NO319183B1 - Mobilt utstyr for fremvisning av informasjon - Google Patents

Mobilt utstyr for fremvisning av informasjon Download PDF

Info

Publication number
NO319183B1
NO319183B1 NO20013785A NO20013785A NO319183B1 NO 319183 B1 NO319183 B1 NO 319183B1 NO 20013785 A NO20013785 A NO 20013785A NO 20013785 A NO20013785 A NO 20013785A NO 319183 B1 NO319183 B1 NO 319183B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
information
accordance
displayed
map
user
Prior art date
Application number
NO20013785A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20013785L (no
NO20013785D0 (no
Inventor
Goran Okvist
Lars-Ake Isaksson
Jonas Christiansson
Amalendu Parasnis
Original Assignee
Teliasonera Ab Publ
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teliasonera Ab Publ filed Critical Teliasonera Ab Publ
Publication of NO20013785D0 publication Critical patent/NO20013785D0/no
Publication of NO20013785L publication Critical patent/NO20013785L/no
Publication of NO319183B1 publication Critical patent/NO319183B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/09Arrangements for giving variable traffic instructions
    • G08G1/0962Arrangements for giving variable traffic instructions having an indicator mounted inside the vehicle, e.g. giving voice messages
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/953Querying, e.g. by the use of web search engines
    • G06F16/9537Spatial or temporal dependent retrieval, e.g. spatiotemporal queries

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Data Mining & Analysis (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Position Fixing By Use Of Radio Waves (AREA)
  • Navigation (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Financial Or Insurance-Related Operations Such As Payment And Settlement (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et system for å vise brukertilpasset posisjonsavhengig informasjon på terminalutstyr, som omfatter en datamaskin innrettet for kommunikasjon, en anordning for bestemmelse av posisjonen, og et fremvisningssystem, f.eks. en skjerm.
Informasjonen er vist i et vindu som er oppdelt i to deler på skjermen til en datamaskin. Ett av vinduene viser et kart over området hvor brukerne er. På kartet er det vist ikoner som indikerer plasser av interesse, minibanker, restauranter, trafikknutepunkter etc. Hvis en klikker på et ikon blir det i det andre vinduet vist informasjon om stedet, f.eks. dagens meny til en nærliggende restaurant. Der vil også være mulig å gjøre personlige tilpasninger slik at informasjon vises automatisk når en nærmer seg et bestemt punkt.
Varselinformasjon så som trafikkvarslinger kan automatisk vises når en nærmer seg et område hvor f.eks. veier er i dårlig tilstand eller når det er fare for jakt.
Det er utført et nyhetssøk hvor de følgende dokumenter er blitt funnet:
Det er velkjent å anvende systemer for geografisk posisjonering, for det første ved anvendelse av GPS. Slike systemer er i.a. inkludert i oppfinnelsene ifølge de ovenfor nevnte dokumenter.
Fra dokument D1 er der kjent et system for planlegging av en kjøretur ved hjelp av en datamaskin. Brukeren velger veier for å besøke interesseområder langs veien. Kartet lastes fra en CD. Under reisen kan brukeren se hans/hennes posisjon på kartet, som er vist på skjermen, hvor interesseområder er markert på kartet og informasjon gis om disse plassene. En variant av oppfinnelsen beskriver at en via et trådløst grensesnitt kan oppdatere kartet under reisen.
Det er også kjent hvordan geografisk informasjon overføres til mobilbrukere via radio (dokument D2), eller via e-post (dokument D3).
Dokument D4 beskriver et system hvor en anvender Internet til å overføre korreksjonsdata fra referansestasjoner for å forbedre nøyaktigheten ved posisjonering ved hjelp av GPS.
WO 9707467 A1 omtaler et system for fremvisning av posisjonsavhengig informasjon på en bærbar terminal, hvor informasjon relatert til en geografisk posisjon innmates automatisk fra et GPS-system, og et kart som samsvarer med posisjonen og som er lagret i en database blir overført til en bærbar terminal.
EP 0829704 A2 omtaler et system for fremvisning av posisjonsavhengig informasjon på en bærbar terminal, idet terminalen er et kart og informasjon relatert til et bestemt sted i kartet fremvises i separate vinduer ved at en ter-minalbruker klikker på en bestemt posisjon i kartet.
Ved reiser er informasjon om posisjon nødvendig. Slik posisjonsinformasjon kan oppnås på ulike måter med ulike automatiske metoder. Det er imidlertid vanskelig, på etterspørsel, å få informasjon om hvor en er, og på samme tid motta informasjon som vises på et kart. Ved å anvende moderne kommuni-kasjonsmetoder kan en, ifølge denne oppfinnelsen, motta slik informasjon også under reisen, f.eks. vist på en bærbar datamaskin som en bærer med seg under bilturen.
Det kan også være vanskelig, med de tilgjengelige støttefunksjonene av i dag, å oppnå tilstrekkelig nøyaktighet på posisjonsindikasjonen. Dagens eksister-ende løsninger anvender DGPS for korreksjon av posisjonen. For å få disse til å virke er det imidlertid nødvendig at en spesiell mottaker for korreksjonsdata anvendes. Den beskrevne fremgangsmåte i foreliggende oppfinnelse kan gi en posisjonsindikasjon med en feilmargin på mindre enn 20 m.
For å nå bestemmelsesstedet til reisen trenger brukeren også rettledning om den videre ruten. Hvordan fortsette for å nå bestemmelsessteder kan være usikkert, spesielt i en storby, hvor informasjon om trafikkstrøm, enveisgater etc. kan være viktige parametere for å finne en smart rute. Også i andre områder er hjelp nødvendig for å finne den mest passende ruten.
Når en reisende er på et sted som ikke er velkjent, trenger han/hun å bli informert om etablissementer som han/hun trenger å besøke, så som varehus, shopping sentre, restauranter, offentlige myndigheter og organisasjoner. Han/- hun trenger også informasjon om disse etablissementene for å få svar på spørsmål av typen: - hvor er selvbetjente butikker som selger varer av en bestemt type?; - hva er åpningstidene til kommunale kontorer?; - hvor er den nærmeste åpne bensinstasjonen?;
- etc.
En forretningsaktivitet trenger å markedsføre sine tjenester. For mange foretak, så som restauranter, hoteller og underholdningssteder, er reisende en viktig målgruppe. Det er i dag vanskelig å distribuere informasjon om ens tilbud til personer som nettopp er ankommet til byen. Reklame i aviser eller telefon-kataloger, eller reklameoppslag, gir begrenset mulighet for å informere nylig ankomne reisende.
Reklame med fast tekst som vil nå en stor gruppe personer, f.eks. reklame-plakater, flygeblad, skilt etc. er en utilstrekkelig måte å distribuere informasjon. Den samme informasjonen blir distribuert til alle, uavhengig av behov og ønsker. Dette er uhåndterlig både for de som ønsker å distribuere informasjon og for de som må gjøre seg kjent med det. Ved å lede informasjonen kan mindre mengder informasjon distribueres, som resulterer i at mottakeren ikke trenger å gjøre seg selv kjent med store mengder uinteressant informasjon. Det vil være mye enklere å motta kun den informasjonen en trenger. På samme tid vil kostnaden for å distribuere informasjonen bli begrenset av at mengden informasjon som skal fremvises blir mindre, men første og fremst vil den som rekla-merer oppleve at markedsføring vil bli betraktelig mer effektiv og på en bedre måte lede forbrukerne og klientene på rett vei.
Oppfinnelsen som er beskrevet i denne patentsøknaden vedrører et brukertilpasset, posisjonsavhengig, mobil informasjonstjeneste, hvor informasjonen er unikt tilpasset til både brukerens posisjon og ifølge spesifikke ønsker ved-rørende innholdet av informasjon. Dette oppnås ved en kombinasjon av Internett-teknologi, spesielt utviklet klientprogramvare i Java, spesielt utviklet programvare for tjenestestyring og programvare, samt tekniske løsninger for å distribuere DGPS-data via IP-protokollen over Internet.
Brukeren starter opp klientprogrammet på hans/hennes terminal, hvorved et kart over de lokale omgivelsene lastes ned til klienten. På kartet vises brukerens posisjon, korrigert ved hjelp av en funksjon for posisjonskorreksjon, f.eks. DGPS, som også overføres til klienten over datanettverket. Til dette er der en informasjonsbase tilkoblet med geografisk kodet (geo kodet) informasjonsobjekter, som er vist som ikoner på kartet. Disse informasjonsobjektene er vist ved hjelp av en nettleser, enten automatisk eller etter klikking med musen på ikonet. Fremvisningsmåten kan f.eks. være avhengig av hvor langt vekke fra disse virtuelle objektene brukerne er. Eksempler på informasjonsobjekter kan være restauranter, veiarbeid, navigasjonsinformasjon, minibanker, varehus, ting som er verdt å se og trafikknutepunkter etc.
Bruker ser informasjonen i et vindu oppdelt i to deler på skjermen. Ett av vinduene viser et kart over området hvor han/hun er. På kartet er det vist ikoner, som indikerer informasjonsobjekter. Hvis en klikker på et ikon blir informasjonen om korresponderende objekter vist på det andre vinduet, f.eks. dagens meny for en nærliggende restaurant. Alternativt kan informasjon vises automatisk når brukeren (i virkeligheten terminalen) nærmer seg restauranten.
En teknisk utførelse av et system for oppfinnelsen inkluderer terminal/klient, tjenestenode i tilknytning til en server, korreksjonsserver for å definere eksakt posisjonsindikasjonen, referansestasjon, kartdatabase og database over informasjonsobjekter. Terminalen inneholder posisjoneringssystem (f.eks. GPS) og datakommunikasjon (muligens mobil), og prosessorkapasitet til å håndtere en nettleser. Databasen over informasjonsobjektene består av en database med posisjonskodet informasjon.
Oppfinnelsen beskriver en mobil informasjonstjeneste som gir en bruker aksess til skreddersydd og posisjonstilpasset informasjon, uavhengig av hvor han/hun er. Det eneste som er nødvendig er en vanlig datamaskin, en mobiltelefon og en GPS-mottaker av standard type.
Brukeren setter opp en personlig profil hvor han/hun velger hvilken informasjon som skal vises, slik at den er tilpasset ifølge behov og ønsker. Det kan være alt fra posisjonstilpasset reklame til trafikkinformasjon (varsling vedrørende elg-tråkk, trafikkuhell, veier i dårlig forfatning etc.)
Oppfinnelsen gir mulighet for produsenter, offentlige myndigheter og organisasjoner til å distribuere reklame og annen informasjon. Reklamen kan være tilpasset brukerens spesielle profil.
Brukerne kan oppnå aksess til informasjonstjenesten ved abonnement, og som et utvidet abonnement kan brukeren oppnå mulighet til å få aksess til spesifikk informasjon. Alternativt kan aksess til bestemte deler av tjenesten oppnås ved separat bestilling, eller det kan gis direkte uten bestilling.
En løsning ifølge oppfinnelsen vil være av stor fordel for både personen som benytter seg av informasjonen og den som har informasjon som skal distribueres: - Kun standard komponenter er nødvendig for brukerutstyret (telefon (f.eks. mobiltelefon), GPS-mottaker, vanlig (f.eks. bærbar) datamaskin, og aksess til Internet eller et korresponderende datanettverk). - Tjenesten er svært lett å bruke, last et program og tjenesten er tilgjengelig. - Alle inkluderte parter kommuniserer via TCP/IP, som gjør det enkelt å distribuere systemet. Det gjør det også enkelt å eskalere etter som marked og behov endres. - Systemet er fullstendig "ikke-autonomt", som betyr at brukeren ikke trenger å ha kartdata eller annen informasjon eller programmet lagres på hans/hennes terminal. All nødvendig data overføres over nettverket til brukeren, og ved det vil brukeren alltid ha aksess til nåværende informasjon og nåværende kart etc. - Drift, vedlikehold og videre utvikling av tjenesten lettes ved at oppgradering/oppdatering og andre endringer som er nødvendig gjøres kun på et sted. - Med informasjonstjenesten kan data fra forskjellige GPS (DGPS) blir distribuert over Internet og det er ikke noe ekstra mottaker nødvendig for dette. - Der er mulighet for å anvende kun funksjonsdifferensialisering GPS (korreksjon av GPS-data, DGPS), som gir brukere som har kartprogrammer og
digitale kart en mulighet til, på en enkel måte, å motta korrigert posisjonsindikasjon. - Klientfunksjonen er utviklet i Java, som er plattformuavhengig, og det er derfor (mulig med noen tilpasninger) den kan kjøres på mobile terminaler som støtter Java.
Det er formålet med den foreliggende oppfinnelsen å frembringe et system slik definert i innledningen av krav 1, som er kjennetegnet ved: - at kommunikasjon utføres over et åpent datanettverk, at kommunikasjon utføres via mobiftelefontelekommunikasjonssystemer, - at informasjonen er vist i to fremvisninger, en som viser et kart over området rundt den bestemte posisjonen, med den bestemte posisjonen markert, og - at informasjon om valgte objekter er vist i den andre fremvisningen, at når geografisk avstand mellom den bestemte posisjonen og et objekt, for hvilke videre informasjon kan vises, er mindre enn en forhåndsdefinert verdi, er informasjon vedrørende nevnte objekt vist på terminalutstyret, - at nødvendig data overføres over nettverket til brukerterminalen, som betyr at verken kartdata, eller annen informasjon, er lagret i terminalutstyret.
Andre alternative utførelser av systemet ifølge den foreliggende oppfinnelsen er kjennetegnet ved trekkene i de uselvstendige krav 2-19.
Fig. 1 viser en oversikt over funksjonsblokker og grensesnitt.
Fig. 2 viser en oversikt over delene i systemet.
Fig. 3 viser hvordan kart og informasjon blir vist til brukeren.
Forklaring på uttrykk.
API Applikasjon programgrensesnitt. Grensesnitt i en applikasjon for å få aksess til underliggende nettverkstjenester. Virker som et "lim" mellom ulike programmer.
GCB GPS Korreksjonsblokk. Blokk for GPS-
korreksjon.
GPS Globalt posisjoneringssystem.
GSM Globalt system for mobil kommunikasjon.
Mobiltelefonsystem.
HTLM Hypertext Mark-up Language.
Sidebeskrivelsesspråk for dokumenter på verdensweben. Omfatter koder for håndtering av skriftbildet, bilder og linker til andre dokumenter. Det er HTML som gjør det mulig å klikke dokumenter i www and bli "flyttet" til andre dokumenter.
HTTP Hypertext overføringsprotokoll. Programspråk
på Internet. Protokollen som utgjør basen for overføring av dokumenter i verdens weben.
IDB Database over informasjonsobjekter.
IP Internett-protokoll. Protokoll som anvendes i Internett.
ISP Internet tjenesteleverandør. Internettleverandør.
MDB Kartdatabaseblokk. Kartdatabase.
RS Referansestasjon for posisjonskorreksjon i DGPS.
SP Serverblokk. Blokk for serverfunksjoner.
TCP Transportkommunikasjonsprotokoll.
TEB Terminalutstyrsblokk. Blokk for brukerutstyr, terminalenhet.
Beskrivelsen nedenfor refererer til figurene i de vedlagte tegningene.
GPS er et system for posisjonslokalisering, og fungerer over hele verden. Ved en GPS-mottaker kan alle motta satellittsignaler som gir informasjon om brukerens posisjon og hastighet.
Ved GPS (global posisjoneringssystem) vil brukerne ha informasjon om posisjonen på land, på sjø eller i luften. Satellitter som sirkulerer rundt jorden sender radiosignaler som mottas av GPS-mottakerne. GPS-mottakeren anvender deretter informasjonen til å beregne posisjon og hastighet.
GPS er bygget opp av tre hoveddeler: satellittdel, kontrolldel og brukerdel.
24 GPS-satellitter sirkulerer rundt jorden hvorav 21 anvendes og 3 er reserve-satellitter som er til disposisjon hvis noen av de regulære satellittene skulle feile. Satellittene er i ulike baner ved høyder på omtrent 20.000 km, som er en bemerkelsesverdig høyde for satellitter. Ved det er der alltid minst 4 synlige satellitter, på hvilket som helst sted på jorden. Ombord i disse satellittene er der også, i tillegg tii kontroll- og radioutstyr, atomklokker som sørger for at tidsinfor-masjonen som overføres er så nøyaktig som mulig.
Kontrolldelen omfatter 6 kontrollstasjoner på jorden. Disse anvendes for å oppdage feil, forstyrrelser og frem for alt for å gi basisdata for korreksjon av overført tidsinformasjon.
Brukerdelen består av en GPS-mottaker, som kan sammenlignes med en vanlig radiomottaker med en datamaskin og en klokke.
GPS-satellittene overfører radiosignaler som inneholder informasjon om
- identiteten til satellitten (satellitt ID),
- tilstanden til satellitten (uskadet/skadet),
- nøyaktig posisjon til satellitten,
- tidspunktet for når signalet er blitt overført.
Signalene mottas av brukerens mottaker, som ved hjelp av informasjon fra et antall ulike satellitter, kan beregne avstanden til satellittene. Med 3 satellitter vil en ha to mulige posisjoner, hvor kun én av de er på overflaten av jorden. Normalt er der følgelig behov for 3 satellitter for å gjøre det mulig for mottakeren å frembringe entydig posisjonsindikasjon. En fjerde satellitt anvendes for å gjøre det mulig for mottakeren å beregne feil i dens innebygde klokke og kompensere for det. Dette er av ytterst viktighet siden selv mindre feil kan ha fatale konsekvenser for posisjonsindikasjonen på grunn av at overfø-ringstiden på signalene fra satellitten er inkludert i beregningen av posisjonen. DGPS, eller differensial GPS, er blitt utviklet for å forbedre nøyaktigheten ved posisjonsindikasjon. Dette kan oppnås ved å anvende referansestasjoner som nøyaktig definerer posisjonene. Referansestasjonene sammenligner dens kjente posisjon med posisjonen som er indikert av GPS-mottakeren ved sta-sjonen for å beregne feil i satellittsignalene. Hvis feilen går utover et bestemt toleransenivå, overføres et korreksjonssignal som anvendes av DGPS-mottakeren i det området.
Det er i foreliggende oppfinnelse beskrevet personlig informasjonstjeneste som er bygget opp som en klient/ serverløsning i et antall lag. Til hver server (20) kan et antall klienter (21) være tilkoblet, som resulterer i at systemet vil være skalerbart. Klientene kobler seg selv til serveren og all kommunikasjon utføres gjennom denne serveren.
Serveren er igjen koblet til en kartdatabase (22) og en database (23) som inneholder nåværende korreksjonsdata. Disse korreksjonsdata er vedvarende oppdatert av referansestasjonene (24) som er tilkoblet. Videre er det en informasjonsdatabase (26) med informasjon som skal vises vedrørende ulike objekter som er blitt indikert på kartet. Ingen informasjon fra informasjonstjenesten er lagret i klienten, men all informasjon som er vist hentes fra serveren via Internet (25). Dette gjelder for kart så vel som informasjonsobjekter som er vist på kartene. Også korreksjonsdata overføres til klienten via Internet. Dette resulterer i at det alltid er oppdatert informasjon som overføres til brukeren og at brukeren kan ha varierende informasjon og ulike tidspunkt.
Informasjonen er vist i et toseksjonsvindu (30,31) på skjermen til klientdatamaskinen, hvor et av vinduene viser et kart (30) og området hvor brukerne er. Informasjon som er forbundet med objekter på kartet er vist i det andre vinduet (31). Disse informasjonssidene er vist som vanlige html-sider. Dette gjør det lett å lage informasjonssider og ingen spesielle programmer er nødvendig.
Når en klient startes opp kobler den seg selv til en server som håndterer all kommunikasjon med klienten.
Posisjonen til klienten oppnås ved hjelp av en GPS-mottaker (26). Ved en vanlig GPS vil en kun ha ens posisjon indikert med en feilmargin på opptil 100 m. Dette betyr at en i en by ikke kan være sikker på i hvilke område en er. Ved hjelp av korreksjonssystemet, så som differensial GPS, DGPS, kan en oppnå bedre nøyaktighet.
Ved oppbygging av et nettverk av referansestasjoner, samler en inn referanse-data. Denne korreksjonsdata overføres til klientene som sender det videre til GPS-mottakeren. I GPS-mottakeren blir deretter informasjonen anvendt til å frembringe en mer nøyaktig posisjonsindikasjon. Ifølge oppfinnelsen blir korreksjonsdata overført via Internet, som resulterer i at ikke noe ekstra utstyr trengs å tilkobles, og ikke noe spesielt abonnement er nødvendig for korreksjonen.
Korreksjonsdata blir normalt overført i et spesielt format, RTCM, som er en standard protokoll som anvendes for kommunikasjon med GPS-mottakere.
Funksjonene til informasjonstjenesten er implementert i Java. Det er av den grunn svært enkelt å endre operativsystem og hardware for ulike deler av systemet.
All kommunikasjon utføres ved hjelp av TCP/IP, som anvendes på Internet. Dette betyr at partene ikke trenger å være på det samme fysiske stedet, og at det er enkelt å tilkobles til serveren.
Brukeren er utstyrt med en terminal (klientdatamaskin 1) med funksjonalitet for datakommunikasjon (f.eks. GSM), posisjoneringssystem (f.eks. GPS), operativsystem med støtte for en nettleser (f.eks. en vanlig bærbar datamaskin) og aksess til Internet via en telefon, foretrukket mobiltelefon, f.eks. GSM.
Nødvendig programvare for posisjoneringssystemet skal i drift være i klientdatamaskinen. Programvaren kan lett settes i drift f.eks. ved nedlasting via Internet fra tjenesteleverandørens hjemmeside og etterfølgende installasjon. Brukeren setter opp en fast eller en mobil forbindelse til Internet ved hans/hennes Internett-leverandør (2). Klientprogramvaren leser posisjonen fra GPS-mottakeren (3), overfører posisjonen til serverblokken (SB, 4), som sender posisjonen til posisjonskorreksjon (GCB, 5). GCB bestemmer hvilken referansestasjon (RS) som skal anvendes for å korrigere brukerens posisjon. Omtrent syv RS er nødvendig for å dekke Sverige. Hver RS håndterer klienter innenfor en radius av 600 km.
SB registrerer for hver bruker hvilken RS som er best for brukeren akkurat nå. Hvis brukeren forflytter seg slik at en annen RS er mer passende, blir lagret informasjon om beste RS oppdatert.
Korreksjonsdata, som består av spredningstidsfeil for satellittmottak for hver referansestasjon, blir overført hvert 10. sekund til klienten. Klientprogramvaren overfører dette til GPS-mottakeren via en standardisert protokoll (RTCM). GPS-mottakeren kalkulerer selv dens nøyaktige posisjon ved hjelp av korreksjonsdata fra RS, som gir en nøyaktighet på omtrent 15 m. Under fordelaktige forhold og med optimal lokalisering av referansestasjoner, kan nøyaktigheten være så god som 2 m.
Klientprogramvaren (TEB, 1) overfører posisjonsinformasjon til SB (4), som fra kartdatabasen (6) henter korrekt kartbilde i passende bildekodeformat, f.eks. GIF-format, og overfører det til klienten. Klientprogramvaren indikerer vedvarende brukerens posisjon på kartet (en gang i sekundet). Korreksjon av posisjonen utføres normalt hvert 10. sekund, men intervallet kan når nødvendig regu-leres til kortere eller lengre verdier. Hvis GCB funksjonerer, og lykkes i å over-føre korrekt korreksjonsinformasjon, er indikasjonen grønn. Hvis korreksjonen ikke kan utføres blir posisjonen kun indikert ved hjelp av tolkning av posisjonen til GPS-mottakeren (± 100m), hvorved indikasjonen blir gul. Hvis mottak av GPS-data mangler fullstendig vil indikasjonen bli rød.
Når brukeren når kanten av bildet på kartet overfører klienten en ny korrigert posisjon til SB, som arrangeres for å overføre det neste bildet til kartet, hvorpå brukerens posisjon deretter blir indikert.
Til SB er der også tilkoblet en database over informasjonsobjekter (IDB). I databasen er der informasjonsobjekter som er geografisk kodet. Hver gang klientprogramvaren forespør et nytt kart, sjekker SB innholdet i I DB og ved-legger informasjon om hvilke objekter som skal presenteres, og hvorpå kartbildet de skal vises. Klientprogramvaren presenterer ikonene for disse objektene på kartbildet. Ikonene er i HTML-format og blir samlet ved hjelp av http-protokollen. Dette betyr at de kan være hvor som helst i nettverket, og kan eies av hvem som helst (f.eks. en restaurant, minibank eller lignende). Ikonene kan "klikkes på" og refererer til en hjemmeside på Internet. Innholdet på denne siden, som er i HTML-format, hentes av httl-protokollen. Hjemmesiden, som ikonet refererer til, er vist på et vindu ved siden av kartet.
Klientprogramvaren kan også settes til automatisk å hente en bestemt hjemmeside når en kommer innenfor en bestemt avstand fra objektet på kartet. Dette betyr f.eks. at hvis en kjører en bil og har satt klientprogramvaren til automatisk å vise bestemte objekter, vil en automatisk få informasjon når en nærmer seg et sted. På den måte vil en i god tid bli informert om når en nærmer seg et veikryss eller et sted som en ønsker å besøke.
Oppfinnelsen kan beskrives i fire prosesser. Prosessene er realisert ved fire funksjonsblokker og tre programvaregrensesnitt (APIer) mellom disse funksjonsblokkene.
Den første prosessen mottar og korrigerer posisjonen fra GPR til terminalenheten, og viser posisjonsinformasjon på terminalenheten. Dette utføres i en vedvarende prosess.
I den andre prosessen overføres et nytt kart til TEB. Prosessen aktiveres når kartet i TEB ikke lenger er av en interesse, eller er på annen måte ubrukelig.
I den tredje prosessen mottas en posisjon fra GPS til referansestasjonen. Basert på denne mottatte posisjonsinformasjonen, utføres en beregning av nødvendig korreksjon, som overføres til GCB. Dette er utført i en vedvarende prosess.
Den fjerde prosessen omfatter overføring av posisjonskorreksjonen til TEB. Intervallet for overføring er spesifisert av TEB. Dette er utført i en vedvarende prosess.
Serverblokken (SB, 4) er sentralenheten hvorfra terminalenhetene (TEB, 1) oppdaterer deres informasjon. All kommunikasjon mellom funksjonsblokkene går via SB rutet gjennom SB. Trafikken går via de følgende grensesnittene:
Blokken for terminalenheter (TEB) består av brukerens maskinsystem. Inngangs- og utgangsdata overføres til/fra brukeren via blokken. Forbindelse til SB utføres ved TCP/ IP-protokollen over GSM via grensesnittet SB-TEB. En GPS-mottaker (3) er koplet til TEB for å motta posisjonen til terminalenheten. Blokken for GPS-korreksjon (GCB, 5) samler og frembringer til systemet informasjon om posisjonskorreksjon fra eksterne enheter. GCB kan håndtere et antall eksterne enheter. Hver enhet mottar posisjonsinformasjon fra en GPS-mottaker (10) og beregner posisjonskorreksjon ved kunnskap om den reelle posisjonen. Blokken kommuniserer med SB over grensesnittet SB-GCB.
Blokken med kartdatabasen (MDB, 6) rommer databasen. Kartene overføres til SB basert på informasjon om posisjon, skala og størrelse. Kommunikasjonen med SB utføres over grensesnittet SB-MDB (9).
Som reisende på fremmede steder må en ofte bruke et kart for å finne veien. En trenger også videre informasjon for å finne bestemte typer butikker og steder, f.eks. restauranter, busstopp og ting som er verdt å se. Den reisende vil ha et oppdatert kart over området hvor han/hun er, og informasjon spesielt tilpasset ifølge behov, f.eks. meny til den nærmestliggende restauranten, eller åpningstider for ting som er verdt se. Den reisende kan også ha en beskrivelse av veier til steder hvortil han/hun ikke kjenner ruten. På hjemmesidene kan der være linker til videre informasjon så som en beskrivelse av ting som er verdt å se og referanser til andre objekter.
Til sjøs gies det sikkerhet å ha gode og oppdaterte nautiske kart over området hvor en seiler. Lokale værmeldinger over sjøområdet kan også være viktig å ha aksess til. Denne informasjonen kan mottas direkte i båten. Siden informasjonen ikke er lagret i klienten, men hentes fra Internet, er den alltid oppdatert. Sjøfareren trenger aldri å bry seg selv om det nautiske kartet er foreldet eller ikke. I tillegg til all ordinær informasjon som er vist på det nautiske kartet, er det også informasjon om hvor en kan kjøpe forsyninger. Havner kan til og med motta ordrer for proviant før en ankommer der.
Et transportbyrå kan motta ordrer for å levere varer til ulike steder som kan være vanskelig å finne selv for personer som kjenner distriktet/lokaliteten vel. Det kan være verdt mye å på en enkelt måte indikere kundens adresse og deretter motta en beskrivelse av ruten. For transportfirmaet er det viktig å levere varene hurtig og deretter er det viktig å unngå trafikkproblemer. Sammen med beskrivelsen av ruten, som er vist på skjermen til klientdatamaskinen, vises også informasjon om trafikkproblemer hvis der er noen. Rutebeskrivelsen kan ta dette med i beregningen og vise hvordan trafikkproblemer kan unngås. Transportfirmaet kan også ha en overvåkning av posisjonene til alle lastebiler for på den måten å gjøre det mulig å planlegge transporter slik at lastebilene anvendes på den beste mulige måten. En slik planlegging resulterer i kortere og hurtigere transporter, som er fordelaktig for både forbrukerne og annen trafikk.
Hvis klientdatamaskinen er integrert med bilen og skjermen er plassert i instrumentpanelet til bilen slik at føreren kan se den viste informasjonen, kan veisikkerhet bli økt. Ved å inkludere veiskilt som ikoner på kartet, kan ikonet som sådan, selv uten tilleggsdatabaseinformasjon, gi en økning av vei og trafikkinformasjon. Effekten av veiskilt og annen informasjon så som skilting, markering av veier etc. blir videre forbedret hvis informasjonen også vises i databasevinduet når bilen nærmer seg skiltet.
Siden kartbildet og databasen kan vedvarende oppdateres, er det på denne måten mulig at politi og myndigheter som er ansvarlig for veier anvender dette midlet for å distribuere viktig informasjon om veiforhold, trafikkulykker eller andre forhold som påvirker tilgjengelighet og risiko. Der er også en mulighet for å anvende ikoner som er usynlige på kartbildet, men som refererer til database-informasjon som er vist på databasevinduet når bilen nærmer seg stedet. På den måten kan en distribuere informasjon til de som passerer et område, uten behov for å distribuere informasjon om en hendelse til en større krets.
Brukeren kan selv lage individuelle profiler for type informasjon som han/hun ønsker å se på kartet.
Skalaen til kartet endres slik at brukeren kan ha en overvåkning over områder, men også se detaljer i naboområder til hans/hennes posisjon.
Brukeren har muligheten til å lage "avtrykk", dvs. lage egne informasjonsobjekter, som andre brukere har muligheten til å se, f.eks. et sett av advarsler for elg.
En bruker kan se hvor andre brukere er. F.eks. en forelder kan se hvor hans/- hennes barn er, eller en taxitjeneste ser hvor alle taxibilene er og kan sende den nærmeste taxien til en forbruker.
Brukeren kan utføre søk i ulike databaser, f.eks. "gule side", og få resultatet vist på et kart, sammen med en rutebeskrivelse.
Brukeren kan forespørre visning av et kart over et annet område enn hvor han/- hun er. Ved å indikere ønsket posisjon kan brukeren ha et kartbilde med mulighet for å avmerke interessante objekter for å gjøre det mulig for å planlegge en reise, eller å gjøre forberedelser, så som å utføre en bestilling før et besøk.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til de ovenfor beskrevne utførelser, men kan i tillegg utsettes for modifikasjoner innenfor rammen av de følgende patent-kravene og ideen til oppfinnelsen.

Claims (19)

1. System for å vise brukertilpasset posisjonsavhengig informasjon på terminalutstyr, som omfatter en datamaskin innrettet for kommunikasjon, en anordning for bestemmelse av posisjonen, og et fremvisningssystem, f.eks. en skjerm, karakterisert ved- at kommunikasjon utføres over et åpent datanettverk, at kommunikasjon utføres via mobiltelefontelekommunikasjonssystemer, - at informasjonen er vist i to fremvisninger, en som viser et kart over området rundt den bestemte posisjonen, med den bestemte posisjonen markert, og - at informasjon om valgte objekter er vist i den andre fremvisningen, at når geografisk avstand mellom den bestemte posisjonen og et objekt, for hvilke videre informasjon kan vises, er mindre enn en forhåndsdefinert verdi, er informasjon vedrørende nevnte objekt vist på terminalutstyret, - at nødvendig data overføres over nettverket til brukerterminalen, som betyr at verken kartdata, eller annen informasjon, er lagret i terminalutstyret.
2. System i samsvar med krav 1, karakterisert ved at det åpne datanettverket er Internet eller annet datanettverk som anvender en IP-protokoll.
3. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at - posisjonssystemet anvender GPS, - nøyaktigheten til posisjonssystemet er forbedret ved hjelp av differensial GPS.
4. System i samsvar med krav 3, karakterisert ved at data, som er blitt dannet for differensial GPS (DGPS), ved hjelp av basisdata fra et nettverk av referansestasjoner, distribueres over Internet, slik at der ikke er noe ekstra mottaker nødvendig for dette.
5. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at feil i posisjonsinformasjonen til posisjoneringssystemet er mindre enn 20 m.
6. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at posisjonsinformasjon kan indikeres av brukeren.
7. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at fremvisninger er vist i separate vinduer på fremvisningsenheten til terminalutstyret.
8. System i samsvar med krav 7, karakterisert ved at objekter, for hvor videre informasjon kan vises, er identifisert på kartet, og at informasjonen er vist på terminalutstyret etter markering med en pekeanordning.
9. System i samsvar med krav 8, karakterisert ved at identifikasjon av objekter utføres ved ikoner, og at ikonene og informasjonen, som er vist, kan være hvor som helst i nettverket, og kan eies av hvem som helst.
10. System i samsvar med krav 9, karakterisert ved at ikoner og nevnte informasjon som er vist er skrevet i HTML-språk og hentes av HTTP-protokoll.
11. System i samsvar med et av kravene 9 til 10, karakterisert ved at klientprogramvare vedvarende oppdaterer den bestemte posisjonen.
12. System i samsvar med et av kravene 3 til 11, karakterisert ved en kombinasjon av Internett-teknologi, plattformuavhengig klientprogramvare, programvare for tjeneste logikk, og programvare og tekniske løsninger for å distribuere data for posisjonskorreksjon via IP-protokollen over Internet.
13. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at klientprogramvare er skrevet i Java.
14. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at brukeren kan sette opp en personlig profil over hvilken informasjon som skal vises.
15. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at alle inkluderte enheter kommuniserer via TCP/IP.
16. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at endringer og andre driftsmålinger, vedlikehold og videre utvikling av tjenester kun trengs å gjøres på et sted.
17. System i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved en klient/server-løsning i flere lag hvor et antall klienter (21) kan kobles til hver server (20), for å gjøre systemet skalerbart, og hvor all kommunikasjon går via serveren.
18. System i samsvar med krav 17, karakterisert ved at serveren er koblet til en kartdatabase (22), en database (23) som inneholder oppdatert data for posisjonskorreksjon, og en informasjonsdatabase (26) med informasjon som skal vises om objekter.
19. System i samsvar med krav 18, karakterisert ved at informasjonsobjekter i informasjonsdatabasen er geografisk kodet, og at hver gang et nytt kart overføres til terminalutstyret, vedlegges informasjon om hvilke objekter som skal vises, og hvor på kartbildet de skal vises.
NO20013785A 1999-02-17 2001-08-02 Mobilt utstyr for fremvisning av informasjon NO319183B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9900531A SE520822C2 (sv) 1999-02-17 1999-02-17 System för presentation av användaranpassad positionsberoende information på terminalutrustning
PCT/SE2000/000306 WO2000049530A1 (en) 1999-02-17 2000-02-15 Mobile information service

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20013785D0 NO20013785D0 (no) 2001-08-02
NO20013785L NO20013785L (no) 2001-10-15
NO319183B1 true NO319183B1 (no) 2005-06-27

Family

ID=20414498

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20013785A NO319183B1 (no) 1999-02-17 2001-08-02 Mobilt utstyr for fremvisning av informasjon

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1196865A1 (no)
EE (1) EE200100438A (no)
NO (1) NO319183B1 (no)
SE (1) SE520822C2 (no)
WO (1) WO2000049530A1 (no)

Families Citing this family (47)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040215387A1 (en) 2002-02-14 2004-10-28 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Method for transmitting location information on a digital map, apparatus for implementing the method, and traffic information provision/reception system
JP3481168B2 (ja) 1999-08-27 2003-12-22 松下電器産業株式会社 デジタル地図の位置情報伝達方法
US6871140B1 (en) 2000-02-25 2005-03-22 Costar Group, Inc. System and method for collection, distribution, and use of information in connection with commercial real estate
GB0021067D0 (en) * 2000-08-25 2000-10-11 Tendotcom Ltd Data communications
WO2002033503A2 (en) * 2000-10-18 2002-04-25 Koninklijke Philips Electronics N.V. System for storing and accessing information units
US7640204B2 (en) 2000-10-23 2009-12-29 Costar Group, Inc. System and method for collection, distribution, and use of information in connection with commercial real estate
US7076452B2 (en) 2000-10-23 2006-07-11 Costar Group, Inc. System and method for collection, distribution, and use of information in connection with commercial real estate
US7487114B2 (en) 2000-10-23 2009-02-03 Costar Group, Inc. System and method for associating aerial images, map features, and information
US7174301B2 (en) 2000-10-23 2007-02-06 Costar Group, Inc. System and method for accessing geographic-based data
US6714794B1 (en) * 2000-10-30 2004-03-30 Motorola, Inc. Communication system for wireless communication of content to users
US6591188B1 (en) 2000-11-01 2003-07-08 Navigation Technologies Corp. Method, system and article of manufacture for identifying regularly traveled routes
JP5041638B2 (ja) 2000-12-08 2012-10-03 パナソニック株式会社 デジタル地図の位置情報伝達方法とそれに使用する装置
JP4663136B2 (ja) 2001-01-29 2011-03-30 パナソニック株式会社 デジタル地図の位置情報伝達方法と装置
US7259694B2 (en) * 2001-02-26 2007-08-21 International Business Machines Corporation Wireless communication system and method to provide geo-spatial related event data
GB0109429D0 (en) * 2001-04-17 2001-06-06 Vanes David C Improvements relating to transport resource management
US6879838B2 (en) * 2001-04-20 2005-04-12 Koninklijke Philips Electronics N.V. Distributed location based service system
JP4749594B2 (ja) 2001-04-27 2011-08-17 パナソニック株式会社 デジタル地図の位置情報伝達方法
JP4230132B2 (ja) 2001-05-01 2009-02-25 パナソニック株式会社 デジタル地図の形状ベクトルの符号化方法と位置情報伝達方法とそれを実施する装置
JP2002357444A (ja) * 2001-05-31 2002-12-13 Nec Corp 移動端末を使用したナビゲーションシステム
US7089264B1 (en) 2001-06-22 2006-08-08 Navteq North America, Llc Geographic database organization that facilitates location-based advertising
US7092964B1 (en) 2001-06-22 2006-08-15 Navteq North America, Llc Method of collecting market research information
DE10133750A1 (de) * 2001-07-11 2003-01-30 Michael Hermann Personen-Telematik-System
US7353181B2 (en) 2001-08-15 2008-04-01 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Allocating freight haulage jobs
US7062547B2 (en) 2001-09-24 2006-06-13 International Business Machines Corporation Method and system for providing a central repository for client-specific accessibility
US7010581B2 (en) 2001-09-24 2006-03-07 International Business Machines Corporation Method and system for providing browser functions on a web page for client-specific accessibility
US6961759B2 (en) 2001-09-24 2005-11-01 International Business Machines Corporation Method and system for remotely managing persistent state data
US6970918B2 (en) 2001-09-24 2005-11-29 International Business Machines Corporation System and method for transcoding support of web content over secure connections
US20040155816A1 (en) * 2001-11-05 2004-08-12 Soliman Samir S. Wireless coordination and management system
JP2003162217A (ja) * 2001-11-26 2003-06-06 Nec Corp 地図情報表示システム、携帯無線端末及びサーバー
GB2389435A (en) * 2002-04-10 2003-12-10 Deaf Alerter Plc A cellular phone based alert messaging system for notifying users at risk
EP1363202A1 (en) * 2002-05-17 2003-11-19 Accenture Global Services GmbH Producing an event zone or interactive map for a computerized device
US7035731B2 (en) * 2002-12-30 2006-04-25 Motorola, Inc. Threshold-based service notification system and method
GB2407230A (en) * 2003-09-19 2005-04-20 Openblue Ltd Providing location based information to a mobile device
GB2416421B (en) * 2004-07-20 2008-09-10 Francis John Steele The universal satellite key (USK)
US7627425B2 (en) 2004-11-26 2009-12-01 Microsoft Corporation Location aware mobile-device software development
US7720436B2 (en) 2006-01-09 2010-05-18 Nokia Corporation Displaying network objects in mobile devices based on geolocation
US8301159B2 (en) 2004-12-31 2012-10-30 Nokia Corporation Displaying network objects in mobile devices based on geolocation
WO2006121986A2 (en) 2005-05-06 2006-11-16 Facet Technology Corp. Network-based navigation system having virtual drive-thru advertisements integrated with actual imagery from along a physical route
FI119953B (fi) * 2005-05-09 2009-05-15 Eija Lehmuskallio Menetelmä, järjestelmä ja palvelutuote kohteiden tunnistamiseksi
US7634354B2 (en) 2005-08-31 2009-12-15 Microsoft Corporation Location signposting and orientation
US7649534B2 (en) 2006-02-01 2010-01-19 Microsoft Corporation Design of arbitrary linear and non-linear maps
WO2007127814A2 (en) * 2006-04-25 2007-11-08 Google, Inc. Identifying geo-located objects
US9031964B2 (en) 2006-04-25 2015-05-12 Google Inc. Shared geo-located objects
CN101689207B (zh) * 2007-07-12 2013-08-21 皇家飞利浦电子股份有限公司 提供对内容项集合的访问
US8644842B2 (en) 2007-09-04 2014-02-04 Nokia Corporation Personal augmented reality advertising
DE102008044784A1 (de) 2008-08-28 2010-03-04 GM Global Technology Operations, Inc., Detroit Navigationssystem mit einer Datenbank interessanter Punkte
US8417720B2 (en) 2009-03-10 2013-04-09 Nokia Corporation Method and apparatus for accessing content based on user geolocation

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9516762D0 (en) * 1995-08-16 1995-10-18 Phelan Sean P Computer system for identifying local resources
JP3209090B2 (ja) * 1996-05-22 2001-09-17 セイコーエプソン株式会社 位置情報提供システム
DE19626114A1 (de) * 1996-06-28 1998-01-02 Sel Alcatel Ag Verfahren, fahrzeugseitige und stationäre Einrichtung zur individuellen Warnung vor Verkehrsstörungen
US6199045B1 (en) * 1996-08-15 2001-03-06 Spatial Adventures, Inc. Method and apparatus for providing position-related information to mobile recipients
JPH1089976A (ja) * 1996-09-13 1998-04-10 Hitachi Ltd 情報表示装置およびナビゲーションシステム

Also Published As

Publication number Publication date
EE200100438A (et) 2002-12-16
NO20013785L (no) 2001-10-15
SE9900531D0 (sv) 1999-02-17
NO20013785D0 (no) 2001-08-02
EP1196865A1 (en) 2002-04-17
WO2000049530A1 (en) 2000-08-24
SE9900531L (sv) 2000-08-18
SE520822C2 (sv) 2003-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO319183B1 (no) Mobilt utstyr for fremvisning av informasjon
US20240028038A1 (en) Pickup and drop off zones for autonomous vehicles
US11644336B2 (en) Interactive listing of ride service options in a navigation application
US6947976B1 (en) System and method for providing location-based and time-based information to a user of a handheld device
US6697734B1 (en) System and method for displaying a map having two scales
US6493630B2 (en) Bundled map guide
EP1253400A2 (en) Geographic location referencing system and method
EP1441200A1 (en) Navigation system, method thereof, program thereof and recording medium storing the program
WO1998008055A9 (en) Geographic location referencing system and method
US11734618B2 (en) Multi-modal directions with a ride service segment in a navigation application
EP2616776A1 (en) Navigation device&method
US11802778B2 (en) Providing street-level imagery related to a ride service in a navigation application
EP1441198A2 (en) Data structure for a navigation system
NO330047B1 (no) Anordning ved navigeringsutstyr
US20230044010A1 (en) Customizing visualization in a navigation application using third-party data
CN114399385A (zh) 对象推荐方法、装置、介质及产品
US6989770B1 (en) Navigation system that supports multiple languages and formats
KR20060082064A (ko) 네비게이션 위치정보 업데이트 방법 및 시스템
JP3864713B2 (ja) 情報提供装置及び情報提供方法
WO2002067083A2 (en) Bundled map guide
NO321033B1 (no) Mobil informasjonstjeneste
WO2012072116A1 (en) Methods and systems for formatting maps
JP2004094957A (ja) 情報提供サーバ及び方法
JP2003322537A (ja) 車載端末用情報送受信システム及び送受信方法
WO2012072117A1 (en) Methods and systems for obtaining location information

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees