NO793420L - Tau av syntetiske fibre. - Google Patents

Tau av syntetiske fibre.

Info

Publication number
NO793420L
NO793420L NO793420A NO793420A NO793420L NO 793420 L NO793420 L NO 793420L NO 793420 A NO793420 A NO 793420A NO 793420 A NO793420 A NO 793420A NO 793420 L NO793420 L NO 793420L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
rope
fiber
elements
accordance
parts
Prior art date
Application number
NO793420A
Other languages
English (en)
Inventor
Roland Verreet
Original Assignee
Saar Gmbh Drahtseilwerk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saar Gmbh Drahtseilwerk filed Critical Saar Gmbh Drahtseilwerk
Publication of NO793420L publication Critical patent/NO793420L/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B1/00Constructional features of ropes or cables
    • D07B1/02Ropes built-up from fibrous or filamentary material, e.g. of vegetable origin, of animal origin, regenerated cellulose, plastics
    • D07B1/025Ropes built-up from fibrous or filamentary material, e.g. of vegetable origin, of animal origin, regenerated cellulose, plastics comprising high modulus, or high tenacity, polymer filaments or fibres, e.g. liquid-crystal polymers
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B2201/00Ropes or cables
    • D07B2201/10Rope or cable structures
    • D07B2201/1028Rope or cable structures characterised by the number of strands
    • D07B2201/1036Rope or cable structures characterised by the number of strands nine or more strands respectively forming multiple layers
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B2205/00Rope or cable materials
    • D07B2205/20Organic high polymers
    • D07B2205/2046Polyamides, e.g. nylons
    • D07B2205/205Aramides

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Crystallography & Structural Chemistry (AREA)
  • Ropes Or Cables (AREA)

Description

Oppfinnelsen gjelder et kun st fibertau av aromatisk polyamid, særlig poly-p-fenylentereftalamid, med elementer som er slått til reip omkring et kjerneelement.
Aromatisk polyamid, særlig poly-p-fenylentereftalamid, kjent under betegnelsen "Kevlar", har en svært høy elastisitets-modul sammenliknet med andre plaststoffer. Den elastiske tøyning er ikke mer enn ca. 1,6 ganger stålets, mens den for andre polyamider, f.eks. nylon, er ca. 25 ganger større. Dette material kan derfor ikke bare benyttes som bærende innlegg i stråltrådtau som i DE-OS nr. 2 7.08.904, eller i kombinasjon med andre metaller enn stål, f.eks. ved elektriske ledninger i dypvannskabler, idet det dessuten kan benyttes alene eller i forbindelse med andre plastmaterialer. Sistnevnte er eksempelvis tilfelle ved kranvaje-ren i DE-AS nr. 24.55.273.
Kunstfibertau framstilt på basis av aromatiske polyamider er lette og bøyelige på samme måte som reip av naturlige tekstilfibre og kan på grunn av sine fasthets- og styrkeegenskap-er sidestilles med ståltrådtau. I DE-AS nr. 24.55273 blir det foruten den store bruddstyrken og den lave vekta, bøyeligheten og den høye strekkfasthetén, også pekt på vajerens lange levetid, spesielt når den under bruken løper over små tauruller eller trinser, og med henblikk på den lange levetiden framheves vajerens høye slitasjebestandighet og bøyefasthet ved skiftende bøye-belastninger. For å høyne den innvendige slitasjebestandigheten når vajeren løper over små styreruller bør kordelene være impreg-nert med plast, eksempelvis polyuretan.
Oppfinnelsen går ut på å oppnå en ytterligere forleng-else av levetiden for et kunstfibertau av det slag som angis innledningsvis.
I samsvar med oppfinnelsen er dette oppnådd ved at :kunstfibertauet - som i og for seg kjent fra ståltrådreipslaging - har et antall lag hvis elementer forløper parallelt med hverandre fra lag til lag.
Denne utformingen baserer seg på den tekniske innsikten at kunstfibertau av aromatiske polyamider, uavhengig av deres fiberstruktur ikke som tidligere skal framstilles i overensstem-melse med den reipslagingsteknikk som gjelder for tekstilmateri-aler og med kryssende kordeler, men derimot i samsvar med den spesielle reipslagingsteknikk som benyttes for ståltrådtau, nemlig den såkalte parallell-utførelse hvor materialet blir utsatt for de minst.mulige tversgående pressbelastninger. På grunn av at de ulike lagenes kordeler forløper parallelt, skapes det linje-berøring mellom lagene, og dette resulterer i et vesentlig lav-ere flatetrykk enn ved den vanlige punktberøring som framkommer ved kordeler som krysser hverandre gjensidig. Man har tidligere hverken innsett eller engang undersøkt hvorvidt aromatisk poly-amidfibre skulle oppvise avvikende, følsomhet overfor tversgående presspåvirkninger i forhold til andre plas.tf.ibre. eller natur-fibre i en slik utstrekning at levetiden blir forkortet hvis det ikke tas hensyn til følgende: Strenger av aromatiske polyamid-firbre ble tidligere ikke bare tvunnet ved reipslagingen, men til og med flettet, og dette førte til stor følsomhet overfor brudd. Imidlertid representerer aromatiske polyamider et spesielt fordelaktig materialutvalg for tau i parallellutførelse, nemlig fordi de vanskene ved ståltrådtau som knytter seg til tøyningsutjevningen mellom de parallellslåtte kordellag som følge av deres større tøy-ning kan reduseres betydelig eller praktisk talt elimineres. I denne forbindelse medfører dette bl.a. en lettere tilpasning etter slaglengden for de forskjellige lags kordeler, slik at hel-ler ikke fiberstrengene i de kordellag, som ligger ovenpå hverandre, vil krysses.
Oppfinnelsen innebærer til slutt den fordel at tauet uten å skades, dvs. uten at det oppstår svekninger ved overlap-pinger, kan deles opp i et større antall lag, slik at tauelementene kan gjøres tynnere. Monofilamentene blir derfor ikke utsatt for noen særskilte strekkbelastninger ved bøyning. Tauelementene utgjøres som regel av kordeler som er reipslått fra fiberstrenger. Elementene kan imidlertid selv være reip eller bare,; fortrinnsvis forte (kledde) fiberstrenger hvori fibrene, som fremdeles har form av gjennomgående monofilamentér, er slått til reip.
