NO853202L - Pyroteknisk granat. - Google Patents

Pyroteknisk granat.

Info

Publication number
NO853202L
NO853202L NO853202A NO853202A NO853202L NO 853202 L NO853202 L NO 853202L NO 853202 A NO853202 A NO 853202A NO 853202 A NO853202 A NO 853202A NO 853202 L NO853202 L NO 853202L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
grenade
pyrotechnic
charge
firing tube
short
Prior art date
Application number
NO853202A
Other languages
English (en)
Inventor
Avishay Yaniv
Matityahu Peretz
Levi Sagiv
Yitschak Harel
Original Assignee
Israel Defence
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Israel Defence filed Critical Israel Defence
Publication of NO853202L publication Critical patent/NO853202L/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B4/00Fireworks, i.e. pyrotechnic devices for amusement, display, illumination or signal purposes
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A19/00Firing or trigger mechanisms; Cocking mechanisms
    • F41A19/58Electric firing mechanisms
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/02Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect
    • F42B12/36Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect for dispensing materials; for producing chemical or physical reaction; for signalling ; for transmitting information
    • F42B12/46Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect for dispensing materials; for producing chemical or physical reaction; for signalling ; for transmitting information for dispensing gases, vapours, powders or chemically-reactive substances
    • F42B12/48Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect for dispensing materials; for producing chemical or physical reaction; for signalling ; for transmitting information for dispensing gases, vapours, powders or chemically-reactive substances smoke-producing, e.g. infrared clouds
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B3/00Blasting cartridges, i.e. case and explosive
    • F42B3/10Initiators therefor
    • F42B3/18Safety initiators resistant to premature firing by static electricity or stray currents
    • F42B3/182Safety initiators resistant to premature firing by static electricity or stray currents having shunting means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Air Bags (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en forbedret pyroteknisk granat og har til formål å tilveiebringe en slik granat som kombinerer lagringssikkerhet med pålitelig operasjon. I det etterfølgende vil oppfinnelsen bli beskrevet med henvisning til røyktette granater, idet røykteppe er en av forskjellige tenkelige pyrotekniske virkninger som kan oppnås ifølge den foreliggende oppfinnelse. Det skal imidlertid forstås at oppfinnelsen ikke er begrenset til dette, idet eksempler på andre pyrotekniske virkninger som kan oppnås ifølge den foreliggende oppfinnelse er pyroteknisk belysning, kontroll av opptøyer og lignende. Det moderne slagmarkmilj øet blir hurtig temmelig mettet med bærbare våpen, slik som skulderavfyrte missiler og raketter som kan utnyttes av individer mot pansrede kj øretøyer slik som stridsvogner og personellkj øretøyer. Et kjent mottiltak overfor disse forskjellige trusler er bruken av røykteppe for å redusere synbarheten og gi en periode under hvilken et pansret kj øretøy kan bevege seg uobservert inn i en ny stridsposisjon.
For at en røykteppegranat skal oppfylle sin hensikt må den kombinere sikkerhetsmidler for å unngå utilsiktet tenning under lagring med en tenningsmekanisme som reagerer pålitelig overfor tilsiktet tenning. Videre bør spredningen av røykteppet i måleområdet skje med den største hastighet og det er formålet med den foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe en pyroteknisk granat som tilfredsstiller disse krav.
Ifølge oppfinnelsen er der tilveiebragt en pyroteknisk granat som er innrettet til å bli avfyrt fra et avfyrings-rør ved hjelp av elektrisk aktivering, omfattende en ladning av pyroteknisk materiale, en tennbar ladning innrettet til ved tenning å tenne det pyrotekniske materialet og å spre et forbrenningsprodukt fra dette (spredningsladning), en fremdriftsladning tilpasset til å kaste granaten ut fra avfyringsrøret og en elektrisk tennsats (squib) som har to elektriske terminaler og er innrettet til å tenne nevnte sprednings- og f remdrif tsladninger , hvilken granat kjenne-tegnes ved at midler er tilveiebragt ved hjelp av hvilke nevnte terminaler kortsluttes i den ubelastede tilstand for granaten (kortslutningsmidler), hvilke kortslutningsmidler er innrettet for samvirke med en elektrisk terminal i nevnte avfyringsrør slik at ved lasting av granaten inn i avfyr-ingsrøret åpnes kortslutningen.
Ifølge en utførelsesform av oppfinnelsen er nevnte tennsats omsluttet av et metallhylster som danner en terminal derav, mens en andre terminal rager ut derfra isolert fra hylsteret, idet nevnte tennsats er montert innenfor et metall-basiselement hos granaten, og nevnte kortslutningsmidler er innrettet til å opprette i den ubelastede tilstand av granaten elektrisk kontakt mellom nevnte andre terminal og nevnte metallbasis.
Ifølge en foretrukket utf ørelsesf orm av oppfinnelsen er der tilveiebragt et Faraday-bur innrettet til å avskjerme nevnte tennsats mot tilfeldige pulser som kommer f ra høyfrekvent interferens (RFI).
Ifølge en annen foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen, er spredningsladningen plassert innenfor et aksielt, perforert rør (sprengningsrør). Man har funnet, ifølge oppfinnelsen, at et slikt sprengningsrør sikrer umiddelbar tenning av den pyrotekniske ladningen og en praktisk talt øyeblikkelig spredning av dens f orbrenningsprodukt.
Ifølge en ennu ytterligere foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen omfatter den pyrotekniske granaten en pyroteknisk forsinkelsesenhet, hvorved spredningsladningen tennes kun når granaten har beveget seg en forutbestemt distanse ut fra avf yringsrøret.
Disse og andre trekk ved den foreliggende oppfinnelse vil bedre forstås f ra den etterfølgende beskrivelse med henvisning til de vedlagte tegninger, hvilke beskrivelse og tegninger er kun i f orm av eksempel. Fig. 1 er et aksielt snitt gjennom en pyroteknisk granat ifølge oppfinnelsen, og viser tenningsenheten i det ubelastede trinnet. Fig. 2 er et vertikalriss , delvis i snitt, av granaten i fig. 1 og viser tenningsenheten i granatens belastede trinn. Fig. 3 er et vertikalriss, delvis i snitt av et avfyringsrør for en granat ifølge fig. 1 og 2 og som danner del av en avfyringskassett (ikke vist). Fig. 4 er et vertikalriss, delvis i snitt av avfyrings-røret i fig. 3 med en granat ifølge fig. 1 og 2 innført i dette.
Den pyrotekniske granaten vist i fig. 1 og 2 - i dette spesielle tilfellet en røykteppegranat - omfatter et sylin-drisk legeme 2 som er laget hovedsaklig av ikke-metallisk materiale , slik som papp eller plastmateriale og utstyrt ved sin front med en endeplate 3 og ved sitt bakre parti med et avsluttende metallelement 4 som haren enhetlig koppf ormet forlengelse 5 hvortil er påskrudd en metallkappe 6 som tjener som et Faraday-bur, slik det vil bli forklart nedenfor.
Innenfor en hensiktsmessig utformet fordypning i avslutningselementet 4 er der montert en elektrisk tennsats 7 omfattende et metallhylster 8 som tjener som en første elektrisk terminal og en sentralt plassert, utragende andre terminal 9 som er elektrisk isolert fra hylsteret 8. Tennsatsen 7 er innført i den opptagende fordypning i en tett pasning slik at elektrisk strøm kan flyte mellom hylsteret 8 og terminalelementet 4.
Innenfor den kopp-formete forlengelsen er der montert et kopp-formet isolatorelement 1 0 , idet forlengelsen 5 og isolatoren 1 0 har overensstemmende sentrale boringer som opptar mellom seg en f jærbelastet metallstift 11 som holdes ved hjelp av et hode 12 på baksiden av en metallplate 13. Faraday-buret 6 og isolatorelementet 1 0 definerer sammen et innvendig rom 14 som opptaren f jærbelastet kontaktorenhet bestående av en metallplate 15, en metallfjær 1 6 og metallplaten 1 3 .
Kappen 6 har et sentralt hull 17 som er foret med en isolatorring 18.
Hosliggende avslutningselementet 4 omfatter granaten 1 et rom 20 som inneholder en f remdrif tsladning 21. På sin bakside omfatter avslutningselementet 4 et flertall porter 22 anordnet i et sirkulært mønster og som tjener til uttømningen av fremdriftsgasser for utkasting av granaten fra avfyringsrøret, slik det vil bli forklart nedenfor .
Sentralt plassert innenfor det sylindriske legemet 2 av granaten 1 er det et perforert sprengningsrør 23 som har et flertall av perforeringer 24 . Det innvendige av spreng-ningsrøret 23 er pakket med en spredningsladning 25 , mens rommet innenfor legemet 2 som omgir sprengningsrøret 23 er pakket med den pyrotekniske hovedladningen 26 .
Ved den bakre enden av sprengningsrøret 23 er der anbragt en pyroteknisk forsinkelsesenhet 27 av en i og for seg kjent type som er således utformet at den tennes ved hjelp av tennsatsen kun etter at granaten har beveget seg en forutbestemt distanse ut fra avfyringsrøret.
Endeplaten 3 er utstyrt med en ring 28 som tjener som håndtak, f. eks. når granaten senkes ned i et avfyringsrør.
I den nå etterfølgende beskrivelse vil sammenstillingen av den koppformete forlengelsen 5, Faraday-buret 6 med samtlige operative elementer som de inneholder og tennsatsen 7 bli henvist til samlet som tenningsenheten 30 .
Som det vil fremgå av fig. 2, 3, og 4, er tenningsenheten 3 0 innrettet for samvirke med en stiftformet terminal 31 som danner del av et avfyringsrør 32. Avfyringsrøret kan være del av en gruppe av rør som er kombinert i form av en kassett ( ikke vist).
I den ubelastede, inoperative tilstand for granaten vist i fig. 1, hviler metallplaten 15 mot endeveggen av Faraday-buret 6 som spenner over dets hull 17, mens samtidig spissen av den fjærbelastede stiften 11 hviler mot den andre terminalen 9 av tennsatsen 7, mens dens hode 12 ligger an mot metallplaten 13, idet sistnevnte er i elektrisk kontakt med metallplaten 15 gjennom det mellomliggende stykket bestående av metallfjæren 16. På denne måten er terminalen 9 for tennsatsen 7 i elektrisk kontakt med Faraday-buret 6 , idet sistnevnte i sin tur er i elektrisk kontakt med den av metall bestående koppformete forlengelsen 5 av avslutningselementet 4, som i sin tur er i elektrisk kontakt med tennsatsens 7 metall-legeme 8. På denne måte er terminalen 8 og 9 for tennsatsen 7 kortsluttet og ingen elektrisk lekkasje eller tilfeldig elektrisk strøm, uansett dens kilde kan trenge gjennom og inn i tennsatsen. I tillegg avskjermer Faraday-buret 6 mot enhver høyfrekvent interferens (RFI), slik at tilfeldig elektriske pulser f ra den kilden i like stor utstrekning unngås. Den totale følge av alt dette er at i den inoperative tilstand vist i fig. 1 kan den elektriske tennsatsen 7 ikke energiseres på noen måte .
Denne situasjon endrer seg i den belastede operative posisjon vist i fig. 2. I denne posisj on trenger den stiftformete terminalen 31 hos avfyringsrøret 32 inn i tenningsenheten 30 via hullet 1 7 som er isolert fra Faraday-buret 6 ved hjelp av isolatorringen 18. Terminalen 31 løfter platen 15 fra dens sete mot virkningen av f jæren 1 6 til en mellomliggende posisj on innenfor kammeret 1 4 som vist i fig. 2, og det forstås lett at i denne tilstand er terminalen 8 og 9 for den elektriske tennsatsen 7 ikke lenger kortsluttet. Som det vil fremgå av fig. 3 omfatter avfyringsrøret 32 ved sin bunn rundt den stift-formete elektriske terminalen 31 en blokk 33 av isolerende materiale som tjener som sete for tenningsstarterenheten 30 for granaten 1 . Blokken 33 er knyttet til metallkontaktfingre 34 som understøttes av avfyringsrøret 32 og er innrettet til å holde granaten 1 i posisjon på den måte som er vist i fig. 4. Terminalen 31 er forbundet med en pol på en elektrisk krets, mens metallavfyringsrørets 32 legeme er forbundet med den andre polen, idet isolatorringen 35 isolerer terminalen 31 fra avfyringsrørets legeme. Avfyringsrørets legeme og fingrene 34 danner således den andre elektriske terminalen.
I den belastede, operative tilstand vist i fig. 2 og 4, opprettes en elektrisk bane f ra avfyringsrørets 32 metall-legeme gjennom kontaktfingrene 34 og Faraday-buret 6 til granatens 1 avslutningselement 4 av metall, idet sistnevnte i sin tur er i kontakt med tennsatsens 7 metall-legeme 8. Separat og isolert derfra er terminalen 31 i kontakt med metallplaten 15 som med fjæren 16 som mellomledd, metallplaten 13 og stiften 1 1 er i kontakt med den andre elektriske terminalen 9 hos tennsatsen 7. Følgelig kan, i den belastede tilstand, tennsatsen 7 energiseres av en elektrisk strøm som flyter mellom de to polene i den elektriske kretsen som følge av lukkingen av en egnet kontakt og på denne måten kan granaten avfyres på en kontrollert måte .
Som det vil fremgå av fig. 4 dannes i granatens 1 belastede tilstand et avtettet rom mellom avslutningselementet 4 og avfyringsrøret 32. Følgelig vil, ved tenning av f remdrif ts-ladningen 20, f remdrif tsmiddelgasser strømme hurtig ut av portene 22 og en trykk oppbygges innenfor nevnte avtettede rom som et resultat av hvilket granaten 1 utkastes fra avfyringsrøret. Etter en viss, forutbestemt forsinkelse tenner den pyrotekniske forsinkelsesenheten 27 spredningsladningen 25, som i sin tur tenner den pyrotekniske ladningen 26. P.g.a. den spesielle utformning av sprengnings-røret 23 med dets porter 24, blir hele den pyrotekniske ladningen tent nærmest samtidig, hvorved den ikke-metalliske delen av legemet 2 sprenges og forbrenningsproduktet som stammer fra tenningen av den pyrotekniske ladningen spres praktisk talt momentant.
Når røret 32 danner del av en gruppe av avfyringsrør , kan et flertall av pyrotekniske granater avfyres sekvensmessig eller samtidig etter ønske.

Claims (5)

1 . Pyroteknisk granat innrettet til å avfyres fra et avfyrings-rør ved hjelp av elektrisk aktivering, bestående aven ladning av pyroteknisk materiale, en tennbar ladning innrettet til ved tenning å tenne det pyrotekniske materialet og å spre et forbrenningsprodukt fra dette (spredningsladning), en fremdriftsladning innrettet til å kaste granaten ut fra avfyringsrøret, og en elektrisk tennsats som har to elektriske terminaler og er innrettet til å tenne nevnte sprednings- og fremdrifsladninger, karakterisert ved at midler er tilveiebragt ved hj elp av hvilke nevnte terminaler kortsluttes i den ubelastede tilstanden for granaten (kortslutningsmidler), hvilke kortslutningsmidler er innrettet for samvirke med en elektrisk terminal i nevnte avfyringsrør slik at ved lasting av granaten i avfyringsrøret, åpnes kortslutningskretsen.
2 . Pyroteknisk granat som angitt i krav 1, karakterisert ved at nevnte tennsats omsluttes av et metallhylster som danner en terminal derav, mens en andre terminal rager ut derfra isolert f ra hylsteret, idet nevnte tennsats er montert innenfor et basiselement av metall hos granaten, og nevnte kortslutningsmidler er innrettet til å opprette i den ubelastede tilstand av granaten elektrisk kontakt mellom nevnte andre terminal og nevnte basis av metall.
3. Pyroteknisk granat som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved tilveiebringelsen av et Faraday-bur innrettet til å avskjerme nevnte tennsats mot tilfeldige eller fremmede pulser som skyldes høyfrekvent interferens.
4. Pyroteknisk granat som angitt i et hvilket som helst av kravene 1 til 3, karakterisert ved at nevnte spredningsladning er plassert innenfor et aksielt, perforert rør .
5. Pyroteknisk granat som angitt i et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at den omfatter en pyroteknisk forsinkelsesenhet, hvorved spredningsladningen tennes kun når granaten har "beveget seg en forutbestemt distanse ut fra avfyringsrøret.
NO853202A 1985-01-29 1985-08-14 Pyroteknisk granat. NO853202L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IL74188A IL74188A0 (en) 1985-01-29 1985-01-29 Pyrotechnic grenade

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO853202L true NO853202L (no) 1986-07-30

Family

ID=11055639

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO853202A NO853202L (no) 1985-01-29 1985-08-14 Pyroteknisk granat.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0189627A3 (no)
KR (1) KR940000765B1 (no)
ES (1) ES8701973A1 (no)
GR (1) GR851984B (no)
IL (1) IL74188A0 (no)
NO (1) NO853202L (no)
PT (1) PT81016B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5222899A (en) * 1992-05-08 1993-06-29 Hughes Aircraft Company Electrostatic discharge safety connector for electro-explosive devices
FR2847666B1 (fr) * 2002-11-25 2007-03-02 Lacroix Soc E Munition perfectionnee
DE102017004873A1 (de) * 2017-05-22 2018-11-22 Mbda Deutschland Gmbh Steckverbindungssystem zur zündsicheren, elektrisch abgeschirmten Kontaktierung mit einer Zündpille
US11692798B2 (en) 2021-12-07 2023-07-04 Southwest Research Institute Electrical igniter assembly for incendiary and explosive devices

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2957415A (en) * 1955-11-10 1960-10-25 Montedison Spa Safety device for electric primers for mines, to protect against ignition by stray electric currents
DE2633590C2 (de) * 1976-07-27 1984-09-27 Daimler-Benz Ag, 7000 Stuttgart Zündvorrichtung für ein passives Rückhaltesystem
US4436034A (en) * 1981-05-05 1984-03-13 A/S Raufoss Ammunisjonsfabrikker Smoke grenade with successive slow and fast burning charges

Also Published As

Publication number Publication date
EP0189627A2 (en) 1986-08-06
KR940000765B1 (ko) 1994-01-29
PT81016B (pt) 1987-08-19
GR851984B (no) 1985-11-26
IL74188A0 (en) 1985-04-30
KR860006030A (ko) 1986-08-16
PT81016A (en) 1985-09-01
ES8701973A1 (es) 1986-12-16
ES546327A0 (es) 1986-12-16
EP0189627A3 (en) 1987-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4619202A (en) Multiple purpose ammunition
JP3625842B2 (ja) 軸線方向に積み重ねた発射体を備えたバレル組立体
US2724237A (en) Rocket projectile having discrete flight initiating and sustaining chambers
US2434652A (en) Igniter
US6332403B1 (en) Ammunition cartridge with electrically ignited propellant charge
US3712224A (en) Decoy flare with traveling ignition charge
US5263416A (en) Primer propellant electrical ignition interconnect arrangement for single and multiple piece ammunition
KR870008166A (ko) 휴대용 총기 및 산탄
US4195550A (en) Propellent charge igniter for caseless cartridges of separately loaded ammunition
GB1534134A (en) Lure launching cartridges
JP4518425B2 (ja) 速射型火器
US4391197A (en) Smoke cartridge
US3611931A (en) Sequential burst air drop cluster
NO853202L (no) Pyroteknisk granat.
RU2401980C1 (ru) Сигнальная мина нелетального действия
KR102041828B1 (ko) 분산자탄과 고폭약을 구비한 발사체
NO171749B (no) Ammunisjon
CA2369898C (en) Projectile
US949063A (en) Ammunition for selective shooting.
US3249049A (en) Ballistic primer
EP0084095B1 (en) Ballistic propulsion system for rifle grenades and similar projectiles
US3991683A (en) Safety device for projectiles
JP2009299949A (ja) ロケット搭載子弾放出装置
RU2046278C1 (ru) Электровоспламенитель
RU2692308C1 (ru) Боевая часть управляемого противотанкового снаряда