FI129907B - Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä - Google Patents

Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI129907B
FI129907B FI20216091A FI20216091A FI129907B FI 129907 B FI129907 B FI 129907B FI 20216091 A FI20216091 A FI 20216091A FI 20216091 A FI20216091 A FI 20216091A FI 129907 B FI129907 B FI 129907B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
breeding
rearing
pipe
water
floating structure
Prior art date
Application number
FI20216091A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20216091A1 (fi
Inventor
Rune Fihlman
Dan Fihlman
Original Assignee
Oy Hitis Forell Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oy Hitis Forell Ab filed Critical Oy Hitis Forell Ab
Priority to FI20216091A priority Critical patent/FI129907B/fi
Priority to EP22798173.5A priority patent/EP4418855A1/en
Priority to PCT/FI2022/050566 priority patent/WO2023067239A1/en
Priority to CA3234775A priority patent/CA3234775A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI20216091A1 publication Critical patent/FI20216091A1/fi
Publication of FI129907B publication Critical patent/FI129907B/fi
Priority to DKPA202470141A priority patent/DK202470141A1/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)

Abstract

Keksinnön kohteena on kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä vedeneläjien, kuten kalojen ja äyriäisten kasvattamiseksi. Kasvatusjärjestelmä käsittää kelluvan rakenteen (101), kasvatusputken (102), jonka päihin on kiinnitetty päätykappaleet (107), joissa on aukkoja veden virtauksen mahdollistamiseksi kasvatusputken (102) läpi, ja liitäntävälineet (103, 104), joilla kasvatusputki (102) on liitetty kelluvaan rakenteeseen (101) siten, että vedessä kasvatusputki (102) on oleellisesti vaakatasossa.

Description

KASVATUSJÄRJESTELMÄ JA -MENETELMÄ
KEKSINNÖN TEKNIIKAN ALA Keksinnön kohteena on jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten joh- dantojen mukainen kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä vedeneläjien, kuten kalojen ja äyriäisten kasvattamiseksi.
KEKSINNÖN TAUSTA Vedeneläjiä, kuten kaloja ja äyriäisiä kasvatetaan ravinnoksi. Esimerkiksi kalan- kasvatukseen on kehitetty useita erilaisia järjestelmiä, jotka voidaan jakaa avoi- meen ja suljettuun veden kiertoon perustuviin kalankasvatusjärjestelmiin. Avoimis- sa järjestelmissä kalat kasvatetaan verkkoaltaissa, kun taas suljetuissa järjestel- missä käytetään kalojen kasvattamiseen vedenpitäviä altaita. Avoimet järjestelmät on tarkoitettu käytettäväksi vesistöissä, kuten meressä, järvessä tai joessa. Sulje- tut järjestelmät sijoitetaan puolestaan kuivalle maalle.
— Avointen kalankasvatusjärjestelmien ongelmana on niiden aiheuttama ympäristö- kuormitus. Kalojen tuottama jäte pääsee kulkeutumaan verkkoaltaiden ulkopuolel- le, jolloin vesistöön päätyy runsaasti ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Suljetuilla kalankasvatusjärjestelmillä ei ole vastaavaa ongelmaa, koska niissä vettä ei vaih- deta, vaan se puhdistetaan, hapetetaan ja kierrätetään takaisin kasvatusaltaisiin.
— Suljettujen järjestelmien ongelmana on sen sijaan niiden rakenteellinen monimut- kaisuus ja niissä tarvittavien kemiallisten puhdistusprosessien toimintaan liittyvät epävarmuudet.
O Tunnettujen kalankasvatusjärjestelmien ongelmana on lisäksi se, että kalat sairas- O tuvat niissä helposti, minkä seurauksena tuotantomäärät saattavat jäädä hyvinkin - 25 — alhaisiksi. Ainakin osittaisena syynä kalojen sairastumiseen pidetään stressiä, joka - aiheutuu siitä, että kalat joutuvat kasvatusaltaissa uimaan ympyrää.
a a — KEKSINNÖN TAVOITTEET o
O = Esillä olevan keksinnön tavoitteena on vähentää tai jopa kokonaan poistaa edellä S mainittuja tunnetussa tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia ja puutteita.
— Esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan järjestelmä ja menetelmä vedeneläjien, kuten kalojen ja äyriäisten kasvattamiseksi. Lisäksi esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan kasvatusjärjestelmä, jota voidaan käyttää vesistössä ja jonka käyttö perustuu avoimeen veden kiertoon. Esillä olevan keksinnön tavoitteena on myös saada aikaan kasvatusjärjestelmä ja kasvatusmenetelmä, jotka vähentävät kasvatettavien vedeneläjien stressiä ja siten — parantavat niiden hyvinvointia, ja joiden avulla tuotantomäärät ovat suuria. Lisäksi esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan kasvatusjärjestelmä ja kasvatusmenetelmä, joiden vaikutukset vesistöön ovat vähäiset. Esillä olevan kek- sinnön tavoitteena on myös saada aikaan kasvatusjärjestelmä ja kasvatusmene- telmä, joilla vedeneläjien, kuten kalojen ja äyriäisten tuottama jäte saadaan kerät- — tyä tehokkaasti talteen, jolloin vesistön kuormitus on erittäin vähäistä. Edellä esitettyjä haittoja voidaan vähentää tai jopa kokonaan poistaa, ja edellä määriteltyjä tavoitteita saavutetaan nyt esillä olevalla keksinnöllä, jolle on tunnus- omaista se, mitä on määritelty jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimus- ten tunnusmerkkiosissa. — Eräitä keksinnön mukaisia suoritusmuotoja kuvataan jäljempänä esitetyissä epäit- senäisissä patenttivaatimuksissa.
KEKSINNÖN KUVAUS Tyypillinen keksinnön mukainen kasvatusjärjestelmä käsittää kelluvan rakenteen, kasvatusputken, jonka päihin on kiinnitetty päätykappaleet, joissa on aukkoja ve- den virtauksen mahdollistamiseksi kasvatusputken läpi, ja liitäntävälineet, joilla kasvatusputki on liitetty kelluvaan rakenteeseen siten, että vedessä kasvatusputki on oleellisesti vaakatasossa. O Keksinnön mukainen kasvatusjärjestelmä soveltuu vedeneläjien, kuten kalojen ja O äyriäisten kasvattamiseen. Vedeneläjät kasvatetaan kasvatusputkessa. Kasvatus- n 25 — järjestelmä on tarkoitettu käytettäväksi vesistössä, kuten meressä, järvessä tai - joessa. Järjestelmä perustuu avoimeen veden kiertoon, jossa hyödynnetään vesis- = tön luonnollista virtausta. Keksinnön mukaisessa kasvatusjärjestelmässä vesi 5 pääsee virtaamaan vedeneläjien, kuten kalojen ja äyriäisten kasvattamiseen tar- 3 koitetun kasvatusputken läpi. Kasvatusputken molemmat päät on suljettu pää- N 30 — tykappaleilla, joissa olevat aukot on mitoitettu siten, etteivät kasvatusputkessa N kasvatettavat vedeneläjät mahdu niistä ja siten vedeneläjät eivät pääse pois kas- vatusputkesta. Kasvatusputki on liitetty liitäntävälineillä kelluvaan rakenteeseen, jonka avulla järjestelmä kelluu vedessä. Kelluvaan rakenteeseen kohdistuu vedes-
sä noste, joka pitää kelluvan rakenteen veden pinnalla. Kasvatusputki on tarkoitet- tu järjestettäväksi liitäntävälineiden varassa vedenpinnan alapuolelle. Vesistöön asennetulle keksinnön mukaiselle kasvatusjärjestelmälle on olennaista, että kas- vatusputki on vedessä oleellisesti vaakatasossa. Kasvatusputken asento voi poi- —keta vaakatasosta korkeintaan + 20 astetta, + 15 astetta, + 10 astetta tai + 5 astet- ta. Kelluva rakenne voi käsittää erilaisia kelluntavälineitä tarvittavan nosteen aikaan- saamiseksi. Edullisesti kelluva rakenne käsittää vähintään yhden ponttonin, joka on valmistettu esimerkiksi metallista, kuten teräksestä, tai muovista. Ponttonien — lukumäärä ja niiden koko voidaan valita tapauskohtaisesti, muun muassa kasva- tusputken mittojen ja sen valmistusmateriaalin perusteella. Ponttonit voivat olla yhdistettyjä toisiinsa tukirakenteella, joka voi käsittää tasanteen järjestelmän käyt- töä ja huoltoa varten. Vedeneläjien kasvattamiseen tarkoitettu kasvatusputki voi olla valmistettu esimer- — kiksi metallista tai muovista. Kasvatusputki on edullisesti suora ja jäykkä. Kasva- tusputken pituus voi olla esimerkiksi enintään 50 metriä, vähintään 50 metriä tai vähintään 100 metriä. Edullisesti kasvatusputken pituus on 50—400 metriä ja erit- täin edullisesti 100-200 metriä. Kasvatusputki on edullisesti poikkileikkaukseltaan ympyränmuotoinen. Poikkileikkaukseltaan ympyränmuotoisen kasvatusputken — etuna on, että siitä saadaan rakenteellisesti erittäin luja pienelläkin seinämäpak- suudella ja siten vähäisellä materiaalimenekillä, jolloin kasvatusputken massa py- syy mahdollisimman pienenä. Kasvatusputken sisähalkaisija voi olla esimerkiksi enintään 10 metriä, vähintään 10 metriä tai vähintään 20 metriä. Edullisesti kasva- tusputken sisähalkaisija on 10-50 metriä ja erittäin edullisesti 20-40 metriä. Kas- — vatusputki voi olla poikkileikkaukseltaan myös muun kuin ympyränmuotoinen, esi- N merkiksi suorakaiteenmuotoinen. Yhden kasvatusputken sijaan kasvatusjarjestel- 5 mä voi käsittää useita vedeneläjien kasvattamiseen tarkoitettuja kasvatusputkia, T jotka on liitäntävälineillä liitetty kelluvaan rakenteeseen. Kasvatusputkien lukumää- N rä voi olla esimerkiksi 2, 3, 4 tai 5-10.
I , 30 — Päätykappale voi olla kiinnitetty kiinteästi tai avattavasti kasvatusputken päähän. 2 Avattavan päätykappaleen etuna on, että se mahdollistaa kasvatettavien ve- = deneläjien laittamisen kasvatusputkeen ja niiden poistamisen kasvatusputkesta S ilman erillistä kasvatusputkeen järjestettyä luukkua. Päätykappaleen aukot voivat olla esimerkiksi ympyrän-, suorakaiteen- tai neliönmuotoisia. Aukon maksimikoko — määräytyy kasvatusputkeen laitettavien vedeneläjien koon perusteella. Ympyrän- muotoisen aukon halkaisija voi olla esimerkiksi alle 10 millimetriä, alle 30 millimet-
riä, 10-200 millimetriä tai 200-500 millimetriä.
Suorakaiteenmuotoisen aukon ly- himmän sivun pituus ja neliöenmuotoisen aukon sivun pituus voi olla esimerkiksi alle 10 millimetriä, alle 30 millimetriä, 10-200 millimetriä tai 200-500 millimetriä.
Kasvatusputken päähän kiinnitetty päätykappale voi olla esimerkiksi verkko, kalteri tai reikälevy.
Päätykappale voi olla valmistettu esimerkiksi metallista, kuten teräk- sestä, tai muovista, kuten nailonista.
Päätykappale voi olla esimerkiksi nailonverk- ko.
Keksinnön mukaisen kasvatusjärjestelmän etuna on, että se vähentää kasvatetta- vien vedeneläjien stressiä ja siten parantaa niiden hyvinvointia.
Kalojen kokema — stressi on vähäistä, koska kalat pääsevät uimaan veden virtausta vastaan.
Kek- sinnön mukaisen järjestelmän etuna on myös se, että sillä saavutetaan suuri ve- deneläjien kasvunopeus, minkä johdosta vuotuiset tuotantomäärät ovat suuria.
Lisäksi keksinnön mukaisen kasvatusjärjestelmän etuna on, että sen vaikutukset vesistöön ovat vähäiset, koska vedeneläjien tuottama jäte jää suurelta osin kasva- — tusputken sisään, josta se saadaan helposti kerättyä talteen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan liitäntävälineet käsittävät ensimmäisen ja toisen vaijerin, joiden ensimmäiset päät on kiinnitetty kelluvan rakenteen ja toi- set päät kasvatusputken yhteyteen.
Koska kasvatusputki on ripustettu kelluvaan rakenteeseen vaijereilla, kasvatusputki ja kelluva rakenne pääsevät liikkumaan — osittain toisistaan riippumattomasti.
Järjestely parantaa siten järjestelmän kestä- vyyttä, koska tyypillisesti veden pinnalla olevaan kelluvaan rakenteeseen ja ve- denpinnan alapuolella olevaan kasvatusputkeen kohdistuvat voimat ovat erisuun- taiset ja/tai -suuruiset.
Vaijereiden ensimmäiset päät voivat olla kiinnitettyjä kelluvaan rakenteeseen joko N 25 — suoraan tai jonkin kelluvaan rakenteeseen kiinnitetyn osan tai laitteen välityksellä.
N Vastaavasti vaijereiden toiset päät voivat olla kiinnitettyjä kasvatusputkeen joko O suoraan tai jonkin kasvatusputkeen kiinnitetyn osan tai laitteen välityksellä.
En- n simmäisen ja toisen vaijerin toisten päiden kiinnityskohtien välinen etäisyys on I edullisesti vähintään 40 % ja erittäin edullisesti vähintään 60 % kasvatusputken = 30 — pituudesta.
Kiinnityskohtien välisen etäisyyden kasvattaminen parantaa kasvatus- 2 putken vakautta, ja siten vähentää kasvatusputken liikehdintää vedessä.
Tyypilli- = sesti vaijereiden ensimmäisten päiden kiinnityskohtien välinen etäisyys on oleelli- S sesti sama kuin vaijereiden toisten päiden kiinnityskohtien välinen etäisyys.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan liitäntävälineet käsittävät kelluvaan ra- — kenteeseen kiinnitetyn ensimmäisen nostolaitteen, johon ensimmäisen vaijerin ensimmäinen pää on liitetty, ja kelluvaan rakenteeseen kiinnitetyn toisen nostolait- teen, johon toisen vaijerin ensimmäinen pää on liitetty.
Nostolaitteiden avulla kel- luvan rakenteen ja kasvatusputken välistä etäisyyttä voidaan muuttaa, jolloin kas- vatusputki saadaan helposti järjestettyä halutulle syvyydelle.
Nostolaitteet mahdol- 5 listavat myös sen, että kasvatusputken asentoa voidaan muuttaa.
Kasvatusputken asentoa muutetaan nostamalla tai laskemalla jompaakumpaa kasvatusputken päätä nostolaitteella.
Järjestelmässä käytettävä nostolaite voi olla esimerkiksi kä- sikäyttöinen vinssi tai sähkövinssi, jossa vaijeri kiertyy telan ympärille.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää mittausvä- lineet veden lämpötilan ja/tai virtausnopeuden ja/tai happipitoisuuden mittaa- miseksi eri syvyyksiltä, ja ohjausyksikön ensimmäisen ja toisen nostolaitteen oh- jaamiseksi mittausvälineiltä saadun yhden tai useamman mittaustuloksen perus- teella.
Mittausvälineiden avulla saadaan tietoa veden lämpötilasta ja/tai virtausno- peudesta ja/tai happipitoisuudesta eri syvyyksiltä.
Tämän tiedon perusteella saa- daan selvitettyä syvyys, jossa kasvatusolosuhteet ovat optimaaliset ja johon sy- vyyteen kasvatusputki kannattaa nostolaitteiden avulla järjestää.
Mittausvälineet käsittävät haluttujen suureiden mittaamiseksi yhden tai useamman seuraavista antureista: lämpötila-anturi, virtausanturi ja happipitoisuusanturi.
Mittausvälineet voivat olla kiinnitettynä kasvatusputkeen, jota nostamalla tai las- —kemalla saadaan mittaukset suoritettua eri syvyyksiltä.
Mittausvälineet voivat olla kiinnitettynä köyteen tai vastaavaan, jonka ensimmäinen pää on kiinnitetty kasva- tusputkeen tai kelluvaan rakenteeseen ja jonka toiseen päähän voi olla kiinnitetty- nä paino.
Mittausvälineet voidaan järjestää yhteen kohtaan köyttä, jolloin köyttä on nostettava tai laskettava mittaustulosten saamiseksi eri syvyyksiltä.
Mittausväli- neet voivat sijaita myös useammassa kohtaa köyttä, jolloin mittaukset voidaan S suorittaa eri syvyyksiltä ilman, että köyttä täytyy nostaa tai laskea.
O Mittausvälineet voivat käsittää yhden tai useamman tietyn suureen mittaamiseen n tarkoitetun anturin.
Mikäli mittausvälineet käsittävät yhden anturin, anturi on edulli- I sesti järjestetty liikuteltavaksi eri syvyyksille joko kasvatusputkeen kiinnitettynä tai - 30 — muilla keinoin.
Jos esimerkiksi lämpötila-anturilla mitataan veden lämpötiloja eri 2 syvyyksiltä, kasvatuksen suhteen optimaalisin syvyys saadaan selvitettyä ja kas- = vatusputki voidaan laskea tai nostaa tähän syvyyteen.
Mikäli mittausvälineet kasit- S tävät useita tietyn suureen mittaamiseen tarkoitettuja antureita, anturit järjestetään edullisesti eri syvyyksille.
Jos mitataan esimerkiksi veden lämpötilaa usealla läm- — pötila-anturilla eri syvyyksiltä, kasvatuksen suhteen optimaalisin syvyys saadaan selvitettyä ja kasvatusputki voidaan laskea tai nostaa tähän syvyyteen.
Ohjausyksikkö on järjestetty käsittelemään mittausvälineiltä saatu yksi tai useampi mittaustulos ja määrittämään syvyys, jolle kasvatusputki mittausvälineiltä saadun yhden tai useamman mittaustuloksen perusteella siirretään. Ohjausyksikkö on jär- jestetty ohjaamaan nostolaitteita kasvatusputken nostamiseksi tai laskemiseksi optimaaliselle syvyydelle. Ohjausyksikkö voi käsittää muistin tiedon tallentamista varten, ja prosessorin tiedon käsittelyä ja nostolaitteiden ohjaamista varten. Oh- jausyksikkö voi käsittää tiedonsiirtoliitännän, joka mahdollistaa ohjausyksikön etä- hallinnan. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan liitäntävälineet käsittävät ensimmäisen ja toisen iskunvaimentimen, joiden ensimmäiset päät on kiinnitetty kelluvan raken- teen ja toiset päät kasvatusputken yhteyteen. Tässä suoritusmuodossa kasvatus- putki on kiinnitetty kelluvaan rakenteeseen iskunvaimentimilla, joiden turvin kasva- tusputki pysyy oleellisesti vakioetäisyyden päässä kelluvasta rakenteesta. Kasva- tusputki ja kelluva rakenne pääsevät liikkumaan toistensa suhteen ainoastaan is- —kunvaimentimien joustovaran verran. Iskunvaimentimien tehtävänä on vaimentaa kelluvasta rakenteesta kasvatusputkeen ja kasvatusputkesta kelluvaan rakentee- seen välittyvää liikettä. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatus- putkeen kiinnitetyn ilmasäiliön. Ilmasäiliöön vaikuttaa vedessä noste, joka pienen- — tää liitäntävälineisiin kohdistuvan kuormituksen määrää. Ilmasäiliö voi olla kiinteäti- lavuuksinen, tai sen tilavuus voi olla muutettavissa, jolloin ilmasäiliöön kohdistuvan nosteen suuruutta voidaan muuttaa ilmasäiliön tilavuutta muuttamalla. Kasvatus- järjestelmä voi käsittää pumpun, jolla ilmasäiliöön pumpataan ilmaa, kun siihen vaikuttavan nosteen suuruutta halutaan kasvattaa. Kasvatusputkeen voi olla kiinni- — tettynä yksi tai useampi ilmasäiliö, jotka voidaan mitoittaa tapauskohtaisesti.
N N Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatus- O putken pään yhteyteen kiinnitetyn septitankin kasvatusputkessa kasvatettavien n vedeneläjien tuottaman jätteen keräämiseksi. Septitankki on kiinnitetty kasvatus- I putken siihen päähän, josta kasvatusputken läpi kulkeva vesi virtaa ulos, toisin = 30 — sanoen kasvatusputken ulosvirtauspäähän. Tällöin kasvatusputken läpi virtaavan 2 veden mukana kulkeutuva vedeneläjien tuottama jäte saadaan tehokkaasti kerät- = tyä talteen. Septitankki on edullisesti kiinnitetty kasvatusputken pohjalle siten, että S septitankin suuaukko on suunnattu kasvatusputken sisäänvirtauspäätä kohden. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatus- — putken sisään kiinnitetyn ohjauslevyn veden virtauksen ohjaamiseksi. Ohjauslevy on edullisesti kiinnitetty kasvatusputken sisään kääntyvästi, jolloin sen asentoa voidaan muuttaa esimerkiksi kasvatusputken läpi virtaavan veden virtausnopeu- den perusteella. Kääntyvästi kiinnitetty ohjauslevy on järjestetty lukittavaksi eri asentoihin. Kääntyvästi kiinnitetyn ohjauslevyn kääntymisakseli on edullisesti jär- jestetty kohtisuoraan kasvatusputken pituusakseliin nähden. Ohjauslevy on edulli- sesti ympyränmuotoinen ja kiinnitetty kahdesta kohdasta kasvatusputkeen. Kasva- tusputken sisään kiinnitetyn ohjauslevyn avulla veden virtausta voidaan ohjata si- ten, että vedeneläjien tuottama jäte saadaan kerättyä mahdollisimman tehokkaasti septitankkiin.
— Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusputken päähän on kiinnitetty suodatin kasvatusputkesta ulosvirtaavan veden suodattamiseksi. Edullisesti kaikki kasvatusputkesta ulosvirtaava vesi kulkee suodattimen läpi. Suodatin estää tehok- kaasti hienojakoisen vedeneläjien tuottaman jätteen pääsyn vesistöön.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää ruokinta- — putken vedeneläjien ruokkimiseksi, jonka ruokintaputken ensimmäinen pää on jär- jestetty ulottumaan kasvatusputken sisäosaan. Ruokintaputki on kiinnitetty kasva- tusputkeen. Ruokintaputki voi olla kiinteämittainen, jolloin mikäli liitäntävälineet käsittävät nostolaitteet, vedeneläjien kasvattamiseen tarkoitettu kasvatusputki on nostettava yläasentoon ruokintaa varten. Ruokintaputki voi olla vaihtoehtoisesti — teleskooppinen tai esimerkiksi rullalle kierrettävä, jolloin ruokinta voidaan suorittaa riippumatta siitä, mille syvyydelle kasvatusputki on laskettu. Ruokintaputken toinen pää on tällöin järjestetty kelluvan rakenteen yhteyteen, ja edullisesti kiinnitetty sii- hen. Edullisesti ruokintaputki on elastinen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kasvatusjärjestelmä käsittää ankkuroin- N 25 — tivälineet kelluvan rakenteen kiinnittämiseksi paikoilleen siten, että kelluva rakenne N pääsee kääntymään. Ankkurointivälineet voivat käsittää esimerkiksi vesistön poh- O jaan asetettavaksi tarkoitetun painon, joka on kytketty ankkuriköydellä kelluvaan n rakenteeseen. Koska ankkurointivälineet sallivat kelluvan rakenteen kääntymisen, I kelluva rakenne ja siihen liitäntävälineillä kiinnitetty kasvatusputki pääsevät aset- = 30 tumaan veden virtaussuuntaan, jolloin vesi pääsee virtaamaan tehokkaasti kasva- 2 tusputken läpi. Kasvatusjärjestelmä voi käsittää myös kääntövälineet, joilla kasva- = tusputki saadaan käännettyä haluttuun suuntaan. Kääntövälineet voivat käsittää S esimerkiksi käännettävän propulsiolaitteiston, joka on kiinnitetty kelluvaan raken- teeseen.
Tyypillisessä keksinnön mukaisessa kasvatusmenetelmässä keksinnön mukainen kasvatusjärjestelmä järjestetään vesistöön siten, että kelluva rakenne kelluu veden pinnalla ja kasvatusputki on vedenpinnan alapuolella ja oleellisesti vaakatasossa, ja vedeneläjiä kasvatetaan kasvatusputkessa.
—Keksinnön mukaisen kasvatusmenetelmän etuna on, että se vähentää kasvatetta- vien vedeneläjien stressiä ja siten parantaa niiden hyvinvointia. Kalojen kokema stressi on vähäistä, koska kalat pääsevät uimaan veden virtausta vastaan. Kek- sinnön mukaisen menetelmän etuna on myös se, että sillä saavutetaan suuri ve- deneläjien kasvunopeus, minkä johdosta vuotuiset tuotantomäärät ovat suuria.
— Lisäksi keksinnön mukaisen kasvatusmenetelmän etuna on, että sen vaikutukset vesistöön ovat vähäiset, koska vedeneläjien tuottama jäte jää suurelta osin kasva- tusputken sisään, josta se saadaan helposti kerättyä talteen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä pidetään kasvatus- putki veden virtaussuunnan suuntaisena.
—Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä mitataan veden lämpötilaa ja/tai virtausnopeutta ja/tai happipitoisuutta eri syvyyksiltä, ja nostetaan tai lasketaan kasvatusputkea yhden tai useamman mittaustuloksen perusteella. Tässä tekstissä mainitut suoritusmuodot ja edut koskevat soveltuvin osin niin jo- kaista keksinnön mukaista kasvatusjärjestelmää kuin kasvatusmenetelmääkin, — vaikka sitä ei aina erikseen mainitakaan.
PIIRUSTUKSEN LYHYT KUVAUS Seuraavassa kuvataan keksintöä yksityiskohtaisemmin viitaten esimerkkinä esitet- N tyihin suoritusmuotoihin ja oheisiin kuvioihin, joissa
O
N O kuviot 1a-1b — esittävät keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaista kasva- - 25 tusjärjestelmää,
N E kuvio 2 esittää keksinnön toisen suoritusmuodon mukaista kasvatusjärjes- — telmää, ja > = kuvio 3 esittää keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukaista kasvatus- S järjestelmää.
— PIIRUSTUKSEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Kuvioissa 1a ja 1b on esitetty keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukainen kasvatusjärjestelmä sivusta ja päädystä katsottuna. Kasvatusjärjestelmä on sijoi- tettu mereen ja siinä hyödynnetään meressä olevia virtauksia. Veden virtaussuun- ta on esitetty nuolilla.
Kuvioissa 1a ja 1b esitetty kasvatusjärjestelmä käsittää kelluvan rakenteen 101 ja kaksi kalojen kasvattamiseen tarkoitettua kasvatusputkea 102, jotka on liitetty kel- luvaan rakenteeseen 101 ensimmäisillä ja toisilla vaijereilla 103, 104. Kelluvaan rakenteeseen 101 kohdistuu vedessä noste, joka pitää kelluvan rakenteen 101 veden pinnalla. Kalojen kasvattamiseen tarkoitetut kasvatusputket 102, jotka roik- — kuvat vaijereiden 103, 104 varassa, ovat vedenpinnan alapuolella. Ensimmäisten vaijereiden 103 ensimmäiset päät on liitetty kelluvaan rakenteeseen 101 kiinnitettyihin ensimmäisiin vinsseihin 105, ja toisten vaijereiden 104 ensim- mäiset päät on liitetty kelluvaan rakenteeseen 101 kiinnitettyihin toisiin vinsseihin
106. Vinssien 105, 106 avulla kelluvan rakenteen 101 ja kasvatusputkien 102 vä- — listä etäisyyttä voidaan muuttaa, jolloin kasvatusputket 102 saadaan järjestettyä halutulle syvyydelle. Vinssit 105, 106 mahdollistavat myös sen, että kasvatusput- kien 102 asentoa voidaan muuttaa nostamalla tai laskemalla kasvatusputkien 102 jompaakumpaa päätä. Kalojen kasvattamiseen tarkoitettujen kasvatusputkien 102 päihin on kiinnitetty — verkot 107, jotka mahdollistavat veden virtauksen kasvatusputken 102 läpi sekä estävät kasvatusputkessa 102 olevien kalojen pääsyn pois kasvatusputkesta 102. Kalat uivat kasvatusputkessa 102 veden virtausta vastaan ja parveilevat kasva- tusputken 102 siinä päässä, josta vesi virtaa kasvatusputken 102 sisään. Verkot 107 on kiinnitetty irrotettavasti kasvatusputken 102 päihin, mikä mahdollistaa kalo- N 25 jen laittamisen kasvatusputkeen 102 ja niiden poistamisen kasvatusputkesta 102 N ilman erillistä kasvatusputkeen 102 järjestettyä luukkua.
O n Kasvatusputkien 102 ulkopintaan on kiinnitetty ilmasäiliöitä 108. Ilmasäiliöihin 108 - kohdistuu vedessä noste, joka vähentää vaijereihin 103, 104 ja vinsseihin 105, = 106 kohdistuvaa kuormitusta. 3 30 Kummankin kasvatusputken 102 päähän on kiinnitetty septitankki 109, johon kalo- N jen tuottama jäte kerätään. Septitankki 109 on kiinnitetty kasvatusputken 102 sii- N hen päähän, josta kasvatusputken 102 läpi kulkeva vesi virtaa ulos, toisin sanoen kasvatusputken 102 ulosvirtauspäähän. Septitankki 109 on kiinnitetty kasvatus- putken 102 pohjalle siten, että sen suuaukko on suunnattu kasvatusputken 102 sisäänvirtauspäätä kohden. Kasvatusputken 102 sisään on kiinnitetty ohjauslevy 110 veden virtauksen ohjaamiseksi. Ohjauslevy 110 on kiinnitetty kääntyvästi ja se on lukittavissa eri asentoihin. Kasvatusputken 102 sisään kiinnitetyn ohjauslevyn 110 avulla veden virtausta ohjataan siten, että kalojen tuottama jäte kulkeutuu — septitankkia 109 kohden. Kalankasvatusjärjestelmässä on kaksi ruokintaputkea 111 kalojen ruokkimiseksi. Ruokintaputken 111 ensimmäinen pää on kiinnitetty kasvatusputkeen 102 ja toi- nen pää kelluvaan rakenteeseen 101. Ruokintaputki 111 on taipuisa muoviputki, jonka pituus on valittu siten, että kaloja voidaan ruokkia myös silloin, kun kasva- — tusputki 102 on laskettu ala-asentoonsa. Kuviossa 2 on esitetty keksinnön toisen suoritusmuodon mukainen kasvatusjärjes- telmä. Kasvatusjärjestelmä on kiinnitetty paikoilleen ankkurointivälineillä, jotka kä- sittävät merenpohjaan asetetun painon 112 ja ankkuriköyden 113, jonka ensim- mäinen pää on kiinnitetty kelluvaan rakenteeseen 101 ja toinen pää painoon 112. — Ankkuriköyteen 113 on lisäksi kiinnitetty poiju 114, joka jakaa ankkuriköyden 113 kahteen osaan. Ankkurointivälineet sallivat kelluvan rakenteen 101 kääntymisen siten, että kelluva rakenne 101 ja siihen vaijereilla 103, 104 kiinnitetyt kasvatus- putket 102 pääsevät asettumaan veden virtaussuuntaan. Kuviossa 2 esitetyssä kasvatusjärjestelmässä on mittausvälineet 115 veden läm- — pötilan, virtausnopeuden ja happipitoisuuden mittaamiseksi kolmelta eri syvyydel- tä. Mittausvälineet 115 on kiinnitetty köyteen 116 kolmeen eri kohtaan, jonka köy- den 116 ensimmäinen pää on kiinnitetty toiseen kasvatusputkista 102. Kasvatus- järjestelmässä on ohjausyksikkö 117 vinssien 105, 106 ohjaamiseksi mittausväli- neiltä 115 saadun yhden tai useamman mittaustuloksen perusteella. Ohjausyksik- N 25 kö 117 määrittelee mittausvälineiltä 115 saatujen mittaustulosten perusteella sy- N vyyden, jossa olosuhteet kalankasvatukseen ovat optimaaliset. Kun syvyys on © määritetty, kasvatusputket 102 siirretään tähän syvyyteen. - Kuviossa 3 on esitetty keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukainen kasvatus- = järjestelmä. Kasvatusjärjestelmä eroaa kuvioissa 1a ja 1b esitetystä kasvatusjär- 5 30 —jestelmästä siinä, että kasvatusputken 102 ulosvirtauspäähän on kiinnitetty suoda- 8 tin 118 kasvatusputkesta 102 ulosvirtaavan veden suodattamiseksi.
QA N Alan ammattilaiselle on selvää, ettei keksintö rajoitu pelkästään edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksintö voi vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimus- ten rajoissa. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa esitetään joitakin keksinnön mahdollisia suoritusmuotoja, eikä niiden sinällään pidä katsoa rajoittavan keksin- nön suojapiiriä.
N O N O N
I a a
O O O N O N

Claims (13)

PATENTTIVAATIMUKSET
1. Kasvatusjärjestelmä, joka käsittää: - kelluvan rakenteen, - kasvatusputken, jonka päihin on kiinnitetty päätykappaleet, joissa on aukko- ja veden virtauksen mahdollistamiseksi kasvatusputken läpi, ja - — liitäntävälineet, joilla kasvatusputki on liitetty kelluvaan rakenteeseen siten, että vedessä kasvatusputki on oleellisesti vaakatasossa, tunnettu siitä, että kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatusputken pään yhteyteen kiinnitetyn septitankin kasvatusputkessa kasvatettavien vedeneläjien tuottaman — jätteen keräämiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että liitän- tävälineet käsittävät ensimmäisen ja toisen vaijerin, joiden ensimmäiset päät on kiinnitetty kelluvan rakenteen ja toiset päät kasvatusputken yhteyteen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että liitän- — tävälineet käsittävät kelluvaan rakenteeseen kiinnitetyn ensimmäisen nostolait- teen, johon ensimmäisen vaijerin ensimmäinen pää on liitetty, ja kelluvaan raken- teeseen kiinnitetyn toisen nostolaitteen, johon toisen vaijerin ensimmäinen pää on liitetty.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kas- — vatusjärjestelmä käsittää mittausvälineet veden lämpötilan ja/tai virtausnopeuden ja/tai happipitoisuuden mittaamiseksi eri syvyyksiltä, ja ohjausyksikön ensimmäi- N sen ja toisen nostolaitteen ohjaamiseksi mittausvälineiltä saadun yhden tai use- N amman mittaustuloksen perusteella.
O x
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että liitän- I 25 — tävälineet käsittävät ensimmäisen ja toisen iskunvaimentimen, joiden ensimmäiset - päät on kiinnitetty kelluvan rakenteen ja toiset päät kasvatusputken yhteyteen.
O 3
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu S siitä, että kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatusputkeen kiinnitetyn ilmasäiliön.
N
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kasvatusjärjestelmä käsittää kasvatusputken sisään kiinnitetyn ohjausle- vyn veden virtauksen ohjaamiseksi.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu — siitä, että kasvatusputken päähän on kiinnitetty suodatin kasvatusputkesta ulosvir- taavan veden suodattamiseksi.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kasvatusjärjestelmä käsittää ruokintaputken vedeneläjien ruokkimiseksi, jonka ruokintaputken ensimmäinen pää on järjestetty ulottumaan kasvatusputken — sisäosaan.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kasvatusjärjestelmä käsittää ankkurointivälineet kelluvan rakenteen kiin- nittämiseksi paikoilleen siten, että kelluva rakenne pääsee kääntymään.
11. Kasvatusmenetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä: - järjestetään jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kasvatusjärjes- telmä vesistöön siten, että kelluva rakenne kelluu veden pinnalla ja kasva- tusputki on vedenpinnan alapuolella ja oleellisesti vaakatasossa, ja - kasvatetaan vedeneläjiä kasvatusputkessa.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen kasvatusmenetelmä, tunnettu siitä, että — pidetään kasvatusputki veden virtaussuunnan suuntaisena.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen kasvatusmenetelmä, tunnettu siitä, N että mitataan veden lämpötilaa ja/tai virtausnopeutta ja/tai happipitoisuutta eri sy- N vyyksiltä, ja nostetaan tai lasketaan kasvatusputkea yhden tai useamman mittaus- <Q tuloksen perusteella. <
I a a
O
O
O
N
O
N
FI20216091A 2021-10-21 2021-10-21 Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä FI129907B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20216091A FI129907B (fi) 2021-10-21 2021-10-21 Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä
EP22798173.5A EP4418855A1 (en) 2021-10-21 2022-08-31 Farming system and method
PCT/FI2022/050566 WO2023067239A1 (en) 2021-10-21 2022-08-31 Farming system and method
CA3234775A CA3234775A1 (en) 2021-10-21 2022-08-31 Farming system and method
DKPA202470141A DK202470141A1 (en) 2021-10-21 2024-05-14 Farming system and method

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20216091A FI129907B (fi) 2021-10-21 2021-10-21 Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20216091A1 FI20216091A1 (fi) 2022-10-31
FI129907B true FI129907B (fi) 2022-10-31

Family

ID=83804025

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20216091A FI129907B (fi) 2021-10-21 2021-10-21 Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP4418855A1 (fi)
CA (1) CA3234775A1 (fi)
DK (1) DK202470141A1 (fi)
FI (1) FI129907B (fi)
WO (1) WO2023067239A1 (fi)

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4044720A (en) * 1976-03-29 1977-08-30 Fast Arlo W Floating fish rearing system
JPS5774275U (fi) * 1980-10-23 1982-05-07
US7748349B2 (en) * 2006-11-13 2010-07-06 Open Ocean Systems, Inc. Submersible cage and system for fish farming
JP5936005B2 (ja) * 2013-04-12 2016-06-15 仁助 中山 浮沈型回転式養殖生簀
WO2018027283A1 (en) * 2016-08-12 2018-02-15 Seapa Pty Ltd Floatation device for an oyster basket
GB2568501A (en) * 2017-11-17 2019-05-22 Samba As Aquaculture system for cultivating aquatic organisms
NO344390B1 (en) * 2017-11-17 2019-11-25 Pelaqua As Fish farming structure

Also Published As

Publication number Publication date
CA3234775A1 (en) 2023-04-27
FI20216091A1 (fi) 2022-10-31
DK202470141A1 (en) 2024-06-14
EP4418855A1 (en) 2024-08-28
WO2023067239A1 (en) 2023-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2834004T3 (es) Sistema de cultivo de peces semisumergible
US9339016B1 (en) Molluscan bivalve cage system
CN208836810U (zh) 一种升沉式智能养殖网箱
CN109963463B (zh) 水处理或海洋动物养殖的浮动装置
CA3052568C (en) A floating plant
PT1779723E (pt) Exploração submersível
NO783805L (no) Fremgangsmaate og anordning ved aquakultur
CN113163736A (zh) 离岸养殖系统
US11582955B2 (en) Floatable fish tank having working floor
AU2011200741A1 (en) Mooring System for Offshore Fish Production
WO2001052638A1 (en) Device for anchoring floating cages for fish, fish pots and cages
FI129907B (fi) Kasvatusjärjestelmä ja -menetelmä
CN2525798Y (zh) 抗风浪深水网箱
GB2437642A (en) Net array for fish farming
NO20161924A1 (no) System og fremgangsmåte for å hindre påslag av lus på fisk i en oppdrettsmerd
RU2063132C1 (ru) Садок для выращивания рыб, ракообразных или моллюсков
RU2669304C1 (ru) Конструкция для выращивания морских гидробионтов на шельфе и материковом склоне
JP2004305042A (ja) ヒラメ・カレイ等の底層魚類の海底養殖方法とその給餌方法
KR101947320B1 (ko) 다중 부력 파이프관을 갖는 부침식 가두리 양식장치를 이용한 양식방법
ES2949836B2 (es) Equipo de muestreo hidroacustico en profundidad marina
Landless An economical floating cage for marine culture
NO342970B1 (en) Artificial seabed, cultivation rig comprising said artificial seabed, and methods of moving the same.
JPH0360465B2 (fi)
NO20180801A1 (en) Fish Farm
PH12017050067A1 (en) Fish pen

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ALTRUM OY

Owner name: OY HITIS FORELL AB

FG Patent granted

Ref document number: 129907

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B