NO333119B1 - Amfibiekjoretoy - Google Patents

Amfibiekjoretoy Download PDF

Info

Publication number
NO333119B1
NO333119B1 NO20043069A NO20043069A NO333119B1 NO 333119 B1 NO333119 B1 NO 333119B1 NO 20043069 A NO20043069 A NO 20043069A NO 20043069 A NO20043069 A NO 20043069A NO 333119 B1 NO333119 B1 NO 333119B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
vehicle
hull
ground
leg
bow
Prior art date
Application number
NO20043069A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20043069L (no
Inventor
Maurice John Bryham
Original Assignee
Sealegs Internat Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sealegs Internat Ltd filed Critical Sealegs Internat Ltd
Publication of NO20043069L publication Critical patent/NO20043069L/no
Publication of NO333119B1 publication Critical patent/NO333119B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C13/00Equipment forming part of or attachable to vessels facilitating transport over land
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60FVEHICLES FOR USE BOTH ON RAIL AND ON ROAD; AMPHIBIOUS OR LIKE VEHICLES; CONVERTIBLE VEHICLES
    • B60F3/00Amphibious vehicles, i.e. vehicles capable of travelling both on land and on water; Land vehicles capable of travelling under water
    • B60F3/0007Arrangement of propulsion or steering means on amphibious vehicles
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60FVEHICLES FOR USE BOTH ON RAIL AND ON ROAD; AMPHIBIOUS OR LIKE VEHICLES; CONVERTIBLE VEHICLES
    • B60F2301/00Retractable wheels
    • B60F2301/04Retractable wheels pivotally
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B7/00Collapsible, foldable, inflatable or like vessels
    • B63B7/06Collapsible, foldable, inflatable or like vessels having parts of non-rigid material
    • B63B7/08Inflatable
    • B63B7/082Inflatable having parts of rigid material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Arrangement Or Mounting Of Propulsion Units For Vehicles (AREA)

Abstract

Et amfibiekjøretøy (1) i form av en oppblåsbar båt (2) som har et selvdrevet og styrbart tilbaketrekningsbart undervognsystem som gjør at kjøretøyet kan gå inn i og ut av vannet med sin egen kraft. Svingen av hjulene og deres bærende avstivere (3) og (4) er anbrakt på utsiden av kjøretøyets skrog. Et styrbart neseben (3) kan løftes eller senkes av en aktuator anbrakt inne i båten. Oppbevaringen oppnås innenfor linjene av et oppblåsbart fartøy ved å innføre glassfiberkledninger (5) og (6) som er tilpasset til oppblåste rør (7). Kraft leveres til bakhjulene (4) via et innvendig drev i benene (4). Alle ballongdekk av terrengtypen kan brukes for å kjøre båten over mange forskjellige strandlinjeterreng. Et styresystem er innkoplet med fronthjulet når hjulet er i sin utstrakte stilling. Drivkraft leveres av en separat, luftkjølt motor.

Description

Oppfinnelsen angår et selvdrevet og styrbart amfibiekjøretøy som angitt i krav 1.
Bruk av mindre og middels store båter vil sannsynligvis ha opplevd problemer i forbindelse med sjøsetting av en båt, eller å hente den inn etter bruk. Enten båten skal være fortøyd en time for å ha en piknik på stranden eller tas opp for vinterlagring, vil problemene være de samme.
Landsetting av en båt eller jetski kan være problematisk. Et problem kan være når det ikke finnes noen kai eller verft i nærheten som båten skal landsettes ved, deretter må minst en av personene ombord finne seg i å bli våt på føttene. Dette kan både være upraktisk og ukomfortabelt og kan innbære ytterligere vanskeligheter hvis båten bare har en person om bord.
I tillegg til problemene med å nærme seg en strand eller kystlinje som ikke har kai eller et verft, vil det være et problem med å sjøsette og hente inn båter på en kystlinje som ikke har en passende sjøsettingsrampe.
Selv hvis det finnes sjøsettingsramper vil båteiere av fritidsbåter fremdeles ha problemer med at sjøsettingsramper vanligvis er meget etterspurt. Det er ofte trangt om plassen ved slike sjøsettingsramper ved at bare tillater at en eller to båter sjøsettes eller hentes inn samtidig. I begynnelsen og slutten av helger eller ferier kan det derfor være kø ved lanseringsrampene siden det ofte tar lang tid for et motorkjøretøy med tilhenger å nærme seg sjøsettingsrampen for å sjøsette eller hente inn båten.
En annen ulempe med sjøsetting og innhenting av båter er å måtte etterlate båten nær en rampe mens brukeren går for å hente bilen og tilhengeren og manøvrere bilen og tilhengeren ved rampen. Bruken vil da forsøke å gjenvinne båten og deretter få båten opp på tilhengeren. Det samme oppstår når båten sjøsettes, idet brukeren første sjøsetter båten fra tilhengeren og deretter plasserer båten på et sted før den etterlates for å parkere bilen og tilhengeren. I disse tilfellene når båten forlates på et sted nær rampen, er båten ofte i veien for andre brukeren av rampen og det kan oppstå en risiko for at båten glir vekk fra plasseringsstedet og forårsaker skade på mennesker, båten eller nærliggende eiendeler eller kanskje den går fullstendig tapt.
Når det ikke finnes noen sjøsettingsrampe tilgjengelig, vil det ofte være nødvendig å manøvrere en tauebil og tilhengere over marken og inn i vannet noe som i nærheten av vannet kan virke meget korroderende på bilen og tilhengeren. Terrenget kan også være vanskelig å takle for en bil og tilhenger som har blitt konstruert for bruk på opparbeidede veier.
På tidspunkter når båten ikke er i bruk kan det ofte være fordelaktig å ta den opp fra vannet for å beskytte den mot påvirkning fra tidevannet og mot kraftig vind som kan forstyrre vannoverflaten. Dette innebærer typisk bruk av ekstra kjøretøy eller maskiner, noe som kan være upraktisk. Hvis strandlinjen består av slam eller myggsand, kan det være nødvendig med spesialiserte traktorer.
Tidligere har det blitt utviklet mange forskjellige utgaver av amfibiekjøretøy. Imidlertid har disse ofte vært landbaserte kjøretøy med enkelte modifikasjoner for å gjøre dem i stand til å takle korte strekninger av vann og vanligvis i relativt lav hastighet. I enkelte få konstruksjoner har det blitt brukt tilbaketrekningsbare hjul på kjøretøyene for at de kan brukes som båter. Typisk er det ikke brukt motoriserte hjul på mindre båter og joller. Båter med det tilbaketrekningsbare hjul ser ikke ut til å ha hatt noen stor utbredelse på markedet, siden de enten ikke virker særlig godt på terrenget langs kysten eller at modifikasjonene utført på båtene vesentlig svekker deres evne eller utseende som båt. Utskjæringer og dører eller flaps i skroget brukt i disse tidligere konstruksjoner, blir ofte stygge eller dekket av tang og lignende eller begynne å lekke eller kreve en stor grad av vedlikeholde. I publikasjonen WO 91/09769 Al beskrives et amfibiekjøretøy med minst tre jordgripende anordninger på skroget. I publikasjonen US 5769021 A beskrives et amfibiekjøretøy som har uavhengige overflateinngripende elementer som trekker seg tilbake innenfor båtlinjen.
Det er et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe et anvendelig og tiltrekkende multiterreng, tilbaketrekningsbart undervognsystem og/eller et motorisert undervognsystem og/eller et styrbart undervognsystem, eller tilveiebringe et amfibie-kjøretøy med et tilbaketrekningsbart undervognsystem og/eller et motorisert undervognsystem og/eller et styrbart undervognsystem som i det minste løser enkelte av de foregående ulemper, eller som i det minste gir publikum et anvendelig valg.
Følgelig kan oppfinnelsen i et aspekt sies å bestå av et amfibiekjøretøy med jordgripende anordning som er bevegelig montert i forhold til amfibiekjøretøyet og som kan anbringes i en utstrakt stilling hvor amfibiekjøretøyet kan bæres av jordgripeanordningen når den er i kontakt med jorden og som kan anbringes i en tilbaketrukket stilling hvor amfibiekjøretøyet kan brukes på vann, idet den jordgripende anordning både utplasseres og stues vekk uten behov for en bevegelig dør eller klaffer i overflaten av skroget til amfibiekjøretøyet.
Oppfinnelsen vil hjelpe til i forbindelse med sjøsetting eller landsetting av et amfibiekjøretøy, der amfibiekjøretøyet forsynes med flere tilbaketrekningsbare undervognsammenstillinger som beskrevet i de foregående avsnitt. Hjulsammenstillingene strekkes ut når amfibiekjøretøyet er på land for at dette kan forflyttes langs veier og over land og strandlinjen eller tidevannsflater og inni et vannlegeme ved hjelp av hjulene, og deretter trekke tilbake hjulsammenstillingene når amfibiekjøretøyet er på vann. Etter bruken av kjøretøyet i vann kan hjulene deretter strekkes ut og overføringen utføres fra vann til tørt land, idet kjøretøyet deretter kan forflyttes over land tilbake til parkeringsstedet, vekk fra tidevannspåvirkninger eller et skur eller langs veien til et fjerntliggende oppbevaringssted.
Fortrinnsvis er amfibiekjøretøyet primært et vannbåret kjøretøy, f.eks., men ikke begrenset til en båt, jetbåt, en oppblåsbar båt, jetski, hydrofoil- eller luftbåt.
Fortrinnsvis består den jordgripende anordning av minst tre hjul. Fortrinnsvis er hjulene forsynt med gummidekk.
Fortrinnsvis er gummidekkene av ballongtypen.
Fortrinnsvis er alle dekkene forsynt med en dekkbane av terrengtypen som egner seg for bruk langs en strandlinje.
Eventuelt har dekkene metallpigger som gir godt grep på islagte overflater.
Eventuelt kan et eller flere av dekkene brukes som støtfangere i opplagrings-stillingen for å absorbere noe av støtet som oppstår når amfibiekjøretøyet kolliderer med andre faste objekter.
Eventuelt omfatter jordgripeanordningen kontinuerlige spor.
Videre kan jordgripeanordningen omfatte meier eller ski.
Videre kan jordgripeanordningen omfatte sylindere med spiralformede kanter rundt periferien og som er vesentlig anordnet langs den langsgående akse av amfibiekjøretøyet.
Eventuelt kan jordgripeanordningen kombineres med hjul, kontinuerlige spor, ski eller meier.
I en foretrukket form omfatter oppfinnelsen videre et system for tilbaketrekningsbare undervognsammenstillinger for et amfibiekjøretøy, idet sammenstillingen omfatter ben som kan motta en jordgripeanordning i en ende og ved at benet også kan tilpasses for å bli bevegelig montert til et amfibiekjøretøy.
Fortrinnsvis kan minst en av undervognsammenstillingene strekkes ut for å gi amfibiekjøretøyet stabilitet når det bæres og/eller beveger seg på jordgripeanordningen på et relativt stort område av et strandlinjeterreng.
Eventuelt kan minst et av benene omfatte støtdempningsanordninger, f.eks., men ikke begrenset til en hydraulisk eller pneumatisk dempeinnretning.
Fortrinnsvis kan minst en av undervognsammenstillingene trekkes tilbake og stues vekk over vannlinjen av amfibiekjøretøyet.
Fortrinnsvis kan minst en av undervognsammenstillingene stues vekk vesentlig innenfor de ytre linjer av amfibiekjøretøyet og oppta minimal plass i kjøretøyet.
Fortrinnsvis kan minst en av undervognsammenstillingene stues vekk på en slik måte at de forårsaker minimal hydrodynamisk eller aerodynamisk motstand.
Hvis amfibiekjøretøyet er av den oppblåsbare typen, kan fortrinnsvis minst en av undervognsammenstillingene stues vekk vesentlig innenfor linjene av de primære, oppblåsbare rør.
Fortrinnsvis er minst en av de bevegelige undervognsammenstillingene svingbart festet til amfibiekjøretøyets konstruksjoner.
Fortrinnsvis er bærelagre for undervanns sammenstillingens svingfester anbrakt i en forsterket konstruksjon for amfibiekjøretøyets skrog og anbrakt distalt fra amfibiekjøretøyets primærakse. Dette er viktig i forbindelse med den fremre del av undervognssammenstillingen som kan omfatte et enkelt hjul og innføring av lagringsbærere så langt som mulig fra den typisk smalere baugdelen av kjøretøyet vil gi en mer stabil festeanordning.
Fortrinnsvis omfatter baugendens svingsammenstilling minst en aksel som er anbrakt fra babord til styrbord over vannlinjen og som bæres i en forsterket konstruksjon i amfibiekjøretøyets skrog både ved babord og styrbord sider.
Fortrinnsvis omfatter akselen som er anbrakt fra babord til styrbord videre en anordning som griper en aktuator.
Eventuelt omfatter akselen som går fra babord til styrbord en akselsammenstilling som består av mer enn en aksel.
Fortrinnsvis omfatter det fremre ben to faste, langstrakte elementer, idet en ende av hver er svingbart båret fra hver side av kjøretøyet og den andre ende av hvert element er fast forbundet til hverandre for å danne en vesenlig "V"-form.
Mer foretrukket er de to faste, langstrakte elementer som utgjør det fremre ben, utformet for å passe nøyaktig over kjøretøyets baug når benet er i den vekkstuede stilling.
Fortrinnsvis er de to stive, langstrakte elementer fast festet til motstående ende av akselen som går fra babord til styrbord gjennom skroget i amfibiekjøretøyet.
Eventuelt er de to faste, langstrakte elementer ikke festet til en tverrgående aksel, men ganske enkelt svingbart festet til skroget, eller til et beslag derpå.
Eventuelt omfatter baugbærebenet en enkelt, stivt, langstrakt element som er svingbart montert rundt et punkt foran båtens tyngdepunkt og som er nær eller over vannlinjen.
Fortrinnsvis er svingbærerne for akterbenet montert nærliggende akterbabord og akterstyrbordhjørnene av amfibiekjøretøyet og over vannlinjen.
Fortrinnsvis er hver av akterbærebenene "7"-formet, idet den frie ende av hvert ben av "7"-formen er svingbart festet til kjøretøyets konstruksjon og benet kan svinge på en slik måte at det andre ben av "7"-formen beveger seg nedover fra en vesentlig horisontal skråstilling i den opplagrede stilling, til en vesentlig vertikal skråstilling i den utstrakte stilling, vesentlig uten å passere gjennom amfibie-kjøretøyets primærkonstruksjon.
Eventuelt omfatter hvert akterbæreben minst et vesentlig, rett, langstrakt element som svinger fra kjøretøyets skrog, idet svingpunktet er nærliggende den ene ende av benet.
Fortrinnsvis har benene en tilstrekkelig lengde for å holde eventuell propell, jetdyse eller ror klar av marken.
Eventuelt kan et av benene omfatte trinn for å hjelpe til å komme inn eller ut av amfibiekjøretøyet.
Eventuelt er de bevegelige monterte undervognsammenstillingene festet til amfibiekjøretøyets konstruksjon ved hjelp av glidbare anordninger, f.eks., men ikke begrenset til rette eller buede teleskopakselsammenstillinger, eller ben som virker innenfor en rekke føringsruller.
Eventuelt kan en eller en kombinasjon av undervognsammenstillingene være forsynt med festepunkter eller festeanordninger for tilkopling av en tauestang eller annen taueanordning som gjør det mulig å taue amfibiekjøretøyet over land ved hjelp av et annet kjøretøy eller ved hjelp av hest eller lignende med seletøy.
Fortrinnsvis kan minst en av undervognene mekanisk låses i en eller både den utstrakte og/eller tilbaketrukne stilling.
Mer foretrukket gir mekaniske låser en fast konstruksjonsforbindelse mellom undervognsammenstillingen og amfibiekjøretøyets skrog, distalt i forhold til benets svingpunkter.
Fortrinnsvis er styrbare bensammenstillinger mekanisk låst eller klemt nærliggende til tilpasningspunktet for styremekanismen for å sikre at det opprettholdes en stabil forbindelse av styresystemet.
Eventuelt omfatter minst en bensammenstilling, på et sted distalt fra det bevegelige festet til skroget, også et element som er utformet for å passe til skrogets nedre overflate på et sted hvor benet kontakter skroget og som har et tilstrekkelig areal for å spre og overføre laster mellom skroget og jordgripeanordningen under landbårne operasjoner, uten å forårsake skade på skrogstrukturen.
Eventuelt er skroget utformet med minst en fordypning hvor minst en krok, som er bevegelig festet til minst et ben, kan gripes for å holde benet i minst en retning.
Eventuelt er minst en bevegelig festet krok en krafttilførsel for å bevege kroken og gripe den i en fordypning i skroget.
Andre anordninger er eventuelt anordnet i bensammenstillingene og skroget for manuelt å installere låsetapper eller klemmer for ytterligere å låse leggsammenstillingene mekanisk i den utstrakte eller tilbaketrukne stilling, om nødvendig.
I en foretrukket form omfatter oppfinnelsen videre et system for tilbaketrekningsbare bensammenstillinger for et amfibiekjøretøy hvor det brukes kraftdrevne mekanismer for enten å strekke ut eller trekke tilbake bensammenstillingene eller både for å strekke ut og trekke tilbake bensammenstillingene.
Fortrinnsvis kan kraftmekanismene strekke ut eller trekke tilbake bensammenstillingene fullstendig når amfibiekjøretøyet brukes på vann.
Fortrinnsvis kan kraftmekanismene strekke ut benene helt og løfte kjøretøyet om nødvendig, selv når amfibiekjøretøyet befinner seg på tørt land.
Fortrinnsvis er kraftmekanismene i form av et hydraulisk system som kan omfatte f.eks., men ikke er begrenset til en pumpe, ventiler og aktuatorer.
Fortrinnsvis virker en hydraulisk aktuator i amfibiekjøretøyets baug via håndtak for å dreie tverrakselen anbrakt mellom de to stive, langstrakte elementer som utgjør benet i den fremre undervognsammenstilling, hvis denne konfigurasjon av undervogn velges.
Fortrinnsvis virker en hydraulisk aktuator på hver av de "7"-formede bakre bærerben, hvis denne konfigurasjon av undervogn velges.
Fortrinnsvis omfatter de hydrauliske aktuatorer låseanordninger for mekanisk eller hydraulisk å låse aktuatoren både i den utstrakte eller tilbaketrukne stilling.
Eventuelt omfatter kraftmekanismene et elektrisk eller pneumatisk system.
Eventuelt omfatter et elektrisk system minst en elektrisk motor og reduksjonsdrev som danner en dreiende aktuator og får minst et ben til å bevege seg.
Fortrinnsvis kan kraftmekanismene reguleres fra et enkelt, sentralt sted f.eks. førerhuset.
Alternativt omfatter kraftmekanismene manuelle drevne anordninger f.eks., men ikke begrenset til håndtaksdrevne mekanismer, håndpumpe og aktuatorer, veivhåndtak og dreiende aktuatorer eller drev, rep eller kabler.
Eventuelt kan noen eller alle de jordgripende anordninger dreie fritt rundt en vesentlig vertikal akse.
Fortrinnsvis er et styresystem omfattet og forbundet til minst en av de jordgripende anordninger, slik at dets innretning rundt en vesentlig vertikal akse, kan påvirkes.
Fortrinnsvis er styrereguleringen eller styrehjulet anbrakt i eller nærliggende amfibiekjøretøyets førerhus. Mer foretrukket er styresystemet synergistisk med amfibiekjøretøyets marine styremekanismer.
Fortrinnsvis er styresystemet for en jordgripende anordning frakoplet fra hver jordgripende anordning når hver jordgripende anordning er stuet vekk og under den større del av forlengelse- eller tilbaketrekningsprosessen.
Fortrinnsvis er anordningen forsynt med selvjusterende, styrbar jordgripende anordning etter behov for tilbaketrekning, stuing og forlengelse.
Fortrinnsvis er den selvjusterende anordning for gripeanordningen en fjær-mekanisme anordnet for å returnere den jordgripende anordning til ønsket tilpasning når det ikke tilføres noen ekstern belastning, dvs. under forlengelse eller tilbake-trekningen.
Eventuelt vil en enkelt føring eller et system av føringer få den jordgripende anordning til å tilpasse seg etter behov.
Fortrinnsvis er en forbindelse utført mellom en styrbar jordgripende anordning og styresystemet ved eller nær punktet for full forlengelse av den tilsvarende undervognsammenstilling eller sammenstillinger og tilsvarende blir forbindelsen brutt ved eller nær begynnelsen av tilbaketrekningsfasen av den tilsvarende undervognsammenstilling eller sammenstillinger.
Fortrinnsvis er et styrende drivelement på hver av de styrbare undervognsammenstillinger forbundet til eller kan påvirke innretningen av den jordgripende anordning båret derpå og tilpasset et styredrevelement anbrakt i skroget til amfibiekjøretøyet, som i sin tur påvirkes av et styresystem, og tilpasning av de to elementene er slik at dreiende krefter kan overføres fra det ene til det andre.
Fortrinnsvis er en tetningsanordning innført mellom det styrende drivelement og den omsluttende, faste konstruksjon av skroget for å hindre, eller vesentlig redusere inntrengning av vann.
Fortrinnsvis er det styrende drivelement anbrakt i en fordypning i skroget for å forårsake minimal forstyrrelse av skrogets strømlinjeform.
Fortrinnsvis vil tilpasningsdelene av en eller begge de styrende drivelementer og de styrende drivelementers selvjusterende anordninger, f.eks. vinkelfeil-tilpasninger mellom elementene, bli løst etter hvert som de føres sammen.
Eventuelt danner styreaktuatoren en del av minst en tilbaketrekningsbar bensammenstilling. Eventuelt er styreaktuatoren som danner del av minst en tilbaketrekningsbar bensammenstilling en elektrisk drevet, dreiende aktuator.
Som en annen mulighet er den styrende aktuator som danner del av minst en tilbaketrekningsbar bensammenstilling, en hydraulisk aktuator.
Eventuelt styrereguleringssignalet til hver styreaktuator som danner del av en tilbaketrekningsbar bensammenstilling, overført ved hjelp av en elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk anordning.
Fortrinnsvis er en styrbar jordgripende anordning anbrakt mot den fremre ende av amfibiekjøretøyet.
Eventuelt er en styrbar jordgripende anordning anbrakt mot akterenden av amfibiekjøretøyet.
Som en annen mulighet er alle de jordgripende anordninger styrbare. Fortrinnsvis er styresystemet kraftdrevet, eller kraftassistert.
Fortrinnsvis omfatter det kraftdrevne eller kraftassisterte styresystem en hydraulisk eller elektrisk aktuator for å endre vinkelanbringelse av en eventuell styrbar jordgripende anordning for å assistere styringen av amfibiekjøretøyet når det bæres på undervognsammenstillingene.
Fortrinnsvis er reguleringen av den hydrauliske eller elektriske aktuator synergistisk med amfibiekjøretøyenes marine styresystem.
Eventuelt kan styresystemet isoleres fra en eventuell styrbar jordgripende anordning for at amfibiekjøretøyet kan taues av et annet kjøretøy på land, ved å åpne en omføringskrets i en hydraulisk aktuator eller fjerne en tapp eller pinner for derved å bryte den mekaniske forbindelse mellom en styrbar jordgripende anordning og resten av styresystemet.
I en foretrukket form omfatter oppfinnelsen videre et system for undervognsammenstillinger for et amfibiekjøretøy, hvor en eller flere av de jordgripende anordninger båret derpå, er forsynt med en bevegelseskrafttilførsel.
Fortrinnsvis er bevegelseskrafttilførselen tilveiebrakt av en forbrenningsmotor.
Eventuelt er bevegelseskrafttilførselen tilveiebrakt av en elektrisk eller hydraulisk motor eller en annen kombinasjon av forbrenningsmotor, elektrisk- eller hydraulisk motor.
Eventuelt kan bevegelseskrafttilførselen tilveiebringes av amfibiekjøretøyets marine motor, idet krafttilførselen hentes av en drivaksel eller av hydraulisk eller pneumatisk kraft fra en pumpe drevet av motoren, eller i form av elektrisk energi tilført fra en dynamo eller generator som drives av motoren.
Også batterier kan brukes for å levere elektrisk energi for produksjon av bevegelseskraften.
Eventuelt kan batteriene lades fra en generator drevet av en forbrenningsmotor.
Som et annet valg kan den elektriske kraft fra et jordbasert system brukes under bruk nær eller på land.
Fortrinnsvis brukes en clutch eller momentkonverter eller drivsystem eller en kombinasjon av disse for å regulere og variere momentet som produseres av motoren før den blir overført til den drevne jordgripende anordning.
Fortrinnsvis er to av de jordgripende anordninger anbrakt på motstående side av et amfibiekjøretøy drevet av en felles tverrgående aksel.
Fortrinnsvis er den felles tverrgående aksel drevet via en differensial girkasse.
Eventuelt er differensialgirkassen en begrenset sluredifferensialgirkasse, eller omfatter en differensial lås.
Fortrinnsvis rommes delen av drevet som vandrer nedover hvert ben til en jordgripende anordning, inne i benet.
Mer foretrukket er drevet i hvert ben innkapslet for å hindre vann i å trenge inn i drevet og åpningen hvor den endelige stussaksel passerer gjennom omslutningen omfatter en dreiende tetning.
Fortrinnsvis bruker delen av drevet som vandrer nedover hvert ben kjeder og tannstenger.
Eventuelt bruker delen av drevet som vandrer nedover benene, hjul og belter.
Som en annen mulighet bruker delen av drevet som vandrer nedover benene drivaksler og girkasser med koniske tannhjul.
Eventuelt bruker delen av drevet som vandrer nedover benene fleksible drivaksler.
Eventuelt kan minst en av de jordgripende anordninger drives av en motor anbrakt nærliggende en ende av benet, idet den jordgripende anordning er forbundet nærliggende den andre ende av benet, idet motoren er hydraulisk, elektrisk eller pneumatisk drevet, eller motoren er en forbrenningsmotor.
Fortrinnsvis rommes delen av drevet som vandrer nedover hvert ben til en jordgripende anordning, inne i benet.
Mer foretrukket er drevet i hvert ben innkapslet for vesentlig å hindre vann i å trenge inn i drevet og åpningen hvor den endelige stussakselen passerer gjennom innkapslingen, inneholder en tetning.
Fortrinnsvis bruker delen av drevet som vandrer nedover benene kjeder og tannstenger.
Eventuelt bruker delen av drevet som vandrer nedover benene hjul og belter.
Som en annen mulighet bruker delen av drevet som vandrer nedover hvert ben drivaksler og girkasser med koniske tannhjul.
Som enda en annen mulighet bruker delen av drevet som vandrer nedover benene, fleksible drivaksler.
Eventuelt kan minst en jordgripende anordning drives direkte av en motor anbrakt nærliggende og innenfor den jordgripende anordning, idet motoren er hydraulisk, elektrisk eller pneumatisk drevet.
Eventuelt kan drevet mellom en motor anbrakt nærliggende eller innenfor en jordgripende anordning og den jordgripende anordning passere gjennom en reduksjonsgirkasse atskilt fra, eller integrert med den jordgripende anordning.
Eventuelt er bevegelseskraften tilveiebrakt av manuelle innretninger, f.eks., men ikke begrenset til et arrangement av pedaler, aksler, tannstenger og drev til den drevne jordgripende anordning.
Fortrinnsvis kan en eller flere av de jordgripende anordninger trekkes tilbake eller stoppes fullstendig av en eller flere bremsemekanismer.
Fortrinnsvis omfatter bremsemekanismen eller mekanismene friksjonsputer.
Fortrinnsvis er bremsemekanismen eller mekanismene anbrakt fjernt fra hjulene for å minske muligheten for vanninntrengning.
Eventuelt er bremsemekanismene anbrakt nærliggende hjulene og er beskyttet mot vanninntrengning.
Eventuelt brukes våte bremsemekanismer.
Eventuelt brukes separate bremsereguleringer for differensialbremsning mellom babord og styrbord bremsesammenstilling for å assistere med retnings-kontroll.
I en foretrukket form omfatter oppfinnelsen videre et motordrevet kjøle-system for en marin motor, idet systemet omfatter en luftkjølt resirkuleringskjøle-anordning som kjøler motorens kjølevæske.
Fortrinnsvis omfatter systemet videre et reservoar for et kjølefluid.
Fortrinnsvis omfatter systemet en vifteanordning, f.eks. en elektrisk eller motordrevet vifte for å føre luft over en luftkjølt varmeveksleranordning.
I en foretrukket form omfatter systemet videre en eller flere ventiler tilveiebrakt i motorens kjølevæskeledninger, idet en eller flere ventiler kan omføre kjølevæsken for den vannkjølte motor og rette kjølevæskestrømmen gjennom den luftkjølte resirkuleringskjøleanordning.
I en foretrukket form omfatter oppfinnelsen videre en lyddemper for en utenbords motor, idet lyddemperen omfatter et legeme som er anbrakt i eller rundt navet til en propell og hvor legemet har en eller flere baffelåpninger eller passasjer for passasje av utløpsgass derigjennom, og festeanordning tilveiebrakt for å feste lyddemperen til propellen.
I et annet aspekt kan oppfinnelsen bredt sies å bestå av et amfibiekjøretøy med en eller flere av de tilbaketrekningsbare undervognsammenstillinger nevnt i foregående avsnitt.
I et annet aspekt kan oppfinnelsen bredt sies å bestå av et mikroprosessorbasert styresystem for å regulere sekvensen av oppblåsninger, forlengelser, nedlåsinger og tilbaketrekninger for å begrense utstrekningen av drevet ved store båthastigheter, for å deaktivere kraft til hjulene når de ikke er nede og låst, blant andre reguleringer.
I et annet aspekt kan oppfinnelsen bredt sies å bestå av et amfibiekjøretøy med jordgripende anordninger hvor kjøretøyet er forsynt med, eller har muligheter for å akseptere de fleste eller alle nødvendige trekk for at kjøretøyet kan gjenopprette veiegenskapene ifølge lokale bestemmelser, som et selvdrevet kjøretøy, eller som en tauet enhet.
Eventuelt er amfibiekjøretøyet utstyrt med, eller har muligheter for montering eller elektrisk forsyning for blant annet frontlykter, baklykter, indikatorlykter, bremselys, reverslys, parkeringslys, horn- eller varselinnretning, direkte virkende bremser, håndbremser, lyd- og gassutslippskontroll, setebelter, registreirngsskilt, registreringssertifikat, forsikrings- eller helsesertifikat, bakvinduer, og frontvindus-viskere.
I en foretrukket form utgjør oppfinnelsen et amfibiekjøretøy med et båtskrog som har minst tre jordgripende anordninger bundet dertil, idet hver jordgripende anordning kan anbringes i en utstrakt stilling hvor båtskroget kan bæres av den jordgripende anordning på en jordoverflate og hver jordgripende anordning kan anbringes i en tilbaketrukket stilling hvor amfibiekjøretøyet kan brukes i vann uten vesentlig hydrodynamisk forstyrrelse fra den jordgripende anordning, og hvor en fremre bensammenstilling omfatter et første stivt, langstrakt element, idet en ende av det første element er svingbart festet til et punkt på skroget og den andre ende er forbundet til en jordgripende anordning båret derpå, slik at den jordgripende anordning kan forflyttes mellom det tilbaketrukne sted nærliggende kjøretøyets baug og det utstrakte sted, i en bue, uten å passere gjennom skrogets primære struktur i amfibiekjøretøyet.
Fortrinnsvis omfatter den fremre bensammenstilling et andre, vesentlig stivt, langstrakt element, idet en ende av hvert element er svingbart festet til punkter på skroget distalt fra hverandre, og den andre ende av hvert element er forbundet rundt den jordgripende anordning båret derpå, idet bensammenstillingen danner en vesentlig "V"-form, slik at den jordgripende anordning kan forflyttes mellom det tilbaketrukne sted nærliggende baugen av kjøretøyet og det utstrakte sted i en bue, uten å passere gjennom den primære struktur av amfibiekjøretøyets skrog.
Fortrinnsvis har minst et svingbart påfestet ben gripeanordning på et sted distalt fra benets svingopphengningspunkt, slik at benet kan gripes med og kan holdes i minst en retning av en tilkopling til amfibiekjørets skrog.
Fortrinnsvis omfatter også minst et av benene, ved et sted distalt fra det bevegelige festet til skrogstrukturen, også et element utformet for å passe til skrogets nedre flate på et sted hvor benet kontakter skroget og med et tilstrekkelig areal for å spre og overføre laster mellom skroget og den jordgripende anordning under landbårne operasjoner, uten å forårsake skade på skrogstrukturen.
Fortrinnsvis virker en aktuator montert på og som virker i skrogets utvendige hud for å bevege minst et av benene fra den tilbaketrukne stilling til den utstrakte stilling og/eller i motsatt retning.
Fortrinnsvis er minst en av de jordgripende anordninger styrbare.
Fortrinnsvis er minst en av de jordgripende anordninger en drevet jordgripende anordning.
Fortrinnsvis omfatter minst en av de jordgripende anordninger minst en hjul og dekksammenstilling og som når den er tilbaketrukket, fremspringer fra skroget av amfibiekjøretøyet slik at dekket eller dekkene virker som en støtdemper.
Fortrinnsvis har amfibiekjøretøyet en eller flere hule deksler rundt periferien av kjøretøyet som i det minste delvis dekker hjulene i den tilbaketrukne stilling.
Fortrinnsvis drives kjøretøyet av en marin motor som leverer kraft for å drive jordgripende anordninger.
Alternativt tilveiebringer oppfinnelsen tilbaketrekningsbare undervogner for tilkopling til en båt på måten beskrevet ovenfor.
Oppfinnelsen kan også bredt sies å bestå av ethvert nytt trekk, eller kombina-sjoner av trekk beskrevet her og variasjoner av disse.
Oppfinnelsen vil nå bli beskrevet i detalj under henvisning til eksempler på utførelser og vedføyde tegninger, hvor: Fig. 1 er en oppblåsbar fartøysammenstilling med benene utstrakt. Fig. 2 er en oppblåsbar fartøysammenstilling med benene tilbaketrukket.
Fig. 3 er en enkelt bensammenstilling.
Fig. 3A er en trekantet bensammenstilling.
Fig. 4 er en trekantet benstruktur.
Fig. 5 er et avskåret riss av bensammenstillingen, trepunkts feste, i utstrakt stilling. Fig. 6 er et avskåret riss av bensammenstillingen, trepunktsfestet, i den tilbaketrukne stilling. Fig. 7 er et avskåret riss av bensammenstillingen, den innvendige utstreknings/tilbaketrekningsaktuator. Fig. 8 er en bensammenstilling, opplåsningsmekanisme, klar for inngrep. Fig. 8A er en bensammenstilling, opplåsningsmekanisme, i inngrep. Fig. 8B, er et delvis avskåret riss av bensammenstillingen, nedlåsningsmekanismen. Fig. 8C er et snitt av båtskroget som viser et alternativt nedlåsnings-arrangement. Fig. 9 er et delvis avskåret riss av bensammenstillingen og tilkoplingen til styresystemet.
Fig. 9A viser styresystemet, tilpasningsadapteren.
Fig. 10 viser bensammenstillingen med integrert styreaktuator.
Fig. 11 viser "7"-formet bensammenstilling.
Fig. 12 viser et delvis avskåret riss av "7"-formet bensammenstilling i utstrakt stilling. Fig. 13 er et delvis avskåret riss av "7"-formet bensammenstilling i tilbaketrukket stilling.
Fig. 14 er et rett ben montert på et vertikalt skott.
Fig. 15 er vertikale skottfestepunkter.
Fig. 16 viser i røntgen oppbevaringen av det fremre ben og hjulsammenstilling innenfor linjene av de oppblåsbare rør. Fig. 17 viser i røntgen oppbevaringen av akterbenet og hjulsammenstillingene innenfor linjene av de oppblåsbare rør.
Fig. 18 viser dekkstøtfangerne.
Fig. 19 viser skjematisk bevegelseskraften fra en separat, stasjonær motor. Fig. 20 viser skjematisk båtmotoren modifisert med overføring som tilveiebringer en kraftuttaksaksel. Fig. 21 viser skjematisk en båtmotor som egner seg for bruk ut av vannet.
Fig. 22 viser skjematisk båtmotorens kraftuttaksmuligheter.
Fig. 23 viser skjematisk hydraulikk drevet.
Fig. 24 viser skjematisk det elektriske drev.
Fig. 25 viser skjematisk det manuelle drev.
Fig. 26 viser delvis et avskåret riss av drevet inne i bensammenstillingen.
Fig. 27 viser skivebremser på akseldrevet.
Oppfinnelsen tilveiebringer et styrbart tilbaketrekkingsbart undervognsystem passende for transport av en båt over land når undervognsystemet er i en utstrakt stilling og undervognsystemet kan anbringes i en tilbaketrukket stilling for at båten kan brukes på vann så normalt som mulig.
Siden minst et av hjulene drives og minst et av hjulene er styrbare eller svingbare, tilveiebringer oppfinnelsen et system som transporterer en båt fra vann til land, eller land til vann for forskjellige formål. F.eks. lar systemet brukeren av et amfibiekjøretøy å besøke en strand som ikke har noen sjøsettingsramper, verft eller kai og som lar brukeren manøvrere båten ut av vannet og forlate amfibiekjøretøyet uten behov for å berøre vannet i det hele tatt. Især behøver ikke amfibiekjøretøyet deretter å fortøyes eller trekkes over en strand eller sanddekt overflate for å feste fartøyet mens brukeren henter eller parkerer en båttilhenger. Videre er det tilveiebrakt en passende tilhenger for bruk på vei, idet oppfinnelsen kan brukes for effektivt å drive båten fra tilhengeren og derfra til vannet.
Oppfinnelsen tilveiebringer også et amfibiefartøy i mange former som nevnt nedenfor, avhengig av utformingen eller konfigurasjonen av undervognen og hvordan den oppbevares, til bruk til styrings og bremsesystem og den anvendte bevegelseskraft og drev.
En første foretrukket utførelse, avsnitt 1.0 nedenfor, er en oppblåsbar båt med et trehjuls, tilbaketrekningsbart undervognsystem med en styrbar bensammenstilling fremme og to drevne bensammenstillinger akterut, idet den jordgripende anordning drives via drevene i bensammenstillingene.
En andre foretrukket utførelse, avsnitt 2.0 nedenfor, er en jetbåt med lignende undervogn, styrings- og bremsesystem og drev som i den første utførelse, men hvor bevegelseskraften er tilveiebrakt fra en modifisert hovedmotor og overføring og hvor hjulene og benene er stuet inn i tilpasninger av det stabile skroget.
En tredje, foretrukket utførelse, avsnitt 3.0 nedenfor, er et fartøy med stabilt skrog med en utenbords motor som vanligvis brukes som et lystfartøy, med lignende undervogn, styrings- og bremsesystem og bevegelseskraft og drev som i den første utførelse, men hvor oppbevaringen av hjulene og benene er lik den andre, foretrukne utførelse.
En fjerde, foretrukket utførelse, avsnitt 4.0 nedenfor, er et oppblåsbart eller stabilt skrog med lignende undervogn, styrings- og bremsesystemer som i den første foretrukne utførelse og som har oppbevaring av hjulene og benene på samme måte som i første og tredje foretrukne utførelse, men hvor bevegelseskraften er tilveiebrakt av en modifisert utenbords motor og eventuelt et modifisert drev hvor en fleksibel drivaksel brukes for å overføre kraften fra motoren til drevet.
En femte foretrukket utførelse, avsnitt 5.0 nedenfor, er en innenbords drevet båt med en akseldrevet propell, eller en baugdrevet enhet og som har en lignende undervogn, styrings- og bremsesystem og drev som i den første foretrukne utførelse, men som har oppbevaring av hjul og ben og bevegelseskraft tilveiebrakt som i den andre, foretrukne utførelse.
1.0 Første eksempel - et oppblåsbart fartøy
Fig. 1 viser en første foretrukket utførelse av amfibiefartøyet 1, omfattende et oppblåsbart fartøy 2 forsynt med en enkelt undervognsammenstilling 3 med en nese og to undervognsammenstillinger 4 akter som tilveiebringer anordning for at fartøyet kan bevege seg over land. Glassfiberdeksler er tilveiebrakt mot fronten av fartøyet og mot baksiden 6. Dekslene er utformet for å samsvare med linjene av de oppblåsbare rør 7. Bensammenstillingene er strukturert festet til fartøyets skrog 8. Fig. 2 viser det samme fartøy 1 med undervognsammenstillingene 3 og 4 tilbaketrukket og oppbevart innenfor dekslene 5 og 6, som det vil være under den vesentlige bruk av fartøyet som et vannbåret fartøy.
1.1 Fremre bensammenstilling
Fig. 3 viser en enkel bensammenstilling 14 som omfatter minst et langstrakt element 9 som svinger rundt et punkt 10 utenfor båtskroget 8. Benet kan dreie gjennom buen 11 til et oppbevaringssted over vannlinjen 12. Bensammenstillingen omfatter også et vesentlig plant element 13 som er utformet for å samsvare med skrogets 8 form og tilpasset for å fordele laster fra bensammenstillingen 14 inn i skroget 8 uten å ødelegge dette. Bensammenstillingen 14 kan manuelt dreies rundt buen 11 eller fås til å bevege seg på mekanisk måte (ikke vist) f.eks. ved hjelp av et drev og trinser, eller ved bruk av en drevet mekanisk anordning (ikke vist) f.eks. en dreiende aktuator eller lineær aktuator. Fig. 3A viser en vesentlig trekantet bensammenstilling 15 som omfatter en dekk- og hjulsammenstilling 16 montert i en gaffel 17 på en aksel (ikke vist). Gaffelen 17 er videre svingbart båret i en lagersammenstilling 20 på en ende av en vesentlig trekantet formet bensammenstilling 19. Hjul- og gaffelsammenstillingen svinger rundt den langsgående akse av akselen 18 som dreier i lagersammenstillingen 20. Den vesentlig trekantede bensammenstilling dreier videre rundt den langsgående akse av tverrakselen 21 når bensammenstillingen dreier fra en tilbaketrukket stilling til en utstrakt stilling. Gaffel og en enkelt trinse kan naturligvis erstattes av en lengre aksel 18 båret på en aksel eller en trucksammenstilling som omfatter mer enn en aksel hvor det er mer enn et hjul montert svingbart. Fig. 4 viser den vesentlig trekantede formet bensammenstilling 19 som omfatter minst en tverraksel 21 som passerer gjennom fartøyet og to langstrakte bæreelementer 24 festet til minst en lagersammenstilling 20. Det trekantede ben svinger rundt den langsgående akse av tverrakselen 21 når bensammenstillingen dreier fra den tilbaketrukne stilling til den utstrakte stilling. Tverrakselen 21 bæres i lagrene i skroget på overflatene 23. Slisser 22 i lagersammenstillingen 20 bæres av nedlåsningsmekanismen vist nedenfor. Fig. 5 viser bensammenstillingen 19 i den utstrakte stilling, dvs. konfigurasjonen for å navigere over land. I denne konfigurasjon bæres drevsammenstillingen på tre steder, dvs. de to lagerbærere 25, en i hver ende av tverrakselen 21, og punktet hvor lagerbærersammenstillingen griper skroget 29. Fig. 6 viser bensammenstillingen 19 i den tilbaketrukne stilling, dvs. konfigurasjonen for å navigere over vann. I denne konfigurasjon bæres drivsammen-stillingen på tre steder, de to lagerbærerne 25, en i hver ende av tverrakselen 21, og punktet hvor opplåsningsmekanismen 30 fanger en flik på gaffelsammenstillingen 17. Det vil fremgå både av fig. 5 og 6 at lasten fra nesebenet 19 spres over tre relativt spredte punkter for derved å oppnå minimal avstivning av skroget 8 for å kunne absorbere laster fra nesebenet 19 under navigering over land og lastene fra å bære vekten av nesebensammenstillingen under navigering over grovsjø.
Det vil også fremgå av fig. 5 og 6 at dette benarrangement og vandringsbanen fører til relativt liten forstyrrelse av skrogets vanlige linjer. Hovedforstyrrelsen oppstår når benet kontakter skroget i ned-stillingen og griper den eventuelle styremekanisme, idet den andre forstyrrelsen er den eventuelle fordypning i skroget over vannlinjen, hvor hjulet holdes. I hvert tilfelle blir forstyrrelsen mot skroget mindre enn sammenlignbare systemer som bruker dører eller klaffer for at undervognkomponentene kan passere gjennom skroget og deretter kreve tetning. Vesentlig fordeler oppnås med dette systemet når det gjelder mindre vedlikehold men også mindre driftsvanskeligheter, f.eks. brukes mindre mekanismer for å takle tang, eller dører eller åpninger lekker, eller feiltilpasninger som forårsaker luftmotstands-problemer. Fig. 7 viser posisjonen og type mekanisme som kan brukes for å drive nesebensammenstillingen mellom den utstrakte og tilbaketrukne stilling. En aktuator 26 virker via håndtak 27 for å dreie akselen 21 og forårsaker bevegelse av bensammenstillingen 19. Det vil fremgå at aktuatoren 26 virker, og er anbrakt i det tørrere miljø inne i fartøyets skrog 8. Dette er svært fordelaktig ved at de mest kompliserte mekanismer ikke blir utsatt for saltvann.
Fig. 8, 8A og 8B viser opplåsnings- og nedlåsningsmekanismene.
Fig. 8 og 8A viser et eksempel på en opplåsningsmekanisme. På fig. 8 driver en aktuator 43 en krok 30 for å gripe og fange en flik 42 som er festet til gaffelen 17. Fig. 8A viser aktuatoren 43 som trekker kroken 30 for å feste bensammenstillingen 19. Den nødvendige dreiebevegelse av kroken 30 oppnås ved å trekke den over kammen 44.
Som med tilbaketrekningsaktuatoren 26, vil det fremgå at nedlåsnings og opplåsningsmekanismene er vesentlig anbrakt i det tørrere miljøet inne i fartøyets skrog.
Fig. 8B viser en mekanisme som brukes for å låse bensammenstillingen 19 i den utstrakte stilling. En gaffelformet plate 37 er beveget i retningen 41 for å gripe eller frakoples slissen 22 i lagerbærersammenstillingen 20. Platen 37 blir ført og holdt i føringen 40.
Det ble funnet fordelaktig å innføre en låsemekanisme i styreinngrepsmekan-ismen. Dette sikrer et positivt styreinngrep og gir et passende, fast punkt i fartøyskroget for å overføre laster mellom fartøyets masse og hjulet som det bæres på.
Fig. 8C viser et alternativt låsearrangement hvor minst en krok 51 festet til elementet 13 blir aktivert for å bevege seg omtrent som vist av pilen 53 for å gripe en fordypning eller feste 52 på skroget 8 av fartøyet.
1.2 Styresystem
Fig. 9 viser bensammenstillingen 19 som nærmer seg festet 33 i retningen 38. Etter hvert som benet 19 når den fullt utstrakte stilling, vil en slisse 39 i akselen 18 omslutte en tunge 36 i festet 33 for derved å kunne overføre et moment mellom styresystemet og akselen 18. Fig. 9A viser festet 33 i detalj. Fordypningen 35 i festet 33 er et sylindrisk hull som har blitt forlenget i foroverretningen for at akselen 18 (ikke vist) kan nå fordypningene 35 under vandring i en sirkulær bane. Tungen 36 er anbrakt sentralt i fordypningen 35. En arm 34 er forbundet til styresystemet, slik at et moment kan overføres til festet 33.
At styringen løsner så snart nesebenet forlater ned- og låsestillingen etter at den er trukket tilbake, er en stor fordel ettersom det gjør det mulig å oppbevare hjulet i en smal fordypning uten risiko for at utilsiktede styresignaler forårsaker konflikt.
Siden det bare finnes et mekanisk ledd til det styrte hjul når det er i ned- og låsestillingen, er det mulig å tilveiebringe et enkelt ledd i fartøyets marine styresystem, som ikke trenger noen frakoplingsanordning for bruk av fartøyet på vann. Styrefestet 33, enten det er manuelt drevet eller kraftassistert, bæres i lagre og passerer gjennom en vanntetning (ikke vist) nærliggende skrogets kjøl.
Synergien med fartøyets marine styresystem reduserer kompleksiteten ytterligere og behovet for ekstra reguleringer og holder fartøyet relativt enkelt å bruke.
Fig. 10 viser et eventuelt styresystem hvor en kraftdrevet aktuator 50 er montert på benet 19. Kraftkilden og styrereguleringsinformasjonen (ikke vist) kan leveres i form av en elektrisk, magnetisk, hydraulisk eller pneumatisk anordning og kan føres ned gjennom bensammenstillingen 19 eller leveres via en sokkel i fartøyets skrog.
1.3 Akterbensammenstilling
Den foretrukne konfigurasjon for akterbensammenstillingen ble funnet å være et "7"-formet ben 60, som vist på fig. 11. Et enkelt, stivt ben minsker kompleksiteten ved at det ikke er noen foldemekanismer og tilhørende ekstra svingpunkter og lagre. Likeledes gir et ben som har en enkelt form en enklere bane som drevet passerer ned gjennom, som beskrevet nedenfor.
De "7"-formede ben utgjør en enkel og kompakt konstruksjon som er festet til fartøyets skrog. Fig. 12 viser et enkelt trepunkts festesystem anbrakt på en horisontal plattform 61 som danner del av fartøyets skrog 8. To svingpunkter 62 (en vist, den andre skjult) bærer en ende av benet og lar det svinge opp og ned men motstår sidebelastninger. Det tredje punkt, en flik 63 bærer en hydraulisk aktuator 64 som er videre forbundet til benet 60 via tappen 65 for å løfte og senke benet. Fig. 12 viser benet 60 i den utstrakte stilling for landnavigering.
Fig. 13 viser benet 60 i den tilbaketrukne stilling for marinnavigering.
Fra de to figurene 12 og 13 vil det fremgå at benet og aktuatoren beveger seg i et relativt kompakt volum og forårsaker minimalt tap av plass i fartøyet. Dette gjør det mulig å stue vekk hele akterdrivsammenstillingen, med aktuator, innenfor linjene av de primære opplåsbare rør i et oppblåsbart fartøy. Siden de tre harde punktene også er vesentlig anbrakt langs eksisterende linjer av skrogets styrke, kreves det minimal avstivning eller tilleggsstrukturelementer.
Den foretrukne konfigurasjon gir en akterbensammenstilling som både er låst i opp-stillingen og ned-stillingen av selvlåsende anordninger i den hydrauliske aktuator, ved begge posisjoner.
I den foretrukne konfigurasjon, og siden den fremre ende av benet svinger rundt et punkt festet i rommet i forhold til fartøyet, er det relativt enkelt å innføre en drivaksel i benet på dette punktet. Drevet innenfor benet er omtalt nedenfor.
Fig. 14 og 15 viser en mindre foretrukket konfigurasjon som omfatter tre festepunkter 69 og 69A anbrakt på den vertikale overflate av f.eks. en tverrstang 68. De to nedre flikene 69 bærer hver bensammenstilling 67 og en øvre flik 69A bærer en ende av en hydraulisk aktuator 70.
1.4 Oppbevaring av benene og hjulene
På fig. 16 og 17 vil det fremgå at den foretrukne oppbevaring av benene og hjulene vesentlig ligger innenfor fartøyets linjer og når det gjaldt et oppblåsbart fartøy 2, ble det funnet å være mulig å oppbevare dette utstyret innenfor linjene av de primære, oppblåsbare rør 7. Glassfiberdeksler 5 og 6 er innført for å tilpasse linjene av de oppblåsbare rør 7 og tilveiebringe litt mer kompliserte utskjæringer og former som kreves for å oppbevare bensammenstillingene 19 og 60 på en hensiktsmessig måte.
Det vil fremgå av figurene 16 og 17 at konstruksjonen gjør det mulig å oppbevare benene og hjulene med minimal plass innenfor fartøyets bruksareal og at det ikke kreves dører eller klaffer for å få plass til bensammenstillingene i oppbevaringsrommene.
Fig. 18 viser et eksempel hvor et fronthjul 16 er oppbevart, slik at det fremspringer fra fartøyets struktur eller deksel 5, for å danne en støtfanger, som hjelper til å navigere fartøyet nær harde gjenstander, verft, kaier, andre båter osv.
1.5 Drivkraft
Drivkraften for å drive jordtransportanordningen kan være tilveiebrakt på forskjellige måter. En enkel løsning ble funnet å være bruk av en egen, stasjonær motor som egner seg for luftkjøling, men alternativer kan være å tilpasse fartøyets egen marine motor for også å tilveiebringe kraft for landoperasjoner. Ekstralagret elektrisk kraft eller kraft fra en generator, eller elektrisk kraft fra et landbasert system kan brukes for korte avstander. Noen av disse alternativene er beskrevet i detalj som følger.
Fig. 19 er et skjematisk riss som viser bruk av en separat, stasjonær motor 80. En relativt liten forbrenningsmotor 80 er montert på et passende sted i fartøyet og gir via et passende drev, moment til hjulene. Drevet omfatter følgende, en clutch 81, en momentkonverter 82, en girkasse 83 med flere stillinger, en differensial girkasse 84. Fullføringen av drevet til hjulene 16 er omtalt nedenfor, se fig. 26. Fig. 20 viser en alternativ konfigurasjon hvor fartøyets båtmotor 85, som normalt brukes for å drive propellen 113, også brukes som drivkraftkilde for landgripeanordningen 16, og et kraftuttak 87 drevet fra overføringene 86, brukes. Kraftuttaksakselen kan være koplet til en overføringssammenstilling, f.eks. girkassen 83 med flere stillinger, og/eller en differensial girkasse 84. Fullføringen av drevet til landgripeanordningen 16 er også beskrevet nedenfor, se fig. 26. Fig. 21 viser båtmotoren 85 med et separat, gjensirkulerende væskekjøle-system 90. Når fartøyet brukes på tørt land, blir væskekjølekretsen svitsjet ved hjelp av ventilene 93 til å suge væske fra resirkuleringskjølesystemet 90 i stedet for å suge væske fra vannet hvor fartøyet brukes i. Resirkuleringssystemet 90 kan omfatte enten eller begge det følgende: en luftkjølt radiator 91, og et reservoar for kjølemiddel 92. Likeledes kan båtmotoren, hvis den har et vannutløpsstøydempningssystem under vann tilpasses for å inneholde en ventil som kan omdirigere eksosgassene til en lyddempersammenstilling når fartøyet ikke brukes i vann.
1.6 Drev
Ut fra de mange former for drivkraft beskrevet i avsnittet 1.5 ovenfor, kan forskjellige drev brukes for å tilveiebringe moment til jordgripeanordningen. Fig. 22 viser en båtmotor 85 beregnet for å omfatte en kraftuttaksanordning 100. Kraftuttaket 100 kan være f eks. en delt aksel som drives fra båtmotorens overføring. Fra dette kraftuttaket kan flere forskjellige typer drev drives, fleksibel eller stiv drivaksel 101, hydraulisk pumpe 102, elektrisk generator 103, pneumatisk pumpe 104, f.eks. Fig. 23 viser et hydraulisk drev. Den hydrauliske energi kan leveres fra en pumpe 102 drevet av en forbrenningsmotor 85, eller en elektrisk motor 106. Den hydrauliske energi brukt for å drive en hydraulisk motor 180 via ventiler 107 som enten kan drive jordgripeanordningen 16 direkte, eller via en overføring 83. Den hydrauliske motor 108 kan være montert direkte ved siden av eller inne i jordgripeanordningen 16, eller i amfibiefartøyet (ikke vist) på et passende sted nær toppen av benet (ikke vist) som bærer jordgripeanordningen 16. Fig. 24 viser et drev som bruker elektrisitet. Den elektriske energi kan leveres fra en jordbasert forsyning 106, eller fra en elektrisk generator 103 drevet av en båtmotor 85 eller ganske enkelt fra batterier eller en kombinasjon av disse. En foretrukket kilde er batteriet 105 supplert av en elektrisk generator 103 drevet av båtmotoren 85, slik at batterisystemet 105 kan skiftes ut under marine operasjoner. Den elektriske energi for å bruke en elektrisk motor 106 som enten kan drive jordgripeanordningen 16 direkte, eller via en overføring 83. Den elektriske motor 106 kan monteres direkte ved siden av eller innenfor jordgripeanordningen 16 eller i amfibiekjøretøyet (ikke vist) på et sted nærliggende toppen av benet (ikke vist) som støtter jordgripeanordningen 16. Fig. 25 viser enda en alternativ kraftkilde som omfatter et arrangement av pedaler eller veiver 107 som driver jordgripeanordningen 16 via et drev 115, som gjør det mulig med manuell kraft. Fig. 26 viser et drev anbrakt i bensammenstillingen 4, forseglet mot kontakt med vann. Benet 16 er vist avskåret fra å avdekke det innvendige drev. I praksis omslutter benet 60 fullstendig drevet og beskytter det mot vann. Videre har benet 60 et hydrodynamisk effektivt tverrsnitt. Drevet omfatter minst kjeder (ikke vist) og kjedehjul 110, men også andre fremgangsmåter kan brukes, f.eks., men ikke begrenset til belter og trinser, drivaksler og girkasser med koniske tannhjul osv.
1.7 Bremsesystem
Fig. 27 viser et bremsesystem som bruker en skivebremsesammenstilling 112 på en tverrliggende drivaksel 114 som brukes for å gi drivkraft til drivhjulene. En fordel med dette i stedet for bremsesammenstillingen, er at det holder bremsemekanismene vesentlig tørre. Som et alternativ kan andre steder for bremsesammenstillingen eller sammenstillingen 112 være direkte nærliggende hver bremset jord-griperanordning, eller nærliggende toppen av benet som bærer hver bremset j ordgripeanordning.
Alternativet med å plassere bremsesammenstillingene 112 nærliggende jordgripeanordningen, er fordelaktig hvis det er nødvendig å oppnå godkjent bruk av kjøretøyet på vei.
To andre alternativer er tilgjengelige for å beskytte bremsene under bruk i vann, idet et er å romme bremsene i en tett og tørr omslutning, og den andre er å bruke tettede, våte bremsesammenstillinger (ikke vist).
For å hjelpe til å tilveiebringe styring, brukes differensial bremsing mellom jordgripeanordningen på hver side av fartøyet.
Også vist på figuren er et eksempel på en reduksjonsgirsammenstilling 83, som nevnt i forbindelse med de tidligere figurer og en drivaksel 115 som overfører moment fra en motor.
2.0 Andre eksempel - jetbåt
2.1 Nesedrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor under avsnitt 1.1, 2.2 Styring - likt det som beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.2,
2.3 Akterdrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.3, med den unntagelse at kortere ben kan brukes siden det ikke kreves noen utvendig propellbeskyttelse under bruk på land,
2.4 Oppbevaring av ben og hjul - vesentlig innenfor eksisterende linje av fartøyet som med det oppblåsbare fartøy beskrevet i eksempel 1 ovenfor, med den unntagelse av dekslene 5og 6 passer til konturene av det faste skroget,
2.5 Drivkraft - lik det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.5. Det er å foretrekke i dette tilfellet å bruke den eksisterende båtmotor 85 med tilpasninger for kjøling og lyddempning,
2.6 Drev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.6,
2.7 Bremsing - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.7.
3.0 Tredje eksempel - Fartøy med stivt skrog drevet av utenbordsmotor 3.1 Nesedrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.1,
3.2 Styring - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.2,
3.3 Akterdrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.3,
3.4 Oppbevaring av ben og hjul - likt det som er beskrevet i eksempel 2 ovenfor, avsnitt 2.4,
3.5 Drivkraft - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.5,
3.6 Drev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.6,
3.7 Bremsing - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.7,
4.0 Fjerde eksempel - fartøy drevet av en modifisert utenbordsmotor
4.1 Nesedrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.1,
4.2 Styring - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.2,
4.3 Akterdrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.3,
4.4 Oppbevaring av ben og hjul - likt det som er beskrevet i eksempel 1 eller 2 ovenfor, avsnitt 1.2 og 2.1, avhengig av om fartøyet har et oppblåsbart eller fast skrog,
4.5 Drivkraft - en modifisert utgave av utenbordsmotoren som leverer et kraftuttak i form av enten en drivaksel, en hydraulisk pumpe høykapasitetselektrisk generator,
4.6 Drev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.6, med unntagelse av alternativet med en fleksibel drivaksel fra motoren som gir et moment til drevet,
4.7 Bremsing - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.7.
5.0 Femte eksempel - Fartøy drevet av innenbordsmotor
Dette eksempel angår båter drevet av en innenbords motor, typisk drevet av en propell via en lang aksel eller via en drivenhet i baugen.
5.1 Nesedrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.1,
5.2 Styring - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.2,
5.3 Akterdrev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.3,
5.4 Oppbevaring av ben og hjul - likt det som er beskrevet i eksempel 2 ovenfor, avsnitt 2.4,
5.5 Drivkraft - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 2.5,
5.6 Drev - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.6,
5.7 Bremsing - likt det som er beskrevet i eksempel 1 ovenfor, avsnitt 1.7.
Endelig vil det fremgå at forskjellige andre endringer eller modifikasjoner kan utføres av det foregående uten at oppfinnelsens omfang fravikes.
Den foretrukne utførelse som omfatter et oppblåsbart fartøy tilveiebringer et amfibiekjøretøy hvis utseende og funksjon opprettholdes og hvor det er lite tap av "oppholdsplass" i kjøretøyet og hvor likevel fordelene med amfibieegenskaper oppnås.
Den foretrukne utførelse produserer et amfibiekjøretøy med en bred anvendelse på land ved at den er selvdrevet, styrbar og har dekk som egner på forskjellig terreng i strandlinjen og som likevel ikke blir vesentlig svekket i sin utførelse som en båt.
Siden benene sparer banen under forlengelse og tilbaketrekning skjer vesentlig utenfor fartøyet, vil det være minimale forstyrrelser av fartøyets hydrodynamiske egenskaper. Eliminering av klaffer og dører og mange andre mekanismer som utsettes for vann og vannstrøm medfører at fartøyet ikke vil ha større problemer med fastsettelse av tang eller sand eller annet rusk.
Den enkle kopling av det styrbare hjul til styremekanismen via en tettet gripeanordning reduserer ytterligere mengden av mekanismer som utsettes for vann. Likeledes hjelper virkning fra den innvendige aktuator som er rommet i skroget, til å trekke tilbake og strekke ut nesebenet for å holde vedlikeholdskostnadene nede.
Selv om amfibiekjøretøyet har blitt beskrevet med ballongdekk, kan også andre fleksible dekk brukes og benene forsynes med støtdempende anordninger.
Likeledes kan kontinuerlige skinner brukes istedenfor hjul som en variasjon.
Styringen har blitt beskrevet ved hjelp av svingende hjul, men alternativt kan det brukes differensialbremsning med et fritt svingende fronthjul.

Claims (11)

1. Selvdrevet og styrbart amfibiekjøretøy (2) omfattende: minst et skrog (8), en baug, en akterende og minst tre bensammenstillinger (14, 15, 19) hvor hver av bensammenstillingene har minst en i det vesentlige stiv langstrakt del (9), minst en hydraulisk, elektrisk eller pneumatisk drevet aktuator (26, 43, 64, 70), og minst en jordgripende anordning (16), hvor den langstrakte del (9) av hver av bensammenstillingene er svingbart koplet ved eller nærliggende en første ende til det minst ene skrog, og har minst en jordgripende anordning (16) koplet dertil ved eller nærliggende den andre ende, og aktuatoren (26) på hver av bensammenstillingene (14, 15 eller 19) er koplet til dens tilknyttede langstrakte del (9), og hver aktuator (26) er også koplet til det minst ene skrog (8), hvor minst to av bensammenstillingene (14, 15 eller 19) og deres respektive aktuator (26) er koplet til akterenden og er anordnet og tilpasset til å bære deres respektive jordgripende anordning (16) i en tilbaketrukket posisjon til akterenden av kjøretøyet (2) på utsiden av skroget, og i det vesentlige ovenfor en vannlinje (12) på kjøretøyet (2), og de minst to aktermonterte bensammenstillinger er i stand til å bevege deres respektive jordgripende anordninger til en utstrakt posisjon hvor den jordgripende anordning (16) bærer kjøretøyet (2) på land, hvor bevegelse av den jordgripende anordning (16) fra den tilbaketrukkede til den utstrakte posisjon er gjennom en bue (11), og hvor en bensammenstilling (14, 15, 19, 60 eller 67) og dens tilknyttede aktuator (26) er koplet til baugen og er utformet slik at bensammenstillingen (14, 15, 19, 60 eller 67) bærer dens respektive jordgripende anordning i en tilbaketrukket posisjon til baugen av kjøretøyet på utsiden av skroget (8), og den baugmonterte bensammenstilling er anordnet og tilpasset slik at dens jordgripende anordning (16) beveger seg ned og bakover i en retning overveiende mot akterenden fra den tilbaketrukkede posisjon til en utstrakt posisjon, i en bue (11), karakterisert vedat minst et parti av den jordgripende anordning (16) er beliggende ovenfor vannlinjen (12) på kjøretøyet og nedenfor en topp av baugen på kjøretøyet, den baugmonterte jordgripende anordning (16) svinger rundt et punkt (10) utenfor skroget, fra en utstrakt til en tilbaketrukket posisjon, til et oppbevaringssted i skroget, der den baugmonterte jordgripende anordningen delvis rager ut av skrogets kontur, slik at den virker som en buffer eller fender når kjøretøyet (2) brukes på vann.
2. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat kjøretøyet (2) videre omfatter en motor som er en av en påhengsmotor, jetdrevet og akterdrevet enhet, og en jordgripende anordning (16) av de aktermonterte bensammenstillinger, når de er i de tilbaketrukkede posisjoner, virker som buffere eller fendere for å beskytte motoren når kjøretøyet (2) drives på vann.
3. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat aktuatorene (26) for hver av bensammenstillingene er tilpasset til å løfte skroget fra bakken når de jordgripende anordninger (16) beveges fra den tilbaketrukkede posisjon til den utstrakte posisjon når kjøretøyet er på bakken.
4. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat minst to av bensammenstillingene hver videre omfatter en drivmotor (80, 85, 108, 106) som er tilpasset for å drive kjøretøyet (2) på land.
5. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat den jordgripende anordning (16) av den baugmonterte bensammenstilling er styrbar, og bensammenstillingen omfatter videre en styreaktuator (50) som er tilpasset til å styre den styrbare jordgripende anordning.
6. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat aktuatoren (26, 43, 70, 64) på hver av bensammenstillingene er en lineær aktuator.
7. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat kjøretøyet omfatter et fremdriftssystem med vannjet.
8. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat kjøretøyet er drevet av en motor som er tilpasset til å tilveiebringe kraft for å drive kjøretøyet både til vanns og til lands.
9. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat skroget (8) omfatter pongtonger langs hver side av skroget som strekker seg fra akterenden til baugen, og hvor den baugmonterte bensammenstilling er minst delvis beliggende mellom linjene av fremre ender av pongtongene når den baugmonterte bensammenstilling er i den tilbaketrukkede posisjon.
10. Kjøretøy ifølge krav 1,karakterisert vedat minst en av de jordgripende anordninger (16) er et hjul.
11. Kjøretøy ifølge krav 10,karakterisert vedat hjulet er et ballongdekk.
NO20043069A 2001-12-17 2004-07-16 Amfibiekjoretoy NO333119B1 (no)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NZ51615401 2001-12-17
NZ51860302 2002-04-29
NZ52015402 2002-07-12
NZ52029702 2002-07-19
NZ52033402 2002-07-23
PCT/NZ2002/000277 WO2003051712A1 (en) 2001-12-17 2002-12-17 Amphibious vehicle

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20043069L NO20043069L (no) 2004-09-16
NO333119B1 true NO333119B1 (no) 2013-03-04

Family

ID=27532660

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20043069A NO333119B1 (no) 2001-12-17 2004-07-16 Amfibiekjoretoy

Country Status (7)

Country Link
US (2) US7004801B2 (no)
EP (1) EP1458611B1 (no)
AU (1) AU2002359096B2 (no)
CA (1) CA2471585C (no)
NO (1) NO333119B1 (no)
WO (1) WO2003051712A1 (no)
ZA (1) ZA200404955B (no)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2400822B (en) * 2003-04-25 2005-06-08 Gibbs Tech Ltd Amphibious vehicle steering
US7211983B2 (en) * 2005-02-24 2007-05-01 Heuliez Amphibious off-road vehicle
GB2438844A (en) * 2006-06-06 2007-12-12 Gibbs Tech Ltd Amphibious vehicle with retractable tracked drives
GB2441518A (en) 2006-08-24 2008-03-12 Gibbs Tech Ltd An amphibian vehicle having two front wheels and a single rear wheel
GB2442215B (en) * 2006-09-29 2009-02-18 Gibbs Tech Ltd Amphibious vehicle having at least one retractable wheel
NL1033980C2 (nl) 2007-06-13 2008-12-16 Ellery John Rijkaart Draaggestel voor een rubberboot en werkwijze voor het losneembaar bevestigen van een rubberboot aan zo een draaggestel.
GB2452087A (en) * 2007-08-24 2009-02-25 Gibbs Tech Ltd Amphibious vehicle with retractable suspension assembly
US8662020B1 (en) 2007-09-12 2014-03-04 Peter Vincent Tecco Animal carrier
KR100938037B1 (ko) 2007-09-21 2010-01-21 윤수열 보트용 바퀴조립체
US7950973B2 (en) * 2007-12-18 2011-05-31 Hewitt Stanley C Amphibious vehicle
US20090156069A1 (en) * 2007-12-18 2009-06-18 Hewitt Stanley C Amphibious vehicle
GB2478395B (en) * 2008-06-20 2011-12-14 Gibbs Tech Ltd A two wheeled planing amphibian with retractable wheels
FR2937903A1 (fr) * 2008-11-03 2010-05-07 Klein Denis Sommeria Engin leger a carenage souple
WO2010085159A1 (en) * 2009-01-22 2010-07-29 Thomas Felix Ashton A vehicle
US8459625B1 (en) * 2009-03-31 2013-06-11 Honda Motor Co., Ltd. Device for securing vehicle body to conveyor carrier
ES2375997B1 (es) * 2009-04-17 2012-10-09 Manuel Jose Macias Diaz Mecanismo para el varado de embarcaciones sin remolque.
FR2947805B1 (fr) * 2009-07-08 2014-11-21 Bruno Arin Systeme porte-bateau demontable pour la mise a l'eau et la remontee de bateaux, bateau equipe d'un tel systeme porte-bateau et installation portuaire de stationnement de bateaux en cale seche
FR2953461A3 (fr) * 2009-12-03 2011-06-10 Thierry Laisney Bateau amphibie
US9370979B2 (en) * 2011-10-28 2016-06-21 Ross Anthony Stevens Amphibious vehicle
US9143018B2 (en) 2013-03-08 2015-09-22 Kohler Co. Power generation system with controlled enclosure openings
US9352626B1 (en) 2013-03-23 2016-05-31 Bryan N. Bruening Multi-purpose boat
US10118138B2 (en) * 2014-06-20 2018-11-06 James Timothy Tews Floating manure agitator with multidirectional agitator nozzles
NZ631006A (en) * 2014-09-12 2015-07-31 Sarpi Ltd Improvements to amphibious vehicles, their methods of manufacture, and use
US20180334000A1 (en) * 2016-01-22 2018-11-22 Adriatic Machine And Tool Ltd. Amphibious boats
CN105818926A (zh) * 2016-03-08 2016-08-03 中国海洋大学 一种极地两栖科学考察船
WO2017214667A1 (en) * 2016-06-13 2017-12-21 Croctrax Amphibious Technologies Pty Ltd Boat with retractable wheels
WO2017222583A1 (en) * 2016-06-21 2017-12-28 Brian Provost Outboard-motor closed-loop cooler system
CN106394816B (zh) * 2016-08-31 2019-01-25 金奖 一种便携水面垃圾清理船
CN106627891A (zh) * 2016-10-18 2017-05-10 杨文军 一种两栖泥涂舟
AU201714671S (en) * 2017-02-16 2017-08-29 Sealegs International Ltd Amphibious Vehicle
FR3065198B1 (fr) * 2017-04-12 2021-05-21 Wettoncraft Vehicule amphibie pourvu d'un train de roulage carene
US11872572B2 (en) * 2017-09-20 2024-01-16 Wet Mobile water delivery device
CN107856486B (zh) * 2017-10-17 2020-07-17 青岛中邦防务智能装备有限公司 一种变体式两栖无人船及其控制方法
CN109318669A (zh) * 2018-10-22 2019-02-12 李新 一种新型水陆两用沙滩车
CN110901316B (zh) * 2019-11-29 2022-11-18 哈尔滨工程大学 一种拍动推进式推进器和推进系统及水陆两栖车
US11865885B2 (en) 2020-06-18 2024-01-09 Bazooka-Farmstar, LLC Amphibious vehicle
SE2130134A1 (sv) * 2021-05-19 2022-11-20 Craftcart Company Ab Amfibiemoped
US11919345B2 (en) 2022-05-23 2024-03-05 J. David March Amphibious vehicle
CN117416507B (zh) * 2023-12-18 2024-02-20 中国空气动力研究与发展中心空天技术研究所 入水降载装置及仿生跨介质飞行器

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3158881A (en) * 1962-04-17 1964-12-01 Outboard Marine Corp Front trailer wheel arrangement
US3689950A (en) * 1970-03-31 1972-09-12 Jerzy George Jalowiecki Combination boat trailer
US3755838A (en) * 1971-04-30 1973-09-04 L Dunagan Integrated boat-trailer-camper apparatus
US3755835A (en) * 1971-08-13 1973-09-04 H Boersig Wheeled boat
IT1013831B (it) * 1974-06-03 1977-03-30 Bozzano S Natante motorizzato con disposi tivo autonomo per la messa in acqua e per il ritorno in secca
FR2351856A1 (fr) * 1976-05-21 1977-12-16 Falmarine Ind Plastic Dispositif de mise a l'eau pour canot pneumatique
DE2822182A1 (de) 1978-05-20 1979-11-22 Lvu Gmbh Fahrzeuganhaenger als integrierter bestandteil eines schlauchbootes
US4300252A (en) * 1978-12-18 1981-11-17 Recreation Industries Company Wheel support for bow end of a boat
AU544342B2 (en) * 1980-07-24 1985-05-23 Charles Albert Morris Gischus A trailable boat
FR2563180A1 (fr) 1984-04-24 1985-10-25 Nickles Jean Bateau amphibie a dispositifs retractiles et incorpores
GB2170759B (en) 1985-02-13 1988-06-29 Alan William Taylor Boat
GB8810479D0 (en) * 1988-05-04 1988-06-08 Royle D A C Amphibious craft
WO1991009769A1 (en) * 1989-12-22 1991-07-11 Propartners Research And Development Pty. Ltd. Water craft
FR2677901B1 (fr) 1991-06-21 1994-04-08 Institut Fs Recherc Expl Mer Dispositif d'epandage pour plan d'eau.
CA2185414C (en) * 1995-09-28 2007-11-13 Robert D. Schad Amphibious craft
US5632221A (en) * 1996-04-08 1997-05-27 Trenne; Myron Amphibious vehicle having retractable ground wheels
FR2776964B1 (fr) 1998-04-02 2000-06-30 Patrice Vasseur Vehicule a usage mixte terrestre et sous-marin
CA2273069C (en) 1998-05-27 2004-03-02 Robert Wade Matheson Retractable suspension for a boat
US5975003A (en) * 1998-12-04 1999-11-02 Manson; Dale Small watercraft bow portage accessory

Also Published As

Publication number Publication date
AU2002359096A1 (en) 2003-06-30
US7314395B2 (en) 2008-01-01
US20050020149A1 (en) 2005-01-27
EP1458611A4 (en) 2008-07-02
US20060105644A1 (en) 2006-05-18
NO20043069L (no) 2004-09-16
ZA200404955B (en) 2005-06-29
US7004801B2 (en) 2006-02-28
CA2471585A1 (en) 2003-06-26
EP1458611A1 (en) 2004-09-22
AU2002359096B2 (en) 2006-05-25
EP1458611B1 (en) 2012-06-06
CA2471585C (en) 2011-03-15
WO2003051712A1 (en) 2003-06-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO333119B1 (no) Amfibiekjoretoy
RU2555051C2 (ru) Амфибия
RU2520665C2 (ru) Амфибия
US8002596B2 (en) High water-speed tracked amphibian
KR101923495B1 (ko) 수륙양용 보트
US3755835A (en) Wheeled boat
US8091501B2 (en) Amphibious boats, canoes and kayaks
US8277267B1 (en) Amphibious paddle track propulsion system
WO2002045978A1 (en) Amphibious catamaran
CN102099208A (zh) 水陆两用车辆
US6666735B2 (en) Jet drive assist for off-road vehicle with flotation
KR20160137492A (ko) 수륙양용 보트
CA2653882A1 (en) Amphibious boats, canoes and kayaks
AU2020207781A1 (en) Improvements in, or related to, amphibious vessels
RU2183576C1 (ru) Катер буксирно-моторный
WO2005084969A2 (en) Amphibious vehicle
NZ542813A (en) Amphibious vehicle
US20220105762A1 (en) Self Trailered Boat
GB2066744A (en) Boats Adapted to Run on Land
BR102018001624A2 (pt) embarcaçao aquática propelida por mecanismo propulsor tracionado por veículo terrestre embarcado
WO2017098423A1 (en) A lightweight towable boat
BR102013018001B1 (pt) carro anfíbio multitração e multiversões

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees