NO171606B - Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten - Google Patents

Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten Download PDF

Info

Publication number
NO171606B
NO171606B NO880003A NO880003A NO171606B NO 171606 B NO171606 B NO 171606B NO 880003 A NO880003 A NO 880003A NO 880003 A NO880003 A NO 880003A NO 171606 B NO171606 B NO 171606B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
concrete
electrode
accordance
procedure
electrically conductive
Prior art date
Application number
NO880003A
Other languages
English (en)
Other versions
NO171606C (no
NO880003L (no
NO880003D0 (no
Inventor
John B Miller
Original Assignee
John B Miller
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by John B Miller filed Critical John B Miller
Priority to NO880003A priority Critical patent/NO171606C/no
Publication of NO880003D0 publication Critical patent/NO880003D0/no
Priority to PCT/NO1989/000001 priority patent/WO1989006299A1/en
Priority to AU29091/89A priority patent/AU605015B2/en
Priority to GB8918985A priority patent/GB2223526B/en
Publication of NO880003L publication Critical patent/NO880003L/no
Priority to DK423989A priority patent/DK168228B1/da
Publication of NO171606B publication Critical patent/NO171606B/no
Publication of NO171606C publication Critical patent/NO171606C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/62Insulation or other protection; Elements or use of specified material therefor
    • E04B1/70Drying or keeping dry, e.g. by air vents
    • E04B1/7007Drying or keeping dry, e.g. by air vents by using electricity, e.g. electro-osmosis

