RO126675A0 - Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică - Google Patents
Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică Download PDFInfo
- Publication number
- RO126675A0 RO126675A0 ROA201001280A RO201001280A RO126675A0 RO 126675 A0 RO126675 A0 RO 126675A0 RO A201001280 A ROA201001280 A RO A201001280A RO 201001280 A RO201001280 A RO 201001280A RO 126675 A0 RO126675 A0 RO 126675A0
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- paper
- cellulose
- ferromagnetic
- magnetic
- pulp
- Prior art date
Links
Landscapes
- Paper (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la o hârtie securizată pentru protecţia unor documente împotriva contrafacerii, şi la un procedeu pentru obţinerea acesteia. Hârtia conform invenţiei este constituită din 50...70% sulfat de celuloză înălbit, de răşinoase, 50...30% sulfat de celuloză înălbit, de foioase, 10% carbonat de calciu şi faţă de total material 1,5% agent de încleiere, 0,5% agent de retenţie şi 0,025% microfire feromagnetice de aliaj conţinând Fe, Si, B, respectiv, Co, Fe, Cr, Mn, Si, B, cu o inducţie magnetică la saturaţie Bs = 0,2...0,7 T, şi permeabilitate magnetică u = 100...65000. Procedeul conform invenţiei constă din amestecarea componenţilor cu 0,025% microfire feromagnetice, după care amestecul este tratat cu soluţie de amidon oxidat în concentraţie de 6...8%, şi urmează un regim termic de uscare la o temperatură de 70...110°C, din care rezultă o hârtie securizată cu microfibre magnetice având un gramaj de 80...89 g/mp, o grosime de 0,10...0,12 mm şi o umiditate de 5%.
Description
HÂRTIE SECURIZATA CU DETECTARE Șl VALIDARE ELECTRONICĂ
Prezenta invenție se referă la o hârtie securizata cu detectare si validare electronica, destinata realizării documentelor de valoare, în a cărei compoziție sunt distribuite microfire magnetice. Prin înglobarea microfirelor feromagnetice în matricea celulozică a hârtiei se realizează un nou element de securizare a acesteia care este detectat și validat electronic cu ajutorul unui senzor de câmp.
Se cunosc soluții tehnice de realizare a hârtiei pentru documentele de valoare a căror elemente de securitate conținute sunt:
• încorporate în suportul de imprimare;
• aplicate pe suportul de imprimare;
• introduse prin design și imprimare.
Suportul de imprimare folosit la producerea documentelor securizate constituie un element important în lupta împotriva contrafacerii și falsificării, datorită tehnologiilor speciale utilizate la fabricarea sa. încorporarea în suport, în timpul procesului de fabricație a unor elemente de securitate este aproape imposibil de contrafăcut. în prezent,sunt cunoscute două mari categorii de suporturi de imprimare: hârtia securizată cu sau fără filigran și suportul polimeric de fabricație specială. Fiecare dintre cele două categorii de suporturi de imprimare permite introducerea de elemente de securitate deschise semideschise sau închise. Cele mai utilizate elemente de securitate încorporate în suportul de imprimare sunt cele deschise sau semideschise: filigranul, firul de securitate, fibrele de securitate - în cazul hârtiei, respectiv fereastra transparentă, elementul de embosing, imaginea de filigran - în cazul suportului polimeric.
A doua categorie de elemente de securitate ce este folosită la realizarea documentelor de valoare sunt elementele de securitate aplicate pe suport. Din această categorie fac parte cernelurile speciale, folia metalizată și elementele de securitate optic variabile. Cele mai utilizate elemente de securitate din categoria celor aplicate pe suportul de imprimare sunt cernelurile cu proprietăți speciale care pot permite atât autentificarea, cât și punerea în evidență a încercărilor de falsificare a înscrisurilor de pe documentele de valoare la imprimarea cărora sunt utilizate. Cernelurile de securitate au culori, compoziții și proprietăți speciale. Cernelurile pot fi: 1 in- 2 O 1 0 - o i 2 3 O - O 7 -12- 2010 fluorescente sau fosforescente, magnetice, cu absorbție în IR, iridiscente, termocrome, fotocrome, reactive, metamerice, etc.
în afară de cerneluri, la realizarea documentelor de valoare se mai utilizează și elemente de securitate aplicate pe suport prin lipire la cald sau rece folosind adezivi cu proprietăți deosebite ce nu permit dezlipirea:
- folia metalizată, utilizată pentru a descuraja reproducerea prin fotocopiere, exploatând incapacitatea copiatoarelor de a reproduce culorile metalice.
- elementele optic variabile - holograme / kinegrame, elemente de securitate bazate pe principiul difracției luminii și care permit observarea unor schimbări de culoare sau a unor efecte de mișcare atunci când unghiul sub care sunt examinate este modificat.
Cea de-a treia clasă de elemente de securitate include elementele realizate folosind programe software și echipamente de imprimare specifice, concepute special pentru fabricarea documentelor de securitate. în această categorie intră următoarele elemente de securizare: numerotarea, imprimarea în iris, registrul perfect reacto-verso, microtextul, rasterizarea personalizată, simularea de relief, antiscanerui, ghiloș, linia cu grosime variabilă, etc.
Elementele de securitate, cunoscute, conținute în suportul de imprimare se referă la:
a. Colorarea hârtiei, pe lângă îndeplinirea cerințelor de ordin estetic sau tehnic, mai poate fi considerată a fi și un indicator de securizare a hârtiilor, mai ales, cînd se referă la anumite nuanțe bine definite în spațiul cromatic, care sunt mai greu de imitat. Autenticitatea unei hârtii colorate devine și mai ușor de validat, dacă la fabricarea acesteia sunt folosite constant anumite materii prime cu aceleași caracteristici de calitate. Pe de altă parte, nuanțele de culoare poartă amprenta instalației de obținere a hârtiei, în special, formarea acesteia și gradul de recirculare a apelor grase.
b. Șarjarea hârtiei cu pigmenți fluorescenți - un alt element de securizare, obținut prin dozarea pigmentului în compoziția hârtiei. Fiind de culoare albă în lumina zilei, pigmenții fluorescenți pot fi folosiți cu succes la fabricarea unor sortimente de hârtii securizate (hârtii pentru timbre poștale, banderole pentru plicuri în vederea trierii automate a acestora, cașete codificate pentru numere poștale, hârtii pentru bănci, cecuri etc.), în diverse variante tehnologice, după cum urmează:
010-01280-0 7 -12- 2010
- dozarea directă în pasta de hârtie. Pentru o mai bună dispersare și omogenizare a pigmenților în pasta de hârtie, aceștia pot fi dozați înaintea procesului de măcinare a fibrelor celulozice;
- în presa de încleiere;
- în pasta de acoperire a hârtiei.
Pigmenții fluorescent! au proprietatea de a emite radiații în domeniul vizibil, cât timp sunt expuși la radiații ultraviolete. Fenomenul are la bază un mecanism de reemisie a fotonilor. Pe lângă această proprietate de fluorescentă, pigmenții se mai caracterizează printr-un anumit comportament privind rezistența în diferite medii de pH, față de acizi și oxidanți și nu în ultimul rând printr-o anumită distribuție granulometrică. Randamentul de retenție a pigmentului în masa hârtiei depinde de foarte mulți factori dintre care se menționează granulometria pigmentului și cantitatea utilizată în rețeta de fabricație. în acest caz, elementul de securitate este dat de constatarea prezenței pigmentului în foaia de hârtie, constatare care se realizează vizual la o lampă cu radiații UV (lungimea de undă a radiațiilor UV - 366 nm). în lumina zilei, particulele de pigment fiind albe nu pot fi identificate în hârtia care, de asemenea, este de culoare albă. într-o hârtie expusă la radiațiile UV, particulele de pigment apar în foaia de hârtie sub forma unor puncte distincte, în cele mai multe cazuri, de culoare galben strălucitor. Densitatea acestora în foaia de hârtie depinde de cantitatea de pigment folosită în rețeta de fabricație și de randamentul de retenție a pigmentului în hârtie.
c. Folosirea fibrelor marcate. Fibrele colorate, naturale sau sintetice, reprezintă o altă metodă de securizare a hârtiilor pentru documente. Acestea sunt încorporate în pasta de hârtiei, la diferite concentrații, densitatea lor în foaia de hârtie stabilindu-se de către fabricantul de hârtie, arbitrar sau la înțelegere cu utilizatorul hârtiei, funcție de destinația acesteia. în masa hârtiei, fibrele marcate au, de obicei, o așezare haotică (pot fi amplasate și sub formă de bandă vizibilă pe o singură suprafață a hârtiei sau pe ambale fețe). Lungimea fibrelor poate fi, de asemenea, foarte diferită, în ultimul timp preferându-se fibre cu lungimi de 6-8 mm și cu realizarea unor densități mai mici în foaia de hârtie. Deosebit de important, este faptul că aceste fibre sunt colorate obișnuit vizibile la lumina din domeniul radiațiilor vizibile; fluorescente vizibile numai în radiațiile ultraviolete (UV); fibre fluorescente vizibile atât în
CV-2 Ο 1 Ο - Ο 1 2 8 Ο - Ο 7 -12- 2010 radiațiile UV cât și în radiațiile din domeniul vizibil.
d. Aditivi cu reacție de culoare. Deteriorarea înscrisurilor de pe documente se poate face pe cale mecanică prin radere (radere cu ajutorul gumelor obținute din diverse materiale cu durități specifice, lame, etc.) sau pe cale chimică, utilizând o gamă variată de substanțe chimice. în vederea verificării autenticității unor documente, precum și pentru a le proteja împotriva tentativelor de ștergere pe cale chimică, în pasta de hârtie se pot doza anumite substanțe chimice. Acestea manifestă proprietatea de a sesiza tentativele de falsificare a documentelor, printr-o reacție de culoare. Există substanțe cu reacție de culoare la agenții de înălbire pe bază de clor, cu reacție de culoare la acizi și baze și la solvenți. Toate aceste substanțe pot fi dozate în soluția de tratare la suprafață a hârtiei, într-o anumită ordine sau pentru a nu deranja culoarea hârtiei, unele dintre acestea pot fi dozate și în masă, după procesul de măcinare a celulozelor.
e. Filigranul - reprezintă reproducerea, în relief sau în adâncime a unui desen în foaia de hârtie. Atunci când hârtia este expusă la lumină, în transparența acesteia desenul devine vizibil. Din punct de vedere al nuanței sesizate în hârtia privită la lumină, filigranul poate fi realizat cu un singur ton (pozitiv deschis sau negativ - închis), cu ambele tonuri - deschise și închise și de tip portret (conține în plus și semitonuri). Filigranul în hârtie se poate realiza fie cu ajutorul unui valț egutor de filigranare - amplasat pe sita plană a mașinii de hârtie, fie direct pe sita de formare a hârtiei , atunci cînd aceasta este de formă cilindrică.
Soluțiile cunoscute prezintă următoarele dezavantaje:
- costuri mari;
- fiabilitate scăzută;
- tehnologie cu protecție scăzută a hârtiei la contrafacere;
- tehnologie complexa.
Problema tehnica pe care o rezolva invenția consta in realizarea unei hârtii în a cărei compoziție sunt distribuite microfire magnetice,prin înglobarea microfirelor feromagnetice în matricea celulozică a hârtiei. Se realizează obținerea unui element de securizare a acesteia care este detectat și validat electronic cu ajutorul unui senzor de câmp.
£>..-2 010-01 280-0 7 -12- 2010
Hârtie securizata cu detectare și validare electronică, conform invenției, destinată realizării documentelor de valoare cu protecție împotriva falsificărilor și contrafacerilor, înlătură dezavantajele menționate,prin aceea ca.are o compoziție in care s-a folosit un amestec de celuloză sulfat înălbită din rășinoase 50-70% și celuloză sulfat înălbită din foioase 50-30%, măcinate în două trepte până la un grad final de măcinare de 52°SR, la care se adaugă, ca material de umplere, carbonat de calciu - 10%, iar față de total material (material fibros și material de umplere), 1,5% agent de încleiere, 0,5% - agent de retenție și ca element de securizare - microfire feromagnetice pe baza de aliaj FexSiyB(ioo-x-y), unde x = 77 ... 79 % at.; y = 8 ... 10 % at. sau aliaj CotFe(ioo-t-u-v-w-z-v)CruMnvSiwBz unde: t = 80 ... 82% at.; u = 3 ... 4 % at.; v = 0,8 ... 1,3 % at.; w = 4,5 ... 6,5 % at.; z = 0,025 ... 0,035 % at., caracterizate de: inducție magnetica la saturație Bs = 0,2 .. 1,7 T, câmp coercitiv Hc = 1 ... 6000 A/m si permeabilitate magnetica μ = 100 ... 65000, de lungime ~ 7 mm si densitate ~ 3,235 g/km, in proporție de 0,025%, hârtia este tratată în presa de încleiere cu o soluție de amidon oxidat având concentrația de 6 - 8.
Avantajele invenției sunt următoarele:
- posibilitatea identificării de la distanța;
- proprietățile magnetice sunt stabile la temperaturi înalte si medii corozive;
- gamă mare de temperaturi funcționale;
- stabilitate la ecranare - codurile ecranate cu panouri metalice pot fi citite;
- stabilitate la acțiuni mecanice;
- dimensiuni si consum mic.
In continuare se da un exemplu de realizare al invenției in legătură cu fig.1 ...6 care reprezintă:
fig. 1 - Aspect din timpul operației de tragere a microfirelor feromagnetice prin procedeul Taylor - Ulitovsky fig. 2 - Mosoare cu microfire izolate in sticla, realizate prin procedeul Taylor-Ulitovsky fig. 3 - Micrografie optică a unui microfir din Fe77Bi3Siio comparativ cu un fir de păr a) și detaliu b) în care este vizibilă structura microfirului din care se poate observă miezul metalic și stratul de sticla fig. 4 -Vait egutor fig. 5 - Vait de filigranate a hârtiei fig 6 - Model de filigran
CL- 2 Ο 1 ο - Ο 1 2 8 ο - Ο 1 -12' 2010
Conform invenției, hartia pentru detectare si validare electronica, securizata, conține:
Microfirul feromagnetic introdus în compoziția hârtiei este format dintr-un miez de metal (un cilindru subțire din metal, aliaj, semimetal, semiconductor sau alte combinații ale acestora) și un strat de izolație continuă din sticlă. Acesta este obținut cu ajutorul unei instalației de turnare a firelor, folosind metoda Taylor-Ulitovsky. In figura 1 este prezentat un aspect din timpul operației de tragere a microfirelor metalice. Se poate observa prezența topiturii metalice în tubul de sticlă, plasat în centrul inductorului de cupru, prin a cărei parte inferioară se trage microfirul metalic împreună cu învelișul de sticlă topită, microfir care mai departe se încarcă pe mosoare (figura 2).
Pentru îmbunătățirea calității microfirului, în timpul procesului de tragere, acesta se trece printr-un jet de lichid pentru răcire (apă sau ulei). Instalația permite să se obțină microfire cu lungimea de până la 1 km (condiții de laborator), iar în procesul continuu de tragere lungimea microfirului poate ajunge până la 10 km (condiții industriale). Diametrul miezului de metal poate fi obținut în domeniul 1 ... 50 pm, cu grosimea izolației de sticlă cuprinsă între 1 si 20 pm, funcție de materialul metalic folosit în figura 3 se prezintă structura și grosimea unui microfir, observate prin microscopie. Ca aliaje cu proprietăți magnetice s-a folosit aliaje din sistemul ternar Fe-Si-B, precum si din sistemul multicomponent Co-Fe-Cr-Mn-Si-B, cu următoarele compoziții chimice (% at.): FexSiyB(1Oo-x-y), unde x = 77 ... 79 % at.; y = 8 ... 10 % at., respectiv CotFe(ioo.t.u.v-w.z.V)CruMnvSiwBz unde: t = 80 ... 82% at.; u = 3 ... 4 % at.; v = 0,8 ... 1,3 % at; w = 4,5 ... 6,5 % at.; z = 0,025 ... 0,035 % at.
Procesul de solidificare ultrarapidă care are loc in procedeul de tragere a microfirelor din topitură conduce la apariția unei structuri quasiamorfe, pusă în evidență prin difracție cu raze X.
Principalele caracteristici magnetice ale aliajelor Fe-si-B si Co-Fe-Cr-Mn-Si-B au fost determinate prin trasarea curbei de histerezis cu ajutorul magnetometrului cu proba vibranta (VSM). In funcție de compoziția chimica a aliajelor, acestea variaza in următoarele intervale: inducția magnetica la saturație Bs = 0,2 ... 1,7 T, câmpul coercitiv Hc = 1 ... 6000 A/m si permeabilitatea magnetica μι = 100 ... 65000. Domeniul de temperaturi in care se folosesc aceste microfire este - 80 ... + 270°C.
Matricea celulozică a hârtiei în care urmează a fi înglobate microfirele
X-2 Ο 1 0 - Ο 1 2 8 Ο - Ο 7 12- 2010 feromagnetice se constituie din două tipuri de celuloză, respectiv celuloza din lemn de rășinoase și celuloza din lemn de foioase. Destrămarea și hidratarea acestora se realizează separat în șarje cu ajutorul unui hidrapulper. Consistența la destrămare este în medie de 4,0%, iar durata destrămării este de oca. 30 min/șarjă, funcție de sortimentul de celuloză. După terminarea procesului de destrămare, celulozele sunt depozitate separat în rezervoarele de stocare a materialului fibros destrămat. Procesul de hidratare a celulozelor început în hidrapulper, se continuă și în timpul de staționare a acestora în rezervoarele de stocare.
Măcinarea celulozelor se realizează, separat sau în amestec, cu ajutorul rafinoarelor dublu disc până la atingerea unui grad final de măcinare de 36 - 52°SR (se are în vedere obținerea hârtiei cu sau fără filigran). Cele două sortimente de celuloză se combină în diverse proporții:
- celuloză sulfat înălbită din rășinoase - 50 ... 70%;
- celuloză sulfat înălbită din foioase - 50 .... 30%, funcție de caracteristicile de calitate pe care trebuie să le aibă produsul finit. în centrala de dozare, amestecul de celuloze este combinat și cu bracul rezultat la mașina de hârtie (10% brac și 90% celuloze proaspăt preparate). De asemenea, se dozează materialul de umplere, suspensie de carbonat de calciu - 10% (material uscat față de materialul fibros) și agentul pentru încleierea hârtiei (încleierea în mediu neutru - emulsie de alchil dimercetene) în proporție de 1,5% (față de materialul fibros + materialul de umplere). Consistența acestei paste este controlată și corectată prin diluție cu ajutorul unui regulator de consistență. în continuare, pasta de hârtie trece în circuitul de egalizare, de epurare și de alimentare a mașinii de hârtie. Instalația de sortare este compusă din: centriclinere - trei trepte de sortare și un centriscreaner. în aspirația pompei care alimentează cutia de lansare a mașinii de hârtie se dozează agentul de retenție (soluție apoasă de rășină poliamid-poliamin-epiclorhidrină) - 0,5% (față de materialul celulozic + materialul de umplere) și suspensia care conține microfirele feromagnetice. Consistența pastei la lansare este de 0,3%. Odată cu lansarea jetului de pastă pe toată lățimea sitei de formare, începe procesul de deshidratare a benzii de hârtie. Acesta este favorizată de elemente de deshidratare prezente sub sita de formare, cutia de formare, valțuri registre, deflectoare-hidrofolii, cutii sugare, cutia sugară montată în interiorul valțului Gautsch. în zona cutiilor sugare este amplasat, după caz, valțul egutor (figura 4) sau valțul de filigranare a
CV-2 Ο 1 Ο - Ο 1 2 8 Ο - Ο 7 12- 2010 hârtiei (figura 5).
Procesul de deshidratare se continuă în zona preselor umede, constituită din: presa I sugară cu două călcături, presa II tip Venta-Nip și presa III offset. Uscăciunea benzii de hârtie, la ieșire din presa III, poate ajunge, de la caz la caz, până 38-40%. Deshidratarea benzii de hârtie se finalizează în partea uscătoare a mașinii de hârtiei formată din cilindri uscători de hârtie, așezați pe două rânduri. După parcurgerea, în slalom, a unui anumit număr de cilindri uscători, banda de hârtie intră în presa de încleiere sau presa de tratare la suprafață. Tratarea hârtiei în presa de încleiere se realizează cu o soluție apoasă de amidon oxidat cu concentrația de 6 - 8 %. După presa de încleiere, banda de hârtie intră în ultima grupă de uscare a mașinii de hârtie.Temperatura la suprafața cilindrilor uscători se reglează, funcție de gramajul și viteza mașinii de hârtie, sub forma unei diagrame. Pentru compactizarea, calibrarea și creșterea netezimii, banda de hârtie este trecută, în continuare, printr-un calandru format din valțuri metalice, cu suprafețele lucioase, tratate special. în final, după calandrare, banda de hârtie se rulează pe un înfășurător periferic de tip Pope care antrenează bobina de hârtie prin fricțiune cu ajutorul unei tobe purtătoare. Tamburii de hârtie de la înfășurător sunt transportați și prelucrați într-un bobinator unde se execută operațiile de refilare, de sortare primară (îndepărtatea porțiunilor din bandă necorespunzătoare calitativ), de secționare longitudinală a benzii de hârtie (în lățimi mai mici funcție de cerințele beneficiarului) și de înfășurare a benzii pe tuburi de carton (formarea sulurilor/bobinelor).
în rețetele de fabricație se folosesc și alte tipuri de celuloze, natura și calitatea acestora stabilindu-se funcție de documentul care urmează a se realiza. De obicei, se utilizează cu precădere celuloza din bumbac în proporție de 100% sau în combinație cu celuloza din rășinoase. De asemenea, materialul de umplere se diminuează sau se elimină în totalitate din rețeta de fabricație. La hârtiile securizate și cu filigran, gradul final de măcinare a materialului fibros se va ajusta corespunzător.
în continuare se prezintă un exemplu de rețetă pentru realizarea unei hârtii cu detectare și validare electronică cu gramajul de 90 g/mp:
celuloză sulfat înălbită din foioase - 50%;
* celuloză sulfat înălbită din rășinoase - 50%;
* gradul de măcinare a celulozei din rășinoase, treapta I - 35°SR;
(Λ - 2 Ο 1 Ο - ο 1 2 8 ο - Ο 7 Ί2- 2010 ► gradul final de măcinare a amestecului de celuloze, treapta II (rășinoase +foioase) - 52°SR;
► proporția folosită la realizarea amestecului - celuloze măcinate: brac destrămat (brac umed + brac uscat), 90% : 10%;
► material de umplere - carbonat de calciu, 10%;
► agent de încleiere pentru mediul neutru/slab alcalin (emulsie de alchil dimercetene) - 1,5%;
► agent de retenție (soluție apoasă de rășină poliamid-poliamin-epiclorhidrină) 0,7%;
► microfire feromagnetice (lungimea - 7 mm; densitatea - 3,235 g/km) 0,025%;
► amidon oxidat pentru tratarea hârtiei în presa de încleiere), c = 6,5%;
► modelul de filigran - figura 6.
Hârtia obținută în aceste condiții prezintă următoarele caracteristici fizico mecanice (tabelul 1):
Tabelul 1. Caracteristici fizico-mecanice ale hârtiei securizate cu microfire feromagnetice
Nr. crt. | Caracteristici de calitate | UM | Metoda de încercare | Valoarea determinată |
1 | Gramajul | g/mp | SR EN ISO 536:1997 | 89,6 |
2 | Grosimea | mm | SR EN ISO 534:2005 | 0,117 |
3 | Densitatea aparentă | g/cmJ | SR EN ISO 534:2005 | 0,77 |
4 | Sarcina de rupere, • longitudinal • transversal | N | SR ISO 1924-2:2009 | 80,6 33,4 |
5 | Lungimea de rupere, • longitudinal • transversal | km | SR ISO 1924-2:2009 | 6,1 2,5 |
6 | Rezistența ia plesnire | kPa | SR EN ISO 2758:2004 | 193 |
7 | Rezistența la sfâșiere, • longitudinal • transversal | mN | SREN 21974:1997 | 420 476 |
8 | Numărul de duble îndoiri, • longitudinal • transversal | nr. | SR ISO 5626:1996 | 61 30 |
9 | Absorbția apei, Cobb6o, • media F / S | g/mp | SR EN 20535:1996 | 26,7 |
10 | Gradul de încleiere (metoda liniilor) | mm | STAS 4748:1985 | 0,75 |
11 | Netezimea Bekk, • față • spate | s | SR ISO 5627:1995 | 25 24 |
12 | Porozitatea Gurley, • față • spate | s | SR ISO 5636-5:1996 | 20 19 |
L13 | Opacitatea | % | SR ISO 2471:2001 | 91,39 |
O 1 0 - O 1 2 8 o - O 7 Ί2- 2010
14 | Gradul de alb, R457/D65 | % | SR ISO 11475:2001 | 80,09 |
15 | Prăfuirea IGT (scală) | nr. | SR 9074:2008 | 2 |
16 | Rezistența la smulgere Dennison | nr. | STAS 9259:1972 | 16A |
17 | Deformația la umezire, • longitudinal • transversal | % | SR ISO 5635:1999 | + 1,125 + 2,791 |
18 | Deformația remanentă, • Longitudinal • transversal | % | SR ISO 5635:1999 | - 0,250 - 0,688 |
19 | Gradul de impurificare | nr./mp | SR ISO 5350-3:2000 | 171 |
20 | Conținut de cenușă | % | SR ISO 2144:1999 | 6,81 |
21 | Umiditatea | % | SR EN 287:2009 | 5,31 |
Obs. 1° - Hârtia securizată conține și filigran, realizat conform modelului din figura 6 (tonuri închise și tonuri deschise)
Microfirele feromagnetice, prezente în structura hârtiei, sunt detectate prin simpla inspectare a hârtiei cu ochiul liber, la lumina zilei (domeniul radiațiilor vizibile). La vizualizare, microfirele așezate haotic în hârtie, apar ca niște segmente de culoare închisă. O vizualizare mai bună se poate realiza prin folosirea unui pupitru constituit dintr-o ramă înclinată, prevăzută cu o sticlă transparentă, în interiorul căruia se montează unul sau două corpuri de iluminat (becuri de 100 W cu sticlă transparentă). Foaia de hârtie se așează deasupra ramei de sticlă trasnsparentă și folosind sursa de lumină, în transparentă se pot identifica cu ușurință microfirele din foaia de hârtie (metoda și pupitrul prezentat în SR ISO 5350-5:2000, pentru determinarea impurităților din colile de hârtie).
Detectarea microfirelor și validarea autenticității unei hârtii sau a unui document tipărit pe hârtia securizată cu microfire feromagnetice se realizează și electronic, cu ajutorul unui senzor de câmp (detector). Prin deplasarea acestuia pe suprafața hârtiei, prezența microfirelor din compoziția hârtiei este pusă în evidență de semnalul luminos și sonor emis de detector.
Claims (3)
1. Hârtie securizata cu detectare și validare electronică, destinată realizării documentelor de valoare cu protecție împotriva falsificărilor și contrafacerilor, caracterizată prin aceea că protecția este dată de prezența în compoziția hârtiei a microfirelor feromagnetice de aliaj FexSiyB(ioo-x-y), unde x = 77 ... 79 % at.; y = 8 ... 10 % at., respectiv CotFe(1oo-t-u.v-w-z-v)CruMnvSiwBz unde: t = 80 ... 82% at.; u = 3 ... 4 % at.; v = 0,8 ... 1,3 % at.; w = 4,5 ... 6,5 % at.; z = 0,025 ... 0,035 % at., de anumite dimensiuni și caracteristici magnetice (inducție magnetica la saturație Bs = 0,2 ... 1,7 T, câmp coercitiv Hc = 1 ... 6000 A/m si permeabilitate magnetica μ = 100 ... 65000), detectabile vizual și electronic cu ajutorul unui senzor de câmp.
2. Procedeu de obținere a hârtiei, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, hârtia este obținută dintr-un amestec de celuloză sulfat înălbită din rășinoase 50-70% și celuloză sulfat înălbită din foioase 50-30%, măcinate în două trepte până la un grad final de măcinare de 52°SR, la care se adaugă, ca material de umplere, carbonat de calciu - 10%, 1,5% - agent de încleiere, 0,5% - agent de retenție, microfire feromagnetice pe baza de aliaj FexSiyB(ioo-x-y), unde x = 77 ... 79 % at.; y = 8 ... 10 % at. sau aliaj CotFe(1oo-t-u-v-w-z-v)CruMnvSiwBz unde: t = 80 ... 82% at.; u = 3 ... 4 % at.; v = 0,8 ... 1,3 % at.; w = 4,5 ... 6,5 % at.; z = 0,025 ... 0,035 % at., caracterizate de: inducție magnetica la saturație Bs = 0,2 ... 1,7 T, câmp coercitiv Hc = 1 ... 6000 A/m si permeabilitate magnetica μ = 100 ... 65000, de lungime ~ 7 mm si densitate - 3,235 g/km, in concentrație de 0,025 % în final tratarea hârtiei în presa de încleiere cu o soluție de amidon având concentrația de 6 - 8%.
3 Procedeu de obținere a hârtiei, conform revendicării 1 si 2 caracterizat prin aceea că, instalația de fabricație este constituită dintr-un hidrapuiper (defibrarea și hidratarea celulozei), rafinoare dublu disc pentru măcinarea celulozelor, centriclinere și centriscreaner pentru sortarea pastei și o mașina de hârtie cu sită plană, avand trei prese umede, 14 cilindri uscători și presă de tratare la suprafață a hârtiei, instalația realizînd un grad de recirculare a apelor de 70%, o cantitate de brac (brac umed și brac uscat) de 10% din cantitatea totală de pastă care se dozează în rezervorul de alimentare a mașinii de hârtie (90% reprezintă celulozele proaspăt preparate) și un regim termic de uscare a hârtiei, variabil - cuprins între 70 și 110°C.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201001280A RO126675B1 (ro) | 2010-12-07 | 2010-12-07 | Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201001280A RO126675B1 (ro) | 2010-12-07 | 2010-12-07 | Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO126675A0 true RO126675A0 (ro) | 2011-09-30 |
RO126675B1 RO126675B1 (ro) | 2015-08-28 |
Family
ID=44681586
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA201001280A RO126675B1 (ro) | 2010-12-07 | 2010-12-07 | Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO126675B1 (ro) |
-
2010
- 2010-12-07 RO ROA201001280A patent/RO126675B1/ro unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
RO126675B1 (ro) | 2015-08-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP1903144B1 (en) | Thread and production method therefor, forgery preventing form using thread, and forgery preventing printed matter, and forgery judging method using them | |
ES2295209T3 (es) | Hoja de seguridad que comprende una capa transparente o translucida. | |
ES2346806T5 (es) | Material en hoja que comprende por lo menos una filigrana con un matiz coloreado | |
KR100460378B1 (ko) | 위조방지용지및그제조방법 | |
US7905422B2 (en) | Relatively small security elements, production method thereof, sheet and security document comprising same | |
JP2000192397A (ja) | 偽造防止紙の製造及び検出方法 | |
HU219968B (hu) | Eljárás látható, folyamatos csíkok és/vagy behatárolt mezők papírban való előállítására | |
FR2907136A1 (fr) | Ruban de securite, feuille et document de securite le comportant et procede d'incorporation | |
CN102418300B (zh) | 一种添加有防伪短纤维的防伪纸及其制造方法 | |
EP1036665A1 (en) | Forgery prevention sheet | |
CN102304874B (zh) | 设置有序非连续分布片状防伪材料的防伪纸及其制造方法 | |
ES2358596T5 (es) | Papel de seguridad de múltiples láminas | |
RO126675A0 (ro) | Hârtie securizată cu detectare şi validare electronică | |
US20030143426A1 (en) | Forgery prevention sheet | |
US8043475B2 (en) | High opacity tickets | |
JP2006161224A (ja) | 偽造防止用紙、及び偽造防止印刷物 | |
JP2000129596A (ja) | 偽造防止用紙 | |
ES2361020T3 (es) | Cartón y un método de elaboración del mismo. | |
RO131885B1 (ro) | Hârtie pentru tipar de securitate, cu proprietăţi magnetice | |
RO126417B1 (ro) | Hârtie securizată şi procedeu de obţinere a acesteia | |
ITTO980052A1 (it) | Supporto fibroso opaco di sicurezza, in particolare carta, autentifica bile mediante strappo, biglietto da gioco grattabile realizzato a part | |
RU2779487C1 (ru) | Бумажные основы, содержащие пигменты для скрытой маркировки, и способы их получения и применения | |
JP2000064198A (ja) | 偽造防止用紙及び偽造防止印刷物及び偽造防止手段の検出方法 | |
Tutuş et al. | Evaluation of Egg Shells in Wallpaper Production. 1 | |
KR20080051300A (ko) | 인쇄적성이 향상된 보안용지 제조방법 |