Hvis nevnte elementer består av flerlags-kordeler, kan fiberstrengene, som danner lagene, likeens fortrinnsvis forløpe parallelt med hverandre fra lag til lag, dvs. de danner parallellslåtte kordeler. For dette gjelder ålt det som er anført foran for nevnte parallell-utførelse av tauet. Fordelen med kombina-sjonen material/parallellslaging er i dette tilfelle av enda større betydning fordi det i parallellslagingskordeler overhodet ikke er mulig med noen tøyningstilpasning av lagene i forhold til hverandre, mens man i tau ved forskjellige slaglengder for kordelene i de forskjellige lag kan foreta visse tillempninger. Og-så de til kordeler reipslåtte fiberstrenger er fortrinnsvis selv slått til reip, men de kan imidlertid også være forte (kledde) bunter av parallelle fibre. Alt etter forholdene, spesielt ved tynnere diameter, kan det også benyttes flettete fiberstrenger eller fiberstrenger av fiberbunter som er sammenklebet hver for seg. Flettete fiberbunter oppviser imidlertid uønskete overlap-pinger, og parallelle fiberbunter er for så vidt ufordelaktige fordi monofilamentene utsettes for forskjellige strekkbelastninger som følge av bøyninger. I reipslått; fiberbunter kan monofilamentene utlige slike avvikende strekkbelastninger i forhold til hverandre ved langsgående forskyvning. De bør derfor ikke være sammenklebet, iallfall ikke slik at deres gjensidige bevege-lighet blir blokkert.
Hvis de nevnte, elementer selv består av fra kordeler slåtte tau, så kan fortrinnsvis også fiberstrengene i deres kordeler, når de er anbrakt i flere lag, forløpe parallelt med hverandre fra lag til lag. Dersom kordelene i elementet er anordnet i flere lag, gjelder i prinsippet samme regel.
For å redusere flatetrykket ytterligere ved berørings-linjene er tauets elementer ved en fordelaktig utførelsesform for oppfinnelsen forsynt med glatt overflate, slik denne ville ha framkommet ved sirkelrundt tverrsnitt av henholdsvis fiberstrengene eller kordelene som danner elementene. På denne måte blir den nevnte linjeberøring gjennomgående, mens det ved den normale, riflete overflaten på kordelene eller tauet., hvilken er en følge av avrudingen av henholdsvis fiberstrengene eller kordelene, ba-re eksisterer en punktert linje for berøringen mellom elementene.
Den-ønskete glatte overflate kan f.eks. oppnås ved at elementene blir utstyrt med en, fortrinnsvis påekstrudert foring med glatt overflate. Materialets fiberstruktur tillater imidlertid også noe annet. Fiberstrengene behøver bare å reipslås noe løst og kordelene, som er framstilt av fiberstrengene,' noe; fast-ere; så tilpasser fiberstrengene i kordelene seg etter hverandre ved deformering og under dannelse av en vidtgående tett kordel-struktur innvendig, og utvendig danner det seg en temmelig glatt overflate. Hvis fiberstrengene utgjøres av forte eller kledde (overtrukne) bunter av parallelle fibre, oppnås alt dette uten videre av seg selv. Man kan også utforme fiberstrengene f.eks. ved sammenklebing som profiler, på samme måte som ved profilerte tråder, og disse fiberstrengprofiler kan slås til en tett kordel og/eller en kordel med glatt overflate.
Har tauets, elementer selv form av reip, gjelder tilsvar-ende for kordelene som disse reip består av.
Dersom tauelementene er slått løst hver for seg, utvider
nevnte lineberøring seg til flateberøring.
Til slutt kan taukonstruksjonen ifølge oppfinnelsen, . først og fremst de med mindre komplisert oppbygning, med alle sine fordeler selv benyttes som element i et tau. Som element for et annet, tykkere tau kommer i første rekke den enkle utførelse i betraktning, hvor elementene rett og slett er fiberstrenger og som man også kan anse som kordeler, idet man likestiller fiber-strengen med en tråd.
Tegningen viser et utførelseseksempel av oppfinnelsen.
Figuren viser et tverrsnitt gjennom et reip i såkalt
parallellutførelse og oppbygget av parallellslåtte kordeler.
Tauet består av en kjernekordel 1, et indre kordellag 10, som omfatter fem kordeler 2 og fem tynnere monofilamentstrenger 3, og et parallelt med de indre kordellag 10' .reipslått. ytre kordellag 20, som består av ti like store kordeler 4.
Kjernekordelene 1 er ettlags kordeler 1 +6, mens kordelene 2 er tolags parallellslåtte kordeler 1+6+12. Monofilamentstrengene 3 er lett reipslåtte, parallelle mon.ifilament-b un ter. Kordelene 4 er tolags, parallellslåtte kordeler 1+9+.9.
Kordelene 1, 2, 4 er sammensatt av monofilamentstrengér, som består av poiy-p-fenylentereftalamid og som hver for seg er snodd løst. Ved framstillingen av kordelene har monofilamentstrengene, som opprinnelig hadde rundt tverrsnitt, tilpasset seg etter hverandre m.h.p. tverrsnittsformen. I det indre av kordelene slutter monofilamentstrengene seg til hverandre stort sett uten mellomrom. Utsidene av de ytre monofilamentstrengene er tilfla-tet. Omkretsen av hver kordel er derfor forholdsvis glatt og oppviser bare små riller 5 mellom de enkelte monofilamentstrenger.
Monofilamentene består av poly-p-fenylentereftalamid
av "Kevlar-49"-kvalitet.
Såvel kordelenes tetthet som tauets parallelle utform-ing høyner materialtverrsnittet og reduserer således tauets plassbehov, eksempelvis på vindu.
Forskjellige slags monofilamentstrenger og kordeler kan
eventuelt kombineres med hverandre.

Claims (10)

1. Kunstfibertau av aromatisk polyamid, særlig poly-p-fenylentereftalamid, med elementer som lagvis er slått til reip omkring et kjerneelement (1), karakterisert ved at kunstfibertauet - som i og for seg kjent fra ståltrådreipslaging - har et antall lag (10;. 20) hvis elementer (2; 4) forløpet parallelt med hverandre fra lag (10). •■til lag (20).
2. Kunstfibertau i samsvar med krav 1, karakterisert ved at elementene er kordeler av reipslåtte fiberstrenger.
3. Kunstfibertau i samsvar med krav 2, karakterisert ved at fiberstrengene i kordelene (2,4) er anbrakt i flere lag og likeens forløper innbyrdes parallelt fra lag til lag.
4. Kunstfibertau i samsvar med krav 2 eller 2, karakterisert ved at .fiberstrengene, som er reipslått til dannelse av kordeler (2,4) , er flettet eller fortrinnsvis selv er slått til reip eller er foret (kledd, overtrukket) eller ut-gjøres av fiberbunter som er sammenklebet hver for seg.
5. Kunstfibertau i samsvar med krav 1, karakterisert ved at elementene består av tau av reipslåtte kordeler, idet fiberstrengene i kordelane fortrinnsvis er anbrakt i flere lag samt forløper innbyrdes parallelt fra lag til lag.
6. Kunstfibertau i samsvar med krav 1, karakterisert ved at elementene fortrinnsvis er reipslåtte og/ eller forte, (kledde, overtrukne) f iberstrenger.
7. Kunstfibertau i samsvar med et av kravene 1 til 6, karakterisert ved at elementene har en glatt overflate slik denne ville ha framkommet ved sirkelrundt tverrsnitt av henholdsvis de fiberstrenger eller kordeler som danner elementene (2,4)..
8. Kunstfibertau i samsvar med krav 7, karakterisert ved at henholdsvis fiberstrengene eller kordelene hver for seg er slått løst til reip, eller at fiberstrengene er utformet som profiler, eller at elementene har en fortrinnsvis påekstrudert foring: ("kledning", overtrekk) med glatt overflate.
9. Kunstfibertau i samsvar med et av kravene 1 til 8, karakterisert ved at hvert enkelt element er slått løst til reip.
10. Kunstfibertau i samsvar, med et av kravene. 1 til 9, spesielt 8, karakterisert ved at kunstfibertauet selv utgjør element i et (tykkere) tau.
NO793420A 1978-12-13 1979-10-25 Tau av syntetiske fibre. NO793420L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2853661A DE2853661C2 (de) 1978-12-13 1978-12-13 Kunstfaserseil

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO793420L true NO793420L (no) 1980-06-16

Family

ID=6056953

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO793420A NO793420L (no) 1978-12-13 1979-10-25 Tau av syntetiske fibre.

Country Status (16)

Country Link
AT (1) AT367112B (no)
BE (1) BE880279A (no)
BR (1) BR7908024A (no)
CH (1) CH643901A5 (no)
DE (1) DE2853661C2 (no)
DK (1) DK471679A (no)
ES (1) ES246896Y (no)
FR (1) FR2468684A1 (no)
GB (1) GB2036825B (no)
GR (1) GR74098B (no)
IT (1) IT1126501B (no)
LU (1) LU81965A1 (no)
NL (1) NL7908898A (no)
NO (1) NO793420L (no)
PT (1) PT70453A (no)
SE (1) SE7910232L (no)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3246945A1 (de) * 1982-12-18 1984-06-20 Fa. Alfred Herbert Ziller, 4230 Wesel Sicherheitsseil
GB8333845D0 (en) * 1983-12-20 1984-02-01 British Ropes Ltd Flexible tension members
ATE44395T1 (de) * 1984-02-01 1989-07-15 Teufelberger Gmbh Seil aus faeden, garnen oder litzen aus textilem fasermaterial.
US4624097A (en) * 1984-03-23 1986-11-25 Greening Donald Co. Ltd. Rope
US4813630A (en) * 1987-08-14 1989-03-21 Conn Sidney H Electrically non-conductive suspension cables for hot air balloons
DE4001118A1 (de) * 1990-01-17 1991-07-18 Bayer Ag Seile aus faserverbundprofilen
DE4136915A1 (de) * 1990-11-13 1992-05-14 Wilhelm Suetterlin Seil, herstellungsverfahren dafuer und maschine zum durchfuehren des verseilverfahrens
BR9500779A (pt) 1994-03-02 1995-10-24 Inventio Ag Cabo como meio de suporte para elevadores
CA2169431C (en) * 1995-03-06 2005-07-12 Claudio De Angelis Equipment for recognising when synthetic fibre cables are ripe for being discarded
DE29608971U1 (de) * 1996-05-20 1996-08-22 Teufelberger Ges.M.B.H., Wels Seil für die Mitnahme und Weitergabe von Papierbahnen bei der Herstellung von Papier und Kartonagen auf Papiermaschinen
US5881843A (en) * 1996-10-15 1999-03-16 Otis Elevator Company Synthetic non-metallic rope for an elevator
IL132299A (en) * 1998-10-23 2003-10-31 Inventio Ag Stranded synthetic fiber rope
ZA996983B (en) * 1998-11-25 2000-05-18 Inventio Ag Sheathless synthetic fiber rope.
DE102005008087B4 (de) 2004-11-15 2023-10-05 Liebherr-Werk Biberach Gmbh Kran
US8256200B2 (en) 2005-07-21 2012-09-04 Cortex Humbelin Ag High-security cable
WO2007009272A1 (de) * 2005-07-21 2007-01-25 Cortex Hümbelin Ag Hochsicherheitsseil
AT516444B1 (de) * 2014-11-05 2016-09-15 Teufelberger Fiber Rope Gmbh Seil aus textilem Fasermaterial

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1733661U (de) * 1956-09-07 1956-11-08 Basf Ag Abschleppseil, bergseil, schiffstau, foerderseil aus linearen polymerisaten von olefinkohlenwasserstoffen.
US3055167A (en) * 1958-05-23 1962-09-25 Wall Rope Works Inc Rope
BE655593A (no) * 1964-11-12 1965-03-01
DE1803316B2 (de) * 1968-10-16 1972-02-17 Zweilagige litze oder zweilagiges seil
DE2231968C3 (de) * 1972-06-29 1980-11-13 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Litze für ein Drahtseil aus synthetischen Drähten und synthetischen Fasern
US3911785A (en) * 1974-01-18 1975-10-14 Wall Ind Inc Parallel yarn rope
DE2455273C3 (de) * 1974-11-22 1978-01-19 Feiten & Guilleaume Carlswerk AG, 5000 Köln Kranseil aus Kunststoff
US4202164A (en) * 1978-11-06 1980-05-13 Amsted Industries Incorporated Lubricated plastic impregnated aramid fiber rope

Also Published As

Publication number Publication date
BE880279A (fr) 1980-03-17
GB2036825B (en) 1983-05-25
CH643901A5 (de) 1984-06-29
ES246896Y (es) 1980-09-16
FR2468684A1 (fr) 1981-05-08
FR2468684B1 (no) 1983-12-02
GR74098B (no) 1984-06-06
BR7908024A (pt) 1980-09-09
NL7908898A (nl) 1980-06-17
ES246896U (es) 1980-03-01
PT70453A (de) 1979-12-01
LU81965A1 (de) 1980-04-22
GB2036825A (en) 1980-07-02
DE2853661C2 (de) 1983-12-01
SE7910232L (sv) 1980-06-14
DE2853661A1 (de) 1980-07-03
IT7927910A0 (it) 1979-12-07
ATA731279A (de) 1981-10-15
IT1126501B (it) 1986-05-21
DK471679A (da) 1980-06-14
AT367112B (de) 1982-06-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO793420L (no) Tau av syntetiske fibre.
FI78129C (fi) Textilfiberrep.
EP0357883B2 (en) Rope with fiber core
US3078755A (en) Braided cordage
AU2010353318B2 (en) Hybrid rope and process for producing same
AU2005261762B2 (en) A flexible pipe, its manufacture and use
US4034547A (en) Composite cable and method of making the same
KR101088325B1 (ko) 마찰 결합 동력 전달을 위한 보강재를 갖는 합성 섬유 로프 및 확실한 결합 동력 전달을 위한 보강재를 갖는 합성 섬유 로프
US20030226347A1 (en) Synthetic fiber rope for an elevator
US20060213175A1 (en) Synthetic fiber rope for an elevator
KR102092145B1 (ko) 크레인과 같은 호이스팅 장비용 고강도 섬유 로프
NO314508B1 (no) Kunstfibertau uten mantel
CN107907953B (zh) 一种全介质自承式防枪击光缆及其制作工艺
US11352743B2 (en) Synthetic fiber rope
NO169355B (no) Boeyemotstandsdyktig aramidkabel
KR102486074B1 (ko) 엘리베이터 로프
CN207586497U (zh) 一种全介质自承式防枪击光缆
US3141372A (en) Nonkinking ropes
US2022683A (en) Rope
CN210596793U (zh) 一种局部高硬耐磨绳索
US1492977A (en) Fiber rope
CN216427824U (zh) 一种钢丝绳复合结构绳芯
CN219831457U (zh) 一种轻型铠装野战光缆
KR100348878B1 (ko) 기계 제어용 복합 와이어 케이블
US1975923A (en) Rope construction