NO812665L - Sittemoebel, saerlig kontorstol. - Google Patents

Sittemoebel, saerlig kontorstol.

Info

Publication number
NO812665L
NO812665L NO812665A NO812665A NO812665L NO 812665 L NO812665 L NO 812665L NO 812665 A NO812665 A NO 812665A NO 812665 A NO812665 A NO 812665A NO 812665 L NO812665 L NO 812665L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
furniture according
slats
seat
arm
bearing
Prior art date
Application number
NO812665A
Other languages
English (en)
Inventor
Herbert Beer
Original Assignee
Steifensand Sitzmoebel & Tisch
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE3030009A external-priority patent/DE3030009C2/de
Priority claimed from DE19803034826 external-priority patent/DE3034826A1/de
Priority claimed from DE19803039623 external-priority patent/DE3039623A1/de
Application filed by Steifensand Sitzmoebel & Tisch filed Critical Steifensand Sitzmoebel & Tisch
Publication of NO812665L publication Critical patent/NO812665L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C3/00Chairs characterised by structural features; Chairs or stools with rotatable or vertically-adjustable seats
    • A47C3/02Rocking chairs
    • A47C3/025Rocking chairs with seat, or seat and back-rest unit elastically or pivotally mounted in a rigid base frame
    • A47C3/026Rocking chairs with seat, or seat and back-rest unit elastically or pivotally mounted in a rigid base frame with central column, e.g. rocking office chairs; Tilting chairs
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C1/00Chairs adapted for special purposes
    • A47C1/02Reclining or easy chairs
    • A47C1/022Reclining or easy chairs having independently-adjustable supporting parts
    • A47C1/024Reclining or easy chairs having independently-adjustable supporting parts the parts, being the back-rest, or the back-rest and seat unit, having adjustable and lockable inclination
    • A47C1/027Reclining or easy chairs having independently-adjustable supporting parts the parts, being the back-rest, or the back-rest and seat unit, having adjustable and lockable inclination by means of clamps or friction locking members

Description

Oppfinnelsen angår et sittemøbel, særlig kontorstol, hvor setet med sin bærer kan vippes om en horisontal, på tvers av synsretningen for den person som sitter på setet forløpende aksel, i forhold til stolens fot, resp.
en med denne forbundet bæredel, for å oppnå en vippe-
eller gyngebevegelse, og hvor det mellom foten resp. bæredelen på den ene side, og setet resp. den på dette anordnede bærer på den annen side, er anordnet en i setets begge vippestillinger virkende innretning for arretering av vedkommende vippestilling.
Et slikt sittemøbel er f.eks. kjent fra DOS 2.335.586. En ulempe ved dette sittemøbel er utilstrekkelig fasthet og stabilitet av den konstruksjon som bærer setet og muliggjør vippebevegelsen. Dertil kommer også en utilstrekkelig ut-forming av midlene som arreterer en ønskelig klemmestilling av setet og forbindelsen mellom setebæreren og foten.
Hensikten med oppfinnelsen er i første rekke å for-bedre en anordning av den ovenfor nevnte art slik at det oppnås en meget stabil og i oppbygning, særlig i vertikalretningen plassbesparende konstruksjon. Særlig tilstrebes en enkel og rombesparende konstruksjon av klemmemidlene for arretering av vippestillingen og en enkel og stabil forbindelse med foten.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved minst to i og for seg kjente, i innbyrdes avstand forløpende setebæreskinner på hvilke setet er festet, og i vinkel på disse forløpende fortrinnsvis i rett vinkel, forløpende tverrstag, slik at det er dannet en rammelignende konstruksjon som har midler for løsbar anbringelse på foten.
På denne måte oppnås en meget kompakt og vridnings-stiv og dermed stabil anordning som til tross for disse fordelaktige egenskaper har lite plassbehov. Særlig er plassbehovet i vertikalretningen lite, slik at en slik anordning betraktet fra siden neppe rager noe nedover og dermed praktisk talt ikke sees. Den nevnte stabilitet er viktig av den grunn at ved vippebevegelsen av setebæreren i forhold til foten, opptrer betydelige mekaniske krefter. Dertil kommer at en slik vippebevegelse ved betjening av klémmemidlene brått kan arreteres, hvilket medfører sterkere mekaniske belastninger av konstruksjonen.
Fra det nevnte offentliggjørelsesskrift er det også kjent lasker som er gjennomtrengt av en klemmeanord-ning for arretering av setets vippebevegelse. Anordningen ifølge krav 9 har sammenlignet med den kjente anordning fordelen av et slikt rektangel. Laskene resp. lamellene kan befinne seg i rektangelets plan, slik at de ikke inntar noe ekstra plass. Dessuten bidrar de til avstivning av rektangelet.
Klémmemidlene har videre den spesielle oppgave ved en konstruktiv forenkling i forbindelse med en som spennbolt virkende stag og gir en lengere forskyvningsyei. Løsningen av denne oppgaven fremgår i første rekke av krav 14 som riktignok i forbindelse med trekk fra foregående krav, særlig fra krav 1 har særlig betydning, men kan også anvendes for setebærere for sittemøbler som har en annen oppbygning. Fordelen ved trekket i krav 14 består i at armen direkte kan angripe på fjæranordningens motlager. Dette er plassbesparende og gir en direkte kraftoverføring til spennbolten. De fortrinnsvis anvendte tallerkenfjærer gir på liten plass stor trykkraft. I denne forbindelse er det å anbefale den videre foretrukne utførelsesform som fremgår av trekkene i krav 15. Dermed bevirker angrepet av den korte vektstangarm ved svingning av betjeningsarmen en forskyvning av spennbolten et forholdsvis langt stykke.
Dette sikres særlig av et større antall mot hverandre sammenklembare lasker resp. lameller som tilveie-bringer og løsner friksjonsforbindelse mellom de enkelte lameller. Trekkene i krav 16 bevirker en dobbelt effekt. For det første tilveiebringes en lagring for betjeningsarmen, og for det andre beskyttes motlageret og fjæranordningen mot berøring. Særlig består da ikke lenger den fare at den som benytter stolen eller vedkommendes klær får fastklemming eller tilsmussing av fjæranordningen. I samme retning virker trekket i krav 17 fordi da ehdeåpningen dekkes til. Samtidig unngås tilgang av støv til fjæranordningen.
Ytterligere fordeler og trekk ved oppfinnelsen vil fremgå av de resterende krav og av tegningene med tilhørende beskrivelse av utførelseseksempler ifølge oppfinnelsen.
Eig. 1 viser et sideriss av en stol ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 viser i forstørret målestokk et første ut-førelseseksempel på oppfinnelsen sett i retning av pilen A på fig. 1. Fig. 3 viser et oppriss sett i retning av pilen III på fig. 2 i delenes bruksstilling. Fig. 4 viser et andre utførelseseksempel på oppfinnelsen sett i retning av pilen A på fig. 1. Fig. 5 viser et snitt langs linjen V-V på fig. 4. Fig. 6 viser et snitt langs linjen VI-VI på fig. 4, liggende på undersiden av fig. 4.
Stolen på fig. 1 har en fotdel 4 hvor det for høydeinnstilling av setet 1 resp. setebæreren 2 er anordnet en pneumatisk fjærinnretning hvis konustapp 4' er innstikkbar i åpningen i en bøssing i bærekonstruksjonen. Setet 1 og setebæreren 2 er slik det skal forklares nær-mere utstyrt med midler for kipping om en aksel 10 i forhold til foten 4, arreterbar i ønsket tippestilling. Videre kan det være anordnet et ryggstø.
Utførelseseksemplet på fig. 2 og 3 har to setebæreskinner 2 som kan skrues fast til setet 1 ved hjelp av huller 3,3'.
Bærekonstruksjonen har i dette utførelseseksempel en U-formet skinnedel 6 hvis ben 6' er gjennomtrengt av en lagringsaksel 7 som er festet til benene 6' ved sveising. Til de nedover ragende sider 2' av de L-formede bæreskinner 2 er festet lagerrør 8 ved sveising, i hvis indre er anordnet en hylse 9 av kunststoff. Lagerrørene 8 strekker seg fra festestedet på skinnene 2 til i nærheten av yttersiden av benene 6' av delen 6. Kunststoffhylsene 9 rager med sine ender 9' ut av lagerrørene 8 og ligger an mot yttersiden av benene 6'. Da kunststoffhylsene 9 kan være presset inn i lagerrørene 8, resp. er avstøttet med den andre ende 9" mot lagerskinnene 2, oppnås en stabilitet av hele anordningen med sværtøket avstivning mellom skinnene 2 og delen 6. Lagerakselen 7 rager med deler 7' et langt stykke inn i kunststoffhylsene 9. Også dette bidrar til øket stabilitet ved arretering av setets 1 vippebevegelse i forhold til foten. Vippeaksen 10 er strekprikket. Denne
. akse er horisontal og på tvers av synsretningen for den person som sitter på setet. Ved denne utførelsesform er skinnene 2 og delen 6 parallelle. Arreteringen i ønsket vippestilling mellom delen 6 og bæreskinnene 2 skjer ved hjelp av generelt med 11 betegnet skrueanordning og lamell- eller laskparene 12. Hver lask eller lamell 12 er forsynt med en langsgående sliss 18 (se fig. 3) som er anordnet i flukt med hverandre. Gjennom slissene er ført en stav 19 som på den ene side har et hode og i den andre ende gjenger 21 med et påskrudd håndtak 22. Staven 19 er mellom lamellene eller laskene 12 omgitt av en rørdel 26 hvis endeflater ligger an på lasker resp. lameller 12. Mellom laskene og lamellene såvel som mellom disse og røret 26
(i dette utførelseseksempel er det anordnet to rørdeler 26 som er sveiset fast på delen 6) kan det være anordnet mellomlagsskiver eller ringer 27. Ved betjening av håndtaket 22 blir det ved hjelp av et ytterligere rør 26' som
i sin funksjon tilsvarer rørene 26, frembragt en sammen-presning av delene 20,12,26,26' slik at bærekonstruksjonen resp. fot- og setebæreren resp. setet kan arreteres i ønsket vippestilling. Størrelsen av det innstillbare området er begrenset av lengden av slissene 18 i hvilke staven 19
kan forskyves oppover eller nedover.
Klemmeinnretningen 11 er fjernet forholdsvis langt fra vippeaksen 10. Dette minsker den nødvendige klemkraft fra klemmeinnretningen slik at ikke bare konstruksjonen blir enklere men også betjeningen lettes.
For å dempe kippebevegelsen er det på hvert lager-rør anordnet et motlager 13 og på delen 6 er det anordnet to motsvarende motlagre 14. Mellom motlagerparene 13,14 er det for dempningen anordnet trykkfjærer 15 hvis for- • spenning i hvilestilling kan innstilles ved hjelp av en på tegningen bare antydet skrueinnstilling 16. Anordning av dempefjæren midt under setet hindrer at den person som be-tjener arreteringen utilsiktet med hånd eller klær skal bli tilsmusset av de som regel tilsmussede, og kanskje oljede fjærer.
Fig. 3 viser en ytterligere fjæranordning 23 med en :skruebolt 24 og en trykkfjær 25 som ved løsnet håndtak 22 trykker de to lameller eller lasker 12 mot sidene 2'
av bæreskinnene 2.
Det er klart at de to i dette utførelseseksempel parallelt anordnede bæreskinner 2 sammen med vippelager-delene, særlig 7,8 og 9, og klemmeinnretningen, særlig 19 og 26, danner en rammelignende konstruksjon som kan ha form av et rektangel. En slik konstruksjon er i og for seg meget stabil og stiv. Særlig er den motstandsdyktig mot vridning. En ekstra stabilisering er ved dette ut-førelseseksempel den U-formede del 6 som kan være sveiset til rørdelene 26. Eventuelt kan også flere enn to bæreskinner anordnes, selv om det som regel er tilstrekkelig med to skinner. Det kan videre i området av bøssingen 5 være anordnet en betjeningsarm 28 som rager inn i bøssingen og som er dreibar på en flens 29 på delen 6. Betjeningsarmen 28 er en vektstang med en kort arm 28' som ligger an på bærekonusen og en lang arm 28" som tjener til betjeningen. For detaljer skal det her vises til det etterfølgende ut-førelseseksempel under henvisning til fig. 6. Såvel for utførelseseksemplet på fig. 6 som for feste av bøssingen for bærekonusen i foreliggende eksempel, er å si at bærekonusen blir forbundet med bærekonstruksjonen meget stabil slik at også et kraftig støt med en vippebevegelse med sikkerhet blir oppfanget. Utførelseseksemplet på fig. 4-6 viser likeledes to bæreskinner 2 i avstand fra hverandre og til hvilke setet ikke er vist fastskrudd. I bruksstilling er de nedover ragende sider 2' av skinnene festet til et første 30 og et andre 31 tverrstag, idet tverr-ståget 31 danner en del av klemmeinnretningen. Dette ut-førelseseksempel viser at tverrstagene kan utføres på annen måte. Et tverrstag 33 er her anordnet i endeområdet av skinnene 2 og kan enten overta avstivningen eller danne en ekstra avstivning. Det er klart at også i dette ut-førelseseksemplet danner bæreskinnene 2 og i det minste tverrstagene 30 og 31 og eventuelt tverrstaget 33 et vrid-ningsstivt og stabilt rektangel. Fortrinnsvis strekker tverrstagene seg tilnærmet vinkelrett på bæreskinnene, hvilket også gjelder for fig. 2.
Det første tverrstag 30 er ved hjelp av skruefor-bindelser 34 svingbart i forhold til bæreskinnene og danner dermed svingeakse 10 mellom setet og foten. Tverrstaget 30 kan være et rør med rektangulært eller kvadratisk tverrsnitt på hvilket er fastsveiset to flenser 36 i hvilke er innsveiset en hylse 37 for å oppta bærekonusen 4'. På dette tverrstag er videre påsveiset to grupper lameller 38,39 som er forsynt med slisser 40 som strekker seg i vipperetningen. I slissene glir en stav 41 som befinner seg inne i et rør 42 og sammen med dette danner det andre tverrstag 31 som i den nevnte vipperetning er fast forbundet med bæreskinnene 2.
Klemmeinnretningen som bæres av det andre tverrstag 31 og dennes betjening er i dette utførelseseksempel utformet som følger: Staven 41 rager gjennom sidene .2' av bæreskinnene 2 og ender i et motlager 41'. Mellom motlageret 41' og siden 2' er det anordnet en fjæranordning fortrinnsvis en pakke tallerkenfjærer 43 og tilstreber å trekke staven 41 gjennom sidene 2' i retning av pilen B. Dermed trykker et motlager 44 på staven 41 til venstre for den venstre lamellpakke 38 denne lamellpakke mot røret 4 2 som på sin side med et ytterligere motlager 4 5 trykker mot den høyre lamellpakken 39 og dermed mot den høyre bæreskinne 2. Dermed arreteres den ønskede vippestilling mellom tverrstaget 30 og bæreskinnen 2. Mellom den til venstre på fig. 4 be liggende bæreskinne 2 på den ene side og den deri glidende stav 41 eller en hylse som omgir denne stav til venstre for skinnen 2 på den annen side, kan det være anordnet ytterligere midler for å bevirke en avstivning. Det kan da f.eks. på den ene skinne 2 være påsveiset en hylse eller lignende som omgir bøssingen med trang pasning. Avstivningen mellom delene 41,42 og den høyre bæreskinne på fig. 4 oppnås ved virkningen av fjæren 43. Ved svingning av armen 52 oppover som antydet med pilen 46 på fig. 5, blir det ut-øvet et trykk på hodet av staven 41 som dannes av motlagere 41' i pilretningen B. Denne forskyvning av staven 41 i forhold til skinnen 2 opphever klemmevirkningen mellom lamellene 38,39 og røret 31 slik det er forklart ovenfor. I denne fristilling av delene kan den person som sitter på stolen ved vektfordeling innstille enhver ønsket vinkelstil-ling resp. utføre vippebevegelser. Ved å slippe armen 52 resp. ved å trekke til håndtaket 22 på utførelseseksemplet på fig. 2,3, går delene tilbake til klemmestilling som følge av ekspansjonstrykk av fjærene 43. Det er klart at dermed har staven 41 virkningen av en spennbolt. Armen 52 er med en bøssing 46 lagret på en bolt 48 som strekker seg gjennom boringer i et hulprofilstykke 49, festet med gjenger og mutter. Hulprofilstykket 49 er sveiset fast på skinnen 2. På bøssingen 47 er det påsveiset en vektarmdel 50 hvis avstand fra dreieaksen 51 for bolten 48 danner den korte arm av vektstangen 52. Vektarmdelen 50 trykker ved løfting av armen 52 i pilretningen 46 mot motlagerhodet 41'. Det trykk som da utøves på hodet 41' er direkte og meget stort. Det er å anbefale å legge aksen 51 dvs. lagerstedet for armen 52 noe dypere enn vist på tegningen, nemlig så meget dypere at den korte vektarmdel 50 angriper tilnærmet i for-lengelse av stavens 41 akse. På armen 52 er anordnet et håndtak 52' hvis avstand fra aksen 51 danner den lengste vektarmdel. Det i tverrsnitt sirkelformede eller firkantede hulprofilstykke 49 beskytter brukeren mot berøring av smusset eller oljet fjær 43. Den ytre ende og dermed den inngripende del av armen kan videre være tildekket med en kappe 53 av fortrinnsvis elastisk materiale f.eks. kunststoff for å hindre inntrengning av smuss og mot utilsiktet berøring. Kappen 53 glir med en halsformet ansats 54 på armen 52.
Som dempefjærer for vippe- eller gyngebevegelsen er det her anordnet to pakker 55 strimmelformede blikk som på den ene side ved 56 er fastskrudd til det første tverrstag 30 og som på den ene side glidende ligger an på det andre tverrstag 31 resp. røret 42.
Fig. 6 viser at hylsen 37 har en oppover avsmalnende konisk boring hvis konisitet tilsvarer konisiteten av bærekonusen 4. I en gjenget boring i dekkplaten 36 er det skrudd inn en skrue 57 som ved dreining trykker mot ende-flaten 58 av bærekonusen 4<1>og dermed danner en avtrekningsinnretning for hele konstruksjonen på fig. 4 fra bære-, konusen 4' og dermed fra foten.
Videre er det anordnet en ytterligere arm 60 som er svingbar på en lagerbøssing 61 på tverrstaget 30. Den
korte arm 62 av vektstangen 60 ligger an på betjeningsenden 59 av den i bærekonusen lagrede pneumatiske fjæringsinnretning, slik at ved løfting av armen 60 i pilretningen 63 kan det foretas en løfting eller senking av setet ved hjelp av fjærinnretningen. Armen 62 og delen 59 er dekket og be-skyttet oventil av dekkplaten 36.
De viste midler eller anordninger (f.eks. klemmeinnretningen) i det ene utførelseseksempel kan naturligvis anvendes i det andre utførelseseksempel og omvendt. Alle de viste og beskrevne trekk som kombinasjon av disse er vesentlige for oppfinnelsen så vidt de ikke utrykkelig er betegnet som kjente.

Claims (22)

1. Sittemøbel, særlig kontorstol, hvor setet med sin bærer kan vippes om en horisontal, på tvers av synsretningen for en person som sitter på setet forløpende aksel:, i forhold til stolens fot, resp. en med denne forbundet bæredel, . for å oppnå e-n vippe- eller gyngebevegelse, og hvor det mellom foten resp. bæredelen på den ene side, og setet resp. den på dette anordnede bærer på den annen side, er anordnet en i setets begge vippestillinger virkende innretning for arretering av vedkommende vippestilling, karakterisert ved minst to i og for seg kjente, i innbyrdes avstand forløpende setebæreskinner (2) på hvilke setet (1) er festet, og i vinkel på disse forlø pendeå fortrinnsvis i rett vinkel forløpende tverrstag, slik at det er dannet en rammelignehde konstruksjon som har midler (17,37) for løsbar anbringelse på foten.
2. Møbel ifølge krav 1, karakterisert ved at konstruksjonen er firkantet, fortrinnsvis et rektangel.
3. Møbel ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det på det ene tverrstag (19,26,30) er festet en. hylse (17,37) over en bærekonus (4') på foten (4), resp. dens pneumatiske fjæringsinnretning og at det andre tverrstag (19,26,31) er slik forbundet med bæreskinnene (2), at det ikke kan forskyves i vipperetningen i forhold til skinnene.
4. Møbel ifølge et av kravene 1-3, karakterisert ved at det første tverrstag (30) danner vippe-akse (10) mellom setebæreren og foten, og at det andre tverrstag (31) opptar midlene (32) for arreteringen i ønsket vippestilling.
5. Møbel ifølge et av kravene 1-4, karakterisert ved at tverrstag (33) er anordnet på bæreskinnene (2), fortrinnsvis mellom deres endepartier som avstivninger, idet et eller flere av disse tverrstag (33) kan tjene som ytterligere avstivning av allerede forhånden- værende tverrstag.
6. Møbel ifølge et av kravene 1-5, karakt, er i-sert ved at det midt mellom og tilnærmet parallelt med bæreskinnene (2) er anordnet en skilleformet del (6) som tilhører bæredelen og har en fast anbragt bøssing (5) for opptak av bærekonusen (4') og er svingbar i forhold til bæreskinnene, f.eks. ved hjelp av fast med denne forbundne bærerørdeler (26) av klemmeorganer (11).
7. Møbel ifølge et av kravene 1-6, omfattende en fjær for å dempe vippe- resp. gyngebevegelsen, karakterisert ved at det mellom det første tverrstag og det andre tverrstag, resp. med dette forbundne.deler er'anordnet fjæring, slik at en vippebevegelse bakover trykker fjærene (15,55) sammen resp. spenner disse.
8. Møbel ifølge et av kravene 1-7, karakterisert ved at det som fjæring tjener to pakker (55) bladfjærer hvis ene ende er festet til det første tverrstag (30) og hvis andre ende ligger glidende an på det andre tverrstag (31).
9. Møbel ifølge et av kravene 1-8, karakterisert ved at det på den ene av de innbyrdes svingbare deler av forbindelsen er anordnet lasker resp. lameller (12,38,39) med i svingeretningen forløpende slisser (18,40), at det i slissene er anordnet et element (19,41) glidbart i forhold til de svingbare deler, og at det er anordnet en av den person som sitter på stolen be-tjenbar klemmeinnretning (11,32) for klemmende arretering av laskene resp. lamellene med den andre i forhold til disse svingbar del.
10. Møbel ifølge krav 9, karakterisert ved at den i forhold til lamellene eller laskene svingbare del strekker seg gjennom slissene (18,40) i laskene eller lamellene (12,38,39) med en tverrgående stav eller spennbolt (19,41), at avstandsdeler fortrinnsvis i rø rform (26,27,42) omgir staven resp. spennbolten og ved hjelp av klemmeorganer (11,32) er fastklembare til laskene resp. lamellene, og at tverrstaven resp. spennbolten og/eller avstandsdelene danner en side av forbindelsen og minst en avstivning av forbindelsen.
11. Møbel ifølge krav 9 eller 10, karakterisert ved at laskene resp. lamellene (38,39) er fastsveiset på det første tverrstag (30), mens tverrstaven resp. spennbolten (41) med en rørformet avstandsdel (42) er anordnet på bæreskinnene (2).
12. Møbel ifølge et av kravene 9^ 11, karakterisert ved to sett lasker resp. lameller som er anordnet på overfor hverandre beliggende sider av forbindelsen, fortrinnsvis nær ved og parallelt med bæreskinnene (2).
13. Møbel ifølge et av kravene 9-12, karakterisert ved at de for de to pakker lasker resp. lameller (12,38,39) er anordnet en mot hverandre av disse og mot den svingbare del trykkende fjæranordning.
14. Møbel ifølge et av kravene 1-13, hvor fjæranordningen bæres av en som spennbolt virkende stav og forskyver spennbolten i forhold til laskene resp. lamellene i deres lengderetning og klemmestilling, og hvor en betjeningsarm ved betjening angriper et motlager på spennbolten og forskyver dette til en stilling i hvilken klemmevirkningen oppheves, karakterisert ved at betjeningsarmen (45,50) er anordnet ved siden av det som avstøtting for fjæranordningen (43) tjenende motlager (41').
15. Møbel ifølge krav 14, hvor betjeningsarmen er utformet som toarmet vektstang med en lang og en kort arm, . karakterisert ved at den korte arm (50) angriper motlageret (41'), og at betjeningsarmen er slik svingbart lagret (51) på et fremspring eller lignende på bæreskinnene (2), at den lange arm i betjeningsstilling er svingbar for frigjøring av arreteringen.
16. Møbel ifølge krav 15, karakterisert ved at det på en av bæreskinnene er festet vinkelrett utstående et hulprofilstykke (49) som opptar lagringen (51) av betjeningsarmen resp. dens lagerdel (47), og at hulprofilstykket omgir den der fremragende del av spennbolten (41) med motlageret (41 <1> ) og fjæranordningen (43).
17. Møbel ifølge krav 16, karakterisert ved en kappe (53), fortrinnsvis av elastisk materiale, som er forskyvbart lagret på vektstangen og griper fra denne over endeåpningen og hulprofilstykkets lagersted (51) med tetningsvirkning.
18. Møbel ifølge et av kravene 14-17, karakterisert ved at motlageret for fjæranordningen er dannet av spennboltens (41) skruehode (41')
19. Møbel ifølge et av kravene 1-18, karakterisert ved at opptaksbøssingen (37) for bærekonusen (4') er festet på det første tverrstag (30), f.eks. ved hjelp av på staget påsveisete blikkstykker (36).
20. Møbel ifølge et av kravene 1-19, karakterisert ved at det på en del som danner bærekonstruksjonen er anordnet en betjeningsarm (28,60) for den pneumatiske fjæringsinnretning, hvilken arm med en ende (62) rager inn i bøssingens (17,37) indre og ligger an på en fra bærekonusen oppragende betjeningsende (.59) av den pneumatiske fjæringsinnretning, slik at ved betjening av armen betjenes den pneumatiske fjæringsinnretning.
21. Møbel ifølge krav 1-20, karakterisert ved at bøssingen (17,37) på oversiden har et deksel, fortrinnsvis i form av en festeplate (36).
22. Møbel ifølge krav 21, karakterisert ved at dekselet (36) har en avtrekningsinnretning for hele konstruksjonen fra bærekonusen (4') i form av en skrue (57) som med sin ende ligger an på bærekonusens endeflate.
NO812665A 1980-08-08 1981-08-06 Sittemoebel, saerlig kontorstol. NO812665L (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3030009A DE3030009C2 (de) 1980-08-08 1980-08-08 Sitzmöbel, insbesondere Bürodrehstuhl
DE19803034826 DE3034826A1 (de) 1980-09-16 1980-09-16 Stuhl, insbesondere buerodrehstuhl, mit zum fussgestell schwenkbarem sitz
DE19803039623 DE3039623A1 (de) 1980-10-21 1980-10-21 Stuhl, insbesondere buerodrehstuhl, mit zum fussgestell schwenkbarem sitz

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO812665L true NO812665L (no) 1982-02-09

Family

ID=27188817

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO812665A NO812665L (no) 1980-08-08 1981-08-06 Sittemoebel, saerlig kontorstol.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0045925A1 (no)
DK (1) DK353181A (no)
FI (1) FI812450L (no)
NO (1) NO812665L (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0394784A1 (en) * 1989-04-27 1990-10-31 Lineager S.R.L. Friction device for adjusting the inclination of a seat, in particular an office chair
IE66891B1 (en) * 1991-02-15 1996-02-07 Ashfield Eng Co Wexford Ltd An adjustment mechanism for furniture
WO1996011611A1 (de) * 1994-10-17 1996-04-25 Sifa Sitzfabrik Gmbh Sitzträger für bürostühle oder dergleichen
ATE194466T1 (de) * 1995-02-15 2000-07-15 Ashfield Eng Co Wexford Ltd Betätigungselement für eine sperrvorrichtung eines stuhls
NO305884B1 (no) * 1997-08-25 1999-08-16 Sylve Moheim Arbeidsstol
DE29717571U1 (de) * 1997-10-02 1997-12-18 Sifa Sitzfabrik Gmbh Sitzträger für Stühle

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3386770A (en) * 1967-09-18 1968-06-04 Stewart Warner Corp Double action chair control
US3693925A (en) * 1970-11-04 1972-09-26 Daniel Weinstein Tilting chair mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
DK353181A (da) 1982-02-09
EP0045925A1 (de) 1982-02-17
FI812450L (fi) 1982-02-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9913769B2 (en) Item of seating furniture
US4183579A (en) Doctor&#39;s stool
DK156116B (da) Stol med bagdels- og skinnebensstoettedele for en siddende person
TWM528117U (zh) 可升降活動的支撐裝置
DK166798B1 (da) Saedebaerer til stole, navnlig drejelige arbejdsstol
NO328092B1 (no) Ryggestotteanordning
NO312491B1 (no) Reguleringsanordning for understöttelsesrammen i ligge- eller sittemöbel
CA2941579C (en) Stand-up wheelchair
NO812665L (no) Sittemoebel, saerlig kontorstol.
US2991125A (en) Tilting chair construction
US2919746A (en) Reclining chair
CN108381481A (zh) 一种工作台式存储架
NO136442B (no)
KR200479292Y1 (ko) 스탠딩 테이블
US1864750A (en) Universal folding chair
NO317791B1 (no) Bevegelig ledd
KR200434964Y1 (ko) 의자 틸팅장치
US1936196A (en) Adjustable trestle
US2829935A (en) Desk with vertically and angularly adjustable top
DK152642B (da) Arbejdsbord, hvis bordplade kan indstilles i forskellige hoejder og/eller haeldninger.
US889526A (en) Desk attachment for chairs.
US10413073B2 (en) Seating and support furniture
DK150443B (da) Maebelstel, isaer bordstel
US1985807A (en) Convertible rest
JPH0510658Y2 (no)