NO332987B1 - Delvist oppdelbart prosjektil med en dobbeltkjerne - Google Patents

Delvist oppdelbart prosjektil med en dobbeltkjerne

Info

Publication number
NO332987B1
NO332987B1 NO20060639A NO20060639A NO332987B1 NO 332987 B1 NO332987 B1 NO 332987B1 NO 20060639 A NO20060639 A NO 20060639A NO 20060639 A NO20060639 A NO 20060639A NO 332987 B1 NO332987 B1 NO 332987B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
projectile
core
area
divisible
partially
Prior art date
Application number
NO20060639A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20060639L (no
Inventor
Erich Muskat
Heinz Riess
Original Assignee
Ruag Ammotec Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE102004035371A external-priority patent/DE102004035371A1/de
Application filed by Ruag Ammotec Gmbh filed Critical Ruag Ammotec Gmbh
Publication of NO20060639L publication Critical patent/NO20060639L/no
Publication of NO332987B1 publication Critical patent/NO332987B1/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/02Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect
    • F42B12/34Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect expanding before or on impact, i.e. of dumdum or mushroom type
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/02Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect
    • F42B12/36Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect for dispensing materials; for producing chemical or physical reaction; for signalling ; for transmitting information
    • F42B12/56Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect for dispensing materials; for producing chemical or physical reaction; for signalling ; for transmitting information for dispensing discrete solid bodies
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/72Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the material
    • F42B12/74Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the material of the core or solid body

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)

Abstract

Oppdelingen av et prosjektil i et mål, særlig oppdelingen av et jaktprosjektil i vilt etter inntrengingen i dette, er bestemmende for prosjektilets energilevering og dermed for virkningen til skuddet. Ved prosjektiler med dobbeltkjerner blir oppdelingen og særlig deformeringen av kjernene i stor grad påvirket av egenskapene til de materialer som anvendes i kjernen. For bedre styring av oppdelingen foreslås det ifølge oppfinnelsen at i et delvist oppdelbart prosjektil med to kjerner, av hvilke den ene kjerne er massiv og av et prosjektilegnet materiale, er den andre kjernen (4; 22) oppdelt i to områder (4a, 4b; 22a, 22b), idet det ene området (4a; 22a) består av kuler eller av granulat (5; 23) av metalliske materialer mens det andre området (4b; 22b) består av et metallisk eller keramisk pulver, og at kulene eller granulatet (5; 23) så vel som pulveret, er sammenpresset på en lunkerfri måte.

Description

Oppfinnelsen vedrører et delvist oppdelbart prosjektil som angitt i innledningen til patentkrav 1.
Oppdelingen av et prosjektil i målet, særlig oppdelingen av et jaktprosjektil i vilt etter inntrengingen i dette, bestemmer prosjektilets energilevering og dermed skuddets virkning. For mindre vilt kreves det eksempelvis en annen oppdeling enn for større vilt. Fra DE 10239910 Al er det kjent et oppdelbart jaktprosjektil som mantelprosjektil. Det kan dreie seg både om et delmantel- så vel som et helmantelprosjektil, hvor prosjektilkjernen består av kuler eller granulat av et metallisk materiale og sammenpresset uten lunkerdannelser. Som materiale for kulene eller granulatet kan det benyttes alle materialer som kan presses til en lunkerfri kjerne, blant annet også bly eller blyholdige legeringer. Av miljøhensyn, for unngåelse av en kontaminering av marken og viltkjøttet, blir det fordelaktig anvendt blyfrie materialer.
Den av prosjektilmantelen holdte, sammenpressede prosjektilkjerne av kuler eller granulat vil dele seg opp sammen med prosjektilmantelen ved anslag i målet. Diameteren til kulene eller kornstørrelsen til granulatet er bestemmende for energi-leveringen så vel som de beregnede bruddsteder i prosjektilkjernen og dermed størrelsen av de enkeltdeler som oppstår ved oppdelingen. Større kuler eller granulatpartikler vil trenge dypere inn i målet og vil i vevet tilveiebringe en dypere inntrengende forstyrrelseskanal enn mindre kuler eller granulatpartikler i et antall som gir en sammenlignbar masse. Pressingen av kjernematerialet medfører at det dannes skarpe kanter på de sammenpressede kuler eller granulatpartikler, hvilket øker splintvirkningen.
Fra WO 01/20244 Al og WO 01/20245 Al er det kjent deformasjonsprosjektiler som består av to massive kjerner, idet en kjerne er den såkalte penetrator, anordnet i hekken eller i prosjektilspissen, hvilken penetrator i stor grad bestemmer prosjektilens oppdeling og deformering. Ved disse prosjektiler skjer det et lite massetap av kjernene og det vil foreligge en definert reststørrelse av prosjektilet.
Fra WO 97/20185 er det kjent et prosjektil for små kalibre og med to kjerner, idet kjernen i prosjektilspissen består av et hardt metall så som jern, wolfram, molybden eller legeringer derav, og den bak anordnede kjerne derimot består av et mykt materiale. Den andre kjernen kan eksempelvis bestå av et presset eller sintret, metallisk eller ikke-metallisk pulver.
I US-patent 4,939,996 beskrives et prosjektil av sintret keramikk.
I det tyske Offenlegunsschrift DE 10239910 Al beskrives et oppdelbart jaktprosjektil som mantelprosjektil, hvis kjerne består av kuler eller av granulat av et metallisk materiale, idet kulene eller granulatet er sammenpresset på en lunkerfri måte og slik at det dannes beregnede bruddsteder i kjernen.
I PCT-dokumentet WO00/73728 A2 beskrives et prosjektil som i prosjektilspissen har en hardmetallkjerne som penetrator, og hvor den andre kjernen består av en kaldpresset blanding av hardmetallpulver, eksempelvis wolfram, og lettmetallpulver, eksempelvis tinn, idet blandingen tilsettes et bindemiddel.
I den europeiske patentsøknad EP 0997700 Al beskrives en fremgangsmåte for fremstilling av et mantelprosjektil med bare en liten andel skadelige stoffer, og et med fremgangsmåten fremstilt prosjektil. Prosjektilet har en kjerne bestående av en blanding av wolframpulver og et smøre- og glidemiddel, eksempelvis kalsiumstearat. Kjernen lukkes i enden av prosjektilet med en utlignings- og tetningsmasse, eksempelvis tinn.
Hensikten med oppfinnelsen er å oppnå en ytterligere bedring av oppdelings-egenskapene til et på denne måten oppbygget prosjektil.
Hensikten med oppfinnelsen oppnås ved at prosjektilet har en massiv kjerne, det vil si en kjerne av massivt materiale, i hekken eller i prosjektilspissen, og en andre kjerne som ligger foran eller bak den massive kjerne, ikke er massiv og oppdelt i ett, to eller flere områder.
Består den første kjernen av på lunkerfri måte sammenpressede kuler eller granulat, så kan det andre området av det på lunkerfri måte sammenpressede pulver, sett i skuddretningen, ligge før eller etter den del som består4 av lunkerfritt sammenpressede kuler eller granulat. De to områder kan presses samtidig eller hver for seg. Kulene eller granulatpartiklene så vel som pulveret kan være av ulike materialer, som også kan adskille seg fra materialet i den massive kjerne, idet man dog må ta hensyn til at kjernen utformes slik at man far en optimal tyngdepunktstilling for tilfredsstillelse av de ballistiske krav.
Størrelsen til kulene eller granulatet ligger, avhengig av kaliberet, mellom 1 mm og 12 mm, fortrinnsvis mellom 3 mm og 6 mm. Kulene med den største diameter benyttes eksempelvis for kaliber .50. Som materialet for kulene og granulatet egner seg alle metalliske materialer som kan sammenpresses på en lunkerfri måte og egner seg som prosjektilmaterialer. I kjerneområdet av kuler eller granulat kan også kuler eller granulatpartikler med ulike størrelser sammenpresses. Størrelsene kan være slik innbyrdes avstemt at de små kulene eller granulatpartiklene fyller ut lommene mellom de store kulene eller partiklene.
Pulverets kornstørrelse vil rette seg etter den ønskede energilevering og dybdevirkning for de enkelte pulverpartikler i målet. Store pulverpartikler vil ha stor dybdevirkning. Små pulverpartikler derimot vil bare ha en liten dybdevirkning, særlig i vilt. Pulverets kornstørrelse ligger mellom 50 um og 1 mm. Pressetrykket er avhengig av kornstørrelsen og ligger fortrinnsvis mellom 1,5 og 4 tonn. Sintermaterialer og bindemidler vil likeledes være fordelaktig, idet bindemiddel kan benyttes som fyllmateriale mellom de sammenpressede materialer når det dreier seg om materialer som er vanskelig å sammenpresse.
Kulene eller granulatpartiklene kan før pressingen belegges med en skillesubstans, for derved å sikre en bedre oppdeling i målet. Som skillemiddel egner seg eksempelvis grafitt eller polytetrafluoretylen (teflon).
Prosjektilkjernene av kuler eller granulat kan presses i prosjektilmantelen eller fremstilles på forhånd, det vil si at den med prosjektilformen på lunkerfri måte sammenpressede kjerne legges inn i prosjektilmantelen.
Prosjektilkjernene kan være anordnet og sammenpresset hver for seg, i ønsket rekkefølge. Derved oppnås en oppbygging av kjernen med klart skille mellom de ulike sammenpressede kjerneområder.
Den massive kjernen kan bestå av sammenpressede kuler eller granulat, idet det må sørges for en meget kraftig og lunkerfri sammenpressing. En massiv kjerne av høyfortettede sintermaterialer er likeledes mulig.
Prosjektilet med en kompakt kjerne og en sammenpresset kjerne kan også bestå av bare ett oppdelt materiale, i kuleform, granualtform eller som pulver.
Dersom man ønsker en oppdeling av prosjektilet allerede ved anslaget eller i en liten inntrengingsdybde henholdsvis ved lavere prosjektilhastigheter, så er det fordelaktig å ha beregnede bruddsteder i mantelen. Slike beregnede bruddsteder forløper i aksial retning og ligger på innsiden av mantelen, fortrinnsvist i det ogivale området. Oppdelingen av prosjektilet kan påvirkes med antallet av og stillingen til de beregnede bruddsteder i mantelen. Jo nærmere de beregnede bruddsteder ligger i forhold til prosjektilets spiss, desto lettere vil mantelen dele seg opp i splinter. Ytterligere beregnede bruddsteder kan være på ytteromkretsen radielt forløpende kjerveinnsnitt, så som eksempelvis en skarpkant på jaktprosjektiler. En avrivingskant, eksempelvis en skarpkant, ved overgangen til den massive kjerne, vil gi en avriving av mantelen. Holderiller derimot vil gi en fastholding av prosjektilmantelen på prosjektilkjernen.
Som materiale for mantelen egner seg særlig kobber, dets legeringer, plettert stål, mykjern og sink-tinn-legeringer.
Den nevnte oppbygging av prosjektilkjernen egner seg for alle prosjektiltyper som skal være delvist oppdelbare. De beskrevne utførelsesmuligheter for kjernen i et prosjektil gjør det mulig å fremstille prosjektiler som er avstemt etter det aktuelle anvendelses-formål og som ved enhver anslagshastighet, som følge av den avstemte oppdeling, vil gi en optimal virkning.
Oppfinnelsen skal nå forklares nærmere under henvisning til tegningen som viser utførelseseksempler og hvor skjematisk
figur 1 viser et delmantelprosjektil som delvist oppdelbart prosjektil i halvsnitt, med massiv hekkjerne og med en spiss kjerne som er oppdelt i to delområder, idet spissområdet består av kuler eller granulat og det etterfølgende området består av pulver. Begge områder er sammenpresset på en lunkerfri måte,
figur 2 viser et halvsnitt av et delmantelprosjektil som delvist oppdelbart prosjektil, med massiv hekkjerne og med en spisskjerne som er delt opp i to delområder, idet spissområdet består av pulver og det etterfølgende området består av kuler eller granulat. Disse to delområdene er begge sammenpresset på en lunkerfri måte,
figur 3 viser et delmantelprosjektil som delvist oppdelbart prosjektil, med en kjerneanordning som i fig. 1. Halvsnittet viser at mantelen og hekkjemen er utformet i ett,
figur 4 viser et halvsnitt gjennom et delmantelprosjektil som delvist oppdelbart prosjektil, med massiv spisskjerne og med en hekkjerne oppdelt i to delområder, idet hekkområdet består av kuler eller granulat og det foranliggende området består av pulver. Begge disse delområder er sammenpresset på en lunkerfri måte,
figur 5 viser et halvsnitt gjennom et delmantelprosjektil som delvist oppdelbart prosjektil, med massiv spisskjerne og med en hekkjerne som er delt opp i to delområder, idet hekkområdet består av pulver og det foranliggende området består av kuler eller granulat. Begge delområdene er sammenpresset på en lunkerfri måte, og
figur 6 viser et halvsnitt av et delmantelprosjektil med en kjerneanordning som i fig. 5, hvor mantelen i tillegg har en skarpkant og to holderiller.
Figur 1 viser et delmantelprosjektil 1. I den ennå ikke deformerte, åpne prosjektilmantel 1 legges en massiv kjerne 3 av et for en prosjektilkjerne egnet materiale inn. Deretter er kjernematerialet til den andre kjernen, spisskjernen 4, lagt inn. Spisskjernen har to områder 4a og 4b. Det nærmest prosjektilspissen 8 liggende området av spisskjernen 4, området 4a, består av kuler eller granulat som er sammenpresset på en lunkerfri måte. Det etterfølgende området 4b består av lunkerfritt sammenpresset pulver. De to områdene 4a og 4b er forpresset og deretter lagt inn i prosjektilmantelen 2. De kan imidlertid også sammenpresses direkte i mantelen.
Deretter blir prosjektilmantelen 2 trukket til den viste prosjektilform. Prosjektilmantelen 2 er ikke lukket i prosjektilspissen 6. Prosjektilkjernen 3 rager ut gjennom åpningen 7 i mantelen 2 og danner den egentlige prosjektilspiss 8. I det ogivale området 9 er det på innsiden av mantelen 2 anordnet beregnede bruddsteder i form av i mantelen 2 pressede riller 11 som forløper i prosjektilets 1 akseretning 10. I prosjektilets 1 hekk 12 er det for stabilisering av prosjektilbevegelsen og dermed for øking av presisjonen, anordnet en kalott 13.
Utførelseseksempelet i fig. 2 har også en i to områder oppdelt spisskjerne 4. Forskjellen fra det foregående utførelseseksempel er at man her har byttet om anordningen av området 4a, med de på lunkerfri måte sammenpressede kuler eller granulat, og området 4b av på lunkerfri måte sammenpresset pulver. Området 4b danner således prosjetkilspissen 8.
Virkemåten til de beskrevne prosjektiler er at den kompakte kjernen i den ønskede rest, kulene eller granulatet muliggjør en stor dybdevirkning i viltet og pulveret gir en stor sjokkvirkning.
Størrelsesforholdet mellom de enkelte sammenpressede kjernedeler avstemmes med hensyn til prosjektilvekten, kaliberet og den ønskede virkning i viltet.
Eksempler:
a) Det er ønsket en stor dybdevirkning. Fordelaktig er:
- kompakt kjerne for utskuddet
- stor kule- eller granulatandel
- liten pulverandel
b) Det ønskes en dybdevirkning for storvilt. Fordelaktig er:
- stor kompakt kjerne for utskuddet
- stor andel av kuler eller granulat
- liten andel av pulver
c) Det ønskes en høy sjokkvirkning. Fordelaktig er:
- kompakt kjerne for utskuddet
stor andel av pulver
- liten andel av kuler eller granulat
Etter treff i målet vil prosjektilmantelen åpne seg. Den sammenpressede kjerne deles opp i sine enkeltdeler og avgir derved den ønskede energi til viltet. Som følge av den sammenpressede kjerne vil hvert prosjektil ha samme energilevering til viltet. Oppdelingen av denne prosjektiltypen er uavhengig av anslagshastigheten, fordi den sammenpressede kjernen deler seg ikke bare ved høye, men også ved lave anslags-hastigheter. For kjerner av sintermateriale eller med bindemidler i den sammenpressede kjerne, kan oppdelingen av kjernen styres ved hjelp av sintertetteheten henholdsvis bindemiddelandelen.
Kjernenes størrelsesforhold retter seg etter den ønskede sjokkvirkning og dybdevirkning i viltet. Består 50 % av kjernen av sammenpresset pulver, så oppnås det en høy sjokkvirkning med dybdevirkning, avhengig av pulverpartikkelstørrelsen. Består 20 % av kjernen av sammenpresset pulver, så oppnås en liten sjokkvirkning med dybdevirkning. Ødeleggelsen av viltkjøttet skjer i avhengighet av pulverpartikkelstørrelsen.
Utførelseseksempelet i fig. 9 kan sammenlignes med det i fig. 1. Forskjellen består i at hekkjernen 14 og mantelen 15 er utformet som en enhetlig del. Mantelen 15 er tilformet av materialet i hekkjernen 14 ved hjelp av dyptrekking og omslutter spisskjernen 4 med de to områder 4a og 4b, idet det sistnevnte området danner selve prosjektilspissen 8. Virkemåten er som i utførelseseksemplene i fig. 1 og 2.
Utførelseseksempelet i fig. 4 adskiller seg fra de foregående utførelseseksempler i utgangspunktet ved at spisskjernen er den massive kjerne. Prosjektilet 20 er likeledes et delmantelprosjektil. I den i utgangspunktet ennå ikke deformerte, åpne prosjektilmantel 21 blir først kjernematerialet for hekkjernen 22 ifylt. Hekkjernen er delt i to områder. Det nærmest hekken 30 liggende området 22a består av kuler eller granulat, presset sammen på en lunkerfri måte. Området 22b består av lunkerfritt sammenpresset pulver. De to områdene 22a og 22b er forpresset til ønsket form og kan da settes inn i prosjektilmantelen 21. Deretter blir den massive kjernen, bestående av et for prosjektilkjernen egnet materiale, innsatt som spisskjerne, og prosjektilmantelen 21 blir trukket til den viste prosjektilform. Prosjektilmantelen 21 er ikke lukket i prosjektilspissen 25. Prosjektilkjernen 24 går ut gjennom åpningen 26 i mantelen 21 og danner den egentlige prosjektilspiss 27. I det ogivale området 28 går de på innsiden av mantelen 21 beregnede bruddsteder i form av i mantelen 21 pressede riller 30 i prosjektilets 20 akseretning 29. I prosjektilets 20 hekk 31 er det for stabilisering av prosjektilbevegelsen og dermed for økning av presisjonen, anordnet en kalott 32.
Denne prosjektiltypen kan sammenlignes med en "penetrator". Virkemåten adskiller seg fra den i fig. 1, 2 og 3 ved at den sammenpressede kjerne med pulver, kuler eller granulat først kommer til virkning etter at prosjektilmantelen er ødelagt og har frigitt den sammenpressede kjerne.
Utførelseseksempelet i fig. 5 har likeledes en i to områder oppdelt hekkjerne 22. Forskjellen overfor det foregående utførelseseksempel er at man her har byttet om på anordningene av områdene 22a, bestående av på lunkerfri måte sammenpressede kuler eller granulat, og området 22b, som består av på lunkerfri måte sammenpresset pulver.
En avrivningskant gir en avrivning av materialet ved overgangen til den massive kjerne. Holderiller medfører en fastholding av prosjektilmantelen til prosjektilkjernen. Utførelseseksempelet i fig. 6 kan sammenlignes med det i fig. 4. Forskjellen er at prosjektilmantelen 21 har noen ytterligere trekk. I prosjektilets 20 sylindriske område er det en såkalt skarpkant 33, en innkjerving med skarp kant på mantelens 21 ytre omkrets. En slik skarpkant vil ved jaktprosjektilet gi et rent skudd i viltet og på den annen side danne et ytterligere beregnet bruddsted for oppdeling av mantelen 21. Videre er det på mantelens 21 omkrets anordnet to holderiller 34. Kjernen fikseres ved at mantelen deformeres. Dessuten medfører disse holderiller 34 en redusert friksjon i våpenløpet. Disse ekstra trekk i prosjektilmantelen er ikke begrenset til dette utførelseseksempel. Også utførelseseksemplene i fig. 1 til S kan forsynes med en skarpkant og/eller minst en holderille.

Claims (1)

1. Delvist oppdelbart prosjektil som mantelprosjektil med to kjerner, av hvilke den ene kjernen (3) er massiv og av et prosjektilegnet materiale, og den andre kjernen (4,22) innbefatter et pulverkarakterisert vedat den andre kjernen (4; 22) er oppdelt i to områder (4a, 4b; 22a, 22b), idet ett område (4a; 22a) består av kuler eller av granulat (5; 23) av metalliske materialer og det andre området (4b; 22b) består av et metallisk eller keramisk pulver, og at kulene eller granulatet (5;
23) så vel som pulveret er sammenpresset uten lunkerdannelser, og sett i skuddretningen det ene området (4a, 22a) av den andre kjernen (4, 22) ligger før eller etter det andre området (4b, 22b) av den andre kjernen (4,22).
2. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 1,karakterisertv e d at den massive prosjektilkjernen (3; 14) danner prosjektilets (1) hekk (12).
3. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 1,karakterisertv e d at den massive prosjektilkjernen (24) er anordnet i prosjektilets (20) spiss (25) og danner prosjektilspissen (27).
4. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 2,karakterisertved at i den i to området (4a, 4b) oppdelte prosjektilkjerne (4) danner området med kuler eller granulat (4a) prosjektilspissen (8) mens det andre området (4b) av pulver er anordnet etter det prosjektilspissdannende området (4a), sett i prosjektilets (1) flyveretning.
5. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 2,karakterisertved at i den i to områder (4a, 4b) oppdelte prosjektilkjerne (4) danner området (4b) av pulver prosjektilspissen (8) mens området av kuler eller granulat (4a) er anordnet etter det prosjektilspissdannende området (4b), sett i prosjektilets (1) flyveretning.
6. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 3,karakterisertved at i den i to områder (4a 4b) oppdelte prosjektilkjerne (4) danner området av kuler eller granulat (4a) hekken (12) mens det andre området (4b) av pulver er anordnet foran dette området (4a), sett i prosjektilets flyveretning.
7. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 3,karakterisertved at i den i to områder (4a; 4b) oppdelte prosjektilkjerne (4) danner området (4b) av pulver hekken (12) mens området av kuler og granulat (4a) er anordnet foran det hekkdannende området (4b), sett i prosjektilets flyveretning.
8. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 7,karakterisert vedat størrelsen til kulene eller granulatet (5; 23), avhengig av kaliberet, ligger mellom 1 mm og 12 mm, fortrinnsvis mellom 3 mm og 6 mm.
9. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 7,karakterisert vedat pulverets (4b) kornstørrelse ligger mellom 5 um og 1 mm.
10. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 9,karakterisert vedat pulveret er et keramisk pulver.
11. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 10,karakterisertved at pulveret er aluminiumoksid eller zirkonoksid eller siliciumnitrid.
12. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 11,karakterisert vedat det sammenpressede pulver er iblandet bindemidler eller lunkerfyllende materiale.
13. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 12,karakterisert vedat idet kjerneområdet (4a; 22a) i prosjektilkjernen (4;
22) som består av granulat eller av kuler (5; 23), er kuler eller granulatpartikler med ulike størrelser presset sammen.
14. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 13,karakterisertv e d at størrelsen til kulene eller granulatpartiklene (5; 23) er slik innbyrdes avstemt at de små kulene eller granulatpartiklene utfyller lommene mellom de store kulene eller granulatpartiklene.
15. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 14,karakterisert vedat områdene (4a; 22a) av granulat eller av kuler (5;
23) består av materialer som skiller seg fra materialet i den massive kjernen (3,14; 24).
16. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 15,karakterisert vedat områdene (4a, 4b; 22a, 22b) i den andre, ikke-massive kjerne (4; 22) består av ulike materialer.
17. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 16,karakterisert vedat kulene eller granulatpartiklene (5; 23) er belagt med en skillesubstans.
18. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 17,karakterisertved at skillesubstansen er grafitt eller polytetrafluoretylen.
19. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 18,karakterisert vedat prosjektilkjernene (3,4; 22,24) er prefabrikkerte og lagt inn i mantelen (2; 21).
20. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 19,karakterisert vedat prosjektilmantelen (2; 21) har beregnede bruddsteder (11; 30).
21. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge krav 20,karakterisertved at de beregnede bruddsteder (11; 30) forløper i tetning av prosjektilaksen (10;
29).
22. Delvist oppdelbart prosjekitl ifølge et av kravene 1 til 21,karakterisert vedat materialet i prosjekitlmantelen (2, IS; 21) er kobber, legeringer av kobber, plettert stål, mykjem eller sink-tinn-legeringer.
23. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 22,karakterisert vedat prosjektilet (1,20) har en kalott (13; 32) i sitt hekkområde(12;31).
24. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 23,karakterisertVed at prosjektilet (20) på sin ytre omkrets har en skarpkant (33).
25. Delvist oppdelbart prosjektil ifølge et av kravene 1 til 25,karakterisert vedat prosjektilet (20) på sin ytre omkrets har holderiller (34).
NO20060639A 2003-08-05 2006-02-09 Delvist oppdelbart prosjektil med en dobbeltkjerne NO332987B1 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE10335710 2003-08-05
DE102004035371A DE102004035371A1 (de) 2003-08-05 2004-07-21 Teilzerlegungsgeschoss mit Doppelkern
PCT/EP2004/008588 WO2005017443A1 (de) 2003-08-05 2004-07-30 Teilzerlegungsgeschoss mit doppelkern

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20060639L NO20060639L (no) 2006-02-09
NO332987B1 true NO332987B1 (no) 2013-02-11

Family

ID=34195727

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20060639A NO332987B1 (no) 2003-08-05 2006-02-09 Delvist oppdelbart prosjektil med en dobbeltkjerne

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1656534B1 (no)
NO (1) NO332987B1 (no)
PL (1) PL1656534T3 (no)
RU (1) RU2356002C2 (no)
WO (1) WO2005017443A1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3105530B1 (de) * 2014-02-10 2018-04-04 RUAG Ammotec GmbH Zerlegungsgeschoss mit geschosskernen aus pb oder pb-freien materialien mit abgestufter zerlegung
US10330448B2 (en) * 2015-12-16 2019-06-25 Ruag Ammotec Ag Fragmentation projectile and method for its manufacturing
RU2656258C1 (ru) * 2017-03-13 2018-06-04 Общество с ограниченной ответственностью "Научно-производственная компания "РБ-Композит" Боевая часть

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4939996A (en) * 1986-09-03 1990-07-10 Coors Porcelain Company Ceramic munitions projectile
US5454325A (en) * 1993-09-20 1995-10-03 Beeline Custom Bullets Limited Small arms ammunition bullet
AU7485196A (en) * 1995-11-30 1997-06-19 Olin Corporation Dual core jacketed bullet
EP0997700A1 (de) * 1998-10-30 2000-05-03 SM Schweizerische Munitionsunternehmung AG Verfahren zur Herstellung eines schadstoffarmen Mantelgeschosses und danach hergestelltes Geschoss
WO2000073728A2 (en) * 1999-05-28 2000-12-07 Cove Corporation Powder-based ammunition projectile having trailing end heat and blast barrier
WO2001020245A1 (de) 1999-09-10 2001-03-22 Dynamit Nobel Gmbh Explosivstoff- Und Systemtechnik Teilzerlegungsgeschoss im penetrator als geschossheck
ATE242471T1 (de) 1999-09-10 2003-06-15 Dynamit Nobel Ag Deformationsgeschoss mit penetrator im geschossbug
DE10239910A1 (de) 2001-09-22 2003-04-10 Dynamit Nobel Ammotec Gmbh Sich zerlegendes Jagdgeschoss

Also Published As

Publication number Publication date
NO20060639L (no) 2006-02-09
RU2006106616A (ru) 2006-07-27
RU2356002C2 (ru) 2009-05-20
EP1656534B1 (de) 2012-04-25
WO2005017443A1 (de) 2005-02-24
PL1656534T3 (pl) 2012-12-31
EP1656534A1 (de) 2006-05-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5763819A (en) Obstacle piercing frangible bullet
CA2353666C (en) Method of manufacturing a frangible nonsintered powder-based projectile
CA1283577C (en) Kinetic energy sabot projectile
US20070017409A1 (en) Non-expanding modular bullet
EP2850382B1 (en) Lead-free ammunition for small-bore weapons
US4872409A (en) Kinetic-energy projectile having a large length to diameter ratio
EP1893935A1 (de) Geschoss oder gefechtskopf
WO2003046470A1 (de) Geschosse hoher penetrations- und lateralwirkung mit integrierter zerlegungseinrichtung
US11940254B2 (en) Low drag, high density core projectile
NO327403B1 (no) Blyfri fôrings-sammensetning for formede ladninger
DE3301381C2 (de) Sprenggeschoß
CA2409849C (en) Shaped charges having enhanced tungsten liners
US8578856B2 (en) Partial decomposition projectile with a double core
NO333149B1 (no) Delvist oppdelbart prosjektil med en massiv kjerne og en kjerne av presset pulver
NO332987B1 (no) Delvist oppdelbart prosjektil med en dobbeltkjerne
EP2024706B1 (de) Geschoss, wirkkörper oder gefechtskopf zur bekämpfung massiver, strukturierter und flächenhafter ziele
US8141494B2 (en) Partial decomposition with a massive core and core made of pressed powder
FI86670C (fi) Pansargenomtraengande projektil.
EP3514479B1 (de) Mehrzweckgeschoss
CA2361502A1 (en) Small bore frangible ammunition projectile
WO2007022838A1 (de) Geschoss, insbesondere für mittelkalibermunitionen
GB1605020A (en) Incendiary projectile
US7404359B2 (en) Complete destruction shell
US20160313102A1 (en) Firearm ammunition, self-destructing projectiles, and methods of making the same
WO2007022612A1 (en) Non-toxic jacketed ammunition

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees