RO132235A0 - Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis - Google Patents

Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis Download PDF

Info

Publication number
RO132235A0
RO132235A0 ROA201700269A RO201700269A RO132235A0 RO 132235 A0 RO132235 A0 RO 132235A0 RO A201700269 A ROA201700269 A RO A201700269A RO 201700269 A RO201700269 A RO 201700269A RO 132235 A0 RO132235 A0 RO 132235A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
oil
skin
acid
oenothera biennis
olive
Prior art date
Application number
ROA201700269A
Other languages
English (en)
Other versions
RO132235A3 (ro
RO132235B1 (ro
Inventor
Adina Horablaga
Cornelia Milovanov
Mirela Ahmadi-Khoie
Narcisa Mederle
Sorin Morariu
Florica-Emilia Morariu
Nicolae Marinel Horablaga
Ovidiu Alexandru Mederle
Gabriela Popescu
Original Assignee
Universitatea De Ştiinţe Agricole Şi Medicină Veterinară A Banatului "Regele Mihai I Al României Din Timişoara
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea De Ştiinţe Agricole Şi Medicină Veterinară A Banatului "Regele Mihai I Al României Din Timişoara filed Critical Universitatea De Ştiinţe Agricole Şi Medicină Veterinară A Banatului "Regele Mihai I Al României Din Timişoara
Priority to ROA201700269A priority Critical patent/RO132235B1/ro
Publication of RO132235A0 publication Critical patent/RO132235A0/ro
Publication of RO132235A3 publication Critical patent/RO132235A3/ro
Publication of RO132235B1 publication Critical patent/RO132235B1/ro

Links

Landscapes

  • Cosmetics (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o cremă hidratantă pentru piele şi ten. Crema conform invenţiei este constituită, în procente masice, din 90% amestec de uleiuri naturale de luminiţa serii (), argan (), măsline (), ricin (), cocos (), 4% emulsionant derivat din ulei de măsline, 2% vitamina E, respectiv ceară emulsionantă de măsline şi unt de cacao.

Description

Invenția se referă la o formulă hidratantă pentru piele și ten, fiind folosită în domeniul medicinii umane.
Este cunoscut faptul că, pielea, receptorul organismului, reprezintă oglinda echilibrului / dezechilibrului nutrițional și a stării de sănătate a unui individ, întreținerea sănătății pielii și a tenului este o preocupare a tuturor, indiferent de vârstă, condiție socială, anotimp sau mediu social. Pentru a putea face față stresului, factorilor nutritivi, factorilor care țin de vârstă și a factorilor de mediu, oamenii încearcă să recurgă la diverse formule de prevenire a unor afecțiuni și de tratare a unor probleme dermatologice manifestate la nivelul pielii, respectiv a tenului.
Dintre acizii grași polinesaturați (cunoscuți și sub denumirea de PUFA polyunsaturated fatty acids) cu rol structural în piele, un rol foarte important îl au acizii linoleic, linolenic și arahidonic. Acești acizi grași sunt considerați esențiali pentru organismul uman deoarece nu pot fi sintetizați în organism și din acest motiv trebuie să vină din dietă, pe cale exogenă. Acidul linoleic poate fi precursor în biosinteza de acid linolenic și apoi în acid arahidonic.
Acidul alfa-linolenic și gama-linolenic, care au rol esențial în stimularea biosintezei componentelor pielii și a părului și în menținerea unei bune stări de sănătate a sistemului osos și a sistemului reproductiv, se regăsesc în diverse uleiuri vegetale, printre care, semințele de Oenothera biennis.
Oenothera biennis este cunoscută popular sub denumirea de luminița serii, luminița nopții, lumânărica sau primula de seară și este o plantă originară din America de Nord. Proprietățile terapeutice ale acestei plante sunt cunoscute încă din antichitate, fiind preluate până în prezent prin medicina tradițională. British Medical Journal (BMJ) a decris uleiul de primulă de seară ca fiind „un remediu pentru care nu există boală”. în anul 2002, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency of United Kingdom a autorizat utilizarea uleiului de primulă de seară ca remediu al unor dermatopatii, iar ulterior, s-a pus în evidență rolul benefic al uleiului de primulă de seară alături de vitamina E ca adjuvant în ameliorarea durerilor de la nivelul sânilor.
a 2017 00269
08/05/2017
Indienii au folosit această plantă sub diverse forme terapeutice pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice, tratarea plăgilor de la nivelul pielii, a astmului, dar și a virozelor. Dacii foloseau această plantă pentru tratarea unor răni, pentru ameliorarea stărilor febrile și a problemelor respiratorii.
Recent, studii efectuate în Europa dovedesc efectul benefic al uleiului de luminița nopții în medicina regenerativă a epidermei, în prevenirea îmbătrânirii premature, în afecțiuni respiratorii, depresie, în spasmofilie, în drenajul limfatic,în afecțiuni ale sânilor și ale sistemului genital feminin.
Piața de desfacere a produselor destinate întreținerii și regenerării pielii este deosebit de vastă, atât pe plan național cât și la nivel internațional. Tendința însă este de a utiliza cât mai mult posibil produse naturale, fără aditivi chimici, și care sunt preparate, pe cât posibil, în stil tradițional.
Există firme producătoare cu tradiție în România care au venit pe piață cu diverse produse din această gamă. Astfel Crema Gerovital H3 Retinol este un produs de hidratare și regenerare avansată de la Gerovital care conține uleiuri esențiale, dar și o serie de compuși cu rol de aditivi: retinil-palmitatul, dimeticona (agent antispumare, fiind un polimer pe bază de siliciu), ceteareth-22 (agent de curățare), laureth-7 (emulsifiant), acetat de tocoferol (antioxidant), hidroxid de sodiu (agent de reglare a pH-ului), BHA și BHT (antioxidanți și odorizant).
Există pe piața produselor cosmetice Crema hidratantă activă cu luminița nopții de la firma Bioearth care conține aloe vera gel 75%, ulei de luminița nopții, ulei de macadamia, ulei de floarea soarelui, ulei de roșa mosqueta, ulei de argan, pantenol, vitamina E și allantoină, trigliceride cu acid caprilic și capric, stearat de glicerină, precum și alte ingrediente chimice sintetice.
Un alt produs este Crema de zi cellular anti-age FPS 15 de la Nivea, care accelerează procesul de regenerare al pielii, protejând totodată tenul de acțiunea razelor solare care poate accentua fenomenul de îmbătrânire a tenului. Ingredientele acestei creme sunt integral ingrediente chimice - atât pentru proprietățile de regenerare, cât și pentru cele de conservare, textură, și odorizare.
O altă cremă pentru ten și piele este AsiaVital MineralActiv - Cremă intens hidratantă SPF 15 de la firma Farmec. Aceasta este destinată persoanelor cu ten sensibil, ceea ce o face potrivită pentru orice tip de ten. Ingredientele sale sunt în cea mai mare proporție produse chimice (inclusiv BHA), la care se adaugă ca principale ingrediente active, argila și extractul de principii active din goji. De a 2017 00269
08/05/2017 asemenea, compușii chimici utilizați în prepararea cremei sunt ingrediente care asigură efectul de hidratare și regenerare celulară (chiar în cazul tenurilor cuperozice), alături de agenți de conservare, emulsionare, fixare a parfumului.
Crema hidratantă 24H de la Elmiplant este o altă formulă pentru întreținerea tenului normal-mixt pe tot parcursul zilei. Și aceasta are în compoziție compuși chimici, obținuți pe cale sintetică, acționează asupra structurii celulare a tenului. în descrierea acestui preparat cosmetic se precizează faptul că această cremă conține ingrediente naturale, dar orice ingredient natural adus în faza de compus chimic aduce cu sine și o serie de produși reziduali care se formează sau sunt sunt antrenați în procesul de extracție al principiilor active extrase din produse naturale.
Legislația în vigoare a Uniunii Europene a interzis recent utilizarea BHA ca și ingredient cosmetic, iar legislația din California a cerut ca pe etichetele produselor care conțin BHA să fie notificat către consumatori faptul că acest ingredient este comedogenic și poate avea efect cancerigen, dar în ciuda acestor avertizări este unul dintre ingredientele prezente în aproape toate produsele cosmetice de întreținere a tenului.
Centrele farmaceutice și zonele de comercializare ale produselor cosmetice sunt foarte aglomerate din punctul de vedere al numărului de produse expuse spre vânzare. Consumatorii care cunosc legislația ingredientelor cosmetice, tehnicile de extracție a diverselor ingrediente active, efectul preparatelor naturale, precum și fenomenele biochimice ce au loc la nivel celular, înțeleg și caută, formula cât mai naturală, organică și eficientă pentru hidratarea și regenerarea tenului și a pielii.
Dintre aceste produse destinate revitalizării, regenerării și hidratării tenului și a pielii majoritatea prezintă unele dezavantaje: conțin compuși chimici, obținuți prin sinteză, care au potențial alergenic ridicat; extractele din plantele utilizate sunt stabilizate de asemenea prin conservanți chimici; efectul revitalizant este dat de componenții chimici, asemeni unor tratamente medicamentoase; efectul devine sesizabil doar după utilizarea un timp mai îndelungat, ceea ce accentuează efectul cumulativ al ingredientelor chimice din produs și mărește posibilitatea manifestărilor alergice; conservabilitatea, proprietățile de textură, culoare, miros sunt obținute prin componente chimice. Producătorii majorității produselor menționate au avut în vedere efectul, iar pentru a asigura aspectul corespunzător au preferat să adauge ingrediente sintetice, chimice, în detrimentul ingredientelor naturale.
a 2017 00269
08/05/2017
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în stabilirea ingredientelor, a raportului dintre acestea, a modului de realizare a produsului, astfel încât formula finala pe bază de Oenothera biennis să aibă o acțiune eficientă, benefică, hidratantă și revitalizantă pentru piele și să nu prezinte efecte alergenice.
Crema hidratantă pentru piele și ten pe bază de Oenothera biennis, conform invenției, elimină dezavantajele prezentate anterior prin aceea că este constituită în procente în greutate din 90% amestec de uleiuri vegetale naturale format din ulei de luminița serii (Oenothera biennis), ulei de argan (Argania spinosa L.), ulei de măsline (Olea europaea), presat la rece, ulei de ricin ( Ricinus communis), ulei de cocos (Cocos nucifera), extras prin presare la rece a fulgilor de nucă de cocos, într-un raport de 9 : 6,5 : 3 : 3 : 1, 4% emulsionant de tip derivat din ulei de măsline, 2% vitamina E (tocoferol), 2% ceară emulsionantă de măsline și 2% unt de cacao (Theobroma cacao).
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje:
- protecție vasculară hidratantă a tegumentelor conferind tonus și elasticitate acestora,
- efect rapid de hidratare, regenerare celulară și de prevenire a apariției premature a ridurilor,
- aplicare ușoară externă, locală, pe piele și ten cu absorbție rapidă datorită originii vegetale, naturale, a ingredientelor,
- absorbție cutanată rapidă și fără efect iritant asupra pielii și tenului,
- realizată numai din componente vegetale naturale,
- nu prezintă nieiun component chimic: conservanți, coloranți, emulsionanți, odorizanți sau parabeni,
- nu prezintă manifestările alergenice datorită originii ingredientelor naturale.
Crema hidratantă pentru piele și ten, conform invenției se bazează pe beneficiile principiilor active din lipide de origine vegetală - în principal din uleiul de Oenothera biennis (36% din total compoziție). Formula finală obținută este utilizată în domeniul medicinii umane, ca și tratament hidratant al pielii și tenului, fiind un produs obținut doar din produse vegetale naturale, care nu prezintă efecte alergenice.
Mod de administrare: se aplică topic, zilnic, pe piele și ten, cu masarea superficială, cu mișcări circulare, a tegumentului pentru o absorbție mai bună.
Mod de prezentare: cutii de plastic cu capac de 50 ml.
a 2017 00269
08/05/2017
Produsul, conform invenției, are următoarea compoziție, în procente în greutate: 90% amestec de uleiuri vegetale (de luminița serii sau primula de seară Oenothera biennis 40%; de Argan - Argania spinosa L. - 28.8%; de măsline - Olea europaea, presat la rece - 13.3%; de ricin - Ricinus communis - 13.3%; de cocos Cocos nucifera, extras prin presare la rece a fulgilor de nucă de cocos - 4.44%), 4% derivat din ulei de măsline (emulsifiant), 2% vitamina E (tocoferol), 2% unt de cacao - Theobroma cacao și 2% ceară emulsifiantă de măsline.
Amestecul de uleiuri vegetale are următoarea compoziție și proprietăți prezentate detaliat pe fiecare ingredient activ:
-uleiul de luminița serii (plantă cunoscută și sub denumirea de primula de seară), cu denumirea științifică Oenothera biennis, este obținut din semințele plantei care conțin cca 24% lipide. Cele mai importante componente lipidice din uleiul de O. biennis sunt acizii grași esențiali, respectiv acid linoleic și gama-linolenic (cunoscut ca și GLA sau acid gras ω6 sau C18.3A6,9,12). Uleiul obținut din semințe mature de luminița serii conține aproximativ 75,1% acid linoleic; 10,6% acid gama-linolenic; 5,9% acid palmitic; 5,8% acid oleic; 1,7% acid stearic; 0,4% acid alfa-linolenic; 0,2% acid eicosanoic și cca 0,01% acid eicosenoic (gadoleic)
-uleiul de Argan - Argania spinosa conține cca 90% gliceride cu acizi grași: 42-47% acid oleic; 31-35% acid linoleic, 12-14% acid palmitic; 5-6% acid stearic; și în cantități mici arahic (0,4%), acid miristic (0,2%), linolenic (0,1%). Raportul dintre totalul de acizi grași nesaturați și totalul acizilor grași saturați este peste 4. Alături de acești acizi grași, uleiul de Argan mai are în compoziție caroteni, tocoferol, alcooli triterpenici, polifenoli (acid cafeic și oleuropeina), steroli și xantofile. Uleiul de Argan este de aproximativ de două ori mai bogat în tocoferol comparativ cu uleiul de măsline.
-uleiul de măsline - Olea europaea, conține în cea mai mare parte trigliceride, acizi grași, glicerol, fosfatide, pigmenți, steroli, polifenoli, vitamine E și K, dar și pigmenți (clorofilă, feofitină, carotenoizi). Uleiul de măsline conține aproximativ 55-83% acid oleic; 3,5-21% acid linoleic; 7,5-20% acid palmitic; 0,5-5% acid stearic; maxim 1,5% acid linolenic; maxim 1% acid palmitoleic; sub 1% acid eicosenoic, behenic și erucic. -uleiul de ricin - Ricinus communis se evidențiază prin compoziția sa de celelalte uleiuri vegetale datorită compoziției unice în acid ricinoleic - 83,5-92,3%; acid a 2017 00269
08/05/2017 linoleic - 1,9-4,8%; acid oleic - 1,4-5,1%; acid stearic - 1,1-4,2%; acid palmitic 2,38,8%; acid dihidroxistearic - 0,7%; acid linolenic - 0,3% și acid eicosanoic - 0,3%. -uleiul de cocos - Cocos nucifera conține peste 90% acizi grași saturați și doar cca 7,6% acizi grași nesaturați. Dintre acizii grași saturați cel mai bine reprezentat este acidul lauric 48,9%, urmat de acidul miristic 20,2%; acidul palmitic 8,4%; acid caprilic 7%; acid caprinic 5,4% și acidul stearic 2,5%. Acizii grași nesaturați sunt reprezentați de acid oleic 6,2% și acid linoleic 1,4%. De asemenea, uleiul de cocos mai are în compoziție mono/, di/ și trigliceride, fosfolipide, tocoferol, steroli, compuși volatili și săruri minerale în urme.
-emulsionant din măsline care conține cetearil și sorbitan, care este utilizat pentru a emulsiona compozițiile pe bază de apă/ulei din diverse creme sau loțiuni, cu rol de a menține hidratarea pielii și a tenului.
-ceara emulsionantă din ulei de măsline conține ceruri în procent relativ mic, de cca 0,125g ceară per 1 litru de ulei. Rolul adăugării de ceară din ulei de măsline este de a obține formula de consistență dorită, care să asigure și o acțiune benefică asupra pielii și tenului, cu o bună conservabilitate a produsului final.
-unt de cacao (numit și ulei theobroma) este un produs obținut din boabe de cacao fermentate - în frunze de banane, uscate, prăjite și apoi presate pentru a extrage grăsimea cu aspect de unt. Este un produs bogat în lipide cu acizi grași nesaturați (ω3 și a>6), vitamine liposolubile (A, Ε, K). Asigură o foarte bună hidratare având punctul de topire apropiat cu temperatura corpului, menține pH-ul, calmează iritațiile - fiind utilizat și în tratamentele unor eczeme și dermatite.
-vitamina E (sau tocoferol) este un grup de compuși chimici cu structură chimică asemănătoare și care formează tocoferolii. Cel mai cunoscut și utilizat compus din acest grup de vitamine este gama/tocoferolul, în timp de alfa/tocoferolul este forma cea mai activă din punct de vedere biologic și a doua cea mai des întâlnită vitamină E din dietă. Este o vitamină liposolubilă, cu proprietăți antioxidante asupra căii metabolice a glutation-peroxidazei.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției într-un recipient de porțelan sau sticlă curat și uscat, pe baie de apă caldă (la aproximativ 55°C), cu o baghetă de lemn sau metal, se omogenizează pentru cca 2 minute 90g amestec de uleiuri (40% ulei de luminița serii - Oenothera biennis', 28,88% ulei de Argan - Argania spinosa L.·, 13,34% ulei de măsline - O/ea a 2017 00269
08/05/2017 europaea, presat la rece; 13,34% ulei de ricin - Ricinus communis; 4,44% ulei de cocos - Cocos nucifera, extras prin presare la rece a fulgilor de nucă de cocos). Se adaugă apoi 4g emulsionant derivat din ulei de măsline, 2g vitamina E (tocoferol), 2g unt de cacao - Theobroma cacao și 2g ceară emulsionantă de măsline. Compoziția se omogenizează întâi cu bagheta, iar când compoziția devine cremoasă se mixează cu un mini-mixer, la viteză moderată, pentru aproximativ 2 minute.
Se scoate vasul cu ingredientele mixate din baia de apă caldă (aproximativ 55°C) și se mixează încă aproximativ 30 secunde la temperatura camerei pentru a permite compoziției să se răcească un pic, după care se introduce vasul într-o baie de apă rece, cu fulgi de gheață, și se mixează continuu până compoziția începe să aibă compoziția unei creme foarte fluide, iar culoarea se schimbă din culoarea uleiului în culoarea crem deschis. La acest moment trebuie turnată crema în recipientele de păstrare de sticlă transparentă cu capac. Recipientele trebuie să fie curate, uscate și dezinfectate cu alcool etilic. Se toarnă compoziția în recipiente, se etichetează recipientul corespunzător și se depozitează la temperatura camerei. în aproximativ 24 ore compoziția va ajunge la consistența finală, de cremă.
Produsul final obținut conform celor descrise anterior prezintă următoarele caracteristici fizico-chimice și de comportament ca și cremă pentru piele și ten: v consistență fină, cremoasă, omogenă;
v culoare crem deschis;
v miros caracteristic ingredientelor din compoziție;
v este ușor de aplicat pe piele și ten;
v se face o bună absorbție cutanată.

