RO112414B1 - Dispozitiv de separare magnetica - Google Patents
Dispozitiv de separare magnetica Download PDFInfo
- Publication number
- RO112414B1 RO112414B1 RO9600811A RO9600811A RO112414B1 RO 112414 B1 RO112414 B1 RO 112414B1 RO 9600811 A RO9600811 A RO 9600811A RO 9600811 A RO9600811 A RO 9600811A RO 112414 B1 RO112414 B1 RO 112414B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- magnetic
- matrix
- module
- liquid
- fraction
- Prior art date
Links
Landscapes
- Soft Magnetic Materials (AREA)
Abstract
Invenția se referă la un
dispozitiv de separare magnetică, funcționând
ciclic, destinat separării concomitente, în mai
multe fracțiuni magnetice, a unui amestec
granular irhersat într-un lichid. Dispozitivul
constă dintr-o canistră (1) plasată într-un
câmp magnetic uniform și continuu, în
interiorul căreia se află niște matrice-modul
(M1t M2, M3] identice, fiecare fiind alcătuită
din niște fire feromagnetice (2) paralele între
ele. Lichidul cu amestec străbate matricelemodul
(M„ M2, M3) una după alta, cu
aceeași viteză. Pentru reținerea diferențiată
a unor fracțiuni magnetice [FM.,, FM2, FMa),
fiecare matrice-modul (Μη, M2, M3) are un alt
unghi al firelor feromagnetice (2] cu direcția
câmpului magnetic (H), cuprins între O și
90°. în prima matrice-modul (M,,) întâlnită de
lichid, care are unghiul firelor cel mai mic,
este reținută fracțiunea cea mai puternic
magnetică (FMJ iar în ultima, care are
unghiul cel mai mare, este reținută fracțiunea
cea mai slab magnetică (FM3).
Description
Invenția se referă la un dispozitiv de separare magnetică cu funcționare ciclică, destinat separării concomitente în mai multe fracții ale unui amestec granular imersat într-un lichid, constituit din particule de dimensiuni apropiate (aceeași clasă granulometrică) și a căror susceptibilitate magnetică este diferită; de exemplu, dispozitivul se poate utiliza pentru separarea simultană a unui amestec granular ce conține particule de magnetită, de ilmenit, de rutil și preponderent particule de nisip cuarțos, precum și pentru reținerea dintr-un lichid a unor suspensii cel puțin paramagnetice.
în scopul separării după susceptibilitatea magnetică a unor amestecuri de materiale sub formă de particule imersate într-un lichid, este cunoscut un dispozitiv de separare magnetică (separator magnetic) cu funcționare ciclică, denumit separator cu gradient înalt de câmp (HGMS sau poligradient), care constă dintr-o canistră (vas) nemagnetică, aflată în întrefierul unui electromagnet de curent continuu. în interiorul canistrei se găsesc niște elemente feromagnetice, așezate ordonat sau dezordonat (plăci canelate, bare, fire, lamele etc.), ansamblul elementelor purtând denumirea de matrice feromagnetică. Un lichid, de obicei apă, ce conține un amestec de particule cu proprietăți magnetice diferite, este trecut cu o anumită viteză prin matricea magnetizată; la o anumită valoare a intensității câmpului magnetic de fond, din amestec este reținută pe elementele matricei o fracție magnetică constituită din particule ce au susceptibilitate magnetică egală sau mai mare de o anumită valoare, iar restul de particule cu susceptibilitatea magnetică mai mică trece odată cu lichidul de antrenare prin matrice, obținându-se un produs nemagnetic. Pentru obținerea produsului magnetic, deci pentru a îndepărta particulele reținute în matrice, se anulează câmpul magnetic, se întrerupe alimentarea cu amestec și se spală matricea cu un lichid curat, de obicei apă.
Dezavantajul acestui separator constă în faptul că în matricea feromag2 netică se reține numai o singură fracție magnetică conținând particule cu o anumită susceptibilitate. De asemenea, un alt dezavantaj este acela, că pentru a se putea reține o altă fracție mai puțin magnetică decât prima, compusă de data aceasta din particule cu o susceptibilitate magnetică mai mică decât în primul caz, produsul nemagnetic rezultat de la prima trecere mai trebuie trecut încă odată prin matrice, iar înaintea acestei operații va trebui crescută intensitatea câmpului magnetic de fond sau va trebui scăzută viteza de trecere prin matrice.
Dispozitivul de separare magnetică, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus, prin aceea că este alcătuit dintr-o canistră, în care se află o matrice multiplă, compusă din niște matrice modul identice, fiecare din acestea fiind constituită din fire feromagnetice paralele între ele și în același timp perpendiculare pe direcția de curgere a lichidului care străbate matricele modul una după alta cu aceeași viteză; pentru reținerea concomitentă din amestec a mai multor fracții magnetice, fiecare matrice modul are un unghi diferit al firelor feromagnetice cu direcția câmpului magnetic, cuprins între 0° și 90°, astfel încât în prima matrice modul întâlnită de lichid care are unghiul firelor cel mai mic, este reținută fracția cea mai puternic magnetică, iar în ultima matrice modul care are unghiul firelor cel mai mare este reținută fracția cea mai puțin magnetică.
Prin folosirea dispozitivului de separare magnetică, conform invenției, se obțin următoarele avantaje:
- la o singră trecere prin dispozitiv, amestecul granular se poate împărți în mai multe fracții magnetice diferite;
- separarea în fracții magnetice diferite se face la câmp magnetic constant și la viteză de curgere constantă;
- în cazul utilizării dispozitivului ca filtru magnetic, eficacitatea filtrării crește datorită selectivității captării, în prima matrice modul sunt reținute doar particule cu caracter puternic magnetic,
RO 112414 Bl
4 următoarea matrice modul rămânând total disponibilă pentru reținerea altor particule cu caracter mai slab magnetic ș.a.m.d.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1-4, care reprezintă:
- fig.1, secțiune longitudinală a dispozitivului de separare magnetică;
- fig.2, secțiune cu un plan A-A din fig. 1;
- fig.3, secțiune cu un plan B-B din fig.1;
- fig.4, secțiune cu un plan C-C din fig.1.
Dispozitivul, conform invenției, cuprinde o canistră 1, nemagnetică (de exemplu tablă inoxidabilă nemagnetică), al cărei corp este de formă cilindrică. Canistra 1 are în interiorul ei niște matrice modul M1f M2 și M3, identice. Fiecare matrice modul este alcătuită din niște fire feromagnetice 2, toate drepte și paralele între ele, având aceeași secțiune circulară, ce alcătuiesc o rețea ordonată. Firele feromagnetice 2 sunt prinse într-un tub suport 3, metalic și nemagnetic, pe a cărui suprafață laterală au fost practicate în prealabil niște găuri în care au fost introduse și lipite capetele firelor feromagnetice 2.
Firele feromagnetice 2 sunt așezate în planuri echidistante, perpendiculare pe axa de simetrice a canistrei 1, iar firele 2 din același plan sunt egal distanțate între ele.
Se recomandă ca diametrul firelor feromangnetice 2 să fie aproximativ de trei ori mai mare decât dimensiunea particulelor din amestec, iar distanța dintre axele a două fire vecine din același plan, precum și distanța dintre două planuri succesive, se recomandă a fi de 3-4 ori mai mare decât diametrul unui fir. De exemplu, dacă amestecul conține particule cuprinse între 0,15 mm și 0,20 mm (clasa granulometrică +0,15-0,20 mm), se recomandă ca diametrul firelor să fie de 0,5 mm, distanța dintre axele a două fire 2 vecine din același plan să fie 2 mm, iar distanța dintre două plane vecine să fie, de asemenea, de 2 mm. Se mai recomandă ca aliajul din care sunt confecționate firele feromagnetice 2 să fie cu remanență magnetică cât mai scăzută, de exemplu aliajul pe bază de Fe și Ni.
Canistra 1 are prevăzute niște ștuțuri 4, de exemplu câte patru pentru fiecare matrice modul: două sunt nece10 sare pentru intrarea și ieșirea lichidului ce poartă amestecul, iar două pentru introducerea apei de spălare și pentru ieșirea fracției magnetice spălate. Ștuțurile de intrare și cele de ieșire sunt pozi15 ționateîn diagonală, de exemplu intrarea amestecului se face în partea de susstânga, iar ieșirea acestuia în partea de jos-dreapta.
Pentru circulația adecvată a lichi20 delor prin matricele modul M1( M2și M3 sunt introduse în canistra 1 niște discuri 5, nemagnetice, care sunt prevăzute fiecare cu câte patru știfturi distanțiere S, de asemenea nemagnetice. Pentru evi25 tarea pătrunderii particulelor între peretele canistrei 1 și exteriorul tubului suport 3 și pentru etanșarea secțiunilor canistrei 1 corespunzătoare fiecărei matrice modul, s-au introdus niște garnituri
7, inelare, de exemplu din cauciuc.
Canistra 1 se află plasată între niște poli magnetici 8 și 8', cu fețele plan paralele, ai unui electromagnet de curent continuu. La alimentarea bobinei electromagnetului, între polii magnetici, în zona canistrei 1 se creează un câmp magnetic uniform H, a cărui direcție este perpendiculară pe suprafața polilor. Canistra 1 este susținută de niște plăci suport 9 rigidizate de polii magnetici 8 și 8'.
Poziția matricelor modul în canistra 1 este în așa fel încât firele feromagnetice 2 ale matricei modul M., fac de
4$ exemplu un unghi aq=O° cu direcția câmpului magnetic H, firele celei de-a doua matrice modul M2 fac un unghi a2=45° cu direcția lui H, iar firele celei de a treia matrice modul M3 sunt perpendiculare pe câmp, deci fac un unghi a3=90° cu
RO 112414 Bl direcția acestuia.
Dispozitivul mai conține, ca elemente auxiliare, niște robinete R7, R2... R10 , precum și niște conducte (furtune) F, necesare racordării robinetelor cu ștuțurile 4.
Funcționarea dispozitivului, conform invenției, este ciclică și cuprinde două perioade: o perioadă de alimentare și alta de spălare. în timpul perioadei de alimentare, un lichid (apă), în care se află un amestec granular ce conține, de exemplu, niște fracții magnetice diferite FM1, FM2și FM3 (fracția FM5 este mai puternic magnetică decât FM2, iar FM2 mai puternică decât FM3) și o fracție nemagnetică FIM, este introdus în canistră prin robinetul R1( astfel că el străbate traseul următor: matricea modul M1( robinetul R2 (deschis), matricea modul M2, robinetul R3, matricea modul M3 și în sfârșit robinetul R4. în aceste condiții, viteza lichidului este aceeași prin cele trei matrice modul, iar curgerea este perpendiculară pe firele feromagnetice 2 ale tuturor matricelor modul.
în prezența câmpului magnetic H, în matricea modul M1, care are unghiul firelor cel mai mic (α.,=0ο), este reținută doar fracția magnetică FM.,, compusă din particulele cele mai puternic magnetice (de exemplu, particule de magnetit), în matricea modul M2(a2=45°) este reținută doar fracția FM2 (de exemplu, particule de ilmenit), iar în ultima matrice modul M3 (a3=90°) fracția cea mai slab magnetică FM3 (de exemplu, particule de rutil). La ieșirea din robinetul R4, se va colecta fracția nemagnetică FIM, alcătuită din particule nemagnetice (de exemplu, particule de nisip cuarțos). Captarea diferențiată a celor trei fracții magnetice în cele trei matrice modul M1 M2 M3 se datorează faptului că forța magnetică, cu care un fir feromagnetic 2 atrage o particulă cu proprietăți magnetice, depinde de unghiul de înclinare a firului față de direcția câmpului magnetic de fond, atunci când atât intensitatea acestuia, cât și viteza de curgere a lichidului sunt constante, astfel că, la unghiuri mici, sunt captate doar particule puternic magnetice, iar la unghhiuri mari, apropiate de 90°, sunt reținute particulele mai slab magnetice.
După terminarea perioadei de alimentare, se închid robinetele Rn R2 R3 și R4 și se deschid robinetele R5 Rg R7_ R8i Rg și R10>; concomitent cu anularea câmpului magnetic. Prin R5 R7 și Rg se introduce un lichid curat, de obicei apă sub presiune, care antrenează particulele ce au fost reținute în matricele modul M1iM2 și M3, astfel că la ieșirea robinetului R6 se colectează fracția magnetică FM7, la ieșirea robinetului Ra, fracția magnetică FM2, iar la ieșirea lui R10, fracția magnetică FM3 Când toate particulele magnetice au fost evacuate din matricea multiplă, se Închid robinetele R5 Rs> R7 Rg Rg și R1o, se restabilește câmpul magnetic și se deschid robinetele R7 R2> R3 și R4, începând astfel o nouă perioadă de alimentare.
Claims (1)
- RevendicareDispozitiv de separare magnetică, funcționând ciclic, compus dintr-o canistră (1) plasată între niște poli magnetici (8 și 8'), cu fețe plan paralele, ai unui electromagnet de curent continuu, în interiorul căreia se află niște matrice modul identice (M,,M2 m3), fiecare din acestea fiind alcătuită din niște fire (2) feromagnetice, paralele între ele, canistra (1) având niște ștuțuri astfel încât un lichid, ce conține un amestec granular compus din niște fracții [FM,, FM2, FM3) magnetice diferite, are direcția de curgere perpendiculară pe firele feromagnetice (2), caracterizat prin aceea că, fiecare matrice modul (M, M2 M3) are un unghi diferit al firelor feromagnetice (2) cu direcția câmpului magnetic (H), cuprins între D° și 90°, prima matrice modul (MJ întâlnită de lichid având unghiul cel mai mic, iar ultima matrice modul (M3) având unghiul cel mai mare, astfel încât, din amestecul antrenat de lichidul ce curge prin toate matricelemodul (Μ-, M2 M3) cu aceeași viteză, este reținută în prima matrice modul (MJ fracția cea mai puternic magnetică (FIVI^), iar în ultima matrice modul (M3) fracția cea mai puțin magnetică (FM1).
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO9600811A RO112414B1 (ro) | 1996-04-16 | 1996-04-16 | Dispozitiv de separare magnetica |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO9600811A RO112414B1 (ro) | 1996-04-16 | 1996-04-16 | Dispozitiv de separare magnetica |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO112414B1 true RO112414B1 (ro) | 1997-09-30 |
Family
ID=20103559
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO9600811A RO112414B1 (ro) | 1996-04-16 | 1996-04-16 | Dispozitiv de separare magnetica |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO112414B1 (ro) |
-
1996
- 1996-04-16 RO RO9600811A patent/RO112414B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4769130A (en) | High-gradient magnetic separator | |
US6482328B1 (en) | Method and apparatus for magnetically separating selected particles, particularly biological cells | |
US10010891B2 (en) | Magnetic filter | |
US4472275A (en) | Magnetic separator | |
US4147632A (en) | Augmenting and facilitating flushing in magnetic separation | |
GB1578396A (en) | Magnetic separator | |
KR100392925B1 (ko) | 유체에 혼입된 자성입자의 분리방법, 분리시스템 및분리장치 | |
US4432873A (en) | High gradient magnetic separation device | |
US4116829A (en) | Magnetic separation, method and apparatus | |
JP3223450B2 (ja) | 超高磁気流体処理装置 | |
US4110222A (en) | Apparatus for separating magnetizable particles from a fluid | |
US20170128952A1 (en) | Sorting device and sorting method | |
RU2070097C1 (ru) | Способ разделения относительно магнитных минеральных частиц | |
JPH09327695A (ja) | 水質浄化方法とその装置 | |
RO112414B1 (ro) | Dispozitiv de separare magnetica | |
US4729827A (en) | Magnetic separator | |
CA1036981A (en) | Magnetic separation | |
US4244822A (en) | Industrial technique magnetic apparatus | |
JPS607769Y2 (ja) | 磁化可能粒子分離装置 | |
CS199612B2 (en) | Separation method of more magnetic particles from the mixture of more or lets 5agnetic particles and equipment | |
CA1158567A (en) | Removable coil electromagnetic filter | |
Richards et al. | The mechanisms of high gradient magnetic separation of human blood and bone marrow | |
JPH09327635A (ja) | 磁気分離装置 | |
JPH02218447A (ja) | 湿式磁力選別方法 | |
RU18239U1 (ru) | Магнитный сепаратор |