RO128504A2 - Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol - Google Patents

Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol Download PDF

Info

Publication number
RO128504A2
RO128504A2 ROA201101305A RO201101305A RO128504A2 RO 128504 A2 RO128504 A2 RO 128504A2 RO A201101305 A ROA201101305 A RO A201101305A RO 201101305 A RO201101305 A RO 201101305A RO 128504 A2 RO128504 A2 RO 128504A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
benzene
alkylation
reactor
column
reaction
Prior art date
Application number
ROA201101305A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128504B1 (ro
Inventor
Gheorghe Ivănuş
Strulich Nathanzohn
Gheorghe Hubca
Corneliu Cincu
Original Assignee
Biosint Eb Srl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biosint Eb Srl filed Critical Biosint Eb Srl
Priority to ROA201101305A priority Critical patent/RO128504B1/ro
Publication of RO128504A2 publication Critical patent/RO128504A2/ro
Publication of RO128504B1 publication Critical patent/RO128504B1/ro

Links

Landscapes

  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului. Instalaţia conform invenţiei este formată dintr-un reactor () de alchilare a benzenului cu bioetanol, un reactor () de transalchilare a dietilbenzenilor, o coloană () de separare şi recirculare a benzenului, prevăzută cu 42...45 talere, o coloană () de separare a fracţiei uşoare, o coloană () de separare a etilbenzenului, prevăzută cu 52...54 talere cu valve din oţel aliat, un vas () de separare a produselor de reacţie de alchilare şi transalchilare, prin diferenţă de densitate, şi o coloană () de separare a di- şi trietilbenzenilor din fracţia de polialchili superiori, prevăzută cu 20...25 talere cu valve din oţel aliat, care funcţionează la o presiune de 3...5 bari şi o temperatură de până la 270°C.

Description

Invenția se referă la o instalație pentru sinteza etilbenzenului cu bioetanol, instalație care poate fi utilizată pentru înlcuirea completă sau parțială a instalațiilor existente de alchilare a benzenului cu etilenă și catalizator de alchilaluminiu, cu costuri reduse până la 50% sau mai mult.
Invenția se poate aplica pentru obținerea etilbenzenului, materie primă pentru fabricarea stirenului, care la rândul său se folosește pentru obținerea polistirenului și copolimerilor stirenici, produse cu multiple utilizări în domeniul sintezelor chimice, petrochimice, materialelor termoizolante, ambalaje, izolații termice si in construcții, în special la fabricația de stiren, polistiren de uz general, polistiren antișoc, polistiren expandat, cauciucul SBR, copolimeri stirenici ABS și SAN, rășini poliesterice nesaturate, latexuri stiren-butadien -stirenice, precum și fabricația altor copolimeri stirenici.
în prezent, etilbenzenul se obține industrial prin procedeul de alchilare catalitică a benzenului cu etenă fie în fază lichidă, fie în fază vapori, în sistem catalitic pe bază de clorură de aluminiu sau zeoliți.
Astfel, din cererea de brevet LIS 20080293985A1, se cunoaște un procedeu de producere a etilbenzenului într-o instalație care are în componență un reactor de alchilare, un reactor de transalchilare sau un transalchilator cunoscut în domeniu, pentru alchilarea benzenului cu etilenă, în fază de vapori, lichidă sau mixtă, în prezență de catalizator zeolitic cunoscut și utilizat în domeniu.
Etena necesară alchilării benzenului se obține însă prin procedee energofage și poluante de cracare la presiune scăzută a fracțiunilor de petrol, în instalații complexe și costisitoare de piroliză a hidrocarburilor care provin din resurse neregenerabile de natură petrolieră.
Problema pe care o rezolvă invenția constă în realizarea unei instalații pentru obținerea unui etilbenzen de calitate, corespunzător fabricării stirenului, plecând de la o componentă obținută din resurse naturale ce reacționează cu benzenul pe catalizatori zeolitici modificați, specifici procedeului, fără degajare de produse toxice și poluante în mediul înconjurător.
Spre deosebire de procedeele clasice de alchilare existente, prezenta invenție utilizează o instalație cu un catalizator specific, modificat și adaptat obținerii cu randament ridicat de etilbenzen, dispus în reactorul de alchilare astfel încât să se consume întreaga cantitate de bioetanol introdusă în reactorul de alchilare, în același timp cu un preț mai scăzut cu până la 50% față de cel al instalațiilor existente în prezent. Bioetanolul utilizat, obținut din resurse regenerabile vegetale cum sunt: sorg zaharat, sfeclă, cereale etc, înlocuiește etena, ceea ce constituie, alături de tipul de catalizator zeolitic modificat utilizat, o noutate în domeniu, pe plan mondial, realizând astfel un produs mai puțin poluant pentru mediul ambiant.
Instalația pentru sinteza etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu etanol, conform invenției, este formată în principal dintr-un reactor de alchilare a benzenului ( 1 ) cu bioetanol, în prezență de catalizator zeolitic în strat fix sau strat fluidizat, un reactor luciul DMTÂI PtNTRU INVENȚII Ș| MXRCt| cerere de brevet de invenție I Vr.....
[ Data depozit ΪΖ&λΒ.Μ?.. J (?C 2 Ο 1 1-0^5-Ο 5 -12- 2C‘î
de transalchilare ( 2 ) a dietilbenzenilor, cu înălțime 0,3-0,4 din înălțimea reactorului de alchilare, o coloană ( 3 ) de separare și recirculare a benzenului, prevăzută cu 42-45 de talere, cu funcționare la o presiune de 7-8 bar și temperatură de 260270°C, o coloană ( 4) de separare a fracției ușoare, care funcționează la o presiune de 7-8 bar și temperatură de până la 260°C, o coloană ( 5) de separare a etilbenzenului, prevăzută cu 52-54 de talere cu valve din oțel aliat, cu funcționare la o presiune de 3,5-4 bar și temperatură de până la 260°C, un vas de separare < 6 ) al produselor de reacție rezultate de la alchilare și de la transalchilare, în regim continuu a produselor de reacție prin diferență de densitate, cu îndepărtarea stratului superior de natură hidrocarbonată format din produsele de reacție, și o coloană (7) de separare a di și trietilbenzenilor de fracția de polialchili superiori, prevăzută cu 2025 talere cu valve din oțel aliat, care funcționează la o presiune de până la 3,5 bar și o temperatură de până la 270°C .
Stratul fix sau fluidizat de catalizator zeolitic este de tip ZSM-5 din gel de aluminosilicat de sodiu amorf sub formă uscată modificat cu ioni metalici și cu conținut de hexametilendiamină ca agent organic de direcționare a structurii.
Instalație conform invenției, conține un reactor de alchilare ( 1) cu strat fix de catalizator care este un reactor de tip coloană, cu un raport înălțime H : diametru D, H : de 14...28, cu circulație ascendentă a reactanților, cu trei zone de reacție ( I, II, III), cu alimentare cu reactanți în fiecare zonă și cu un strat de catalizator de gardă G aflat la partea superioară a reactorului, special plasat, astfel încât să epuizeze integral bioetanolul nereacționat, zonele de reacție fiind prevăzute cu spații de liniștire și evacuare a unei părți din amestecul de reacție în exterior, în vederea preluării căldurii de reacție în schimbătoare de căldură externe și generatoare de abur de joasă presiune.
Instalația conform invenției, conține un reactor de alchilare (1) cu strat fluidizat care are o zonă de alimentare cu benzen și bioetanol, în care se găsește catalizatorul în strat fluidizat, aflat la o temperatură de 380-420°C și presiune de până la 2 atm, din care, după terminarea reacției se elimină gazele de reacție pe la. partea superioară iar pe la partea inferioară benzenul nereacționat.
Reactorul de alchilare a benzenului din instalația definită în descrierea de față sau a instalația definită în descrierea de față, se utilizează pentru înlocuirea reactoarelor de alchilare sau a instalațiilor de alchilare care utilizează drept catalizator un alchilaluminiu, sau a instalațiilor pentru alchilare care folosesc etilenă sau alți compuși de alchilare.
Procedeul prezintă avantajul posibilității implementării sale pe instalațiile existente de fabricare a etilbenzenului din etilena si benzen care folosesc catalizatori de clorură de aluminiu sau alți catalizatori solizi in strat fix, fără modificări costisitoare ale instalației. Instalația care face obiectul invenției folosește un catalizator de tip zeolitic ZSM-5 cu formula Na nAI n Si96-n O 19216H2 O, în care n=1-27 , catalizator care face obiectul cererii de brevet nr...din ..... modificat cu ioni metalici și cu conținut de hexametilendiamină ca agent organic de direcționare a structurii, printr-un procedeu original care face obiectul cererii de brevet nr...... din ....., elaborate în cadrul S.C.
BIOSINT EB
Procedeul propus are avantajul ca se poate lucra la presiuni scăzute, se obțin concentrații ridicate de etilbenzen in gazele de reacție, se indeparteaza si recuperează ușor căldură de reacție fara apariția unor zone calde in zona de reacție si se reduc costurile de întreținere si reparații comparativ cu procedeele standard .
Λ-2 Ο 1 1 -C 1 - Ο 5 -Ι2· >011
In comparație cu alte procedee de obținere a etilbenzenului aflate în exploatare curentă, prezenta invenție mai prezintă următoarele avantaje și anume:
• în procedeele existente de fabricare a etilbenzenului consumurile specifice de materii prime constau în: 0,751 t benzen și 0,270 t etilenă per tona de etilbenzen. Pentru a obține insa o tona de etilena sunt necesare cca 4 tone de benzina de distilare atmosferica a țițeiului -pentru care trebuesc prelucrate 8 tone de titei, din care evident se obțin si alte produse petroliere, dar resursele sunt neregenerabile si pe cale de epuizare .
In cazul procedeului de alchilare cu bioetanol , care face obiectul prezentului brevet,consumul de benzen este același de 0,751 tone de benzen per tona de etilbenzen iar consumul de bioetanol este de 0,443 tone de bioetanol per tona de etilbenzen , deoarece in molecula alcoolului etilic există gruparea -OH care conduce la formarea apei de proces.
Prin procedeul care face obiectul prezentei invenții etilena se înlocuiește cu alcool etilic produs din resurse vegetale regenerabile, spre deosebire de etilenă, care se obține prin procedee energofage de piroliză a hidrocarburilor, provenite din petrol, resursă fosilă neregenerabilă și pe cale de epuizare.
• Fabricarea bioetanolului este un proces mai puțin agresiv față de mediu, în comparație cu obținerea etilenei prin piroliză hidrocarburilor , proces care neceesta temperaturi cuprinse intre cuprinse intre -102 si + 850 °C , presiuni intre 2 si 34 bar și cu emisii de gaze nocive în atmosferă.
• Resursele vegetale din care se poate fabrica bioetanolul sunt regenerabile și practic inepuizabile, acestea obținându-se pe cale industrială prin fermentația zahărului, amidonului sau in perspectiva , chiar a celulozei; astfel, zahărul se poate obține din fructe, melasă, sfeclă de zahăr, sorg zaharat, trestie de zahăr etc. după care apoi se convertește în alcool etilic; amidonul se poate obține din porumb, cartofi, grâu, orz, secară, care după hidrolizare în zahăr fermentabil prin acțiunea enzimelor de malț, se folosește la fabricarea alcoolului etilic; celuloza din lemn, resturi vegetale, soluția de sulfit de la măcinarea pulpei de celuloză, conțin zahăr provenit din hidroliza celulozei care apoi se poate converti în alcool etilic.
• Instalația propusă prin prezenta invenție se poate realiza și prin modificarea unor unități existente de fabricare a etilbenzenului care folosesc clorură de aluminiu, substanță extrem de corozivă pentru echipamentele mecanice și poluantă pentru mediul ambiant.
Sistemul catalitic folosit de instalația propusă prin prezenta invenție, zeolitiți de tipul ZSM-5 modificat nu este agresiv față de mediul ambiant și nici nu este coroziv pentru echipamentele tehnologice.
• Caracterul epuizabil al surselor fosile de hidrocarburi, în primul rând, al țițeiului și exigențele ecologice legate de poluarea mediului cu oxizi de sulf și azot dar, mai ales, efectul de seră cauzat de acumularea în atmosfera terestră a dioxidului de carbon eliberat la arderea hidrocarburilor fac deosebit de atractive procedeele care folosesc resurse naturale vegetale regenerabile.
Se dă în continuare un exemplu de realizare și utilizare a instalației realizate conform invenției, în legătură și cu figurile 1, 2 și 3, care reprezintă:
-fig. 1- reprezintă schema instalației și fluxului procedeului de fabricare a etilbenzenului, cu catalizator în strat fix,
-fig. 2- reprezintă un procedeu simplificat de alchilare a benzenului cu bioetanol, -fig. 3- reprezintă un reactor de alchilare în strat fluidizat fr-z υ 1 1 - Ο 1 o 5 -iz- zor
Se dă în continuare un exemplu de realizare a instalației, cu prezentarea componentelor instalației, conform invenției și în legătură cu fazele de desfășurare ale procedeului (procesului tehnologic)
a) Alchilarea
Intr-o primă etapă are loc alchilarea benzenului într-un reactor de alchilare cu strat fix de catalizator.
Sinteza etilbenzenului din benzen și bioetanol se poate realiza folosind un reactor cu catalizator zeoîitic în strat fix, si echipamentele corespunzătoare de separare ale produselor de reacție, asa cum se prezintă în fig. 1.
Alchilarea benzenului cu bioetanol se efectuează trecând un amestec de benzen/bioetanol în raport de 2/1-3/1, peste un catalizator de tip zeoîitic în strat fix, la temperaturi cuprinse între 350 - 400 °C, la o presiune de 2 - 4 bar și o concentrație a bioetanolului de 96,5% - 99,99% volum.
Reactorul de alchilare in strat fix are un raport H (înălțime )/D ( diametru ) care poate varia intre 14 si 28 , in funcție de capacitatea de producție a reactorului si poate fi construit din otel carbon .Reacțiile principale care se desfășoară în reactorul de alchilare sunt următoarele:
C6H6 + C2H5OH---► C6H5— C2H5 + H2O
Continuarea reacției de alchilare conduce la formarea de produși polialchilati, astfel:
C6H5-C2H5 + C2H5OH-------------C6H4-(C2H5)2+ h2o
Dietilbenzen
C6H4( C2H5)2 +C2H5OH----------C6H3(C2H5)3 + H2O
Trietilbenzen
Reacția de alchilare are loc într-un reactor de tip coloana verticala cu strat fix de catalizator (poz. 1), cu circulație ascendenta a reactantilor, în care se află trei zone de reacție ( 1,2,3 ) si un strat de catalizator de garda -G , la partea superioara a reactorului pentru epuizarea integrala a alcoolului etilic nereactionat din amestecul de alimentare. Benzenul si alcoolul etilic sunt alimentați in fiecare zona de reacție, zone despărțite prin spatii de liniștire si de evacuare a unei parii din amestecul de reacție in exterior pentru preluarea căldurii de reacție, in schimbătoare de căldură externe, special proiectate.
Reacția de alchilare este ușor exotermă, ceea ce conduce la o ușoară creștere de temperatură de-a lungul fiecărui strat de catalizator, iar pentru menținerea condițiilor optime de reacție sunt preluate fluxuri laterale interne de amestec de reacție și răcite în schimbătoare de căldură externe, asa cum s-a menționat si mai sus .
Sistemul de preluare a căldurii implică mai multe operații, cum sunt: preîncălzirea benzenului, înainte de a fi introdus în straturile de catalizator, încălzirea fluxului de alimentare a reactorului de transalchilare și apoi generarea de abur de joasă presiune.
b) Transalchilarea.
în reactorul de transalchilare, poz. 2, are loc conversia dietilbenzenilor în etilbenzen cu exces de benzen, reactor care este operat în regim izoterm, cu o ușoară variație a temperaturii de-a lungul singurului strat de catalizator pe care-l conține reactorul de transalchilare.
CV'2 θ 1 1-0 1^05 - .
.0 5 -IZ- 2011
Reacțiile principale care au loc in faza de transalchilare sunt următoarele : C6H4(C2H5)2 + C6H6------- 2C6H5C2H5
C6H3(C2H5)3 + 2 C6H6-----3 C6H5 C2H5
Reactorul de transalchilare ( 2 ) care poate fi construit din otel carbon, are o înălțime mai mica, cca 0,3-0,4 din inaltimea reactorului de alchilare ( 1 ) , este alimentat cu un amestec de benzen și polialchilbenzen și încălzit până la temperatura de reacție de cca 320-380 C , ceva mai blanda in comparație cu alchilarea benzenului cu alcool etilic, cu ajutorul unui efluent care provine din reactorul de alchilare. Presiunea in reactor poate varia intre 2 si 3,5 bar.
Aproape jumătate din cantitatea de polialchilbenzen este convertită în etilbenzen, pe fiecare trecere. Reacția de transalchilare utilizează același tip de catalizator ca și reacția de alchilare, cu deosebirea că se folosește un singur strat de catalizator peste care se trece: amestecul de dietilbenzen + trietilbenzen și benzen în exces.
Randamentul total de etilbenzen, după traversarea reactorului de alchilare și transalchilare ajunge la cca 98%, restul de 2% reprezentând polialchilbenzeni și alti produși grei.
Fig. 1. Schema de flux a procedeului de fabricare a etilbenzenului, cu catalizator în strat fix
c) Separarea produselor de reacție
Produsele de reacție care provin din reactorul de alchilare și din cel de transalchilare sunt răcite prin schimb de căldură cu alte fluxuri tehnologice, condensate și apoi sunt decantate în vasul.poz 6, unde la partea superioară separă stratul de hidrocarburi, iar la partea inferioară se separă apa rezultată de proces.
Separarea etilbenzenului se face în continuare într-un tren de 4 coloane de fracționare, după cum urmează:
- Coloana de separare a benzenului poz. 3 care poate fi confecționată din otel carbon, care are 42-45 talere practice cu valve din otel aliat si are funcțiunea de separare a benzenulu. Benzenul se separă la vârful coloanei poz 3 și apoi se recirculă la reactorul de alchilare - poz. 1, și la cel de transalchilare - poz. 2. Coloana are o presiune de proiectare de 7-8 bar iar temperatura de proiectare de 260-270 C
- Coloana de separare a fracțiunilor ușoare , poz 4 , poate fi confecționată din otel carbon, dar umplutura de tip structurat trebuie să fie din otel aliat, la o presiune de proiectare cuprinsa intre 7-8 bar si temperatura de proiectare de până la 260°C . O parte din produsul de vârf al coloanei - poz. 3, este dirijată în alimentarea coloanei poz. 4, destinată separării fracțiunilor ușoare rezultate în reactoarele de alchilare și transalchilare, fracții ușoare care se valorifică sub formă de gaze combustibile. Produsul de fund al coloanei - poz. 4, se recirculă ca reflux la coloana poz. 3 de separare a benzenului nereacționat.
- Coloana de separare a etilbenzenului - poz 5 , poate fi construita din otel carbon, are 52-54 talere cu valve din otel aliat, la o presiune de proiectare de 3,5-4 bar si temperatura de proiectare de până la 260°C. Produsul de blaz al coloanei de separare a benzenului intră în alimentarea coloanei de separare a etilbenzenului poz. 5 - la vârful acesteia, iar produsul de vârf se dirijează în alimentarea coloanei poz. 7, destinată separării dietilbenzenului și trietilbenzenului de produsele alchilate grele.
-Coloana de separare a polialchil benzenilor -poz 7, poate fi confecționată din otel carbon si are 20-25 talere cu valve din otel aliat, la o presiune de proiectare de 3,5 bar si o temperatura de proiectare de până la 270°C .
1. Reactor 2. Reactor 6. Separator 3. Coloană 4. Coloană 5. Coloană 1. Separare alchilare transalchilare benzen fracție ușoară EB DEB+TEB
^201 1 0 13$ 5 - 0 5 -12- 2011
Fracțiunea de vârf a coloanei 7 care conține dietilbenzen și trietilbenzen se recirculă la reactorul de transalchilare, iar produsul de blaz al coloanei 7, se valorifică drept combustibil lichid.
d) Prezentarea variantei cu reactor de alchilare in strat de catalizator fluidizat
Reacția de alchilare se poate conduce si in reactor in strat fluidizat, asa cum se prezintă in fig 2 si fig 3 de mai jos, cu precizarea că restul echipamentelor de separare rămân identice cu cele prezentate in fig 1 pentru reactorul de alchilare in strat fix.
Acest tip de reactor poate conduce, pe lângă implementarea lui in noul procedeu de alchilare a benzenului cu etanol care face obiectul prezentului brevet dar si la retehnologizarea instalațiilor existente de fabricare a etilbenzenului în fază lichidă cu catalizator de triclorură de aluminiu dar și cu catalizator in strat fix pe bază de zeoliti.
Fig. 2.
Reacția de alchilare are loc la temperaturi cuprinse între 380 și 420 °C și presiuni de maximum 2 atm, pe catalizatori de tip zeolitic modificat cu ioni metalici, microsferic, care asigură un conținut de minimum 45% greutate etilbenzen în masa de reacție. Catalizatorul microsferic are un diametru mediu al particulelor de 0,050 mm și o suprafață specifică de 350 m2/g, pe bază de zeolit ZSM-5, sub formă modificată cu metale alcalino-feroase.
Catalizatorul se regenerează continuu la temperaturi cuprinse între 560 - 590°C, după care se recirculă la reactorul de alchilare.
C\- 2 O 1 1 - O 5 - O 5 -B- 2011
Fig 3 Reactor de alchiiare în strat fluidizat
Indicarea modului de exploatare industrială a invenției.
Instalația de fabricare a etilbenzenului, în cele două variante ale sale, care fac obiectul prezentei invenții, se poate aplica atât pentru unitati de ultimă generație cum este cazul unităților de fabricare a etilbenzenului din etilenă si benzen, pe catalizatori zeolitici in strat fix, dar și în adaptarea unor instalații existente de fabricare a etilbenzenului prin procedee mai vechi si foarte poluante, cum sunt : alchilarea benzenului cu etenă în fază lichidă pe catalizatori de clorură de aluminiu (corozivi și foarte agresivi pentru mediul înconjurător), acid fosforic etc .
De fapt, în ultimul deceniu, procedeul de alchiiare a benzenului cu etilenă pe catalizatori de clorură de aluminiu nu s-a mai dezvoltat, din cauza celor menționate anterior.
Adaptarea instalațiilor existente care folosesc catalizatori cum sunt: clorură de aluminiu dizolvată într-un amestec de benzen și alchilbenzeni care conține clorură de etil sau acid clorhidric, alumină pe suport de silicagel (procedeul Koppers), acid fosforic pe suport de Kiselgur (procedeu Natural Gaz) și catalizator de oxid de aluminiu activat cu trifluorură de bor (procedeul Alcar - UOP), poate fi relativ ușor făcută, prin înlocuirea sistemului de reacție cu sistemul de alchiiare în strat fix sau în strat fluidizat cu catalizatori zeolitici modificați, de tip ZSM-5, propus prin prezenta invenție .
<ν?·8’ 1-O13»5-0 5 ΛΙ1! ([
Restul instalației de distilare și depozitare existente se pot folosi, cu mici modificări pentru aplicarea procedeului.
Adaptarea unor instalații existente aduce economii de cca 50% față de cazul construirii unei instalații noi, de aceiași capacitate.

Claims (5)

  1. Revendicări
    1. Instalație pentru sinteza etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu etanol, formată din reactor de alchilare, reactor de transalchilare, coloane de separare a produselor de reacție, caracterizată prin aceea că este formată în principal dintr-un reactor de alchilare a benzenului (1 ) cu bioetanol, în prezență de catalizator zeolitic în strat fix sau strat fluidizat, un reactor de transalchilare ( 2 ) a dietilbenzenilor, cu înălțime 0,3-0,4 din înălțimea reactorului de alchilare, o coloană ( 3 ) de separare și recirculare a benzenului, prevăzută cu 42-45 de talere, cu funcționare la o presiune de 7-8 bar și temperatură de 260-270°C, o coloană ( 4) de separare a fracției ușoare, care funcționează la o presiune de 7-8 bar și temperatură de până la 260°C, o coloană ( 5) de separare a etilbenzenului, prevăzută cu 52-54 de talere cu valve din oțel aliat, cu funcționare la o presiune de 3,5-4 bar și temperatură de până la 260pC, un vas de separare ( 6 ) al produselor de reacție rezultate de la alchilare și de la transalchilare, în regim continuu a produselor de reacție prin diferență de densitate, cu îndepărtarea stratului superior de natură hidrocarbonată format din produsele de reacție, și o coloană (7) de separare a di și trietilbenzenilor de fracția de polialchili superiori, prevăzută cu 20-25 talere cu valve din oțel aliat, care funcționează la o presiune de până la 3,5 bar și o temperatură de până la 270°C .
  2. 2. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că stratul fix sau fluidizat de catalizator zeolitic este de tip ZSM-5 din gel de aluminosilicat de sodiu amorf sub formă uscată, modificat cu ioni metalici și cu conținut de hexametilendiamină ca agent organic de direcționare a structurii.
  3. 3. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că reactorul de alchilare ( 1 ) cu strat fix de catalizator este un reactor de tip coloană, cu un raport înălțime H : diametru D, H : de 14...28, cu circulație ascendentă a reactanților, cu trei zone de reacție ( I, II, III), cu alimentare cu reactanți în fiecare zonă și cu un strat de catalizator de gardă G aflat la partea superioară a reactorului, special plasat, astfel încât să epuizeze integral bioetanolul nereacționat, zonele de reacție fiind prevăzute cu spații de liniștire și evacuare a unei părți din amestecul de reacție în exterior, în vederea preluării căldurii de reacție în schimbătoare de căldură externe și generatoare de abur de joasă presiune.
  4. 4. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că reactorul de alchilare (1) cu strat fluidizat are o zonă de alimentare cu benzen și bioetanol, în care se găsește catalizatorul în strat fluidizat , aflat la o temperatură de 380-420°C și presiune de până la 2 atm, din care, după terminarea reacției se elimină gazele de reacție pe la partea superioară iar pe la partea inferioară benzenul nereacționat.
  5. 5. Utilizarea reactorului de alchilare a benzenului din instalația definită în revendicarea 1 sau a instalației definită în revendicarea 1, pentru înlocuirea reactoarelor de alchilare sau a instalațiilor de alchilare care utilizează drept catalizator alchilaluminiu, sau a instalațiilor pentru alchilare care folosesc etilenă sau alți compuși de alchilare.
ROA201101305A 2011-12-05 2011-12-05 Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol RO128504B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101305A RO128504B1 (ro) 2011-12-05 2011-12-05 Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101305A RO128504B1 (ro) 2011-12-05 2011-12-05 Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128504A2 true RO128504A2 (ro) 2013-06-28
RO128504B1 RO128504B1 (ro) 2014-01-30

Family

ID=48667391

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201101305A RO128504B1 (ro) 2011-12-05 2011-12-05 Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128504B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO128504B1 (ro) 2014-01-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kiss et al. Novel efficient process for methanol synthesis by CO2 hydrogenation
AU2011328346B2 (en) Process and apparatus for producing ethylene via preparation of syngas
CN103232312B (zh) 异丁烷脱氢制备异丁烯的装置及工艺
AU2010320947A1 (en) Method for generating hydrocarbons, in particular gasoline, from synthesis gas
CN109336726B (zh) 一种碳四、轻质油和甲醇耦合催化裂解制丙烯乙烯的工艺
MY145121A (en) A process for producing ethylene from ehanol combining the catalytic conversion of hydrocarbons
CN101622213A (zh) 由甲烷和溴生产高级烃的方法
CN103649021A (zh) 利用从蒸汽裂化向醇脱水过程的传热制备烯烃的方法和设备
US9902662B2 (en) Method for dehydrating a mixture containing ethanol and n-propanol
CN101085711B (zh) 一种乙基苯与二乙苯的合成方法
CN201280527Y (zh) 一种生产芳烃的设备系统
CN104045499A (zh) 一种利用炼厂干气中乙烯生产芳烃的方法
CN102372559A (zh) 乙烯分离方法
CN104098437A (zh) 利用焦炉气联产甲醇、液化天然气和氢气的方法
CN219929942U (zh) 用于将乙醇转化为对二甲苯和邻二甲苯的装置
RO128504A2 (ro) Instalaţie pentru obţinerea etilbenzenului prin alchilarea benzenului cu bioetanol
JP7392854B2 (ja) 炭化水素生成システム
CN102675057A (zh) 一种合成甲基叔丁基醚的催化蒸馏工艺方法
CN111747811B (zh) 一种用于甲烷氧化偶联的工艺
CN103772102B (zh) 乙醇脱水制乙烯的分离精制方法
RU2625299C2 (ru) Аппарат для получения этилена и способ получения этилена
EP3634616B1 (en) Method of preparation of hydrocarbon fuels from polyolefin waste materials
CN204752629U (zh) 一种煤的加工系统
CN102276411B (zh) 乙醇和苯合成乙苯的方法
CN1939882B (zh) 一种催化干气中乙烯与苯变相催化分离制备乙苯的方法