SE420326B - Sett att avlegsna as eller as och sb och/eller bi fran en sur losning av svavelsyra - Google Patents

Sett att avlegsna as eller as och sb och/eller bi fran en sur losning av svavelsyra

Info

Publication number
SE420326B
SE420326B SE7808940A SE7808940A SE420326B SE 420326 B SE420326 B SE 420326B SE 7808940 A SE7808940 A SE 7808940A SE 7808940 A SE7808940 A SE 7808940A SE 420326 B SE420326 B SE 420326B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
solution
added
sulfuric acid
concentration
arsenic
Prior art date
Application number
SE7808940A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7808940L (sv
Inventor
S Murakita
A Ohta
S Narahara
Original Assignee
Sumitomo Metal Mining Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sumitomo Metal Mining Co filed Critical Sumitomo Metal Mining Co
Publication of SE7808940L publication Critical patent/SE7808940L/sv
Publication of SE420326B publication Critical patent/SE420326B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/69Sulfur trioxide; Sulfuric acid
    • C01B17/90Separation; Purification
    • C01B17/908Removal of antimony or bismuth
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/69Sulfur trioxide; Sulfuric acid
    • C01B17/90Separation; Purification
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/69Sulfur trioxide; Sulfuric acid
    • C01B17/90Separation; Purification
    • C01B17/907Removal of arsenic
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S204/00Chemistry: electrical and wave energy
    • Y10S204/13Purification and treatment of electroplating baths and plating wastes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

7808940-6 Vid en sådan metod då de ovan nämnda föroreningarna av- lägsnas tillsammans med koppar kommer emellertid koppar som frigjorts från lösningen att nödvändigtvis innehållas i slam- met och det är därför nödvändigt att ombohandlavslammet som förberedande steg för att smälta koppar. Sålunda är denna me- tod ej tillfredsställande som metod att avskilja de ovan nämn- da föroreningarna ut ur systemet.
Om en neutraliserande metod, där natriumkarbonat eller liknande tillsättes lösningen användes, kommer förbrukningen av fri svavelsyra och föroreningen av de heterogena metalljo- nerna (såsom Na++ och Ca++) i lösningen att öka. Sålunda är detta ej ett lämpligt sätt att rena kopparelektrolyten.
Vidare överväges tillämpning av en analytisk kemisk me- tod, där vätesulfid blâses in i lösningen för att utskilja arsenik och andra föroreningar som sulfider.
Vid ett sådant fall kommer koppar att samtidigt utfäl- las och kommer att innehållas i utfällningen. Därför är det nödvändigt att vid en sådan reningsmetod taga hänsyn till ba- lansen mellan kopparkoncentrationen och svavelsyrakoncentratio- r nen i elektrolyten.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstad- komma ett helt nytt och fördelaktigt sätt att avlägsna As, el- ler As och Sb och/eller Bi från sur lösning av svavelsyra med en fri svavelsyrakoncentration av mindre än 700 g/l, enligt vilket sätt arsenik, antimon obh vismut kan utfällas utan att påverka koncentrationen av sådana andra komponenter såsom kop- parjoner och fri svavelsyra, varigenom den erhållna utfällnin- gen ej innehåller sådana tunga metaller som koppar, varvid de ovan nämnda förorenande elementen effektivt och verksamt kan tagas ut ur systemet utan att behöva upprepa det hela vid för- behandling för smältningen. _ För att uppnå detta ändamål uppvärmes enligt föreliggande uppfinning sådan sur lösning av svavelsyra såsom en koppar- elektrolyt innehållande åtminstone arsenik och eventuellt även antimon och/eller vismut som föroreningar till över 50°C, endera eller en blandning av såväl Sb2O3 och Bi2O3 tillsättes och blandas med lösningen och den erhållna utfällningen sqgnænas för att avlägs- 7808940-6 -..up- r na föroreningarna.
Uppfinnarna har kommit fram till föreliggande uppfin- ning genom att upptäcka ett nytt faktum att då endera eller en blandning av såväl Sb203 och Bi203 tillsättes och blandas med en kopparelektrolyt kommer sådana tillsatser omedelbart att lö- sas upp i lösningen och kommer sedan att alstra en vit utfäll- ning tillsammans med arsenik, antimon och vismut i lösningen och koncentrationen av dessa komponenter i lösningen kommer snabbt att minska.