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

Oppfinnelsen gjelder en framgangsmåte for å stanse alkaliaggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for å gjennomføre denne framgangsmåten.
Bakgrunn
I visse deler av verden er forringelse av betongkonstruksjoner p.g.a. såkalt "alkaliaggregat reaksjon" et stort problem. Reaksjonen opptrer når betongens tilslagsmateriale inneholder amorf silika, såsom flint, opal, vulkansk glass og beslektede mineraler. Silikaen reagerer med sementens alkalier under dannelse av vannrike alkalisilikater. Denne prosessen fører til en volumforøkelse i forhold til utgangsmaterialene. Forøkelsen er ledsaget av betydelige svelletrykk, som kan sprenge betongen, og derved føre til tap av bæreevne og åpne adgang for korrosive stoffer som kan tære på betongens armeringsstål.
Problemene forbundet med alkaliaggregat reaksjoner er velkjente i mange land. I Norden er de hyppig forekommende i Danmark, Island og Grønland. I dag finnes ingen praktisk reparasjonsprosedyre for slike skader, annet enn fjerning av den angrepne betongen og utstøping med ny betong.
I patentlitteraturen finnes mange eksempler på tørking av bygningskonstruksjoner. For eksempel DE utlegningsskrift 2 722 985 beskriver en framgangsmåte for uttørking av murverk ved bruk av elektroosmose. Her blir det imidlertid benyttet svært høy strømtetthet, og dersom denne metoden hadde blitt brukt på armert betong ville den høye strømtettheten raskt korrodert armeringsstålet. Denne framgangsmåten må derfor kunne anses som ubrukbar for å stanse alkali-silikatreaksjoner i betongkonstruksjoner.
GB patentsøknad 2 186 017 beskriver uttørking av betong ved bruk av elektrisk motstandsoppvarming, hvor armeringa anvendes som varmetråder, noe som er en svært tid- og energikrevende metode for å tørke betong.
EP patentsøknad 228 001/1987 beskriver elektroosmotisk uttørking av murverk. Denne framgangsmåten likner en del på den som er beskrevet i DE 2 722 985.
Videre beskriver SE utlegningsskrift 406 341 en framgangsmåte for å stanse fuktvandring i yttervegger av pussete murkonstruksjoner. Potensialforskjellen, som er den drivende kraft for fuktvandringa, elimineres ved at det påtrykkes en spenning mellom et jordspyd og ei metallskinne innført i murkonstruksjonen.
I US patentskrift er det beskrevet en metode for å stanse fuktvandring i grunnmurer, og har således visse likhetstrekk med SE-skriftet nevnt ovenfor. I den nedre del av bygningskonstruksjonen blir det innført to elektroder som påtrykkes en likespenning, hvorved det etableres en barriere ved de øverste elektrodene som hindrer ytterligere fuktvandring.
Videre beskriver EP patentsøknad 111306/1984 en framgangsmåte for å tørke murkonstruksjoner og å beskytte disse mot ny fuktinntregning. I korte trekk angår denne EP-søknaden innføring av en hydrofob forbindelse i murkonstruksjonen ved hjelp av
kapillartransport i et elektrisk felt.
De ovennevnte referansene omhandler imidlertid i all hovedsak tørking av murkonstruksjoner eller metoder for å stanse ytterligere fuktvandring i slike konstruksjoner. Murverk og betong er som kjent to vidt forskjellige kostruksjonsmaterialer, og på grunn av deres tilhørende forskjeller i struktur og egenskaper, kan ikke de ovennevnte framgangsmåte som er rettet mot murverk overføres til betongkonstruksjoner. Bortsett fra GB 2 186 017 er det ingen av disse referansene som verken beskriver eller foreslår noe i retning av å hindre alkali-kiselreaksjoner i betong, men selv i GB 2 186 017 har de ikke sett muligheten for å anvende en langt enklere og mindre energikrevende framgangsmåte.
Formål
Hovedformålet med oppfinnelsen er å komme fram til en raskere og rimeligere framgangsmåte for å stanse slike nedbrytende reaksjoner.
Oppfinnelsen
Oppfinnelsen er angitt i den karakteriserende del av patentkrav 1. Ytterligere særtrekk framgår av de øvrige kravene.
Oppfinnelsen er basert på visse erkjennelser i forbindelse med elektro-osmose. I enkelte porøse media hvor porene er delvis eller helt fulle av vann eller vandige løsninger, antar vannet i kontakt med poreveggene, og selve poreveggene, motsatte elektriske ladninger. Dersom det porøse mediet utsettes for et elektrisk felt, vil vannet i porene bevege seg mot den elektroden som er motsatt ladet i forhold til vannet. Dette fenomen kalles elektro-osmose.
Gjennom labratorieforsøk er det funnet at dersom betongen tørkes ut, slik at den relative fuktighet i betongens poreluft kan reduseres til under 80%, opphører alkaliaggregat reaksjoner.
Innenfor bygningsindustrien har elektro-osmose vært anvendt til bl.a.grunnforsterkning ved reduksjon i grunnens vanninnhold, eller ved å skape gunstige strømningsmønstre for grunnvann. Denne teknologien har også vært brukt til å senke vanninnholdet i kjellermurer for å fjerne fuktighet i kjellerrom.
Over terreng stanses reaksjonene på følgende måte: På den ene sida av konstruksjonsdelen som skal behandles, anbringes en elektrode i et egnet elektrolytisk medium. Elektrodene kan bestå av tråder, stenger, plater, folier, eller film av metall, ledende plastoffer eller andre elektrisk ledende materialer. Elektrolytten kan være sterkt retardert sprøytebetong, eller elektrolytiske løsninger enten i væskeform eller oppsugd i et porøst medium såsom mineralull, cellulosemasse, sagflis, leire o.l. eller saltholdig gel.
Konstruksjonsdelens motsatte side males eller bekles med et elektrisk ledende vannfritt stoff, som f.eks. kan være metallplater eller maling eller pasta inneholdende finfordelte metaller eller grafitt som fyllstoff, eller pigment i tilstrekkelig mengde til å danne en kontinuerlig elektrisk ledende film. Denne filmen tjener som den andre elektroden i elektro-osmose cellen. Alternativt kan et armeringslag tjene som denne elektrode, dersom konstruksjonsdelen inneholder et egnet slikt lag. Det er også mulig å benytte seg av metalliske elektroder som er innboret for formålet. Elektrodene i det elektrolytiske mediet, samt elektroden som består av ledende film eller armeringslag, koples til hver sin pol på en elektrisk likestrømskilde.
På armerte betongkonstruksjoner under terrengnivå brukes metoden ved at spenningen påtrykkes mellom armeringen eller evt. innborete elektroder og et nedgravet eller nedrammet metallisk legeme, f.eks. ei skinne eller et jordspyd. Elektrolytten dannes da av jordmassene omkring konstruksjonen og metallegemet.
Ved påsetting av strømmen beveger vannet seg mot den ene elektroden, og dette resulterer i at vannet trekkes ut av betongen og ansamles i den tilhørende elektrolytten, som derved får et økende vanninnhold. Polariteten må bestemmes i hvert enkelt tilfelle. I betong vil vannet normalt bevege seg mot minuspolen.
Uttørkingens hurtighet og grad avhenger av den anvendte likespenning, som igjen er avhengig av betongens og den anvendte elektrolyttens ledningsevne, av betongens porøsitet, av elektrodetettheten og avstanden mellom elektrodene. For vanlige forekommende bygningskonstruksjoner ligger den anvendte spenning i området 10-100 V, avhengig av uttørkingsgraden, hvorved uttørking blir utført i løpet av dager eller uker.
I tilfelle konstruksjoner over terrenget gjelder følgende: Etter at betongens vanninnhold er redusert tilstrekkelig til at målinger av relativ fuktighet i lukkete borehull viser, at denne fuktigheten er mindre enn 80%, fjernes elektrolytten ved skraping, børsting, blåsing, banking, suging eller annen egnet metode, før strømmen brytes. Etter at strømmen er brutt, fjernes elektrodematerialet samt eventuelle elektrolyttrester.
Til slutt forsegles de flatene på den uttørkete konstruksjonsdelen som kan utsettes for fukt, mot ny fuktinntrengning ved å påføre dem et belegg som er ugjennomtrengelig for vann og vanndamp. Dette belegget, foruten å være tett, må også være tilstrekkelig elastisk til ikke å briste ved mindre, termiske eller belastningsbetingete bevegelser i konstruksjonsdelen.
Egnede belegg kan f.eks. være polyuretan, gummi, akryl eller liknende
Under terrengnivå må strømtilførselen være permanent innkoplet for å holde fuktigheten kontinuerlig nede.
Eksempel
I tegningen er det vist skjematisk et eksempel på en utførelsesform, idet
fig. 1-2 viser vertikalsnitt gjennom to murkonstruksjoner som rager opp over marknivå og som på forskjellig vis er forsynt med en anordning for å gjennomføre framgangsmåten i samsvar med oppfinnelsen, mens
fig. 3-5 viser tilsvarende snitt for murkonstruksjoner som ligger nedgravd.
I figurene er det vist en mur 11 støpt av betong med tilslagsmateriale som angitt i innledningen.
I fig. 1 er det i muren 11 innlagt et armeringsnett 12. På den side av muren 11 som ligger lengst fra armeringsnettet 12 er det pålagt et lag 13 av mineralull som er fuktet med et elektrolytisk medium. I dette laget 13 er det innlagt en elektrode 14 i form av et metallnett. Metallnettet 14 er tilkoblet den negative elektroden til ei likespenningskilde 15, som med den positive elektroden er tilkoblet armeringsnettet 12.
I fig. 2 er det vist en mur 11 uten armeringsnett, men med en elektrisk ledende film 16 som tørr motelektrode. Ellers er anordningen som i fig. 1.
I fig. 3 er det vist en nedgravd mur 11 med et armeringsnett 12 og et jordspyd 17 som de respektive elektrodene.
I fig. 4 er det vist en nedgravd mur 11 med et jordspyd 17 og ei eller flere innstøpte metallstenger 18 som de respektive elektrodene.
I fig. 5 er det vist en nedgravd mur 11 med et jordspyd 17 som "tørrelektrode" og et metallnett 14 innleiret i et mineralullag 13 som "våtelektrode".
Bruken av elektroder og materialer i eksemplene kan varieres som det er antydet foran og som definert i patentkravene.

Claims (8)

1. Framgangsmåte for å stanse alkaliaggregat reaksjoner i betong som har et relativt høyt innhold av amorf silika, karakterisert ved at det i eller opptil den betongkonstruksjonen som skal behandles plasseres en elektrode i et elektrolytisk medium ("våtelektrode"), hvor elektroden med det elektrolytiske mediet plasseres i flatekontakt med betongen når betongen som skal behandles ligger over bakkenivå, eller hvor elektroden, f.eks.i form av ett eller flere jordspyd, på i og for seg kjent måte stikkes ned i jorda slik at selve jorda virker som elektrolytisk medium at det på motstående side av betongen plasseres et elektrisk ledende organ i et tørt miljø som ytterligere elektrode ("tørrelektrode"), f.eks. i form av eksisterende armering, innstøpte elektroder, pålagte plater eller liknende, og at det mellom våtelektroden og tørrelektroden påtrykkes en likespenning, for derved å trekke ut vann ved elektro-osmose inntil betongens relative fuktighetsinnhold er redusert til under 80%, hvorved vannets elektroosmotiske vandring stanser av seg selv.
2. Framgangsmåte i samsvar med patentkrav 1, karakterisert ved at det elektrisk ledende organet består av en vannfri film, for eksempel påført som maling med innhold av elektrisk ledende partikler.
3. Framgangsmåte i samsvar med patentkrav 1, karakterisert ved at det elektrisk ledende organet omfatter et armeringsnett.
4. Framgangsmåte i samsvar med et av patentkravene 1-3, karakterisert ved at det som elektrolytisk medium brukes sterkt retardert sprøytebetong.
5. Framgangsmåte i samsvar med et av patentkravene 1-3, karakterisert ved at det som elektrolytisk medium brukes en elektrolytisk løsning som tilføres i væskeform eller brukes oppsugd i et porøst medium, så som mineralull, cellulosemasse, sagflis, leire.
6. Framgangsmåte i samsvar med et av patentkravene 1-3, karakterisert ved at det som elektrolytisk medium brukes en saltholdig gel.
7. Anordning for gjennomføring av framgangsmåten i samsvar med patentkrav 1, karakterisert ved at den omfatter en elektrode (14) som er anbragt i et relativt elektrolytisk miljø opptil et betonglegeme (11) som skal behandles, og en andre elektrode (12) som er plassert i eller ved betonglegemet slik at den blir plassert i et relativt tørt miljø.
8. Anordning i samsvar med patentkrav 7, karakterisert ved at den omfatter elektroder 04) i et elektrolytisk medium, såsom en elektrolytisk løsning oppsugd i mineralull (13) og ved den motsatte sida av betongkonstruksjonen et elektrisk ledende flatebelegg, f.eks. i form av maling som inneholder elektrisk ledende partikler.
NO880003A 1988-01-04 1988-01-04 Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten NO171606C (no)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO880003A NO171606C (no) 1988-01-04 1988-01-04 Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten
PCT/NO1989/000001 WO1989006299A1 (en) 1988-01-04 1989-01-02 Method to stop alkali-aggregate reactions in concrete etc., and means to carry out this method
AU29091/89A AU605015B2 (en) 1988-01-04 1989-01-02 Method to stop alkali-aggregate reactions in concrete etc., and means to carry out this method
GB8918985A GB2223526B (en) 1988-01-04 1989-01-02 Method to stop alkali-aggregate reactions in concrete.
DK423989A DK168228B1 (da) 1988-01-04 1989-08-29 Fremgangsmåde til at standse alkali-tilslagsreaktioner i beton samt anordning til brug ved udøvelse af fremgangsmåden

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO880003A NO171606C (no) 1988-01-04 1988-01-04 Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO880003D0 NO880003D0 (no) 1988-01-04
NO880003L NO880003L (no) 1989-07-05
NO171606B true NO171606B (no) 1992-12-28
NO171606C NO171606C (no) 1993-04-14

Family

ID=19890527

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO880003A NO171606C (no) 1988-01-04 1988-01-04 Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK168228B1 (no)
GB (1) GB2223526B (no)
NO (1) NO171606C (no)
WO (1) WO1989006299A1 (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5015351A (en) * 1989-04-04 1991-05-14 Miller John B Method for electrochemical treatment of porous building materials, particularly for drying and re-alkalization
US5198082A (en) * 1987-09-25 1993-03-30 Norwegian Concrete Technologies A/S Process for rehabilitating internally reinforced concrete by removal of chlorides
FR2642064B1 (fr) * 1989-01-24 1993-04-16 Miller John Procede pour arreter les reactions d'agregats alcalins dans le beton, et moyens pour mettre en oeuvre ce procede
AU628567B2 (en) * 1989-06-09 1992-09-17 Fosroc International Limited Process for rehabilitating internally reinforced concrete by removal of chlorides
GB2271123B (en) * 1992-08-26 1996-10-23 John Philip Broomfield Electrochemical stabilisation of mineral masses such as concrete,and electrode arrangements therefor
ES2166644B2 (es) * 1998-04-24 2003-09-01 Solsona Jorge Gonzalez Procedimiento para eliminar filtraciones ascensionales y de condensacion en muros, fachadas y similares.

