NO320193B1 - Elektrisitetsforsyningssystem for banestrom - Google Patents

Elektrisitetsforsyningssystem for banestrom Download PDF

Info

Publication number
NO320193B1
NO320193B1 NO20015280A NO20015280A NO320193B1 NO 320193 B1 NO320193 B1 NO 320193B1 NO 20015280 A NO20015280 A NO 20015280A NO 20015280 A NO20015280 A NO 20015280A NO 320193 B1 NO320193 B1 NO 320193B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
conductor
winding
supply
positive
space
Prior art date
Application number
NO20015280A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20015280D0 (no
NO20015280L (no
Inventor
Thorsten Schuette
Original Assignee
Balfour Beatty Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Balfour Beatty Plc filed Critical Balfour Beatty Plc
Publication of NO20015280D0 publication Critical patent/NO20015280D0/no
Publication of NO20015280L publication Critical patent/NO20015280L/no
Publication of NO320193B1 publication Critical patent/NO320193B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60MPOWER SUPPLY LINES, AND DEVICES ALONG RAILS, FOR ELECTRICALLY- PROPELLED VEHICLES
    • B60M3/00Feeding power to supply lines in contact with collector on vehicles; Arrangements for consuming regenerative power
    • B60M3/02Feeding power to supply lines in contact with collector on vehicles; Arrangements for consuming regenerative power with means for maintaining voltage within a predetermined range

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Electric Propulsion And Braking For Vehicles (AREA)
  • Control Of Transmission Device (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Auxiliary Drives, Propulsion Controls, And Safety Devices (AREA)
  • Stand-By Power Supply Arrangements (AREA)
  • Measurement Of Current Or Voltage (AREA)
  • Ignition Installations For Internal Combustion Engines (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)

Description

Bakgrunn for oppfinnelsen
Oppfinnelsen angår et elektrisitetsforsyningssystem for banestrøm. Anvendelsen av tilleggs- eller sugetransformatorer (eng: BTs = Booster Transformers) i trekkraft- eller banestrømforsyninger er beskrevet i R. J. Hill, "Electric Railway Traction - Part 3 - Traction Power Supplies," Power Engineering Journal, desember 1994, pp 275-286. BTs med en nominell størrelse på ca. 100-150 kVA er plassert med mellomrom på ca. 3 km, for en forsyning på 25 kV, 50 Hz, eller ca. 5 km, for en forsyning på 16 kV, 16 2/3 Hz, langs en kjøreledning. Primærviklingen i hver BT er koplet over en åpning i kontaktledningen. En returleder er anordnet i parallell med skinnene, og sekundærviklingen i en BT er innkoplet i returlederen. Sugetransformatorens vindings-forhold er lik 1, og trekkraft- eller banereturstrøm tvinges fra skinnene og jord til å flyte gjennom returlederen og transformatorens sekundærvikling for å utjevne ampere-vindingene i kjernen som oppsettes av primærstrømmen. Dette arrangement tilveiebringer en lav mateimpedans og reduserer jordstrømmer som ellers kunne forårsake forstyrrelse av tilstøtende telekommunikasjonskretser.
Som et alternativ til BTs kan det benyttes autotransformatorer (ATs), slik som også beskrevet i Hill. Viklingen i hver AT er innkoplet mellom kjøreledningen og en hjelpemateledning, med skinnene forbundet med et mellomliggende punkt. Toget trekker strøm fra to tilgrensende ATs, idet den totale tilførselsstrøm er halvparten av togstrømmen. Skinnestrømmer flyter gjennom AT-viklingene for å opprettholde amperevindingsbalansen i kjernen. I motsetning til BT-strømutbalansering arbeider AT-systemet med utbalansering av spenninger. Én ulempe med ATs er deres høye pris. En annen ulempe er at reduksjonen i jordstrømmer er mindre effektiv dersom avstanden mellom to tilstøtende ATs er større enn det dobbelte av den typiske avstand mellom to BTs i et konvensjonelt BT-system.
Sammendrag av oppfinnelsen
Oppfinnelsen tilveiebringer et elektrisitetsforsyningssystem for trekkraft eller banestrøm, omfattende en tilførselsleder, en returleder, en positiv mateleder og en negativ mateleder, idet alle fire av de nevnte ledere er forbundet med en vikling i hver av et antall autotransformatorer som er anordnet med mellomrom langs lederne, idet en sugetransformator som har én vikling innkoplet i den positive mateleder og en annen vikling innkoplet i den negative mateleder, er anordnet i mellomrommet eller hvert mellomrom mellom autotransformatorene, og minst én ytterligere sugetransformator, som har én vikling innkoplet i tilførselslederen og en annen vikling innkoplet i returlederen, i mellomrommet eller hvert mellomrom mellom autotransformatorene.
Fortrinnsvis er flere av de nevnte ytterligere sugetransformatorer anordnet i mellomrommet eller i hvert mellomrom.
Den positive mateleder kan være tilkoplet til det samme punkt på autotransformatorviklingen som tilførselslederen, som vanligvis er en opphengt kjøreledning. Alternativt kan den positive mateleder være tilkoplet til et forskjellig punkt på autotransformatoren, og ligge på en høyere spenning enn tilførselslederen. Mange spenningskombinasjoner er mulige. I et spesielt eksempel, som tillater anvendelse av standardutstyr som allerede er tilgjengelig, ligger tilførselslederen på en nominell spenning på 16,5 kV, og de positive og negative mateledere er symmetriske om jord, på nominelle spenninger på ± 27,5 kV. Dette gir effektive spenninger på tilnærmet 15 kV og tilnærmet ± 25 kV for henholdsvis tilførselslederen og de to mateledere. Frekvensen er fortrinnsvis 16,7 Hz. Et slikt system har en meget høy overføringskapasitet på grunn av den lave frekvens.
Bare én høyspennings-BT som forbinder de positive og negative mateledere, kreves pr. mellomrom. Da kjøreledningen bare bærer den lokale leder mellom autotransformatorene, kan den frakoples, for eksempel etter å være skadet, uten å påvirke effektoverføringen gjennom de positive og negative mateledninger til tilgrensende seksjoner hvor kjøreledningen er intakt. Da det er en strømbalanse mellom de positive og negative mateledere, kan disse være montert på separate stolper fra kjøreledningen, og trenger ikke å følge jernbanen mellom autotransformatorene.
Returlederen kan utgjøres av skinnene langs hvilke vogner kjører, eller den kan være anordnet separat og tilkoplet til skinnene i parallell.
Kort beskrivelse av tegningene
Oppfinnelsen skal nå beskrives nærmere, bare som eksempel og under henvisning til tegningene, der
fig. 1 viser et koplingsskjema av et elektrisitetsforsyningssystem ifølge en første utførelse av oppfinnelsen, og
fig. 2 og 3 viser systemer ifølge henholdsvis andre og tredje utførelser.
Nærmere beskrivelse av den foretrukne utførelse
Fig. 1 viser et banestrøm-effektforsyningssystem omfattende en kjøreledning C og skinner R som utgjør en returleder. En positiv mateledning P og en negativ mateledning N er anordnet i parallell med kjøreledningen.
Viklingene i hver av et antall autotransformatorer (ATs) 1 har sin ene ende tilkoplet til kjøreledningen C og den positive mateledning P, sitt midtpunkt tilkoplet til skinnene R, og sin andre ende tilkoplet til den negative mateledning N.
En tilleggs- eller sugetransformator (BT) 2 har én vikling innkoplet i den positive mateledning P og sin andre vikling innkoplet i den negative mateledning N. Bare én BT 2 er nødvendig i hvert mellomrom mellom autotransformatorene 1 da det ikke forekommer noen lekkasjer til jord fra de positive og negative mateledninger.
Et antall BTs 3a, 3b er anordnet, idet hver har én vikling innkoplet i kjøreledningen C og sin andre vikling innkoplet i skinnene R. Som vist ved 3a, kan BT-viklingen være koplet over én eneste avbrytelse eller åpning i skinnene. Imidlertid finnes det fortrinnsvis to åpninger i skinnene, og midtpunktet av viklingen i suge-transformatoren 3b er tilkoplet til skinnene mellom åpningene for å redusere farlige spenninger mellom seksjonene eller avsnittene av skinnene.
BT 2 sikrer at de positive og negative mateledninger P, N fører en balansert strøm I]fra en matestasjon til fjerntliggende forbrukere. BTs 3a, 3b sikrer at kjøreledningen C og returlederen R fører en balansert, lokal tilførselsstrøm I2.
Kjøreledningen kan lett frakoples fra ATs 1 ved benyttelse av skillebrytere D, uten å påvirke effektoverføring til tilgrensende seksjoner via de positive og negative mateledninger P, N. Fig. 2 viser en alternativ utførelse hvor en returleder R' er anordnet parallelt med skinnene og tilkoplet til disse med mellomrom. Sugetransformatorene (BTs) som utbalanserer returstrømmen med kjøreledningsstrømmen, er betegnet med 3. Fig. 3 viser en tredje utførelse av oppfinnelsen hvor den positive mateledning P ligger på en høyere spenning enn kjøreledningen C, idet hver AT 1' er forlenget og kjøreledningen ikke lenger er tilkoplet til enden av AT-viklingen.
Selv om mange spenningskombinasjoner er mulige, er ett fordelaktig eksempel gitt i nedenstående tabell:
I dette eksempel er frekvensen 16,7 Hz.
Den nominelle spenning på 50 kV mellom de positive og negative mateledninger er den samme som i konvensjonelle systemer på ± 25 kV, 50 eller 60 Hz, og utstyr som allerede er fremstilt for slike systemer, kan benyttes i oppfinnelsen. Den lavere frekvens gir imidlertid en meget høy overføringskapasitet.
Man regner med at eksisterende BT-systemer kan tilpasses i overensstemmelse med oppfinnelsen ved å tilveiebringe ATs og positive og negative mateledninger. Avstanden mellom suksessive ATs vil være mye større enn i konvensjonelle AT-systemer, og således er færre kostbare ATs nødvendige.

Claims (8)

1. Elektrisitetsforsyningssystem for banestrøm,karakterisert vedat det omfatter en tilførselsleder (C), en returleder (R), en positiv mateleder (P) og en negativ mateleder (N), idet alle fire av de nevnte ledere er forbundet med en vikling i hver av et antall autotransformatorer (1) som er anordnet med mellomrom langs lederne, idet en sugetransformator (2) som har én vikling innkoplet i den positive mateleder (P) og en annen vikling innkoplet i den negative mateleder (N), er anordnet i mellomrommet eller hvert mellomrom mellom autotransformatorene (1), og minst én ytterligere sugetransformator (3a, 3b), som har én vikling innkoplet i tilførselslederen (C) og en annen vikling innkoplet i returlederen (R), i mellomrommet eller hvert mellomrom mellom autotransformatorene (1).
2. System ifølge krav 1,karakterisert vedat det omfatter flere av de ytterligere sugetransformatorer (3a, 3b) i mellomrommet eller hvert mellomrom.
3. System ifølge krav 1 eller 2,karakterisert vedat den positive mateleder (P) er tilkoplet til det samme punkt på autotransformatorviklingen som tilførselslederen (3).
4. System ifølge krav 1 eller 2,karakterisert vedat den positive mateleder (P) er tilkoplet til et forskjellig punkt på autotransformatorviklingen i forhold til det punkt i hvilket tilførselslederen (C) er tilkoplet, og at den positive mateleder ligger på en høyere spenning enn tilførselslederen.
5. System ifølge krav 4,karakterisert vedat tilførselslederen (C) ligger på en nominell spenning på ca. 15 kV, og de positive og negative mateledere (P, N) er symmetriske om jord og ligger på nominelle spenninger på ca. + 25 kV.
6. System ifølge ett av de foregående krav,karakterisert vedat det har en frekvens på ca. 16,7 Hz.
7. System ifølge ett av de foregående krav,karakterisert vedat returlederen (R) utgjøres av skinner langs hvilke vogner er tvunget til å kjøre.
8. System ifølge ett av kravene 1-6,karakterisert vedat returlederen (R) er koplet i parallell med skinner langs hvilke vogner er tvunget til å kjøre.
NO20015280A 1999-04-30 2001-10-29 Elektrisitetsforsyningssystem for banestrom NO320193B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9910123A GB2349371B (en) 1999-04-30 1999-04-30 Electricity supply system for traction
PCT/EP2000/004183 WO2000066389A1 (en) 1999-04-30 2000-04-28 Electricity supply system for traction

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20015280D0 NO20015280D0 (no) 2001-10-29
NO20015280L NO20015280L (no) 2001-10-29
NO320193B1 true NO320193B1 (no) 2005-11-07

Family

ID=10852656

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20015280A NO320193B1 (no) 1999-04-30 2001-10-29 Elektrisitetsforsyningssystem for banestrom

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP1175310B1 (no)
AT (1) ATE226900T1 (no)
AU (1) AU4919200A (no)
DE (1) DE60000689T2 (no)
GB (1) GB2349371B (no)
NO (1) NO320193B1 (no)
WO (1) WO2000066389A1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE516648C2 (sv) * 2000-11-27 2002-02-05 Balfour Beatty Plc Banmatningssystem
FR2978386B1 (fr) * 2011-07-25 2014-09-12 Egis Rail Systeme d'alimentation destine a former un circuit electrique d'alimentation d'un vehicule de traction, installation et ensemble ferroviaire comprenant un tel systeme d'alimentation.
CN106218447B (zh) * 2016-08-16 2019-01-25 深圳市禾望电气股份有限公司 一种能馈型牵引供电装置的控制方法和系统

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE301503C (no) *

Also Published As

Publication number Publication date
NO20015280D0 (no) 2001-10-29
DE60000689T2 (de) 2003-04-03
GB2349371B (en) 2002-09-04
NO20015280L (no) 2001-10-29
EP1175310A1 (en) 2002-01-30
ATE226900T1 (de) 2002-11-15
WO2000066389A1 (en) 2000-11-09
DE60000689D1 (de) 2002-12-05
EP1175310B1 (en) 2002-10-30
AU4919200A (en) 2000-11-17
GB2349371A (en) 2000-11-01
GB9910123D0 (en) 1999-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH10502795A (ja) Hvdc伝送装置
NO320193B1 (no) Elektrisitetsforsyningssystem for banestrom
AU2015309115B2 (en) Arrangement for connecting a railway power supply for a railway track to a three-phase supply network
NO319784B1 (no) Trekkraft-effektforsyningssystemer
WO2000026055A1 (en) Ac traction power supply
NO320197B1 (no) Vekselstroms-banestromforsyningssystem
NO324602B1 (no) Banestromforsyningssystem
US1894338A (en) Connection for high voltage lines
US1774645A (en) Apparatus for reducing interference
Sporn et al. Experience with Carrier-Current Communication on a High-Tension Interconnected Transmission System
US1638647A (en) ml taylor
Cowan et al. The arrangement and control of long-distance transmission lines
SU1643227A1 (ru) Устройство дл т гового электроснабжени электрифицированных железных дорог переменного тока
SU1484768A1 (ru) Устройство тягового электроснабжения железных дорог переменного тока
Johnson et al. Fundamentals of design of electric energy delivery systems
RU46979U1 (ru) Устройство для электроснабжения нетяговых потребителей электрифицированных железных дорог
Warren Inductive Effects of Alternating-Current Railroads on Communication Circuits
Bayliss POWER SUPPLIES.
Boss et al. Design of the Reelectrificaticn CF the Erie Lackawanna Commuter Bailroad
LaMarca et al. A SURVEY OF RAILROAD AC ELECTRIFICATION SYSTEMS, l THROUGHOUT THE WORLD
Junkersfeld Distribution of electrical energy report of sub-committee on distribution
Finn The power system for the Channel Tunnel
Morton Arrangements of Feeders and Equipment for Electrified Railways
Duer Power supply for the Pennsylvania railroad
Gamble et al. An AC. Low-Voltage Network Without Network Protectors