NO321006B1 - Overforingsutstyr for en forbindelse mellom sentraler - Google Patents

Overforingsutstyr for en forbindelse mellom sentraler Download PDF

Info

Publication number
NO321006B1
NO321006B1 NO19974634A NO974634A NO321006B1 NO 321006 B1 NO321006 B1 NO 321006B1 NO 19974634 A NO19974634 A NO 19974634A NO 974634 A NO974634 A NO 974634A NO 321006 B1 NO321006 B1 NO 321006B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pcm
transmission equipment
subchannel
speech signal
transmission
Prior art date
Application number
NO19974634A
Other languages
English (en)
Other versions
NO974634L (no
NO974634D0 (no
Inventor
Matti Lehtimaki
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Publication of NO974634L publication Critical patent/NO974634L/no
Publication of NO974634D0 publication Critical patent/NO974634D0/no
Publication of NO321006B1 publication Critical patent/NO321006B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/18Service support devices; Network management devices
    • H04W88/181Transcoding devices; Rate adaptation devices
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04JMULTIPLEX COMMUNICATION
    • H04J3/00Time-division multiplex systems
    • H04J3/02Details
    • H04J3/12Arrangements providing for calling or supervisory signals
    • H04J3/125One of the channel pulses or the synchronisation pulse is also used for transmitting monitoring or supervisory signals
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W92/00Interfaces specially adapted for wireless communication networks
    • H04W92/04Interfaces between hierarchically different network devices
    • H04W92/12Interfaces between hierarchically different network devices between access points and access point controllers

Description

Oppfinnelsens saksområde
Foreliggende oppfinnelse angår mobilkommunikasjonssystemer som anvender talekoding, og spesielt overføringsutstyr for forbindelse mellom sentraler.
Bakgrunn for oppfinnelsen
Mobilkommunikasjonsnett tilveiebringer generelt en tjeneste i et svært stort område, som baseres på radiodekning som tilbys av et terrestrielt basestasjonnett eller satellitt-repeterforsterkere. Basestasjonsystemer eller terrestrielte satellitt-stasjoner er koplet til mobiltjeneste-sentraler. En nettoperatør kan anvende flere mobiltjeneste-sentraler som er forbundet med hverandre. Dessuten må mobilsentralene ha forbindelser med det offentlige telefonnettet PSTN (public switched telephone network) og med andre mobilkommunikasjonsnett i forskjellige land. Normalt er det anordnet digitale forbindelser mellom sentraler, som tale og data overføres gjennom i PCM-kanaler (pulskodemodulasjonskanaler) på 64 kbit/s. Disse forbindelsene kan være faste eller halv-faste, eller de kan bli etablert for hver samtale individuelt. De faste eller halv-faste forbindelsene er kjøpte og leide forbindelser. I hvert tilfelle er det viktig for operatørene å optimalisere utnyttelsen av forbindelsens kapasitet og minimalisere kostnader som oppstår fra dem.
En måte å virkeliggjøre dette på, er å multiplekse flere samtaler inn på en PCM-kanal. Siden det er et standard PCM-grensesnitt mellom sentralene, som for eksempel tale overføres gjennom i form av PCM-sampler på 64 kbit/s, krever dette talekomprimering, d.v.s. talekoding ned til en lavere hastighet/frekvens, og dekomprimering i endene av forbindelsen. Komprimeringsutstyr er komplekst, og forårsaker problemer med kompatibilitet og signalering i grensesnittene mellom sentralene. Dessuten vil uunngåelig talekoding til en lav frekvens/hastighet svekke talens kvalitet i sammenligning med PCM-koding ved 64 kbit/s, og er derfor ikke alltid en akseptabel løsning.
I digitale mobilkommunikasjonssystemer er også hele tale- og dataoverfør-ingen digital. Hva mobilkommunikasjonsnettet angår, er den mest begrensede ressursen radiostrekningen mellom mobilstasjonene og basestasjonene. For å re-dusere båndbredde-kravene for en radioforbindelse på radiostrekningen, benytter talesending talekoding som gir mulighet for en lavere overføringshastighet, for eksempel 16 eller 18 kbit/s istedenfor overføringshastigheten på 64 kbit/s som vanligvis benyttes i telefonnett. Talekoding, som baseres på å representere tale som parametere, vil generelt bli kalt vokoding (tale-koding) her, i motsetning til PCM-koding. Begge sider av radiogrensesnitt, d.v.s. både mobilstasjonen og den faste nettsiden, har en talekoder og en tale-dekoder. Talekoderen på nettsiden benevnes noen ganger som en transkoder. Transkoderen kan plasseres på flere alternative steder, for eksempel i basestasjonen eller i mobilstasjonen. Transkoderen befinner seg ofte fjernt fra basestasjonen i en «fjerntliggende transkoderenhet». I dette siste tilfellet sendes talekodingsparametere mellom basestasjonen og transkoderenheten i spesielle rammer.
I hvert tale-anrop til eller fra en mobiltelefon (mobilterminert eller mobilorigi-nert anrop), er en transkoder koplet til taleforbindelsen på nettsiden. Transkoder-ens grensesnitt mot mobilsentralen er på 64 kbit/s. Transkoderen dekoder det mobiloriginerte talesignalet (oppadgående retning), som er vokodet inn på en 8/16 kbit/s overføringskanal, til en hastighet på 64 kbit/s, og koder det mobiltermi-nerte talesignalet på 64 kbit/s (nedadgående retning) til en hastighet på
8/16 kbit/s. Også talekvaliteten er med andre ord lavere enn i et normalt telefonnett.
Kompresjonsutstyret i forbindelser mellom sentraler vil imidlertid degradere talekvaliteten ytterligere. Dette er på grunn av tandem-talekoding: koding i mobilstasjonen, dekoding i transkoderen, koding i et første kompresjonsutstyr, og dekoding i et andre kompresjonsutstyr. I et slikt tilfelle er en deltaker i samtalen en mobilstasjon, og den andre er for eksempel en abonnent i et offentlig telefonnett
(PSTN).
Hvis samtalen finner sted mellom to mobilstasjoner (mobil-til-mobil-anrop, MMC, mobile to mobile call), kan til og med flerfoldig talekoding bli utført. I et slikt tilfelle er det en transkoder på forbindelsen mellom den anropende mobilstasjonen og mobilsentralen, og tilsvarende en andre transkoder mellom den anropte mobil-abonnenten og (den samme eller en annen) mobilsentralen. Disse transkoderne blir så forbundet gjennom forbindelsen mellom mobilsentralene som et resultat av normal anropskopling. Med andre ord er det for hvert MMC-anrop to transkoderen-heter i serieforbindelse, og talekoding og dekoding utføres to ganger for samtalen. Så langt har tandem-koding ikke vært noe stort problem, fordi relativt få samtaler har vært MMC-samtaler. Ettersom antallet mobilstasjoner øker, vil imidlertid antallet MMC-anrop også bli høyere og høyere. En talekompresjonsoperasjon på forbindelsen mellom sentralene, vil forverre situasjonen ved at antallet talekodingsoperasjoner øker til tre. Hvis anropet må rutes via flere mobilsentraler og via komprimerte mellom-forbindelser, kan antallet talekodingsoperasjoner bli øket flere ganger.
I EP 332345 beskrives et telekommunikasjonsnettverk med flere sentraler som er koblet sammen gjennom kodek-par. Kodek-parene opererer for 64 kbps tale som komprimeres ned til 16 kbps for videresending til andre kodeks i tandem-forbindelser. Synkroniseringsinformasjon overføres i et 8-bit-ord i bifen men minst signifikans (LSB) når en annen kodek blir identifisert bak sentralen. Likedan fjer-nes LS-bifen når det overføres 16kbps i LSB-kanalen.
US 5,301,190 beskriver kommunikasjonsutstyr bestående av multipleksut-styr med tale-kodek forbundet til linje 1 (L1) og et tilsvarende utstyr koblet til linje 2 (L2). Begge har komprimering og ekspanderingsfunksjon. Utstyret kan forbikoble komprimering og kodek når en lav-hastighetsforbindelse mellom L1 og L2 etableres.
Kort oppsummering av oppfinnelsen
Gjenstanden for foreliggende oppfinnelse er et nytt overføringsutstyr for optimalisering av forbindelser mellom sentraler i et kommunikasjonsnettverk.
Oppfinnelsen angår et overføringsutstyr for en forbindelse mellom nettelementer, slik som sentraler eller basestasjon-styringsenheter, idet overføringsut-styret kobles til et antall inngående PCM-overføringskanaler fra et nettelement for å motta et talesignal fra hver PCM-overføringskanal og for å overføre talesignalet til et annet overføringsutstyr en PCM-sammenkoplingsforbindelse med en overfør-ingskapasitet som er lavere enn antallet PCM-overføringskanaler som mottas fra nettelementet. Talesignalet mellom nettelementet og overføringsutstyret er enten et rent PCM-kodet talesignal eller et PCM-kodet talesignal hvor en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene tilveiebringer en underkanal for vokodet tale med lavere hastighet.
Utstyret kjennetegnes ved at det omfatter midler til å spesifisere alle biter i PCM-samplene av en eller flere PCM-kanaler til sammenkoplingsforbindelsen for å tilveiebringe to eller flere ulike underkanaler hvor lavere-hastighets vokodet tale eller data kan overføres i hver av disse og at det er innrettet for, som reaksjon på det faktum at talesignalet i PCM-kanalen som mottas fra nettelementet er et PCM-kodet talesignal som inneholder underkanalen, å multiplekse innholdet av underkanalen inn i en av underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen.
Oppfinnelsen angår også en fremgangsmåte i samsvar med krav 10 for å overføre digitalt kodet tale mellom nettelementer, slik som sentraler eller basestasjon-styringsenheter, i et mobilkommunikasjonssystem.
I foreliggende oppfinnelse er begge emner av forbindelsen mellom nettelementer i et telekommunikasjonsnett, slik som sentraler eller basestasjon-styringsenheter, forsynt med et overføringsutstyr som er forbundet med det res-pektive av nettelementene med PCM-kabaler. Fortrinnsvis minst en av sentralene er en mobilsentral. Tale som befordres mellom sentralen og kompresjonsutstyret, er enten rent PCM-kodet tale hvor en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene tilveiebringer en underkanal for vokodet tale med lavere hastighet. Denne underkanalen inneholder samme tale-informasjon som PCM-samplene, men i form av taleparametere for vokodingsmetoden som anvendes av mobilkommunikasjonssystemet. Mellom overføringsutstyret bærer en PCM-kanal flere underkanaler. Overføringskompresjonsutstyret analyserer talesignaler som mottas fra sentrale. Hvis talesignalet inneholder en under kanal med vokodet tale, multiplekses denne underkanalens innhold inn på en av underkanalene i PCM-kanalen mellom overføringsutstyrene. For et tilfelle hvor talesignalet inneholder bare PCM-kodet tale, innbefatter overføringsutstyret en transkoderenhet som koder den PCM-kodede talen ved hjelp av mobilkommunikasjonssystemets vokodingsmetode. Dette gir et vokodet talesignal med lavere hastighet, som så multiplekses inn på en av underkanalene i PCM-kanalen mellom kompresjonsutstyrene.
Det mottakende overføringsutstyret omfatter en transkoder som dekoder det vokodede talsignalet som mottas fra hver underkanal, til PCM-sampler i samsvar med den vokodingsmetode som anvendes av mobilkommunikasjonssystemet. I tillegg innfører overføringsutstyret det vokodede tale-innholdet av underkanalen i en eller flere minst signifikante biter v PCM-samplene uten dekoding. Deretter overføres PCM-samplene og den vokodede underkanalen i disse via en de-dikert PCM-kanal til sentralen.
Oppfinnelsen kan by på betydelige besparelser i forbindelser mellom sentraler. For eksempel hvis en underkanal benytter en bit i et PCM-sampel, kan åtte talesignaler multiplekses inn i PCM-sampelet. Følgelig reduseres antallet nødven-dige PCM-sammenkoplingsforbindelser betraktelig, for eksempel fra 7 til 1, siden noen av tidslukene benyttes til signalering.
Siden er et normalt PCM-grensesnitt mellom sentralen og overføringsutsty-ret ifølge oppfinnelsen, er utstyret egnet for alle PCM-forbindelser mellom sentraler, uten noen problemer med kompatibilitet. Besparelsen i antallet sammenkoplingsforbindelser oppnås selv om den vokodede underkanalen med lavere hastighet som er «gjemt» i den PCM-kodede talen, ikke benyttes andre steder. I dette tilfellet vil imidlertid kompresjon forårsake svekkelse av talekvaliteten, slik som beskrevet ovenfor.
I alle fall tillater den vokodede underkanalen som er «gjemt» i den PCM-kodede talen, forhindring av flerfoldig talekoding hvis mobilkommunikasjonssystemets transkoder er i stand til å benytte den. Søkerens egen PCT-søknad W096/32823 opplyser en slik transkoder med forhindring av «tandem-koding». Et MMC-anrop etableres gjennom normale prosedyrer på en slik måte at forbindelsen har to transkodere i tandem-konfigurasjon. Talen som overføres mellom en transkoder og en mobilstasjon, kodes ved hjelp av en vokodingsmetode som reduserer overføringshastigheten/frekvensen. Begge transkodere utfører de normale transkodingsoperasjoner på talen, idet talen dekodes i en transkoder til normale, digitale, pulskodemodulerte (PCM) talesampler som fremsendes til den andre transkoderen og kodes der ved hjelp av den omtalte vokodingsmetoden. I underkanalen som tilveiebringes av en eller to minst signifikante biter i PCM-talesamplene overføres samtidig tale-informasjon i samsvar med vokodingsmetoden, som mottas fra mobilstasjonen. informasjonen omfatter taleparametere som det ikke utføres noen transkoding-operasjoner på (koding og dekoding) i noen av de tandem-forbundne transkoderne. Den mottaende transkoderen velger først og fremst den tale-informasjon som er i samsvar med denne vokodingsmetoden, til å bli sendt over radiogrensesnittet til den mottaende mobilstasjonen. Følgelig utfø-res vokoding primært bare i mobilstasjonene, og den vokodede tale-informasjonen
- dvs. taleparametere -sendes gjennom mobilkommunikasjonsnettet uten tandem-koding, hvilket vil forbedre talekvaliteten. Når den mottaende transkoderen ikke
kan finne vokodet tale-informasjon i de minst signifikante bitene i PCM-talesamplene, kodes tale-informasjonen som skal sendes over radiogrensesnittet, på normai måte fra PCM-talesamplene.
Hvis overføringsutstyret ifølge foreliggende oppfinnelse mottar PCM-sampler som innbefatter vokodet tale-informasjon i de minst signifikante bitene fra en transkoder av den ovenfor nevnte type, framsender overføringsutstyret denne vokodede tale-informasjonen til en underkanal i PCM-sammenkoplingsforbindelsen uten transkoding. Det andre overføringsutstyret dekoder PCM-samplene fra den vokodede tale-informasjonen som mottas fra underkanalen, og den vokodede tale-informasjonen innføres i de minst signifikante bitene i disse PCM-samplene uten dekoding. Hvis også den andre transkoderen utfører tandem-forhindring, fremsender den vokodede tale-informasjonen til mobilstasjonen uten dekoding eller koding. Følgelig vil overføringsutstyret i samsvar med oppfinnelsen ikke forårsake ekstra vokoding eller svekkelse av talekvaliteten i en MMC-samtale. Hvis den andre deltakeren, for eksempel en abonnent i et offentlig telefonnett, ikke ut-fører tandem-forhindring, benytter den PCM-sampler som dekodes av det andre overføringsutstyret. I omvendt retning vokoder det andre overføringsutstyret PCM-sampler som mottas fra PSTN-nettet, og sender den vokodede tale-informasjonen til PCM-sammenkoplingsforbindelsen. Det første overføringsutstyret og den første transkoderen fremsender den vokodede tale-informasjonen som sådan til mobilstasjonen. Heller ikke i dette tilfellet forårsaker overføringsutstyret noen ekstra vokoding, siden kodingen og dekodingen bare utføres i mobilstasjonen og i det andre overføringsutstyret.
Overføringsutstyret i samsvar med oppfinnelsen påvirker ikke meldinger fra sentralen eller utgående talpost-anrop. Dette er på grunn av det faktum at disse anropene involverer normale PCM-signaler, som kompresjon i samsvar med oppfinnelsen utføres på for overføringen mellom sentraler.
I en utførelsesform av oppfinnelsen utfører overføringsutstyret ifølge oppfinnelsen to eller flere typer vokoding som anvendes av mobilkommunikasjonssystemet. Overføringsutstyret i samsvar med oppfinnelsen kan velge den vokodingsmetode som skal anvendes i PCM-sammenkoplingsforbindelsen ved å identifisere den vokodingsmetode som anvendes i underkanalen i PCM-grensesnittet mellom sentralen og overføringsutstyret. Hvis dette PCM-grensesnittet ikke har kodet tale, kan overføringsutstyret bruke en på forhånd valgt vokodingsmetode som utgangspunkt. Hvis for eksempel to mobilstasjoner har valgt forskjellige vokodingsmetoder i et anrop, kan overføringsutstyret utføre omforming på den kodede talen fra en vokodingsmetode til en annen i minst en senderetning. Det er mulig at omform-ingen utføres av en TRAU-enhet i den andre senderetningen. La oss anta som et eksempel at den første typen vokoding som anvendes i sentralens PCM-grensesnitt, er forskjellig fra vokodingsmetoden som anvendes i PCM-sammenkoplingsforbindelsen. I et slik tilfelle vil overføringsutstyret dekode tale-informasjonen som mottas fra sentralen, som er i samsvar med den første vokodingsmetoden, til et lineært PCM-sampel, eller påtrykke de mottatte PCM-samplene direkte, idet samplene da kodes til tale-informasjon i samsvar med den andre vokodingsmetoden. Forskjellige vokodingsmetoder har ofte forskjellige bithyppig-heter, jf. for eksempel fullhastighets GSM-vokoding (overføringshastighet typisk 16 kbit/s) og halvhastighets vokoding (overføringshastighet typisk 8 kbit/s). I dette tilfellet kan PCM-sammenkoplingsforbindelsene for eksempel omfatte fire underkanaler på 16 bit/s som kan overføring for eksempel tale-informasjon ved 8 kbit/s eller 16 kbit/s. Det er også mulig at på forbindelsene mellom sentralene er noen av overføringsutstyrene og sammenkoplingsforbindelsene tilpasset for å anvende bare fullhastighets vokoding, og noen av overføringsutstyrene og sammenkoplingsforbindelsene er tilpasset for å anvende bare halvhastighets vokoding.
Data kan også bli overført gjennom overføringsutstyr i samsvar med foreliggende oppfinnelse. I dette tilfellet er overføringsutstyret forsynt med de nødven-dige funksjoner for hastighetstilpasning.
Kort beskrivelse av tegningene
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares ved hjelp av foretrukne utførel-sesformer og med henvisning til de vedføyde tegningene, hvor
Fig. 1 viser et mobilkommunikasjonssystem i samsvar med oppfinnelsen, Fig. 2 viser en TRAU-taleramme i samsvar med GSM-rekommandasjon 8.60, Fig. 3a og 3b illustrerer dannelsen av underkanaler i minst signifikante biter i et PCM-sampel, Fig. 4 illustrerer innføringen, i samsvar med oppfinnelsen, av TRAU- rammen i figur 2 i 160 suksessive PCM-sampler på 8 biter, Fig. 5 er et blokkdiagram som illustrerer overføringen av signaler i syv PCM-kanaler via en PCM-sammenkoplingsforbindelse ved hjelp av overføringsutstyr ifølge oppfinnelsen, Fig. 6a og 6billustrerer dannelsen av underkanaler i minst signifikante biter i et
PCM-sampel i en PCM-kanal mellom overføringsutstyrene, og
Fig 7 og 8 er blokkdiagrammer som illustrerer driften av overføringsutstyret i de forskjellige endene av PCM-sammenkoplingsforbindelsen.
Foreliggende oppfinnelse kan anvendes i et hvilket som helst mobilkommunikasjonssystem som benytter digitale taleoverførings- og talekodingsteknikker som reduserer overføringshastigheten/overføringsfrekvensen.
Ett eksempel er det europeiske, digitale, celledelte mobilkommunikasjonssystemet GSM (Global System for Mobile Communications) som er i fred med å bli en verdensomspennende standard for mobilkommunikasjonssystemer. De grunnleggende elementene i GSM-systemet er beskrevet i GSM-rekommandasjonene. For en nærmere beskrivelse av GSM-systemet henvises det til GSM-rekommandasjonene og «The GSM System for Mobile Communications» av M Mouly & M-B. Pautet, Palaiseau, France 1992, ISBN: 2-9507190-0-7.
GSM-systemet og dets modifikasjon DCS 18080 (Digital Communications System) som opererer i frekvensområdet 1800 MHz, er de viktigste målene for oppfinnelsen, men det er ikke tanken at oppfinnelsen skal begrenses til disse systemene.
Figur 1 beskriver svært kort de grunnleggende elementene i GSM-systemet. En mobiltjenestesentral MSC håndterer forbindelsen for inngående og utgående anrop. Den utfører funksjoner som ligner på funksjonene i en sentral i et fast nett. I tillegg til disse funksjonene utfører den også funksjoner som er karakte-ristiske bare for mobilkommunikasjon, slik som abonnentlokasjonsadministrering. Mobilradiostasjoner MS, d.v.s. bevegelige enheter, er forbundet med sentralen MSC ved hjelp av basestasjon-systemer. Et basestasjonsystem består av en basestasjon-styringsenhet BSC og basestasjoner BTS. En basestasjon-styringsenhet BSC benyttes for å styre flere basestasjoner BTS.
GSM-systemet er fullstendig digitalt, og tale- og dataoverføring utføres også fullstendig digitalt, hvilket resulterer i uniform talekvalitet. I taleoverføring er den aktuelle tale-kodingsmetode som benyttes, RPE-LTP (Regular Pulse Excitation - Long Term Prediction, regelmessig pulseksitasjon - langtids prediksjon), som benytter både korttids og langtids prediksjon. Kodingen frembringer LAR-, RPE- og LTP-parametere, som sendes istedenfor den aktuelle talen. Tale-overføring omhandles i GSM-rekommandasjonene i kapittel 6, og spesielt behand-les talekoding i rekommandasjon 06.10.1 nær fremtid vil det bli tatt i bruk andre kodingsmetoder, slik som halvhastighetsmetoder og redusert fullhastighetskoding; med disse metodene kan foreliggende oppfinnelse benyttes slik den er. Siden foreliggende oppfinnelse ikke angår den faktiske talekodingsmetoden og er uavhengig av denne, skal det ikke beskrives noen talekodingsmetode i nærmere detalj her. Talekodingsmetoden vil også bli benevnt vokoding (voice coding, stem-mekoding) i herværende søknad, i motsetning til normal PCM-koding.
Naturligvis må mobilstasjonen ha en talekoder og -dekoder for talekoding. Siden implementeringen av mobilstasjonen verken er avgjørende for foreliggende oppfinnelse eller unik, vil den ikke bli beskrevet nærmere i denne sammenhengen.
På nettverkssiden er forskjellige funksjoner som angår talekoding og hastighetstilpasning, integrert i en transkoder-enhet TRAU (Transcoder/Rate Adapter Unit, transkoder-hastighetstilpasningsenhet). TRAU kan plasseres på flere alternative steder i systemer i samsvar med valg som foretas av produsenten. Trans-koderenhetens grensesnitt innbefatter et PCM-grensesnitt (pulskode-modulasjon) på 64 kbit/s mot mobilsentralen MSC (A-grensesnitt), og et Abis-grensesnitt på 16 eller 8 kbit/s mot basestasjonen BTS.
I tilfeller hvor transkoderenheten TRAU er plassert fjernt fra en basestasjon BTS, sendes informasjon i Abis-grensesnittet mellom basestasjonen og transkoder-enheten TRAU i «TRAU-rammer». En TRAU-ramme innbefatter 320 biter i samsvar med rekommandasjon 08.60, og 160 biter i samsvar med rekommandasjon 0.61. Det er for tiden fire forskjellige rammetyper som defineres i samsvar med rammens informasjonsinnhold: tale, drift/vedlikehold, data og «ledig» (idle) taleramme. En transkoder-enhet plassert fjernt fra basestasjonen BTS må motta informasjon om radiogrensesnittet for effektiv dekoding. For slik styring og synkronisering av transkoderen benyttes en spesiell type signalering i båndet på kanalen med 8 eller 16 kbit/s mellom basestasjon og transkoderenheten. Denne kanalen benyttes også for tale- og dataoverføringer. Slik fjernstyring av en transkoder-enhet er beskrevet i GSM-rekommandasjonene 08.60 (kanal med 16 kbit/s) og 08.61 (kanal med åtte kbit/s).
Normalt sendes bare PCM-kodet tale i A-grensesnittet mellom transkoderen TRAU og MSC. I dette tilfellet kan transkoderen TRAU utføre transkodingen mellom vokodet tale og PCM-kodet tale.
Søkernes samtidige PCT-søknad nr W096/32823 oppviser en forbedret transkoder TRAU, som i tillegg til å utføre de normale transkodingsoperasjoner fra vokodet tale til PCM-kodet tale, også overfører tale-informasjon som mottas fra mobilstasjonen, som er i samsvar med den nevnte vokodingsmetoden, dvs. taleparametere som det ikke utføres noen transkodingsoperasjon (dekoding) på, i underkanalen som dannes av en (kapasitet 8 kbit/s) eller to (kapasitet 16 kbit/s) minst signifikante biter i PCM-talesamplene. I den andre senderretningen mottar transkoderen på samme måte vokodet tale fra underkanalen som inneholdes i PCM-samplene i A-grensesnittet, idet talen sendes til Abis-grensesnittet uten noen transkodingsoperasjon (koding). Når et MMC-anrop som involverer to slike transkodere i tandem-konfigurasjon, flik koplet, relesender hver transkoder faktisk bare vokodet tale, og modifiserer eller erstatter muligens parametere, men utfø-rer ikke noen ekstra vokoding. Som følge av dette utføres normalt vokoding bare i mobilstasjonen MS, hvorved tandem-koding unngås og talekvaliteten forbedres. Implementeringen og driften av denne forbedrede transkoderen er omtalt i nærmere detalj i ovennevnte PCT-søknad.
Følgelig kan to typer signaler opptre i A-grensesnittet: 1) normal PCM på 64 kbit/s, 2) PCM hvor en eller to minst signifikante biter i PCM-samplene tilveiebringer en underkanal for vokodet tale (eller data). Overføringen av vokodet tale i de minst signifikante bitene i et PCM-sampel illustreres i figur 3A og 3B. Figur 4 illustrerer videre en mulig måte som TRAU-rammen i figur 2 kan innføres på i 160 suksessive PCM-sampler på 8 biter. To biter i TRAU-rammen innføres i hvert PCM-sampel isteden for to minst signifikante biter i PCM-sampelet i samsvar med figur 3A. PCM-samplene 1-8 inneholder synkroniseringsnuller, PCM-samplene 9-18 styringsbiterC1-C15, PCM-samplene 19-155, databiter, og PCM-samplene 156-160, styringsbiter C16-C21 og T1-T4. De seks mest signifikante bitene i PCM-samplene er opprinnelige biter i PCM-talesampelet (markert med symbol X). I eksempelet i figur 3A er overføringshastigheten for den PCM-kodede talen 48 kbit/s, og overføringshastigheten for underkanalen er 16 kbit/s. Hvis underkanalen implementeres med en bit, slik som i figur 3B, er overføringshastigheten for den PCM-kodede talen 56 kbit/s, og for underkanalen 8 kbit/s.
Mobilsentralen MSC svitsjer anropene med en nominell overføringshastig-het på 64 kbit/s, uavhengig av hvor vidt signalet som skal forbindes, er av type 1) eller type 2).
I et konvensjonelt mobilkommunikasjonsnett omfatter også forbindelsene mellom sentralene en PCM-kanal på 64 kbit/s for hvert signal i A-grensesnittet.
Forbindelser mellom sentraler betyr i denne sammenheng både forbindelser mellom mobilsentraler MSC og forbindelser mellom en mobilsentral MSC og en port-mobilsentral GW (Gate Way Mobile Services Switching Centre) i et offentlig telefonnett. Som tidligere nevnt ville det være fordelaktig av økonomiske grunner å optimalisere den nødvendige kapasiteten på forbindelsene mellom sentralene.
I samsvar med oppfinnelsen er sentralene forbundet med hverandre ved hjelp av et par overføringsutstyr på en slik måte at det er ett utstyr i hver ende av forbindelsen, som vist i figur 1 og 5. Disse overføringsutstyrene kalles kompresjonsutstyr TRACU (Transcoding and Rate Adaption Compressor Unit, transkodings- og hastighetstilpasningskompressorenhet) i herværende beskrivelse. Tale overføres mellom MSC (GW) og TRACU på lignende måte som i A-grensesnittet, dvs. enten som ren PCM-kodet tale (type 1) eller som PCM-kodet tale som inneholder en underkanal med vokodet tale. Minst en PCM-kanal på 64 kbit/s er tilveiebrakt mellom TRACU-ene, hvor tale alltid overføres som vokodet tale på 8 kbit/s eller 16 kbit/s i en eller to biter i PCM-sampelet. Prinsippet er det samme som vist for grensesnitt A i figur 3, men nå benyttes alle biter i PCM-sampelet som underkanaler, og det overføres ingen PCM-kodet tale. Følgelig danner for eksempel minst signifikante biter en underkanal med 16 kbit/s, to neste mer signifikante biter danner en andre underkanal med 16 kbit/s, to nest mer signifikante biter danner en tredje underkanal på 16 kbit/s, og de to mest signifikante bitene danner en fjerde underkanal, slik som illustrert i figur 6B. Tilsvarende kan hver PCM-bit danne en underkanal på 8 kbit/s, slik som vist i figur 6A. Den samme PCM-kanalen kan også inneholde underkanaler på både 8 kbit/s og 16 kbit/s. På denne måten kan TRACU-ene multiplekse 1-8 PCM-bitstrømmer fra A-grensesnittet inn i en PCM-bitstrøm for kommunikasjon mellom TRACU-ene. I eksempelet i figur 5 multiplekser TRACU 1 og TRACU2 7 PCM-linjer i A-grensesnittet inn i en PCM-linje (kompresjonsforhold 1:8, overføringsforhold 1:7).
Tale som overføres mellom sentralen MSC og kompresjonsutstyret TRACU er enten rent PCM-kodet tale eller PCM-kodet tal hvor en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene danner en underkanal med vokodet tale med lavere hastighet, slik som vist i figur 3A og 3B.
I det følgende skal driften av kompresjonsutstyr i samsvar med oppfinnelsen beskrives når et talesignal sendes i en retning MSC1-TRACU1-TRACU2-MSC2.1 omvendt retning foregår overføringen på lignende måte.
TRACU1 analyserer talesignalet som mottas fra sentralen MSC1 i hver PCM-kanal. Hvis signalet inneholder en underkanal for vokodet tale, multiplekses underkanalens innhold inn i en av underkanalene i PCM-kanalen mellom TRACU-ene. Hvis talesignalet inneholder bare PCM-kodet tale, koder TRACUI den PCM-kodede talen ved hjelp av vokodingsmetoden for mobilkommunikasjonssystemet. Dette vil gi et vokodet talesignal med lavere hastighet, som multiplekses inn i en av underkanalene i PCM-kanalen mellom TRACU-ene.
Figur 7 viser et blokkdiagram som representerer funksjonene for en transkoder TRACUI. I samsvar med GSM-rekommandasjon 8.60 eller 8.61 søker synkroniseringsblokken 71 i TRACU1 kontinuerlig etter synkronisering i underkanalen i de PCM-sampler som mottas fra A-grensesnittet, d.v.s. i den ene eller de to minst signifikante bitene. Synkronisering med TRAU-rammene foregår ved hjelp av syn-kroniseringsnullene og -enerne i rammene. I begynnelsen av anropet, når synkronisering ikke er funnet ennå, eller under samtalen når synkronisering er gått tapt,
avventes mottaking av et tilstrekkelig antall TRAU-rammer for å sikre at en underkanal på 8 eller 16 kbit/s som inneholder TRAU-rammer, virkelig er funnet, og ikke bare et synkroniseringsmønster som er frembrakt vilkårlig av de minst signifikante bitene i normale PCM-sampler. Synkronisering med rammene utføres kontinuerlig.
Separasjonsblokken 72 atskiller PCM-talesamplene til kodingsblokk 73 og TRAU-rammene til behandlingsblokk 74.
Kodingsblokken 73 utfører koding v PCM-talesamplene til talekodingspara-meteret for talekodingsmetoden med lavere hastighet, i fullt samsvar med GSM-rekommandasjonene. Kodingen av PCM-samplene finner sted kontinuerlig, uavhengig av hvor vidt synkronisering med TRAU-rammer er oppnådd eller ikke.
Hvis synkronisering med TRAU-rammer ikke har finnet sted, eller verifika-sjon eller synkronisering avventes, fremsendes talekodingsparametrene som er innkodet fra PCM-talesamplene, fra kodingsblokken 73 til en rammebyggingsblokk 75. Byggeblokken 75 innfører talekodingsparametrene i TRAU-rammer i samsvar med GSM-rekommandasjon 08.60 eller 08.61 for overføring til TRACU2.
Hvis synkronisering med TRAU-rammer har funnet sted, fremsender ikke talekodingsparametrene fra kodingsblokken 73 til rammebyggingsblokken 75. Isteden forsynes byggeblokken 75 med TRAU-rammene som mottas fra A-grensesnittet, hvilke TRAU-rammer muligens er behandlet i tilleggsbehandlingsblokken 74. Byggeblokken 75 frembringer TRAU-rammer i samsvar med GSM-rekommandasjon 08.60 eller 08.61, for fremsending til TRACU2. Siden det ikke utføres noen talekoding, inneholder TRAU-rammene som skal fremsendes, hovedsakelig de samme taleparametere og styringsdata som TRAU-rammene som mottas gjennom A-grensesnittet. Tilleggsbehandlingsblokken 74 kontrollerer imidlertid styringsbitene og andre biter i TRAU-rammen som mottas fra A-grensesnittet, og kan, avhengig av innholdet av disse, utføre tilleggsfunksjoner som kan forandre innholdet av de TRAU-rammer som sendes til TRACU2.
Operasjonene som utføres av tilleggsbehandlingsblokken 74, er ikke av-gjørende for den egentlige oppfinnelsen. D e kan være nødvendige for tandemfor-hindringsfunksjonen til transkoder-enhetene TRAU1 og TRAU2. Behandlingen som eventuelt behøves, ligner på behandlingen som er beskrevet i den ovennevnte søknaden.
De ovenfor beskrevne blokkene 71-75 er for behandling av et talesignal i en inngående PCM-kanal i A-grensesnittet. Tilsvarende blokker 71-75 eksisterer for hver inngående PCM-kanal i A-grensesnittet.
TRAU-rammene fremsendes fra rammebyggingsblokken 75 til multiplekserblokken 76. Multiplekserblokken 76 innfører de TRAU-rammene som mottas fra de forskjellige byggeblokkene, i forskjellige underkanaler Kan.1-Kan.7 for PCM-sammenkoplingsforbindelsen, dvs. i biter i PCM-sampelet, for eksempel i samsvar med figur 6A. PCM-samplene som dannes, sendes til TRACU2.
TRACU2 dekoder det vokodede talesignalet som mottas fra hver underkanal, til PCM-sampler i samsvar med den vokodingsmetode som anvendes av mobilkommunikasjonssystemet. Dessuten innfører TRACU2 det vokodede taleinnhol-det i underkanalen i en eller flere minste signifikante biter i PCM-samplene uten dekoding. Deretter overføres PCM-samplene og den vokodede underkanalen i disse, via den dedikerte PCM-kanalen i A-grensesnittet, til sentralen MSC2.
Figur 8 viser et blokkdiagram som illustrerer funksjonene for TRACU2. Demultiplekserblokken 81 mottar PCM-sampler via PCM-sammenkoplingsforbindelsen fra TRACU2. Demultiplekserblokken 81 demultiplekser TRAU-rammene, dvs. de forskjellige PCM-bitene, for de forskjellige underkanalene Kan.1-Kan.7 til res-pektive behandlingsblokker 82. Den enkleste konstruksjonen for behandlingsblokken 82 er en deleanordning som deler TRAU-rammene til taledekoding 83 og til-leggsbehandling 84. Funksjonen for blokk 82 kan imidlertid også omfatter noen eller alle de operasjoner som er spesifisert i GSM-rekommandasjonene for transkoder-enheten TRAU etter mottak av TRAU-rammer fra basestasjonen BTS.
Taledekoding 83 er i samsvar med GSM-rekommandasjonene, og frembringer fra talekodingsparametrene et digitalt talesignal som påtrykkes på pulskode-modulasjonsblokken 85, som omformer det digitale talesignalet til en bitrate (bit-hastighet) på 64 kbit/s med hjelp av pulskodemodulasjon (PCM) i samsvar med for eksempel CCITT rekommandasjonene G.711-G.716. Pulskodemodulasjonen (PCM) med en hastighet på64 kbit/s fungerer på en slik måte at talesignalet samples for hvert 125 mikrosekund, d.v.s. samplingstakten er 8 KHz, og amplitu-den for hvert sampel kvantiseres til en 8-bits kode ved benyttelse av koding etter en A-lov eller en |>lov.
Tilleggsbehandlingsblokken 84 frembringer en TRAU-ramme i samsvar med GSM-rekommandasjon 08.60 eller 08.61, som skal fremsendes til blokk 85. Siden dekoding ikke utføres, omfatter de TRAU-rammer som fremsendes til blokk 85, hovedsakelig de samme taleparametere og styringsdata som TRAU-rammene som mottas fra TRACU 1. Blokk 84 kan imidlertid kontrollere styringsbitene og andre biter i den mottatte TRAU-rammen, og kan, avhengig av innholdet i disse, utføre ekstrafunksjoner som kan forandre innholdet av TRAU-rammene. Operasjonene som utføres av tilleggsbehandlingsblokken 84, er ikke avgjørende for den egentlige oppfinnelsen. De kan være nødvendige for tandemforhindringsfunksjo-nen til franskoder-enhetene TRAU1 og TRAU2. Behandlingen som eventuelt be-høves, ligner på den behandling som beskrives i den ovennevnte patentsøknaden.
Blokk 85 kombinerer TRAU-rammene til PCM-blokken, i PCM-talesamplene ved å innføre TRAU-rammene i en «underkanal» som dannes av den minst signifikante biten (8 kbit/s) eller de to minst signifikante bitene (16 kbit/s) i samsvar med figur 3A og 3B. Blokk 85 fremsender PCM-samplene via den henholdsvise PCM-kanal for A-grensesnittet til MSC2.
TRACU2 omfatter separate blokker 82-85 for hver PCM-kanal i A-grensesnittet.
Forden omvendte senderetningen MSC2-TRACU2-TRACU1-MSC1 omfatter TRACU2 blokker i samsvar med figur 7, og TRACU 1 omfatter blokker i samsvar med figur 8.
I den primære utførelsesform av oppfinnelsen håndterer TRACU-ene vokodingsoperasjoner enten ved full hastighet (16 kbit/s) eller ved halv hastighet (8 kbit/s), og flere av disse kan eksistere ved samme hastighet.
TRACU-er i samsvar med en andre utførelsesform av oppfinnelsen er i stand til å håndtere begge vokodingshastigheter i GSM-nettet. TRACU velger den vokoding den anvender på grunnlag av TRAU-rammenes vokoding i A-grensesnittet. Et unntak er en situasjon hvor vokodingen for TRAU-rammer som mottas fra A-grensesnittet er forskjellig fra vokodingen for TRAU-rammer som mottas fra den andre TRACU. Dette betyr at deltakerne i samtalen anvender forskjellige vokodingsmetoder. I dette tilfellet forandrer den TRACU som mottar TRAU-rammer ved hav hastighet fra A-grensesnittet, seg over til vokoding med full hastighet, og utfører den nødvendige dekodingen fra vokoding med full hastighet til PCM-sampler, og koding fra PCM-sampler til vokoding med full hastighet. Dette vil imidlertid forårsake tandem-vokoding mellom de forskjellige vokod-erne, hvilket vil svekke talekvaliteten. Derfor markerer TRACU typen vokoding som anvendes av TRAU-rammene i A-grensesnittet på styringsbitene for de TRAU-rammer med full hastighet som den sender til den andre TRACU. På denne måten informeres den andre TRACU og TRAU om den foretrukne vokodingsmetoden. I dette tilfellet kan TRACU forandre vokodingen hvis kodingen i TRACU-enhetene forandres til å være den samme, og som resultat av dette kan man unngå omforming og resulterende tandemkoding. Fullhastighetskoding er valgt som den primære kodingsmetode mellom TRACU-ene, på grunn av dens bedre tandem-egenskaper.
Hvis blokk 71 i TRACU ikke mottar TRAU-rammer fra A-grensesnittet (med andre ord, mottar bare PCM-kodet tale) anvender TRACU vokoding med full hastighet som utgangspunkt.
I den primære utførelsesform av oppfinnelsen kan også TACU inkorporere en timer 87 som styrer PCM-blokken 85 til å avbryte dannelsen av en underkanal og sending av TRAU-rammer til A-grensesnittet (figur 8), hvis synkroniseringsblokken 71 for denne TRACU (figur 7) ikke har mottatt TRAU-rammer fra A-grensesnittet under en forut bestemt tidsperiode. Mer nøyaktig sender blokken 85 i TRACU
(samt TRAU-enheten) TRAU-rammer i en PCM-underkanal til A-grensesnittet (i retning av MSC) ved begynnelsen av hvert anrop, hver gang TRAU-synkroniseringen for A-grensesnittet går tapt og hver gang talekodingsmetoden forandres, d.v.s. når eksempelvis en overlevering (handover) fra vokoding med full hastighet til vokoding med halv hastighet utføres, eller omvendt. Samtidig som blokk 85 starter sending av TRAU-rammer, starter den timeren 87. Synkroniseringsblokken 71 overvåker hvor vidt TRAU-rammer mottas i en underkanal i A-grensesnittet i oppadgående retning. Hvis synkroniseringsblokken 71 i TRACU (eller TRAU) mottar TRAU-rammer i PCM-underkanalen før den «time out» som overvåkes av timeren 87, har utløpt, startes timeren 87 på nytt. Som resultat forblir dens styresignal til blokk 85 i en modus som tillater fortsatt sending av TRAU-rammer til underkanalen i A-grensesnittet. Hvis på den annen side synkroniseringsenheten 71 ikke mottar TRAU-rammer i underkanalen før utløp av den «time out» som overvåkes av timeren 87, forandres modus for timerens 87 styringssignal til sperremodus. Når styringssignalet er i sperremodus, stopper blokken 85 sending av TRAU-rammer i underkanalen til A-grensesnittet. I denne situasjonen sendes normale PCM-sampler til A-grensesnittet. Timeren 87 benyttes for at de PCM-sampler som skal sendes til A-grensesnittet, ikke blir unødvendig ødelagt i tilfeller hvor det ikke er passende å sende en underkanal (siden den andre siden ikke har utstyr for å kunne motta TRAU-rammer). Synkroniseringsenheten 71 overvåker
imidlertid kontinuerlig de PCM-sampler som mottas fra A-grensesnittet, og hvis den mottar TRAU-rammer i PCM-underkanalen, startes timeren 87 på nytt. Som resultat forandres timerens 87 styringssignal til en sendemodus, hvoretter blokken 85 starter sending av TRAU-rammer i PCM-underkanalen i A-grensesnittet. Såle-des kan underkanalen tas i bruk øyeblikkelig når det er utstyr i stand til å behandle TRAU-rammer på den andre siden. «Time out» kan være fra et par sekunder til noen titalls sekunder.
I løpet av samtalen kan tap samtalen kan tap av synkronisering oppstå, for eksempel fra det faktum at MSC svitsjer en signaleringstone eller en kunngjøring i noen få sekunder til A-grensesnittet. I dette tilfellet er det mottatte signalet sam-mensatt bare av PCM-sampler, og synkronisering tapes i A-grensesnittet. På grunn av tidsstyringen i samsvar med oppfinnelsen, sender imidlertid TRACU fremdeles rammer til A-grensesnittet, og når MSC avbryter signaleirngstonen eller kunngjøringen, startes tandem-forhindringsmodus øyeblikkelig når et antall rammer som er nødvendig for synkronisering, er mottatt. Et annet eksempel er en overlevering hvor en TRAU-enhet som ikke støtter tandemforhindring, erstattes av en annen TRAU-enhet. Hvis i dette tilfellet både TRAU og TRACU støtter tandem-forhindring, startes tandem-forhindringsmodus øyeblikkelig når antallet rammer som er nødvendig for synkronisering, er mottatt. Ved begynnelsen av anropet må det være en forut bestemt tidsperiode for sending av TRAU-rammer, for eksempel 20 sekunder, siden den faktiske forbindelse mellom TRAU og TRACU bare oppret-tes etter at den anropte abonnenten har svart, og derfor starter TRACU (eller TRAU) å motta TRAU-rammer fra A-grensesnittet rett deretter. Også midt i anropet er overvåkningsperioden fortrinnsvis omkring 20 sekunder, siden det antas at de fleste midlertidige avbrytelser i rammene i A-grensesnittet er kortere enn dette.
Selv om optimaliseringen av forbindelser mellom sentraler i samsvar med foreliggende oppfinnelse er beskrevet i detalj ovenfor, skal det gis noen eksempler på forskjellige anropssituasjoner i det følgende.
Mobil-til-mobil-anrop (MMC, mobile to mobile calls)
La oss innledningsvis anta at MS1 i figur 1 er en MS på full hastighet, og MS2 er også en fullhastighets-MS. TRAU1 starter normal operasjon med full hastighet, og starter å sende TRAU-rammer med full hastighet i retning mot A-grensesnittet, dvs. til kompresjonsutstyrets TRACU I. NårTRACUI mottar disse TRAU-rammene, starter det å sende rammer på full hastighet mot A-grensesnittet, og en tandem-preventiv forbindelse er så dannet mellom disse enhetene. TRACU2 utfører en lignende prosedyre med TRAU2, og etter dette er det en ikke-tandemforbindelse mellom mobilstasjonene MS1 og MS2, siden begge TRACU-er nå overfører rammer ved full hastighet.
Hvis MS1 og MS2 er mobilstasjoner MS med halv hastighet, er situasjonen noe mer komplisert. TRAU1 starer normal funksjon ved halv hastighet, og starter også sending av rammer med halv hastighet i retning mot A-grensesnittet til TRACUI. Når TRACUI mottar disse TRAU-rammene, starter den å sende TRAU-rammer ved halv hastighet til A-grensesnittet, og en tandem-preventiv forbindelse er dannet mellom disse enhetene. TRACU 1 forandrer også den vokodingsmodus som anvendes i PCM-sammenkoplingsforbindelsen mellom TRACU-ene, til halvhastighetskoding, og overfører rammene som mottas fra TRAU1 til TRACU2. TRAU2 og TRACU2 utfører en lignende prosedyre, og etter dette er det en ikke-tandemforbindelse mellom mobilstasjonene MS1 og MS2, siden begge TRACU-er overfører TRAU-rammer med halv hastighet.
Hvis mobilstasjon MS1 er en halvhastighets-MS og mobilstasjon MS2 er en fullhastighets-MS, er situasjonen på sitt mest komplekse. TRAU1 starter normal halvhastighetsoperasjon, og starter også sending av rammer med halv hastighet i retning av A-grensesnittet til TRACUI. Når TRACU1 mottar disse TRAU-rammene, starter den å sende halvhastighetsrammer til A-grensesnittet, og en tandem-preventiv forbindelse er dannet mellom disse enhetene. TRACU 1 forandrer også den vokoding som anvendes i PCM-sammenkoplingsforbindelsen mellom TRACU-ene, til halvhastighetskoding, og overfører TRAU-rammene som mottas fra TRAU1 til TRACU2. TRAU2 og TRACU2 utfører en lignende prosedyre med full hastighet, og når TRACU2 detekterer at den mottar TRAU-rammer med halv hastighet fra TRACUI, selv om den sender TRAU-rammer med full hastighet til TRAU2, forandrer den den vokoding som anvendes i PCM-sammenkoplingsforbindelsen, til fullhastighetskoding. Følgelig er det etablert en forbindelse som ikke har tandem-forhindring, mellom mobilstasjonene MS. Hvis MS1 og TRAUT nå utfører en overlevering fra halv hastighet til full hastighet, starter TRACU1 bare overføring av disse rammene uten noen ekstra omforming, og resultatet er en ikke-tandemforbindelse. Hvis på den annen side det foregår en overlevering i MS2 og TRAU2 fra full hastighet til halv hastighet, detekterer TRACU2 fra styringsbitene i de TRAU-rammer som sendes av TRACU 1, at MSI anvender vokoding med halv hastighet, og at den kan forandre sin vokodingstype til halvhastighetskoding, hvilket igjen resulterer i en tandem-fri forbindelse.
Anrop fra mobil til offentlig telefonnett
I tilfeller hvor anropet termineres eller rutes til det offentlige telefonnettet (PSTN) istedenfor en annen mobilstasjon (MS), garanterer kompresjonsutstyret TRACU i samsvar med oppfinnelsen en ikke-tandemforbindelse, uavhengig av hvorvidt samtalen går til PSTN fra sentral MSC1 eller sentral MSC2. Dette er på grunn av det faktum at i et slikt tilfelle er det alltid bare en vokodingstype i bruk i GSM-nettelementene. Foreksempel, hvis i tilfellet i figur I MSI er en fullhastighets-MS, starter TRAU 1 normal drift med full hastighet, og starter sending av TRAU-rammer med full hastighet i retning mot A-grensesnittet til TRACU3 eller TRACUI. Når TRACUI eller TRACU3 mottar disse rammene, starter den å sende rammer med full hastighet til A-grensesnittet, og en tandem-preventiv forbindelse dannes mellom disse enhetene. TRACU1 eller TRACU3 starter sending av TRAU-rammer med full hastighet til TRACU2 eller TRACU4. TRACU2 eller TRACU4 dekoder den vokodede talen til PCM-kodet tale, som overføres til en PSTN-portsentral GW2 eller GW1. Vokoding utføres bare i mobilstasjonen MS1 og det andre kompresjonsutstyret TRACU2 eller TRACU4, hvilket vil forhindre tandem-koding.
Løsningen i samsvar med oppfinnelsen støtter også alle ekstratjenester på lignende måte som er uttrykt i den ovennevnte patentsøknaden.
Kompresjon av linjer mellom MSC-er vil ikke gi noen problemer med hen-syn til ekko-kansellering, siden ekko-kanselleringsenheter ikke benyttes i disse forbindelsene. I forbindelser mellom mobilsentralen MSC og PSTN, er det imidlertid en ekko-kanselleringsenhet mellom TRAU1 og TRAUC3 i PSTN-linjen. Dette vil re-sultere i ødeleggelse av TRAU-rammene i de minst signifikante bitene i PCM-samplene, hvilket derved skaper en tandemforbindelse. I tillegg genererer TRACU-ene i PSTN-forbindelsen en viss grad av forsinkelse, og derfor kan korrekt drift av ekko-kanselleringsenheten settes i fare. Den beste løsningen vil være å flytte ekkc™ kanselleringsenheten til PSTN-portsentralen GW1 etter TRACU4. Dette muliggjør tandem-forhindring og korrekt drift av ekko-kanselleringsenheten.
Data-anrop
Kompresjonen i samsvar med oppfinnelsen kan implementeres også i dataanrop. I dette tilfellet er det nødvendig med noen ekstra egenskaper, både i TRAU-ene og i TRACU-ene for å beskytte dataene fra talekodingsfunksjonene. I tilfellet med data-anrop benyttes det en lignende type metode som i tilfellet med tale, d.v.s. den minst signifikante bit eller de minst signifikante biter i PCM-sampelet benyttes som underkanaler for TRAU-rammer som inneholder data. De minst signifikante bitene i PCM-sampelet kan benyttes for dette formål, siden den normale V.110-datarammen bare benytter de to mest signifikante bitene i PSM-sampelet i tilfellet med data. Hver gang en transkoder TRAU mottar datarammer fra basestasjonen BTS, utfører den de normale hastighetstilpasningsfunksjonene i samsvar med GSM-rekommandasjonene, og danner en V.110-dataramme som innføres i de to mest signifikante bitene i PSM-sampelet. Dessuten sender den TRAU-rammene som inneholder data i den minst signifikante bit eller i de minst signifikante biter i PCM-samplene uten hastighetstilpasning. TRACU behandler data som mottas fra A-grensesnittet på en lignende måte. Separasjonsblokken 72 atskiller de mottatte data-inneholdende PCM-samplene istedenfor kodingsblokken 73 til hastighetstilpasningsblokken 77, som utfører de normale hastig-hetstilpasningsoperasjoner i samsvar med GSM-rekommandasjonene, hvoretter de hastighetstilpassede dataene innføres i TRAU-datarammer i rammebyggingsblokken 75. Hvis det mottatte PCM-signalet også inneholder en data-underkanal, overføres rammene som mottas i underkanalen, gjennom behandlingsblokken 74 til rammebyggingsblokken 75, hvoretter de multiplekses inn i en underkanal i PCM-sammenkoplingsforbindelsen i blokk 76. Hvis det ikke mottas noen data-underkanal fra A-grensesnittet, multiplekses TRAU-rammene som dannes gjennom hastighetstilpasningsenheten 77, inn i underkanalen for PCM-sammenkoplingsforbindelsen.
i den motsatte senderetningen påtrykkes TRAU-datarammene som mottas fra en underkanal i PCM-sammenkoplingsforbindelsen, fra behandlingsenheten 82 (figur 8) til tilleggsbehandlingsenheten 84, og også til tilpasningsenheten 86. Hastighetstilpasningsenheten utfører de normale hastighetstilpasningsoperasjo-ner i samsvar med GSM-rekommandasjonene, og danner en V.110-dataramme som innføres i de to mest signifikante bitene i PSM-sampelet i enheten 85. Dessuten innfører enheten 85 de data-inneholdende TRAU-rammene i den minst signifikante bit eller de minst signifikante biter i PCM-samplene uten noen hastighetstilpasning. PCM-samplene sendes til sentralen. Følgelig er et dataanrop ana-logt med det ovenfor beskrevne tale-anropet, bortsett fra at i tillegg til talekod-ingsfunksjoner, tilveiebringes en hastighetskodingsenhet.
Også dataanrop vil bli beskrevet best ved hjelp av et eksempel. La oss an-ta at et dataanrop foretas fra PSTN gjennom en mobilsentral MSC2 til en mobilstasjon MS2.1 dette tilfellet vil man ikke møte på noen problemer, siden basestasjonen BTS2 informerer transkoderen TRAU2 på normal måte ved hjelp av TRAU-rammens styringsbiter, om at anropet er et dataanrop, og derfor bør data-operasjoner benyttes. På dette trinn angår det et normalt dataanrop. Hvis det ut-føres en overlevering mellom sentraler, slik at anropet overføres til basestasjon BTS1, og ruting må foretas gjennom kompresjonsutstyret TRACU2 og TRACU 1, vil nå TRAU1 motta normal informasjon fra basestasjon BTS2 om at anropet er et dataanrop. Som resultat starter TRAU1 å sende TRAU-datarammer i en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene. Disse TRAU-rammene leveres til TRACU 1, som forandrer rammetypen i de TRAU-rammer den sender til TRACU2, til en TRAU-datarammetype. Når TRACU2 mottar disse rammene, detekterer den at anropet er et dataanrop, og starter å utføre den normale hastig-hetstilpasningsfunksjon fra TRAU-rammer til V.110-rammer i denne retningen, og fra V-110-rammer til TRAU-rammer i motsatt retning. På denne måten overføres data over den komprimerte forbindelsen.

Claims (16)

1. Overføringsutstyr for en forbindelse mellom nettverkselementer i et kommu-nikasjonsnett, så som sentraler eller basestasjonsstyringsenheter, i hvilket overfør-ingsutstyr (TRACU 1, 2) kan være forbundet med et antall inngående PCM-overføringskanaler fra et nettelement (MSC1, MSC2) for å motta et talesignal fra hver PCM-overføringskanal og overføre talesignalet til et annet overføringsutstyr (TRACU1, 2) via en sammenkoplingsforbindelse med en overføringskapasitet som er lavere enn det nevnte antall PCM-overføringskanaler som mottas fra nettelementet, hvor talesignalet mellom nettelementet (MSC1, MSC2) og overføringsut-styret (TRACU 1, 2) enten er et rent PCM-kodet talesignal eller et PCM-kodet talesignal hvor en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene tilveiebringer en underkanal for vokodet tale med lavere hastighet/frekvens, karakterisert ved at overføringsutstyret (TRACU 1, 2) omfatter midler til å spesifisere alle biter i PCM-samplene av en eller flere PCM-kanaler til sammenkoplingsforbindelsen tilveiebringer to eller flere ulike underkanaler hvor lavere-hastighets vokodet tale eller data kan overføres i hver av disse, overføringsutstyret (TRACU 1,2) er innrettet for, som reaksjon på det faktum at talesignalet i PCM-kanalen som mottas fra nettelementet (MSC1, MSC2) er et PCM-kodet talesignal som inneholder underkanalen, å multiplekse innholdet av underkanalen inn i en av underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen, overføringsutstyret (TRACU 1, 2) er innrettet for, som reaksjon på det faktum at talesignalet som mottas fra nettelementet (MSC1, MSC2) er et rent PCM-kodet talesignal, å kode dette PCM-kodede talesignalet til et vokodet talesignal med lavere hastighet og å multiplekse det vokodede talesignalet inn på en av underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen.
2. Overføringsutstyr ifølge krav 1, karakterisert ved at overføringsutstyret (TRACU 1, 2) er innrettet for å dekode det vokodede talesignalet som mottas fra hver underkanal i PCM-sammenkoplingsforbindelsen fra det andre overføringsutstyret, til PCM-sampler og å innføre det mottatte talesignalet uten dekoding, i den underkanal som dannes av en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene, og at overføringsutstyret (TRACU1, 2) er innrettet for å overføre det PCM-kodede talesignalet som inneholder den vokodede underkanalen, via den res-pektive PCM-overføringskanal til sentralen (MSC1, MSC2).
3. Overføringsutstyr ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at overføringsutstyret (TRACU1, 2) støtter to eller flere vokodingsmetoder, overføringsutstyret er innrettet for å identifisere den vokodingsmetode som anvendes i subkanalen for det PCM-kodede talesignalet som mottas fra sentralen (MSC1, MSC2), og overføringsutstyret er innrettet for å anvende den identifiserte vokodingsmetoden i underkanalen for det oppadgående PCM-talesignalet.
4. Overføringsutstyr ifølge krav 3, karakterisert ved at overføringsutstyret (TRACU1, 2) er innrettet for å identifisere den vokodingsmetode som anvendes av et annet overføringsutstyr på basis av det vokodede talesignal som mottas fra det andre overføringsutstyret via underkanalen i PCM-sammenkoplingsforbindelsen, og at overføringsutstyret er innrettet for å utføre omforming, enten alene eller sammen med den faktiske vokoderen i mobilkommunikasjonssystemet, mellom vokodingsmetoden som anvendes i underkanalen for det PCM-kodede talesignalet som mottas fra sentralen, og vokodingsmetoden som anvendes av det andre overføringsutstyret hvis disse er forskjellige.
5. Overføringsutstyr ifølge krav 3, karakterisert ved at overføringsutstyret (TRACU 1, 2) er innrettet for å anvende en forut bestemt vokodingsmetode dersom det PCM-kodede talesignalet som mottas fra sentralen MSC1, MSC2 ikke inneholder noen underkanal.
6. Overføringsutstyr ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det vokodede talesignalet som overføres i underkanalene, er i overføringsrammer.
7. Overføringsutstyr ifølge krav 6, karakterisert ved at vokodingsmetoden som utfores av overførings-utstyret (TRACU1, 2) er den vokodingsmetode som anvendes av mobilkommunikasjonsnettet, og at rammene er identiske med de rammer som anvendes i mobilkommunikasjonsnettet mellom basestasjonen og transkoder-enheten.
8. Overføringsutstyr ifølge krav 6 eller 7, karakterisert ved a t styringsbitene i rammen inneholder informasjon om den vokodingsmetode som anvendes i underkanalen for vokodet tale som mottas fra sentralen.
9. Overføringsutstyr ifølge ett av kravene 6, 7 eller 8, karakterisert ved en timer som overvåker tiden som har gått fra innled-ningen av anropet, forandringen av vokoding, eller mottakingen av den foregående ramme fra underkanalen i PCM-kanalen i en første senderetning, hvilken timer er innrettet for å forhindre overføring av rammer i motsatt retning hvis den overvåkte tiden overskrider en forut bestemt «timeout».
10. Fremgangsmåte for overføring av digitalt kodet tale mellom et første nettelement (MSC1), slik som en mobilsentral, og et andre nettelement (MSC2), slik som en telefonsentral, i et mobilkommunikasjonssystem hvor mobilstasjoner (MS1, MS2) og et fast mobilkommunikasjonsnett omfatter vokodere (TRAU1, TRAU2) for overføring av et talesignal over en radiostrekning som et vokodet talesignal med redusert hastighet/frekvens og for overføring av talesignalet som et PCM-kodet talesignal mellom vokoderen (TRAU1, TRAU2) i mobilnettet og mobilsentralen, hvilken fremgangsmåte omfatter de følgende trinn: å motta et antall PCM-kodede talesignaler fra det første nettelementet (MSC1) til det første overføringsutstyret (TRACU1) via et tilsvarende antall PCM-overføringskanaler, å overføre talesignalene til et andre overføringsutstyret (TRACU2) via en sammenkoplingsforbindelse med overføringskapasitet som er lavere enn det nevnte antall inngående PCM-overføringskanaler fra nettelementet (MSC1), og å overføre det nevnte antall PCM-kodede talesignaler fra det andre over-føringsutstyret (TRACU2) til det andre nettelementet (MSC2) via et tilsvarende antall utgående PCM-kanaler, karakterisert vedå spesifisere bitene i PCM-samplene i minst en PCM-kanal i sammenkoplingsforbindelsen for å danne to eller flere ulike underkanaler hvor et signal med lavere hastighet kan overføres i hver av disse, å multiplekse de mottatte PCM-kodede talesignalene i det første overfør-ingsutstyret (TRACU1) inn i underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen på følgende måte: a) i det første overføringsutstyret (TRACU 1) detekteres hvorvidt det fra det første nettverkselement (MSC1) mottatte talesignalet er et rent PCM-kodet signal eller et PCM-kodet signal med PCM-sampler som en eller flere minst signifikante biter tilveiebringer en underkanal i hvilken underkanal et vokodet talesignal med den lavere hastighet som anvendes av mobilkommunikasjonssystemet, overføres, b) som reaksjon på det faktum at talesignalet i den PCM-kanal som mottas fra det første nettelementet (MSC1), inneholder en underkanal, multiplekses den vokodede tale-informasjonen i denne underkanalen inn på en av underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen, og c) som reaksjon på det faktum at talesignalet som mottas fra det første nettelementet (MSC1), er et rent PCM-kodet talesignal, kodes dette PCM-kodede talesignalet til et vokodet talesignal med lavere hastighet, ved hjelp av vokodingsmetoden for mobilkommunikasjonssystemet, og det vokodede talesignalet multiplekses inn i en av underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 10, karakterisert ved at behandlingen av talesignalene som mottas fra PCM-sammenkoplingsforbindelsen i det første overføringsutstyret (TRACU1), omfatter de følgende trinn: å dekode det vokodede talesignalet som mottas fra hver underkanal i PCM-sammenkoplingsforbindelsen fra det andre overføringsutstyret (TRACU2), til PCM-sampler ved hjelp av vokodingsmetoden i mobilkommunikasjonssystemet, å innføre det vokodede talesignalet som mottas fra underkanalen, i den underkanal som dannes av en eller flere minst signifikante biter i PCM-samplene uten dekoding, og å overføre det PCM-kodede talesignalet som inneholder underkanalen med vokodet tale, gjennom den tilsvarende PCM-overføringskanalen til det første nettverkselement.
12. Fremgangsmåte ifølge krav 10 eller 11, karakterisert ved å velge den vokodingsmetode som anvendes av overføringsutstyret (TRACU 1, 2), til å være den samme vokodingsmetoden som anvendes i underkanalen for PCM-kodet tale som mottas fra nettverkselementet (MSC1, MSC2) når overføringsutstyret utfører to eller flere vokodingsmetoder.
13. Fremgangsmåte ifølge krav 12, karakterisert ved å overføre informasjon om vokodingsmetoden som anvendes i underkanalen for vokodet tale som mottas fra det første nettverkselementet mellom det første og det andre overføringsutstyret (TRACU 1, 2), i styringsbitene i rammene, i tillegg til informasjonen om vokodingsmetoden som anvendes mellom det første og det andre overføringsutstyret.
14. Fremgangsmåte ifølge krav 12 eller 13, karakterisert ved å detektere at det første og andre overføringsutstyret (TRACU 1,2) har valgt forskjellige vokodingsmetoder, og å utføre omforming av talesignalet i ett av overføringsutstyrene mellom de to vokodingsmetodene i minst en senderetning.
15. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 10-14, karakterisert ved å benytte underkanalene i PCM-sammenkoplingsforbindelsen for dataover-føring dersom det PCM-kodede signalet som mottas fra sentralen (MSC1), eller en underkanal i dette inneholder data.
16. Fremgangsmåte ifølge et av de foregående krav 10-15, karakterisert ved å overføre rammer til en underkanal i PCM-kanalen i en første senderetning, å overvåke mottakingen av rammene fra underkanalen i talesignalet i PCM-kanalen i motsatt senderetning, og å avbryte overføringen av rammer til underkanalen i PCM-kanalen hvis rammer ikke mottas fra en underkanal i PCM-kanalen i motsatt retning i løpet av en forut bestemt, overvåkt «timeout».
NO19974634A 1996-02-08 1997-10-07 Overforingsutstyr for en forbindelse mellom sentraler NO321006B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960590A FI102445B (fi) 1996-02-08 1996-02-08 Transmissiolaitteisto keskusten väliselle yhteydelle
PCT/FI1997/000062 WO1997029566A1 (en) 1996-02-08 1997-02-04 Transmission equipment for an interexchange connection

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO974634L NO974634L (no) 1997-10-07
NO974634D0 NO974634D0 (no) 1997-10-07
NO321006B1 true NO321006B1 (no) 2006-02-27

Family

ID=8545377

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19974634A NO321006B1 (no) 1996-02-08 1997-10-07 Overforingsutstyr for en forbindelse mellom sentraler

Country Status (14)

Country Link
US (1) US6125120A (no)
EP (1) EP0820668B1 (no)
JP (1) JP3514465B2 (no)
KR (1) KR19980703713A (no)
CN (1) CN1131613C (no)
AT (1) ATE279057T1 (no)
AU (1) AU723505B2 (no)
CA (1) CA2215059C (no)
DE (1) DE69731036T2 (no)
FI (1) FI102445B (no)
ID (1) ID15929A (no)
NO (1) NO321006B1 (no)
TW (1) TW387171B (no)
WO (1) WO1997029566A1 (no)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI106082B (fi) 1996-12-05 2000-11-15 Nokia Networks Oy Menetelmä puhekanavan takaisinkytkemisen havaitsemiseksi sekä puheenkäsittelylaite
FI109755B (fi) * 1997-11-13 2002-09-30 Nokia Corp Menetelmä matkaviestinjärjestelmän transkooderin ohjaamiseksi sekä matkaviestinjärjestelmä
EP1641141B1 (en) 1997-12-10 2009-03-25 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Transmission power and data rate based communication control method for a mobile communication system
FI109399B (fi) * 1998-01-05 2002-07-15 Nokia Corp Menetelmä tiedonsiirtokanavien varaamiseksi tukiasemajärjestelmän ja matkapuhelinkeskuksen välillä
DE19804581C2 (de) * 1998-02-05 2000-08-17 Siemens Ag Verfahren und Funk-Kommunikationssystem zur Übertragung von Sprachinformation
FI105436B (fi) * 1998-02-11 2000-08-15 Nokia Networks Oy Menetelmä tietoliikennekanavan vaihtamiseksi matkaviestinjärjestelmässä
US6320880B1 (en) * 1998-03-23 2001-11-20 Nokia Telecommunications Oy Method for synchronization
US6295302B1 (en) * 1998-04-24 2001-09-25 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Alternating speech and data transmission in digital communications systems
JPH11313375A (ja) * 1998-04-28 1999-11-09 Matsushita Electric Ind Co Ltd 移動通信システム
CA2266149A1 (en) * 1998-07-06 2000-01-06 Telecommunications Research Laboratories An analog radio system with acoustic transmission properties
FI982796A (fi) * 1998-12-23 2000-06-24 Nokia Networks Oy Tiedonsiirron tehostaminen
JP3701492B2 (ja) * 1999-02-19 2005-09-28 富士通株式会社 ゲートウェイ装置
NO310950B1 (no) * 1999-03-10 2001-09-17 Ericsson Telefon Ab L M Anordning for forbedring av talekvalitet, spesielt for VoIP (Voice over IP) anrop
FR2792156B1 (fr) * 1999-04-06 2001-06-15 Cit Alcatel Procede et dispositif de transmission de donnees sur un canal de parole
US6657996B1 (en) * 1999-04-21 2003-12-02 Telogy Networks, Inc. Apparatus and method for improving voice quality by removing tandem codecs in a voice communication link
GB2353192B (en) 1999-08-11 2004-02-25 Ericsson Telefon Ab L M Transcoder rate controller
EP1083762A1 (en) * 1999-09-09 2001-03-14 Alcatel Mobile telecommunication terminal with a codec and additional decoders
FI109402B (fi) * 1999-09-29 2002-07-15 Nokia Corp Matkaviestinjärjestelmä
AU7615700A (en) * 1999-09-30 2001-04-30 Nokia Corporation Voice over pcm technique providing compatibility between pcm data and lower ratevocoder data
GB2357221A (en) * 1999-12-10 2001-06-13 Nokia Mobile Phones Ltd A communication network where channels can operate at a first or second data rate
AU3265601A (en) * 1999-12-23 2001-07-03 Ericsson Inc. Transparent communication interception in a core transport network
FR2803476B1 (fr) * 1999-12-31 2003-01-10 Cit Alcatel Procede d'etablissement de mode de fonctionnement sans double transcodage dans un systeme cellulaire de radiocommunications mobiles
AU2000278920B2 (en) 2000-05-17 2006-11-30 Symstream Technology Holdings No.2 Pty Ltd Octave pulse data method and apparatus
US7289461B2 (en) * 2001-03-15 2007-10-30 Qualcomm Incorporated Communications using wideband terminals
US20020197987A1 (en) * 2001-06-25 2002-12-26 Taylor D. Cameron Transparent data transmission for wireless/cellular communication system
US7158597B2 (en) * 2001-08-20 2007-01-02 Tellabs Operations, Inc. TFO resynchronization system
US7158572B2 (en) * 2002-02-14 2007-01-02 Tellabs Operations, Inc. Audio enhancement communication techniques
FR2863797B1 (fr) * 2003-12-15 2006-02-24 Cit Alcatel Compression/decompression de couche deux pour la transmission mixte synchrone/asynchrone de trames de donnees au sein d'un reseau de communications
FR2866499B1 (fr) * 2004-02-12 2006-05-26 Cit Alcatel Procede pour le transport de parole compressee en mode paquet dans le reseau coeur d'infrastructures de communication avec des mobiles
US8135362B2 (en) 2005-03-07 2012-03-13 Symstream Technology Holdings Pty Ltd Symbol stream virtual radio organism method and apparatus
US20080056117A1 (en) * 2006-09-01 2008-03-06 Tarik Muharemovic Specification of sub-channels for fdm based transmission including ofdma and sc-ofdma
US20150170655A1 (en) * 2013-12-15 2015-06-18 Qualcomm Incorporated Systems and methods of blind bandwidth extension

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4924480A (en) * 1988-03-11 1990-05-08 American Telephone And Telegraph Company Codecs with suppression of multiple encoding/decodings across a connection
DE69117722T2 (de) * 1990-08-06 1996-09-19 Fujitsu Ltd Übertragungsvorrichtung mit wiederholter schaltfunktion
GB9113515D0 (en) * 1991-06-21 1991-08-07 Plessey Telecomm Speech signal transmission
FR2702111B1 (fr) * 1993-02-26 1995-05-12 Alcatel Radiotelephone Procédé de gestion des erreurs de transmission entre une station de base et un transcodeur dans un système de radiocommunication numérique, station de base et transcodeur correspondants.
FI93915C (fi) * 1993-09-20 1995-06-12 Nokia Telecommunications Oy Digitaalisen radiopuhelinjärjestelmän transkoodausyksikkö ja transdekoodausyksikkö sekä menetelmä transkoodausyksikön ulostulon säätämiseksi ja transdekoodausyksikön ulostulon säätämiseksi
US5722074A (en) * 1993-09-24 1998-02-24 Nokia Telecommunications Oy Soft handoff in a cellular telecommunications system
FI98972C (fi) * 1994-11-21 1997-09-10 Nokia Telecommunications Oy Digitaalinen matkaviestinjärjestelmä
US5884173A (en) * 1994-12-19 1999-03-16 Lucent Technologies Mobile radio system with improved handover facility
US5903862A (en) * 1995-01-25 1999-05-11 Weaver, Jr.; Lindsay A. Method and apparatus for detection of tandem vocoding to modify vocoder filtering
FI101439B1 (fi) * 1995-04-13 1998-06-15 Nokia Telecommunications Oy Transkooderi, jossa on tandem-koodauksen esto
US5892811A (en) * 1995-12-04 1999-04-06 Motorola, Inc. Radio telecommunication network and method for unobtrusive call interception via transcoder bypass

Also Published As

Publication number Publication date
NO974634L (no) 1997-10-07
FI102445B1 (fi) 1998-11-30
DE69731036D1 (de) 2004-11-11
EP0820668B1 (en) 2004-10-06
CA2215059A1 (en) 1997-08-14
CN1178618A (zh) 1998-04-08
JPH11503593A (ja) 1999-03-26
DE69731036T2 (de) 2005-10-06
FI960590A0 (fi) 1996-02-08
AU1603997A (en) 1997-08-28
AU723505B2 (en) 2000-08-31
WO1997029566A1 (en) 1997-08-14
KR19980703713A (ko) 1998-12-05
ID15929A (id) 1997-08-21
FI960590A (fi) 1997-08-09
CA2215059C (en) 2004-07-06
NO974634D0 (no) 1997-10-07
TW387171B (en) 2000-04-11
JP3514465B2 (ja) 2004-03-31
CN1131613C (zh) 2003-12-17
FI102445B (fi) 1998-11-30
US6125120A (en) 2000-09-26
EP0820668A1 (en) 1998-01-28
ATE279057T1 (de) 2004-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO321006B1 (no) Overforingsutstyr for en forbindelse mellom sentraler
FI101439B (fi) Transkooderi, jossa on tandem-koodauksen esto
EP0749664B1 (en) Mobile communication system and call control method
US6295302B1 (en) Alternating speech and data transmission in digital communications systems
FI98972C (fi) Digitaalinen matkaviestinjärjestelmä
KR100400420B1 (ko) 대역 내 시그널링을 이용하는 보코더 바이패스 제어를위한 방법 및 장치
EP1157573B1 (en) ARRANGEMENT FOR IMPROVING THE SPEECH QUALITY FOR VoIP (VOICE OVER IP) CALLS
US6556844B1 (en) Process for transmitting data, in particular GSM data
KR19980064054A (ko) 통신 시스템의 트랜스코더 사이의 탄뎀 동작으로 복귀하는 방법
US20050259614A1 (en) Device for locally routing local traffic within a radiocommunications network
EP0894409B1 (en) Detection of speech channel back-looping
AU756634B2 (en) Alternating speech and data transmission in digital communications systems
Kumar Tandem Free Operation Simulator for Wireless Communications
KR20050089389A (ko) 이동통신 시스템에서 시그널과 트래픽 전송 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees