NO20131206A1 - Festeanordning for en rullestols benstøtte - Google Patents

Festeanordning for en rullestols benstøtte

Info

Publication number
NO20131206A1
NO20131206A1 NO20131206A NO20131206A NO20131206A1 NO 20131206 A1 NO20131206 A1 NO 20131206A1 NO 20131206 A NO20131206 A NO 20131206A NO 20131206 A NO20131206 A NO 20131206A NO 20131206 A1 NO20131206 A1 NO 20131206A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
seat
wheelchair
leg support
locking
rail
Prior art date
Application number
NO20131206A
Other languages
English (en)
Other versions
NO336355B1 (no
Inventor
Sigve Tjessem
Original Assignee
Alu Rehab As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alu Rehab As filed Critical Alu Rehab As
Priority to NO20131206A priority Critical patent/NO336355B1/no
Priority to JP2016540841A priority patent/JP2016529075A/ja
Priority to EP14853284.9A priority patent/EP3041448B1/en
Priority to DK14853284.9T priority patent/DK3041448T3/en
Priority to PCT/NO2014/050160 priority patent/WO2015057076A1/en
Publication of NO20131206A1 publication Critical patent/NO20131206A1/no
Publication of NO336355B1 publication Critical patent/NO336355B1/no
Priority to JP2019004252A priority patent/JP6667019B2/ja

Links

Landscapes

  • Carriages For Children, Sleds, And Other Hand-Operated Vehicles (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
  • Professional, Industrial, Or Sporting Protective Garments (AREA)

Abstract

Festeanordning (7) for en rullestols (4) løsbart festede benstøtte (8), hvor festeanordningen (7) utgjøres av en hanndel (71) og en hunndel (72) og hvor hanndelen (71) kan dreie i hunndelen (72), kjennetegnet ved at hanndelen (71) er i det vesentlige konisk formet og at hunndelen (72) er innrettet til å kunne huse hanndelen (71).

Description

FESTEANORDNING FOR EN RULLESTOLS BENSTØTTE
Denne oppfinnelsen vedrører en rullestol. Nærmere bestemt vedrører oppfinnelsen en festeanordning for en rullestols benstøtte, og hvor benstøtten er innrettet til å være løsbart festet til rullestolen. Festeanordningens deler er enklere å sammenstille enn ved kjente festeanordninger for benstøtter.
Sammenfoldbare rullestoler har bl.a. den fordel at de tar mindre plass enn vanlige rullestoler når de ikke er i bruk, fordi de kan oppbevares i, eller parkeres i, en sammenfoldbar posisjon. Dette er også fordelaktig når rullestolen skal transporteres i for eksempel en bil. Kjente sammenfoldbare rullestoler er forsynt med en saksemekanisme som forbinder rullestolens to sidepartier. En ulempe ved de kjente sammenfoldbare rullestolene er at de i utslått posisjon ikke er tilstrekkelig stive i sin konstruksjon. Ved bruk med en person sittende i rullestolen, vil rullestolen virke noe løs eller slarkete. Det krever energi å overvinne denne slarken for en person som dytter rullestolen. En slarkete rullestol er derfor tyngre å dytte enn en mekanisk stiv rullestol, fordi ikke all energien kan brukes til å dytte rullestolen framover. Det er derfor et behov for sammenfoldbare rullestoler med større mekanisk stivhet enn kjente rullestoler.
Kjente rullestoler kan være forsynt med et ryggstø hvor ryggstøets vinkel i forhold til et sete, ryggvinkelen, er trinnvis eller trinnløst regulerbart. Variasjon i ryggstøets vinkel øker brukerens komfort, for eksempel ved at ryggstøet kan felles ned når brukeren skal sove, og ved at ryggstøet kan rettes helt opp når brukeren skal spise. Én kjent måte å regulere ryggstøets vinkel er å betjene en reguleringsmekanisme som kan ut-gjøres av én eller flere hendler, spaker eller håndtak. Reguleringsmekanismen kan være posisjonert bak ryggstøet, for eksempel ved rullestolens føringshåndtak. En person som skal regulere ryggstøet må bevege seg bak rullestolen og ut av rullestolbru-kerens synsfelt for å betjene reguleringsmekanismen. Mange rullestolbrukere er svek-ket av for eksempel psykisk funksjonshemning, redusert hørsel eller demens. Disse rullestolbrukerne har redusert oppfattelsesevne. En pleier som yter omsorg vil fore-trekke å ha øyekontakt med rullestolbrukeren for blant annet å kunne kommunisere mer effektivt. Når pleieren ønsker for eksempel å senke ryggstøet, vil ikke rullestolbrukeren oppfatte at dette skal skje. Pleieren beveger seg bak rullestolen og senker ryggstøet, noe som kommer overraskende på rullestolbrukeren, og dette virker ubehagelig. Det er derfor et behov for en rullestol med en reguleringsmekanisme for ryggstøet som kan betjenes fra flere kanter, spesielt også fra rullestolens framside.
Kjente sammenfoldbare rullestoler har vanligvis betjeningshendler for bremsing, innstilling av ryggvinkel og eventuelt innstilling for vipping av setet, setevinkelen, anbrakt på rullestolens føringshåndtak. Slike betjeningshendler er vanligvis montert over hverandre i vertikal retning på føringshåndtaket. Et problem med en slik montering av betjeningshendlene er at rullestolens mekanismer er vanskelige å betjene fordi de står i veien for hverandre, samt at de kan forveksles. Det er derfor et behov for å kunne posisjonere bremsehendler og hendler for innstilling av setevinkel og ryggvinkel på en slik måte at de ikke forveksles og med god avstand mellom betjeningshendlene.
Det er ønskelig at en rullestol som er beregnet for å kunne yte omsorg til pleietreng-ende personer, er enkel og trygg å bruke. Det er ønskelig at rullestolen kan brukes uten opplæring eller med svært liten opplæring. Rullestolens funksjoner og betjening bør framgå av betjeningsorganers utforming og plassering. Foreksempel kan det være ønskelig at et løftepunkt er tydelig markert som et løftepunkt.
Kjente sammenfoldbare rullestoler benytter seg av festeanordninger for avtakbare benstøtter, der festeanordningen kan omfatte en hanndel i form av en sylinder som posisjoneres i en hunndel som vanligvis utgjøres av et hult, rørformet legeme. Problemet med denne type festeanordning er at det kan være vanskelig å posisjonere sy-linderen i hunndelen, da hanndelen vanligvis har en butt eller flat ende, noe som fordrer at hanndelen må plasseres relativt eksakt over hunndelens senterakse for å kunne føres inn i hunndelen. Festeanordningen kan også oppfattes som løs eller slarkete idet det alltid vil være en viss klaring mellom hanndelen og hunndelen. Siden denne type festeanordning omfatter to konsentriske flater, det vil si hanndelens ytre mantelflate og hunndelens indre mantelflate, er denne typen festeanordning følsomme for eventuelle fremmedlegemer, slik som støv og smuss, som vil kunne finne veien inn i ringrommet mellom de to konsentriske mantelflatene. (Hvis et fremmedlegeme er til stede i ringrommet, vil dette typisk kunne vanskeliggjøre demontering av festeanordningen. Denne type festeanordning vil også være følsom for korrosjon som kan oppstå på mantelflatene, og som igjen vil kunne medføre at delene ikke lenger kan løses fra hverandre. Det er derfor behov for en festeanordning for en avtakbar benstøtte som letter posisjoneringen av hanndelen i hunndelen og som er lett å løsne ved ønsket fraskilling.
Vinkelregulerbare benstøtter for sammenfoldbare rullestoler har i følge kjent teknikk en hengslingsakse som ikke sammenfaller med dreieaksen til kneleddet hos en bruker av rullestolen. Benstøtten kan utgjøres av et stag som i sin ene ende er hengslet fastgjort til rullestolens seteramme, og hvor staget i sin motsatte endeparti omfatter en fotplate. Fotplatens posisjon er vanligvis regulerbar i benstøttens lengderetning. Når staget er hengslet fastgjort til rullestolens seteramme, vil dreieaksen til staget ligge nedenfor dreieaksen til kneleddet til en bruker som sitter i rullestolen. Et problem med denne typen vinkelregulerbare benstøtter er at benstøttens lengde bare er tilpasset til en brukers benlengde når benstøtten befinner seg i en bestemt posisjon. Ved tilpasning av en slik benstøtte til en rullestolbruker, justeres vanligvis vinkelen til benstøt-ten til en ønsket første posisjon, hvorpå fotplaten forskyves i benstøttens lengderetning og låses fast idet den kommer til anslag mot brukerens fotblad. I de tilfeller der benstøtten vippes opp fra den første innstilte posisjonen, for eksempel der benstøtten ønskes posisjonert i en horisontal stilling, medfører dette at lengden på benstøtten blir for kort i forhold til lengden på bena til brukeren. Fotplaten må forskyves i benstøttens lengderetning i en retning bort fra rullestolens seteparti, inntil den igjen er tilpasset til brukerens benlengde. Det motsatte er tilfellet når benstøtten først innstilles i en i det vesentlige horisontal posisjon. Når benstøtten senkes ned, vil lengden på benstøtten bli for lang i forhold til brukerens benlengde, og fotplatens posisjon må på nytt justeres. Det er derfor behov for en rullestol der benstøttens dreieakse i det vesentlige er sammenfallende med dreieaksen til brukerens kneledd.
Kjente sammenfoldbare rullestoler med avtagbare benstøtter og hvor vinkelen mellom setet og et ryggstø kan reguleres, har den ulempe at benstøtten ikke kan senkes helt ned slik at vinkelen mellom setet og fotstøtten ikke blir 90°. Dette skyldes at rullestolens saksemekanisme og mekanismen for regulering av ryggstøets vinkel er plassert under setet og sperrer for at benstøtten kan føres helt ned til 90°. Over tid er det ubehagelig for en bruker å sitte i en stol hvor beina hele tiden peker noe framover. Det vil også kunne øke brukerens komfort dersom benstøtten kunne føres noe under setets fremre kant. Det er derfor behov for en sammenfoldbar rullestol der benstøtten kan føres helt ned til den danner en 90° vinkel med setet, og ytterligere fordelaktig hvis benstøtten kan føres noe inn under setets fremre kant.
Kjente sammenfoldbare rullestoler er vanligvis forsynt med et ryggstø tildannet av et dukformet materiale. Duken kan for eksempel være laget av et syntetisk polymerma teriale eller av et bomullsstoff. For å danne ryggstøet, festes duken mellom rullestolens ryggstolper slik at duken er utspent mellom disse når rullestolen befinner seg i en utslått bruksposisjon. Duken kan festes til ryggstolpene ved at det er tildannet hylser eller kanaler i dukens sidepartier. Duken kan tres ned på ryggstøttestolpene. Dette har den ulempe at brukerens rygg kan komme i kontakt med ryggstøttestolpene når brukeren lener seg mot duken. Duken formes etter brukerens rygg idet brukeren syn-ker inn i duken og brukerens rygg kommer i kontakt med ryggstøttestolpene. Denne kontakten med ryggstøttestolpene kan oppleves som ubehagelig og kan ved lengre kontakttid påføre brukeren gnagsår. Problemet er det samme da duken fastgjøres til ryggstøttestolpene med for eksempel nagler på ryggstøttestolpenes innside eller ut-side.
En annen ulempe ved en hylse eller kanal i dukens sidekant for fastgjøring til ryggstøttestolpene er at ryggstøttestolpen tildekkes. Dette gjør det vanskeligere å feste utstyr som for eksempel håndtak til ryggstøttestolpen. Dette kan avhjelpes noe ved at dukens kanaler eller hylser forsynes med hull eller spalter for å blottlegge ryggstøttestolpen. Det er likevel ikke mulig å posisjonere utstyret i valgfri høyde på ryggstøttestolpen.
Det er derfor behov for en forbedret innfesting av duken til ryggstøttestolpene som reduserer brukerens kontakt med ryggstøttestolpene og som tillater en fullt ut valgbar posisjonering av utstyr langs ryggstøttestolpene.
Det er kjent å kunne forsyne rullestolen med et bord eller et settebrett. Bordet er vanligvis festet til rullestolens armlener eller ramme. Kjente bord fastgjøres løsbart til
armlenene eller rammen med for eksempel braketter eller skruer. Det er også kjent å fastgjøre bordet til rullestolen ved hjelp av en borrelås. Når bordet fastgjøres til rullestolen med en brakett, er det kjent at regulering av bordets horisontale posisjon fore-tas ved å løsne bordet, forskyve bordet og igjen fastgjøre bordet med for eksempel skruer. Det er tidkrevende å foreta montering, demontering og justering av bordets posisjon med kjente bord. Det kan også være et problem at innfesting av bordet og justering av bordet, vanskeliggjøres ved at en person sitter i rullestolen. Det er også kjent bord som løsbart kan fastgjøres ved at bordet tres inn på rullestolens armlener ved hjelp av skinner som er festet til bordet. Slike bord kan være vanskelige å holde i en fast horisontal posisjon. Anordningen som gjør at bordet lett kan tres inn på armlenene, gjør det også lett å forskyve bordet langs armlenene ved at brukeren utilsiktet forskyver bordet. Det er derfor behov for et bord som løsbart kan fastgjøres til en rui-
lestol, og hvor bordet kan låses i ønsket posisjon uten bruk av festemidler som må betjenes.
Sammenfoldbare rullestoler hvor ryggstøets vinkel kan reguleres i forhold til setet er kjent. Det er også kjent at setets vinkel kan reguleres. Dette betegnes ofte med at rullestolen er forsynt med en såkalt reclinerfunksjon. Mekanismene som regulerer ryggvinkelen og setevinkelen kan være ulike fjæringsmekanismer inkludert gassfjærer posisjonert under setet. Slike mekanismer kan betjenes fra hendler anbrakt på rullestolens føringshåndtak slik som beskrevet i det foregående. Fra hendlene løper det hule kabler med betjeningsvaiere til mekanismene. Tilsvarende kan det løpe hule kabler med betjeningsvaiere fra rullestolens bremsehendler og til hjulbremsene. Slike kabler vil kunne rage ut fra rullestolens ramme og medføre at rullestolen henger seg opp i gjenstander som kommer inn mellom kablene og rullestolen. Det er i tillegg et problem at mekanismene som regulerer ryggvinkelen og setevinkelen opptar plass under setet, noe som medfører at fotstøtten ikke kan føres inn under setets fremre kant slik som beskrevet i det foregående.
Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe eller å redusere i det minste én av ulempene ved kjent teknikk, eller i det minste å skaffe til veie et nyttig alternativ til kjent teknikk.
Formålet oppnås ved trekk som er angitt i nedenstående beskrivelse og i etterfølgende patentkrav.
I et første aspekt vedrører oppfinnelsen en festeanordning for en rullestols løsbart festede benstøtte, hvor festeanordningen utgjøres av en hanndel og en hunndel og hvor hanndelen kan dreie i hunndelen, og hvor hanndelen er i det vesentlige konisk formet og at hunndelen er innrettet til å kunne huse hanndelen.
Benstøtten kan omfatte hanndelen. I en alternativ utførelsesform kan benstøtten omfatte hunndelen. Hunndelen kan omfatte en krage og kragen kan være forsynt med en utsparing, og hanndelen omfatter et låselegeme med en utragende låseleppe innrettet til å kunne gripe inn i utsparingen. Hunndelens krage kan omfatte et utragende skulderparti, og hanndelen kan omfatte et kantparti slik at kantpartiet kommer til anslag mot skulderpartiet ved dreiing av hanndelen i hunndelen.
Det beskrives også en foldemekanisme for en sammenfoldbar rullestol innrettet til å kunne innta en sammenfoldet posisjon og en utslått posisjon, hvor rullestolen kan omfatte et sete og en leddet ramme, hvor den leddete rammen kan omfatte to sidevanger, og der sidevangene kan være leddet forbundet med i det minste en første og en andre lenkemekanisme, hvor hver lenkemekanisme kan utgjøres av i det minste en første og en andre lenke, hvor hver lenke i sitt ene endeparti kan være hengslet fastgjort til én sidevange og hvor den første lenken i sitt andre endeparti kan være forbundet med et hengsleelement, og hvor den andre lenken i sitt andre endeparti kan være forbundet med hengsleelementet, og hvor den første lenken kan tildanne i sitt andre endeparti en første anslagsflate og den andre lenken kan tildanne i sitt andre endeparti en andre anslagsflate slik at når rullestolen er i sin utslåtte posisjon, støter den første anslagsflaten mot den andre anslagsflaten; og at hengsleelementet kan være forsynt med en tapp som rager ut fra hengsleelementet i en sammenfoldingsretning; og hvor foldemekanismen ytterligere kan omfatte et håndtak som kan være fjærende fastgjort til tappen slik at håndtaket fjærende og låsende kan presse mot den første lenkens sideflate og den andre lenkens sideflate når rullestolen er i sin utslåtte posisjon.
Hengsleelementet kan utgjøres av en hengsel. Hengsleelementet kan utgjøres av en tredje lenke hvor lenken kan være forsynt med en hengsel i hvert endeparti.
Den første og andre lenke kan være posisjonert i det vesentlige side om side med sidevangenes lengderetning når rullestolen befinner seg i sin sammenfoldede posisjon.
Et stivt forbindelseselement kan i sitt ene endeparti være fastgjort til den første lenkemekanismen og i sitt andre endeparti er fastgjort til den andre lenkemekanismen. I en alternativ utførelsesform kan det stive forbindelseselement i sitt ene endeparti være fastgjort til den første lenkemekanismens hengsleelement, og i sitt andre endeparti være fastgjort til den andre lenkemekanismens hengsleelement. Forbindelseselementet kan i sitt andre endeparti tildanne tappen.
Det beskrives også en sammenfoldbar rullestol, hvor rullestolen kan være forsynt med en foldemekanisme som beskrevet ovenfor, og hvor rullestolen ytterligere kan være forsynt med et foldbart sete, hvor setet utgjøres av et dukformet materiale fastgjort til en første og en andre setevange. I en alternativ utførelsesform kan rullestolen ytterligere være forsynt med et sete mellom en første og en andre setevange, hvor setet utgjøres av et stivt materiale, og hvor setet i sin ene sidekant kan være hengslet forbundet med den første setevangen. I en ytterligere alternativ utførelsesform kan setet omfatte en første og en andre seteplate som er hengslet forbundet med hverandre, og hvor den andre seteplaten er ytterligere hengslet forbundet med en andre setevange slik at setet rager opp over setevangene når rullestolen befinner seg i sin sammenfoldede posisjon, og hvor den første og den andre seteplaten danner et plan når rullestolen er i sin utslåtte posisjon.
Setet kan ytterligere være forsynt med et håndtak.
Den første sidevangen kan være forbundet med den første setevangen og den andre sidevangen kan være forbundet med den andre setevangen. I en alternativ utførelses-form kan den første sidevangen være hengslet forbundet med den første setevangen, og den andre sidevangen kan være hengslet forbundet med den andre setevangen.
I en ytterligere alternativ utførelsesform kan rammens sammenfoldingsretning og setets folderetning være ortogonale, slik at setet i sin utslåtte posisjon ved en påført vekt sikrer at foldemekanismen forblir i sin utslåtte posisjon.
Det beskrives også et sete for en sammenfoldbar rullestol, hvor setet kan omfatte en første og en andre seteplate, hvor den første seteplaten på en vangeside kan være hengslet forbundet med en første setevange, og hvor den andre seteplaten på en vangeside kan være hengslet forbundet med en andre setevange, og hvor seteplatene kan være hengslet forbundet med hverandre langs en sidekant som er motstående til setets vangeside, slik at setet rager opp over setevangene når rullestolen befinner seg i sin sammenfoldede posisjon, og hvor den første seteplatens sidekant og den andre seteplatens sidekant kommer til anslag mot hverandre når rullestolen er i sin utslåtte posisjon.
Setet kan være forsynt med et håndtak. Håndtaket kan være nedfelt i en utsparing i én av den første eller den andre seteplaten.
Det beskrives også en sammenfoldbar rullestol, hvor rullestolen kan være forsynt med et bærehåndtak. Bærehåndtaket kan være fastgjort til et sete. Bærehåndtaket kan være nedfelt i en utsparing i setet.
Det beskrives også en ryggstøttestolpe for en rullestol, hvor ryggstøttestolpen i et første endeparti kan være forsynt med et feste, og hvor ryggstolpens langsgående sider danner en seteside, en bakside, en ytterside og en innerside, og hvor ryggstøtte-stolpen ytterligere kan være forsynt med: - på sin seteside et langsgående spor i ryggstøttestolpens lengderetning, hvor sporet er tildannet med en langsgående leppe slik at det dannes en langsgående åpning og et langsgående utvendig hulrom, hvor hulrommet har en bredde som er større enn den langsgående åpningens bredde; og - på sin bakside i det minste ett langsgående spor innrettet til å kunne forskyvbart innfeste en festebrakett.
Ryggstøttestolpen kan på sin bakside være forsynt med et langsgående festespor og et langsgående låsespor. Ryggstøttestolpen kan på sin bakside være forsynt med et svalehalespor. Ryggstøttestolpen kan være hengslet todelt.
En rullestol kan være forsynt med to ryggstøttestolper som beskrevet i det foregående, hvor rullestolen kan ytterligere være forsynt med en ryggduk, og hvor ryggduken i sine sidekanter kan være forsynt med en låsepinnekanal, og hvor rullestolen kan ytterligere være forsynt med en langstrakt låsepinne, slik at ryggduken er låst i sporet når ryggdukens låsepinnekanal er posisjonert i sporet og låsepinnen er posisjonert i låsepinnekanalen. I en alternativ utførelsesform kan rullestolen være ytterligere forsynt med en ryggduk, hvor ryggduken i sine sidekanter kan være forsynt med en langsgående vulst, slik at ryggduken er låst i sporet når ryggdukens vulst er posisjonert i sporet.
Det beskrives også en vippeanordning for en rullestol, hvor rullestolen kan omfatte en første og andre setevange og en første og en andre sidevange, hvor hver sidevange i et parti kan være forsynt med et hulrom, og hvor setevangene kan være hengslet forbundet med sidevangene; og hvor vippeanordningen kan omfatte et fjæringslegeme med et første og et andre endeparti, der fjæringslegemets første endeparti kan være hengslet forbundet til et lenkestykke og fjæringslegemets andre endeparti kan være fastgjort til sidevangen, og hvor lenkestykket i et parti kan være forbundet til setevangen, og hvor fjæringslegemet kan huses i sidevangens hulrom.
Sidevangen kan være forsynt med en slisse for at lenkestykket kan rage ut forbi sidevangen. Lenkestykket kan være hengslet forbundet til et leddet oppheng som forbinder en ryggstøttestolpe med setevangen. Fjæringslegemet kan utgjøres av en gassfjær. Gassfjæren kan være forsynt med en vaierbetjent låsemekanisme. Låsemekanismen kan være forbundet med en betjeningshendel gjennom en vaier.
Det beskrives også en ryggvinkelanordning for en rullestol, hvor rullestolen kan omfatte en første og en andre ryggstøttestolpe og en første og en andre setevange; hvor hver ryggstøttestolpe i et parti kan omfatte et innvendig hulrom og kan i et første endeparti være forsynt med et feste for hengslet fastgjøring til et leddet oppheng som kan forbinde ryggstøttestolpen med setevangen; ryggvinkelanordingen kan være innrettet til å kunne regulere ryggstøttestolpens vinkel til setevangen; og hvor ryggvin-kelanordningen kan omfatte et fjæringslegeme med et første og et andre endeparti, der det første endepartiet kan være fastgjort til ryggstøttestolpen og det andre endepartiet kan være hengslet forbundet til det leddete opphenget, og hvor fjæringslegemet kan huses i ryggstøttestolpens innvendige hulrom.
Fjæringslegemet som kan huses i ryggstøttestolpen kan utgjøres av en gassfjær. Gassfjæren kan være forsynt med en vaierbetjent låsemekanisme. Låsemekanismen kan være forbundet med en betjeningshendel gjennom en vaier.
Det beskrives også et avtakbart tverrstag for en rullestol, hvor rullestolen kan være forsynt med to ryggstøttestolper, og hvor tverrstaget kan forbinde de to ryggstøtte-stolpene, og hvor det avtakbare tverrstaget er forsynt med i det minste én betjeningshendel.
Den i det minste ene betjeningshendelen kan betjene en rullestols vippeanordning. Den i det minste ene betjeningshendelen kan betjene en rullestols ryggvinkelanordning.
Tverrstaget kan i hvert endeparti omfatte én lås innrettet til å kunne posisjoneres i et festespor i ryggstøttestolpen. Betjeningshendelen kan omfatte en finger.
Det beskrives også en spennmekanisme for en rullestols betjeningsvaier, hvor spennmekanismen kan omfatte: - et hus forsynt med en åpning;
- et L-formet lenkestykke dreibart opplagret i sin hæl; og
- en vaierblokk dreibart opplagret i lenkestykkets første endeparti;
og hvor spennmekanismen kan være innrettet til at en finger som er ført inn gjennom åpningen kommer til anslag mot lenkestykkets andre endeparti, og hvor fingerens forskyvning dreier lenkestykket omkring sin opplagring slik at vaierblokken forskyves i en retning mot åpningen, og slik at en vaier som er ført gjennom husets vegg i en vaiergjennomføring og festet i vaierblokken, forskyves sammen med vaierblokken.
Spennmekanismen kan være fastgjort til rullestolens ryggstøttestolpe og innrettet til å kunne motta en finger på et avtagbart tverrstags betjeningshendel.
Det beskrives også en festemekanisme for et avtakbart bord for en rullestol hvor rullestolen kan være forsynt med armlener, og det avtakbare bordet kan omfatte en
bordplate, og hvor festemekanismen kan omfatte én låsepinne og én låsepinneholder, hvor minst den ene av låsepinnen og låsepinneholderen kan være fastgjort til bordplatens sideparti; hvor minst den ene av låsepinnen og låsepinneholderen kan være fastgjort til rullestolens armlene, og at låsepinneholderen kan være forsynt med i det
minste ett spor innrettet for å kunne motta låsepinnen.
Sporet kan utgjøres av et posisjoneringsspor forsynt med en flerhet posisjoneringsgroper. Låsepinneholderen kan ytterligere omfatte et styrespor. Låsepinnen kan være fastgjort til en låseskinne og kan rage sidelengs ut fra denne, og låseskinnen kan være fastgjort til bordplatens sideparti. Låseskinnen kan ytterligere omfatte i det minste en styrepinne.
Det beskrives også en benstøtte for en rullestol forsynt med et sete, hvor benstøtten i sitt første endeparti kan være forsynt med en fotplate, og hvor benstøtten i sitt andre endeparti kan være hengslet forbundet til en arm, og hvor en hengslingsakse i det vesentlige kan sammenfalle med et kneledds dreieakse for en person som sitter i rullestolen, og hvor benstøtten kan dreies om hengslingsaksen slik at benstøttens lengdeakse kan danne en vinkel som i det minste utgjør 90° i forhold til et seteplan defi-nert av rullestolens sete.
Det beskrives også et forskyvbart sete for en rullestol, hvor setet kan være anordnet mellom rullestolens setevanger, og hvor en ryggstøtte kan være fastgjort til setevangene, og hvor setevangen kan omfatte en fast skinne og en skinne forskyvbar i setevangens lengderetning, og hvor setet kan være fastgjort til setevangens forskyvbare skinne.
Den faste skinnen kan omfatte et vangerør og et utvendig spor, og den forskyvbare skinnen kan omfatte et føringsrør innrettet til å kunne forskyves i vangerøret og en glideskinne forsynt med i det minste én tapp innrettet til å kunne forskyves i det ut-vendige sporet. Tappen kan også utgjøres av en svalehaletapp, og sporet kan utgjøres av et svalehalespor.
Den forskyvbare skinnen kan forsynes med en festeanordning for en benstøtte.
Festeanordningen kan sammenholde glideskinnens endeparti og føringsrørets endeparti.
Setet kan utgjøres av et stivt materiale og være hengslet fastgjort til glideskinnen.
Rullestolen kan være en sammenfoldbar rullestol og rullestolens sete kan utgjøres av et stivt materiale og kan være hengslet todelt..
I det etterfølgende beskrives eksempler på foretrukne utførelsesformer som er ansku-eliggjort på medfølgende tegninger, hvor: Fig. 1 viser et sideriss av en festeanordning for en rullestols løsbart festede benstøtte, hvor festeanordningens hanndel er forbundet med benstøtten; Fig. 2 viser et perspektivriss av rullestolens seteparti, deler av siderammen og to festeanordninger med tilhørende benstøtter i nedfelt posisjon; Fig. 3 viser et perspektivriss av festeanordningen i figur 1 og figur 2; Fig. 4 viser det samme som figur 3 fra en annen vinkel; Fig. 5 viser et sideriss av det samme som figur 2 sammen med rullestolens ryggstøtte og betjeningsorgan; Fig. 6 viser det samme som i figur 5, i en mindre målestokk og der benstøtten befinner seg i en oppfelt posisjon; Fig. 7 viser i større målestokk et perspektivriss av benstøtten og festeanordningens hanndel; Fig. 8 viser det samme som figur 7 fra en annen vinkel; Fig. 9 viser et sideriss i en annen målestokk av en sittende person der kneleddets dreieakse er markert; Fig. 10 viser et sideriss i samme målestokk som figur 9 av personen sittende i rullestolen; Fig. 11 viser et perspektivriss av en foldemekanisme for en sammenfoldbar rullestol, hvor foldemekanismen befinner seg i en utfelt stilling; Fig. 12 viser i samme målestokk som figur 11 et perspektivriss av foldemekanismen i en delvis sammenfoldet stilling; Fig. 13 viser i samme målestokk som figur 11 et perspektivriss av foldemekanismen i en fullt sammenfoldet stilling; Fig. 14 viser i samme målestokk som figur 11 et perspektivriss av foldemekanismen og et sammenfoldbart sete i en utfoldet stilling; Fig. 15 viser det samme som figur 14 med foldemekanismen og setet i sammenfoldet stilling; Fig. 16 viser et sideriss av det samme som figur 15; Fig. 17A-B viser i samme målestokk som figur 14 det sammenfoldbare setet i henholdsvis utfoldet stilling og sammenfoldet stilling; Fig. 18A-C viser i litt mindre målestokk enn figur 14 et perspektivriss av det sammenfoldbare setet med tilhørende sidevanger i en utfoldet stilling (A), og i en alternativ utførelsesform (B), og sett fra sin bakside (C); Fig. 19 viser det samme som figur 18 med setet i en sammenfoldet stilling; Fig. 20 viser et perspektivriss av en sammenfoldbar rullestol i henhold til oppfinnelsen; Fig. 21 viser det samme som figur hvor rullestolen er fullt sammenfoldet; Fig. 22A-B viser et delvis gjennomskåret sideriss i samme målestokk som figur 5 og en vippeanordning i rullestolens sidevange (A), og ryggstøtten i en annen posisjon (B); Fig. 23 viser i en større målestokk en detalj fra figur 22 av vippeanordningens forbindelse med sidevangene; Fig. 24 viser i en annen målestokk et perspektivriss av figur 22 vippeanordningens utragende lenkestykke og dets forbindelse med en setevange; Fig. 25 viser et perspektivriss av det samme som figur 14 i en annen målestokk og med benstøtter; Fig. 26 viser i større målestokk et perspektivriss av en ryggstøttestolpe sett ne-denfra; Fig. 27 viser i en større målestokk et tverrsnitt av ryggstøttestolpen vist i figur 26; Fig. 28A viser i en mindre målestokk et tverrsnitt av ryggstøttestolpen med en innfestet ryggduk; Fig. 28B-C viser i samme målestokk som figur 28a tverrsnitt av ryggduker med alternative utforminger av sidekantene; Fig. 29 viser i en annen målestokk et perspektivriss av ryggduk med en vulst i hver sidekant; Fig. 30 viser i større målestokk det samme som figur 20 der ryggstøttestolpenes posisjon og ryggduken er anvist; Fig. 31 viser et sideriss av rullestolen vist i figur 22 der ryggstøttestolpenes posisjon er anvist; Fig. 32 viser i større målestokk et perspektivriss av det samme som figur 22 og med et tilhørende avtakbart tverrstag; Fig. 33 viser i en større målestokk en detalj av figur 32; Fig. 34A-B viser i en større målestokk detaljer av det avtakbare tverrstagets betjeningshendel og låseparti i henholdsvis en ulåst stilling og en låst stilling; Fig. 35 viser i en større målestokk et perspektivriss av en spennmekanisme, der betjeningshendelens pal er i inngrep med spennmekanismen; Fig. 36 viser et sideriss i en større målestokk av en detalj fra figur 22 der det avtakbare tverrstaget er låst til ryggstøttestolpene og hvor betjeningshendelen er i inngrep med spennmekanismen; Fig. 37 viser i mindre målestokk et perspektivriss av en rullestol med et avtakbart bord; Fig. 38 viser i en litt større målestokk enn figur 37 et perspektivriss av det avtakbare bordet og rullestolens armleneparti med en låseskinneholder; Fig. 39 viser det samme som figur 38 i en litt større målestokk og hvor armlenet
er fjernet; og
Fig. 40A-B viser i en litt større målestokk sideriss av henholdsvis det samme som i figur 39 og i enda større målestokk det avtakbare bordet satt i inngrep med låseskinneholderen.
I beskrivelsen av tegningene er omtale av enkelte detaljer utelatt. Disse detaljene er ikke vesentlige for å framheve det nye ved oppfinnelsen. Disse detaljene kan ha be-tydning for produksjon av apparatet, men omtalen av disse er utelatt for å gjøre beskrivelsen enklere og oppfinnelsen klarere.
Like eller tilsvarende elementer vil bli angitt med samme henvisningstall på figurene.
Posisjonsangivelser som for eksempel «over», «under», «ovenfor», «nedenfor», «høy-re» og «venstre» henspeiler på den plassering som er vist på figurene.
I det følgende angir henvisningstallet 1 en foldemekanisme for en sammenfoldbar rullestol 4 i henhold til oppfinnelsen.
Foldemekanismen 1 som vist i figur 11 omfatter en leddet ramme 12 som omfatter to lenkemekanismer 122a, 122b og to sidevanger 121a, 121b. I den viste utførelsesfor-men danner den leddede rammen 12 et rektangel.
Lenkemekanismene 122a, 122b omfatteren første lenke 1221 og en andre lenke 1222 forbundet med et hengsleelement 123. Det skal forstås at hengsleelementet 123 kan alternativt utgjøres av andre elementer som vil kunne tillate den videre beskrevne foldebevegelsen. Hvert hengsleelement 123, 123' er hengslet forbundet med et stivt forbindelseselement 15. I den viste utførelsesformen er hengsleelementene 123, 123' tildannet ved en tilpasning av hengsleelementene 123, 123', men hengsleelementene 123, 123' kan også tilveiebringes ved å anbringe en hengsle av i og for seg kjent type mellom lenkene 1221, 1222. I en alternativ utførelsesform (ikke vist) kan forbindelseselementet 15 i et parti være bøyelig, og kan for eksempel omfatte en vaier.
Den første og den andre lenken 1221, 1222 er på hver sin vangeside hengslet forbundet til hver sin sidevange 121a, 121b. Derved oppnås at lenkene 1221, 1222 kan leg-ges inn mot sidevangene 121a, 121b når foldemekanismen 1 foldes sammen som vist i figurene 12 og 13.
For å føre foldemekanismen 1 fra en utfoldet posisjon og til en sammenfoldet posisjon, utøves en kraft i foldemekanismens 1 sammenfoldingsretning Ff gjennom det stive forbindelseselementet 15. Lenkene 1221, 1222 i lenkemekanismen 122a, 122b vil dreie omkring hengsler forbundet til sidevangene 121a, 121b og hengsleelementene 123, 123'vil forskyves i sammenfoldingsretningen Ff. Sidevangene 121a, 121b vil forskyves mot hverandre i en retning perpendikulært på sammenfoldingsretningen Ff som vist i figurene 12 og 13. Figur 11 viser foldemekanismen 1 i sin utslåtte posisjon hvor lenkenes 1221, 1222 lengderetninger LII, LI2 i det vesentlige er sammenfallende. I en alternativ utførelses-form (ikke vist) kan lenkene 1221, 1222 være noe skråstilte når foldemekanismen 1 er i sin utslåtte posisjon og LII og LI2 er ikke sammenfallende. Lenkene 1221, 1222 tildanner i sine respektive andre endeparti henholdsvis en første anslagsflate 101 og en andre anslagsflate 109. Når foldemekanismen 1 forskyves mot sin utslåtte posisjon, vil lenkene 1221, 122 kunne dreies inntil den første anslagsflaten 101 støter mot den andre anslagsflaten 109. Figur 12 viser foldemekanismen 1 i en delvis sammenfoldet posisjon. Det stive forbindelseselementet 15 er forskjøvet i foldemekanismens 1 sammenfoldingsretning Ff, og lenkenes 1221, 1222 lengderetninger, henholdsvis LII og LI2 er ikke lenger sammenfallende. Sidevangene 121a, 121b er forskjøvet mot hverandre i forhold til det som er vist på figur 11.
Figur 13 viser foldemekanismen 1 i en fullstendig sammenfoldet posisjon.
I figur 14 er foldemekanismen 1 vist i utfoldet posisjon. Foldemekanismen 1 er ytterligere forsynt med et foldbart sete 14 som er montert mellom sidevangene 121a, 121b. I figurene er det vist et sete 14 som utgjøres av en første seteplate 141a og en andre seteplate 141b. Seteplatene 141a og 141b er innbyrdes hengslet forbundet, se figurene 15 og 17B. Setet 14 er på sine vangesider også hengslet forbundet til en første setevange 13a og en andre setevange 13b. I figurene er setet 14 vist som et todelt sete 14, der seteplatene 141a, 141b er innbyrdes hengslet forbundet langs seteplatenes 141a, 141 b sidekant, henholdsvis 143a, 143b, slik at setet 14 kan foldes. Derved oppnås at setet 14 foldes når foldemekanismen 1 føres til sin sammenfoldede posisjon og rullestolen 4 føres til sin sammenfoldede stilling. Setet 14, som vist i figurene 15, 19 og 21, og dets foldebevegelse i retningen Fs mot foldemekanismen 1, stoppes når setets 14 sidekanter 143a, 143b kommer til anslag mot hverandre idet setet 14 er fullt utfoldet og seteplatenes 141a, 141b plan er sammenfallende, se figur 17A. Setet 14 utgjøres fordelaktig av et stivt materiale, slik som tre, aluminium eller et stivt polymermateriale. Når det foldbare setet 14 belastes med en vekt, vil foldemekanismen 1 tvinges til å innta en fullt utfoldet posisjon der lenkenes 1221, 1222 lengderetning LII, LI2 vil være sammenfallende. Setets 14 folderetning Fs og lenkemekanismens 1 sammenfoldingsretning Ff er ortogonale. Derved oppnås at rammen 12 er låst i sin utfoldete posisjon og er mekanisk stiv. Setet 14 er i figurene vist som et todelt sete 14. I en alternativ utførelsesform (ikke vist) kan setet 14 utgjøres av én stiv seteplate som er hengslet i én sidekant til én setevange 13a, 13b. I en ytterligere alternativ utførelsesform kan setet 14 utgjøres av en duk.
Figur 15 viser foldemekanismen 1 i fullt sammenfoldet posisjon. Setet 14 er vist forsynt med et nedfellbart håndtak 18 og med en utsparing 19 for håndtaket 18, se figur 18A. I figurene er håndtaket 18 vist nedfelt i utsparingen 19 i setets 14 midtparti. Det skal forstås at håndtaket 18 og utsparingen 19 kan posisjoneres i andre partier i setet 14 så lenge som håndtaket 18 underletter sammenfolding av rullestolen 4. Ved å tilveiebringe håndtaket 18 i en utsparing 19 i setet 14, oppnås at setet 14 framviser en slett overflate. En sittepute (ikke vist) kan posisjoneres oppå setet 14. Figur 21 viser rullestolen 4 i sin sammenfoldede stilling. Et tverrstag 6 beskrevet i det etterfølgende må fjernes før sammenfolding av rullestolen 4.
Foldemekanismen 1 omfatter ytterligere en tapp 103 som rager ut fra hengsleelementet 123 i sammenfoldingsretningen Ff, se figurene 12 og 13. Et håndtak 17 er fjærende forbundet med tappen 103 ved at tappen 103 er ført inn i håndtaket 17 og hvor håndtaket 17 huser en innvendig fjær (ikke vist) som er fastgjort til håndtaket 17 og tappen 103. Fjæren vil forskyve håndtaket 17 mot hengsleelementet 123. Når foldemekanismen 1 er i sin utfoldede posisjon vil håndtaket 103 utøve et fjærende press mot lenkenes 1221, 1222 sideflate 1221', 1222' som vender mot håndtaket 17. Derved oppnås at håndtakets 17 presser mot foldemekanismen 1 slik at denne forblir i en utfoldet posisjon. Dette er nyttig når rullestolens 4 sete 14 ikke er vektbelastet. Håndtakets 17 sideflate som vender mot sideflatene 1221', 1222' kan være utformet med en profil som er tilpasset til sideflatenes 1221', 1222' profil. Når foldemekanismen 1 er i sammenfoldede posisjon, vil tappen 103 rage så langt ut fra lenkenes 1221, 1222 anslagsflater 101, 109 at håndtaket 17 ikke berører lenkene 1221, 1222. Håndtaket 17 vil i denne posisjonen ikke utøve noe press på lenkene 1221, 1222.
Forbindelseselementet 15 er hengslet forbundet til hengsleelementene 123, 123'. Forbindelseselementet 15 kan i én utførelsesform i sitt ene endeparti omfatte tappen 103.
Håndtaket 17 letter betjeningen av foldemekanismen 1 ved at et bedre grep kan oppnås i forhold til å bevege det stive forbindelseselementet 15 i sammenfoldingsretningen Ff. Når rullestolen 4 skal foldes sammen, trekkes det i håndtaket 17 i foldemekanismens 1 sammenfoldingsretning Ff, samtidig trekkes det i håndtaket 18 slik at setet 14 foldes i folderetningen Fs. Sidevangene 121a, 121b og setevangene 13a, 13b vil da bevege seg mot hverandre og setet 14 vil innta en oppragende posisjon i forhold til setevangene 13a, 13b som vist i figurene 15 og 16.
I rullestolens 4 sammenfoldete posisjon rager lenkemekanismen 122b ut forbi sidevangen 121a, 121b, se figur 16. Håndtaket 18 er vist i en oppragende posisjon som letter betjening av dette. Håndtaket 18 tydeliggjør hvor man skal trekke i setet 14 for å kunne folde sammen rullestolen 4. Håndtaket 18 tydeliggjør også at en bruker kan løfte rullestolen 4 i håndtaket 18.
Figur 20 og figur 21 viser rullestolen 4 i henholdsvis utslått og sammenfoldet posisjon, der rullestolen 4 er forsynt med foldemekanismen 1 som beskrevet og vist i figurene 11-16.
I en alternativ utførelsesform omfatter oppfinnelsen et sete 14 som er forskyvbart i forhold til setevangene 13a, 13b. Hver setevange 13a, 13b omfatter et vangerør 135 og en glideskinne 134, se figur 18B. Vangerøret 135 huser et aksialforskyvbart fø-ringsrør 132. Vangerøret 135 er på sin innside ytterligere forsynt med et svalehalespor 131', se figur 18C. Glideskinnen 134 er forsynt med en svalehaletapp 131 som er komplementær til svalehalesporet 131'. En festeanordnings 7 hunndel 72, se figur 1, sammenholder glideskinnens 134 endeparti med føringsrørets 162 endeparti, se figur 18B. Ved at glideskinnen 134 og føringsrøret 132 er aksialforskyvbare i forhold til vangerøret 135, og at setet 14 er fastgjort til glideskinnen 134 oppnås at setet 14 kan forskyves i den stiplede pilens retning, se figur 18B. Setet 14 kan låses i en ønsket posisjon ved tilstramming av en skrue 133 som rager inn i vangerøret 135 og som kommer til anlegg mot føringsrøret 132.
Rullestolen 4 kan være forsynt med en vippeanordning 3. Vippeanordningen 3 omfatter et fjæringslegeme 33 huset i sidevangens 121b hulrom, se figurene 22A og 24. Fjæringslegemet 33 er i figurene vist som en gassfjær 33. Fjæringslegemet 33 er i sitt første endeparti 331a fastgjort til et lenkestykkes 35 endeparti 351a. Fjæringslegemet 33 er i sitt andre endeparti 331b fastgjort til sidevangen 121b. Lenkestykket 35 er i sitt midtparti 351b fastgjort til setevangen 13b. Lenkestykket 35 rager ut forbi en slisse 37 i sidevangen 121b, se figurene 24 og 25. Setevangen 13b er dreibart fastgjort til sidevangen 121b med et setehengsle 32. Derved oppnås at lenkestykket 35 overfører fjæringslegemets 33 lineære bevegelse til en vippebevegelse i setevangen 13b. Tilsvarende er et fjæringslegeme 33 posisjonert i sidevangens 121a hulrom og lenkestykket 35 er hengslet fastgjort til setevangen 13a. Setevangen 13a er dreibart fastgjort til sidevangen 121a med et setehengsle 32.
Gassfjæren 33 er ytterligere forsynt med en vaierbetjent låsemekanisme 38 av i og for seg kjent type. Den vaierbetjente låsemekanismen 38 er via en vaier (ikke vist) forbundet med en spennmekanisme 65, se figur 35. Derved oppnås at gassfjærens 33 stempel (ikke vist) låses i en ønsket posisjon slik at setevangen 13a, 13b innstilles og beholdes i en ønsket vinkel i forhold til sidevangen 121a, 121b.
Ved tilbakelening av setevangen 13a, 13b, forskyves gassfjæren 33 i retning Rf, lenkestykket 35 forskyves i retningen RI og setevangen 13a, 13b dreies om setehengslets 32 dreieakse Ha.
Fjæringslegemet 33 er vist på figurene som en gassfjær 33. Det skal imidlertid forstås at andre fjæringslegemer 33, slik som vanlige fjærer eller hydrauliske fjærer kan brukes slik det er kjent innen faget. En fagperson vil også være kjent med andre innret- ninger som kan brukes for å oppnå det samme formålet, eksempelvis lineære aktuato-rer.
I figur 25 er det vist en sammenfoldbar rullestol 4, der lenkestykket 35, sidevangen 121b, setevangen 13b og setehengslet 32 er markert. Gassfjæren 33 er huset i sidevangens 121b hulrom, og vises ikke på figuren.
En ryggstøttestolpe 5 er i sitt ene endeparti forsynt med et feste 51 for dreibar innfesting av ryggstøttestolpen 5 til rullestolens 4 setevange 13a, 13b som vist i figur 26. Festet 51 er på figuren vist som en hengsel, hvor hengselen utgjør et element i et leddet oppheng 50, der hengselen tillater en dreiebevegelse slik at ryggstøttestolpen 5 kan vinkles i forhold til rullestolens 4 setevange 13a,b, se figurene 22A-B.
Ryggstøttestolpen 5 har en seteside 53a, en motstående bakside 53b, en ytterside 53c og en innside 53d, se figur 27. Setesiden 53a vender mot en bruker 8P i rullestolen 4, se figur 10. Ryggstøttestolpen 5 er på sin bakside 53b forsynt med et langsgående festespor 541 og et langsgående låsespor 542, se figur 26. Ryggstøttestolpen 5 er på sin seteside 53a forsynt med et langsgående spor 52. Festesporet 541 er vist som et svalehalespor, se figur 27. Låsesporet 542 er vist som et T-spor Festesporet 541 er innrettet til å kunne oppta festemidler 57, for eksempel en festebrakett 57 for et fø-ringshåndtak 68 og et hengsel 56, se figur 26. Låsesporet 542 er innrettet til samtidig å kunne oppta et låsemiddel, for eksempel en skrue og en T-mutter. Sporet 52 er ti I— dannet av en langsgående leppe 521, slik at det dannes en langsgående åpning 522 og et langsgående hulrom 523, se figur 27. Sporets 52 hulrom 523 har en diameter 523a som er større enn bredden 522a på den langsgående åpningen 522.
Ryggstøttestolpen 5 er vist todelt, se figur 26. Ryggstøttestolpens 5 øvre stolpedel 5' er forbundet med ryggstøttestolpens 5 nedre stolpedel 5" med en stolpehengsel 56. Formålet med stolpehengselen 56 er å kunne tilveiebringe en ønsket vinkel mellom ryggstøttestolpens 5 to stolpedeler 5', 5" slik at vinkelen kan tilpasses i forhold til rullestolens 4 brukssituasjon, for eksempel ved at ryggstøttestolpen 5 kan foldes sammen når rullestolen 4 er i sin sammenfoldete posisjon, slik som vist i figur 21. Ryggstøttestolpens øvre stolpedel 5' og nedre stolpedel 5" er forsynt med et langsgående spor 52', 52", langsgående festespor 541', 541" og langsgående låsespor 542', 542". De langsgående sporene 52', 52" kan tildanne en sammenhengende kanal når den øvre stolpedelen 5' og den nedre stolpedelen 5" er i utslått posisjon som vist i figur 26.
En ryggduk 55 festes i sporet 52, se figur 28A og 29. Fordi det langsgående sporets 52 hulrom 523 har en diameter 523a som er større enn den langsgående åpningens bredde 522a, vil en låsepinne 553, eller et annet langstrakt låselegeme 553 posisjonert i hulrommet 523, ikke kunne fjernes på annen måte enn ved å trekkes ut i det langsgående sporets 52 lengderetning. Låselegemet 553 kan utgjøre et parti av ryggduken 55 og ryggduken 55 kan løsbart innfestes mellom to ryggstøttestolper 5 i sporene 52. Ryggduken 55 føres over ryggstøttestolpenes 5 seteside 53a. Dermed oppnås at ryggduken 55 holdes forholdsvis stramt mellom ryggstøttestolpene 5 slik at brukeren 8P ikke kommer i kontakt med ryggstøttestolpene 5. Samtidig er det fri tilgang til ryggstøttestolpens 5 bakside 53b for innfesting av ønsket utstyr i festesporet 541 og låsesporet 542 for å kunne låse utstyret fast i ønsket høyde ved hjelp av en låsemekanisme (ikke vist). Utstyret kan også forskyves i festesporet 541 uten å bli hindret av ryggduken 55.
Ryggduken 55 kan i én utførelsesform omslutte låsepinnen 553 slik at ryggduken 55 sitter innfestet i hulrommet 523, som vist i figurene 28A-B. En alternativ utførelses-form er vist i figur 28C. Låselegemet 553 er i form av en langsgående vulst 555 som kan plasseres i det langsgående sporets 52 hulrom 523. Ryggduken 55 kan i en alternativ utførelsesform utgjøres av et sammenhengende legeme. For eksempel kan ryggduken 55 utgjøres av et formstøpt polymermateriale der sidekanten på ryggduken 55 omfatter en langsgående vulst 555 for innlåsning i det langsgående sporets 52 hulrom 523, som vist i figur 29. I en alternativ utførelsesform kan ryggduken 55 utgjøres av en todelt ryggduk 55, hvor den øvre delen 55' og den nedre delen 55" er innfestet til henholdsvis den øvre stolpedelen 5' og den nedre stolpedelen 5", som vist i figur 30.
Ryggstøttestolpen 5 er innvendig forsynt med et fjæringslegeme 581 av for så vidt kjent type, på figuren vist som en gassfjær 581, se figur 26. Gassfjæren 581 er i sin nedre ende hengslet forbundet med en lenkebue 349, se figur 22B. Lenkebuen 349 er i sin motsatte ende hengslet forbundet med en vinkelplate 341. Vinkelplaten 341 er ytterligere fastgjort til lenkestykket 35. Ryggstøttestolpens feste 51 er hengslet forbundet med lenkestykket 35. Ved forskyvning av gassfjærens 581 stempelstang 582 langs ryggstøttestolpens 5 lengdeakse, dreies lenkebuen 349 og ryggstøttestolpens feste 51 om sine respektive hengslingsakser 3H, 5H. Derved oppnås at en vinkel 3V mellom ryggstøttestolpen 5 og setevangen 13b endres.
Rullestolen 4 er forsynt med et avtakbart tverrstag 6 som vist i figurene 32 og 33.
Figurene viser tverrstaget 6 i en løsnet posisjon. Tverrstaget 6 fastgjøres til rullesto lens 4 ryggstøttestolper 5 ved hjelp av låser 67 som er anbrakt på tverrstaget 6 og forbinder ryggstøttestolpene 5. Tverrstaget 6 omfatter også betjeningshendler 61, 61' for å kunne aktivere henholdsvis rullestolens 4 vippeanordning 3 og en setevinkelan-ordning 58. Betjeningshendlene 61, 61' omfatter en finger 63.
Når tverrstaget 6 er i sin bruksstilling er låsene 67 posisjonert i ryggstøttestolpens 5 festespor 541, se figur 33. Låsene 67 omfatter en låsehendel 671, en låsepinne 673 og en låseblokk 675, se figur 34A-B. Låsehendelen 671 er dreibart forbundet med låsepinnen 673 slik at når låsehendelen 671 felles ned, forskyves låsepinnens 673 endeparti ut av låseblokken 675. Tverrstaget 6 låses fast til rullestolens 4 ryggstøttestol-per 5 ved å føre låseblokken 675 inn i ryggstøttestolpens 5 langsgående festespor 541', se figur 33. Låseblokken 675 har et svalehaleformet tverrsnitt, og er tilpasset festesporets 541 komplementære svalehaleformede tverrsnitt. Etter at låseblokken 675 er posisjonert i festesporet 541' i korrekt høyde, felles låsehendelen 671 ned og låsepinnen 673 kommer til pressende anslag mot festesporets 541' bunnparti. Låsepinnen 673 utøver en presskraft som medfører at låseblokkens 675 sidekanter kommer til anslag mot festesporets 541' sidekanter, og derved oppnås at låseblokken 675 fastholdes, se figur 33 og 34A-B.
Betjeningshendelens 61, 61' finger 63 er posisjonert i reguleringsmekanismen 65 gjennom en åpning i reguleringsmekanismens 65 hus, som vist i figur 35. Når betjeningshendelen 61, 61' beveges i den stiplede pilens retning fra en inaktiv posisjon til en aktiv posisjon, dreies betjeningshendelen 61, 61' rundt sin dreieakse 6h og fingeren 63 utøver et press på et L-formet vinkelstykke 651. Vinkelstykket 651 er dreibart fastgjort til spennmekanismens 65 hus. Vinkelstykket 651 er i et endeparti forsynt med en dreibart fastgjort vaierblokk 653 som vil utøve et trekk på én eller flere vaiere 591 som er fastgjort til vaierblokken 653, når vinkelstykket 651 dreies om sin dreieakse av fingeren 63. Vaierne er forbundet til vaierblokken 653 gjennom vaiergjennom-føringer 655. Betjeningshendelen 61, 61'føres tilbake til sin inaktive posisjon av en fjær omfattet av fjæringslegemet 33 (ikke vist).
Vaierne fra vaierblokken 653 som betjenes av betjeningshendelen 61, er forbundet til gassfjærene i ryggstøttestolpene 5. Vaierne fra vaierblokken 653 som betjenes av betjeningshendelen 61', er forbundet til gassfjærene 33 i sidevangene 121a, 121b. Når begge betjeningshendlene 61, 61' er i sine inaktive posisjoner, er ryggstøttestol-pene 5 stivt forbundet til setevangene 13a, 13b. Ved aktivering av betjeningshendelen 61, frigjøres gassfjærene i ryggstøttestolpene 5 slik det er kjent innen faget, og vinkelen 3V mellom ryggstøttestolpene 5 og setevangene 13a, 13b kan reguleres, se figur 22B. Når betjeningshendelen 61 slippes, går betjeningshendelen 61 tilbake til sin inaktive stilling og gassfjærene låses i sin nye posisjon. Ved aktivering av betjeningshendelen 61', frigjøres gassfjærene 33 i sidevangene 121a, 121b og vinkelen mellom sidevangene 121a, 121b og setevangene 13a, 13b kan reguleres ved å forskyve rullestolens 4 rygg siden ryggstøttestolpene 5 er stivt forbundet til setevangene 13a, 13b. Når betjeningshendelen 61' slippes, går betjeningshendelen 61' tilbake til sin inaktive stilling og gassfjærene låses i sin nye posisjon.
Betjeningshendlene 61, 61' kan markeres og merkes på en slik måte at deres funksjon er tydeliggjort. Betjeningshendlene 61, 61' kan betjenes fra rullestolens 4 forside og bakside og fra siden. Dermed oppnås at betjeningshendlene 61, 61' opereres på en trygg måte også mens en pleier har øyekontakt med personen 8P i rullestolen 4. Det øker også sikkerheten for bruk av rullestolen 4 at betjeningshendlene 61, 61' er posisjonert i det avtakbare tverrstaget 6. Rullestolens 4 setevinkel og ryggvinkel kan ikke reguleres uten at tverrstaget 6 er korrekt montert.
Rullestolen 4 kan være forsynt med et avtakbart bord 9 som vist i figur 37. Det avtakbare bordet 9 er løsbart fastgjort til rullestolens 4 armlener 97. Bordet 9 kan forskyves i pilens retninger slik at bordet 9 i sin bruksposisjon kan tilpasses en rullestolbruker 8P (ikke vist i figur 37).
Det avtakbare bordet omfatter en bordplate 91 og to låseskinner 93. Låseskinnene 93 er fastgjort til bordplatens 91 sidekanter, og er vist sideveis justerbare ved at låseskinnens 93 festeskruer 911 kan forskyves i utsparinger 913 i bordplaten 91, som vist i figurene 38 og 39. Derved oppnås at avstanden mellom låseskinnene 93 kan justeres og tilpasses avstanden mellom armlenene 97. Armlenet 97 omfatter et armlenestag 99. Armlenestaget 99 kan innfestes i rullestolens 4 setevange 13a, 13b, som vist i figur 37. Armlenet 97 er videre forsynt med en låseskinneholder 95.
Låseskinneholderen 95 omfatter et posisjoneringsspor 951 og et styrespor 953 som vist i figurene 38-40. Posisjoneringssporet 951 er forsynt med et innløpsparti 9510 som smalner av mot et posisjoneringsparti 9519 som strekker seg i låseskinneholderens 95 lengderetning, se figur 40A. Posisjoneringspartiet 9519 omfatter en flerhet posisjoneringsgroper 9515 i posisjoneringssporets 951 nedre bunnparti. Styresporet 953 er forsynt med et innløpsparti 9530 som smalner av mot et styreparti 9539 som strekker seg i låseskinneholderens 95 lengderetning.
Låseskinnen 93 er i sitt nedre parti forsynt med en første styrepinne 931 og en andre styrepinne 931', se figur 39. Styrepinnene 931, 931' rager sidelengs ut fra låseskinnen
93 og vender inn under bordplaten 91. Låseskinnen 93 kan i en vist utførelsesform være forsynt med en flerhet hull 9311 i sitt nedre sideparti. Dermed oppnås at styrepinnene 931, 931' kan fastgjøres i alternative posisjoner langs låseskinnens 93 nedre sideparti. Figur 39 viser kun det avtakbare bordet 9 og låsekinneholderne 95. Pilene på figurene 39 og 40 indikerer hvordan låseskinnens 93 styrepinner 931 posisjoneres i forhold til låseskinneholderen 95 ved montering av bordet 9 på armlenene 97. Den første styrepinnen 931 posisjoneres slik at den forskyves inn i innløpspartiet 9510, og den andre låsepinnen 931' posisjoneres slik at den forskyves inn i innløpspartiet 9530. Deretter forskyves styrepinnene 931, 931' videre innover i henholdsvis posisjoneringssporet 951 og styresporet 953. Figur 40B viser et sideriss av det avtakbare bordet 9 hvor låseskinnens 93 første styrepinne 931 er posisjonert i én av posisjoneringsgropene 9515 i posisjoneringssporet 951 og den andre styrepinnen 931' er posisjonert i styresporet 953. Posisjonerings-gropen 9515 forhindrer styrepinnen 931 i å bevege seg i den stiplede pilens retninger. Den andre styrepinnen 931' i styresporet 951 forhindrer at bordet 9 kan bevege seg i den heltrukne pilens retninger. Derved oppnås at det avtakbare bordet 9 kan posisjoneres med ønsket avstand til rullestolens 4 rygg i en løsbart fastgjort og stabil posisjon.
Rullestolen 4 er forsynt med en festeanordning 7 for en løsbar benstøtte 8, se figurene 1-10, der festeanordningens 7 hanndel 71 er anbrakt på en arm 73, og der armen 73 er forbundet til en benstøtte 8. Festeanordningen 7 er i figur 1 vist i sin løste posisjon, før festeanordningens 7 hanndel 71 er ført til inngrep i en hunndel 72. Hanndelen 71 er i det vesentlige konisk formet. Konisiteten letter innføring av hanndelen 71 i hunndelen 72 ved at hanndelens 71 sentreakse ikke behøver å posisjoneres nøyaktig med hunndelens 72 senterakse. På figurene er hanndelen 71 vist som et konisk legeme med et utspring, men det skal forstås at enhver konisk hanndel 71 som er tilpasset en hunndel 72, er omfattet av oppfinnelsen. Festeanordningen 7 omfatter ytterligere et låselegeme 711 nærliggende hanndelen 71. Låselegemet 711 er forsynt med et kantparti 712 og en utragende låseleppe (ikke vist). Hunndelen 72 omfatter en krage 721 og et skulderparti 7212 som rager ut i fra kragen 721. Kragen 721 er forsynt med en utsparing 7211.
Hanndelen 71 føres inn i hunndelen 72. Låselegemet 711 kommer til anslag mot kragen 721. Hanndelen 72 kan dreies om hunndelen 72 inntil låselegemets 711 låseleppe kommer i inngrep med utsparingen 7211. Når låseleppen er i inngrep med utsparingen 7211, kan hanndelen 71 verken dreies om hunndelen 72 eller løftes ut av hunndelen 72. Låseleppens inngrep i utsparingen 7211 oppheves ved å trekke i fingergrepet 73. Hanndelen 71 kan dreies om hunndelen 72 inntil hanndelens kantparti 712 kommer til anslag mot hunndelens 72 skulderparti 7212, se figur 3 hvor kantpartiet 712 er i en avstand til skulderpartiet 7212. I figur 4 er hanndelen 71 vist fra en annen kant når kantpartiet 712 er kommet til anslag mot skulderpartiet 7212. I denne posisjonen er benstøtten 8 dreid til sides for rullestolen 4. Dette letter adkomsten for en person 8P til rullestolen 4 uten at det er nødvendig å løfte av benstøttene 8.
Figurene 2,5 og 6 viser benstøtten 8 fastgjort til rullestolens 4 setevanger 13a, 13b via armen 73 og festeanordningen 7. Benstøttens 8 første endeparti 81 er forsynt med en fotplate 811. Benstøttens 8 andre endeparti 82 er forsynt med et hengslehus 89 som omgir en hengsel (ikke vist). Benstøtten 8 er hengslet forbundet til armen 73 slik at benstøtten 8 kan dreie om aksen 84, se spesielt figur 8. Benstøtten 8 omfatter ytterligere en leggstøtte 88. I figur 5 er det vist to stiplede linjer 85, 86 som henholdsvis er parallelle med rullestolens 4 seteplan og benstøttens 8 lengdeakse. Pilen 87 indikerer vinkelen mellom rullestolens seteplan og benstøttens 8 lengdeakse. I figur 5 er vinkelen mellom rullestolens 4 seteplan og benstøttens 8 lengdeakse vist med 90°. I figur 6 er denne vinkelen vist som en vinkel mindre enn 90°. I figurene 7 og 8 er det vist ytterligere andre mulige vinkler. Vinkelen kan også være større enn 90°, det vil si at fotplaten 811 føres inn under setevangene 13a, 13b (ikke vist).
Benstøttens 8 vinkel reguleres ved at en fjærbelastet låsetapp 891, se figurene 6-8, i hengslehuset 89 presses inn. Låsetappen 891 låser hengslet i hengslehuset 89 i ønsket posisjon. En slik mekanisme er kjent innen faget og omtales ikke nærmere. Legg-støttens 88 holder brukerens 8P ben på plass når benstøtten 8 er i en hevet posisjon som vist på figur 6. Figur 9 viser et sideriss av en person 8P i en sittende stilling, og hvor dreieaksen 8P1 til personens kneledd er inntegnet. Figur 10 viser deler av en rullestol 4 med en person 8P i sittende stilling. I figur 10 er rullestolen 4 vist med benstøtten 8 i en første posisjon der benstøtten er nedfelt og med benstøtten 8 i en andre posisjon der benstøtten 8 er vippet opp. Benstøttens 8 andre posisjon er markert med stiplede linjer. Benstøttens 8 bevegelse om hengslingsaksen 84 er indikert med en stiplet pil. Når brukeren 8P plasseres i rullestolens 4 sete 14, er benstøtten 8 vanligvis i sin første posisjon. Fotplaten 811 forskyves i benstøttens 8 lengderetning til fotplaten 811 kommer til anslag mot brukerens 8P fotblad. Avstanden mellom fotplaten 811 og aksen 84 er markert som Dl i den første posisjonen. Aksen 84 til benstøtten 8 er sammenfallende med aksen 88 i brukerens 8P kneledd, se figur 9. Derved oppnås at avstanden Dl er den samme som avstanden mellom kneleddets akse 88 og brukerens 8P fotblad. Avstanden Dl er konstant i benstøttens 8 første og andre posisjon. Derved oppnås at brukerens 8P fotblad er i kontakt med fotplaten 811 i alle vinkler benstøtten 8 forskyves til. Hvis brukerens 8P kneledd hadde befunnet seg under benstøttens 8 hengslingsakse 84 i benstøttens 8 første posisjon, ville brukerens 8P fotblad ikke vært i kontakt med fotplaten 811 i benstøttens andre posisjon. Tilsvarende ville fotplaten 811 utøvd et press mot brukerens 8P fotblad i benstøttens andre posisjon hvis brukerens 8P kneledd hadde befunnet seg over benstøttens 8 akse 84 i benstøttens 8 første posisjon.

Claims (5)

1. Festeanordning (7) for en rullestols (4) løsbart festede benstøtte (8), hvor festeanordningen (7) utgjøres av en hanndel (71) og en hunndel (72) og hvor hanndelen (71) kan dreie i hunndelen (72),karakterisertved at hanndelen (71) er i det vesentlige konisk formet og at hunndelen (72) er innrettet til å kunne huse hanndelen (71).
2. Festeanordning (7) i henhold til krav 1, hvor benstøtten (8) omfatter hanndelen (71).
3. Festeanordning (7) i henhold til krav 1, hvor benstøtten (8) omfatter hunndelen (72).
4. Festeanordning (7) i henhold til krav 1, hvor hunndelen (72) omfatter en krage (721) og kragen (721) er forsynt med en utsparing (7211), og hanndelen (71) omfatter et låselegeme (711) med en utragende låseleppe innrettet til å kunne gripe inn i utsparingen (7211).
5. Festeanordning (7) i henhold til krav 1, hvor hunndelens (72) krage (721) omfatter et utragende skulderparti (7212), og hanndelen (71) omfatter et kantparti (712) slik at kantpartiet (712) kommer til anslag mot skulderpartiet (7212) ved dreiing av hanndelen (71) i hunndelen (72).
NO20131206A 2013-09-06 2013-09-06 Festeanordning for en rullestols benstøtte NO336355B1 (no)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20131206A NO336355B1 (no) 2013-09-06 2013-09-06 Festeanordning for en rullestols benstøtte
JP2016540841A JP2016529075A (ja) 2013-09-06 2014-09-03 車いすのレッグ支持体のための装着デバイスおよび車いすのための背角度デバイス
EP14853284.9A EP3041448B1 (en) 2013-09-06 2014-09-03 Mounting device for a wheelchairs leg support and a back-angle device for a wheel chair
DK14853284.9T DK3041448T3 (en) 2013-09-06 2014-09-03 Mounting device for a wheelchair's leg support and a back-angle device for a wheel chair
PCT/NO2014/050160 WO2015057076A1 (en) 2013-09-06 2014-09-03 Mounting device for a wheelchairs leg support and a back-angle device for a wheel chair
JP2019004252A JP6667019B2 (ja) 2013-09-06 2019-01-15 車いすのレッグレストのための装着デバイス

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20131206A NO336355B1 (no) 2013-09-06 2013-09-06 Festeanordning for en rullestols benstøtte

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20131206A1 true NO20131206A1 (no) 2015-03-09
NO336355B1 NO336355B1 (no) 2015-08-03

Family

ID=52785338

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20131206A NO336355B1 (no) 2013-09-06 2013-09-06 Festeanordning for en rullestols benstøtte

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO336355B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO336355B1 (no) 2015-08-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6667019B2 (ja) 車いすのレッグレストのための装着デバイス
JP2016529074A (ja) 折り畳み車いす用の折り畳み機構、車いす用の背もたれ支柱、および車いす
JP2016529074A5 (no)
WO2013180213A1 (ja) 椅子
US20040188979A1 (en) Center-of-gravity tilt-in-space wheelchair
CA2901769C (en) A seat
JP2008183338A (ja) テーブル類用身体支持具
JP2016529075A5 (no)
US6802783B1 (en) Swing including a seat unit with a tiltable backrest and a footrest movable relative to a seat frame
NO20131206A1 (no) Festeanordning for en rullestols benstøtte
NO20131204A1 (no) Ryggvinkelanordning for en rullestol
NO20131202A1 (no) Avtakbart tverrstag for en rullestol
NO20131200A1 (no) Ryggstøttestolpe for en rullestol
NO20131203A1 (no) Vippeanordning for en rullestol
NO20131198A1 (no) Foldemekanisme for en sammenfoldbar rullestol
NO20131199A1 (no) Forskyvbart sete for en rullestol
JP6445564B2 (ja) 車いすの取外し可能な結合バー
JP2016529073A5 (no)
JP3973653B2 (ja) 椅子型簡易便器
JP4224047B2 (ja) 椅子型簡易便器
JP2005118144A (ja) 折り畳み式車椅子
CN113952130B (zh) 一种方便开合的坐具
JP2006141631A (ja) 座位姿勢を変換可能で折りたたみ可能な車椅子構造
GB2159704A (en) A chair
JP2023101426A (ja) 段差乗り越え用車いす