NO823246L - Fremgangsmaate for overvaakning av et radiomottakeranlegg - Google Patents

Fremgangsmaate for overvaakning av et radiomottakeranlegg

Info

Publication number
NO823246L
NO823246L NO823246A NO823246A NO823246L NO 823246 L NO823246 L NO 823246L NO 823246 A NO823246 A NO 823246A NO 823246 A NO823246 A NO 823246A NO 823246 L NO823246 L NO 823246L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
input
radio receiver
receiver
output
radio
Prior art date
Application number
NO823246A
Other languages
English (en)
Inventor
Erich Grohmann
Original Assignee
Tekade Felten & Guilleaume
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tekade Felten & Guilleaume filed Critical Tekade Felten & Guilleaume
Publication of NO823246L publication Critical patent/NO823246L/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/16Circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)
  • Burglar Alarm Systems (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte av denne art angitt i ingressen til krav 1.
Fra DE-OS 27 55 221 er kjent en fremgangsmåte for overvåkning av en radiomottager. Ved denne fremgangsmåten blir som prøvesignal en bredbåndet støysignalpuls i løpet av mottagelsespausen tilført høyfrekvensinngangen til mottage-ren. Fra denne støysignalimpulsen blir to delsignaler avledet og likerettet, det ene ved mottagerens mellomfrekvenstrinn og det andre ved mottagerens lavfrekvenstrinn. Hver av begge delsignalene blir sammenlignet med en terskelverdi. Den ene terskelverdien er således valgt at den ligger mellom amplituden til det ene delsignalet og opptrer ved forstyrret henholdsvis ikke-forstyrret høyfrekvensfølsomhet, mens den andre terskelverdien er således valgt at den ligger mellom amplituden til det andre delsignalet som opptrer ved forstyrret henholdsvis ikke-forstyrret lavfrekvensutgangs-
nivå. Etter begge terskelverdisammenligningene blir delsignalet digitalt videre bearbeidet slik at i løpet av støysignalpulsens varighet blir ved mangel av en eller begge delsignalene avgitt et signal for å angi en forstyrrelse.
Ved større radiomottageranlegg kan f.eks. flere radiomottagere være forbundet over en felles antenneforsterker med en antenne. I dette tilfellet er det ikke nok å overvåke en radiomottager. Det er derimot ønskelig å overvåke alle funksjonsenhetene, radiomottagere og antenneforsterkere.
Oppgave for foreliggende oppfinnelse er derfor å tilveie-bringe en fremgangsmåte for overvåkning av en antenneforsterker og en eller flere til denne tilsluttede radiomottager.
Oppfinnelsen løser denne oppgaven ved hjelp av en fremgangsmåte som er angitt i den kjennetegnende delen til krav 1. Fordelaktige utførelsesformer av oppfinnelsen er angitt i underkravene.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere ved hjelp av et utførel- ' seseksempel som er vist på tegningene.
En antenne A er forbundet med inngangen til et båndpass B, hvis utgang er forbundet med inngangen til antenneforsterkeren AV som skal overvåkes. Utgangen til antenneforsterkeren AV er forbundet med en forgrening V, til hvilken er tilsluttet tre like radiomottagere Fl, F2 og F3, idet for enkelhetens skyld kun er vist nærmere detaljer ved kun den ene radiomottageren F3.
Oppbygningen av de tre radiomottagerne Fl - F3 tilsvarer med unntak av et par endringer oppbygningen til de på
figuren i DE-OS 27 55 221 viste radiomottager.
Av denne grunn er de samme henvisningstall som i DE-OS
27 55 221 valgt for samme komponenter, for radiomottagerne. Det skal dessuten vises spesielt til de ytterligere komponen-tene i radiomottagerne Fl - F3.
Radiomottageren F3 har et høyfrekvenstrinn 1, hvis inngang
er forbundet med forgrening V, et mellomfrekvenstrinn 2 og et lavfrekvenstrinn 3. Mellom lavfrekvenstrinnet 3 og mot-tagerutgangen er koplet en bryter 5 som virker som en støy-sperre. Mellomfrekvenstrinnet 2 er forbundet med en likeretter 6, som er tilsluttet ved inngangen til en terskelverdibryter 7. Utgangen til terskelverdibryteren 7, hvis terskelverdi kan bli innstilt ved hjelp av en innstillbar motstand 11, er forbundet med inngangen til en forsinkelseskrets 26. Utgangen til forsinkelseskretsen 26 er forbundet med såvel den første inngangen til en OG-port 13 som også inngangen til en styrbar bryter 8. Ved utgangen til bryteren 8 er tilsluttet styreinngangen til den som støysperrevirkende bryter 5, en innstillingsinngang for terskelverdibryteren 7, en indikatorlampe 28 og den første inngangen til en ELLER-port 01. Utgangen til lavfrekvenstrinnet 3 er forbundet med en likeretter 14, som er tilsluttet ved inngangen til en
terskelverdibryter 15. Utgangen til terskelverdibryteren 15, hvis terskelverdi kan bli innstilt ved hjelp av en innstillbar motstand 16, er forbundet med den andre inngangen til OG-porten 13. Ved den tredje inngangen til OG-porten 13 er tilsluttet inngangen til en forsinkelseskrets 25, utgangen til en prøvepulsgenerator 18 og styreinngangen til en støygenerator 19. Utgangen til forsinkelseskretsen 25 er forbundet med den første inngangen til en ELLER-port 02, hvis utgangen er tilsluttet styreinngangen til bryteren 8. Utgangen til OG-porten 13 er forbundet med inngangen til en styrbar bryter 22 via en forsinkelseskrets 21. Ved utgangen til ELLER-porten 01 er tilkoplet styreinngangen til bryteren 22 og bryterinngangen til prøvepulsgeneratoren 18. Utgangen til støysignalgeneratoren 19 er forbundet med høy-frekvenstrinnet 1 via et innstillbart dempningsledd 20.
Ved utgangen til den styrbare bryteren 2 2 er tilkoplet en indikatorlampe 27. Inngangen til en bryter Sl, som sammen med nettbryteren N blir åpnet og lukket, ligger ved logisk " 1" .
Med unntak av ELLER-portene 01 og 02 og bryteren Sl og N overensstemmer oppbygningen av radiomottagerne F3 med oppbygningen av radiomottagerne. i DE-OS 27 55 221.
Overvåkningskretsen for antenneforsterkeren AV er oppbygd som følgende: Utgangen til forsinkelsesleddet 26 er til-knyttet den første inngangen til en ELLER-port 03. De øvrige inngangene til ELLER-porten 03 er tilsvarende forbundet med utgangene til forsinkelsesleddet 26 til radiomottagerne Fl og F2.
Den andre inngangen til ELLER-porten 01 er forbundet med
den første inngangen til en NELLER-port NI. Tilsvarende er den andre og tredje inngangen til NELLER-porten Ni forbundet med den andre inngangen til ELLER-porten 01 til radiomottagerne Fl og F2.
Utgangen til bryteren Sl er forbundet med den første inngangen til en ELLER-port 04. Den andre og tredje inngangen til ELLER-porten 04 er tilsvarende forbundet med utgangen til bryteren Sl til radiomottagerne Fl og F2.
Utgangen til NELLER-porten NI er forbundet med den første inngangen og utgangen til ELLER-porten 04 er forbundet med den andre inngangen til en OG-port U2. Utgangen til OG-porten U2 er forbundet såvel med den andre'inngangen til hver av ELLER-portene 01 til radiomottagerne Fl F3
som også med inngangen til en inverter 12. Ved utgangen til inverteren 12 er tilsluttet koplingsinngangen til en prøvepulsgenerator PG og styreinngangen til en bryter L2, hvis utgang er forbundet med indikatorlampen AL og
dens inngang med utgangen til en forsinkelseskrets VZ1. Inngangen til forsinkelseskretsen VZ1 er forbundet med utgangen til en OG-port U3, hvis første inngang er forbundet med utgangen til ELLER-porten 03. Den andre inngangen til OG-porten U3 er forbundet såvel med inngangen til en forsinkelseskrets VZ2, hvis utgang er forbundet med den andre inngangen til hver ÉLLER-port 0 2 til radiomottagerne Fl - F3 som også med utgangen til prøvepulsgeneratoren
PG.
Utgangen til prøvepulsgeneratoren PG er dessuten forbundet med bryterinngangen til støygeneratoren RG. Utgangen til støygeneratoren er forbundet med inngangen til båndpasset B via et innstillbart dempeledd D og en koplingsinnretning
K.
De enkelte radiomottagerne blir overvåket på følgende måte:
I løpet av mottagelsespausen blir de like tidsavstander i
en kort tid tilført et støysignal til en støygenerator som prøvesignal til mottagerinngangen. Fra dette prøvesignalet blir avledet og likerettet to delsignaler, det ene ved mel-lomf rekvenstrinnet og det andre ved lavfrekvenstrinnet.
Hver av de likerettede delsignalene blir prøvet for å fast- legge om de overskrider en på forhånd gitt terskelverdi, idet signalet blir tilført en terskelverdibryter. Når alle-rede et delsignal ikke overskrider dén på forhånd gitte terskelverdi viser et signal en forstyrrelse av radiomottageren. Når et lyttesignal foreligger ved mottagerinngangen blir støysignalet, som er tilveiebrakt for prøveformål, ikke mer tilført mottagerinngangen.
For overvåkning av antenneforsterkeren blir en bredbåndet støysignalpuls tilført dens inngang og samtidig blir overvåkningen i de. enkelte radiomottagerne utkoplet. Støysignal-pulsen blir ført til høyfrekvensinngangen til en av radiomottagerne og via forgreningen, idet signalene ved mellomfrekvenstrinnet og etter lavfrekvenstrinnet blir tatt, likerettet og sammenlignet med en terskelverdi som beskrevet i DE-OS 27 55 221.
For å forklare virkningen mellom overvåkningen av de enkelte radiomottagere med overvåkningen av antenneforsterkeren er det hensiktsmessig å skille to tilfeller: 1. Minst en av de tre radiomottagerne Fl - F3 er tilført et telekommunikas jbnssignal.. 2. Ingen av de tre radiomottagerne Fl - F3 blir tilført et telekommunikasjonssignal.
1. tilfellet.
Radiomottageren F3 blir f.eks. tilført et telekommunikasjonssignal mens begge radiomottagerne Fl.^og F2 ikke blir tilført telekommunikasjonssignaler.
Radiomottagerne Fl og F2 blir så overvåket slik som beskrevet i DE-OS 27 55 221. Overvåkningen av antenneforsterkeren er derimot utkoplet: Ved første inngangen til NELLER-porten NI er mottagermeldingen til radiomottageren F3 i form av en logisk "1" slik at ved utgangen til NELLER-porten NI og der-
med ved inngangen til OG-porten U2 en logisk "0".
Dermed er tilstede en logisk "0" ved utgangen til OG-porten U2 selv om ved minst en inngang til ELLER-porten 04 og dermed ved dens utgang en logisk "1".
Denne logisken "0" bevirker at prøvepulsgeneratoren PG ikke avgir noen puls til styring av støygeneratoren RG over inverteren 12.
Det blir derfor ikke koplet inn noe støysignal ved inngangen til båndpasset B. Antenneforsterkeren AV blir altså ikke overvåket.
Overvåkningen i radiomottageren F3, som ikke er tilført noe telekommunikasjonssignal, er likeledes utkoplet, mens den logiske "1" til den mottagertilførte meldingen forhindrer via ELLER-porten 01 at prøvepulsgeneratoren 18 avgir prøve-pulser.
2. tilfellet.
Alle tre radiomottagerne Fl - F3 er innkoplet, men imidlertid ikke tilført noe telekommunikasjonssignal. I dette tilfellet blir kun antenneforsterkeren AV overvåket, som beskrevet i det påfølgende.
Når ingen av de tre radiomottagerne Fl - F3 er tilført et telekommunikasjonssignal ligger alle inngangene NELLER-porten NI på logisk "0", da ingen radiomottager avgir en mottagertilført melding i form av logisk "1". Derimot er ved alle inngangene til ELLER-porten 04 en logisk "1", mens alle bryterneSl til radiomottagerne Fl - F3 sammen med nettbryteren N er lukket.
Ifølge den logiske "1" ved begge inngangene til OG-porten U2 er utgangen til OG-porten U2 likeledes på en logisk "1".
Denne logiske "1" ved utgangen til OG-porten U2 bevirker
at ingen av prøvepulsgeneratorne 18 avgir prøvepulser i radiomottagerne, at samtidig alle brytere 22 til radiomottagerne blir åpnet og at prøvepulsgeneratoren PG for en logisk "0" ved sin bryterinngang ifølge inverteren 12
slik at prøvepulsgeneratoren PG blir slått på og samtidig blir bryteren S2 lukket.
Støygeneratoren RG blir nå innkoplet av prøvepulsgenera-
toren PG i tidsavstander på ca. 3 0 s for kortere tid,
f.eks. 100 ms. Over det innstillbare dempeleddet'D og koplingsinnretningen K blir støysignalpulsen over bånd-
passet B koplet på inngangen til antenneforsterkeren AV. Dempningen til kopleinnretningen K er slik valgt at et telekommunikasjonssignal mottatt fra antennen A blir ikke i nevneverdig grad dempet.
Over forgreningen V går støysignalpulsen til støygeneratoren
RG til inngangen til alle tilsluttede radiomottagere Fl - F3. Alle radiomottagerne er nå overlagret bredbåndede støysignal-pulser.
Ved hjelp av dempeleddet D blir amplituden til støysignal
pulsen innstilt slik at den er over en bestemt verdi -
f.eks. 6 dB - over terskelverdien til den i radiomottageren anordnede støysperre (bryteren 5), hvis oppgave er å åpne for lavfrekvensveien til radiomottageren ved forekomst av telekommunikasjonssignaler. Derved blir forutsatt at ved den til en antenneforsterker tilsluttet radiomottager er terskelverdien til alle støysperrene innstilt på samme verdi.
Sålenge prøvepulsgeneratoren PG avgir en puls blir
alle radiomottagerne som er tilsluttet forgreningen påført støysignalpulser og leverer ved utgangene til forsinkelses-kretsene 26 signaler i form av en logisk "1" som er for-
bundet i ELLER-porten 03 med hverandre slik at ved utgangen
til ELLER-porten 03 er en logisk "1" tilstede.
Denne logiske "1" ved utgangen til ELLER-porten 03 blir forbundet med den fra prøvepulsgeneratoren PG leverte puls i OG-porten U3, hvis utgang styrer indikatorlampen AL over forsinkelseskretsen VZ1 og bryteren S2. Forsinkelseskretsen VZ1 kan bestå av f.eks. et 6-bit-skyveregister. Er det ikke i løpet av impulsen en logisk "1" ved den ene inngangen til OG-porten U3 så blir en forstyrrelsespuls ført inn i skyveregisteret. Først seks etterhverandre følgende forstyrrelsesimpulser utløser så en forstyrrelsesmelding ved hjelp av indikatorlampen AL. Dermed blir en større sikkerhet overfor feilvurderinger tilveiebrakt.
Av pulsen ved utgangen til prøvepulsgeneratoren PG blir
det tilveiebrakt en forsinket puls ved hjelp av forsinkelseskretsen VZ2, idet denne pulsen blir tilført den andre inngangen til ELLER-kretsen 02 til alle radiomottagerne Fl - F3 Denne pulsen forhindrer en åpning av den i radiomottageren Fl - F3 som støysperrevirkende bryter 5 i løpet av prøve-pulsen og forhindrer dermed at støysignalpulser kommer på lavfrekvensutgangsledningen. Forsinkelseskretsen VZ2 bevirker at en åpning av støysperren blir forhindret også kort tid -ca. 20 ms - etter at prøveimpulsen er over for å undertrykke innsvingningsforløp av mellomfrekvenskvarts-filteret og utladningsforløpet til mellomfrekvenslikeretter-kretsen.
Ved sammenkopling i ELLER-porten 0 3 må det ved utgangen
til forsinkelseskretsen 26 i løpet av pulsens varighet av-levert av prøvepulsgeneratoren PG bli avgitt et signal for å sikre overvjLkjaiiigeii__aÆ...denne Den andre av radiomottagerne kan bli forstyrret eller bli utkoplet ved hjelp av brytere.
Er alle radiomottagerne Fl - F3 utkoplet så er ikke noen overvåkning mulig. I dette tilfellet ligger ved utgangen til ELLER-porten 04 en logisk "0". Ved utgangen til OG-porten U2 er derved likeledes en logisk "0" og prøve-pulsgeneratoren PG blir utkoplet. Ved dette tiltaket blir en feilaktig forstyrrelsesmelding forhindret.
Så snart en av radiomottagerne blir påført et telekommunikas jonssignal avleverer denne ved utgangen til bryteren 8 mottageroverlagret melding i form av en logisk "1".
Ved hjelp av NELLER-porten Ni, OG-porten og inverteren 12 prøveimpulsgeneratoren PG utkoplet. Samtidig blir ved hjelp av den mottageroverlagrede meldingen ved hjelp av ELLER-porten 01 videre forhindret at prøvepulsgeneratoren 18 avgir pulser. Derimot blir i prøvemottageren som ikke er overlagret telekommunikasjonssignaler prøvepulsgenera-toren 18 innkoplet, mens det ikke ligger ved dens bryterinngang den logiske "1" til en mottagerpåført melding, men en logisk "0".

Claims (4)

1. Fremgangsmåte for overvåkning av et radiomottageranlegg, hvor flere radiomottagere er tilsluttet over en felles antenneforsterker med en antenne, idet det blir over-prøvd om radiomottageren er aktivert, karakterisert ved åt antenneforsterkeren kun blir overvåket når ingen radiomottager er aktivert og at når ikke alle, men minst én radiomottager er aktivert, så blir den henholdsvis de da ikke aktiverte radiomottagere overvåket.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at for overvåkning av antenneforsterkeren blir tilført en bredbåndet stø ysignalpuls, at ved hver radiomottager blir et delsignal av støysignalpulsen ved mellomfrekvenstrinnet avledet, likerettet og sammenlignet med en terskelverdi, som ligger mellom amplitudene til delsignalet som opptrer i tilfelle forstyrret henholdsvis uforstyrret antenneforsterker og at alle delsignalene som er tilveiebrakt på denne måten i radiomottageren blir digitalt bearbeidet slik at i løpet av støysignalpulsens varighet blir ved mangel av alle delsignalene angitt en forstyrrelse.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at fra hver radiomottager blir avledet en mottagerpåvirkningsmelding og en i-drift melding, at alle mottageraktiveringsmeldingene og alle i-drift mel-dingene blir forbundet med hverandre i en logisk krets, og at overvåkningen av antenneforsterkeren blir styrt i avhen-gighet av resultatet av sammenkoplingen.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at den logiske kretsen styrer en prøve-pulsgenerator som er forbundet med en støygenerator, hvis utgang er forbundet med antenneforsterkerens inngang.
NO823246A 1981-09-29 1982-09-24 Fremgangsmaate for overvaakning av et radiomottakeranlegg NO823246L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19813138650 DE3138650A1 (de) 1981-09-29 1981-09-29 Verfahren zur ueberwachung einer funkempfangsanlage

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO823246L true NO823246L (no) 1983-03-30

Family

ID=6142883

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO823246A NO823246L (no) 1981-09-29 1982-09-24 Fremgangsmaate for overvaakning av et radiomottakeranlegg

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0075788B1 (no)
AT (1) ATE11089T1 (no)
DE (2) DE3138650A1 (no)
DK (1) DK429882A (no)
NO (1) NO823246L (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6235727A (ja) * 1985-08-09 1987-02-16 Nec Corp 自己診断機能を有する受信機
EP0499730B1 (en) * 1991-02-22 1995-11-29 Robert H. Koenig Radio receiver operational checking method and system
GB2273622A (en) * 1992-12-15 1994-06-22 British Tech Group Spread spectrum pilot tone for distortion or instability correction

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2755221C2 (de) * 1977-12-10 1985-05-30 Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen GmbH, 8500 Nürnberg Verfahren zur selbsttätigen Überwachung der HF-Empfindlichkeit und des NF-Ausgangspegels eines Funkempfängers und Schaltungsanordnung zur Durchführung des Verfahrens

Also Published As

Publication number Publication date
DE3261772D1 (en) 1985-02-14
EP0075788A1 (de) 1983-04-06
EP0075788B1 (de) 1985-01-02
DK429882A (da) 1983-03-30
ATE11089T1 (de) 1985-01-15
DE3138650A1 (de) 1983-04-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0559659B1 (en) Passive optical network
DK150878B (da) System til simulering af interferens
SE441325B (sv) Storelimineringskrets
US3436487A (en) Telephone signaling arrangement
NO823246L (no) Fremgangsmaate for overvaakning av et radiomottakeranlegg
GB2143699A (en) Iff systems
US5566359A (en) Prevention of simultaneous transmitter operation in a ground radio transmitting and receiving apparatus
CA1131729A (en) Data transmission system with test loop facilities
US3848241A (en) Test and integrity equipment for a mcculloh system
US4266183A (en) Fault locating arrangement for a two-way repeatered transmission link
DK150838B (da) Fremgangsmaade til overvaagning af en radiomodtager samt kobling til udoevelse af fremgangsmaaden.
EP1757075A1 (en) Telephone headset amplifier with noise blanking capability
EP0385804B1 (en) Network termination equipment
US4568802A (en) VF Line fault isolation and diagnostic apparatus and method
US4773070A (en) Method for checking protective instruction transmission systems in on-line operation
US2251028A (en) Control of transmission in two-way signal wave transmission systems
RU2108670C1 (ru) Устройство для контроля каналов связи
SU1670793A1 (ru) Устройство контрол многоканальных систем радиосв зи
US4815101A (en) Step-by-step remote locating system for repeaters in a pcm link
SU892560A1 (ru) Приемопередатчик дл высокочастотной защиты линий электропередачи
SU1218471A1 (ru) Устройство дл оперативного контрол чувствительности супергетеродинного приемника
SU328495A1 (ru) Устройство телесигнализации
US3689843A (en) Receiver alarm system
US3214526A (en) Echo suppressor with improved break-in
SU1721829A1 (ru) Устройство автоматического контрол каналов св зи