NO164585B - Kjedesag. - Google Patents

Kjedesag. Download PDF

Info

Publication number
NO164585B
NO164585B NO881894A NO881894A NO164585B NO 164585 B NO164585 B NO 164585B NO 881894 A NO881894 A NO 881894A NO 881894 A NO881894 A NO 881894A NO 164585 B NO164585 B NO 164585B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
saw
chain
blade
saw chain
drive motor
Prior art date
Application number
NO881894A
Other languages
English (en)
Other versions
NO881894L (no
NO881894D0 (no
NO164585C (no
Inventor
Bror Erik Oesterman
Sture Andersson
Original Assignee
Bror Erik Oesterman
Sture Andersson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE8603681A external-priority patent/SE454149B/sv
Application filed by Bror Erik Oesterman, Sture Andersson filed Critical Bror Erik Oesterman
Publication of NO881894L publication Critical patent/NO881894L/no
Publication of NO881894D0 publication Critical patent/NO881894D0/no
Publication of NO164585B publication Critical patent/NO164585B/no
Publication of NO164585C publication Critical patent/NO164585C/no

Links

Landscapes

  • Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en kjedesag for saging i meget hårde materialer, eksempelvis betong, ifølge kravenes inn-ledning .
Motordrevne kjedesager brukes ofte innen bygnings-industrien for å lage hull i vegger og lignende av tre- eller andre materialer som er lette å bearbeide. Når det dreier seg om å lage hull i harde materialer, slik som betong, har det vist seg ikke å være mulig med fordel å benytte kjedesager. Grunnen til dette ser ut til å komme fra de meget vanskelige arbeidsforhold med støv, slam, etc. som gir store slitasjer, tilstopninger og andre problemer som stiller store krav til det anvendte utstyr.
I stedet benyttes ofte såkalte kjernebor, dvs. man borer et stort antall hull langs grenselinjen for den ønskede åpning, noe som selvfølgelig er arbeidskrevende og kostbart.
Man benytter også såkalte diamantsager som er hydraulisk drevne og vannavkjølte, noe som krever meget omfattende hjelpeutstyr og de har en ringformet sagklinge hvis ytterkant er forsynt med skjærelement og som tilkobles en drivanordning på den ene side slik at sagklingen kan bringes til å dreie rundt sin aksel. Arbeid med denne sagtype er meget anstrengende og antallet klingediametere og sagdybder er meget begrenset.
Formålet med denne oppfinnelse er å tilveiebringe en kjedesag som gjør det mulig på en effektiv måte å sage i harde materialer, slik som betong og andre materialer som er vanskelige å bearbeide, samtidig som sagen er enkel og pålitelig og lett og mangesidig å arbeide med.
Det ovennevnte formål oppnås ved hjelp av en kjedesag med de egenskaper som er angitt i patentkravene.
Kjedesagen ifølge oppfinnelsen omfatter således et topptannhjul som er anbragt mellom to sverdtoppsideplater og som er dreibart opplagret på en opplagring mellom platene. Den indre avstand mellom platene tilsvarer herved topptannhjulets tykkelse, dvs. avstanden er noe større slik at det bare dannes opplagringsspalter derimellom. Topptannhjulets periferiområde ligger utenfor platene over i det minste halve topptannhjulets omkrets, slik at sagkjeden som passerer derover, går helt fri av platene og sagsverdet for øvrig. Sagkjeden er med andre ord her ikke på noen måte styrt i, eller av platene, men samvirker bare med topptannhjulets periferiområde. Videre er det anordnet organ for å tilføre trykksatt smøremiddel via sverdet til ovennevnte opplagring. Smøremiddeltrykket og de spalter som finnes mellom topptannhjulets sideflater og sideplatenes innerflater er slik at smøremiddel under drift passerer ut gjennom spaltene. Herved forhindres at det oppstår støv, slam etc. ved sagingen som kan trenge inn i spaltene samtidig som den forbipasserende sagkjede smøres av det uttrengende smøre-middel. Anordninger er også anordnet for å tilføre spyle- og kjølemiddel via sverdet, som skal spyle sagkjeden og sam-virkende deler av topptannhjulet rene og samtidig gi nødvendig kjøling og transportere avsaget materiale bort. Dette spyle- og kjølemiddel, som fortrinnsvis er vann, er anordnet for å sprøytes ut mot sagkjeden og topptannhjulet, delvis ved det sted hvor sagkjeden går i inngrep med topptannhjulet, delvis det sted hvor sagkjeden går ut av inngrep med topptannhjulet.
Det er blitt funnet at ovennevnte særtrekks kombinasjon gir en kjedesag som fungerer meget effektivt, har meget liten slitasje og ikke fremviser noen tendens til tilstopninger eller avsetninger eller lagringsproblem på grunn av sagslam, og som kan utføres meget tynt med bibeholdelse av mekanisk stabilitet og, enkelhet.
Tilførsel av trykksatt smøremiddel til opplagringen beskytter denne på en effektiv måte samtidig som det uttrengte smøremiddel smører sagkjeden akkurat ved arbeidspunktet. Tilførsel av spyle- og kjølemiddel der sagkjeden går i inngrep med topptannhjulet, innebærer at inngrep skjer mellom renspylte detaljer noe som gir forbedret inngrep og lavere slitasje, især ettersom smøremiddel også medbringes av det passerende topptannhjul fra rommet mellom sideplatene. Samtidig sikres god tilførsel av spyle- og kjølemiddel til hele den arbeidende toppdel på sagsverdet selv om denne befinner seg dypt inne i f.eks. en betongvegg. Tilførsel av ytterligere spyle- og kjøle-middel der sagkjeden går ut av inngrep med topptannhjulet, sikrer renspyling og kjøling av sagkjeden i direkte tilslutning til at dennes egentlige sagarbeid opphører, liksom også renspyling av topptannhjulet før dette passerer inn mellom sideplatene.
Ifølge oppfinnelsen skjer således det egentlige sagarbeid bare med den del av sagkjeden som er understøttet av den frie del av topptannhjulet. Dette innebærer at sagkjeden fortrinnsvis er anordnet for å løpe fritt fra sagsverdet i det minste i en vesentlig strekning langsetter sagsverdet før og etter inngrepet med topptannhjulet, fortrinnsvis helt fritt mellom drivtannhjulet og topptannhjulet. Sagkjeden er med andre ord ikke styrt eller understøttet av sagsverdets kanter, noe som gjør at selve sagsverdet kan utformes meget enkelt. Sagsverdet kan i prinsipp utgjøres av et langstrakt plateelement som på passende måte har ledninger eller kanaler for smøremid-del hhv. kjøle- og spylemiddel og som forrest har de sideplater som omslutter topptannhjulet. Sideplatenes festedeler er passende innfelt i nevnte plateelement slik at sideplatenes utsider ligger plant med plateelementets sideflater.
Utførelsen med frie, normalt ikke-arbeidende sideplater på sagkjeden, gir stor fleksibilitet når det gjelder utformingen av sverdet. Især kan topptannhjulet ha en for-holdsvis stor diameter, f.eks. mellom 20 og 30 cm, idet sagkjedens to deler kan konvergere i retning fra topptannhjulet mot drivtannhjulet. Topptannhjulets store diameter innebærer øket sagsnittsstørrelse, samtidig som påkjenningene på grunn av sagkjedens uunngåelige bøyning omkring topptannhjulet og stabiliteten i den arbeidende sagkjede som understøttes av topptannhjulet, blir bedre.
Den bakover konvergerende utformning av sverdet, innebærer også øket luftrom rundt sagsverdet inne i det materiale som sagingen skjer i, hvilket minsker faren for fastkjø-ring og gir bedre muligheter for at sagslam etc. kan renne vekk.
Det må bemerkes at utformningen av sverdtoppen ifølge oppfinnelsen er meget enkel og kan være meget tynn, men har likevel en utmerket stabilitet og styrke selv ved stor topp-diameter. Topptannhjulets lagring kan utføres meget enkelt. Den kan således ganske enkelt omfatte et sentralt, sirkulært fast nav f.eks. en fast plate mellom de nevnte plater, som har en ytre ringformet lagerbane og en indre ringformet lagerbane på topptannhjulet som danner et sentralt hull i topptannhjulet, samt anordnede rulleelementer mellom nevnte lagerbaner, slik som lagerruller eller -kuler. Spesielle rulleelementholdere har vist seg ikke å være nødvendige. For god lagringsfunksjon og stabilitet hos topptannhjulet er det av betydning at de omslut-tede sideplater omslutter en meget stor del av topptannhjulet, dvs. i prinsipp hele dette med unntagelse av et periferiområde langs den del som er i inngrep med sagkjeden.
For at kjedesagen ifølge oppfinnelsen skal fungere effektivt, er det vesentlig at den arbeidende sagkjededel er stabilisert og godt understøttet. Utover den viste topptannhj ulslagring er selve utførelsen av sagkjeden av betydning. Passende kan sagkjedens skjærledd tilnærmet ha form av en kloss, hvorved leddets underdel er utformet motsvarende en tannluke mellom tilgrensende tenner på topptannhjulet dersom dette har tenner, slik at skjærleddene under arbeidspassasjen forbi sverdtoppen vesentlig danner faste fremspring på topptannhjulet. Skjærleddenes skjærelement er med fordel hovedsakelig parallellepipediske hvorved elementenes øvre flate fortrinnsvis er noe hvelvet i kjederetningen og hvorved elementenes bredde er noe større enn avstanden mellom sideplatenes utsider. Denne avstand er fortrinnsvis lik sverdets tykkelse for øvrig.
Som det fremgår av det ovenstående er det viktig for kjedesagen ifølge oppfinnelsen at det er den topptannhjuls-understøttede sagkjededel som vesentlig gir sage- eller skjærevirkningen. Dette innebærer at kjedesagen kan bringes til å arbeide på forskjellige måter avhengig av hvilket hull som ønskes. Kjedesagen kan med fordel benyttes som stikksag, dvs. sverdet mates inn i veggen eller lignende i sverdets retning eller for å tilveiebringe et lengre sagspor med større eller mindre dybde hvorved sverdets skjærende toppdel enten bringes til å bevege seg i det ønskede sagspors lengderetning
(med sagsverdet passende på tvers i forhold til sagsporet)
eller bringes til å bevege seg langs en buet bane i sagsporets plan, passende ved at sagsverdet svinger rundt en aksel som strekker seg gjennom drivmotoraggregatet. Ifølge en foretrukket utførelse er kjedesagen således opphengt i et stativ slik at
den kan mates såvel i sverdets retning som på tvers av sverdets retning og dessuten kan svinges rundt en aksel som er vinkelrett mot ovennevnte begge retninger og som fortrinnsvis passerer gjennom drivmotoraggregatet. Herved oppnås fullstendig fleksibilitet når det gjelder kjedesagens arbeidsmåte.
Når det gjelder tilførsel av spyle- og kjølemiddel, hhv. smøremiddel, er det antatt at en sådan tilførsel kan skje gjennom passende ledninger som tilkobles kjedesagen passende ved drivmotoraggregatet. Når det angår smøremidlet som passende er en smøreolje, er det ifølge oppfinnelsen likevel å foretrek-ke å tilveiebringe såvel en smøremiddelbeholder som en smøre-middelpumpe på selve drivmotoraggregatet, hvorved pumpen er anordnet for å drives av drivmotoren i drivmotoraggregatet, som kan være en elektrisk motor.
Ved at sagkjeden ifølge oppfinnelsen med fordel har frittløpende og således ikke styrte deler, er sagsverdet fortrinnsvis tilkoblet drivmotoraggregatet slik at det er i det minste begrenset bevegelig i sverdretningen i forhold til drivmotoren, hvorved fjærorgan er anordnet for å forspenne sagsverdet i retning bort fra drivmotoren og derved holde sag-kjÆden spent.
Herved kan sagsverdet være bevegelig anordnet i drivmotoraggregatet og selve drivmotoren med dens drivtannhjul kan være fast anordnet i drivmotoraggregatet eller omvendt. Fjærvirkning kan med fordel være progressivt økende ved en relativ bevegelse som søker å minske sagkjedens spenning. I denne forbindelse skal uttrykket "fjær" anses å ha en viss betydning og f.eks. omfatte et hydraulisk fjærende arrangement.
Forspenningen av sagkjeden innebærer også at sagkjeden kan oppta støtpåkjenninger ved en eventuell fastkjøring. Videre minskes risikoen for sidekast i sagkjedens frie deler bakenfor topptannhj ulet.
Flere særtrekk ved kjedesagen ifølge oppfinnelsen vil fremgå av den følgende beskrivelse av en foretrukket utførelse av kjedesagen.
Fig. 1 er et skjematisk sideriss av en utførelse av en kjedesag ifølge oppfinnelsen opphengt i et innspent stativ mellom gulv og tak i en vertikal vegg, fig. 2 er et skjematisk sideriss av det inngående sagsverd i kjedesagen ifølge fig. 1, fig. 3 er et deltverrsnitt tatt langs III-III på fig. 2, fig. 4 er et forstørret deltverrsnitt som nærmere viser smøremid-deltilførselen til opplagringen på fig. 3, fig. 5 er et tverrsnitt av sagsverdet tatt langs V-V på fig. 2, fig. 6 er et skjematisk deltverrsnitt av kjedesagen langs VI-VI på fig. 1, fig. 7 er et skjematisk sidedelriss som viser oppbygningen av sagkjeden, fig. 8 er et deltverrsnitt av sagkjeden tatt langs VIII-VIII på fig. 7.
Den viste kjedesag ifølge oppfinnelsen består av et sagsverd 1 som er tilkoblet et drivmotoraggregat 2 og en endeløs sagkjede 3. Sagkjeden 3 sirkulerer over et fremre, dreibart opplagret, ikke drevet topptannhjul 5 med tenner på sagsverdet og et ikke vist drivtannhjul som er konvensjonelt anordnet i aggregatet 2. Topptannhjulet 5 som understøtter den arbeidende sverdtoppdel av sagkjeden, har typisk en diameter på mellom 20 og 30 cm idet drivtannhjulets diameter er vesentlig mindre, f.eks. ca. 10-12 cm. Sagkjedens 3 to deler 7, 8 mellom hjulene konvergerer således i retning mot drivmotoraggregatet. Disse konvergerende sagkjededeler 7, 8 løper helt fritt fra sagsverdet 1, dvs. i en liten avstand fra selve sagsverdets langsgående sidekanter 9, 10. Sagsverdets 1 utførelse vil senere beskrives med henvisning til fig. 2.
Drivmotoraggregatet 2 som vesentlig har en konven-sjonell oppbygning, omfatter en langstrakt elektrisk motor 11 som via en gearkasse 13 driver drivtannhjulet. Til gearkassen 13 er det dessuten en utenpåliggende stempeloljepumpe 15 som mates med smøreolje fra en nærliggende mindre oljebeholder 17. Oljepumpen mater trykksatt olje via kanaler i drivmotoraggregatet til sagsverdet 1 for videre transport til sagsverdets
> toppdel, som vil bli beskrevet nærmere. Motoren 17 strekker seg fritt bakover fra den egentlige drivmotoraggregatdel, i det vesentlige parallelt med sverdets 1 lengderetning.
Drivmotoraggregatet 2 er bevegelig opphengt i et stativ 19 via en monteringsplate 21. Stativet omfatter en ; vertikal styreskinne 23 som kan fastspennes mellom et gulv 25 og et tak 27, og en horisontal styreskinne 29. Styreskinnen 29 bæres av styreskinnen 23 slik at den på vanlig måte kan skyves utover og låses fast i forskjellige nøydestillinger langs den sistnevnte (ikke nærmere vist), som vist med dobbeltpilen 31. Monteringsplaten 21 er opphengt i styreskinnen 29 slik at den delvis er styrt bevegelig langs styreskinnen 29 ved hjelp av en skrue 33 og et håndtak 35, og delvis er styrt svingbart rundt en aksel som står vinkelrett mot papirets plan på fig. 1 og som går gjennom den egentlige drivmotoraggregatdel. Den førstnevnte bevegelighet fremgår ved hjelp av dobbeltpilen 37 idet svingbarheten fremgår ved hjelp av dobbeltpilen 39. Utførelse av svingbarheten er ikke vist da det vil være klart for fagmannen hvordan dette passende kan gjøres.
Det må bemerkes at den viste stativopphengning gjør det mulig å tilveiebringe vilkårlige sagsnitt i et vertikalt plan i en betongvegg (her bare antydet ved 41). Således kan det arbeides med stikk- eller stempelsaging og høyden kan forandres mellom hver stikksaging (hvis dybde bare er begrenset av sverdlengden og anordningen for sagsverdmatningen i hori-sontalplanet) eller med sirkelbuesaging slik som pilen 30 antyder på fig. 1. Herved skjer en fremmatningsbevegelse langs styreskinnen 29 etter hver sirkelbuesaging som passende skjærer ovenfra og nedover ved utnyttelse av tyngdekraftpåvirkning for den nedadgående matningsbevegelse. For dette formål kan kjedesagen være passende avbalansert med utnyttelse av motorens 11 plassering ragende ut bakover.
Det må videre bemerkes at et stativ av den beskrevne type skulle kunne monteres med styreskinnen 23 anordnet horisontalt (dvs. f.eks. innespent mellom to vegger) hvorved vilkårlige sagspor kan tilveiebringes på tilsvarende måte i et horisontalplan. Også andre retninger for styreskinnen 23 er naturligvis mulig. Likeså kan kjedesagen monteres på den horisontale styreskinne slik at sagbladplanet er horisontalt. Herved skulle det være meget lett å tilveiebringe f.eks. vinkelrette stikksagsnitt, f.eks. rette hjørner, f.eks. en dør-, vindu- eller annen åpning i en vegg, selv om denne er tykk.
Det kan således konstateres at kjedesagen ifølge oppfinnelsen kan gjøre det mulig å tilveiebringe nøyaktig den åpning eller utsagning som ønskes og kun denne, med minimalt sagarbeid. I denne forbindelse er naturligvis viktig å oppnå tynne sagspor og muligheter for å få rette hjørner. Utførelse med en skjærende eller arbeidende toppdel som har forstørret diameter, 1 kombinasjon med sagsverdets bevegelige opphengning innebærer også at det er mulig å legge sagspor nær eventuelle hindringer eller begrensninger ved at sagsverdet kan fremmates med sagsverdets aksellinje i en viss vinkel med materetningen, dvs. slik at bare selve sagsverdets toppdel beveger seg langs med eventuelle hindringer eller begrensninger.
Oppbygningen av sagsverdet og dets kobling til drivmotoraggregatet vil nå bli beskrevet nærmere med henvisning til fig. 2-6.
Sagsverdet 1 har som hoveddel en solid, tynn plate 43 av hard aluminium som med sin bakre ende er anordnet for å kunne tilkobles drivmotoraggregatet 2 slik at sverdet kan bevege seg begrenset i lengderetningen i forhold til aggregatet. Platens 43 bakre ende er således styrt forskyvbart mellom monteringsplaten 21 og den ene side av en bunnplate 45 hvis andre side er tilkoblet en gearkasse 13. På bunnplatens 45 ene side er det ikke viste drivtannhj ul lagret, slik at det ligger i plan med sagsverdet. Styringen av sagsverdplaten 43 tilveiebringes ved hjelp av to langstrakte åpninger 47 i platen 43 i sagsverdets lengderetning, gjennom hvilke åpninger styre-bolter 49 strekker seg. Åpningenes 47 lengde bestemmer således sagsverdets forskyvelighet i forhold til drivmotoraggregatet 2. Den nødvendige fjærforspenning for sagkjeden 3 oppnås ved hjelp av det på fig. 2 bare skjematisk antydede fjærorgan 51 som ligger mot platens 43 bakre ende i forhold til et ikke nærmere viste anlegg i drivmotoraggregatet. For at kjedesagens vekt skal bli så lav som mulig er platene 21 og 45 og gearkassens 13 hus utført av lettmetall, f.eks. aluminium.
Foran på den konkave, avrundede sagsverdplate 43 er det fastmontert to tynne, men stive sideplater 53, 54 av rustfritt stål. Sideplatenes bakre festedeler er fastmontert i tilsvarende åpninger på respektive sider av platen 43 slik at sideplatenes 53, 54 utsider ligger plant med platens 43 sideflater. Sideplatenes fritt fremspringende fremre deler danner innvendig mellom seg et spalteformet opplagringsrom 55 for topptannhjulet 5. Disse fremre, fremspringende deler har således hovedsakelig sirkulær form som tilsvarer topptannhj ulets 5 diameter. De fremre deler er likevel ikke større enn at det fremre topptannhjuls tann- eller periferiområde frem-springer fritt fra rommet 55 mellom de nevnte platedeler over noe mer enn halve topptannhjulets omkrets. Topptannhjulets 5 diameter er videre større enn den største bredde på den fremover divergerende og fra sideplatene 53, 54 forlengede plate 43. Derved sikres at sagkjeden 3 som passerer over topptannhjulets 5 frie periferi- eller tannområde, går fri fra platen 43 og forlengelsessideplatene 53, 54 ved passasje inn i og ut av inngrep med topptannhjulet.
Topptannhjulet 5 er ringformet og sentralt lagret på en fast innspent, sirkulær lagringsplate 57 av rustfritt stål anordnet mellom sideplatene 53, 54. Opplagringen sikres ved hjelp av lagerruller 59 som er fritt plassert mellom platens 57 ytre rundtliggende lagerflate 61 og topptannhjulets 5 indre rundtliggende lagerringsflate 63. Opplagringsrommets 55 bredde tilsvarer topptannhjulets 5 tykkelse slik at det bare dannes sidelagringsspalter 65, 66 (overdrevet på fig. 3 og 4) mellom topptannhjulets 5 sideflate og sideplatenes 53, 54 innsider. Herved sikres at topptannhjulet 5 får en meget stabil opplagring som bl.a. hindrer at topptannhjulet deformeres i forbindelse med belastning fra sagkjeden til tross for den meget tynne sverdutformingen. En typisk tykkelse på sverdplaten 53 kan være ca. 6 mm.
For å sikre god lagringsfunksjon og samtidig hindre at sagslam trenger inn i lagringen, tilføres trykksatt smøreolje til lagringsrommet 55 i nærheten av lagerrullene 59. Ved at oljen står under trykk vil den passere ut gjennom sidespaltene 65, 66 hvorved den samtidig smører spalteveggene og tar med seg eventuelle forurensninger som måtte trenge inn i spaltene. Endelig ute av spaltene vil oljen smøre tennene på hjulet 5 og den derover passerende sagkjede 3.
Smøreoljen tilføres via et rør 69 som er innfelt i den ene sideplate 53 og som står i forbindelse med en utboret indre kanal 71 i sagsverdplaten 43. Røret 69 er flatet for å kunne felles inn i platen 53, men har likevel tilstrekkelig indre tverrsnitt. Kanalen 71 strekker seg til platens 43 bakre ende der kanalen har en sideåpning 73 på platens 43 mot oljepumpen 15 vendende side. Denne åpning 73 ligger rett overfor en oljekanal i platen 45. Oljekanalen, som har en tilsvarende langstrakt åpning for sagsverdets begrensede bevegelighet, er antydet med 75 på fig. 6. Oljekanalen mates med trykksatt olje fra oljepumpen 15.
Sagsverdet er også innrettet for tilførsel av rensende og kjølende middel, fortrinnsvis vann, til de områder hvor sagkjeden 3 går i inngrep med eller går ut av inngrep med topptannhjulet 5. For dette formål er det innlagt vannrør 77, 78 i platens 43 to sidekanter. Rørene strekker seg vesentlig langsetter platens hele lengde. Rørene utmunner foran slik at vannet sprøytes ut i områdene der topptannhjulets 5 tannområde kommer ut av og går inn i det spalteformede opplagringsrom 55. Vannspylingen fremgår på fig. 2 ved hjelp av pilene 79, 80. Bak er rørene 77, 78 tilkoplet tilhørende innadvendte kanaler 81, 82 i platen 43. Kanalene utmunner i sideåpninger 83, 84 som på i det vesentlige samme måte som oljekanalåpningen 73, slutter tett til tilsvarende kanaler 85, 86 i platen 45. Sistnevnte kanaler er tilsluttet en på platens 45 utside anordnet vann-ledningstilslutningsnippel 87.
På fig. 7 og 8 er det vist oppbygningen av sagkjeden 3 og dens inngrep med topptannhjulet 5. Sagkjeden består av skjærledd 91 sammenkoblet ved hjelp av plateformede sidekob-lingsledd 93. Skjærleddene har en klossformet underdel 95 og et dertil fast anbragt skjærelement 96 som er i det vesentlige parallellepipedisk og diamantimpregnert med unntagelse for den underste del 96' idet skjærelementet er festet til underdelen 95 og som har en bredde som noe overstiger sagsverdplatens 43 tykkelse. Skjærelementets 96 overside er noe konveks for tilpasning til topptannhjulets bøyning.
Underdelen 95 er på undersiden og på endeflatene utformet motsvarende tannåpninger på topptannhjulet slik at god tilpasning oppnås.
Koblingsleddenes 93 respektive ender er opplagret i motsvarende sideåpninger 97 i underdelene 95 slik at leddenes 93 utsider ligger plant med underdelenes 95 sideflater. Den innvendige avstanden mellom leddene 93 motsvarer vesentlig tennenes 99 nedre bredde. Sammen med den tidligere nevnte tannåpningstilpasning vil dette gjøre at kombinasjonen av kjede og tannhjul i inngrep med hverandre blir meget stabil og får en enhetlig utformning som gir god skjæreevne og som på grunn av den effektive renspyling og oljesmøring av kjede og tannhjul, vil gi liten slitasje hvorved risiko for driftsforstyrrende avsetninger eller tilstopninger stort sett elimineres.
I det foregående er det blitt beskrevet en utførel-sesform av kjedesagen ifølge oppfinnelsen, som er forsynt med en sagkjede som passer for saging i betong. I bygningsbransjen kan man imidlertid treffe på andre materialer som er vanskelige å bearbeide, slik som tegl og blandingsmaterialer av den type som finnes i såkalte kroasongvegger. På slike materialer kan det være fordelaktig å utnytte andre typer skjærelementer istedenfor diamantimpregnerte skjærelementer 96. Herved benyttes passende skjærelementer av hardmetall. Det er spesielt funnet å være fordelaktig å ha skjærelement av den type og med den spesielle utforming som er beskrevet i SE 427 739, som det hermed henvises til. Skjærleddenes underdeler 95 tilsvarer borerørendeveggen i det svenske patent.

Claims (6)

1. Kjedesag for saging i meget hårde materialer, eksempelvis betong, omfattende et drivmotoraggregat (2), et med drivmotoraggregatet koplet sagsverd (1), samt en endeløs sagkjede (3) innrettet til å sirkulere over dels et drivtannhjul i drivmotoraggregatet, dels et topptannhjul (5) som er roterbart opplagret nær sagsverdets frie toppende, idet sagkjeden (3) omfatter skjærende ledd (91) med skjærelementer (96) sammenkoplet med koplingsledd (93) som samvirker med driv-og topptannhjulene, KARAKTERISERT VED a) at topptannhjulet (5) er anordnet mellom to sverdtoppsideplater (53, 54) og er roterbart opplagret på en mellom platene anordnet opplagring (57, 59), hvor avstanden mellom platene tilsvarer topptannhjulets tykkelse og topptannhjulets periferiområde foran på sverdet (1) ligger utenfor platene over minst halvparten av topptannhjulets omkrets slik at sagkjeden (3) her går helt fri av platene og sagsverdet forøvrig,
b) at anordninger (15, 69, 71, 73, 75) er anordnet for å tilføre trykksatt smøremiddel via sverdet (1) til opplagringen (57, 59), idet smøremiddeltrykket og de spalter som befinner seg mellom topptannhjulets (5) sideflater og sideplatenes (53, 54) indre flater, er slik at smøremiddel passerer ut gjennom spaltene under kjedesagens drift for derved å hindre at støv, slam etc. som oppstår ved sagingen, trenger inn i spaltene og for å smøre den forbipasserende sagkjede, c) at innretninger (77, 78, 81-87) er anordnet for via sverdet (1) å tilføre spyle- og kjølemedium som er innrettet til å spyles mot sagkjeden (3) og topptannhjulet (5) dels på det sted sagkjeden går i inngrep med topptannhj ulet, dels på det sted sagkjeden går ut av inngrep med topptannhj ulet, d) at sagkjeden (3) er anordnet slik at den løper fritt i forhold til sagsverdet (1) i det minste over en vesentlig strekning langs sagsverdet før og etter inngrep med topptannhjulet (5), fortrinnsvis helt fritt mellom drivtannhj ulet og topptannhjulet, e) at sagkjedens (3) to deler konvergerer fra topptannhjulet (5) mot drivtannhjulet, og f) at sagsverdet (1) er koplet til drivmotoraggregatet (2) slik at det er i det minste begrenset bevegelig i sverdretningen i forhold til drivmotoraggregatet, idet fjaerinnretninger (51) er anordnet for å forspenne sagsverdet bort fra drivmotoraggregatet og derved holde sagkjeden strukket.
2. Kjedesag ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at opplagringen (57, 59) omfatter et sentralt, sirkulært nav (57), eksempelvis en mellom platene anordnet plate med en ytre kontinuerlig ringformet lagerbane, at topptannhjulet har en indre kontinuerlig ringformet lagerbane som danner begrensning for et sentralt hull i topptannhjulet, og at det mellom lagerbanene er anordnet rulleelementer (59), eksempelvis lagerruller eller lagerkuler.
3. Kjedesag ifølge krav 1-2, KARAKTERISERT VED at skjærleddenes (91) skjærelementer (96) er i det vesentlige parallellepipediske, hvor elementenes øvre flate fortrinnsvis er noe hvelvet i kjederetningen og elementenes bredde er noe større enn avstanden mellom sideplatenes (53, 54) utsider, idet denne avstand fortrinnsvis er lik sverdets tykkelse forøvrig.
4. Kjedesag ifølge krav 1-3, KARAKTERISERT VED at sagkjedens (5) skjærledd (91) har i det vesentlige klossform, idet leddenes underdel er utformet direkte tilsvarende tann-mellomrommet mellom tilgrensende tenner (99) på topptannhjulet (5) slik at skjærleddene ved passering forbi sverdtoppen utgjør i det vesentlige faste fremspring på topptannhjulet.
5. Kjedesag ifølge krav 1-4, KARAKTERISERT VED at drivmotoraggregatet (2) omfatter en elektromotor (11) som driver både drivtannhjulet og en smøremiddelpumpe (15), fortrinnsvis en stempelpumpe innrettet til å mate smøremiddel-tilførselsinnretningen med trykksatt smøremiddel.
6. Kjedesag ifølge krav 1-5, KARAKTERISERT VED at den er opphengt i en stativanordning (19) slik at den kan mates i sverdretningen og på tvers av sverdretningen og kan dreies omkring en akse vinkelrett til de to foran nevnte retninger og som fortrinnsvis passerer igjennom drivmotoraggregatet.
NO881894A 1986-09-02 1988-04-29 Kjedesag. NO164585C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8603681A SE454149B (sv) 1986-09-02 1986-09-02 Kedjesag for att saga i mycket harda material, sasom betong
PCT/SE1987/000379 WO1988001559A1 (en) 1986-09-02 1987-08-27 Chain saw

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO881894L NO881894L (no) 1988-04-29
NO881894D0 NO881894D0 (no) 1988-04-29
NO164585B true NO164585B (no) 1990-07-16
NO164585C NO164585C (no) 1990-10-24

Family

ID=26659473

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO881894A NO164585C (no) 1986-09-02 1988-04-29 Kjedesag.

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE3769658D1 (no)
NO (1) NO164585C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
DE3769658D1 (de) 1991-05-29
NO881894L (no) 1988-04-29
NO881894D0 (no) 1988-04-29
NO164585C (no) 1990-10-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90640B (fi) Ketjusaha
US7571720B2 (en) Cutting or sawing machine
US4987935A (en) BI-directional tree saw
US2992660A (en) Saw chain and bar unit
GB2075912A (en) Tree pruning and clearing device
US8869787B2 (en) Hand-operated implement comprising a cutting chain for cutting mineral and metal materials
US298625A (en) Carriage for rock-drills
NO164585B (no) Kjedesag.
KR101579789B1 (ko) 천공기용 로드 공급장치
CA1068676A (en) Rock drilling apparatus
RU2008110870A (ru) Комбайн для выемки пластовых полезных ископаемых и способ их выемки
US3537347A (en) Metal-cutting chain saw
US5094654A (en) Swing saw
US2344065A (en) Cutting or drilling device
DE2348836A1 (de) Anordnung zur lagerung einer gesteinsbohrmaschine auf einem laengs einer vorschublafette verfahrbaren schlitten
US772043A (en) Wood-boring apparatus.
KR200305560Y1 (ko) 자주식 와이어 쏘오 머신
US1290020A (en) Mining and loading machine.
US2096997A (en) Cutter bar and cutter chain
CH255012A (de) Vortreibmaschine zum Herstellen von im Querschnitt teilweise kreisförmigen Stollen und dergleichen.
SU1209879A1 (ru) Исполнительный орган баровой пилы
KR930007515Y1 (ko) 석재(石材) 절단기
US530989A (en) Well-boring apparatus
GB2068041A (en) A cutting machine for mining operations
SU30244A1 (ru) Машина дл вырезани камней из массивов