SE1150032A1 - Fångstanordning med tillslutningsorgan - Google Patents

Fångstanordning med tillslutningsorgan Download PDF

Info

Publication number
SE1150032A1
SE1150032A1 SE1150032A SE1150032A SE1150032A1 SE 1150032 A1 SE1150032 A1 SE 1150032A1 SE 1150032 A SE1150032 A SE 1150032A SE 1150032 A SE1150032 A SE 1150032A SE 1150032 A1 SE1150032 A1 SE 1150032A1
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frame
net
discharge opening
closing
closing member
Prior art date
Application number
SE1150032A
Other languages
English (en)
Other versions
SE535507C2 (sv
Inventor
Christer Lundin
Original Assignee
Christer Lundin
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Christer Lundin filed Critical Christer Lundin
Priority to SE1150032A priority Critical patent/SE535507C2/sv
Priority to PCT/SE2012/050022 priority patent/WO2012099525A1/en
Publication of SE1150032A1 publication Critical patent/SE1150032A1/sv
Publication of SE535507C2 publication Critical patent/SE535507C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K69/00Stationary catching devices
    • A01K69/06Traps
    • A01K69/10Collapsible traps
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K69/00Stationary catching devices
    • A01K69/06Traps
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K69/00Stationary catching devices
    • A01K69/06Traps
    • A01K69/08Rigid traps, e.g. lobster pots

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

17 SAM MANDRAG Fängstanordning för infångande av vattenlevande djur, innefat-tande: - en nätkammare (5) försedd med en uttömningsöppning (7) föruttömning av infångade djur, och - en ställning (8) för att hålla nätkammarens nätpartier utspända.Ställningen innefattar en ram (20) som omger uttömningsöpp-ningen (7). Ett första nätparti (3a) hos nätkammaren är fäst vidett första ramelement (21) hos ramen och ett andra nätparti (2a)hos nätkammaren är fäst vid ett andra ramelement (22) hos ra-men. Uttömningsöppningen är tillslutbar med hjälp av ett tillslut-ningsorgan (31) som är svängbart förbundet med ramen och an-ordnat på utsidan av det andra nätpartiet. Detta tillslutningsorganär svängbart relativt ramen fram och äter mellan ett nedfälltstängt läge, i vilket tillslutningsorganet (31) häller det andra nät-partiet (2a) nedtryckt över uttömningsöppningen och därigenomhäller uttömningsöppningen tillsluten, och ett uppfällt öppet läge,i vilket uttömningsöppningen hålls öppen för uttömning av djurfrån nätkammaren. (Fi9 1)

Description

15 20 25 30 35 UPPFINNINGENS SYFTE Syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en fångst- anordning av den ovan angivna typen hos vilken en uttömnings- öppning hos fångstanordningen är tillslutbar på ett nytt och för- delaktigt sätt.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Enligt föreliggande uppfinning uppnås nämnda syfte med hjälp av en fångstanordning uppvisande de i patentkravet 1 angivna sär- dragen.
Den uppfinningsenliga fångstanordningen kännetecknas av: - att ställningen som är avsedd att hålla nätkammarens nätpartier utspända innefattar en ram som omger uttömningsöppningen och som innefattar ett långsträckt första ramelement och ett motstå- ende långsträckt andra ramelement, - att ett första nätparti hos nätkammaren är fäst vid nämnda för- sta ramelement och ett andra nätparti hos nätkammaren är fäst vid nämnda andra ramelement, och - att tillslutningsanordningen innefattar ett tillslutningsorgan som är svängbart förbundet med ramen och anordnat på utsidan av det andra nätpartiet, varvid detta tillslutningsorgan är svängbart relativt ramen fram och åter mellan ett nedfällt stängt läge, i vil- ket tillslutningsorganet håller det andra nätpartiet nedtryckt över uttömningsöppningen och därigenom håller uttömningsöppningen tillsluten, och ett uppfällt öppet läge, i vilket det andra nätpartiet medges att lämna uttömningsöppningen fri så att instängda djur kan tömmas ut ur nätkammaren genom att passera mellan nämnda första ramelement och det andra nätpartiet och vidare ut genom uttömningsöppningen.
Hos den uppfinningsenliga fångstanordningen hålls uttömnings- öppning tillsluten under gemensam verkan av ett i nätkammaren ingående nätparti och det svängbart anordnade tillslutningsorga- net, vilket i sitt nedfällda stängda läge anligger mot utsidan av 10 15 20 25 30 35 nätpartiet och håller fast detta över uttömningsöppningen. Ett öppnande av uttömningsöppningen och en efterföljande återför- slutning av denna kan enkelt och snabbt åstadkommas genom en svängning av tillslutningsorganet.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är tillslutningsorganet i sin längdriktning och mot verkan av ett fjäderelement förskjutbart relativt ramen från en framskjuten låsposition, i vilken tillslut- ningsorganet genom ingrepp med en spärrinrättning är förhindrat att svänga från det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget, till en tillbakadragen frigöringsposition, i vilken till- slutningsorganet är fritt att svänga från det nedfällda stängda lä- get till det uppfällda öppna läget. Härigenom kan tillslutningsor- ganet snabbt och enkelt frigöras för manövrering från det ned- fällda stängda läget till det uppfällda öppna läget och snabbt och enkelt låsas fast efter manövrering till det nedfällda stängda lä- get.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen innefattar spärrin- rättningen ett nedre spärrorgan och ett övre spärrorgan, varvid tillslutningsorganet innefattar en ingreppsdel som är anordnad att mottagas i ett utrymme mellan nämnda nedre och övre spärror- gan när tillslutningsorganet befinner sig i låspositionen för att därigenom förhindra en svängning av tillslutningsorganet relativt ramen. Härigenom åstadkoms på ett enkelt sätt en fasthållning av tillslutningsorganet i det nedfällda stängda läget.
En ytterligare utföringsform av uppfinningen kännetecknas av: - att ställningen innefattar en ramformad och väsentligen rek- tangulär första ställningsdel och en ramformad och väsentligen rektangulär andra ställningsdel som är vridbart förbunden med den första ställningsdelen, - att nämnda första och andra ställningsdelar korsar varandra och är vridbara relativt varandra kring en vridaxel som sträcker sig tvärs över ställningsdelarna vid mitten av dessa, varvid ställ- ningsdelarna är vridbara relativt varandra fram och åter mellan ett uppfällt läge, i vilket ställningsdelarna är anordnade att hålla 10 15 20 25 30 35 nätkammarens nätpartier utspända, och ett hopfällt transport- och förvaringsläge, och - att ramen som omger uttömningsöppningen är anordnad vid en ände av den första ställningsdelen och bildar en förlängning av denna.
Härigenom kan fångstanordningen snabbt och enkelt fällas ihop för att upptaga minimalt utrymme vid transport och förvaring samtidigt som uttömningsöppningen på ett enkelt och funktionellt sätt integreras i en av ställningsdelarna.
Andra fördelaktiga särdrag hos fångstanordningen enligt uppfin- ningen framgår av de osjälvständiga patentkraven och den nedan följande beskrivningen.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen kommer i det följande att närmare beskrivas med hjälp av utföringsexempel, med hänvisning till bifogade ritningar.
Det visas i: Fig 1 en schematisk, delvis skuren perspektivvy av en fångstanordning enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning, med ett i fångstanordningen ingående till- slutningsorgan visat i nedfällt stängt läge, Fig 2 en delvis skuren detaljförstoring av en del hos fångstanordningen enligt Fig 1, med tillslutningsorga- net visat i uppfällt öppet läge, Fig 3 en planvy av delar ingående i fångstanordningen enligt Fig 1, Fig 4 en delvis skuren detaljförstoring av delar ingående i fångstanordningen enligt Fig 1, Fig 5 ett planvy av delar ingående i fångstanordningen enligt Fig 1, och 10 15 20 25 30 35 Fig 6 en schematisk perspektivvy av ställningen hos fångstanordningen enligt Fig 1 i ett hopfällt transport- och förvaringsläge.
DETALJERAD BESKRIVNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRINGS- FORMER I Fig 1 illustreras en fångstanordning 1 enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning avsedd att anbringas i en vattensamling, exempelvis i form av ett hav, en sjö eller en flod, för infångande av fisk. I detta fall utgör fångstanordningen 1 en fiskfälla. Den uppfinningsenliga fångstanordningen kan dock uppvisa annan utformning och skulle exempelvis kunna vara utformad för in- fångande av skaldjur, såsom humrar eller krabbor.
Fångstanordningen 1 innefattar en av nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b bildad nätkammare 5 som är försedd med åtminstone en ingångsöppning 6 och åtminstone en uttömningsöppning 7.
Fångstanordningen 1 innefattar vidare en ställning 8 för att hålla nämnda nätpartier utspända. Nätkammaren 5 är utformad för in- stängning av fiskar som tar sig in i nätkammaren via ingångsöpp- ningen 6 och i nätkammaren instängda fiskar kan sedan tömmas ut ur nätkammaren via uttömningsöppningen 7.
Hos den illustrerade utföringsformen består nätkammaren 5 av två nätpartier 2a, 2b som bildar två motstående gavelväggar hos nätkammaren, ett nedre nätparti 3a som bildar en botten hos nätkammaren, ett övre nätparti 3b som bildar ett tak hos nät- kammaren och två nätpartier 4a, 4b som bildar två motstående sidoväggar hos nätkammaren.
I Fig 1 och 2 visas nätkammaren 5 med nätpartiet 2a och nätpar- tiet 4a delvis skurna för att tydliggöra det nätparti 3a som bildar nätkammarens botten. 10 15 20 25 30 35 I det illustrerade exemplet är ett av de nätpartier som bildar en av gavelväggarna hos nätkammaren strutformat och nätkamma- rens ingångsöppning 6 är i detta fall anordnad i centrum av detta nätparti 2a och omgiven av ett styvt ramformat element 9, exem- pelvis av metall, som är fäst vid det aktuella nätpartiet. I nät- kammarens längdriktning hålls nätpartiet 2a utspänt med hjälp av linor 10 som är fästa vid det ramformade elementet 9 och som i det illustrerade exemplet konvergerar i riktning mot det motstå- ende nätpartiet 2b, vid vilket dessa linor 10 är fästa. Det strut- formade nätpartiet 2a är avsmalnande i riktning mot det motstå- ende nätpartiet 2b.
Ställningen 8 innefattar en ram 20 som omger uttömningsöpp- ningen 7 och som innefattar ett långsträckt första ramelement 21 och ett motstående långsträckt andra ramelement 22. Det andra ramelementet 22 sträcker sig längs med det första ramelementet 21 på avstånd från detta. Uttömningsöppningen 7 är bildad mel- Ian dessa ramelement 21, 22, vilka i det illustrerade exemplet är inbördes parallella och stångformade. Hos den illustrerade utfö- ringsformen innefattar ramen 20 även ett stångformat tredje ram- element 23 som sträcker sig mellan de första och andra ramele- menten 21, 22 vid en första ände hos dessa och ett stångformat fjärde ramelement 24 som sträcker sig mellan de första och andra ramelement 21, 22 vid en andra ände hos dessa. Ett första nätparti 3a hos nätkammaren är fäst vid det första ramelementet 21 och ett andra nätparti 2a hos nätkammaren är fäst vid det andra ramelementet 22. Hos den illustrerade utföringsformen ut- görs nämnda första nätparti 3a av det nätparti som bildar nät- kammarens botten och nämnda andra nätparti 2a utgörs i detta fall av det nätparti som bildar nätkammarens ena gavelvägg. I detta fall är således uttömningsöppningen 7 belägen mellan nät- partiet 3a som bildar nätkammarens botten och nätpartiet 2a som bildar nätkammarens ena gavelvägg. I det illustrerade exemplet är dessa nätpartier 3a, 2a fastspända vid respektive ramelement 21, 22 med hjälp av ringformade fästorgan 25 som sträcker sig runt ramelementet, men de skulle istället kunna vara fastknutna 10 15 20 25 30 35 vid respektive ramelement 21, 22 eller fästa vid detta på vilket som helst annat lämpligt sätt.
Fångstanordningen 1 är försedd med en tillslutningsanordning 30 för tillslutning av uttömningsöppningen 7. Denna tillslutningsan- ordning 30 innefattar ett tillslutningsorgan 31 som är svängbart förbundet med ramen 20 och anordnat på utsidan av det andra nätpartiet 2a. Tillslutningsorganet 31 är beläget utanför nätkam- maren 5 och är svängbart relativt ramen 20 fram och åter mellan ett nedfällt stängt läge (se Fig 1), i vilket tillslutningsorganet 31 håller det andra nätpartiet 2a nedtryckt över uttömningsöpp- ningen 7 och därigenom håller uttömningsöppningen tillsluten, och ett uppfällt öppet läge (se Fig 2), i vilket det andra nätpartiet 2a medges att lämna uttömningsöppningen 7 fri så att instängda fiskar kan tömmas ut ur nätkammaren 5 genom att passera mel- lan det första ramelementet 21 och det andra nätpartiet 2a och vidare ut genom uttömningsöppningen 7. Tillslutningsorganet 31 är lämpligen anordnat att ligga i plan med ramen 20 när tillslut- ningsorganet befinner sig i det nedfälla stänga läget, såsom illu- streras i Fig 1 och 3. Det andra nätpartiet 2a är ej fäst vid tillslut- ningsorganet 31. I det nedfällda stängda läget ligger tillslutnings- organet 31 an mot utsidan av det andra nätpartiet 2a.
Hos den illustrerade utföringsformen utgörs tillslutningsorganet 31 av en långsträckt bygel som sträcker sig mellan ovan nämnda tredje och fjärde ramelement 23, 24 hos ramen 20. Denna bygel innefattar en långsträckt del 32 som sträcker sig parallellt med det första ramelementet 21 och som i tillslutningsorganets ned- fällda stängda läge är belägen mitt för det första ramelementet 21 på nära avstånd från detta, såsom illustreras i Fig 1 och 3. En första ände 31a hos tillslutningsorganet är vridbart lagrad i ett med ramen 20 fast förbundet första säte 26a (se Fig 3), och en motstäende andra ände 31b hos tillslutningsorganet är vridbart lagrad i ett med ramen 20 fast förbundet andra säte 26b. Dessa säten 26a, 26b definierar tillslutningsorganets vridaxel A1, vilken sträcker sig parallellt med och på avstånd från det första ram- elementet 21 och den långsträckta delen 32 hos tillslutningsor- 10 15 20 25 30 35 ganet. Hos den illustrerade utföringsformen utgörs respektive säte 26a, 26b av en hylsa, i vilken den tillhörande änden 31a, 31b hos tillslutningsorganet är vridbart och axiellt förskjutbart mottagen. I det illustrerade exemplet är den ena hylsan 26a fast förbunden med det tredje ramelementet 23 och skjuter ut från detta i riktning mot det fjärde ramelementet 24, medan den andra hylsan 26b är fast förbunden med det fjärde ramelementet 24 och skjuter ut från detta i riktning mot det tredje ramelementet 23.
Tillslutningsorganet 31 är fasthållbart i det nedfällda stängda lä- get med hjälp av en med ramen 20 förbunden spärrinrättning 40, såsom illustreras i närmare detalj i Fig 3 och 5. Hos den illustre- rade utföringsformen är tillslutningsorganet 31 i sin längdriktning och mot verkan av ett fjäderelement 33 (se Fig 4) förskjutbart relativt ramen 20 från en framskjuten låsposition (se Fig 3), i vil- ken tillslutningsorganet 31 genom ingrepp med spärrinrättningen 40 är förhindrat att svänga från det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget, till en tillbakadragen frigöringsposition (se Fig 5), i vilken tillslutningsorganet 31 är fritt att svänga från det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget. I det illustrerade exemplet utgörs nämnda fjäderelement 33 av en tryckfjäder som är inspänd mellan en stödyta 27 inuti hylsan 26a och en stödyta 34 i botten av ett urtag 35 vid den första änden 31a hos tillslutningsorganet.
Hos den illustrerade utföringsformen innefattar spärrinrättningen 40 ett nedre spärrorgan 41 och ett övre spärrorgan 42. Spärror- ganen 41, 42 kan exempelvis utgöras av inbördes parallella plattor som är fast förbundna med det fjärde ramelementet 24 och skjuter ut från detta i riktning mot det tredje ramelementet 23, såsom illustreras i Fig 3 och 5. Tillslutningsorganet 31 inne- fattar en ingreppsdel 36 som är anordnad att mottagas i utrym- met mellan nämnda nedre och övre spärrorgan 41, 42 när tillslut- ningsorganet 31 befinner sig i låspositionen för att därigenom förhindra en svängning av tillslutningsorganet relativt ramen 20 från det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget.
Det nedre spärrorganet 41 skjuter ut förbi det övre spärrorganet 10 15 20 25 30 35 42 för att bilda en ansats 43 för ingreppsdelen 36 som förhindrar en svängning av tillslutningsorganet 31 nedåt förbi det nedfällda stängda läget när tillslutningsorganet befinner sig i frigöringspo- sitionen. När tillslutningsorganet 31 förskjutits axiellt från den i Fig 3 illustrerade låspositionen till den i Fig 5 illustrerade frigö- ringspositionen överlappar således ingreppsdelen 36 ansatsen 43 hos det nedre spärrorganet 41, under det att den går fri från det övre spärrorganet 42 så att tillslutningsorganet 31 därigenom kan svängas uppåt i riktning bort från det första ramelementet 21 från det nedfällda stängda läget i riktning mot det uppfällda öppna läget. Tillslutningsorganets svängningsrörelse i riktning bort från det första ramelementet 21 begränsas av det andra ramelementet 22.
För att underlätta monteringen av tillslutningsorganet 31 i hyl- sorna 26a, 26b är tillslutningsorganet vid sin första ände 31a för- sett med en kopplingshylsa 37. l samband med monteringen av tillslutningsorganet 31 vid ramen 20 förs kopplingshylsan 37, un- der det att den är frikopplad från den resterande delen av tillslut- ningsorganet, in i hylsan 26a och den andra änden 31b av till- slutningsorganet förs in i den andra hylsan 26b. Därefter sam- mankopplas kopplingshylsan 37 med den resterande delen av tillslutningsorganet 31 och låses fast vid den första änden 31a av tillslutningsorganet, exempelvis med hjälp av ett låsstift 38 eller genom svetsning.
Tillslutningsorganet 31 uppvisar en gripdel 39. Vid manövrering av tillslutningsorganet 31 är en användare avsedd att med han- den gripa tag i denna gripdel 39 för att föra tillslutningsorganet i önskad riktning.
Hos den illustrerade utföringsformen är ställningen 8 hopfällbar och innefattar en ramformad och väsentligen rektangulär första ställningsdel 50 och en ramformad och väsentligen rektangulär andra ställningsdel 60 som är vridbart förbunden med den första ställningsdelen 50. Dessa ställningsdelar 50, 60 korsar varandra och är vridbara relativt varandra kring en vridaxel A2 (se Fig 6) 10 15 20 25 30 35 10 som sträcker sig tvärs över ställningsdelarna vid mitten av dessa.
Ställningsdelarna 50, 60 är vridbara relativt varandra fram och äter mellan ett uppfällt läge (se Fig 1), i vilket ställningsdelarna är anordnade att hålla nätkammarens nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b utspända, och ett hopfällt transport- och förvaringsläge (se Fig 6). I det hopfällda läget är fängstanordningen 1 väsentli- gen platt och därigenom lätt att hantera samtidigt som den tar upp ett begränsat utrymme. Genom den platta konfigurationen i det hopfällda läget kan dessutom ett flertal hopfällda fängstan- ordningar 1 pä ett enkelt och utrymmessnält sätt staplas pä var- andra. För tydlighetens skull visas ställningen 8 i Fig 6 utan till- hörande nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b.
Respektive ställningsdel 50, 60 innefattar tvä inbördes parallella sidostänger 51, 52, 61, 62 och två eller flera mellan dessa sig sträckande tvärstänger. Ramen 20 som omger uttömningsöpp- ningen 7 är anordnad vid den ena änden av den första ställ- ningsdelen 50 och bildar en förlängning av denna. Det första ramelementet 21 hos ramen 20 utgör en tvärstäng som sträcker sig mellan den första ställningsdelens sidostänger 51, 52 vid en första ände av den första ställningsdelen 50 parallellt med ställ- ningsdelarnas vridaxel A2. En ytterligare tvärstång 53 sträcker sig mellan de två sidostängerna 51, 52 vid den motsatta andra änden av den första ställningsdelen 50 parallellt med ställnings- delarnas vridaxel A2. Det tredje ramelementet 23 hos ramen 20 bildar en förlängning av den första ställningsdelens ena sido- stång 51 och det fjärde ramelementet 24 hos ramen 20 bildar en förlängning av den första ställningsdelens andra sidostång 52.
Ramelementen 21-24 hos ramen 20 och den första ställningsde- lens sidostänger 51, 52 och tvärstäng 53 ligger lämpligen i plan med varandra.
En första tvärstäng 63 sträcker sig mellan sidostängerna 61, 62 vid en första ände av den andra ställningsdelen 60 parallellt med ställningsdelarnas vridaxel A2, och en andra tvärstång 64 sträcker sig mellan de två sidostängerna 61, 62 vid den motsatta 10 15 20 25 30 35 11 andra änden av den andra ställningsdelen 60 parallellt med ställ- ningsdelarnas vridaxel A2.
Hos den illustrerade utföringsformen är den andra ställningsde- len 60 anordnad innanför den första ställningsdelen 50 och mot- tagen inuti nätkammaren 5, medan sidostängerna 51, 52 hos den första ställningsdelen sträcker sig på utsidan av nätkammaren 5.
I det illustrerade exemplet är det nätparti 3b som bildar nätkam- marens tak och det nätparti 2b som bildar nätkammarens ena ga- velvägg fästa vid den övre tvärstången 53 hos den första ställ- ningsdelen, medan tvärstängerna 63, 64 hos den andra ställ- ningsdelen 60 ej är förbundna med något av nätkammarens nät- partier utan ligger löst an mot angränsande nätpartier. Den ena sidostången 51 hos den första ställningsdelen är vid sitt mittparti ledat förbunden med ett mittparti hos den andra ställningsdelens ena sidostång 61 via en första led L1, medan den andra sido- stången 52 hos den första ställningsdelen vid sitt mittparti är le- dat förbunden med ett mittparti hos den andra ställningsdelens andra sidostång 62 via en andra led L2. Dessa leder L1, L2 defi- nierar ställningsdelarnas vridaxel A2.
Två långsträckta elastiska element 70, 71, exempelvis i form av elastiska band eller snören, är anordnade mellan den övre tvär- stången 53 hos den första ställningsdelen och den övre tvär- stången 63 hos den andra ställningsdelen och är vid sina re- spektive ändar fästa vid dessa tvärstänger, såsom illustreras i Fig 1. Två långsträckta elastiska element 72, 73, exempelvis i form av elastiska band eller snören, är på motsvarande sätt an- ordnade mellan det första ramelementet 21 hos den första ställ- ningsdelen och den nedre tvärstången 64 hos den andra ställ- ningsdelen och är vid sina respektive ändar fästa vid detta ram- element och denna tvärstång. De två ställningsdelarna 50, 60 är mot verkan av fjäderkraften hos dessa elastiska element 70-73 vridbara relativt varandra från det uppfällda läget till det hop- fällda transport- och förvaringsläge och dessa elastiska element är således förspända när ställningen 8 är i det hopfällda läget 10 15 20 12 och underlättar därigenom en återföring av ställningen från det hoppfällda läget till det uppfällda läget.
Hos den illustrerade utföringsformen vilar fångstanordningen 1 mot ett underlag via det andra ramelementet 22 hos ramen 20 och ramen 20 bidrar därigenom till att hålla nätkammarens botten på avstånd från underlaget, vilket reducerar risken för slitage på nätkammaren 5.
Ställningsdelarna 50, 60, tillslutningsorganet 31 och spärrorga- nen 41, 42 är lämpligen av metall, exempelvis aluminium.
Nätpartierna 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b hos nätkammaren 5 kan vara tillverkade av ett flexibelt nät av plast- eller textilmaterial, varvid nätet kan vara av knuten eller vävd typ. Nätpartierna är lämpli- gen tillverkade av ett nät av kraftigt material, exempelvis DYNEEMA? för att stå emot angrepp från sälar.
Uppfinningen är givetvis inte på något sätt begränsad till de ovan beskrivna utföringsformerna, utan en mängd möjligheter till mo- difikationer därav torde vara uppenbara för en fackman på områ- det, utan att denne för den skull avviker från uppfinningens grundtanke sådan denna definieras i bifogade patentkrav.

Claims (2)

13 PATENTKRAV
1. Fångstanordning för infångande av vattenlevande djur, såsom 10 15 20 25 30 35 exempelvis fiskar, humrar eller krabbor, innefattande: - en av nätpartier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) bildad nätkammare (5) försedd med åtminstone en ingångsöppning (6) och åtmin- stone en uttömningsöppning (7), varvid nätkammaren (5) är utformad för instängning av djur som tar sig in i nätkammaren via ingångsöppningen (6) och i nätkammaren instängda djur kan tömmas ut ur nätkammaren via uttömningsöppningen (7), - en ställning (8) för att hålla nämnda nätpartier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) utspända, och - en tillslutningsanordning (30) för tillslutning av uttömnings- öppningen (7), kännetecknad därav: - att ställningen (8) innefattar en ram (20) som omger uttöm- ningsöppningen (7) och som innefattar ett långsträckt första ramelement (21) och ett motstående långsträckt andra ram- element (22), - att ett första nätparti (3a) hos nätkammaren är fäst vid nämnda första ramelement (21) och ett andra nätparti (2a) hos nätkammaren är fäst vid nämnda andra ramelement (22), och - att tillslutningsanordningen (30) innefattar ett tillslutningsor- gan (31) som är svängbart förbundet med ramen (20) och an- ordnat på utsidan av det andra nätpartiet (2a), varvid detta tillslutningsorgan (31) är svängbart relativt ramen (20) fram och åter mellan ett nedfällt stängt läge, i vilket tillslutningsor- ganet (31) håller det andra nätpartiet (2a) nedtryckt över ut- tömningsöppningen (7) och därigenom häller uttömningsöpp- ningen tillsluten, och ett uppfällt öppet läge, i vilket det andra nätpartiet (2a) medges att lämna uttömningsöppningen (7) fri så att instängda djur kan tömmas ut ur nätkammaren (5) ge- nom att passera mellan nämnda första ramelement (21) och det andra nätpartiet (2a) och vidare ut genom uttömningsöpp- ningen (7). 10 15 20 25 30 35 14
2. Fångstanordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att tillslutningsorganet (31) är fasthållbart i det nedfällda stängda läget med hjälp av en med ramen (20) förbunden spärrinrätt- ning (40). .Fångstanordning enligt krav 2, kännetecknad därav, att tillslutningsorganet (31) i sin längdriktning och mot verkan av ett fjäderelement (33) är förskjutbart relativt ramen (20) frän en framskjuten låsposition, i vilken tillslutningsorganet (31) genom ingrepp med spärrinrättningen (40) är förhindrat att svänga från det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget, till en tillbakadragen frigöringsposition, i vilken tillslutningsorganet (31) är fritt att svänga frän det nedfällda stängda läget till det uppfällda öppna läget. .Fångstanordning enligt krav 3, kännetecknad därav, att spärrinrättningen (40) innefattar ett nedre spärrorgan (41) och ett övre spärrorgan (42), varvid tillslutningsorganet (31) inne- fattar en ingreppsdel (36) som är anordnad att mottagas i ett utrymme mellan nämnda nedre och övre spärrorgan (41, 42) när tillslutningsorganet (31) befinner sig i läspositionen för att därigenom förhindra en svängning av tillslutningsorganet rela- tivt ramen (20). . Fångstanordning enligt krav 4, kännetecknad därav, att det nedre spärrorganet (41) skjuter ut förbi det övre spärrorganet (42) för att bilda en ansats (43) som förhindrar en svängning av tillslutningsorganet (31) nedåt förbi det nedfällda stängda läget när tillslutningsorganet befinner sig i frigöringspositio- nen. . Fångstanordning enligt något av kraven 1-5, kännetecknad därav, att nämnda andra ramelement (22) är anordnat att be- gränsa tillslutningsorganets svängningsrörelse i riktning bort från nämnda första ramelement (21). 10 15 20 25 30 35 15 _ Fångstanordning enligt något av kraven 1-6, kännetecknad därav, att en första ände (31a) hos tillslutningsorganet (31) är vridbart lagrad i ett med ramen (20) fast förbundet första säte (26a), och att en motstående andra ände (31b) hos tillslut- ningsorganet är vridbart lagrad i ett med ramen (20) fast för- bundet andra säte (26b). _ Fångstanordning enligt krav 7 i kombination med något av kra- ven 3-5, kännetecknad därav, att det första sätet (26a) utgörs av en hylsa, i vilken nämnda första ände (31a) hos tillslut- ningsorganet är vridbart och axiellt förskjutbart mottagen, var- vid nämnda fjäderelement (33) är inspänt mellan en stödyta (27) inuti hylsan och en stödyta (34) hos tillslutningsorganet. . Fångstanordning enligt krav 8, kännetecknad därav, att det andra sätet (26b) utgörs av en hylsa, i vilken nämnda andra ände (31b) hos tillslutningsorganet är vridbart och axiellt för- skjutbart mottagen. Fångstanordning enligt något av kraven 1-9, kännetecknad därav, att tillslutningsorganet (31) utgörs av en långsträckt by- gel. Fångstanordning enligt något av kraven 1-10, känneteck- í därav: - att ställningen (8) innefattar en ramformad och väsentligen rektangulär första ställningsdel (50) och en ramformad och vä- sentligen rektangulär andra ställningsdel (60) som är vridbart förbunden med den första ställningsdelen (50), - att nämnda första och andra stållningsdelar (50, 60) korsar varandra och är vridbara relativt varandra kring en vridaxel (A2) som sträcker sig tvärs över ställningsdelarna (50, 60) vid mitten av dessa, varvid ställningsdelarna (50, 60) är vridbara relativt varandra fram och åter mellan ett uppfällt läge, i vilket ställningsdelarna är anordnade att hålla nätkammarens nät- partier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) utspända, och ett hopfällt transport- och förvaringsläge, och 5 10 15 20 25 30 16 - att ramen (20) som omger uttömningsöppningen (7) är an- ordnad vid en ände av den första ställningsdelen (50) och bil- dar en förlängning av denna. Fångstanordning enligt krav 11, kännetecknad därav, att nämnda ram (20) och den resterande delen av den första ställningsdelen (50) liggeri plan med varandra. Fångstanordning enligt krav 12, kännetecknad därav, att den första ställningsdelen (50) innefattar tvä inbördes paral- lella sidostänger (51, 52), varvid nämnda första ramelement (21) hos ramen (20) utgör en tvärstäng som sträcker sig mel- lan dessa sidostänger (51, 52) vid en första ände av den för- sta ställningsdelen parallellt med ställningsdelarnas vridaxel (A2), och att en ytterligare tvärstäng (53) sträcker sig mellan de två sidostängerna (51, 52) vid den motsatta andra änden av den första ställningsdelen (50) parallellt med ställningsde- larnas vridaxel (A2). Fängstanordning enligt nägot av kraven 11-13, känneteck- í därav, att den andra ställningsdelen (60) innefattar tvä in- bördes parallella sidostänger (61, 62), varvid en första tvär- stäng (63) sträcker sig mellan dessa sidostänger (61, 62) vid en första ände av den andra ställningsdelen parallellt med ställningsdelarnas vridaxel (A2), och en andra tvärstäng (64) sträcker sig mellan de två sidostängerna (61, 62) vid den mot- satta andra änden av den andra ställningsdelen (60) parallellt med ställningsdelarnas vridaxel (A2). Fängstanordning enligt nägot av kraven 1-14, känneteck- nad därav, att tillslutningsorganet (31) ligger i plan med ramen (20) när tillslutningsorganet befinner sig i det nedfälla stänga läget
SE1150032A 2011-01-20 2011-01-20 Fångstanordning med tillslutningsorgan SE535507C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150032A SE535507C2 (sv) 2011-01-20 2011-01-20 Fångstanordning med tillslutningsorgan
PCT/SE2012/050022 WO2012099525A1 (en) 2011-01-20 2012-01-13 Catching device with closing member

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150032A SE535507C2 (sv) 2011-01-20 2011-01-20 Fångstanordning med tillslutningsorgan

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1150032A1 true SE1150032A1 (sv) 2012-07-21
SE535507C2 SE535507C2 (sv) 2012-09-04

Family

ID=46515956

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1150032A SE535507C2 (sv) 2011-01-20 2011-01-20 Fångstanordning med tillslutningsorgan

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE535507C2 (sv)
WO (1) WO2012099525A1 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106489851A (zh) * 2016-10-25 2017-03-15 杨明军 一种地笼网主框架安装结构
CN109566496B (zh) * 2019-01-15 2021-05-07 北海汇善珠宝有限公司 海水珍珠贝越冬吊养笼具及养殖方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3800465A (en) * 1973-05-01 1974-04-02 H Rea Fish and crab trap
US4354325A (en) * 1979-12-31 1982-10-19 Sak Industries (1980) Ltd. Folding marine trap
US4538376A (en) * 1984-02-06 1985-09-03 Morton Roger H Trap for marine animals
US5946850A (en) * 1997-09-29 1999-09-07 Sarkisyan; Peter Crab trap

Also Published As

Publication number Publication date
SE535507C2 (sv) 2012-09-04
WO2012099525A1 (en) 2012-07-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8015748B2 (en) Collapsible trap
US7913448B2 (en) Traps for crabs or lobsters
JP5264088B2 (ja) 折畳み可能な漁獲わな
AU2005237122A1 (en) Collapsible Crab Trap
US4156984A (en) Marine life trap
JP2006109836A (ja) 捕獲器
SE1150032A1 (sv) Fångstanordning med tillslutningsorgan
US20210169056A1 (en) Aquatic trap
US4982525A (en) Collapsible lobster or crab trap
KR101384136B1 (ko) 접이식 어패류 포획용 통발
US2626477A (en) Fish landing net
SE1250353A1 (sv) Fångstanordning
SE1150817A1 (sv) Fångstanordning
CA3110156A1 (en) Crustacean trap
US1351628A (en) Fishing-net
KR101328631B1 (ko) 바지선으로 골재채취시에 이용되는 오탁방지장치
US778675A (en) Animal-trap.
WO1987007818A1 (en) Collapsible crab trap
SE535048C2 (sv) Handverktyg för upplockning och uppsamling
EP0160083A1 (en) Landing net
JP3245075U (ja) 捕獲網スーパー
KR20090010745U (ko) 참게낚시 포획기구
US563356A (en) Fish-trap
JP2006158267A (ja) 折り畳み式の魚捕獲器
JP5305294B2 (ja) 獲物取り込み用釣具

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed