NO338829B1 - Forbedret bruk av paralelle mediastrømmer - Google Patents

Forbedret bruk av paralelle mediastrømmer Download PDF

Info

Publication number
NO338829B1
NO338829B1 NO20085352A NO20085352A NO338829B1 NO 338829 B1 NO338829 B1 NO 338829B1 NO 20085352 A NO20085352 A NO 20085352A NO 20085352 A NO20085352 A NO 20085352A NO 338829 B1 NO338829 B1 NO 338829B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
user
user equipment
network element
capability
primary
Prior art date
Application number
NO20085352A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20085352L (no
Inventor
Frans Tuomela
Original Assignee
Teliasonera Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teliasonera Ab filed Critical Teliasonera Ab
Publication of NO20085352L publication Critical patent/NO20085352L/no
Publication of NO338829B1 publication Critical patent/NO338829B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L65/00Network arrangements, protocols or services for supporting real-time applications in data packet communication
    • H04L65/10Architectures or entities
    • H04L65/1016IP multimedia subsystem [IMS]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W76/00Connection management
    • H04W76/10Connection setup
    • H04W76/15Setup of multiple wireless link connections
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L69/00Network arrangements, protocols or services independent of the application payload and not provided for in the other groups of this subclass
    • H04L69/14Multichannel or multilink protocols
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L69/00Network arrangements, protocols or services independent of the application payload and not provided for in the other groups of this subclass
    • H04L69/24Negotiation of communication capabilities

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Joints Allowing Movement (AREA)

Description

FORBEDRET BRUK AV PARALLELLE MEDIASTRØMMER
Område for oppfinnelsen
Den foreliggende oppfinnelsen vedrører telekommunikasjon, mer særskilt en fremgangsmåte, et telekommunikasjonssystem, nettverkselement, brukerutstyr, et datamaskinprogramprodukt og datamaskinprogramfordelingsmedium, som angitt i de selvstendige kravene.
Bakgrunn for oppfinnelsen
Ved informasjonsutveksling blir mediastrømmer fordelt på en kontrollerbar måte mellom deltakende brukere. Informasjonsutvekslingen krever vanligvis en forbindelse som muliggjør telekommunikasjon mellom deltakerne og transmisjon av mediastrømmer.
I mer avanserte telekommunikasjonssystemer muliggjør en forbindelse informasjonsoverføring for en oppkalling eller en sesjon. En oppkalling refererer seg til en kretsswitchet forbindelse og implementerer et ende-mot-ende logisk forhold mellom to eller flere parter. En kretsswitchet oppkalling bruker vanligvis en bærer av gangen, så lenge forbindelsen eksisterer. En sesjon relaterer seg til en pakkeswitchet forbindelse og muliggjør en gjennomføring av interaktiv data-behandling mellom to eller flere brukere eller mellom brukere og applikasjoner.
Det er kjent at brukerterminaler kan opprettholde simultane forbindelser for separate informasjonsstrømmer med ulike kommunikasjonsparter. Eksempelvis, selv i de enkleste mobilstasjonene, kan en bruker motta korte meldinger fra kortmeldingssenteret i løpet av en stemmesamtale. I mer avanserte terminaler kan en terminal innbefatte applikasjoner som virker som peer-to-peer-enheter og kommuniserer med ulike parter ved hjelp av samtidige pakkeswitchede eller kretsswitchede forbindelser.
Senere tekniske spesifikasjoner så som den tekniske spesifikasjonen fra 3rd Generation Partnership Project, Technical Specification Group Core Network and Terminals, 3GPP TS 24.279 vi.0.0 (2006-02), beskriver spesifikke tekniske realiseringer for kombinasjonen av krets switchede oppkallinger og IP (Internet Protocol) -multimediasesjoner når disse brukes samtidig mellom de samme to brukerne, det vil si i den samme forbindelsen. Spesifikasjonen baserer seg primært på de eksisterende prosedyrene som er definert for krets switchede oppkallinger og IP-multimediasesjoner (IMS). Videre beskriver spesifikasjonen flere ekstra viktige funksjoner for legging av en IP-multimediasesjon til en pågående samtale og omvendt, noen supplementære tjenester i den grad de relaterer seg til krets switchede IMS-kombinasjonstjenester og prosedyrer for støtte av kapabilitetsutveksling.
Den kombinerte operasjonen innbefatter en kapabilitetsutveksling som muliggjør at brukerterminalene kan utveksle informasjon med hensyn til deres kapabilitet hva angår samtidig kretsswitchede og IMS-tjenester og vedrørende kapabiliteten til dagens radiomiljøer for støtte av samtidige kretsswitchede og pakkeswitchede tjenester. I et tilfelle hvor en bruker ikke har en terminal som er kapabel til å bruke samtidige kretsswitchede og IMS-tjenester eller som befinner seg i et område hvor radiomiljøet er dårlig, vil en kombinasjon av kretsswitchede oppkallinger og IMS-sesjoner ikke være mulig. Dette er en alvorlig ulempe fordi i mange kommunikasjonstilfeller vil en samtidig deling av mer enn én mediastrøm muliggjøre effektive diskusjoner og prosessering av de aktuelle hendelsene og en slik deling anses derfor å være meget gunstig.
EP-1 193 944 vedrører et nettverkssystem og assosierte innretninger og teknikker som tillater en terminalinnretning å benytte funksjoner hos en annen terminalinnretning uten behov for å tilveiebringe noe dedikert grensesnitt eller systemsvitsj. En server mottar en tjenesteforespørsel fra en første terminalinnretning eller en andre terminalinnretning mens den første og andre terminalinnretningen er i talekommunikasjon med hverandre. Ved mottak av tjenesteforespørselen søker serveren posisjonsinformasjon på den andre terminalinnretningen fra en identifikator inneholdt i tjenesteforespørselen, for å spesifisere en prosessor lokalisert nær den andre terminalen på grunnlag av posisjonsinformasjon. Serveren etablerer en ny forbindelse for bildekommunikasjon, og bildedata overføres fra den første terminalinnretningen til en mottaksinnretning, over kommunikasjonslinjene, og fremvises på et display.
NIKOLAOS ANEROUSIS et al.: "TOPS: An architecture for telephony over packet Networks", IEEE Journal on Selected Areas in Communications, IEEE Service Center, Piscataway, US, Vol.17, No.l, l.januar 1999, beskriver tjenester og utførelser innen pakketelefoni, hvor brukere tillates å bevege seg mellom terminaler, eller bruke flere mobilterminaler, mens de kan nås med det samme navn.
Kort beskrivelse av oppfinnelsen
En hensikt med oppfinnelsen er således å tilveiebringe en løsning for å bedre bruken av parallelle mediastrømmer mellom to eller flere brukere.
Hensikten med oppfinnelsen oppnås med en fremgangsmåte, et telekommunikasjonssystem, et nettverkselement, et brukerutstyr, et datamaskinprogramprodukt og et datamaskinprogramfordelingsmedium som er kjennetegnet ved det som er angitt i de respektive selvstendige kravene. Foretrukne utførelser av oppfinnelsen er angitt i de respektive uselvstendige kravene.
Oppfinnelsen baserer seg på den ideen at det tilveiebringes en forbindelses-mekanisme som innbefatter et mellomkontrollelement som, i en viss grad, samvirker med begge mediastrømmene. Kontrollelementet er utformet slik at det kan detektere en situasjon hvor en brukers primærterminal ikke kan støtte kombinerte media-strømmer til hans eller hennes primærterminal. Dersom det foreligger en slik inkapabilitet, så kan kontrollelementet avlede en mediastrøm til en sekundær terminal hos brukeren. For å muliggjøre en slik avledning, vil kontrollelementet terminere nødvendige kontrollprosedyrer mot de andre brukerne og simulere funksjonene til primærbrukerutstyret. Som følge av avledningen vil media-strømmene kunne gå parallelt med og fra den primære og sekundære terminalen og begge mediastrømmene vil samtidig være tilgjengelige for brukeren som har kontroll med den primære og sekundære terminalen.
En fordel med oppfinnelsen er at bruken av parallelle mediastrømmer blir mulig for en mye større brukergruppe og flere terminaltyper.
Kort beskrivelse av tegningene
Oppfinnelsen skal nå beskrives nærmere i form av foretrukne utførelsesformer, under henvisning til tegningene, hvor
figur 1 viser et mobilkommunikasjonssystem;
figur 2 viser en utforming av en utførelsesform av oppfinnelsen i kommunikasjonssystemet i figur 1;
figur 3 viser de hovedprosedyretrinn som er nødvendige for bruk av parallelle mediastrømmer mellom to brukere;
figur 4 viser en forbindelse i samsvar med utførelsesformen av oppfinnelsen;
figur 5 viser mer detaljert en utførelse av en kapabilitetsutveksling under oppsettingen av forbindelsen;
figur 6 viser en utførelsesform for oppsetting av en kretsswitchet oppkalling;
figur 7 viser signaler som relaterer seg til en situasjon hvor det brukes en parallell mediastrøm;
figur 8 viser signaler i en utførelse hvor kontrollnettelementet er et tjenestekontrollpunkt i CAMEL (customised applications for mobile network enhanced logic) nettverksutførelse; og
figur 9 er en funksjonsbeskrivelse av elementer i en applikasjonsserver.
Detaljert beskrivelse av oppfinnelsen
Oppfinnelsen kan anvendes i ethvert kommunikasjonssystem som kan overføre datastrømmer av i det minste mediatyper mellom i det minste to brukere. Slike systemer innbefatter mobilkommunikasjonssystemer så vel som faste telekommunikasjonssystem er og kombinasjoner av disse. Nedenfor skal oppfinnelsen beskrives ved hjelp av kretsswitchede og pakkeswitchede mediastrømmer i et tredje generasjons kommunikasjonssystem. Utførelsesformen tjener bare som eksempel, og skal ikke begrense oppfinnelsen eksempelvis til mobilsystemer eller til bestemte termer som benyttes i den nedenfor gitte beskrivelse av utførelseseksempelet.
Som vist i figur 1, i tredje generasjons (3G) mobilkommunikasjonssystemer, kan en offentlig landbasert mobilnettverks (PLMN) -infrastruktur være logisk delt i kjernenettverk- (CN) 9, 10, 11, 12 og aksessnettverk- (AN) infrastruktur 5, 6, 7, 8. Aksessnettverket AN kan være et basestasjonundersystem (BSS) 8 for GSM og et radionettverksundersystem (RNS) eller radioaksessnettverk (RAN) 5, 6, 7 for
UMTS.
1 de tekniske spesifikasjonene for et tredje generasjons partnership-prosjekt (3GPP), er kjernenettverket CN logisk delt i et kretsswitchet (CS) domene 9, et pakkeswitchet (PS) domene 10, 11 og et IP-multimediaundersystem (IMS) 12.
CS-domenet refererer seg til et sett av samtlige CN-enheter som tilbyr en CS-type forbindelse for brukertrafikk så vel som samtlige enheter som støtter de relaterte signalene. En forbindelse av CS-typen er en forbindelse hvor dedikerte nettverks-ressurser allokeres når en forbindelse etableres og hvor ressursene frigjøres når forbindelsen avsluttes. En forbindelse av en PS-type overfører brukerinformasjon ved hjelp av pakker slik at derved hver pakke kan rutes uavhengig av en tidligere. Et eksempel på PS-domenet kan være GPRS (General Packet Radio Service) og typiske enheter kan innbefatte en GPRS-støttenode (SGSN) og en port-GPRS-støttenode (GGSN). IP-multimediaundersystemet innbefatter CN-elementer for tilveiebringelse av multimediatjenester. IP-multimediaundersystemet IMS bruker PS-domenet for transport av multimediasignaler og bærertrafikk.
En UE som har tilgang til PS CN og selve PS-kjernenettverket, bruker de tjenester som tilbys av radionettverksundersystemet (RNS) eller radioaksessnettverket (RAN) 5, 6, 7, 8 for tilveiebringelse av pakkekommunikasjon mellom UE og PS CN-undersystemet. Den multiple aksessmetoden som brukes i luftgrensesnittet i RAN kan være TDMA (Time Division Multiple Access), FDMA (Frequency Division Multiple Access), CDMA (Code Division Multiple Access) eller enhver annen metode eller en kombinasjon av disse. I et 3. og høyere generasjons mobilkommunikasjonssystem er aksessmetoden primært basert på CDMA. Fordi trafikk-kanalene kan ha en stor båndbredde, svarende til brukerdatarater eksempelvis opptil 2 Mbit/s, kan slik aksess også betegnes som bredbånd CDMA (WCDMA).
For å tilveiebringe mediakommunikasjonstjenester til mobilstasjon MS/bruker-utstyret US gjennom kommunikasjonssystemet, kan det på toppen av det mobile nettverket være anordnet et pakkebasert mediakommunikasjonssystem 14, 15. I figur 1 er mediakommunikasjonssystemet i form av et serversystem og betegnes generelt som en applikasjonsserver. Et kommunikasjonssystem kan innbefatte et flertall mediakommunikasjonsservere 14, 15.
Figur 2 viser en utførelse av oppfinnelsen i kommunikasjonssystemet i figur 1. Som vist i figur 2 får en mobilbruker UEA aksess til tjenestene i kommunikasjonssystemet med brukerutstyret UEA1 100. UEA1 gir den nødvendige funksjonaliteten for kommunisering over et definert radiogrensesnitt med et radioaksessnettverk RANa 110. Brukerutstyret kommuniserer med radioaksessnettverket via radio-forbindelser som er definert for radioaksessnettverket.
Brukerutstyr i kommunikasjonssystemet kan være en forenklet terminal bare for tale eller en terminal for ulike tjenester. I sistnevnte tilfelle virker terminalen som en tjenesteplattform og støtter lasting og utførelse av ulike funksjoner som relaterer seg til tjenestene. Brukerutstyret UEA1 innbefatter et mobilutstyr ME og en abonnentidentitetsmodul USIM, vanligvis et løst forbundet identifikasjonskort. I denne sammenhengen refererer brukerutstyret UE seg således til den enheten som dannes av abonnentidentitetsmodulen og det aktuelle mobilutstyret. Abonnentidentitetsmodulen USIM er vanligvis et smartkort som inneholder abonnentens identitet, kan gjennomføre autentiseringsalgoritmer og kan lagre autentiserings- og kodingsnøkler og annen abonnentinformasjon som er nødvendig i mobilstasjonen. Mobilutstyret ME kan være et hvilket som helst utstyr som kan kommunisere i et mobilkommunikasjonssystem eller kan være en kombinasjon av flere utstyrsdeler, eksempelvis en multimediadatamaskin hvortil det for tilveiebringelse av en mobil-forbindelse er forbundet en korttelefon.
I radioaksessnettverket RANA vil dekningsområdet for transceivere (sendere/mottakere) som hører til samme basestasjon, danne en celle. Brukeren kan bevege seg fra én nettverkscelle til en annen og nettverket leverer brukeren til en annen celle i samsvar med bevegelsen. Hver basestasjon er forbundet med en basestasjonkontroller som styrer radiofrekvensene og kanalene som basestasjonen bruker. Basestasjonkontrolleren er via et bestemt grensesnitt forbundet med et mobilswitchingssenter og danner derfor grensesnittet mellom radioaksessnettverket og kjernenettverket.
Figur 2 viser også brukerutstyr UEB1 280 som gir en mobilbruker UEB tilgang til tjenestene i kommunikasjonssystemet via kommunikasjon med et radioaksessnettverk RANb 270. I figur 2 er radioaksessnettverkene RANA og RANbvist som separate nettverk. For en fagperson tør det være klart at brukerne UEA og UEBogså kan være abonnenter i samme nettverk, idet RANA da er det samme som RANb.
Som nevnt er kjernenettverket logisk delt i et kretsswitchet (CS) domene 220, et pakkeswitchet (PS) domene 230 og et IP-multimediaundersystem (IMS) 240. Hva angår de fysiske elementene, så kan domenene overlappe, det vil si at de kan inneholde noen felles kjernenettverksenheter.
CS-domenet 220 innbefatter kjernenettverksenheter som tilbyr CS-forbindelsestyper for brukertrafikk og støtter den relaterte signaleringen. I utførelsen i figur 2 innbefatter de enheter som er spesifikke for CS-domenet en MSC (Mobile Services Switching Centre), en GMSC (Gateway MSC) og et VLR (Visitor Location Register).
PS-domenet 230 refererer seg til det sett av kjernenettverksenheter som tilbyr pakkeswitchede forbindelser for brukertrafikk og støtter den relaterte signaleringen. I utførelsen i figur 2 er de enheter som er spesifikke for PS-domenet GPRS-spesifikke enheter, det vil si en GPRS (General Packet Radio Service) støttenode (SGSN) og en port-GPRS-støttenode (GGSN).
Enkelte kjernenettverksenheter er ikke spesifikt definert som CS- eller PS-domene-spesifikke enheter. Eksempelvis er et hjemmelokasjonsregister (HLR) felles for både CS- og PS-domenene.
IP-multimediakjernenettverksundersystemet (IMS) 240 innbefatter kjernenettverks-elementer for tilveiebringelse av IP-multimediatjenester så som audio, video, tekst, chat, osv., og en kombinasjon av disse. Sesjonsstrømprosedyrene for IP CN-undersystemsesjonen styres med en oppkallingssesjonskontrollfunksjon (CSCF) som er delt i flere ulike roller. En proksy-CSCF (P-CSCF) er i alt vesentlig det første kontaktpunktet i IP CN-undersystemet. P-CSCF oppfører seg som en formidler og aksepterer således anmodninger og betjener disse internt eller sender dem videre. En undersøkelses-CSCF (I-CSCF) er kontaktpunktet i en operatørs nettverk for alle forbindelser som er bestemt for en bruker hos denne nettverksoperatøren. En bruker-CSCF (S-CSCF) gjennomfører sesjonskontrolltjenestene for brukerutstyret. Den opprettholder en sesjonstilstand som nødvendig hos nettverksoperatøren for støtte av tjenestene. S-CSCF vil vanligvis inneholde en abonnementdatabase hvor nødvendige abonnentdata nedlastes når brukerterminalen slutter seg til S-CSCF. Rollene og operasjonene til disse IMS-oppkallingssesjonskontrollfunksjonene ved implementeringen av IMS-sesjoner er beskrevet i offentlige telekommunikasjons-standarder og vil som sådan derfor være kjent for fagpersoner.
Figur 2 viser også et mediakommunikasjonssystem 250 som tjener til å levere tjenester til brukerutstyr som kan få adgang til kommunikasjonssystemet. Mediakommunikasjonssystem et kan være et serversystem og blir ofte betegnet som en applikasjonsserver AS.
Mediakommunikasjonsserveren i figur 2 er vist delt i to logiske enheter, en SIP-applikasjonsserver 251 (S-AS) og en webapplikasjonsserver 252 (W-AS). SIP-applikasjonsserveren 251 (S-AS) representerer her en enhet eller enheter som arbeider sammen med tjenesteoppkallingstilstandskontrollfunksjonen (S-CSCF). SIP-applikasjonsserveren representerer den delen som kan være vert for utføre tjenester og påvirke SIP-sesjonen på vegne av tjenestene. Når S-CSCF mottar en innkommende SIP-sesjon, så vil den avgjøre hvorvidt en applikasjonsserver er nødvendig for mottak av informasjon som relaterer seg til anmodningen for derved å sikre en egnet tjenestehåndtering. Avgjørelsen i S-CSCF baserer seg på filter-informasjon mottatt fra HSS. Denne filterinformasjonen lagres og føres på en per applikasjonsserverbasis for hver bruker. En webapplikasjonsserver 252 (W-AS) representerer her en fordelt nettverks enhet eller -enheter som tilveiebringer forretningslogikk for applikasjonene. Applikasjonsserveren brukes for å kjøre brukerapplikasjoner og er tilgjengelig for klienter via IP-nettverket, men arbeider ikke direkte med S-CSCF. Webapplikasjonsserveren kan ses på som en del av en tre-rekke-applikasjon som består av et grafisk brukergrensesnitt, en forretningslogikk og en database. Kontrolloperasjonene, også benevnt tjenestelogikken, er anordnet i mediakommunikasjonssenteret og implementeres som en på forhånd bestemt kombinert operasjon av S-AS og W-AS.
Figur 2 viser også en multimediaressursfunksjon (MRF) 260 som er tilgjengelig for brukerutstyret UEA1, UEB2 i kommunikasjonssystemet via radioaksessnettverket og et pakkeswitchet kjernenettverk og kan også kommunisere med AS via IMS. MRF
er typisk delt i en multimediaressursfunksjonskontroller (MRFC) og en multimedia-ressursfunksjonsprosessor (MRFP). MRFC virker som et grensesnitt mot AS via S-CSCF i IMS og styrer operasjonen av MRFP i samsvar med den informasjonen som mottas fra AS. MRFP leverer på den annen side eksempelvis mediastrømressurser for miksing og/eller prosessering av mediastrømmer for to eller flere parter, og også for å virke som en mediakilde. Figur 2 viser også annet brukerutstyr UEB2 som er tilgjengelig for brukeren UEB. UEB2 gir brukeren funksjonalitet for kommunisering med mediakommunikasjonssystemet 250 og med multimediaressursfunksjonen 260. Typisk blir slik kommunikasjon implementert over et IP-pakkedatanettverk. Et IP-pakkedatanettverk kan innbefatte ett eller flere nettverk som kan utveksle informasjon ved hjelp av internetprotokollen. Pakkedatanettverk kan således innbefatte et enkelt lokalområdenettverk, et omfattende flermodusnettverk som forbinder et stort antall terminaler og datamaskiner over et bredt område eller en kombinasjon av disse. Figur 3 viser hovedprosedyretrinn i samsvar med oppfinnelsen, som nødvendig for bruk av parallelle mediastrømmer mellom to brukere UEA, UEB. Disse trinnene vil bli beskrevet nærmere senere i beskrivelsen. Trinnet 300 refererer seg til den første oppsettingsprosedyren hvor det etableres en forbindelse for mediastrømmen av en type mellom de to brukernes brukerterminaler. I utførelsen i figur 2 kan denne forbindelsen eksempelvis være en oppkalling eller en IMS-sesjon.
Under oppsettingen av forbindelsen, eller direkte deretter, gjennomføres det en kapabilitetsutveksling (trinn 31) mellom de to brukerterminalene. Hensikten med kapabilitetsutvekslingen er å tilveiebringe endepunktene for kommunikasjonen med informasjon vedrørende de tjenester som kan støttes. I utførelsen i figur 2 brukes det to typer kapabilitetsinformasjon: Informasjon vedrørende det aktuelle radiomiljøet og UE-kapabilitetsinformasjon. Det vil også kunne være mulig at kapabilitetsinformasjonen til brukerutstyret er utvekslet allerede før forbindelsen settes opp og den vil da være lagret i det andre endepunktet. Rekkefølgen av trinnene 300 og 305 er ikke vesentlig for beskyttelsens rekkevidde.
Dersom det terminerende brukerutstyret og dets aktuelle radioutstyr støtter en levering av parallelle mediastrømmer (trinn 310), så vil brukerutstyret klargjøres for å kunne motta en anmodning om en andre mediastrøm av en annen type (trinn 315). Dersom eksempelvis den første mediastrømmen relaterer seg til en kretsswitchet oppkalling og den andre mediastrømmen relaterer seg til en IMS-sesjon, så vil brukerutstyret gjennomføre nødvendige IMS-registreringer og derved klargjøres for en invitasjon til en IMS-sesjon.
Dersom slik støtte ikke foreligger, så vil en konvensjonell bruk av parallelle media-strømmer ikke være mulig. Ifølge oppfinnelsen vil imidlertid systemets applikasjonsserver utføre en funksjon (trinn 320) som muliggjør at brukerutstyret med støtte for parallelle mediastrømmer mottar nødvendig konfirmasjon vedrørende kapabiliteten i den andre enden og kan gå til stand by-tilstanden som om støtten i den andre enden eksisterte. I tillegg åpnes det en alternativ rute for den andre mediastrømmen til en sekundær brukerterminal som er tilgjengelig for brukeren hvis primære brukerutstyr ikke støtter parallelle mediastrømmer. På denne måten kan også brukeren med den mindre kapable terminalen eller i det utfordrede radiomiljøet få aksess til begge mediastrømmene og dele all den informasjonen som er tilgjengelig i kommunikasjonshendelsen.
Dersom det mottas en anmodning om en andre parallell mediastrøm (trinn 325), så gjennomføres det en oppsettingsprosedyre for kombinering av de første og andre mediastrømmene for simultan bruk mellom de samme brukerne (trinn 330). I utførelsen i figur 2 kan dette bety at det legges en IMS-sesjon til en pågående kretsswitchet oppkalling eller at det settes opp en oppkalling i løpet av en pågående IMS-sesjon mellom brukerne UEAog UEB.
Dersom anmodningen ikke mottas, eller etter at begge mediastrømmene er i parallell bruk, går prosedyren til et trinn hvor termineringen av mediastrømmene overvåkes (trinn 335). En bruker eller brukere kan bestemme seg for å terminere den andre mediastrømmen (trinnene 340. 345) oe den første mediastrømmen
(trinnene 350, 355). Dersom begge mediastrømmene har vært benyttet, blir det etter termineringen undersøkt hvorvidt det fremdeles foregår en mediastrøm (trinn 355). Er svaret positivt, så fortsetter prosedyren fra trinn 355. Hvis ikke, vil ingen media-strøm være i bruk og forbindelsen avsluttes.
Nedenfor skal prosedyrene i figur 3 belyses mer detaljert ved hjelp av den utførelsen som er vist i figur 2. Mer særskilt skal det først trinn for trinn diskuteres en prosedyre for kombinering av mediastrømmen til en kretsswitchet oppkalling og mediastrømmen til en IMS-sesjon ifølge oppfinnelsen. Figur 4 viser mer detaljert en utførelse ved bruk av et kontrollnettverkselement under oppsettingen av forbindelsen slik at derved kapabiliteten med hensyn til bruk av parallelle media-strømmer etableres. Figur 4 viser signaler under trinnet hvor den første media-strømmen oppsettes. I dette tilfellet dreier det seg om en oppsetting av en kretsswitchet oppkalling mellom et brukerutstyr UEA1 hos en utgangsbruker og et primærbrukerutstyr UEB1 hos en avslutningsbruker. I figur 4 er det kretsswitchede domenet og IMS-kjernen delt i separate enheter. For en fagperson tør det være klart at begge brukerne også kan være abonnenter i det samme nettverket og at domenene til UEaog UEbogså kan være de samme. Videre følger oppkallingsprosedyren i figur 4 en IMS-kontrollert modell, hvor IMS-kjernen muliggjør at applikasjonsserveren kan gjennomføre tredjeparts oppkallingskontroll i oppkallingsprosedyren. For en fagperson vil det også være klart at det eksisterer andre mekanismer for anvendelse av applikasjonsserveren i kretsoppkallingsprosedyren, herunder bruk av intelligente nettverkstj enestekontrollprosedyrer.
I trinn 4-1 vil utgangsbrukerutstyret UEA1 initiere den kretsswitchede oppkallingen ved å sende en SETUP-melding til avslutningsbrukerutstyret UEB1. Utgangsbrukerutstyret UEA1 vil i meldingen innbefatte radiomiljøinformasjon,
personlig mobilutstyrsidentifisering og brukerutstyrskapabilitetsversjonen i bruker-til-bruker signalsupplementærtjenesteelementet i SETUP-meldingen. CS-domenet i utgangsnettverket (CSA) sender (trinn 4-2) en initiell adresseringsmelding (IAM) til IMS-kjernen i UEA1. Denne initielle adresseringsmeldingen innbefatter den aktuelle radiomiljøinformasjonen for UEA1. En applikasjonsserver (AS) virker som en back-to-back brukeragent og IMS-kjernen i USA1 (IMSA) genererer og sender (trinn 4-3) en INVITE-anmodning til AS. Ved mottak av INVITE-anmodningen vil AS gjennomføre en kontrollfunksjon og vil deretter returnere (trinn 4-4) INVITE-anmodningen til IMSA. I utførelsen i figur 4 innbefatter kontrollfunksjonen en sjekking eller undersøkelse av hvorvidt det kan etableres en mulighet for bruk av parallelle mediastrømmer.
Applikasjonsserveren kan konfigureres til å håndtere kapabiliteten til utgangsbrukerutstyret og avslutningsbrukerutstyret, eller bare hvert av endepunktene. For kombinerte tjenester, kan en slik undersøkelse eksempelvis implementeres ved detektering av bruker-til-bruker (UUS) -signaler fra meldingen. AS vil også sjekke hvorvidt radiomiljøinformasjonen befinner seg i INVITE-meldingen og også hvorvidt informasjon som relaterer seg til kombinerte tjenester er inkludert i bruker-til-bruker-signalene.
Dersom AS ikke er konfigurert til å kunne håndtere kapabiliteten til utgangsenden, så behøver den bare å kopiere den positive eller negative informasjonen vedrørende kapabiliteten og returnere INVITE-meldingen til IMSa- Dette vil være situasjonen også dersom AS er konfigurert til å håndtere kapabiliteten til utgangsenden og informasjonen viser at kapabiliteten for kombinerte tjenester ikke eksisterer i utgangsenden. Dersom informasjonen viser at kapabiliteten for kombinerte tjenester ikke eksisterer i utgangsenden, så vil AS forkaste den informasjonen som relaterer seg til kombinerte tjenester som gitt av UEA1 og vil komplementere ny informasjon til INVITE-meldingen. Den nye informasjonen fra AS gir en positiv indikasjon vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester i utgangsendepunktet. Dersom AS også er konfigurert til å kunne håndtere kapabiliteten i utgangsenden, så vil AS klargjøre for sjekking av responsene fra avslutningsbrukerutstyret UEB1 og gjennomføring av nødvendige tiltak når kapabiliteten i endepunktene er klar. I den foreliggende utførelsen er den kapabilitetsinformasjonen som utveksles i løpet av oppsettingen av forbindelsen den foreliggende radiomiljøinformasjonen.
IMSamottar således (trinn 4-4) en INVITE-melding fra AS og sender (trinn 4-5) denne til IMS-kjernen i UEB1 (IMSB). IMSBgenererer (trinn 4-6) en oppkallings-oppsetting IAM til CS-domenet for UEB1 (CSB). UEB1 mottar således (trinn 4-7) en SETUP -melding som innbefatter positiv informasjon vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester i enden av utgangsbrukerutstyret UEA1.
UEB1 initierer bestemte konvensjonelle avsluttende oppkallingsprosedyrer og responderer ved å sende (trinn 4-8) en ALERTING-melding til CS-kjernen i UEB1. I den IMS-kontrollerte operasjonen sender CSB(trinn 4-9) en ACM (address complete message) til IMSB, hvilket indikerer at alle de adressesignaler som er nødvendige for ruting av oppkallingen til den oppkalte parten er mottatt og at oppsettingen kan fortsette. Som respons på dette, sender IMSB(trinn 4-10) en SIP-melding 180 ved RINGING til IMSAsom (trinn 4-11) sender meldingen til AS. AS analyserer meldingen og returnerer den (trinn 4-12) til IMSa-IMSasender (trinn 4-13) til CSa en adresse komplettmelding som informerer (trinn 4-14) UEaI om at UEB1 er varslet.
Dersom oppkallingen i avslutningsenden er vellykket, vil UEB1 sende (trinn 4-15) en CONNECT-melding til CSB. I CONNECT-meldingen inkluderer UEB1 en indikasjon vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester, i denne utførelsen den foreliggende radiomiljøinformasjonen. CSBsender (trinn 4-16) en CON eller ANM (connect or answer message) til IMSB, hvilken melding indikerer bakover at oppkallingen er besvart. CON/ANM-meldingen innbefatter den inkluderte indikasjonen vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester. Mellom og i IMS-domenene IMSA og IMSB, utveksles informasjonen (trinnene 4-17, 4-18, 4-19) som SIP 200 OK-meldinger. Meldingene innbefatter den inkluderte indikasjonen vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester, til tross for meldingsoverføringer som skyldes switching av domener.
AS mottar (trinn 4-18) SIP 200 OK-meldingen som innbefatter indikasjonen, detekterer at kapabiliteten for kombinerte tjenester ikke foreligger i avslutningsenden og forkaster den informasjonen som relaterer seg til kombinerte tjenester gitt av UEbI. AS komplementerer ny informasjon til CON/ANM-meldingen slik at en positiv indikasjon vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester i utgangsendepunktet gis. Slik positiv indikasjon kan innbefatte en indikasjon vedrørende en simulert implementering av kombinerte tjenester. Når et brukerutstyr detekterer en slik indikasjon, kan det videre indikere for utgangsbrukeren at tjenesten simuleres i den andre enden. AS sender (trinn 4-21) den endrede CON/AMN-meldingen til IMSa-Fra IMSa leveres den endrede forbindelsesinformasjonen til CSa og derfra i en tilsvarende endret CONNECT-melding til UEA1 (trinn 4-22). IMSA ender den såkalte SIP-handshake med en bekreftelse (trinnene 4-20, 4-21, 4-22) som leveres via AS til IMSB.
Vesentlig i prosedyren er at applikasjonsserveren blir involvert i forbindelse-oppsettingen for den første mediastrømmen og avslutter ethvert endepunkt som er tilordnet håndteringen, slik at bruken av parallelle mediastrømmer flagges grønt selv når kapabiliteten for tiden ikke eksisterer i et endepunkt.
I tilfellet med kombinerte tjenester, kan brukerterminalen i avslutningsenden konfigureres for å sjekke SETUP-meldingen eller brukerterminalen i utgangs-enden kan konfigureres for å sjekke CONNECT-meldingen for dermed å fastslå hvorvidt kapabiliteten eksisterer i den andre enden. I et positivt tilfelle kan brukerutstyret indikere for brukeren at kapabiliteten for kombinerte tjenester eksisterer i det andre endepunktet. Brukerutstyr som er kapabelt for kombinerte tjenester kan også konfigureres for å forsøke en IMS-registrering så snart det detekterer den samme kapabiliteten i den andre enden under oppkallingsoppsettingen.
Som en fortsettelse av utførelsen i figur 4, viser figur 5 mer detaljert en kapabilitetsutveksling i forbindelse med en oppsetting av en forbindelse slik at derved parallelle mediastrømmer kan etableres i flere nye brukertilfeller. Figur 5 viser signalering i et forsøk på å sette opp den kretsswitchede oppkallingen mellom brukerutstyret UEA1 og primærbrukerutstyret UEB1 hos en avslutningsbruker. I den foreliggende utførelse utveksles kapabilitetsinformasjonen ved hjelp av SIP OPTIONS-prosedyren, en mekanisme som i og for seg er konvensjonell og vil være kjent for fagfolk.
Figur 5 viser en situasjon hvor applikasjonsserveren, på basis av signalene som er utvekslet under den kretsswitchede oppkallingen, allerede vet at terminalbrukeren ikke er i stand til å håndtere parallelle mediastrømmer. Eksempelvis kan brukerutstyret UEB1 ikke ha støtte for kombinerte tjenester eller radiomiljøet er ikke godt nok.
SIP OPTIONS-metoden muliggjør at en IMS-brukeragent kan spørre en annen IMS-brukeragent eller en proksyserver hvordan kapabilitetene er. Målet for OPTION-anmodningen identifiseres av anmodning-URI som kan identifisere en annen brukeragent eller en SIP-server. En OPTIONS-melding innbefatter et ACCEPT-hode som indikerer den type melding som utgangsbrukeragenten ønsker å motta i responsen, vanligvis et format som brukes for å beskrive mediakapabilitetene i avslutningsenden.
I figur 5 sender utgangsbrukerutstyret UEA1 (trinn 5-1) en SIP OPTIONS-anmodning mot UEbI. Anmodningen innbefatter informasjon så som en URI-anmodning, tel-URI, det vil si MSISDN-nummeret til UEbI. IMSagjennomfører en konvensjonell tjenestekontroll og ruter (trinn 5-2) OPTIONS-meldingen til applikasjonsserveren som virker som en back-to-back brukeragent. AS som er klar over at UEB1 for tiden ikke er kapabel til kombinerte tjenester, avslutter anmodningen. I samsvar med oppfinnelsen vil AS også være oppmerksom på en sekundærbrukerutstyrstype som er tilgjengelig for avslutningsbrukeren. I stedet for å sende anmodningen til IMSb, vil AS avslutte anmodningen og tilveiebringe den informasjonen som muliggjør bruken av et sekundært brukerutstyr som er tilgjengelig hos avslutningsbrukeren UEB. Eksempelvis kan AS på forhånd være konfigurert for å anta at det sekundære brukerutstyret UEB2 er en nettverksterminal med en bestemt browser eller søkemotor og generere en kapabilitetsutvekslingsrespons med brukermediatyper som er tilgjengelige ved hjelp av søkeren. Andre mekanismer for opprettholdelse av informasjonen vil være mulige innenfor rammen av oppfinnelsen. Således kan eksempelvis applikasjonsserveren ha tilgang til en database som innbefatter en brukerspesifikk profil som tilveiebringer minst én mediatype som er tilgjengelig i et valgt sekundærbrukerutstyr UEb2 som er tilgjengelig for hver av brukerne.
AS sender (trinn 5-3) sin modifiserte SIP 200 OK-respons til IMSasom sender (trinn 5-4) responsen til UEA1, som lagrer den tilveiebrakte brukerutstyr-kapabilitetsinformasjonen og adresseinformasjon vedrørende UEB1, ikke i samsvar med UEB1 sin kapabilitet, men i den form som tilveiebringes av AS.
Det er mulig at selv om det foreligger kapabilitet for parallelle mediastrømmer i begge endepunkter, at AS kan utvide bruken av kombinert tjeneste ved å komplementere de brukermediatyper som er tilgjengelige via UEB1 med brukermediatyper som ikke støttes av primærbrukerutstyret UEB1, men er tilgjengelige via det sekundærbrukerutstyret UEB2 som er tilgjengelig for brukeren UEB. Figur 6 viser tilsvarende signaler i et forsøk på oppsetting av en kretsswitchet oppkalling mellom brukerutstyret UE a 1 og primærbrukerutstyret UEB1. Trinnene 6-1 til 6-2 tilsvarer trinnene 5-1 til 5-2 i figur 5, hvor OPTIONS-anmodningen sendes mot UEB1 og videreføres til applikasjonsserveren AS som virker som en back-to-back brukeragent. Signaler i forbindelse med oppsettingen av den kretsswitchede oppkallingen har ikke gitt noen grunn for AS til å gå inn i kapabilitetsutvekslingen på dette tidspunktet, og den vil derfor returnere (trinn 6-3) OPTIONS-anmodningen tilbake til IMSa. På basis av URI-anmodningen, vil IMSarute (trinn 6-4) OPTIONS-anmodningen til IMSBsom implementerer konvensjonell tjenestekontroll og leverer (trinn 6-5) anmodningen til UEB1. UEB1 responderer (trinn 6-6) med SIP 200 OK-meldingen som IMSBleverer (trinn 6-7) til IMSa-IMSasender (trinn 6-8) informasjonen til AS som registrerer den informasjonen som er tilveiebrakt av UEB1 og vil i tillegg utvide brukermediatyper med mediatyper som ikke støttes av primærbrukerutstyret UEB1, men som er tilgjengelige via sekundærbrukerutstyret UEB2. AS returnerer denne modifiserte responsen via IMSa(trinn 6-9) til UEA1 (trinn 6-10). UEA1 lagrer den mottatte kapabilitetsinformasjonen, nå den kombinerte kapabilitetsinformasjonen vedrørende UEB1 og UEB2.
Ved at den er involvert i oppkallingen og kapabilitetsutvekslingen, vil applikasjonsserveren således kunne detektere at kapabiliteten for bruk av mediastrømmer mangler eller eksempelvis er begrenset, som følge av utilstrekkelig terminal-kapabilitet, dårlig radiomiljø eller ikke støttede mediatyper, og vil kontrollere signalene slik at muligheten for senere bruk av parallelle mediastrømmer forblir åpen.
Avslutningsvis viser figur 7 signaler som relaterer seg til en situasjon hvor en første mediastrøm er tilgjengelig i form av en kretsswitchet oppkalling mellom UEA1 og UEB1, kapabilitetsutvekslingen mellom endepunktene implementeres med back-to-back-støtte av applikasjonsserveren og en parallell mediestrøm tas i bruk. I tillegg til elementene i figur 5 og figur 6, viser figur 7 også et element for mediaressurs-funksjon (MRF). MRF utfører flerparts oppkalling- og multimediakonferanse-funksjoner, er ansvarlig for bærerkontroll ved flerparts- eller multimediakonferanse og kommuniserer med oppkallingstilstandskontrollen for tjenestevalidering for flerparts- og multimediasesjoner. I utførelsen i figur 7 arbeider MRF med en-til-en forbindelse mellom to brukerutstyr, men for en fagperson er det klart at samme prinsipp kan anvendes også for kommunikasjoner som innbefatter mer enn to endepunkter.
Figur 7 viser også sekundærbrukerutstyret UEB2 til avslutningsbrukeren UEB. I denne utførelsen er sekundærbrukerutstyret en nettverksterminal som er konfigurert med en webbrowser (websøkemotor) og et grensesnitt for forbindelse med applikasjonsserveren og MRF, slik det er diskutert foran i forbindelse med figur 2.
I eksempelet ønsker utgangsbrukeren å dele en whiteboard-sesjon i løpet av den pågående kretsswitchede oppkallingen, som er satt opp som vist i figurene 5 og 6. Via brukergrensesnittet til brukerutstyret, legger utgangsbrukeren inn en ordre om å initiere en IMS-sesjon. Brukerutstyret genererer en SIP INVITE-anmodning og sender (trinn 7-1) denne mot avslutningsbrukerutstyret UEB1. IMSAsender (trinn 7-2) invitasjonen til applikasjonsserveren AS, som virker som en back-to-back brukeragent. AS instruerer (trinn 7-3) MRF om å reservere/allokere nødvendige ressurser, eksempelvis lytteporter, eksempelvis for brukermedia, RTP/RTCP (real-time transport protocol/real-time transport control protocol) eller MSRP (message session relay protocol). Dersom MRF kan implementere de instruerte funksjonene, så bekrefter den (trinn 7-4) instruksjonene.
AS gjennomfører alle prekonfigurerte tjenestefunksjoner og returnerer (trinn 7-5) INVITE-anmodningen til IMSasom ruter (trinn 7-6) anmodningen til IMSbog til UEbI (trinn 7-7). Imidlertid har UEbI ikke en kapabilitet for kombinerte tjenester og responderer (trinn 7-8) med en negativ bekreftelse, eksempelvis i form av en SIP 480 TEMPORARILY UNAVAILABLE eller SIP 415 UNSUPPORTED MEDIA TYPE-melding. Responsen blir sendt (trinnene 7-9, 7-10) til applikasjonsserveren som bekrefter den via IMSAog IMSBtil UEB1 (trinnene 7-11, 7-12, 7-13). I stedet for å sende den negative responsen til utgangsbrukerutstyret, sender AS (trinn 7-14) en SIP 200 OK positiv bekreftelse som IMSAsender (trinn 7-15) til UEA1.
I dette eksempelet ble den negative indikasjonen gjennomført med en SIP 480 TEMPORARILY UNAVAILABLE- eller SIP 415 UNSUPPORTED MEDIA TYPE-melding fra UEB1. Avhengig av implementeringen, kan indikasjonen gis med ulike signaler og også med et nettverkselement som inngår i operasjonene i UEB1. Eksempelvis kan IMSBinnstilles for returnering av en SIP 480 TEMPORARILY UNAVAILABLE dersom den detekterer at UEB1 ikke er registrert til IMS. Alternativt kan IMSBreturnere en SIP 404 NOT FOUND dersom den detekterer at UEB1 ikke er tilordnet IMS (som følge av at den er en 2G-abonnent).
Avslutningsbrukeren kan i utgangspunktet være klar over inkapabiliteten med hensyn til gjennomføring av whiteboard-deling med UEB1, eller på ett eller annet trinn under oppsettingen av forbindelsen, kapabilitetsutvekslingen eller invitasjons-prosedyrene bli klar over situasjonen. Videre informeres avslutningsbrukeren også om muligheten for å bruke den andre mediastrømmen parallelt, men via et annet brukerutstyr. Eksempelvis, dersom UEB1 under oppsettingen av forbindelsen av den kretsswitchede oppkallingen mottar informasjon vedrørende UEA1 sin kapabilitet for kombinerte tjenester i bruker-til-bruker-signalering og merker at den korresponderende kapabiliteten ikke er tilgjengelig i denne foreliggende konfigurasjonen, kan den konfigureres for å informere brukeren om situasjonen i terminalens brukergrensesnitt. En tilsvarende notifikasjon kan også gis dersom en slik kapabilitetsmistilpasning detekteres under kapabilitetsutvekslingen. Et ytterligere alternativ relaterer seg til den aktuelle sesjonsoppsettingen hvor avslutningsbrukerutstyret eksempelvis kan være konfigurert for å informere brukeren om den detekterte inkapabiliteten når det sender den negative responsen på anmodningen. Alternativt kan applikasjonsserveren være konfigurert for å informere brukeren om inkapabiliteten med SMS når den mottar den negative responsen. De instruksjonene som relaterer seg til sekundærbrukerutstyret kan være forprogrammert til UEB1 eller applikasjonsserveren kan være konfigurert for videreføring av instruksjonene, eksempelvis når den mottar den negative responsen på INVITE-anmodningen. I hovedsak blir brukeren klar over at parallelle mediastrømmer vil bli brukt og vedkommende blir instruert om å logge seg inn på en definert applikasjons server for derved å få adgang til den andre mediastrømmen. For en fagperson er det klart at disse operasjonene kan implementeres på mange måter, uten at man går utenfor oppfinnelsens ramme.
Utgangsbrukerutstyret UEA1 bekrefter SIP-sesjonen (trinnene 7-16 og 7-17) til AS. Avslutningsbrukerutstyret åpner websøkemotoren i nettverksterminalen, logger inn i AS med en definert IP-adresse og sender (trinn 7-18) en anmodning om deltakelse i en IMS-sesjon som er assosiert med den definerte kretsswitchede oppkallingen, identifisert ved hjelp av brukeridentifiseringene til både avslutningsbrukeren og utgangsbrukeren. I det foreliggende tilfelle identifiseres den kombinerte oppkallingen og sesjonen ved hjelp av MSISDN-numrene til UEA1 og UEB1.
AS instruerer (trinn 7-19) MRF om å levere den mediastrømmen som er tilordnet den reserverte lytteporten (se trinn 7-3) til den sekundære IP-adressen og i et vellykket tilfelle vil MRF bekrefte (trinn 7-20) denne instruksjonen. Når sesjonsoppsettingen med utgangsbrukerutstyret er ferdig og det er mottatt en positiv bekreftelse vedrørende banen for den sekundære mediastrømmen, kan AS bekrefte (trinn 7-21) muligheten for den sekundære mediastrømmen til brukeren gjennom UEB2. Trinnene 7-22 og 7-23 viser strømmen av parallell informasjon mellom utgangsbrukeren gjennom UEA1 og avslutningsbrukeren gjennom UEB2 via MRF.
Figur 8 viser signaler i en konfigurasjon hvor det kontrollerende nettverkselementet er et tjenestekontrollpunkt i CAMEL (customised applications for mobile network enhanced logic) -nettverkskonfigurasjon. CAMEL er en nettverksarkitektur som leverer mekanismer for å levere intelligent nettverksstøttede tjenester til en vandrende abonnent. Tjenestekontrollpunktet er typisk en fysisk enhet i tele-kommunikasjonsnettverket som implementerer en tjenestekontrollfunksjon og har aksess til data og logikk for å kunne kontrollere prosesseringen av en oppkalling for derved å tilveiebringe en tjeneste. Kjernenettverket i et telekommunikasjonsnettverk innbefatter et switchesenter for mobile tjenester (MSC) som gjennomfører switche-funksjonene i sitt arbeidsområde og kontrollerer samvirket med andre nettverk. Ifølge operasjonsprinsippet i CAMEL, kan MSC også virke som en tjeneste-switchingsfunksjon (SSF). SSF sjekker grunnleggende oppkallingstilstandsmodeller for triggerdetekteringspunktanmodninger. I anmodningspunktene vil tjenesteswitchingsfunksjonen (SSF) stoppe oppkallingsprosessen helt til den får ytterligere instruksjoner fra tjenestekontrollfunksjonen (SCF).
I trinn 8-1 vil utgangsbrukerutstyret UEA1 initiere den kretsswitchede oppkallingen ved å sende en SETUP-melding mot avslutningsbrukerutstyret UEB1. I samsvar med CAMEL-prosedyrene, vil MSCa(switchesenteret for mobile tjenester) i brukerutstyret UEA1 sende (trinn 8-2) en innledende DP-melding til det nettverkselementet som virker som et tjenestekontrollpunkt (SCP). SCP kan eksempelvis implementeres som en applikasjonsserver AS.
Som i utførelsen i figur 4, når AS opererer som SCP og er konfigurert for å håndtere kapabiliteten i både utgangsenden og avslutningsenden og informasjonen viser at kapabiliteten for kombinert tjeneste ikke eksisterer i begge ender, vil AS forkaste den opprinnelige informasjonen som relaterer seg til kombinerte tjenester og vil komplementere ny informasjon til oppsettingsmeldingen. Den nye informasjonen fra AS sikrer en positiv indikasjon vedrørende kapabiliteten for kombinerte tjenester i det andre endepunktet, eksempelvis i form av en spesifikk kombinert tjeneste-kapabel mobilterminalinformasjon. I eksempelet i figur 8, kan AS kontrollere kapabiliteten ved utgangsenden og kan når den oppdager at kapabiliteten for kombinerte tjenester ikke er tilgjengelig for UEA1, endre den negative kombinerte tjenesteinformasjonen til en positiv informasjon. AS sender (trinn 8-3) en anmodningsrapport-BCSM-melding som ber om en svarhendelsesrapport og en endret forbindelsesmelding (trinn 8-4) til MSCA. Oppkallingsoppsettingen fortsetter i samsvar med leveringen av IAM-melding (trinn 8-5) fra MSCAtil MSCbog oppsettingsmelding (trinn 8-6) fra MSCbtil UEB. I tilfelle av en AS-kontrollert kapabilitetsinformasjon, vil UEBsåledes motta en positiv indikasjon for kombinerte tjenester. UEBindikerer varslingstilstanden med varslingsmelding (trinn 8-7) til MSCb. MSCbinformerer MSCAmed ACM-melding (trinn 8-8) at alle de adressesignalene som er nødvendige for ruting av oppkallingen til den oppkalte parten er mottatt og MSCAsender informasjonen til UEAmed varselsmelding (trinn 8-9).
Når UEBindikerer den neste oppkallingstilstanden til MSCbmed en forbindelsesmelding (trinn 8-10), sender MSCB(trinn 8-11) en CON/AMN-melding til MSCA, hvilken melding indikerer at alle de adressesignalene som er nødvendige for ruting av oppkallingen til den oppkalte abonnenten er mottatt og at oppkallingen er besvart. Dette vil trigge tjenesteswitchingsfunksjonen og MSCAsuspenderer prosedyren og sender (trinn 8-12) hendelsesrapport-BCSM-svar til AS. AS anmoder i form av en fortsett-med-argument-Arg-melding (trinn 8-13) MSCAom å fortsette med den suspenderte oppkallingen og vil samtidig gi ekstra tjenesterelatert informasjon til en bruker (utgangs- eller avslutningsbruker) mens oppkallingsprosessen fortsetter.
I eksempelet i figur 8, dersom den mottatte informasjonen indikerer at en kapabilitet for kombinerte tjenester ikke eksisterer i avslutningsbrukerenden (eksempelvis som følge av den benyttede mobile terminalen eller radioforholdene), kan AS erstatte den negative informasjonen med positiv informasjon på egenhånd, eksempelvis i form av en spesifikk kombinasjonstjenestekapabel mobilterminalinformasjon. Denne mobilterminalinformasjonen går fra MSCatil USaI (trinn 8-14) i en forbindelsesmelding.
Dersom UEA1 er av den typen som har kapabilitet for kombinerte tjenester, så vil den sjekke om det foreligger informasjon vedrørende kombinert tjenestekapabilitet for bruker-til-bruker-signalene og dersom slik kapabilitet detekteres, vil UEA1 identifisere ME-typen. Brukerutstyret kan være konfigurert til å detektere ut fra mobilterminalinformasjonen i bruker-til-bruker-signalene at kombinerte tjenester er tilveiebrakt ved hjelp av simulering og indikerer dette til brukeren via brukergrensesnittet i UEA1. Som følge av at AS er involvert, vil kapabiliteten med hensyn til kombinerte tjenester for UEB1 flagges og implementeringen av parallelle media-strømmer som vist i figur 7 vil da være mulig.
I utførelsene foran relaterer den første mediastrømmen seg til en kretsswitchet oppkalling, mens den andre mediastrømmen relaterer seg til en pakkeswitchet oppkalling. For en fagperson er det klart at innenfor rammen av oppfinnelsen, kan den her beskrevne funksjonaliteten anvendes på ulike typer mediastrømmer i enhver valgt rekkefølge.
Nedenfor gis det et eksempel på en konfigurasjon for implementering av det kontrollerende nettverkselementet i oppfinnelsen. Det vises til figur 9 som er en funksjonsbeskrivelse av elementer i en applikasjonsserver. Applikasjonsserveren innbefatter prosesseringsmidler 91, et element som innbefatter en aritmetisk logisk enhet, et antall spesielle registre og kontrollkretser. Minnemidler 92, et data-medium hvor datamaskinlesbare data eller programmer eller brukerdata kan lagres, er forbundet med prosesseringsmidlene. Minnemidlene innbefatter typisk minne-enheter som muliggjør både utlesing og skriving (RAM) og et minne hvis innhold bare kan leses (ROM). Elementet innbefatter også en grensesnittblokk 93 med inngangsmidler 94 for innlegging av data for intern behandling i elementet og utgangsmidler 95 for utgangsdata fra den interne behandlingen i elementet. Eksempler på inngangsmidler innbefatter en innpluggingsenhet som virker som en port for informasjon som leveres til dens eksterne forbindelsespunkter. For mottak av informasjon vedrørende operatøren av applikasjonsserveren, kan applikasjonsserveren også innbefatte en berøringsskjerm, et tastatur, en mikrofon eller lignende. Eksempler på utgangsmidler innbefatter en innpluggingsenhet som leverer informasjon til de linjene som er forbundet med dens eksterne forbindelsespunkter. For levering av informasjon til operatøren av applikasjonsserveren, kan de også innbefatte en skjerm, en berøringsskjerm, en høyttaler eller lignende. Prosesserings midlene 91, minnemidlene 92 og grensesnittblokken 93 er elektrisk forbundne for å kunne gjennomføre systematiske operasjoner av de mottatte og/eller lagrede data i samsvar med på forhånd definerte, i hovedsak programmerte prosesser i enheten. I løsninger ifølge oppfinnelsen innbefatter operasjonene funksjoner for implementering av operasjonene og grensesnitt i applikasjonsserveren, som beskrevet foran i forbindelse med figurene 3 til 8.
Ifølge et aspekt tilveiebringes det et datamaskinprogramprodukt som koder et datamaskinprogram med instruksjoner for utførelse av en datamaskin-prosess.
I et annet aspekt tilveiebringes det et datamaskinprogramdistribusjons-medium som kan leses av en datamaskin og koder et datamaskinprogram med instruksjoner for utførelse av en datamaskinprosess.
Distribusjonsmediet kan innbefatte et datamaskinlesbart medium, et programlagringsmedium, et registreringsmedium, et datamaskinlesbart minne, en datamaskinlesbar programvaredistribusjonspakke, et datamaskinlesbart signal, et datamaskinlesbart telekommunikasjonssignal og/eller en datamaskinlesbar komprimert programvarepakke.
Utførelser av datamaskinprosessen er vist og beskrevet i forbindelse med figurene 3 til 8. Datamaskinprogrammet kan utføres eksempelvis i prosesseringsmidlene, så som signalprosesseringsenheten i applikasjonsserveren eller i brukerterminalen.
Selv om oppfinnelsen er beskrevet foran i forbindelse med eksempler under henvisning til tegningene, er det klart at oppfinnelsen ikke er begrenset til disse, men kan modifiseres på mange måter innenfor den ramme som er satt av patentkravene.

Claims (25)

1. Fremgangsmåte for bruk av parallelle mediastrømmer i et telekommunikasjonssystem,karakterisert vedat fremgangsmåten innbefatter: å involvere (4-3) et kontrollerende nettverkselement i nettverksinfrastrukturen for signalering mellom en første brukers primærbrukerutstyr og minst en andre brukers primærbrukerutstyr; å sjekke i det kontrollerende nettverks elementet hvilken kapabilitet den andre brukerens primærbrukerutstyr har for opprettholdelsen av to parallelle mediastrømmer; som respons på at det kontrollerende nettverkselementet detekterer at kapabiliteten ikke foreligger i den andre brukerens primærbrukerutstyr: å endre signaleringen i det kontrollerende nettverkselementet slik at kapabiliteten til den andre brukerens primærbrukerutstyr for opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer indikeres; å åpne en første mediastrøm mellom den første og andre brukerens primærbrukerustyr; å dirigere en andre parallell mediastrøm til et sekundærbrukerutstyr hos den andre brukeren.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedå involvere et kontrollerende nettverkselement for kretsswitchet oppkallingsoppsettingssignalering.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedå involvere et kontrollerende nettverkselement for en sesjonsoppsettingssignalering.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedå involvere et kontrollerende nettverkselement med intelligent nettoppkallingsoppsettingssignalering.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, 2, 3 eller 4, karakterisert vedå detektere kapabiliteten på basis av bruker-til-bruker-signalering mellom den første brukers primærbrukerutstyr og den andre brukers primærbrukerutstyr.
6. Fremgangsmåte ifølge ethvert av kravene 1 til 5, karakterisert vedå endre signaleringen slik at en simulert mediatype inngår i den første brukers kapabilitetsutvekslingsanmodning.
7. Fremgangsmåte ifølge ethvert av kravene 1, 2, 4, 5 eller 6,karakterisert vedat den første mediastrømmen innbefatter datasignalene til en kretsswitchet oppkalling og at den andre mediastrømmen innbefatter datasignalene til en IP-multimediaundersystemsesjon.
8. Fremgangsmåte ifølge ethvert av kravene 1, 3, 5 eller 6,karakterisert vedat den andre mediastrømmen innbefatter datasignalene til en kretsswitchet oppkalling og at den første mediastrømmen innbefatter datasignalene til en IP-multimediaundersystemsesjon.
9. Telekommunikasjonssystem, karakterisert vedat det omfatter: et flertall brukerutstyr (1, 2, 3, 4) og en nettverks-infrastruktur, idet nettverksinfrastrukturen videre innbefatter: et kontrollerende nettverkselement (14, 15) involvert (4-3) med signalering mellom en første brukers primærbrukerutstyr og et primærbrukerutstyr for minst én andre bruker, hvilket kontrollerende nettverkselement (14, 15) er utformet for å sjekke kapabiliteten til den andre brukers primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer; som respons på en detektering av at kapabiliteten ikke eksisterer i den andre brukerens primærbrukerutstyr: å endre signaleringen slik at kapabiliteten til den andre brukers primær-brukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer indikeres; under en første mediastrøm mellom den første brukerens primærbrukerutstyr og den andre brukerens primærbrukerutstyr, å dirigere en andre parallell mediastrøm til et sekundærbrukerutstyr hos den andre brukeren.
10. Telekommunikasjonssystem ifølge krav 9, karakterisert vedat det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) er en applikasjonsserver som innbefatter funksjonaliteten til en SIP (session initiation protocol) -applikasjonsserver.
11. Telekommunikasjonssystem ifølge krav 9, karakterisert vedat det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) er et CAMEL- (customised applications for mobile network enhanced logic-) tj enestes witche-punkt.
12. Telekommunikasjonssystem ifølge krav 9 eller 10, karakterisert vedat primærbrukerutstyret til den første og den andre brukeren er en mobilstasjon og at sekundærbrukerutstyret til den andre brukeren er en internetprotokollkapabel datamaskin.
13. Telekommunikasjonssystem ifølge krav 9, 10 eller 11, karakterisert vedat det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) er utformet for detektering av kapabiliteten på basis av bruker-til-bruker-signaler mellom den første brukerens primærbrukerutstyr og den andre brukerens primærbrukerutstyr.
14. Telekommunikasjonssystem ifølge ethvert av kravene 9 til 13,karakterisert vedat det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) er utformet for endring av signalene slik at en simulert mediatype er inkludert i en kapabilitets-utvekslingsanmodning av den første brukeren.
15. Telekommunikasjonssystem ifølge ethvert av kravene 9, 10, 12, 13 eller 14,karakterisert vedat den første mediastrømmen innbefatter datasignalene til en kretsswitchet oppkalling og at den andre mediastrømmen innbefatter datasignalene til en IP-multimediaundersystemsesjon.
16. Telekommunikasjonssystem ifølge ethvert av kravene 9, 11, 12, 13 eller 14,karakterisert vedat den andre mediastrømmen innbefatter datasignalene til en kretsswitchet oppkalling og at den første mediastrømmen innbefatter datasignalene til en IP-multimediaundersystemsesjon.
17. Nettverkselement (14, 15) for et telekommunikasjonssystem,karakterisert vedat det omfatter: et flertall brukerutstyr (1, 2, 3, 4) og en nettverks-infrastruktur, hvilket nettverkselement (14, 15) innbefatter: grensesnitt for å være involvert (4-3) med signalering mellom en første brukers primærbruker-utstyr og et primærbrukerutstyr for i det minste én andre bruker; og en signalprosesseringsenhet for å detektere kapabiliteten til den andre brukerens primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer; som respons på en detektering av at kapabiliteten ikke eksisterer i den andre brukerens primærbrukerutstyr, å endre signalene slik at den andre brukerens primærbrukerutstyrs kapabilitet med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer indikeres; og under en første mediastrøm mellom den første brukers primærbrukerutstyr og den andre brukers primærbrukerutstyr, å dirigere en andre parallell mediastrøm til et sekundærbrukerutstyr hos den andre brukeren.
18. Nettverkselement ifølge krav 17, karakterisert vedat nettverkselementet (14, 15) er en applikasjonsserver som innbefatter funksjonaliteten til en SIP (session initiation protocol) - applikasjons-server.
19. Nettverkselement ifølge krav 17, karakterisert vedat nettverkselementet (14, 15) er et CAMEL (customised applications for mobile network enhanced logic) - tj enestes witchingspunkt.
20. Nettverkselement ifølge kravene 17, 18 eller 19, karakterisert vedat nettverkselementet (14, 15) er utformet for å detektere kapabiliteten på basis av bruker-til-bruker-signaler mellom den første brukers primærbrukerutstyr og den andre brukers primærbrukerutstyr.
21. Nettverkselement ifølge ethvert av kravene 17 til 20, karakterisert vedat nettverkselementet (14, 15) er utformet for å endre signalene slik at en simulert mediatype inngår i den første brukerens kapabilitets-utvekslingsanmodning.
22. Brukerutstyr for et telekommunikasjonssystem, karakterisert vedå innbefatte et flertall brukerutstyr (1, 2, 3, 4) og en nettverks-infrastruktur, hvilket brukerutstyr (1, 2, 3, 4) innbefatter: grensesnitt for utveksling av signaler med nettverksinfrastrukturen; signalprosesseringsenhet for detektering av en indikasjon vedrørende kapabiliteten til den andre brukers primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer med det kontrollerende nettverkselementet (14, 15); og brukergrensesnitt for indikering, som respons på en detektert indikasjon, til den første brukeren at en andre parallell mediastrøm vil avledes til et sekundært brukerutstyr hos den andre brukeren.
23. Datamaskinprogramprodukt,karakterisert vedat det koder en datamaskinprosess med instruksjoner for utførelse av en datamaskinprosess for å involvere (4-3) et kontrollerende nettverkselement (14, 15) i en nettverksinfrastruktur for signalering mellom en første brukers primærbrukerutstyr og et primærbrukerustyr hos minst én andre bruker; å sjekke, i det kontrollerende nettverkselementet (14, 15), kapabiliteten til primærbruker-utstyret hos den andre bruker med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer; som respons på at det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) detekterer at kapabiliteten ikke eksisterer i den andre brukerens primærbrukerutstyr: å endre, i det kontrollerende nettverkselementet (14, 15), signaleringen slik at kapabiliteten til den andre brukerens primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer indikeres; å åpne en første mediastrøm mellom den første brukers primærbrukerutstyr og den andre brukers primærbrukerutstyr; å dirigere en andre parallell mediastrøm til et sekundærbrukerutstyr hos den andre brukeren.
24. Datamaskinprogramfordelingsmedium som kan leses av en datamaskin og koding av et datamaskinprogram med instruksjoner for utførelse av en datamaskin-prosess for bruk av parallelle mediastrømmer i et telekommunikasjonssystem,karakterisert vedat prosessen innbefatter: å involvere (4-3) et kontrollerende nettverkselement (14, 15) i nettverksinfrastrukturen for signalering mellom en første brukers primærbrukerutstyr og et primærbrukerutstyr hos minst én andre bruker; å sjekke, i det kontrollerende nettverkselementet (14, 15), kapabiliteten til den andre brukers primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer som respons på at det kontrollerende nettverkselementet (14, 15) detekterer at kapabiliteten ikke eksisterer i primærbrukerutstyret hos den andre brukeren: å endre, i det kontrollerende nettverkselementet (14, 15), signaleringen slik at kapabiliteten til den andre brukers primærbrukerutstyr med hensyn til opprettholdelse av to parallelle mediastrømmer indikeres; å åpne en første mediastrøm mellom den første brukers primærbrukerutstyr og den andre brukers primærbrukerutstyr; å dirigere en andre parallell mediastrøm til et sekundærbrukerutstyr hos den andre brukeren.
25. Datamaskinprogramfordelingsmedium ifølge krav 24, karakterisert vedat fordelingsmediet innbefatter et datamaskinlesbart medium, et programlagringsmedium, et registreringsmedium, et datamaskinlesbart minne, en datamaskinlesbar programvarefordelingspakke, et datamaskinlesbart signal, et datamaskinlesbart telekommunikasjonssignal og en datamaskinlesbar komprimert programvarepakke.
NO20085352A 2006-05-29 2008-12-22 Forbedret bruk av paralelle mediastrømmer NO338829B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20065360A FI118711B (fi) 2006-05-29 2006-05-29 Parannettu rinnakkaisten mediavirtojen käyttö
PCT/FI2007/050300 WO2007138164A1 (en) 2006-05-29 2007-05-28 Improved use of parallel media flows

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20085352L NO20085352L (no) 2009-02-25
NO338829B1 true NO338829B1 (no) 2016-10-24

Family

ID=36540063

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20085352A NO338829B1 (no) 2006-05-29 2008-12-22 Forbedret bruk av paralelle mediastrømmer

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP2033402B1 (no)
DK (1) DK2033402T3 (no)
FI (1) FI118711B (no)
NO (1) NO338829B1 (no)
WO (1) WO2007138164A1 (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN112866490B (zh) * 2021-01-11 2022-10-28 东方通信股份有限公司 一种基于bicc信令的能力开放系统

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1193944A2 (en) * 2000-09-28 2002-04-03 Canon Kabushiki Kaisha Remotely connecting to neworked devices for accessing functions and services without using a dedicated interface

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1148688A1 (en) * 2000-04-20 2001-10-24 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Proxy apparatus and method
GB0115996D0 (en) * 2001-06-29 2001-08-22 Nokia Corp Circuit-switched and packet-switched communications
CN1886999B (zh) * 2003-12-30 2010-10-06 艾利森电话股份有限公司 自动发现多媒体服务能力的方法和通信系统
SE0402384D0 (sv) * 2004-10-01 2004-10-01 Ericsson Telefon Ab L M Terminal capability determination subject to call forwarding
KR101165486B1 (ko) * 2004-11-15 2012-08-06 텔레폰악티에볼라겟엘엠에릭슨(펍) 멀티미디어 통신 세션을 가능하게 하는 방법 및 장치

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1193944A2 (en) * 2000-09-28 2002-04-03 Canon Kabushiki Kaisha Remotely connecting to neworked devices for accessing functions and services without using a dedicated interface

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
NIKOLAOS ANEROUSIS et al.:"TOPS: An architecture for telephony over packet Networks", IEEE Journal on Selected Areas in Communications, IEEE Service Center, Piscataway, US, Vol.17, No.1, 1 January 1999., Dated: 01.01.0001 *

Also Published As

Publication number Publication date
FI20065360A (fi) 2007-11-30
NO20085352L (no) 2009-02-25
DK2033402T3 (en) 2016-02-08
WO2007138164A1 (en) 2007-12-06
FI118711B (fi) 2008-02-15
FI20065360A0 (fi) 2006-05-29
EP2033402B1 (en) 2015-11-11
EP2033402A1 (en) 2009-03-11
EP2033402A4 (en) 2009-08-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1892897B2 (en) A cross-domain routing control method
US7889662B2 (en) Charging in telecommunications network
EP1964342B1 (en) Method and apparatus for selectively redirecting session control for an internet protocol multimedia subsystem
EP1958467B1 (en) Method of enabling a combinational service and communication network implementing the service
US11824903B2 (en) Voice service restoration after element failure
CN104618349A (zh) 一种集群通信系统、服务器及通信方法
KR20060116456A (ko) 아이엠에스망과 에이치.323망간 연동 시스템 및 방법
RU2592857C2 (ru) Сервер приложений для управления связью с группой пользовательских объектов
KR20040106237A (ko) 미디어 경로 재지정 장치 및 방법
WO2006064347A1 (en) Method and system to the instant transfer of multimedia files between mobile radio users within the scope of combinational services
EP2628286B1 (en) Connection control with b2bua located behind nat gateway
KR100801760B1 (ko) 통신 시스템에서 세션들
EP2127405B1 (en) Method for multimedia service of mobile communication network and computer readable record-medium on which program for executing method thereof
KR20080016610A (ko) 단말, 비상센터, 네트워크, 그리고 단말 신원을 이용하여비상 세션을 확립하기 위한 네트워크 요소, 시스템 및 방법
JP2007521530A (ja) 通信ネットワークにおける監視
NO338829B1 (no) Forbedret bruk av paralelle mediastrømmer
KR20070107546A (ko) 인터넷 멀티미디어 서브시스템에서 단말의 성능에 따른비가입형 서비스의 제공 방법 및 장치
KR20180135756A (ko) 회의 통화 호 처리 서버 및 그 방법
WO2008025221A1 (fr) Procédé pour implémenter un trafic de redirection pnm dans un champ cs et système et unité de réseau de celui-ci
KR20050005804A (ko) 세션 개시 프로토콜을 이용한 무조건 호/세션 전환 서비스제공방법
KR100706339B1 (ko) Sip 기반의 무선 패킷 교환망 시스템에서의 타망 연동방법 및 그 시스템
KR20080018753A (ko) Ims 단말과 csi 단말간의 통신 방법 및 장치
KR20070045426A (ko) Sip 기반의 무선 패킷 교환망 시스템에서의 타망 연동방법 및 그 시스템
KR20060098637A (ko) 비동기 이동통신 망에서 세션 시작 프로토콜 프록시 기능을수행하는 방법 및 장치
KR100998751B1 (ko) Ims망에서의 영상 링백톤 제공 장치 및 그 방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees