NO314528B1 - Demping av mikrofon i telekommunikasjonssystemer - Google Patents

Demping av mikrofon i telekommunikasjonssystemer Download PDF

Info

Publication number
NO314528B1
NO314528B1 NO19990982A NO990982A NO314528B1 NO 314528 B1 NO314528 B1 NO 314528B1 NO 19990982 A NO19990982 A NO 19990982A NO 990982 A NO990982 A NO 990982A NO 314528 B1 NO314528 B1 NO 314528B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
frames
speech
signals
station according
mobile station
Prior art date
Application number
NO19990982A
Other languages
English (en)
Other versions
NO990982L (no
NO990982D0 (no
Inventor
Hans Fredrik Cavander
Kjell Richard Elofsson
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=24801637&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO314528(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of NO990982D0 publication Critical patent/NO990982D0/no
Publication of NO990982L publication Critical patent/NO990982L/no
Publication of NO314528B1 publication Critical patent/NO314528B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/30Automatic control in amplifiers having semiconductor devices
    • H03G3/34Muting amplifier when no signal is present or when only weak signals are present, or caused by the presence of noise signals, e.g. squelch systems
    • H03G3/342Muting when some special characteristic of the signal is sensed which distinguishes it from noise, e.g. using speech detector
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/38Transceivers, i.e. devices in which transmitter and receiver form a structural unit and in which at least one part is used for functions of transmitting and receiving
    • H04B1/40Circuits
    • H04B1/54Circuits using the same frequency for two directions of communication
    • H04B1/56Circuits using the same frequency for two directions of communication with provision for simultaneous communication in two directions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Transceivers (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse er generelt rettet mot radiokommunikasjonssysterner og nærmere bestemt mot teknikker og appa-rat for å dempe en mikrofon benyttet i radiokommunikasjonssystemer.
Mobiltelefonindustrien har hatt fenomenal fremgang kommer-sielt både i de forente stater og i resten av verden. Veks-ten i større metropolområder har langt overskredet forvent-ningene og distanserer raskt systemkapasiteten. Hvis denne trend fortsetter, vil virkningen av denne industris vekst snart nå de minste markeder. Innovative løsninger er påkre-vet for å møte disse økende kapasitetsbehov så vel som å opprettholde høy kvalitets service og unngå stigende pri-ser .
I tillegg til utfordringene gitt ved behovet for større sy-stemkapasitet, har konstruktørene av fjernenhetene brukt i radiokommunikasjonssysterner, f.eks. mobiltelefoner, deres eget unike sett med utfordringer. F.eks. er en velkjent ut-fordring i industrien å øke tiden mellom gjenopplading av batteriene brukt til å forsyne disse fjernenheter, mens man samtidig fortsetter å tilveiebringe ytterligere funksjonalitet for å tilfredsstille abonnentkrav. Disse konkurreren-de ønsker fører konstruktører av fjernenheter til å søke etter kreative måter for ytterligere å redusere energifor-bruk i fjernenheter.
Ettersom radiokommunikasjonsindustrien har modnet, har forskjellige bruksmønstre for abonnenter blitt funnet. F.eks. har det blitt funnet at under en typisk taleforbindelse mellom to abonnenter, står den faktiske taleaktivitet sendt over Etergrensesnittet for bare omtrent 35 % av den totale forbindelsestid. Følgelig har fjernenheter blitt utformet til å ta fordel av dette faktum ved å aktivere senderkret-sen bare under den taleaktive del av et anrop og gjøre sen-derkretsen inoperativ under tause perioder. Dette har f.eks. blitt implementert ved å bruke en detektor for å detektere taleaktivitet og en ikke kontinuerlig sender som blir inoperativ når taleaktivitets detektoren detekterer en pause i brukerens tale.
Mens denne teknikk har blitt vist og redusere effektforbru-ke av fjernenheter ved å slå av sendekretsen for forlengen-de tidsperioder, skaper det et problem for å reprodusere talesignalet på mottakersiden. Nærmere bestemt siden senderen slås av under tause perioder, blir bakgrunnsstøyen som ellers ville bli sendt over etergrensesnittet ikke mottatt av den andre abonnentsutstyr. Dette resulterer i sin tur i en reprodusert tale som er ikke kontinuerlig og omfatter hørbare artifakter, f.eks. plutselige lyder (popping sounds).
Én måte å overvinne denne vanskelighet er å generere kuns-tig bakgrunnsstøy for reproduksjon på mottakersiden når det ikke sendes noe talesignal. Denne kunstige bakgrunnsstøy kalles vanligvis på område "komfortstøy". Komfortstøy kan genereres av adaptive funksjoner som overvåker bakgrunns-støyen plukket opp av mikrofonen til en fjernenhet. Når det detekteres en pause i talen, genererer komfortstøy funksjo-nen komfortstøyinformasjon som sendes over etergrensesnittet i stedet for talekoder. Denne informasjon tar det relativt lite tid å sende, hvilke derved tillater senderen å slås av det meste av hver tause periode. På mottakersiden (eller ved basestasjonen), brukes komfortstøyinformasjonen til å generere bakgrunnstøy slik lytteren ikke forstyrres av diskontinuiteten i sendingen.
Komfortstøyfunksjonene resident i sendekretsen til fjern-stasjonene, er som beskrevet ovenfor adaptive i natur slik at de gradvis justerer komfortstøyinformasjonen til å re-flektere endringer i bakgrunnsstøyen. Komfortstøyinforma-sjonene må derfor kontinuerlig motta informasjon fra mikrofonen for nøyaktig å bestemme bakgrunnsstøyen som skal rep-liseres på mottakersiden.
En annen funksjon som abonnenter ønsker i fjernterminaler er evnen til selektivt å dempe sendinger, f.eks. ved å trykke en dempeknapp. Konvensjonelt har denne funksjon blitt tilveiebrakt ved å avbryte signalene sendt fra mikro-fonene til resten av sendekretsen. Denne dempeløsning er imidlertid problematisk, sett fra komfortstøyens side, siden disse funksjoner da mottar bare fullstendig taushet fra mikrofonen. Dette fører til at det genereres bakgrunnsstøy i mottakeren som har et lavere nivå en forventet av lytteren.
Det vil derfor være ønskelig å tilveiebringe en dempefunksjon som tillater bruker å selektivt dempe sendinger fra en fjernenhet men som ikke påvirker systemets evne til nøyak-tig å måle og reprodusere bakgrunnsstøy under tause perioder i en konversasjon.
SAMMENDRAG
Disse og andre ulemper og begrensninger ved konvensjonelle radiokommunikasjonssysterner overvinnes ifølge den foreliggende oppfinnelse slik den fremgår av de etterfølgende pa-tentkrav 1, 8 og 16.
Ifølge én eksempelvis utførelse av foreliggende oppfinnelse, kan en dempefunksjon selektivt aktivert av en bruker av en fjernterminal kontrollere om en utgang av en talekoder tilføres en senderenhet eller utgangen av en stumrammegene-rator forsynes til sendeenheten. På denne måte kan en bruker dempe sendinger, men uten skadelig å påvirke innhen-tingen av informasjon til komfortsstøyfunksjonen under demping. I stedet genereres stumrammegeneratoren alternativ informasjon for sending mens abonnenten ønsker å dempe sin fjernenhet. På samme tid fortsetter komfortstøyfunksjonen å overvåke bakgrunnsstøyen plukket opp av mikrofonen selv om talesignaler ikke sendes.
Ifølge en annen eksempelvis utførelse av foreliggende oppfinnelse, genererer en komfortstøyrammegenerator komfort-støyrammer for sending under perioder når en bruker ønsker å dempe sin fjernenhet. På en lignende måte som i det før beskrevne første eksempelvise utførelse, tilveiebringer denne eksempelvise utførelse svitsjing mellom komfortstøy-generatoren og talekoderen, hvorved komfortstøygeneratoren fortsetter å motta informasjon under dempeperioden slik at korrekt komfortstøyinformasjon genereres under tause perioder når fjernstasjonen ikke dempes.
KORTFATTET BESKRIVELSE AV TEGNINGENE
Foregående og andre hensikter, trekk og fordeler ved foreliggende oppfinnelse vil lettere forstås ved å lese den følgende detaljerte beskrivelse sammen med tegningene hvor: figur 1 er et blokkdiagram over et konvensjonelt sendesys-tem som kan benyttes i fjernenheter,
figur 2 er et blokkdiagram over et konvensjonelt mottaks-system som kan benyttes i fjernenheter for å generere kom-fortstøy under tause perioder,
figur 3 er et blokkdiagram over det konvensjonelle transmisjonssystem i figur 1 inkludert en dempefunksjon,
figur 4 er et blokkdiagram over et transmisjonssystem omfattende en dempefunksjon ifølge en eksempelvis utførelse av foreliggende oppfinnelse, og
figur 5 er et blokkdiagram over et transmisjonssystem omfattende en dempefunksjon ifølge en andre eksempelvis utfø-relse av foreliggende oppfinnelse.
DETALJERT BESKRIVELSE
I den følgende beskrivelse vil det for forklaringens skyld og ikke som en begrensning, settes frem spesifikke detaljer slik som bestemte kretser, kretskomponenter, teknikker osv. for å gi en grundig forståelse av foreliggende oppfinnelse. Imidlertid vil det være åpenbart for fagfolk på område at foreliggende oppfinnelse kan praktiseres i andre utførelser som avviker fra disse spesifikke detaljer. I andre tilfel-ler blir detaljerte beskrivelser av velkjente fremgangsmå-ter, anordninger og kretser fjernet for ikke å tilsløre beskrivelsen av foreliggende oppfinnelse med unødvendige detaljer.
Betrakt f.eks., blokkdiagramkonseptualiseringen av sendekretsen i en konvensjonell fjernenhet illustrert i figur 1. Én mikrofon 10 plukker der opp talelyden til en abonnent så vel som bakgrunnsstøy assosiert med abonnentens omgivelser. De analoge signaler plukket opp av mikrofon 10 blir deretter konvertert til digital form av analog til digital (A/D) omformer 12. Det digitaliserte signal leveres til en talekoder 14, komfortstøygenerator 15 og en taleaktivitets detektor 16. Talekoderen 14 mottar digitaliserte talesignaler fra (A/D) omformer 12 og syntetiserer talesignaler for å gi en utgangssekvens av syntetisert talekoder, ved å bruke f .eks. en teknikk kalt kodebokeksitert linjaer predeksjon (codebook excited linear prediction, CELP). Fagfolk på område vil kjenne til at det finnes andre typer talekodings-teknikker, som kan brukes i sammenheng med foreliggende oppfinnelse. De utgangssyntetiserte talekoder blir deretter fremmet til senderenhet 17 som modulerer og ellers prosesserer utgangstalekodene for sending ved å bruke teknikker som er velkjent på områder, når svitj 18 er stilt som vist med hel linje i figur 1.
Taleaktivitets detektoren 16 overvåker nivået til de digitaliserte signaler mottatt fra A/D omformer 12. Hvis nivået faller under en forhåndsbestemt terskel, f.eks. under pause mellom ord eller setninger i en samtale, gir taleaktivi-tetsdetektoren 16 ut et signal som indikerer at en stille periode har begynt. Dette signal brukes til å bevege svitjen 18 til posisjonen illustrert med de prikkede linjer slik at komfortstøygeneratoren 15 gir data for sending til senderenhet 17. Komfortstøygeneratoren 15 overvåker bak-grunnsstøyen mottatt i de digitaliserte signaler fra A/D omformer 12. F.eks., signaler utenfor den relativt smale talebåndbredde kan betraktes som støy og overvåkes av kom-fortstøyfunksjonene i blokk 15. Komfortstøyinformasjon genereres i blokk 15 som indikerer hvilken type bakgrunnsstøy som bør genereres i mottakeren for å fylle perioder med stillhet. Sendeenhet 17 sender komfortstøyinformasjonen og blir deretter inoperativ inntil ytterligere komfortstøyin-formasjon mottas eller inntil talekoderen 14 begynner å gi ut synkroniserte talekoder til senderenheten 17 når det igjen detekteres taleaktivitet.
Figur 2 illustrerer en korresponderende mottakerkrets på blokkdiagramnivå for å prosessere informasjon sendt av sendekretsen i figur 1. Selv om det ikke er spesifikt beskrevet her, vil fagfolk på område forstå at informasjonen sendt fra en fjerntliggende enhet ved hjelp av kretsen beskrevet i figur 1 typisk først relésendes gjennom et radiokommunikasjonssystem (f.eks. en basestasjon assosiert med den sendende fjernenhet, et fast nett for å motta og sende signaler til basestasjonen, og en annen basestasjon assosiert med en mottakers fjernenhet). For enkelthets skyld, forutsetter imidlertid figur 2 at den samme informasjon sendt av kretsen i figur 1 mottas av en fjernenhets mottakskrets. Der prosesseres de mottatte signaler i motta-ke rbl okk 20 ved bruk av teknikker som er velkjent på området, blant annet demodulasjon. De prosesserte signaler blir da fremmet til komfortstøydekoder 22, taledekoder 24 og styrekrets 26. Komfortstøydekoder 22 mottar komfortstøyin-formasjonen sendt av senderenhet 17 under tause perioder og oversetter denne informasjon til et digitalt komfortstøy-signal. Taledekoder 24 mottar de syntetiserte talekoder og oversetter disse talekoder til reproduserbare digitale talesignaler. Styreblokk 26 overvåker informasjonen mottatt av blokk 20 og tilveiebringer et styreutgangssignal til svitsj 28 for å bestemme om det digitale komfortstøysignal eller det digitale talesignal skal sendes ut fra systemet. F.eks., under perioder med taleaktivitet, vil taledekoderen 24 motta de syntetiserte talekoder og styrekrets 26 vil sette svitsj 28 som vist med heltrukket linjer i figur 2 slik at talesignalene avgis til digital til analog (DA) omformer 27 for reproduksjon av høyttaler 29. Hvis på den annen side det opptrer en taus periode, da vil komfortstøy-signalet generert av komfortstøydekoder 22 bli svitsjet til D/A omformeren 27 ved bevegelse av svitsj 28 til posisjonen illustrert ved prikkede linjer i figur 2. Dette vil resultere i at komfortstøysignalet transformeres til analoge signaler som reproduseres i høyttaler 29.
Søkerene har imidlertid funnet et annet problem assosiert med den type konvensjonelle kretser eksemplifisert i figu-rene 1 og 2. Nærmere bestemt kan det være ønskelig å tilveiebringe en dempefunksjon for fjernenheter for å dempe sendingen av talesignaler derfra. F.eks. kan det være ønskelig å tilveiebringe en dempeknapp på en mobiltelefon som tillater en abonnent selektivt å dempe sendingen av tale fra denne enhet. Konvensjonelt har denne funksjonalitet blitt tilveibrakt som illustrert i figur 3. Der har de ele-menter som har blitt beskrevet ovenfor med henblikk på figur 1, de samme henvisningstall og blir her ikke beskrevet igjen. Legg imidlertid merke til at dempefunksjonen 30 sty-rer en svitsj 32 som selektivt tillater informasjon å pas-sere fra mikrofonen 10 til A/D omformeren 12. F.eks., når en bruker trykker inn en dempeknapp på hans eller hennes fjernenhet, vil dempefunksjonen 30 aktuere svitsjen 32 til dens åpne posisjon som illustrert med den heltrukne linje i figur 3. Derfor vil A/D omformeren 12 motta ingen informasjon når telefonen opereres i dens dempede modus og taleaktivitets detektoren 16 vil deretter indikere at en taus periode begynner, som forårsaker at komfortstøyfunksjonene i blokk 15 avgis til sender 17.
Imidlertid, i den tidsperiode når svitsj 32 er åpen, vil komfortstøyfunksjonen som ellers kontinuerlig overvåker bakgrunnsstøyen mottatt fra mikrofon 10, motta bare fullstendig stillhet fordi ingen bakgrunnsstøyinformasjon avgis fra A/D omformer 12. Siden komfortstøyfunksjonene er adaptive funksjoner som gradvis prosesserer mottatt bakgrunns-støy for å tilveiebringe kontinuitet i den sendte komfort-støyinformasjon, vil disse funksjoner gradvis tilpasse seg til null nivå inngangen mottatt fra A/D konverter 12 under tiden hvor fjernenheten er dempet. Derfor vil i dette til-felle, komfortstøyinformasjonen sendt via sender 17 resultere i at komfortstøy blir generert på mottakssiden på et lavere nivå enn passende for den opplevde faktiske bak-grunnsstøy. Når brukeren deaktiverer dempefunksjonen 30 og svitsj 32 igjen lukker, vil de adaptive komfortstøyfunksjo-ner i blokk 15 bruke en tidsperiode, f.eks. opptil 20 se-kunder, for nøyaktig å bestemme den faktiske bakgrunnsstøy som nå korrekt tilføres blokk 15 og starte og generere korrekt komfortstøyinformasjon igjen.
Eksempelvise utførelser av foreliggende oppfinnelse unngår problemene beskrevet ovenfor ved å opprettholde den konti-nuerlige flyt av informasjon til komfortstøyfunksjonen selv når en dempemodus anropes. Figur 4 illustrerer en første eksempelvis utførelse av foreliggende oppfinnelse hvor kom-fortstøygeneratoren 15 forsynes med kontinuerlig informasjon vedrørende bakgrunnsstøyen mottatt i mikrofon 10. Som figur 3, representerer figur 4 en eksempelvis sende gren i en fjernstasjon eller mobiltelefon. I motsetning til figur 3, vil imidlertid ikke aktivering av dempefunksjonen avbryte flyten av informasjon til A/D omformeren 12. I stedet, når en bruker opererer dempefunksjonen 40 (f.eks. ved å trykke inn en dempeknapp), beveges svitsj 18 til posisjonen illustrert med den prikkede linje i figur 4. Som det kan sees i figur 4, vil enten en pause i den mottatte tale de-tektert av taleaktivitets detektoren 16 eller valg av dempefunksjonen 40 forårsake at eller port 42 genererer et signal som beveger svitsj 18 til posisjonen ifølge den prikkede linje. For denne eksempelvise utførelse vil derfor en bruker på mottaker siden av sendingen generert av den eksempelvise utført i figur 4 være ute av stand til å opp-fatte en forskjell mellom valgt demping av sendinger av brukeren av en fjernstasjon via dempefunksjon 40 og normale pauser i talen. Dette kan være ønskelig når f.eks. en abonnent ikke ønsker å la den mottakende part vite at stemmer selektivt tilbakeholdes fra sending.
En annen eksempelvis utførelse av foreliggende oppfinnelse er illustrert i figur 5. Funksjonsblokker beskrevet ovenfor henvises dertil ved bruk av de samme henvisningstall og blir her ikke beskrevet igjen. Imidlertid, i denne eksempelvise utførelse, er det tilveiebrakt en stumrammegenera-tor 50 for å levere stumrammer til senderenhet 17 når en bruker velger en dempemodus ved hjelp av dempefunksjon 52. Stumrammer, f.eks. de definert ved GCM spesifikasjon 06.11, lager informasjon som, når den reproduseres, resulterer i at ingen lyd genereres fra høyttaler 29 i en mottakende fjernenhet. Ifølge denne eksempelvis utførelse i figur 5, leveres bakgrunnstøy kontinuerlig til komfortstøygenerato-ren 15 slik at når det oppstår perioder med stillhet under normal samtale og dempefunksjonen 52 ikke aktiveres, vil komfortstøygeneratoren levere nøyaktig bakgrunnsstøyinfor-mas jon til sender 17 styrt av taleaktivitets detektor 16, styreenhet 54 og multiplekser 56. Derfor vil en mottaker av signaler sendt ved bruk av den eksempelvise sendekrets i figur 5 være i stand til å skjelne mellom perioder med stillhet i konversasjon og perioder hvor brukeren av en fjernstasjon har valgt å dempe sendingen, siden den første vil resultere i at bakgrunnstøy blir reprodusert i mottake-rens høyttaler mens den siste vil resultere i at stillhet blir reprodusert.
De foregående eksempelvise utførelser har blitt beskrevet i sammenheng med transmisjonskretser i fjernenheter med dis-kontinuerlige sendere som slås av under perioder av stillhet for å spare energi. Noen systemer må imidlertid ikke slå av senderene, men i stedet forsette å sende. Foreliggende oppfinnelse er like anvendelig i disse systemer, siden samme typer komfortstøyfunksjoner kan være tilstede i transmisjonskretsen til disse systemer, med samme behov for å overvåke bakgrunnsstøy.
De eksempelvise utførelser beskrevet ovenfor er i alle hen-seende ment å illustrere i stedet for begrense, foreliggende oppfinnelse. Derfor er det mange variasjoner i detaljert implementering av foreliggende oppfinnelse som kan utledes fra beskrivelsen av fagfolk på området. F.eks., siden de to eksempelvise utførelser beskrevet ovenfor resulterer i lett forskjellige dempe resultater, det vil si ved bruk av kom-fort støyrammer kan ikke lytteren skjelne mellom demping og stillhet, mens ved bruk av stumrammer kan lytteren skjelne mellom disse to hendelser, kan det være ønskelig å kombine-re disse utførelser for å tilveiebringe to forskjellige typer demping. Alle slike variasjoner og modifikasjoner betraktes å være innen dekningsområdet for og tanken bak foreliggende oppfinnelse som definert i de følgende krav.

Claims (19)

1. Fjernstasjon for bruk i et radiokommunikasjonssystem omfattende en taleinngangsanordning for å motta talesignaler, en kodekrets for å kode nevnte mottatte talesignaler for å generere kodede talesignaler, karakterisert ved en generator for å generere alternative informasjonssignaler, en sender for selektivt å sende et av nevnte kodede talesignaler og nevnte alternative informasjonssignaler, og en dempeinngang som kan svitsjes mellom en dempemodus og en ikke dempende modus, hvor nevnte sender selektivt sender nevnte alternative informasjonssignaler når nevnte dempeinngang er satt til nevnte dempemodus og sender nevnte kodede talesignaler når nevnte dempeinngang er satt til nevnte ikke dempende modus.
2. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte kodekrets er en kodeeksitert linjaer prediksjonskoder.
3. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte kodekrets be-nytter pulseksitasjon langsiktig prediksjon for å generere nevnte kodede talesignaler.
4. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte taleinngangsanordning er en mikrofon.
5. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte generator genererer komfortstøyinformasjon som nevnte alternative in-formasj onssignaler.
6. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte generator genererer stumrammer som nevnte alternative informasjonssignaler .
7. Fjernstasjon ifølge krav 1, karakterisert ved at den videre omfatter en taleaktivitetsdetektor som overvåker et aktivitetsnivå av nevnte mottatte talesignaler.
8. Mobilstasjon for bruk i et radiokommunikasjonssystem omfattende innretninger for å motta talesignaler, innretninger for å kode nevnte talesignaler til kodede talerammer, karakterisert ved innretninger for å generere bakgrunnsrammer, innretninger for å velge en dempemodus, og innretninger for å sende nevnte bakgrunnsrammer når nevnte dempemodus velges og for ellers å sende nevnte kodede talerammer.
9. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte innretning for å motta talesignaler omfatter en mikrofon.
10. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte innretning for koding omfatter en kodeeksitert linjaer prediksjonskoder.
11. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte kodekrets be-nytter pulseksitasjon langsiktig prediksjon for å generere nevnte kodede talesignaler.
12. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte innretning for å generere bakgrunnsrammer genererer stumrammer.
13. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte innretning for å generere bakgrunnsrammer genererer komfortstøyrammer.
14. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at nevnte innretning for å velge omfatter en knapp på nevnte mobilestasjon.
15. Mobilstasjon ifølge krav 8, karakterisert ved at den videre omfatter innretninger for å detektere et taleaktivitetsnivå assosiert med nevnte mottatte talesignaler.
16. Fremgangsmåte for å sende bakgrunnsstøy under selektiv demping av en radiokommunikasjonsanordning, omfattende trinnene: å motta inngangstalesignaler, å kode nevnte inngangstalesignaler for å generere kodede talerammer,karakterisert ved- å bestemme om en dempefunksjon har blitt aktivert, - å sende nevnte kodede talerammer hvis nevnte dempefunksjon ikke har blitt aktivert, og - å sende rammer med informasjon annet enn nevnte kodede talerammer hvis nevnte dempefunksjon har blitt aktivert.
17. Fremgangsmåte ifølge krav 16, karakterisert ved at nevnte bestemel-sestrinn er uavhengig av et taleaktivitetsnivå nær ved nevnte radiokommunikasjonsanordning.
18. Fremgangsmåte ifølge krav 16, karakterisert ved at nevnte radiokommunikasjonsanordning er en mobilstasjon.
19. Fremgangsmåte ifølge krav 16, karakterisert ved at nevnte rammer med informasjon annet enn nevnte kode talerammer omfatter enten stumrammer eller komfortstøyrammer.
NO19990982A 1996-08-28 1999-03-01 Demping av mikrofon i telekommunikasjonssystemer NO314528B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/697,569 US5881373A (en) 1996-08-28 1996-08-28 Muting a microphone in radiocommunication systems
PCT/SE1997/001385 WO1998009374A1 (en) 1996-08-28 1997-08-22 Muting a microphone in radiocommunication systems

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO990982D0 NO990982D0 (no) 1999-03-01
NO990982L NO990982L (no) 1999-04-15
NO314528B1 true NO314528B1 (no) 2003-03-31

Family

ID=24801637

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19990982A NO314528B1 (no) 1996-08-28 1999-03-01 Demping av mikrofon i telekommunikasjonssystemer

Country Status (17)

Country Link
US (1) US5881373A (no)
EP (1) EP0925645B1 (no)
JP (1) JP2000517130A (no)
KR (1) KR100468555B1 (no)
CN (1) CN1123118C (no)
AR (1) AR020176A1 (no)
AU (1) AU725431B2 (no)
BR (1) BR9711250A (no)
CA (1) CA2264175C (no)
CO (1) CO4700368A1 (no)
DE (1) DE69729386D1 (no)
EE (1) EE03889B1 (no)
ID (1) ID18032A (no)
NO (1) NO314528B1 (no)
RU (1) RU2187199C2 (no)
TR (1) TR199900416T2 (no)
WO (1) WO1998009374A1 (no)

Families Citing this family (57)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE507370C2 (sv) * 1996-09-13 1998-05-18 Ericsson Telefon Ab L M Metod och anordning för att alstra komfortbrus i linjärprediktiv talavkodare
JP3175612B2 (ja) * 1996-12-20 2001-06-11 三菱電機株式会社 音声多段中継装置
US6493338B1 (en) 1997-05-19 2002-12-10 Airbiquity Inc. Multichannel in-band signaling for data communications over digital wireless telecommunications networks
US6690681B1 (en) 1997-05-19 2004-02-10 Airbiquity Inc. In-band signaling for data communications over digital wireless telecommunications network
JPH10341256A (ja) * 1997-06-10 1998-12-22 Logic Corp 音声から有音を抽出し、抽出有音から音声を再生する方法および装置
US6138040A (en) * 1998-07-31 2000-10-24 Motorola, Inc. Method for suppressing speaker activation in a portable communication device operated in a speakerphone mode
US6226513B1 (en) 1998-09-23 2001-05-01 Lucent Technologies Inc. Network mute feature in wireless telecommunications systems
CA2279033C (en) * 1998-09-23 2003-03-25 Lucent Technologies Inc. Network mute feature in wireless telecommunications systems
US6216011B1 (en) 1998-09-23 2001-04-10 Lucent Technologies Inc. Mobile unit for accommodating network mute feature in wireless telecommunications systems
GB2350256B (en) * 1999-05-17 2001-05-30 Mitel Corp Click free mute switch circuit for telephones
US6597667B1 (en) * 1999-08-18 2003-07-22 Qualcomm Incorporated Network based muting of a cellular telephone
US6959274B1 (en) * 1999-09-22 2005-10-25 Mindspeed Technologies, Inc. Fixed rate speech compression system and method
FI116643B (fi) * 1999-11-15 2006-01-13 Nokia Corp Kohinan vaimennus
US6662027B2 (en) * 2001-03-16 2003-12-09 Motorola, Inc. Method of arbitrating speakerphone operation in a portable communication device for eliminating false arbitration due to echo
US7634412B2 (en) * 2003-12-11 2009-12-15 Nuance Communications, Inc. Creating a voice response grammar from a user grammar
US9378187B2 (en) * 2003-12-11 2016-06-28 International Business Machines Corporation Creating a presentation document
US20050132271A1 (en) * 2003-12-11 2005-06-16 International Business Machines Corporation Creating a session document from a presentation document
US7162692B2 (en) 2003-12-11 2007-01-09 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery
US20050132274A1 (en) * 2003-12-11 2005-06-16 International Business Machine Corporation Creating a presentation document
US20050132273A1 (en) * 2003-12-11 2005-06-16 International Business Machines Corporation Amending a session document during a presentation
US7430707B2 (en) 2004-01-13 2008-09-30 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with device controlling action
US8954844B2 (en) * 2004-01-13 2015-02-10 Nuance Communications, Inc. Differential dynamic content delivery with text display in dependence upon sound level
US8499232B2 (en) * 2004-01-13 2013-07-30 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with a participant alterable session copy of a user profile
US7567908B2 (en) 2004-01-13 2009-07-28 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with text display in dependence upon simultaneous speech
US7287221B2 (en) 2004-01-13 2007-10-23 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with text display in dependence upon sound level
US7571380B2 (en) * 2004-01-13 2009-08-04 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with a presenter-alterable session copy of a user profile
US8001454B2 (en) 2004-01-13 2011-08-16 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with presentation control instructions
US7890848B2 (en) 2004-01-13 2011-02-15 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with alternative content presentation
FR2868036B1 (fr) * 2004-03-24 2006-06-02 Eca Societe Par Actions Simpli Dispositif de mise a l'eau et de recuperation d'un vehicule submersible
US7831906B2 (en) * 2004-04-26 2010-11-09 International Business Machines Corporation Virtually bound dynamic media content for collaborators
US7519683B2 (en) * 2004-04-26 2009-04-14 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborators with client locations in dynamic client contexts
US7519659B2 (en) * 2004-04-26 2009-04-14 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborators
US7827239B2 (en) * 2004-04-26 2010-11-02 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborators with client environment information in dynamic client contexts
US7921362B2 (en) * 2004-07-08 2011-04-05 International Business Machines Corporation Differential dynamic delivery of presentation previews
US7519904B2 (en) * 2004-07-08 2009-04-14 International Business Machines Corporation Differential dynamic delivery of content to users not in attendance at a presentation
US7428698B2 (en) * 2004-07-08 2008-09-23 International Business Machines Corporation Differential dynamic delivery of content historically likely to be viewed
US8185814B2 (en) * 2004-07-08 2012-05-22 International Business Machines Corporation Differential dynamic delivery of content according to user expressions of interest
US7487208B2 (en) * 2004-07-08 2009-02-03 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery to alternate display device locations
US7487209B2 (en) * 2004-07-13 2009-02-03 International Business Machines Corporation Delivering dynamic media content for collaborators to purposeful devices
US9167087B2 (en) * 2004-07-13 2015-10-20 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborators including disparate location representations
US20060015557A1 (en) * 2004-07-13 2006-01-19 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborator groups
US7426538B2 (en) 2004-07-13 2008-09-16 International Business Machines Corporation Dynamic media content for collaborators with VOIP support for client communications
US7508810B2 (en) 2005-01-31 2009-03-24 Airbiquity Inc. Voice channel control of wireless packet data communications
US7475340B2 (en) * 2005-03-24 2009-01-06 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with indications of interest from non-participants
US7493556B2 (en) * 2005-03-31 2009-02-17 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with a session document recreated in dependence upon an interest of an identified user participant
US7523388B2 (en) * 2005-03-31 2009-04-21 International Business Machines Corporation Differential dynamic content delivery with a planned agenda
US20060287003A1 (en) * 2005-06-15 2006-12-21 Kamyar Moinzadeh Concomitant inband signaling for data communications over digital wireless telecommunications network
US7924934B2 (en) 2006-04-07 2011-04-12 Airbiquity, Inc. Time diversity voice channel data communications
EP2206328B1 (en) 2007-10-20 2017-12-27 Airbiquity Inc. Wireless in-band signaling with in-vehicle systems
DE102008009718A1 (de) 2008-02-19 2009-08-20 Siemens Enterprise Communications Gmbh & Co. Kg Verfahren und Mittel zur Enkodierung von Hintergrundrauschinformationen
US8594138B2 (en) 2008-09-15 2013-11-26 Airbiquity Inc. Methods for in-band signaling through enhanced variable-rate codecs
US7983310B2 (en) 2008-09-15 2011-07-19 Airbiquity Inc. Methods for in-band signaling through enhanced variable-rate codecs
US8073440B2 (en) 2009-04-27 2011-12-06 Airbiquity, Inc. Automatic gain control in a personal navigation device
US8418039B2 (en) 2009-08-03 2013-04-09 Airbiquity Inc. Efficient error correction scheme for data transmission in a wireless in-band signaling system
US8249865B2 (en) 2009-11-23 2012-08-21 Airbiquity Inc. Adaptive data transmission for a digital in-band modem operating over a voice channel
EP2692123B1 (en) * 2011-03-30 2017-08-02 Koninklijke Philips N.V. Determining the distance and/or acoustic quality between a mobile device and a base unit
US8848825B2 (en) 2011-09-22 2014-09-30 Airbiquity Inc. Echo cancellation in wireless inband signaling modem

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4864561A (en) * 1988-06-20 1989-09-05 American Telephone And Telegraph Company Technique for improved subjective performance in a communication system using attenuated noise-fill
JPH0744511B2 (ja) * 1988-09-14 1995-05-15 富士通株式会社 高郊率多重化方式
US5220685A (en) * 1990-06-15 1993-06-15 Bradt Gordon E Mute and automatic restore device for communications receivers
US5537509A (en) * 1990-12-06 1996-07-16 Hughes Electronics Comfort noise generation for digital communication systems
US5220565A (en) * 1991-05-30 1993-06-15 Motorola, Inc. Selective transmission of encoded voice information representing silence
JP2518765B2 (ja) * 1991-05-31 1996-07-31 国際電気株式会社 音声符号化通信方式及びその装置
US5511237A (en) * 1993-07-13 1996-04-23 Nec Corporation Digital portable telephone apparatus with holding function and holding tone transmission method therefor
JP3182032B2 (ja) * 1993-12-10 2001-07-03 株式会社日立国際電気 音声符号化通信方式及びその装置
DE4342425A1 (de) * 1993-12-13 1995-06-14 Philips Patentverwaltung Verfahren und Anordnung zum Übertragen von Sprachsignalen
JP2586827B2 (ja) * 1994-07-20 1997-03-05 日本電気株式会社 受信装置
US5835851A (en) * 1995-01-19 1998-11-10 Ericsson Inc. Method and apparatus for echo reduction in a hands-free cellular radio using added noise frames
US5737695A (en) * 1996-12-21 1998-04-07 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and apparatus for controlling the use of discontinuous transmission in a cellular telephone

Also Published As

Publication number Publication date
EE03889B1 (et) 2002-10-15
ID18032A (id) 1998-02-19
CN1123118C (zh) 2003-10-01
AU3875497A (en) 1998-03-19
NO990982L (no) 1999-04-15
US5881373A (en) 1999-03-09
EP0925645B1 (en) 2004-06-02
BR9711250A (pt) 1999-08-17
AU725431B2 (en) 2000-10-12
AR020176A1 (es) 2002-05-02
EP0925645A1 (en) 1999-06-30
KR20000035939A (ko) 2000-06-26
CA2264175A1 (en) 1998-03-05
WO1998009374A1 (en) 1998-03-05
NO990982D0 (no) 1999-03-01
KR100468555B1 (ko) 2005-01-29
EE9900099A (et) 1999-10-15
DE69729386D1 (de) 2004-07-08
CA2264175C (en) 2004-04-06
JP2000517130A (ja) 2000-12-19
CN1235712A (zh) 1999-11-17
CO4700368A1 (es) 1998-12-29
TR199900416T2 (xx) 1999-04-21
RU2187199C2 (ru) 2002-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO314528B1 (no) Demping av mikrofon i telekommunikasjonssystemer
EP0861531B1 (en) Acoustic echo elimination in a digital mobile communications system
US6407325B2 (en) Background music play device and method thereof for mobile station
US5835851A (en) Method and apparatus for echo reduction in a hands-free cellular radio using added noise frames
EP1295406A1 (en) Echo suppression using adaptive gain based on residual echo energy
JPH05160773A (ja) 音声通信装置
EP1554865A1 (en) Integrated noise cancellation and residual echo supression
EP2172039B1 (en) Continued telecommunication with weak links
KR100421152B1 (ko) 문자 입출력 서비스를 위한 통신시스템의 음향 반향 제거방법 및 장치
JPH10341256A (ja) 音声から有音を抽出し、抽出有音から音声を再生する方法および装置
KR100382393B1 (ko) 디지털 이동 무선 장치내에서 음성 및 다른 음향을기록하고 재생하기 위한 회로 및 방법
US5812944A (en) Mobile speech level reduction circuit responsive to base transmitted signal
JPS642297B2 (no)
US5912923A (en) System for transmitting coded speech signals
KR100752294B1 (ko) 이동 단말기에서 배경음을 제공하는 방법 및 장치
JP3234044B2 (ja) 音声通信装置及びその受信制御回路
JPH0562497B2 (no)
JPH07254878A (ja) デジタル移動無線装置
JPH04273621A (ja) 音声通信システムとその音声通信装置
JPS6319102B2 (no)
JPS642296B2 (no)
CA2210313C (en) Method of and apparatus for echo reduction in a hands-free cellular radio communication system
JPH1093681A (ja) エコー低減回路
JP2000502537A (ja) 電気通信システム、加入者ユニット、および加入者ユニットを具えるテレビジョン受像機
KR20010105517A (ko) 이동통신 단말기에서의 수신음량 자동 조절장치