NO321801B1 - Adaptiv mann/maskingrensesnitt - Google Patents

Adaptiv mann/maskingrensesnitt Download PDF

Info

Publication number
NO321801B1
NO321801B1 NO20015784A NO20015784A NO321801B1 NO 321801 B1 NO321801 B1 NO 321801B1 NO 20015784 A NO20015784 A NO 20015784A NO 20015784 A NO20015784 A NO 20015784A NO 321801 B1 NO321801 B1 NO 321801B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
user
cells
functional states
knowledge
level
Prior art date
Application number
NO20015784A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20015784D0 (no
NO20015784L (no
Inventor
Serge Calvez
Original Assignee
France Telecom
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by France Telecom filed Critical France Telecom
Publication of NO20015784D0 publication Critical patent/NO20015784D0/no
Publication of NO20015784L publication Critical patent/NO20015784L/no
Publication of NO321801B1 publication Critical patent/NO321801B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F9/00Arrangements for program control, e.g. control units
    • G06F9/06Arrangements for program control, e.g. control units using stored programs, i.e. using an internal store of processing equipment to receive or retain programs
    • G06F9/44Arrangements for executing specific programs
    • G06F9/451Execution arrangements for user interfaces
    • G06F9/453Help systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Software Systems (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)
  • Lighting Device Outwards From Vehicle And Optical Signal (AREA)
  • Feedback Control In General (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)
  • Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
  • Paper (AREA)
  • User Interface Of Digital Computer (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Measurement Of Velocity Or Position Using Acoustic Or Ultrasonic Waves (AREA)
  • Programmable Controllers (AREA)
  • Communication Control (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
  • Digital Computer Display Output (AREA)
  • Massaging Devices (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelsen er i området for adaptivt mann/maskingrensesnitt som heretter blir kalt MMI, i henhold til vedlagte selvstendige kravl, samt variasjoner i utførelsesform i henhold til de uselvstendige krav 2 til 10.
Flertallet av elektronikk og/eller datamaskinhardware er utstyrt med en konfigurasjonsmeny eller programmeringsmeny som vanligvis leder brukeren til å underutnytte hardwaren, eller til og med utnytte den dårlig på grunn av kompleksiteten til funksjonene som kan være implementert.
Spesielt vil jakten på ergonomiske løsninger rettet mot å bøte på fraværet av å lese de forskjellige instruksjonene for bruk ofte støte på kompleksiteten til menyene og overfloden av knapper som tillater eksekvering av slike funksjoner.
Empirisk læring som faktisk avhenger av behendigheten og dyktigheten til brukeren, blir så utført av den sistnevnte med betraktelig vanskelighet i omveier som starter fra overflødige handlinger slik som overflødige repetisjon av operasjonen for å være sikker på korrekt utførelse til ferdigstillelse av prosedyrene ved å aktivere mange knapper for å være sikker på å oppnå et resultat som er aksesserbart gjennom et direkte knappetrykk.
Med den hensikt å forsøke å løse slike vanskeligheter er forskjellige løsninger blitt foreslått. Blant dem, innenfor rammeverket av skjermtelefonutstyr utrustet med multiple funksjoner foreslått gjennom menyer med trestrukturer, har et MMI grensesnitt blitt foreslått og beskrevet i den europeiske patentsøknaden EP 0 794 647 publisert 10. september 1997.
Et slikt system implementerer kvantifisering av antallet av suksessfulle valg fra brukeren, og for antallet av feil, med mulig godtgjørelse for behendigheten i valg under bruken.
Et slikt MMI-system fremviser sterke begrensninger, slik som en vesentlig tidsskala for læringen av oppførselen til brukeren, og etterfulgt denne læringen vil det være en nesten umulighet i å bytte mellom brukere blant en gruppe av brukere.
Hensikten med den foreliggende oppfinnelsen er å bøte på disse forannevnte ulempene til den kjente teknikk i MMI-systemer.
Spesielt er det en hensikt til den foreliggende oppfinnelsen å implementere en MMI-innretning som, selv om den er enkel å bruke, fremviser maksimumeffektivitet.
En annen hensikt med den foreliggende oppfinnelse er implementeringen av en MMI-innrétning adaptert til en hvilken som helst type av tilstandsmaskin og en hvilken som helst type av funksjoner styrt av disse tilstandsmaskinene.
En annen hensikt med den foreliggende oppfinnelsen er også å implementere en MMI-innretning som er adaptiv som en funksjon til brukerens nivå av kunnskap eller profil.
En annen hensikt med den foreliggende oppfinnelsen er til slutt å implementere en adaptiv innretning av stor fleksibilitet i bruk, hvor den adaptive naturen til denne MMI-innretningen gjør det mulig å tillate for brukerens hastighet i navigering I dette grensesnittet for å akselerere prosessen med å velge de forskjellige funksjonene styrt i denne MMI-innretningen.
Mann/maskingrensesnittet, som er subjektet til denne oppfinnelsen, er en maskin som består av en konfigurerbar tilstandsmaskin hvor et mangfold av funksjonelle tilstander kan bli konfigurert av en bruker ved interaktiv dialog, hvor det er verdt å legge merke til at den inneholder i det minste en modul for å diskriminere graden av kunnskapen om denne maskin av en bruker; en modul for visuelt grensesnitt som gjør det mulig å fremvise et mangfold av nivåer av funksjonelle tilstander til denne maskinen. En adaptiv modul for å velge, av brukeren, av suksessive nivåer av funksjonelle tilstander og for funksjonelle tilstander bestemt fra blant disse nivåene av funksjonelle tilstander er gitt. Den adaptive modulen for å velge tilbyr denne brukeren selektive presentasjoner og selektive valg av disse suksessive nivåene av funksjonelle tilstander og valg for spesifikke funksjonelle tilstander bestemt fra blant av hvert av disse nivåene av funksjonelle tilstander av denne brukeren gjennom den visuelle grensesnittmodulen som en funksjon av den diskriminerte graden av kunnskap til denne tilstandsmaskinen av denne brukeren. Valget av nivåer av funksjonelle tilstander blir bestemt blant disse suksessive nivåene av funksjonelle tilstander som tillater brukere å etablere en nåværende konfigurasjon for tilstandsmaskinen. En beregningsmodul tillater på den ene side å utføre den interaktive dialogen, og på den annen side å lagre og å overføre til tilstandsmaskinen den nåværende konfigurasjonen. MMI-innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen kan brukes i styring av en hvilken som helst tilstandsmaskin slik som spesielt, telefonterminaler, bilradio, TV-kontrollenhet, mikrodatamaskiner og mer generelt til et hvilket som helst system for sekvensiell styring av en tilstandsmaskin.
Dette vil bli bedre forstått etter lesing av beskrivelsen og ved å betrakte tegningene nedenfor som er: - fig. 1 representerer i skjematisk diagramform, en MMI-spesifikasjon i henhold til hensikten med den foreliggende oppfinnelsen; - fig. 2a viser, ved et ikke-begrensende eksempel, en foretrukket utførelse av modulen for å diskriminere graden av kunnskap til maskinen av bruker; - fig. 2b viser, ved et ikke-begrensende eksempel, en variant for utførelsen av diskrimineirngsmodulen representert i fig. 2a; - fig. 3 viser, ved et ikke-begrensende eksempel, en første bestemt utførelse av den adaptive modulen for å velge av brukeren suksessive nivåer av funksjonelle tilstander på basis av en multiveiledende navigatør; - fig. 4a og 4b viser, ved ikke-begrensende eksempler, en første utførelse i henhold til fig. 3, av den adaptive modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en telefonterminal med hensyn til en bruker som har en første grad av kunnskap som nybegynner til tilstandsmaskinen; - fig. 4c og 4d viser, ved ikke-begrensende eksempler, en første utførelse i henhold til fig. 3, av den adaptive modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en telefonterminal med hensyn til en bruker som har en andre grad av kunnskap som dyktig til tilstandsmaskinen; - fig. 4e og 4f viser, ved ikke-begrensende eksempler, en første utførelse i henhold til fig. 3, av den adaptive modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en telefonterminal med hensyn til en bruker som har en tredje grad av kunnskap som ekspert til tilstandsmaskinen; - fig. 5 viser, ved et ikke-begrensende eksempel, en andre utførelse av den adaptive modulen for å velge suksessive nivåer av funksjonelle tilstander på basis av en berøringsskj erm; - fig. 6a og 6b viser, ved ikke-begrensende eksempler, en andre utførelse i henhold til fig. 5, av den adaptive modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en bilradio med hensyn til en bruker som har en første grad av kunnskap som nybegynner til tilstandsmaskinen; - fig. 6c og 6d viser, ved ikke-begrensende eksempler, en andre utførelse i henhold til fig. 5, av modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en bilradio med hensyn til en bruker som har en andre grad av kunnskap som dyktig til tilstandsmaskinen; - fig. 6e og 6f viser, ved ikke-begrensende eksempler, en andre utførelse i henhold til fig. 5 av modulen for å velge suksessive nivåer anvendt på en bilradio med hensyn til en bruker som hår en tredje grad av kunnskap som ekspert til tilstandsmaskinen.
En mer detaljert beskrivelse av et mann/maskingrensesnitt som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen vil nå bli gitt i samband med fig. 1 og de følgende figurene.
På generell måte vil det være indikert at maskinen er i stand til å huse et mann/maskingrensesnitt som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen og kan bestå av en hvilken som helst konfigurerbar tilstandsmaskin, hvor et mangfold av funksjonelle tilstander kan bli konfigurert av en bruker gjennom en interaktiv dialog. Dermed vil uttrykket "tilstandsmaskin" være å forstå som anordninger av en elektronisk eller av en datamaskin slik som en telefonterminal, en bilradio, en fjernstyirngsenhet til televisjonsapparat og en mikrodatamaskin, for hvor programvare benevnt som "operativsystem" er påkrevet for å tillate funksjonering slik at implementasjonen av alle eller noen av funksjonene utført i denne maskinen blir utført under optimale operative betingelser.
Det kan bli observert i fig. 1 at grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen inneholder i det minste moduler for å diskriminere graden av kunnskap av brukeren til denne maskinen. I den forannevnte fig. 1 er diskrimineirngsmodulen benevnt som la, la', la" .... la'", og lb lb'. Antallet av dette er ikke begrensende. Disse diskriminerende modulene kan samsvare, spesielt i en ikke-begrensende utførelse, re-konfigurerbare funksjonsknapper, dvs. knapper som når de blir trykket på, gir opphav til en handling direkte relatert til informasjonselementer fremvist i den interaktive
dialogen med brukeren.
For denne hensikten har innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen også en visuell grensesnittmodul 2 som gjør det mulig å fremvise innenfor rammeverket av den forannevnte interaktive dialogen et mangfold av nivåer av funksjonelle tilstander til den relevante maskinen.
På en generell måte er det indikert at den visuelle grensesnittsmodulen 1 kan være en flytende krystallskjerm slik som en passiv matriseskjerm eller en aktiv matriseskjerm, for eksempel. På en generell måte er det indikert at i samband med den visuelle grensesnittmodulen 2 vil modulene la, la', la",la'" og lb,lb' for å diskriminere graden av kunnskap av brukeren til maskinen, fordelaktig være plassert i periferien til den visuelle grensesnittsmodulen 2 og spesielt langs ortogonale retninger som samsvarer for eksempel med en x- og en y-adressering i skjermsonen for den visuelle grensesnittmodulen 2 for å spille rollen som en multiveiledende navigatør som vil bli beskrevet i detalj senere i beskrivelsen. Videre, som representert i den forannevnte fig. 1, vil innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen inneholde en adaptiv modul for å velge av brukeren suksessive nivåer av funksjonelle tilstander og for spesifikke funksjonelle tilstander bestemt fra disse suksessive nivåene av funksjonelle tilstander.
I fig. 1 er den adaptive seleksjonsmodulen blitt vist som et sett av funksjonsknapper benevnt 3 og 4 som samsvarer med spesifikke knapper som kan være substansielt av samme type som diskrimineirngsmodulene la, la', 1"' som tidligere nevnt, men hvor den faktiske funksjonen definitivt er laget slik at navigasjon blant mangfoldet av de forannevnte nivåer av funksjonelle tilstander er mulig.
Selvsagt kan modulene 3 og 4, som kan samsvare med for eksempel en utgangsfunksjon for en skjermside benevnt "utgang" eller i det motsatte en god^jenningsfunksjon benevnt "godkjent" for en skjermside og for et valg i skjermsiden for en eller flere funksjonelle tilstander som danner en gruppe av funksjonelle tilstander i et av de forannevnte nivåer av en funksjonell tilstand, være forbundet med en intern hukommelse 5 av ROM type, som gjør det mulig å lagre settet av programdata og spesielt programmet som kjører den interaktive dialogen mellom MMI grensesnittet som er gjenstanden for den foreliggende oppfinnelsen og brukeren, med en arbeidshukommelse av RAM hukommelsestype referert til som 6, til en beregningsenhet referert til som 8, og en busslink referert til som 7, som gjør det mulig å lage en link mellom de forannevnte elementene og selvsagt den visuelle grensesnittmodulen 2 og de diskriminerende modulene la, la', la" la'" og lb lb' og de tidligere nevnte adaptive seleksjonsmodulene 3 og 4.
På en generell måte er det indikert at de adaptive seleksjonsmodulene tilbyr brukerne selektive presentasjoner og selektive valg for de suksessive nivåene av funksjonelle tilstander så vel som seleksjon av spesifikke funksjonelle tilstander bestemt blant mange av disse nivåene av funksjonelle tilstander av den forannevnte brukeren. Selvsagt vil den sistnevnte brukeren utføre denne seleksjonen via den visuelle grensesnittmodulen 2 som en funksjon av den diskriminerte graden av kunnskap til tilstandsmaskinen av den relevante bruker. Dermed vil seleksjonen av suksessive nivåer av funksjonelle tilstander ved å navigere blant mangfoldet av nivåer av funksjonelle tilstander og seleksjonen av funksjonelle tilstander blant disse forskjellige nivåene tillate brukeren å etablere en nåværende konfigurasjon for den relevante tilstandsmaskinen.
I fig. 1 er det indikert at tilstandsmaskinen er referert til som £ og er koblet via en
busslink til beregmngsenhéten 8, og til slutt til settet av elementer som tidligere er beskrevet, slik at det er mulig å overføre den nåværende konfigureringen valgt av brukeren og også å gjøre det mulig å laste inn operativsystemet som den sistnevnte har ønsket.
Når det gjelder beregningsenheten 8, er det indikert at den sistnevnte kan inneholde en mikrokontroller, hvor denne beregningsenheten er basis for programelementer lagret i ROM typen av permanent hukommelse 5 som gjør det mulig å virkeliggjøre utførelsen av den interaktive dialogen og lagre og sende til og fra tilstandsmaskinen £ den tidligere nevnte nåværende konfigurasjonen.
Når det gjelder graden av diskriminering av kunnskap i tilstandsmaskinen av den
relevante brukeren, er det indikert at denne graden av kunnskap kan fordelaktig bli kvantifisert i henhold til et antall av grader som er avhengig selvsagt av kompleksiteten til operativsystemet i den relevante tilstandsmaskinen.
Forskjellige ikke-begrensende utførelser av modulene for å diskriminere graden av kunnskap til brukeren i tilstandsmaskinen, vil nå bli beskrevet i samband med fig. 2a og 2b.
Representert i fig. 2a er en foretrukket utførelse av modulen for å diskriminere graden
av kunnskap til en bruker i tilstandsmaskinen.
Som representert i den forannevnte figuren, vil disse diskriminerende modulene kunne
bestå av en hjemmeskjermside fremvist på den visuelle grensesnittmodulen 2, og som invitere brukeren til å deklarere sin kunnskapsprofil. Av denne grunn, i fig. 2a, er det antatt at den visuelle grensesnittmodulen viser frem et merke for graden av kunnskap via et spørsmålstegn til den relevante brukeren. Når graden av kunnskap er kvantifisert fra 0 til 2 via et ikke-begrensende eksempel, kan nivå 0 samsvare med en nybegynner,
grad 1 tilsvare en erfaren bruker, og graden 2 samsvare med en ekspertbruker av den relevante tilstandsmaskinen, hvorved tilsynekomsten av det tidligere nevnte merke kan være slik at brukeren ved å aktivere en av valgknappene til de diskriminerende
modulene la, la', la",la'" og lb, lb', for eksempel, hvor den tilsvarende graden av kunnskap har blitt forutsatt.
Det er spesielt viktig å forstå at tildelingen av funksjon til de forannevnte knappene etterpå kan bli modifisert etter valg av graden av kunnskap av brukeren for å tildele x-og y-seleksjonsfunksjoner til den forannevnte knappen slik som det vil bli beskrevet i større detalj senere i beskrivelsen.
Slik som det videre har blitt representert i fig. 2a, og i henhold til en bestemt karakteristikk til innretningen som er gjenstanden for den foreliggende oppfinnelsen, vil samlingen inneholde en hjemmeside som det kan bli knyttet et funksjonsnivå til av orden 0, benevnt som FLo, den introduserte kunnskapsprofilen som samsvarer med den forannevnte hjemmesiden kan bli tildelt funksjonsnivået av orden 1 og benevnt med FLi, og settet av etterfølgende nivåer av funksjonelle tilstander, vist i fig. 2a, kan ha funksjonsnivå av orden 2, benevnt ved FL2, så kan suksessive funksjonsnivåer av orden i bli benevnt med FLi, opp til funksjonsnivået N benevnt FLn, bli så konfigurert i formen av en trestruktur formet av et rotelement som består av kunnskapsprofilen til brukeren når graden av kunnskap til den sistnevnte av maskinen har blitt diskriminert og av en systemtrestruktur hvor settet av tilgjengelige funksjoner til operativsystemet av tilstandsmaskinen er referert, på en slik måte for å danne en global aksesserbar systemtrestruktur avhengig av kunnskapsprofilen til den relevante brukeren.
Representert i fig. 2a for hvert funksjonsnivå i ordenen i benevnt Flj, er antallet av valg nj tilgjengelige på nivået for hver funksjonstilstand for den relevante brukeren.
Det er dermed å forstå at som en funksjon av den sistnevntes grad av kunnskap, er det mulig å lage et begrenset antall av funksjoner tilgjengelige for hvert relevante funksjonsnivå, gitt at funksjonen kan være aksesserbar og er tilstrekkelig for å skape passende tilpasninger av det relevante operativsystemet. Dermed vil det som en funksjon av graden av kunnskap til maskinen av brukeren, være mulig å skape større eller mindre antall av funksjoner tilgjengelige for hvert av funksjonsnivåene FLn ved å redusere eller øke antallet av valg n;.
En andre ikke-begrensende utførelse er en forenklet utførelse av modulen for å diskriminere graden av kunnskap i maskinen av brukeren, og vil nå bli beskrevet i samband med fig. 2b.
Utførelsen i fig. 2b kan være implementert med hensyn til en relativt enkel tilstandsmaskin, slik som for eksempel en fjernkontroll til televisjonsapparat, hvor antallet av funksjoner ikke er stort.
I et slikt tilfelle er det indikert at den visuelle grensesnittmodulen 2 kan bestå av skjermen på televisjonsapparatet i seg selv på en måte som er kjent i og for seg, hvor settet av skjermbilder som tillater kjøring av den interaktive dialogen blir fremvist på den forannevnte televisjonsskjermen. I et slikt tilfelle vil det i henhold til en bestemt ikke-begrensende utførelse av innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen være slik at definisjonen av brukerprofilen, dvs. funksjonsnivået av orden 0 FLo, kan bli forenklet ved implementasjonen av styreinnretningen representert i fig. 2b med et sett av mikrokontakter benevnt MSi til MS4 som gjør det mulig å velge graden av kunnskap i tilstandsmaskinen av brukeren ved som svar på en skjermside fremvist på skjermen til televisjonsapparatet.
Navigasjon gjennom trestrukturen representert i fig. 2b, som er representert identisk med den i fig.2a, kan så bli utført på basis av kontrollknapper i
fjernkontrollinnretningen for eksempel
Et eksempel på implementasjon av MMI-innretningen som er gjenstanden til den foreliggende oppfinnelsen i en foretrukket ikke-begrensende utførelse, vil nå bli gitt i samband med fig. 3 og fig. 4a til 4f.
Representert i fig. 3 er en innretning i samsvar med gjenstanden til den foreliggende oppfinnelsen, slik som representert i fig. 1, hvor bortsett fra modulene for å diskriminere graden av kunnskap i maskinen av brukeren la, lb, lb', er det blitt gitt en multiveiledende navigatør merket med referanse 2a, som implementerer spesielt selekteringsprosessen av spesifiserte funksjonelle tilstander bestemt fra hvert av de relevante nivåene i de funksjonelle tilstandene. På en generell måte er det indikert at den multiveiledende navigatøren kan bestå av et styrehåndtak som tillater bevegelse av en peker P på den tidligere nevnte visuelle grensesnittmodulen 2. Dermed, i fig. 3, er det piler som er assosiert med multiveinavigatøren 2a som symboliserer bevegelsen av pekeren på skjermen i den visuelle grensesnittmodulen 2.1 fig. 3 vil det samme elementet ha den samme referansen som i fig. 1.
Som det videre har blitt representert i fig. 4a, vil de adaptive modulene for valg av brukeren av suksessive nivåer av funksjonelle tilstander FLq til FLn kunne bestå av et system av skjermbilder via den visuelle grensesnittmodulen 2 for hvert nivå av funksjonell tilstand FLo til FLn.
Som representert i fig. 4a og i en foretrukket utførelse, vil hvert funksjonsnivå være fremvist i formen av todimensjonal matrise av celler, hvor hver celle representerer en spesifikk funksjonell tilstand av det relevante funksjonstilstandnivået.
I fig. 4a til 4f vil skjermbilde til hvert funksjonelle nivå i formen av en todimensjonal matrise av celler være dedikert til en ikke-begrensende applikasjon av MMI grensesnittet som er gjenstanden til den foreliggende oppfinnelsen til en telefonterminal. I dette tilfellet er det indikert at implementasjonen av en multiveiledende navigatør kan gjøres ved tildelingen med rekonfigurerbare knapper hvor de sistnevnte er representert som kjedeprikker i flg. 3.
Mer spesifikt vil fig. 4a representere utlegget til cellene i den todimensjonale matrisen for funksjonelt nivå 1 benevnt ved FLi. Dette funksjonsnivået kan inneholde celler relatert til en journal, en katalog, en telefonsvarer, en tilbakeringingsfunksjon benevnt med "tilbakeringing", en oppringingsfunksjon benevnt med "oppring", slettefunksjoner benevnt med "slette", konfigurering og programmeringsfunksjoner benevnt ved "konfigurer/program" og telefonkonfigureringsfunksjoner benevnt ved "konfigurer telefonen" for eksempel.
Andre mer spesifikke funksjoner benevnt med "første element", "andre element" kan være gitt.
I fig. 4a vil de aksesserbare funksjonene med hensyn til funksjonsnivået FLi samsvare med et redusert antall av funksjoner 2 for en nybegynner. Antallet av aksesserbare funksjoner er symbolisert med en peker P som består av et tykklinjet rektangulært element som gjør det mulig å omslutte flere celler i den todimensjonale matrisen av celler. Dermed kan man for funksjonsnivået FLi og for en grad av nybegynner av kunnskap ha den muligheten at antall av valg er n; = 2, hvor pekeren P omslutter to celler.
Generelt vil en funksjon av antallet n; av mulige valg for hvert funksjonsnivå FL; være slik at pekeren P inneholder en sone begrenset av en lukket kontur som omslutter nj-celler. Når funksjonscellene er rektangulære, vil pekeren P, som vist i tegningen, være formet av et rektangel som omslutter ni-celler.
Etter å ha flyttet med hjelp av den multiveiledende navigatøren, vil pekeren som dermed blir dannet oppover og til venstre fra A-posisjonen til B-posisjonen, gjøre brukeren i stand til å velge det første elementet via valideringsknappen 4.
Faktisk i henhold til et aspekt som er verdt å legge merke til med innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen, vil det etter operasjonen med å diskriminere graden av kunnskap i tilstandsmaskinen av brukeren, i diskrimineirngsmodulene la, la', la",la'" og lb lb', vil en x-, y-adresse som samsvarer med antallet nj av funksjonsceller, som kan bli omsluttet av pekeren P, bli tildelt til disse diskrimineringsmodulene. Ved definisjon vil diskrimineirngsmodulene la, la', la", la'" definere adressen til en kolonne av funksjonscellene omsluttet av pekeren P, og diskrimineirngsmodulene lb lb' danner adressen til raden av funksjonscellene omsluttet av denne pekeren. Valget av en celle omsluttet av pekeren P kan bli utført ved å aktivere diskrimineirngsmodulen på den tilsvarende adressen. Denne diskriminering kan så bli etterfulgt ved et valg via valideringsnøkkelen GYLDIG 4.
Etter denne operasjonen kan brukeren svitsje til funksjonsnivået FL2 representert i fig. 4b. Det forannevnte nivået tilsvarer undertreet til journaldomenet i det foregående nivået FLi, og er der hvor brukeren har valgt det første elementet. Spesifikt betyr det mye her å velge funksjoner som relaterer til det første elementet av journalen og ikke andre.
I kraft av implementasjonen av validerings- og utgangs- eller avbruddsknappene 4 og 3, kan brukeren så være i stand til å fortsette valgrekkefølgen ved å stige ned til neste nivå, for eksempel med referanse til fig. 4a, for å skape en katalogliste hvor linker blir gitt mellom eksisterende elementer i katalogen, oppgaver planlagt med hensyn til elementene i katalogen etc. Når det gjelder de forskjellige aksesserbare funksjonene i funksjonsnivå FL2, er det indikert at de kan inneholde en journalslettefunksjon benevnt med "slett hele journalen", en funksjon for å slette det neste elementet, benevnt ved "slett neste element", en slettefunksjon benevnt "slett", en opphev slettefunksjon benevnt "opphev sletting", en opptaksfunksjon benevnt "ta opp uten tittel" og en sletting av en opprettingsfunksjon benevnt "opphev oppretting".
I henhold til et aspekt som det er verdt å legge merke til i innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen, er det indikert at hastigheten som man går for langt med under navigering kan bli tatt hensyn til i den multiveiledende navigatøren ved at trykket som blir brukt kan akselerere navigasjonen og nedstigningen gjennom de forskjellige forannevnte funksjonsnivåene. Spesifikt, i tilfellet hvor brukeren ønsker å gå direkte fra det siste elementet i journalen for å spille det inn uten tittel, trenger han bare å vedlikeholde opp/venstreretningen gjennom trykket for å aksessere det samme. Til slutt kan han raskt bekrefte sitt valg gjennom en enkel validering.
Det er derfor mulig å svitsje fra et nivå N til et nivå N+l slik at nivået N+l som det dreier seg om og det ønskede valget kan bli nådd meget raskt.
Mens slik handling fra brukerens side betyr begynnende mestring av selv bekreftet mestring av operativsystemet i tilstandsmaskinen, vil her telefonterminalen i henhold til et ikke-begrensende aspekt til innretningen som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen, bortsett fra fremvisning av cellene og den todimensjonale matrisen tildelt hvert nivå, være mulig å fremvise tre av de etterfølgende nivåene som representert i fig. 2a eller 2b. Et slikt skjermbilde tillater enklere merking av de forskjellige nivåene av funksjonelle tilstander for brukeren hvis grad av kunnskap er mindre bekreftet.
Fig. 4c representerer den todimensjonale matrisen av celler i fig. 4a for det samme funksjonsnivået FLi for en grad av kunnskap av en kyndig bruker, dvs. hvis grad av kunnskap av tilstandsmaskinen er gjennomsnittlig. I dette tilfellet vil pekeren være utvidet til 4 tilstøtende celler, hvor antallet av valg i dette tilfellet for funksjonsnivået FLi er lik Ni = 4. Det vil bli sett spesielt at så snart som brukeren velger det forannevnte funksjonsnivået, vil brukeren ha et valg fra blant fire celler slik som journalen, telefonsvareren, katalogen eller telefonen og tjenester.
Manøvreringen i den multiveiledende navigatøren oppover og til venstre ved å flytte pekeren fra det valgte første elementet fra posisjon A til posisjon B, via valideringsknappen 4, gjør det mulig å velge det første elementet og å svitsje til det neste funksjonsnivået FL2 som representert i fig. 4d.
Det forannevnte funksjonsnivået samsvarer selvsagt med undertreet til journaldomenet, hvor brukeren har valgt det første elementet. Dermed er det igjen faktisk et spørsmål om å velge funksjoner relatert til det første journalelementet.
Ved å betrakte fig. 4c og 4d, kan eksistensen bli lagt merke til, ulikt for nybegynnerdialogen med hensyn til fig. 4a og 4b, tilstedeværelsen av feltet for øyeblikkelig å oppfatte de forskjellige mulige valgene ved å svitsje fra to til fire mulige valg i hver peker vist i formen av et sett av celler.
Dermed er det åpenbart at en erfaren bruker, dvs. en som har en gjennomsnittlig erfaring av kunnskap om tilstandsmaskinen, kan dermed profitere fra denne tilnærmingen som er rikelig i muligheter for øyeblikkelige forslag av aksesserbare og dermed hurtigere funksjoner. Spesielt vil hans større grad av mestring av arrangementet og relasjonene til funksjonene i tilstandsmaskinen tillate ham enklere å styre fire valg på én gang. Det bør bli huset at slik som i tilfellet i fig. 4a og 4b, hvor graden av kunnskap samsvarer til en nybegynner, er det mulig, bortsett fra å fremvise de velgende cellene i den todimensjonale matrisen representert i fig. 4a og 4b, å fremvise tre av de forskjellige funksjonsnivåene i den visuelle grensesnittmodulen 2, som representert i fig. 2a eller 2b.
Fig. 4e og 4f viser den samme todimensjonale matrisen av celler for applikasjonen av en telefonterminal når brukeren er en ekspertbruker som derfor har en bestemt oppnådd grad av kunnskap av den relevante tilstandsmaskinen.
I dette tilfellet, og for funksjoner som samsvarer substansielt med de som er representert i hver funksjonscelle slik som i fig. 4c og 4d, men utvidet imidlertid, slik at pekeren P nå består av en peker som dekker ni tilhørende celler overalt, hvor ekspertbrukeren derfor har ni mulige valg, dvs. ni = 9 for funksjonsnivået FLi representert i fig. 4e.
Dermed, så snart funksjonsnivået 1 er valgt, vil pekeren dekke de ni sentrale cellene komponert av "journal" cellen, "katalog" cellen, "ringe opp" cellen, "telefonsvarer" cellen og "konfigurer/deklarer tjenester"- og "konfigurer telefonen" cellene.
For en tilsvarende bevegelse av pekeren fra posisjon A til posisjon B som representert i fig. 4e, er det å si at bevegelsen utført med hjelp av den multiveiledende navigatoren oppover og til det venstre, da vil etter valget av det første elementet via knappen 4 i den foreslåtte skjermen, ha funksjonsnivået FL2 representert i fig. 4f, igjen korresponderende til undertreet til journaldomenet hvor brukeren har valgt det første elementet. Dermed er det igjen aktuelt å velge funksjoner relatert til det første elementet i journalen.
Ulik den interaktive dialogen med hensyn til en erfaren bruker som representert i fig. 4c og 4d, vil utvidelsen igjen bli lagt merke til i feltet for øyeblikkelig oppfattelse av de forskjellige mulige valgene og så svitsjing til ni mulige valg i hver fremvist peker.
Det er dermed åpenbart at en ekspertbruker i operativsystemet i telefonterminalen som danner tilstandsmaskinen kan profitere fra alle disse presentasjonene av funksjoner som er rikere med hensyn til øyeblikkelig forslag og dermed hurtigere. Hans store mestring av operativsystemet tillater ham å styre ni valg på én gang.
Generelt bør det påpekes at for hver brukerprofil slik som nevnt tidligere som nybegynner, erfaren eller ekspert eller andre, vil den todimensjonale matrisen av funksjonsceller beholde et tilsvarende utlegg.
Spesielt, med den hensikt å vedlikeholde homogenitet i nedstigning gjennom de suksessive funksjonsnivåene under navigering, og også for å kapitalisere på elementene som progressivt blir mestret av brukeren ved læring, vil fremvisningen av den todimensjonale matrisen samsvare med de forannevnte brukerprofiler, og alltid samsvare med følgende forordninger: - når man går oppover og til venstre: sette av elementer/aksjoner eller funksjoner angår journalen; - ved å gå oppover og til høyre: sette av elementer/aksjoner eller funksjoner angår katalogen; - ved å gå nedover og til venstre: sette av elementer/aksjoner eller funksjoner angår telefonsvaremaskinen; - ved å gå nedover og til høyre: sette av elementer/aksjoner eller funksjoner angår telefoner og tjenester.
Faktisk er det å forstå at hver todimensjonale matrise av celler består av projeksjoner i et plan, hvor planet er skjermen i den visuelle grensesnittmodulen 2 av treet representert i fig. 2a eller 2b, og spesielt for hvert nivå av funksjonstilstander FLj.
Den relative ordningen av velgercellene i et plan som representerer et nivå av funksjonstilstander for å konstruere den todimensjonale matrisen av celler er påvirket som en funksjon av ergonomikirteriene for sammensetningen, slik som er indikert tidligere.
Et andre eksempel på implementasjon av MMI grensesnittet som er gjenstanden i den foreliggende oppfinnelsen med hensyn til en tilstandsmaskin som består av en bilradio hvor den multiveiledende navigatøren er fonnet som en berøringsskjerm som den visuelle grensesnittmodulen 2 er utstyrt med, vil nå bli beskrevet i samband med fig. 5 og de følgende figurene.
Representert i flg. 5 er MMI grensesnittet som er gjenstanden til den foreliggende oppfinnelsen, og hvor den multiveiledende navigatøren 2a har blitt utelatt, men erstattet med en berøringsskjerm som har referansenummeret 20.
I en ikke-begrensende utførelse er det indikert at funksjonsknappene la, la', la",...., la'" og lb, lb' kan bli bibeholdt og deres funksjoner bli aktivert. I fig. 5 er de samme referansene benevnt med de samme elementer som i tilfellet i fig. 3 og fig. 1.
I en variant på utførelse imidlertid kan de forannevnte knappene så vel som i dette tilfellet være slik at valideringsknappen 4 og utgangsknappen 3 kan bli utelatt og utførelsen gjort i nivået med berøringsskjermen 20, som kan for eksempel ha større områder avgrenset med tykkere linjer som i fig. 5.
Representert i fig. 6a er den todimensjonale matrisen til funksjonscellene i en applikasjon hvor tilstandsmaskinen består av en bilradio utstyrt med berøringsskjermen som representert i fig. 5.
Som representert i den forannevnte fig. 6a, men på en ikke-begrensende måte, vil cellene i den todimensjonale matrisen av funksjonsceller kunne være i denne applikasjonen og inneholde celler relatert til søk av stasjoner, benevnt som "stasjoner", en celle relatert til volum, benevnt "volum" og en balansecelle som gjør det mulig å balansere det relative nivået av stereokanalene for bilradioen, så vel som en perifer funksjonscelle benevnt "ytre enheter".
Andre celler blir representert som for eksempel hukommelsesceller, hukommelse 1 og hukommelse 2, som gjør det mulig å lagre spesifikke radiosenderfrekvenser benevnt som "første FHz og andre FHz", modifiseirngsceller benevnt "modifiser", korreksjonsceller benevnt "korriger", samlet volumceller benevnt "samlet Volum", optisk diskspillerceller benevnt "CD-spillere", mobiltelefonceller benevnt "handsfri GSM", økning- og minskningsceller benevnt "øk og mink", og til slutt høyre- og venstrekanalceller benevnt "venstre høyre og venstre" og "foran bak", så vel som celler for autotilpasning til omgivende støy er gitt.
Fig. 6a viser igjen ved et eksempel oppover venstrebevegelsen til pekeren utført av brukeren ved å skli ved hjelp av en finger på berøringsskjermen 20. Valget av hukommelse kan bli utført ved å trykke på hukommelse 1, først FHz eller, som tilfellet kan være, via valideringsknappen 4 for eksempel.
Valget utført dermed vil gjøre det mulig å svitsje til et funksjonsnivå FL2 representert i fig. 6b.
Det forannevnte funksjonsnivået vil derfor samsvare med undertreet i "stasjons" domenet som brukeren har valgt i hukommelse 1. Dermed er det faktisk her et valg av aksjoner eller funksjoner relatert til radiostasjoner lagret hukommelse 1.
I dette tilfellet er det også mulig å fortsette rekkefølgen, dvs. navigeringen ved å gå videre nedover til et funksjonsnivå slik som nivå FL3, hvor det for eksempel er valg assosiert med fremvisning av DAB informasjon, representert i cellen i fig. 6b. I et slikt tilfelle vil linker bli gitt mellom elementene i skjermen, informasjon sendt via det digitale radiobåndet og for lagring av konfigurasjoner valgt av brukeren.
Konseptet med hastighetsbevegelse over berøringsskjermen kan så bli tatt hensyn til slik som for å akselerere navigeringen, dvs. når man går nedover gjennom de forskjellige nivåene. Spesifikt, dersom brukeren ønsker å minke frekvensen til en stasjon, trenger han bare å bevege fingeren raskt oppover/venstre for å oppnå dette.
Imidlertid vil slike manipulasjoner fra brukerens side faktisk involvere å begynne og mestre operativsystemet til tilstandsmaskinen, her bilradioen, hvor den adaptive MMI grensesnittkretsen som er gjenstanden til oppfinnelsen, så adapterer automatisk til denne utviklingen i oppførselen til brukeren, med den hensikt å tilby brukeren for eksempel rundt minkefunksjonen, mulighet til å svitsje fra hukommelse M til neste hukommelse M+l som også for å kunne modifisere verdiene av dette.
Dermed, i henhold til et bestemt aspekt som det er verdt å legge merke til av MMI grensesnittet til den foreliggende oppfinnelsen, være helt mulig å svitsje fra et nivå N til et nivå N+l slik at det forannevnte funksjonsnivået FLn+i og det ønskede valget kan bli nådd meget raskt med stor fleksibilitet og meget stor auto-adaptivitet i den forannevnte MMI grensesnittet.
Fig. 6c viser en toveis matrise i den samme applikasjonen som representert i fig. 6a, men for hvor den diskriminerende graden av kunnskap til brukeren samsvarer med en erfaren bruker, dvs. en som har en gjennomsnittlig grad av kunnskap av den relevante tilstandsmaskinen. I dette tilfellet vil pekeren omfatte fire celler i den todimensjonale matrisen av funksjonsceller hvor antallet av valg for funksjonsnivået er av størrelsesorden 1 og hvor FLi er lik med ni = 4.
Etter å ha sklidd med indeksfingeren for eksempel over berøringsskjermen 20 fra skjermen til topp/venstreposisjonen, og ved å ha valgt hukommelsen 1, første FHz, via valideringsknappen 4 eller ved å trykke på den tilsvarende hukommelsescelle 1, vil funksjonsnivået FL2 av størrelsesorden 2 bli funnet og representert som i fig. 6d.
Dette funksjonsnivået vil igjen samsvare med undertreet i stasjonsdomenet, hvor brukeren har valgt hukommelse 1. Dermed er det faktisk her et spørsmål om å velge aksjoner eller funksjoner relatert til radiostasjonene lagret i hukommelsen 1.1 fig. 6d er den todimensjonale matrisen av funksjonsceller inneholdende som et eksempel funksjoner slik som: fremvisning av DAB informasjon, benevnt "vis frem assosiert DAB info", "svitsj til assosiert aktiv RDS-modus", minkning av frekvens, benevnt "mink FHz", og for økning av frekvens, benevnt "øk FHz". Andre celler er gitt for slik som fremvisning av dato, av tid og for frekvensen FHz, fremvisning av frekvensen, benevnt "fremvis bare FHz", "selektiv tuner", "bredbåndstuner", fremvisning av navnet på radiostasjonen, RDS deaktivering benevnt "deaktiver RDS", stereofoni benevnt "stereo", mono benevnt "mono", lagring benevnt "lagre" og økning av assosiert hukommelsestall benevnt "øk assosiert tall".
Ulik den todimensjonale matrisen for en grad av kunnskap samsvarende til en nybegynner, er det her en utvidelse som er slik at feltet for øyeblikkelig oppfattelse av de forskjellige mulige valgene i hver fremviste peker, n2 = 4.
Det er åpenbart at en erfaren bruker hvis grad av kunnskap av operativsystemet til tilstandsmaskinen er gjennomsnittlig, her en bilradio, profiterer på presentasjonen som er rikere med hensyn til øyeblikkelige funksjoner og dermed hurtigere: hans større kunnskap om operativsystemet tillater ham dermed enklere å styre fire valg på én gang. Videre er det mulig når han svitsjer fra et nivå til et høyere nivå, når han går tilbake opp gjennom nivåene under navigering, å modifisere graden av kunnskap til brukeren for å tilby større fleksibilitet.
Dermed vil brukeren vinne både med hensyn til øyeblikkelig oppfattelse og med hensyn til hastighet av aksesserbarhet etter hvert som hans kunnskapsprofil om operativsystemet øker.
Fig. 6e og 6f viser den samme applikasjonen samsvarende med en bilradio hvor graden av kunnskap til brukeren av operativsystemet samsvarer med en tilstandsmaskin til en ekspert som har perfekt kunnskap om hele settet av funksjonalitet i denne bilradioen.
I dette tilfellet vil den todimensjonale matrisen av funksjonsceller, vist i fig. 6e, inneholde hele settet av funksjoner tilgjengelig for det relevante funksjonsnivået FLi av størrelsesorden 1.
Funksjonscellene kan inneholde celler relatert ikke bare til den første hukommelsen, men til en andre hukommelse benevnt hukommelse 2 (andre FHz) hvor funksjonscellene relatert til denne hukommelsen kan være slik som "slett", "modifiser" og "minkning av frekvens", andre mer utbroderte funksjoner relatert spesielt til periferutstyr slik som kassettspiller benevnt "kassettspiller", operasjon av kassetten benevnt "spillkassett", tilbakespoling benevnt "tilbakespol kassett", den vanlige funksjonen relatert til optiske diskspillere slik som "stopp CD" eller "stopp kassett" for å stoppe valget eller kassettspilleren, for pause i kassetten benevnt "pause kassett" og for hurtig fremspoling av kassettspilleren benevnt "hurtigspoling". Andre funksjoner relatert til optiske diskspillere benevnt "spill CD", "tilbakespol CD tid CD, pause kassettspiller og "hurtig spol" forover CD", kan bli gitt så vel som funksjoner for å justere de relative nivåene til frekvensene, lavfrekvenser benevnt "bass", middelfrekvenser benevnt "middel", høye frekvenser benevnt "diskant".
Svitsjingen fra posisjon A til posisjon B ved å skli en finger slik som indeksfingeren til topp venstreposisjonen, så å velge den "første FHz" hukommelse 1 via valideringsknappen 4 eller ved å utøve trykk på den relevante funksjonscellen betraktet med hensyn til helheten av settet av celler avgrenset i posisjon B ved pekeren, dvs. at "hukommelse 2" "andre FHz"; "modifiser"; "øk", "slett", hukommelse 1" "Iste FHz"; "modifiser"; "slett" og "stasjoner", gjør det mulig å svitsje til operasjonsnivået FL2 av orden 2 som representert i fig. 6f.
Funksjonscellematrisene representert i den forannevnte fig. 6f vil igjen samsvare med undertreet til stasjonsdomenet hvor brukeren har valgt hukommelse 1. Dermed er det faktisk her spørsmål om å velge aksjoner eller funksjoner relatert til radiostasjoner lagret i den forannevnte hukommelsen.
Ulik den todimensjonale matrisen i fig. 6c, for en grad av kunnskap av en erfaren bruker, er det her å bemerke at utvidelsen av feltet for øyeblikkelig oppfattelse av de forskjellige mulige valgene gjort ved å svitsje fra fire til ni mulige valg i hver tilsvarende posisjon av pekeren.
I fig. 6f kan funksjonsnivået FL2 inneholde funksjonsceller slik som "fremvis dato og tid", "FHz", "fremvis bare frekvens" benevnt "fremvis bare FHz", selektiv tuner, bredbåndstuner, fremvis navnet til den mono radiostasjonen, øk den assosierte hukommelsen, svitsj til assosiert aktiv RDS modus, lagre og motta i stereo. Andre celler kan være relatert til bredbåndsfiltertuneren, deaktivering av RDS og svitsjing til neste hukommelse. Ekspertbrukerens mestring tillater ham å styre ni valg på én gang for navigering som er rikere med hensyn til foreslåtte funksjoner som han dermed øyeblikkelig kan nå.
Imidlertid, MMI grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen gjør det mulig for valg foreslått med hensyn til en erfaren bruker å bli hevet fra funksjonsnivået av orden 2 FL2 til funksjonsnivået av orden 1 FLi til en ekspertbrukerprofil, dvs. umiddelbart fra et lavere nivå til et øyeblikkelig tilstøtende høyere nivå.
MMI grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen gjør det også mulig å fremheve snarveier. For eksempel, som representert i fig. 6f, ved funksjonsnivå FL2, kan valget gitt til den neste hukommelsen være ekvivalent til å svitsje i funksjonsnivået av størrelsesorden 1 FLi fra den valgte hukommelsen 1 (Iste FHz) til den valgte hukommelsen 2 (2ndre FHz).
Brukeren vinner både med hensyn til øyeblikkelig oppfattelse og hastighet gitt tilgjengelighet etter hvert som hans kunnskapsprofil øker fra nybegynner til erfaren, og så til ekspert.
Generelt er det viktig å understreke at hver brukergrad av kunnskapsprofil beholder en arrangering av den todimensjonale matrisen som er tilsvarende til de andre. Spesielt med hensyn til å bibeholde homogenitet i navigeringen, dvs. i prosessen for å gå gjennom treet av funksjoner representert og fremfor alt med den hensikt å kapitalisere på at elementene progressivt blir mestret av brukeren, vil graden til kunnskapsprofilene, som i de tidligere eksempelene gitt i beskrivelsen, alltid samsvare med de følgende forordninger: - oppover og venstrebevegelse: settet av elementer/aksjoner eller funksjoner som angår stasjoner; - oppover og høyrebevegelse: settet av elementer/aksjoner eller funksjoner som angår volum; - nedover og venstrebevegelse: settet av elementer/aksjoner eller funksjoner som angår balansefunksjonen; - nedover og høyrebevegelse: settet av elementer/aksjoner eller funksjoner som angår de ytre enhetene.
Under den første bruken av MMI grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen av en gitt bruker, vil graden av kunnskap om treet i operativsystemet av den sistnevnte bli tatt a priori å være lik med graden av kunnskap til en nybegynner. Denne graden av kunnskap samsvarer med en begynnerbrukerprofil. En mer erfaren bruker kan deklarere ved retur til hjemmesiden en mer gjennomtenkt grad av kunnskap slik som for eksempel en erfaren eller ekspertbruker. Avhengig av graden av operativsystemet og de relevante applikasjonene, kan antallet av grader selvsagt være større enn tre.
Når initialiseringsfasen er over, vil MMI grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen automatisk tilpasses til brukerens grad av kunnskapsprofil ved å dele opp den interaktive dialogmenyen og funksjonene presentert og hengt sammen i det tilpassede treet.
Dermed kan enhver bruker progressivt ta i bruk maskinen som han har i sin besittelse. MMI grensesnittet som er gjenstand for den foreliggende oppfinnelsen tillater progressiv og komplett læring av systemet som så er tilpasset rekonfigurering i henhold til graden av mestring påkrevet av brukeren.
Til slutt, for hver relevant brukerprofil, er det mulig å dra fordel av berøringsdynamikken når en berøringsskjerm blir brukt, eller dersom tillatelig, fra strekkspenningsmåleren som den multiveiledende navigatøren i kontrollhåndtaket kan være utstyrt med. I disse tilfellene vil dynamisk styring av bevegelsene til brukeren i et gitt trenivå kunne bli fordelaktig utført.

Claims (10)

1. Mann/maskingrensesnitt, hvor maskinen består av en konfigurerbar tilstandsmaskin hvor et mangfold av funksjonstilstander kan bli konfigurert av en bruker, ved interaktiv dialog, karakterisert ved at grensesnitten inneholder i det minste: - anordninger for å diskriminere graden av kunnskap om denne maskinen av brukeren; - anordninger for visuelt grensesnitt som gjør det mulig å fremvise et mangfold av nivåer av funksjonstilstander i denne maskinen; - adaptive anordninger for valg av brukeren av suksessive nivåer av funksjonstilstander og av funksjonelle tilstander bestemt fra blant disse nivåene av funksjonelle tilstander hvor nevnte adaptive anordninger for valg tilbyr brukeren selektive presentasjoner og selektive valg av disse suksessive nivåer av funksjonelle tilstander og valg av spesifikke funksjonelle tilstander bestemt fra blant hver av disse nivåene av funksjonelle tilstander av denne brukeren via nevnte visuelle grensesnittanordninger som en funksjon av den diskriminerende graden av kunnskap om denne tilstandsmaskinen av denne brukeren, hvor valget av suksessive nivåer av funksjonstilstander og av spesifikke funksjonelle tilstander blir bestemt fra blant disse suksessive nivåer av funksjonelle tilstander som tillater denne brukeren å etablere en nåværende konfigurasjon for denne tilstandsmaskinen; - anordninger for å beregne, som tillater på den ene side utførelse av den interaktive dialogen og lagring og utsendelse til og fra tilstandsmaskinen av den nåværende konfigurasjonen på den annen side.
2. Innretoing i henhold til krav 1, karakterisert ved at anordningene for å diskriminere graden av kunnskap om denne maskinen av denne brukeren består av en hjemmeside fremvist på den visuelle grensesnittanordningen og som inviterer brukeren til å deklarere sin kunnskapsprofil, hvor samlingen består av hjemmesiden, kunnskapsprofilen og nivåene av funksjonelle tilstander som blir konfigurert i formen av en trestruktur dannet med et rotelement, hvor rotelementet består av denne brukerens kunnskapsprofil, og av en aksesserbar systemtrestruktur som representerer de suksessive nivåene av funksjonelle tilstander av maskinen, hvor den aksesserbare systemtrestrukturen er avhengig av denne brukerens kunnskapsprofil.
3. Innretning som krevet i et av kravene 1 eller 2, karakterisert v e d at den adaptive anordningen for å velge av denne brukeren suksessive nivåer av funksjonelle tilstander inneholder: - anordninger for å fremvise, via den visuelle grensesnittanordningen, i hvert nivå av funksjonelle tilstander, tillate anordningen for å fremvise fremvisningen av hvert funksjonelle nivå i formen av en todimensjonal matrise av celler, hvor hver celle representerer en spesifisert funksjonell tilstand av dette nivået av funksjonelle tilstander; - anordninger for å aktivere valget i denne todimensjonale matrisen av celler, et undersett av celler som hører til denne todimensjonale matrisen av celler, hvor dette undersettet av celler er blitt bestemt som en funksjon av graden av kunnskap om denne maskinen av denne brukeren; - anordninger for å velge av brukeren av celler av dette undersettet av celler, som dermed tillater denne brukeren å velge funksjonstilstanden som samsvarer med cellen valgt med hensyn til nivået av funksjonelle tilstander og å svitsje fra dette nivået av funksjonelle tilstander til det neste nivået av funksjonelle tilstander.
4. Innretning som krevet i krav 3, karakterisert ved at anordningen for å velge av brukeren, av en celle for dette undernettet av celler inneholder en multiveiledende navigatør.
5. Innretning som krevet i krav 4, karakterisert ved at deil multiveiledende navigatøren er formet som en berøringsskjerm som anordningen for å fremvise er utstyrt med.
6. Innretning som krevet i krav 4, karakterisert ved at den multiveiledende navigatøren er dannet av rekonfigurerbare funksjonsbånd assosiert med anordningen for fremvisning og anordningen for å aktivere valget.
7. Innretning som krevet i krav 4, karakterisert ved at den multiveiledende navigatøren er dannet av en manuell kontroll assosiert med en pekende innretning for celler fremvist i anordningen for fremvisning.
8. Innretning som krevet i krav 7, karakterisert ved at den multiveiledende navigatøren videre inneholder en pekende valideringsknapp og en funksjonell tilstandsnivåutgangsknapp som gjøre det mulig å svitsje til neste nivå av funksjonelle tilstander.
9. Innretning som krevet i krav 7, karakterisert ved at den multiveiledende navigatøren inneholder et kontrollhåndtak utstyrt med en strekkspenningsmåler som dermed gjør det mulig å utføre dynamisk styring av bevegelsene til brukeren på et spesifisert trenivå.
10. Innretning som krevet i et av kravene 3 til 9, karakterisert v e d at anordningen for å aktivere valget i den todimensjonale matrisen av celler, av et undersett av celler som hører til denne todimensjonale matrisen av celler, er dannet av en peker P som består av en sone avgrenset av en lukket kontur som omslutter et spesifikt antall nj av funksjonsceller, samsvarende med antallet av valg avhengig av graden av kunnskap om tilstandsmaskinen av brukeren.
NO20015784A 1999-05-31 2001-11-27 Adaptiv mann/maskingrensesnitt NO321801B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9906834A FR2794260B1 (fr) 1999-05-31 1999-05-31 Dispositif d'interfacage homme/machine adaptatif
PCT/FR2000/001481 WO2000073899A1 (fr) 1999-05-31 2000-05-30 Dispositif d'interfacage homme/machine adaptatif

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20015784D0 NO20015784D0 (no) 2001-11-27
NO20015784L NO20015784L (no) 2002-01-30
NO321801B1 true NO321801B1 (no) 2006-07-03

Family

ID=9546176

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20015784A NO321801B1 (no) 1999-05-31 2001-11-27 Adaptiv mann/maskingrensesnitt

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP1181640B1 (no)
JP (1) JP4642295B2 (no)
CN (1) CN1192307C (no)
AT (1) ATE231993T1 (no)
CA (1) CA2375373C (no)
DE (1) DE60001316T2 (no)
DK (1) DK1181640T3 (no)
ES (1) ES2190414T3 (no)
FR (1) FR2794260B1 (no)
NO (1) NO321801B1 (no)
PL (1) PL352406A1 (no)
PT (1) PT1181640E (no)
WO (1) WO2000073899A1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB0504568D0 (en) * 2005-03-04 2005-04-13 Vida Software S L User interfaces for electronic devices
FR2915016B1 (fr) * 2007-04-10 2009-06-05 Siemens Vdo Automotive Sas Systeme de creation automatisee d'une interface logicielle
KR20100011669A (ko) * 2008-07-25 2010-02-03 (주)메디슨 초음파 진단 시스템에서 사용자 맞춤형 인터페이스 제공방법 및 장치

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5201034A (en) * 1988-09-30 1993-04-06 Hitachi Ltd. Interactive intelligent interface
US5115501A (en) * 1988-11-04 1992-05-19 International Business Machines Corporation Procedure for automatically customizing the user interface of application programs
JPH0863320A (ja) * 1994-08-25 1996-03-08 Matsushita Electric Ind Co Ltd 操作用メニュー付き表示装置
US5726688A (en) * 1995-09-29 1998-03-10 Ncr Corporation Predictive, adaptive computer interface
EP0794647A1 (fr) * 1996-03-06 1997-09-10 Koninklijke Philips Electronics N.V. Téléphone à écran et procédé de gestion de menu d'un téléphone à écran
FI972908A (fi) * 1997-07-09 1999-01-10 Nokia Mobile Phones Ltd Mukautettava valikko-ohjattu käytt¦liittymä

Also Published As

Publication number Publication date
JP4642295B2 (ja) 2011-03-02
NO20015784D0 (no) 2001-11-27
CA2375373A1 (fr) 2000-12-07
CN1192307C (zh) 2005-03-09
NO20015784L (no) 2002-01-30
PL352406A1 (en) 2003-08-25
FR2794260B1 (fr) 2002-08-02
CA2375373C (fr) 2009-02-03
WO2000073899A1 (fr) 2000-12-07
FR2794260A1 (fr) 2000-12-01
ES2190414T3 (es) 2003-08-01
DE60001316T2 (de) 2004-01-22
DE60001316D1 (de) 2003-03-06
ATE231993T1 (de) 2003-02-15
JP2003501721A (ja) 2003-01-14
DK1181640T3 (da) 2003-05-26
EP1181640A1 (fr) 2002-02-27
EP1181640B1 (fr) 2003-01-29
PT1181640E (pt) 2003-06-30
CN1353833A (zh) 2002-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11232362B2 (en) Method and device for presenting suggested recommended operation actions of a suggestion system and interaction with the suggestion system
US9557851B2 (en) Configurable touch screen LCD steering wheel controls
US9857936B2 (en) Method for simulating screen sharing for multiple applications running concurrently on a mobile platform
US20070270179A1 (en) Mobile communication device with function-assignable side key and method for controlling the side key
US6731316B2 (en) Graphical layout and keypad response to visually depict and implement device functionality for interactivity with a numbered keypad
US5459488A (en) Graphical user interface with fisheye adaptation principle
US7010758B2 (en) Dynamically defined context sensitive jump menu
US9916062B2 (en) Method, electronic device, and computer-readable recording medium for presenting application lists
US6822634B1 (en) System comprising a handheld control device
US20120272145A1 (en) Method for using radio presets as application shortcuts
EP2579152A1 (en) Method and system to provide a user interface with respect to a plurality of applications
AU2001241759A1 (en) Graphical layout for mapping keys of a keypad to display regions
CN111225106B (zh) 控件操作方法及电子装置
US20060152495A1 (en) 3D input device function mapping
US20150286368A1 (en) Method of operating a background content and terminal supporting the same
MX2007012924A (es) Terminal movil de comunicacion y metodo de procesamiento de señales de entrada de la misma.
KR20060050715A (ko) 차량 멀티미디어 장치, 및 계층적으로 구조화된 메뉴의디스플레이를 제어하기 위한 방법
NO321801B1 (no) Adaptiv mann/maskingrensesnitt
US10498871B2 (en) Speech station for intercom network
US20150149834A1 (en) Testing device and a test method with zoom display
US11110798B2 (en) Multi-function vehicle input apparatuses with operational buttons for vehicle systems control and methods incorporating the same
EP3563216B1 (en) Method and apparatus for controlling a mobile terminal
JPH04157991A (ja) テレビジョン受像機
KR20020039742A (ko) 이동 통신 단말기의 메뉴 표시 방법 및 제어 장치
KR20030021776A (ko) 이동통신 단말기의 단축키 설정 방법