NO792950L - Anordning ved lasthaandteringskjoeretoey. - Google Patents

Anordning ved lasthaandteringskjoeretoey.

Info

Publication number
NO792950L
NO792950L NO792950A NO792950A NO792950L NO 792950 L NO792950 L NO 792950L NO 792950 A NO792950 A NO 792950A NO 792950 A NO792950 A NO 792950A NO 792950 L NO792950 L NO 792950L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cylinder
weight arm
axis
boom
gripper
Prior art date
Application number
NO792950A
Other languages
English (en)
Inventor
James Robnett
William Herold
Original Assignee
Raygo Wagner Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Raygo Wagner Inc filed Critical Raygo Wagner Inc
Publication of NO792950L publication Critical patent/NO792950L/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C3/00Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith and intended primarily for transmitting lifting forces to loose materials; Grabs
    • B66C3/14Grabs opened or closed by driving motors thereon
    • B66C3/16Grabs opened or closed by driving motors thereon by fluid motors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Automatic Tool Replacement In Machine Tools (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår lasthåndteringskjøre-tøy og nærmere bestemt slike kjøretøy som har en .dreibar gripemekanisme for håndtering av last, såsom tømmer og tremasse-'baller.
Tidligere kjente lasthåndteringskjøretøy med en dreibar gripeinnretning hadde vanligvis en dreibar hydraulisk eller annen motor som drev en kjede eller tannhjulsoverføring for å dreie griperen. På grunn av det store treghetsmoment som var knyttet til dreining av tung last, såsom tømmerstok-ker, var disse gripemekanismer utsatt for svikt, særlig når dreiningen av lasten ble stoppet. I slike tilfeller ble tann-hjulene ofte "skrellet" og drivkjeder brutt når de motvirket den dreiende last. Selv om forskjellige mekaniske bremseinnretninger har vært anvendt til å stoppe den dreiende last, er også disse bremseinnretninger utsatt for svikt på grunn av de påkjenninger som påføres dem når de skal virke mot tregheten av en tung last.
Dessuten er nøyaktig anbringelse av lasten med mekaniske bremseinnretninger, tannhjul, kjededrift eller andre slike mekanismer ytterst vanskelig.
For å avhjelpe ulempene og manglene ved tidligere kjente roterende gripemekanismer ville det være ønskelig å anvende fluidumdrevne sylindre for å oppnå dreiebevegelse av griperen. Fluidumkraft er lett tilgjengelig fra mange kjøre-tøyer og fluidumsylindre anvendt i forbindelse med vektarmer kan utvikle store dreie- og bremsekrefter for deres dimensjon og vekt sammenlignet med andre fluidummotorer. Dessuten er nøyaktig innstillingsstyring mulig med fluidumsylindre og sylinderdrevne mekanismer er vanligvis robuste og lette å be-tjene. De krever heller ikke bruken av tannhjul eller kjeder og kjedehjul for overføring eller for å tåle dreiekrefter innenfor teknikkens stand er imidlertid fluidumsylinderdrevne dreiemekanismer ikke anvendt til dreining av gripere, særlig gripere for håndtering av tung last og gripere som det er for-delaktig at de kan dreie seg en bue på opptil 180° og dessuten svinge fremover og bakover.
Selv om noen tidligere patenter foreslår sylinderdrevne innretninger for dreining av last omkring en vertikal
akse, krever slike innretninger enten et kjøretøy for spesial-formål, eller de anordner dreining gjennom bare en begrenset bue eller de ville ikke være egnet for å montere stP.r, tung last såsom tømmer. Dessuten er slike tidligere kjente innretninger ikke egnet for arbeide innenfor begrenset plass for en løftetruck av gripertypen hvor den sylinderdrevne dreiemekanisme må være montert mellom et par utligger-bomdeler og deres griper-svingesylinder. Eksempler på slike tidligere kjente
sylinderdrevne dreiemekanismer for kjøretøy med spesielle opp-gaver, men ikke egnet for bruk i en løftetruck av gripertypen finnes i US-PS 3 730 365 og 4 016 992.
Kjente griperinnretninger anvender vanligvis et par gripermonterté sylindre til å åpne og lukke griperens armer. Slike sylindre har. en tendens til ikke å åpne og lukke de to griperarmer jevnt. Noen kjente griperinnretninger anvender en enkelt gripermontert sylinder og en mekanisk forbindelse såsom tannhjulsoverføring eller kjeder til å åpne og lukke griperarmene sammen jevnt. Imidlertid har slike tidligere overføringer en tendens til å bli komplekse og utsatt for brudd og er derfor ikke helt tilfredsstillende.
Der er således et behov for en kompakt fluidumsylinderdrevet dreiemekanisme som er istand til å dreie en griper gjennom minst 180° uten å komme i konflikt med den fremover og bakover drevne bevegelse av griperen og som er istand til å håndtere tung last. Der er også et behov for en dreibar gripermekanisme med en robust, forenklet kraftdrevet mekanisme for effektiv åpning og lukking av griperarmene sammen jevnt.
Foreliggende oppfinnelse oppfyller de ovennevnte behov ved å skaffe tilveie en fluidumsylinderdrevet mekanisme for dreining av en gripermekanisme for bæring av tung last gjennom opptil 180° eller mer om en vertikal akse.
Videre skaffer foreliggende oppfinnelse en slik mekanisme som også er istand til kraftdrevet svingebevegelse av griperen fremover og bakover.
Den fluidumsylinderdrevne dreiemekanisme ifølge oppfinnelsen inkluderer en kompakt anordning av to fluidumsylindre og tre vektarmer for å dreie en svingeaksel, og således en gripermekanisme, om aksen for akselen gjennom minst 180°. En av disse vektarmer er ubevegelig festet til akselen mens
de andre to vektarmer er forbundet med hverandre slik at de flyter på akselen. En. sylinder er forbundet med et vertikalt svingbart rammeverk og en av de flytende vektarmer og den andre sylinder er forbundet med den andre flytende vektarm og den ubevegelige vektarm. Det svingbare rammeverk bæres av gripersvingemekanismen.
Oppfinnelsen inkluderer også innbygningen av den ovenfor beskrevne dreiemekanisme i et på toppen anordnet hånd-teringsapparat innrettet for å bli svingbart båret av last-løftedelen av et lasthåndteringskjøretøy. Dreiemekanismen inklusive svingeakselen bæres av en øvre bæredel av apparatet med griperen opphengt under bæredelen og dreibar ved hjelp av svingeakselen.
Dessuten inkluderer oppfinnelsen en kombinasjon av en fluidumsylinderdrevet dreiemekanisme med en fluidumsylinderdrevet vippemekanisme fremover og bakover for nøyaktig innstilling av et griperapparat og båret last.
Videre inkluderer.oppfinnelsen et enkelt mekanisk ledd som kan betjenes med en enkelt eller en dobbelt fluidumsylinder for koordinering av åpningen og lukkingen av griperarmene i en gripermekanisme..
Et primært formål med oppfinnelsen er å skaffe tilveie en fluidumsylinderdrevet dreiemekanisme som er istand til å svinge et kraftdrevet vertikaltsvingende krafthåndterings-apparat og dettes last gjennom en stor horisontal bue.
Et annet formål er å skaffe en dreiemekanisme som nevnt ovenfor som er istand til å gi nøyaktig innstilling av en last på et hvilket som helst punkt langs sin svingebue.
Et annet formål er å skaffe en dreiemekanisme som er istand til å utvikle store svinge- og bremsekrefter samtidig som den er kompakt, enkel, har liten vekt, er rimelig i pris og lett å styre og vedlikeholde. Et annet formål med foreliggende oppfinnelse er å skaffe en lasthåndteringsanord-ning som nevnt ovenfor innrettet for feste til et konvensjo-nelt mast- eller bomutstyr, løftetrucker eller lasthåndter-ingskjøretøy.
Et annet formål går ut på å skaffe tilveie et lasthåndteringsapparat av nevnte type som er særlig egnet for anvendelse ved håndtering av last på størrelse med trucklast av
kort sliperilast-stokker eller, full lengde tømmer.
Ennå et formål med. oppfinnelsen er å skaffe et dreibart griperapparat for lasthåndteringskjøretøy som er istand til å dreie en last gjennom opptil 180° om en vertikal akse, svinge lasten fremover og bakover i forhold til kjøretøyet, anbringe griperapparatet og lasten nøyaktig og vippe griperapparatet og lasten i forhold til et vertikalt eller horisontalt referanseplan for å lette håndtering av lasten.
Ytterligere et formål er å skaffe et lasthåndter-ings-griperapparat med griperarmer som er effektivt koordinert for samtidig og jevn åpning og lukking.
Ovenstående og ytterligere formål, karakteristiske trekk og fordeler med foreliggende oppfinnelse vil fremgå klarere av følgende detaljerte beskrivelse under henvisning til tegningene, hvor fig. 1 er et sideriss av et lasthåndter-ingskjøretøy med et dreibart griperapparat i samsvar med oppfinnelsen, fig. 2 er et sideriss av griper-dreiemekanismen på fig. 1 i større målestokk, fig. 3 er et planriss av dreiemekanismen vist på fig. 2, fig. 4 er et frontriss, delvis.i snitt av dreiemekanismen på fig. 2 og 3 i en arbeidsstilling, fig. 5 er et sideriss av griperens koordineringsmekanisme på fig. 1 i større målestokk og med en del av samme fjernet for oversiktens skyld, fig. 6 er et riss i likhet med fig. 5 men med griperens koordineringsmekanisme i en annen arbeidsstilling og fig. 7 er et skjematisk riss av anordningen av svinge-aksene for griperens koordineringsmekanisme på fig. 5 og 6.
Med henvisning til fig. 1 på tegningene er et lasthåndteringsapparat 10 i samsvar med oppfinnelsen båret av en lastløftemekanisme på et lasthåndteringskjøretøy eller løfte-truck 12 med gummihjul, konstruert for løft av tung last. Et kjøretøy av den viste type er av konvensjonell konstruksjon og inkluderer en løftebom 14 svingbart festet ved sin bakre ende til kjøretøyets chassis. Hydrauliske løftesylindre (ikke vist) hever og senker bommen. Et par hydrauliske vippesylin-dre, hvorav en er vist ved 16, er forbundet mellom den frie ende av løftebommen 14 og lasthåndteringsapparatet 10 i utstrakt eller sammentrukket stilling vipper sylindrene 16 lasthåndteringsapparatet fremover eller bakover i forhold til et vertikalt plan ved den fremre ende av løftebommen.
I den -viste utførelse inkluderer lasthåndteringsapparatet 10 et par parallelle innbyrdes adskilte store om-vendt L-formede bomelementer 18 som hvert inkluderer en opprettstående bomdel 20 og en utliggerbomdel 22. Hver bomdel 22 rager fremover og hovedsakelig vinkelrett utover fra den øvre ende av sin tilkoblede vertikale bomdel. Et lasttransport-bæreutstyr 24 opphengt mellom de forreste ender 26 av utliggerbomdelene 22 strekker seg nedover fra disse for stivt feste ved sin nedre ende av en lasttransportanordning såsom et griperutstyr 28. Griperutstyret 28 inkluderer et par griperarmer 30, 32 som forklart i det følgende. En dreiemekanisme 38 forbundet med en svingeaksel 40 (fig. 3) på bæreutstyret 24 dreier akselen og derfor griperutstyret og den av samme bårne last om akselens akse.
Bæreutstyret 24 er svingbart om en horisontal akse for på sin side å bevege griperutstyret 28.fremover og bakover i forhold til kjøretøyet 12. Et par hydrauliske last-svingesylindre 2 9 som hver er forbundet med en tilhørende av de overhengende bomdeler 22 og med bæreutstyret 2 4 kan drives for å bevirke denne svingebevegelse fremover og bakover.
Med særlig henvisning til fig. 4 inkluderer et griper-bæreutstyr 24 et rektangulært, stivt, horisontalt svingerør 41 som strekker seg mellom den fremre ende 26 av utliggerbomdelene 22. Svingerøret 41 er svingbart båret ved hver ende'av en horisontal svingetapp 42 for å tillate dreining av svingerøret om en horisontal akse. Hver tapp 42 går gjennom en hylse 44 som avgrenser en boring 46 gjennom en respektive av utliggerbomdelene og ender inne i en tappopptagende boring 48
i den nærmestliggende ende av svingerøret 41. En sylindrisk bøssing 50 danner en foring i boringen 48 og holdes forbundet med og på plass av en sylindrisk hylse 52. En låsebolt 54 hindrer tappen 42 i å gli ut av boringen 48.
Et par parallelle innbyrdes adskilte endeplater 56, 58 ved hver ende av svingerøret 41 bærer hylsen 52 ved samme 5 ende og inkluderer oppad ragende respektive øredeler. Stempel-stangenden av hver hydraulisk sylinder .29 er svingbart festet til øredelene på et tilhørende par plater 56, 58 slik at operasjonen av sylinderen 29 svinger røret 41 omkring sin.akse.
Svingeakselen 40 er dreibart festet inne i en åpning 60 gjennom senter av svingerøret 41 med sin akse i et vertikalt plan. Da svingeakselen er konstruert for ,,å bære ytterst tung last, er akselen av en tung sammensatt konstruksjon som vist og inkluderer en hul nedre .akseldel 62 med større diameter for å bære griperholderåket 64 stivt forbundet til akselens nedre ende. En øvre massiv akseldel 66 av akselen 40 og med mindre diameter strekker seg inne i den øvre ende av den hule akseldel 62 og er sveiset til denne. Den øvre akseldel er dreibart båret av koniske rullelagre 68 inne i en ringformet lagerring 70 som har anlegg i den øvre del av akselåpningen 60 og er festet til svingerøret 41. Den nedre akseldel 62 er båret av ringformede lagerringer 72 båret av en annen lagerring 74 forseglet inne i den nedre del av akselåpningen 60 og festet til svingerøret 41.
Med særlig henvisning til fig. 2 og 3 er dreiemekanismen 38 fluidumsylinderdrevet. En forholdsvis lang flytende vektarm 76 med en utovérvendt ytre ende er dreibart forbundet med en øvre del av svingeakselen 40 som strekker seg over svingerøret 41. En annen kortere flytende vektarm 78 med en krokformet ytre ende er likeledes dreibart forbundet med den øvre del av svingeakselen 40. I tillegg er vektarmen 78 stivt forbundet med og innstilt under vektarmen 76 slik at disse to vektarmer dreier samtidig på og omkring akselens akse. Den flytende vektarm 76 strekker seg utover fra svingeakselen i en spiss vinkel omkring akselen i forhold til ret-ningen av forlengelsen av den flytende vektarm 78 for å tillate maksimal dreiebevegelse av svingeakselen ved dreiemekanismen inne i rommet mellom bomdelene 22 og mellom svingesylindrene 29. En vinkelvektarm 80 med omkring samme stør-relse som vektarmen 78 har en kroket ytre ende som er festet til svingeakselen over den flytende vektarm 76 slik at den kan dreie seg sammen med akselen. En øvre gjenget forlengelse 82 (fig. 4) av svingeakselen opptar mutterelementer 84 og en skive 86 for å holde fast akselen, lageret og vektarm-elementene på plass, i forhold til svingeakselen.
Med ny henvisning til fig. 3 inkluderer et V-formet stivt bærende rammeverk 88 et par bendeler 90, -92. Disse bendeler har et sett av sine ender forbundet til hverandre ved hjelp av et forbindelseselement 94 for å danne' bunnen av V-formen sentrert mellom bomdelene 22. Den annen ende av benet 90 er forbundet med en endedel av svingerøret 41 mens den annen ende av benet 92 er forbundet med en motsatt endedel av svingerøret 41. Følgelig er rammeverket 88 svingbart mellom bomdelene 22 omkring akselen for svingerøret 41 når dette dreies ved hjelp av svingesylindre 29.
En første fluidumsylinder 96 er festet med tapp ved en ende 98 til elementet 94 på midten mellom utliggerbomdelene 22. Den motsatte stempelstangende av sylinderen 96 er festet med bolt ved 100 til den krokete del av vektarmen 78. En annen fluidumsylinder 102 med et noe mindre slag enn den første sylinder 96 er festet med bolt ved 104 til den utover-vendende ende av den flytende vektarm 76 og dens motsatte stempelstangende er. festet med bolt ved 106 til den krokete ende av den faste vektarm 80. Vinkelen omkring akselen 40 mellom bolten 100 og bolten 104 er spiss slik at forlengelsen av vektarmen 76 fra akselen 40 således er i en spiss vinkel i forhold til forlengelsen av vektarmen 78. Dessuten er vinkelen mellom svingeakselen 40 mellom tappene 106 og 104 mindre enn 180° i alle arbeidsstillinger av dreiemekanismen slik at sylinderen 102 ikke treffer akselen 40 eller deler av vektarmene forbundet med samme.
Det vil fremgå av fig. 3 at tilbaketrekning av sylinderen 102 dreier vinkelvektarmen 80 mot urviseren i forhold til den flytende vektarm 76 og omkring aksen for svingeakselen 40. Med denne tilbaketrekning beveger sylinderen 102 seg fra sin posisjon vist med heltrukne linjer til sin posisjon 102a antydet med brutte linjer. Fordi den ubevegelige vektarm 80 er festet til svingeakselen vil akselen og dens tilkoblede griper også dreie seg ved tilbaketrekning av sylinderen 102. Ytterligere dreining av svingeakselen i samme retning oppnås ved utstrekning av sylinderen 96. Forlengelsen av sistnevnte sylinder dreier den flytende, vektarm. 78 mot urviserens retning om aksen for svingeakselen 40 fra dens posisjon vist med heltrukne linjer til dens posisjon 78a antydet med brutte linjer. Da den flytende vektarm er dreibart festet på akselen ville denne vektarm normalt ikke dreie akselen. Da.imidlertid vektarmen 78 er forbundet med vektarmen 76, vil dreining av vektarmen 78 bevirke en tilsvarende dreining av vektarmen 76 fra sin posisjon vist med heltrukne linjer til dens posisjon 76a vist med brutte linjer. Videre, da sylinderen 102 forbinder vektarmen 76 med vinkelvektarmen 80, vil bevegelse av vektarmen 76 som følge av bevegelsen av vektarmen 78 bevirke lignende bevegelse av den faste vektarm 80 til dens posisjon 80a vist med brutte linjer. Derved opptrer ytterligere dreiebevegelse av svingeakselen 40 og dens tilkoblede gripemekanisme. Betjening av sylindrene i den motsatte retning bevirker dreining i samme utstrekning i den motsatte retning.
I den viste anordning av sylinder og vektarm har sylinderen 96 evnen til å dreie akselen 40 gjennom en bue 105° i motsatte retninger og sylinderen 102 har evnen til å dreie akselen 40 gjennom en ytterligere bue på 75° for en samlet dreiemulighet på 180°. Selvsagt er ytterligere dreining av akselen 40 også mulig ved modifikasjon av vektarm- og sylinder-dreiemekanismen. F.eks. kan vektarmen 80 være laget noe større for å øke sylinderens 102 slagbevegelse og derved tillate denne sylinder å dreie akselen 40 gjennom mer enn 75°. Naturligvis vil vektarmen 80 ha en radius målt fra senter av akselen 40 til den ytre omkretskant av vektarmen som er mindre enn avstanden fra akselens 40 akse til platen 58, slik at vektarmen går klar denne plate under dreiebevegelsen. Ved å øke avstanden mellom svingesylindrene 29 og utliggerbomdelene 22 kan også. lengre vektarmer anvendes for å tillate ytterligere dreiebevegelse. Dessuten kan ved bruken av passende hydrauliske styringer som er vel kjent på det hydrauliske område, sylindrene bringes til å slå ut i rekkefølge og i en hvilken som helst ønsket utstrekning for å dreie svingeakselen 40 og dens tilkoblede griperlast gjennom en hvilken som helst del av hele svingebuen for nøyaktig anbringelse av
lasten.
Det er viktig å bemerke at dreiemekanismen er svingbar om aksen for svingerøret 41 i alle arbeidsposisjoner.
Dvs. at uansett posisjonen av gripermekanismen langs dennes fulle dreiebue kan dreiemekanismen fritt svinge mellom utliggerbomdelene 22 slik at de ikke hindrer svingebevegelsen fremover og bakover av gripermekanismen ved hjelp av sylindrene 29. Dette er gjort mulig fordi den ytterligere klaring som frembringes ved at sylindrene får arbeide motsatt som forklart i det følgende. Det vil si at i en ekstrem dreieposisjon av gripermekanismen er en av sylindrene 96, 102 helt utstrakt og den annen er trukket tilbake. I tillegg er i den motsatte ytterste dreieposisjon den andre av sylindrene 96, 102 helt utstrakt mens den ene er trukket tilbake. Således er en sylinder utstrakt og den andre trukket tilbake for å gi dreining av akselen 40 i samme retning. Følgelig kreves det mindre plass.for mekanismen enn hvis sylindrene begge skulle være utstrakt for å gi dreiebevegelse av akselen i en retning og begge trukket tilbake for å gi dreiebevegelse . i den andre retning.
Med. ny henvisning til fig. 4 skal beskrives detalj-ene i forbindelse med dreiemekanismen 38 for svingning av akselen 40. Vektarmen 78 glir i kontakt med en ringformet lagerring 106 båret av den øvre flate av lagerringen:70. Vektarmen 78 er forbundet med en nedre del av en sylindrisk hylse 108 , og vektarmen 76 er forbundet med en øvre del av denne. Lagerringer 110, 112 kobler hylsen 108 dreibart til en annen lagerring 114 som er koaksial med og dreibar omkring akseln for svingeakselen. Således er vektarmene 76, 78 stivt forbundet med hverandre ved hjelp av hylsen 108 og flyter omkring svingeakselen 40.
Vinkelvektarmen 80 er festet til akselen 40 og bæres av de øvre ender av hylsen 8 og av ringene 112, 114. En lagerring 116 anbragt inne i en fordypning 118 i den nedre flate av vinkelvektarmen er anbragt mellom denne vektarm og den del av hylsen og ringene som bærer veiven. En krave 120 er festet til den øvre flate av vektarmen 80 og under skiven 86.
Stoppere 122, 124 som er festet til den øvre ende
av åket 64, støter mot stoppere 126, 128 (fig. 3) festet til den nedre flate av svingerøret 41 for å stoppe lasten fra dreiebevegelse når den maksimale utstrekning og tilbaketrekning av sylindrene 96, 102 er nådd. Følgelig blir påkjenninger som følger med den dreiende last, ikke påført på disse sylindre når de er i deres helt utstrakte eller til-baketrukne posisjon. I den viste form har disse stoppere vært hensiktsmessig innstilt for å gi 180° maksimal dreiebevegelse av gripermekanismen.
Med henvisning til fig. 4 inkluderer en sylinderfeste-brakett et par innbyrdes adskilte oppad ragende plater 130 festet ved hjelp av bolter 132 til griperarmen 30 og en oppad ragende ubevegelig plate 131 mellom platene 130. Et par griperbetjeningssylindre 34 har sine kapslinger svingbart anordnet mellom en respektive av platene 130 og platen 131. Disse sylindre kan lett fjernes for vedlikehold eller utskift-ing bare ved å ta av bæreplatene 130. Som vist på fig. 5 og 6 for en sylinder 34 er stangenden for hver sylinder 34 festet med bolt ved 134 til en oppadragende øreflensforlengelse på siden av griperarmen 32.
Griperarmene 30 ,. 32 er svingbart festet ved hjelp
av respektive horisontale parallelle tapper 138, 140 til åket 64 for svingebevegelse om respektive svingeakser som ligger i et felles plan. Den øvre ende av leddet 36 er svingbart festet ved hjelp av en tapp 142 til en øvre fremstikkende neseflensdel 144 av griperarmen 32. Den nedre ende av dette ledd er svingbart festet ved hjelp av en tapp 146 til en nedover ragende neseflensdel 148 av griperarmen 30. Selvsagt kan et ytterligere lignende ledd 36 benyttes for å koble griperarmene sammen ved deres side ikke vist på fig. 5 og 6. Forholdet mellom aksene for tappene 138, 140, 142 og 146 er vist på fig. 7 og er slik at sylinderen 34 bevirker åpning og lukking av griperarmene nøyaktig i samme grad samtidig som forklart.
Ved betraktning av fig, 7 vil det sees at radien R mellom aksene for boltene 138, 146 er den samme som radien R mellom aksene for boltene 140, 142. Dessuten er en spiss vinkel avgrenset mellom et første referanseplan som inneholder aksene for boltene 138, 140 og et plan som går gjennom aksene for boltene 1 38, 1 46 . Den samme vinkel -foreligger mellom et annet referanseplan vinkelrett på det første referanseplan og et plan som går gjennom aksene for boltene 140, 142. Nærmere bestemt, i den viste form er 0 lik ca. 24°. Dessuten beveger hver av boltene 142, 146 seg gjennom en vinkel på ca. 44° når griperutstyret betjenes mellom sin fullt åpne stilling vist med brutte linjer på fig. 7 og sin helt lukkede stilling vist med heltrukne linjer på denne figur. Det vil forstås at med denne mekaniske leddanordning er griperarmene 30, 32 virksomt koordinert for å arbeide sammen.
F.eks., fra den helt åpne griperposisjon med stempelstangen for sylinderen 34 trukket inn som vist på fig. 5, vil utstrekning av stempelstangen svinge griperarmen 32 om aksen for bolten 140. Denne beveger på sin side den øvre ende av leddet 36 omkring den samme akse. Følgelig blir den annen ende av leddet beveget om aksen for bolten 138. Dette bevirker at griperarmen 30 svinger om aksen for bolten 38 i samme grad og i en motsatt retning av svingebevegelsen av griperarmen 32. Den helt lukkede posisjon av gripermekanismen er vist på fig. 6.
Under et arbeide med håndtering av tømmer ville kjøretøyet normalt nærme seg en lastet tømmerbil med griperen 28 åpen og løftebommen 14 løftet som vist med brutte linjer på fig. 1. I nærheten av bilen vippes bomelementene 18 ved hjelp av sylindrene 16 og gripermekanismen svinger ved hjelp av sylindrene 29 og dreies med dreiemekanismen 38.som påkrevet for innstilling av gripermekanismen over tømmerstok-kene .
Bommen 14 senkes deretter inntil griperarmene 30, 32 omslutter en last tømmerstokker. Eventuell avsluttende
innstilling av griperen for kontakt med lasten under senking av bommen 14 utføres ved operasjon av vippesylindrene 16, svingesylindrene 29 og dreiesylindrene 96, 102. Med griperarmene i stilling lukker sylinderen 34 griperarmen omkring lasten og bommen 14 løftes inntil stokkene er klar av laste-bilen. Tømmerstokkene føres deretter til stedet hvor det er
ønskelig å legge dem ned såsom på en stableplass. Det er i
■ mange tilfeller ønskelig å. være istand til å dreie gripermekanismen en vinkel på minst 180°. F.eks. kan med denne mulighet lasthåndteringskjøretøyet nærme seg en tømmerbil fra den ene eller den annen side eller fra enden og parallelt med bilen. Griperen kan deretter dreies 90° i den ene eller annen retning etter behov for å gripe tømmerstokkene innenfor griperarmene. Det kan også være påkrevet å vende en last endeveis (dvs. 180° eller mer) f.eks. for å fremstille tøm-merstokkene med enden først til en barkemaskin. For å full-føre dreining av griperutstyret blir sylindrene 96, 102 for dreiemekanismen 3 8 betjent etter behov for å dreie vektarmene 76, 78, 80 og deremed svingeakselen 40 og den fullastede griper i den ønskede grad.
Den kombinerte operasjon av vippesylindrene 16 og svingesylindrene 2 9 muliggjør også vedlikehold av dreiemekanismen. Med svingesylindrene 29 helt utstrakt svinges således griperutstyret mot den opprettstående bomdel 20 som vist med brutte linjer på den nedre del av fig. 1. Samtidig og med vippesylindrene 16 utstrakt, innstilles dreiemekanismen 38 nær bakken. Følgelig kan adgang til dreiemekanismen oppnås for smøring og annet nødvendig vedlikehold uten beho-vet for arbeidsfolk som må klatre opp stiger. Det er derfor lettere og tryggere å vedlikeholde og reparere lasthåndter-ingsk j øretøyet ifølge oppfinnelsen sammenlignet med tidligere kjente maskiner.
