NO311294B1 - Heisevinsj med frittfallsbremse - Google Patents

Heisevinsj med frittfallsbremse Download PDF

Info

Publication number
NO311294B1
NO311294B1 NO19955212A NO955212A NO311294B1 NO 311294 B1 NO311294 B1 NO 311294B1 NO 19955212 A NO19955212 A NO 19955212A NO 955212 A NO955212 A NO 955212A NO 311294 B1 NO311294 B1 NO 311294B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
winch
coupling
planet
drive
stage
Prior art date
Application number
NO19955212A
Other languages
English (en)
Other versions
NO955212L (no
NO955212D0 (no
Inventor
Winfried Felder
Manfred Gieble
Roland Hartmann
Original Assignee
Fuerstlich Hohenzollernsche We
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fuerstlich Hohenzollernsche We filed Critical Fuerstlich Hohenzollernsche We
Publication of NO955212D0 publication Critical patent/NO955212D0/no
Publication of NO955212L publication Critical patent/NO955212L/no
Publication of NO311294B1 publication Critical patent/NO311294B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66DCAPSTANS; WINCHES; TACKLES, e.g. PULLEY BLOCKS; HOISTS
    • B66D5/00Braking or detent devices characterised by application to lifting or hoisting gear, e.g. for controlling the lowering of loads
    • B66D5/02Crane, lift hoist, or winch brakes operating on drums, barrels, or ropes
    • B66D5/04Crane, lift hoist, or winch brakes operating on drums, barrels, or ropes actuated by centrifugal force
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66DCAPSTANS; WINCHES; TACKLES, e.g. PULLEY BLOCKS; HOISTS
    • B66D1/00Rope, cable, or chain winding mechanisms; Capstans
    • B66D1/02Driving gear
    • B66D1/14Power transmissions between power sources and drums or barrels
    • B66D1/22Planetary or differential gearings, i.e. with planet gears having movable axes of rotation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Structure Of Transmissions (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Mechanical Operated Clutches (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en motodrivbar vinsj med en i det minst totrinns planetveksel ifølge innledningen av krav 1.
En slik vinsj er kjent fra DE 41 34 722 Al. Ved denne kjente vinsj, som også vil kunne benyttes som frittfalls-vinsj, benyttes i det minste to seriekoblede planet-vekseltrinn, hvorav det ene arbeider som utgangsplanettrinn i likhet med en koaksial veksel med sylindrisk tannhjul. Ved denne kjente veksel kan f.eks. hulskiven av et inngangs-planettrinn bremses energiforbrukende i sluredrift via en følsom lamellbremse med tilstrekkelig termisk belastningskapasitet, slik at en last kan senkes med høy hastighet i fritt fall og avspoling av et tau fra en vinsjtrommel kan styres ved hjelp av bremsens sluring. Slike vinsjer er i den senere tid med fordel anvendt for boreverktøy og graveskuf fer, for der som ytterligere arbeidsmodus å muliggjøre fritt fall av en last.
Vinsjene drives utelukkende med motorer, som fortrinnsvis arbeider som høytrykks-hydraulmot orer. Den såkalte frittfallsbremse utgjør et av de reaksjonsorganer som er nødven-dige for at vinsjvekselen skal kunne drives med bare én frihetsgrad, hvorved det oppstår en definert heiseutveks-ling. Hvis f.eks. en grabb er heist opp, blir frittfalis-bremsen åpnet, hvorved hydraulmotoren fortrinnsvis blir stående og dens drivaksel bremses ved hjelp av en inngangs-bremse. For heisedrift er denne vinsj alltid avhengig av at elektrisk eller hydraulisk kraft står til rådighet for drivmotoren.
Formålet med oppfinnelsen er å tilveiebringe en vinsj som muliggjør en definert, sikker frittfallsdrift, som er så liten som mulig og oppviser en jevn kraftstrøm fra en drivanordning via en i det minste totrinns planetveksel til en vinsjtrommel.
Denne oppgave løses ved hjelp av gjenstanden ifølge krav 1.
En vinsj ifølge innledningen av krav 1 oppviser ifølge oppfinnelsen et følsomt regulerbart slureorgan som er koblet både som kobling og som frittfallsbremse mellom planetbæreren eller ringhjulet av drivplanettrinnet og vinsjtrommelen. I forbindelse med utførelsen ifølge innledningen av krav 1, tilveiebringes det ved hjelp av koblingen ifølge oppfinnelsen for vinsjens heisedrift en planetkoblingsveksel hvor slureorganet utgjør koblingen mellom to drevne planettrinn på vinsjtrommelen.
På grunn av den derved oppnådde forgrening av de momenter som skal opptas, er kraf tstrømmen i vekselen jevn og vekselen får liten størrelse, noe som kommer håndteringen av vinsjen og dennes anvendelsesmuligheter til gode.
Da denne kobling ifølge oppfinnelsen er et følsomt regulerbart slureorgan, fortrinnsvis en følsomt regulerbar lamellbremse, vil en frittfallende last kunne avbremses kraftfor-brukende i sluredrift. Selve slureorganet er derved utført med tilstrekkelig termisk belastningskapasitet. Ved hjelp av den følsomt regulerbare sluring vil lasten alltid kunne senkes kontrollert. Slureorganets følsomme regulerbarhet muliggjør at det kan anvendes i dobbeltfunksjonen som kobling og frittfallsbremse.
Anordningen av slureorganet mellom drivplanettrinnets planetbærer eller ringhjul og vinsjtrommelen åpner i tillegg muligheten for med en håndsveiv å komme til driv- og utgangsplanettrinnets hurtigroterende solhjul som derved opptar små dreiemomenter. Ved anvendelse av en håndsveiv åpner det seg nye anvendelsesmuligheter for vinsjen ifølge oppfinnelsen, nemlig der hvor man ikke kan være sikker på at bortfall av en drivmotor vil kunne utelukkes, slik tilfellet er innen redningstjenesten, f.eks. på sjøen eller i fjellet.
Fortrinnsvis vil slureorganet, for tilveiebringelse av en friksjonsforbindelse, spesielt for heisedrift, kunne påvirkes med en forspenningskraft. For tilveiebringelse av friksjonsforbindelse mellom en primærdel og en sekundærdel av slureorganet virker forspenningen, fortrinnsvis en fjærkraft, via et kraftoverføringsstykke anordnet på primærdelen, på bremseorganer, spesielt lameller som er forskyvbart anordnet på primærdelen. Fortrinnsvis er kraftoverføringsstykket svingbart festet på primærdelen, spesielt i likhet med en vippearm.
Fortrinnsvis vil slureorganet, ikke bare ved hjelp av forspenningskraften, men istedenfor denne eller i tillegg til denne, kunne bringes i friksjonsforbindelse ved hjelp av sentrifugalkrefter ved dreining av vinsjtrommelen.
Ifølge oppfinnelsen blir sentrifugalkraften overført til slureorganet ved hjelp av det samme kraftoverføringsstykke som forspenningskraften. For at også en valgfri påvirkning ved forspenningskraften eller sentrifugalkraften skal være mulig, kan fortrinnsvis forspenningskraften uttas fra slureorganet ved hjelp av et koblingsorgan, mens sentrifugalkraften ved dreining av vinsjtrommelen hele tiden virker i tillegg til forspenningskraften eller alene. Ved hjelp av sentrifugalkraftpåvirkningen muliggjøres at det, ved senkning av lasten og stans av motordrivakselen, på absolutt pålitelig måte vil oppnås et bremsemoment som øker med økende nedadgående hastighet, ved hjelp av frittfalis-bremsen, hvorved en entydig grensehastighet av den synkende last vil kunne overholdes.
Ifølge oppfinnelsen virker forspenningskraften på kraftover-føringsstykket via et betjeningsorgan. Betjeningsorganet kan derved fastholdes i en stilling hvor ingen f orspennings-kraf t virker på kraftoverføringsstykket. I denne stilling kan bare sentrifugalkraften virke. For dette er betjeningsorganet festet på et fastholdbart koblingslager. For befestigelse av dette koblingslager er koblingsorganet ifølge oppfinnelsen forskyvbart i retning av en dreieakse av vinsjtrommelen og er forsynt med et anslag hvormed det ved sin forskyvning trykker mot koblingslageret og derved bringer betjeningsorganet ut av inngrep med kraftover-føringsorganet.
Fortrinnsvis er flere kraftoverføringsstykker anordnet jevnt fordelt på slureorganets omkretsparti.
Da selve slureorganet og dermed også kraftoverføringsstyk-kene samt de nødvendige elementer for tilveiebringelse av forspenningskreftene, hhv. sentrifugalkreftene, er anordnet på avstand fra vinsj trommelens dreieakse, spesielt koaksialt med denne, forblir det en sentral fri adkomst i trommel-dreieaksens område til de hurtigroterende solhjul, som derved opptar lite dreiemoment. I det minste til ett av disse solhjul blir det ifølge oppfinnelsen koblet en håndsveiv for å heise en last for hånd. Til dette oppviser håndsveiven, spesielt dennes veiwaksel, i det minste ett tilkoblingsorgan ved hvis hjelp den vil kunne forbindes med drivplanettrinnet. Hva angår tilkoblingsorganet hhv. - organene, dreier det seg om tannhjul, som fortrinnsvis, ved forskyvning av håndsveiven hhv. veivakselen i retning av vinsjtrommelens dreieakse, etter valg kan bringes i inngrep med solhjulet eller drivplanettrinnets planetbærer, som på sin side driver utgangsplanettrinnets solhjul. Skjønt et slikt tilkoblingsorgan i prinsippet ville være tilstrekkelig, blir det på håndsveiven, hhv. på dennes aksel anordnet et tilkoblingsorgan for solhjulet og et annet tilkoblingsorgan for planetbæreren. Herved blir hånddrift med to heiseutvekslinger med forskjellig krafforbruk mulig.
Ifølge oppfinnelsen er koblingsorganet og håndsveiven slik forbundet med hverandre at håndsveiven blir tatt med av koblingsorganet ved forskyvning av dette. Koblingsorganet fyller derved en dobbelt funksjon, idet det for det første bringer betjeningsorganet, hhv. -organene, i tilfelle av flere jevnt fordelt anordnede kraftoverføringsstykker rundt omkretsen av drivplanettrinnets ringhjul, ut av inngrep med dette kraftoverføringsstykke, hhv. disse kraftoverførings-stykker, og for det annet forbinder håndsveiven med et av solhjulene av de to planettrinn.
En spesielt plassbesparende konstruksjon består i at koblingsorganet dannes av en koblingshulaksel hvori hånd-sveivakselen er dreibart lagret og fortrinnsvis aksialt fiksert. Koblingshulakselen blir på sin side bragt i sine forskjellige f orskyvningsposis joner ved dreining, f.eks. via en spindel, ved hjelp av en vektstang. Fortrinnsvis er vektstangen dessuten ført i en koblingsføring hvori den kan anbringes i den ønskede f orskyvningsposis jon ved hjelp av en på vektstangen anordnet kuleutsparing. Fortrinnvis dreier det seg ved disse forskyvningsposisjoner om posisjonene "langsom lasthevning med håndkraft", "rask lasthevning med håndkraft", hvor lasten heves med håndsveiven, og "lasthevning med motorkraft", i hvilke slureorganet bringes til og holdes i friksjonsforbindelse ved hjelp av forspenningskraften, og endelig posisjonen "definert senkning av last", hvor ikke forspenningskraften, men derimot en med økende omdreiningstall av vinsjtrommelen økende sentrifugalkraft virker på slureorganet. Den enkle innstillbarhet av vinsjens driftstype peker seg også ut som fordelaktig for anvendelse av vinsjen ifølge oppfinnelsen ved redningsoperasjoner, f.eks. på skip.
Ved en foretrukken utførelsesform av oppfinnelsen er det mellom drivakselen fra drivmotoren til drivplanettrinnets solhjul innkoblet en friløpskobling som forhindrer dreining av drivakselen mot drivmotorens dreieretning. Ved hjelp av friløpskoblingen overføres reaksjonsmomentet for stans av drivakselen. Sammen med eller alternativt til den på motorens drivaksel anordnede, lukkede holdebremse, sørger friløpskoblingen for at drivplanettrinnets solhjul står stille hvis det skulle oppstå et relativt omdreiningstall på slureorganet under fritt fall ved senkning av lasten. Ved bortfall av løftekraften, sikrer friløpskoblingen likeledes at lasten vil kunne holdes svevende ved hjelp av håndkraft og ikke vil senkes av seg selv.
En foretrukken utførelsesform av oppfinnelsen vil bli beskrevet i det følgende under henvisning til en figur. Derved vil ytterligere trekk og fordeler ved oppfinnelsen fremgå.
Figuren viser et skjematisk snitt av en vinsj ifølge oppfinnelsen.
På figuren er vist en vinsj 1 med en vinsj trommel 2 som drives hhv. kan drives av en motor 15 via en totrinns planetveksel.
Motoren 15 driver via en drivaksel 16 et solhjul 43 av et drivplanettrinn 42. Dette solhjul 43 står i inngrep med planethjul, som på sin side flukter med et ringhjul 48 av drivplanettrinnet 42. En planetbærer 44 for drivplanettrinnets 42 planethjul er dreiefast forbundet med et solhjul 23 av et utgangsplanettrin 22. Derved skjer driften via planetbæreren 44 fra drivplanettrinnet 42 til utgangsplanettrinnet 22. Planetbæreren 44 omslutter drivakselen 16 konsentrisk. Solhjulet flukter med av utgangsplanettrinnets 22 planethjul hvis planetbærer 24 er avstøttet mot en ramme 3 av vinsjen 1 for opptak av reaksjonsmomentet. Utgangsplanettrinnets 22 planethjul flukter med sitt ringhjul 28, som er dreiefast forbundet med vinsjtrommelen 2.
Vinsjtrommelen 2 er dreibart lagret i forhold til drivplanettrinnets 42 ringhjul 48. Ringhjulet 48 bærer en primærdel 48a av et slureorgan 11, i utførelseseksempelet en lamellkobling 11. Lameller av lamellkoblingen 11 er forbundet dreiefast og rettlinjet forskyvbare i retning av en dreieakse av vinsjtrommelen 2 med primærdelen 48a. Som motstykke til primærdelen 48a er en sekundærdel 48b av lamellkoblingen dreiefast forbundet med vinsj trommelen 2. Primærdelens 48a lameller er festet på forskyvbare indre ringer av to på begge sider av lamellkoblingen 11 anordnede dreielagre mellom ringhjulet 48 og vinsjrammen 3, hvis ytre ringer er anbragt på vinsj trommelen 2. For økning av stabiliteten er primærdelen 48a, hhv. ringhjulet 48 i tillegg dreibart lagret på utgangsplanettrinnets 22 planetbærer 24. For dette formål er de på vinsjrammen 3 festede aksler av planetbæreren 24 forlenget et stykke over utgangsplanettrinnets 22 planethjul.
Lukkes lamellkoblingen 11, idet primærdelens 48a lameller trykkes mot sekundærdelens 48b lameller, blir drivplanettrinnet 42 koblet sammen med utgangsplanettrinnet 22 via vinsjtrommelen 2. Det dannes en totrinns planetkoblingsveksel med en meget jevn kraftstrøm fra drivakselen 16 via de to planettrinn 42 og 22 til vinsjtrommelen 2.
Alternativt ville også ringhjulet 28 kunne være avstøttet mot vinsjrammen 3 og planetbæreren 24 dermed være dreiefast forbundet med vinsj trommelen 2. Driften fra drivplanettrinnet 42 til utgangsplanettrinnet 22 ville også kunne skje via ringhjulet 48 istedenfor via planetbæreren 44. Istedenfor ringhjulet 48, ville drivplanettrinnets 42 planetbærer 44 tjene som bærer for lamellkoblingens 11 primærdel 48a ved denne utførelsesform.
Ved tilstrekkelig termisk belastningskapasitet er lamellkoblingen 11 utført som følsomt regulerbart slureorgan som ved friksjon muliggjør et styrt fritt fall av en last som er festet i et tau på vinsj trommelen 2. Med styrt menes her at lasten senkes ved sin egenvekt, mens imidlertid senkningen styres ved hjelp av en følsomt regulerbar friksjonsbruk i slureorganet 11. Drivakselen 16 står stille ved frittfall-drift av vinsjen 1. For dette bremses drivakselen 16 ved hjelp av en holdebremse 6. Holdebremsen 6 er utført som lamellbremse. En primærdel av holdebremsen 6 er festet til vinsjrammen 3, og tilsvarende er en sekundærdel festet til drivakselen 16. Holdebremsen 6 står under en forspennings-kraf t, slik at hvis dens krafttilførsel faller bort, bremser, hhv. fastholder den drivakselen 16.
Da det må overføres et reaksjonsmoment for å holde drivakselen 16 stille, er det mellom drivakselen 16 og drivplanettrinnets 42 solhjul 43 anordnet en f riløpskobling 17. Friløpskoblingen 17 sørger for at solhjulet 43 står stille sammen med eller alternativt til den ved hjelp av en forspenningskraft, spesielt ved fjærtrykk, lukkede holdebremse 6 når det ved f rittf allsdrif t ved senkning av en last skal tilveiebringes et relativt omdreiningstall av lamellkoblingen som virker som frittfallsbremse ved denne drifts-måte. Friløpskoblingen 17 forhindrer dessuten en dreining av utgangsplanettrinnets 42 solhjul 43 mot dreiretningen ved heisedrift.
På lamellkoblingens 11 primærdel 48a er et kraftoverførings-stykke 50, som på grunn av sin virkemåte heretter vil bli kalt trykkstykke, dreibart festet. Trykkstykket 50 kan påvirkes av en forspenningskraft, i utførelseseksempelet ved kraften av en fjær 12 som er anordnet på primærdelens 48a periferi, slik et den med en nese 50a trykker mot primærdelens 48a lameller. Herved tilveiebringes en friksjonsforbindelse mellom primærdelen 48a og sekundærdelen 48b og dermed mellom ringhjulet 48 og vinsj trommelen 2. Nesen 50a trykker dertil mot den indre ring av dreielageret mellom vinsj trommelen 2 og ringhjulet 48. På primærdelens 48a omkrets er flere slike fjærkraftpåvirkbare trykkstykker 50 anordnet jevnt fordelt.
Fjærene 12 virker via et bet jeningsorgan 18b, som er utformet som en koblingsmuffe, på den del av et trykkstykke 50 som, sett fra nesen 50a, er forlenget over trykkstykkets
50 svingelager 49. Trykkstykkene 50 virker derved som vippearmer. På hvert trykkstykke 50 er det festet en sentrifugalkraftan-ordning. De viktigste elementer av hver av disse sentrifu-galkraf tanordninger består av en sentrifugalvekt 13, en føring 51 og en regulerings f jaer 52. Føringen 51 dannes i utførelseseksempelet av rette aksler. Hver sentrifugalvekt 13 er anordnet rettlinjet forskyvbar langs sin føring 51 mot trykket fra den aktuelle reguleringsf jaer 52. Akslene 51 er på sin side fast anordnet på trykkstykkene 50. De danner en vinkel på minst 40°, fortrinnsvis ca. 60°, med vinsj trommelens 2 dreieakse. Ved dreining av primærdelen 48a løper akslenes 51 midtlinjer derved rundt på en konisk mantel med en åpningsvinkel på minst 80° og fortrinnsvis ca. 120°. Ved en dreining av primærdelen 48a beveger sentrifugalvektene 13 seg langs sine føringer 51 mot trykket av reguleringsf jærene 52 på grunn av de utadrettede sentrifugalkrefter som virker på dem. Ved hjelp av reaksjonskreftene blir trykkstykkene 50 svinget tilsvarende om sine dreielagre 49, slik at de med sine neser 50a trykker de forskyvbart anordnede lameller av primærdelen 48a mot lamellene av lamellkoblingens 11 sekundærdel 48b og derved tilveiebringer eller forsterker en friksj onsforbindelse.
For at slureorganet 11 skal kunne virke som frittfallsbremse, dvs. for å muliggjøre frittfallsdrift av vinsjen 1, kan den forspenningskraft som tilveiebringes av fjærene 12 fjernes fra trykkstykket 50 og dermed fra lamellkoblingen 11. For dette formål er det som koblingsorgan, på vinsjrammen 3 anordnet en i retning mot vinsjtrommelens 2 dreieakse rettlinjet forskyvbar koblingshulaksel 59. Forskyvningen av koblingshulakselen 59 skjer ved dreining av denne via en snekkeveksel 63 utformet mellom kobingshulakselen 59 og vinsjrammen 3. Dreiningen av koblingshulakselen 50 kan foregå for hånd via en vektstang 60, som fortrinnsvis betjenes ved hjelp av et manuelt tautrekk 65. På koblingshulakselen 59 er et dreielager 18a anordnet forskyvbart i koblingshulakselens 50 lengderetning. På en ytre ring av dreielageret 18a er betjeningsorganet 18b festet, hvilket dreier seg sammen med slureorganets 11 primærdel 48a. Koblingshulakselen 59, på hvis indre ende det som utløser-lager virkende dreielager 18a for betjeningsorganet 18b er anordnet, er forsynt med et anslag 59a for utløserlageret 18a med hvilket den ved forskyvning kan trykke mot dette utløserlager 18a. Ligger anslaget 59a an mot utløserlageret 18a, blir utløserlageret 18a ved ytterligere forskyvning av koblingshulakselen 59 tatt med ved hjelp av anslaget 59a, f.eks. en Seegerring, hvorved betjeningsorganet 18b frigjø-res fra trykkstykkene 50 og lamellkoblingen åpnes.
Ved anordningen ifølge oppfinnelsen av slureorganet 11 mellom vinsjtrommelen 2 og ringhjulet 48 eller drivplanettrinnets 42 planetbærer 44, åpnes adkomst for en håndsveiv 53 til solhjulene 23 og 43 og de to planettrinn 22 og 42. En veivaksel 54 av håndsveiven 53 er anordnet i forlengelsen av drivakselen 16, på den side av vinsjen 1 som ligger overfor motoren 15. Veivakselen 54 er dreibart lagret konsentrisk i koblingshulakselen 59 og er aksialt fiksert i forhold til denne. Ved dreining av koblingshulakselen 59 og dennes dermed forbundne langsgående forskyvning, blir veivstangen 54 like meget langsgående forskjøvet i retning av vinsj trommelens 2 dreieakse. På sin indre ende er veivakselen 54 forsynt med to tilkoblingsmidler i form av en ytre tannkrans 55 og en indre tannkrans 56. Motstykket til disse to tilkoblingsmidler 55 og 56 utgjøres av et indre tannhjul 58 som er stasjonært anbragt på de ut gjennom drivplanettrinnets 42 planethjul forlengede aksler av planetbæreren 44, og et ytre tannhjul 57 som via en aksel som forlenger drivakselen 16 er stasjonært anbragt i forhold til drivplanettrinnets solhjul 43. I utf ørelseseksempelet er det indre tannhjul 58 og det ytre tannhjul 57 for drift av de to solhjul 43 og 23 anordnet innrettet med hverandre, mens de tilsvarende tilkoblingsmidler 55 og 56 av håndsveiven er anordnet innbyrdes forskjøvet i veivakselens lengderetning. Likeledes kunne disse to tilkoblingsmidler 55 og 56 dannes ved hjelp av ett eneste utvendig og innven-dig fortannet tannhjul, og de to motstykker 57 og 58 være anordnet innbyrdes forskjøvet. Det er imidlertid viktig at alltid bare ett av de to tilkoblingsmidler 55, 56 kan virke drivende på sitt tilsvarende motstykke 58 eller 57. Derved blir det ved tilsvarende forskyvning av koblingshulakselen 59 mulig samtidig å bringe håndsveiven 53 i valgfritt inngrep med det ene av de to planettrinns 22 og 42 to solhjul 23 og 43. Dessuten vil også betjeningsorganet 18b ved forskyvning av koblingshulakselen 59 kunne bringes ut av inngrep med trykkstykkene 50, slik at frittfallsdrift blir mulig.
Den langsgående forskyvning av koblingshulakselen 59 bevirkes ved hjelp av en snekkeveksel 63, hvor koblingshulakselen 59 dreier seg spindellignende i en muffe 64 som er festet på vinsjrammen og forskyves langsgående ved denne dreiebevegelse. På muffen 64 eller også på vinsjrammen 3 er det anordnet en koblingsføring 61 hvori en på koblingshulakselens 69 vektstang 60 festet kulesperre 62 føres. Kulen av denne kulesperre 62 blir trykket fast inn i koblingsføringen 61 ved hjelp av fjærkraft. Herved kan kulesperren 62 gripe inn i koblings føringen 61 i fire f orskyvningsposis joner. Disse forskyvnings- eller inngrepsposisjoner tilsvarer vinsjens 1 driftsmodi.
På figuren befinner vinsjen 1 seg i driftsmodus "lasthevning med motorkraft". Herved er holdebremsen 6 tvungent åpnet og motoren 15 driver drivplanettrinnets 42 solhjul 43 via drivakselen 16. Betjeningsorganet 18b blir ved hjelp av sine fjærer 12 som avstøttes mot slureorganets 11 primærdel 48, trykket mot de ut over svingelageret 49, sett fra nesene 50a, forlengede deler av trykkstykkene 50. Trykkstykkene 50 blir derved med sine neser 50a trykket mot lamellene av slureorganets 11 primærdel 48a, som derved bringes i fast friksjonsinngrep med sekundærdelen 48b og fastholdes der, slik at en dreiefast forbindelse mellom drivplanettrinnets 42 ringhjul 48 og vinsjrammen 2 sikres. I denne stilling av koblingshulakselen 54 virker slureorganet 11 som lamellkobling og kobler sammen de to planettrinn 22 og 42 via deres ringhjul 28 og 48.
For omkobling til manuell drift blir motoren 15 og holdebremsen koblet ut, slik at holdebremsen 6 lukkes ved f jærtrykk og holder motoren 15 så vel som drivakselen 16 fast. Friløpskoblingen 17 åpnes, slik at drivakselen 16 kobles fra drivplanettrinnets 42 solhjul 43. Koblingshulakselen 59 kan forskyves til stillingen "rask lasthevning med håndkraft" eller "langsom lasthevning med håndkraft". I stillingen "rask lasthevning med håndkraft" flukter hånd-veivakselens 54 ytre tannhjul 55 med planetbærerens 44 indre tannhjul 58. Ved ytterligere forskyvning av koblingshulakselen 59 ut av vinsjrammen 3 til stillingen "langsom lasthevning med håndkraft", blir det ytre tannhjul 55 bragt ut av inngrep og det indre tannhjul 56 i inngrep med det dreiefast med drivplanettrinnets 42 solhjul 43 forbundne tannhjul 57. Derved er det tilveiebragt en adkomst til de hurtigroterende og lite dreiemomentopptagende solhjul 23 og 43, noe som nettopp er ønskelig ved manuell drift. Videre har betjeningspersonen to forskjellige heiseutvekslinger til rådighet, nemlig for heising av tung last og for rask drift med meget forskjellig kraftforbruk. Friløpskoblingen 17 sikrer videre at lasten, ved bortfall av en utøvet heise-kraft på håndsveiven 53, holdes svevende og ikke kan senkes av seg selv, idet solhjulet 43 fastholdes ved hjelp av denne.
Til den fjerde stilling, nemlig "definert senkning av last" med sentrifugalkraftlukket slureorgan 11, blir vinsjen 1 bragt ved at koblingshulakselen 59 forskyves langsgående videre via sine posisjoner "rask lasthevning med håndkraft" og "lasthevning med motorkraft" inn i det indre av vinsjrammen 3. Ved denne ytterligere forskyvning trykker anslaget 59a mot utløserlageret 18a, som i de andre tre posisjoner har vært fritt langsgående forskyvbart på koblingshulakselen 59, og bare har vært fiksert i lengderetningen ved hjelp av de på trykkstykkene 50 virkende betjeningsorganer 18b. Ut-løserlageret 18a blir sammen med de på dette festede betjeningsorganer 18b tatt med fra anslaget 59a mot kraften fra fjærene 12 og beveget bort fra trykkstykkene 50. I stillingen "definert senkning av last" virker således ingen for-spenningskraf t på trykkstykkene 50 og via disse trykkstykker 50 på slureorganet 11. Vinsjtrommelen 2 kan derved ved heisedrift dreie seg mot dreieretningen under vekten av en last. Friløpskoblingen 17 forhindrer at solhjulet 43 dreier seg med, slik at det ved fritt fall ved senkning av lasten vil kunne tilveiebringes et relativt omdreiningstall for slureorganet 11. Dreining av vinsjtrommelen 2 blir via utgangsplanettrinnet 22 overført til drivplanettrinnet 42 og dermed til dettes ringhjul 48. Trykkstykkene 50 og dermed sentrifugalkraftanordningene 13, 51, 52 er dreiefast festet til primærdelen 48a og dermed til ringhjulet 48, dvs. dreier seg altså med. Under virkningen av sentrifugalkraften forskyves sentrifugalvektene 13 utad langs sine føringer 51 mot kraften fra reguleringsfjæren 52. Reguleringsfjærens 52 reaksjonskrefter bevirker vipping av trykkstykkene 50 mot lamellene av slureorganets 11 primærdel 48a. Ved økende omdreiningstall av vinsj trommelen 2, blir friksjonsforbin-delsen stadig sterkere ved hjelp av de med kvadratet av omdreiningstallet økende sentrifugalkrefter i det nå som lamellbremse virkende slureorgan 11. Derved oppnås på meget pålitelig måte et bremsemoment som øker med økende nedadgående hastighet og derved sikrer overholdelse av en entydig grensehastighet.
På grunn av den fleksible omstilling mellom de forskjellige driftsmodi av vinsjen ifølge oppfinnelsen, med to heiseutvekslinger for hånddrift og den dessuten tilgjengelige mulighet for motordrift, er vinsjen også spesielt egnet som redningsvinsj , f.eks. for redningsbåter, redningshelikoptre og redningsøyer.

