RO113615B1 - Filtru lent de nisip pentru indepartarea impuritatilor dintr-un lichid si metoda de obtinere a acestuia - Google Patents

Filtru lent de nisip pentru indepartarea impuritatilor dintr-un lichid si metoda de obtinere a acestuia Download PDF

Info

Publication number
RO113615B1
RO113615B1 RO95-01117A RO9501117A RO113615B1 RO 113615 B1 RO113615 B1 RO 113615B1 RO 9501117 A RO9501117 A RO 9501117A RO 113615 B1 RO113615 B1 RO 113615B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
layer
sand
activated carbon
slow
sand filter
Prior art date
Application number
RO95-01117A
Other languages
English (en)
Inventor
David Foster
Trevor Sanders
Original Assignee
Thames Water Utilities
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=27266503&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO113615(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from GB9225793A external-priority patent/GB9225793D0/en
Priority claimed from GB9313053A external-priority patent/GB9313053D0/en
Application filed by Thames Water Utilities filed Critical Thames Water Utilities
Publication of RO113615B1 publication Critical patent/RO113615B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/28Treatment of water, waste water, or sewage by sorption
    • C02F1/283Treatment of water, waste water, or sewage by sorption using coal, charred products, or inorganic mixtures containing them
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W10/00Technologies for wastewater treatment
    • Y02W10/30Wastewater or sewage treatment systems using renewable energies
    • Y02W10/33Wastewater or sewage treatment systems using renewable energies using wind energy

Landscapes

  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Water Treatment By Sorption (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Filtration Of Liquid (AREA)
  • Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

Invenția se referă la îndepărtarea impurităților, în special la un filtru lent de nisip care îndepărtează impuritatea (impuritățile] din curentul de apă brută, și la o metodă de obținere a acestuia.
In ultimii ani calitatea apei de băut a devenit un litigiu major pentru public și dezbateri politice la care scurgerea de pesticide în apa de băut reține mult atenția. Directivele EC Drinking Water (80/ 778/EEC) includ o limită de 0,1 pg/l pentru pesticidele individuale, cu aceeași limită inclusă în UK Water Supply (Water Quality] Regulations 1989. Pentru majoritatea pesticidelor acest standard de □,1 μ/l este mai strigent decât standardele de sănătate ale Organizației Mondiale a Sănătății și a US EPA.
Mici cantități de pesticide, în special erbicide solubile în apă, intră în apa din mediul înconjurător prin revărsarea râurilor și infiltrații în apa freatică.
Aceasta este în mod predominant o problemă în locurile urbane joase și zonele agricole de băltire, cum ar fi aria geografică a aplicanților.
Nevoia de a produce o reducere generală a conținutului de substanțe organice și de a minimaliza folosirea clorului și producerea compușilor săi secundari sunt de asemenea un deziderat major a multor propuneri europene și din Statele Unite.
Majoritatea uzinelor de tratare a apelor de șes se includ în una din cele trei grupe pe baza sursei de apă și a tipului de tratament:
I] tratamentul apei de suprafață prin decantare, coagulare chimică, limpezire, filtrare rapidă prin nisip și clorurare;
ii] tratamentul apei de suprafață prin decantare, filtrare rapidă gravitațională, filtrare lentă prin nisip și clorurare;
III] tratamentul apelor freatice în mod obișnuit numai prin clorurare, uneori cu filtrare rapidă prin nisip.
Aplicații prevăd o medie de 2700
Mld de apă la peste șapte milioane de consumatori dintr-un total de 1 23 uzine de tratare a apei, care să fie cuprinse în toate aceste trei categorii. Circa 75% din apa alimentată este provenită din râul Tamisa și afluenții săi, majoritatea fiind tratate prin filtrare lentă cu nisip.
Produsele de tratare convențională nu sunt corespunzătoare pentru standardele curente pentru pesticide, și este necesar un tratament în plus.
Brevetul FR A - 226254 se referă la folosirea unui filtru conținând nisip și mangal pentru purificarea apelor menajere și de ploaie.
Brevetul US - A - 4663047 se referă la un procedeu de purificare utilizând un turn cu cărbune activ ca fază separată în îndepărtarea pesticidelor. Totuși, niciunul nu descrie un aranjament de filtru lent cu nisip. Filtrarea lentă prin nisip este folosită de obicei în filtre lente de nisip care produc mijloace bine stabilite de îndepărtarea impurităților din apa brută de alimentare. Ele au un cost ridicat și necesită spații extinse. Așa cum s-a menționat înainte, filtrele curente nu sunt capabile în mod consistent să îndeplinească cerințele standardelor pentru îndepărtarea impurităților cum sunt: pesticidele, precursorii trihalometanului, solvenții organici și compușii organici volatili care afectează gustul și mirosul, cum este geosmina și 2-metilizoborneolul. Considerații similare impun îndepărtarea culorii, conținutului total al compușilor organici ai carbonului (TOC) și compușilor organici asimilabili (AOC],
In conformitate cu aceasta un obiect al invenției este de a căuta să se înlăture aceste dezavantaje.
Invenția înlătură dezavantajele menționate, prin aceea că, filtrul lent de nisip pentru îndepărtarea impurităților dintr-un lichid cum ar fi apa, care conține nisip și cărbune activ adaptat pentru a îndepărta impuritățile de lichid, cuprinde straturile de nisip superior și inferior, separate de un strat de cărbune activ și stratul inferior de nisip și cel de cărbune activ având fiecare suprafețele superioare substanțial nivelate pentru a asigura straturi de grosime dorită.
Metoda conformă invenției de obținere a acestui filtru constă în așezarea nisipului în straturi, separate de un
RO 113615 Bl strat de cărbune activ și nivelarea cel puțin a stratului inferior de nisip și a stratului de cărbune activ, astfel încât fiecare din ele să aibă o suprafață superioară practic nivelată pentru a asigura straturi de grosime dorită.
Conform unui prim aspect, invenția se referă la un filtru lent de nisip pentru îndepărtarea impurităților dintr-un lichid ca apa, cuprinzând nisip și cărbune activ adaptat pentru a îndepărta impuritățile din lichid, caracterizat de faptul că nisipul este conținut în straturi separate printr-un strat de cărbune activ și de straturi dintre care cel puțin unul are suprafețele superiaore respective care sunt la un nivel substanțial și plane pentru a produce straturi de grosime dorită.
Se va înțelege că termenul “pesticide” folosit în text include fungicide, erbicide, insecticide și altele asemănătoare.
Poate fi un singur strat conținând cărbune activ granular aflat între cele două straturi de nisip. Aceasta depinde de utilizarea eficientă a cărbunelui.
Poate fi un strat inferior de nisip cu grosime de circa 2OO până la 400 mm, un strat de cărbune activ cu grosime de aproximativ 200 mm, în mod convenabil de la 25 până la 200 mm, și un strat superior de nisip de grosime în intervalul de la aproximativ 300 la 500 mm.
Stratul inferior de nisip poate fi în mod substanțial de 300 mm grosime, stratul de cărbune activ granular în mod practic de 135 mm grosime și stratul superior de nisip practic de o grosime de 450 mm.
In mod preferabil pot fi module de cărbune activ, în mod particular pentru o grosime a stratului de cărbune activ cuprinsă între 25 mm și 50 mm grosime. Fiecare modul poate fi un modul pătrat, de exemplu cu o latură de 1 m.
Modulele pot fi apoi așezate într-un filtru lent de nisip așa cum se dorește, de preferință modulul poate fi dintr-o împletitură aspră, un sac sau o bandă cu o margine sau cadru dintr-un material corespunzător cum ar fi mate4 rialul geotextil. Astfel cărbunele activ poate fi intercalat în structura de sandwich între straturi de material geotextil.
In scopul de a se preveni o distribuție inegală a cărbunelui activ, care poate rezulta din manipulare, astfel încât cărbunele activ se mută nedorit la unul din captele sacului, sacii pot conține compartimente, fiecare din ele având o cantitate dorită de cărbune activ într-un mod pozitiv, de exemplu nedeplasabil. Compartimentele pot fi formate în mod adecvat prin coasere, turnare sau altele.
De asemenea, punga și conținutul pot fi în așa fel încât să fie regenerabile prin plasare direct într-un cuptor, astfel ca sacii să fie regenerați și reutilizați.
In mod alternativ, în locul unui sistem modular un filtru lent de nisip poate conține cărbune activ ca un strat de grosime de 25 mm până la 50 mm, așezat sau dispus sub formă de sandwich între straturi geotextile sau pânză aspră din care unul este așezat pe un strat inferior de nisip, cărbunele activ este apoi așezat peste, și un strat superior geotextil sau de pânză aspră este așezat peste cărbunele activ, un strat de nisip fiind apoi așternut peste stratul superior geotextil. Straturile geotextile se suprapun pentru a asigura o reținere bună a cărbunelui activ.
Cărbunele activ granulat poate fi el însuși amestecat cu nisip, în proporții predeterminate corespunzătoare. In astfel de amestecuri, particulele de nisip, fiind de dimensiuni mai mici decât granulele de cărbune activ, tind să umple golurile dintre granulele de cărbune activ. Această acțiune forțează apa, în folosire, într-un pat filtrant, să curgă prin cărbunele activat granular adsorbant. Operația produce de asemenea mai puține goluri în masa filtrului.
Fiecare strat al patului poate fi nivelat pe baza unui sistem de referință laser. El asigură o filtrare uniformă și purificarea. Dispozitivul laser poate cuprinde un transmițător laser așezat la înălțimea dorită pentru suprafața superioară a stratului și un receptor instalat
RO 113615 Bl pe un dispozitiv mobil pentru nivelarea stratului la înălțimea dorită pentru această suprafață. Instalația mobilă poate cuprinde o punte sau un pod rulant acoperind filtrul lent de nisip pentru nivelare și/sau așezarea unui strat sau alternativ instalația mobilă poate cuprinde un dispozitiv cu motor adaptat ca să ruleze pe un strat al patului. In plus, dispozitivul poate cuprinde un braț cu dimensiunile necesare, preferabil montat pe/sau la și pornind dintr-o parte a filtrului.
Conform unui al doilea aspect al invenției, aceasta se referă la o metodă de obținere a unui filtru lent de nisip pentru îndepărtarea impurităților din lichide cum ar fi apa, cuprinzând dispunerea nisipului, a cărbunelui activ, adaptat pentru a îndepărta impurități din lichid, caracterizată prin așezarea nisipului în straturi astfel ca ele să aibe un nivel suficient la suprafața superioară care să producă straturi de grosime dorită.
Poate fi prevăzută faza de așezare a unui strat de nisip, așezând un strat de cărbune activ granular pe stratul de nisip, și așezând un alt strat de nisip pe stratul de cărbune activ granular.
Pot exista faze de așezare a stratului menționat ca un prim strat sau strat de bază de nisip de grosimea în intervalul de aproximativ 2OO până la 400 mm, de așezare a stratului de cărbune activ granular pe o grosime în intervalul de la aproximativ 100 până la 200 mm, preferabil 25 la 200 mm, și de așezarea celui de al doilea strat menționat sau superior de nisip pe stratul de cărbune activ granulat cu grosimea în intervalul de la aproximativ 300 la 500 mm.
Pot exista faze de așezare a stratului inferior de nisip până la grosime de 300 mm, de aranjare a stratului de cărbune activ granular până la o grosime efectivă de 136 mm și de aranjare a stratului superior de nisip până la o grosime efectivă de 450 mm.
Faza de stabilire a nivelului suprafeței superioare cel puțin a stratului inferior de nisip și a stratului de cărbune activ granular poate fi realizată cu ajuto6 rul laserului.
Pot exista faze pentru asigurarea unui transmițător laser plasat la înălțimea dorită pe suprafața superioară a unui strat, pentru asigurarea unui receptor laser pe un dispozitiv mobil pentru nivelarea stratului respectiv, și mișcând acest dispozitiv mobil pentru a nivela stratul în conformitate cu datele dispozitivului laser. Metoda poate de asemenea să cuprindă un indicator al nivelului dorit, indicator care este supravegheat de un operator al dispozitivului mobil pentru a regla elementele de nivelare ale dispozitivului.
Metoda poate de asemenea să prevadă o punte sau un pod rulant extins peste filtrul lent de nisip pentru a nivela și/sau depune un strat. Metoda poate prevedea un braț având o lungime corespunzătoare, brațul fiind de preferință montat și extinzându-se de la marginea laterală a filtrului. Metoda mai poate include aplicarea unui dispozitiv cu motor adaptat să se deplaseze pe stratul patului. Această fază a metodei este de dorit să asigure un dispozitiv mobil având bare de screper într-o configurație unghiulară de 90°.
Metoda poate include depunerea de straturi pe suprafețe parțiale succesive a suprafeței totale a filtrului lent de nisip până când întreaga suprafață este acoperită cu o structură stratificată din nisip și cărbune activ granular.
Prin a plicarea prezentei invenții se obțin următoarele avantaje:
- mediul de cărbune activ granular convențional cu mărimea efectivă (ES) de 0,7 mm poate fi plasat ca un strat sandwich de 25 ... 200 mm în mijlocul unui filtru lent de nisip ES 0,3 mm, fără a prejudicia funcționarea normală a filtrului sau calitatea apei;
-îndepărtarea micropoluanților organici și nebiodegradabili, cum sunt pesticidele este considerabil îmbunătățită de procesul de adsorbție din filtrul sandwich lent de nisip cu cărbune activ granulat;
- patul și procesul oferă beneficii economice în comparație cu soluțiile convenționale și poate fi rapid încorporat în
RO 113615 Bl structurile existente.
Un filtru lent de nisip este descris în cele ce urmează, într-un exemplu de realizare a invenției, cu referire la fig. 1+10.'
- fig. 1 este o secțiune transversală printr-un filtru lent de nisip conform invenției;
- fig. 2 este o vedere schematică în persepectivă de aplicare a metodei de depunere a straturilor și nivelare a filtrului lent de nisip din fig. 1.
-fig. 3 este o imagine schematică a unei secțiuni transversale a aplicării unei metode alternative de nivelare și/ sau depunere a straturilor filtrului lent de nisip din fig. 1.
- fig. 4 este o vedere transversală în secțiune a dispozitivului de nivelare.
- fig. 5 este o perspectivă schematică a unei îmbunătățiri particulare a dispozitivului de nivelare din fig. 2, 3 și
4.
- fig. 6 este o vedere plană a dispozitivului de nivelare din fig. 5.
- fig. 7 este o vedere în secțiune pe linia “B” ... “B” din fig. 6.
- fig. 8 se referă la faza de acoperire a unei suprafețe a unui strat de nisip și la o metodă de depunere a unui filtru lent de nisip în conformitate cu invenția.
- fig. 9 reprezintă etapa nivelării unui strat de cărbune activ și granular;
-fig. 10 este reprezentarea grafică a îndepărtării pesticidului folosind un filtru lent de nisip în conformitate cu invenția față de un pat martor care nu are nici un strat adițional.
Referindu-se la desenele în care anumite părți sunt desemnate prin anumite numere, aici este prezentat un filtru lent de nisip 1 conținând în nisipul 2 un aditiv 3 sub forma unui strat de cărbune activ granular folosit pentru a îndepărta impuritățile cel puțin pesticidele din apa (care nu este prezentată în figuri) care trece prin filtru lent de nisip pentru a fi purificată.
Cărbunele activ granular se află sub forma unui singur strat 3, într-o realizare cu o grosime de 135 mm (necom8 pactat), depus ca într-un sandwich între un strat inferior 4 (așa cum este prezentat și este folosit) de nisip curat cu o grosime de 300 mm și un streat superior (așa cum se vede și este utilizat) de nisip curat 5, cu o grosime efectivă de 450 mm.
Stratul inferior 4 de nisip curat este primul depus și nivelat. El este adus la patul filtrului prin mijloacele cele mai bune, cum ar fi o serie de dispozitive motorizate, cum sunt camioanele, basculante sau un pod rulant G. In ambele cazuri stratul 4 este împrăștiat până la realizarea grosimii dorite și cu o suprafață superioară relativ netedă folosmdu-se dispozitivul laser, care cuprinde un transmițător laser 7 și un receptor laser 8 care este plasat pe un dispozitiv de nivelare sub forma dispozitivului de nivelare 9, care are o ramă 10 cu bare transversale paralele 11, cu o configurație unghiulară efectivă de 90°, așa cum este prezentată în fig. 4, 5 și 7.
Așa cum se vede (fig. 5 și 7) barele 11 sunt montate pe rama 10 astfel încât părțile inferioare sunt înclinate cu circa 20° față de orizontală. Dispozitivul laser 7, 8 este astfel construit încât dispozitivul 9 este tras peste nisipul 4 pentru a-l împrăștia și netezi, receptorul 8 trece în sus și în jos prin raza laser 12 care vine de la emițătorul 7 și controlează dacă nivelul este prea înalt sau prea jos și trimite un semnal la operatorul podului rulant G sau dispozitivului 9 astfel încât acesta poate face ajustările corespunzătoare a dispozitivului de nivelare în timp ce acesta este mișcat înainte și înapoi și în sus și jos (săgeata X) până când înălțimea suprafeței superioare stratului 4 este metodă și la înălțimea dorită, cu alte cuvinte stratul este de grosimea cerută, orice urmă de anvelope fiind ștearsă acolo unde au fost folosiți vagoneți.
Receptorul laser 8 este instalat în una sau alta dintre cele două prize 9 montate pe rama 10 (fig.5).
Stratul de cărbune activ granular este apoi depus pe cel mai de jos strat
RO 113615 Bl de nisip, folosind o metodă asemănătoare.
Astfel, în realizarea prezentată în fig. 2, cărbunele activ granular este transportat la pat de o serie de camioane basculante (nefigurate] care livrează grădama 13. Un grader mobil 14 sau tractor cu dispozitivul de nivelare 9, din fig. 4 (care are o legătură cu pivot 15 pentru conectarea cu un tractor având un mecanism de ridicare și coborâre 15') este apoi adus și el împrăștie granulele de cărbune activ pentru a forma stratul 3 cu grosimea cerută folosind ca în cazul anterior sistemul laser 7, 8. In realizarea din fig. 2, dispozitivul de recepție laser 8 are un indicator vizual direct care îi arată operatorului 16 din cabină dacă grosimea este prea mare sau prea mică, astfel încât acesta poate manevra dispozitivul de nivelare 9 conform necesității, până când grosimea și netezimea dorită sunt atinse.
Se înțelege că operația de nivelare se desfășoară automat datorită sistemului hidraulic de operare a dispozitivului de nivelare 9.
Stratul superior 5 de nisip este apoi aplicat folosindu-se metoda asemănătoare de măsurare cu laser pentru a se obține grosimea și netezimea dorite ale stratului superior de nisip.
Filtrul lent sandwich de nisip din invenție este de preferință așezat în secțiuni, corespunzător câte o jumătate o dată cum se arată în fig. 8 și 9. Astfel, stratul inferior de nisip curat este depus în întregime. Apoi jumătate din sandwich este construită așa cum s-a descris mai sus. Astfel, într-un pat rectangular, este depusă jumătate din lungimea construcției. Urmele de anvelope ale vagoneților sau a altor vehicule asemănătoare din cealaltă jumătate sunt șterse de pe stratul 2 folosindu-se un screper cu țeavă și un sistem cu o pânză groasă și apoi este construită cealaltă jumătate a sandwichului. In construirea sandwich-ului prima depunere a nisipului curat de pe stratul superior 5 este aplicată cu relativă delicatețe pe stratul deja depus de cărbune activ granular 3, astfel încât să nu se strice netezimea suprafeței sau să se altereze grosimea lui.
Stratul de cărbune activ granular este astfel acoperit cu stratul de nisip 5 cât mai curând după ce a fost depus pentru a fi împiedicată dispersarea lui de către vânt, degradarea sau sfărâmarea de către ger sau răscolirea lui de către animale ori păsări.
Cărbunele activ granular este astfel livrat uscat de la depozit, de obicei în rezervoare din care este pompat unei unități de spălare pentru îndepărtarea impurităților fine, spălarea efectuându-se cu apă. Apa se scurge, dar cărbunele rămâne ud și este depus sub această formă, ceea ce permite să se evite dispersia de către vânt și în același timp contribuie la îmbunătățirea procesului de comprimare a granulelor.
Apa cu care e tratat poate fi pretratată cu ozon [03] care poate îmbunătăți fiabilitatea cărbunelui activ granulat înainte de epuizare. Se presupune totuși că indiferent dacă este sau nu pretratat cu 03 un filtru lent cu nisip, așa cum este prezentat în invenție și este descris aici cu referire la figuri, va îndepărta nivelurile individuale de pesticide de la suprafața apelor sub 0,1 pg/l și nivelul total al pesticidelor de la suprafața apelor sub 0,1 pg/l pentru 12 până la 60 de luni înainte ca să fie necesară regenerarea cărbunelui activ granular. Mai mult, un pesticid rezistent la ozon, cum este atrazina, poate fi virtual îndepărtat în întregime folosind un filtru lent cu nisip descris în invenție, ceea ce reprezintă o rată dublă de îndepărtare față de ozon.
Se înțelege că invenția poate fi aplicată filtrelor lente de nisip existente sau celor noi aflate în curs de construcție sau comandate.
In realizarea acestei construcții, transmițătorul laser 7 este portabil fiind montat pe un trepied 17 care poate fi instalat oriunde este nevoie în patul 2, indiferent care parte a patului este depusă. Trepiedul 17 este ușor și poate fi deplasat de un operator, laserul fiind acționat de baterii. Instalația cu laser poate fi folosită pentru a desena suprafața filtruRO 113615 Bl lui, iar înălțimea poate fi ajustată folosind un stâlp sau un suport pe care transmițătorul laser este montat.
Ca o alternativă, transmițătorul laser poate fi așezat pe un suport fix, cum este un stand de oțel inoxidabil așezat pe marginea filtrului.
Când filtrul 2 trebuie să fie curățat, stratul superior de nisip 5 este ras progresiv cu câte 2,50 mm și înlocuit cu un strat superior de 450 mm grosime. 14 operații de radere sau curățare vor avea loc înainte ca. să fie atinsă o grosime de circa 100 mm de nisip peste cărbunele activ granular folosindu-se o mașină mobilă de curățat, “uscat”.
Această grosime reprezintă grosimea minimă înainte ca împrăștirea stratului de cărbune să aibă loc. Aceste 14 “curățări” pot fi efectuate prin acoperirea cu nisip nou sau înlocuirea stratului de cărbune activ granular dacă acesta este epuizat, reducându-se astfel în mare măsură costurile de operare.
Filtrele lente de nisip tipice așa cum sunt folosite de către solicitant sunt tipic rectangulare cu 80 ... 120 m lungime și 20 ... 35 m lățime. In interiorul filtrului un strat adânc de 0,7 ... 1 m compus din nisip cu granule de 0,3 mm dimensiuni efective (ES) acoperă un strat de drenare din pietriș și un sistem de subdrenare construit din beton poros. In timpul activității normale, nămolul, noroiul și reziduurile biologice se adună treptat la suprafața filtrului și reduc capacitatea hidraulică a acestuia. Filtrele lente de nisip nu formează turbioane, dar la intervale de 3 - 10 săptămâni fiecare filtru este scos din funcțiune, apa este eliminată și un strat de suprafață de 25 - 40 mm de nisip este îndepărtat cu mijloace mecanice. Nisipul “murdar” este curățat prin spălare pentru a fi refolosit atunci când filtrul lent de nisip revine în funcțiune, volumul de apă fiind crescut gradual în timp de câteva zile.
Când adâncimea nisipului în filtru atinge nivelul operațional minim de 300 mm, filtrul este scos din funcțiune și reumplut cu nisip curat. Periodic stratul de jos de io 300 mm este astfel înlocuit cu nisip curat. Folosind invenția într-un test, un filtru sandwich de cărbune activ granulat a fost construit într-un rezervor de oțel de 2 m x 1 m. Un strat gros de îs 150 mm de cărbune activ granulat F
400 GAC (ES]= 0,7 mm], produs de Chemviron Carbon Ltd., a fost plasat pe 150 mm de nisip cu ES de 0,3 mm peste un strat de drenare, din pietriș. Alți 20 450 mm de nisip au fost plasați deasupra cărbunelui activ granulat.
Filtrul sandwich de cărbune activ granulat a fost preozonat, a urmat o filtrare rapidă gravitațională cu un filtru cu 25 mediu dual cu dozare de sulfat feric și ozonare principală. Un al doilea filtru lent de nisip funcționând ca pilot a fost construit fără cărbune activ granulat, dar în rest identic cu primul și a fost operat în 30 paralel pentru control. Rata de filtrare propusă pentru ambele filtre a fost de 0,3 m/h.
Mostrele de substanță filtrată atât de la filtrul sandwich cu cărbune 35 activ granulat, cât și de la cel de control, au fost analizate pentru conținutul în pesticide și pentru o serie de alți parametri referitori la substanțe organice.
40 Analiza pesticidelor a fost efectuată la intervale regulate cu următoarele pesticide incluse în buletinul de analize.
Atrazină* Clortoluron* Mecroprop * [MCPP] Dicamba*
Simazină* Linuron* MCPA Bromoxinil*
Propazină* Propizamidă* MCPB loxinil *
Diuron* Prometrină* 2,4-D Dalapon*
Izoproturon* Terbutrină* 2,4,5-T Pentaclorofenol
* Mărci înregistrate
RO 113615 Bl
In ocazii regulate s-a determinat în teste de laborator necesarul de clor și potențialul de formare a trihalometanului (THM) în apele de alimentare și tratare folosind timp de contact de 0,5 ore până la 6 zile.
Domenii cu alți parametri fizicochimici, biologici și micro-biologici s-au monotorizat pe baza a două măsurări pe 5 săptămână, după cum urmează:
Proces integral, măsurări de rutină
Tipul parametrului Parametru Unitate
Organice Total Carbon Organic (TOC) UV Absorbantă a 254 nm Culoare MG/1 Abs/m Hazen
Fizic Turbiditate Analiza numărului de particule (4 - 80pm) Analiza volumului de particule (4-80 pm) NTU No/ml PPm
Biologic Carbon organic particulet (POC) Clorofila Biologie generală pg/i pg/i No.animale/m3
Microbiologic E coli (prezumtiv % și confirmat) Total coliformi (prezumtiv și confirmat) Coliform specii Coliform No. Tipuri Aeromonas No/100 ml No/100 ml No No No/100 ml
In timpul procesului s-a găsit un 30 număr de pesticide în apa brută pe o bază regulată. Acesta include erbicidele atrazina, simazina, diuron și mecoprop. Alte erbicide au fost detectate pe bază sezonieră sau ocazională. 35
Rezultatele a patru pesticide individuale sunt arătate în fig 10, care compară concentrațiile în filtratul de la patul cu cărbune activat granular sandwich pe scală integrală și de la paturile de con- 4 o trol.
Nu s-au detectat pesticide în filtrat de la sandwich-ul de cărbune activ granulat (15000 de volume de paturi tratate). 45
Testele au arătat că la variația în apa de alimentare a concentrației carbonatului total organic (TOC), și îndepărtarea TOC prin paturile sandwich de cărbune activ granular și de control următorul sc TOC variază de la 4 la 8 mg/l fiind în general mai mare în lunile de vară. Indepăr tarea TOC-ului în patul de control a variat între O și 40% ceea ce înseamnă o purificare de 20%. îndepărtarea TOC-ului de către sandwich-ul de cărbune activ granulat a fost 60% după 6 luni de operare (5000 BVs).
Sandwich-ul de cărbune activ granular de asemenea a menținut un înalt grad de îndepărtare a culorii la trecerea prin el, scăzând numai cu 20% pe perioada de probă.
Mai mult decât atât, pentru toate perioadele de contact cu clorul cuprinse între 0,5 ore și 6 zile patul de filtrare tip sandwich de cărbune activat granular a avut nevoie de o cantitate de clor mai mică cu 60% și de potanțial de formare de THM decât filtratul din patul de control.

Claims (23)

1. Filtru lent de nisip pentru îndepărtarea impurităților dintr-un lichid, cum
RO 113615 Bl ar fi apa, care conține nisip și cărbune activ adaptat pentru a îndepărta impuritățile din lichid, caracterizat prin aceea că, cuprinde straturile de nisip superior și inferior (4), (5) separate printr-un strat (3) de cărbune activ și stratul inferior de nisip și cel de cărbune activ (4) și (3) având fiecare suprafețele superioare substanțial nivelate pentru a asigura straturi de grosime dorită.
2. Filtru lent din nisip conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, conține un singur strat din cărbune activ granular (3) dispus sub formă de sandwich între două straturi (4, 5] de nisip (2).
3. Filtru lent din nisip conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că, stratul inferior (4) de nisip (2) este de grosime în intervalul de la aproximativ 200 la 400 mm, stratul (3) de cărbune activ este de grosime în intervalul de la aproximativ 25 la 200 mm și stratul superior (5) de nisip [2] este de grosime în intervalul de la aproximativ 300 la 500 mm.
4. Filtru lent de nisip conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că, stratul inferior de nisip (4) este practic de grosime 300 mm, stratul de cărbune activ granular (3) este practic de grosime 135 mm și stratul superior (5) de nisip este practic de grosime 450 mm.
5. Filtru lent de nisip conform cu oricare din revendicările 1...4, caracterizat prin aceea că, fiecare strat (3,4, 5) al filtrului (1) este nivelat cu ajutorul unui dispozitiv laser.
6. Filtru lent de nisip coform revendicării 5, caracterizat prin aceea că, dispozitivul laser [7, 8) cuprinde un emițător laser (7) așezat la o înălțime dorită a suprafeței superioare a unui strat și un receptor (8) dispus pe un dispozitiv mobil [6, 9] pentru nivelarea stratului respectiv la înălțimea dorită a suprafeței.
7. Filtru lent de nisip conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că, dispozitivul mobil cuprinde o punte, un braț sau un pod rulant (6) întins de-a curmezișul filtrului lent de nisip (1j pentru a nivela și/sau a depune un strat (3,
4, 5).
8. Filtru lent de nisip conform revendicării 7, caracterizat prin aceea că, dispozitivul mobil cuprinde un dispozitiv cu motor (14) adaptat să se deplaseze pe un strat (3, 4, 5) al patului (1).
9. Filtru lent de nisip conform cu oricare din revendicările precedente
1...8, caracterizat prin aceea că, acel cărbune activ granulat (3) conține o componentă auxiliară geotextilă.
10. Filtru lent de nisip conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că, geotextilul cuprinde două straturi distanțate.
11. Filtru lent de nisip conform revendicării 9 sau 10, caracterizat prin aceea că, geotextilul cuprinde un sac.
12. Filtru lent de nisip conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că, sacul are o compartimentare interioară.
13. Metodă de obținere a unui filtru lent de nisip pentru îndepărtarea impurităților dintr-un lichid cum ar fi apa, care cuprinde introducerea de nisip și cărbune activ adaptat pentru îndepărtarea impurităților din lichid, caracterizată prin aceea că, se așează nisipul în straturi (4, 5], separate printr-un strat de cărbune activ (3) și se nivelează cel puțin straturile (4) și (3), astfel ca fiecare din ele să aibă o suprafață superioară practic nivelată pentru a asigura straturi de grosime dorită.
14. Metodă conformă revendicării
13, caracterizată prin aceea că, se așează numai un strat (4) de nisip (2), se așează numai un strat (3) de cărbune activ granular pe stratul de nisip (4) și se așează un alt strat (5) de nisip pe stratul (3) de cărbune activ.
1 5. Metodă conformă revendicării
14, caracterizată prin aceea că, cuprinde etapele de așezare a primului strat sau stratul inferior (4) de nisip, de
RO 113615 Bl grosime în intervalul de la aproximativ 2OO la 400 mm, de așezare a stratului (3) de cărbune activ granular de grosime în intervalul de aproximativ 25 la 200 mm și de așezare a celui de-al doilea strat de nisip menționat sau stratul superior (5) de nisip pe stratul de cărbune activ granular (3) de grosime în intervalul de la aproximativ 300 la 500 mm.
16. Metodă conformă revendicării 15, caracterizată prin aceea că, cuprinde etapele de așezare a stratului inferior (4) de nisip la o grosime practic de 300 mm, de așezare a stratului de cărbune activ granular (3) la o grosime practic de 135 mm și de așezare a stratului superior (5) de nisip la o grosime practic de 450 mm.
17. Metodă conformă cu oricare din revendicările 14...16, caracterizată prin aceea că, nivelarea suprafeței superioare cel puțin a stratului inferior și a stratului de cărbune activ granular [3] se face cu un dispozitiv laser.
18. Metodă conformă revendicării 17, caracterizată prin aceea că, cuprinde dispunerea unui transmițător laser (7) la o înălțime dorită a suprafeței superioare a unui strat (3, 4, 5), prin dispunerea unui receptor laser (8) pe un dispozitiv mobil (S, 9) pentru nivelarea respectivului strat și prin deplasarea numitului dispozitiv mobil (6, 9) pentru a nivela stratul conform dispozitivului laser (7, 8).
19. Metodă conformă revendicării 18, caracterizată prin aceea că, prevede un indicator (12) de nivel dorit, care indicator este monitorizat de un operator de pe dispozitivul mobil (6, 9) pentru reglarea mijloacelor de nivelare ale dispozitivului.
20. Metodă conformă revendicării 18 sau revendicării 19, caracterizată prin aceea că, prevede un pod, un braț sau un pod rulant (6) extins transversal deasupra filtrului lent de nisip pentru nivelarea și/sau așezarea unui strat.
21. Metodă conformă revendicării 1 9 sau revendicării 20, caracterizată prin aceea că, prevede un dispozitiv cu motor (14, 16) adaptat să se deplaseze pe un strat (3, 4, 5] al patului (1).
22. Metodă conformă revendicării 18 sau revendicării 20, caracterizată prin aceea că, prevede un dispozitiv mobil având bare de screper (11) cu o configurație unghiulară practic de 90°.
23. Metodă conformă revendicărilor 13...22, caracterizată prin aceea că, cuprinde etapele de așezare a straturilor (3, 4, 5) în părți succesive ale zonei de suprafață ale suprafeței totale a filtrului lent de nisip (1), până când întreaga suprafață a zonei este prevăzută cu un sandwich de nisip și cărbune activ granular.
RO95-01117A 1992-12-10 1993-12-08 Filtru lent de nisip pentru indepartarea impuritatilor dintr-un lichid si metoda de obtinere a acestuia RO113615B1 (ro)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9225793A GB9225793D0 (en) 1992-12-10 1992-12-10 Removal of impurities
GB9312820A GB9312820D0 (en) 1992-12-10 1993-06-22 Removal of impurities
GB9313053A GB9313053D0 (en) 1993-06-24 1993-06-24 Removal of impurities
PCT/GB1993/002511 WO1994013381A1 (en) 1992-12-10 1993-12-08 Removal of impurities

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO113615B1 true RO113615B1 (ro) 1998-09-30

Family

ID=27266503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01117A RO113615B1 (ro) 1992-12-10 1993-12-08 Filtru lent de nisip pentru indepartarea impuritatilor dintr-un lichid si metoda de obtinere a acestuia

Country Status (16)

Country Link
EP (1) EP0673276B2 (ro)
JP (1) JP3519404B2 (ro)
AT (1) ATE149862T1 (ro)
AU (1) AU5655694A (ro)
CA (1) CA2151367A1 (ro)
CZ (1) CZ286279B6 (ro)
DE (1) DE69308886T3 (ro)
FI (1) FI952841A (ro)
GB (1) GB2273251B (ro)
HU (1) HU214803B (ro)
IN (1) IN181283B (ro)
NO (1) NO309929B1 (ro)
PL (1) PL172949B1 (ro)
RO (1) RO113615B1 (ro)
RU (1) RU2131287C1 (ro)
WO (1) WO1994013381A1 (ro)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5902488A (en) * 1997-09-09 1999-05-11 Prince; Dennis Scott Slow sand filter
DE19962131A1 (de) * 1999-12-21 2001-09-06 Rainer Haas Filterbeutel zur Wasserreinigung
CA2566562A1 (en) * 2006-10-31 2008-01-24 Scallop Shell Pollution Solution Ltd. System and process for producing a cleaner containing shell extract and low-suspended solids
CN109650526A (zh) * 2017-10-11 2019-04-19 光大水务科技发展(南京)有限公司 曝气生物滤池滤料平整机
CN114772746A (zh) * 2022-04-06 2022-07-22 中国海洋大学 雨水径流中溶解性有机氮的去除方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB406104A (en) * 1931-11-25 1934-02-22 Octrooien Mij Activit Nv Improvements in the purification of liquids by means of activated carbon
GB413274A (en) * 1932-01-25 1934-07-09 Carbo Norit Union Verwaltungs Process of and apparatus for purifying aqueous liquids by means of pulverulent to fine-grained adsorptive substances
GB932537A (en) * 1961-11-30 1963-07-31 Martin J Berardi Improved filter for liquids
GB8412085D0 (en) 1984-05-11 1984-06-20 Thames Water Authority Clean water treatment
DE3436453A1 (de) * 1984-10-05 1986-04-17 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur reinigung von abwasser
GB8723221D0 (en) 1987-10-02 1987-11-04 Thames Water Authority Slow sand filters
GB9000188D0 (en) * 1990-01-04 1990-03-07 Enserch Int Investment Solids removal device
FR2656813B1 (fr) * 1990-01-05 1993-10-08 Hebraoui Michel Ensemble de filtration pour liquides avec prefiltrage et chambres de nettoyage independantes.
FR2662454B1 (fr) * 1990-05-25 1992-09-11 Ronsin Jean Claude Dispositif de selection-recuperation-stockage des eaux semi usees et pluviales.
US5182018A (en) * 1992-03-25 1993-01-26 Langston Mark A Protein absorbing aquarium filter element and method

Also Published As

Publication number Publication date
HUT73602A (en) 1996-08-28
JP3519404B2 (ja) 2004-04-12
AU5655694A (en) 1994-07-04
NO952267L (no) 1995-07-06
EP0673276A1 (en) 1995-09-27
CZ149895A3 (en) 1996-01-17
NO952267D0 (no) 1995-06-08
DE69308886T3 (de) 2000-07-27
DE69308886T2 (de) 1997-10-16
IN181283B (ro) 1998-05-02
CA2151367A1 (en) 1994-06-23
PL172949B1 (pl) 1997-12-31
CZ286279B6 (cs) 2000-03-15
FI952841A0 (fi) 1995-06-09
HU9501677D0 (en) 1995-08-28
ATE149862T1 (de) 1997-03-15
PL309297A1 (en) 1995-10-02
JPH08505315A (ja) 1996-06-11
GB9325163D0 (en) 1994-02-09
HU214803B (hu) 1998-05-28
RU2131287C1 (ru) 1999-06-10
DE69308886D1 (de) 1997-04-17
GB2273251B (en) 1997-05-28
GB2273251A (en) 1994-06-15
FI952841A (fi) 1995-08-10
EP0673276B1 (en) 1997-03-12
EP0673276B2 (en) 1999-12-29
WO1994013381A1 (en) 1994-06-23
NO309929B1 (no) 2001-04-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8940170B2 (en) Triple-chambered wetland biofilter treatment system
US20130175216A1 (en) Phosphorous mitigation for green filter beds
US8771515B2 (en) Horizontal flow biofilter system and method of use thereof
KR960013336B1 (ko) 음료수를 제조하기 위하여 물을 정화하기 위한 생물학적 접촉기 및 그와 관련된 제어 방법
JPS647837B2 (ro)
KR101300070B1 (ko) 비점오염저감시설
KR101294715B1 (ko) 도로의 비점오염물질 처리장치
US5766475A (en) Waste water disposal system
CN111727926B (zh) 一种水产养殖污染生物生态净化与循环利用系统及方法
RO113615B1 (ro) Filtru lent de nisip pentru indepartarea impuritatilor dintr-un lichid si metoda de obtinere a acestuia
CN105502827A (zh) 串联式雨水生态过滤与清洁收集装置
KR20120124583A (ko) 비점오염원 수처리시스템
JP2004154668A (ja) 資源回収型汚水浄化方法及びそれに用いる装置
WO2002010072A2 (en) Process for direct filtration of wastewater
KR20140078884A (ko) 잔디 바닥분수
NL1001576C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het zuiveren van verontreinigd water.
CN205635077U (zh) 一种人造生态净水装置
CN201056523Y (zh) 水渣填料表面流人工湿地
KR20020086137A (ko) 정화처리용 자연평형 수직흐름형 인공습지 시스템
KR101492044B1 (ko) 전처리장치 및 복층 여재층을 이용한 수질정화장치 및 방법
EP0528786B1 (de) Anlage zur biologischen Abwasserreinigung
DE19633322C1 (de) Verfahren und Anlage zur Abwasseraufbereitung
CN117800520A (zh) 一种处理养殖尾水的生态净化方法
DE202008002988U1 (de) Anlage zur Belüftung und zur Reinigung von Teichen und Poolanlagen
KR20010088642A (ko) 유기폐수처리장치