NO176536B - Anordning ved luftverntårn - Google Patents

Anordning ved luftverntårn Download PDF

Info

Publication number
NO176536B
NO176536B NO930286A NO930286A NO176536B NO 176536 B NO176536 B NO 176536B NO 930286 A NO930286 A NO 930286A NO 930286 A NO930286 A NO 930286A NO 176536 B NO176536 B NO 176536B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
ramp
tower
launch
loading
hatch
Prior art date
Application number
NO930286A
Other languages
English (en)
Other versions
NO176536C (no
NO930286L (no
NO930286D0 (no
Inventor
Nils Aspehaug
Original Assignee
Kvaerner Eureka As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kvaerner Eureka As filed Critical Kvaerner Eureka As
Priority to NO930286A priority Critical patent/NO176536C/no
Publication of NO930286D0 publication Critical patent/NO930286D0/no
Priority to AU60121/94A priority patent/AU6012194A/en
Priority to PCT/NO1994/000025 priority patent/WO1994017357A1/en
Publication of NO930286L publication Critical patent/NO930286L/no
Publication of NO176536B publication Critical patent/NO176536B/no
Publication of NO176536C publication Critical patent/NO176536C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A23/00Gun mountings, e.g. on vehicles; Disposition of guns on vehicles
    • F41A23/34Gun mountings, e.g. on vehicles; Disposition of guns on vehicles on wheeled or endless-track vehicles
    • F41A23/42Gun mountings, e.g. on vehicles; Disposition of guns on vehicles on wheeled or endless-track vehicles for rocket throwers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning ved luftverntårn for pansrede enheter, særlig for pansrede kjøretøyer, hvor tårnet utgjør en selvstendig enhet og er utstyrt med en utskytingsrampe, f.eks. for raketter, som er dreibar i vertikalretning fra en utskytingsstilling, over en nøytral transportstilling til en ladestilling hvor rampen rager ned gjennom en ladeluke i tårnet.
Det er fra US patent nr. 3 316 808 kjent en rakettkaster med to utskytningsrør opplagret på en roterbar aksel, slik at når ett av utskytningsrørene er i skytestilling på utsiden av stridsrommet, er det andre utskytningsrør anordnet nede i stridsrommet. Det er videre anordnet en H-formet luke for veksling mellom de to stillinger. Selv om lading foregår nede i stridsrommet med ladeluken lukket, må ladeluken åpnes helt før veksling kan utføres. Stridsrommet er da mottagelig for fremmedlegemer i en eller annen form.
Det er videre fra US 4 010 672 kjent en drivinnretning ved et deksel som er anordnet over et magasin på et pansret kjøretøy. Det er angitt at dekslet gir en viss beskyttelse ved lading, men denne kan langt fra anses å være fullstendig, i og med at luken må åpnes før utskytningsrørene kan føres ned mot åpningen. Dekslet frilegger således magasinet ved lading.
Det er ytterligere fra US 4 466 333 kjent en innretning hvor hele tårnet kan dreies i vertikalplanet. Ved lading vippes tårnet opp slik at bakre del er vendt skrått ned mot ladeluken. Deretter åpnes ladeluken og lading utføres ved hjelp av en transportinnretning. Under lading er dekslet helt tilbaketruk-ket og danner en åpning (6) mellom skroget og tårnet. Lading skjer følgelig uten fullstendig beskyttelse av mannskap og ammunisjon.
Pansrede kjøretøyer brukes av forsvaret til en rekke forskjellige formål, såvel til transport av personer og materiell, som i form av stridsvogner. Disse forskjellige bruksformål medfører tildels at en standardvogn må ombygges og tilpasses til det spesielle formål. Kjøretøyer som skal utstyres med luftvern-våpen, utstyres vanligvis med tårn, og i den forbindelse er det nødvendig med forskjellige lukeanordninger for å kunne betjene og lade våpnene i tårnet.
Et videre ønske ved slike pansrede kjøretøyer er at de skal beskytte mannskapet i størst mulig utstrekning. Ved pansrede kjøretøyer utstyrt med tårnoppbygginger som inneholder ildvåpen, f.eks. rakettutskytingsrampe, må det anbringes luker for at personalet skal kunne etterlade våpnene. Dette medfører en vesentlig risiko for mannskapet som må utføre denne handling, og i tillegg blir hele kjøretøyet utsatt for en fare pga. åpne luker.
En hensikt med den foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe en anordning ved luftverntårn for pansrede enheter og særlig pansrede kjøretøyer, hvor de ovennevnte ulemper unngås. Det er således en hensikt med oppfinnelsen å tilveiebringe en pansret enhet som kan brukes som basisenhet for frembringelse av kjøretøyer til forskjellige bruksformål, og hvor denne basisenhet kan utstyres med et luftverntårn som kan betjenes fra det indre av enheten uten at det er nødvendig å åpne luker eller lignende ut i det fri.
Denne hensikt oppnås ved en anordning av den innledningsvis nevnte art, som er kjennetegnet ved det som fremgår av patentkravene.
Ved oppfinnelsen er det med enkle midler oppnådd en utforming av et luftverntårn, som muliggjør at utskytingsrampen kan lades med raketter fra det indre av kjøretøyet mens alle åpninger i vesentlig grad holdes tildekket av armerte plater, og hvor ildgivningen kan foretas i alle retninger for tårnet, dvs. med en omdreiningsvinkel på 360°. Anordningen ifølge oppfinnelsen muliggjør således en ny lademetode som øker sikkerheten for personellet under ladeprosessen.
Utformingen i henhold til oppfinnelsen gir også en meget plassbesparende utforming, noe som er av stor betydning i forbindelse med pansrede kjøretøyer, hvor plassen er meget begrenset. Ved utformingen i henhold til oppfinnelsen er det også oppnådd en betydelig forenkling av tilpasningsarbeidet til forskjellige typer kjøretøyer.
Oppfinnelsens prinsipp består kort sagt i at utskytingsrampen er dreibar fra en skytestilling til en nøytral transportstilling og videre ned til en ladestilling, hvor utskytingsrampen er rettet inn i kjøretøyets indre og således kan lades uten at noen person behøver å stå frem på kjøretøyet. Ved ladingen blir en øvre beskyttelseskappe for utskytingsrampen liggende som en tildekning over ladelukeåpningen og vil derfor beskytte mannskapet i kjøretøyet. I ildgivningsstilling vil en ladeluke tildekke ladeåpningen.
Ladeluken er fortrinnsvis dreibar inn i kjøretøyet eller den pansrede enhet og følger med rampen når denne føres til ladestilling. Et alternativ vil også være at ladeluken først skyves til side. For å holde antallet åpninger i det pansrede kjøretøy minst mulig kan en klaff tildekke frontpartiet av beskyttelseskappen når rampen er i ladestilling.
For å benytte minst mulig kraft til å foreta bevegelsen av utskytingsrampen kan denne være forspent, f.eks. med en torsjonsfjær eller ved hjelp av andre midler, som gir en forspenning i retning mot utskytingsstilling. De bevegelige deler er opplagret om en eller flere akser, fortrinnsvis en akse i akterkant av tårnet og ved tårnets øverste område, slik at utskytingsrampen vil bli stående relativt høyt i utskytings-stillling og således også kan avfyres mens den befinner seg over panserkjøretøyet.
Oppfinnelsen skal i det følgende illustreres nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel som er fremstilt på tegningen, som viser: Fig. 1 et sideriss av et pansret kjøretøy med anordningen i henhold til oppfinnelsen, idet utskytingsrampen er inntegnet i flere stillinger,
fig. 2 kjøretøyet på fig. 1, sett rett ovenfra,
fig. 3 et aksonometrisk riss som viser luftverntårnet med rampen i transportstilling, og
fig. 4 et riss svarende til fig. 3 med rampen i utskytingsstilling.
På tegningen er den pansrede enhet eller panserkjøretøyet betegnet generelt med 1, mens luftverntårnet er betegnet med 2. Rakettutskytingsrampen er betegnet med 3 og er vist med uttrukne linjer i transportstilling eller nøytral stilling, som rampen vil innta når den ikke er i bruk. Rampen er dreibar om en akse 4 mellom en utskytingsstilling 5 og en ladestilling 6. Disse to stillinger er stiplet inntegnet på fig. 1. Som det fremgår av fig. 2, er rampen anordnet i senterområdet av luftverntårnet og utgjør en integrert del av dette.
Vanlig observasjons- og sikteutstyr for utskytingen er plassert på begge sider av utskytingsrampen og er generelt betegnet med 7.
Som det fremgår spesielt av fig. 3 og 4, er utskytingsrampen 3 utstyrt med en tildekningskappe av pansret platemateriale. Denne kappe er betegnet med 8 og omslutter utskytings-anordningen på oversiden og på begge sider. Under utskytingsrampen er det anordnet et ytterligere plateformet element som danner en ladeluke for ladelukeåpningen. Ladeluken er betegnet med 9, mens ladelukeåpningen har betegnelsen 10.
Rakettene 11 er plassert på en felles festeanordning. Feste-anordningen er hengslet til tårnet via aksen 4 og utstyrt med et egnet system for elevering.
Under transport og ildgivning vil rakettene og deres festeanordning være beskyttet av beskyttelseskappen 8 som dermed også automatisk vil gi tilleggsbeskyttelse til mannskapet i kj øretøyet.
Ved lading trekkes utskytingsrampen ned, slik det er illustrert med stiplet linje på fig. 1, til en stilling hvor rampens frontende rager inn i kjøretøyets indre, hvorfra ladingen med raketter kan foretas. Derved vil ladelukeåpningen 10 frigjøres og ladeluken 9 vil følge med utskytingsrampen inn i vognen. Samtidig vil beskyttelseskappen 8 bli liggende over den derved tilveiebragte åpning og blokkere denne, slik at denne fremdeles er tildekket av det armerte platemateriale. Fronten av beskyttelseskappen kan eventuelt tildekkes med en dreibar klaff. På denne måte holdes antallet åpninger til det indre av kjøretøyet på et minimum. Etter lading føres rampen 3 igjen opp til den ligger innenfor beskyttelseskappen 8 og ladeluken 9 blokkerer åpningen. Fra denne stilling kan så utskytingsrampen heves videre, f.eks. også ved hjelp av krefter fra en torsjons-anordning til utskytingsstilling, hvor den også i utskytingsstillingen er skjermet av beskyttelseskappen. Samtidig stenger ladeluken9 åpningen til det indre av vognen, slik det tydelig fremgår av fig. 4.
Det er ved denne utforming og denne spesielle mekanikk for lading av våpendelen oppnådd klare fordeler, idet kjøretøyets indre hele tiden er helt avskjermet, også under ladeprosessen. Dette betyr en betydelig økning av sikkerheten for mannskapet. Ved å anordne dreieaksen for de bevegelige deler i øvre bakkant av tårnet vil også utskytingsrampen bli stående så høyt at det kan foretas skyting med rakettendene plassert over selve kjøretøyet. Dette betyr at ildgivningsvinkelen blir øket til fulle 360°.

Claims (5)

1. Anordning ved luftverntårn (2) for pansrede enheter, særlig for pansrede kjøretøyer (1), hvor tårnet (2) utgjør en selvstendig enhet og er utstyrt med en utskytingsrampe (3), f.eks. for raketter, som er dreibar i vertikalretning fra en utskytingsstilling (5), over en nøytral transportstilling til en ladestilling (6) hvor rampen rager ned gjennom en ladeluke (9) i tårnet (2), karakterisert ved at utskytingsrampen (3) er utformet som en integrert del av tårnet (2) og at den er utstyrt med en, med rampen dreibar, armert beskyttelseskappe (8) som dekker rampen (3) på oversiden og sidene, og at beskyttelseskappen (8) i transportstilling virker som tilleggspansring over ladeluken (9) og under hele lade-operasjonen hvor rampen (3) og ladeluken (9) dreies inn i kjøretøyenheten (1), som beskyttelse over ladelukeåpningen (10) .
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at beskyttelseskappen (8) i nøytral stilling er tildekket i fronten av en dreibar klaff.
3. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at beskyttelseskappen (8) og fortrinnsvis også ladeluken (9) er forspent mot utskytingsstillingen (5), f.eks. ved hjelp av en torsjonsfjær i dreieleddet.
4. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at rampen (3) er dreibar om en akse (4) anordnet ved den øvre del av tårnet (2).
5. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at rampen (3) er anordnet i midten av tårnet (2) og er dreibar om en akse (4) i bakkant av dette.
NO930286A 1993-01-28 1993-01-28 Anordning ved luftverntårn NO176536C (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO930286A NO176536C (no) 1993-01-28 1993-01-28 Anordning ved luftverntårn
AU60121/94A AU6012194A (en) 1993-01-28 1994-01-27 Anti-aircraft turret device
PCT/NO1994/000025 WO1994017357A1 (en) 1993-01-28 1994-01-27 Anti-aircraft turret device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO930286A NO176536C (no) 1993-01-28 1993-01-28 Anordning ved luftverntårn

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO930286D0 NO930286D0 (no) 1993-01-28
NO930286L NO930286L (no) 1994-07-29
NO176536B true NO176536B (no) 1995-01-09
NO176536C NO176536C (no) 1995-04-19

Family

ID=19895785

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO930286A NO176536C (no) 1993-01-28 1993-01-28 Anordning ved luftverntårn

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU6012194A (no)
NO (1) NO176536C (no)
WO (1) WO1994017357A1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7185575B1 (en) * 2005-10-04 2007-03-06 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Weapon mounting and remote position recognition system
EP3306259A1 (fr) 2016-10-10 2018-04-11 CMI Defence S.A. Structure standard et interchangeable pour un véhicule blindé

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2976769A (en) * 1957-06-08 1961-03-28 Rheinmetall Gmbh Armoured car with a rotatably arranged gun turret
FR2301797A1 (fr) * 1975-02-18 1976-09-17 Creusot Loire Installation de lancement de missiles

Also Published As

Publication number Publication date
NO176536C (no) 1995-04-19
NO930286L (no) 1994-07-29
NO930286D0 (no) 1993-01-28
WO1994017357A1 (en) 1994-08-04
AU6012194A (en) 1994-08-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2466243B1 (en) Armed vehicle with improved structure
US4524674A (en) Military vehicles
US5604327A (en) Ordnance
US4438677A (en) Munition-supply system for an armored vehicle weapon
US2984157A (en) Missile launching systems
NO176536B (no) Anordning ved luftverntårn
RU2669248C1 (ru) Высокозащищенный танк с комплексом управления боевыми наземными роботами и бла
GB2212891A (en) Armoured vehicle with top-mounted barrel weapon.
UA20473U (en) Infantry fighting machine
US4346644A (en) Foldout cradle apparatus for mounting an automatic cannon to a turret exterior
RU2560181C1 (ru) Танковая система автоматического заряжания "скоропея-3"
RU2703695C1 (ru) Боевое отделение бронеобъекта
ES2224031T3 (es) Procedimiento y sistema de carga de un arma montada en un navio.
RU2612037C2 (ru) Разведывательно-огневой комплекс вооружения танка
US3595127A (en) Device for launching flying bodies
RU2617860C2 (ru) Фортификационная реактивная огневая система
RU2258889C2 (ru) Боевое отделение бронированной машины
RU2370723C1 (ru) Боевое отделение бронеобъекта
RU2184333C2 (ru) Башня бронемашины с системой оружия
RU6882U1 (ru) Боевая машина реактивной системы залпового огня
RU2767813C1 (ru) Унифицированный боевой модуль танка
RU2816418C1 (ru) Комплекс вооружения танка
NO127390B (no)
RU2707667C1 (ru) Боевая бронированная машина
RU2138004C1 (ru) Высокозащищенный танк с экипажем два человека