Ju högre temperaturen på lösningen ju högre reaktions- hastighet inställer sig vid denna utfällningsreaktion. Vid om- kring 50° C kommer allmänt alstringen av utfällningen att iakt- tas men hastigheten kommer att vara låg. över 600 C är reak- tionens fortskridande anmärkningsvärd. Ju större mängder man tillsätter av Sb2O3 och Bi203 ju högre blir reaktionshastighe- ten och ju större mängderna avlägsnade föroreningar. När det gäller Sb2O3, om lösningstemperaturen är 900 C och 600 C res- pektive kommer emellertid med tillsats av mer än 3 och 5 g/1 tillräckligt anmärkningsvärda effekter att erhållas. När det gäller Bi2O3 kommer om lösningstemperaturen är90°C och 60° C respektive tillsats av mera än 3 och 10 g/l verkningarna att bli anmärkningsvärda.
Som tillsatsen, förutom ren Sb2O3 och Bi2O3 och en blandning av båda kan Sb2O3 innehållande viss förorening såsom antimonoxid utvunnen från en avrykningsugn verksamt användas i ett behandlingssteg vid behandling av anodslamm erhållet vid elektrolytisk raffinering av koppar.
Vid tillsats av Sb203 och Bi203 kan de tillsättas i form av pulver, men om de rivas 1 förväg med vatten eller den tillsatta lösningen och därefter tillsättes kommer kontakten med den tillsatta lösningen att verka särskilt effektivt och snabbt.
Vid sättet enligt föreliggande uppfinning kan sättet tillämpas ej endast på en kopparelektrolyt utan även på en sur lösning av svavelsyra som innehåller arsenik eller liknande.
Om emellertid den fria svavelsyrakoncentrationen i lösningen blir högre, kommer restkoncentrationen av en sådan tillsatt .7808940-6 :lä komponent såsom antimon efter framställningen av utfällningen att vara högre, arsenik och sådan komponent som ej tillsättes som vismut eller antimon kommer att avlägsnas men som ett re- sultat kommer koncentrationen av den tillsatta komponenten ha en tendens att öka. Då den fria svavelsyrahalten överskrider 700 g/1 ehuru beroende på mängden tillsatt Sb2O3 eller liknan- de och på arsenikkoncentrationen i lösningen kommer den totala koncentrationen av arsenik, antimon och vismut i lösningen fö- re det att Sb2O3 eller liknande tillsättes och den totala kon- centrationen av dem i lösningen, då 6 timmar förflutit efter tillsatsen att vara i huvudsak lika med varandra. Vidare då den fria svavelsyrahalten när 900 g/l kommer den tillsatta Sb2Q3 eller liknande att upplösas men kommer ej att förorsaka en reaktion som alstrar en utfällning. Därför är det nödvän- digt att lösningen på vilken sättet enligt uppfinningen kan tillämpas ha en koncentration på fri svavelsyra av mindre än 700 g/1.
Då koncentrationen av arsenik i lösningen är mindre än omkring 3 g/l, ehuru beroende på lösningstemperaturen och mäng- derna tillsatta Sb2O3 och Bi203, kommer reaktionshastigheten att avta och det är ej önskvärt i praktiken. I sådant fall, om koncentrationen av arsenik i lösningen höjes i förväg genom ett sådant sätt som att tillsätta arseniksyra (H3AsO4) till lösningen och det redan beskrivna sättet användes, kommer reak- tionen att vara i stånd att effektivt påskyndas och ändamålet kommer att kunna uppnås.
Om endera eller en blandning av både Sb2O3 och Bi2O3 tillsättes och blandas med en kopparelektrolyt eller liknande vid ett sätt som beskrivits ovan, kommer dessa tillsatser att omedelbart upplösas i lösningen och koncentrationen av antimon och/eller vismut i lösningen kommer omedelbart att öka med tillsatsen, men sedan alstras en vit utfällning och koncentra- tionerna på arsenik, antimon och vismut i lösningen kommer al- la att sänkas omedelbart. Den sålunda erhållna vita utfällning- en kommer att vara grövre i kornstorlek, kommer att ha mycket go- da sedimenteringsegenskaper och filtreringsegenskaper och kom- mer lätt att kunna avskiljas. '7808940-6 Enligt sättet för föreliggande uppfinning, kan arsenik antimon och vismut utskiljas och avlägsnas utan att påverka koncentrationerna på sådana andra komponenter som t.ex. kop- parjoner och fri svavelsyra i lösningen och därför innehåller den erhållna vita fällningen ej koppar eller liknande och kan helt tagas ut ur systemet. Exempel på analysvärden på sådan vit utfällning visas i tabell l.
