RO128715A0 - Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor - Google Patents

Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor Download PDF

Info

Publication number
RO128715A0
RO128715A0 ROA201300092A RO201300092A RO128715A0 RO 128715 A0 RO128715 A0 RO 128715A0 RO A201300092 A ROA201300092 A RO A201300092A RO 201300092 A RO201300092 A RO 201300092A RO 128715 A0 RO128715 A0 RO 128715A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
hydrocarbons
maintained
deep
water
tube
Prior art date
Application number
ROA201300092A
Other languages
English (en)
Inventor
Paul Cătălin Cicu
Lucian-Tudor Tonca
Gheorghe Bumbac
Original Assignee
Performer Trade Engineering Co S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Performer Trade Engineering Co S.R.L. filed Critical Performer Trade Engineering Co S.R.L.
Priority to ROA201300092A priority Critical patent/RO128715A0/ro
Publication of RO128715A0 publication Critical patent/RO128715A0/ro
Priority to PCT/RO2014/000005 priority patent/WO2014116133A2/en

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G33/00Dewatering or demulsification of hydrocarbon oils
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B41/00Equipment or details not covered by groups E21B15/00 - E21B40/00
    • E21B41/0099Equipment or details not covered by groups E21B15/00 - E21B40/00 specially adapted for drilling for or production of natural hydrate or clathrate gas reservoirs; Drilling through or monitoring of formations containing gas hydrates or clathrates

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Gas Separation By Absorption (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu pentru obţinerea unor hidrocarburi din ape de adâncime şi la o instalaţie pentru aplicarea procedeului. Procedeul conform invenţiei constă în captarea apelor având conţinut de hidrocarburi, din adâncuri, transportul fluidului captat printr-un sistem de vehiculare, în care fluidul transportat poate fi opţional încălzit, către zona de descărcare, unde au loc, printr-o prelucrare adecvată, separarea şi îndepărtarea componentelor nedorite din fluidul din adâncuri, hidrocarburile rezultate fiind captate, purificate, comprimate şi valorificate. Instalaţia conform invenţiei este formată dintr-un tub () de captare şi vehiculare a apelor cu conţinut de hidrocarburi, din adâncuri, un sistem () de întreţinere a curgerii fluidului captat, un separator () trifazic, un schimbător () de căldură cu un separator () de faze, un gazometru () pentru condiţionarea presiunii şi debitului hidrocarburilor gazoase, rezultate, un sistem () de comprimare şi un sistem () de separare şi purificare hidrocarburi.

Description

Invenția se refera la un procedeu si o instalație de captare,, separare, purificare si comprimare a hidrocarburilor conținute in medii (ex. apa Marii Negre), in vederea valorificării, instalație amplasata pe o platforma portanta fixa sau mobila (ex. nava maritima).
Necesitatea invenției apare ca urmare a numeroaselor studii de specialitate care au confirmat prezenta metanului si a altor hidrocarburi atat in forma dizolvata in apa cat si sub forma de compuși solizi denumiți generic cristalohidrati in adâncurile subacvatice.
Forma dizolvata in apa menționata mai sus, a mediilor subacvatice, este caracterizata de un conținut mai mare sau mai mic de hidrocarburi in funcție de condițiile termodinamice. De exemplu, in cazul metanului dizolvat in apa la temperatura de 6 °C cu modificarea presiunii de la 0-200 barg, concentrația acestuia in apa variaza de la valori foarte mici pana la 8 kg/m3 , creșterea temperaturii (ex 10 °C) determinând un conținut mai scăzut de hidrocarburi dizolvate, (fig. 1).
Principiul procedeului se bazeaza pe faptul ca nivelul conținutului de hidrocarburi in apa asa cum s-a menționat anterior, este in funcție de presiunea la care se afla amestecul format de acestea.
Noutatea consta in modul de captare a apelor cu conținut de hidrocarburi, vehiculare acestora (aducere lor către suprafața, aducere care prin micșorarea presiunii hidrostatice favorizează separarea parțiala a fazei gazoase de faza lichida, determinând prin diferentele de densitate astfel create autointretinerea mișcării ascendente a fluidului) si prelucrarea in vederea separării, purificării hidrocarburilor si obținerii acestora in forma comprimata.
Avantajele aplicării prezentului brevet sunt atat de natura economica (obținerea de hidrocarburi cu caracteristici de piața) cat si de natura ecologica, prin diminuarea nivelului emisiilor lor din adancul apelor către mediul înconjurător.
Abrevieri / Definiții cristalohidrati: compuși organici si/sau compuși anorganici fie depuși pe fundul apelor sub forme solide compacte fie aflați sub forma de suspensii c\ 2013-0 0 992-2 5 -01- 2013 tub: un element sau ansamblu de elemente indiferent de forma si dimensiuni si indiferent de natura confecției pereților (materiala, camp/fascicui etc.) si indiferent de soluția de montaj adoptata ce poate/pot fi intrebuintat/e ia delimitarea unui volum de fluid in mișcare sau static, realizat cu scopul de a permite vehicularea acestuia si/sau a elementelor solide conținute in/prin spațiul astfel delimitat, insotita sau nu de fenomene de transfer de proprietate de orice natura cap de captare a! tubului: extremitatea tubului, parte integranta a acestuia, aflata in adancui apelor cap de descărcare ai tubului: extremitatea tubului, parte integranta a acestuia, aflat in partea opusa capătului de captare
a. Titlul invenției;
PROCEDEU SI INSTALAȚIE DE CAPTARE, SEPARARE, PURIFICARE SI COMPRIMARE A HIDROCARBURILOR DIN ADÂNCURILE APELOR
b. precizarea domeniului de aplicare a invenției;
Invenția se refera la un procedeu si o instalație pentru obținerea hidrocarburilor gazoase din adâncuri subacvatice unde se găsesc dizolvate in apa si/sau sub forma de structuri cristaline (cristalohidrati) in vederea valorificării economice.
c. precizarea stadiului cunoscut al tehnicii in domeniul obiectului invenției, cu menționarea dezavantajelor soluțiilor tehnice cunoscute;
In prezent nu sunt cunoscute procedee asemanatoare, consacrate acestui scop.
d. problema tehnica pe care o rezolva invenția;
Problema tehnica pe care o rezolva invenția este modul de captare, separare, purificare, si comprimare a hidrocarburilor gazoase din adâncuri subacvatice unde se găsesc dizolvate in apa si/sau sub forma de structuri cristaline (cristalohidrati).
e. prezentarea soluției tehnice a invenției, cu evidențierea elementelor de creație științifica sau tehnica originale care rezolva problema tehnica menționata;
Procedeul presupune captarea apelor cu un conținut de hidrocarburi, vehicularea lor către suprafața printr-un sistem de transport subacvatic, prevăzut cu un sistem de încălzire sau nu, separarea hidrocarburilor de solidele inerte, de apa si de component!
CV 2 Ο I 5 - O O a 9 2 - l 5 -01- 2013 gazosi alții decât hidrocarburi si in final comprimarea hidrocarburilor. Etapele procedeului sunt in conformitate cu schema bloc prezentata in fig. 2.
Instalația conform brevetului care aplica procedeul menționat mai sus este caracterizata prin aceea ca prin intermediul unui tub prevăzut cu un capat de captare si cu un capat de descărcare, are loc captarea din adâncime si vehicularea hidrocarburilor prezente acolo prin amorsarea circulației apelor dinspre căpătui de captare către căpătui de descărcare.
Inițierea amorsării circulației fluidului ce conține hidrocarburile se creaza prin intermediul unui grup de pompare cu aspirație care face ca fluidului conținut in tub sa i se imprime o mișcare ascendenta. Mișcarea ascendenta declansata, se poate autointretine ca urmare a diferenței de densitate a fluidului ce exista intre capetele tubului si poate fi sprijinita in caz de nevoie de grupul de pompare anterior menționat.
Diferența de densitate a fluidului intre capetele tubului se realizează datorita tendinței de trecere in faza gazoasa a hidrocarburilor conținute in fluidul inițial pe măsură ce acesta isi micșorează presiunea hidrostatica ca urmare a ascensiunii. Acest fenomen poate fi intensificat prin încălzire intre capetele tubului.
Odata ajuns la suprafața fluidul conținând hidrocarburile si solidele antrenate (datorita reducerii presiunii va elibera faza gazoasa, sistemul respectiv devenind trifazic) intra intr-un separator de faze unde solidele sunt îndepărtate iar faza gazoasa si respectiv faza lichida urmeaza trasee separate astfel: faza lichida intra intr-un sistem de schimb de căldură in vederea eliberării hidrocarburilor ramase inca dizolvate, după care merg iritr-un separator bifazic, apa separata fiind îndepărtata iar gazele rezultate fiind la rândul lor combinate cu faza gazoasa provenita din separatorul trifazic.
Produsul gazos astfel obtinut este apoi comprimat după care intra intr-o unitate de separare a componentilor gazosi acizi (CO2, H2S). Din aceasta instalație rezulta in forma comprimata hidrocarburile captate.
f. prezentarea unuia sau mai multor exemple concrete de realizare a invenției, cu referire la figurile din desenele explicative ale invenției, in cazul in care sunt si desene;
Exemplu de aplicare a invenției (fig.3):
Realizarea captării apelor cu un continui de hidrocarburi, din zonele adanci, se face prin intermediul unui tub 1 (dimensionat conform unor algoritmi de calcul adecvați) prin c\- 2 Ο I 5 - Ο 6 3 9 2 - 2 5 -01- 2013 căpătui de captare iar inițierea amorsării circulației prin tubul 1 a apelor se face prin intermediul unui grup de pompare 2.
Odata amorsata circulația apelor, se produce o diferența de presiune ce va face ca lichidul continui in tubul 1 sa urce către căpătui de descărcare in faza de început a procesului de pompare in care putem considera ca întreaga coloana de lichid este cvasiincompresibila.
Aceasta mișcare ascendenta a coloanei de lichid către zona capătului de descărcare al tubului 1 va atrage după sine tendința de echilibrare a presiunilor din sistem, facand ca pe la căpătui de captare al tubului 1 sa aiba loc aspirarea in regim continuu a apelelor** cu un continui de hidrocarburi din vecinătatea acestuia.
Astfel, apele de adâncime, care conțin hidrocarburi si solide antrenate, urca prin tubul 1 către căpătui de descărcare, iar odata cu aceasta ascensiune, ca urmare a scăderii presiunii hidrostatice are loc segregarea gazelor conținând hidrocarburi de apa purtătoare (proces care ar putea fi intensificat si de o ușoara încălzire a acestor ape aflate in contact direct cu pereți de tub scaldati la exterior de ape mai calde, sau chiar încălziți artificial).
Odata ajunse in zona capătului de descărcare a tubului 1, fluidul vehiculat de/prin acesta devine un sistem conținând trei faze (solid-lichid-gaz), acest sistem fluid fiind directionat către un echipament separator al celor trei faze 3 care va separa faza solida de celelalte doua faze permițând îndepărtarea acesteia. Faza lichida din separatorul 3 intra intr-un sistem de schimb de căldură 4 in care se face descărcarea avansata a hidrocarburilor inca reținute in aceasta faza. Fluidul din sistemul de schimb de căldură 4 merge in separatorul bifazic 5 de unde faza lichida rezultata se îndepărtează iar faza gazoasa se combina in gazometrul 6 cu faza gazoasa provenita din separatorul 3.
Din gazometrul 6 aceste gaze vor fi comprimate la o presiune adecvata cu ajutorul unui sistem de comprimare 7, după care intra intr-o unitate de separare si îndepărtare a componentelor acide 8, hidrocarburile gazoase rezultate din separare fiind directionate către utilizatori.
*grupul de pompare poate fi amplasat atat la suprafața cat si imersat (eventual chiar la căpătui de captare al tubului) **Mentiune: este posibila si nu se exclude antrenarea de cristalohidrati sau alte elemente solide (granule, suspensii etc.) de dimensiuni relativi mici, din proximitate (mai ales in cazul in care adancimea de exploatare este apropiata de fundul marii)
Ο 1 3 - Ο Ο 3 9 2 - 2 5 -01- 2013
1(
g. prezentarea avantajelor rezultate din aplicarea invenției;
Avantajele prezentei invenții sunt atat de natura economica (sector energetic sau pentru chimizare) cat si ecologica, prin reducerea conținutului acestuia atat in apele respective cat si in mediul înconjurător acestora.

Claims (3)

1. Procedeul caracterizat prin aceea ca apele de adâncime, cu un conținut de hidrocarburi sunt captate, vehiculate cu sau fara încălzire printr-un sistem de transport subacvatic cu circulație autointretinuta si/sau intretinuta, prelucrate in vederea separării hidrocarburilor de solidele inerte, de apa si de componenti gazosi alții decât hidrocarburi si in final hidrocarburile fiind obținute in forma comprimata.
2. Instalație de captare si vehiculare, care aplica procedeul mai sus menționat, caracterizata prin aceea ca apele din adâncuri cu conținut de hidrocarburi sunt captate prin intermediul capului de captare a unui tub 1, vehiculate cu sau fara încălzire, in mod autointretinut sau intretinut cu ajutorul unui sistem de pompare 2
3. Instalație de captare, vehiculare si prelucrare care aplica procedeul mai sus menționat, caracterizata prin aceea ca apele din adâncuri cu conținut de hidrocarburi sunt captate prin intermediul capului de captare a unui tub 1, vehiculate cu sau fara încălzire, in mod autointretinut sau intretinut cu ajutorul unui sistem de pompare 2, dinspre adâncuri către un sistem de prelucrare alcătuit dintr-un separator trifazic 3 ce ajuta la îndepărtarea solidelor antrenate, un sistem de schimb de căldură 4 cu separator bifazic 5 ce favorizează descărcarea avansata a hidrocarburilor inca reținute in faza lichida si eliminarea apei purtătoare a acestora, gazele rezultate fiind temporar colectate intr-un gazometru 6, apoi comprimate cu ajutorul sistemului de comprimare 7 urmata de o purificare finala in unitatea de separare 8 si livrat ca produs.
ROA201300092A 2013-01-25 2013-01-25 Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor RO128715A0 (ro)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300092A RO128715A0 (ro) 2013-01-25 2013-01-25 Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor
PCT/RO2014/000005 WO2014116133A2 (en) 2013-01-25 2014-01-24 Process and process facility unit for capture, separation, purification and compression of hydrocarbons from depths of marine waters

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300092A RO128715A0 (ro) 2013-01-25 2013-01-25 Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO128715A0 true RO128715A0 (ro) 2013-08-30

Family

ID=49029994

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300092A RO128715A0 (ro) 2013-01-25 2013-01-25 Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor

Country Status (2)

Country Link
RO (1) RO128715A0 (ro)
WO (1) WO2014116133A2 (ro)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19906147A1 (de) * 1999-02-13 2000-08-17 Heinz Hoelter Verfahren zur Gewinnung von gefrorenem Gas auf dem Meeresgrund
JP3479699B2 (ja) * 2002-01-18 2003-12-15 飛島建設株式会社 ガスハイドレート掘採方法とその装置
RO119637B1 (ro) * 2002-06-03 2005-01-28 Petru Baciu Procedeu şi instalaţie de extragere a gazului metan de pe fundul mării
US6978837B2 (en) * 2003-11-13 2005-12-27 Yemington Charles R Production of natural gas from hydrates
RO121044B1 (ro) * 2004-03-15 2006-11-30 Petru Baciu Procedeu şi instalaţie pentru extragerea heliului sau metanului liber din mare
US8201626B2 (en) * 2008-12-31 2012-06-19 Chevron U.S.A. Inc. Method and system for producing hydrocarbons from a hydrate reservoir using available waste heat
EP2226466A1 (en) * 2009-02-13 2010-09-08 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Method for producing a marketable hydrocarbon composition from a hydrate deposit buried in the waterbottom
WO2011072963A1 (en) * 2009-12-17 2011-06-23 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Converting an underwater methane hydrate containing deposit into a marketable product

Also Published As

Publication number Publication date
WO2014116133A2 (en) 2014-07-31
WO2014116133A3 (en) 2014-10-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP7344905B2 (ja) 能動的な雲点の調整および冷蔵サイクルのためのシステムおよび方法
US11117091B2 (en) Separation of a target substance from a fluid or mixture using encapsulated sorbents
US7094341B2 (en) Hydrate-based desalination/purification using permeable support member
CA2870940A1 (en) Oily water separator, oil-water separating method and filtration membrane unit
CN102120104B (zh) 一种用于气体水合物连续分离的装置
RU2018116611A (ru) Способ и система для извлечения труднодоступного газа из подводных сред, его преобразования в клатраты и безопасной транспортировки для потребления
JP2017148734A (ja) 溶媒分離方法
FI3204146T3 (fi) Menetelmiä hiilidioksidin sieppaamiseksi biokatalyyttitalteenottojärjestelmällä
US20110223093A1 (en) Ionic liquid systems for carbon dioxide and sulfur dioxide removal
CN201921551U (zh) 一种水合物分离器
RU2018127003A (ru) Способ извлечения уксусной кислоты из водных потоков
EP3003531B1 (en) Systems and methods for recovering dimethyl ether from gas mixtures and liquid mixtures
RO128715A0 (ro) Procedeu şi instalaţie de captare, separare, purificare şi comprimare a hidrocarburilor din adâncurile apelor
RU2013103959A (ru) Способ исcледования газовых и газоконденсатных скважин
CN106518685B (zh) 一种除去硝酸异辛酯中的酸和水的方法
JPWO2020137974A1 (ja) アルカリ金属塩の製造方法
RU2643540C1 (ru) Способ выделения метанола из водно-метанольных технологических смесей для повторного использования и устройство для его осуществления
SU1012957A1 (ru) Способ разделени углеводородных газовых смесей
SU1011559A1 (ru) Установка дл опреснени соленой воды
AU2004237785A1 (en) Hydrate-based desalination/purification using permeable support member
PL217131B1 (pl) Sposób i układ do usuwania lotnych związków organicznych z powietrza
Chung et al. The Diamine Modification of P84 Co-Polyimide Membranes for Pervaporation Dehydration of Isopropanol
RU2004113914A (ru) Способ удаления и нейтрализации сероводорода и меркаптанов и установка для его осуществления
RU2003124428A (ru) Способ удаления сероводорода и меркаптанов и установка для его осуществления
RU2005133517A (ru) Способ разделения циркония и гафния