NO177369B - Fremgangsmåte for tilpasning av et mobilt radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav - Google Patents

Fremgangsmåte for tilpasning av et mobilt radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav Download PDF

Info

Publication number
NO177369B
NO177369B NO911481A NO911481A NO177369B NO 177369 B NO177369 B NO 177369B NO 911481 A NO911481 A NO 911481A NO 911481 A NO911481 A NO 911481A NO 177369 B NO177369 B NO 177369B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
message
transmission
base station
mobile station
time
Prior art date
Application number
NO911481A
Other languages
English (en)
Other versions
NO911481D0 (no
NO177369C (no
NO911481L (no
Inventor
Karl Anders Ostlund
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of NO911481D0 publication Critical patent/NO911481D0/no
Publication of NO911481L publication Critical patent/NO911481L/no
Publication of NO177369B publication Critical patent/NO177369B/no
Publication of NO177369C publication Critical patent/NO177369C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/24Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
    • H04B7/26Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W28/00Network traffic management; Network resource management
    • H04W28/02Traffic management, e.g. flow control or congestion control
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/02Arrangements for optimising operational condition

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Light Receiving Elements (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)

Abstract

Fremgangsmåte knyttet til et mobilradio- kommunikasjonssystem for tilpasning av systemet og kommuni-kasjonen til eksisterende trafikk- og ytelseskrav.I henhold til oppfinnelsen vil en mobilstasjon innføre informasjon på spesielle koder i sine meldinger som er overført til en basisstasjon som reaksjon på en invitasjonsmelding fra basisstasjonen. Kodene indikerer hvorvidt en melding er ny eller overført på nytt og/eller meldingsalder. Basisstasjonen mottar radiosignalene i tidsluker som er identifisert i tilhørende invitasjonsmelding og estimerer for hver tidsluke basert på radiosignaler mottatt i tidsluken hvorvidt tidsluken er tom eller opptatt, eller hvorvidt tidsluken er tom eller korrekt. For hver mottatt og forstått melding vil basisstasjonen trekke ut koden. De uttrekte koder og antallet av tomme/opptatt/korrekte luker gjør det mulig for basisstasjonen å estimere eksisterende trafikk og ytelse. Estimeringer vedrørende aktuell trafikk og ytelse blir benyttet / til å styre systemparametre, f.eks. antall av tidsluker som følger en invitas jonsmelding.

Description

Teknisk område for oppfinnelsen
Den foreliggende oppfinnelse vedrører radiokommunikasjons-systemer omfattende basis- og mobilstasjoner og i det minste én felles radiokanal for overføring av meldinger fra mobilstasjoner i tidsluker bestemt av en overføringsinvita-sjonsmelding fra basisstasjon. Spesielt vedrører oppfinnelsen en fremgangsmåte for tilpasning av et slikt kommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav ved styring av systemparametre, nemlig av den art som er angitt i den innledende del av det vedføyde patentkrav 1.
Oppfinnelsens bakgrunn
Det eksisterer mange aksessteknikker for radiokommunika-sjonssystemer hvor en flerhet av mobilstasjoner deler i det minste én felles radiokanal. I henhold til én kjent teknikk, vil mobilstasjoner ikke overføre meldinger på den felles radiokanal før de har mottatt en overføringsinvita-sjonsmelding som vil autorisere dem til å overføre slike meldinger. En basisstas jon som er klar for å motta visse typer meldinger fra i det minste noen mobilstasjoner, overfører en overføringsinvitasjonsmelding omfattende informasjon på en flerhet av tidsluker og lukelengde hva angår transmisjonstidsluker på den felles kanal som følger overføringsinvitasjonsmeldingen. Overføringsinvitasjons-meldingen kan også omfatte informasjon med hensyn til hvilke mobilstasjoner som blir autorisert til å overføre i etterfølgende tidsluker og hvilken type meldinger og maksimal lengde av meldingene som kan overføres.
Enhver mobilstasjon som har en melding som skal overføres på den felles radiokanal, selekterer tidsluken for over-føring etter å ha mottatt invitasjonsmeldingen fra basisstasjonen, hvilket autoriserer mobilstasjonen til å over-føre meldingen. Mange mobilstasjoner kan bli autorisert samtidig og hver mobilstasjon kan selektere en tidsluke og overfører meldingen uavhengig av hvilke som helst andre autoriserte mobilstasjoner. Følgelig vil av og til to eller flere mobilstasjoner kunne overføre sine meldinger i den samme tidsluke, hvilket innebærer at basisstasjonen vil være ute av stand til å motta og forstå noen av de sam-tidige meldinger.
Basisstasjonen overfører en kvitteringsmelding til en hvilken som helst mobilstasjon etter å ha mottatt en melding fra den mobilstasjon i en overføringstidsluke på den felles radiokanal i henhold til en invitasjonsmelding fra basisstasjonen. Kvitteringsmeldingen blir overført fra basisstasjonen før overføring av en ny overføringsinvita-sjonsmelding som vedrører den felles radiokanal.
En hvilken som helst autorisert mobilstasjon som har overført en melding til basisstasjonen på den felles radiokanal, men uten å ha mottatt en kvitteringsmelding fra basisstasjonen før mottagelsen av en ny overføringsinvita-sjonmelding fra basisstas jonen som har å gjøre med den felles radiokanal, selekterer en ny overføringstidsluke i henhold til den nye overføringsinvitasjonsmelding og overfører en repetisjon av sin melding. Den nye over-føringsluke for repetisjonen blir valgt blant en gruppe av tilfeldige luker.
Det kan forekomme forskjellige trafikk- og ytelseskrav på et radiokommunikajonssystem med basisstasjon og en flerhet av mobilstasjoner, spesielt når systemet er tenkt å dekke et bredt geografisk område. Dersom man tenker seg strenge krav til radiofrekvenser og en økende mangel på tilgjengelige frekvenser, vil lokale, føderale eller regjerings-relaterte myndigheter som garanterer bruken av frekvenser, være interessert i en effektiv frekvensbruk. En nettverks-operatør som er ansvarlig for basisstasjonene og deres innbyrdes forbindelser innbefattende sentraler og den totale systemeffektivitet, kan være interessert i et system som gir god avkastning uten overskytende basisstasjonutstyr og som gir god service til abonnenter. En nettverksoperatør kan være interessert i et system som bruker hans utstyr på en effektiv måte, og som er lett å utvide for tilpasning til et økende antall av abonnenter. En abonnent kan være interessert i et system som gir stor grad av tilgjengelighet og kort responstid og små ventetider. En abonnent kan også være interessert i pålitelig utstyr til passende pris og til lave abonnent- og kommunikasjonsavgifter.
Noen ganger står interessene hos autoriteter, operatører og abonnenter i motsetning til hverandre. Den beste måte å tilfredsstille operatørkravene på og komme til et kompro-miss mellom myndigheter, operatører og abonnenter, kan også være knyttet til tidsavhengige endringer på grunn av endret trafikkbelastning. Følgelig er det viktig å være i stand til å endre i det minste noen systemparametre for å opti-malisere et radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav. I et system av den art som er beskrevet ovenfor, finnes der en flerhet av systemparametre som kan endres, f.eks. antallet av tidsluker etter en spesiell invitasjonsmelding, tidslukelengde, den maksimale lengde av mobilstasjonmelding, typer og antall av mobilstasjoner som har fått tillatelse til å overføre etter en spesiell invitasjonsmelding, typer av meldinger som tillates å bli overført etter en spesiell invitasjonsmelding og et antall av felles kanaler. For å kunne styre systemparametrene på den rette måte, er det viktig å kjenne trafikkbelastningen og eksisterende systemytelse med nødvendig nøyaktighet.
En teknikk som gjelder tilpasning av et kommunikasjonssystem med basisstasjoner og mobilstasjoner som deler en felles kanal, er omtalt i US patentpublikasjon 4 398 289. I henhold til denne teknikk vil basisstasjonen klassifisere hver tidsluke i én av tre kategorier. En første kategori av tidsluker som er betegnet korrekte luker, utgjøres av tidsluker hvori basisstasjonen mottar en uforståelig melding fra mobilstasjonen. En annen katagori av tidsluker som er betegnet tomme luker, omfatter tidsluker hvori der tilsynelatende ikke er noen overføring av noen melding fra noen mobilstasjon. En tredje kategori av tidsluker betegnet "multilated" luker, omfatter tidsluker hvor det tilsynelatende i det minste er én mobilstasjon som overfører en melding, men hvor basisstasjonen ikke kan forstå noen melding på grunn av støy eller forstyrrelse fra i det minste én annen mobilstasjon som overfører i den samme tidsluke. Antallet av korrekte luker, antallet av tomme luker og antallet av "multilated" luker blir tellet for hver invitasjonsmelding. I basisstasjonen vil antallet av tidsluker for den neste invitasjonsmelding bli tilpasset på basis av antallet av korrekte, tomme og "multilated" tidsluker av den foregående invitasjonsmelding og det blir tatt hensyn til betingelsesrelaterte sansynligheter hva angår opptreden av korrekte, tomme og "multilated" tidsluker, idet det tas med i beregningen antallet av mobilstasjoner som overfører i en tidsluke.
En annen teknikk som vedrører tilpasning av et kommunikasjonssystem med basisstasjoner og mobilstasjoner som deler en felles kanal, er omtalt i US patentpublikasjon 4 672 608. I henhold til denne teknikk kan systemet fungere i én av fire modi, nemlig modus for lettrafikk, modus for dynamisk rammelengde, hybridmodus og gruppemodus. Invitasjonsmeldingen fra basisstasjonen omfatter en operasjons-kode som indikerer selektert operasjonsmodus. Verdien av operasjonskoden og derved den spesielle ene av modiene blir bestemt som en respons på et estimat av de forekommende trafikkbetingelser.
Også fra US 4.573.207 er det kjent en fremgangsmåte av den i innledningen av vedføyde patentkrav 1 angitte art.
Forskjellige parametre som vedrører tilpasning av et radiokommunikasjonssystem med basisstasjoner og en flerhet av mobilstasjoner til trafikk- og ytelseskrav er tilgjengelig i et system betegnet MOBITEX. I den tilgjengelige dokumentasjon vedrørende MOBITEX-systemet blir det fore-slått styring av en flerhet av systemparametre for det formål å imøtekomme forskjellige trafikkbelastninger og ytelseskrav, f.eks. antallet av tidsluker, lukelengde, antall av kanaler, maksimal meldingslengde og selektiv autorisasjon. Det forekommer imidlertid intet forslag med hensyn til hvordan man skal estimere forekommende trafikkbelastning eller forkommende systemytelse, f.eks. aksesstid eller responstid eller liten ventetid.
Sammenfatning av oppfinnelsen
Selv om noen kjente teknikker, når de realiseres i radio-kommunikasjonssystemer med basisstasjon og en flerhet av radiostasjoner som deler en felles radiokanal, kan være nyttige og effektive med hensyn til tilpasning av systemet til spesielle trafikkbetingelser og ytelseskrav, kan de noen ganger være beheftet med utilstrekkelig mulighet til å estimere visse ytelsesparametre. I lys av de forskjellige trafikkbetingelser som endrer seg med tid og de forskjellige interesser og prioriteter hos operatører og abonnenter, noe som endrer seg med tid, er det viktig å være i stand til å tilpasse radiokommunikasjonssystemet ikke bare til maksimal kapasitet eller gjennomgangstrafikk eller minimal aksess- eller responstid separat, men også til visse kombinasjoner av ytelsesparametre samtidig, f.eks. maksimal kapasitet på betingelse av at 95% av abonnentene har en aksess- eller responstid som ikke overskrider X (milii)sekunder.
En hensikt med den forliggende oppfinnelse er å skaffe organer og fremgangsmåter for estimering av trafikkbetingelser og eksisterende ytelsesparametre, spesielt aksess-eller responsbetingelser og -tider.
En annen hensikt med den foreliggende oppfinnelse er å skaffe organer og fremgangsmåter for tilpasning av et radiokommunikasjonssystem med basisstasjon og en flerhet av mobilstasjoner som deler en felles kanal, til trafikkbetingelser og ytelseskrav.
Sammenfattet går oppfinnelsen ut på å gi anvisning på trekk vedrørende valg av de sendekoder som muliggjør hvorvidt den i en basisstasjon mottatte melding var
a) en ny melding,
b) en repetisjonsmelding som repeterer en tidligere sendt ny melding, og c) en repetisjonsmelding som i det vesentlige repeterer en tidligere sendt ny melding for andre,
tredje, ... gang, samt
d) at den nye melding sendt fra mobilstasjonen innbefatter informasjon om en sendekode valgt i
henhold til de bestemte regler.
Forøvrig er fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kjennetegnet ved de trekk som er nærmere definert i den karakteriserende del av det vedføyde patentkrav 1.
I henhold til en side av den foreliggende oppfinnelse, blir informasjon på overføringskoder innlemmet i meldinger fra mobilstasjoner som en reaksjon på invitasjonsmeldinger fra basisstasjoner. Overføringskodene blir selektert i henhold til forhåndsbestemte regler som muliggjør at en mottagende basisstasjon som mottar en mobilstasjonmelding omfattende en slik overføringskode, kan bestemme hvorvidt den mottatte melding var en ny melding som ble overført ved mobilstasjonen for første gang, eller hvorvidt den mottatte melding var en repetert melding som hovedsakelig repeterte en tidligere overført ny melding for første gang, eller hvorvidt den mottatte melding var en repetert melding som hovedsakelig gjentok en tidligere overført ny melding for i det minste annen gang.
I henhold til en annen side ved den foreliggende oppfinnelse blir informasjon på tidskoder innlemmet i meldinger fra mobilstasjoner som reaksjon på invitasjonsmeldinger fra basisstasjonene. Tidskodene blir selektert i henhold til forhåndsbstemte regler som muliggjør at en mottagende basisstasjon som mottar en mobilstasjonmelding omfattende slik tidskode kan estimere med meldingsalderen.
I henhold til en tredje side med den foreliggende oppfinnelse, vil basisstasjonen motta radiostasjoner som opptrer på den felles radiokanal i overføringstidslukene for dennes invitas jonsmelding, og vil estimere, på basis av de mottatte radiosignaler for hver overføringstidsluke for invitasjonsmeldingen, hvorvidt en spesiell tidsluke er tom fordi det ikke forekommer noen mobilstasjon som forsøker å overføre eller at den spesielle tidsluke er opptatt fordi det forekommer i det minste én mobilstasjon som forsøker å overføre på den felles radiokanal i det minste en del av en melding i tidsluken. Antallet av opptatte tidsluker for invitasjonsmeldingen, hvor det i henhold til estimeringen forekommer i det minste én mobilstasjon som forsøker å overføre en melding, blir opptalt.
I henhold til en fjerde side av den foreliggende oppfinnelse, mottar basisstasjonen radiosignaler som opptrer på den felles radiokanal i overføringstidslukene for dennes invitasjonsmelding, og estimerer, basert på de mottatte radiosignaler for hver overføringstidsluke for invitasjonsmeldingen, hvorvidt den spesielle tidsluke er tom, fordi basisstasjonen ikke har mottatt noen uforståelig melding fra noen mobilstasjon som forsøker å overføre, eller om den spesielle tidsluke er korrekt, fordi det foreligger en forståelig melding som er mottatt av basisstasjonen fra i det minste én mobilstasjon som korrekt overfører på den felles radiokanal i det minste en del av meldingen i tidsluken. Antallet av korrekte tidsluker for invitasjonsmeldingen hvor, i henhold til estimeringen, i det minste én mobilstasjon overfører korrekt en melding som er mottatt og forstått ved basisstasjonen, vil bli opptalt.
Overføringen av overføringskoder eller tidskoder i henhold til den foreliggende oppfinnelse i mobilstasjonsmeldinger som reaksjon på basisstasjoninvitasjonsmeldinger skaffer viktige verktøyer for estimering av trafikk- og ytelsesparametre .
En basisstasjon som mottar mobilstasjonmeldinger omfattende overføringskoder kan lett estimere hvor ofte en mobilstasjon mottar en kvittert melding uten å behøve å sende en repetisjonsmelding, hvor ofte en repetisjon fra mobilstasjonen er påkrevet for å motta en kvittering fra dennes basisstasjon, eller hvor ofte to eller flere meldinger er påkrevet før en mobilstasjon mottar kvittering fra dennes tjenestebasisstasjon.
En basisstasjon som mottar mobilstas jonmeldinger omfattende tidskoder kan lett estimere hvor ofte en kvittert mobilstasjonsmelding er eldre eller yngre enn et forhåndsbestemt tidspunkt. Minimum, maksimum og gjennomsnittlige aksessfor-søk og responstid eller meldingsforsinkelse kan lett
estimeres ved bruk av riktige koder.
Abonnentkrav med hensyn til tilgjengelighet og forsink-elsestid kan pålegge restriksjoner med hensyn til tilpasning av systemet til en økende trafikkbelastning fra et økende antall av abonnenter.
Brukt i kombinasjon med overføring av tidskoder vil de opptalt antall av opptatte tidsluker hvor i det minste én mobilstasjon forsøker å overføre en melding, innebærer et viktig verktøy spesielt for trafikkbelastningsestimering.
Som et alternativ til antallet av opptatte luker vil det opptalte antall av korrekte luker, hvori meldingene er blitt korrekt (forståelig) mottatt, innebærer et viktig verktøy for estimering av trafikkbelastning brukt i kombinasjon med overføringskoder.
I henhold til en foretrukken utførelsesform for den foreliggende oppfinnelse vil både overføringskoder og tidskoder og det opptalte antall av opptatte eller korrekte tidsluker bli benyttet for tilpasning av systemet til trafikkbetingelser og ytelseskrav.
For å kunne tilpasse et kommunikasjonssystem som reaksjon på overføring og tidskoder for mottatte meldinger og opptalte antall av tidsluker, vil en flerhet av systemparametre kunne styres i henhold til den foreliggende oppfinnelse. De viktigste parametre utgjøres av en flerhet av tilfeldige tidsluker for invitasjonsmeldingen, tidslukelengde og maksimal mobilstasjonsmeldingslengde, antall av kanaler eller kanalkapasitet, og tidsavhengig endring av overføringsautorisasjon.
Kort omtale av tegningsfigurene
Figur 1 illustrerer et celleoppbygget mobilradiosystem. Figurene 2 og 3 anskueliggjør overføring av invitasjonsmeldinger fra en basisstasjon og andre meldinger fra betjente basisstasjoner i det celleoppbygde mobilradiosystem i henhold til figur 1. Figurene 4, 5 og 6 anskueliggjør trafikkbetingelser og styring av et antall av luker i henhold til henholdsvis et første, annet og tredje utførelseseksempel på oppfinnelsen. Figurene 7 og 8 anskueliggjør forenklede funksjonsblokkdia-grammer for mobilstasjoner og basisstasjoner som er mulig å bruke når den foreliggende oppfinnelse realiseres.
Beskrivelse av foretrukne utførelsesformer
Utførelsesformer for oppfinnelsen vil nå bli beskrevet, idet disse er realisert i et spesielt mobilkommunikasjons-system av en type som i relevant litteratur ofte er betegnet "Slotted ALOHA". Dette spesielle system er i stand til å håndtere både pakkedata og talekommunikasjon og omfatter noen trekk som ikke er vesentlig for oppfinnelsen. Følgelig er oppfinnelsen ikke begrenset til dette spesielle system, men kan realiseres også i noe' forskjellige systemer.
Figur 1 anskueliggjør ti celler C1-C10 i et celleoppbygget mobilradiosystem. For hver celle C1-C10 forekommer det en basisstasjon med det samme nummer som cellen. Figur 1 anskueliggjør også ti mobilstasjoner M1-M10 som kan bevege seg innenfor en celle og fra én celle til en annen celle. Oppfinnelsen kan realiseres i et celleoppbygget mobilradiosystem omfattende mer enn ti basisstasjoner og ti mobilstasjoner. Spesielt er mobilstasjonene normalt mange ganger så mange i antall som basisstasjonene.
På figur 1 er det også askueliggjort et mobilt svitsje-senter MSC som er forbundet med alle ti anskueliggjorte basisstasjoner ved hjelp av kabler. Det mobile svitsje-senter kan være forbundet ved hjelp av kabler også med et fiksert kommunalt svitsjetelefonnettverk eller et lignende fiksert privat nettverk. Alle kabler fra svitsjesenteret er ikke vist.
Det mobile system som er anskueliggjort på figur 1, omfatter i det minste én dupleks radiokanal og fortrinnsvis en flerhet av dupleks radiokanaler for kommunikasjon. Selv om noen fordeler kan oppnås når to eller flere basisstasjoner deler en radiokanal i henhold til eksisterende trafikkbelastning, vil det først antas for det formål å kunne gjøre systemet og oppfinnelsen lettere forståelig, at hver basisstasjon har sin egen dupleks radiokanal (krav av simpleks radiokanaler) eller sin egen tillagte tid på en dupleks radiokanal (par av simpleks radiokanaler) for kommunikasjon med mobilstasjoner som betjenes av nevnte basisstasjon.
Selv om to eller flere basisstasjoner kan samvirke ved visse prosedyrer, f.eks. "handoff" eller 11 roaming", vil det for det formål å kunne forklare den foreliggende oppfinnelse, være tilstrekkelig å betrakte bare kommunika-sjonen mellom én basisstasjon, f.eks. B1, og mobilstasjoner som betjenes av denne basisstasjon, f.eks. M3, M4, M6 og M7.
Figur 7 anskueliggjør et blokkdiagram over en mobilstasjon og figur 8 anskueliggjør et blokkdiagram over en basisstasjon som er mulig å bruke i forbindelse med fremgangsmåte i henhold til den foreliggende oppfinnelse. Basisstasjonen og mobilstasjonene er konstruert for enten full dupleks audiokommunikasjon, f.eks. en normal telefonsamtale, eller en fordelt dupleks radiokanal (to simpleks kanaler), eller digital meldingskommunikasjon i tidsluker for en radiokanal som kan deles av en flerhet av mobilstasjoner. Selv om en basisstasjon normalt omfatter organer som gjør det mulig samtidig å kommunisere på flere enn én radiokanal, er bare organer for kommunikasjon på én radiokanal anskueliggjort på figur 8.
Både basisstasjon og mobilstasjon omfatter en mikroprosessorstyrt radiosender og en mikroprosessorstyrt radiomot-tager. Radiosenderen overfører radiosignaler som er modulert enten med audiosignalene fra en audiosignal-prosessor, eller digitalmeldinger generet av en meldings-generator. I mobilstasjonen er audiosignalprosessoren forbundet med en audioinformasjonskilde, f.eks. en mikro-fon, mens meldingsgeneratoren er forbundet med en data-informasjonskilde, f.eks. et tastatur, via datainformasjonsbuffer. I basisstasjonen er audiosignalprosessoren i stedet forbundet med en audiolinjeterminal som mottar audioinformasjon fra en PSTN, til hvilken audioterminalen er forbundet med fikserte telefonlinjer, mens meldingsgeneratoren via en datainformasjonsbuffer er forbundet med en datalinjeterminal som mottar data fra en PSTN, til hvilken dataterminalen er forbundet med fikserte telefonlinjer. Radiomotageren er forbundet med en meldingsdekoder for detektering av meldinger som er mottatt i forstått til-stand, og med en audioutgangsprosessor. I mobilstasjonen er meldingsdekoderen forbundet med et datainformasjonsutgangs-organ, f.eks. en fremviser, via en datainformasjonsbuffer, mens audioutgangsprosessoren er forbundet med et audio-inf ormasjonsutgangsorgan, f.eks. en høytaler. I basisstasjonen er meldingsdekoderen i stedet forbundet via en datainformasjonsbuffer med en datalinjeterminal som til-fører data til en PSTN, til hvilken dataterminalet er forbundet ved hjelp av fikserte telefonlinjer, mens audio-" utgangsprosessoren er forbundet med en audiolinjeterminal som tilfører audioinformasjon til en PSTN, til hvilken audioterminalen er forbundet med fikserte telefonlinjer. Den radiokanal hvorpå radiosenderne og mottagerne opererer, blir bestemt ved hjelp av frekvenser som tilføres fra en frekvenssyntetiserer styrt av mikroprosessoren. Sluttlig omfatter basisstasjonen og mobilstasjonen organer for lagring av algoritmer, koder, regler, formater og data.
Forskjellige eksempler på kommunikasjon er vist på figur 2. Basisstas jonen overfører en transmisjons invitas jonsmelding, INV, når den er klar for å håndtere trafikk fra betjente mobilstasjoner. En invitas jonsmelding går ut foran en kommunikasjonssyklus og autoriserer alle, eller i det minste noen av mobilstasjonene til å overføre i det minste en eller annen for form meldinger på radiokanalen under kommunikasjonssyklusen. Den tid som er tilgjengelig for overføring fra mobilstasjonene, blir oppdelt i tidsluker. Noen av lukene er betegnet tilfeldige luker. Invitasjonsmeldingen omfatter informasjon på følgende systemparametre: totalt antall av transmisjonsluker som følger invitasjonsmeldingen, antall av luker som er tilfeldige luker, lukelengde for hver individuell luke, den maksimale lengde av melding som tillates oversendt ved hjelp av mobilstasjon i tidslukene, hvilke mobilstasjoner som er autorisert til å overføre, samt hvilken form for meldinger som kan overføres av en mobilstasjon. På figur 2 vil den første av to digitale verdier angitt under en IW-melding og separert ved hjelp av en <*>, utgjøre det totale antall av luker. Den annen av de to digitale verdier utgjør antallet av tilfeldige luker. Informasjonen i overførings-invitas jonsmeldingen, samt i alle andre meldinger fra basisstasjonen og mobilstasjonene, er kodet med en feilbe-skyttende koding.
En mobilstasjon som ønsker kommunikasjon med/via basisstasjonen for en spesiell type trafikk og som er autorisert til å overføre, kan oppføre seg på forskjellige måter etter at den har mottatt overføringsinformasjonsmeldingen avhengig av hvilken spesiell type trafikk som blir tillatt av invitasjonsmeldingen. Tale vil normalt kreve en full dupleks kanal, og blir ikke tillatt for overføring. En mobilstasjon som har ønske om talekommunikasjon og er autorisert til å overføre ved hjelp av en invitasjons-melding, vil i stedet kunne overføre en adkomstforespørsel for tale, ARS.
Avhengig av den eksisterende trafikkbelastning i relasjon til trafikkbehandlingskapasitet, vil en mobilstasjon som er autorisert av en invitasjonsmelding ikke få tillatelse til umiddelbart å overføre datameldinger MRM lenger enn en eller noen få overføringstidsluker. En mobilstasjon som har ønske om å overføre en datamelding som er lenger enn det den maksimale mobilstasjonsmeldingslengde tillater ved invitasjonsmeldingen, kan i stedet overføre en adkomstfore-spørsel for data, ARD.
En hvilken som helst autorisert mobilstasjon kan normalt overføre statusmeldinger og datameldinger og andre meldinger MRM som ikke overskrider én overføringstidsluke.
En autorisert mobilstasjon som ønsker kommunikasjon med/via basisstasjonen selekterer en av overføringslukene i henhold til den mottatt invitasjonsmelding. Selekteringen av tidsluke er avhengig av tidspunktet når behovet for kommunikasjon blir initiert i relasjon til tidspunktet for mottagelse av overføringsinvitasjonsmeldingen. Når mobilstasjonen ønsker å overføre aksessforespørsler eller andre meldinger som er tilstrekkelig korte til å kunne tillates å initieres før mobilstasjonen mottar overføringsinvita-sjonsmeldingen, vil mobilstasjonen tilfeldig kunne selektere en av de tilfeldige luker og overføringen begynner ved starten av den selekterte tilfeldige luke. Avhengig av meldingslengden i forhold til lukelengden vil overføringen kunne fortsette i en del av en eller i en eller flere hele etterfølgende tidsluker. Normalt vil ikke flere enn én tidsluke være påkrevet for en adkomstfore-spørsel og visse statusmeldiger.
Når mobilstasjonen ønsker å overføre adkomstforespørsler eller andre meldinger som er tilstrekkelig korte til å kunne tillates og initieres etter at mobilstasjonen har mottatt overføringsinvitasjonsmeldingen, men tilstrekkelig forut for slutten av kommunikasjonssyklusen, vil mobilstasjonen selektere den neste tidsluken og overføringen begynner ved starten av den selekterte tidsluke.
Etter på en riktig måte å ha mottatt en melding fra en mobilstasjon i en overføringstidsluke i henhold til en invitasjonsmelding fra basisstasjonen, vil basisstasjonen overføre en kvitteringsmelding til den mobilstasjon før overføringen av en ny overføringsinvitasjonsmelding ved-rørende den felles radiokanal. Dersom basisstasjonen har mottatt ikke-forståelige meldingen fra to eller flere mobilstasjoner i separate tidsluker, vil basisstasjonen overføre en kvitteringsmelding til hver av mobilstasjonene. Fortrinnsvis vil en kvitteringsmelding bli overført så snart som mulig etter slutten av en tidsluke omfattende slutten av den melding som skal bekreftes. Noen ganger vil en kvitteringsmelding fra en basisstasjon ikke bli overført før en annen melding eller etter den siste av tidslukene i henhold til en invitasjonsmelding.
Avhengig av mobilstasjonsmeldingen som skal bekreftes, og trafikkbetingelsene, vil basisstasjonen kunne overføre en eller flere kvitteringsmeldinger. En kvitteringsmelding, ACK, blir overført rett og slett for å bekrefte en korrekt mottatt melding fra mobilstasjonen. På figur 2 er den utpekte mottagende mobilstasjon indikert under kvitteringsmeldingen.
Tilgangstillatelse for data, APD, blir overført for å bekrefte en korrekt mottatt melding vedrørende tilkomst-forespørsel for data, ARD, og for å gi tillatelse for overføring av data. Når en slik tillatelse er gitt, vil mobilstasjonen forventes å overføre en melding, MRM, som ovfatter en datapakke.
Tilgangstillatelse for tale, APS, blir overført for å bekrefte en korrekt mottatt melding vedrørende tilkomst-forespørsel for tale, ARS, og for å gi tillatelse til å overføre en lengre forespørselmelding. Når en slik tillatelse er gitt, forventes mobilstasjonen å overføre en melding, MRM, omfattende en forespørsel for en kanal for tale og innbefattende identitet for en oppkalt abonnent.
Ingen adkomsttillatelse for tale, NAS, blir overført for å bekrefte en korrekt mottatt melding vedrørende adkomstfore-spørsel for tale, ARS, når,av en eller annen grunn, ingen taleforbindelse kan settes opp, f.eks. når ingen radiokanal for tale er tilgjengelig.
Endring av kanaldata, CCD, blir overført ved hjelp av basisstas jonen for at en mobilstasjon kan stille seg inn på en annen radiokanal for å overføre eller motta en datamelding, MRM. Mobilstasjonen vil vanligvis returnere til den opprinnelige kanal når datameldingen er blitt overført eller mottatt.
Endring av kanaltale, CCS, blir overført ved basisstasjonen for at en mobilstasjon skal kunne innstille seg på en annen radiokanal for å overføre eller motta en melding, MRM, omfattende en forespørsel for linjeforbindelse for tale. Normalt vil mobilstasjonen returnere til den opprinnelige kanal når talen blir avsluttet.
Noen ganger vil to eller flere mobilstasjoner selektere den samme overføringstidsluke og vil hver for seg forsøke å overføre i det minste en del av en melding i den samme tidsluke. Da vil deres radiokanaler interferere ved basisstas jonen. Avhengig av de relative styrker av de radiosignaler som er mottatt ved basisstasjonen fra slike to eller flere mobilstasjoner, vil ingen eller eventuelt bare én av de interfererende meldinger bli forstått ved basisstas jonen. Basisstasjonen vil da overføre en kvitteringsmelding bare til den mobilstasjon fra hvilken basisstas jonen mottok en eventuell forståelig melding.
En melding som blir overført av en mobilstasjon kan også bli mottatt uten å være forståelig på grunn av feil ved overføringen ved mobilstasjonen, eller på grunn av en for lav signalstyrke ved basisstasjonen, eller på grunn av mere støy eller interferens enn hva feilbeskyttelseskoden kan håndtere.
På figur 2 overfører mobilstas jonen M6 en ARD melding i den samme tidsluke hvor mobilstasjonene M7 overfører en ARS melding. På grunn av intreferens vil ingen av meldingene ARD og ARS bli mottatt forståelig av basisstasjonen B1, og følgelig vil ingen av disse meldinger bli bekreftet av basisstasjonen B1. Det samme gjelder for MRM meldinger som blir overført fra mobilstas jonene M3 og M5 i den samme tidsluke i henhold til figur 2, og de tre meldinger MRM, MRM og ARD overført i den samme tidsluke av mobilstasjonene henholdsvis M4, M6 og M7 på figur 3.
Når en mobilstasjon har overført en adkomstforespørsel eller en annen melding av en type som skulle bli bekreftet av basisstasjonen, men mobilstasjonen ikke mottar noen kvitteringsmelding fra basisstasjonen før mottagelsen av en annen overført invitasjonsmelding, vil mobilstasjonen normalt repetere sin ikke bekreftede melding. Repetisjonen av meldingen må være initiert ikke senere enn tidspunktet for overføringen av den opprinnelige melding. Repetisjonsmeldingen blir således antatt initiert før mottagelsen av overføringsinvitasjonsmeldingen. Følgelig vil mobilstasjonen selektere på slump en av de tilfeldige tidsluker for den sist mottatte overføringsinvitasjonsmelding og starter overføring av repetisjonsmeldingen ved begynnelsen av den selekterte tilfeldige tidsluke.
På figur 2 er det vist hvordan mobilstas jonene M6 og M7 overfører repetisjonsmeldinger henholdsvis ARD og ARS i separate tidsluker, på grunn av tidligere samtidig overfør-ing av ARD og ARS meldinger som ikke er bekreftet av basisstasjonen.
På figur 3 er det vist hvordan mobilstasjonene M6 og M7 må overføre repetisjonsmeldinger to ganger på grunn av forutgående overføring av meldinger MRM og ARD to ganger i de samme tidsluker, idet ingen av disse forutgående meldinger var forståelig mottatt av basisstasjonen B1 på grunn av innbyrdes interferens og derfor ikke bekreftet av Bl.
En adkomstforespørsel eller statusmelding eller en ny melding som er tilstrekkelig kort til å tillates å kunne overføres uten tidligere adkomstforespørsel og en tilsvarende repetisjonsmelding omfatter informasjon vedrørende en overføringskode eller en tidskode eller begge koder.
Overføringskodene blir selektert i henhold til forhåndsbestemte regler som muliggjør at en mottagende basisstasjon som mottar en melding omfattende en slik kode, kan bestemme hvorvidt den mottatte melding var en melding overført av mobilstasjon for første gang, eller hvorvidt den mottatte melding var en repetisjonsmelding som utgjorde en første repetisjon av en tidligere overført melding, eller hvorvidt den mottatte melding var en repetisjonsmelding som utgjøres av en annen eller etterfølgende repetisjon av en tidligere overført melding. En av de enkleste utførelsesformer for overføringskoder er et tall som indikerer at tallet av ganger som meldingen har blitt overført, f.eks. tallet 2 for en repetisjonsmelding som utgjør den første repetisjon av en melding som tidligere bare er overført én gang. En annen enkel utførelsesform for overføringskode er et tall som indikerer antallet av ganger en melding er blitt repetert, f.eks. tallet 0 for en melding som ennå ikke er blitt repetert.
Tidskodene blir selektert i henhold til forhåndsbestemte regler som gjør det mulig for en mottagende basisstasjon som mottar en melding omfattende en slik kode, å estimere meldingens alder. Meldingens alder kan defineres til å begynne på forskjellige tidspunkter, f.eks. initierings-tidspunktet for meldingen eller genereringstidspunktet eller overføringen av meldingen for første gang. En enkel utførelsesform for tidskoder går ut på å innbefatte i meldingen den absolutte tid for den første generering eller overføring av meldingen, f.eks. time, minutt, sekund eller brøkdel av sekund. En annen enkel utførelsesform for tidskoder er å innlemme i meldingen den tidsdifferanse som eksisterer mellom den første overføring av meldingen og den foreliggende siste overføring av en tilsvarende repetisjonsmelding. Fra en abonnents synsvinkel vil en interes-sant utførelsesform for tidskoder være utløpet av tid etter abonnentens initiering av melding, f.eks. inntrykking av en overføringsknapp etter å ha slått nummeret for en annen abonnent.
Overføringskoder for overførte mobilstasjonsmeldinger er viktige ytelsesparametre spesielt for estimering av trafikkbelastning i relasjon til kanalkapasitet. En økning i gjennomsnittet av repetisjoner som er nødvendig fra én transmisjonssyklus til den etterfølgende transmisjonssyklus indikerer at trafikkbelastningen kan ha en tendens til å overskride trafikkapasiteten med forutgående systemparametre. Overføringskoder for mottatte meldinger er spesielt nyttige i kombinasjon med opptalte antall av opptatte tidsluker hvor i det mindte én mobilstasjon forsøker å overføre eller i kombinasjon med opptalte antall av korrekte tidsluker hvori meldinger er riktig mottatt.
Tidskodene for mottatte mobilstasjonsmeldinger er viktige ytelsesparametre spesielt for estimering av tidspunkter, f.eks. adkomsttidspunkter eller responstidspunkter eller forsinkelsestider, men kan også være nyttig for estimering av trafikkbelastning når disse brukes i kombinasjon med andre ytelser, f.eks. transmisjonskoder og opptalte antall av tidsluker hvor i det minste én mobilstasjon forsøker å overføre.
Overføringskoder og tidskoder og de opptalte antall av tidsluker kan bli benyttet ikke bare for styring av kom-munikas jonssyklusparametre, f.eks. antallet av luker eller lukelengder, men også for bestemmelse av når trafikkbelastningen krever at det åpnes en annen dupleks radiokanal eller tillater utkobling av en tidligere åpnet ytterligere radiokanal. Den ytterligere kanal kan bli benyttet for data- eller talekommunikasjonog trafikken kan avdeles til eller fra en kanal ved hjelp av meldinger, f.eks. data vedrørende kanalendring, CCD, eller kanalendring for tale, CCS, eller andre meldinger. Pa den åpnede ytterligere dupleks kanaloverføring kan invitasjonsmeldinger bli overført for å autorisere overføring hos andre mobilstasjoner enn de mobilstasjoner som ble autorisert for overføring på den opprinnelige radiokanal ved overførings-invitas jonsmeldinger på nevnte kanal.
Mange algoritmer som er basert på koder og opptalte antall av tidsluker kan benyttes for styring av systemparametre i henhold til oppfinnelsen. To enkle algoritmer for korttids-inkrementalstyring av antallet av tilfeldige tidsluker i fremtidige invitasjonsmeldinger vil nå bli beskrevet.
En første algoritme benytter gjennomsnittet av digitale overføringskoder for meldinger som er korrekt mottatt ved basisstasjonen i en overføringssyklus, betegnet "a" på figur 4, som den første inngang. En annen inngang til den første algoritme er det opptalte antall av korrekte tilfeldige luker dividert med antallet av tilfeldige luker i en transmisjonssyklus, betegnet "c" på figur 4.
Den første algoritme benytter også en første kodeterskel, A1, for verdier av kodegjennomsnitt. Terskelen A1 blir valgt for å separere trafikksituasjoner og systemytelse hvor fornyet overføring fra mobilstasjonene er mindre hyppig utifrå trafikksituasjoner og systemytelse når fornyet overføring av meldinger fra mobilstasjoner er mer hyppig.
Den første algoritme benytter også en først opptalt tall-terskel C1 for verdier av det opptalte antall av korrekte tilfeldige tidsluker dividert med tallet for tilfeldige tidsluker i en overføringssyklus. Terskelen C1 er valgt for å separere trafikksituasjoner og systemytelse hvor det forekommer sammenligningsvis få korrekte tilfeldige tidsluker i relasjon til antallet av tilfeldige tidsluker utifrå trafikksituasjoner hvor det eksisterer sammenligningsvis mange korrekte tidsluker i relasjon til antallet av tidsluker.
Ved bruk av de to innganger og de to terskler kan man identifisere fire forskjellige områder for trafikk og ytelsessituasjoner på diagrammet på figur 4. I det øvre venstre området som er betegnet 1, befinner det seg få korrekte luker, men mange fornyede overføringer. Når et system befinner seg i dette området, bør antallet av tilfeldige luker bli økt med en i de neste eller fremtidige invitasjonsmeldinger.
I det øvre høyre området betegnet 2 forekommer der mange korrekte luker, men også mange fornyede overføringer. Mottagelsen av radiosignaler kan være dårlig, eventuelt på grunn av støy. Når systemet befinner seg i dette området, bør antallet av tilfeldige luker ikke bli endret.
I det nedre venstre området betegnet 3 forekommer det få korrekte luker og samtidig få overføringer. Kanalen er sansynligvis underbelastet og antallet av luker i det neste overføringsinvitasjonsmelding kan reduseres med en.
I det nedre høyre området betegnet 4 forekommer der mange korrekte luker og få fornyede overføringer. Kanalen er brukt effektivt og antallet av tilfeldige luker for neste invitasjon bør ikke bli endret.
I stedet for å evaluere en transmisjonssyklus om gangen, kan to eller flere transmisjonssykler bli evaluert på en gang, for styring av den neste syklus. Deretter vil inn-gangene "gjennomsnittlig overføringskode" og "korrekte luker" bli beregnet felles for de to eller flere siste sykler basert på det totale antall av tilfeldige luker for disse sykler.
Den annen algoritme benytter også to innganger, idet en av disse utgjør summen av digitale koder for mottatte meldinger dividert med antallet av tilfeldige luker i en eller flere overføringssykler. Den annen algoritme bruker også en terskel A2 for de korrekte tilfeldige luker som er valgt på en måte svarende til terskelen A1, men ikke nødvendigvis værende nøyaktig lik A1.
Den annen algoritme benytter også en annen inngang, b, som representerer det opptalte antall av opptatte tilfeldige tidsluker dividert med antallet av tilfelfige luker i en eller flere transmisjonssykler.
Til forskjell fra den første algoritme bruker den annen algoritme to terskler, B1 og B2, for det opptalte antall av opptatte tilfeldige luker, dividert med antallet av tilfeldige luker. En av tersklene, B1, blir valgt til å separere trafikkbetingelser og systemytelse når de opptatte luker er færre utifrå trafikkbetingelser og utifrå systemytelse når de opptatte luker befinner seg i et midlere område. Den annen av tersklene, B2, ble valgt til å separere trafikkbetingelser og systemytelse når de opptatte luker befinner seg i et midlere område utifrå trafikkbetingelser og utifrå systemytelse når det eksisterer svært mange opptatte luker.
Idet man bruker de to innganger og de tre terskler for den annen algoritme, vil man kunne identifisere seks trafikkom-råder og systemoperasjon på diagrammet ifølge figur 5.
I et øvre venstre område betegnet 1 er det forholdsvis lav lukebruk, men mange gjentatte overføringer. Mottagelsen av radiosignaler er sansynligvis dårlig. Ingen endring av antallet av tilfeldige luker bør utføres når systemet befinner seg i dette området.
I et øvre midtre område betegnet 2 forekommer det midlere bruk av luker, men mange repeterte overføringer. Når systemet befinner seg i dette området, bør antallet av tilfeldige luker økes med en.
I det øvre høyre området betegnet 3 forekommer det høy lukebruk og mange repeterte overføringer. Kanalen er betydelig overbelastet og antallet av tilfeldige luker for neste overføringsinvitasjonsmeldinger og kommunikasjonssyklus bør økes med to.
I det nedre venstre området betegnet 4 forekommer det få repeterte overføringer, men få opptatte luker. Kanalen er underbelastet og antallet av tilfeldige luker for neste overføringsinvitasjonsmelding kan reduseres med en.
I det nedre midtre området betegnet 5 forekommer det få repeterte overføringer, men mange opptatte tidsluker. Kanalen er optimal og i det minste vel belastet, og antallet av tilfeldige lukes bør ikke endres.
I det nedre høyre området betegnet 6 forekommer det få repeterte overføringer, men betydelig mange opptatte luker. Antallet av tilfeldige luker bør her økes med en.
Trafikkhåndteringskapasiteten for en radiokanal kan selvsagt ikke økes i det uendelige ved økning av det totale antall av tidsluker eller antallet av tilfeldige luker for en overføringssyklus. Videre vil svært mange tidsluker innebære meget lange overføringssykler og forsinkelse av overføringen av meldinger som er klare ved mobilstasjonen. Følgelig vil en økning av det totale antall av tidsluker eller antallet av tilfeldige tidsluker over et visst antall, neppe øke trafikkhåndteringskapasiteten og kan bevirke mer skade enn positive virkninger. Dersom det er mulig å åpne en annen radiokanal, vil dette ofte være et bedre alternativ enn å øke antallet av tidsluker når tidslukeantallet allerede har nådd et visst antall. I stedet for å øke antallet av tidsluker for den foreliggende radiokanal, vil basisstasjonen da åpne en ny radiokanal med overføring på den foreliggende radiokanal en melding som beordrer visse mobilstasjoner eller kategorier eller grupper av mobilstasjoner til å stille seg inn på den nye åpnede radiokanal. På den nye radiokanal vil basisstasjonen overføre invitasjonsmeldinger som gir autorisasjon bare til visse mobilstasjoner for overføring av meldinger på denne nye kanal. På den tidligere kanal vil basisstasjonen overføre invitasjonsmeldinger som gir autorisasjon bare til andre mobilstasjoner for overføring på den tidligere brukte radiokanal. På grunn av belastningsdelingen mellom kanalene, vil basisstasjonen normalt også umiddelbart redusere antallet av tidsluker på den tidligere brukte radiokanal for å redusere eventuelle overføringsfor-sinkelser på grunn av overstadig overføringssyklus.
Når antallet av tidsluker er lavt vil en ytterligere reduksjon av det totale antall av tidsluker eller antallet av tilfeldige tidsluker ikke innebære noen vesentlige fordeler med hensyn til overføringsforsinkelse og tilgjengelighet. Videre kan det være en mangel på radiokanaler ved andre basisstasjoner. Når trafikkbelastningen blir vesentlig redusert ved en basisstasjon når det brukes mer enn en radiokanal for overføring av meldinger fra mobilstasjoner, er det derfor vanligvis foretrukket å koble ut en av radiokanalene enn å redusere antallet av tidsluker for hver kanal under et visst lavt antall. I stedet for å redusere antallet av luker, vil basisstasjoner da stenge av en av sine radiokanaler som ble benyttet for mobilstasjoner for meldingsoverføring ved på denne radiokanal å overføre en melding som beordrer alle mobilstasjoner, eller i det minste de mobilstasjoner som tidligere hadde fått autorisasjon på denne radiokanal, til å innstille seg på nytt til (en av) gjenværende radiokanal(er) for basisstasjonene. Autorisasjonen for å overføre på gjenværende kanal(er) blir endret for å ivareta de tilbakevendte mobilstasjoner. Normalt vil det totale antall av tidsluker og/eller antallet av tilfeldige luker på gjenværende kanal(er) også umiddelbart bli øket for å ivareta den økede trafikk på grunn av det økede antall av autoriserte mobilstasjoner.
En tredje algoritme som er anskueliggjort på figur 6, vil som en første inngang (t) bruke gjennomsnittet av en tidskode som indikerer tidspunktet fra initiering av en melding ved mobilstasjonene til tidspunktet for overføring av melding som er mottatt forståelig ved basisstasjonen. Gjennomsnittet kan kalkuleres bare på grunnlag av den siste transmisjonssyklus eller den kan beregnes som en felles verdi for den siste og i det minste én ytterligere syklus som umiddelbart gikk forut for den siste.
