NO342403B1 - Lukket merd - Google Patents

Lukket merd Download PDF

Info

Publication number
NO342403B1
NO342403B1 NO20161422A NO20161422A NO342403B1 NO 342403 B1 NO342403 B1 NO 342403B1 NO 20161422 A NO20161422 A NO 20161422A NO 20161422 A NO20161422 A NO 20161422A NO 342403 B1 NO342403 B1 NO 342403B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
water
cage
collar
accordance
floating
Prior art date
Application number
NO20161422A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20161422A1 (no
Inventor
Morten Aga
Original Assignee
Searas As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Searas As filed Critical Searas As
Priority to NO20161422A priority Critical patent/NO342403B1/no
Priority to PCT/NO2017/050220 priority patent/WO2018048310A1/en
Priority to CN201780054980.5A priority patent/CN109963463B/zh
Priority to EP17849183.3A priority patent/EP3509417A4/en
Publication of NO20161422A1 publication Critical patent/NO20161422A1/no
Publication of NO342403B1 publication Critical patent/NO342403B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/10Culture of aquatic animals of fish
    • A01K61/13Prevention or treatment of fish diseases
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K63/00Receptacles for live fish, e.g. aquaria; Terraria
    • A01K63/04Arrangements for treating water specially adapted to receptacles for live fish
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Valve-Gear Or Valve Arrangements (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

Det beskrives en flytende tett merdarrangement for opprett av marine organismer, hvor arrangementet omfatter en lukket merd med vannugjennomtrengelige vegger for etablering av et hoved vannmagasin, hvor veggene er festet til en flytekrage, med minst en inntaksrørledning for tilførsel av friskt vann, og med minsten utløpsrør-5 ledning for utførsel av vann og avfall fra merden. Det beskrives også en fremgangsmåte for behandling av vann som tilføres en oppdrettsmerd i et merdarrangement.

Description

Området for oppfinnelsen
Den foreliggende oppfinnelse vedrører et arrangement og fremgangsmåte for lukket oppdrettsmerd.
Oppfinnelsens bakgrunn
Oppdrettsnæringen i Norge opplever sterk etterspørsel etter fisk. Behovet for vekst er prekært for å møte etterspørselen til sentrale markeder. Verdens økte proteinbehov i fremtiden må for en vesentlig grad dekkes fra havbruk. Det har i de senere årene vært en utfordring å få økt produksjonen i takt med etterspørsel.
Luseproblematikk og tilgang på areal har i flere sammenhenger vært nevnt som de viktigste årsaker til at oppdrettsvolumet ikke kan økes tilstrekkelig.
Utvikling av nye løsninger for å løse disse utfordringene vil være påkrevd for økt vekst i tiden fremover. Det er en forutsetning at vekst skal skje innenfor definerte bærekraftkriterier, herunder også økonomisk bærekraft. Det vil si at løsningene må være kostnadseffektive.
Spesielt på grunn av de store utfordringer med smitte av oppdrettsfisken med parasitter så har man i det siste utviklet flytende lukkede merdanlegg. Slike anlegg har en tett merdpose, dvs. den er tett eller vannugjennomtrengelig i posens bunn- og veggpartier. Det er vanlig at man innenfor denne tette pose kan ha en konvensjonell merdnot.
De ulike merdene er store, gjerne med størrelser på 50x50 meter eller runde anlegg med en diameter på 50m, og dybden kan også være betydelig og ofte mer enn 30 meter. Når en slik tett merdpose (merd med vannugjennomtrengelige vegger) utplasseres i sjø eller vann så vil det virke store krefter på merdposen, og man opplever ofte at disse kreftene blir for tore i forhold til materialvalg og konstruksjonen av merden, og at merdposene revner.
WO2011133045 beskriver en flytende lukket mer med to separate vegger, der den ytterste veggen ikke er vannpermeabel, mens den innerste veggen er vannpermeabel.
US4798168 beskriver en lukket merd hvor vann pumpes fra en dybde der det ikke finnes lakselus.
CN204949124 beskriver en merd med to flytekrager plassert utenfor hverandre slik at merden får bedre flyteegenskaper.
WO2011074982 beskriver en merd omgitt av avlusningspresenning, Vannmengde inne i presenningen kan reguleres ved at presenningen heves og senkes etter behov.
Disse løsningene beskriver tette merder, men løsningene bevirker ikke at merden tåler større ytre påkjenninger.
Det er således et formål med foreliggende oppfinnelse å frembringe et merdarrangement med tette lukkede merdposer som kan tåle større ytre krefter enn dagens konvensjonelle løsninger.
De krefter som virker på en merdpose i et merdarrangement er strømnings- og bølgekrefter, og også noe vindkrefter. Videre vil ulike fyllingsgrad (mengde vann i merden) også kunne bevirke sterke krefter på merdposen.
Formålet med oppfinnelsen er å utvikle et merdarrangement som tåler mer ytre påkjenning en kjente løsninger, og med dette så oppnår man at merdene kan anvendes i områder og areal som tidligere har vært for værharde.
Som andre lukkede anlegg vil merdene være skjermet mot lus og andre parasitter og mikroorganismer som føres gjennom noten i ikke-lukkede anlegg.
Oppsummering av oppfinnelsen
Den foreliggende oppfinnelse vedrører således i et første aspekt et flytende tett merdarrangement) for opprett av marine organismer, hvor arrangementet omfatter;
- en lukket merd med vannugjennomtrengelige vegger for etablering av et hoved vannmagasin, hvor veggene er festet til en flytekrage,
- minst én inntaksrørledning for tilførsel av friskt vann,
- minst én utløpsrørledning for utførsel av vann og avfall fra merden,
karakterisert ved at
- merdarrangementet omfatter en andre flytekrage arrangert innvendig i forhold til nevnte første flytekrage, og
- at det mellom nevnte første og andre flytekrager er anordnet en vannugjennomtrengelig vegg slik at det etableres et andre vannmagasin (B) utvendig i forhold til merden.
I en foretrukket utførelse er de vannugjennomtrengelige vegger av et fleksibelt materiale, så som duk eller presenning.
I en utførelse er de vannugjennomtrengelige vegger av et i hovedsak stivt materiale , så som glassfiber, stål, betong.
I en utførelse er den første flytekrage dimensjonert med større oppdriftseffekt enn den første flytekrage.
I en utførelse er den andre flytekrage dimensjonert og har oppdriftsegenskaper tilstrekkelig til at den holder vekten av økt vannvolum som følge av pumping av vann inn i merden, eller ved annen forflytning av vann så som ved påvirkning av ytre krefter som bølge- eller strømningskrefter.
I en utførelse er den andre flytekrage dimensjonert med oppdriftsegenskaper som ikke er større enn at den ved betydelig vannforflytning i vannmagasinet (A) vil trekkes ned i vannet som den flyter i, mens den første flytekrage er dimensjonert med tilstrekkelige oppdriftselementer til å holdes flytende ved de samme vannforflytninger i vannmagasinet (A).
I en utførelse er det mellom den første flytekrage og den andre flytekrage anordnet en not eller netting for å hindre at de marine organismer i merden overføres mellom hovedvannmagasinet (A) og det andre vannmagasin (B).
I en utførelse er det mellom den første flytekrage og den andre flytekrage anordnet avstandselementer for å holde den andre flytekrage i en avstand fra den utvendige første flytekrage.
I en utførelse er nevnte avstandselementer fleksible og innrettet slik at de kan oppta noe bevegelse mellom den første flytekrage og den andre flytekrage når hovedvannmagasinet (A) utsettes for ytre krefter, eller når fyllingsgraden i merden endres.
I en utførelse er den andre flytekrage dimensjonert i forhold til dukens styrke og reduserer eller eliminerer faren for overbelastninger av den fleksible duk/nettets kapasiteter.
I en utførelse er det innenfor den første flytekrage anordnet et antall ytterligere flytekrager for etablering av ytterligere vannvolum C mellom nevnte første flytekrage og den ytterligere flytekrage.
I en utførelse er antall ytterligere flytekrager én, og at det etableres et vannvolum (C) mellom den første flytekrage (22) og denne ene (tredje) flytekrage.
I en utførelse er det mellom nevnte flytekrager anordnet not eller netting for å hindre at de marine organismer overføres mellom vannmagasinene, og avstandselementer for å holde flytekragene i avstand fra hverandre.
I en utførelse anvendes vannvolumet (B) og eventuelt ytterligere vannvolum (C)for vannbehandling, så som for rensing av vann, oksygenering, fjerning av karbondioksid, etc. som tilføres hovedvannmagasin (A).
I en utførelse er det i et parti i nevnte andre flytekrage arrangert et antall åpninger slik at vann kan strømme fra vannmagasin (B) til hovedvannmagasin (A).
I en utførelse er det i et parti i de ytterligere flytekrager arrangert et antall åpninger slik at vann kan strømme fra et vannvolum (C) til vannvolum (B).
I en utførelse benyttes vannvolumene (B) og (C) benyttes for vannbehandling i et resirkuleringssystem for vann.
I en utførelse anordnes installasjoner som plattform/gangbro over flytekragene og vannvolumene (B,C).
I en utførelse er nevnte marine organismer fisk.
I et andre aspekt vedrører foreliggende oppfinnelse en fremgangsmåte for behandling av vann som tilføres en oppdrettsmerd i et et flytende tett merdarrangement i samsvar med merdarrangementet angitt over, kjennetegnet ved at vann som skal tilføres merden (12) tilføres til dette vannmagasin (B), og at vannet påtvinges en strømningsbevegelse i vannmagasinets (B) lengderetning, og at vannet idet det strømmer rundt merden i vannmagasin (B) utsettes for minst én vannbehandling, før vannet påtvinges å strømme gjennom åpninger i flytekrage og inn i merdens hovedvolum (A).
I en utførelse omfatter merdarrangementet omfatter minst tre flytekrager slik at det etableres minst to vannmagasin (B,C) i tillegg til hovedmagasinet (A), og at vannbehandlingen foregår i disse minst to vannmagasin (B,C), idet vann som skal behandles tilføres vannmagasin (C), påtvinges å strømme i vannmagasinets (C) lengderetning, og via åpninger til vannmagasin (B), og videre i hele vannmagasin B sin lengderetning og via åpninger til merdens hovedmagasin (A).
I en utførelse kan enhver vannbehandling utføres i vannmagasin B, fortrinnsvis valgt blant gruppen som består av fjerning av karbondioksid, tilføring av oksygen, fjerning av forurensninger og skimdrenering.
I en utførelse anvendes merdarrangementet som et resirkuleringsanlegg, og at betydelige deler av vannet som utløper via utløpsledninger (18,19) behandles i mens vannet strømmer gjennom vannmagasin (B,C).
Beskrivelse av figurer
Foretrukne utførelser av oppfinnelsen skal i det etterfølgende omtales mer detaljert med henvisning til de medfølgende figurene, hvori:
Figur 1 viser skjematisk et snitt av en utførelse av oppfinnelsen med to flytekrager og et vannvolum B mellom disse flytekrager.
Figur 2 viser et utsnitt av en detalj av to flytekrager med avstandselementer og not.
Figur 3 viser en utførelse der det er benyttet tre flytekrager.
Figur 4 viser mulig vannstrømning i et arrangement med tre flytekrager.
Figur 5 viser hvordan en plattform eller gangbro kan anordnes over et antall flytekrager.
Beskrivelse av foretrukne utførelser av oppfinnelsen.
Oppfinnelsen beskriver en lukket merd som kan plasseres på mer utsatte lokaliteter i forhold til dagens eksisterende lukkede anlegg.
Den lukkede merden består av en fleksibel duk/nett som er impermeabel for vann. Den holdes flytende av et primær oppdriftselement som er dimensjonert i forhold til styrke på den fleksible duken. Det som kjennetegner oppfinnelsen er at ved bølger med bølgeperioder som kan virke på den lukkede merder på en slik måte at større vannvolumer vil bli løftet ut av vannet når en fester duken direkte til hovedflytekrage vil en kunne overbelaste posen eller flyte kragen. Oppfinnelsen muliggjør at den ene oppdriftskragen blir trukket under vann ved en slik påkjenning. Dette vil gjøre at totalvolum, dvs. hovedvolumet A i selve merden og vannvolumet B mellom de to flytekrager vil øke når den andre flytekragen blir løftet ut av vannet. Dette skjer ved at vann beveger seg over den andre flytekragen og over i hovedvolum A.
Figur 1 viser en slik utførelse av et merdarrangement 10. Merdarrangementet 10 omfatter minst en merd 12 og etablerer et vannvolum A innenfor merdens 12 vegger 14. I dette vannvolumet oppdrettes fisken. Merden 12 eller merdarrangementet 10 er utstyrt med midler for å føre vann inn til merden 12, i figuren vist med et vanninnløp 16. Videre er merden 12 utstyret med midler for å føre vann og avfall ut av merden 12, i figuren vist med et vannutløp 18 og et utløp 19 for avfall som slam, faeces, ikke-spist fôr etc..
Figur 1 viser skjematisk også selve kjernen i oppfinnelsen, dvs. at det benyttes to eller flere flytekrager. I denne utførelse av oppfinnelsen er det vist en andre flytekrage 20, og til denne flytekrage 20 er merdens 12 vegger 14 festet. Med termen «vegg» menes her både de vertikale vegger, og eventuelle skråstilte og horisontale veggpartier i merdens 12 bunnpart. Med termene «lukket vegg» og «lukket merd» menes det at store deler av merdens veggpartier er vannugjennomtrengelige, slik at man dermed hindrer at vann med patogene organismer føres over veggene 14 og inn i merden 12.
For noen parasitter, som for eksempel lakselus som angriper laksefisk, så er det kjent at disse kun finnes i visse sjikt av vannsøylen. Man unngår eller reduserer betydelig problemet med lakselus dersom merden er tett/vannugjennomtrengelige i den øvre part, for eksempel dersom den har en vertikal utstrekning nedover i vannsøylen på minst 15 meter.
Oppfinnelsen er derfor ikke begrenset til at hele merden, dvs. alle veggene, må være tette. Det kan benyttes merder som er tette i de partier der parasittene befinner seg idet merden er arrangert flytene. Imidlertid, den mest foretrukne utførelser av merdarrangementet 10 omfatter merder 12 som er helt tette i alle vegg- og bunnpartier. Merdene 12 er normalt åpne i det parti som vender oppover, og har således form som en åpen pose. Dette åpne oppovervendende parti er ofte utstyrt med en not for å hindre rømning og inntreng av fugler.
Formålet med oppfinnelsen er at merden 12 skal tåle større påkjenninger enn konvensjonelle løsninger. Dette oppnås ved å benytte to eller flere merdkrager. Den andre merdkrage 20 har tilstrekkelig oppdrift til å holde merden 12 flytende under normale påkjenninger. Utvendig i forhold til denne andre merdkrave 20 er det så anordnet en første merdkrage 22. Fortrinnsvis har denne første merdkrage 22 større oppdriftsegenskaper enn den andre merdkrage 20. Mellom den andre merdkrage 20 og første merdkrage 22 er der anordnet en tett vegg 16. Mellom merdkragene 20,22 og veggen 16 etableres det så et andre vannvolum, i figur 1 angitt som B. Dette fungerer som et kompenseringsvolum og bevirker større fleksibilitet og styrke i merdarrangementet 10. Avstanden (horisontal posisjon) mellom flytekragene 20,22 kan således endres når merden 12 utsettes for krefter. Også den vertikale posisjon mellom flytekragene 20,22 kan endres, for eksempel ved at den andre flytekrage 20 trekkes ned i vannet som følge av påkjenningen på merdveggene 14. Den ytterste flytekragen 22, i figur 1 vist som den første flytekrage 22, er tilstrekkelig dimensjoner til at merden 12 holdes flytende i vannet og ikke trekkes under vann.
Ved påkjenning fra bølger vil en også unngå såkalt skvulpe effekt, som kan sammenlignes med det som en merker når en skal bære et vaskefat halvfullt med vann. Fenomenet er beskrevet i Sintef-rapporten fra 2011, Kartlegging av ulike miljømessige løsninger for å møte de miljømessige utfordringene i havbruksnæringen. Dette fenomenet opptrer når en bølge løfter den ene siden av en luket merd og dermed eksiterer vannsøylen på den ene siden. Vannet vil da bevege seg mot den andre siden og dermed får vi den omtalte skvulpeeffekten.
I fortrukne utførelser av oppfinnelsen der det mellom flytekragene 20, 22 anordnet et antall avstandselementer 30. Dette kan være langstrakte noe fleksible elementer 30 som holder to flytekrager 20,22 i en gitt avstand fra hverandre, og at denne avstanden kun endres når merden 12 og flytekragene 20,22 utsettes for ytre krefter.
I none foretrukne utførelser er det mellom flytekragene 20,22 også anordnet et nett slik a fisk som er i merden 12 ikke kan komme over til vannreservoaret B.
I figur 3 vises en utførelse av oppfinnelsen der det er anordnet ytterligere en flytekrage 24. Denne flytekragen 24 er anordnet mellom den andre flytekrage 20 og den første flytekrage 22. I ytterligere utførelser kan det være enda flere flytekrager. Mellom hver av disse flytekrager etableres det avgrensede vannreservoar. I figur 3 er dette angitt som reservoar B mellom flytekrage 20 og 24, og som reservoar C mellom flytekrage 24 og 22.
Disse vannreservoarene B, C kan benyttes til behandling av vannet som tilføres oppdrettsmerden 12, som nærmere forklart nedenfor.
Over vannreservoarene B,C og flytekragene 20,22,24 kan det anordnes en gangbro 50.
Den foreliggende oppfinnelse, med ett eller flere vannreservoar, etablert mellom to flytekrager og tilhørende veggparti 16, og flytende utvendig i forhold til merden 12, tilveiebringer muligheter for å behandle vannet som skal tilføres merden 12. Dette er spesielt viktig ved resirkuleringsanlegg der alt eller deler av vannet som føres ut av merden 12 via utløp 18 tilbakeføres etter behandling og rensing til merden 12. Det kan imidlertid også utføres en vannbehandling dersom man henter vann fra en gitt dybde.
En fremgangsmåte for slik vannbehandling utføres ved at vann tilføres til et av de vannreservoar B,C som er etablert mellom flytekragene 20,22,24. I den andre flytekrage er der etablert en rekke åpninger 40 slik at vannet som strømmer i vannreservoar B ledes gjennom disse åpninger 40 og inn i hovedvannvolum A i merden 12. Dersom der er benyttet tre flytekrager 20,22,24 kan vannet som vist i figur 4 tilføres til det ytterste vannreservoar C, og strømme gjennom åpningene 42 i flytekrage 24, og videre gjennom åpninger 40 gjennom flytekrage 20 til merden 12.Ved ulike punkter eller områder i vannstrømningsbanen kan det så utføres ulike typer vannbehandling, så som fjerning av karbondioksid, tilføring av oksygen, fjerning av forurensninger, skimdrenering etc.. Fortrinnsvis er åpningene 40,42 skråstilt slik at vannet settes i rotasjon (strømning i kun én retning) og presses til et innenforliggende vannreservoar.
Dersom anlegget benyttes som et resirkuleringsanlegg kan uttak av vann fra merden 12 gjøres via en sedimentfelle i merden 12 og overføres via et sedimentrør til en ekstern oppsamlings- og vannbehandlingsenhet (ikke nærmer vist), før vannet etter behandling og før ytterligere behandling i vannreservoarene b og c sirkuleres tilbake til merden 12.

Claims (1)

  1. Patentkrav
    1. Flytende tett merdarrangement (10) for opprett av marine organismer, hvor arrangementet (10) omfatter;
    - en lukket merd (12) med vannugjennomtrengelige vegger (14) for etablering av et hoved vannmagasin (A), hvor veggene (14) er festet til en flytekrage (22),
    - minst én inntaksrørledning (16) for tilførsel av friskt vann,
    - minst én utløpsrørledning (18,19) for utførsel av vann og avfall fra merden (12),
    karakterisert ved at
    - merdarrangementet (10) omfatter en andre flytekrage (20) arrangert innenfor nevnte første flytekrage (22), og
    - at det mellom nevnte første og andre flytekrager (22,20) er anordnet en vannugjennomtrengelig vegg (16) slik at det etableres et andre vannmagasin (B) utvendig i forhold til merden (12).
    2. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at de vannugjennomtrengelige vegger (14, 16) er av et fleksibelt materiale, så som duk eller presenning.
    3. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at de vannugjennomtrengelige vegger (14) er av et i hovedsak stivt materiale , så som glassfiber, stål, betong.
    4. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at den første flytekrage (22) er dimensjonert med større oppdriftseffekt enn den andre flytekrage (20).
    5. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at den andre flytekrage (20) er dimensjonert og har oppdriftsegenskaper tilstrekkelig til at den holder vekten av økt vannvolum som følge av pumping av vann inn i merden (12), eller ved annen forflytning av vann så som ved påvirkning av ytre krefter som bølge- eller strømningskrefter.
    6. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at den andre flytekrage (20) er dimensjonert med oppdriftsegenskaper som ikke er større enn at den ved betydelig vannforflytning i vannmagasinet (A) vil trekkes ned i vannet som den flyter i, mens den første flytekrage (22) er dimensjonert med tilstrekkelige oppdriftselementer til å holdes flytende ved de samme vannforflytninger i vannmagasinet (A).
    7. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at det mellom den første flytekrage (22) og den andre flytekrage (20) er anordnet en not (28) eller netting for å hindre at de marine organismer i merden 12 overføres mellom hovedvannmagasinet (A) og det andre vannmagasin (B).
    8. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at det mellom den første flytekrage (22) og den andre flytekrage (20) er anordnet avstandselementer (30) for å holde den andre flytekrage (20) i en avstand fra den utvendige første flytekrage (22).
    9. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 8, karakterisert ved at nevnte avstandselementer (30) er fleksible og innrettet slik at de kan oppta noe bevegelse mellom den første flytekrage (22) og den andre flytekrage (20) når hovedvannmagasinet (A) utsettes for ytre krefter, eller når fyllingsgraden i merden (12) endres.
    10. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 6, karakterisert ved at den andre flytekrage (20) er dimensjonert i forhold til dukens styrke og reduserer eller eliminerer faren for overbelastninger av den fleksible duk/nettets kapasiteter.
    11. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 1, karakterisert ved at det innenfor den første flytekrage (22) er anordnet et antall ytterligere flytekrager (24) for etablering av ytterligere vannvolum C mellom nevnte første flytekrage (22) og flytekrage (24).
    12. Merdarrangement (10) i samsvar med krav 11, karakterisert ved at antall ytterligere flytekrager (24) er én, og at det etableres et vannvolum (C) mellom den første flytekrage (22) og denne ene (tredje) flytekrage (24).
    14. Merdarrangement i samsvar med ethvert av kravene 11-12, karakterisert ved at det mellom nevnte flytekrager er anordnet not eller netting for å hindre at de marine organismer overføres mellom vannmagasinene, og avstandselementer (30) for å holde flytekragene i avstand fra hverandre.
    15. Merdarrangement i samsvar med ethvert av kravene 1-14, karakterisert ved at vannvolumet (B) og eventuelt ytterligere vannvolum (C) anvendes for vannbehandling, så som for rensing av vann, oksygenering, fjerning av karbondioksid, etc. som tilføres hovedvannmagasin (A).
    16. Merdarrangement i samsvar med krav 15, karakterisert ved at det i et parti i nevnte andre flytekrage (20) er arrangert et antall åpninger (40) slik at vann kan strømme fra vannmagasin (B) til hovedvannmagasin (A).
    17. Merdarrangement i samsvar med krav 15, karakterisert ved at det i et parti i de ytterligere flytekrager (24) er arrangert et antall åpninger (42) slik at vann kan strømme fra et vannvolum (C) til vannvolum (B).
    18. Merdarrangement (10) i samsvar med ethvert av kravene 15-17, karakterisert ved at vannvolumene (B) og (C) benyttes for vannbehandling i et resirkuleringssystem for vann.
    19. Merdarrangement (10) i samsvar med ethvert av kravene 1-18, karakterisert ved at installasjoner som plattform/gangbro (50) anordnes over flytekragene (20,22,24) og vannvolumene (B,C).
    20. Merdarrangement (10) i samsvar med ethvert av kravene 1-19, karakterisert ved at nevnte marine organismer er fisk.
    21. Fremgangsmåte for behandling av vann som tilføres en oppdrettsmerd (12) i et flytende tett merdarrangement (10) ifølge krav 1, karakterisert ved at vann som skal tilføres merden (12) tilføres til dette vannmagasin (B), og at vannet påtvinges en strømningsbevegelse i vannmagasinets (B) lengderetning, og at vannet idet det strømmer rundt merden (12) i vannmagasin (B) utsettes for minst én vannbehandling, før vannet påtvinges å strømme gjennom åpninger (40) i flytekrage (20) og inn i merdens (12) hovedvolum (A).
    22. Fremgangsmåte i samsvar med krav 21, karakterisert ved at merdarrangementet omfatter minst tre flytekrager (20,22,24) slik at det etableres minst to vannmagasin (B,C) i tillegg til hovedmagasinet (A), og at vannbehandlingen foregår i disse minst to vannmagasin (B,C), idet vann som skal behandles tilføres vannmagasin (C), påtvinges å strømme i vannmangasinets (C) lengderetning, og via åpninger til vannmagasin (B), og videre i hele vannmagasin B sin lengderetning og via åpninger (40) til merdens (12) hovedmagasin (A).
    23. Fremgangsmåte i samsvar med krav 21 eller 22, karakterisert ved at enhver vannbehandling kan utføres i vannmagasin B, fortrinnsvis valgt blant gruppen som består av fjerning av karbondioksid, tilføring av oksygen, fjerning av forurensninger og skimdrenering.
    24. Fremgangsmåte i samsvar med ethvert av kravene 21-23, karakterisert ved at merdarrangementet (10) anvendes som et resirkuleringsanlegg, og at betydelige deler av vannet som utløper via utløpsledninger (18,19) behandles i mens vannet strømmer gjennom vannmagasin (B,C).
NO20161422A 2016-09-07 2016-09-07 Lukket merd NO342403B1 (no)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20161422A NO342403B1 (no) 2016-09-07 2016-09-07 Lukket merd
PCT/NO2017/050220 WO2018048310A1 (en) 2016-09-07 2017-09-07 Floating arrangement for water treatment or farming of marine animals
CN201780054980.5A CN109963463B (zh) 2016-09-07 2017-09-07 水处理或海洋动物养殖的浮动装置
EP17849183.3A EP3509417A4 (en) 2016-09-07 2017-09-07 FLOATING ARRANGEMENT FOR WATER TREATMENT OR BREEDING OF SEAFOOD

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20161422A NO342403B1 (no) 2016-09-07 2016-09-07 Lukket merd

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20161422A1 NO20161422A1 (no) 2018-03-08
NO342403B1 true NO342403B1 (no) 2018-05-14

Family

ID=61562851

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20161422A NO342403B1 (no) 2016-09-07 2016-09-07 Lukket merd

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP3509417A4 (no)
CN (1) CN109963463B (no)
NO (1) NO342403B1 (no)
WO (1) WO2018048310A1 (no)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO346372B1 (no) * 2021-06-16 2022-06-27 Ecomerden As Semilukket eller lukket merdkonstruksjon
NO346399B1 (no) * 2021-05-07 2022-07-11 Fish Care Systems As Lukket oppdrettsmerd for oppdrett av fisk samt fremgangsmåte for avgrensing av flere vannvolumer i en lukket oppdrettsmerd

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO343073B1 (en) * 2017-02-14 2018-10-29 Rognsoey Richard A container arrangement for fish farming
WO2018151605A1 (en) 2017-02-14 2018-08-23 Rognsoey Richard A container arrangement for fish farming
NO344276B1 (no) * 2018-03-06 2019-10-28 Searas As Oppdrettsmerd
NO344542B1 (no) * 2018-05-18 2020-01-27 Kyrkjeboe Jan Erik Fartøy for oppdrett av marine organismer
NO345633B1 (no) * 2019-05-15 2021-05-18 Marine Raadgivningstjenester As Lukket, fleksibel oppdrettsmerd med flytekrage anordnet rundt en indre omkrets av merden
CA3218389A1 (en) * 2021-05-14 2022-11-17 Alf Reidar Sandstad Fish farming cage utilizing live biomass as driving force for water exchange
CN114145251A (zh) * 2021-12-21 2022-03-08 中国华能集团清洁能源技术研究院有限公司 一种漂浮封闭网箱式海上牧场
CN115053855B (zh) * 2022-07-19 2023-04-25 浙江省海洋水产研究所 一种提高海捕野生梭子蟹暂养成活率的养殖池

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4798168A (en) * 1987-02-11 1989-01-17 Ragnar Vadseth Arrangement for farming of fish, shellfish and other marine beings
WO2011074982A1 (en) * 2009-12-14 2011-06-23 Ocean Solutions As System and method for treating fish
WO2011133045A1 (en) * 2010-04-22 2011-10-27 Feeder International As Fish farm construction and method for water flow in a fish farm construction
CN204949124U (zh) * 2015-07-27 2016-01-13 广东联塑科技实业有限公司 一种养殖网箱支架

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3635347A (en) * 1969-08-15 1972-01-18 Edward J Rupnick Apparatus for controlling the dispersion of pollutants floating on a body of water
GB1409926A (en) * 1972-11-21 1975-10-15 Castell W G Means and method for disposal of effluents
SE450988B (sv) * 1986-01-27 1987-08-24 Farmocean Ab Flytande odlingsanleggning for fisk med anordningar for uppdelning i flera mindre odlingsvolymer
JPH0310626A (ja) * 1989-06-08 1991-01-18 Tokuzo Hirose 水上導水路、水上貯水槽、複合的水上導水路、海上水田装置、水上水耕栽培農園装置および船
CA2075442A1 (en) * 1992-08-06 1994-02-07 Jean-Claude Desrosiers Fish breeding system with separate breeding and sedimentation tanks
NO980086L (no) * 1998-01-08 1999-07-09 Norsk Marinteknisk Forskningsi Nedsenkbar fiskemerd
AUPP178398A0 (en) * 1998-02-11 1998-03-05 Mcrobert, Ian Apparatus and method for lifting a net of an aquaculture pen and an aquaculture pen incorporating same
JP2003138612A (ja) * 2001-11-02 2003-05-14 Hiroshi Okawa 水上貯水タンクおよび集水装置
WO2006000042A1 (en) * 2004-06-25 2006-01-05 Ian Mcrobert Aquaculture system
US7674378B2 (en) * 2006-12-19 2010-03-09 Modular Wetland Systems, Inc. Wetland water treatment system
CN102210274B (zh) * 2011-06-10 2013-04-17 浙江海洋学院 高效养殖网箱

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4798168A (en) * 1987-02-11 1989-01-17 Ragnar Vadseth Arrangement for farming of fish, shellfish and other marine beings
WO2011074982A1 (en) * 2009-12-14 2011-06-23 Ocean Solutions As System and method for treating fish
WO2011133045A1 (en) * 2010-04-22 2011-10-27 Feeder International As Fish farm construction and method for water flow in a fish farm construction
CN204949124U (zh) * 2015-07-27 2016-01-13 广东联塑科技实业有限公司 一种养殖网箱支架

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO346399B1 (no) * 2021-05-07 2022-07-11 Fish Care Systems As Lukket oppdrettsmerd for oppdrett av fisk samt fremgangsmåte for avgrensing av flere vannvolumer i en lukket oppdrettsmerd
NO346372B1 (no) * 2021-06-16 2022-06-27 Ecomerden As Semilukket eller lukket merdkonstruksjon

Also Published As

Publication number Publication date
EP3509417A4 (en) 2020-05-13
CN109963463B (zh) 2022-10-11
EP3509417A1 (en) 2019-07-17
CN109963463A (zh) 2019-07-02
WO2018048310A1 (en) 2018-03-15
NO20161422A1 (no) 2018-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO342403B1 (no) Lukket merd
JP7313436B2 (ja) 海洋生物を養殖する船
JP2019512223A (ja) 半潜水型養殖システム
NO332341B1 (no) Merdkonstruksjon
CN110913688B (zh) 用于鱼类养殖的罐
US9398760B2 (en) Fish farming plant, module, method and use
US11582955B2 (en) Floatable fish tank having working floor
CN109068618B (zh) 用于鱼类养殖的装置和方法
WO2022191716A1 (en) Fish farm with a closed submersible unit
NO20160516A1 (no) System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd
NO20110331A1 (no) Flytende lukket oppdrettsanlegg
NO345877B1 (en) Aquaculture fish pen system and related method
NO20210232A1 (no)
NO20190779A1 (no) Anordning ved flytende merd.
WO2007125363A1 (en) Fish enclosure
NO343071B1 (no) Nedsenkbart oppdrettshabitat med strekkstagsforankret luftromkonstruksjon
NO20191313A1 (no) Ventemerd
NO345633B1 (no) Lukket, fleksibel oppdrettsmerd med flytekrage anordnet rundt en indre omkrets av merden
FI129907B (fi) Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä
WO2024147742A1 (en) Floating closed or semi-closed fish farm
NO20160573A1 (no) Bassenget med lukket flytende oppdrettsmerd

Legal Events

Date Code Title Description
CREP Change of representative

Representative=s name: CENSUS AS, C/O JAN-OVE HINDENES, MASESKJAERVEIEN 20