NO165853B - Ventilatordel for funksjonskontroll av ventilator. - Google Patents

Ventilatordel for funksjonskontroll av ventilator. Download PDF

Info

Publication number
NO165853B
NO165853B NO884394A NO884394A NO165853B NO 165853 B NO165853 B NO 165853B NO 884394 A NO884394 A NO 884394A NO 884394 A NO884394 A NO 884394A NO 165853 B NO165853 B NO 165853B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pressure
ventilator
wall
manometer
part according
Prior art date
Application number
NO884394A
Other languages
English (en)
Other versions
NO884394D0 (no
NO884394L (no
NO165853C (no
Inventor
Reinhold Pfaudler
Original Assignee
Al Ko Therm Maschf
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE3703401A external-priority patent/DE3703401A1/de
Application filed by Al Ko Therm Maschf filed Critical Al Ko Therm Maschf
Publication of NO884394D0 publication Critical patent/NO884394D0/no
Publication of NO884394L publication Critical patent/NO884394L/no
Publication of NO165853B publication Critical patent/NO165853B/no
Publication of NO165853C publication Critical patent/NO165853C/no

Links

Landscapes

  • Control Of Electric Motors In General (AREA)
  • Control Of Positive-Displacement Air Blowers (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en ventilatordel for et romluftteknisk anlegg med en trykkvegg og minst en ventilator som går gjennom trykkveggen og hvis sugeside og trykkside befinner seg i av trykkveggen adskilte kammere. Oppfinnelsen vedrører også en fremgangsmåte for funksjonskontroll av en i et romluftteknisk anlegg innbygget ventilatordel, hvor volumkapasiteten til ventilatoren prøves.
I romlufttekniske anlegg er det ofte et problem at ventil-atorkapasiteten er blitt for liten, som følge av feilvurder-inger under konstruksjonen av anlegget, slik at man derfor ved bruk av anlegget ikke oppnår den nødvendige volumkapasitet, noe som kan føre til funksjonsforstyrrelser. Fordi man hittil ikke har hatt nøyaktige målemuligheter for måling av den virkelige oppnådde volumkapasitet i et installert romluftteknisk anlegg, vil man ofte lete etter forklaringen for en fastslått funksjonsfeil på galt sted.
Med utgangspunkt i denne problemstilling er det derfor en hensikt med foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe enkle midler som muliggjør en nøyaktig bestemmelse av volumkapasiteten i et installert romluftteknisk anlegg henholdsvis den deri innebyggede ventilatordel.
Fra US-PS 3.402.654 er det kjent en innretning for styring av trykk og temperatur i et kammer (plenumkammer). Dette kammer pådras med luft ved hjelp av en ventillator. En annen ventilator suger ut luft fra kammeret. Sugestussene til de to ventilatorene er forbundet med hverandre ved hjelp av en forbiløpsledning som kan sperres. Likeledes kan trykkstussen for utsugningsventilatoren og sugestussen for pådrags-ventilatoren sperres. De nødvendige sperreinnretninger styres i avhengighet av trykkforskjellen mellom kammeret og omgivelsene. Det sies intet om hvordan trykkfølerne er oppbygget og anordnet.
Fra den franske patentpublikasjon 2.513.359 er det kjent en ventilator hvor volumeffekten kan tilpasses behovene ved å strupe innløp og utløp, slik at man ikke behøver å regulere den tilhørende måleinnretning. Måleinnretningen innbefatter en manometeranordning for opptak av trykkforskjellen mellom sugesiden og trykksiden til ventilatorhjulets opptaksrom.
Den franske patentpublikasjon 2.081.038 viser en måleinnretning for en anordning for styring av volumstrømmen i et lufteanlegg. Måleinnretningen innbefatter en trykkføler for det dynamiske trykk og en trykkføler for det statiske trykk. Begge målefølere befinner seg i et hus som inngår i strøm-ningsledningen. Man utnytter her den lovmessige avhengighet mellom trykk og volumstrøm, idet det tilveiebringes en kunstig trykkforskjell og ved hjelp av denne bestemmes så volumstrømmen.
Den foran nevnte kjente teknikk tar ikke tak i det problem som ligger til grunn for oppfinnelsen. Det problem som ligger til grunn for oppfinnelsen er at man ønsker å utforme en for montering i et romluftteknisk anlegg bestemt ventilatordel slik at det muliggjøres en nøyaktig bestemmelse av volumeffekten i montert tilstand. Denne volumeffekt vil avvike fra den ideelle volumeffekt for en ikke innebygget eller montert ventilator. Ventilatorfabrikanter angir som regel bare den ideelle volumkapasitet for den ikke-monterte tilstand. Anvendelsen av kjennelinjer som baserer seg på den ideelle volumkapasiteten for den ikke-monterte tilstand, nødvendig-gjør at man må anslå de avvik som vil gjelde for den monterte tilstand. Slik avviksbestemmelse representerer naturligvis en klar feilkilde.
Ifølge oppfinnelsen foreslås det derfor en ventilatordel som angitt innledningsvis, kjennetegnet ved at det i området ved begge sider av trykkveggen er anordnet minst en respektiv trykkføler, hvilke trykkfølere er montert rett overfor hverandre og dannes av i ringform tilbøyede rør som strekker seg rundt trykkveggens omkretsområde og omslutter ventilatorområdet 1 trykkveggen, idet hvert rør har flere av omkretsboringer dannede innganger og har en som en ut gjennom husveggen rundt trykkveggen ført tllslutningsstuss utformet manometertilslutning. Med oppfinnelsen er det således tilveiebragt en ventilatordel med innebygget ventilator, utformet slik at det muliggjøres en nøyaktig bestemmelse av volumeffekten i montert tilstand.
Ved hjelp av de innebyggede trykkfølere kan den absolutte verdi av den i ventilatordelen plasserte ventilator oppnåbare trykkforskjell måles. For dette formål forbindes begge følerne via sine manometertilslutninger til en tilsvarende manometeranordning. Dette kan skje hvor som helst, altså på stedet like godt som i et prøveanlegg. Dermed oppnås en kraftig forenkling av funksjonskontrollen av et romluftteknisk anlegg, henholdsvis den deri integerte ventilatordel. I et prøveanlegg kan de fast innebyggede trykkfølere benyttes for opptak av kjennelinjer, som på stedet muliggjør en bestemmelse av volumkapasiteten ut i fra den målbare trykkforskjell. Som følge av den faste innbygging av trykkfølerne er man sikret at det kan oppnås reproduserbare forhold, og at man fra begynnelsen av automatisk tar hensyn til kantbeting-elsene i montert tilstand. Ved at trykkopptaket skjer direkte ved trykkveggen, vil man være sikret at det bare er det statiske trykk som utledes og at dynamiske komponenter forblir uten innflytelse, noe som har en fordelaktig innvirkning på den oppnålige nøyaktighet og reproduserbarhet. Ved hjelp av tiltakene ifølge oppfinnelsen er det derfor mulig, med utgangspunkt i den ved hjelp av trykkføleren på stedet registrerte verdi, å finne den nøyaktige verdi for den virkelige volumkapasitet, og således, i tilfelle av funksjonsfeil, kunne vinne kjennskap til om eksempelvis en fra begynnelsen av forhåndenværende feilvurdering av behovet eller en feilaktig beregning, er avgjørende for den manglende funksjonsdyktighet. Det samme gjelder også for en løpende overvåkning.
Metodemessig utmerker oppfinnelsen seg ved at det bestemmes kjennelinjer for den komplette ventilatordel med innebygget ventilator, hvilke kjennelinjer ved et respektivt ventilatorturtall inneholder forskjellsendringer mellom de på begge sider av trykkveggen herskende trykk med hensyn på transportvolumet. Ved hjelp av disse kjennelinjer, samt ut i fra kjennskapet til ventilatorturtall og den på innsatsstedet målte trykkforskjell ved trykkveggen, kan transportvolumet bestemmes. De fast innebyggede trykkfølere kan således anvendes som måleverdiopptagere både ved bestemmelsen av kjennelinjene såvel som ved bestemmelsen av transportvolumet, slik at man vil ha like kantbetingelser, noe som er en forutsetning for den ønskede reproduserbarhet og nøyaktighet.
I tillegg til en sporadisk overvåkning muliggjør tiltakene ifølge oppfinnelsen, som allerede antydet ovenfor, også en løpende overvåkning. I denne forbindelse kan den med trykkfølernes manometertilslutninger fortrinnsvis fast forbundne manometeranordning ligge med sin utgang tilknyttet en regnemaskin. I regnemaskinen inngis dessuten ventilatorens turtall og de ovenfor nevnte kjennelinjer, fortrinnsvis i form av en sammen med den nye ventilatordel leverbar databærer. Den løpende overvåkning muliggjør på fordelaktig måte ikke bare en kontinuerlig visning av de aktuelle verdier, men også en automatisk alarmgivning ved overskridelse, eller underskridelse, av grenseverdier. Ved å utvide måledata eksempelvis til drivmotorens strømopptak, eller effektopptak og/eller ventilatorens turtall, kan det foretas en meget presis feilanalyse.
Fordelaktig kan trykkfølerne være festet til trykkveggen i en stilling hvor de ligger overfor hverandre. Dette gir særlig små bygnadsmessige tiltak.
Et ytterligere, fordelaktig tiltak kan bestå i at trykk-følerne er utført som fortrinnsvis av ringformet tilbøyede rør dannede ringkanaler som går rundt i omkretsområdet til trykkveggen, rundt ventilatoren. Ringkanalene har flere innganger. Slike ringkanaler vil både på sugesiden og trykksiden befinne seg i vindskyggen, slik at det på en enkel måte oppnås høy nøyaktighet. Samtidig vil de med flere innganger forsynte ringkanaler gi en utligning av lokale trykkforskjeller.
En videre fordelaktig utforming av de overordnede tiltak kan bestå i at den til trykkfølerne tilsluttede manometeranordning samvirker med en anvisningsinnretning, som har en i avhengighet av det målte trykk bevegbar viser og minst en på en som separat byggekomponent utformet, løs skalabærer opptatt, etter volumstrømmen ved et tilordnet ventilatorturtall justert skala. Disse tiltak gir en automatisk anvisning av volumstrømmen. Den manuelle anvendelse av koordinatsystem-er med kjennelinjefelt, hvor de målte trykkverdier må overføres, kan her på fordelaktig måte unnlates, noe som muliggjør en enkel håndtering og nøyaktig fastslåing av volumstrømmen, selv uten en regnemaskin til rådighet.
Ytterligere fordelaktige utforminger, og fordelaktige videre-utviklinger, av de overordnede tiltak vil gå frem av den etterfølgende beskrivelse av et utførelseseksempel som vist på tegningen, i forbindelse med de uselvstendige patentkrav.
På tegningen viser
Fig. 1 et skjematisk lengdesnitt gjennom et romluftteknisk anlegg,
fig. 2 viser et skjematisk riss av trykkveggen med
tilhørende trykkfølere,
fig. 3 viser et kjennelinjefelt for anordningen i fig.
1,
fig. 4 viser et snitt gjennom et anlegg med en anvisningsinnretning, og
fig. 5 viser delsideriss av anvisningsinnretningens
hus.
Det i fig. 1 viste romlufttekniske anlegg består av flere inntil hverandre satte kasseformede enheter. Oppbyggingen og virkemåten til disse enhetene er i og for seg kjent. Som sentralenhet er det her benyttet en ventilatordel 1 innehold-ende en ventilator 2 og en til denne tilordnet drivmotor 3. Ventilatoren 2 og drivmotoren 3 er plassert på en svingnings-dempet plate 4 og de er drivforbundne med hverandre ved hjelp av en remdrift 7 med remskiver 5,6. Remskivenes 5,6 diameter er bestemmende for ventilatorens 2 turtall. Ventilatoren har en sideveis og koaksialt med den ved hjelp av remskiven 6 drivbare aksel 8 anordnet sugestuss 9. Dessuten har ventilatoren et tangensielt fra det ikke nærmere viste ventilator-hus utgående trykkløp 10.
Foran ventilatoren 1 er det anordnet en filterdel 13 som inneholder et filter 11 og en innløpsstuss 12. Etter ventilatordelen følger en tomdel 14 etterfulgt av en kjøledel 17, som inneholder et kjøleregister 15 og en kondensatorut-skiller 16, og så følger en utstrømningsdel 18 med en utstrømningsstuss 19. De enkelte komponenter har en bærende ramme med en omløpende mantel. De inntil hverandre satte endesider av de enkelte komponenter er åpne, for dannelse av en strømningskanal. Bare i området til ventilatordelen 1 er det anordnet en på tvers av strømningskanalaksen plassert trykkvegg 20. Denne trykkvegg 20 skiller ventilatorens sugestuss 9 og trykkløp 10 slik fra hverandre at deres åpne tverrsnitt vil ligge i nedtrykkveggen 20 fra hverandre adskilte kamre. Sugestussens 9 inngangstverrsnitt befinner seg i et inne i ventilatordelen 1 dannet kammer 21, foran trykkveggen 20, mens trykkløpets 10 munning befinner seg i et kammer 22 som dannes inne i tomdelen 14.
Trykkveggen 20 er utformet som en plate som i området ved ventilatordelens 1 utgangsende er flenset til den bærende ramme. Ventilatoren 2 er flenset på trykkveggen med sin trykkstuss 10. Trykkveggen 20 har, slik det best går frem av fig. 2, en åpning 23 for tett opptak av trykkstussen 10, slik at kammerne 21 og 22 bare har innbyrdes forbindelse via ventilatorens arbeidsrom, hvor det ikke nærmere viste ventilatorhjul befinner seg. Trykkstussen 10 kan avsluttes ved trykkveggen 20 eller kan, som vist i fig. 1, strekke seg et stykke inn i kammeret 22 i delen 14. Det gjennom trykkstussen pådratte kammer 22 tjener som et fordelerkammer for kjøledelen 17, slik at det oppnås et jevnt pådrag av kjøleregisteret over hele strømningstverrsnittet.
På begge sider av trykkveggen 20 er det, slik det går frem av fig. 1 og 2, anordnet en trykkføler 24 henholdsvis 25. Trykkfølerne går rundt trykkstussen 10 og har en respektiv tilslutningstuss 26,27 for en manometeranordning. Manometeranordningen er i fig. 1 betegnet med 30. Tilslutningsstussene er ført ut gjennom ventilatordelens 1 mantel henholdsvis delens 14 mantel. Trykkfølerne 24,25 er her helt enkelt utformet som i omkretsområdet til trykkveggen 20 omløpende, til ringform tilbøyede rør. Disse rør har flere, jevnt over trykkveggens 20 omkrets fordelte innganger 28 i form av veggboringer. Boringsdiameterne til inngangene 28 er omtrent i en størrelsesorden mellom 1/4 og 1/2-part av lysåpningsdia-meteren i trykkfølerrøret. Rørslyngen som danner trykkføleren 24 henholdsvis 25, kan være festet direkte til trykkveggen, eksempelvis ved hjelp av ikke nærmere viste rørbøyler etc. Tilslutningsstussene 26,27 er utformet som med hensyn på rørsløyfens akse radielt plasserte rørstusser som går ut gjennom ventilatordelens 1 henholdsvis tomdelens 14 ytre mantel og kan forbindes med manometeret 30 ved hjelp av en påstikkbar slange 29.
Trykkfølerne 24,25 med tilhørende tilslutningsstusser 26,27 monteres fast, slik at de til en hver tid og på et hvert sted kan tilsluttes et manometer 30. Dette skjer ved at tilslut-ningsslangene 29 stikkes på de fast monterte tilslutningsstusser 26,27. Ved hjelp av det på den 1 flg. 1 viste måte tilsluttede manometer 30 kan man bestemme trykkforskjellen mellom sugesiden og trykksiden til den i ventilatordelen 1 innebyggede ventilator 2. De på trykkveggen 20 festede trykkfølere 24,25 vil befinne seg i vindskyggen både på sugesiden og trykksiden, slik at man unngår dynamiske innvirkninger på manometeret 30 og bare måler det statiske trykk.
For å bestemme volumkapasiteten i et romluftteknisk anlegg av den i fig. 1 viste type ved hjelp av den med trykkfølerne 24,25 målbare trykkforskjell, utledes først kjennelinjer som, som vist i fig. 3, viser volumkapasiteten som en funksjon av trykkforskjellen for respektive ventilatorturtall som fastlagt med remskivene. I det i fig. 3 viste kjennelinjefelt er trykkforskjellen avmerket på ordinaten og volumkapsoteten er avmerket på absissen. For ventilatorturtallene n^, ri2, 113 vil man da få kjennelinjene , K2, K3. Ved bestemmelsen av kjennelinjene , K2, K3 blir den ved hjelp av trykkfølerne 24,25 registrerbare trykkforskjell endret kunstig, eksempelvis med hjelp av innebyggede sjalusier eller lignende. Den til den respektive trykkforskjell hørende volumkapasitet måles. Målepunktene innføres 1 kjennelinjefeltet i fig. 3 og forbindes slik at kjennelinjene , K2, K3 fremkommer.
Utledingen av kjennelinjene , K2, K3 osv. skjer i et prøveanlegg. I praksis trenger man bare ventilatordelen 1 og tomdelen 14, som her inneholder den andre trykkføler 25. Så snart kjennelinjene er bestemt kan man lett finne frem til volumkapasiteten for samtlige like ventilatordeler, uavhengig av i hvilket romluftteknisk anlegg ventilatordelen er montert i. Man måler trykkforskjellen mellom trykkene foran og bak trykkveggen 20, noe som på enkel måte er mulig ved at de fast monterte ti 1slutningsstusser 26,27 på de fast monterte trykkfølere 24,25 tilknyttes manometeret 30 på den i fig. 1 viste måte. Ved hjelp av trykkforskjellen kan man så med kjennskap til ventilatorens turtall, dvs. de til den
forhåndenværende remskiveparing hørende kjennelinjer , K2,
K3, få frem volumkapasiteten, slik det er antydet med de i fig. 3 inntegnede hjelpelinjer P', V. I det konkrete tilfelle skal ventilatoren 2 arbeide med turtallet n£. For en trykkforskjell P^ som målt med trykkfølerne 24,25, hører da en volumkapasitet .
Manometeranordningen 30 kan bestå av to adskilte manometre. I
det viste utførelseseksempel dreier det seg om et skrårør-manometer, som automatisk angir den ønskede absolutte verdi for trykkforskjellen. Det samme vil eksempelvis også være tilfelle for et U-rørmanometer. De to overfor hverandre liggende trykkfølere 24,25 kan ha samme form og dimensjoner,
noe som muliggjør en rasjonell fremstilling.
I tilfelle av en sporadisk overvåking av volumkapasiteten vil
det være tilstrekkelig at manometeranordningen 30 har en avlesingsskala. Den verdi man leser av kan så overføres til et kjennelinjefelt som i fig. 3. I det i fig. 1 viste utførelseseksempel er manometeranordningen 30 utført med en signalutgang som går til inngangen i en regnemaskin 31. I utførelseseksempelet er manometeranordningens 30 signalutgang en digitalutgang. Benyttes en analogutgang, så må det innkoples en analog-digitalomformer. I regnemaskinen 31 kan man i tillegg inngi ventilatorens 2 turtall. I denne forbindelse kan man måle og registrere turtallet direkte. I utførelseseksempelet skjer turtallsbestemmelen ved hjelp av innmatingsknapper 32. Regnemaskinen 31 er videre forsynt med er lager 33 som Inneholder kjennelinjene i fig. 3 i digitali-sert form. I denne forbindelse kan man helt enkelt benytte en databærer, eksempelvis i form av en diskett eller lignende,
som leveres sammen med ventilatoren 1 og kan settes inn i regnemaskinen 31 ved 33. På lignende måte kan man for det tilfelle at det foretas en sporadisk overvåking, levere med ferdigtrykte kjennelinjefelt av den type som er vist i fig. 3.
Regnemaskinen 31 ligger med en utgang knyttet til en anvisningsinnretning, her i form av en skjerm 34. Der kan man avlese de aktuelle volumstrømverdier i form av tall, kurver eller bjelkediagrammer eller lignende, på en kontinuerlig måte. En alarminnretning 35 kan aktiveres ved hjelp av en ytterligere utgang fra regnemaskinen 31. Denne alarminnretning reagerer på overskridelse henholdsvis underskridelse av grenseverdier.
I utførelseseksempelet foretas det en fast turtallbestemm-else. Man kan imidlertid tenke seg å forbedre feilanalyse-muligheten ved å utvide måledataene til ventilatorens turtall henholdsvis drivmotorens 3 effektopptak og lignende. Den i fig. 4 viste anordning letter bruken når man ikke har noen regnemaskin til rådighet. Oppbyggingen av anordningen i fig. 4 er i prinsippet som 1 fig. 1. For like komponenter er det derfor benyttet samme henvisningstall.
For å overflødiggjøre en manuell overføring av de ved hjelp av manometeranordningen 30 fastslåtte trykkforskjell-verdier til et i fig. 3 antydet kjennelinjefelt, er i fig. 4 den til trykkfølerne 24,25 tilsluttede manometeranordning 30 sammenfattet med en anvisningsinnretning 40. Denne anvisningsinnretning 40 har en i avhengighet av den målte trykkforskjell bevegbar viser 43 og en her på en som en separat byggedel utformet, løs skalabærer 44 plassert, etter volumstrømmen ved et tilordnet ventilatorturtall justert skala 45. På skalaen 45 kan den av viseren 43 anviste verdi for volumstrømmen avleses.
Den aktuelle kjennelinje i det i fig. 3 antydede kjennelinjefelt for det forhåndenværende ventilatorturtall, er innarbeidet i skalaen 45. Skalaen 45 kan utledes ved hjelp av et enkelt program og trykkes på skalabæreren 44. Skalabæreren 44 består av en papplate eller lignende. Denne kan lett byttes ut og tilordnes viseren 43, slik at man ved en endring av ventilatorturtallet bare behøver å sette inn en ny skalabærer med en tilsvarende tilpasset skala. Selvfølgelig er det også mulig på en og samme skalabærer 40 å ha flere skalaer tilordnet ulike turtall. I alle tilfelle vil den enkle løse, som separat komponent utformede skalabærer muliggjøre en rasjonell fremstilling, fordi man for individuell tilpassing av anvisningsinnretningen 40 til de spesielle forhold i forbindelse med et vilkårlig romluftteknisk anlegg bare trenger en ny skalabærer med en tilsvarende tilpasset skala. Da ventllatorturtallet ikke endres etterpå, kan den utbyttbare skalabærer 44 plomberes i huset i anvisningsinnretningen 40, for derved å sikre seg mot misbruk.
I utførelseseksempelet er manometeranordningen 30 etterfulgt av en trykk-spenningsomformer 41, hvis utgang ligger på inngangen til et voltmeter. Voltmeterets viser utgjør viseren 43 i anvisningsinnretningen 40. Anvendelsen av et voltmeter innenfor rammen av anvisningsinnretningen 30 muliggjør en enkel oppbygging. For å muliggjøre en fullstendig utnyttelse av viserens 43 maksimalt mulige utslag i samtlige tilfeller, er manometeranordningen 30 og/eller omformeren 41 forsynt med en område- og nullpunkt-stiller, som antydet ved 46. 56 betegner nok en utgang, i form, av en analog- og/eller digital utgang, hvortil et elektronisk databearbeidelses-system kan tilknyttes.