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT298006B (de) * 1969-01-23 1972-04-25 Okresni Stavebni P V Opave Elektrode für das elektroosmotische Austrocknen von feuchtem Mauerwerk
AU474824B2 (en) * 1971-08-12 1974-02-14 Bonney Holdings Pty. Ltd. Method of dehumidification of masonry or brickwork
US4180953A (en) * 1976-12-17 1980-01-01 Constantin Mihaescu Method and apparatus for countering an upward capillary flow of soil moisture in a foundation wall
DE2722985C3 (de) * 1977-05-20 1981-09-10 Institutul De Cercetari In Constructii Si Economia Constructiilor - Incerc, Bucuresti Verfahren zur Trockenlegung bzw.-haltung von Untergeschoßmauerwerk durch aktive elektroosmotische Drainage
NO156729C (no) * 1985-04-17 1987-11-11 Norsk Teknisk Bygge Noteby Utdriving av klorider fra betong.
DD246334B1 (de) * 1985-12-30 1989-09-20 Bauakademie Ddr Verfahren zur entsalzung, trockenlegung und trockenenthaltung von mauerwerk
GB8602484D0 (en) * 1986-01-31 1986-03-05 Safier A S Preservation of reinforced concrete structures

Also Published As

Publication number Publication date
GB2223526B (en) 1992-02-19
DK423989A (da) 1989-08-29
WO1989006299A1 (en) 1989-07-13
NO171606C (no) 1993-04-14
GB2223526A (en) 1990-04-11
GB8918985D0 (en) 1989-10-04
DK168228B1 (da) 1994-02-28
NO880003L (no) 1989-07-05
NO880003D0 (no) 1988-01-04
DK423989D0 (da) 1989-08-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Franzoni Rising damp removal from historical masonries: A still open challenge
NO171606B (no) Framgangsmaate for aa stanse alkali-aggregat reaksjoner i betong o.l., samt en anordning for aa gjennomfoere denne framgangsmaaten
JPH01176287A (ja) コンクリートの電気化学的再アルカリ性化方法
Rörig-Dalgaard Development of a poultice for electrochemical desalination of porous building materials: desalination effect and pH changes
Ottosen et al. Electrokinetic desalination of glazed ceramic tiles
NO161692B (no) Fremgangsmaate ved isolering av murverk mot fukt.
DT et al. Theoretical Solutions for Calculating the Height of the Capillary Rise of Water in the Foundation of a Building
CN214302991U (zh) 基于电渗原理的历史建筑砖墙体的除潮养护系统
Ottosen et al. Electrochemical desalination of salt infected limestone masonry of a historic warehouse
Ottosen et al. Drying brick masonry by electro-osmosis
Jayasekera Stabilising volume change characteristics of expansive soils using electrokinetics: a laboratory based investigation
AU605015B2 (en) Method to stop alkali-aggregate reactions in concrete etc., and means to carry out this method
CN214144175U (zh) 一种墙体防潮系统
PL126836B2 (en) Method of insulating and dehumidifying a masonry
Heiman An evaluation of methods of treating rising damp
EP1108817A2 (en) A method for the stabilisation of soils and restoration of any collapses
SI9011062A (en) Device for electrokinetic desalination of walls
FR2642064A1 (fr) Procede pour arreter les reactions d'agregats alcalins dans le beton, et moyens pour mettre en oeuvre ce procede
Heiman et al. The treatment of rising damp
RU137561U1 (ru) Защита зданий от сырости
Thanh et al. Drying of Fluid Saturated Porous Materials by Electroosmosis
RU2037020C1 (ru) Способ защиты строительных сооружений от миграции влаги
Serov et al. Selecting moisture protection methods for subsurface parts of buildings
JP3432300B2 (ja) コンクリートの電気化学的処理方法
GB1587944A (en) Method of rendering artificial or natural structures moisture-proof