (de) * 1990-05-11 1991-11-14 Goa General Office Activities Zusatzgeraet fuer ein funkgeraet zum erzeugen und/oder empfangen eines selektiven sende- bzw. empfangssignals
US5444763A (en) * 1993-06-17 1995-08-22 Research In Motion Limited Translation and connection device for radio frequency point of sale transaction systems
TW249877B (sv) * 1993-11-23 1995-06-21 Bellsouth Int Inc
US6819916B1 (en) 1993-11-23 2004-11-16 Bellsouth Intellectual Property Corporation Memory device for a cellular telephone
AU687996B2 (en) 1994-02-24 1998-03-05 Gte Wireless Service Corporation Cellular radiotelephone system with remotely programmed mobile stations
EP0746953B1 (en) 1994-02-24 2004-04-21 GTE Wireless Service Corporation Cellular radiotelephone with dialed number analysis
US6453178B1 (en) 1994-02-24 2002-09-17 Gte Wireless Service Corporation Radiotelephone operating method with connected NPA dialing analysis
US5541980A (en) * 1994-10-27 1996-07-30 Cobra Electronics Corporation Cordless telephone/radio-monitoring system
US6035191A (en) * 1994-11-30 2000-03-07 Motorola, Inc. Standby operation in a wireless communication device
US7088990B1 (en) 1996-02-26 2006-08-08 Nokia Mobile Phones, Ltd. Communication network terminal supporting a plurality of applications
US5884148A (en) * 1996-07-08 1999-03-16 Omnipoint Corporation Wireless local loop system and method
US5913176A (en) * 1997-04-14 1999-06-15 Jrc Canada Inc. System for virtual connection to dedicated PSTN lines
US6085080A (en) * 1997-06-26 2000-07-04 Nokia Mobile Phones Limited Rejection of incoming and outgoing calls in WLL terminal
US7463863B1 (en) * 1997-08-08 2008-12-09 Agere Systems, Inc. Wireless terminal adapted for detachably connecting with a radio
US6580906B2 (en) * 1997-12-10 2003-06-17 Intel Corporation Authentication and security in wireless communication system
US6526026B1 (en) * 1997-12-10 2003-02-25 Intel Corporation Digit transmission over wireless communication link
US6208627B1 (en) * 1997-12-10 2001-03-27 Xircom, Inc. Signaling and protocol for communication system with wireless trunk
US6097817A (en) * 1997-12-10 2000-08-01 Omnipoint Corporation Encryption and decryption in communication system with wireless trunk
US8165028B1 (en) 1997-12-10 2012-04-24 Intel Corporation Monitoring in communication system with wireless trunk
US6532279B1 (en) 1999-06-11 2003-03-11 David D. Goodman High-speed data communication over a residential telephone wiring network
US6591114B1 (en) 2000-02-24 2003-07-08 Qualicom Systems, Inc. Fixed cellular communications system

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2794972A (en) * 1952-11-05 1957-06-04 Gen Telephone Lab Inc Selective signalling system
US3458664A (en) * 1965-10-14 1969-07-29 Motorola Inc Control unit for mobile radio telephone system
AT338877B (de) * 1969-07-23 1977-09-26 Sits Soc It Telecom Siemens Fernmeldesystem mit einer anzahl von zweirichtungskanalen, von denen jeweils einer nur wahrend der dauer der verbindung zwischen wenigstens zwei sende-empfangs-geraten belegt ist
US3760121A (en) * 1970-12-28 1973-09-18 Electronic Arrays Telephone dialer with arithmetic calculation capability and visual display of digits
US3912875A (en) * 1972-04-03 1975-10-14 Paul Katz Radio-telephone communication system
US3898390A (en) * 1973-05-15 1975-08-05 Martin Marietta Corp Multiple zone communications system and method
US4028500A (en) * 1973-05-15 1977-06-07 Martin Marietta Corporation Mobile unit supervisory control sequencer and method
US3906166A (en) * 1973-10-17 1975-09-16 Motorola Inc Radio telephone system
GB1524028A (en) * 1974-10-22 1978-09-06 Standard Telephones Cables Ltd Repertory dialler
US4032844A (en) * 1974-12-28 1977-06-28 General Research Of Electronics, Inc. Combination microphone, speaker, and control unit for a radio transceiver
US4012601A (en) * 1975-04-04 1977-03-15 Texas Instruments Incorporated Automatic pushbutton dial assembly for a subscriber telephone
US4011414A (en) * 1975-04-04 1977-03-08 Texas Instruments Incorporated Automatic dial system for a subscriber telephone

Also Published As

Publication number Publication date
DE2741616C2 (sv) 1987-12-03
DK482077A (da) 1978-10-02
JPS53146506A (en) 1978-12-20
GB1552054A (en) 1979-09-05
FR2386208B1 (fr) 1985-09-13
SE7801140L (sv) 1978-10-02
US4122304A (en) 1978-10-24
DE2741616A1 (de) 1978-10-05
NL7712597A (nl) 1978-10-03
FR2386208A1 (fr) 1978-10-27
CA1096943A (en) 1981-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE422267B (sv) Styrkretsanordning for en radiotelefonstation
US4220820A (en) Control circuitry for a radio telephone
US4119810A (en) Pushbutton telephone apparatus with automatic dialing and combinational sequential control signalling capabilities
GB2158678A (en) Telephone paging systems
US4736410A (en) Telephone equipment for reduced key operations
US4223183A (en) Telephone controlled order entry system
US4517409A (en) Method for checking function states in key telephone system
CA2144744C (en) Circuit and method for automatic memory dialing
US5153912A (en) Data communication apparatus
JPS58107770A (ja) フアクシミリ装置
US4864602A (en) PABX-connected facsimile machine
US4944000A (en) Semiconductor integrated circuit for a telephone dialer including a wait-pause circuit
JPH11187434A (ja) ボタン電話装置
US6047048A (en) Remote controlled auto-dialer handset
JP2624871B2 (ja) ファクシミリ装置
KR100228067B1 (ko) 자동차 내비게이션 시스템을 이용한 카폰과 그 제어방법
JP2789795B2 (ja) ボタン電話装置
JPS62285560A (ja) デ−タ通信端末装置
JP2537173B2 (ja) 電話交換システム
GB2023966A (en) Telephone subscriber's apparatus
KR920011154A (ko) 다기능 전화기에 있어서 부재시 전화번호 기억표시 및 자동 다이얼링 장치와 그 방법
KR100724409B1 (ko) 통신 단말의 단축 키 등록 방법과 상기 단축 키를 이용한통신 방법과 상기 단축 키를 저장하는 기억 장치
GB2351204A (en) Electronic telephone directory access using vocal and manual inputs.
JPH1013541A (ja) コールパーク制御装置
JP2963167B2 (ja) 発信先検索装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7801140-0

Effective date: 19890425

Format of ref document f/p: F