I den ovenstående beskrivelse er bare beskrevet en'anvendelse av dreiemekanismen. Det vil imidlertid være klart for fagfolk på området at en slik mekanisme har utallige andre anvendelser, hvor som helst dreining av en aksel eller belastning gjennom en vesentlig bue i motsatte retninger er ønskelig. Selv om dreiemekanismen er vist anvendt på en spesiell type lasthåndteringsapparat, har en slik mekanisme også en vid anvendelse på mange andre typer av lasthåndter-ingsinnretninger og særlig på slike innretninger montert på kjøretøy og spesielt der hvor dreining av den lastbærende aksel er ønsket og det foreligger liten klaring for håndtering av en dreiemekanisme.

Claims (13)

1. Lasthåndteringskjøretøy med en løftemekanisme for last ved sin fremre ende til håndtering av tung last, karakterisert ved en bominnretning for feste på løftemekanismen inklusive en bomdel som strekker seg foran kjøretøyet, en lastbæreinnretning i en avstand under den nevnte bomdel, en svingetappinnretning dreibart båret av bomdelen med sin akse i et hovedsakelig vertikalt plan og utstrakt nedover fra bomdelen, idet en nedre del av svingetappinnretningen er festet til lastbæreinnretningen for å henge opp og dreibart bære lastbæreinnretningen under bomdelen og fluidumsylinderdrevne rotasjonsorganer båret av bomdelen og forbundet med svingetappinnretningen for svingebevegelse av denne i motsatte retninger om sin akse og derved svingebevegelse av lastbæreinnretningen og eventuelt last båret av den i samme utstrekning, idet den fluidumsylinderdrevne rotasjonsinnretning inkluderer en første flytende vektarm dreibart forbundet med svingetappinnretningen, en annen flytende vektarm dreibart forbundet med svingetappinnretningen og med den første vektarm, slik at den første og andre vektarm er dreibare sammen om svingetappinnretningen, en første fluidumsylinder svingbart forbundet ved én ende med nevnte bomdel og ved sin annen ende med den første flytende vektarm for dreining av den første flytende vektarm og derved den andre flytende vektarm om den nevnte svingetappinnretning i motsatte retninger, en tredje ubevegelig vektarm festet til svingetappinnretningen for dreining med den og en annen fluidumsylinder forbundet svingbart ved den ene ende med den annen flytende vektarm og ved sin annen ende med den ubevegelige vektarm for svingebevegelse av denne i motsatte retninger, hvorved drift av den første sylinder bevirker dreining av den flytende og den ubevegelige vektarm og dermed svingetappinnretningen i en retning omkring aksen for samme og drift av den annen sylinder bevirker dreining av den ubevegelige vektarm i forhold til den annen flytende vektarm og dermed ytterligere dreining av nevnte akselinn-retning i den samme nevnte ene retning.
2. Løftemekanisme ifølge krav 1, karakterisert ved at den første sylinder kan drives for dreining av svingeakselinnretningen i en retning hår den første sylinder trekkes ut og at den annen sylinder kan drives for dreining av samme aksel i den samme ene retning når den annen sylinder trekkes tilbake.
3. Løftemekanisme ifølge krav 1, karakterisert ved at de første og andre sylindre kan betjenes for dreining av svingeakselinnretningen gjennom en bue på minst 180°.
4. Løftemekanisme ifølge krav 1, karakterisert ved at vinkelen omkring nevnte svingeakselinnretning mellom svingeaksen for forbindelsen av den første sylinder med den første vektarm og svingeaksen for forbindelsen av den andre sylinder med den andre vektarm er spiss, og at den ubevegelige vektarm rager utover fra svingeakselinnretningen slik at vinkelen omkring svingeakselinnretningen mellom svingeaksen for forbindelsen av den annen sylinder med den ubevegelige vektarm og svingeaksen for forbindelsen av den annen sylinder med den annen vektarm er mindre enn 180° i alle arbeidsposisjoner av dreieinnretningen, idet den første sylinder er forbundet med rammeverket på et sted som er slik at forlengelsen av den første sylinder dreier svingeakselinnretningen i én retning og tilbaketrekning av den annen sylinder dreier svingeakselinnretningen i samme ene retning.
5. Løftemekanisme ifølge krav 4, karakterisert ved at den første sylinder kan betjenes for dreining av svingeakselinnretningen i motsatte retninger gjennom en bue på minst 105° og den annen sylinder kan betjenes for dreining av svingeakselinnretningen i motsatte retninger gjennom en bue .på minst 75°.
6. Løftemekanisme ifølge krav 1, karakterisert ved at bomdelen inkluderer et hovedsakelig horisontalt akselbærende element som er dreibart om en hovedsakelig horisontal akse og inkluderer organer for svingebevegelse av det bærende element, idet svingeakselinnretningen er forbundet med det akselbærende element for å svinge omkring aksen for det bærende element når dette svinges, hvorved den lastbær ende innretning kan svinges om aksen for nevnte akselbærende element og samtidig dreies om aksen for svingeakselinnretningen .
7. Løftemekanisme ifølge krav 6, karakterisert ved at bomdelen inkluderer et par parallelle innbyrdes adskilte bomseksjoner som rager ut fremover på kjøre-tøyet, idet akselbæreelementet er forbundet mellom de forreste ender av bomseksjonene, idet bomdelen inkluderer et sylinderbærende rammeverk forbundet med det akselbærende element for å være dreibart om aksen for et slikt element mellom bomseksjonene, hvilken nevnte ene ende av den første sylinder er forbundet med det sylinderbærende rammeverk og dreiemekanismen er dimensjonert for å tillate svingning av samme mellom bomseksjonene i alle arbeidsposisjoner med svingebevegelsen av det bærende element.
8. Løftemekanisme ifølge krav 5, karakterisert ved at de første og andre sylindre kan betjenes for dreining av svingeakselinnretningen gjennom en bue på minst 180°.
9. Løftemekanisme ifølge krav 8, karakterisert ved at den annen vektarm er lengre enn den første vektarm og rager bakover i forhold til den horisontale svingeakse mot kjøretøyet og er anbragt inne i et område.mellom vertikale plan som går gjennom bommens tverrsnitt i alle arbeidsstillinger av dreiemekanismen for å være beskyttet av bommens tverrsnitt mot fallende bruddstykker og andre gjenstander.
10. Lasthåndteringskjøretøy med en løftemekanisme ved ' sin fremre ende for håndtering av tung last, karakterisert ved en bominnretning for feste på løfte-mekanismen, hvilken bominnretning inkluderer en opprettstå-, ende bomdel og et par parallelle innbyrdes adskilte bomseksjoner som rager ut fremover på kjøretøyet fra den øvre ende av bomdelen, et horisontalt akselbærende element som strekker seg mellom de forreste ender av bomseksjonene og festet til disse for svingebevegelse om en hovedsakelig horisontal akse, organer for svingebevegelse av det akselbærende element, griperutstyr i en avstand under bomseksjonene, en svingeakselinnretning dreibart båret av det akselbærende element med sin akse i et vertikalplan og forløpende nedover fra nevnte bom-. del, idet en nedre del av svingeakselinnretningen er festet til griperinnretningen for opphengning og dreibart å bære griperutstyret under bomseksjonene, og fluidumsylinderdrevne dreieorganer båret av det sylinderbærende rammeverk og forbundet med svingeakselinnretningen for svingebevegelse av denne i motsatte retninger om aksen for samme gjennom en bue på minst 180° og derved svingebevegelse av griperutstyret og eventuell last båret av samme i samme utstrekning, idet den nevnte fluidumsylinderdrevne dreieinnretning inkluderer en første flytende vektarm dreibart forbundet med svingeakselinnretningen, en annen flytende vektarm dreibart forbundet med svingeakselinnretningen og stivt forbundet med den første vektarm slik at den første og den andre vektarm er dreibare sammen om svingeakselinnretningen, en første fluidumsylinder svingbart forbundet ved en ende med det sylinderbærende rammeverk og ved sin annen ende med den første flytende vektarm for dreining av den første flytende vektarm og derved den annen flytende vektarm om svingeakselinnretningen gjennom minst ca. 105° i motsatte retninger, en tredje ubevegelig vektarm festet til svingeakselinnretningen for dreining med den, og en annen fluidumsylinder forbundet svingbart ved en ende med den annen flytende vektarm og ved sin annen ende med den ubevegelige vektarm for svingebevegelse av denne gjennom minst ca. 75° i motsatte retninger, idet dreieinnretningen kan betjenes slik at forlengelse av den første sylinder bevirker dreining av den flytende og ubevegelige vektarm og derved svingeakselinnretningen gjennom minst ca. 105° i en retning om aksen for svingeakselinnretningen og tilbaketrekning av den annen sylinder bevirker dreining av den ubevegelige vektarm i forhold til den annen flytende vektarm og dermed tilleggsdreining av svingeakselinnretningen på minst omkring ytterligere 75° i samme nevnte ene retning, og idet nevnte dreiemekanisme er slik dimensjonert at den er istand til å svinge mellom bommens forlengelser i alle arbeidsstillinger av disse når det akselbærende element svinges.
11. Løftemekanisme ifølge krav 10, karakterisert ved at griperutstyret inkluderer en første griperarm dreibar om aksen for en første svingetapp og en annen griperarm dreibar om aksen for en annen svingetapp parallell med den første tapp, et mekanisk ledd svingbart festet ved en ende ved hjelp av en tredje svingetapp til ,den første griperarm på et sted under et første referanseplan som inneholder aksene for den første og den andre tapp og mellom settet av plan vinkelrett på det første referanseplan, idet et av disse inneholder aksen for den første tapp og det annet inneholder aksen for den annen tapp, og idet nevnte ledd er svingbart festet ved sin annen ende ved hjelp av. en fjerde svingetapp til den annen griperarm på et sted over det første referanseplan og mellom nevnte sett plan, idet vinkelen mellom det første referanseplan og et plan som inneholder aksen for den første og den tredje tapp er lik vinkelen mellom et annet referanseplan vinkelrett på det første referanseplan og et plan som inneholder aksene for den annen og den fjerde tapp, og minst en hydraulisk sylinder hvis stempelstangende er forbundet med den første griperarm og dens kapslingende er forbundet med den annen griperarm, hvorved forlengelse og tilbaketrekning av sylinderen bevirker at griperarmene åpner og lukker nøyaktig i samme grad samtidig.
12. Fluidumsylinderdrevet dreiemekanisme for drift innenfor et avgrenset rom, karakterisert ved en svingeaksel dreibar om en akse og dreibart festet på en bære-innretning, en første vektarm festet for dreining på nevnte aksel om nevnte akse, en annen vektarm kortere enn den første vektarm festet for dreiebevegelse på akselen omkring nevnte akse og forbundet med den første vektarm for dreining sammen med den, en tredje vektarm kortere enn den første vektarm festet til nevnte aksel for dreining sammen med den omkring nevnte akse, en første fluidumsylinder som innbyrdes forbinder den første og den tredje vektarm, en annen fluidumsylinder som innbyrdes forbinder den annen vektarm og den bærende innretning i en posisjon adskilt fra nevnte akse, idet den lille vinkel mellom den første og den tredje vektarm er en stump vinkel når den første sylinder er utstrakt og en spiss vinkel når den første sylinder er.trukket tilbake, idet den lille vinkel mellom den første og den annen vektarm er en spiss vinkel, idet den lille vinkel mellom nevnte andre og tredje vektarmer er en stump vinkel i både utstrakt og til-baketrukket posisjon av den første sylinder, hvoryed nevnte aks sel kan dreies i samme retning ved tilbaketrekning av den første sylinder og' utstrekning av den annen sylinder gjennom en samlet bue på minst 180° mens den første, vektarm svinger gjennom en samlet bue på mindre enn 180°.
13. Løftemekanisme i samsvar med krav 11, karakterisert ved et par av nevnte hydrauliske sylindre for å bevirke at griperarmene åpner og lukker og likeledes inklusive festebrakettinnretninger for svingbar understøt-telse av kapslingene for de hydrauliske sylindre, hvilke svingebrakettinnretninger inkluderer et par parallelle innbyrdes adskilte ytre kapslingbærende plater avtagbart festet til den øvre ende av den annen griperarm og ragende generelt oppover derfra og en indre kapslingbærende plate anbragt mellom de nevnte ytre kapslingbærende plater og at kapslingen for en av de hydrauliske sylindre svinges til en side av den indre kapslingbærende plate og en innerside av en av de ytre kapslingbærende plater mens den andre nevnte hydrauliske sylinder svinges til den annen side av den indre kapslingbærende plate og en innerside av den annen av de ytre kapslingbærende plater.
NO792950A 1978-09-13 1979-09-12 Anordning ved lasthaandteringskjoeretoey. NO792950L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/942,061 US4217076A (en) 1978-09-13 1978-09-13 Load handling vehicle with rotating grapple mechanism

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO792950L true NO792950L (no) 1980-03-14

Family

ID=25477519

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO792950A NO792950L (no) 1978-09-13 1979-09-12 Anordning ved lasthaandteringskjoeretoey.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4217076A (no)
CA (1) CA1116561A (no)
DE (1) DE2936688A1 (no)
FI (1) FI792831A (no)
NO (1) NO792950L (no)
SE (1) SE7907584L (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4315652A (en) * 1980-05-01 1982-02-16 Robil Company Angle control mechanism for grapple
EP0058165B1 (en) * 1980-08-20 1986-07-30 Caterpillar Inc. Load skidding vehicle
US4606694A (en) * 1981-04-29 1986-08-19 Caterpillar Inc. Load skidding vehicle
WO1983000138A1 (en) * 1981-07-13 1983-01-20 Meisel, Thomas, C., Jr. Load skidding vehicle having a positionally biased grapple
US4379674A (en) * 1981-07-13 1983-04-12 Caterpillar Tractor Co. Load skidding vehicle having a positionally biased grapple
US4432691A (en) * 1981-10-16 1984-02-21 Kiddie, Inc. Pipe manipulator
US5620298A (en) * 1995-08-14 1997-04-15 Barwise; Robert D. Skidding grapple
CN103373269B (zh) * 2012-04-24 2015-12-23 廊坊市管道人机械设备有限公司 一种自装卸越野运管机
CN112170828A (zh) * 2020-11-06 2021-01-05 青州晨泰机械设备科技有限公司 一种全能型智能熔炼捞渣机器人

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2699879A (en) * 1949-11-05 1955-01-18 Nat Gypsum Co Industrial lift truck with clamp attachment
US2963185A (en) * 1956-02-02 1960-12-06 Dempster Brothers Inc Transporting equipment
DE1281863B (de) * 1966-07-25 1968-10-31 Gergen Engelbert Absetzkipper mit zwei miteinander verbundenen, hydraulisch betaetigten starren Schwenkarmen
GB1162878A (en) * 1967-06-09 1969-08-27 John Stevenson Thomson Improvements relating to Cranes for Handling Containers
US3498473A (en) * 1968-01-17 1970-03-03 Philip F Spaulding & Associate Container-handling crane
GB1261016A (en) * 1968-01-19 1972-01-19 Wilbert Raymond Harvey Improvements in or relating to apparatus for handling large objects
US3487964A (en) * 1968-01-24 1970-01-06 Joseph L Riley Self-loading side loaders
US3599818A (en) * 1969-08-13 1971-08-17 George E Stanton Load support attachment for vertical lift trucks providing horizontal and rotational displacement of a load
US3730365A (en) * 1971-05-05 1973-05-01 Peabody Galion Corp Apparatus for dumping heavy containers
US4016992A (en) * 1974-05-30 1977-04-12 Raygo Wagner, Inc. Lift truck with rotatable load-handling apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
SE7907584L (sv) 1980-03-14
CA1116561A (en) 1982-01-19
FI792831A (fi) 1980-03-14
US4217076A (en) 1980-08-12
DE2936688A1 (de) 1980-04-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2389679C2 (ru) Кран харвестера
US2645372A (en) Material handling apparatus
US3984019A (en) Lift truck side loading attachment particularly adaptable for handling elongate loads
US4602462A (en) Boom articulating mechanism for aerial devices
US6089388A (en) Mobile crane
USRE30611E (en) Truck mounted hoist
NO302310B1 (no) Brönnboringsutstyr for bruk i et boretårn, samt fremgangsmåte for drift av utstyret
CN109882214A (zh) 一种多功能拱架安装台车
US4451194A (en) Integral heel tree length grapple
NO792950L (no) Anordning ved lasthaandteringskjoeretoey.
JPH02182696A (ja) クレーン及びクレーンの吊り上げ能力を増大させる付属装置
CN104591065A (zh) 一种安全可靠的抱桶倾倒装置
US4512436A (en) Platform rotating mechanism for aerial devices
US4529215A (en) Hydraulic cylinder safety lock
US3121499A (en) Aircraft propeller handling unit
US3011652A (en) Adjustable mast and boom for hoists
US3082842A (en) Mobile work platforms
US3148778A (en) Stiff leg derrick
US6068438A (en) Cargo-container crane and system
US6322120B1 (en) Tube bundle lifting device
US3591025A (en) Load-handling apparatus with boom-mounted constant attitude load-handling means
US5282714A (en) Crane, particularly for material handling
US4066178A (en) Container-dumping apparatus
US3275297A (en) Hoisting truck having piston actuated parallelogram bars
RU169192U1 (ru) Универсальная автономная грузоподъемная поворотная гидравлическая стрела