Tabell l Komponent As Sb Bi vikt i % 19,4 51,7 3,3 Genom att behandla den avskilda vita fällningen genom ett sådant känt förfarande som t.ex. ett sätt där arsenik se- lektivt extraheras med en utspädd alkalilösning, minskas åter- stoden och smältes och därefter förângas antimon och avskiljes och tillvaratages som Sb2Ö3, arsenik, antimon och vismut kan fraktionellt återvinnas. Den sålunda tillvaratagna Sb2O3 kan omigen användas som en tillsats vid sättet enligt föreliggande uppfinning.
Om vid sättet enligt föreliggande uppfinning arseniken i lösningen endast är trevärd, kommer reaktionens fortskridan- de att avsevärt försvåras men när det gäller en kopparelektro- lyt kommer arseniken till övervägande del att vara närvarande i lösningen i femvärdig form. Därför är det särskilt verksamt att tillämpa sättet enligt föreliggande uppfinning för att re- na en kopparelektrolyt.
Exempel på föreliggande uppfinning förklaras närmare i det följande: Exempel l l liter av en elektrolyt (50 g/l av Cu++, 10 g/l av Ni++ och 190 till 210 g/l fri svavelsyra) från ett elektroly- tiskt kopparraffineringssteg fylldes i en kolv. Sb2O3 i pul- verform tillsattes elektrolyten under det att den värmdes och omrördes i ett vattenbad med en magnetomrörare. Variationerna med tiden för koncentrationerna av arsenik, antimon och vismut 7838940-6 i lösningen under alstringen av en utfällning mättes vid värm- ningstemperaturerna och i förhållande till mängden tillsatt Sb2O3. Resultaten visas i tabell 2. _ Antimonkoncentrationen i lösningen steg en gång då den tillsatta Sb2O3 löste sig, men började att minska efter viss tid och samtidigt minskades koncentrationerna för arsenik och vismut. I detta fall, då lösningstemperaturen var 500 C och mängden tillsatt Sb2O3 var 10 g/l kunde man iakttaga att kon- centrationerna av arsenik och vismut obetydligt minskades ef- ter 6 timmar men koncentrationen för antimon minskades ej. Då lösningstemperaturen var 600 C med en mängd tillsats av 5 g/l och efter 6 timmar minskades koncentrationerna av såväl anti- mon och vismut avsevärt till lägre värden än deras koncentra- tioner i utgångslösningen. Ändamålet att avlägsna dessa kom- ponenter nåddes verksamt. Vid en tillsatt mängd av 10 g/l uppnåddes detta på kortare tid. Vid en lösningstemperatur av 900 C även vid en tillsatt mängd av 3 g/l visade sig kon- centrationerna för arsenik, antimon och vismut att vara lägre efter 4 timmar än i utgångslösningen. Det framgår därav att om temperaturen är högre kommer även små mängder av tillsatt Sb2O3 att vara verksamma. _ Inte i nâgotdera fallet kunde en variation av kon- centrationerna av koppar, fri svavelsyra och nickel iakttagas mellan utgângslösningen och lösningen efter reaktionens full- bordande. 7808940-6 Tabell 2 Lösnings- 0 O temperatur 50 C 60 C Mängd till- satt sb2o3 lo 9/1 3 9/1 5 9/1 Sammansätt- ning i lös- As Sb Bi As Sb Bi As Sb Bi ningen Utgångs- lösning 7,9 0,50 0,74 7,4 0,53 0,64 7,6 0,60 0,91 (q/1) efter 1 tim. " 1,07 0,71: 7,1 1,28 0,61 7,5 1,30 0,76 efter 2 tim. “ 1,07 0,68 " 1,52 0,58 7,4 1,46 0,68 efter 3 tim. " 1,08 0,68 " 1,56 0,56 7,2 1,51 0,62 efter 4 tim. " 1,11 0,68 6,9 1,52 0,55 7,1 1,53 0,58 efter 5 tim. " 1,07 0,69 " 1,52 0,52 7,1 1,36 0,58 efter 6 tim. 7,7 1,00 0,66 6,8 1,39 " 5,7 0,34 0,21 7898940-6 = = w.« = mm_o = ~m_° o«.Q m.w ~H.o mm.o m.« = mm.o = H~_o «m.o w»m «m.o «w.o w.w mH~o °«.o¶ o.m mQ.° ßm.Q m_« m~_° mm.o >.m wm.o mm.Q >_@ @~.Q m«.° o.m HH.o wm.o «.m Hm.° mw.° o.@ mm.° mm_~ w.@ ~m.o Hw.H = mm_° -.~ @.w «w_Q ~w.H w.@ >>.o mm.H fi.> mm_o @m.H = mw.° mH.~ 0.» @w.° om.H o.> Hw.o om_H ~.> wm.Q >«.H m_w om.° °w.° w.> Hm.° o@.° >_ß Hm.o ow_o >.> «w.o mm_o «.> fim am mm Hm nw mm Hm am mm flm am mm H\w OH H\m H\m M H\m OH o com u Qom fiwafløßßwmpuøwv N Hfiwnma 7808940-6 Exempel 2 Resultaten av prov genom att tillsätta Bi203 i pulver- form till kopparelektrolyt med användande av samma sätt som i exempel 1 visas i tabell 3.
Tabell 3 Mängd till- satt 131203 10 9/1 3 9/1 i 5 9/1 Sammansätt- ning i lös- As Sb Bi As Sb Bi As Sb Bi ningen Utgångs- lösning 6,9 0,51 0,62 7,5 0,52 0,63 7,5 0,52 0,62 (q/l) efter 1 tim. 6,4 0,21 ?,40 7,4 " 3,30 7,3 0,50 5,00 efter 2 tim. 5,1 0,09 3,32 7,3 0,51 " " 0,48 4,98 efter 3 tim. " 0,08 2,42 " " " " 0,47 " efter 4 tim. 4,8 " 1,69 " " " " 0,44 “ efter 5 tim. " 0,07 1,20 " " " 7,2 0,41 4,80 efter 6 tim. " " 0,92 " " " " 0,39 4,64 7868940-6 10 = = = w«.o = = wm.° = = ~m.o = = = . = Hm.o = = H>.o m~.o «_w m>.o = = mm.o = = o>.° ~H.c = ~fl_H m~_Q = HQ.H = w.« H«.° .= æ.« >ß.o mH.o = ~«.H >~_o >_w @~.H >°.o = mm.o = m.« fim_ø @H_o = >m.H om.o = ~m.H w°.° °.m -_H mo.o >.m ß~.H m~.o o.w m°.~ «m.o = o~.m m=.o¶ «.m ~>_o Qm.o m.> ~w.o Hm.o m.w ~@.° flm_° m_w ~w_° ~m.° m.> Hm mm mm flm am mm dm am wa flm am w« H\m ofi H\m m H\m M H\m OH u Qom o com .møflnuummuuøwv M Hfiwnma 7808940-6 ll Vid tillsats av Bi2O3, till och med vid en lösningstem- peratur av 500 C med en tillsatt mängd av 10 g/l minskades kon- centrationen av arsenik och antimon verksamt. Koncentrationen på vismut sänktes däremot ej till begynnelsekoncentrationen i utgångslösningen efter 6 timmar. Även vid en lösningstempera- tur av 60° C med en tillsatt mängd av 3 eller 5 g/l var reak- tionen långsam, men med en tillsatt mängd av 10 g/l minskades koncentrationerna av arsenik, antimon och vismut särskilt verk- samt. Då lösningstemperaturen höjdes till 90° C fortskred reak- tionen verksamt till och med med en tillsats av 3 g/l för ar- senik och antimon och vismutkoncentrationen minskades till un- der koncentrationen i utgångslösningen efter 6 timar. Med en tillsats av 5 g/l minskades koncentrationerna för arsenik, antimon och vismut till under deras koncentrationer i utgångs- lösningen inom 5 timmar. Med en tillsatt mängd av 10 g/l blev reaktionshastigheten högre och arsenik, antimon och vismut av- lägsnades på 2 timmar.
I vardera fallet iakttogs vidare att koncentrationerna för koppar, fri svavelsyra och nickel ej varierade mellan ut- gångslösningen och lösningen efter reaktionen.
Exemgel 3 Provningsresultaten när det gäller tillsättande av en blandning av Sb2O3 och Bi2O3 till en kopparelektrolyt genom att använda samma sätt som i exempel 1 och i det fall att antimon- oxid (87,l viktprocent Sb2O3, 64 viktprocent As, 35 viktpro- cent Pb, där resten utgjordes av andra ämnen), vilken oxid tillvaratagits i en antimonavrykningsugn i ett anodslammbehand- lingssteg vid elektrolytisk kopparraffinering tillsattes såsom visas i tabell 4.
I vardera fallet var lösningens temperatur 900 C, till- satsen förelåg i pulverform och mängden tillsats var 10 g/l. 1soa940-6 12 r Tabell 4 Slag av Blandning (90 Blandning (80 Utvunnen tillsats vikt-% Sb203 vikt-% Bi2O3 antimonoxid och 10 vikt-% och 20 vikt-% 31203) sb2o3) Sammansätt- _ ning i lös- As Sb Bi As Sb Bi As Sb Bi ningen utgångs- lösning 8,4 0,57 0,77 8,0 0,57 0,77 8,0 0,50 0,76 g/l efter 1 tim. 7,4 2,10 91,00 7,0 0,88 4,84 7,3 1,95 0,50 efter 2 tim. 7,3 2,39 0,93 6,- 0,59 3,26 4,8 0,35 0,11 efter 3 tim. 4,7 0,73 0,39 6,3 0,47 2,56 4,6 0,30 0,10 efter 4 tim. 3,7 0,42 0,29 6,0 0,38 1,80 4" 0,29 0,09 efter 5 tim. 3,6 “ " 5,8 0,34 1,30 "7 “ “ efter 6 tim. " “ “ 5,6 0,33 0,75 “ " " Det framgår att blandningen av Sb2O3 och Bi203 även var verksam för att avlägsna arsenik, antimon och vismut från.1ös- ningen liksom var fallet vid individuell tillsättning av var och en av dem. Vidare framgår det att den utvunna antimon- oxiden innehöll en avsevärd mängd andra komponenter än Sb203 som föroreningar men att i det fall den användes reaktionshas- tigheten var så hög så att den var verksam nog.
Samma förhållanden som iakttogs i exemplen 1 och 2 var att koncentrationerna på koppar, nickel och fri svavelsyra i lösningen ej varierade. t.- Exemgel 4 Man provade att tillsätta Sb2O3 till en kopparelektro- 13 7808940-6 lyt genom att använda samma sätt som i exempel 1. I detta fall revs pulverformig Sb203 i förväg med vatten eller med koppar- elektrolyten och tillsattes därefter. Resultaten framgår av tabell 5 jämfört med värdena i det fall att Sb203 tillsattes som pulver såsom i exempel l.
I vart och ett av fallen var mängden tillsatt 10 g/l och lösningstemperaturen var 90° C.
Tabell 5 Tillsats- Tillsats riven Tlllsats riven - Tillsats som sätt med vatten med lösningen pulver sammansätt- ning i lös- As Sb Bi As Sb Bi As Sb Bi ningen utgångs- lösning 7,4 0,50 0,72 8,0 0,50 0,74 7,6 0,60 0,90 9/1 efter 1 tim. 6,3 1,66 0,35 7,0 1,80 0,41 7,0 2,13 0,69 efter 2 tim. 2,9 0,45 0,09 3,4 0,35 0,08 6,8 2,22 0,63 efter 3 tim. 2,8 0,35 “ 3,0 " 0,08 5,4 0,56 0,11 efter 4 tim. 2,7 0,31 " 2,9 " 0,07 4,9 0,37 0,05 efter 5 tim. 2,7 0,30 " 2,8 " " " 0,33 " efter 6 tim. 2,6 " " " " " 4,8 " " 7808940-6 14 Av dessa resultat finner man att när det gäller att tillsätta Sb2O3 eller liknande kan den tillsättas i pulverform men att om den tillsättes riven med vatten eller med lösning- en kan reaktionshastigheten ökas särskilt verksamt.
Exemgel 5 Fyra slag av sura lösningar av svavelsyra där koncent- rationen pâ fri svavelsyra var 200 g/l, vismutkoncentrationen var 0,55 g/l och arsenikkoncentrationen var respektive 0,8, 2,9, 5,0 och 7,3 g/l iordningsställdes genom att tillsätta svavelsyra, arseniksyra (H3AsO4) och Bi2O3 till destillerat vatten.
Resultaten av prov gjorda genom att tillsätta Sb2O3 i pulverform till dessa lösningar med samma förfarande som i exempel l visas i tabell 6. I vardera fallet .var lösnings- temperaturen 900 C och mängden tillsats var 10 g/l. 7808940-6 15 = = = mo.Q mm.o_ >.~ = Qw.Q >.H = °>.Q = .sfiw w uwvmw = m°~ø m_« «H.o ~ø.H m.m = ø~.H = = = = .sfiu m nwumm = = >.« mH.o oo.H w_m = o«.H = = Hß.o = .eflß q uwuww = oH.o = wH.o = w.m mH.o mm.H m.~ mm_o = = .aflu m umumm ~c.o mH.o w.« H~.o = o.« m~.o «~.~ m.~ >m.o «>_o = .Eau N uwumm °~.o >m.ø m.m om.o mo.H fi.« mm.o °H.~ w.~ wm.o >>.o = .aflu fl uwuww mm.o | m.> mm_ø | o.m mm.o | m.~ mm_o | w.o H\m fi mcflcmßfimmflmmvfl flm mm mm fim am mm Hm am ma flm am mm mnflcupwmsmemw ^«, mnflcmwn Am, mcflnwmq m ^Nv mfificmwfl HHQQMB wav møflawwn 780894Û'6 '16 I lösningarna (3) och (4) som hade höga koncentrations- värden för arsenik, kunde arsenik och vismut verksamt avlägs- nas. I detta fall eftersom ingen antimon innehölls i utgångs- lösningen, blev givetvis antimonkoncentration naturligt högre än i utgångslösningen, men koncentrationerna för arsenik och vismut minskades i förhållande till utgångslösningen. Även när det gäller lösningen (2), där arsenikkoncentrationen var 2,9 g/l, avlägsnades arsenik och vismut avsevärt men återstod- koncentrationen för antimon var ganska hög. I lösningen (1) där arsenikkoncentrationen var 0,8 g/l minskades vismutkon- centrationen något men reaktionen gick ej särskilt framåt.
Detta innebär att man genom detta exempel finner att vid sättet enligt föreliggande uppfinning är reaktionen snab- bare och mera verksam ju högre arsenikkoncentrationen är i lösningen. Detta innebär att det är nödvändigt för föreliggan- de uppfinning att arsenik finnes i behandlingslösningen.
Exempel 6 Fem slag av lösningar i vilka arsenikkoncentrationen var 7 g/l,-vismutkoncentrationen var cirka 0,7 g/1 och koncentra- tionen av fri svavelsyra var respektive 400, 500, 600, 700 och 900 g/l iordningställdes genom att tillsätta svavelsyra, arse- niksyra (H3As04) och Bi2O3 till destillerat vatten och tre slag av lösningar iordningställdes på samma sätt i vilka arse- nikkoncentrationen var cirka 7 g/l, den fria svavelsyrakon- centrationen-respektive 30, 80 och 130 g/l och vismutkoncentra- tionen ökades till lösningsgränsen för Bi2O3. pSb203 i pulverform riven med den tillsatta lösningen tillfördes dessa lösningar på samma sätt som i exempel 4. Re- sultaten framgår av tabell 7.
I vart och ett av fallen var mängden tillsats l0 g/l och lösningens temperatur var 90° C.
Då svavelsyrakoncentrationen var under 80 g/1 blev vismuts och antimons löslighet lägre och därför blev dessa kom- ponenters koncentrationer i lösningen så låga, att vismut ej väsentligen förekom vid en svavelsyrakoncentration av 30 g/l, men även i ett sådant fall kunde arsenik effektivt avlägsnas genom att tillsätta Sb203, 7sos§4o4e 17 Då svavelsyrakoncentrationen åter blev högre blev kvarstående antimonkoncentration inom 6 timmar efter det att Sb2O3 tillsatts högre och då svavelsyrakoncentrationen blev 700 g/1 blev den totala koncentrationen av arsenik och vismut före tillsats av Sb2O3 och den totala koncentrationen av ar- senik, antimon och vismut inom 6 timmar efter tillsats av Sb203 i huvudsak lika med varandra. Då svavelsyrakoncentra- tionen blev 900 g/1 med tillsats av Sb2O3 steg antimonkon- centrationen i lösningen, men reaktionen för alstring av ut- fällningen inträffade ej längre.
Om föreliggande uppfinning utnyttjas har den ett nyt- tighetsvärde som en mera fördelaktig metod att rena koppar- elektrolyter än någonsin,emedan det är nödvändigt att vid rening av kopparelektrolyt minska koncentrationen av förore- ningar men ej att tillräckligt avlägsna föroreningarna. 7808940-6 18 __ ._ 2 ._ = 2 t W Ö_~ Ö , ß s :à i 2 = W : fim . O : _.. ._ W ~ N : : : : = : -ÉHÜ m .HÜNNU mfi.o >m.ø >_~ = m°.° w.~ = = ._ = = = .sflu¶« uwuww¶ «H.° m«.@ m.N = QH.o w.~ = mo.° = = = = .afiu M umuww «H.° wm.o H.m = °H.° w_~ = mo.° o_~ = = = .ewa N uwuww ~H.° ww.o H.m «°.° °H.o m.m = >°_o ~_~ = ~°.o w.H .eflu H nwuww H>.o 1 m.w «m.o 1 H.> H°.o | w.w ummw | @.w H\m « .mnficmwfl mmcmmuß Hm am ma flm am mm fim mm mm flm am mm nmmnfinwnouww mm mcflnvflwwcmøëfimw H\m cow H\m omfl H\m om H\m om :o«»-»:wu=ox lmuwmfiwëmïw ß .ÉHQQMB 7808940-6 19 = = = ««.° ~Q.m «.« mm.o @m.H m.~ = m>.o m.~ .sflv w uwuum = = = w«.o QH_m w.« wm.o = °.« m~.o wm.o = .aflu m uwumw = = = wv.o °«.m w.« >m.ø = ~.« = = = .sfiu « umvww = = = ~m.° wm.m ~.m mm.Q wm.H «.q w~_o ~Q.H H.m .aflu m uwuww = = = «m.o @w.m w.m °w.o ww_H >.« >N.o w~.H m.m .efiu ~ umuww o>.o o.m ~.> mw.o w«.« w.@ m«.o «m.H ~.m H~.° w«.~ m.m .ewv H uwpww o>.o 1 ~.> ww.o | ~.> °>.° | H.» °>.o 1 H.> H\w H wcficmwflmmfimmnø ummcwGwu0Hmu mm Hm am mm flm am wm flm mm m< Mm am ma mnflauuwwcmfismm H\m com ~\m ooß H\m ocw ~\m Qom aofiuwfiuawonox |mH>waw>m>m .m:flnu»mm»uou. ß Hflwnwa

Claims (11)

7808940-6 20 Patentkrav
1. Sätt att avlägsna As, eller As och Sb och/eller Bi från en sur lösning av svavelsyra med en koncentration av fri svavelsy- ra av mindre än 700 g/l, innehållande arsenik och eventuellt även antimon och/eller vismut som föroreningar, k ä n n e - t e c k n a t av att lösningen värmes till över 5000 och att Sb2O5, Bi2O3 eller en blandning av båda tillsättes och blandas med lösningen, varefter den erhållna fällníngen avskiljes.
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att lösningen uppvärmes till över 60°C.
3. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att då man tillsätter Sb2O3 till lösningen och lösningstemperaturen är 90°C, mer än 3 g/1 av sbgoš tillsättes. ' Ä.
Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att då man tillsätter Sb2O3 till lösningen och lösningstemperaturen är 60°C, mer än10 g/l av Sb2O3 tillsättes.
5. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att då man tillsätter Bi2O3 till lösningen och lösningens temperatur är 9o°c, mer än 3 g/1 av Bizoš tillsättes.
6. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att i det fall då Bi203 tillsättes lösningen och lösningstemperaturen är 60°C, mer än 10 g/l av Bi2O tillsättes.
7. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att Sb203 utvinnes från en avrykning vid ett steg där man behandlar anod- slam, erhållet vid elektrolytisk raffinering av koppar och inne- håller föroreningar.
8. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att bland- ningen tillsättes i pulverform. Q.
Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att bland- f ningen rives i förväg med en liten mängd av den sura lösningen. f” 7808940-6 21
10. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att den sura lösningen av svavelsyra utgöres av en køpparelektrolyt.
11. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att H5As0u i förväg tillsättes lösningen. 7808940-6 Sammandrag Ett sätt att avlägsna As, eller As och Sb och/eller Bi beskrives där en sur lösning av svavelsyra såsom en koppar- elektrolyt med en fri svavelsyrakoncentration av mindre än 700 g/1 innehållande åtminstone arsenik bland arsenik, antimon och vismut som föroreningar varvid elektrolyten värmes till över 50° C eller företrädesvis högre än 60° C med tillsats i förväg av H3As04 efter behov. Endera eller en blandning av såväl Sb203 och Bi203 tillsättes företrädesvis rivna med fvatten eller den tillsatta lösningen och blandas med lös- ningen och den erhållna utfällningen avskiljes ut ur systemet.
SE7808940A 1977-08-25 1978-08-24 Sett att avlegsna as eller as och sb och/eller bi fran en sur losning av svavelsyra SE420326B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP10238077A JPS5435892A (en) 1977-08-25 1977-08-25 Process for removing arsenic* antimony and bismuth in sulfuric acid solution

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7808940L SE7808940L (sv) 1979-02-26
SE420326B true SE420326B (sv) 1981-09-28

Family

ID=14325838

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7808940A SE420326B (sv) 1977-08-25 1978-08-24 Sett att avlegsna as eller as och sb och/eller bi fran en sur losning av svavelsyra

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4179495A (sv)
JP (1) JPS5435892A (sv)
BE (1) BE869976A (sv)
DE (1) DE2837266C2 (sv)
GB (1) GB2005646B (sv)
SE (1) SE420326B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5728032U (sv) * 1980-07-25 1982-02-13
JPS6318091A (ja) * 1986-07-09 1988-01-25 Dowa Mining Co Ltd 銅電解液の浄液法
US5573739A (en) * 1994-10-28 1996-11-12 Noranda, Inc. Selective bismuth and antimony removal from copper electrolyte
CN106086935B (zh) * 2016-08-29 2017-12-05 江西理工大学 一种从铜电解液除去砷、锑、铋的方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE347999B (sv) * 1970-05-28 1972-08-21 Boliden Ab
US3753877A (en) * 1970-05-28 1973-08-21 Boliden Ab Elimination of floating slime during electrolytic refining of copper
SU471301A1 (ru) * 1972-10-03 1975-05-25 Среднеазиатский Научно-Исследовательский И Проектный Институт Цветной Металлургии Способ очистки сол нокислых растворов сурьмы от мышь ка

Also Published As

Publication number Publication date
DE2837266A1 (de) 1979-03-22
SE7808940L (sv) 1979-02-26
GB2005646A (en) 1979-04-25
US4179495A (en) 1979-12-18
JPS5435892A (en) 1979-03-16
GB2005646B (en) 1982-04-28
JPS5516965B2 (sv) 1980-05-08
BE869976A (fr) 1978-12-18
DE2837266C2 (de) 1983-01-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5779877A (en) Recycling of CIS photovoltaic waste
JPH059495B2 (sv)
US5431713A (en) Method for the reclamation of metallic compounds from zinc and lead containing dust
US4096045A (en) Process for the recovery of lead from lead scraps
US20160053343A1 (en) Method for Concentrating Metals from Scrap Containing Metal
US6117209A (en) Hydrometallurgical process for treating alloys and drosses to recover the metal components
US5788739A (en) Process for recovering metallic lead from exhausted batteries
US11913091B2 (en) Tin production, which includes a composition comprising tin, lead, silver and antimony
SE420326B (sv) Sett att avlegsna as eller as och sb och/eller bi fran en sur losning av svavelsyra
JP7463380B2 (ja) 高純度鉛を製造する改善された方法
CA1222872A (en) Refining process for removing antimony from lead bullion
DE3612491C2 (sv)
CA2278834A1 (en) Improved tellurium extraction from copper electrorefining slimes
CN113366130B (zh) 改进的铅和锡产品的联产
CA1221549A (en) Process for metal-enrichment of lead bullion
DE3631196C2 (sv)
JPS6119718B2 (sv)
DE60225893T2 (de) Pyro-hydrometallurgisches Verfahren zur Wiedergewinnung von Zink, Blei und sonstigen Wertmetallen aus Stäuben der Eisen- und Stahlhütten
RU2786016C1 (ru) Усовершенствованный способ получения высокочистого свинца
RU2784362C1 (ru) Усовершенствованное совместное производство свинцовых и оловянных продуктов
US2043575A (en) Process for detinning lead alloys
RU2780328C1 (ru) Усовершенствованное производство олова, включающего композицию, содержащую олово, свинец, серебро и сурьму
US1389511A (en) Process oe treating lead alloys
US1827820A (en) Treatment of metals and/or their compounds
CN117778739A (zh) 一种从铅冶炼粗铅中回收碲的方法