NO148307B - Prosjektil for glattloepet vaapen og fremgangsmaate for fremstilling av samme. - Google Patents

Prosjektil for glattloepet vaapen og fremgangsmaate for fremstilling av samme.

Info

Publication number
NO148307B
NO148307B NO803191A NO803191A NO148307B NO 148307 B NO148307 B NO 148307B NO 803191 A NO803191 A NO 803191A NO 803191 A NO803191 A NO 803191A NO 148307 B NO148307 B NO 148307B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
ethylene
propylene
mixture
heptane
catalyst
Prior art date
Application number
NO803191A
Other languages
English (en)
Other versions
NO803191L (no
NO148307C (no
Inventor
Vincenzo Turco
Antonio Pompili
Original Assignee
Snia Viscosa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Snia Viscosa filed Critical Snia Viscosa
Publication of NO803191L publication Critical patent/NO803191L/no
Publication of NO148307B publication Critical patent/NO148307B/no
Publication of NO148307C publication Critical patent/NO148307C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B7/00Shotgun ammunition
    • F42B7/02Cartridges, i.e. cases with propellant charge and missile
    • F42B7/10Ball or slug shotgun cartridges

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Injection Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Vibration Dampers (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)

Abstract

Et prosjektil for glattløpede våpen består av en metallkule (11) hovedsakelig fremstilt av bly og av et fluktstyrende forladningselement (10) av plastmateriale. Kulen (11) utgjøres av et metallegeme som er forsynt med en ogival spiss (12) med sentreringsfinner (16) og omfatter ett eller flere sylindriske segmenter. Det fluktstyrende forladningselement (10) omfatter en beholder (19) som er forbundet med kulen (11) og inneholder denne, et sttdempende parti (18) og en kopp (17) for å tette mot drivladningsgassene. Det støtdempende parti (18) og den tettende kopp (17) tjener til å styre prosjektilet under dettes flukt. Ved fremstilling av prosjektilet anbringes metalldelen sentrert i en støpe-form, hvoretter det fluktstyrende element støpes, f.eks. sprøytestøpes, fast til metalldelen.

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av oléfinsampoiymerisatér sbm deretter vulkaniseres méd svovelholdige blandinger.
foreliggende dppfihnélse angår en fremgangsmåte til fremstilling åv i det vesentlige lineære^ amorfe; høymolekylære sampblymefi-satér av dialkenylcyclbålkaner éllér polyalkenyl-cycldålkaner m'e'd én eller flére mohomeré valgt frå gruppen bestående av ethyleii; propylen og but'én-1; hvilke sampdlymerisatér deretter vulkaniseres med svovelholdige blandinger:
bé såmpolyméfisåtéf som fåes ved fremgangsmåten ifølge bppfihnéiséh, inneholder i hvert makromolekyl moribmérérihétér som skriver seg fra hver åv de anvendte arter åv mb-rioihéré. Med «i det vesentlige lineære sampolymerisater» menes her sampolymerisater som er fri for eller har et meget lite innhold av lange, for-grenede kjeder, slik at de har egenskaper, særlig viskositetsforhoid; som praktisk ft& ib er ident-iske med egenskaper hos kjente lineære sam polymerisater, f-, eks: ethylen-a-olefin-sarhpoiy-merisater: I fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen anvendes der spesielle katalysatorer som virker méd éh mekanisme åv koordinert anibnisk type.
Frémstillirig åv uméttédej amorfe såriipbly-mérisater er tidligere beskrevet i patenter, til-hørende påtehtiriiréha^éréh. I særdéiéshét ei-der beskrevet fremstilling åv åmdrfé sampolymerisater åv éthyleri og/éilér alifatiske å-ol<é>firiér med konjugerte éllér ikke konjugerte iiriéaéré éllér cycliské dienér éiler med ålkériyl-cycloaikanér.
Muligheten åv å frérhstille åmorfé sam-poiymérisåtér åv éthyleri og/ellér nøyere a-diéfirier méd tiiérief eller pblyérier sbhi iriné-hoidéf uriiéttédé bindinger i alifatiske kjeder bundet tii riåfthenkjerriér ér .imidlériid Hver-ken forutsétt eller antydet hittil. , .
bétå er kjérit åt lineære, åiifåtis&e diblé-
finer ved polymerisering gir cycliske strukturer (interpolymerisasjon eller intramolekylær po-lymerisasjon).
Det er nå funnet at når de to dobbeltbindinger i stedet for å være adskilt ved en alifatisk kjede, er adskilt av en nafthenkjerne, medfører ikke polymeriseringen av diener cyclisering.
Således er det funnet at ved sampolymeri-sering av et dialkenylcycloalkan eller et poly-alkenylcycloalkan med én eller flere monomere valgt fra gruppen bestående av ethylen, propylen og buten-1, vil hver monomerenhet av-ledet fra dialkenylcycloalkanet eller polyalkenyl-cycloalkanet inneholder én eller flere dobbeltbindinger.
Ved hjelp av oppfinnelsen tilveiebringes der en fremgangsmåte til fremstilling av oléfinsampoiymerisatér som deretter vulkaniseres med svovelholdige blandinger, hvilken fremgangsmåte utmerker seg ved at man sampolymeriserer dialkenyl- eller polyalkenylcycloalkaner med ethylen, propylen eller buten-1 eller blandinger av disse, i nærvær av en katalysator bestående av reaksjonsproduktet mellom a) forbindelser av vanadium, titan eller niob, og b) metallorganiske forbindelser av lithium, beryllium, aluminium eller lithium-aluminium, idet i det minste én av komponentene inneholder halogenatomer.
Særlig fordelaktige resultater oppnåes ved å anvende dialkenyl- og polyalkenylcycloalkaner i hvilke minst én av dobbeltbindingene står i endestilling.
Som eksempler på dialkenyl- eller polyalkenylcycloalkaner som kan anvendes i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen nevnes trans-1,2-divinylcyclobutan, cis-l,2-divinylcyclobutan, 1,2-divinylcyclopentan, trans-divinylcyclopropan,
1,2-divinylcyclohexan, trivinyl-cyclohexaner, di-allylcyclohexaner og l-vinyl-2-isopropenylcyclo-butan.
Således får man f. eks. ved sampolymerise-ring av en blanding av ethylen, propylen og/ eller buten-1, og trans-l,2-divinylcyclobutan i overensstemmelse med betingelsene for fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, et sampolymerisat i form av et råprodukt bestående av makromolekyler som hvert inneholder monomere en-heter som skriver seg fra ethylen, propylen (og/ eller buten-1) og divinylcyclobutan, i tilfeldig fordeling.
Hver monomerenhet som skriver seg fra polymerisering av dialkenyl- eller polyalkenylcycloalkaner, inneholder fremdeles én eller flere umettede bindinger. Således viser f. eks. for sampolymerisater erholdt fra monomere alkenylcycloalkaner, i hvilke dobbeltbindingen er av vinyltypen, spektret i det infrarøde område tilstedeværelse av bånd ved 10 og 11 mikron som må tilskrives at der er tilstede vinylgrupper.
Det er videre funnet at der i sampolymeri-satenes spektrum i det infrarøde område også er tilstede et absorpsjonsbånd ved 10,35 mikron. Dette bånd skyldes nærværet av trans-dobbeltbindinger som fremkommer ved åpningen av nafthenkjernen som finner sted under polymeriseringen. Dette fenomen kan særlig observeres med monomere som 1,2-divinyl-cyclobutan.
De sampolymerisater som fremstilles ved kylvekt, bestemt viskosimetrisk, på over 20 000, hva der tilsvarer en grenseviskositet på over 0,5 bestemt i tetrahydronafthalen ved 135°C, eller i toluen ved 30° (G. Moraglio «la Chimica e 1'Industria» 41 10 (1959) 984—987). Sampolyme-risatenes grenseviskositet kan variere fra 0,5 og opp til 10 eller høyere. For de fleste praktiske formål foretrekkes det å fremstille sampolymerisater med grenseviskositet mellom 1 og 5.
De sampolymerisater som fåes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan defineres som sampolymerisater med en praktisk talt ho-mogen sammensetning. Disse sampolymerisaters homogenitet bekreftes ved den letthet med hvilken man oppnår (f. eks. som med et ethylen - propylen-dialkenyl-cycloalkan-sampolymerisat) godt vulkaniserte produkter ved å anvende den teknikk som normalt brukes til vulkanisering av umettede gummiarter med fortrinnsvis et lavt innhold av umettede bindinger, som f. eks. butylgummi. Dette viser at de umettede bindinger er godt fordelt langs kjedene.
De vulkaniserte produkter man får på denne måte (til adskillelse fra de ikke vulkaniserte sampolymerisater som er fullstendig oppløselige i kokende n-heptan) er fullstendig uoppløselige i organiske oppløsningsmidler og svelles bare i be-grenset grad ved innvirkning av noen organiske aromatiske oppløsningsmidler.
Dessuten har de vulkaniserte gummiarter man får på denne måte en meget god mekanisk styrke og en lav permanent bruddforlengelse.
De katalysatorsystemer som kan anvendes i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er i høy grad dispergerte eller amorfe; kolloid-dispergerte eller fullstendig oppløste i de hydrocarboner som kan anvendes som oppløsningsmidler for de monomere i sampolymeriseringsprosessen, som n-heptan, benzen eller toluen eller blandinger av disse.
For fremstilling av katalysatorer for anvendelse i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan der anvendes metallorganiske forbindelser som aluminium-trialkyl-forbindelser, aluminium-dialkyl-monohalogenider, aluminium-mono-alkyldihalogenider aluminium-alkenyl-forbindelser, aluminium-alkylen-forbindelser, aluminium-cycloalkyl-forbindelser, aluminium-cyclo-alkyl-alkyler, aluminium-aryler, aluminium-alkylaryl-forbindelser, lithium-aluminium-tetra-alkyl-forbindelser, lithium-alkylforbindelser, beryllium-dialkyler, beryllium-alkylhalogenider, beryllium-diaryl-forbindelser, metallorganiske forbindelser i hvilke metallet er bundet med en hovedvalens ikke bare til carbonatomer og halogenatomer, men også til oxygenatomer som igjen er bundet til en organisk gruppe som f. eks, aluminium-dialkylalkoxyder og aluminium-alkylalkoxyhalogenider, eller kompleksforbindelser av de foran nevnte organiske aluminiumfor-bindelser med fortrinnsvis svake Lewis-baser.
Som eksempler på metallorganiske forbindelser som kan anvendes ved fremstillingen av katalysatorene, kan der nevnes aluminium-tri-ethyl, aluminium-tri-isobutyl, aluminium-trihexyl, aluminium-diethyl-monoklorid, aluminium-trihexyl,aluminium-diethyl-monoklorid, aluminium-diethyl-monojodid, aluminium-di-Ætyl-monofluorid, alumnium-di-isobutyl-monoklorid, aluminium-monoethyl-diklorid, aluminium-butenyl-diethyl, aluminium-isohexenyl-diethyl, 2-methyl-l,4-(di-isobutyl-aluminium)-butan, aluminium-tri-(cyclopentylmethyl), aluminium-tri- (dimethylcyclopentyl-methyl), aluminium-trifenyl, aluminium-tritolyl, alumini-umdi- (cyclopentylmethyl) -monoklorid, alu-miniumdifenyl-monoklorid, aluminium-di-isobutyl-monoklorid i kompleksforbindelser med ani-sol, lithium-aluminium-tetrahexyl, lithiumbutyl, lithium-aluminium-tetrabutyl, beryllum-diethyl, beryllium-methyl-klorid, beryllium-dimethyl, beryllium-di-n-propyl, beryllium-di-isopropyl, beryllium-di-n-butyl-beryllium-di-t-butyl, beryllium-difenyl,aluminium-mono-klormono-ethylmonoethylat, aluminium-diethylpropylat, aluminium-diethylamylat, aluminium-mono-klor-monopropylmonopropylat og aluminium-monoklor-monopropyl-monethylat.
De beste resultater oppnåes med katalysatorer som er fremstillet av vanadiumforbindelser og organiske forbindelser av aluminium eller beryllium eller av komplekse organiske forbindelser av lithium og aluminium.
De forbindelser av overgangsmetaller som er oppløselige i de hydrocarboner som anvendes som sampolymeriserings-medium anvendes fortrinnsvis.
De i hydrocarboner oppløselige vanadiumforbindelser som kan anvendes ved fremstillingen av katalysatorene er halogenidene og oxy-halogenidene (f. eks. VC14, VOCl3 og VBr4) og de forbindelser i hvilke minst én av metallets valenser er mettet med et heteroatom (særlig oxygen eller nitrogen) bundet til en organisk gruppe. Eksempler på sådanne forbindelser er vanadium-triacetylacetonat, vanadium-triben-zoylacetonat, vanadyl-diacetylacetonat og halogen-acetyl-acetonater, vanadyl-trialkoxyder og halogen-alkoxyder, tetrahydrofuranater, etera-ter, aminater av vanadium-tri- og tetra-klorid og av vanadyl-triklorid, kinolinater og pyridinater av vanadium-triklorid eller vanadiumtetra-klorid, samt av vanadyl-triklorid.
Der kan også anvendes i hydrocarboner uoppløselige vanadiumforbindelser som salter av vanadium med organiske syrer, f. eks. vanadium-triacetat, -tribenzoat eller -tristearat.
Mens der sammen med vanadiumhalogeni-der og -oxyhalogenider kan anvendes alle de foran nevnte organiske metallforbindelser ved fremstillingen av katalysatorene, må der ved anvendelse av de vanadiumforbindelser i hvilke metallets valenser er mettet med oxygen- eller nitrogenatomer som er bundet til en organisk gruppe, anvendes halogen-holdige organiske metallforbindelser.
De i hydrocarboner oppløselige titanforbin-delser som kan anvendes ved fremstillingen av katalysatorene er halogenidene (som f. eks. TiCl4 og TiJ4) og forbindelser i hvilke minst én av va-lensene er mettet med et heteroatom (særlig oxygen eller nitrogen) som er bundet til en organisk, gruppe (f. eks. titanalkoholater eller halogenalkoholater, tetrahydrofuranater, ether-ater, aminater, pyridinater og kinolinater av titan-tri- og tetraklorid).
Mens man sammen med titanhalogenider kan anvende alle de foran nevnte organiske metallforbindelser ved fremstillingen av katalysatorene, må man derimot med de titanforbindel-ser i hvilke metallets valenser er mettet med oxygen- eller nitrogenatomer som er bundet til organiske grupper, anvende halogen-holdige organiske metallforbindelser ved fremstillingen av katalysatorene.
Som eksempler på andre forbindelser av overgangsmetaller som kan anvendes som katalysator-dannende bestanddeler er: NbCl3, NbCl4, NbOCl3, NbBr3, NbBr3, NbAcCl2(OC.,H5)2, NbAcCl2(OCH3)2.
Sampolymeriseringsprosessen ifølge foreliggende oppfinnelse kan utføres ved temperaturer som ligger mellom -f-80°C og+125°C. I de tilfelle hvor der anvendes katalysatorer fremstillet av vanadium-triacylacetonat, vanadyldi-acetylacetonat, vanadyl-halogen-acetylaceto-nater og i sin alminnelighet fra vanadiumforbindelser i nærvær av aluminium-alkylhalogenider for å oppnå et høyt utbytte av sampolymerisat pr. vektenhet katalysator utføres både fremstillingen av katalysatoren og sampolymeriserin-,gen hensiktsmessig ved temperaturer som ligger mellom 0°C og —80°C, fortrinnsvis mellom —10°C og —50°C. Ved å arbeide under disse betingelser har katalysatorene en meget høyere aktivitet enn samme katalysatorer fremstillet ved høyere temperaturer. Ved å arbeide under det ovenfor nevnte område av lave temperaturer, forblir dessuten katalysatorens aktivitet praktisk talt uforandret i lange tidsrom.
Når der anvendes katalysatorer fremstillet av et aluminiumalkylhalogenid og vanadium-triacetylacetonat, vanadyl-trialkoholater eller vanadylhalogenalkoholater ved temperaturer i området mellom 0°C og 125°C, for å oppnå høye utbytter av sampolymerisat, foretrekkes det å arbeide i nærvær av spesielle kompleks-dannende midler bestående av en ether, thioether, et tertiært amin eller et trisubstituert fosfin som inneholder minst én alkylgruppe med forgrenet carbonkjede eller en aromatisk kjerne.
Det ovenfor nevnte kompleks-dannende middel kan være en ether med den generelle formel RYR', i hvilken Y betegner oxygen eller svovel mens R og R' hver betegner en alkylguppe med uforgrenet eller forgrenet carbonkjede og som inneholder fra 1 til 14 carbonatomer, eller en aromatisk kjerne som inneholder fra 6 til 14 carbonatomer, således at den ene av R og R' er en alkylgruppe med forgrenet carbonkjede, eller en aromatisk kjerne, et tertiært amin med
den generelle formel
i hvilken R og R"
kan betegne en alkylgruppe med fra 1 til 14 cabonatomer, således at et av symbolene R og R" er en aromatisk kjerne eller et tertiært fos-
fin med den genérelle formel
i hvilken
R, R' og R" hver bétegher et alkylradikal med fra 1 til 14 carbonatomer, eller en aromatisk kjerne med fra.6 til 14 carbonatomer, således at minst ett av symbolene R, R' og R" er en aromatisk kjerne.
Den mengde kompleks-dannende middel som anvendes ligger fortrinnsvis mellom 0,05 og 1 mol pr. mol aluminiumalkylhalogenid.
Aktiviteten av de katalysatorer som anvendes i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, varierer med molforholdet mellom de forbindelser som anvendes ved katalysatorens fremstilling. Det er således funnet at når f.eks. der anvendes aluminiumtrialkyl-forbindelser og vanadium-halogenider eller -oxyhalogenider, er det hensiktsmessig å anvende katalysatorer i hvilke molforholdet aluminiumtrialkylforbindelse til vanadiumforbindelse ligger mellom 1 og 5, fortrinnsvis mellom 2 og 4.
Når man derimot anvender aluminium-diethyl-monoklorid A1(C2H5)2C1 dg vanadium-triacetylacetonat (VAc3), oppnåes de beste resultater med et molforhold A1(C2H5)2C1: VAc3 som ligger mellom 2 og 20, fortrinnsvis mellom 4 og 10.
Sampolymeriseringsprosessen ifølge oppfinnelsen kan utføres i nærvær av et oppløsnings-middel bestående av et hydrocarbon som kan være et alifatisk, cycloalifatisk eller aromatisk hydrocarbon, som f. eks. butan, pentan, heptan, cyclohexan, toluen, xylen eller blandinger av disse stoffer.
Der kan som oppløsningsmidler også anvendes halogenerte hydrocarboner som under polymériseringsbetingelsene ikke reagerer med katalysatoren, som f. eks. kloroform, triklor-ethylen, tetraklorethylen og klorbenzen.
Særlig høye utbytter av sampolymerisat pr. vektsenhet katalysator kan oppnås når sam-polymeriseringen utføres i fravær av inerte oppløsningsmidler ved å anvende samme monomere i flytende tilstand, f. eks. i nærvær av en oppløsning i ethylen av blandingen av a-olefinene og av dialkenyl- eller polyalkenyl-cycloalkan som skal sampolymeriseres, således at denne holdes i flytende tilstand.
For å erholde sampolymerisater med en høy grad av homogenitet med hensyn til sammensetning bør forholdet mellom de monomere som skal sampolymeriseres hensiktsmessig holdes konstant eller så konstant som mulig i den reagerende væskefase. For dette formål kan det væe hensiktsmessig å utføre sampolymeriserin-gen kontinuerlig ved kontinuerlig å tilføre og ta ut en monomerblanding med konstant sammensetning og ved å arbeide ved høye rom-hastigheter.
Sammensetningen av sampolymerisatene kan varieres innen et stort område ved å variere sammensetningen av monomerblandingen.
Når der skal fremstilles sampolymerisater av ethylen med et di- (eller poly)-alkenyl-
cyclbalkan), som f. eks. 1,2-divinylcyclobutan eller trivinylcyclohexan for å erholde amorfe ma-terialer med elastomere egenskaper, er det nød-vendig å regulere monomerblandingens sammensetning slik at man får sampolymerisater med et relativt høyt innhold av diener (eller polyener); fortrinnsvis høyere enn 20 pst.
Når der skal fremstilles amorfe sampolymerisater av et dialkenyl- eller polyalkenyl-cyclo-alkan med ethylen og propylen bør der i den reagerende væakefase holdes et molforhold av ethylen til propylen som er lavere enn eller høyst lik 1 : 4, tilsvarende et molforhold ethylen til propylen på 1:1 i den gassformige fase under normale betingelser. Molforhold i væskefasen fra 1 : 200 til 1:4 er tilfredsstillende.
Når man derimot anvender butén-1 i stedet for propylen må molforholdet ethylen til buten i væskefasen være lavere enn eller høyst lik 1:20. Det tilsvarende molforhold under normale betingelser i den gassformige fase er 1:1,5. Molforhold i væskefasen fra 1:100 til 1:20 er tilfredsstillende.
Under slike betingelser får man amorfe ter-poiymerisater som inneholder mindre enn ca.
75 molpst. ethylen.
Hvis de ovenfor angitte verdier overskrides, vil sampolymerisatene vise en krystallinitet av samme type som hos polyethylener.
Den lavere grense for ethyleninnholdet er ikke kritisk, det er imidlertid å foretrekke at sampolymerisatene inneholder minst 5 molpst. ethylen. a-olefin-innholdet i de amorfe sampolymerisater kan fortrinnsvis variere fra et mi-nimum på 5 molpst. og opp til et maksimum på 95 molpst.
Innholdet av alkenylcycloalken i terpolyme-risatene varierer fortrinnsvis fra 0,1 til 20 molpst. Man kan overskride den øvre grense for dette forhold, men særlig av økonomiske grun-ner er det ikke hensiktsmessig å føre inn i sampolymerisatene alkenylcycloalkaner i en kon-sentrasjon over 20 molpst.
De sampolymerisater som fåes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, viser ikke-vulkaniserte elastomeres egenskaper, idet de har en meget lav opprinnelig elastisitetsmodul og en meget høy bruddforlengelse. Nærværet av umettede bindinger i de makromolekyler som danner disse sampolymerisater gjør det mulig å vulkanisere dem ved hjelp av de metoder som normalt anvendes for umettede gummiarter, spesielt for lavt umettede gummiarter.
De vulkaniserte produkter har en høy re-versibel elastisk forlengelse. Når forsterkende fyllstoffer som kjønrøk anvendes i vulkaniser-ingsblandingene, viser produktene også en høy strekkfasthet.
De elastomere man får ved vulkaniseringen av sampolymerisatene, kan på grunn av deres gode mekaniske egenskaper med fordel anvendes til fremstilling av forskjellige gjenstander som f. eks. rørledninger, ark eller plater, elast-iske fibre osv. Mineralolje kan i alminnelighet anvendes som fortynningsmidler eller plastiser-ingsmidler og der foretrekkes da å anvende pa-fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, hår mole-rafinoijér eller nåftheniske oljer, men aromatiske oljer kåh også anvendes.
f dét føigehdé beskrives som eksempler noen utførelsesformer for oppfinnelsen.
Eksempel i
Det anvendte reaksjonsapparat består av en glass-sylinder med diameter 5,5 cm og volum 750 ml. Denne beholder er forsynt med røreverk samt innløps- og utløpsrør for gass. Apparatet er anbragt i et bad som med termostat holdes på en temperatur av —20°C.
Innløpsrøret for gass går ned tii sylinderens bunn og ender i et porøst diafragma med diameter 3,5 cm.
I denne reaktor føres der i nitrogenatmosfære inn 200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-l,2-divinylcyclobutan. Derpå ledes den gjennom innløpsrøret for gass inn en blanding av propylen og ethylen i molforhold 4:1 som sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe som holdes ved —20°C og i nitrogenatmosfære ved å omsette 2,8 millimol vahadium-triacetyiacetonat med 14 millimol aluminium-diethyl-monoklorid i 30 ml vannfritt toluen. Den sålédes erholdte katalysator holdes ved —20°C i 5 min, hvorpå den trykkes inn i reaktoren med nitrogen.
Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres kontinuerlig med en hastighet på 40 normalliter pr. time. 20 minutter etter reaksjonens begynnelse fremstilles katalysator i en ytterligere mengde som er lik den foregå-ende og ledes inn i reaktoren. Etter for-løpet av 80 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-|3-nafthyl-åmin.
Det erholdte produkt renses i en skilletrakt og i hitrogenatmosfære ved gjentagende gangers behandling med fortynnet saltsyre og derpå med vann. Sluttelig koaguleres produktet i aceton.
Etter tørring i vakuum får man 13 g fast amorft produkt som har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløse-lig i kokende n-heptan.
Produktets spektrum i det infrarøde område viser nærvær av bånd ved 10 og 11 mikron, hva der må tilskrives nærværet av vinylgrupper. Molforholdet ethylen :propylen er 1:1.
100 vektsdeler ethylen-propylén-divinylcyclobutan blandes i en laboratorie-valseblander med 1 del fenyl-|3-nafthylamin, 2 deler svovel, 5 deler sinkoxyd, 1 del tetramethylthiuramdi-sulfid og 0,5 del mercaptobenzothiazol. Den erholdte blanding vulkaniseres under trykk i 30 minutter ved 150°C.
Man får et vulkanisert laminat med føl-gende egenskaper:
Når man forutén de ovenfor angitte stoffer også tilsetter 50 vektsdeler HAF-kjønrøk og ut-førér vtilkåriisérihgéri som ovenfor angitt, får man et vulkanisert laminat med følgende egenskaper :
Eksempel 2
200 ml vannfritt n-heptan og 7 mi traris-1,2-divinyl-cyclobutån anbringes i et apparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes på en temperatur av —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding åv propylen og ethylen i molforhold 2:1 og denne blanding sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe fylt méd nitrogen, ved —20°C ved å omsette 2 millimoi vanadiumtetraklorid med 10 millimol aluminium-diethylmonoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den erholdte katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Blandingen av propylen og ethylen tilføres og tas ut kontinuerlig med en hastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 45 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Det erholdte produkt renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tør-ring i vakuum får man 10 g av et fast produkt som er amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
I produktets spektrum i det infrarøde område viser det seg bånd ved 10 og 11 mikron som må tilskrives nærvær av vinylgrupper.
Dette ethylen-propylen-divinylcyclobutan-terpolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av den i eksempel 1 anvendte blanding og ved å gå frem som angitt i eksempel 1.
Man får da et laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 3
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinyl-cyclobutan føres inn i det i eksempel 1 beskrevne apparat som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforhold 2:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd ved
—20°C i en 100 ml kolbe i nitrogenatmosfære ved å omsette 2 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminium-trihexyl i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således fremstilte katalysator le-
des inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av propylen og ethylen til-føres og taes ut kontinuerlig med en hastighet av 400 normalliter pr. time.
Etter 12 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av • 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-(3-nafthylamin.
Det erholdte produkt renses og isoleres således som angitt i eksempel 1. Etter tørring i vakuum får man 6 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersø-kelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
I spektrets infrarøde område observeres bånd ved 10 og 11 mikron som skyldes vinylgrupper. Molforholdet ethylen:propylen i det erholdte sampolymerisat er 1:1.
Dette ethylen-propylen-divinylcyclobutan-terpolymerisat vulkaniseres med den blanding og under de betingelser som er angitt i eksempel 1. Man får herved et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 4
I
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2- divinyl-cyclobutan anbringes i det apparat som er beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforhold 2:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe under nitrogenatmosfære og ved + 25°C ved å omsette 2 millimol vanadium-tetraklorid med 5 millimol trihexyl-aluminium i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således fremstilte katalysator ledes inn i reaktoren med nitrogen under trykk. Blandingen av propylen og ethylen tilføres og taes ut kontinuerlig med en hastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 10 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-|3-nafthylamin. Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørring i vakuum får man 3,2 g fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som et ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
I preduktets spektrum i det infrarøde område observeres bånd ved 10 og 11 mikron som må tilskrives nærværet av vinylgrupper.
Eksempel 5
200 ml heptan og 7 ml trans-l,2-vinylcyclo-butan anbringes i en reaktor som beskrevet i eksempel 1 og som holdes på en temperatur av 25°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 4:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe som holdes i nitrogenatmosfære, ved å arbeide ved en temperatur på 25°C og omsetter 2,8 millimol vanadiumtriacylacetonat med 14 millimol aluminium-diethylmonoklorid i 30 ml vannfritt toluen. Den således erholdte katalysator holdes ved 25°C i 1 minutt, hvorpå den ledes inn i reaktoren under nitrogentrykk.
Den gassformige blanding av propylen og ethylen tilføres kontinuerlig og taes kontinuerlig ut med en hastighet av 400 normalliter pr. time.
Reaksjonen avbrytes 1 time etter dens begynnelse ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Det erholdte polymerisat renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tør-king i vakuum får man 2,1 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved undersøkelse med røntgenstråler og fullstendig oppløselig i kokende n-heptan. Produktet har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Ved undersøkelse i spektrets infrarøde område observeres nærværet av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron).
Dette ethylen-propylen-divinylcyclo<p>utan-terpolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat som, til adskillelse fra det ikke vulkaniserte produkt er uoppløselige i kokende organiske oppløsningsmidler.
Eksempel 6
Det anvendte reaksjonsapparat består av en 100 ml tre-halset kolbe forsynt med røreverk og innløps- og utløpsledning for gass. Kolben er fyllt med nitrogen og anbragt i et bad som med termostat holdes på en temperatur av —20°C. 25 ml vannfritt n-heptan og 4 ml trans-1,2-divinylcyclobutan anbringes i denne reaktor, hvorpå der gjennom innløpsledningen for gass tilføres en blanding som inneholder redioaktivt ethylen og nitrogen i forholdet 1:10. Denne gassblanding sirkuleres med en hastighet på ca. 30 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 50 ml kolbe som holdes ved —20°C ved i nitrogenatmosfære å omsette 2 millimol vanadium-tetraklorid ved 10 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 15 ml vannfritt n-heptan. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den radioaktive ethylen-nitrogenblånding tilføres og taes ut kontinuerlig med en hastighet på ca. 30 normalliter pr. time. Etter 2 timer fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 10 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-|3-nafthylamin. Det erholdte sampolymerisat renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 1,1 g av et fast produkt som er fullstendig opp-løselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Radiokjemisk undersøkelse av produktet viser nærvær av ethylen i en hengde som tilsvarer 35 vektpst. (65,5 molpst).
Undersøkelse i spektrets infrarøde område viser nærvær av umettede bindinger av vinyltypen (bånd ved 11 mikron) og av bånd i sonen mellom 13,3 og 13,8 mikron som skyldes methy-len-sekvencer med forskjellig lengde.
Røntgenundersøkelse viser at produktet er amorft og dette er et bevis for at divinylcyclobutan virkelig er sampolymerisert med ethylen.
Eksempel 7
25 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinyl-cyclobutan anbringes i det i eksempel 6 beskrevne reaksjonsapparat som holdes ved en temperatur på —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding som inneholder radio-aktivt ethylen og nitrogen i molforholdet 1:5. Gassblandingen sirkuleres med en hastighet av 30 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 50 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 2 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol trehexylaluminium i 15 ml vannfritt n-heptan. Katalysatoren ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Blandingen av ethylen og nitrogen tilføres og uttas kontinuerlig med en hastighet på 30 normalliter pr. time. Etter 3 timer fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 10 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Det erholdte produkt renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 1,3 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Radiokjemisk undersøkelse av produktet viser nærvær av ethylen i en mengde som tilsvarer 28 vektpst. (60 molpst.).
Undersøkelse i spektrets infrarøde område viser nærvær av umettede bindinger av vinyltypen (bånd ved 11 mikron) og av methylensekvencer med forskjellig lengde (bånd ved 13,3 og 13,8 mikron).
Eksempel 8
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan anbringes i det i eksempel 1 beskrevne reaksjonsapparat som er anbragt i et bad hvis temperatur ved termostat holdes på —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i forholdet 2:1 og denne blanding sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml "kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 2,8 millimol vanadiumtriacetyl-acetonat med 14 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml vannfri toluen. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den gassformige blanding av propylen og ethylen tilføres og taes ut kontinuerlig med en hastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 20 minutter fra reaksjonens begynnelse føres en ytterligere mengde katalysator som er lik den tidligere innførte i reaktoren.
Etter 1 time og 20 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin."
Det erholdte polymerisat renses i en skilletrakt og i nitrogenatmosfære ved gjentagende gangers vaskning med vandig saltsyre og derpå med vann, hvorpå det koaguleres i aceton.
Etter tørking i vakuum får man 13 g av et fast, hvitt produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Underøkelse av dette produkt i spektrets infrarøde område viser det absorpsjonsbånd som skyldes nærvær av vinylgrupper (bånd ved 11 mikron).
100 vektsdeler av dette ethylen-propylen-divinyl-cyclobutan-sampolymerisat blandes i en laboratorie-valsé-blander med 1 del fenyl-(3-nafthylamin, 2. deler svovel, 5 deler sinkoxyd, 1 del tetramethyl-thiuram-disulfid og 0,5 del mercaptobenzothiazol.
Den erholdte blanding vulkaniseres under trykk ved 150°C i 30 minutter. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 9
Katalysatoren fremstilles på forhånd 1 et 250 ml reagensrør ved i nitrogenatmosfære å omsette 2,8 millimol niobpentaklorid med 14 millimol aluminium-diethylmonoklorid i 100 ml vannfri n-heptan. Denne katalysator suges inn i en 500 ml autoklav som på forhånd er befridd for iuft og evakuert og som inneholder noen stålkuler.
I denne autoklav føres der så inn 3 ml trans-1,2-divinylcyclobutan, 9 g ethylen og 90 g propylen, hvorpå den omrøres ved romtempera-turer i 5 timer. Deretter sprøytes der inn i autoklaven 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Autoklaven åpnes' derpå og produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1.
Etter tørking i vakuum får man 11 g fast produkt som viser seg å være amorft ved rønt-genundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Undersøkelse i spektrets infrarøre område viser nærvær av vinyl-dobbeltbindinger (bånd ved 10 og 11 mikron).
Dette ethylen-propylen-trans-l,2-divinyl-cyclobutan-terpolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 10 120 hil vann fri n-heptan og 20 ml 1,2,4-trivinyl-c<y>cldhexari føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C. j
Gjennom innløpsrøret for gass ledes derjinn eh gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 4:1 og blandingen sirkuleres med éh strømningshastighet på 200 normalliterl pr. time. i
Katalysatoren fremstilles på forhånd i| en 100 ml kolbe som holdes ved —20° ved i nitro-génåtmosfæré å omsette 1,4 millimol vanadium-triacetylacetonat med 7 millimol aluminium-diethylmoiroklbrid i 30 ml vannfri toluen. Etter 5 minutters henstand ledes denne katalysator ved hjelp av nitrogen under trykk inn i reaktoren,
Den gåssfofmige blanding åv propylen j og ethylen tilføres derpå og taes ut med en strøm-ningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 30 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nåfthylamin.
Produktet renses og isoleres således som jbe-skrevet i eksempel 1. j
Etter tørking i vakuum får man 9 g aV| et produkt som viser seg å være amorft ved rønt-genundersøkelse og er fullstendig oppløselig i kokende ri-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer. Undersøkelse av produktet i spektrets infrarøde område viser nærvær av vinyl-dobbéltbindinger (bånd ved 10 ogj 11 mikron). |
Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1:1.
Dette éthylen-propylen-1,2;4-triyinylcyclo-hexan-terpblymerisat vulkaniseres under anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper: I
Eksempel 11 j 200 ml vannfritt n-heptah og 10 ml 1,2,4-trivihylcyclohexan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C....
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen pg ethylen i molforholdet 2:1 og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved en temperatur på —20°C og i nitrogenatmosfære ved å omsette, 0,5 millimol vanadium-tetraklorid med 2,5. millimol aluminium-diethyimonoklorid i 30 ml n-heptån. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres og taes ut kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 8 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 mi methanol inneholdende 0;1 g fenyl-p^nafthylamin, hvorpå produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1.
Etter tørking i vakuum får man 22 g a<y> et fast produkt som ved røntgenundersøkelse viser seg å være amorft; er fullstendig.oppløselig i ko-kénde n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer. Produktets grenseviskositet, bestemt i toluen ved 30°C;_ er 1,8.
Undersøkelse i spektrets infrarøde område viser nærvær av vinyl-dobbeltbindinger (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethyieh:pro-pylén er ca. 1:1: Dette ethylen-propylen-1,2,4-trivinylcyclb-hexan-terpolymerisat vulkaniseres linder anvendelse av en blanding og forholdsregler som angitt i eksempel 1, med unntagelse av at der til-settes 50 vektsdeler HAF-kjønrøk.
Mån får et vulkanisert laminat med følg-ende egenskaper:
Eksempler 12, 13 og 14,
Man anvender de i eksempel 1 angitte betingelser, men bruker økende mengder av tri-vihylcyclbhexan: be resultater som oppnås i disse tre eksempler er sammenfattet i nedenstå-ende tabell.
Eksempel 15
200 ml vannfritt n-heptan og 10 ml 1,2,4-trivinyl-cyclohexan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i mengdeforholdet 2:1 og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved at man i nitrogenatmosfære og ved —20°C omsetter 2 millimol vanadium-tetraklorid med 5 miilimol aluminiumtrihexyl i 30 ml vannfritt n-heptan.
Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres og taes ut kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 12 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørring i vakuum får man 14 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselige i kokende n-heptan.
Undersøkelse av produktet i spektrets in-frarøde område viser nærvær av vinyl-dobbeltbindinger (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethylen:propylen er ca. 1:1.
Dette ethylen-propylen-1,2,4-trivinylcyclo-hexanterpolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av en blanding og forholdsregler som angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 16
200 ml vannfritt n-heptan og 20 ml 1,2,4-trivinyl-cyclohexan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —10°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn i apparatet en gassformig blanding av ethylen og buten-1 i molforholdet 1:3 og blandingen sirkuleres med én hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved at man ved —20°C bg i nitrogenatmosfære omsetter 1 miilimol vanadium-tetraklorid med 5 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml vannfri n-heptan. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den gassformige blanding av ethylen-buten-1 tilføres og taes ut derpå med en strøm-ningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 5 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i éksempei 1. Etter tørking i vakuum får man 12 g av et fast produkt som viser seg
å være amorft ved røntgenundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Undersøkelse av produktet i spektrets infra-røde område viser nærvær av vinyldobbeltbin-dinger (bånd ved 10 og 11 mikron) og av me-thylen-sekvencer med varierende lengde (området mellom 13 og 13,8 mikron) samt av methylgrupper (bånd ved 7,25 mikron).
Dette ethyien-buten-l,2,4-trivinylcyclohexan-terpolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. "Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 17 .
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen -og ethylen i molforholdet 2:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C
å omsette 2 millimol vanadiumtetra-klorid med 7,5 millimol berylliumdiethyl i 30 ml vannfritt
n-heptan. Den erholdte katalysator, ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den gassformige blanding ay. -.etylen og propylen tilføres deretter kontinuerlig og taes ut med en strømningshastighet av 200 normal-liter pr. time.
Etter 5 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 10 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking '! vakuum får man 4 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert .elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Produktets spektrum i det infrarøde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Forholdet propylen:ethylen er ca. 1:1.
Dette ethylen-propylen-divinylcyclobutan-sampoiymerisat vulkaniseres under anvendelse åv den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat méd følgende egenskaper:
Éksempei 18
I et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C, føres der inn 200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2- divinylcyclobutan.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en blanding av propylen og ethylen i molforholdet 4:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time. j
Katalysatoren fremstilles på forhånd ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 5 millimol lithium-aluminium-tetrahexyl jmed 2 millimol titan-tetraklorid i 50 ml vannfritt toluen. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av ethylen og propylen ledes deretter inn og taes ut kontinuerlig med en strømningshastig-het på 200 normalliter pr. time <1>
Etter 1 time fra reaksjonsns begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-|3-nafthylaminj Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 3,1 g fast produkt. \
Undersøkelse av produktet i spektréts in-frarøde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron) av methylgrupper (bånd ved 7,25 mikron) og av methylensekvencer med varierende lengde (området mellom! 13 og 13,8 mikron).
i Eksempel 19
200 ml vannfritt n-heptan og 15 mi 1,2,4-trivinylcyclohexan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved
—20°C. I
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 3:1 og blandingen]sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 2 millimol vanadyl-triklorid med 10 millimol aluminium-diethylmonoklorid' i 30 ml vannfritt n-heptan. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den gassformige blanding tilføres og taes ut kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time. j
Etter 8 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av j 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nåfthylamin. I
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 15 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, h!ar ut-seendet som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Undersøkelse av produktet i spektrets in-frarøde område viser nærvær av vinylgrupper. Molforholdet propylen: ethylen er ca. 1:1.
Dette .sampolymerisat vulkaniseres ' under anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 20
I et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C, anbringes der 200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2- divinylcyclobutan.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en blanding av propylen og ethylen i molforholdet 3:1 og landingen sirkuleres med en strøm-ningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved
—20°C å omsette 2 millimol vanadyltriklorid med 10 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml
vannfritt n-heptan. Denne katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Derpå tilføres og uttas den gassformige blanding kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 20 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 10 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved .røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Undersøkelse av produktet i spektrets infra-røde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethylen :propylen er ca. 1:1. Produktets grenseviskositet målt ved 30°C i toluen er 2,1.
Dette sampolymerisat vulkaniseres under anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 21
I et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C, føres der inn 200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en blanding av propylen og ethylen i molforholdet 4:1 og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 2,8 millimol pyridinat av va-nadiumtriklorid med 14 millimol aluminium-diethyl-monoklorid i 30 ml vannfritt toluen. Katalysatoren holdes derpå ved — 20°C i 5 minutter. Deretter ledes den inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Deretter tilføres og uttas den gassformige blanding kontinuerlig med en strømningshastig-het på 200 normalliter pr. time.
Etter 40 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes denne ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthyl7 amin. Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørring i vakuum får man 6 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Undersøkelse av produktet i spektrets in-frarøde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1:1.
Dette produkt vulkaniseres ved anvendelse av den blanding og de forholdsregner som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkaniserbart laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 22
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan føres inn i et apparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 2:1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 2 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol 2-methyl-l,4-di(di-isobutylalu-minium)-butan i 30 ml vannfritt n-heptan. Den erholdte katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Deretter blir den gassformige blanding av propylen og ethylen tilført og tatt ut kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Etter 12 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes den ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Etter tørking i vakuum får man 7 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
I produktets spektrum i det infrarøde område observeres bånd ved 10 og 11 mikron som skyldes nærvær av vinylgrupper. Molforholdet ethylen:propylen er ca. 1:1.
Dette ethylen-propylen-divinylcyclobutan-terpolymerisat vulkaniseres under anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følerende eeenskaner:
Eksempel 23
200 ml vannfritt n-heptan og 10 ml trans-1,2-divinylcyclohexan anbringes i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 2:1 og blandingen sirku-léres med en hastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 1 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminium-diethyl-monoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den erholdte katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Derpå blir den gassformige blanding kontinuerlig tilført og tatt ut med en hastighet på 400 liter pr. time. Etter 30 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes den ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Ef ter tørking i vakuum får man 9 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
Undersøkelse av produktet i spektrets infra-røde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet propylen, ethylen er ca. 1 : 1.
Dette produkt vulkaniseres med den blanding og under anvendelse av de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 24.
200 ml vannfritt n-heptan og 20 ml 1,3,5-trivinylcyclohexan anbringes i et apparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 2 : 1 og blandingen sirkuleres med en hastighet på 200 normal-liter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 1 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den erholdte katalysator ledes inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av propylen og ethylen til-føres så kontinuerlig og taes ut kontinuerlig ved en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Ef ter 20 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes den ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Ef ter tørring i vakuum får man 20 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløse-lig i kokende n-heptan.
I produktets spektrum i det infrarøde område observeres bånd ved 10 og 11 mikron som må tilskrives nærvær av vinylgrupper. Molforholdet ethylen: propylen i produktet er ca. 1 : 1.
Dette ethylen-propylen-l,3,5-trivinylcyclo-hexanterpolymerisat vulkaniseres under anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 25.
200 mi vannfritt n-heptan og 20 ml av en blanding av 40 pst. 1,2,4-trivihylcyclohexan og 60 pst. 1,3,5-trivinylcyclohexan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C. I
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn i apparatet en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 2:1, og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time. I
Katalysatoren fremstilles på forhånd i én 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 1 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den erholdte katalysator ledes inn i rektoren ved hjelp av nitrogen under trykk.
Den gassformige blanding av propylen og ethylen tilføres derefter og tas ut med en hastighet på 400 nofmållitér pr. time.
Ef ter 15 minutter fra reaksjonens begynnelse avbrytes den ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Det erholdte polymerisat renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Ef ter tørring i vakuum får man 20 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og har utseende som en ikke vulkanisert elastomer.
I produktets spektrum i det infrarøde område viser der seg bånd ved 10 og 11 mikron som må tilskrives nærvær av vinylgrupper. Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1 : 1.
Dette ethylen-propylen-trivinylcyclohexan-sampolymerisat vulkaniseres ved anvendelse av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 26.
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan anbringes i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —10°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av ethylen: propylen og buten-1 i molforholdet 1:2:2, og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved —10°C å omsette 1 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således erholdte katalysator ledes inn i reaktoren i nitrogenatmosfære.
Den gassformige blandin av ethylen, propy-
len og buten-1 tilføres så og taes ut med en hastighet på 400 normalliter pr. time.
Ef ter 7 minutter avbrytes reaksjonen ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Det erholdte produkt renses og isoleres således som beskrevet i eksempel 1. Ef ter tørring i vakuum får man 11 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Undersøkelse i spektrets infrarøde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron), av transdobbeltbindinger (bånd ved 10,35 mikron), av methylensekvenser méd forskjellig lengde (bånd mellom 13 og 13,8 mikron), av methylgrupper (bånd ved 7,25 mikron) og av ethylgrupper (bånd ved 12,95—13 mikron) i et mengdeforhold som tilsvarer ca. halvparten av mengden av methylgrupper.
Dette ethylen-propylen-buten-divinylcyclo-butansampolymerisat vulkaniseres ved hjelp av den blanding og de forholdsregler som er angitt i eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 27.
200 ml tetraklorethylen og 7 ml trans-1,2-divinylcyclobutan føres inn i et reaksjonsapparat som beskrevet i eksempel 1 og som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn i apparatet en gassformig blanding av ethylen og propylen i molforholdet 1 : 2, og blandingen sirkuleres med en strømningshastighet på 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd ved i nitrogenatmosfære og ved —20°C å omsette 1 millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminium-diethylmonoklorid i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således erholdte katalysator ledes inn i reaktoren i nitrogenatmosfære.
Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres derpå kontinuerlig og taes ut kontinuerlig med en strømningshastighet på 400 normalliter pr. time.
Ef ter 20 minutter avbrytes reaksjonen ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin.
Produktet renses og isoleres således som be-skrivet i eksempel 1. Ef ter tørring i vakuum får man 12 g av et fast produkt som viser å være amorft ved røntgenundersøkelse, har utseende som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Undersøkelse av produktet i spektrets infra-røde område viser nærvær av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1 : 1.
Dette produkt vulkaniseres ved hjelp av den blanding og de forholdsregler som er angitt 1 eksempel 1. Man får et vulkanisert laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 28.
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans-1,2-divinylcyclopropan anbringes i det i eksempel 1 beskrevne apparat, som holdes ved —30°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av ethylen og propylen i molforholdet 1 : 2, og denne blanding sirkuleres med en hastighet av 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved
—30°C å omsette et millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminiumdiisobutylmonoklor-id i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således fremstilte katalysator sifoneres inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av ethylen og propylen tilføres og tas ut kontinuerlig med en hastighet av 400 normalliter pr. time. 30 minutter efter reaksjonens begynnelse stoppes reaksjonen ved tilsetning av 20 ml. methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-naftylamin. Produktet renses og isoleres som beskrevet i eksempel 1. Efter vakuumtørring erholdes 6 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, som har utseende som en ikke-vulkanisert elastomer og som er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan. Undersøkelse av dette produkt i spektrets infrarøre område viser tilstedeværelse av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1 : 1.
Terpolymerisatet inneholder ca. 1,8 mol pst. dien.
Terpolymerisatet vulkaniseres med den samme blanding og under de samme betingelser som angitt i eksempel 1. Der fåes et vulkanisert laminat med de følgende egenskaper:
Eksempel 29.
50 ml vannfritt n-heptan og 1,2 ml cis-1,2-divinylcyclobutan anbringes i det i eksempel 6 beskrevne reaksjonsapparat, som holdes ved —10°C.
Gjennom innløpsrøret for gass leder der inn en gassformig blanding av ethylen, propylen og buten-1, og denne blanding sirkuleres med en hastighet av 250 normalliter pr. time. Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 50 ml kolbe ved at man omsetter 0,5 millimol vanadiumtetra-klorid og 2,5 millimol aluminiumdiethylmonoklorid i 25 ml vannfritt n-heptan.
Den således fremstilte katalysator sifoneres inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av ethylen, propylen og buten-1 tilføres og tas ut kontinuerlig med en has - tighet av 250 normalliter pr. time. Efter 16 minutter stoppes reaksjonen ved tilsetning av 5 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres som beskrevet i eksempel 1. Efter vakuumtørring erholdes 1,8 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, som har utseende som en ikke vulkanisert elastomer, og som er fullstendig oppløselig i n-heptan. Undersøkelse av dette produkt i spektrets infrarøde område viser tilstedeværelse av vinylgrupper (bånd ved 10 og 11 mikron). Innholdet av a-olefin er ca. 40 molpst. Dieninnholdet er ca. 0,9 molpst.
Eksempel 30.
200 ml vannfritt n-heptan og 10 ml 1,2,4-trivinylcyclohexan anbringes i det i eksempel 1 beskrevne reaksjonsapparat, som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av polypropylen og ethylen i molforholdet 2 : 1, og denne blanding sirkuleres med en hastighet av 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved
—20°C å omsette 0,8 millimol vanadyltriklorid og 2 millimol aluminium-tri(3-methyl-butyl) i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således fremstilte
katalysator sifoneres inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres og tas ut kontinuerlig med en hastighet av 400 normalliter pr. time.
Efter 10 minutter stoppes reaksjonen ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres som beskrevet i eksempel 1.
Efter vakuumtørring erholdes ca. 20 g av et fast produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan og ser ut som en ikke-vulkanisert elastomer.
Undersøkelse av dette produkt i spektrets in-frarøde område viser tilstedeværelse av vinyl-dobbeltbindinger. Molforholdet ethylen: propylen er ca. 1 : 1. Innholdet av trivinylcyclohexan er ca. 1,2 molpst.
Terpolymerisatet vulkaniseres ved anvendelse av blandingen ifølge eksempel 1, under tilsetning av 50 vektdeler HAFkjønrøk. Det erholdes et vulkanisert laminat med føleende eeenskaner:
Eksempel 31.
200 ml vannfritt n-heptan og 7 ml trans 1,2 divinylcyclobutan anbringes i det i eksempel 1 beskrevne reaksjonsapparat, som holdes ved —25°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av propylen og ethylen i molforholdet 2:1, og denne blanding sirkuleres med en hastighet av 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved at man ved —25°C omsetter 6 millimol vanadiumtetraklorid med 15 millimol lithiumbutyl. Den således fremstilte katalysator sifoneres inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Blandingen av propylen og ethylen tilføres og tas ut kontinuerlig med en hastighet av 400 normalliter pr. time.
Efter en time stoppes reaksjonen ved tilset-setning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres som beskrevet i eksempel 1.
Efter vakuumtørring erholdes 11 g av et fast, hvitt produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, og som ser ut som en ikke vulkanisert elastomer.
Molforholdet ethylen : propylen er ca. 1:1. Dieninnholdet er ca. 1 molpst.
Ved vulkanisering av produktet med blandingen ifølge eksempel 1 fåes et laminat med følgende egenskaper:
Eksempel 32.
200 ml tetraklorethylen og 9 ml trans 1,2 divinylcyclobutan anbringes i det i eksempel 1 beskrevne apparat, som holdes ved —20°C.
Gjennom innløpsrøret for gass ledes der inn en gassformig blanding av ethylen og propylen i molforholdet 1 : 2, og blandingen sirkuleres med en hastighet av 200 normalliter pr. time.
Katalysatoren fremstilles på forhånd i en 100 ml kolbe ved i nitrogenatmosfære og ved
—20°C å omsette i millimol vanadiumtetraklorid med 5 millimol aluminium-diethylmonoethoxyd i 30 ml vannfritt n-heptan. Den således fremstil-
te katalysator sifoneres inn i reaktoren ved hjelp av nitrogen under trykk. Den gassformige blanding av ethylen og propylen tilføres og tas ut kontinuerlig med en hastighet av 400 normalliter pr. time.
Efter 30 minutter stoppes reaksjonen ved tilsetning av 20 ml methanol inneholdende 0,1 g fenyl-p-nafthylamin. Produktet renses og isoleres som beskrevet i eksempel 1. Efter vakuum-tørring erholdes 15 g av et fast. produkt som viser seg å være amorft ved røntgenundersøkelse, ser ut som en ikke vulkanisert elastomer og er fullstendig oppløselig i kokende n-heptan.
Molforholdet ethylen : propylen er ca. 1:1.
Polyeninnholdet er ca. 1,5 molpst.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte til fremstilling av olefin-sampolymerisater som derefter vulkaniseres med svovelholdige blandinger, karakterisert ved at man sampolymeriserer dialkenyl- eller polyalkenylcycloalkaner med ethylen, propylen eller buten-1 eller blandinger av disse, i nærvær av en katalysator bestående av reaksjonsproduktet mellom
    a) forbindelser av vanadium, titan eller niob, og b) metallorganiske forbindelser av lithium, be ryllium, aluminium eller lithium-aluminium, idet i det minste én av komponentene inneholder halogenatomer.
NO803191A 1979-10-26 1980-10-24 Prosjektil for glattloepet vaapen og fremgangsmaate for fremstilling av samme. NO148307C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT26831/79A IT1196905B (it) 1979-10-26 1979-10-26 Proiettili per fucili da caccia a canna liscia

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO803191L NO803191L (no) 1981-04-27
NO148307B true NO148307B (no) 1983-06-06
NO148307C NO148307C (no) 1983-09-14

Family

ID=11220328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO803191A NO148307C (no) 1979-10-26 1980-10-24 Prosjektil for glattloepet vaapen og fremgangsmaate for fremstilling av samme.

Country Status (15)

Country Link
US (2) US4419318A (no)
AT (1) AT369162B (no)
BE (1) BE885882A (no)
DE (1) DE3039880A1 (no)
DK (1) DK157417C (no)
ES (2) ES265663Y (no)
FR (1) FR2468870B1 (no)
GB (1) GB2061470B (no)
GR (1) GR70668B (no)
IT (1) IT1196905B (no)
LU (1) LU82881A1 (no)
NL (1) NL8005697A (no)
NO (1) NO148307C (no)
PT (1) PT71909B (no)
SE (1) SE447508B (no)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT374583B (de) * 1982-08-03 1984-05-10 Oregon Ets Patentverwertung Gehaeuse eines aus einem rohr abzuschiessenden geschosses
US4779535A (en) * 1987-10-16 1988-10-25 Nagatoshi Maki Slug assembly for shotgun shotshell
FR2627854B1 (fr) * 1988-02-29 1990-08-10 Denis Jean Pierre Munition pour armes a feu, notamment munition de chasse
DE3815738A1 (de) * 1988-05-07 1989-11-16 Brenneke Wilhelm Kg Patrone mit flintenlaufgeschoss
US4895076A (en) * 1989-03-08 1990-01-23 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Sub-caliber trainer round
US5275083A (en) * 1990-05-14 1994-01-04 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Skirted projectiles for railguns
US5408931A (en) * 1993-10-01 1995-04-25 Tallman; Harvey A. Shotgun ammunition
US5479861A (en) * 1994-01-03 1996-01-02 Kinchin; Anthony E. Projectile with sabot
US6067909A (en) * 1998-04-03 2000-05-30 Sabot Technologies, Inc. Sabot pressure wad
US6899034B1 (en) * 1998-06-30 2005-05-31 Charles H. Glover Controlled energy release projectile
US7640860B1 (en) * 1998-06-30 2010-01-05 Glover Charles H Controlled energy release projectile
US6547685B2 (en) 1999-01-22 2003-04-15 Kanzaki Kokyukoki Mfg. Co., Ltd. Transaxle apparatus
US6354388B1 (en) 1999-03-26 2002-03-12 Deere & Company Drive and steer vehicle
US6363856B1 (en) * 1999-06-08 2002-04-02 Roscoe R. Stoker, Jr. Projectile for a small arms cartridge and method for making same
US6291980B1 (en) 1999-10-13 2001-09-18 Quantum Corporation High-resolution measurement of phase shifts in high frequency phase modulators
US6502516B1 (en) 2000-01-18 2003-01-07 Anthony E. Kinchin Sabot shotgun slug assembly
CA2437515A1 (en) * 2002-08-21 2004-02-21 Christopher R. Mcmurray Lead attached sabot slug
US7000547B2 (en) 2002-10-31 2006-02-21 Amick Darryl D Tungsten-containing firearm slug
US7350465B2 (en) * 2003-12-29 2008-04-01 Neil Keegstra Extended range less lethal projectile
US10082374B2 (en) 2014-08-01 2018-09-25 James Nicholas Marshall Magnetic ammunition for air guns and biodegradable magnetic ammunition for airguns
DE212014000272U1 (de) * 2014-08-26 2017-04-13 Renat Abdulberovich Yusupov Kalibergeschoss mit starrer Befestigung an einem Gehäuse der Stabilisierungsfläche
IT201800006218A1 (it) * 2018-06-12 2019-12-12 Corpo balistico, esclusivamente ad uso venatorio, sportivo e simili.
US20230043486A1 (en) * 2022-09-16 2023-02-09 Dahua XIANG High-precision spherical single-headed bullet

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US478020A (en) * 1892-06-28 Cartridge
US1153197A (en) * 1915-01-12 1915-09-14 Metal Molds Compressed Castings Company Art of casting and uniting metals.
JPS5247280B1 (no) * 1970-08-27 1977-12-01
DE2444181A1 (de) * 1974-09-16 1976-04-01 Mario Ferrandi Patrone mit unterkalibriertem geschoss und abwerfbarer ummantelung, insbesondere fuer jagdwaffen
FR2300319A1 (fr) * 1975-02-07 1976-09-03 Cleard Gilbert Projectile pour arme a feu
FR2314464A1 (fr) * 1975-06-11 1977-01-07 Bertrand Jacques Bourre pour cartouches de chasse ou de tir
IT1012126B (it) * 1976-02-25 1977-03-10 Snia Viscosa Perfezionamento ai sistemi di bor raggio per cartucce a pallini per caccia e tiro e relative borre e sistemi di borraggio perfezionati
US4063511A (en) * 1976-07-21 1977-12-20 Bullard James M Spinning shot gun projectile
US4108074A (en) * 1977-04-27 1978-08-22 Avco Corporation Frangible target practice projectile
US4164903A (en) * 1977-09-08 1979-08-21 Bouza Gordon F Shotgun wad for use as a practice projectile
IT7821258V0 (it) * 1978-03-22 1978-03-24 Snia Viscosa Sistema di borraggio (borra) in materiale plastico flessionalmente deformabile, per cartucce a pallini, per caccia e tiro.
ES469062A1 (es) * 1978-04-22 1979-09-16 Arciniega Blanco Moises Mejoras en la construccion de proyectiles para escopetas de anima lisa

Also Published As

Publication number Publication date
ATA521680A (de) 1982-04-15
ES265663Y (es) 1984-05-16
US4471699A (en) 1984-09-18
ES8207343A1 (es) 1982-09-01
IT7926831A0 (it) 1979-10-26
SE447508B (sv) 1986-11-17
GB2061470A (en) 1981-05-13
FR2468870A1 (fr) 1981-05-08
PT71909A (en) 1980-11-01
DK157417B (da) 1990-01-02
DK157417C (da) 1990-05-28
GB2061470B (en) 1983-08-10
IT1196905B (it) 1988-11-25
US4419318A (en) 1983-12-06
GR70668B (no) 1982-12-06
DE3039880A1 (de) 1981-09-03
NO803191L (no) 1981-04-27
FR2468870B1 (fr) 1986-07-04
PT71909B (en) 1981-08-31
AT369162B (de) 1982-12-10
BE885882A (fr) 1981-04-24
DK449880A (da) 1981-04-27
ES265663U (es) 1983-01-01
ES507171A0 (es) 1982-09-01
NL8005697A (nl) 1981-04-28
DE3039880C2 (no) 1991-12-19
SE8007412L (sv) 1981-04-27
NO148307C (no) 1983-09-14
LU82881A1 (fr) 1981-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO148307B (no) Prosjektil for glattloepet vaapen og fremgangsmaate for fremstilling av samme.
US3260708A (en) Elastomeric olefinic copolymers and process for producing the same
US2933480A (en) Sulfur vulcanizable unsaturated elastomeric interpolymers of monoolefins and diolefins
US3093620A (en) 5-alkenyl-2-norbornenes and sulfur-curable elastomeric copolymers thereof
US3506741A (en) Halogenated polymers and block copolymers produced therefrom
US3563964A (en) High molecular weight ethylene copolymers produced by coordination catalysts containing anhydrous hydrogen halide
US3489733A (en) Binary copolymers of ethylene and an omega-alkenyl-polycycloalkene and ternary copolymers of ethylene,an omega-alkenyl-polycycloalkene,and an aliphatic monoolefin
US3658770A (en) Unsaturated partially crystalline terpolymers of ethylene propylene and hydrocarbon dienes or polyenes and process for preparing said terpolymers
US3299016A (en) Polymers of 1-monoolefins and an alkenyl acetylene and process for preparing same
US3880819A (en) Copolymerizates of ethylene and/or higher alpha-olefins with non-conjugated diolefins and process for producing the same
US3900452A (en) Olefinic copolymers and process for the preparation thereof
US3674754A (en) Vulcanizable ethylene/propylene copolymers and process for their preparation
US4025497A (en) Ethylene-olefin-alkenyl norbornene elastomers
US3527739A (en) Vulcanizable copolymers of ethylene,higher alpha-olefins and a 5-alkadienyl-2-norbornene,and process for producing same
US3483173A (en) Vulcanizable olefinic copolymers and process for their preparation
US3383371A (en) Olefin-alkenyl cyclobutene copolymers and process for their preparation
NO115499B (no)
US3642730A (en) Copolymers of olefine and n-unsaturated derivatives of carbazole
US3489729A (en) Polymerization process for making vulcanizable rubbery polymer
US3453247A (en) Amorphous,vulcanizable terpolymers of ethylene,aliphatic alpha-olefins,and alkenylmethylencycloalkanes or -cycloalkenes
US3313787A (en) Unsaturated hydrocarbon copolymers comprising at least one alpha-olefin and an alkenyl substituted acetylene and process for preparing same
US3310537A (en) Hydrocarbon polymers containing ethylene, a higher alpha-olefin and at least two non-conjugated dienes
US3585174A (en) Olefin copolymers and process for preparing same
NO142116B (no) Fremgangsmaate for aa forbinde en del av alkalimetalloksyd-beta-aluminiumoksyd med en del av alfa-aluminiumoksyd og sintringskamnmer til utfoerelse av fremgangsmaaten
US3505302A (en) Sulfur-vulcanizable copolymers and process for producing same