Claims (1)

  1. Crema hidratantă pentru piele și ten pe bază de Oenothera biennis, caracterizată prin aceea că, este constituită în procente în greutate din 90% amestec de uleiuri vegetale format din 40% ulei de luminița serii (Oenothera biennis), 28,88% ulei de argan (Argania spinosa L)., 13,34% ulei de măsline (O/ea europaea) presat la rece, 13,34% ulei de ricin (Ricinus communis), 4,44% ulei de cocos (Cocos nucifera) - extras prin presare la rece a fulgilor de nucă de cocos, întrun raport de 9 : 6,5 : 3 : 3 : 1, 4% emulsionant de tip derivat din ulei de măsline ca, 2% ceară emulsionantă de măsline, 2% vitamina E (tocoferol) și 2% unt de cacao (Theobroma cacao).
ROA201700269A 2017-05-08 2017-05-08 Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis RO132235B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700269A RO132235B1 (ro) 2017-05-08 2017-05-08 Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700269A RO132235B1 (ro) 2017-05-08 2017-05-08 Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis

Publications (3)

Publication Number Publication Date
RO132235A0 true RO132235A0 (ro) 2017-11-29
RO132235A3 RO132235A3 (ro) 2018-11-29
RO132235B1 RO132235B1 (ro) 2020-09-30

Family

ID=60410207

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201700269A RO132235B1 (ro) 2017-05-08 2017-05-08 Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO132235B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO132235A3 (ro) 2018-11-29
RO132235B1 (ro) 2020-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kadu et al. Review on natural lip balm
US20140248370A1 (en) Enhancement Composition
KR102652363B1 (ko) 조성물
US10736836B2 (en) Method of treating external tissues with waxes
CN106309166A (zh) 葡萄籽油滋润护肤乳液及其制备方法
KR20080096132A (ko) 주름 완화 효능을 갖는 나문재 추출물을 함유하는 조성물
KR20190040426A (ko) 두피노화 예방 및 완화, 및 탈모방지 효과가 있는 화장료 조성물
Pandey et al. Physicochemical evaluation of Prinsepia utilis seed oil (PUSO) and its utilization as a base in pharmaceutical soap formulation
RO132235A0 (ro) Cremă hidratantă pentru piele şi ten, pe bază de oenothera biennis
Cupara et al. Characterization of seabuckthorn oil emulsion
KR101723610B1 (ko) 사차인치오일 및 카리오덴드론오리노켄세씨오일이 포함된 피부보습용 화장료 조성물
US9700500B1 (en) Disposable wipes comprising of warming lubricants, vitamin E oil, and essential oils
KR20210043319A (ko) 천연추출복합물을 함유하는 세럼형 화장용 조성물
BR102017010480B1 (pt) Composição cosmética compreendendo manteiga de planta do gênero platonia, processo de preparação da referida composição, uso da mesma e método cosmético
RU2635524C1 (ru) Крем косметический
KR101117371B1 (ko) 아로마 조성물을 함유하여 식욕억제 효과를 가지는 기능성 화장료 조성물 및 그 제조방법
Maacaron Natural Beauty Alchemy: Make Your Own Organic Cleansers, Creams, Serums, Shampoos, Balms, and More (Countryman Know How)
JPH11322628A (ja) 皮膚外用剤
Nakhe et al. A review on natural lip salve
Bhatnagar et al. Oils and Fats as Raw Materials for Cosmetics
RU2139704C1 (ru) Крем для ног
RO135809A2 (ro) Unguent antireumatic cu ulei din ficat de pisică de mare şi ulei de coacăze negre
RU2087142C1 (ru) Крем для ухода за кожей
KR20230109862A (ko) 식물성 원료를 이용하여 보습효과를 제공하는 스킨케어 조성물
RO134881A0 (ro) Cremă antireumatică cu extract lipidic total de midii (mytilus galloprovincialis) şi tinctură de ardei iute