Anvisningsinnretningen 40 er anordnet i et hus 47 sammen med manometeranordningen 30 og omformeren 41. Huset kan,, som vist i fig. 4, festes til ventilatordelens 1 hus ved hjelp av en U-formet bærebøyle slik at huset 47 får en avstand fra ventilatordelens vegg. Dette gir en svingningssikker opphenging. For å unngå overføring av svingninger til anvisningsinnretningen 40 kan det dessuten være hensikts-messig å la den plate som bærer ventilatoren 2 og drivmotoren 3, være understøttet av fjærende svingningsdempeelementer 4a.
Huset 47 er på frontsiden forsynt med et vindu med en innstikningsåpning 52. Her rager viseren 43 inn og her kan den utbyttbare og eventuelt plomberbare skalabærer 44 stikkes inn, slik at den dekkes av viseren 43. I utførelseseksempelet består vinduet av en til huset 47 festet basisplate og av et på denne påsettbart, i tverrsnitt trauformet deksel 54 av gjennomsiktig materiale. Dekselet 54 sikres med holdeskruer 55. En av disse kan være plombert for derved å hindre misbruk. Selvfølgelig kan man også tenke seg å tilordne en innstlkkingsspalte til utsparingen 52, idet der da skalabæreren 44 helt enkelt kan stikkes inn. Den viste utførelse gir imidlertid absolutt støvsikkerhet. For opptak av eventuelle ikke innsatte skalabærere og/eller omdreiningstabeller etc, kan huset 47 være forsynt med en her ikke nærmere vist, utenfor dekselet 53,54 anordnet stikklomme.

Claims (8)

1. Ventilatordel for et romluftteknisk anlegg med en trykkvegg (20) og minst en ventilator (2) som går gjennom trykkveggen (20) og hvis sugeside og trykkside befinner seg i av trykkveggen (20) adskilte kamre (21,22), karakterisert ved at det i området ved begge sider av trykkveggen (20) er anordnet minst en respektiv trykkføler (24, 25), hvilke trykkfølere (24, 25) er montert rett overfor hverandre og dannes av i ringform tilbøyde rør som strekker seg rundt trykkveggens (20) omkretsområde og omslutter ventilatorområdet i trykkveggen, idet hvert rør har flere av omkretsboringer dannede innganger (28) og har en som en ut gjennom husveggen rundt trykkveggen (20) ført til-slutningsstuss (26,27) utformet manometertilslutning.
2. Ventilatordel ifølge krav 1, karakterisert ved rørene som danner trykkfølerne (24, 25), har omkretsboringer med en diameter på fra 1 mm til 3 mm og med et tverrsnitt som fortrinnsvis er mindre enn 156 av tverr-snittet i kammerne (21, 22).
3- Ventilatordel ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at de innbyrdes overfor hverandre liggende trykkfølere (24,25) har samme form og dimensjoner.
4 . Ventilatordel ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at trykkfølerne (24,25) er tilsluttet en manometeranordning (30), hvilken manometeranordning med en utgang ligger på inngangen i en regnemaskin (31) som har en ytterligere, til ventilatorens (2) turtall tilordnet inngang (32) og en lagerinnretning (33) for trykk-volumkjennelinjer og fortrinnsvis er forbundet med en anvisningsinnretning, fortrinnsvis i form av en billedskjerm (34) , samt fortrinnsvis er forbundet med en alarminnretning (35) , og ved at regnemaskinens (31) lagerinnretning (33) kan tilkoples en databærer, fortrinnsvis i form av en diskett.
5 . Ventilatordel ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at den til trykkfølerne (24,25) tilsluttede manometeranordning (30) samvirker med en anvisningsinnretning (40) som har en i avhengighet av den målte trykkforskjell bevegbar viser (43) og minst en på en som separat byggedel utformet, løs skalabærer (44) opptatt, etter volumstrømmen ved en tilordnet ventilatorturtalljustert skala (45).
6. Ventilatordel ifølge krav 5, karakterisert ved at skalabæreren (44) er utbyttbart monterbar og fortrinnsvis plomberbar i et hus (47) som inneholder anvisningsinnretningen (40).
7. Ventilatordel ifølge et av de foregående krav 5-6, karakterisert ved at viseren (43) er utført som viseren til et voltmeter (42) som ved hjelp av en trykk-spenningsomformer (41) er forbundet med manometeranordningen (30), idet fortrinnsvis manometeranordningen (30) og/eller omformeren (41) har en innstilling (46) for endring av måleområdet.
8. Ventilatordel ifølge et av de foregående krav 5-7 karakterisert ved at huset (47) som inneholder anvisningsinnretningen (40), ved hjelp av minst en fortrinnsvis U-formet bærebøyle (48) er montert på ventilatordelens (1) hus med en avstand fra husveggen, idet ventilatoren (2) og dens drivmotor (3) er plassert på svingningsdempeelementer (4a).
NO884394A 1987-02-05 1988-10-04 Ventilatordel for funksjonskontroll av ventilator. NO165853C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3703401A DE3703401A1 (de) 1987-02-05 1987-02-05 Ventilatorteil sowie verfahren zur funktionskontrolle desselben
PCT/EP1988/000083 WO1988005870A1 (fr) 1987-02-05 1988-02-04 Partie ventilateur ainsi que procede pour son controle fonctionnel

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO884394D0 NO884394D0 (no) 1988-10-04
NO884394L NO884394L (no) 1988-10-04
NO165853B true NO165853B (no) 1991-01-07
NO165853C NO165853C (no) 1991-04-17

Family

ID=25852189

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO884394A NO165853C (no) 1987-02-05 1988-10-04 Ventilatordel for funksjonskontroll av ventilator.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO165853C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO884394D0 (no) 1988-10-04
NO884394L (no) 1988-10-04
NO165853C (no) 1991-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4905511A (en) Fan assembly and a method for checking the function thereof
US6129335A (en) Flow rate regulation apparatus for an exhaust duct in a cylinder cabinet
CN106092827B (zh) 一种薄膜材料的气体传质扩散系数测量装置及方法
CN206648925U (zh) 用于颗粒物检测仪的过滤器装置及颗粒物检测仪
CN104135706B (zh) 直压式气密检测设备
CN210108647U (zh) 一种阀门的密闭性能和通风性能综合检测设备
ES2120235T3 (es) Detector de caudal.
NO165853B (no) Ventilatordel for funksjonskontroll av ventilator.
CA2325856A1 (en) Method and device for measuring gas permeability through a porous membrane-like material
JPS59184832A (ja) 差圧測定装置
CN108896121A (zh) 一种基于十字探针的轴流风机流量测量装置
CN107462675A (zh) 具有一体式传感器防护罩的环境检测装置
CN101883969A (zh) 具有盖子携带的官方信息和屏幕的自动定向的流体计量器
JP4235511B2 (ja) 校正用ガスの導入方法およびガス検知装置
CN210322165U (zh) 一种用于压力变送器的校验实验装置
RU2268509C2 (ru) Система регистрации течей теплоносителя 1-го контура реакторных установок атомных электростанций (срт)
JPH10253410A (ja) 流量計
CN206772363U (zh) 一种微型气流传感器
CN208125458U (zh) 烟气污染物采集系统
JP2002061766A (ja) ブリーザバルブ
NO159121B (no) Anordning for trykkmaaling i et klimaanlegg.
RU37571U1 (ru) Система регистрации течей теплоносителя 1-го контура реакторных установок атомных электростанций (срт)
WO2004034066A1 (ja) 流向流速計
CN217716508U (zh) 一种浮游菌采样器流量校准装置及校准系统
JPS5740185A (en) Valve operation monitor