Den tredje algoritme bruker som en inngang (b) det opptalte antall av opptatte tidsluker dividert med det totale antall av tidsluker i en eller flere etterfølgende transmisjons-tidssykler innbefattende den siste syklus.
Den tredje algoritme bruker også en første forholdsvis lav tidskodeterskel, T1, og en annen forholdsvis høy tidskodeterskel, T2, som er slik valgt at den gjennomsnittlige ventetid eller adkomsttid svarer til verdiene av t mindre enn T2 blir generelt akseptert av systembrukere, og slik at gjennomsnittlig ventetid eller adkomsttid svarende til verdien av t mindre enn T1 er generelt ikke å betrakte som en fordel av systembrukere.
Den tredje algoritme benytter også en første forholdsvis lav terskel, B1, og en forholdsvis høy terskel, B2, for det opptalte antall av opptatte tidsluker dividert med det totale antall av tidsluker.
I henhold til den tredje algoritme vil antallet av tidsluker i den neste overføringssyklus på en kanal som blir benyttet av en basisstasjon, bli øket med en, eller det blir åpnet en ny kanal når t>T2 og samtidig b<B2 for en av de kanaler som benyttes av den samme basisstasjon. Det samme gjelder når t<T2 og samtidig b>B2 for en av de kanaler som blir benyttet av den samme basisstasjon. Dersom t>T2 og samidig b>B2 på en kanal som blir benyttet av en basisstasjon, vil tidslukene for den neste transmisjonssyklus for en kanal som brukes av den samme basisstasjon, bli øket med to, eller det blir åpnet en ny kanal. Antallet av tidsluker for en brukt kanal blir øket bare dersom det er lavere enn en første "maksimal tidsluke"-terskel N1 . En ny kanal blir åpnet bare dersom antallet av tidsluker i den siste overføringssyklus på hver kanal som blir benyttet av basisstasjonen, er større enn en annen "økt antall av brukte kanaler"-terskel N2.
I henhold til den tredje algoritme vil antallet av tidsluker i den neste overføringssyklus på en kanal som blir benyttet av en basisstasjon, bli øket med en, eller en av flere kanaler som har vært benyttet, blir stengt av når t<Tl og samtidig b<Bl for en av de kanaler som brukes av den samme basisstasjon. Antallet av tidsluker på en kanal som blir benyttet, blir redusert bare dersom dette er større enn en tredje "minimum tidslukeantall"-terskel N3. En kanal blir stengt av bare når mer enn en kanal blir benyttet av basisstasjonen og antallet av tidsluker på hver kanal er mindre enn en fjerde "redusert antall av brukte kanaler"-terskel N4.
I henhold til den tredje algoritme vil det ikke bli initiert noen endring av tidslukene på en brukt kanal på grunn av det enkle forhold at t<T2 og samtidig Bl<b<B2. Heller ikke vil noen endring av tidslukene på en brukt kanal som er initiert ved det enkle faktum at b<B2 og samtidig T1<t<T2. Imidlertid, for det formål å fremskaffe en passende lastfordeling mellom to eller flere kanaler som benyttes av den samme basisstasjon, eller for det formål å fremskaffe lignende eller lik adkomst eller ventetid vil antallet av tidsluker på en av de brukte kanaler kunne bli redusert, forutsatt at på samme tid antallet av tidsluker for en annen brukt kanal blir økt, noe som etterlater summen av tidsluker for alle brukte kanaler uendret.
Når i henhold til den tredje algoritme antallet av tidsluker skal reduseres eller økes, og det foreligger mer enn én brukt kanal, hvis antall av tidsluker i henhold til algoritmen kan henholdsvis reduseres eller økes, så vil den beslutning om hvorvidt kanalen bør ha et henholdsvis redusert eller øket antall av tidsluker, være basert på kravene om belastningsdeling eller lignende, eller lik adkomst eller ventetider. I forbindelse med dette vil det noen ganger være passende å avlede noen grupper eller typer av mobilstsjoner fra den ene brukte kanal til en annen kanal som brukes av den samme basisstasjon, ved overføring fra basisstasjonen meldinger som beordrer at visse betjente mobilstasjoner skal returnere til andre kanaler og tilsvarende endre autorisasjonen som går ut på å overføre på kanalene i de neste overføringsinvitasjonsmeldinger på kanalene.
Ved bruk av overføringskoder og den første eller andre algoritme vil de generelle prinsipper for å bestemme hvorvidt der skal åpnes en ny kanal eller lukkes en gammel kanal være meget i likhet med dem som er beskrevet ovenfor i forbindelse med den tredje algoritme. Det samme vil gjelde for selektering av den kanal hvis tidsluker skal økes eller reduseres dersom i lys av de foreliggende tidsluker og antallet av brukte kanaler, mer enn én kanal kan velges. Samtidig reduksjon av tidsluker på en brukt kanal og økning av tidsluker på en annen kanal som benyttes av den samme basisstasjon samtidig som summen av tidsluker forblir uendret uten eller i forbindelse med avledning av mobilstasjoner fra en kanal til en annen kanal av den samme basisstasjon, kan også utføres i forbindelse med algoritme en eller to.
Tidslukelengden og den maksimale mobilstasjonsmeldingslengde som er tillatt uten tidligere adgangsforespørsel, kan influere på trafikkhåndteringskapasiteten dersom denne er bedømt til å være for kort eller for lang i forhold til de normale lengder av meldinger som er klar for overføring fra mobilstasjoner.
Dersom tidslukelengden og maksimal meldingslengde er for kort, vil en for stor prosentdel av de meldinger som skal overføres bli lengre enn det og følgelig vil kreve forutgående adkomstforespørsel og kvittering før overføring. Da vil en altfor stor del av traf ikkhåndteringskapasiteten for kanalen bli konsumert ved adkomstforespørsler og ved bekreftelser og en altfor liten del av kapasiteten vil være tilgjengelig for korrekt overføring av selve de aktuelle meldinger.
Dersom tidslukelengdene og maksimale meldingslengder er altfor lange, vil det være altfor mye interferens mellom korte og lange meldinger som overføres i det minste delvis samtidig i de samme tidsluker, hvilket innebærer at det vil være altfor mange repetisjonsmeldinger og altfor liten del av trafikkhåndsteringskapasiteten hos kanalen vil være tilgjengelig for korrekt overføring av meldinger som kan mottas forståelig ved basisstasjonen.
I henhold til foretrukne utførelsesformer for oppfinnelsen vil lendgen av tidsluken og/eller maksimum mobilstasjonmelding være avhengig i lys av gjennomsnittlig tidskoder og/eller gjennomsnittlig overføringskoder i kombinasjon med opptalt antall av opptatte eller vellykkede eller tomme tidsluker i relasjon til tilsvarende totalt antall av tidsluker. F.eks. når det forekommer små gjennomsnittlige transmisjon- eller tidskoder og få opptatt tidsluker vil lengden av tidslukene og maksimal mobilstasjonsmelding være lenger enn når det foreligger mange opptatte tidsluker og et høyt gjennomsnitt av tids- eller overføringskoder.
De overføringskoder som benyttes i den første eller annen algoritme utgjøres av tall som indikerer antallet av ganger en melding er blitt overført eller repetert.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til de beskrevne algoritmer, men andre algoritmer er mulige innenfor oppfinnelsens område. Heller ikke er oppfinnelsen begrenset til bruken av basisstasjoner eller mobilstasjoner i henhold til figurene 7 og 8.
En basisstasjon og en mobilstasjon som kan benyttes i forbindelse med den fremgangsmåte i henhold til den foreliggende oppfinnelse kan være veldig lik en tidligere kjent basisstasjon og mobilstasjoner, f .eks. basisstas joner eller mobilstasjoner i henhold til nevnte patentpublikasjoner US 4 398 289 eller US 4 672 608 eller MOBITEX systemet. Noen endringer er selvsagt nødvendig. Det er også innlysende at formatet av mobilstasjonmeldingene må innbefatte mellomrom for tids- og/eller overføringskoder. Mobilstasjonene må omfatte organer for generering av tids- og/eller over-føringskoder og mobilstasjonene må omfatte organer for innlemmelse av koder i de meldinger som skal overføres. Basisstasjonene må omfatte organer for lagring av regler og algoritmer som skal benyttes, organer for uthenting av koder fra mottatte mobilstasjonmeldinger og organer for å bestemme i det minste én parameter i lys av overførings-eller tidskoder for meldinger som er mottatt forstått ved basisstasjonen fra de betjente mobilstasjoner.
Dersom et mobilstasjons-meldingsformat allerede omfatter mellomrom for en annen kode som ikke skal benyttes, kan dette mellomrom bli benyttet forutsatt at det er stort nok. Dersom et slikt allerede eksisterende mellomrom er altfor lite eller det ikke finnes et slikt kodemellomrom allerede, vil mellomrommet nødvendigvis måtte utvides eller det må opprettes et nytt passende mellomrom ved utvidelse av meldingsformatet. For overføringskoder bør mellomrommet tillate overføring av ett av minst åtte forskjellige tall, f.eks. tallene 0-7. For tidskoder bør mellomrommet tillate overføring av ett av et større antall tall, f.eks. tallene 0-64. Jo større tallet er, jo mer nødvendig vil en beregn-ing av adkomsttiden eller overføringsforsinkelsestiden være når man baserer seg på tidskodene.
Organene for lagring og bestemmelse av koder, regler og algorritmer kan passende utgjøres av mikroprosessorer og datalagre som allerede eksisterer for lagring og bestemmelse av annen informasjon og/eller parametre i basis- og mobilstasjonene.
Organene for innlemmelse av kodene i mobilstasjonsmeldingene kan utgjøres av mikroprosessorer eller mobile stasjonsmeldingsgeneratorer som allerede eksiterer i mobilstasjonene, for innlemmelse av annen informasjon i mobilstasjonsmeldingene, men modifisert til også å omfatte kodene.
Organene i basisstasjonen for uttrekking av koder fra mottatte forståtte mobilstasjonemeldinger kan utgjøres av organer som allerede eksisterer i basisstasjonen for uttrekking av annen informasjon fra slike mottatte mobilstas jonsmeldinger, men modifiert til også å trekke ut kodene.
Meldingsformatene i MOBITEX systemet er å betrakte spesielt vel anvendelig til å kunne utvides med et informasjonsfelt for tids- eller overføringskoder. Meldingsformatene er omtalt i terminalspesifikasjonen for MOBITEX systemet som er tilgjengelig fra televerket i Sverige. Informasjonen i denne terminalspesifikasjonen er innlemmet heri som en referanse. En basis- og mobilstasjon for MOBITEX systemet som fungerer i henhold til den tilgjengelige terminalspesi-fikasjon og som for tiden bare kan kjøpes fra Ericsson, krever endring av mikroprosessor-mykvaren for å kunne implementere den foreliggende oppfinnelse. Følgelig er det ikke nødvendig å beskrive her den maskinvare som befinner seg i en basis- eller mobilstasjon for realisering av den foreliggende oppfinnelse. Bruken av den foreliggende oppfinnelse er imidlertid ikke begrenset til basis- og mobilstasjoner med maskinvare i henhold til MOBITEX systemet, men oppfinnelsen kan realiseres ved systemer hvor basis- og mobilstasjonene har forskjellig maskinvare og fungerer forskjellig fra basis- og mobilstasjonene i henhold til MOBITEX systemet.

Claims (17)

1 . Fremgangsmåte for tilpasning av et radiokommunikasjonssystem med basisstasjon og flere mobilstasjoner til trafikk- og ytelseskrav, omfattende trinnene: - å sende fra en basisstasjon en melding med radio overførings-invitasjon innbefattende informasjon om et antall av overføringstidsluker som følger meldingen med overførings-invitasjon og hvor mange av overføringstids-lukene som er tilfeldige tidsluker samt informasjon om tidslukelengde, idet meldingen med radiooverførings-invitasjon tillater i det minste noen av mobilstasjonene å sende meldinger til basisstasjonen på en felles radiokanal , - å selektere ved hver mobilstasjon som har en ny melding som skal sendes og etter mottagning av en tillatt melding med overførings-invitasjon, en av overføringstidslukene i henhold til den mottatte melding med overførings-invitas jon, - å sende fra en hvilken som helst slik autorisert mobilstasjon, i det minste en del av denne nye melding i den selekterte overføringstidsluke på den felles radiokanal, - å sende fra basisstasjonen en bekreftelsesmelding til en mobilstasjon etter å ha mottatt en melding fra denne mobilstasjon i en overføringstidsluke på den felles radiokanal i henhold til en invitasjons-melding fra basisstasjonen, idet bekreftelsesmeldingen blir overført før sendingen av en ny melding med overførings-invitasjon vedrørende den felles radiokanal, - å selektere ved en hvilken som helst autorisert mobilstasjon som har overført en slik melding til basisstas jonen på den felles radiokanal, men ikke mottatt en bekreftelsesmelding fra basisstasjonen før mottagning av en ny melding fra basisstasjonen vedrørende en felles radiokanal, en ny overføringstidsluke blant de tilfeldige tidsluker i henhold til den nye melding med overførings-invitas jon, - å sende fra sistnevnte mobilstasjon i det minste en del av en repitisjonsmelding i dennes nye valgte overførings-tidsluke på den felles radiokanal, - å bestemme ytelseskravet for systemet og systempara-metere som skal styres for om mulig å motsvare trafikk-og ytelseskrav, karakterisert ved bestemmelse av regler for valg av overføringskoder og/eller tidskoder for mobilstasjonemeldinger, hvilke overføringskoder muliggjør for en mottagende basisstasjon som mottar en mobilstas jonsmelding som innbefatter en slik overføringskode, å bestemme hvorvidt den mottatte melding var en ny melding sendt av mobilstasjon for første gang, eller om den mottatte melding var en repetisjonsmelding som i det vesentlige repeterer en tidligere sendt ny melding for første gang, eller om den mottatte melding var en repe-tis jonsmelding som i det vesentlige repeterer en tidligere sendt ny melding for i det minste andre gang, hvilke tidskoder for mobilstasjonsmeldingen muliggjør for en mottagende basisstasjon som mottar en mobilstasjonsmelding som innbefatter en slik tidskode, å evaluere meldingens alder, at nevnte nye melding utsendt fra mobilstasjonen innbefatter informasjon om en overførings-kode eller tidskode valgt i henhold til de bestemte regler, at nevnte repeteringsmelding fra mobilstasjonen innbefatter informasjon om en overføringskode eller tidskode valgt i henhold til de bestemte regler, og ved bestemmelse av minst en systemparameter på bakgrunn av overføringskodene og/eller tidskodene hos meldingene fra mobilstasjoner som mottaes av basisstasjonen.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, karakterisert ved at en ny melding sendt fra mobilstasjonen innbefatter informasjon om en over-føringskode, men ikke noen tidskode valgt i henhold til de bestemte regler.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, karakterisert ved at en ny melding sendt fra mobilstasjonen innbefatter informasjon både om en overføringskode og om en tidskode valgt i henhold til de bestemte eller bestemmende regler.
4. Fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-3, karakterisert ved at antallet av over-føringstidsluker for den neste overførings-invitasjons-melding som skal overføres ved basisstasjonen, blir bestemt i lys av overføringskodene for meldingene fra mobilstasjonene mottatt ved basisstasjonen.
5. Fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-3, karakterisert ved at overføringstids-lukelengden for den neste overføringsinvitasjonsmelding som skal overføres ved basisstasjonen, blir bestemt i lys av overføringskodene for meldingene fra mobilstasjonene mottatt ved basisstasjonen.
6. Fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-3, karakterisert ved at en maksimal mobilstas jon-meldingslengde blir bestemt i lys av overførings-kodene for meldingene fra mobilstasjoner mottatt ved basisstasjonen.
7. Fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-3, karakterisert ved ytterligere radiokanaler for kommunikasjon mellom basis- og mobilstasjoner, som blir åpnet eller lukket ved basisstasjonen i lys av de transmisjonskoder som tilhører meldinger fra mobilstasjoner mottatt ved basisstasjonen.
8. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, karakterisert ved at en ny melding sendt fra mobilstasjonen innbefatter informasjon om en tidskode, men uten overføringskode valgt i henhold til de bestemmende regler.
9. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 2 eller 8, karakterisert ved at antallet av over-føringstidsluker for den neste overførings-invitasjons-melding som skal overføres ved basisstasjonen, blir bestemt i lys av tidskodene for meldinger fra mobilstasjoner mottatt av basisstasjonen.
10. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 2 eller 8, karakterisert ved at overføringstids-lukelengden for den neste overførings-invitasjonsmelding som skal overføres ved basisstasjonen, blir bestemt i lys av tidskoder for meldingene fra mobilstasjoner mottatt ved basisstasjonen.
11. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 2 eller 8, karakterisert ved en maksimum mobilstasjon-meldingslengde bestemt i lys av tidskodene for meldingene fra mobilstasjonene mottatt ved basisstas jonen.
12. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 3 eller 8, karakterisert ved at ytterligere radiokanaler for kommunikasjon mellom basis- og mobilstasjonene blir åpnet eller lukket ved basisstasjonen i lys av tidskoder for meldinger fra mobilstasjoner mottatt ved basisstasjonen.
13. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 2, 3 eller 8, karakterisert ved at den omfatter følgende ytterligere trinn: å motta ved basisstasjonen radiosignaler som opptrer på den felles radiokanal i overføringstidslukene for dennes overførings-invitas j onsmelding; basert på de mottatte radiosignaler for hver overførings-tidsluke for invitasjonsmeldingen å estimere hvorvidt tidsluken er tom fordi det ikke foreligger noen mobilstasjon som forsøker å overføre eller om tidsluken er opptatt fordi i det minste én mobilstasjon forsøker å overføre på den felles radiokanal i det minste en del av en melding i overføringstidsluken av invitasjonsmeldingen; å telle antallet av opptatte overføringstidsluker for invitasjonsmeldingen hvor, i henhold til estimeringen, i det minste én mobilstasjon forsøker å overføre en melding; og å bestemme i det minste én systemparameter i lys av det opptalte antall og totale antall av overføringstidsluker for invitasjonsmeldingen.
14. Fremgangsmåte som angitt i krav 13, karakterisert ved at antallet av over-føringstidsluker for den neste overførings-invitasjons-melding som skal overføres ved basisstasjonen, bestemmes i lys av det opptalte antall av totalantallet av over-føringstidsluker for invitasjonsmeldingen.
15. Fremgangsmåte som angitt i krav 13, karakterisert ved at overføringstids-lukelengden for den neste overføringsinvitasjonsmelding som skal overføres ved basisstasjonen, blir bestemt i lys av det opptalte antall og det totale antall av over-føringstidsluker for invitasjonsmeldingen.
1 6. Fremgangsmåte som angitt i krav 13, karakterisert ved at en maksimum mobilstas jon-meldingslengde blir bestemt i lys av det opptalte antall og totale antall av overføringstidsluker for invitasjonsmeldingen.
17. Fremgangsmåte som angitt i krav 13, karakterisert ved at ytterligere radiokanaler for kommunikasjon mellom basisstasjonene blir åpnet eller lukket ved basisstasjonen i lys av det opptalte antall av overføringstidsluker for invitasjonsmeldingen.
NO911481A 1989-08-25 1991-04-16 Fremgangsmåte for tilpasning av et mobilt radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav NO177369C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8902845A SE464438B (sv) 1989-08-25 1989-08-25 Foerfarande foer att anpassa radiokommunikationssystem med basstation och flera mobilstationer till trafik och prestandakrav
PCT/SE1990/000545 WO1991003111A1 (en) 1989-08-25 1990-08-24 A method of adapting a mobile radio communication system to traffic and performance requirements

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO911481D0 NO911481D0 (no) 1991-04-16
NO911481L NO911481L (no) 1991-04-16
NO177369B true NO177369B (no) 1995-05-22
NO177369C NO177369C (no) 1995-08-30

Family

ID=20376752

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO911481A NO177369C (no) 1989-08-25 1991-04-16 Fremgangsmåte for tilpasning av et mobilt radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav

Country Status (15)

Country Link
US (1) US5103445A (no)
EP (1) EP0415898B1 (no)
JP (1) JP2987199B2 (no)
KR (1) KR960009456B1 (no)
AT (1) ATE95964T1 (no)
AU (1) AU633148B2 (no)
CA (1) CA2039162C (no)
DE (1) DE69003915T2 (no)
DK (1) DK0415898T3 (no)
ES (1) ES2045892T3 (no)
FI (1) FI102438B1 (no)
NO (1) NO177369C (no)
NZ (1) NZ234719A (no)
SE (1) SE464438B (no)
WO (1) WO1991003111A1 (no)

Families Citing this family (55)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1991016775A1 (en) * 1990-04-25 1991-10-31 Telxon Corporation Communication system with adaptive media access control
US5276911A (en) * 1990-11-02 1994-01-04 Motorola, Inc. Contention reducing technique for a radio frequency communication system
US5475689A (en) * 1990-12-06 1995-12-12 Hughes Aircraft Company Cellular telephone with datagram and dispatch operation
US5327573A (en) * 1991-02-15 1994-07-05 Motorola, Inc. Method for supporting voice communications between communication systems
US5278833A (en) * 1991-03-28 1994-01-11 Motorola, Inc. Method for providing reserved communication access using multiple random access resources
US5295140A (en) * 1991-03-28 1994-03-15 Motorola, Inc. Method for multi-purpose utilization of resources in a communication system
US5245610A (en) * 1991-05-20 1993-09-14 Ericsson Ge Mobile Communications, Inc. Digital radio mobile frequency supervision
CA2099662C (en) * 1991-11-21 1997-02-25 Rafael J. Diaz Method of assigning a voice/data channel or a temporary control channel
SE469460B (sv) * 1991-11-27 1993-07-05 Televerket Foerfarande och anordning foer terminalorienterad kvalitetsoevervakning i telekommunikationsnaet
US5461627A (en) * 1991-12-24 1995-10-24 Rypinski; Chandos A. Access protocol for a common channel wireless network
FI98597C (fi) * 1992-03-06 1997-07-10 Nokia Telecommunications Oy Radiojärjestelmä
IL105476A0 (en) * 1992-08-13 1993-08-18 Utics Corp System and method for collecting data from a number of remote sensors
US5603081A (en) * 1993-11-01 1997-02-11 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method for communicating in a wireless communication system
US5452290A (en) * 1992-10-26 1995-09-19 Motorola, Inc. Look ahead channel switching transceiver
FI92125C (fi) * 1992-10-30 1994-09-26 Nokia Mobile Phones Ltd Radiopuhelinjärjestelmä
FI97517C (fi) * 1993-09-06 1996-12-27 Nokia Mobile Phones Ltd Pakettidatan siirto digitaalisessa solukkoverkossa
US5521925A (en) * 1993-09-09 1996-05-28 Hughes Aircraft Company Method and apparatus for providing mixed voice and data communication in a time division multiple access radio communication system
US5586150A (en) * 1993-11-24 1996-12-17 Rajupandaram K. Balasubramaniam Method and apparatus for symbol synchronization in multi-level digital FM radio
SE9304119D0 (sv) * 1993-12-10 1993-12-10 Ericsson Ge Mobile Communicat Apparatuses and mobile stations for providing packet data communication in digital TDMA cellular systems
FI98426C (fi) * 1994-05-03 1997-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Järjestelmä pakettidatan siirtämiseksi digitaalisen aikajakomonikäyttöön TDMA perustuvan solukkojärjestelmän ilmarajapinnassa
FI98427C (fi) * 1994-06-08 1997-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Järjestelmäpakettidatan siirtämiseksi eri bittinopeuksilla TDMA-solukkojärjestelmässä
US5542115A (en) * 1994-06-24 1996-07-30 Pioneer Tech Development Limited Paging method and apparatus
US5570367A (en) * 1994-07-29 1996-10-29 Lucent Technologies Inc. Asymmetric protocol for wireless communications
US5761197A (en) * 1994-11-14 1998-06-02 Northern Telecom Limited Communications in a distribution network
US5563889A (en) * 1995-04-06 1996-10-08 Motorola, Inc. Method for establishing a communication in a wireless communication system
US5757772A (en) * 1995-09-18 1998-05-26 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Packet switched radio channel traffic supervision
US5742588A (en) * 1995-09-18 1998-04-21 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Packet switched traffic management in a cellular telecommunications system
US6097700A (en) * 1995-09-18 2000-08-01 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Packet switched radio channel congestion control
US5666348A (en) * 1995-09-18 1997-09-09 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ.) Packet switched radio channel admission control in a cellular telecommunications system
US6016428A (en) * 1995-10-18 2000-01-18 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Registration control of mobile stations in a wireless communication system
WO1997015163A1 (en) * 1995-10-18 1997-04-24 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson An enhanced channel allocation process
US5911137A (en) * 1996-07-15 1999-06-08 Motorola, Inc. Method and apparatus for sharing a communication system
US5790534A (en) * 1996-09-20 1998-08-04 Nokia Mobile Phones Limited Load control method and apparatus for CDMA cellular system having circuit and packet switched terminals
FI104872B (fi) * 1997-04-11 2000-04-14 Nokia Networks Oy Menetelmä matkaviestinjärjestelmän kuormituksen hallitsemiseksi
US6327254B1 (en) * 1997-10-14 2001-12-04 Lucent Technologies Inc. Method for bandwidth sharing in a multiple access system for communications networks
US6442196B1 (en) * 1998-07-31 2002-08-27 Adaptec, Inc. Data communications system
US6404750B1 (en) * 1998-08-13 2002-06-11 Cornell Research Foundation, Inc. Sensor-assisted aloha for wireless networks
JP2000134668A (ja) * 1998-10-27 2000-05-12 Nec Corp 移動通信システムにおける通信状態改善方法および移動通信システム
US6741575B1 (en) * 1999-02-26 2004-05-25 Hughes Electronics Corporation Apparatus and method for efficient delivery of multicast data over personal access communications system (PACS)
US6847633B1 (en) 1999-02-26 2005-01-25 The Directv Group, Inc. Internet-augmented radio port controller unit (RPCU) of personal acces communications systems (PACS)
US6314535B1 (en) * 1999-05-18 2001-11-06 Xircom Wireless, Inc. Dynamic forward error correction
RU2216107C2 (ru) 1999-07-10 2003-11-10 Самсунг Электроникс Ко., Лтд. Способ для назначения обратного общего канала для выделенной связи в системе мобильной связи и устройство для его осуществления
US6353617B1 (en) 2000-04-11 2002-03-05 Motorola, Inc. Method for accessing a communication medium
JP2004054394A (ja) * 2002-07-17 2004-02-19 Toshiba Corp 無線情報処理システム、無線情報記録媒体、無線情報処理装置、及び無線情報処理システムの通信方法
US6899668B2 (en) * 2003-02-07 2005-05-31 Amod Prabhakar Paranjpe Airborne pathogen isolation system and method
DE10307005B4 (de) * 2003-02-19 2006-04-20 Siemens Ag Optimierung der Verkehrsbelastung in einem Kommunikationsnetz
US8229448B2 (en) 2005-08-01 2012-07-24 Samsung Electronics Co., Ltd. Apparatus and method for adaptive channel quality feedback in a multicarrier wireless network
US8571580B2 (en) 2006-06-01 2013-10-29 Loopt Llc. Displaying the location of individuals on an interactive map display on a mobile communication device
US8989778B2 (en) * 2006-06-01 2015-03-24 Green Dot Corporation Secure and private location sharing for location-aware mobile communication devices
US20090313074A1 (en) * 2008-06-11 2009-12-17 International Business Machines Corporation Enhanced viewing/updating of calendar entries based upon relationships between a viewer and a calendar owner and a relative importance value of the calendar entries
US8400997B2 (en) * 2009-08-01 2013-03-19 Ubiquiti Networks, Inc. Wireless network communication system and method
US20110299428A1 (en) * 2010-05-06 2011-12-08 Sanford, L.P. Dynamic Multiple Access Protocol for Use in an Audience Response System
KR101521034B1 (ko) 2010-12-22 2015-05-15 후지쯔 가부시끼가이샤 리소스 할당 방법, 채널 상태 정보 송신 방법, 기지국 및 사용자 장비
US9693262B2 (en) * 2013-06-13 2017-06-27 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Load sharing in cellular networks
DE102016219926A1 (de) * 2016-10-13 2018-04-19 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren, Sender und Empfänger zum Authentisieren und zum Integritätsschutz von Nachrichteninhalten

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL189062C (nl) * 1980-02-15 1992-12-16 Philips Nv Werkwijze en stelsel voor overdracht van datapakketten.
US4573207A (en) * 1983-12-22 1986-02-25 Motorola, Inc. Queued community repeater communications system
GB2165127B (en) * 1984-09-26 1988-04-07 Philips Electronic Associated Multiple access communications system
DE3527329A1 (de) * 1985-07-31 1987-02-05 Philips Patentverwaltung Digitales funkuebertragungssystem mit variabler zeitschlitzdauer der zeitschlitze im zeitmultiplexrahmen
US4736371A (en) * 1985-12-30 1988-04-05 Nec Corporation Satellite communications system with random multiple access and time slot reservation
FR2605820B1 (fr) * 1986-10-24 1988-12-02 Mouly Michel Procede de commande de la retransmission de messages a partir de stations emettrices appartenant a un systeme cellulaire
US4831373A (en) * 1987-04-30 1989-05-16 Motorola, Inc. Method for dynamically allocating data channels on a trunked communication system
SE460749B (sv) * 1988-03-15 1989-11-13 Ericsson Telefon Ab L M Foerfarande att oeverfoera datainformation i ett cellindelat mobilradiokommunikationssystem
US4940974A (en) * 1988-11-01 1990-07-10 Norand Corporation Multiterminal communication system and method

Also Published As

Publication number Publication date
AU633148B2 (en) 1993-01-21
DK0415898T3 (da) 1994-02-14
AU6332790A (en) 1991-04-03
SE8902845L (sv) 1991-02-26
DE69003915D1 (de) 1993-11-18
KR920702111A (ko) 1992-08-12
JP2987199B2 (ja) 1999-12-06
FI911946A0 (fi) 1991-04-22
EP0415898A1 (en) 1991-03-06
KR960009456B1 (en) 1996-07-19
CA2039162C (en) 2001-10-30
JPH04501497A (ja) 1992-03-12
DE69003915T2 (de) 1994-02-10
FI102438B (sv) 1998-11-30
SE464438B (sv) 1991-04-22
NO911481D0 (no) 1991-04-16
FI102438B1 (fi) 1998-11-30
NZ234719A (en) 1993-01-27
ES2045892T3 (es) 1994-01-16
WO1991003111A1 (en) 1991-03-07
CA2039162A1 (en) 1991-02-26
EP0415898B1 (en) 1993-10-13
NO177369C (no) 1995-08-30
NO911481L (no) 1991-04-16
US5103445A (en) 1992-04-07
ATE95964T1 (de) 1993-10-15
SE8902845D0 (sv) 1989-08-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO177369B (no) Fremgangsmåte for tilpasning av et mobilt radiokommunikasjonssystem til trafikk- og ytelseskrav
RU2138125C1 (ru) Способ установления вызова в системе радиосвязи
DK167888B1 (da) Kommunikationsanlaeg med multipeladgang
JP2546555B2 (ja) マルチプラットホーム及び装置の通信システムにおけるメッセージルーチングの適合管理方法
EP1680882B1 (en) Apparatus and methods for central control of mesh networks
US8254366B2 (en) Wireless MAC layer throughput improvements
JPH10510404A (ja) ディジタル移動無線通信システムにおけるアップリンク・マクロダイバシティの方法と装置
US7440418B2 (en) Accelerating discovery of access points in a wireless local area network
RU2003136614A (ru) Протокол для определения оптимальных целевых маршрутизаторов доступа для плавной передачи обслуживания на уровне интернет-протокола
JPH0888599A (ja) カバレッジ範囲増大とマクロ・ダイバーシティの実現法とその無線通信システムの無線サブシステム
KR19990055557A (ko) 씨디엠에이 이동통신 시스템의 역방향 통화 채널 탐색방법
KR930005389A (ko) 무선 주파수(rf)데이타 통신 네트워크내에서 업링크 네트워크 제어기능 분산 및 단말기 전력 레벨 조절 오버헤드 최소화 방법 및 장치
GB2138652A (en) Distributed PABX
US8010114B2 (en) Mobile communications system and communication branch establishing method
US5912628A (en) Signal link selection method in exchange system
JP3206739B2 (ja) 無線パケット通信システムにおける無線通信装置
US5734986A (en) Setting up a connection in a communication system
JP2001506813A (ja) 通信装置のシステム及びそのシステムにおける通信方法
WO2009078569A2 (en) Method of changing frequency assignment status in broadband wireless access system
US5946627A (en) Communication process in a radio cummunication system with mobile terminals using the radio interface standard CAI-CT2
KR100405159B1 (ko) 통신 시스템에서 통신 자원의 신호 품질을 판정하기 위한 통신 장치와 방법
CN108513334B (zh) 一种应用于认知混合双工网络的中继选择方法
GB2377344A (en) System and method for providing a group of subscribers with access to a wireless telecommunication system by performing modem configurations
CN112511433A (zh) 流量传输方法、服务器及存储介质
JPH08505023A (ja) 無線通信ネットワークタイプのデータ伝送装置および方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN FEBRUARY 2002