Claims (14)

1. Vinsj med a) en drivmotor (15) b) et utgangsplanettrinn (22) bl) hvis solhjul (23) drives, b2) hvis planetbærer (24) eller ringhjul (2 8) avstøttes mot vinsjens (1) ramme (3), b3) hvis forblivende frie organ er dreiefast forbundet med vinsjens (1) trommel (2) , c) et drivplanettrinn (42) cl) hvis solhjul (43) drives, c2) hvis planetbærer (44) eller ringhjul (48) driver utgangsplanettrinnets (22) solhjul (23), og d) en holdebremse (6) anordnet på en drivaksel (16) for drivmotoren (15), karakterisert ved at e) et regulerbart slureorgan (11) er anordnet som kobling og som frittfallsbremse mellom drivplanettrinnets (42) planetbærer (44) eller ringhjul (48) og vinsj trommelen (2) .
2. Vinsj ifølge krav l, karakterisert ved at slureorganet (11) vil kunne påvirkes med en forspennings-kraf t, spesielt en forspent fjær (12), for å tilveiebringe en friksjonsforbindelse.
3. Vinsj ifølge krav 2, karakterisert ved at det med en primærdel (48a) av slureorganet (11) i det minste er forbundet ett kraftoverføringsstykke (50) , som for dannelse av slureorganets (11) friksjonsforbindelse virker på dette ved virkningen av forspenningskraften.
4. Vinsj ifølge krav 2 og 3, karakterisert ved at forspenningskraften kan uttas fra slureorganet (11) via et koblingsorgan (59).
5. Vinsj ifølge krav 4, karakterisert ved at forspenningskraften virker på kraftoverføringsstykket (50) via et betjeningsorgan (18b), og at betjeningsorganet (18b) ved hjelp av koblingsorganet (59) kan fastholdes i en stilling hvori betjeningsorganet (18b) ikke bevirker overføring av forspenningskraften til kraftoverføringsstyk-ket (50) .
6. Vinsj ifølge krav 5, karakterisert ved at koblingsorganet (59) er forskyvbart i retning av en dreieakse av vinsj trommelen (2) og er forsynt med et anslag (59a) for fastholdelse av betjeningsorganet (18b).
7. Vinsj ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at slureorganet (11), for tilveiebringelse av en friksjonsforbindelse eller forsterkning av denne, påvirkes eller kan påvirkes av en sentrifugalkraft ved dreining av vinsj trommelen (2) .
8. Vinsj ifølge krav 7, karakterisert ved at en sentrifugalvekt (13) på kraftoverføringsstykket (50) er anordnet bevegbar langs en føring (51) og ved sin ved hjelp av sentrifugalkraften forårsakede bevegelse avstøttes mot en reguleringsf jaer (52) , hvor føringen (51) fortrinnsvis dannes av en rettlinjet aksel hvis midtlinje danner en vinkel på minst 40°, spesielt ca. 60°, med vinsj trommelens (2) dreieakse.
9. Vinsj ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at en håndsveiv (53) for hevning av en last for hånd, spesielt på sin veivaksel (54) er forsynt med i det minste ett tilkoblingsmiddel (55, 56) hvormed den, fortrinnsvis ved forskyvning i retning av vinsj trommelens (2) dreiakse, kan forbindes med i det minste ett av planet-trinnenes (22, 42) solhjul (23, 43), fortrinnsvis valgfritt med planetbæreren (44) eller med drivplanettrinnets (42) solhjul (43) og for dette fortrinnsvis oppviser to tilkoblingsmidler (55, 56) .
10. Vinsj ifølge krav 9, karakterisert ved at håndsveiven (53) tas med av koblingsorganet (59) ved forskyvning av dette.
11. Vinsj ifølge krav 9 eller 10, karakterisert ved at koblingsorganet (59) dannes av en koblingshulaksel hvori håndveivakselen (54) er dreibart lagret, hvorved koblingshulakselen ved hjelp av en vektstang (60) og fortrinnsvis en koblingsføring (61), ved dreining kan bringes i sine forskjellige forskyvningposisjoner.
12. Vinsj ifølge et av kravene 9 - 11, karakterisert ved at koblingsmiddelet (59) kan gå i inngrep i f orskyvningsposis j onene "langsom lasthevning med håndkraft", "rask lasthevning med håndkraft og "lasthevning med motorkraft", i hvilke slureorganet (11) bringes i friksjonsforbindelse ved hjelp av forspenningskraften, og i posisjonen "definert senkning av last" med slureorganet (11) lukket ved sentrifugalkraft.
13. Vinsj ifølge krav 12, karakterisert ved at vektstangen (60) ved hjelp av et manuelt tautrekk (65) kan føres fra posisjonen "rask lasthevning med håndkraft" via posisjonen "lasthevning med motorkraft" til posisjonen "definert senkning av last".
14. Vinsj ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det mellom drivakselen (16) og drivplanettrinnets (42) solhjul (43) er innkoblet en friløpskobling (17) som forhindrer at drivakselen (16) dreier seg mot drivmotorens (15) dreieretning.
NO19955212A 1994-12-23 1995-12-21 Heisevinsj med frittfallsbremse NO311294B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4446443A DE4446443C2 (de) 1994-12-23 1994-12-23 Winde mit einer als Freifallbremse verwendbaren Kupplung

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO955212D0 NO955212D0 (no) 1995-12-21
NO955212L NO955212L (no) 1996-06-24
NO311294B1 true NO311294B1 (no) 2001-11-12

Family

ID=6537009

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19955212A NO311294B1 (no) 1994-12-23 1995-12-21 Heisevinsj med frittfallsbremse

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0720962B1 (no)
AT (1) ATE200267T1 (no)
DE (1) DE4446443C2 (no)
DK (1) DK0720962T3 (no)
NO (1) NO311294B1 (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109368525A (zh) * 2018-10-30 2019-02-22 姜启胜 安装有自动换挡的行星齿轮变速器的卷扬机

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AUPQ403099A0 (en) * 1999-11-15 1999-12-09 Muir Engineering Pty. Limited Free fall windlasses
DE102010062560B4 (de) 2010-08-12 2012-09-13 Zollern Gmbh & Co. Kg Winde mit Fliehkraftregeleinheit
RU2552785C1 (ru) * 2014-01-27 2015-06-10 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Южно-Уральский государственный университет" (национальный исследовательский университет) (ФГБОУ ВПО "ЮУрГУ" (НИУ)) Мобильная лебедка
DE202017105348U1 (de) * 2017-09-05 2018-12-07 Liebherr-Components Biberach Gmbh Freifallwinde
US11078058B2 (en) 2019-03-28 2021-08-03 Goodrich Corporation Overload clutch assembly for hoist
EP3959130B1 (en) * 2019-04-26 2024-10-23 Fabrications TJD Inc. Impactor apparatus operated from rotorcraft

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1028925A (fr) * 1949-11-04 1953-05-28 Westinghouse Electric Corp Commande à démultiplication pour appareils de levage
US4328954A (en) * 1979-05-07 1982-05-11 Pettibone Corporation Winch with compact, high efficiency and high ratio gearing suitable for free fall
DE3223632A1 (de) * 1982-06-22 1983-12-22 Mannesmann AG, 4000 Düsseldorf Freifallwinde
DE4134722C3 (de) * 1991-10-21 1998-02-26 Fuerstlich Hohenzollernsche We Freifallwinde

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109368525A (zh) * 2018-10-30 2019-02-22 姜启胜 安装有自动换挡的行星齿轮变速器的卷扬机

Also Published As

Publication number Publication date
DE4446443C2 (de) 1996-10-02
NO955212L (no) 1996-06-24
DE4446443A1 (de) 1996-06-27
NO955212D0 (no) 1995-12-21
DK0720962T3 (da) 2001-05-07
EP0720962A1 (de) 1996-07-10
EP0720962B1 (de) 2001-04-04
ATE200267T1 (de) 2001-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5860635A (en) Winch having hydraulic speed control and planetary gear system
JP2007119249A (ja) 荷重補償機構
JPS60209498A (ja) ウオーム安全装置を有するホイスト
US1992912A (en) Brake system for drilling equipment
US3901478A (en) Crane incorporating vertical motion apparatus
NO311294B1 (no) Heisevinsj med frittfallsbremse
CN113071720B (zh) 一种工具包转移绳索缓释装置
US3726801A (en) Power winch for cranes and the like
US8246010B2 (en) Fluid shear actuated hoist brake
CN100513818C (zh) 盘式刹车自动补偿间隙的制动钳
NO304780B1 (no) Frittfallvinsj
CN202369313U (zh) 自由落体式卷扬机
US4033553A (en) Double-drum winch
RU1811557C (ru) Устройство дл привода цепной струговой установки
US2224503A (en) Boat winch
US2042480A (en) Overhauling hoist
US4441691A (en) Hoisting winch mounted on crane or the like
US5159996A (en) Wrap band safety brake
SU551238A1 (ru) Устройство дл уравновешивани грузового момента башенного крана с подвижным противовесом
US2192842A (en) Winch
JP2770240B2 (ja) 昇降装置のブレーキ装置
SU38987A1 (ru) Устройство дл передачи давлени на рабочий орган
US749352A (en) Derrick-swinging mechanism
US4343406A (en) Control apparatus for a distribution crane equipped with a cable bucket
JP3508757B2 (ja) 油圧ウィンチ

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees