RO130340A0 - Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule - Google Patents

Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule Download PDF

Info

Publication number
RO130340A0
RO130340A0 ROA201400984A RO201400984A RO130340A0 RO 130340 A0 RO130340 A0 RO 130340A0 RO A201400984 A ROA201400984 A RO A201400984A RO 201400984 A RO201400984 A RO 201400984A RO 130340 A0 RO130340 A0 RO 130340A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
electric unit
portable electric
portable
unit
vehicle
Prior art date
Application number
ROA201400984A
Other languages
English (en)
Inventor
Grigorian Liviu Giurca
Virgil Profeanu
Adrian Laculiceanu
Original Assignee
Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding filed Critical Vp Holding Management System S.R.L. - Centrul De Cercetare-Dezvoltare Vp Holding
Priority to ROA201400984A priority Critical patent/RO130340A0/ro
Publication of RO130340A0 publication Critical patent/RO130340A0/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E60/00Enabling technologies; Technologies with a potential or indirect contribution to GHG emissions mitigation
    • Y02E60/10Energy storage using batteries
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P70/00Climate change mitigation technologies in the production process for final industrial or consumer products
    • Y02P70/50Manufacturing or production processes characterised by the final manufactured product
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02TCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO TRANSPORTATION
    • Y02T90/00Enabling technologies or technologies with a potential or indirect contribution to GHG emissions mitigation
    • Y02T90/10Technologies relating to charging of electric vehicles
    • Y02T90/16Information or communication technologies improving the operation of electric vehicles

Landscapes

  • Electric Propulsion And Braking For Vehicles (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile acesteia pe diverse tipuri de vehicule, având puteri cuprinse între 0,5 şi 50 kw. Unitatea electrică, conform invenţiei, este formată în principal dintr-o carcasă () exterioară, de o formă care poate fi considerată în general paralelipipedică, ce prezintă, la unul dintre capete, un centrator (), iar la partea opusă, un sistem de blocare () ce utilizează în principal un resort () lamelar, carcasa () exterioară prezentând o faţă de cuplare () ce conţine o interfaţă () de transfer şi comunicare, ce poate conţine o conexiune () pozitivă şi o conexiune () negativă, precum şi un număr de alte conexiuni () electrice, care servesc controlului unităţii electrice portabile ().

Description

Unitate electrica portabila, metoda de asamblare si aplicațiile ei pe diverse tipuri de vehicule
Invenția se refera la o unitate electrica portabila, metoda de asamblare si aplicațiile ei pe diverse tipuri de vehicule, utilizata pentru a alimenta succesiv consumatori de tipuri diferite avind puteri cuprinse intre 0.5 si 50 kW.
Prin unitate electrica se înțelege orice sursa ce livrează energie electrica unui consumator.
Prin consumator se înțelege orice vehicul care utilizează energie electrica pentru propulsie.
Sunt cunoscute bateriile de acumulatori utilizate pentru acționarea diferitelor vehicule electrice. In actualul stadiu al tehnicii ele prezintă o greutate mărită si un cost considerat ridicat care nu permite utilizarea lor pe scara larga. Prețul de cost se reflecta si asupra vehiculelor care le includ, acestea avind de asemenea un preț ridicat. Pe de alta parte daca aceste baterii sunt utilizate pe vehicule sezoniere sau recreaționale, ele sunt puse in așteptare pe perioade lungi (sezoane întregi), timp in care se deteriorează, uneori iremediabil. Din aceasta cauza sunt foarte puțin sau de loc utilizate pe acest tip de vehicule.
Este de asemenea cunoscuta invenția EP2280436 realizata de Sony. Aceasta propune utilizarea unei unitati electrice portabile de mici dimensiuni pentru un scuter, bicicleta sau motocicleta electrica. Modul in care este conceputa aceasta unitate, respectiv cu introducerea pe verticala intr-un locaș paralelipipedic ii limitează foarte mult dimensiunile si greutatea, ea trebuind sa fie ridicata la o inaltime relativ mare, ceea ce ar presupune un efort important. Daca aceasta unitate electrica portabila ar fi mai grea nu ar putea fi manevrata cu ușurința de o singura persoana. Datorita dimensiunilor reduse aceasta unitate poate conține numai baterii de acumulatori electrice fara a lua in considerare si alte posibilități de conFig.re a unitatii electrice portabile. De asemenea, avind aceste dimensiuni si greutatea redusa, autonomia vehiculului electric este limitata. Aceleași probleme le prezintă invenția EP2210803.
Este de asemenea cunoscuta invenția DE4140508 care propune utilizarea unei unitati electrice portabile mobile. Aceasta unitate de putere prezintă dezavantajul ca este transportata pe un sistem de roti complex care se pliaza si depliaza cu dificulate. Acest sistem este fragil, putindu-se deforma ușor sub greutatea unitatii electrice.
Este cunoscuta invetia FR2961960. Aceasta soluție propune utilizarea unor baterii modulabile in unitati mai mici care se pot asambla pe un cadru orizontal dimensionat in funcție
Page 1 of 26
Ο 14 00984-1 5 -12- 2014
de necesitați. Acest tip de baterii au o dimensiune redusa si nu pot înmagazina o cantitate suficienta de energie. Pe de alta parte sistemul lor de fixare pe cadru este fragil si poate pune in pericol conexiunile electrice dintre vehicul si baterie la mersul pe denivelări.
Sunt cunoscute invențiile CN1933212 si CN20340635 care descriu o baterie de acumulatori ce poate fi transportata pe propriile role si este manipulata cu ajutorul unui miner fix sau telescopic. Aceasta soluție rezolva problema transportului bateriei pina la vehicul dar nu si ridicarea bateriei pina la locașul in care se montează (care nu poate fi situat la nivelul solului). In cazul soluției CN20340635 minerul telescopic nu poate fi blocat intr-o anumita poziție, neavind un mecanism de blocare si deblocare.
Este de asemenea cunoscuta invenția CN2606692 care descrie o baterie ce poate fi montata prin basculare pe un vehicul. La aceasta varianta, sistemul de clipsare al bateriei nu amortizeza vibrațiile bateriei pe verticala, datorate denivelărilor drumului si de aceea se poate utiliza numai pe vehicule cu viteza de deplasare redusa, gen scaun mobil pentru persoane cu handicap. In cazul utilizării pe un autovehicul, o astfel de fixare nu garanteaza menținerea legăturii electrice intre baterie si vehicul la mersul pe denivelări.
In consecința constituie un obiectiv al acestei invenții acela de a realiza o unitate electrica portabila ce poate fi montata cu ușurința, intr-un timp foarte scurt de o singura persoana pe vehicule diferite. Sistemul trebuie realizat intr-un mod atit de simplu incit persoana care realizează montajul sa poata sa o faca fara sa aiba o pregătire tehnica deosebita.
Un alt obiectiv al acestei invenții este de a realiza o unitate electrica portabila cu sistem integrat de rulare dar care intr-o varianta poate fi montata pe un vehicul fara a fi ridicata.
Un al treilea obiectiv este de a realiza o unitate electrica portabila al cărui mod de fixare pe vehicul sa fie suficient de robust ca sa reziste vibrațiilor si accelerațiilor provocate de mersul pe denivelări sau de modul de exploatare al vehiculului (frinare, accelerare, viraj, etc.) fara a pune in pericol legătură electrica cu vehiculul.
Un al patrulea obiectiv al acestei invenții este acela de a realiza o unitate electrica portabila compacta ce poate fi montata in diverse poziții pe un vehicul.
Un al cincelea obiectiv al acestei invenții este de a propune tipuri diferite de unitati electrice portabile care sa poata fi montate împreuna pe un vehicul electric in scopul creșterii autonomiei pina la valori apropiate de cele oferite de vehiculele convenționale.
Un al saselea obiectiv al acestei invenții este acela de realiza o unitate electrica portabila ce poate fi închiriata in caz de nevoie de la o stafie specializata, statia respectiva avind dotări minime pentru depozitare si incarcare. Statia specializata poate fi realizata, de exemplu, ca o extensie a unei statii de alimentare cu combustibil.
Page 2 of26 ft-2 014 00984-- £)
5 -12- 20Κ
Invenția elimina dezavantajele aratate mai sus prin aceea ca o unitate electrica portabila este construita ca o sursa electrica reincarcabila cu energie sau combustibil avind o putere cuprinsa intre 0.5 si 50 kW ce poate fi deplasata dintr-un loc in altul prin mijloace simple si care este standardizata, puțind fi utilizata succesiv pe mai multi consumatori diferiți.
Unitatea electrica portabila este formata in principal dintr-o carcasa exterioara ce prezintă la partea inferioara cel puțin un centrator, avind latimea unitatii electrice portabile, iar la partea superioara un sistem de blocare sau de clipsare si un miner ce servește la manipulare. Atașarea unitatii electrice portabile pe un vehicul se face pe o fata de cuplare ce conține o interfața de transfer si comunicare cu consumatorul. Unitatea electrica portabila poate conține in interiorul carcasei o sursa energetica primara ce poate fi o baterie de acumulatori, un sistem de acumulare electro-mecanic cu volanti de inerție sau o baterie de super-condensatori (ultracapcitors). In acesta caz unitatea electrica portabila este de tipul A.
De asemenea, intr-o alta varianta, unitatea electrica portabila poate conține in interiorul carcasei o sursa energetica primara ce poate fi un ansamblu termo-generator (motor termic + generator electric) sau o celula de combustibil. In acesta caz unitatea electrica este de tipul B. Pe lingă sursa energetica primara carcasa poate conține un număr de instalații auxiliare ce asigura o buna funcționare a unitatii electrice portabile. Consumatorul prezintă un sistem standardizat de fixare a unitatii electrice portabile. Sistemul standardizat cuprinde la partea inferioara cel puțin o parte de centrare compatibila cu centratorul iar la partea superioara o forma rotunjită ce servește sistemului de blocare sau clipsare de pe unitatea electrica portabila. Consumatorul prezintă de asemenea o fata de fixare pe care se gaseste o interfața de transfer si comunicare cu unitatea electrica portabila. Unitatea electrica portabila este manipulata de un utilizator prin intermediul minerului si este centrata pe partea de centrare a sistemului standardizat de fixare. Apoi unitatea electrica portabila este rotita (basculata) cu un anumit unghi spre consumator sau spre sistemul de incarcare. Pe parcursul procesului de basculare si spre sfirsitul acestuia, sternul de blocare sau clipsare intra in funcțiune blocind unitatea electrica portabila pe fata de cuplare. Simultan interfața de transfer si comunicare de pe unitatea electrica portabila intra in contact cu interfața de transfer si comunicare de pe consumator, permitind transferul de energie electrica eventual reglajul/controlul sursei electrice.
Intr-o alta varianta constructiva unitatea electrica portabila prezintă la partea inferioara un sistem de doua roti (sau role) ce permite un transport facil. La partea superioara unitatea electrica portabila prezintă un miner retractabil care de asemenea permite un transport facil si care este complet scos in timpul transportului unitatii electrice. Rotile unitatii electrice sunt astfel construite incit sa poata mia pe un plan înclinat existent pe consumator sau pe sistemul de incarcare, planul înclinat conducind la sistemul de centrare de pe consumator. Unitatea electrica
Page 3 of26
C<’ 2 O U 00984-1 5 -12- 2014 portabila este transportata pe propriile roti pina la consumator. Apoi este împinsă pe planul înclinat, utilizind niște ghidaje, pina ce centratorul unitatii electrice portabile intra in sistemul de centrare al consumatorului sau al sistemului de încărcare. Unitatea electrica portabila este apoi basculata pina cind este clipsata in sistemul blocare sau clipsare. Minerul este introdus prin culisare in interiorul carcasei.
Una sau mai multe unitati electrice portabile pot fi utilizate simultan de consumatori pentru alimentarea lor cu energie. In cazul utilizării mai multor unitati electrice portabile pe consumator ele sunt despărțite de niște pereți separatori.
O unitate electrica portabila poate fi montata pe pachete de consumatori diverse, respectiv pe consumatori diverși. Un pachet de consumatori, numit pachet recreațional, poate servi de exemplu pentru divertisment si poate fi format din vehicule recreaționale. Vehiculele componente sunt diferite in funcție de sezon si pot conține de exemplu un scuter, un quad-ciclu (ATV), un snow-mobil, un ski-jet, o barca motorizata, etc. . Aceste vehicule nu permit o folosire simultana fiind utilizate in mod obișnuit de același operator (si proprietar), iar in anumite sezoane stationeaza. Unitatea electrica portabila poate insa fi utilizata montata pe fiecare dintre ele. Deci o singura unitate electrica portabila poate fi utilizata pe rind la un număr mare de vehicule. Un alt pachet de consumatori, numit pachet utilitar, este cel pentru lucrări asociate unei familii sau unei mici comunități (micro-ferma). Acest pachet poate cuprinde de exemplu un vehicul electric de transport cu sau fara bena (pentru diverse transporturi in zona), un mic tractor multifuncțional, un mic utilaj multifuncțional, un triciclu sau un scuter, etc.
Unitatea electrica portabila de tipul A se alimentează cu energie prin intermediul sistemului de încărcare, care la rindul sau este alimentat de la o rețea locala de distribuție electrica, de la o rețea de surse regenerabile (cu energie solara , vint, hidro) sau de la un termogenerator fix. Unitatea electrica portabila de tipul A se poate de asemenea alimenta cu energie prin intermediul vehiculului pe care este montata.
Unitatea electrica portabila de tipul B se alimentează cu combustibili gazosi sau lichizi de la un rezervor sau butelie ce poate fi inclusa pe fiecare consumator.
Pe același consumator pot fi montate simultan mai multe unitati electrice portabile de tipul A sau o unitate electrica portabila de tipul A si una de tipul B. In acest ultim caz unitatea electrica portabila de tipul B seveste pentru a extinde autonomia de funcționare a consumatorului.
Unitățile electrice portabile pot fi in proprietatea utilizatorului sau pot fi închiriate de la centre specializate sau de la stațiile de distribuție a combustibililor.
Acest sistem poate aduce beneficii unei familii sau unei mici comunități care utilizează cel puțin doua vehicule electrice sau hibride. In acest caz unul dintre vehicule este achiziționat cu
Page 4 of26
CV 2 o 1 4 O O 9 e 4 - t 5 -β- 20» baterii si celalalt fara. Cel de-al doilea vehicul este mult mai ieftin decit primul. In utilizarea obișnuita din oraș cele doua vehicule pot sa-si imparta bateriile in funcție de lungimea traseelor zilnice. Atunci cind este nevoie de un drum interurban, de obicei se utilizează un singur vehicul si atunci toate bateriile pot fi mutate cu ușurința in acesta pentru prelungirea autonomiei sau alte baterii pot fi închiriate de la satia de închiriere.
Costul unei unitatii electrice portabile adaugat la costul unui pachet recreațional si/sau utilitar este cu mult mai mic decit costul unui pachet de consumatori in care fiecare vehicul conține propria unitate electrica integrata. Vehiculele componente ale fiecărui pachet pot fi construite de o maniera foarte simpla si cu un cost redus. Pe de alta parte fragmentarea unei untati electrice masive in unitati electrice portabile de dimensiuni reduse permite accesul la tehnologia vehiculelor electrice al mai multi utilizatori inclusiv a acelora cu venituri reduse. Utilizatorii pot cumpără in funcție de veniturile lor cite unitati electrice portabile doresc. De asemenea vehicule electrice folosite au un preț redus. Unitățile electrice portabile pot fi utilizate in caz de nevoie ca surse electrice de rezerva pentru locuințe sau pentru a alimenta diverse utilaje in locații in care energia electrica nu este disponibila. Unitățile electrice portabile de tipul A pot fi utilizate pentru a acumula energia electrica produsa de surse regenerabile in perioadele in care nu exista consumatori. In acest fel gradul de utilizare al unei unitati electrice portabile poate fi de peste 70% in timp ce gradul de utilizare al unei unitati electrice neportabile actuale este de sub 30%. Pe de alta parte modalitatea de montare si de clipsare a unitatii electrice portabile pe consumator este simpla si facila, puțind fi executata cu ușurința de o singura persoana, chiar pina la o greutate de 30 kg a unitatii electrice portabile. O unitate electrica portabila cu greutatea de 30 kg permite o autonomie relativ ridicata unui vehicul ușor. Aceasta poate atinge 40 - 45 km, ceea ce depășește necesitățile medii zilnice.
Se dau mai jos mai multe exemple de realizare a invenției in legătură cu figurile 1-23 care reprezintă:
F'g· 1, o vedere izometrica a primei variante de unitate electrica portabila dinspre fata de cuplare pe consumator;
Fig. 2, o vedere izometrica dinspre fata opusa fa tei de cuplare a unitatii de la Fig. 1;
Fig. 3, o vedere izometrica dinspre fata opusa fatei de cuplare a unitatii de la Fig. 1 intro versiune modificata;
Fig. 4, prima secvența de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 1 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Fig. 5, a doua secvența de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 1 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Page 5 of26
-2014 00984-ί 5 -12- 2014
Fig. 6, secvența finala de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 1 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Fig. 7, o vedere izometrica a unei a doua variante de unitate electrica portabila dinspre fata de cuplare pe consumator;
Fig. 8, o vedere izometrica a vehiculului de la Fig. 7 cu sertarul închis;
Fig. 9, o vedere de sus a vehiculului de la Fig. 7 cu toate sertarele deschise;
Fig. 10, o vedere izometrica a unei a doua variante de unitate electrica portabila dinspre fata de cuplare pe consumator;
Fig. 11, o vedere izometrica dinspre fata opusa fetei de cuplare a unitatii de la Fig. 10;
Fig. 12, prima secvența de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 10 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Fig. 13, a doua secvența de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 10 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Fig. 14, secvența finala de montaj a unei unitati electrice portabile ca in Fig. 1 intr-o incinta ce aparține unui sertar;
Fig. 15, o secțiune parțiala prin montajul unitatii electrice portabile de la Fig. 10;
Fig. 16, o vedere izometrica a unei a treia variante de unitate electrica portabila dinspre fata opusa fetei de cuplare pe consumator;
Fig. 17, o vedere izometrica a variantei de la Fig. 16 cu minerul scos;
Fig. 18, o vedere isometrica a unei camionete hibride sau electrice cu unitati electrice portabile montate vertical;
Fig. 19, o vedere laterala a unei motociclete;
Fig. 20, o vedere laterala a unui scuter;
Fig. 21, o vedere laterala a unei ambarcațiuni;
Fig. 22, o vedere izometrica a unei mașini de tuns iarba;
Fig. 23, o vedere laterala a unui tractor.
O unitatea electrica portabila 1, reprezentata in Fig. 1, 2 si 3 este formata in principal dintr-o carcasa exterioara 2, de o forma ce poate fi considerata in general paralelipipedica, ce prezintă la unul din capete un centrator 3 iar la partea opusa un sistem de blocare 4 ce utilizează in principal un resort lamelar 5. Carcasa exterioara 2 prezintă o fata de cuplare 6 ce conține o interfața de transfer si comunicare 7. Interfața de transfer si comunicare 7 poate conține o conexiune 8, pozitiva, si o conexiune 9, negativa, precum si un număr de alte conexiuni 10, electrice, ce servesc controlului unitatii electrice portabile 1. Interfața de transfer si comunicare 7 poate de asemenea sa conțină si conexiuni de alte tipuri decit cele electrice, de exemplu pentru
Page 6 of26 ^-2 014 0()904-1 5 -12- 2014 fluide sau gaze (nefigurate). Interfața de transfer si comunicare 7 este protejata de jur împrejur de o garnitura 11. Pe o fata 200 opusa fetei de cuplare 5 este situat un miner 12 ce servește la manipulare si care este rabatabil. Centratorul 3 are forma unei rigle 13 avind o muchie de forma unui semi-cilindru 14. Resortul lamelar 5 este montat intr-o incinta 15 situata pe o suprafața curbata 16 cu raza Rl, avind aceiași axa ca semi-cilindrul 14. Suprafața curbata 16 si fata de cuplare 6 sunt racordate printr-o suprafața cilindrica 17. Intr-o varianta accesorizata, ca in Fig. 3, pe fata opusa fetei de cuplare 5 este montat un ecran 18, ce afiseaza parametrii unitatii electrice portabile 1, dar care poate sa conțină si niște butoane de comanda (nefigurate). Tot pe fata opusa fetei de cuplare 5 se poate monta o priza 19 ce servește încărcării cu energie a unitatii electrice portabile 1. In acest caz rigla 13 poate fi fragmentata in doua porțiuni 13a respectiv 13b. Unitatea electrica portabila 1 poate conține in interiorul carcasei exterioare 2 o sursa energetica primara ce poate fi o baterie de acumulatori, un sistem de acumulare electro-mecanic cu volanti de inerție sau o baterie de super-condensatori. In acesta caz unitatea electrica portabila este de tipul A. De asemenea, intr-o alta varianta, unitatea electrica portabila 1 poate conține in interiorul carcasei o sursa energetica primara ce poate fi un ansamblu termo-generator (motor termic + generator electric) sau o celula de combustibil. In acesta caz unitatea electrica portabila este de tipul B. Pe lingă sursa energetica primara carcasa exterioara 2 poate conține un număr de instalații auxiliare ce asigura o buna funcționare a unitatii electrice portabile 1 si care pot utiliza diverse cuple rapide (nefigurate) si/sau orificiile de aerisire/evacuare (nefigurate). Unitatea electrica portabila 1 se poate monta intr-o prima varianta intr-un sertar 20 care prezintă mai multe compartimente 21 despărțite intre ele prin intermediul unor separatoare 22 ce pot fi montate sau demontate in caz de necesitate, ca in figurile 4, 5 si 6. Intr-un singur compartiment 21 se poate monta o singura unitate electrica portabila 1. La una dintre extremități sertarul 20 prezintă un canal 23, in care poate intra rigla 13 a unitatii electrice portabile 1. Canalul 23 se continua cu o suprafața inclinata 24. La cealalalta extremitate, sertarul 20 prezintă o suprafața curbata 25 avind raza interioara Rl si a cărei axa coincide cu axa canalului 23. De asemenea sertarul 20 prezintă o fata de cuplare pe care sunt montate o borna 26, pozitiva, o borna 27, negativa, respectiv niște borne 28, de comunicare. Pentru a monta unitatea electrica portabila 1 in compartimentul 21, aceasta se introduce intr-o poziție inclinata 29, ca in Fig. 4. Se avanseaza cu unitatea electrica portabila 1 pina ce rigla 13 tamponează in fundul canalului 23, ca in Fig. 5. Unitatea electrica portabila 1 este rotita luind ca baza canalul 23 pina ce garnitura 11 este comprimata la maxim, respectiv pina cind bornele 26, 27 si 28 intra in contact ferm cu conexiunile 8, 9 si 10, ca in Fig. 6. In aceasta ultima faza resortul lamelar 5 este comprimat de către suprafața curbata 25, blocind unitatea electrica portabila 1 in compartimentul 21. La demontare unitatii electrice portabile 1 se rabate minerul 12 in poziție verticala si se trage de el
Page 7 of26
ΖΛ7 2 Ο 1 4 O O 9 C 4 - t 5 -12- 20W
imprimind o mișcare de rotatie unitatii electrice portabile 1. La un anumit unghi unitatea electrica portabila 1 poate fi extrasa din sertarul 20.
Un sertar 20 poate conține un număr important de compartimente 21, respectiv poate adăposti un număr important de unitati electrice portabile 1, ca in Fig. 7. Unitățile electrice portabile 1 sunt interconectate de preferința in paralel. Sertarul 20 poate fi utilizat de un vehicul 40 care poate fi electric sau hibrid, si poate culisa intr-o incinta 41, localizata, de exemplu sub un habitaclu 42. După montajul unităților electrice portabile 1, sertarul 20 este închis, ca in Fig. 8. Pentru asigurarea unitatii electrice portabile 1 la mersul pe denivelări, fiecare unitate electrica portabila 1 poate sa prezinte un resort lamelar 43 (Fig. 3) ce servește la fixare pe verticala (in cazul montajului pe orizontala) si care presează unitatea electrica portabila 1 in compartimentul 21.
Vehiculul 40 poate adăposti mai multe sertare, ca in Fig. 9. Un sertar 50 poate fi localizat sub un compartimentul motor 51. Un sertar 52 poate fi localizat sub un portbagaj 53. Un sertar 54 poate fi localizat sub habitaclul 42 in partea opusa sertarului 20.
Intr-o a doua varianta o unitate electrica portabila 70, reprezentata in Fig. 10 si 11 este formata in principal dintr-o carcasa exterioara 71, de o forma ce poate fi considerata in general paralelipipedica, ce prezintă la unul din capete un canal 72, semicilindric, folosit pentru centrare, iar la partea opusa o suprafața curbata 73 ce are o raza R2, masurata din axa canalului 72. Ca si la exemplul anterior, carcasa exterioara 71 prezintă o fata de cuplare 74 si o fata 75 opusa fetei de cuplare 74. Suprafața curbata 73 este racordata la fata de cuplare 74 prin intermediul unei suprafețe 75, rotunjită, care prezintă o raza relativ mare. In partea dinspre suprafața curbata 73, fata 75 prezintă un sânt 76, care are o fata 77 inclinata cu un unghi ascutit fata de un plan tangent la suprafața curbata 73. Unitatea electrica portabila 70 se poate monta intr-un sertar 78 care prezintă mai multe compartimente 79 despărțite intre ele prin intermediul unor separatoare 300 ce pot fi montate sau demontate in caz de necesitate, ca in figurile 12, 13, 14 si 15. Intr-un singur compartiment 79 se poate monta o singura unitate electrica portabila 70. La una dintre extremități sertarul 78 prezintă o bara 80, fixata in sertarul 78 si peste care se centrează canalul 72 al unitatii electrice portabile 70. Sertarul 78 prezintă in spatele barei 80 un perete vertical 81 si un perete înclinat 82. La cealalalta extremitate, sertarul 78 prezintă o clema 83, elastica, ce conține o suprafața curbata 84 (fig. 15) avind raza interioara R2 si a cărei axa coincide cu axa barei 80. Clema 83 conține de asemenea un cant 85. Suparafata curbata 84 prezintă un orificiu 86, dreptunghiular si avind eventual la mijloc o porțiune circulara (fig. 14). De asemenea sertarul 78 prezintă o fata de cuplare 87 pe care sunt montate bornele 26, 27 si 28. Pentru a monta unitatea electrica portabila 70 in compartimentul 79, aceasta se introduce intr-o
Page 8 of26
A 2 Ο 1 4 O O 9 C 4 · t 5 -12- 20«
poziție inclinata 88, ca in Fig. 12. Se avanseaza cu unitatea electrica portabila 70, intr-o poziție 89, pina ce fundul canalului 72 tamponează in bara 80, ca in Fig. 13. Unitatea electrica portabila 70 este rotita luind ca baza bara 80, obitnindu-se poziția 90. Prin rotirea unitatii electrice portabile 70 se deformează elastic clema 83. Atunci cind garnitura 11 este comprimata la maxim, respectiv cind bornele 26, 27 si 28 intra in contact ferm cu conexiunile 8, 9 si 10, ca in Fig. 16 si 17, unitatea electrica portabila 70 este blocata in compartimentul 79 de către clema 83 care se clipseaza cu cantul 85 peste sântul 76 ca in Fig. 14 si 15. Pentru a demonta unitatea electrica portabila 70 se poate utiliza o șurubelnița 91 care este introdusa prin orificiul 86 pina ce se poate sprijini de partea inferioara a dosului clemei 83 obtinindu-se un punct de rotatie 92 (fig. 15). Se rotește partea ce conține minerul șurubelniței 91 in jurul punctului de rotatie 92 piana ce cantul 85 este scos de pe sântul 76. Si unitatea electrica portabila 70 poate fi extrasa afara cu ajutorul minerului 12.
Unitățile electrice portabile 1 sau 70 pot fi montate si pe verticala in niște incinte care pastreaza configurația interioara a compartimentelor 21, respectiv 79.
Intr-o a treia varianta, o unitatea electrica portabila 110 prezintă o carcasa exterioara 111 care la partea inferioara are montate niște roti 112 situate la o extemitate 113 a suprafeței inferioare a carcasei exteriore 111, ca in Fig. 16 si 17. Rotile 112 servesc transportului facil, chiar si al unei greutati relativ ridicate si de aceea unitatea electrica portabila 110 poate avea un volum dublu fata de cele expuse la exemplele anterioare. La cealalalta extremitate 114 a suprafeței inferioare, carcasa exterioara 111 prezintă un centrator 115 constituit sub forma unei rigle 116 ca la primul exemplu de realizare. In acest caz centratorul 115 servește si ca suport, atunci cind unitatea electrica portabila 110 este depozitata in afara unui vehicul. La partea superioara unitatea electrica portabila 110 prezintă un miner 117 de tipul retractabil. In poziția minima minerul 117 se sprijină pe niște extensii 118, care de asemenea pot sa servească ca miner. Minerul 117 poate prezenta un buton 119 ce servește atunci cind este apasat la deblocarea poziției minerului 117. In Fig. 16 este prezentata unitatea electrica portabila 110 cu minerul 117 retras in poziția minima. Aceasta poziție corespunde montajului unitatii electrice portabile 110 pe un consumator. In Fig. 17 este prezentata unitatea electrica portabila 110 cu minerul 117 extins in poziția maxima. Aceasta poziție corespunde transportului unitatii electrice portabile 110 de la punctul de incarcare sau depozitare la consumator. Pentru fixare, la partea superioara unitatea electrica portabila 110 prezintă o configurație asemanatoare cu cea de la primul sau de la al doilea exemplu de realizare.
Un consumator care se poate alimenta de la o unitate electrica portabila 110 poate fi de exemplu un vehicul 130, pe patru roti ca in Fig. 18. Vehiculul 130 poate fi constituit astfel ca o
Page 9 of 26 β-2014 00924
15-12- 20H camioneta, un vehicul de teren, un ATV, un mini-microbuz, etc. In acest caz, mai multe unitati electrice portabile 110 pot fi montate in cel puțin o incinta 131 comuna. Incinta 131 prezintă niște compartimente 132a respectiv 132b despărțite de niște separatoare 133, ca la exemplele anteriore. Distanta la care sunt montate separatoarele 133 poate fi modificata in asa fel incit in incinta 131 sa se poate monta atit unitati electrice portabile 1 de lățime mica, cit si unitati electrice portabile 110 de lățime dubla, in funcție de dorința utilizatorului. Incinta 133 este prevăzută cu un capac 134 care poate fi închis după montarea unitatiilor electrice portabile 1 sau 110. In poziția de montare a unitatiilor electrice portabile 110, capacul 134 este basculat înspre in jos in asa fel incit sa fie in contact cu solul. In aceasta poziție capacul 134 formează un plan înclinat 135 care servește montajului unitatiilor electrice portabile 110. Capacul 134 prezintă niște ghidaje 136 care au rolul de a directiona rotile 112, respectiv unitatea electrica portabila 110. Unitatatea electrica portabila 110 este împinsă pe planul înclinat 135 in compartimentul 132a cu ajutorul minerului 117 care este extins. Unitatea electrica portabila 110 este centrata si rotita in poziția de fixare finala ca la exemplele anteriore, după care minerul 117, este deblocat si împins in poziția minima. Capacul 134 este apoi închis, blocind ultimul grad de libertate al unitatii electrice portabile 110.
Intr-o alta varianta constructiva cel puțin o unitatea electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi montata in poziție verticala sau înclinată pe un vehicul pe doua roti 150 (ce poate fi de exemplu o motocicleta) utilizind spațiul existent intre o furca 151 de direcție si un sistem de propulsie 152, ca in Fig. 19.
Intr-o alta varianta constructiva cel puțin o unitatea electrica portabila 1, 70 sau 110 sau poate fi montata in poziție verticala sau inclinata pe un vehicul pe doua roti 160 (ce poate fi de exemplu un scuter) sub o sa 161, ca in Fig. 20.
Un alt tip de consumator care se poate alimenta de la o unitatea electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi o ambarcațiune 170 (ce poate fi de exemplu un ski-jet) ca in Fig. 21. Ambarcațiunea 170 prezintă in partea posterioara o incinta 171 care pot adăposti cel puțin o unitate electrica portabila 1, 70 sau 110, montata intr-o poziție inclinata sau verticala. Incinta 171 este închisa ermetic cu un capac 172, etanș.
Un alt tip de consumator ce se poate alimenta de la o unitate electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi un micro-vehicul 180, gen mașina de tuns iarba sau golf-cart ca in Fig. 22. MicroPage 10 of 26
C< 2 O 1 4 O o 9 C 4 - 1 5 -12- 2014 vehiculul 180 prezintă un sertar 181 ce poate adăposti cel puțin o unitate electrica portabila 1, 70 sau 110, montata in poziție orizontala sub un scaun 182, al șoferului.
Un alt tip de consumator ce se poate alimenta de la cel puțin o unitate electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi un tractor 190, ca in Fig. 23. Tractorul 190 poate conține cel puțin o incinta 191 situata sub un scaun 192, al șoferului in care este montata in poziție verticala sau înclinată cel puțin o unitate electrica portabila 1, 70 sau 110. Alta unitata electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi montata intr-o poziție 193 situata in partea din fata a tractorului 190 . De asemenea alta unitate electrica portabila 1, 70 sau 110 poate fi montata intr-o poziție 194 situata in partea din spate a tractorului 190 .
Unitatea electrica portabila de tipul A se alimentează cu energie de la o rețea locala de distribuție electrica, de la o rețea de surse regenerabile (cu energie solara , vint, hidro, etc.) sau de la un termo -generator fix. Unitatea electrica portabila de tipul B se alimentează cu combustibili gazosi sau lichizi de la un rezervor sau butelie ce poate fi integrata unitatii electrice portabile sau este inclusa pe fiecare consumator. Unitatea electrica portabila de tipul A, respectiv cea de tipul B pot funcționa complet separat sau împreuna. In cazul tuturor consumatorilor care au cel puțin doua incinte, intr-una din incinte poate fi montata o unitate electrica portabila de tipul A, iar in cealalta o unitate electrica portabila de tipul B. Unitatea electrica portabila de tipul B poate conlucra cu unitatea electrica portabila de tipul A si seveste in principal pentru a extinde autonomia de funcționare a consumatorului.

Claims (32)

  1. Revendicări
    1. Metoda de asamblare-echipare a unui vehicul de transport sau utilitar cu o unitate electrica portabila standardizata caracterizata prin aceea ca operația de asamblareechipare poate fi executa de o singura persoana cu efort minim fara ajutorul altor mijloace, si oricare persoana adulta poate executa echiparea intr-un timp foarte scurt fara a avea cunostiinte tehnice deosebite, si unitatea electrica portabila are o greutate suficient de redusa pentru a putea fi transporta cu ușurința de o singura persoana adulta, si daca unitatea electrica portabila prezintă o greutate mai mare, poate fi transportata prin rulare de la locul de depozitare pina la consumator unde este ghidata si împinsă pe un plan înclinat pentru a ajunge fara efort in poziția de montaj pe consumator, si montajul corect se realizează prin plasarea înclinată a unitatii electrice portabile intr-un sistem de centrare, urmata de rotirea ei in jurul poziției de centrare pina intr-o poziție de fixare determinata de forma unitatii electrice portabile, si concomitent cu realizarea poziției de fixare se realizează clipsarea pe un consumator, si demontarea unitatii electrice portabile de pe consumator se face cu un minim efort de extragere sau prin declipsarea unitatii electrice portabile utilizind un dispozitiv simplu.
  2. 2. Unitate electrica portabila de tipul celor standardizate si care poate utiliza un sistem de rulare integrat pentru transportul dintr-un loc in altul, caracterizata prin aceea ca este construita ca o sursa electrica reincarcabila cu energie sau combustibil avind o putere cuprinsa intre 0.3 si 50 kW si care îndeplinește simultan un număr de condiții standard considerate esențiale pentru a alimenta cu energie un vehicul cu propulsie electrica sau hibrida, si prezintă un sistem de centrare pe consumator si un sistem de clipsare care asigura o fixare sigura pe consumator in condițiile rulării vehiculului pe denivelări, si sistemul de centrare poate fi utilizat si ca suport in cazul depozitarii, si unitatea electrica portabila poate fi utilizata pe mai multi consumatori diferiți, si unitatea electrica portabila prezintă o forma compacta in asa fel incit pe același consumator sa poata fî montate mai multe unitati electrice portabile, eventual aflate in vecinătate una cu alta, si
    Page 12 of26
    Λ 2 Ο 1 4 Ο ο 9 2 4 - ί 5 -12- 2014 prin clipsarea rapida a unitatii electrice portabile se realizează concomitent, fara alte manevre, legătură electrica cu consumatorul, si prin clipsarea rapida a unitatii electrice se realizează concomitent, fara alte manevre, alte conexiuni necesare cu consumatorul.
  3. 3. Unitate electrica portabila ca la revendicarea 3, caracterizata prin aceea ca, avind o greutate relativ redusa poate fi transportata la un consumator cu ajutorul unui miner (12) rabatabil.
  4. 4. Unitate electrica portabila ca la revendicările 2 si 3, caracterizata prin aceea ca o unitate electrica portabila (1) este formata dintr-o carcasa exterioara (2), de o forma ce poate fi considerata in general paralelipipedica, ce prezintă la unul din capete un centrator (3) ce are forma unei rigle (13) avind o muchie de forma unui semi-cilindru (14).
  5. 5. Unitate electrica portabila ca la revendicările 2 si 3, caracterizata prin aceea ca o unitate electrica portabila (1) este formata dintr-o carcasa exterioara (2), de o forma ce poate fi considerata in general paralelipipedica, ce prezintă la unul din capete, pentru centrare, doua porțiuni de rigla (13a) si (13b) avind in secțiune o forma de semi-cilindru.
  6. 6. Unitate electrica portabila ca la revendicarea 2 si 3, caracterizata prin aceea ca o unitate electrica portabila (70) este formata dintr-o carcasa exterioara (71), de o forma ce poate fi considerata in general paralelipipedica, ce prezintă la unul din capete un canal (72), semi-cilindric, folosit pentru centrare.
  7. 7. Unitate electrica portabila ca la revendicările 4, 5 si 6, caracterizata prin aceea ca prezintă la partea opusa sistemului de centrare un sistem de blocare (4) ce utilizează in principal un resort lamelar (5) care este montat intr-o incinta (15), situata pe o suprafața curbata (16) de raza R1 sau R2, avind o axa ce coincide cu cea a semi-cilindrului (14), respectiv cu cea a canalului (23).
  8. 8. Unitate electrica portabila ca la revendicările 4,5,6 si 7, caracterizata prin aceea ca carcasa exterioara (2) prezintă o fata de cuplare (6) ce conține o interfața de transfer si comunicare (7), interfața de transfer si comunicare (7) continind o conexiune (8), pozitiva, si o conexiune (9), negativa, precum si un număr de alte conexiuni (10), electrice, ce servesc controlului unitatii electrice portabile (1), si interfața de transfer si comunicare (7) poate de asemenea sa conțină si conexiuni de alte tipuri decit cele electrice, de exemplu pentru fluide sau gaze, si interfața de transfer si comunicare (7) este protejata de jur împrejur de o garnitura (11), de etansare, si
    Page 13 of 26
    C\- 2 Ο Η ο Ο 9 C 4 - - /3 ί 5 -12- 2014 pe ο fata (200) opusa fetei de cuplare (5) este situat minerul (12) ce servește la manipulare si care este rabatabil, si suprafața curbata (16) si fata de cuplare (6) sunt racordate printr-o suprafața cilindrica (17).
  9. 9. Unitate electrica portabila ca la revendicările 4, 5 si 6, caracterizata prin aceea ca carcasa exterioara (71) prezintă o fata de cuplare (74) si o fata (75) opusa fetei de cuplare (74), suprafața curbata (73) fiind racordata la fata de cuplare (74) prin intermediul unei suprafețe (75), rotunjită, care prezintă o raza relativ mare, si in partea dinspre suprafața curbata (73), fata (75) prezintă un sânt (76), care are o fata (77) înclinată cu un unghi ascutit fata de un plan tangent la suprafața curbata (73).
  10. 10. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8 si 9, caracterizata prin aceea ca pe fata opusa fetei de cuplare (5) este montat un ecran (18), ce afiseaza parametrii unitatii electrice portabile (1), care poate sa conțină si niște butoane de comanda, si pe fata opusa fetei de cuplare se poate monta o priza (19) ce servește încărcării cu energie a unitatii electrice portabile (1), si pe fata opusa fetei de cuplare este fixat un resort lamelar (5), ce servește amortizării vibrațiilor după ce unitatea electrica portabila (1) este fixata.
  11. 11. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8 si 9, caracterizata prin aceea ca o unitatea electrica portabila (110) prezintă o mărime dubla in raport cu unitatea electrica portabila (1), si este formata dintr-o carcasa exterioara (111) care la partea inferioara are montate niște roti (112) situate la o extemitate (113) a suprafeței inferioare a carcasei exteriore (111), rotile (112) servind transportului facil al unei greutati relativ ridicate, si la partea superioara unitatea electrica portabila (110) prezintă un miner (117) de tipul retractabil. In poziția minima minerul (117) se sprijină pe niște extensii (118), care de asemenea pot sa servească ca miner, si minerul (117) prezenta un buton (119) ce servește atunci cind este apasat la deblocarea poziției minerului (117), si carcasa exterioara (111) prezintă un centrator (115) cu funcție dubla, care servește si ca suport, atunci cind unitatea electrica portabila (110) este depozitata in afara unui vehicul.
  12. 12. Unitate electrica portabila ca la revendicarea 5, caracterizata prin aceea ca unitatea electrica portabila (1) se montează intr-un compartiment (21) care prezintă la una dintre
    Page 14 of 26
    CV 2 Ο 1 4 Ο Ο 9 C 4 - - Μ ί 5 -12- 2014 extremități un canal (23), in care poate intra rigla (13) a unitatii electrice portabile (1), canalul (23) continuindu-se cu o suprafața înclinată (24), si la cealalalta extremitate, compartimentul (21) prezintă o suprafața curbata (25) avind raza interioara (Rl) si a cărei axa coincide cu axa canalului (23), si compartiment (21) prezintă o fata de cuplare pe care sunt montate o borna (26), pozitiva, o borna (27), negativa, respectiv niște borne (28), de comunicare, si pentru a monta unitatea electrica portabila (1) in compartimentul (21), aceasta se introduce intr-o poziție inclinata (29) după care se avanseaza cu unitatea electrica portabila (1) pina ce rigla (13) tamponează in fundul canalului (23), si unitatea electrica portabila (1) este rotita luind ca baza canalul (23) pina ce garnitura (11) este comprimata la maxim, respectiv pina cind bornele (26), (27) si (28) intra in contact ferm cu conexiunile (8), (9) si (10), ca in Fig. 6, si resortul lamelar (5) este comprimat de către suprafața curbata (25), blocind unitatea electrica portabila (1) in compartimentul (21), si la demontare unitatii electrice portabile (1) se rabate minerul (12) in poziție verticala si se trage de el imprimind o mișcare de rotatie unitatii electrice portabile (1), iar la un anumit unghi unitatea electrica portabila (1) poate fi extrasa din compartimentul (21).
  13. 13. Unitate electrica portabila ca la revendicarea 6, caracterizata prin aceea ca unitatea electrica portabila (70) se poate monta intr-un compartiment (79) care prezintă la una dintre extremități o bara (80), fixa, peste care se centrează canalul (72) al unitatii electrice portabile (70), si compartimentul (79) prezintă in spatele barei (80) un perete vertical (81) si un perete înclinat (82), si la cealalalta extremitate, compartimentul (79) prezintă o clema (83), elastica, ce conține o suprafața curbata (84) avind raza interioara (R2) si a cărei axa coincide cu axa barei (80), clema (83) continind de asemenea un cant (85), si suprafața curbata (84) prezintă un orificiu (86), dreptunghiular si avind eventual la mijloc o porțiune circulara, si compartimentul (79) prezintă o fata de cuplare (87) pe care sunt montate bornele (26), (27) si (28), si pentru a monta unitatea electrica portabila (70) in compartimentul (79), aceasta se introduce intr-o poziție inclinata (88), după care se avanseaza cu unitatea electrica portabila (70), intr-o poziție (89), pina ce fundul canalului (72) tamponează in bara (80), si
    Page 15 of26 (γ 2 Ο 1 4 '7 Ο 9 C 4 - 1 5 -12- 2014 // unitatea electrica portabila (70) este rotita luind ca baza bara (80), obitnindu-se poziția (90), iar prin rotirea unitatii electrice portabile (70) se deformează elastic clema (83), si atunci cind garnitura (11) este comprimata la maxim, respectiv cind bornele (26), (27) si (28) intra in contact ferm cu conexiunile (8), (9) si (10), unitatea electrica portabila (70) este blocata in compartimentul (79) de către clema (83) care se clipseaza cu cantul (85) peste sântul (76), si pentru a demonta unitatea electrica portabila (70) se poate utiliza o șurubelnița (91) care este introdusa prin orificiul (86) pina ce se poate sprijini de partea inferioara a dosului clemei (83) obtinindu-se un punct de rotatie (92) ce este folosit pentru a scoate cantul (85) de pe sântul (76).
  14. 14. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8 si 9, caracterizata prin aceea ca mai multe compartimente (21) sau (79) sunt incluse intr-un sertar (20), respectiv (78), iar mai multe unitati electrice portabile (1) sau (70) sunt montate in sertarele (20), respectiv (78) in poziție orizontala si compartimentele (21) respectiv (79) sunt despărțite de niște separatoare (22) sau (80).
  15. 15. Unitate electrica portabila ca la revendicarea 11, caracterizata prin aceea ca mai multe compartimente (132a) sau (132b) sunt incluse intr-o incinta (131) in care se pot monta intr-o poziție verticala sau inclinata mai multe unitati electrice portabile (1), (70) sau (110), si compartimentele (132a) respectiv (132b) sunt despărțite de niște separatoare (133), ce pot fi montate si demontate cu ușurința, si distanta la care sunt montate separatoarele (133) poate fi modificata in asa fel incit in incinta (131) sa se poate monta atit unitati electrice portabile (1) sau (70) de lățime mica, cit si unitati electrice portabile (110) de lățime dubla, in funcție de dorința utilizatorului, si incinta (133) este prevăzută cu un capac (134) care poate fi închis după montarea unitatiilor electrice portabile (1), (70) sau (110), si in poziția de montare a unitatiilor electrice portabile (110), capacul (134) este basculat înspre in jos in asa fel incit sa fie in contact cu solul, capacul (134) formind un plan înclinat (135) care servește montajului unitatiilor electrice portabile (110), si capacul (134) prezintă niște ghidaje (136) care au rolul de a directiona rotile (112), respectiv unitatea electrica portabila (110), si unitatea electrica portabila (110) este împinsă pe planul înclinat (135) in compartimentul (132a) cu ajutorul minerului (117) care este extins, si
    Page 16 of 26 /
    ^-20 14 009C4-t 5 -Β- 2BW unitatea electrica portabila (110) este centrata si rotita in poziția de fixare finala după care minerul (117), este deblocat si împins in poziția minima si capacul (134) este apoi închis, blocind ultimul grad de libertate al unitatii electrice portabile (110).
  16. 16. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8, 9 si 11, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila cuprinde o baterie de acumulatori ce poate fi de tipuri diferite si care oferă o densitate de energie de cel puțin 100 W/kg.
  17. 17. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8, 9 si 11, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila cuprinde o baterie de volanti de inerție.
  18. 18. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8,9 si 11, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila cuprinde o baterie de super-condensatori.
  19. 19. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8, 9 si 11, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila cuprinde un moto-generator respectiv un motor termic ce actioneaza un generator sau altemator electric.
  20. 20. Unitate electrica portabila ca la revendicările 8, 9 si 11, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila cuprinde cel puțin o celula de combustibil.
  21. 21. Unitate electrica portabila ca la revendicările 16,17 si 18, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila se poate incarca cu energie electrica provenita de la o sursa de energie regenerabila sau de la o rețea locala si in acest caz unitate electrica portabila este de tipul (A).
  22. 22. Unitate electrica portabila ca la revendicările 19 si 20, caracterizata prin aceea ca sursa electrica reincarcabila este alimentata cu un combustibil lichid sau gazos provenit de la un rezervor ce poate fi integrat unitatii electrice portabile sau este situat in exteriorul acesteia, respectiv pe consumator, iar in acest caz unitate electrica portabila este de tipul (B).
  23. 23. Gama de consumatori, caracterizata prin aceea ca este formata din vehicule cu propulsie electrica diferite si care pot utiliza succesiv cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110).
  24. 24. Gama de consumatori, ca la revendicarea 23, caracterizata prin aceea ca este format din vehicule recreaționale.
  25. 25. Gama de consumatori, ca la revendicarea 23, caracterizata prin aceea ca este format din vehicule utilitare.
  26. 26. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizata prin aceea ca un vehicul (40), pe patru roti, poate adăposti mai multe sertare, respectiv sertarul (20) localizat sub un habitaclu (42) respectiv un sertar (50) ce poate fi localizat sub un compartimentul motor
    Page 17 of 26
    Cțj- 2 Ο 1 4 ϋ o 9 2 4 - 1 5 -12- 2014 (51), un sertar (52) ce poate fi localizat sub un portbagaj (53), un sertar (54) ce poate fi localizat sub habitaclul (42) in partea opusa sertarului (20).
  27. 27. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca un vehicul (130), pe patru roti, se poate alimenta de la cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110), vehiculul (130) puțind fi constituit ca o camioneta, un vehicul de teren sau un ATV.
  28. 28. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110) poate fi montata in poziție verticala sau inclinata pe un vehicul pe doua roti (150), utilizind spațiul existent intre o furca (151) de direcție si un sistem de propulsie (152).
  29. 29. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110) poate fi montata in poziție verticala sau inclinata pe un vehicul pe doua roti (150), utilizind spațiul existent intre o furca (151) de direcție si un sistem de propulsie (152).
  30. 30. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110) poate fi montata in poziție verticala sau inclinata pe o ambarcațiune (170), utilizind o incinta (171), care poate fi închisa ermetic cu un capac (172), etanș.
  31. 31. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca este constituit ca un micro-vehicul (180) care prezintă un sertar (181) ce poate adăposti cel puțin o unitate electrica portabila (1) sau (70) montata in poziție orizontala sub un scaun (182), al șoferului.
  32. 32. Vehicul, ca la revendicările 23 si 24, caracterizat prin aceea ca este constituit ca un tractor (190), ce poate conține cel puțin o incinta (191) situata sub un scaun (192), al șoferului in care este montata in poziție verticala sau inclinata cel puțin o unitate electrica portabila (1), (70) sau (110), si o alta unitata electrica portabila (1), (70) sau (110) poate fi montata intr-o poziție (193) situata in partea din fata a tractorului (190) si o alta unitate electrica portabila (1), (70) sau (110) poate fi montata intr-o poziție (194) situata in partea din spate a tractorului (190).
ROA201400984A 2014-12-15 2014-12-15 Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule RO130340A0 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400984A RO130340A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400984A RO130340A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO130340A0 true RO130340A0 (ro) 2015-06-30

Family

ID=53477082

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201400984A RO130340A0 (ro) 2014-12-15 2014-12-15 Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130340A0 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20090101422A1 (en) Interchangeable Power Plant for Automobiles
US20120205176A1 (en) Vehicle forming a self-balancing human transporter with an integrated photovoltaic module
CN105501369A (zh) 一种电动自行车
JP2009280184A (ja) トランク機能を備えた自転車
FR3098065A3 (fr) Dispositif de production d&#39;électricité photovoltaïque
CN205273752U (zh) 一种可折叠的电动自行车
RO130340A0 (ro) Unitate electrică portabilă, metodă de asamblare şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule
CN201376623Y (zh) 电动机车的充电座配置结构
US20100007305A1 (en) Battery seat
CN105329389A (zh) 轴传动可折叠电动自行车
RO130757A2 (ro) Unitate electrică portabilă şi aplicaţiile ei pe diverse tipuri de vehicule
CN202115656U (zh) 三轮折叠电动自行车
CN205891118U (zh) 双折叠多用途电动车
CN206043725U (zh) 一种便携式载人动力旅行箱车
CN105416483A (zh) 微型折叠电动车
CN111846068B (zh) 电动个人移动装置
CN205417948U (zh) 微型折叠电动车
CN209051292U (zh) 一种用于电动车的便携式电源箱
CN205916253U (zh) 一种电动力载人旅行箱车
FR3100758A3 (fr) Dispositif en libre-service offrant des services postaux avec possibilité de charger les batteries d’un véhicule routier à moteur électrique
EP3838729B1 (en) Electric scooter
CN109533163A (zh) 一种折叠智能电动自行车
CN203142959U (zh) 带有警示装置的折叠式电动自行车
CN204296975U (zh) 一种折叠式自动车
KR102667422B1 (ko) 전동 스쿠터의 충전 장치 및 그 방법