NO172281B - Raakostkutter - Google Patents

Raakostkutter Download PDF

Info

Publication number
NO172281B
NO172281B NO874057A NO874057A NO172281B NO 172281 B NO172281 B NO 172281B NO 874057 A NO874057 A NO 874057A NO 874057 A NO874057 A NO 874057A NO 172281 B NO172281 B NO 172281B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
raw food
knives
cutter according
food cutter
steps
Prior art date
Application number
NO874057A
Other languages
English (en)
Other versions
NO874057D0 (no
NO172281C (no
NO874057L (no
Inventor
Alfred Boerner
Original Assignee
Boerner Gmbh A
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19868625986 external-priority patent/DE8625986U1/de
Priority claimed from EP87109688A external-priority patent/EP0262312B1/de
Application filed by Boerner Gmbh A filed Critical Boerner Gmbh A
Publication of NO874057D0 publication Critical patent/NO874057D0/no
Publication of NO874057L publication Critical patent/NO874057L/no
Publication of NO172281B publication Critical patent/NO172281B/no
Publication of NO172281C publication Critical patent/NO172281C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47JKITCHEN EQUIPMENT; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; APPARATUS FOR MAKING BEVERAGES
    • A47J17/00Household peeling, stringing, or paring implements or machines
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47JKITCHEN EQUIPMENT; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; APPARATUS FOR MAKING BEVERAGES
    • A47J43/00Implements for preparing or holding food, not provided for in other groups of this subclass
    • A47J43/25Devices for grating

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Food-Manufacturing Devices (AREA)
  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Lubricants (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en råkostkutter som beskrevet i innledningen til krav 1.
Fra DE-PS 22 60 358 er det kjent en råkostkutter i form av en kjøkkenrive som består av sprøytestøpt plast og har en ramme med rettvinklede hull, i hvilke det i skjæreretningen løper ut tenner krummet bueformet nedover fra skjærekanten.
På kjøkkenrivens bakside er det anordnet ytterligere tenner.
Med denne kjente rive er det mulig med forholdsvis liten kraft-anvendelse å dele opp grønnsaker, frukt e.l. til råkost. Det oppdelte gods blir i stor grad oppdelt i tynne strimler uten å bli revet opp og knust.
Riktignok er kraftanvendelsen ved bruk av den kjente kjøkkenrive som nevnt ovenfor allerede vesentlig mindre enn ved tidligere kjente kjøkkenriver, men kraftanvendelsen er imidlertid for høy til også å dele opp det revne gods i en trekkende bevegelse, når altså knivbladene er rettet nedover.
DE-OS 35 0495 viser og beskriver et kjøkkenapparat for å skjære poteter, særlig halvrå poteter, hvor det er anordnet dobbeltbladete kniver av plast i to tverrekker forskjøvet etter hverandre og forbundet med bunnplaten i ett stykke. Ved dette kjøkkenapparat forløper knivbladene først parallelt i skjæreretningen, hvoretter de er avbøyd konkavt nedover. Dette kjøkkenapparat egner seg særlig godt for fremstilling av potet-strimler krummet krøllelignende, når potetene på forhånd er halvveis kokt. Mindre bra og fremfor alt med vesentlig mer kraftbruk er dette kjøkkenapparat egnet for fremstilling av råkost.
Fra EP-OS 0189743 er det kjent en råkostkutter av typen nevnt i innledningen, som i prinsippet er helt utprøvd. Formålet med oppfinnelsen er særlig vesentlig å forbedre denne kjente råkostkutter i dens fremstilling og håndtering, slik at skjæremotstanden gjøres ytterligere mindre og fremstillingen forenkles og gjøres enda billigere.
Ifølge oppfinnelsen oppnås dette formål ved hjelp
av det karakteristiske trekk angitt i krav 1.
Spesielt foretrukne utførelsesformer av oppfinnelsen er vist i underkravene.
Over et langt stykke av skjæreforløpet oppretthol-des det U-formede tverrsnitt. På den måten nedsettes skjære-kreftene betydelig overfor tidligere kjøkkenriver. Skjæregodset blir praktisk talt ikke fortrengt men skåret rent. Over-raskende tilstoppes heller ikke det frie rom i bunnplaten under knivene. Den i stor grad parallelle anordning av knivbladene ser tvert imot ut til å begunstige de enkelte knivers fri-sk jæring. Fordelaktig ved utforming av knivrekken av et metallbånd, ved siden av den enkle fremstilling ved hjelp av preging og den maskinelle sliping på begge sider på forhånd, er i første rekke at det kan anvendes et forholdsvis tynt metallbånd på
ca. 1/10 mm. Dette tynne tverrsnitt av bladene strekker seg naturlig over hele skjærelengden og - dybden, slik at skjæregodset ved skjæringen praktisk talt ikke knuses. Betydningen av denne fordel vil man straks innse når man får vite at sum-men av tykkelsen av sidestegene må trykkes tvers igjennom skjæregodset. Til tross for anvendelsen av et slikt tynt metallbånd blir man overrasket over knivenes enorme stabilitet. Dette ser på den ene side ut til å kunne tilbakeføres til metall-båndets buktningslignende utforming og på den andre side å
kunne tilbakeføres til at hvert nedre tverrsteg er festet i bunnplaten.
Riktignok er det fra det tyske bruksmønster 19 91 402 kjent et husholdningsskjæreapparat for skjæring av pommes frites, hvor det er anbragt en rettvinklet bølgeformet bøyd kniv på tvers av skjæreretningen. Denne kniv er festet på kjøkken-apparatets lengdelister som ligger overfor hverandre. Dette apparat er på grunn av sin knivstørrelse og skjæretykkelse ikke egnet for skjæring av råkost.
Det er også i praksis kjent en såkalt vaffelskjærer hvor det er festet en bølgeformet bøyd kniv i den bakre anleggs-plate anbragt på skrå av skjæreretningen. Også denne kniv hår for store kniver og en skjæretykkelse som er for stor.
Som det allerede er utført ovenfor, er det ved skjæring av råkost om å gjøre å tilveiebringe mest mulig tynne strimler. Dersom man vil skjære disse strimler ved hjelp av U-formede kniver fremkommer det problem at sidestegene må
trenge gjennom grønnsakene. Ved det store antall sidesteg som er nødvendig for en slik råkostrive, kan bladtykkelsen legges sammen i en slik grad at ikke bare skjæremotstanden økes, men også faren for fastklemming av de allerede skårede strimler
øker betraktelig.
Ganske enkelt å minske bladtykkelsen er imidlertid ikke helt uproblematisk på grunn av knivrekkens derav resulte-rende stabilitetsproblemer. Disse krav som strider mot hverandre er for første gang tatt med i denne oppfinnelse.
Oppfinnelsen er kjennetegnet ved de karakteristiske trekk angitt i den kjennetegnende del av krav 1. Forskjellige utførelsesformer er angitt i de uselvstendige krav.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse med et utførelseseksempel og under henvisning til tegningene, der fig. 1 er et perspektivriss av råkostkutteren ifølge oppfinnelsen sett ovenfra, fig. 2 er et snittriss gjennom en knivrekke etter linjen II-II på fig. 1, og fig. 3 er et snittriss gjennom en knivrekke etter linjen III-III på fig. 1.
Fig. 1 viser en råkostkutter 1 for skjæring av rå-koststrimler.
Råkostkutteren 1 omfatter en bunnplate 2 som på oversiden 3 er anordnet med to påløpsflater 4 og 5 liggende i ett plan. Mellom påløpsflåtene 4 og 5 er det anordnet to knivrekker 6 og 7 på tvers av skjæreretningen A og forskjøvet innbyrdes. Knivrekkene 6 og 7 har kniver med U-formede blader 8, som rager ut i høyden over påløpsflåtene 4 og 5, og er utformet åpne frem til bunnplatens 2 underside 9. Knivens underside er i det minste delvis utformet hellende mot bunnplaten (jfr. fig. 2).
Som det - .' også er vist på fig. 1 består knivrekkene av et tynt metallbånd 10 med en tykkelse på omtrent 1/10 mm. Metallbåndet 10 er ved dannelse av øvre tverrsteg 11, nedre tverrsteg 12 og sidesteg 13 som forbinder disse utformet som buktninger.
Som det særlig fremgår av fig. 3 er de nedre tverrsteg festet i bunnplaten, og anordnet nedenfor påløpsflåtene 4, 5.
Overfor disse rager de øvre tverrsteg 11 ut over på-løpsf låtene 4, 5, og er med hensyn til skjæreretningen A i det vesentlige innrettet parallelt med påløpsflåtenes 4, 5 plan.
Som det tydelig fremgår av tegningen er knivrekkene 6 og 7 utformet dobbelbladet, idet de øvre tverrsteg 11 i midten har nedsenkninger 14 rettet mot bunnplaten.
På fig. 2 og 3 er det vist at de øvre tverrstegs 11 nedsenkninger 14 er utformet omtrent trekantet sett på tvers av skjæreretningen A. Nedsenkningene 14 ender med avstand ovenfor påløpsflåtenes 4 og 5 plan.
Som det er særlig godt vist på fig. 2 utgjør avstanden mellom midten av en nedsenkning 14 og det tilhørende blad 8 på en kniv omtrent det dobbelte til tredobbelte av dybden av nedsenkningen 14.
Målt fra kanten av en nedsenkning 14 utgjør avstanden til tilhørende nærliggende blad 8 omtrent en gang nedsenk-ningens dybde.
Som vist på fig. 1 tilsvarer bredden av et øvre tverrsteg 11 omtrent den for et nedre tverrsteg 12.
Selv om knivrekkene 6 og 7 også kan være anordnet på skrå i forhold til skjæreretningen A, er de i dette utførel-seseksempel anbragt på bunnplaten 2 rettvinklet med skjæreretningen A.
Selve bunnplaten 2 er utformet av plast. Metall-båndene 10 som knivrekkene 6 og 7 er fremstilt av, er innstøpt i råkostkutterens 1 bunnplate 2.
Dertil er det på bunnplaten 2 i høyde med knivrekkene 6, 7 anordnet gjennombrudd 16 begrenset av lengdesteg 15, hvor gjennombruddene ligger nedenfor knivrenes 6 hhv. 7 øvre tverrsteg 11. Knivenes 6 hhv. 7 nedre tverrsteg 12 er herved innstøpt i bunnplatenes 2 lengdesteg 15.
For bedre forankring av de nedre tverrsteg 12 i bunnplatens 2 lengdesteg 15 er det anbragt inntrykninger 17 i tverrstegene.
For at knivenes tverrsteg skal kunne være enda bedre forankret i bunnplatens lengdesteg, er inntrykningene 17 forsynt med åpninger 18, gjennom hvilke plasten kan komme igjennom under sprøytestøpingen.
Med hensyn til skjæreretningen A er inntrykningene 17 og også åpningene 18 anbragt i midten av de nedre tverrsteg 12.
Som tillegg er gjennombruddene 16, som særlig vist på fig. 2, utformet lenger enn knivenes 6 hhv. 7 øvre tverrsteg 11, og ender med avstand fra knivenes blader 8. På fig. 1 fremgår dette ikke så tydelig.
I det følgende skal oppfinnelsens virkemåte forkla-res. Med den viste råkostkutter lar grønnsaker seg skjære i meget fine strimler, uten at de derved oppflises eller på annen måte blir videre beskadiget.
Ved begynnelsen av oppdelingsforløpet settes skjæregodset på den øvre påløpsflate 4, for derved å føre det mot den første knivrekke 6.
Når skjæregodset påtreffer den første knivrekkes 6 blad 8, trenger de øvre tverrsteg 11 og knivrekkens 6 til-hørende sidesteg 13 inn i skjæregodset, uten å bøye opp delen som allerede er skåret.
Først når skjæregodsets forkant har nådd nedsenkningen 14, avbøyes de tilskårede strimler nedover med en forholdsvis lang vektarm på omtrent 2-3 ganger dybden av nedsenkningen 14. Denne avbøyning er tilstrekkelig til at de av-skårne strimler passerer gjennombruddene 16 på den måten at de kommer ut av gjennombruddene 16 på bunnplatens 2 underside.
Etter passering av den første knivrekke 6 treffer skjæregodset på den andre knivrekke 7, som er anordnet tverr-forskjøvet overfor den første knivrekke 6.
Nå avskjæres skjæregodsets deler som har blitt stå-ende som strimler på samme måte som beskrevet ovenfor.
Dersom skjæregodset deretter befinner seg på den nedre påløpsflate 5, så føres det på nytt mot knivrekken 7 ved en trekkbevegelse av armen, men nå i motsatt retning.
På grunn av den meget lille skjæremotstand blir skjæregodset liggende med hele flaten på påløpsflaten 5, uten å vippe ned. Dette er absolutt ikke selvsagt, da skjæregodset allerede ved en midlere motstand på dets forkant ville ha til-bøyelighet til å heve seg fra påløpsflaten 5 på grunn av det ugunstige kraftangrep på skjæregodset under trekkbevegelsen oppover. Dette problem oppstår imidlertid ikke her.
Da strimlene avskåret ved bevegelsen fremover allerede har falt ut av gjennombruddene 16, er disse nå frie for gjennomgang av strimlene avskåret ved tilbakebevegelsen.
Etter å ha passert knivrekken 7 avskjæres ytterligere strimler av skjæregodset ved knivrekken 6 på samme måte som nevnt ovenfor.
Med hensyn til fremstillingen på fig. 2 skal det
i tillegg vises til at bladene 8 ikke bare er tilslipt ovenfra men fra begge sider. Det skal også bemerkes at nedsenkningene 14, som vist på fig. 3, ikke tilsvarer i riktig måle-stokk den faktiske utforming med hensyn til nedsenkningenes dybde.

Claims (15)

1. Råkostkutter for skjæring av råkost i strimler, med en bunnplate (2) som på oversiden (3) er forsynt med to på-løpsf later (4, 5) som ligger i ett plan, hvor det mellom på-løpsf latené (4, 5) er anordnet minst én knivrekke (6, 7) fort-løpende i det vesentlige på tvers av skjæreinnretningen (A), hvor knivene rager ut over påløpsflåtene (4, 5) med omtrent omvendt U-formede skjær i høyden og er dannet åpne frem til bunnplatens (2) underside, idet knivrekken er utformet av et tynt metallbånd (10) ved dannelse av øvre og nedre tverrsteg (11, 12), og sidestegene (13) som forbinder disse er for-trinnsvis i ett stykke bøyd i buktninger, og festet med de nedre tverrsteg (12) i bunnplaten (2), hvor de nedre tverrsteg (12) er anordnet nedenfor eller på høyde med påløpsflåtene (4, 5), mens de øvre tverrsteg (11) rager ut over påløpsf låtene (4, 5) og er innrettet i det vesentlige parallelt med påløps-flåtenes (4, 5) plan med hensyn til skjæreretningen, og hvor de øvre tverrsteg (11) er innrettet for dannelse av dobbelt-bladet kniv parallelt med påløpsflåtenes (4, 5) plan, og utformet nedsenket i midten frem til bunnplaten (2) med hensyn til skjæreretningen, KARAKTERISERT VED at det er anordnet gjennombrudd (16) ut fra bunnplaten (2) i høyde med knivrekkene (6, 7) begrenset av lengdesteg (15), hvor gjennombruddene (16) ligger nedenfor knivenes (6, 7) øvre tverrsteg (11), og knivenes (6, 7) nedre tverrsteg (12) er sprøytestøpt i bunnplatens (2) lengdesteg (15).
2. Råkostkutter ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at gjennombruddene (16) er utformet lenger enn knivenes (6, 7) øvre tverrsteg (11), og ender med avstand fra knivenes (6, 7) blader (8).
3. Råkostkutter ifølge krav 1 eller, KARAKTERISERT VED at det på de nedre tverrsteg (12) av knivene (6, 7) er anbragt inntrykninger (17) for forankring av tverrstegene (12) i plasten.
4. Råkostkutter ifølge krav 3, KARAKTERISERT VED at inntrykningene (17) er forsynt med åpninger (18) for gjennomgang av plasten.
5. Råkostkutter ifølge krav 3 eller 4, KARAKTERISERT VED at inntrykningene (17) med hensyn til skjæreretningen (A) er anbragt i midten av de nedre tverrsteg (12).
6. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-5, KARAKTERISERT VED at metallbåndet (10) som knivrekkene (6, 7) er dannet av, er slipt fra begge sider.
7. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-6, KARAKTERISERT VED at de øvre tverrstegs (11) nedsenkninger (14) er dannet omtrent trekantformet sett på tvers av skjæreretningen (A) .
8. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-7, KARAKTERISERT VED at nedsenkningene (14) ender med avstand ovenfor påløpsflåtenes (4, 5) plan.
9. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-8, KARAKTERISERT VED at avstandene mellom midten av en nedsenk-ing (14) og det tilhørende blad (8) på en kniv (6 hhv. 7) omtrent tilsvarer to til tre ganger dybden av nedsenkningen (14).
10. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-9, KARAKTERISERT VED at avstanden fra kanten av en nedsenkning (14) til det tilhørende, nærliggende blad (8) omtrent tilsvarer en gang dybden av en nedsenkning (14).
11. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-10, KARAKTERISERT VED at bredden av et øvre tverrsteg (11) omtrent tilsvarer den for et nedre tverrsteg (12).
12. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-11, KARAKTERISERT VED at det er anordnet to knivrekker (6, 7) for-skjøvet etter hverandre på bunnplaten (2) i skjæreretningen (A) og tverrgående med skjæreretningen (A).
13. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-12, KARAKTERISERT VED at knivrekken(e) (6, 7) er anbragt på bunnplaten (2) rettvinklet med skjæreretningen (A).
14. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1 - 12, KARAKTERISERT VED at knivrekken(e) (6, 7) er anbragt på bunnplaten (2) diagonalt med skjæreretningen (A).
15. Råkostkutter ifølge ett av kravene 1-14, KARAKTERISERT VED at bunnplaten (2) er utformet av plast.
NO874057A 1986-09-29 1987-09-28 Raakostkutter NO172281C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19868625986 DE8625986U1 (de) 1986-01-02 1986-09-29 Rohkostschneider
EP87109688A EP0262312B1 (de) 1986-09-29 1987-07-06 Rohkostschneider

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO874057D0 NO874057D0 (no) 1987-09-28
NO874057L NO874057L (no) 1988-03-30
NO172281B true NO172281B (no) 1993-03-22
NO172281C NO172281C (no) 1993-06-30

Family

ID=25951116

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO874057A NO172281C (no) 1986-09-29 1987-09-28 Raakostkutter

Country Status (12)

Country Link
KR (1) KR930011397B1 (no)
CN (1) CN1008967B (no)
AR (1) AR240274A1 (no)
AT (1) ATE72390T1 (no)
AU (1) AU582311B2 (no)
BR (1) BR8705007A (no)
CA (1) CA1305396C (no)
DK (1) DK169806B1 (no)
FI (1) FI86266C (no)
MX (1) MX169022B (no)
NO (1) NO172281C (no)
PT (1) PT85813B (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2815683A1 (en) * 2013-06-18 2014-12-24 Browne & Co Food grater cutting surface

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3022021C2 (de) * 1980-06-12 1984-09-27 Alfred 5561 Landscheid Börner Küchengerät zum Schneiden von Obst, Gemüse o.dgl. in Streifen

Also Published As

Publication number Publication date
DK169806B1 (da) 1995-03-06
BR8705007A (pt) 1988-05-24
DK509687D0 (da) 1987-09-28
FI86266C (fi) 1992-08-10
KR880003596A (ko) 1988-05-28
MX169022B (es) 1993-06-17
CA1305396C (en) 1992-07-21
KR930011397B1 (ko) 1993-12-06
CN1008967B (zh) 1990-08-01
FI874100A0 (fi) 1987-09-21
NO874057D0 (no) 1987-09-28
PT85813B (pt) 1993-07-30
NO172281C (no) 1993-06-30
AU7901787A (en) 1988-03-31
AU582311B2 (en) 1989-03-16
FI86266B (fi) 1992-04-30
PT85813A (pt) 1988-10-14
FI874100A (fi) 1988-03-30
CN87106355A (zh) 1988-06-01
AR240274A1 (es) 1990-03-30
NO874057L (no) 1988-03-30
ATE72390T1 (de) 1992-02-15
DK509687A (da) 1988-03-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4790488A (en) Utensil for cutting food materials
ES2377138T3 (es) Cortador en dados
US4852256A (en) Device for cutting mushrooms into slices
JP3172843U (ja) おろし器
US4959905A (en) Pizza knife and holder
US4290196A (en) Apparatus for cutting foodstuffs
US5297345A (en) Slicing knife with non-stick blade
US4441254A (en) Kitchen utensil for cutting fruit, vegetables and the like into strips and a blade therefor
US4281460A (en) Kitchen utensil
NO172281B (no) Raakostkutter
US507383A (en) Henry b
US4848680A (en) Raw food cutter
CA1252026A (en) Kitchen utensil of cutting vegetables, in particular potatoes, into strips
NO159479B (no) Haandredskap for aa skjaere skiver av matvarer.
US1531314A (en) Food cutter
JP3172844U (ja) おろし器
US2912755A (en) Potato peeler or the like
US3169316A (en) Vegetable peeler
KR200421338Y1 (ko) 부착방지기능을 갖는 주방용칼
US571358A (en) Evangeline gilmore
KR840002429Y1 (ko) 과일, 야채등을 세절(細切)하기 위한 부엌용구용 칼날부재
RU2002111449A (ru) Кухонное приспособление для нарезания продуктов
US3765287A (en) Appliance for cutting fruits
JP6587337B2 (ja) 食品を切断して食品の切断片を形成するための調理器
KR20230000663U (ko) 주방용 칼