NO883287L - Cefalosporiner. - Google Patents

Cefalosporiner.

Info

Publication number
NO883287L
NO883287L NO883287A NO883287A NO883287L NO 883287 L NO883287 L NO 883287L NO 883287 A NO883287 A NO 883287A NO 883287 A NO883287 A NO 883287A NO 883287 L NO883287 L NO 883287L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
group
carboxy
methyl
toxic salts
amino
Prior art date
Application number
NO883287A
Other languages
English (en)
Other versions
NO883287D0 (no
Inventor
Kazuo Kato
Hidenori Mochizuki
Kimihiro Murakami
Ei Mochida
Original Assignee
Mochoda Pharmaceutical Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP61280019A external-priority patent/JPS63132893A/ja
Application filed by Mochoda Pharmaceutical Co Ltd filed Critical Mochoda Pharmaceutical Co Ltd
Publication of NO883287D0 publication Critical patent/NO883287D0/no
Publication of NO883287L publication Critical patent/NO883287L/no

Links

Landscapes

  • Cephalosporin Compounds (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse omhandler cefalosporinderivater og deres krystallinske form, fremgangsmåter for fremstilling av disse, samt farmasøytiske blandinger inneholdende disse for behandling og/eller forhindring av smittsomme sykdommer.
Utviklingen av cefalosporinderivater har vært bemerkelses-verdig. Enkelte cefalosporinderivater er blitt utviklet som har utmerket antibakteriell aktivitet mot gramnegative bakterier innbefattende Pseudomonas aeruginosa. Imidlertid er den antibakterielle aktivitet av disse cefalosporinderivater relativt dårlig mot grampositive bakterier. Flere cefalosporinantistoffer er blitt brukt for behandling av grampositive bakterieinfeksjoner, og økningen av grampositive bakterier som er motstandsdyktige mot cefalosporin-antistof f er, f.eks. meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA), er blitt godt kjent gjennom årenes løp.
På nevnte bakgrunn har det vært ønskelig å utvikle cefalosporinderivater med en sterk antibakteriell aktivitet mot grampositive bakterier mens de opprettholder en tilstrekkelig antibakteriell aktivitet mot gramnegative bakterier, innbefattende Pseudomonas aeruginosa.
Oppsummering av oppfinnelsen
Et mål for foreliggende oppfinnelse er å fremskaffe nye cefalosporinderivater samt salter, solvater og salter av solvater derav og krystallinske former av disse.
Et annet mål for foreliggende oppfinnelse er å fremskaffe fremgangsmåter for fremstilling av nye cefalosporinderivater samt deres krystallinske form.
Et ytterligere mål for foreliggende oppfinnelse er å fremskaffe blandinger for å forhindre og/eller behandle smittsomme sykdommer, og som omfatter nye cefalosporinderivater som aktive komponenter.
Et ytterligere mål for foreliggende oppfinnelse er å fremskaffe mellomprodukter ved syntesen av cefalosporinderivater samt fremgangsmåter for fremstilling av slike mellomprodukter .
Foreliggende oppfinnelse er basert på utvelgelsen av en triazolopyrimidinring som substituent ved 3-posisjonen til cefemskjelettet og en 2-karboksy-4,5-dihydroksyfenylmetyl-oksyiminoenhet som substituent ved 7-posisjonen av cefemskjelettet .
Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse inneholdende disse substituenter har et bredt antibakterielt spektrum mot gramnegative bakterier, innbefattende Pseudomonas aeruginosa samt grampositive bakterier, innbefattende meticillinresistente Staphylococcus aureus. Disse forbindelser er spesielt anvendelige ved behandling av smittsomme sykdommer.
Trinatriumsaltet av forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse er generelt et amorft, fast stoff og har en utmerket oppløselighet som er sterkt påkrevet for parenteral bruk. Imidlertid er stabiliteten til saltet ikke nødvendig-vis tilstrekkelig for farmasøytisk bruk som bulkmaterialer eller som parenterale preparater. Som et resultat av utstrakte studier for å forbedre stabiliteten til forbindelsene, har nærværende oppfinnere nå funnet at meget rene og stabile krystallinske former av forbindelsene ifølge oppfinnelsen fordelaktig og konsistent kan fremstilles og isoleres.
Detaljert beskriveles av oppfinnelsen
Som et resultat av utstrakt forskning i forbindelse med utvikling av cefalosporinderivater med tilfredsstillende antibakteriell aktivitet mot gramnegative bakterier, innbefattende Pseudomonas aeruginosa, og som også har sterk antibakteriell aktivitet mot grampositive bakterier, har nærværende oppfinnere funnet at cefalosporinderivater representert ved den generelle formel (I) som vist nedenfor, for, tilfredsstiller disse krav og har oppnådd foreliggende oppfinnelse.
Foreliggende oppfinnelse er basert på utvelgelsen av en triazolopyrimidinring som substituenter ved 3-posisjonen av cefemskjelettet og av en en 2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl-metyloksyiminoenhet som substituent ved 7-posisjonen av cefemskj elettet.
Foreliggende oppfinnelse er rettet mot cefalosporinderivater representert ved den generelle formel (I):
samt salter, solvater og salter av solvater derav, hvor R-^ representerer et hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe,R^ og R-* representerer uavhengig av hverandre et hydyrogenatom eller en karboksybeskyttende gruppe, R^ representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe, en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe, R<5>representerer et hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe, en beskyttet karboksygruppe, en karboksymetylgruppe eller en beskyttet karboksymetylgruppe, og bindingen vist ved den buede linjen representerer en binding av antiform eller synform.
Foreliggende oppfinnelse er også rettet mot krystallinske former av et cefalosporinderivat representert ved formelen
(I' ) :
samt salter, solvater, spesielt hydrater, og salter av solvater derav.
Foreliggende oppfinnelse er også rettet mot fremgangsmåter ved fremstilling av ovenfor nevnte cefalosporinderivater og deres krystallinske former. Foreliggende oppfinnelse er ytterligere rettet mot farmasøytiske blandinger for behandling og/eller forhindring av smittsomme sykdommer,karakterisert vedå innbefatte disse cefalosporinderivater som aktive komponenter.
I cefalosporinderivatene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), er det kjent at aminotiazolenheten som substituent ved 7-posisjonen derav oppviser tautomeri som vist nedenfor:
hvor r<1>, r<2>og bindingen vist med en bølget linje har samme betydning som angitt ovenfor. I foreliggende oppfinnelse er
aminotiazolenheten uttrykt som å innbefatte begge isomerer, siden begge generelt er ansett for å være samme substans. Følgelig innbefatter forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), også begge av disse tautomere isomerer.
Forbindelsene representert ved den generelle formel (I) kan danne base eller syreaddisjonssalter. Typiske eksempler på basesalter av forbindelsene representert ved den generelle formel (I), innbefatter farmasøytisk akseptable salter, så som alkalimetallsalter (natriumsalter, kaliumsalter osv.), jordalkalimetallsalter (kalsiumsalter osv.), salter av organiske baser (ammoniumsalter, benzylaminsalter, dietylam-insalter osv.) og salter av aminosyrer (argininsalter, lysinsalter osv.). Disse salter av forbindelsene kan være monosalter, disalter eller trisalter. I tilfelle monosalter eller disalter kan saltene være salter av karboksygruppen ved 2-posisjonen og/eller salter av karboksy- eller sulfogr-uppen inneholdt i substituentene ved 3-posisjonen og/eller salter av karboksygruppen i acylgruppen ved 7-posisjonen av cefemskjelettet.
Typiske eksempler på syreaddisjonssalter av forbindelsene representert av den generelle formel (I), innbefatter farma-søytisk akseptable salter, så som salter av uorganiske syrer (hydroklorider, hydrobromider, sulfater, fosfater osv.), salter av organiske syrer (acetater, sitrater, maleater, tartrater, benzoater, askorbater, etansulfonater, toluen-sulfonater osv.) og salter av aminosyrer (aspartater, gluta-mater osv.). Disse salter av forbindelsene kan være monosalter eller disalter. I tilfelle monosalter kan saltene dannes i aminotiazolringen som substituent ved 7-posisjonen av cefemskjelettet eller i triazolopyrimidinringen som substituent ved 3-posisjonen av cefemskjelettet.
Forbindelsene representert ved den generelle formel (I) kan danne solvater, spesielt maursyresolvater eller hydrater. Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), kan være til stede som en synisomer vist nedenfor: hvor R-<*->og R^ har samme betydning som definert ovenfor, eller som en antiisomer vist nedenfor:
hvor r! og R^ har samme betydning som definert ovenfor, eller som en blanding av disse isomerer. Blant disse er synisomeren spesielt foretrukket, og blandinger i hovedsak bestående av synisomeren er også foretrukket.
I forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), kan de aminobeskyttende grupper være valgt fra acylgrupper, så som formyl, acetyl, kloracetyl, t-butoksykarbonyl, benzyloksykarbonyl osv., eller aralkylgrupper, så som benzyl, difenylmetyl, trifenyl-metyl osv. Trimetylsilylgrupper kan også bli brukt som en aminobeskyttende gruppe. Karboksybeskyttende grupper kan være valgt fra alkylestere, så som metylester, etylester, t-butylester osv., eller aralkylestere, så som benzylester, difenylmetylester, trifenylmetylester osv., eller trialkyl-silylestere, så som trimetylsilylester osv. Uorganiske eller organiske baser kan også bli brukt som karboksybeskyttende grupper. Ved samlet å ta i betraktning forskjellige operasjoner, syntese av således beskyttede produkter samt betingelser for fjerning av beskyttende grupper, er det foretrukket å bruke en trifenylmetylgruppe som aminobeskyttende gruppe og en difenylmetylgruppe som karboksybeskyttende gruppe.
Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), kan bli fremstilt som følger, nemlig:
Fremgangsmåte A
Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved den generelle formel (I), kan bli fremstilt ved å omsette forbindelser representert ved den generelle formel
(II) :
hvorR^, r<4>og R^ har samme betydning som definert ovenfor, med forbindelser representert ved den generelle formel
(III):
hvor R-'-,R^ og bindingen vist ved den bølgede linje har samme betydning som definert ovenfor, og R^ og R^ er like
eller forskjellige og representerer, uavhengig av hverandre, et hydrogenatom eller en hydroksybeskyttende gruppe, eller representerer sammen en isopropylidengruppe.
Om nødvendig og ønsket kan forbindelsene representert ved den generelle formel (II), omsettes til rekative derivater ved aminogruppen derav.
Forbindelsene representert ved den generelle formel (II), kan omsettes med forbindelsene representert ved den generelle formel (III) ved å bruke egnede kondenseringsmidler, så som N,N'-dicykloheksylkarbodiimid, N-etyl-5-fenylisoksaz-olium-3'-sulfonat osv. Alternativt kan forbindelsene representert ved den generelle formel (III), omsettes til passende reaktive derivater før reaksjonen med forbindelsene representert ved den generelle formel (II). Passende reaktive derivater kan f.eks. være syrehalider (syreklorider osv.), azider, syreanhydrider, spesielt blandet syreanhydrid med sterke baser, aktive estere (N-hydroksysuccinimidester osv.), eller aktive amider (imidazolid, triazolid osv.).
Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (II) og forbindelsene representert ved den generelle formel (III), kan utføres generelt i et inert organisk oppløsningsmiddel, så som dioksan, tetrahydrofuran, acetonitril, kloroform, metylenklorid, etylacetat, dimetylformamid osv., om nødvendig og ønsket i nærvær av avsuringsmidler. Reaksjonen kan også utføres i en vandig oppløsning, fortrinnsvis i nærvær av avsuringsmidler. Som avsuringsmidler kan trietylamin, dietylanilin o.l. bli brukt i det organiske oppløsningsmiddelsystem, og vandige alkaliforbin-delser, spesielt natriumhydroksyd, natriumhydrogenkarbonat, kaliumkarbonat o.l., kan bli brukt i det vandige system.
Reaksjonen kan utføres ved temperaturer som ligger i området fra ca. +30°C til romtemperatur og fortrinnsvis fra -s-10°C til 10°C. Under betingelsene beskrevet ovenfor, opprettholdes bindingen representert ved en bølget linje i den gene-
reile formel (III).
Forbindelsene representert ved den generelle formel (II), brukt i fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse, kan bli fremstilt ved metodene beskrevet i japansk patent Kokai 142987 (1985). Forbindelsene representert ved den generelle formel (III), kan generelt fremstilles ved metodene D, E og F beskrevet nedenfor.
Om nødvendig og ønsket kan de beskyttende grupper bli fjernet fra således erholdte cefalosporinderivater representert ved den generelle formel (I).
Fremgangsmåte B
Forbindelsene representert ved den generelle formel (I), kan fremstilles ved å omsette forbindelser representert ved den generelle formel (IV): hvor r<1>,R<3>,R<4>, r<5>og bindingen vist med en bølget linje har samme betydning som definert ovenfor, med forbindelser representert ved den generelle formel (V):
hvorR<2>,R<6>ogR<7>har samme betydning som definert ovenfor, og X representerer et halogenatom eller en hydroksygruppe. Når forbindelsene representert ved den generelle formel (V) er alkoholer, kan de enten omsettes direkte med forbindelsene representert ved den generelle formel (IV), ved til-
stedeværelse av passende kondenseringsmidler, så som trifenylfosfin eller dietylazodikarboksylat, eller omsettes til passende reaktive derivater, så som tosylat, og så omsettes med forbindelsene representert ved den generelle formel (IV). Imidlertid - med hensyn til reaktiviteten og anvendeligheten - er halider foretrukket for forbindelsene representert ved den generelle formel (V) for å omsettes med forbindelsene representert ved den generelle formel (IV).
Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (IV) og forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan utføres i et inert organisk opp-løsningsmiddel, så som dioksan, tetrahydrofuran, acetonitril, kloroform, metylenklorid, etylacetat, dimetylformamid osv. eller blandinger derav, eller om nødvendig og ønsket i vann eller en blanding av vann og organiske opp-løsningsmidler, fortrinnsvis i nærvær av avsuringsmidler. Som avsuringsmidler kan trietylamin, dietylanilin o.l. bli brukt i organiske oppløsningsmidler, og vandige alkali-forbindelser, fortrinnsvis natriumhydroksyd, natriumhydrogenkarbonat, kaliumkarbonat o.l., kan bli brukt i vandige oppløsningsmidler.
Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (IV) og forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan utføres ved temperaturer i området fra ca. -s-30°C til romtemperatur og fortrinnsvis fra -J-10°C til 10°C. Under betingelsene beskrevet ovenfor, opprettholdes bindingen representert ved en bølget linje i den generelle formel (IV).
Forbindelsene representert ved den generelle formel (IV), kan fremstilles ved metoden beskrevet i japansk ansøkning 249193 (1984).
Forbindelsene representert ved den generelle formel (V), i tilfelle med halidform, kan fremstilles fra 4-metylkatechol ved den følgende fremgangsmåte; for det første beskyttelse av hydroksygruppene, derpå halogenering av 5-posisjonen på vanlig måte, derpå erstatning av halogenatomet med en karboksylgruppe, så beskyttelse av karboksylgruppen ved esterifisering og endelig halogenering av benzylenden ved vanlig metode. Derpå, om nødvendig og ønsket kan de resulterende halider hydrolyseres for å gi hydroksyformen av forbindelsene representert ved den generelle formel (V).
Om nødvendig og ønsket kan beskyttelsesgrupper fjernes fra således erholdte cefalosporinderivater, representert ved den generelle formel (I).
Fremgangsmåte C
Forbindelsene representert ved den generelle formel (I), kan fremstilles ved å omsette forbindelser representert ved den generelle formel (VI): hvorR<1>,R<2>,R<3>, R**, r<7>og bindingen vist med en buet linje har samme betydning som definert ovenfor, og Y representerer en acetoksygruppe eller et halogenatom, med forbindelser representert ved den generelle formel (VII):
hvorR<4>og R^ har samme betydning som definert ovenfor.
Reaksjonen kan utføres ved å omsette forbindelsene representert ved den generelle formel (VI) med forbindelsene representert ved den generelle formel (VII) i et organisk oppløsningsmiddel, så som alkoholer, dimetylformamid, acetonitril osv. eller blandinger derav, eller i et vandig system. Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (IV) og forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan utføres i et organisk oppløs-ningsmiddel, fortrinnsvis i nærvær av en Lewis-syre, så som bortrifluorid-eterkompleks o.l. eller i et vandig system i nærvær av en passende mengde vandig alkali, så som natriumhydrogenkarbonat eller kaliumkarbonat, fortrinnsvis i en bufferoppløsning ved en pH i området fra 6,0 til 7,8, ved temperaturer i området fra ca. 40°C til ca. 80°C, fortrinnsvis ved fra 55 til 65°C. Under betingelsene beskrevet ovenfor, opprettholdes bindingen representert ved en buet linje i den generelle formel (VI). Forbindelsene representert ved den generelle formel (VI), kan fremstilles fra forbindelsene representert ved den generelle formel (III) og kjente 7-aminocefalosporansyrer eller derivater derav ved konvensjo-nelle kondensasjonsreaksjoner. Forbindelsene representert ved den generelle formel (VII), kan fremstilles ved metoden beskrevet i japansk patent Kokai 142987 (1985).
Om nøvendig og ønsket kan de beskyttende grupper bli fjernet fra således erholdte cefalosporinderivater, representert ved den generelle formel (I).
Forbindelsene representert ved den generelle formel (III): hvorR<1>,R<2>,R<6>,R<7>og bindingen vist med en buet linje har samme betydning som definert ovenfor, kan passende bli fremstilt fra forbindelsene representert ved den generelle formel (VIII): hvor R<1>,R<2>og bindingen vist med en krum linje har samme betydning som definert ovenfor, og R<8>representerer et hydrogenatom eller en karboksybeskyttende gruppe.
Forbindelsene representert ved den generelle formel (VIII), kan generelt fremstilles ved metodene beskrevet nedenfor.
Fremgangsmåte D
Forbindelsene representert ved den generelle formel (VIII), kan fremstilles ved å omsette de kjente forbindelser representert ved den generelle formel (IX):
hvorR<1>,R<8>og bindingen vist med en krum linje har samme betydning som definert ovenfor, med forbindelsene representert ved den generelle formel (V): hvor R<2>og X har samme betydning som definert ovenfor. Når forbindelsene representert ved den generelle formel (V) er alkoholer, kan de enten omsettes direkte med forbindelsene representert ved den generelle formel (IX), i nærvær av passende kondenseringsmidler, så som trifenylfosfin eller etylazodikarboksylat, eller omsettes til passende reaktive derivater, så som tosylat, og derpå omsettes med forbindelsene representert ved den generelle formel (IX). Imidlertid - med hensyn til reaktivitet og anvendelighet - er halider foretrukket for forbindelsene representert ved den generelle formel (V) og blir omsatt med forbindelsene representert ved den generelle formel (IX).
Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (IX) og forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan utføres i et inert organisk opp-løsningsmiddel, så som dioksan, tetrahydrofuran, acetonitril, kloroform, metylenklorid, etylacetat, dimetylformamid osv. eller blandinger derav, eller om nødvendig og ønsket i vann eller blandinger av vann og organiske opp-løsningsmidler, fortrinnsvis i nærvær av avsuringsmidler. Som avsuringsmidler kan trietylamin, dietylanilin o.l. bli brukt i organiske oppløsningsmidler, og vandige alkali-forbindelser, fortrinnsvis natriumhydroksyd, natriumhydrogenkarbonat, kaliumkarbonat o.l., kan bli brukt i vandige oppløsningsmidler.
Reaksjonen mellom forbindelsene representert ved den generelle formel (IX) og forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan utføres ved temperaturer i området fra ca. +30°C til romtemperatur og fortrinnsvis fra -MO°C til 10°C. Under betingelsene beskrevet ovenfor, opprettholdes bindingen representert ved en krum linje i den generelle formel (IX).
Forbindelsene representert ved den generelle formel (V), kan fremstilles fra 2,2,6-trimetylbenzodioksol ved metoden beskrevet ovenfor for forbindelsene representert ved den generelle formel (V).
Om nødvendig og ønsket kan beskyttelsesgruppene bli fjernet fra således erholdte forbindelser, representert ved den generelle formel (VIII).
Fremgangsmåte E
Forbindelsene representert ved den generelle formel (VIII), kan fremstilles ved å omsette de kjente forbindelser representert ved den generelle formel (X): hvor r! og R<8>har samme betydning som definert ovenfor, med forbindelser representert ved den generelle formel (XI):
hvor R<2>har samme betydning som definert ovenfor, i et organisk oppløsningsmiddel, så som metanol, etanol, dioksan, tetrahydrofuran, metylenklorid og etylacetat, og om nødven-dig og ønsket i nærvær av dehydreringsmidler, så som mole-kylsikt, ved temperaturer i området fra ca. -s-30°C til ca. 100°C, fortrinnsvis fra -M0°C til 30°C.
Forbindelsene representert ved den generelle formel (XI), kan fremstilles fra en halidform av ovenfor nevnte forbindelser representert ved den generelle formel (V) ved ftalimidoksylering fulgt av deftaloylering, hvorav begge reaksjoner kan utføres ved vanlige metoder.
Om nødvendig og ønsket kan beskyttelsesgruppene bli fjernet fra således erholdte forbindelser, representert ved den generelle formel (VIII).
Fremgangsmåte F
Forbindelsene representert ved den generelle formel (VIII) kan fremstilles ved å omsette de kjente forbindelser representert ved den generelle formel (XII):
hvor R<9>representerer et hydrogenatom eller en karboksybeskyttende gruppe, og Z representerer et halogenatom, med forbindelsene representert ved den generelle formel (V): hvor R<2>og X har samme betydning som definert ovenfor, ved metoden som er lik ovenfor nevnte fremgangsmåte D, og derpå ved å kondensere produktet med tioureaderivatene representert ved den generelle formel (XIII):
hvor r<1>har samme betydning som definert ovenfor. Under betingelsene beskrevet ovenfor, opprettholdes bindingen representert ved en bølget linje i den generelle formel (XII). Med hensyn til reaktivitet og anvendelighet er det ønskelig å reagere en alkoholform av forbindelsene representert ved den generelle formel (V) med forbindelsene representert ved den generelle formel (XII).
I foreliggende fremgangsmåte kan kondensasjonen med tioureaderivatene utføres i et organisk oppløsningsmiddel, så som metanol, etanol, dioksan, tetrahydrofuran, metylenklorid og etylacetat eller blandinger derav, og fortrinnsvis i nærvær av et avsuringsmiddel, så som trietylamin, dietylanilin, natriumhydrogenkarbonat og kaliumkarbonat ved temperaturer i området fra ca. -s-30°Ctil ca. 100°C, foretrukket fra +10°C til 30°C.
Om nødvendig og ønsket kan de beskyttende grupper bli fjernet fra således erholdte forbindelser, representert ved den generelle formel (VIII).
Trinatriumsaltet av forbindelsen ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved formelen (I'), er generelt et amorft, fast stoff. Saltet har en utmerket oppløselighet som er meget påkrevet for parenteral bruk, men stabiliteten til saltet er ikke nødvendigvis tilstrekkelig for farma-søytisk bruk som bulkmaterialer eller som parenterale preparater. Som et resultat av utstrakte studier for å forbedre stabiliteten til forbindelsen, har nærværende oppfinnere nå funnet at svært rene krystallinske forbindelser ifølge foreliggende oppfinnelse, representert ved formelen (I'), (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-di-hydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre, fordelaktig og konsistent kan fremstilles og isoleres. Spesielt har nærværende oppfinnere fremstilt og isolert krystallinsk, hydrert (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy- 4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre. Denne nye krystallinske, hydrerte forbindelse er overlegen, ikke bare ved sin krystallinitet og økte renhet, men erhol-des også i høyt utbytte og har økt stabilitet ved lagring. Disse egenskaper til det krystallinske materiale gir det spesiell verdi ved farmasøytisk bruk.
Det ovenfor nevnte hydrerte, krystallinske materiale blekarakterisert vedsitt infrarøde spektrum og for røntgen-strålepulverdiffraksjonsmønstret.
IR-spektrum (Nujol): V maks 3600-2200, 3275, 1769, 1652, 1596, 1542, 1521, 1519, 1307, 1272, 1190, 1160, 1103, 1064, 1026, 964, 901, 854, 795, 770 cm"<1>.
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Den krystallinske, hydrerte forbindelse representert ved formel (I'), kan passende fremstilles fra en oppløsning av et solvat eller et salt av nevnte forbindelse. Således - i henhold til en ytterligere utførelsesform av oppfinnelsen - er det fremskaffet en fremgangsmåte for å fremstille krystallinsk, hydrert (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)-tio-metyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre ved å justere pH til et solvat (eddiksyre-solvat, maursyresolvat osv.), et syreaddisjonssalt (trifluoreddiksyresalt osv.) eller et basesalt (trinatriumsalt osv.) av nevnte syre i et passende vandig medium til en pH i området på fra 1,0 til 4,0, fortrinnsvis fra 1,5 til 2,5, og ved en temperatur i området fra -s-40°C til 80°C, fortrinnsvis fra 15°C til 50°C. Justeringen av pH kan utføres ved å bruke en uorganisk syre, så som saltsyre, svovelsyre eller fosforsyre eller en blanding derav. Om nødvendig og ønsket kan krystallisering utføres ved å bruke en kjernekrystall, og rekrystallisering kan utføres i et passende surt oppløs-ningsmiddel på vanlig måte. Oppløsningsmidlet kan inneholde vann, lavere alifatiske alkoholer, så som metanol, etanol, isopropanol, vandige karbonsyrer, lavere alifatiske kar-boksylsyrer, så som maursyre, eddiksyre, organiske amider, så som N,N-dimetylformamid, N,N-dimetylacetamid, N-metyl-pyrrolidon, etere, så som monoglym, diglym, tetrahydrofuran eller en blanding derav.Blandede oppløsningsmidler, så som 50 % aceton-vann eller 30 % metanol-vann, kan også bli brukt. Ikke-toksiske salter ved karboksylgruppene av forbindelsene representert ved formel (I')/kan innbefatte uorganiske salter, så som alkalimetallsalter (natriumsalter, kaliumsalter osv.), jordalkalimetallsalter (kalsiumsalter osv.), aminosyresalter (lysinsalter, argininsalter osv.) og organiske basesalter (prokainsalter, fenyletylbenzylamin-salter, dibenzyletylendiaminsalter, dietanolaminsalter, N-metylglukosaminsalter osv.), mest foretrukket natriumsalter. Andre ikke-toksiske salter kan innbefatte syreaddisjonssalter dannet med f.eks. saltsyre, hydrobromsyre, svovelsyre, salpetersyre, maursyre og trifluoreddiksyre.
Ved fremstillingen av krystallinsk, hydrert form av forbindelsene representert ved formel (I'), (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)-metyl]-oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]-okt-2-en-2-karboksylsyre, er dets maursyresolvat spesielt foretrukket som utgangsmateriale. Maursyresolvatet i seg selv kan også krystalliseres, og det krystalliserte solvat, så vel som fremgangsmåten for fremstilling av nevnte krystalliserte solvat, er også innbefattet i foreliggende oppfinnelse.
Det krystalliserte maursyresolvat av forbindelsen representert ved formel (I'), blekarakterisert vedsitt infrarøde spektrum (og for røntgenstrålepulverdiffraksjonsmønstret).
IR spektrum (Nujol): Vmaks 3600-2200, 3269, 1770, 1654, 1596, 1517, 1509, 1303, 1188, 1159, 1101, 1061, 1025, 962, 904, 853, 794, 770 cm"<1>.
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Krystallinsk maursyresolvat av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksy-imino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]-pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]-okt-2-en-2-karboksylsyre kan generelt fremstilles fra dets amorfe basesalter, så som trinatriumsalter eller fra syreaddisjonssalter, så som saltsyresalter eller trifluoreddik-syresalter. Således kan tilsvarende cefalosporinderivater eller dets salter effektivt krystalliseres fra maursyre ved en temperatur i området fra 0°C til 60°C, fortrinnsvis fra 15°C til 50°C, og om nødvendig og ønsket ved å bruke syrer, så som saltsyre. Krystalliseringen kan også lettes ved å tilsette vann til oppløsningen eller ved bruk av kjernekrystaller.
Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse viser en kraftig antibakteriell aktivitet mot et bredt område av bakterier, innbefattende grampositive og gramnegative bakterier, spesielt mot meticillinresistente Staphylococcus aureus og Pseudomonas aeruginosa, og er meget anvendelige som terapeutiske midler mot smittsomme sykdommer.
For å vise anvendeligheten av forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse, er data angående antibakteriell aktivitet til en representativ forbindelse (referert til som forbindelse 1) vist nedenfor. En forbindelse beskrevet i en annen oppfinnelse av nærværende oppfinnere, japansk ansøkning 147359 (1985), er brukt som en sammenligningsforbindelse.
Forbindelse 1: (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksy-imino]-acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Sammenlignings-
forbindelse: (6R,7R) -7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[ ( 4-acetoxy-2-karboksy-5-hydroksyfenyl)metyl]-oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre.
Eksperimentelt eksempel 1
Antibakteriell aktivitet in vitro ble bestemt i samsvar med agarplate-fortynningsmetoden.
En platinaløkke, hver med forsøksbakterier (10^ celler/ml), dyrket i Mueller Hinton-buljong, ble inokulert på Mueller Hinton agarplater som inneholdt forsøksforbindelser ved forskjellige konsentrasjoner. Etter dyrking ved 37°C i 20 timer ble minimal inhiberende konsentrasjon (MIC ug/ml) bestemt.
Som vist i tabellene l-a og 1-b, var forbindelse 1 omtrent like virksom som referanseforbindelsen mot bakteriestammene, bortsett fra Pseudomonas aeruginosa, mot hvilken forbindelse 1 var mer en 10 ganger så virksom som referanseforbindelsen og Ceftazidim.
Eksperimentelt eksempel 2
Beskytteljesegenskap mot systemisk infeksjon ble bestemt som følger. En vandig suspensjon av forsøksbakterier ble inji-sert intraperitonealt i ti 4-ukers gamle ICR-mus. En time etter infeksjonen ble forsøksforbindelsene tilført intra-venøst. Antallet overlevende mus ble talt opp 1 uke etter injeksjonen for å bestemme dosen, hvor 50 % av forsøksdyrene var levende (ED50: m<g>/k<g>).
Som vist i tabellene 2-a og 2-b, var forbindelse 1 tydelig mer virksom enn referanseforbindelsen til å beskytte dyrene fra eksperimentell infeksjon og var spesielt mer en 10 ganger så virksom som referanseforbindelsen mot infeksjoner med Klebsiella pneumoniae og Pseudomonas aeruginosa.
Nedenfor er LD50til representative eksempler av forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse vist i tabell 3, hvor LD50ble bestemt i henhold til probitmetoden.
Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse er aktive mot mikroorganismer, så som grampositive aerobiske bakterier, så som Staphylococcus aureus, streptococci osv., gramnegative aerobiske bakterier, så som Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Proteus morganii, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Citrobacter, Entero-bacter, Flavobacter osv., og er anvendelige for behandling av infeksjonssykdommer forårsaket av disse mikroorganismer. Forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse viser en terapeutisk virkning mot Pseudomonas aeruginosa-infeksjoner som er mer virksom enn dem til tidligere kjente (3-laktam-antibiotika, og disse forbindelser er antatt å være meget trygge. Følgelig er det ventet at forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse er ekstremt anvendelige mot Pseudomonas-infeksj oner.
Cefalosporinderivatene fremskaffet ved foreliggende oppfinnelse, kan anvendes som farmasøytiske forbindelser, f.eks. i form av farmasøytiske blandinger inneholdende cefalosporinderivater sammen med passende farmasøytisk akseptable bærermidler. Den farmasøytiske blanding kan ha fast form, så som tabletter, kapsler osv. eller en flytende form, så som injeksjoner osv. Blandingene kan steriliseres og kan inneholde hjelpestoffer, generelt anvendt i farma-søytisk teknikk, så som natriumhydrogenkarbonat, sitronsyre, propylenglykol, Tween 80 osv.
Videre er det også foretrukket å bruke forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse etter at de er blitt dannet til frysetørkede produkter eller pulvere, fulgt av oppløsning av disse i et vanlig oppløsningsmiddel, f.eks. vann eller fysiologisk saltvann før bruk. Forbindelsene kan bli brukt oralt eller parenteralt. Mens doser varierer, avhengig av alder og tilstand til pasienten, tilstanden og typen sykdom osv., kan fra ca. 0,01 til ca. 10 g, fortrinnsvis fra ca. 0,1 til ca. 5 g, bli brukt som en daglig dose for en voksen. Parenteral tilførsel av forbindelsene fremskaffet ifølge foreliggende oppfinnelse, er spesielt foretrukket.
Nedenfor vil foreliggende oppfinnelse bli beskrevet under referanse til eksemplene nedenfor, men er ikke betraktet å være begrenset til disse.
Eksempel 1
Fremstilling av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre ( forbindelse 1)
Trinn 1
Fremstilling av 5- bromo- 2, 2, 6- trimetylbenzodioksol
Til en oppløsning av 2,2,5-benzodioksol (21 g) i diklormetan (160 ml) ble det tilsatt pyridin (12,1 ml), fulgt av dråpevis tilsetning av en oppløsning av brom (7,5 ml) under is-avkjøling, og oppløsningen ble omrørt ved romtemperatur i 1 time. Etter fjerning av oppløsningsmidlet under redusert trykk ble residuet ekstrahert med eter (200 ml). Oppløs-ningen ble vasket tre ganger med vann (100 ml hver gang), to ganger med en vandig oppløsning av sitronsyre (1 N, 100 ml hver gang), én gang med en mettet, vandig oppløsning av natriumhydrogenkarbonat (100 ml) og én gang med saltlake (100 ml). Den vaskede oppløsning ble tørket over vanfritt natriumsulfat. Den tørkede oppløsning ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble opprenset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 28,4 g av den ønskede forbindelse .
IR (KBr, cm-<1>): 1493, 1379, 1251, 1241, 1216, 856.
NMR (CDC13, ppm): 6,9 (1H, s), 6,6 (1H, s), 2,3 (3H, s),
1,7 (6 H, s).
Trinn 2
Fremstilling av 2, 2, 6- trimetylbenzodioksol- 5- karboksylsyre Til en suspensjon av magnesiumpulver (9,64 g) i tørr eter (17 ml) ble det sakte tilsatt en oppløsning av produktet fra trinn 1 (28 g) og etylbromid (24,8 g) i tørr eter (114 ml). Tilsetning av ca. 4 ml av oppløsningen var tilstrekkelig for å forårsake spontan tilbakeløpskoking, og den gjenværende del ble tilsatt dråpevis over en periode på 1,5 time for å opprettholde den spontane tilbakeløpskoking. Etter avslut- ning av den dråpevise tilsetning ble reaksjonsblandingen kokt under tilbakeløp i ytterligere 30 min. og derpå avkjølt til romtemperatur og helt over knuste stykker av tørris. Omrøring ble fortsatt inntil alle stykker av tørris var borte. Den resulterende oppløsning ble surgjort med vandig saltsyre (20 %, 92 ml) under isavkjøling og ekstrahert to ganger med eter (100 ml hver gang). Eteroppløsningen ble vasket fire ganger med vann (50 ml hver gang) og derpå ekstrahert fem ganger med isavkjølt, vandig natriumhydroksyd-oppløsning (konsentrasjon 10 %, 50 ml hver gang). Ekstraktet ble surgjort med 20 % saltsyre under isavkjøling og omrøring til pH 2, og de utfelte krystaller ble separert ved filtrering. Krystallene således erholdt, ble vasket, tørket og rekrystallisert med eter-heksan (1:4) for å gi 10,8 g av den ønskede forbindelse.
IR (KBr, cm"<1>): 3000, 1682, 1498, 1259, 1210, 982.
NMR (CDC13, ppm): 7,5 (1H, s), 6,6 (1H, s), 2,6 (3H, s),
1,7 (6 H, s).
Trinn 3
Fremstilling av t- butyl- 2, 2, 6- trimetylbenzodioksol- 5-karboksylat
Til en suspensjon av produktet erholdt i trinn 2 (10,6 g) i benzen (50 ml) ble det tilsatt tionylklorid (15,5 ml) og N,N-dimetylformamid (2 dråper), og blandingen ble oppvarmet til 60°C i 30 min. Oppløsningsmidlet ble fjernet under redusert trykk, og residuet ble oppløst i metylenklorid (50 ml). Oppløsningen ble så tilsatt dråpevis til en is-avkjølt blanding av t-butanol (37,6 g) og pyridin (24,6 ml), og blandingen ble omrørt ved romtemperatur i 7 timer. Etter fjerning av oppløsnigsmidlet under redusert trykk ble eter (200 ml) tilsatt residuet. Eteroppløsningen ble vasket to ganger med vann (80 ml hver gang), to ganger med vandig saltsyre (IN, 80 ml hver gang), én gang med en mettet, vandig oppløsning av natriumhydrogenkarbonat (80 ml) og én gang med saltlake, og den vaskede oppløsning ble tørket over vannfritt natriumsulfat. Den tørkede oppløsning ble konsen trert under redusert trykk, og residuet ble renset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 11,2 g av den ønskede forbindelse.
IR (KBr, cm-<1>): 2979, 1713, 1498, 1375, 1253, 1165.
NMR (CDC13, ppm): 7,3 (1H, s), 6,6 (1H, s), 2,5 (3H, s),
1,7 (6 H, s), 1,6 (9 H, s).
Trinn 4
Fremstilling av t- butyl- 6- bromometyl- 2, 2- dimetylbenzo-dioksol- 5- karboksylat
Til en oppløsning av produktet erholdt i trinn 3 (11,2 g) i karbontetraklorid (60 ml) ble det tilsatt N-bromosuccinimid (7,6 g) og benzoylperoksyd (30 mg), og blandingen ble kokt under tilbakeløp i 40 min. Reaksjonsblandingen ble så avkjølt til romtemperatur, og uoppløselig materiale ble fjernet ved filtrering. Filtratet ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble opprenset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 11,5 g av denønskede forbindelse .
IR (KBr, cm-<1>): 2980, 1689, 1510, 1287, 1157.
NMR (CDCI3, ppm): 7,3 (1H, s), 6,8 (1H, s), 4,9 (2H, s),
1,7 (6 H, s), 1,6 (9 H, s).
Trinn 5
Fremstilling av t- butyl- 2, 2- dimetyl- 6-( N- ftaloyloksymetyl)-benzodioksol- 5- karboksylat
Til en oppløsning av produktet erholdt i trinn 4 (11,5 g) i acetonitril (108 ml) ble det tilsatt dråpevis en oppløsning av N-hydroksyftalimid (5,5 g) og trietylamin (4,7 ml) i acetonitril (32 ml) ved romtemperatur, og blandingen ble om-rørt i 4 timer. Reaksjonsblandingen ble helt opp i isvann og ekstrahert to ganger med etylacetat (400 ml hver gang). Det organiske lag ble vasket to ganger med en vandig opp-løsning av sitronsyre (1 N, 200 ml hver gang), fire ganger med en mettet, vandig oppløsning av natriumhydrogenkarbonat (200 ml hver gang) og to ganger med saltlake (200 ml). Den vaskede oppløsning ble tørket over vannfritt natriumsulfat. Den tørkede oppløsning ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble renset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 11,2 g av denønskede forbindelse.
IR (KBr, cm-<1>): 2990, 1735, 1499, 1264, 1162, 981, 701. NMR (CDC13, ppm): 7,8 (4H, m), 7,3 (1H, s), 7,2 (1H, s),
5,6 (2 H, s), 1,7 (6H, s), 1,5 (9 H, s).
Trinn 6
Fremstilling av t- butyl- 6- aminooksymetyl- 2, 2- dimetylbenzo-dioksol- 5- karboksylat
Til en oppløsning av produktet erholdt i trinn 5 (11,1 g) i metylenklorid (180 ml), og oppløsningen ble avkjølt til -5-30°C. Til den kalde oppløsning ble det tilsatt en oppløs-ning av metylhydrazin (1,4 ml) i metylenklorid (20 ml), og blandingen ble omrørt i 1 time med isavkjøling. Metylhydrazin (0,3 ml) ble igjen tilsatt til blandingen, og omrøring ble fortsatt i 30 min. Uoppløselig materiale ble filtrert av, og filtratet ble konsentrert under redusert trykk. Residuet ble renset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 7,6 g av denønskede forbindelse.
IR (KBr, cm-<1>): 3530, 2990, 1703, 1498, 1252, 1160. NMR (CDCI3, ppm): 7,3 (1 H, s), 6,9 (1 H, s), 5,7-4,8 (2 H,
bs), 5,3 (2 H, s), 1,7 (6H, s), 1,6 (9 H, s) .
Trinn 7
Fremstilling av 2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(5-t-butoksykarbonyl-2,2-dimetylbenzodioksol-6-yl)metyl]oksyimino]-eddiksyre
Til en oppløsning av produktet erholdt i trinn 6 (7,6 g) i N,N-dimetylformamid (35 ml) ble det tilsatt (2-aminotiazol-4-yl)glyoksylsyre (4,4 g), og blandingen ble omrørt ved romtemperatur i 30 min. Reaksjonsblandingen ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble oppløst i etylacetat (200 ml). Oppløsningen ble vasket fire ganger med vann
(80 ml hver gang) og én gang med saltlake (80 ml) og tørket over vannfritt natriumsulfat. Den tørkede oppløsning ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble rekrystallisert med eter-heksan, (1:1) for å gi 10,2 g av den ønskede forbindelse som krystaller.
IR (KBr, cm"<1>): 2290, 1702, 1617, 1498, 1261.
NMR (DMSO-d6, ppm): 7,24 (1 H, s), 7,2 (2 H, bs), 6,94 (1 H,
s), 6,86 (1 H, s), 5,4 (2 H, s), 1,7 (6H, s), 1,5 (9 H, s).
Trinn 8
Fremstilling av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(5-t-butoksykarbonyl-2,2-dimetylbenzodioksol-6-yl)metyl]oksy-imino]acetamido]-3-[(2-difenylmetyloksykarbonyl-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4, 2, 0] okt- 2- en- 2- karboksylsyre- difenylmetylester Til en oppløsning av produktet erholdt i trinn 7 (3,0 g) og (6R,7R)-7-amino-3-[(2-difenylmetyloksykarbonyl-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre-difenylmetylester (5,0 g) i metylenklorid (120 ml) ble det tilsatt N,N-di-cykloheksylkarbodiimid (1,7 g), og blandingen ble omrørt i 12 timer ved romtemperatur. Reaksjonsblandingen ble så konsentrert under redusert trykk, og residuet ble oppløst i aceton (50 ml), og uløselig materiale ble filtrert av. Filtratet ble renset ved silikagel kolonnekromatografi for å gi 5,4 g av denønskede forbindelse.
IR (KBr, cm"<1>): 1791, 1700, 1498, 1377, 1223.
NMR (DMSO-d6, ppm): 9,8 (1 H, d, J = 8 Hz), 7,6-7,1 (25 H,
m), 7,0 (1 H, s), 6,96 (1 H, s), 6,8
(1 H, s), 5,9 (1 H, dd, J = 8,5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,3 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3
(2 H, s), 3,7 (2 H, ABq), 2,6 (3 H, s), 1,6 (6H, s), 1,5 (9 H, s).
Trinn 9
Fremstilling av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[ ( 2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] - 3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[l,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4 ,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Til en suspensjon av produktet fra trinn 8 (5,4 g) i diklor-etan (3,5 ml) ble det tilsatt anisol (3,5 g). Til blandingen ble det tilsatt trifluoreddiksyre (14 ml) under isavkjøling, og den resulterende blanding ble omrørt ved romtemperatur i 6 timer. Reaksjonsblandingen ble så helt opp i eter (300 ml). De utfelte krystaller ble suspendert i vann (45 ml), og pH til suspensjonen ble justert til 8,2 med natriumhydrogenkarbonat. Den resulterende oppløsning ble påført en Diaion HP-20-kolonne og eluert med vann. Frak-sjoner som inneholdt den ønskede forbindelse, ble samlet opp og konsentrert under redusert trykk. Residuet ble rekrystallisert ved å helle dette opp i etanol (70 ml) for å gi 1,6 g av de rensede krystaller.
IR (KBr, cm"<1>): 1762, 1598, 1515, 1376, 1314.
NMR (D20, ppm): 7,2 (1 H, s), 7,1 (1 H, s), 7,0 (2 H, s),
5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5
(2 H, ABq), 2,6 (3H, s).
Eksempel 2
Fremstilling av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfeny1)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Trinn 1
Fremstilling av etyl-2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(5-t-butoksykarbonyl-2,2-dimetylbenzodioksol-6-yl)metyl]oksy-imino] acetat
Til en oppløsning av etyl-2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-(Z-hyd- roksyimino)acetat (lg) i tørr dimetylformamid (10 ml) ble det tilsatt 60 % vandig oppløsning av natriumhydrid (200 mg) under isavkjøling, og blandingen ble omrørt i 15 min. Til
blandingen ble det tilsatt dråpevis en oppløsning av produktet erholdt i eksempel 1, trinn 4 (1,9 g) i dimetylformamid (10 ml). Blandingen ble omrørt under isavkjøling i 1,5 time. Reaksjonsblandingen ble så helt opp i en isavkjølt blanding av konsentrert saltsyre og etylacetat (200 ml hver gang) og omrørt grundig. Det organiske lag ble separert og vasket én gang med mettet, vandig oppløsning av natriumhydrogenkarbonat (100 ml) og to ganger med saltlake (100 ml). Den vaskede oppløsning ble tørket over vannfritt natriumsulfat. Den tørkede oppløsning ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble rekrystallisert med heksan (50 ml) for å gi 1,85 g av den ønskede forbindelse.
NMR (CDC13, ppm): 7,3 (1H, s), 6,9 (1H, s), 6,7 (1H, s),
5,7 (2 H, bs), 5,6 (2 H, s), 4,4 (2 H, q, J = 7 Hz), 1,7 (6 H, s), 1,6 (9 H, s), 1,4 (3 H, t, J = 7 Hz).
Trinn 2
Fremstilling av 2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(5-t-butoksykarbonyl-2,2-dimetylbenzodioksol-6-yl)metyl]oksyimino]eddiksyre
Til en suspensjon av produktet fra trinn 1 (lg) i etanol ble det tilsatt en vandig oppløsning av natriumhydroksyd (konsentrasjon 2 N, 2,1 ml), og blandingen ble omrørt i 2 timer ved romtemperatur og så i 1 time ved 63°C. Reaksjonsblandingen konsentrert under redusert trykk, og vann (20 ml) ble tilsatt til residuet. Blandingen ble surgjort med vandig saltsyre (1 N) til pH 3 og ekstrahert med etylacetat (50 ml). Ekstraktet ble vasket to ganger med saltlake (30 ml hver gang) og tørket over vannfritt natrium-sulf at. Den tørkede oppløsning ble konsentrert under redusert trykk, og residuet ble rekrystallisert med eter-heksan (1:1, 30 ml) for å gi 870 mg av denønskede forbindelse som krystaller.
IR (KBr, cm-<1>): 2290, 1617, 1498, 1261.
NMR (DMSO-d6, ppm): 7,24 (1 H, s), 7,2 (2 H, bs), 6,94 (1 H,
s), 6,86, 5,4 (2 H, s), 1,7 (6 H, s), 1,5 (9 H, s).
Disse data er i fullstendig overensstemmelse med dem i trinn 7 i eksempel 1.
Trinn 3
Fremstilling av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyf enyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4 ,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Tittelforbindelsen angitt ovenfor ble fremstilt fra produktet i trinn 2, ifølge fremgangsmåtene i trinnene 8 og 9 i eksempel 1.
IR (KBr, cm-<1>): 1762, 1598, 1515, 1376, 1314.
NMR (D20, ppm): 7,2 (1 H, s), 7,1 (1 H, s), 7,0 (2 H, s),
5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5 (2 H, ABq), 2,6 (3H, s).
Disse data er i fullstendig overensstemmelse med dem i trinn 9 i eksempel 1.
Ifølge fremgangsmåten beskrevet i eksempel 1, ble forbindelser av eksempler 3 og 4, beskrevet nedenfor, fremstilt. Ifølge fremgangsmåten beskrevet i eksempel 2, ble forbindelser av eksempler 5 og 6 fremstilt.
Eksempel 3
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4, 2, 0] okt- 2- en- 2- karboksylsyre
IR (KBr, cm"<1>): 1762, 1595, 1514, 1380.
NMR (D20, ppm): 8,5 (1 H, s), 7,2 (1 H, s), 7,1 (1 H, s),
7,0 (2 H, s), 5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5 (2 H, ABq), 2,6 (3H, s).
Eksempel 4
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(5-karboksy-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4, 2, 0] okt- 2- en- 2- karboksylsyre
IR (KBr, cm"<1>): 1762, 1595, 1534, 1396.
NMR (D20, ppm): 8,5 (1 H, s), 7,3 (1 H, s), 7,1 (1 H, s),
7,0 (2 H, s), 5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5 (2 H, ABq).
Eksempel 5
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(5-karboksy-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia- l- azabicyklo[ 4, 2, 0] okt- 2- en- 2- karboksylsyre IR (KBr, cm"<1>): 1762, 1595, 1515, 1390.
NMR (D20, ppm): 8,5 (1 H, s), 7,2 (1 H, s), 7,1 (1 H, s),
7,0 (2 H, s), 5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5 (2 H, ABq), 2,6 (2 H, s).
Eksempel 6
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-hydroksy-sulfonyl-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8- okso- 5- tia- l- azabicyklo[ 4, 2, 0] okt- 2- en- 2- karboksylsyre IR (KBr, cm"<1>): 1763, 1596, 1510, 1395, 1368.
NMR (D20, ppm): 7,2 (1 H, s), 7,1 (1 H, s), 7,0 (2 H, s),
5,7 (1 H, d, J = 5 Hz), 5,4 (2 H, s), 5,1 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,3 (2 H, ABq), 3,5 (2 H, ABq), 2,6 (3 H, s).
Eksempel 7
Fremstilling av maursyresolvatet av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksy-imino ]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]-pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]-okt- 2- en- 2- karboksylsyre
Trifluoreddiksyresalt av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] -3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (3,0 g) ble oppløst i maursyre (15 ml) ved romtemperatur. Til blandingen ble det tilsatt vann (15 ml), og blandingen ble tillatt å stå 1 time ved romtemperatur. Ytterligere 5 ml vann ble tilsatt, og blandingen ble omrørt i 30 min. ved romtemperatur. Til blandingen ble det tilsatt kjernekrystaller, og omrøring ble fortsatt i 1 time. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering, vasket med vann (20 ml) og lufttørket for å gi 1,95 g av den ønskede forbindelse.
IR (Nujol, cm-<1>): 3600-2200, 3269, 1770, 1654, 1596, 1517,
1509, 1303, 1188, 1159, 1101, 1061,
1025, 962, 904, 853, 794, 770.
NMR (DMSO-d6, ppm): 9,61 (1 H, d, J = 8 Hz), 9,44 (1 H, bs),
9,18 (1 H, bs), 8,12 (s, HCOOH), 7,40 (1 H, s), 7,35 (1 H, s), 7,17 (2 H, s), 6,89 (1 H, s), 6,75 (1 H, s), 5,88 (1 H, dd, J = 8, 4 Hz), 5,39 (2 H, s), 5,20 (1 H, d, J = 4 Hz), 4,43 (2 H, s), 3,70 (2
H, ABq), 2,62 (3 H, s).
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Eksempel 8
Fremstilling av maursyresolvatet av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksy-imino ] acetamido] -3- [ (2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]-pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]-okt- 2- en- 2- karboksylsyre
Trinatriumsalt av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-t(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4 ,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (1,1 g) ble oppløst i vann (3 ml), og maursyre (1,5 ml) og vann (2 ml) ble tilsatt til oppløsningen. Blandingen ble omrørt i 5 min. ved romtemperatur. Ytterligere 5 ml vann ble tilsatt, og blandingen ble omrørt i 30 min. ved 0°C. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering, vasket med vann (5 ml) og lufttørket for å gi 0,98 g av den ønskede forbindelse.
IR (Nujol, cm-<1>): 3600-2200, 3255, 1764, 1701, 1653, 1597,
1542, 1517, 1305, 1268, 1220, 1203, 1186, 2272, 1157, 1103, 1065, 1020, 962,
907, 852, 795, 771.
NMR (DMS0-d6, ppm): 9,61 (1 H, d, J = 8 Hz), 9,44 (1 H, bs),
9,18 (1 H, bs), 8,12 (s, HCOOH), 7,40 (1 H, s), 7,35 (1 H, s), 7,17 (2 H, s), 6,89 (1 H, s), 6,75 (1 H, s), 5,88 (1 H, dd, J = 8, 4 Hz), 5,39 (2 H, s), 5,20 (1 H, d, J = 4 Hz), 4,43 (2 H, s), 3,70 (2
H, ABq), 2,62 (3 H, s).
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Eksempel 9
Fremstilling av hydrat av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] -3- [ (2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Trifluoreddiksyresalt av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] -3- [ (2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (3,0 g) ble oppløst i maursyre (15 ml) ved rom temperatur. Til blandingen ble det tilsatt vann (15 ml), og blandingen ble omrørt i 1 time ved romtemperatur. Ytterligere 5 ml vann ble tilsatt, og blandingen ble omrørt i 30 min. ved romtemperatur. Til blandingen ble det tilsatt kjernekrystaller og vann (10 ml), og omrøring ble fortsatt i 1 time. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering, vasket én gang med vann (20 ml) og én gang ved omrøring i 30 ml vann og lufttørket for å gi 1,85 g av den ønskede forbindelse.
IR (Nujol, cm-<1>): 3600-2200, 3261, 1768, 1653, 1595, 1517,
1509, 1305, 1269, 1188, 1158, 1103,
1063, 1024, 962, 903, 853, 795, 770. NMR (DMSO-d6, ppm): 9,54 (1 H, d, J = 8 Hz), 7,41 (1 H, s),
7,36 (1 H, s), 7,4-6,9 (2 H, bs), 6,76 (1 H, s), 5,81 (1 H, dd, J = 8, 5 Hz), 5,39 (2 H, s), 5,21 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,43 (2 H, bs), 4,1 (2 H, bs), 2,6 (3 H, s) .
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Eksempel 10
Fremstilling av hydrat av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2- [Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] -3- [ (2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Trinatriumsalt av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3- [(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4 ,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (1,1 g) ble oppløst i vann (3 ml), og maursyre (1,5 ml) ble tilsatt til oppløsningen. Blandingen ble omrørt i 5 min. ved romtemperatur. Ytterligere 5 ml vann ble tilsatt, og blandingen ble omrørt i 30 min. ved 0°C. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering og vasket med vann (en gang hver med 2 og 1 ml). Til oppløsningen ble det tilsatt vann (15 ml), og blandingen ble omrørt i 1 time ved romtemperatur. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering, vasket én gang med vann (20 ml) og én gang ved omrøring i 30 ml vann og lufttørket for å gi 0,89 g av den ønskede forbindelse .
IR (Nujol, cm-<1>): 3600-2200, 3275, 1769, 1652, 1596, 1542,
1521, 1519, 1307, 1272, 1190, 1160, 1103, 1064, 1026, 964, 901, 854, 795,
770.
NMR (DMSO-d6, ppm): 9,54 (1 H, d, J = 8 Hz), 7,41 (1 H, s),
7,36 (1 H, s), 6,89 (1 H, s), 7,4-6,9 (2 H, bs), 6,76 (1 H, s), 5,81 (1 H, dd, J = 8, 5 Hz), 5,39 (2 H, s), 5,21 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,43 (2 H, bs), 4,1 (2 H, bs), 2,6 (3 H, s).
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
Eksempel 11
Fremstilling av hydrat av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2- [Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido] -3- [ (2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre
Maursyresolvat av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3- [(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tio-metyl] -8-okso-5-tia-l-azabicyklo[ 4, 2 ,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (1,85 g), erholdt i enten eksempel 7 eller 8, ble opp-løst i maursyre (10 ml). Til oppløsningen ble det tilsatt vann (12 ml), og blandingen ble omrørt i 30 min. ved romtemperatur. Ytterligere 10 ml vann ble tilsatt, og blandingen ble omrørt i 1 time ved romtemperatur. Utfelte krystaller ble separert ved filtrering, vasket med vann (30 ml) og lufttørket for å gi 0,89 g av den ønskede forbindelse.
IR (Nujol, cm-<1>): 3600-2200, 3275, 1769, 1652, 1596, 1542,
1521, 1519, 1307, 1272, 1190, 1160,
1103, 1064, 1026, 964, 901, 854, 795,
770.
NMR (DMSO-d6, ppm): 9,54 (1 H, d, J = 8 Hz), 7,41 (1 H, s),
7,36 (1 H, s), 6,89 (1 H, s), 7,4-6,9 (2 H, bs), 6,76 (1 H, s), 5,81 (1 H, dd, J = 8, 5 Hz), 5,39 (2 H, s), 5,21 (1 H, d, J = 5 Hz), 4,43 (2 H, bs), 4,1 (2 H, bs), 2,6 (3 H, s).
Røntgenstrålediffraksjonsmønster (gitt som d-avstander i Ångstrøm-enheter og prosentvise intensiteter):
De følgende eksempler beskriver utførlig typiske farma-søytiske preparater inneholdende cefalosporinderivatene ifølge foreliggende oppfinnelse. Disse eksempler er ikke ment å begrense typer av forbindelser som anvendes, men fremgangsmåtene er anvendelige for alle forbindelsene ifølge foreliggende oppfinnelse.
Eksempel A (Fremgangsmåte for fremstilling av parenterale injeksjoner)
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (500 g) og 3 ekvivalente mengder av natriumhydrogenkarbonat ble blandet homogent og fordelt i 15 ml's lufttette beholdere, som hver veide 500 mg, ved vanlige fremgangsmåter.
Eksempel B (Fremgangsmåte for fremstilling av frysetørkede parenterale injeksjoner)
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre-trinatriumsalt (550 g) ble oppløst i 2,2 1 sterilt vann, og 2 ml hver av denne oppløsning ble helt opp i 10 ml's ampuller, fryse-tørket og forseglet ved vanlige fremgangsmåter for å frem-bringe et frysetørket preparat for parenterale injeksjoner.
Eksempel C (Fremgangsmåte for fremstilling av frysetørkede parenterale injeksjoner)
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre-trinatriumsalt (500 g) ble oppløst i 1,0 1 sterilt vann, og 2 ml hver av denne oppløsning ble helt opp i 10 ml's ampuller, fryse-tørket og forseglet ved vanlige fremgangsmåter for å frem-bringe et frysetørket preparat for parenterale injeksjoner.
Eksempel D (Fremgangsmåte for fremstilling av tabletter for oral administrering)
Granuler ble fremstilt ved vanlige fremgangsmåter ved å anvende 100 g (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfeny1)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(5-karboksymetyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]- 8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre, 100 g laktose, 30 g stiveles og 10 g polyvinylpyrrolidon. Stivelse (30 g) og magnesiumstearat (5 g) ble ytterligere tilsatt til granulene, og den resulterende blanding ble presset til tabletter som hver veide 275 mg.
Eksempel E (Fremgangsmåte for fremstilling av gelatinkapsler for oral administrering)
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-tiazolyl)-2-[Z-[(2-karboksy-4,5-dihydroksyfenyl)metyl]oksyimino]acetamido]-3-[(2-karboksy-5-metyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)tiometyl]-8-okso-5-tia-l-azabicyklo[4,2,0]okt-2-en-2-karboksylsyre (100 g), vannoppløselig polyvinylpyrrolidon (15 g), mannitol (15 g), talkum (15 g) og magnesiumstearat (5 g) ble blandet homogent og fylt opp i gelatinkapsler som hver veide 150 mg.

Claims (23)

1. Cefalosporinforbindelse, karakterisert ved den generelle formel (I):
samt ikke toksiske salter, solvater og ikke toksiske salter av solvater derav hvori R <1> representerer et hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <3> er like eller forskjelige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper,R<4> representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe, en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe, R <5> representerer et hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe, en beskyttet karboksygruppe, en karboksymetylgruppe eller en beskyttet karboksymetylgruppe og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform.
2. Cefalosporinforbindelse ifølge krav 1, karakterisert ved at R <4> representerer en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe og R <5> representerer en metylgruppe, samt ikketoksiske salter, solvater og ikke-toksiske salter av solvater derav.
3. Cefalosporinforbindelse ifølge krav 2, karakterisert ved at bindingen vist med en krum linje representerer en binding av syn-form, samt ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav.
4. Forbindelse, karakterisert ved formelen (!')
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-thiazolyl)-2-[Z-[(2-carboxy-4,5-dihydroxyphenyl)methyl]oxyimino acetamido]-3-[(2-carboxy-5-methyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)thiomethyl]-8-oxo-5-thia-lazabicyclo[4.2.0]oct-2-ene-2-carboxylic acid, samt ikke toksiske salter, hydrater og solvater derav.
5. Krystalinsk hydrat av forbindelsen ifølge krav 4.
6. Krystalinsk maursyresolvat av forbindelsen ifølge krav 4.
7. Forbindelse ifølge krav 5, karakterisert ved et infrarødt absorsjonsspektrum som viser aborssjoner ved 3600 - 2200 (bred), 3275, 1769, 1652, 1596, 1542, 1521,
1519, 1307, 1272, 1190, 1160, 1103, 1064, 1026, 964, 901, 854, 795, 770, (cm- <1> , i Nyjol).
8. Forbindelser ifølge krav 5, karakterisert ved et røntgenstråledifraksjonsmønster (gitt som di-avstander i omstrøm og prosentvise intensiteter):
9. Forbindelser ifølge krav 6, karakterisert ved et infradødt absorpssjonsspektrum som viser abs-orpssjoner ved 3600 - 2200 (bred), 3269, 1770, 1654, 1596,
1517, 1509, 1303, 1188, 1159, 1101, 1061, 1025, 962, 904, 853, 794, 770 (cm <-1> , i Nyjol).
10. Forbinderser ifølge krav 6, karakterisert ved et røntgenstråle difrasjonsmønster (gitt som d-avstander i omstrøm og prosentvise intensiteter ):
11. Intermediatforbindelse ved syntese av sefalosporin-derivater, karakterisert ved en intermediærforbindelse representert av den generelle formel (III):
hvori R <1> representerer et hydrogenatom eller en amino beskyttende gruppe, R <2> representerer et hydrogenatom eller en karboksybeskyttende gruppe, R <6> ogR<7> som er like eller forskjelige representerer uavhengig av hverandre hydrogenatomer eller hydroksybeskyttende grupper, eller representerer tilsammen en isopropolydengruppe og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, samt ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav.
12. Intermediærforbindelse ved syntese av cefalosporinderivater, karakterisert ved at den omfatter en intermediær forbindelse representert ved at den generelle formel (VIII):
hvori R <1> representerer et hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <8> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, samt ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav.
13. Intermediærforbindelse ifølge krav 11, karakterisert ved at bindingen vist med en krum linje representerer en binding av synform, samt ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav.
14. Intermediærforbindelse ifølge krav 12, karakter isert ved at bindingen vist med en krum linje representerer en bindiing av synform, samt ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav.
15. Fremgangsmåte ved fremstilling av cefalosporinforbindelse representert ved den generelle formel (I)
samt ikketoksiske salter, hydrater og ikketoksiske salter av hydrater derav; hvor R <1> representerer hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <3> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper, R <4> representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe, R <5> representerer et hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe, en beskyttet karboksygruppe, en karboksy metylgruppe eller en beskyttet karboksy metylgruppe og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, karakterisert ved at den omfatter og omsette forbindelse representert ved den generelle form (II):
hvoriR<3> ,R<4> og R <5> har samme betydning som angitt ovenfor eller et reaktivt derivat ved aminogruppen derav eller et salt derav, med forbindelse representert av den generelle formel (III):
hvori R <1> ,R<2> og bindingen vist med en krum linje er samme betydning som angitt ovenfor ogR<6> ogR<7> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller hydroky-beskyttende grupper eller representerer sammen en isopropyl-iden gruppe eller et reaktivt derivat ved karboksygruppen derav eller et salt derav og om nødvendig og ønsket fjerne de aminohydroksy og/ eller karboksybeskyttende grupper.
16. Fremgangsmåte ved fremstilling av cefalosporinforbindelse representer av den generelle formel (I):
samt ikketoksiske salter, hydrater og ikketoksiske salter av hydrater derav, hvor R <1> representerer et hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <3> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper, R <4> representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe, en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe, R <5> representerer et hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe, en beskyttet karboksygruppe, en karbokksymetylgruppe eller en beskyttet karboksymetylgruppe og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, karakterisert ved at den omfatter og omsette forbindelser representert av den generelle formel (IV) :
hvoriR<1> ,R<3> ,R<4> ogR<5> og bindingen vist med en krum linje har samme betydning som angitt ovenfor eller et salt derav med forbindelser representert av den generelle formel (V):
hvori R <2> har samme betydning som angitt ovenfor, R <6> og R <7> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller hydroksybeskyttende grupper eller representerer sammen en isopropylidengruppe og X representerer et halogenatom, eller en hydroksygruppe eller et salt derav, eller et reaktivt derivat ved hydroksygruppen derav når X representerer en hydroksygruppe og om nødvendig og ønske fjerne de aminohydroksy og/ eller karboksybeskyttende grupper.
17. Fremgangsmåte ved fremstilling av en cefalosporinforbindelse representert av den generelle formel (I):
og ikketoksiske salter, hydrater og ikketoksiske salter av hydrater derav, hvor R <1> representerer et hydrogenatom, eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <3> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper, R <4> representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe, en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe, eller en beskyttet karboksygruppe, R <5> representerer et hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe en beskyttet karboksygruppe, en karboksymetylgruppe, eller en beskyttet karboksymetylgruppe og bindingen vist ved en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, karakakterisert ved at den omfatter og omsette forbindelser representer av den generelle formel (VI) :
hvoriR<1> ,R<2> ,R<3> og bindingen vist med en krumet linje har samme betydning som definert ovenfor, R <6> og R <7> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller hydroksi-beskyttende grupper, eller representerer sammen en isopropylidengruppe og Y representerer en acetoksygruppe, eller et halogenatom, eller et salt derav med forbindelse representert av den generelle formel (VII):
hvoriR<4> og R <5> har samme betydning som definert ovenfor og om nødvendig og ønsket fjerne de aminohydroksy og/ eller karboksybeskyttende grupper.
1 8. Fremgangsmåte ved fremstilling av en krystalinsk hydrert forbindelse ifølge etthvert av kravene 5, 7 og 8 karakterisert ved , at en vanndig oppløsning av forbindelsene representert av formel (I <1> ):
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-thiazolyl)-2-[Z-[(2-carboxy-4,5-dihydroxyphenyl)methyl]oxyimino acetamido]-3-[(2-carboxy-5-methyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)thiomethyl]-8-oxo-5-thia-lazabicyclo[4.2.0]oct-2-ene-2-carboxylic acid, og ikke toksiske salter, hydrater og solvater derav først fremstilles og hvor det krystalinske hydrat dannes fra denne.
19. Fremgangsmåte ved fremstilling av et krystalinsk maursyresolvat av forbindelsene ifølge etthvert av kravene 6, 9 og 10, karakterisert ved at det krystalinske maursyresolvat krystaliseres fra oppløsningen av forbindelsen representert ved formel (I'):
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-thiazolyl)-2-[Z-[(2-carboxy-4,5-dihydroxypheny1)methyl]oxyimino]acetamido]-3-[(2-carboxy-5-methyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)thiomethyl]-8-oxo-5-thia-lazabicyclo[4.2.0]oct-2-ene-2-carboxylic acid, og salter i maursyre eller krystaliseres ved tilsetning av vann til maursyreoppløsningen.
20. Fremgangsmåte ifølge krav 18, karakterisert ved at nevnte krystalinske hydrat fremstilles ved å justere pH til oppløsningen av forbindelsene representert ved formel (1 <1> ):
(6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-thiazolyl)-2-[Z-[(2-carboxy-4,5-dihydroxyphenyl)methyl]oxyimino]acetamido]-3-[(2-carboxy-5-methyl-s-triazolo[1,5-a]pyrimidin-7-yl)thiomethyl]-8-oxo-5-thia-lazabicyclo[4.2.0]oct-2-ene-2-carboxylic acid, og ikketoksiske salter og solvater derav i oppløsnings-middler inneholdende vann, lavere alifatiske alkoholer slik som metanol eller etanol, vanndig oppløsning av karbonsyre eller laver fettsyrer, slik som maursyre eller eddiksyre, eller en blanding derav til et område fra 1.0 - 4.0.
21. Farmaseutisk blanding, karakterisert ved at den omfatter minst ett av cefalosporinforbindelsene representert ved den generelle formel (I):
og ikketoksiske salter, solvater og ikketoksiske salter av solvater derav, hvor R <1> representerer et hydrogenatom eller en aminobeskyttende gruppe, R <2> og R <3> er like eller forskjellige og representerer hydrogenatomer eller karboksybeskyttende grupper, R <4> representerer et hydrogenatom, en hydroksygruppe, en aminogruppe, en sulfogruppe, en karboksygruppe eller en beskyttet karboksygruppe, R <5> representerer ét hydrogenatom, en metylgruppe, en karboksygruppe, en beskyttet karboksygruppe, en karboksymetylgruppe eller en beskyttet karboksymetylgruppe og bindingen vist med en krum linje representerer en binding av antiform eller synform, samt ikketoksiske salter, hydrater og ikketoksiske salter av hydrater av nevnte cefalosporinforbindelser.
22. Farmaseutisk blanding ifølge krav 21, karakterisert ved at den omfatter minst en av (6R,7R)-7-[2-(2-amino-4-thiazoly)-2-[Z-[(2-carboksy-4.5-dihydroksy-fenyl) metyl)oksyminio]acetamido]-3-[(2-carboksy-5-metyl-s-triazolo [1,5-a]pyrimidin-7-yl)thiomethy)-8-oxo-5thia-l-azabicyclo [4.2.0]oct-2-ene2-carboksylic acid, samt ikketoksiske salter solvater og ikketoksiske salter av solvater av nevnte cepal-osporinforbindelser.
23. Farmaseutisk blanding, karakterisert ved at den omfatter minst en av den krystalinske forbindelse representert av formelen (I <1> ):
(6R,/R)-7-[2-(-amino-4-thiazolyl)-2-[Z-[2-carboksy-4,5-dihydroksyphenyl)methyl]oxyimino]acetamido]-3-[(2-carboksy- 5-methyl-s-triazolo[l,5-a]pyrimidin-7-yl)thimethyl]-8-okso-5 -thia-l-azabicyclo[4.2.0]oct-2-ene-2-carboxylic acid, samt ikketoksiske salter, hydrater og salter derav.
NO883287A 1986-11-25 1988-07-22 Cefalosporiner. NO883287L (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP61280019A JPS63132893A (ja) 1986-11-25 1986-11-25 新規セフアロスポリン誘導体、その製法およびそれらを有効成分とする抗菌剤
PCT/JP1987/000902 WO1988003924A1 (en) 1986-11-25 1987-11-20 Novel cephalosporin derivatives and their crystalline derivatives

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO883287D0 NO883287D0 (no) 1988-07-22
NO883287L true NO883287L (no) 1988-07-22

Family

ID=26428291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO883287A NO883287L (no) 1986-11-25 1988-07-22 Cefalosporiner.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO883287L (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO883287D0 (no) 1988-07-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0197409B1 (en) Cephalosporin derivatives
GB2117770A (en) Cephalosporin derivatives
US4866055A (en) Cephalosporin derivatives and their crystalline derivatives
US5081116A (en) Cephalosporin derivatives
FI74971B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en terapeutiskt aktiv syn-isomer av en 7-(2-aminotiazolyl-2-hydroxi -iminoacetamido)-3-vinyl-3-cefemfoerening.
US4880798A (en) Cephalosporin derivatives
US4935508A (en) Process for cephem prodrug esters
CA1216285A (en) Cephalosporin ester derivatives, their production and use
HU213267B (en) Process for producing stereospecific cefepime-dihydrochloride-hydrate at ph 5-7,5
NO883287L (no) Cefalosporiner.
US4501741A (en) Cephalosporin antibiotics
US4687769A (en) 3-(3,3,3-trifluoropropenyl) cephalosporins
CA1216841A (en) Cephalosporin derivatives, their production and use
US5143911A (en) Antibiotic c-3 di-hydroxyphenyl substituted cephalosporin compounds, compositions and method of use thereof
EP0109294A2 (en) Cephalosporin esters
US4797395A (en) 1-Acyloxyalkyl esters of cephalosporin
US3943128A (en) 7-Trifluoromethylsulfinylacetamido cephalosporins
NO175152B (no) Analogifremgangsmåte for fremstilling av terapeutisk aktive 3-aryloksymetyl-cefalosporinderivater
JP3041309B2 (ja) 3―置換ビニルセファロスポリン誘導体
US5407930A (en) Cephalosporin derivatives
JP2959821B2 (ja) チアゾリルアセトアミドセフェム誘導体
US3943127A (en) 7-Trifluoromethylsulfinylacetamido cephalosporins
JP3005251B2 (ja) チアゾリルアセトアミド―3―セフェム誘導体
JP3005273B2 (ja) チアゾリルアセトアミド―3―セフェム系誘導体
EP0638574A1 (en) Oxime derivatives of cephalosporanic structure and compounds for their preparation