RO137147A2 - Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere - Google Patents

Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere Download PDF

Info

Publication number
RO137147A2
RO137147A2 ROA202100301A RO202100301A RO137147A2 RO 137147 A2 RO137147 A2 RO 137147A2 RO A202100301 A ROA202100301 A RO A202100301A RO 202100301 A RO202100301 A RO 202100301A RO 137147 A2 RO137147 A2 RO 137147A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
powder
fruit
biotin
vitamin
zinc
Prior art date
Application number
ROA202100301A
Other languages
English (en)
Inventor
Cristina Manea
Vila Rădanţă
Georgeta Alexandru
Iuliana Crişan
Original Assignee
Hofigal Export - Import S.A.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hofigal Export - Import S.A. filed Critical Hofigal Export - Import S.A.
Priority to ROA202100301A priority Critical patent/RO137147A2/ro
Publication of RO137147A2 publication Critical patent/RO137147A2/ro

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală. Produsul, conform invenţiei, este constituit în procente masice din 0,05...0,15% pulbere de biotină, 30...40% pulbere de fructe de păducel, 20...30% extract din fructe de Acerola, sub formă de pulbere având un conţinut de 32% vitamina C, 12...16% gluconat de zinc, 15...20% pulbere din fructe de cătină uscate şi degresate, 7...10% antiaglomerant sterat de magneziu, fiind condiţionat sub formă de capsule având un conţinut de Zn de minimum 7 mg/capsulă, respectiv, biotină de 0,35 mg/capsulă.

Description

Data depozit
Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală și procedeu de obținere
Prezenta invenție se referă la realizarea unui produs fitoterapeutic, condiționat în capsule de gelatină, care conține pulbere de biotină în asociere cu pulbere de fructe de păducel (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.) - sin. Crataegus oxyachanta L.), extract din fructe de Acerola, sub formă de pulbere, cu 32% vitamina C, gluconat de zinc și pulbere din fructe de cătină (Hippophae rhamnoides L.), uscate și degresate împreună cu excipienți folosiți în industria farmaceutică precum și procedeul de obținere al acestuia.
Produsul fitoterapeutic conform invenției are un conținut bogat în substanțe biologic active, o combinație optimă de fitonutrienți care acționează sinergie în realizarea unei activități biologice specifice, pentru a asigura buna funcționare a întregului organism.
Produsul conform invenției stimulează producția de colagen în mod natural, are o acțiune semnificativă de stabilizare și stimulare a activității colagenului în sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, din piele, păr și unghii, în vasele de sânge și articulații, pentru îmbunătățirea calității vieții.
Pe piața suplimentelor nutriționale/alimentare sunt cunoscute o serie de produse obținute pe bază de biotină, singură sau în asociere cu alte substanțe biologic active, condiționate sub formă de capsule sau de comprimate, cu adresabilitate directă pentru îmbunătățirea unor funcții ale organismului uman.
Problema pe care o rezolvă prezenta invenție este realizarea unui produs fitoterapeutic cu o serie de calități nutriționale și funcționale benefice organismului, care rezultă din asocierea biotinei cu fructe de păducel (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.) - sin. Crataegus oxyachanta L.), fructe degresate de cătină albă (Hippophae rhamnoides L.), Acerola - fructe foarte bogate în vitamina C și gluconat de zinc (sub formă de pulberi).
In felul acesta, se realizează o combinație optimă, nemaîntâlnită până acum în formulele nutriționale, care acționează sinergie, fără ca niciuna dintre aceste componente să-și piardă proprietățile individuale. De asemenea, este și o sursă bogată de fitonutrienți necesari în echilibrarea și completarea dietei pentru menținerea sănătății organismului.
Produsul fitoterapeutic, conform invenției, are proprietăți tonifiante, vitaminizante, antioxidante, de metabolizare a grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor. Pe de altă parte, produsul conform invenției, ajută la susținerea energiei necesare nevoilor organismului pentru desfășurarea normală a proceselor biochimice, stimularea refacerii și regenerării celulare și a țesuturilor conjunctive, protejarea articulațiilor și lubrifierea lor prin refacerea lichidului sinovial, precum și pentru detoxifierea organismului.
Utilizarea produsului fitoterapeutic, conform invenției, furnizează și elemente nutritive, care asigură stimularea metabolismului matrixului celular la nivelul pielii, cu predilecție spre stratul subdermic, ajută la protejarea și hidratarea țesuturilor cutanate, la stoparea efectelor negative ale radicalilor liberi superoxidici asupra organismului și susține participarea activă a transportării unor nutrienți esențiali la nivel celular.
Pe baza unor cercetări științifice s-a demonstrat că, atât biotina, cât și fructele de Acerola, (componente importante din formula produsului fitoterapeutic conform invenției), sunt incluse în grupul alimentelor funcționale, deoarece dispun de efecte potențial pozitive asupra sănătății și aduc nenumărate beneficii pentru îmbunătățirea calității vieții.
Produsul fitoterapeutic, care face obiectul prezentei invenții, este o asociere echilibrată a unor produse naturale, sub formă de pulberi, după cum urmează:
I. Biotina, denumită vitamina B7 sau vitamina H (C10H16N2O3S) este o vitamină hidrosolubilă care se găsește în numeroase produse alimentare (germeni de grâu, cereale integrale, ouă, arahide, produse lactate, soia, banane, ciuperci, conopidă, cartofi dulci, came de pui și de porc, somon, sardine).
Preluată din alimente (deoarece organismul nu poate s-o producă pe cont propriu), biotina, asigură obținerea energiei necesare și a glucozei, prin procesul de descompunere al grăsimilor, carbohidraților și al proteinelor.
Deși, organismul își asigură aportul necesar de biotină prin alimentație, totuși bacteriile din intestin (microbiota) pot produce biotină numai dacă este prezentă la nivel intestinal din surse alimentare.
De remarcat că, biotina joacă un rol important în metabolismul lipic, glucidic si proteic, unde funcționează ca și cofactor enzimatic prin implicare în reacții biochimice multiple pentru susținerea producției de energie, necesară zilnic nevoilor organismului uman.
Totodată, unele studii științifice au demonstrat că administrarea de suplimente alimentare bogate în biotină fortifică structura firelor de păr, previne căderea părului și a albirii lui premature, ajută la menținerea sănătății și fortifierii unghiilor.
De asemenea, biotina împiedică depunerile de colesterol la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substanțelor toxice și a unor metaboliți secundari acumulați în organism, facilitează îmbunătățirea funcționării normale a ficatului și a vezicii biliare, ameliorează capacitatea de memorare. La copii, biotina contribuie la dezvoltarea psiho-motorie și la îmbunătățirea tonusului muscular.
Se știe că, în timpul sarcinii nevoia de biotină a femeii crește, pentru că are un rol important în dezvoltarea armonioasă a fătului.
Conform unor studii științifice din literatura de specialitate, deficitul de biotină în organism este asociat cu o serie de simptome, ca de exemplu: oboseală cronică, stări depresive, nervozitate, irascibilitate, anorexie, greață, stări anemice, alopecie și încărunțire prematură, unghii fragile care se exfoliază și se rup ușor, dermatită la nivelul pielii sau reacții inflamatorii cutanate, piele prea uscată sau prea grasă, sensibilitate la infecții, iritații, apariția unor dureri musculare, diaree frecventă și o serie de tulburări intestinale, performanță scăzută a memorării și lipsă de concentrare.
Deși, deficitul de biotină în organism este destul de rar, instalarea unei carențe are loc, în special în cazul unei alimentații incorecte și incomplete, în malabsorbție intestinală și în perioada de sarcină la femei.
De subliniat că, biotină - o substanță biologic activă, este considerată și - un aliment funcțional - cu efecte benefice în prevenirea sau tratamentul anumitor boli, dar și pentru îmbunătățirea sănătății.
II. Fructele de păducel (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.) - sin. Crataegus oxyachanta L.) / Crataegi fructus, din Familia Rosaceae, cu denumirea populară păducel, mărăcine sau gherghinar.
în Evul Mediu, celebrul medic, fizician și filozof elvețian, Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim / (1494-1541), a introdus florile și frunzele de păducel (Crataegus monogyna) în celebrele elixiruri de tinerețe și de viață lungă pe care le prepara. Treptat, în aproape toate țările Europei și, ulterior, în întrega lume, păducelul a devenit cunoscut ca planta vieții sau a tinereții veșnice, având aceleași virtuți ca și ginseng-ul la popoarele din Asia.
♦ Utilizările tradiționale ale florilor de păducel, joacă un rol important în folclorul multor popoare europene. în medicina tradițională, decoctul din frunzele și vârfurile ramurilor de păducel se foloseau contra bătăturilor (păduceilor) de pe tălpi, prin utilizarea spălaturilor și, apoi a compreselor cu resturile vegetale. De aceea, este posibil ca de aici să derive și denumirea populară dată acestei plante.
De fapt, din florile de păducel se preparau infuzii care se administrau în cazul insomniilor, al bolilor de inimă și de ficat, iar decoctul din fructe se folosea ca antidiareic și diuretic.
în medicina populară europeană sunt cunoscute peste 50 de afecțiuni, în special cele cardiace sau nervoase, care se tratează cu diverse extracte de Crataegus.
Specialiștii francezi numesc preparatele pe bază de păducel 'laptele bătrânilor, ca o aluzie la florile albe ale plantei, dar și la proprietățile tămăduitoare constatate la persoanele vârstnice, cu tulburări cardiace. De aceea, persoanele în vârstă din Franța beau zilnic cel puțin un ceai de păducel, fiind convinși că li se prelungește viața cu minimum 10 anC.
în România, s-a păstrat o veche tradiție, transmisă încă de la daco-romani, care omagiază proprietățile miraculoase ale păducelului. Se spune că, la sărbătorile primăverii din timpul înfloririi plantelor de mai, tinerii care primiseră mărțișoare la 1 Martie căutau un arbust de păducel mai înalt, de ramurile căruia agățau mărțișorul cel mai drag „pentru ca în tot anul să fie norocoși, feriți de boli și de deochi, efectul ocrotitor fiind păstrat până în primăvara următoare.
♦ Compoziția chimică a păducelului (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.) - sin. Crataegus oxyachanta L.)
Principalele componente bioactive existente în Crataegi folium cum flore (Ursula Stănescu și colab. 2018) sunt reprezentate de:
compuși flavanici (1-3%), reprezentați de catehină, epicatehină, dimeri și oligomeri ai acestora, precum și polimeri proantocianidolici, reprezentați, în principal de cinci dimeri denumiți B1-B5, de trimerii Ci și C2, tetrameri și alți oligomeri cu grad de polimerizare de cel mult 8 unități catehice. în afară de proantocianidoli de tip B a fost izolată și o procianidină fenilpropanică dimeră - cinchonaina Ilb;
C-glicozide flavonice, precum vitexina, izovitexina, orientina, izoorientina, vitexinramnozidă;
O-glicozide flavonice (hiperozidă, rutozidă, spireozidă), totalul flavonoidic reprezentând 1-2% din produsul vegetal.
Din produsul vegetal s-au mai izolat acizi triterpenici pentaciclici (acizii ursolic, oleanolic, crategolic, acantolic, neotegolic), acizi polifenolicarboxilici (acizii cafeic, clorogenic), amine (dimetilamină, trimetilamină, etilamină, izobutilamină, colină, acetilcolină), steroli (β-sitosterol).
în ceea ce privește compoziția chimică a fructelor de păducel, aceasta este asemănătoare cu a produsului Crataegi folium cum flore. De asemenea, fructele sunt mai bogate în hiperozidă decât frunzele; în plus, conțin vitamina C, carotenoide, antocianozide, glucoză, zaharoză. Atât florile, frunzele ce însoțesc inflorescența, cât și fructele mature conțin crataeguslactone, substanțe de natură purinică, care au proprietatea de a stimula activitatea cardiacă, similar cafeinei, cu acțiune asupra vaselor de sânge, a miocardului și asupra centrilor nervoși vasculari.
De asemenea, efectele farmacologice și utilizările unor preparate pe bază de păducel sunt datorate unui fitocomplex din care fac parte proantocianidolii, derivații flavonici, aminele și acizii triterpenici pentaciclici.
Astfel, proantocianidolii sunt răspunzători de acțiunea coronaro-dilatatoare, inotrop pozitivă, antiaritmică și hipotensivă; efecte inotrop pozitive dezvoltă și flavonoidele: în plus, au și proprietăți diuretice și spasmolitice.
Aminele au o acțiune antihipertensivă, iar acizii triterpenici pentaciclici stimulează sinteza de colagen solubil contribuind la regenerarea epiteliului vascular.
Trebuie subliniat că, extractele de Crataegi fructus prezintă aceleași efecte farmacologice si utilizări terapeutice ca și preparatele din frunzele și florile de păducel.
Unele studii clinice au scos în evidență faptul că, preparatele pe bază de păducel (Crataegus monogyna sin. Crataegus oxyachanta), prin conținutul ridicat în proantocianidine oligomerice, pot îmbunătăți integritatea structurală a conținutului de colagen din vasele de sânge, prin scăderea colesterolului total și reducerea plăcilor aterosclerotice prezente, care au un efect dăunător asupra colagenului din vasele sanguine (Kovach, 1959; Schussler, 1995; Weimayr and Emst, 1996; Joubert Petric, 2012).
De fapt, conținutul de colagen din vasele de sânge este răspunzător pentru integritatea structurală a sistemului arterial al întregului corp (Pope and Nicholas, 1975) și ajută la protejarea colagenului prezent în sistemul cardiovascular (Murray, 1993).
Există studii științifice care au scos în evidență faptul că, Crataegus oxyachanta prezintă și activitate antioxidantă, asociată conținutului de flavonoide și procianidine din compoziția sa chimică (Brchm și colab., 1995).
Este remarcat și faptul că, păducelul (Crataegus oxyachanta) are capacitatea de a creste cantitatea de vitamina C la nivel intracelular, cu efect protector asupra proceselor oxidative, activitate corelată în principal cu acțiunea procianidinelor oligomerice.
De asemenea, are și activitate antiinflamatoare prin care ajută la prevenirea sintezei și eliberării promotorilor inflamatori, cum ar fi histaminele, serin-proteazele, prostaglandinele, leucotrienele etc., dar și la inhibarea scindării enzimatice de către enzime secretate de leucocite în procesele inflamatorii.
♦ In general, fructele de păducel (Crataegus oxyachanta sin. Crataegus monogyna) posedă o serie de proprietăți cu efecte benefice asupra activității si producției de colagen din organismul uman:
a.- Asigură un sinergism cu vitamina C; fiind bogate în antocianidine și proantocianidine, aceste fructe pot contribui la creșterea intracelulară a nivelului de vitamina C (protecție față de procesul de oxidare) și la formarea normală a producției de colagen pentru regenerarea pielii, buna funcționare a vaselor de sânge, a sistemului osos, a articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor și a cartilajelor.
b.- Acțiune semnificativă de stabilizare și îmbunătățire a activității colagenului, cu influență pozitivă asupra metabolismului colagenului în organism.
c.- Susțin consolidarea reticulării naturale a colagenului, prin protejarea matricei de colagen a țesuturilor conjunctive (cartilaje, tendoane).
d.- Ajută la protejarea organismului față de acțiunea nocivă a radicalilor liberi superoxidici, care pot contribui la scăderea nivelului de colagen, prin procesul de oxidare și captare a radicalilor liberi.
e.- Inhibă scindarea enzimatică a unor enzime secretate de leucocite în timpul procesului inflamator.
f.- Previne eliberarea și sinteza compușilor care promovează inflamația, cum ar fi histone, serin-proteaze, prostaglandine și leukotriene.
I II.- Acerola (Malpighia emarginata D.C. sin. Malpighia glabra L. și Malpighia punicifolia L.), cunoscută și sub numele de vișină de Barbados. vișină tropicală sau cireașă portoricană. care aparține Familiei Malpighiaceae, este una dintre cele mai bogate surse naturale de acid ascorbic (vitamina C) și, anume între 1500-4500 mg/lOOg fruct proaspăt.
în anul 1946, Asenjo C.F. și Friere de Guzman S.R. din Puerto Rico au fost primii care au scos în evidență conținutul neobișnuit de ridicat de acid ascorbic prezent în fructul Acerola. De atunci, de-a lungul anilor, popularitatea acestor fructe a crescut, fiind considerate fructe de importanță funcțională.
Arbustul Acerola. veșnic verde, crește în zone cu climă caldă și tropicală și produce un fruct mic, trilobit (Mezadri și colab. 2008; Delva și Schneider 2013b). Specific regiunii Caraibelor, arbustul este răspândit în America Centrală spre sud până în Peru și regiunea Bahia în Brazilia, iar spre nord până în Mexic și Texas; în prezent, este introdus și în zonele subtropicale din întreaga lume, inclusiv în India (Assis și colab. 2008).
Fructele au un diametru de 1-4 cm, cu o greutate de 2-15 g, de culoare verde în stadiul imatur, treptat în procesul de maturare își schimbă culoarea în roșu-portocaliu și capătă o culoare roșu-aprins la sfârșitul maturării. Deși, dulceața fructelor variază în funcție de soi, majoritatea sunt destul de tari și au un gust dulce-acrișor. în afară de cantitatea foarte ridicată de acid ascorbic, fructul conține mai mulți fitonutrienți, cum ar fi carotenoizi, compuși fenolici, flavonoizi și antociani (Mezadri și colab. 2008) și posedă numeroase proprietăți biofuncționale, cu o valoare nutritivă deosebită.
♦ Compoziția chimică a fructului Acerola
Acerola este o sursă importantă de numeroși macro- și micronutrienți, după cum urmează:
Compoziția chimică a Acerolei (100 g greutate fruct proaspăt) (Sursa: adaptat după USDA, National Nutrient Database for Standard Reference)
Valoare energetică 32 kcal; Proteine 0,40 g; Lipide totale 0,30 g; Carbohidrați 7,69 g; Fibre totale, dietetice 1,1 g; Calciu 12 mg; Fier 0,20 mg; Magneziu 18 mg; Fosfor 11 mg; Potasiu 146 mg; Sodiu 7 mg; Zinc 0,10 mg; Acid ascorbic total 1677,6 mg; Tiamină 0,020 mg;
Riboflavină 0,060 mg; Niacină 0,400 mg; Vitamina B-6 0,009 mg; Folat 14 gg; Vitamina A 38gg; Acizi grași saturați, total 0,068 g; Acizi grași, total monoinsaturați 0,082 g; Acizi grași, total polinesaturați 0,090 g; Apă 91,41 g
Glucoza, fructoza și o cantitate mică de zaharoză sunt zaharurile majore prezente în fructul de Acerola matur. Dintre acizii organici, acidul malic reprezintă 32% din totalul acizilor prezenți în fructele mature, în timp ce acidul citric și acidul tartric sunt prezenți în cantități minore (Righetto și colab., 2005).
Acerola - este o sursă naturală de vitamina C, a cărei conținut variază între 1000 și 4500mg/100 g. fruct, fiind de aproximativ de 50-100 ori mai mare decât cel de portocală sau lămâie (Moreira și colab. 2009; Almeida și colab. 2014).
Aporturile dietetice recomandate (VNR) ale acidului ascorbic pentru adulți [peste 19 ani] sunt de 75 mg/zi pentru femei și 90 mg/zi pentru bărbați (Naidu 2003). Prin urmare, consumul a trei fructe Acerola pe zi ar putea satisface cantitatea de vitamina C pentru un adult (Matta și colab. 2004).
De asemenea, vitamina C (acidul ascorbic) din fructele de Acerola, este una dintre cele mai importante vitamine solubile în apă și esențială pentru biosinteza colagenului, camitinei și a neurotransmițătorilor.
în afară de conținutul foarte mare de acid ascorbic, fructele de Acerola conțin o serie de fitonutrienți, ca: fenoli, flavonoizi, antociani si carotenoizi într-o cantitate importantă, dar și provitamina A, vitaminele Bl si B2, niacină, albumină, fier, fosfor și calciu (Assis și colab. 2000; Delva și Schneider 2013a), motiv pentru care Acerola este considerată un „super fruct”.
Datorită acestui conținut bogat de principii bioactive, extractele de Acerola prezintă o puternică activitate antioxidantă, antiinflamatoare, antihiperglicemică, antitumorală, antigenotoxică și hepatoprotectoare (Dias și colab., 2014; Hanamura, Hagiwara și Kawagishi, 2005; Hanamura, Mayama, Aoki, Hirayama și Shimizu, 2006; Motohashi și colab.,2004).
în prezent, există diverse produse care conțin fructe de Acerola, utilizate ca suplimente alimentare pentru stimularea răspunsului imun, a potențialului antioxidant, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și, pentru necesitățile nutriționale ale organismului uman.
Deși, activitățile farmacologice / terapeutice ale fructului de Acerola sunt destul de puțin analizate, totuși datele științifice privind unele aspecte fitofarmacologice ale fructului scot în evidență potențialul Acerolei ca aliment funcțional și oportunitatea actuală de utilizare mai largă a acestor fructe.
I V.- Fructele de cătină {Hippophae rhamnoides L.) au fost folosite în țara noastră din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională pentru prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni.
Cătină este o sursă naturală polivitaminică (bogată în vitamine A, E, C, P, întreg complexul B, carotenoizi), de microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu) și acizi grași esențiali; posedă proprietăți antioxidante, tonifiante, vitaminizante și asigură completarea și normalizarea dietelor dezechilibrate (diete cu carențe de proteine, vitamine, microelemente, flavonoizi ori prin aport exagerat de lipide și glucide);
Studiile efectuate de-a lungul anilor au pus în evidență multitudinea de compuși biologic activi prezenți în aceste fructe, ca de exemplu: vitamine hidrosolubile (vitamina C, vitamina P, vitamina F 8 mg%, vitaminele Bi - B9 360-2500 mg%), vitamine liposolubile (vitamina A 380mg%, vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%), proteine 1,2 %, carotenoide (a și β-caroten) 3,5-10%, licopen, criptoxantină, carbohidrați, 18 aminoacizi esențiali, polifenoli, taninuri, flavonoide (1,8%), acizi grași esențiali (acid oleic 1%, acid linoleic 3%, acid palmitoleic 1%, acid heptadecanoic 1%, acid erucic 1%), acizi organici (succinic, malic, maleic), microelemente (fosfor 194,4 mg%, sodiu 2,8 mg%, potasiu 165,1%, calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1%, zinc, fier 13,84 mg%).
Acțiunea sinergică a acestor compuși bioactivi conferă fructelor de cătină proprietăți antioxidante, imunomodulatoare, neuroprotectoare, cardioprotectoare, antidiabetice, antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare, citoprotectoare, anticarcinogenice, antidepresive și cicatrizantepitelizante.
Considerată o polivitamină naturală, cătina albă (Hippophae rhamnoides L.) este un produs ușor asimilabil, cu o puternică acțiune biotrofică asupra întregului organism.
Fiind o combinație echilibrată de multivitamine, minerale și diverși fitonutrienți are o importantă acțiune de fortifiere, revigorare și energizare a organismului, de menținerea sănătății și îmbunătățirea calității vieții.
Fructele de cătină corectează deficiențele care apar odată cu vârsta (30-35 ani) în special cele legate de activitatea cardiacă, sistemul imunitar și rezistența organismului față de diferiți contaminanți; manifestă un puternic efect energizant la nivel celular, protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi superoxidici și a razelor ultraviolete la nivelul membranelor celulare, dar contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire precoce.
De asemenea, cătina albă asigură sănătătea și frumusețea pielii printr-o influență pozitivă asupra proceselor de regenerare tisulară, iar prezenta în fructe a unui conținut bogat în acizi grași esențiali - Omega, are un rol important pentru a menține o piele sănătoasă, unghii puternice, un păr lucios și neted.
V .- Gluconatul de zinc
Zincul este un oligoelement esențial, care oferă multe beneficii terapeutice în menținerea sănătății și se regăsește în întreg organismul uman în concentrație de până la 2 grame. Deoarece, organismul nu poate stoca excesul de zinc, acesta ajunge în țesuturi și organe numai printr-o dietă echilibrată, sănătatea și starea generală de bine fiind îmbunătățite numai printr-un aport suficient de zinc în alimente.
Zincul, ca microelement, are cu rol deosebit în activitatea a peste 300 de enzime diferite, cu funcții vitale pentru țesuturi și organe, care favorizează sintetizarea și metabolizarea carbohidraților, a lipidelor, proteinelor și acizilor nucleici.
De fapt, zincul este elementul mineral implicat direct în dezvoltarea și stabilirea structurii moleculare a componentelor celulare, prin care se asigură funcționarea normală a organismului, reglarea proceselor metabolice, precum și susținerea echilibrului acido-bazic în organism.
♦ Importanța zincului în organism·.
este necesar pentru activarea celulelor limfocite T. cu rol central în imunitatea mediată celular, care susțin sănătatea sistemului imunitar și creșterea rezistenței organismului față de diferiți contaminanți (bacterieni și virali).
acționează ca agent antioxidant prin care împiedică acțiunea nocivă a radicalilor liberi superoxidici și combate efectele lor negative asupra sănătății și reduce stresul oxidativ.
este responsabil de menținerea sănătății părului, a unghiilor, a sistemului osos și a pielii. In felul acesta, zincul joacă un rol important în menținerea structurii pielii, în stimularea și regenerarea ei, precum și în susținerea producției de colagen. în deficit de zinc, părul devine fragil, unghiile casante și pielea mai aspră.
favorizează accelerarea vindecării rănilor și a arsurilor de la nivelul pielii și protejează pielea de infecții, contribuind la regenerarea pielii, leziunile cutanate fiind vindecate mult mai rapid.
are rol esențial în îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular, deoarece deficitul de zinc determină creșterea nivelului de colesterol din vasele sanguine și apariția unor afecțiuni cardiace.
un nivel optim de zinc protejează sănătatea prostatei; deficitul de zinc conduce la creșterea incidenței bolilor acestei glande sau chiar a cancerului de prostată.
zincul este necesar pentru dezvoltarea creierului, normalizarea funcțiilor cerebrale și participarea în numeroase reacții biochimice la nivelul neuronilor pentru eliberarea eficientă a neurotransmițătorilor la nivelul creierului.
susține sănătatea aparatului reproducător la bărbați și femei, la menținerea fertilității.
este benefic pentru îmbunătățirea motricității musculare, un aport mai mare de zinc având un rol important în sportul de performanță și în practicarea exercițiilor fizice intense.
prezența zincului în organism ajută la inducerea unui somn liniștit odihnitor, la menținerea funcției cognitive și la normalizarea metabolismului energetic.
Persoanele care folosesc o dietă vegetariană trebuie să-și mărească aportul zilnic de zinc cu 50%, din cauza biodisponibilității reduse a zincului provenit din surse vegetale.
Zincul este furnizat în permanență prin alimentație, organismul asimilându-1, atât din alimente (fie de proveniență vegetală sau animală), cât și din suplimente alimentare cu zinc. Deficitul de zinc poate să apară, fie din cauză că organismului nu i se furnizează suficient zinc prin alimentație, fie din cauza malabsorbției acestuia, determinate de unele boli, ca: diabet, cancer sau boli hepatice.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unui produs fitoterapeutic în care principiile bioactive sunt păstrate intacte, ceea ce conduce la o asociere optimă și echilibrată a acestora, luându-se în considerare necesitățiile organismului uman din punct de vedere fiziologic.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este obținerea unui supliment alimentar ușor asimilabil și cu efecte benefice pentru echilibrarea și completarea dietei, cu o stabilitate și biodisponibilitate corespunzătoare și, tară a se distruge substanțele biologic active prezente în materiile prime.
Produsul obținut conform invenției poate fi utilizat și de persoanele cu alimentație vegană.
Noutatea este dată de combinația optimă între pulberea de biotină în proporție de 0,050,15% și pulberile vegetale, respectiv 30-40% pulbere din fructe de păducel, 15-20% pulbere din fructe degresate de cătină albă, 12-16% gluconatul de zinc și 20-30% pulbere din fructe de Acerola în procente de masă.
Avantajele invenției
Asocierea acestor principii bioactive, în vederea obținerii unui supliment nutrițional cu acțiune biotrofică asupra organismului, are drept avantaj realizarea unui produs fitoterapeutic cu eficiență crescută, în care componentele active folosite își potențează reciproc proprietățile biologice și asigură completarea și normalizarea dietelor dezechilibrate, precum și corectarea deficiențelor care pot să apară la persoanele adulte, în special, cele legate de metabolizarea grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor, în reglarea nivelului de colesterol din sânge, în susținerea producției de energie în organism.
De asemenea, produsul realizat conform invenției ajută la îmbunătățirea modului în care organismul folosește colagenul, pentru protejarea și regenerarea articulațiilor afectate de 10 înaintarea în vârstă; poate fi folosit pentru diminuarea efectelor induse de stres și suprasolicitare, în refacerea lichidului sinovial și creșterea mobilității articulare, în refacerea țesuturilor conjunctive (articulații, valve cardiace, ochi, vase de sânge), refacerea și regenerarea celulară pentru prevenirea degradării premature a țesuturilor, în hidratarea optimă și benefică a țesuturilor, prevenirea căderii și albirii părului, detoxifierea organismului, contribuie la transportul substanțelor nutritive în diferite țesuturi, diminuarea unor manifestări ale carenței de biotină, a colagenului endogen, vitamine hidro- și liposolubile, săruri minerale și oligoelemente necesare funcționării normale a organismului.
Tehnologia de preparare a produsului fitoterapeutic, realizat conform invenției
Prezenta invenție se referă la obținerea unui produs fitoterapeutic, sub formă de pulbere, condiționat în capsule de gelatină, care conține pulbere de biotină (0,3 - 0,9 mg), în asociere cu pulbere de fructe de păducel (100 - 200 mg), extract din fructe de Acerola, sub formă de pulbere, cu 32% vitamina C (75 - 100 mg), gluconat de zinc (45 - 55 mg) și pulbere din fructe de cătină uscate și degresate (40 - 65 mg) împreună cu excipienți folosiți în industria farmaceutică.
Procedeul de preparare al produsului fitoterapeutic conform invenției, constă în aceea că se introduc în granulatorul/uscătorul în pat fluidizat componentele bioactive, respectiv, 34,9kg pulbere din fruct de păducel (Crataegus oxyacantha.), 16,82 kg pulbere din fructe de cătină degresate și presate la rece (Hippophae rhamnoides L.), 15,15 kg gluconat de zinc, 25 kg pulbere din extract de fruct de Acerola, cu un conținut de 32% în vitamina C, 0,100 kg pulbere de biotină.
Se realizează o omogenizare a amestecului timp de 3 - 4 ore. Peste amestecul obținut, se adaugă 8 kg stearat de magneziu, folosit ca antiaglomerant și se omogenizează timp de 15 min.
Amestecul omogenizat se sitează prin sita nr. VII.
Amestecul rezultat, corespunzător din punct de vedere calitativ, se introduce în mașina de umplut capsule. Se utilizează capsule de mărimea „0” cu o greutate de 96 ± 6 mg. Operația de umplere a amestecului în capsule durează aprox. 4h.
Produsul fitoterapeutic obținut conform invenției se analizează din punct de vedere organoleptic, fizico-chimic și microbiologic:
Proprietăți Determinare organoleptică
Gust Specific
Miros Specific
Gust Specific, ușor amărui
Proprietăți fizico-chimice
Determinări Valoarea obținută Metoda
Conținut în: -zinc, mg/caps., min 7.0 Ph. EU, ediția în vigoare
Conținut în: -biotina, mg/caps., min 0,35 HPLC
Identificare: -acid ascorbic (reacție chimică) pozitiv Ph. EU, ediția în vigoare
Analiza microbiologică:
Determinări Valoarea obținută Metoda
NTGg/ml 2x102 Ph. EU, ediția în vigoare
Drojdii și mucegaiuri g/ml < 10 Ph. EU, ediția în vigoare
Escherichia coli g/ml absent Ph. EU, ediția în vigoare
Bacterii coliforme g/ml <10 Ph. EU, ediția în vigoare

Claims (3)

  1. REVENDICĂRI
    1. Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală, caracterizat prin aceea că, este constituit din 0,05-0,15% pulbere de biotină, 30-40% pulbere de fructe de păducel, 20-30% extract din fructe de Acerola, sub formă de pulbere, cu un conținut de 32% în vitamina C, 12-16% gluconat de zinc și 15-20% pulbere din fructe de cătină uscate și degresate, împreună cu excipienți folosiți în industria farmaceutică și condiționat în capsule de gelatină.
  2. 2. Materie primă secundară stearatul de magneziu, folosit ca excipient, conform revendicării nr. 1, caracterizat prin aceea că, are rol de antiaglomerant al amestecului de pulberi și este folosit în proporție de 7-10%.
  3. 3. Procedeu de obținere a produsului conform revendicării nr. 1, caracterizat prin aceea că, se introduc în granulatorul/uscătorul în pat fluidizat componentele bioactive, respectiv, pulbere din fruct de păducel (Crataegus oxyacantha ), pulbere din fructe de cătină degresate și presate la rece {Hippophae rhamnoides L.), gluconat de zinc, pulbere din extract de fruct de Acerola, cu im conținut de 32% în vitamina C, pulbere de biotină împreună cu stearat de magneziu, folosit ca antiaglomerant, se omogenizează timp de 15 min, se sitează prin sita nr. VII și apoi se condiționează sub formă de capsule.
ROA202100301A 2021-05-31 2021-05-31 Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere RO137147A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100301A RO137147A2 (ro) 2021-05-31 2021-05-31 Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100301A RO137147A2 (ro) 2021-05-31 2021-05-31 Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO137147A2 true RO137147A2 (ro) 2022-12-30

Family

ID=84603927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202100301A RO137147A2 (ro) 2021-05-31 2021-05-31 Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO137147A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6602526B2 (en) Oral compositions containing lotus
US20060222682A1 (en) Nutraceutical Moringa composition
US20050266018A1 (en) Nutraceutical compositions with mangosteen
US20180344683A1 (en) Drug for preventing and treating alopecia
CN111903880A (zh) 抗糖化、抗氧化的组合物、制法及其应用
Sergun et al. Siberian plants and natural mineral salts for dietary supplements
US20070122502A1 (en) Therapeutic juice composition for women
US20090208593A1 (en) Phyto aroma micro-nutritherapeutic compositions in orodietology
CN101152239A (zh) 一种雄蜂蛹冻干粉冲剂及胶囊的制备工艺
KR20170121532A (ko) 갱년기 증상 또는 골다공증 개선용 조성물
KR101642176B1 (ko) 성장촉진 조성물
KR101999675B1 (ko) 관상동맥성 심장질환의 예방과 치료용 생약조성물
RU2333677C2 (ru) Биологически активная добавка
KR101010575B1 (ko) 감식초가 함유된 아토피성 피부질환 개선용 조성물
RO137147A2 (ro) Produs fitoterapeutic pentru stimularea sintezei de colagen pe cale naturală şi procedeu de obţinere
Shah et al. Fruit and fruit products as functional foods
CN115153033A (zh) 一种调理机体营养不均衡的复合小分子肽配方
CN113841884A (zh) 改善营养代谢的速溶代餐粉配方及其制作方法
AU2019101234A4 (en) Formulation and method of use
CN112586740A (zh) 一种蛋白制品及其制备方法
KR20170133820A (ko) 갱년기 증상 또는 골다공증 개선용 조성물
CN110679935A (zh) 一种牛蒡人参精华膏及其制备方法
KR100488512B1 (ko) 달맞이꽃 종자유를 주성분으로 하는 건강보조식품 및 그 조성물
Shi et al. Functional foods from fruit and fruit products
CN111165797A (zh) 一种适合于宇航员身体机能全面调节的营养能量膳食