RO122810B1 - Freză-melc - Google Patents

Freză-melc Download PDF

Info

Publication number
RO122810B1
RO122810B1 ROA200600184A RO200600184A RO122810B1 RO 122810 B1 RO122810 B1 RO 122810B1 RO A200600184 A ROA200600184 A RO A200600184A RO 200600184 A RO200600184 A RO 200600184A RO 122810 B1 RO122810 B1 RO 122810B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
teeth
collar
rings
tooth
blades
Prior art date
Application number
ROA200600184A
Other languages
English (en)
Inventor
Ciprian Dumitru Ciofu
Ioan Ciurcă
Adrian Bucovei
Original Assignee
Ciprian Dumitru Ciofu
Ioan Ciurcă
Adrian Bucovei
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ciprian Dumitru Ciofu, Ioan Ciurcă, Adrian Bucovei filed Critical Ciprian Dumitru Ciofu
Priority to ROA200600184A priority Critical patent/RO122810B1/ro
Publication of RO122810B1 publication Critical patent/RO122810B1/ro

Links

Landscapes

  • Milling Processes (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o freză-melc folosită în atelierele de prelucrări mecanice prin aşchiere, pentru danturarea roţilor dinţate cilindrice, precum şi a canelurilor exterioare, cu profil evolventic sau neevolventic. Freza conform invenţiei se compune dintr-o bucşă (1) cu un guler (a), pe care se montează nişte inele (2, 3, 4, 5, 6 şi 7), în nişte locaşuri (c) paralelipipedice dintre inele (2, 3, 4, 5, 6 şi 7) fiind amplasaţi nişte dinţi (9) aşchietori, având nişte cozi paralelipipedice, fixarea dinţilor (9) aşchietori fiind realizată pe direcţie axială, cu ajutorul unei piuliţe (8) care se înşurubează pe bucşa (1) cu guler (a), ascuţirea şi reascuţirea dinţilor (9) având loc pe suprafeţele de aşezare ale acestora, şi poate fi realizată pe maşini de rectificat profile sau pe maşini de rectificat plan, cu discuri abrazive.

Description

Prezenta invenție se referă la o freză melc, utilizată pentru prelucrarea danturilor cilindrice exterioare pe mașini de danturat, utilizată în industria constructoare de mașini.
Este cunoscută o freză melc (RO 72423) pentru prelucrarea danturilor cilindrice exterioare de construcție asamblată, în cazul căreia se folosesc dinți așchietori având cozi conice, ce pătrund în alezaje conice executate în corpul frezei. Această freză prezintă dezavantajul că poate fi realizată numai pentru module mari, care să permită pătrunderea în alezajul axial a unei chei pentru rotirea piuliței de tragere și fixare a dintelui în locașul conic din corpul frezei. Un alt dezavantaj al acestei freze constă în tehnologicitatea redusă de fabricație, datorită necesității de execuție precisă a unor alezaje conice, plasate în lungul unei spirale în corpul frezei.
De asemenea, este cunoscută o freză melc pentru prelucrarea danturilor cilindrice exterioare (RO 78499), alcătuită dintr-un corp cilindric în care se montează în canale cremalierele de referință. Dezavantajul acestei freze constă de asemenea în tehnologicitatea scăzută, datorită necesității executării unor canale cu secțiuni transversale complexe, pentru reținerea și fixarea cremalierelor în corpul frezei. Un alt dezavantaj al frezei derivă din necesitatea înlocuirii în întregime a unei cremaliere, în cazul deteriorării unui dinte al acesteia. Un al treilea dezavantaj rezultă din apariția unor forțe axiale mari în timpul utilizării frezei, datorită imposibilității execuției cremalierei după o spirală, astfel încât suprafețele de degajare ale dinților să fie dispuse perpendicular pe elicea frezei.
De asemenea, este cunoscută o freză melc pentru prelucrarea danturilor cilindrice exterioare (GB 1195085), alcătuită dintr-un corp cilindric, filetat la capete, care într-una din variante, prezintă niște șiruri de dinți montați pe partea exterioară a corpului cilindric prin intermediul unor inele profilate pe lateral, cu care centrează și strânge picioarele dinților, aceștia fiind prevăzuți cu o formă conjugată, ca un trunchi de piramidă, stângere realizată cu ajutorul a două piulițe înfiletate pe capetele corpului cilindric. Dezavantajul acestei freze constă în incapacitatea preluării unor forțe tangențiale de așchiere mari.
Problema pe care o rezolvă invenția este conceperea și realizarea unei freze melc care să preia solicitările dinților în mod uniform, pentru a micșora uzura pe dinte, iar în caz de spargere a unui dinte, înlocuirea facilă a acestuia.
Freza melc, conform invenției, înlătură dezavantajele și rezolvă problema tehnică menționată, prin aceea că este prevăzută cu un corp în formă de bucșă cu guler, pe care se montează inele între care se află locașuri de formă paralelipipedică, ce permit amplasarea unor dinți individuali, solidarizarea inelului dinspre guler cu gulerul realizându-se printr-un cuplaj cu pană radială, iar presarea tuturor inelelor pe guler și solidarizarea dinților cu corpul frezei, compus din butuc guler și inele, se realizează cu ajutorul unei piulițe ce se înșurubează la capătul opus gulerului, în timp ce pentru asigurarea orientării corecte a dintelui, locașurile de formă paralelipipedică sunt amplasate în lungul elicei frezei, respectând pasul acesteia, iar pentru simplificarea operației de ascuțire-reascuțire a dinților, aceștia sunt prevăzuți cu suprafețe de așezare plane, ce permit reascuțirea lor pe mașini de rectificat plan, cu discuri abrazive de diametre mari, iar pentru o reglare comodă a poziției radiale a muchiei așchietoare a fiecărui dinte, sub fiecare dintre dinți pot fi amplasate cale de grosimi adecvate, astfel încât muchiile așchietoare ale tuturor dinților să fie amplasate la aceeași rază, pe elicea frezei.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- se asigură reglarea precisă a pozițiilor muchiilor așchietoare ale dinților;
- devine posibilă ascuțirea individuală a fiecărui dinte și eventual înlocuirea numai a dintelui deteriorat;
- se asigură condiții pentru ascuțirea și reascuțirea dinților, precum și finisarea altor suprafețe ale dinților, pe mașini de rectificat plan;
RO 122810 Β1
- se obține o construcție ecologică întrucât cu excepția dinților așchietori, restul 1 componentelor frezei sunt reutilizabile.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1,2 și 3,3 care reprezintă:
- fig. 1, o vedere în perspectivă a frezei cu secționare pe jumătate;5
- fig. 2, o secțiune longitudinală prin freză;
- fig. 3, o vedere în perspectivă a frezei fără secționare.7
Freza melc, conform invenției, este alcătuită dintr-o butuc 1 cu un guler a, în al cărui alezaj se află un canal de pană pentru transmiterea momentului de torsiune de la arborele 9 mașinii de danturat. Pe butucul cu guler se montează niște inele 2, 3,4, 5, 6 și 7, apăsate pe gulerul a de către o piuliță 8. Inelul 2 este solidarizat cu gulerul a prin intermediul unei 11 îmbinări cu pană b. în fiecare două inele consecutive se află frezate niște locașuri c de formă paralelipipedică, adâncimea de frezare executată în fiecare dintre inele fiind dictată de 13 necesitatea respectării pasului elicei. în aceste locașuri c se montează niște dinți așchietori ale căror cozi au o formă paralelipipedică, astfel încât să poată fi deplasați radial și fixați 15 în locașurile c. Rotirea inelelor 2, 3, 4, 5, 6, 7 între ele nu este posibilă datorită cozilor cuțitelor care au rol de pană de antrenare. Momentul de torsiune se transmite de la arborele 17 mașinii de danturat prin intermediul unei pene ce pătrunde în canalul de pană longitudinal din butucul 1 cu guler a. Inelul 2 este antrenat de către gulerul a al bucșei 1, prin intermediul 19 zonei b sub formă de pană radială. înșurubarea piuliței 8 duce la fixarea dinților 9, precum și la solidarizarea inelelor 2, 3, 4, 5, 6, 7 cu dinții 9 și cu butucul 1 cu guler a. Sub fiecare 21 dintre dinții 9 se amplasează câte o cală 10 de înălțime prestabilită, astfel încât să se asigure dispunerea la aceeași rază a muchiilor așchietoare ale dinților în lungul elicei frezei și să se 23 evite deplasarea radială a dinților 9 al frezei, sub acțiunea forțelor de așchiere în timpul prelucrării. înălțimea fiecărei cale 10 se stabilește în funcție de lungimea efectivă a fiecărui 25 dinte 9, lungime ce rezultă din procesul de ascuțire-reascuțire a dinților sau de înlocuire a acestora. 27
Fiecare dinte 9 prezintă niște suprafețe de așezare corespunzătoare diferitelor segmente ale unui profil d al muchiei așchietoare a dintelui 9. Ascuțirea fiecărei dintre aceste 29 suprafețe de așezare se poate realiza pe mașini de rectificat profile sau pe mașini de rectificat plan, cu suprafața periferică profilată a unor discuri abrazive cu diametru mare ceea ce 31 va permite simplificarea operației de ascuțire-reascuțire și obținerea unor rugozități scăzute a suprafețelor prelucrate. 33
Păstrând toate componentele frezei cu excepția dinților 9 și prin schimbarea efectivă a dinților 9 sau a profilului muchiilor așchietoare d ale dinților în funcție de caracteristicile 35 piesei ce urmează a fi danturate, se obține o creștere a universalității soluției constructive a frezei. Prin urmare, se poate aprecia că devine posibilă o sporire a productivității în cazul 37 operației ulterioare de rectificare, întrucât profilul suprafeței frezate va fi mai apropiat de cel al suprafeței finale a danturii, datorită micșorării adaosului de prelucrare, deoarece acesta 39 va fi baza de plecare în calculul și proiectarea profilului muchiei așchietoare d a dinților 9.
Freza melc poate fi utilizată în atelierele de prelucrări mecanice prin așchiere, pentru 41 danturarea roților dințate cilindrice, precum și a canelurilor exterioare cu profil evolventic sau neevolventic. 43

Claims (2)

  1. 3 1. Freză melc, alcătuită dintr-o butuc filetat într-un capăt, iar la celălalt cu guler, pe care se montează niște inele, între care se montează niște dinți, ansamblu realizat prin
  2. 5 apăsarea lor pe guler de către o piuliță, caracterizată prin aceea că inelul (2) dinspre guler (a) este solidarizat cu acesta prin intermediul unei îmbinări cu o pană (b) radială, iar între 7 fiecare două inele (2,3,4,5,6 și 7) consecutive, se află niște locașuri (c) de formă paralelipipedică, distribuite în lungul generatoarei elicei, locașuri (c) în care se montează niște dinți 9 (9) așchietori ale căror cozi au o formă conjugată, astfel încât să poată fi deplasați radial și fixați în locașuri (c), reglarea înălțimii dinților pe direcție radială fiind realizată cu ajutorul unor 11 cale (10) ajustate în acest scop și montate fără joc sub dinte, asamblarea făcându-se cu ajutorul piuliței (8).
    13 2. Freză melc, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că dinții (9) sunt prevăzuți cu suprafețe de așezare plane, ce permit reascuțirea lor pe mașini de rectificat profile 15 sau mașini de rectificat plan, cu discuri abrazive de diametre mari.
ROA200600184A 2006-03-22 2006-03-22 Freză-melc RO122810B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200600184A RO122810B1 (ro) 2006-03-22 2006-03-22 Freză-melc

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200600184A RO122810B1 (ro) 2006-03-22 2006-03-22 Freză-melc

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO122810B1 true RO122810B1 (ro) 2010-02-26

Family

ID=41800328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200600184A RO122810B1 (ro) 2006-03-22 2006-03-22 Freză-melc

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO122810B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TWI504454B (zh) 加工工具
KR102227667B1 (ko) 스틱 블레이드를 이용한 외주 절삭 공구
DE102011076809B4 (de) Verfahren zur komplettbearbeitung zumindest von unbearbeiteten zapfen und planschultern geschmiedeter oder gegossener rohlinge einer kurbelwelle sowie zur durchführung des verfahrens vorgesehene fertigungslinie
AU2015381305B2 (en) Milling tool for angle grinders
BRPI0806691A2 (pt) Lâmina de cortar lascas e método de fabricar uma lâmina de cortar lascas
CN204818280U (zh) 一种锯齿加工刀具
RO122810B1 (ro) Freză-melc
RU150005U1 (ru) Фреза торцово-цилиндрическая
EP2226143B1 (de) Fräskopf für eine Fräsmaschine zum Herstellen von Brillengläsern aus Kunststoff
CN102756181A (zh) 分瓣式组装倒棱刀
AU717372B2 (en) Saw arbor with splined mandrel and mating, timed internally and externally splined saw blade mounting sleeve
US20200324350A1 (en) Milling cutter
RU2332283C1 (ru) Червячная иглофреза-летучка
EP3090847A1 (en) Circular saw blade and wiper element
CN112935359A (zh) 螺杆动力机螺旋转子加工铣刀
CN105710426B (zh) 一种大型轮槽半精铣刀的加工方法
CN221269884U (zh) 一种锯片修磨砂轮
JP2015188971A (ja) フレージングカッタ
CN101386081A (zh) 旋风铣刀
RU70473U1 (ru) Протяжка для обработки эвольвентных шлицев
CN201275637Y (zh) 旋风铣刀
PL244820B1 (pl) Sposób zwiększania sztywności piły tarczowej w kierunku poprzecznym i zmniejszania jej sztywności w kierunku radialnym i odpowiednia piła tarczowa
RU153802U1 (ru) Комбинированная концевая фреза повышенной стойкости
CN219486008U (zh) 一种方便更换的高硬度削片机刀片
CN102962530A (zh) 成形去毛刺刀