SE1150817A1 - Fångstanordning - Google Patents

Fångstanordning Download PDF

Info

Publication number
SE1150817A1
SE1150817A1 SE1150817A SE1150817A SE1150817A1 SE 1150817 A1 SE1150817 A1 SE 1150817A1 SE 1150817 A SE1150817 A SE 1150817A SE 1150817 A SE1150817 A SE 1150817A SE 1150817 A1 SE1150817 A1 SE 1150817A1
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cross bar
scaffold
guide
net
displaceable
Prior art date
Application number
SE1150817A
Other languages
English (en)
Other versions
SE536010C2 (sv
Inventor
Christer Lundin
Original Assignee
Christer Lundin
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Christer Lundin filed Critical Christer Lundin
Priority to SE1150817A priority Critical patent/SE536010C2/sv
Publication of SE1150817A1 publication Critical patent/SE1150817A1/sv
Publication of SE536010C2 publication Critical patent/SE536010C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K69/00Stationary catching devices
    • A01K69/06Traps
    • A01K69/10Collapsible traps
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01MCATCHING, TRAPPING OR SCARING OF ANIMALS; APPARATUS FOR THE DESTRUCTION OF NOXIOUS ANIMALS OR NOXIOUS PLANTS
    • A01M23/00Traps for animals
    • A01M23/02Collecting-traps
    • A01M23/08Collecting-traps with approaches permitting entry only

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Insects & Arthropods (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

15 20 25 30 35 minstone någon aspekt erbjuder en fördel jämfört med tidigare kända fångstanordningar av aktuell typ.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Enligt föreliggande uppfinning uppnås nämnda syfte med hjälp av en fångstanordning uppvisande de i patentkravet 1 angivna sär- dragen.
Den uppfinningsenliga fångstanordningen kännetecknas av: - att ett nedre nätparti, vilket bildar en botten hos nätkammaren, vid en första ände är fäst vid en tvärstång som sträcker sig mel- lan de två sidostängerna hos den första ställningsdelen vid en nedre ände hos denna ställningsdel, - att den andra ställningsdelen vid sin nedre ände är försedd med en tvärstång som sträcker sig mellan de två sidostängerna hos denna ställningsdel och som är förskjutbart förbunden med dessa sidostänger, varvid denna tvärstång är förskjutbar i de sist- nämnda sidostängernas längdriktning, och - att det nedre nätpartiet vid sin andra ände är fäst vid nämnda förskjutbara tvärstång, varvid denna tvärstång vid en vridning av ställningsdelarna relativt varandra från det uppfällda läget till det hopfällda läget är anordnad att förskjutas i riktning mot den andra ställningsdelens övre ände från ett framskjutet första läge till ett tillbakadraget andra läge och vid en vridning av ställnings- delarna relativt varandra från det hopfällda läget till det uppfällda läget är förskjutbar i motsatt riktning från nämnda andra läge till nämnda första läge.
Hos fångstanordningen enligt US 4 354 325 A måste den nedre tvärstången hos åtminstone den ena ramformade ställningsdelen vara löst anordnad inuti nätkammaren för att möjliggöra en hop- fällning av fångstanordningen, varvid denna tvärstång förskjuts relativt nätkammarens nedre nätparti vid hopfällning och uppfäll- ning av fångstanordningen. Hos den uppfinningsenliga fångstan- ordningen är nätkammarens nedre nätparti vid två motsatta ändar fäst vid tvärstänger hos de ramformade ställningsdelarna och i 10 15 20 25 30 35 detta fall möjliggörs en hopfällning av fångstanordningen genom att den ena av dessa tvärstänger förskjuts relativt sidostängerna hos den tillhörande ställningsdelen vid hopfällning av fångstan- ordningen. Med den uppfinningsenliga konstruktionslöningen kan fångstanordningen således utformas på ett hopfällbart sätt utan att några nätpartier hos fångstanordningens nätkammare behöver sträcka sig utvändigt om någon av de två ramformade ställnings- delarnas nedre tvärstänger, varigenom det ovan nämnda proble- met med nötning av nätmaskor hos nätkammarens nätpartier kan undvikas.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är den förskjutbara tvär- stången förskjutbar från nämnda första läge till nämnda andra läge mot verkan av fjäderkraften hos ett eller flera på denna tvärstång verkande fjäderorgan och från nämnda andra läge till nämnda första läge under verkan av fjäderkraften hos nämnda fjäderorgan. Härigenom underlättas manövreringen av fångstan- ordningen från det hopfällda läget till det uppfällda läget.
Nämnda fjäderorgan bidrar dessutom till att hålla den förskjut- bara tvärstången på plats i avsett läge när fångstanordningen är uppfälld.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen är den andra ställningsdelen vid sin nedre ände försedd med ett nedre stöd- parti, via vilket den andra ställningsdelen är anordnad att vila mot ett underlag när ställningsdelarna befinner sig i det uppfällda läget, varvid den förskjutbara tvärstången är anordnad innanför detta stödparti. Detta stödparti bidrar till att hålla det nedre nät- partiet på avstånd från underlaget, vilket reducerar risken för slitage på nätkammaren. Om även den första ställningsdelen är försedd med ett motsvarande stödparti vid sin nedre ände blir det möjligt att hålla hela nätkammaren på skyddande avstånd från undenaget En ytterligare utföringsform av uppfinningen kännetecknas av: - att den förskjutbara tvärstången är försedd med ett första styr- parti vid sin ena ände och ett andra styrparti vid sin andra ände, 10 15 20 25 30 35 - att den ena sidostången hos den andra ställningsdelen är för- sedd med ett långsträckt första styrorgan som sträcker sig längs med en del av denna sidostång, varvid nämnda första styrparti är i ingrepp med detta första styrorgan och glidbart längs med detta, och - att den andra sidostången hos den andra ställningsdelen är för- sedd med ett långsträckt andra styrorgan som sträcker sig längs med en del av denna sidostång parallellt med nämnda första styrorgan, varvid nämnda andra styrparti är i ingrepp med detta andra styrorgan och glidbart längs med detta.
Med denna konstruktionslösning blir den förskjutbara tvärstången på ett enkelt sätt glidbart förbunden med sidostängerna hos den aktuella ställningsdelen.
Andra fördelaktiga särdrag hos fångstanordningen enligt uppfin- ningen framgår av de osjälvständiga patentkraven och den nedan följande beskrivningen.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen kommer i det följande att närmare beskrivas med hjälp av utföringsexempel, med hänvisning till bifogade ritningar.
Det visas i: Fig 1 en schematisk perspektivvy av en fångstanordning en- ligt en första utföringsform av föreliggande uppfinning, Fig 2 en schematisk perspektivvy av en del hos fångstanord- ningen enligt Fig 1, visad i fångstanordningens upp- fällda läge, Fig 3 en schematisk perspektivvy av delen enligt Fig 2, visad i fångstanordningens hopfällda läge, Fig 4 en schematisk perspektivvy av ställningen hos fångstanordningen enligt Fig 1 i ett hopfällt transport- och förvaringsläge, 10 15 20 25 30 35 Fig 5 en schematisk perspektivvy av en del hos en fångstan- ordning enligt en andra utföringsform av uppfinningen, och Fig 6 ett schematiskt snitt genom en del av ställningen hos fångstanordningen enligt Fig 5.
DETALJERAD BESKRIVNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRINGS- FORMER I Fig 1 illustreras en fångstanordning 1 enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning avsedd att anbringas i en vattensamling, exempelvis i form av ett hav, en sjö eller en flod, för infångande av fisk. I detta fall utgör fångstanordningen 1 en fiskfälla.
Fångstanordningen 1 innefattar en nätkammare 5 som är bildad av inbördes sammanfogade nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b.
Nätkammaren 5 är försedd med åtminstone en ingångsöppning 6 och åtminstone en uttömningsöppning 7. Fångstanordningen 1 innefattar vidare en ställning 8 för att hålla nämnda nätpartier ut- spända. Nätkammaren 5 är utformad för instängning av fiskar som tar sig in i nätkammaren via ingångsöppningen 6 och i nät- kammaren instängda fiskar kan sedan tömmas ut ur nätkamma- ren via uttömningsöppningen 7.
Hos den illustrerade utföringsformen består nätkammaren 5 av två nätpartier 2a, 2b som bildar två motstående gavelväggar hos nätkammaren, ett nedre nätparti 3a som bildar en botten hos nätkammaren, ett övre nätparti 3b som bildar ett tak hos nät- kammaren och två nätpartier 4a, 4b som bildar två motstående sidoväggar hos nätkammaren.
I Fig 1 visas nätkammaren 5 med nätpartiet 2a och nätpartiet 4a delvis skurna för att tydliggöra det nätparti 3a som bildar nät- kammarens botten. 10 15 20 25 30 35 I det illustrerade exemplet är ett av de nätpartier som bildar en av gavelväggarna hos nätkammaren strutformat och nätkamma- rens ingångsöppning 6 är i detta fall anordnad i centrum av detta nätparti 2a och omgiven av ett styvt ramformat element 9, exem- pelvis av metall, som är fäst vid det aktuella nätpartiet. I nät- kammarens längdriktning hålls nätpartiet 2a utspänt med hjälp av linor 10 som är fästa vid det ramformade elementet 9 och som i det illustrerade exemplet konvergerar i riktning mot det motstå- ende nätpartiet 2b. Det strutformade nätpartiet 2a är avsmal- nande i riktning mot det motstående nätpartiet 2b.
Ställningen 8 är hopfällbar och innefattar en ramformad och vä- sentligen rektangulär första ställningsdel 20 och en ramformad och väsentligen rektangulär andra ställningsdel 30 som är vrid- bart förbunden med den första ställningsdelen 20. Dessa ställ- ningsdelar 20, 30 korsar varandra och är vridbara relativt var- andra kring en vridaxel A1 (se Fig 4) som sträcker sig tvärs över ställningsdelarna vid mitten av dessa. Ställningsdelarna 20, 30 är vridbara relativt varandra fram och åter mellan ett uppfällt läge (se Fig 1), i vilket ställningsdelarna är anordnade att hålla nät- kammarens nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b utspända, och ett hopfällt transport- och förvaringsläge (se Fig 4). I det hopfällda läget är fångstanordningen 1 väsentligen platt och därigenom lätt att hantera samtidigt som den tar upp ett begränsat utrymme.
Genom den platta konfigurationen i det hopfällda läget kan dess- utom ett flertal hopfällda fångstanordningar 1 på ett enkelt och utrymmessnålt sätt staplas på varandra. För tydlighetens skull visas ställningen 8 i Fig 4 utan tillhörande nätpartier 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b.
Respektive ställningsdel 20, 30 innefattar två inbördes parallella sidostänger 21, 22, 31, 32 och två eller flera mellan dessa sig sträckande tvärstänger. Hos den illustrerade utföringsformen är den andra ställningsdelen 30 anordnad innanför den första ställ- ningsdelen 20. Sidostängerna 31, 32 hos den andra ställnings- delen 30 sträcker sig i detta fall på insidan av nätkammaren 5, medan sidostängerna 21, 22 hos den första ställningsdelen 20 10 15 20 25 30 35 sträcker sig på utsidan av nätkammaren 5. Den ena sidostången 21 hos den första ställningsdelen är vid sitt mittparti ledat för- bunden med ett mittparti hos den andra ställningsdelens ena si- dostång 31 via en första led L1, medan den andra sidostången 22 hos den första ställningsdelen vid sitt mittparti är ledat för- bunden med ett mittparti hos den andra ställningsdelens andra sidostång 32 via en andra led L2. Dessa leder L1, L2 definierar ställningsdelarnas vridaxel A1.
Den första ställningsdelen 20 innefattar en första tvärstång 23 som sträcker sig mellan de två sidostängerna 21, 22 vid den nedre änden av den första ställningsdelen 20 och en andra tvär- stång 24 som sträcker sig mellan de två sidostängerna 21, 22 vid den motsatta övre änden av den första ställningsdelen 20. Dessa tvärstänger 23, 24 är fast förbundna med sidostängerna 21, 22 och sträcker sig parallellt med ställningsdelarnas vridaxel A1.
Den andra ställningsdelen 30 innefattar en första tvärstång 33 som sträcker sig mellan de två sidostängerna 31, 32 vid den nedre änden av den andra ställningsdelen 30 och en andra tvär- stäng 34 som sträcker sig mellan de två sidostängerna 31, 32 vid den motsatta övre änden av den andra ställningsdelen 30.
Nämnda första tvärstång 33 är förskjutbart förbunden med sido- stängerna 31, 32 och sträcker sig parallellt med ställningsdelar- nas vridaxel A1, varvid denna tvärstång 33 är förskjutbar relativt sidostängerna 31, 32 i sidostängernas längdriktning. Nämnda andra tvärstång 34 är fast förbundna med sidostängerna 31, 32 och sträcker sig parallellt med ställningsdelarnas vridaxel A1.
Det nedre nätpartiet 3a är vid sin ena ände fäst vid nämnda för- sta tvärstång 23 hos den första ställningsdelen 20 och vid sin motsatta andra ände fäst vid nämnda förskjutbara tvärstång 33 hos den andra ställningsdelen 30. Det övre nätpartiet 3b är vid sin ena ände fäst vid nämnda andra tvärstång 24 hos den första ställningsdelen 20. När fångstanordningen 1 är uppfälld hålls det övre nätpartiets motsatta andra ände uppe av nämnda andra tvärstång 34 hos den andra ställningsdelen 30. Den sistnämnda 10 15 20 25 30 35 tvärstången 34 är anordnad inuti nätkammaren 5 och är ej för- bunden med något av nätkammarens nätpartier utan ligger löst an mot angränsande nätpartier. I fångstanordningens uppfällda läge ligger denna tvärstång 34 an mot nätpartierna i området mellan det övre nätpartiet 3b och det nätparti 2a som bildar den ena gavelväggen hos nätkammaren.
Den förskjutbara tvärstången 33 är förskjutbart förbunden med de två sidostängerna 31, 32 hos den andra ställningsdelen på sådant sätt att denna tvärstång vid en vridning av ställningsde- larna 20, 30 relativt varandra från det uppfällda läget till det hopfällda läget förskjuts i riktning mot den andra ställningsdelens övre ände från ett framskjutet första läge (se Fig 2) till ett tillba- kadraget andra läge (se Fig 3 och 4). Vid en vridning av ställ- ningsdelarna 20, 30 relativt varandra från det hopfällda läget till det uppfällda läget är den förskjutbara tvärstången 33 förskjutbar i motsatt riktning från nämnda andra läge till nämnda första läge.
Tvärstången 33 är förskjutbar från nämnda första läge till nämnda andra läge mot verkan av fjäderkraften hos ett eller flera på denna tvärstång verkande fjäderorgan 11 och från nämnda andra läge till nämnda första läge under verkan av fjäderkraften hos nämnda fjäderorgan 11.
Den förskjutbara tvärstången 33 är försedd med ett första styr- parti 35a vid sin ena ände och ett andra styrparti 35b vid sin andra ände. Den ena sidostången 31 hos den andra ställnings- delen är försedd med ett långsträckt första styrorgan 36a som sträcker sig längs med en del av denna sidostång 31, och den andra sidostången 32 hos den andra ställningsdelen är försedd med ett långsträckt andra styrorgan 36b som sträcker sig längs med en del av denna sidostång 32 parallellt med nämnda första styrorgan 36a. Det första styrpartiet 35a är i ingrepp med det för- sta styrorganet 36a och glidbart längs med detta, medan det andra styrpartiet 35b är i ingrepp med det andra styrorganet 36b och glidbart längs med detta. 10 15 20 25 30 35 Hos den i Fig 1-4 illustrerade utföringsformen utgörs respektive styrorgan 36a, 36b av en längsträckt styrskena som är anordnad på den tillhörande sidostängen 31, 32, varvid styrskenan på den ena sidostängen är vänd mot styrskenan pä den andra sido- stängen. Respektive styrparti 35a, 35b är försett med en skära 37a, 37b, varvid respektive styrskena sträcker sig in i skäran 37a, 37b hos det tillhörande styrpartiet.
Hos den i Fig 5 och 6 illustrerade utföringsformen innefattar re- spektive styrorgan 36a, 36b ett längsträckt styrspär 38a, 38b, varvid styrspäret hos det ena styrorganet är vänt mot styrspäret hos det andra styrorganet. Det första styrpartiet 35a är glidbart mottaget i styrspäret 38a hos det första styrorganet 36a och det andra styrpartiet 35b är glidbart mottaget i styrspäret 38b hos det andra styrorganet 36b. Respektive styrspär 38a, 38b är lämpli- gen bildat av en slits som är anordnad i den tillhörande sido- stängen 31, 32, varvid respektive styrparti 35a, 35b innefattar ett utspräng 39a, 39b som sträcker sig in i den slits som bildar styr- späret 38a, 38b hos det tillhörande styrorganet. I det illustrerade exemplet är utspränget 39a, 39b hos respektive styrparti 35a, 35b bildat av en tillplattad ändsektion hos den förskjutbara tvär- stången 33. I Fig 5 och 6 har nätkammaren 5 och fjäderorganet 11 utelämnats för enkelhetens skull.
Den förskjutbara tvärstängen 33 skulle alternativt kunna vara fast förbunden med en teleskopisk del som är förskjutbart förbunden med de tvä sidostängerna 31, 32 hos den andra ställningsdelen och teleskopiskt förskjutbar relativt dessa sidostänger i sido- stängernas längdriktning.
Hos de illustrerade utföringsformerna är den andra ställningsde- len 30 vid sin nedre ände är försedd med ett nedre stödparti 40, via vilket den andra ställningsdelen 30 är anordnad att vila mot ett underlag när ställningsdelarna 20, 30 befinner sig i det upp- fällda läget. Den förskjutbara tvärstängen 33 är anordnad innan- för detta stödparti 40 mellan stödpartiet och ställningsdelarnas vridaxel A1, varigenom den förskjutbara tvärstängen 33 kommer 10 15 20 25 30 35 10 att befinna sig ovanför stödpartiet 40 när ställningsdelarna befin- ner sig i det uppfällda läget och därigenom hålls på avstånd från underlaget. I det illustrerade exemplet innefattar stödpartiet 40 en tredje tvärstång 41 som sträcker sig mellan de två sidostäng- erna 31, 32 hos den andra ställningsdelen vid de nedre ändarna hos dessa sidostänger. Denna tredje tvärstång 41 är fast förbun- den med sidostängerna 31, 32.
Ovan nämnda ett eller flera fjäderorgan 11 är lämpligen anord- nade att verka mellan den förskjutbara tvärstången 33 och den tredje tvärstången 41. Hos de illustrerade utföringsformerna ut- görs nämnda fjäderorgan 11 av ett långsträckt elastiskt element i form av ett elastiskt band eller snöre som sträcker sig mellan den förskjutbara tvärstången 33 och den tredje tvärstången 41. l det illustrerade exemplet är fjäderorganet 11 vid sin ena ände fixerat vid en bygel 42a som är anordnad vid tvärstångens ena ände och vid sin andra ände fixerat vid en bygel 42b som är anordnad vid tvärstångens ena ände. Mellan dessa byglar 42a, 42b sträcker sig fjäderorganet 11 genom två byglar 43a, 43b som är anord- nade på den tredje tvärstången 41 och genom en bygel 42c som är anordnad på den förskjutbara tvärstången 33 mellan de två förstnämnda byglarna 42a, 42b. Fjäderorganet 11 är glidbart mottaget i byglarna 43a, 43b på den tredje tvärstången 41 och i mittenbygeln 42c på den förskjutbara tvärstången 33. De två ställningsdelarna 20, 30 är mot verkan av fjäderkraften hos fjä- derorganet 11 vridbara relativt varandra från det uppfällda läget till det hopfällda transport- och förvaringsläge och detta fjäderor- gan är således förspänt när ställningen 8 är i det hopfällda läget och underlättar därigenom en återföring av ställningen från det hoppfällda läget till det uppfällda läget. Det illustrerade elastiska elementet skulle alternativt kunna ersättas av en eller flera drag- fjädrar anordnade mellan den förskjutbara tvärstången 33 och den tredje tvärstången 41, eller av en drag- eller tryckfjäder an- ordnad inuti respektive sidostång 31, 32 hos den andra ställ- ningsdelen. 10 15 20 25 30 35 11 Hos den i Fig 1-4 illustrerade utföringsformen är även den första ställningsdelen 20 vid sin nedre ände är försedd med ett nedre stödparti 25, via vilket den första ställningsdelen är anordnad att vila mot ett underlag när ställningsdelarna 20, 30 befinner sig i det uppfällda läget. Den första tvärstången 23 hos den första ställningsdelen är anordnad innanför detta stödparti 25 mellan stödpartiet och ställningsdelarnas vridaxel A1, varigenom denna tvärstång 23 kommer att befinna sig ovanför stödpartiet 25 när ställningsdelarna befinner sig i det uppfällda läget och därigenom hålls på avstånd från underlaget. I det illustrerade exemplet in- nefattar stödpartiet 25 en yttre tvärstång 26 som sträcker sig mellan de två sidostängerna 21, 22 hos den andra ställningsde- len vid de nedre ändarna hos dessa sidostänger. Denna yttre tvärstång 26 är fast förbunden med sidostängerna 21, 22.
Hos den illustrerade utföringsformen vilar således fångstanord- ningen 1 mot ett underlag via ovan nämnda stödpartier 40, 25, vilka bidrar till att hålla nätkammarens botten på avstånd från underlaget, vilket reducerar risken för slitage på nätkammaren 5.
Hos de illustrerade utföringsformerna är det nedre nätpartiet 3a fastspänt vid respektive tvärstång 23, 33 med hjälp av ringfor- made fästorgan 12 som sträcker sig runt tvärstången, men de skulle istället kunna vara fastknutna vid respektive tvärstång 23, 33 eller fästa vid denna på vilket som helst annat lämpligt sätt.
Hos den i Fig 1-4 illustrerade utföringsformen innefattar ställ- ningen 8 en ram 27 som omger uttömningsöppningen 7 och som innefattar ovan nämnda första tvärstång 23 hos den första ställ- ningsdelen och en motstående tvärstång 28 som är anordnad mellan den första tvärstången 23 och den yttre tvärstången 26 och som sträcker sig mellan de två sidostängerna 21, 22 hos den andra ställningsdelen. Uttömningsöppningen 7 är bildad mellan dessa tvärstänger 23, 28 och sidostängerna 21, 22. Det nätparti 2a som bildar nätkammarens ena gavelvägg är fäst vid tvär- stången 28. I detta fall är således uttömningsöppningen 7 belä- gen mellan det nedre nätpartiet 3a och nätpartiet 2a som bildar 10 15 20 25 30 12 nätkammarens ena gavelvägg. Fångstanordningen 1 är försedd med en tillslutningsanordning 60 för tillslutning av uttömnings- öppningen 7. Denna tillslutningsanordning 60 innefattar ett till- slutningsorgan 61 som är svängbart förbundet med sidostäng- erna 21, 22 och anordnat mellan de i den ovan nämnda ramen 27 ingående tvärstängerna 23, 28. Tillslutningsorganet 61 är anord- nat på utsidan av nätpartiet 2a. Tillslutningsorganet 61 är beläget utanför nätkammaren 5 och är svängbart relativt ramen 27 fram och åter mellan ett nedfällt stängt läge (se Fig 1), i vilket tillslut- ningsorganet 61 håller nätpartiet 2a nedtryckt över uttömnings- öppningen 7 och därigenom håller uttömningsöppningen tillslu- ten, och ett uppfällt öppet läge, i vilket nätpartiet 2a medges att lämna uttömningsöppningen 7 fri så att instängda fiskar kan tömmas ut ur nätkammaren 5 genom att passera mellan tvär- stången 23 och nätpartiet 2a och vidare ut genom uttömnings- öppningen 7. I det nedfällda stängda läget ligger tillslutningsor- ganet 61 an mot utsidan av nätpartiet 2a. Olika utföringsformer hos den aktuella tillslutningsanordningen beskrivs i närmare de- talj i svensk patentansökan nr. 1150032-9.
Ställningsdelarna 20, 30 och tillslutningsorganet 61 är lämpligen av metall, exempelvis aluminium.
Nätpartierna 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b hos nätkammaren 5 kan vara tillverkade av ett flexibelt nät av plast- eller textilmaterial, varvid nätet kan vara av knuten eller vävd typ. Nätpartierna är lämpli- gen tillverkade av ett nät av kraftigt material, exempelvis DYNEEMA®, för att stå emot angrepp från sälar.
Uppfinningen är givetvis inte på något sätt begränsad till de ovan beskrivna utföringsformerna, utan en mängd möjligheter till mo- difikationer därav torde vara uppenbara för en fackman på områ- det, utan att denne för den skull avviker från uppfinningens grundtanke sådan denna definieras i bifogade patentkrav.

Claims (1)

13 PATENTKRAV
1. Fångstanordning för infångande av vattenlevande djur, såsom 10 15 20 25 30 35 exempelvis fiskar, humrar eller krabbor, innefattande: - en av nätpartier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) bildad nätkammare (5) försedd med åtminstone en ingångsöppning (6), varvid nätkammaren (5) är utformad för instängning av djur som tar sig in i nätkammaren via ingångsöppningen (6), och - en ställning (8) för att hälla nämnda nätpartier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) utspända, vilken ställning (8) innefattar en ramfor- mad och väsentligen rektangulär första ställningsdel (20) och en ramformad och väsentligen rektangulär andra ställningsdel (30) som är vridbart förbunden med den första ställningsdelen (20), varvid nämnda första och andra ställningsdelar (20, 30) korsar varandra och är vridbara relativt varandra fram och äter mellan ett uppfällt läge, i vilket ställningsdelarna är anordnade att hälla nätkammarens nätpartier (2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 4b) ut- spända, och ett hopfällt transport- och förvaringsläge, varvid nämnda första och andra ställningsdelar (20, 30) var och en innefattar två inbördes parallella sidostänger (21, 22, 31, 32) och mellan dessa sidostänger sig sträckande tvär- stänger (23, 24, 26, 28, 33, 34, 41), kännetecknad därav: - att ett nedre nätparti (3a), vilket bildar en botten hos nät- kammaren (5), vid en första ände är fäst vid en tvärstång (23) som sträcker sig mellan de två sidostängerna (21, 22) hos den första ställningsdelen (20) vid en nedre ände hos denna ställ- ningsdel, - att den andra ställningsdelen (30) vid sin nedre ände är för- sedd med en tvärstång (33) som sträcker sig mellan de två si- dostängerna (31, 32) hos denna ställningsdel och som är för- skjutbart förbunden med dessa sidostänger (31, 32), varvid denna tvärstång (33) är förskjutbar i de sistnämnda sidostäng- ernas längdriktning, och - att det nedre nätpartiet (3a) vid sin andra ände är fäst vid nämnda förskjutbara tvärstång (33), varvid denna tvärstång (33) vid en vridning av ställningsdelarna (20, 30) relativt var- 10 15 20 25 30 35 14 andra frän det uppfällda läget till det hopfällda läget är anord- nad att förskjutas i riktning mot den andra ställningsdelens övre ände från ett framskjutet första läge till ett tillbakadraget andra läge och vid en vridning av ställningsdelarna (20, 30) relativt varandra från det hopfällda läget till det uppfällda läget är förskjutbar i motsatt riktning från nämnda andra läge till nämnda första läge. . Fångstanordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att den förskjutbara tvärstängen (33) är förskjutbar frän nämnda första läge till nämnda andra läge mot verkan av fjäderkraften hos ett eller flera pä denna tvärstäng verkande fjäderorgan (11) och från nämnda andra läge till nämnda första läge under verkan av fjäderkraften hos nämnda fjäderorgan (11). . Fångstanordning enligt krav 1 eller 2, kännetecknad därav, att den andra ställningsdelen (30) vid sin nedre ände är för- sedd med ett nedre stödparti (40), via vilket den andra ställ- ningsdelen (30) är anordnad att vila mot ett underlag när ställ- ningsdelarna (20, 30) befinner sig i det uppfällda läget, varvid den förskjutbara tvärstängen (33) är anordnad innanför detta stödparti (40). .Fångstanordning enligt krav 3, kännetecknad därav, att nämnda stödparti (40) innefattar en tvärstäng (41) som sträcker sig mellan de tvä sidostängerna (31, 32) hos den andra ställningsdelen vid de nedre ändarna hos dessa sidostänger, varvid denna tvärstäng (41) är fast förbunden med dessa sidostänger (31, 32). .Fångstanordning enligt krav 4 i kombination med krav 2, kännetecknad därav, att nämnda ett eller flera fjäderorgan (11) är anordnade att verka mellan den förskjutbara tvär- stängen (33) och stödpartiets tvärstäng (41). .Fångstanordning enligt krav 5, kännetecknad därav, att respektive fjäderorgan (11) utgörs av ett längsträckt elastiskt 10 15 20 25 30 35 15 element som sträcker sig mellan den förskjutbara tvärstängen (33) och stödpartiets tvärstäng (41). _ Fängstanordning enligt något av kraven 1-6, kännetecknad därav: - att den förskjutbara tvärstången (33) är försedd med ett för- sta styrparti (35a) vid sin ena ände och ett andra styrparti (35b) vid sin andra ände, - att den ena sidostången (31) hos den andra ställningsdelen (30) är försedd med ett långsträckt första styrorgan (36a) som sträcker sig längs med en del av denna sidostång, varvid nämnda första styrparti (35a) är i ingrepp med detta första styrorgan (36a) och glidbart längs med detta, och - att den andra sidostången (32) hos den andra ställningsde- len (30) är försedd med ett långsträckt andra styrorgan (36b) som sträcker sig längs med en del av denna sidostång paral- lellt med nämnda första styrorgan (36a), varvid nämnda andra styrparti (35b) är i ingrepp med detta andra styrorgan (36b) och glidbart längs med detta. .Fängstanordning enligt krav 7, kännetecknad därav, att respektive styrorgan (36a, 36b) innefattar ett långsträckt styr- spår (37a, 37b), varvid det första styrpartiet (35a) är glidbart mottaget i styrspåret (37a) hos det första styrorganet (36a) och det andra styrpartiet (35b) är glidbart mottaget i styrspåret (37b) hos det andra styrorganet (36b). .Fängstanordning enligt krav 8, kännetecknad därav, att respektive styrspàr (37a, 37b) är bildat av en slits som är an- ordnad i den tillhörande sidostängen (31, 32). Fångstanordning enligt krav 9, kännetecknad därav, att re- spektive styrparti (35a, 35b) innefattar ett utspräng (39a, 39b) som sträcker sig in i den slits som bildar styrspäret (37a, 37b) hos det tillhörande styrorganet (36a, 36b). 10 15 20 16 Fängstanordning enligt krav 7, kännetecknad därav, att re- spektive styrorgan (36a, 36b) utgörs av en långsträckt styr- skena som är anordnad på den tillhörande sidostången (31, 32). Fångstanordning enligt något av kraven 1-11, känneteck- í därav: - att nämnda första och andra ställningsdelar (20, 30) är vrid- bara relativt varandra kring en vridaxel (A1) som sträcker sig tvärs över ställningsdelarna (20, 30) vid mitten av dessa, och - att nämnda förskjutbara tvärstång (33) sträcker sig parallellt med nämnda vridaxel (A1). Fängstanordning enligt något av kraven 1-12, känneteck- í därav, att den första ställningsdelen (20) vid sin nedre ände är försedd med ett nedre stödparti (25), via vilket den första ställningsdelen (20) är anordnad att vila mot ett under- lag när ställningsdelarna (20, 30) befinner sig i det uppfällda läget, varvid nämnda tvärstång (23) hos den första ställnings- delen är anordnad innanför detta stödparti (25).
SE1150817A 2011-09-12 2011-09-12 Fångstanordning SE536010C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150817A SE536010C2 (sv) 2011-09-12 2011-09-12 Fångstanordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150817A SE536010C2 (sv) 2011-09-12 2011-09-12 Fångstanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1150817A1 true SE1150817A1 (sv) 2013-03-13
SE536010C2 SE536010C2 (sv) 2013-04-02

Family

ID=47998704

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1150817A SE536010C2 (sv) 2011-09-12 2011-09-12 Fångstanordning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE536010C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103651329A (zh) * 2013-12-17 2014-03-26 江苏省血吸虫病防治研究所 一种水生螺密度调查装置

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103651329A (zh) * 2013-12-17 2014-03-26 江苏省血吸虫病防治研究所 一种水生螺密度调查装置
CN103651329B (zh) * 2013-12-17 2016-01-06 江苏省血吸虫病防治研究所 一种水生螺密度调查装置及其应用方法

Also Published As

Publication number Publication date
SE536010C2 (sv) 2013-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TWI363596B (en) Collapsible trap
Tuttle An improved trap for bats
US7913448B2 (en) Traps for crabs or lobsters
KR101615019B1 (ko) 통발
JP5264088B2 (ja) 折畳み可能な漁獲わな
AU2005237122A1 (en) Collapsible Crab Trap
CA2152026A1 (en) Collapsible lobster trap
SE1150817A1 (sv) Fångstanordning
KR100925880B1 (ko) 해파리 피해저감용 어망
SE1150032A1 (sv) Fångstanordning med tillslutningsorgan
US4956935A (en) Spring powered crab net
SE536467C2 (sv) Fångstanordning
CN218073118U (zh) 一种蟹笼
JP4247367B2 (ja) 網ネット付き蜂の巣取り捕獲具
US3427742A (en) Foldable frame construction for crab pots and the like
KR101039552B1 (ko) 해파리 피해저감용 분리배출 및 제거망
KR100775966B1 (ko) 물고기용 통발
KR200435353Y1 (ko) 물고기용 통발
WO1987007818A1 (en) Collapsible crab trap
US563356A (en) Fish-trap
KR200372329Y1 (ko) 접철식 조수 포획용 트랩
US1430761A (en) Stacking device
US20230301281A1 (en) Framed three-point lift net
US20210268339A1 (en) Lacrosse ball collection apparatus
RU60306U1 (ru) Крабовая ловушка

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed