NO313003B1 - Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling - Google Patents

Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling Download PDF

Info

Publication number
NO313003B1
NO313003B1 NO20002574A NO20002574A NO313003B1 NO 313003 B1 NO313003 B1 NO 313003B1 NO 20002574 A NO20002574 A NO 20002574A NO 20002574 A NO20002574 A NO 20002574A NO 313003 B1 NO313003 B1 NO 313003B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
locking
coupling
change
locked
hook
Prior art date
Application number
NO20002574A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20002574L (no
NO20002574D0 (no
Inventor
Knut Ove Steinhovden
Original Assignee
Knut Ove Steinhovden
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Knut Ove Steinhovden filed Critical Knut Ove Steinhovden
Priority to NO20002574A priority Critical patent/NO313003B1/no
Publication of NO20002574D0 publication Critical patent/NO20002574D0/no
Priority to EP01928259A priority patent/EP1286908B1/en
Priority to AT01928259T priority patent/ATE312792T1/de
Priority to AU2001255117A priority patent/AU2001255117A1/en
Priority to DE60115884T priority patent/DE60115884D1/de
Priority to US10/276,749 priority patent/US7384085B2/en
Priority to PCT/NO2001/000186 priority patent/WO2001087761A1/en
Publication of NO20002574L publication Critical patent/NO20002574L/no
Publication of NO313003B1 publication Critical patent/NO313003B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/18Control systems or devices
    • B66C13/40Applications of devices for transmitting control pulses; Applications of remote control devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C1/00Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles
    • B66C1/10Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means
    • B66C1/62Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means comprising article-engaging members of a shape complementary to that of the articles to be handled
    • B66C1/66Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means comprising article-engaging members of a shape complementary to that of the articles to be handled for engaging holes, recesses, or abutments on articles specially provided for facilitating handling thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Transmission Devices (AREA)
  • Hooks, Suction Cups, And Attachment By Adhesive Means (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)
  • Control Of Vending Devices And Auxiliary Devices For Vending Devices (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Clamps And Clips (AREA)
  • Prostheses (AREA)

Description

Denne oppfinnelse vedrører en utløsbar låseanordning, særlig til bruk i løfteinretninger hvor en enkel og driftsikker me-kanisme for fråkopling av tunge kolli er påkrevd, som for eksempel ved plassering av moduler i undervannsinstallasjoner. Oppfinnelsen inkluderer anvendelse av formminnemetall i slike anordninger.
Ved løfteoperasjoner under vann anvendes foruten de vanlige koplingslenkene slik som sjakler og utfallskoplinger, også koplinger av typen "kragelås". Både kragelåsen og utfallskoplingen er typer av hurtigkoplinger som med enkle operasjoner kan låses eller utløses.
En kragelås er utfomet til å gripe rundt et sylindrisk parti hvor det er anordnet en krage ved det frie endepartiet. Kragelåsen er forsynt med en boring med en diameter som er tilpasset kragens diameter slik at den kan føres inn over kragen. På en tilpasset avstand fra kragelåsens endeparti, er det i boringen anordnet to sylindriske forsenkningsgroper formet som trapper av ulik dybde. Den grunneste forsenkningsgropen som er nærmest kragelåsens endeparti utgjør låsegro-pen. En hylse hvor det låsende endepartiet har en sylinder-formet vulst er anbrakt i boringen. Den låsende enden av hylsen er splittet opp aksielt i mange segment, slik at hylsens låsende ende består av mange "fingre", hver av dem med en del av den sylindriske vulsten anbrakt på sitt frie endeparti. Vulstens geometri ved hylsens innvendige side passer komplementært mot kragen, mens dens geometri ved hylsens utvendige side passer komplementært mot forsenkningsgropen nærmest bo-ringens endeparti.
Før sammenkopling føres hylsen til en posisjon slik at hylsens vulster har en aksiell posisjon i boringen som sammen-faller med den dypere forsenkningsgropen som er anbrakt in-nenfor den forsenkningsgropen hvor vulstene låser. Fordi denne forsenkningsgropen er dypere, kan fingrene svinge inn i denne når de føres over kragen. Vulstene ved hylsens (og fingrenes) innerparti vil av den fjærende kraften i fingrene bli posisjonert bak kragen. Kragekoplingshuset føres så aksielt i forhold til hylsen, slik at vulstene ved hylsens ytterparti posisjoneres i den forsenkningsgropen hvor vulstene låses, og hindres derved i å bevege seg ut fra kragen. Ved utløsning av koplingen avlastes denne, og kragekoplingshuset skyves aksielt i forhold til hylsen til en posisjon hvor vulstene på hylsens ytterparti er posisjonert over den dypeste forsenkningsgropen, slik at de kan svinge inn i denne når hylsen trekkes ut over kragen.
I en utfallskop-ling er en lastbærende bøyle i den ene enden forbundet ved hjelp av en hengsle til et hus. I en boring i huset er det anbrakt en låsetein. Huset er forsynt med et innvendig gjengeparti for festing til løfteutstyret. Låseteinen, som kan forskyves aksielt i boringen i huset, er anordnet til, i låst posisjon, å være plassert i et låsehull i ut-fallsbøylen. Utfallskoplingen åpnes ved å forskyve låseteinen ut av hullet i bøylen, hvoretter bøylen kan svinge rundt hengslen og frigjøre den last som henger i bøylen.
Begge hurtigkoplingstypene kan være aktuatormanøvrert.
DE 3124816 omhandler en mangehakekopling hvor gripearmer dreier om en aksling mellom en inntrukket ulåst stilling og en utsvingt låsende stilling hvor griparmenes kroker låsende ved hjelp av et bak armene befinnende låselegeme, gripe i en hylses utsparinger.
SE 355791 beskriver en mangehakekopling hvor hakene utgøres
av en oppslisset hylse og hvor hylsens haker holdes i en låst stilling av et bak hakene anbrakt låselegeme.
Ved arbeid under vann må koplingslenkene betjenes av dykker eller ROV (Remote Operated Vehicle - fjernstyrt miniubåt). Alternativt kan hurtigkoplingstypene betjenes fra havoverflaten ved for eksempel en hydraulisk forbindelse fra aggregat på et skip til en aktuator i koplingen.
Oppfinnelsen har til formål å supplere eksisterende utstyr, idet den nye teknikken tar i bruk en ny kopling av mangehaketypen hvor et flyteelement, eller annen lokalt fremkommet kraft, brukes til å betjene et låseelement i koplingen. Koplingen er forsynt med en utløsersperre som sikrer den mot utilsiktet utløsning. Til å bevege sperren mellom låst og ulåst posisjon benyttes et kraftelement hvor kraften fremkom-mer ved en faseforandring i et formminnemetall. Oppfinnelsen muliggjør derved anvendelse av et enkelt og funksjonssikkert fjernbetjeningsutstyr.
En kopling av mangehaketypen ifølge oppfinnelsen, har eksempelvis en ytterdel (hunndelen) med en boring hvor det i den sylindriske flaten er anordnet en eller flere ringformede forsenkningsgroper. Koplingsdelene er også forsynt med en festeanordning hver for tilkoplig til en last eller et løfte-utstyr. Koplingens innerdel (hanndelen) er utformet slik at et sylindrisk parti av den kan føres inn i ytterdelens boring. I dette sylindriske partiet er det anordnet to eller flere aksielle spalter hvor en låsehake er opphengt fjærende i en hengsleaksel i hver spalte, slik at den i en begrenset sektor kan svinge ut og inn fra/mot koplingens senterlinje. I belastet tilstand vil låsehakene hvile mot den aksielle spaltens bunn, mens de i avlastet tilstand vil fjære tilbake og ha en klaring fra den aksielle spaltens bunn. Klaringen kan justeres ved eksempelvis en i låsehaken plassert justeringsskrue som spenner mot hengsleakselen. Et låselegeme kan føres i en boring, inn mellom låsehakene når de befinner i utsvingt låst posisjon. Låselegemet kan være forbundet til hver låsehake ved hjelp av et kjedeledd, men låselegemet vil også fungere uten denne mekaniske forbindelsen. Kjedeleddet er hengslende opphengt i begge endepartier, og er i det endepartiet som vender mot låsehaken forsynt med et ovalt spor for en leddaksling. En fjær eller masse virker på låselegemet i retning mot låst posisjon.
Ved sammenføring av koplingens to hoveddeler er låselegemet posisjonert utenfor sin låseposisjon, slik at låsehakene ved kjedeleddene kan trekkes inn til en innsvingt frikoplet posisjon. Koplingens innerdel kan derved føres inn i koplingens ytterdel. Når koplingsdelene har riktig sammenkoplingsposi-sjon i forhold til hverandre, kan låselegemet skyves til låst posisjon samtidig som låsehakene svinger utover og griper i ytterdelens forsenkningsgroper. Koplingen danner derved en fast mekanisk forbindelse.
Utløsning av koplingen kan finne sted ved at låselegemet
føres ut av låseposisjon samtidig som låsehakene svinges innover, ut av ytterkoplingens forsenkningsgroper. Ved at leddakslingen er anbrakt med klaring i det ovale sporet i kjedeleddet, er det ingen "over senter" funksjon mellom låselegemet, kjedeleddene og låsehakene. Derved ungås at låsehakene må beveges ytterligere utover før utløsning kan finne sted. Koplingens innerdel kan så trekkes ut av ytterdelen.
Låselegemet er forbundet med en anordning som er innrettet
til å påføre låselegemet den kraft som er nødvendig for å bevege dette, og derved løse ut koplingen. Utløsningskraften kan komme fra et flyteelement eller annen kraftenhet, eksempelvis en undervannsfarkost, en såkalt ROV, eller dykker.
Koplingen er forsynt en utløsersperre for å løse ut forbindelsen mellom koplingsdelene. Utløsersperren omfatter en sperretein som i låst posisjon er anbrakt i et låsespor, en konvensjonell fjær, og en formminnemetallfjær. Sperreteinen spennes inn mellom to fjærtyper som trekker eller skyver sperreteinen i motsatt retninger. En fjær kan i denne sammen-heng bestå av flere fjærer eller fjærsystem. I en foretrukket utførelse vil kraften fra en konvensjonell fjær virke på låseteinen i retning mot låst posisjon, mens kraften fra en formminnemetallf jaer vil virke i motsatt retning.
Minnevirkningen i formminnemetallet kan forklares med at materialet opptrer i to ulike strukturfaser. I den kalde tilstand har materialet lett formbar martensitt-struktur med flytegrense på eksempelvis ca. 70 MPa, og over transforma-sjonsgrensen austenitt-struktur med flytegrense på eksempelvis ca. 210 MPa. Ved å endre blandingsforholdet mellom f.eks. nikkel og titan i formminnemetallegeringen, kan transforma-sjons temperaturen mellom strukturen av martensitt og austenitt holdes i området fra -100°C til +100°C. Det er også
kjent minnemetall som avhengig av temperaturen kan ha to po-sisjoner uten mekanisk påvirkning, dvs. at metallet inntar en geometri under varmepåvirkning og en annen geometri når metallet avkjøles. Formminnemetall er i og for seg velkjent og allment tilgjengelig, og er derfor ikke gjenstand for denne patentsøknaden.
Når låsesporet er i låseposisjon i forhold til låseteinen,
vil den ordinære fjæren som virker på låseteinen og har stør-re spennkraft enn formminnemetallf jæren som er i kald tilstand, overvinne kraften fra formminnemetallfjæren, og skyve låseteinen til låst posisjon. Når koplingen skal løses ut, varmes formminnemetallet opp. Strukturen forvandles da til den mekanisk sterke austenitt-tilstanden. Den økte kraften i formminnemetallfjærene er tilstrekkelig til å overvinne kraften fra den ordinære fjæren. Derved føres låseteinen ut av låsesporet, flyteelementet kan så trekke låselegemet ut av sin låseposisjon for derved å trekke låsehakene inn mot koplingens senter og således frigjøre den mekaniske forbindelsen mellom koplingsdelene.
For å sikre koplingen mot utilsiktet utløsning, kan det anordnes utløsersperrer i flere nivåer, eksempelvis ved at en utløsersperre låser en annen utløsersperre, hvor sistnevnte er innrettet til å løse ut selve flyteelementet.
En videreutvikling av oppfinnelsen består i at det ved koplingen anordnes en manøver/batteripakke som forbindes til formminnemetallfjærene. Denne enheten kan eksempelvis styres fra havoverflaten ved anvendelse av kjent radio-/sonartek-nikk. Varm væske og/eller kjemisk energi i form av reaksjons-varme fra to eller flere materialer kan også brukes som var-mekilde .
I det etterfølgende beskrives flere ikke-begrensende eksemp-ler på foretrukne utførelsesformer som er anskueliggjort på medfølgende tegninger, hvor: Fig. 1 er en prinsippskisse som viser hovedkomponentene som inngår i et utløsbart løftearrangement ifølge oppfinnelsen hvor hoveddeler som last, koplinger, løfteutstyr og manø-ver/batteripakke er vist; Fig. 2 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling, hvor utløserkraften kommer fra et flyteele- - ment som er anordnet konsentrisk i forhold til koplingen, og hvor koplingens innerdel er låst i koplingens ytterdel; Fig. 3 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling, hvor utløserkraften kommer fra et flyteelement som er anordnet konsentrisk i forhold til koplingen, og hvor koplingens innerdel er utløst og delvis trukket ut av koplingens ytterdel; Fig. 4 viser koplingen i figur 2, sett i et snitt IV-IV på tvers av lengderetningen, gjennom låsehakene, kjedeleddene og låselegemet (Bare koplingens innerdel er vist.); Fig. 5 viser delvis i snitt detaljer av låsehakens oppheng (se fig. 2) sett forfra; Fig. 6 viser delvis i snitt detaljer av låsehakens oppheng (se fig. 2) sett fra siden. Fig. 7 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling som er forsynt med en gripering. Griperingen er forbundet til låselegemet og er innrettet til å bli forskjø-vet av en ROV for å løse ut koplingen; Fig. 8 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling, hvor utløserkraften kommer fra et flyteelement som er anordnet på siden av koplingen, idet koplingens innerdel er låst i koplingens ytterdel; Fig. 9 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling, hvor utløserkraften kommer fra et flyteelement som er anordnet på siden av koplingen, idet koplingens innerdel er utløst og delvis trukket ut av koplingens ytterdel; Fig. 10 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling, hvor låselegemet i tillegg til å kunne beveges aksielt også er innrettet til å kunne virke som en hevarm. Figuren viser koplingens innerdel i låst tilstand; Fig. 11 viser i snitt koplingen i fig. 10 i første utløs-ningsfase; Fig. 12 viser i snitt koplingen i fig. 10 i andre utløsnings-f ase; Fig. 13 viser i snitt koplingen i fig. 10 i utløst tilstand; Fig. 14 viser i snitt en utførelse av oppfinnelsen ved en mangehakekopling for manuell betjening i låst tilstand; Fig. 15 viser i snitt koplingen i fig. 14 idet den er utløst og innerdelen 11 er delvis trukket ut av ytterdelen 5.
På fig. 1 betegner henvisningstallet 1 en last som skal plasseres, og deretter koples fra et løfteutstyr 2. En fjernbe-tjent mangehakekopling 3 i form av en ytterdel 5 og en innerdel 11 er via en ledning 6 forbundet til en manøver/batteri-pakke 7 som styres av en ikke vist sender. Koplingsdelene 5
og 11 er her vist i frakoplet tilstand. Festene 9 resp. 12, fig. 2, er innrettet til å kople koplingsdelene 5 resp. 11 til løfteutstyret 2. Koplingens ytterdel 5 er innvendig forsynt med en eller flere ringformede forsenkningsgroper 8. I hver av en eller flere langsgående spalter 14 i koplingens innerdel 11 er det anbrakt en låsehake 16. Låsehaken 16 er forsynt med en eller flere låsetenner 17 og opphengt i en hengsleaksel 20, og låsehaken 16 er innrettet til å dreie om denne hengsleaksel 20 mellom en indre ulåst posisjon og en
ytre låst posisjon. Løftekraften overføres fra koplingens ytterdel 5 via låsehakenes 16 tenner 17 som er anbrakt i for-senkningsgropene 8, til en anleggsflate 15 i spaltenes 14 nedre ende. Låsehakene 16 hindres i å svinge ut av låseposisjonen av et forskyvbart låselegeme 23 som er anbrakt i en boring 24 i koplingens innerdel 11. Låsehakene 16 er forsynt med en justeringsskrue 21 (se fig. 5 og 6) som ligger an mot hengsleakselen 20. Justeringsskruen 21 er innrettet til å kunne justere avstanden mellom en anleggsflate 18 i låsehakens 16 endeparti og en anleggsflate 15 i spalten 14 ved avlastet kopling. Manglende mekanisk kontakt i anleggsflåtene 15 og 18 bevirker at låsehaken 16 lettere dreier om hengsleakselen 20. Når låsehaken 16 belastes, fjærer hengsleakselen 20 slik at låsehakens 16 anleggsflate 18 ligger an mot spaltens 14 anleggsflate 15. Ved hensiktsmessig dimensjonering av hengsleakselen 20 vil en forutbestemt andel av lasten i låsehakene 16 kunne opptas av koplingens innerdel 11 gjennom hengsleakselen 20.
Koplingens innerdel 11 er i boringen 24 forsynt med en styre-hylse 26 hvor låselegemets 23 nedre endeparti 23' er innrettet til å kunne føres i koplingens 3 lengderetning. Hver låsehake 16 og låselegemet 23 er i denne foretrukne utførelses-form forbundet med et kjedeledd 27. Formålet med kjedeleddene 27 er at når låselegemet 23 føres ut av låseposisjonen, skal låsehakene 16 samtidig svinge inn mot sin uvirksomme posisjon. Ved at en leddaksling 29 (se fig. 4) er ført igjennom et ovalt spor 28, er kjedeleddet innrettet til bare å overfø-re strekk-krefter, mens trykkrefter mellom låsehakene 16 og låselegemet 23 .overføres i kontaktflaten mellom delene. Et flyteelement 36 er anbrakt konsentrisk om koplingens innerdel 11 og forbundet med låselegemet 23 via en aksel 37. Koplingens innerdel 11 er forsynt med en utløsersperre 39
hvor en sperretein 40 i låst posisjon er anbrakt i et låsespor 42 i flyteelementet 36. En konvensjonell fjær 43 trykker sperreteinen 40 i retning mot låst posisjon og overvinner kraften fra en formminnemetallfjær 44 som trykker sperreteinen 40 i motsatt retning. Koplingen er forsynt med en sekun-der utløsersperre 45 som er innrettet til å låse utløsersper-ren 39 i et låsespor 47, og derved hindre en utilsiktet ut-løsning av koplingen. Den sekundære utløsersperren 45 er forsynt med en sperretein 46, en konvensjonell fjær 48, en formminnemetallf jær 49, og er i oppbygging og virkemåte identisk med utløsersperren 39.
Når koplingen skal løses ut, varmes først den sekundære utlø-sersperrens 45 formminnemetallfjær 49 opp til en temperatur som ligger over formminnemetallfjærens 4 9 strukturomvand-lingstemperatur. Oppvarmingen kan eksempelvis oppnås ved å lede elektrisk strøm gjennom formminnemetallfjæren 49 via ikke viste ledninger. Formminnemetallfjæren 49 inntar ved den nevnte oppvarming den sterkere austenittfasen, overvinner kraften fra den konvensjonelle fjæren 48 og beveger sperreteinen 46 ut av låsestillingen. Utløsersperrens 39 formminnemetallf jær 44 varmes så opp og fører på samme måte sperreteinen 40 ut av låsesporet 42. Oppdriftskreftene som virker på flyteelementet 36 beveger flyteelementet, som ikke lenger er låst, oppover og fører derved låselegemet 23 via akselen 37
ut av låst posisjon. Låsehakene 16 dreier samtidig innover mot sin frie posisjon, og koplingens innerdel 11 vil av oppdriftskreftene som virker på flyteelementet 36 bli løftet ut av koplingens ytterdel 5.
Flyteelementet 36 kan eksempelvis erstattes av en gripehylse 34, se fig. 7, som kan være forsynt med to kontaktringer 35.
En ytre kraft, eksempelvis fra en ROV, kan forskyve gripehylsen 34 og derved løse ut koplingen 3. Idet hylsen 34 gripes, kortsluttes kontaktringene 35 slik at elektrisk strøm via ikke viste ledninger ledes til formminnemetallfjærene 44 og 49 i utløsersperrene 39, 45.
I en annen utførelse, se fig. 8 og 9, er flyteelementet 36 anbrakt på siden av koplingens innerdel 11. Flyteelementet 36 er forbundet til låselegemet 23 med en wire 32 som er forsynt med en låseknast 33 hvor det er anordnet et låsespor 42 for sperreteinen 40. Koplingens innerdel 11 er også forsynt med en fjær 30 som trykker låselegemet 23 mot låst stilling. Ved utløsning manøvreres den sekundære utløsersperren 45 og utlø-sersperren 39 på samme måte som beskrevet ovenfor i forbindelse med fig. 2 og 3. Sperreteinen 40 trekkes ut av låsesporet 42. Låseknasten 33 på wiren 32 blir således utløst, og kraften fra flyteelementet 36 overvinner, via wiren 32 kraften fra fjæren 30 og fører derved låselegemet 23 ut av sin låseposisjon hvorved låsehakene 16 dreier inn til sin uvirksomme posisjon. Denne utførelsen egner seg godt for anvendelse hvor løfteutstyrpartene har et betydelig vinkelavvik i forhold til vertikalretningen.
I en ytterligere utførelse, se fig. 10 til 13, er låselegemet 23 innrettet til å, i tillegg til å ha en forskyvning i koplingens 3 aksiale retning, også å ha en vippende bevegelse, idet låselegemet 23 er utformet som en hevarm. Låselegemet 23 er hengslende koplet til kjedeleddene 27', 27" ved leddaksler 29, 29', 29", 29"'. Låsehakene 16 låses også i denne utførel-sen ved at låselegemet 23 er anbrakt bak/mellom låsehakene 16 og derved hindrer disse i å dreie innover mot sin ulåste posisjon. I denne utførelsen er utløsersperrens 39 sperretein 40 forsynt med en boring 41. Låselegemets 23 ene hevarm 23'
er i låst stilling trukket inn i boringen 41 av en fjær 30.
Se fig. 10. Den sekundere utløsersperren 45 og utløsersperren 39 løses ut som beskrevet ovenfor. Formminnemetallfjæren 44 forskyver sperreteinen 40, og derved boringen 41, ut av den sentrerte stilling i forhold til koplingens 3 senterlinje. Se fig. 11. Låselegemet 23 dreier om den første leddaksling 29' ved det første kjedeleddet 27', og løfter derved den andre leddaksling 29" i det andre kjedeleddet 27" til en posisjon som ligger over det andre kjedeleddets 27" motstående leddaksling 29'". Kraften fra lasten, eller eksempelvis fra en ringfjær 19, gjennom det andre kjedeleddet 27" har nå, ved vinkelen mellom en tenkt linje gjennom det andre kjedeleddets 27" leddakslinger 29", 29'", og koplingens 3 senterlinje, en kraftkomponent som virker på låselegemet 23 i retning mot ulåst stilling. Når formminnemetallfjæren 44 avkjøles, eksempelvis ved konveksjon til et omgivende medium, reduseres kraften fra denne, og den konvensjonelle fjæren 43 fører sperreteinen 40 med boringen 41 tilbake til sentrert posisjon. Se fig. 12. Låselegemet 23 vil derved dreie om den andre leddakslingen 29" tilbake til en sentrert posisjon hvorved den løfter den første leddakslingen 29' til samme, i forhold til koplingen 3, aksielle posisjon som den andre leddakslingen 29". Låsehakene 16 svinger derved inn til ulåst posisjon. Se fig. 13. Koplingen er særlig velegnet for anvendelser hvor koplingen 3 skal løses ut under last.
I en ytterligere utførelse, se fig. 14 og 15, er låsehakene 16 forsynt med et anslag 51 som er innrettet til, like før koplingens innerdel 11 er ført inn i låsestillingen i koplingens ytterdel 5, å møte en skulder 52 i koplingens ytterdel 5. Ved videre innskyvning bringes låsehakene 16 til å dreie utover om hengsleakselen 20, slik at tennene 17 på låsehakene 16 griper inn i ytterdelens 5 forsenkningsgroper 8. En fjær 30 spenner mellom låselegemet 23 og en leppe 53. Fjæren 30 er således innrettet til å forskyve låselegemet 23 i retning av låst posisjon, og låsehakene 16 mot innsvingt uvirksom posisjon. Låselegemet 23 er via akselen 37 forbundet til en manøverring 54. Ved utløsning av koplingen 3 forskyves manøverringen 54 manuelt oppover, hvorved låselegemet 23 fø-res ut av låseposisjonen, fjæren 30 spennes og bevirker at låsehakene 16, så snart anslaget 51 løftes fra skulderen 52, svinger inn til sin uvirksomme posisjon. I låst tilstand ligger begge låsehakens 16 endepartier an mot låselegemet 23. Ved å skyve akselen 37 ut av låselegemet 23 er det mulig å trykke låselegemet 23 nedover og ut av sin låseposisjon.
Prinsippene vedrørende mangehakekoplingen er ikke begrenset til de viste utførelseseksempler, idet en kan tenke seg en invertert utførelse hvor låsehakene er anordnet i koplingens ytterdel, eller utførelser hvor låsehakene ikke er anbrakt i en sirkelformet geometri.

Claims (9)

1. Anordning ved en utløsbar delt kopling/låseanordning (3) som er forsynt med lastbærende utløsbare låseelementer, særlig for løfting av gods, hvor låseanordningen (3) er plassert mellom et løfteutstyr (2) og en last (1), og hvor det (de) utløsbare lastbærende element(er) utgjøres av en (eller flere) svingbart opphengt(e) låsehake(r)s (16) tann (tenner)(17) som er innrettet til å plasseres i en komplementær(e) forsenkningsgrop(er) (8) i den ene låseanordningsdelen (5), og hvor et låselegeme (23) i en posisjon bak/mellom låsehaken(e)(16) er innrettet til å hindre låsehaken(e)s (16) tann (tenner) (17) i å svinge ut av forsenkningsgropen(e) (8), idet låselegemet (23) ved posisjons- eller rotasjonsforandring er innrettet til å bringes i en posisjon hvor låsehaken(e)s (16) ikke hindres i å svinge til utløst posisjon hvorved låsevirk-ningen oppheves, karakterisert ved at låsehaken (16) er fjærende opphengt i en hengsleaksel (20), og at låsehaken (16) er forsynt med en justeringsskrue/anordning (21) som er innrettet til å justere fjæ-ringslengden til låsehaken (16).
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at låsehaken (16) er forsynt med en leppe (53) som er innrettet til å svinge låsehaken (16) innover mot sin uvirksomme posisjon når den utsettes for en kraft fra en fjær (30)
3. Anordning ved en utløsbar delt kopling/låseanordning (3), særlig for løfting av gods, hvor låseanordningen (3) er plassert mellom et løfteutstyr (2) og en last (1), og hvor låseanordningen (3) låses og åpnes direkte eller indirekte ved en posisjons- og/eller rotajsons-forandring av et låselegeme (23), karakterisert ved at låselegemets (23) posisjons- eller rotasjonsforandring mellom låst og åpen stilling direkte eller indirekte, iverksettes av oppdrift fra et flyteelement (36).
4. Anordning ifølge krav 4, karakterisert ved at koplingen (3) er forsynt med en utløsersperre (39) , og at en sperreteins (40) posisjonsforandring mellom låst og åpen stilling direkte eller indirekte, iverksettes av et eller flere metaller som ved oppvarming og/eller mekanisk deformasjon har evne til å forandre struktur.
5. Anordning ifølge krav 4 og 5, karakterisert ved at metallet eller metallene utgjøres av fjærende elementer.
6. Anordning ifølge ett eller flere av kravene 4 til 6, karakterisert ved at metallet eller metallene som ved strukturforandring påfører sperreteinen (40) en posisjonsforandring er tilkoplet for eksempel en elektrisk spenningskilde (7) for oppvarming av metallet.
7. Anordning ifølge et eller flere av kravene 4 til 7, karakterisert ved at spenningskilden (7) er innrettet til å aktiveres ved fjernstyring.
8. Anordning ifølge ett eller flere av de foregående krav# karakterisert ved at en gripehylse (34) er forsynt med kontaktringer/organ (35) som er innrettet til å kortsluttes når gripehylsen (34) gripes for å føre energi til utløsersperren (39).
9. Anvendelse av formminnemetall til direkte eller indirekte å forskyve en sperreteins (40) stilling mellom låst og ulåst posisjon i en utløsbar kopling (3) for løfteoperasjoner.
NO20002574A 2000-05-19 2000-05-19 Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling NO313003B1 (no)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20002574A NO313003B1 (no) 2000-05-19 2000-05-19 Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling
EP01928259A EP1286908B1 (en) 2000-05-19 2001-05-04 Buoyancy-releasable mechanical coupling
AT01928259T ATE312792T1 (de) 2000-05-19 2001-05-04 Durch auftrieb lösbare mechanische kupplung
AU2001255117A AU2001255117A1 (en) 2000-05-19 2001-05-04 Buoyancy-releasable mechanical coupling
DE60115884T DE60115884D1 (de) 2000-05-19 2001-05-04 Durch auftrieb lösbare mechanische kupplung
US10/276,749 US7384085B2 (en) 2000-05-19 2001-05-04 Releasable coupling device for lifting objects
PCT/NO2001/000186 WO2001087761A1 (en) 2000-05-19 2001-05-04 Buoyancy-releasable mechanical coupling

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20002574A NO313003B1 (no) 2000-05-19 2000-05-19 Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20002574D0 NO20002574D0 (no) 2000-05-19
NO20002574L NO20002574L (no) 2001-11-20
NO313003B1 true NO313003B1 (no) 2002-07-29

Family

ID=19911158

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20002574A NO313003B1 (no) 2000-05-19 2000-05-19 Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling

Country Status (7)

Country Link
US (1) US7384085B2 (no)
EP (1) EP1286908B1 (no)
AT (1) ATE312792T1 (no)
AU (1) AU2001255117A1 (no)
DE (1) DE60115884D1 (no)
NO (1) NO313003B1 (no)
WO (1) WO2001087761A1 (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO321760B1 (no) * 2003-11-19 2006-07-03 Lars Magnus Solstad Fjernstyrt pakoplingsanordning for loftekolli
US7135701B2 (en) * 2004-03-29 2006-11-14 D-Wave Systems Inc. Adiabatic quantum computation with superconducting qubits
JP2006231459A (ja) * 2005-02-24 2006-09-07 Yuyama Manufacturing Co Ltd バイアル瓶搬送装置およびそのアーム
EP1925583B2 (en) 2006-11-23 2013-05-15 Siemens Aktiengesellschaft Method of handling wind turbine blades and device for mounting wind turbine blades, in particular mounting blades on a wind turbine
EA027072B1 (ru) * 2008-10-23 2017-06-30 Обеликс Холдингз Пти Лимитед Подъемное устройство
NO334870B1 (no) * 2011-02-08 2014-06-23 Knut Ove Steinhovden Overlastutløsbar lastkopling
US8746766B2 (en) 2012-06-07 2014-06-10 Randy Lewkoski Hook assembly
NO341119B1 (no) * 2015-05-06 2017-08-28 Knut Ove Steinhovden Brytbar kopling mellom løfteutstyr og last
GB2551716B (en) 2016-06-27 2019-02-06 Balltec Ltd A connector with locking elements releasable under load
GB2553820B (en) * 2016-09-15 2020-07-15 Balltec Ltd A lifting assembly and method

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2634155A (en) * 1945-11-23 1953-04-07 Reconstruction Finance Corp Mechanical load release for parachutes and the like
US2823379A (en) * 1955-06-15 1958-02-11 Boeing Co Aerial tensioning and automatic disconnect unit
US2894779A (en) * 1956-03-06 1959-07-14 Combustion Eng Automatic coupling
GB874789A (en) * 1958-11-20 1961-08-10 Atomic Energy Authority Uk Improvements in or relating to grabs for operating in long and narrow vertical bores
GB1215802A (en) * 1966-12-30 1970-12-16 English Electric Co Ltd Grabheads for use in nuclear reactors
US3698756A (en) * 1969-12-08 1972-10-17 Combustion Eng Gripper device having positive engaging and disengaging means
FR2094325A5 (no) * 1970-06-17 1972-02-04 France Etat
US3810671A (en) * 1972-08-30 1974-05-14 United Aircraft Corp Jettison device for helicopter load carrying system
US3811720A (en) * 1972-11-09 1974-05-21 I Epstein Releasable hook
DE2315662A1 (de) * 1973-03-29 1974-10-10 Krupp Gmbh Greifvorrichtung
US4073531A (en) * 1976-09-13 1978-02-14 Androski Edward C Remote-controlled safety hook assembly
GB1554792A (en) * 1977-09-22 1979-10-31 Batjukov V I And others gripping means for fuel assemblies of nuclear reactors
ES465585A1 (es) * 1977-12-31 1978-09-16 Science Union & Cie Procedimiento de preparacion de nuevas piperazinas disusti- tuidas.
FR2417828A1 (fr) * 1978-02-17 1979-09-14 Framatome Sa Outil de permutation et de transport de capsules d'irradiation d'un reacteur nucleaire
US4253695A (en) * 1979-07-23 1981-03-03 Novatome Automatic grapple
US4258888A (en) * 1979-07-24 1981-03-31 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Quick releasing high strength connector
US4340249A (en) * 1980-09-12 1982-07-20 General Foods Corporation Jar stabilizer for pick-up assembly
US4362692A (en) * 1980-11-03 1982-12-07 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Reactor component automatic grapple
JPS5943792A (ja) * 1982-09-07 1984-03-10 株式会社明電舎 遠隔操作式吊具
NO840138L (no) 1984-01-16 1985-07-17 Ludvig Naess Sikkerhetskrok
IT1215856B (it) * 1988-02-12 1990-02-22 Tecnomare Spa Giunto connettore meccanico reversibile perfezionato, part-icolarmente adatto per ancoraggi in tensione.
JPH0748384Y2 (ja) * 1990-07-11 1995-11-08 株式会社安川電機 ロボット用工具交換装置
BR9207102A (pt) * 1992-03-13 1995-12-05 Gary E Alexander Dispositivo para assistir ao parto
GB2291894B (en) 1994-07-21 1998-10-21 Victor Sessin Load transmitting connector
JPH09317712A (ja) * 1996-05-27 1997-12-09 Tokyo Kizai Kogyo Kk 結合装置
JPH1160145A (ja) * 1997-08-12 1999-03-02 Kokuan Ri 吊り手

Also Published As

Publication number Publication date
US7384085B2 (en) 2008-06-10
ATE312792T1 (de) 2005-12-15
EP1286908B1 (en) 2005-12-14
NO20002574L (no) 2001-11-20
US20030173792A1 (en) 2003-09-18
NO20002574D0 (no) 2000-05-19
WO2001087761A1 (en) 2001-11-22
EP1286908A1 (en) 2003-03-05
DE60115884D1 (de) 2006-01-19
AU2001255117A1 (en) 2001-11-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO313003B1 (no) Oppdriftsutlösbar mekanisk kopling
AU2006239066C1 (en) Connection device
EP0613439A1 (en) LOCKING MECHANISM FOR FIXING A LOADING BUOY TO A VESSEL.
JPS6144541A (ja) 管状部材を回転しないように確保するバックアップ・トング・確保方法、および動力トング
NO335657B1 (no) Tilknytningskobling for fastgjøring av en stigerørstreng til en uhavbunnsproduksjonsenhet
WO2004018825A2 (en) Riser connector
NO337531B1 (no) System og fremgangsmåte for fjernstyrt undersjøisk stramming og slakking av fortøyningstau
NO311816B1 (no) Utlösbar låseanordning for mekanisk kopling
WO2015132671A2 (en) High efficiency stab lock connector
US2695189A (en) Well pipe elevator
NO762925L (no) Gripeanordning.
NO321896B1 (no) Hydraulisk undervannskopling med lasemekanisme
CN208761990U (zh) 一种用于吊具的自调整定位锁紧吊钩
US7488019B2 (en) Tool for connection and disconnection of cargo
CN108840227A (zh) 一种用于吊具的自调整定位锁紧吊钩
US3800733A (en) Marine coupling
GB2550119A (en) Subsea connector
NO328322B1 (no) Lofteanker
US61312A (en) Samuel bkown
CN211644300U (zh) 一种新型安全紧索具
EP0102464B1 (en) A device for an easy quick refloating of anchors, fouled in the sea-bottom
WO2015072906A1 (en) Lockable shackle
GB2598704A (en) Mooring apparatus
US20210070400A1 (en) A Release Mechanism and Method of Use of Same
NO324593B1 (no) Anordning ved koplingslenkehandteringsapparat

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired