NO147825B - System for overfoering av hydrokarboner til et tankskip - Google Patents

System for overfoering av hydrokarboner til et tankskip Download PDF

Info

Publication number
NO147825B
NO147825B NO781335A NO781335A NO147825B NO 147825 B NO147825 B NO 147825B NO 781335 A NO781335 A NO 781335A NO 781335 A NO781335 A NO 781335A NO 147825 B NO147825 B NO 147825B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
chimney
tanker
mooring
rotatable
separator
Prior art date
Application number
NO781335A
Other languages
English (en)
Other versions
NO781335L (no
NO147825C (no
Inventor
Gerardus Graaf
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of NO781335L publication Critical patent/NO781335L/no
Publication of NO147825B publication Critical patent/NO147825B/no
Publication of NO147825C publication Critical patent/NO147825C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B41/00Equipment or details not covered by groups E21B15/00 - E21B40/00
    • E21B41/005Waste disposal systems
    • E21B41/0071Adaptation of flares, e.g. arrangements of flares in offshore installations
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B22/00Buoys
    • B63B22/02Buoys specially adapted for mooring a vessel
    • B63B22/021Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)
  • Breeding Of Plants And Reproduction By Means Of Culturing (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår et system for overføring av hydrokarboner fra et offshore olje- eller gassfelt til et tankskip, omfattende en enkeltpunktfortøyningsanordning som er forsynt med et fortøyningselement for fortøyning av et tankskip til dette, hvilket element er dreibart om en vertikal akse, en separator som er anordnet på eller nær enkeltpunktfortøynings-anordningen, en rørledning som strekker seg fra olje- eller gassfeltet til separatoren, en rørledning som strekker seg fra separatoren og er innrettet til å forbindes med tankskipet som er fortøyd til enkeltpunktfortøyningsanordningen, minst én skorstein for avbrenning eller utslipp av gasser, og en gassrørledningsanordning mellom separatoren og skorsteinen.
Et sådant system er kjent fra US-patent nr. 3 557 396. I dette kjente system er skorsteinen permanent anordnet langs enkeltpunktfortøyningsanordningens sentrale, vertikale akse.
Da tankskipet er fortøyd til enkeltpunktfortøyningsanordningen på en slik måte at tankskipet fritt kan svinge rundt enkelt-punktf ortøyningsanordningen som en værhane, vil tankskipet nor-malt befinne seg på enkeltpunktfortøyningsanordningens léside. Dette betyr at når man benytter enkeltpunktfortøyningsanord-ningen ifølge det nevnte patent, vil strømmen av gasser, dunster, forbrenningsprodukter og/eller flammer som forlater den sentralt anordnede skorstein, nesten permanent være rettet mot tankskipet, hvilket er en situasjon som er helt uakseptabel fra et sikkerhetsmessig synspunkt. Man må i denne forbindelse være klar over at de mengder av gasser, varme, dunster og muli-gens væskepartikler som forlater skorsteinen, er meget store. Spesielt når gassene brennes, er varmestrålingen enorm, hvilket er meget farlig for tankskipet.
Den normale løsning på dette problem er å anordne skorsteinen på en enkel bøye eller flytekonstruksjon på lang av-stand fra enkeltpunktfortøyningsanordningen. Dette betyr imid-lertid at det for transport av gassene til skorsteinen vil være nødvendig med en lang, nedsenket rørledning på bunnen av havet, hvilket er meget kostbart.
Formålet med oppfinnelsen er å tilveiebringe et system som avhjelper de foran omtalte problemer og som er slik utfor-met at tankskipet, selv om det forsøker å innta den mest ugun-stige posisjon i forhold til de gasser som forlater skorsteinen, dvs. på enkeltpunktfortøyningsanordningens léside, vil bli utsatt for den minste sjenanse på grunn av de nevnte gasser.
Ovennevnte formål oppnås med et system av den innled-ningsvis angitte type ved at skorsteinen er montert på en del av enkeltpunktfortøyningsanordningen på en slik måte at den er dreibar om en vertikal akse i forhold til enkeltpunktfortøy-ningsanordningen , slik at skorsteinen kan anbringes slik at et tankskip som er fortøyd til enkeltpunktfortøyningsanordnin-gen, utsettes for den minste sjenanse fra gassene som forlater skorsteinen.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse med et antall utførelseseksempler under henvisning til tegningene, der fig. 1 viser et skjematisk sideriss av en første utførelse av en enkeltpunktfortøyningsanordning på sitt oppholdssted, fig. 2 viser et perspektivriss av den samme anordning, fig. 3 viser den samme enkeltpunktfortøyningsanord-ning under sleping, fig. 4 viser et skjematisk sideriss av en annen utførelse av en enkeltpunktfortøyningsanordning på sitt oppholdssted, fig. 5 viser et sideriss etter linjen IV - IV
på fig. 4, og fig. 6 viser et skjematisk riss sett ovenfra av den på fig. 4 viste anordning i forstørret målestokk.
I den på fig. 1-3 viste utførelse, som er beregnet for anvendelse på et fralands-oljefelt, omfatter en enkeltpunkt-fortøyningsanordning 1 et flyte- eller oppdriftselement 2 og ballastelementer 4 som er festet til oppdriftselementet 2. ved hjelp av et antall søyler 5 bærer oppdriftselementet 2 et dekk 3 og en overbygning 6. Oppdriftselementet 2 er ringformet. Ballastelementene 4 anvendes i. denne utførelse for å oppnå til-strekkelig stabilitet av anordningen på effektiv måte.
Dekket 3 er forsynt med en ringformet rekke eller reling 7. Et fortøyningselement 18 er slik anordnet på den ringformede reling 7 at det er dreibart om en vertikal akse i forhold til overbygningen 6. Et tankskip 8 kan fortøyes til fortøyningselementet på passende måte. I utførelsen slik den er vist på fig. 1 og 2, benyttes en fortøyningstrosse 9 for å fortøye tankskipet 8 til fortøyningselementet 18. Enkelt-punktf ortøyningsanordningen 1 er forankret til sjøbunnen 10 ved hjelp av konvensjonelle ankerliner 11 og ankere (ikke vist).
Et antall oljebrønner i sjøbunnen 10, av hvilke én er vist og betegnet med henvisningstallet 12, er forbundet med et sentralt grenrør 13 ved hjelp av tilsvarende strømningslednin-ger 14, Det sentrale grenrør 13 er ved hjelp av et antall stigerør 15 forbundet med produksjonsutstyr 16 som er anordnet i overbygningen 6. Produksjonsutstyret eller separatoren 16 tjener blant annet til å adskille gass fra råoljen. Den fra oljen adskilte gass kan føres gjennom en gassrørledning 20 til en skorstein 21. Den fra gassen adskilte olje kan føres gjennom en rørledning 22 til en lastearm 23 som bæres av fortøy-ningselementet 18. Via lastearmen 23 står rørledningen 22 i forbindelse med en lasteslange 24 som bæres av lastearmen 23 og som er innrettet til å forbindes med tankskipet 8.
Skorsteinen 21 er montert på en dreibar del eller konstruksjon 25. Den dreibare del 25 er montert på overbygningen 6 på en slik måte at den er dreibar om en vertikal akse i forhold til overbygningen 6.
Skorsteinen 21 strekker seg oppover fra den dreibare del 25 og i sideretningen bort fra overbygningen 6 for å holde de utslupne eller avbrente gasser 26 som forlater skorsteinen 21, borte fra enkeltpunktfortøyningsanordningen 1 og tankskipet 8.
Enkelpunktfortøyningssystemet ifølge oppfinnelsen anvendes på følgende måte: Anordningen 1 slepes til det ønskede sted ved hjelp av en slepebåt 17 mens anordningen 1 er i den tilstand som er vist på fig. 3. I denne tilstand er ballastelementene 4 inntrukket og låst i en slik stilling at det oppnås minimal dypgang. I denne stilling strekker ballastelementene 4 seg oppover over oppdriftselementet 2 som vist. Under sleping er oppdriftselementet 2 .deballastert slik at det fly-ter på vannflaten 27 som vist.
Ved ankomst til den ønskede beliggenhet nedsenkes ballastelementene 4 ved at de tillates å gli nedover gjennom vertikale åpninger i oppdriftselementet 2. Når ballastelementene 4 er blitt nedsenket og har nådd den lave posisjon i forhold til oppdriftselementet 2 som vist på fig. 1 og 2, låses ballastelementene 4 på nytt til oppdriftselementet 2. Deretter ballasteres oppdriftselementet 2 i det minste delvis med vann, slik at enkeltpunktfortøyningsanordningen 1 oppnår den ønskede dypgang som vist-på fig. 1 og 2. Anordningen forankres ved hjelp av ankerkablene 11 og konvensjonelle ankere (ikke vist). Til slutt installeres stigerørene 15 slik at det dannes en fluidumforbindelse mellom det sentrale grenrør 13 og produksjonsutstyret 16.
Under den tidlige produksjonsfase for oljefeltet strømmer den olje som produseres av et antall oljebrønner, gjennom strømningsledningene 14, det sentrale grenrør 13 og sigerørene 15 til produksjonsutstyret 16. Undder denne tidlige produksjonsfase forankres et skytteltankskip 8 ved hjelp av for-tøyningstrossen 9 til fortøyningselementet 18, og lasteslangen 24 koples til tankskipet 8. I produksjonsutstyret eller separatoren 16 separeres gass fra oljen. Gassen overføres via en rørsvivel (ikke vist) som tillater rotasjon om en vertikal akse, og via gassrørledningen 20 til skorsteinen 21. På toppen av skorsteinen 21 slippes gassen ut eller den avbrennes slik at det dannes et bluss 26.
Den separerte eller fraskilte olje overføres fra produksjonsutstyret 16 via en rørsvivel (ikke vist) som tillater rotasjon om en vertikal akse, rørledningen 22, lastearmen 23 og slangen 24 til tankskipet 8. Da fortøyningselementet 18 er dreibart om en vertikal akse i forhold til enkeltpunktfor-tøyningsanordningen 1, kan tankskipet 8 fritt svinge rundt for-tøyningsanordningen 1 i avhengighet av strøm- og vindkrefter. For å beskytte tankskipet 8 mot de varme forbrenningsgasser og strålingen som frembringes av blusset 26 eller fra de utslupne gasser, dreies den dreibare del 25 sammen med skorsteinen 21
i forhold til fortøyningselementet 18 på en slik måte at' skorsteinen 21 når en stilling i hvilken tankskipet 8 utsettes for minst mulig sjenanse fra gassene som forlater skorsteinen 21, eller forbrenningsgassene og strålingen som frembringes av blusset 26. I denne stilling kan den dreibare del 25 koples til fortøyningselementet 18 slik at den dreibare del 25 og fortøyningselementet 18 vil rotere som én enhet.
Når oljefeltet har nådd en slik produksjonshastighet
at avbrutt produksjon kunne være uønsket fra et teknisk og et økonomisk synspunkt, erstattes bortførings-skytteltankskipet 8 av et lagringstankskip (ikke vist) som fortøyes permanent til enkeltpunktfortøyningsanordningen 1 i hvilken lagringstankski-
pet kan fortøyes til fortøyningselementet 18 ved hjelp av et fortøyningsåk (ikke vist) som er permanent anordnet mellom lag-rings tankskipet og enkeltpunktfortøyningsanordningen. Dette fortøyningsåk bærer en passende rørledning for dannelse av en fluidumforbindelse mellom enkeltpunktfortøyningenanordningen og lagringstankskipet. Når et slikt lagringstankskip fortøyes permanent til enkeltpunktfortøyningsanordningen, passer man på at den dreibare del 25 sammen med skorsteinen 21 dreies på en slik måte at skorsteinen 21 når en stilling i hvilken lagringstankskipet utsettes for minst mulig vanskelighet på grunn av gassene og/eller varme og dunster fra skorsteinen 21.
Et eksporttankskip fortøyes periodisk til lagringstankskipet for å lastes og for å transportere oljen til et øns-ket sted.
Dersom det ønskes, kan en del av oppdriftselementet 2 benyttes for midlertidig lagring av olje eller kondensater i dette.
I den utførelse som er vist på fig. 4-6, er et antall ekvivalente elementer betegnet med samme henvisningstall som på fig. 1-3, nemlig elementene 1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 11,
13, 14, 15, 16 og 27, og i forbindelse med disse elementer hen-vises til beskrivelsen av utførelsen ifølge fig. 1- 3. Enkelt-punktf ortøyningsanordningen 1 er forsynt med et fortøyningsele-ment 28 som er montert på en ringformet reling 35 på en slik
måte at fortøyningselementet 28 er dreibart om en vertikal akse. Den ringformede reling 35 er montert på et dekk 34.
Et tankskip 8 kan fortøyes til det dreibare fortøy-ningselement 28 ved hjelp av en festeanordning 29 i form av et fortøyningsåk.
Den olje som separeres fra gassen i separatoren 16,
kan føres gjennom en rørledning 30 til tankskipet 8.
Gassen som fraskilles fra oljen i separatoren eller produksjonsutstyret 16, kan føres gjennom en passende rørled-ning (ikke vist) til den ene av to skorsteiner 31 som er koplet til det dreibare fortøyningselement 28 ved hjelp av koplingselementer 36 og ringformede koplingselementer 37. Ventilanordninger (ikke vist) er anordnet for å dirigere gass fra separatoren 16 til en valgt skorstein 31. Skorsteinen 31 strekker seg oppover og til siden bort fra overbygningen 6.
Enkeltpunktfortøyningsanordningen er videre forsynt med et helikopterdekk 33 som er koplet til det dreibare fortøy-ningselement 28 ved hjelp av koplingselementer 38 og koplings-elementene 36 og 37.
De to skorsteiner 31 er symmetrisk anordnet i forhold til et vertikalplan A-A som passerer gjennom fortøyningsele-mentets 28 vertikale rotasjonsakse og gjennom festeanordningens 29 sentrum. I den viste utførelse er de to skorsteiner 31 slik anordnet i forhold til festeanordningen 29 og helikopterdekket 33 at det frie område som er nødvendig for benyttelse av helikopterdekket 33 og adkomst til helikopterdekket, er tilstrekke-lig, og de gasser som frembringes av en skorstein 31, holdes så langt som mulig borte fra helikopterdekket 33 og fra tankskipet 8.
Under normal drift velges den ene av skorsteinene 31 for benyttelse avhengig av vind- og strømforhold og den aktu-elle orientering av tankskipet på en slik måte at tankskipet 8 utsettes for minst mulig sjenanse på grunn av gasser som frembringes av den valgte skorstein 31.
I det foregående er utførelser av oppfinnelsen blitt beskrevet i forbindelse med et fralands-oljefelt.
I stedet kan systemet ifølge oppfinnelsen også benyttes på et fralands-naturgassfelt. Kondensater blir da separert fra naturgassen og kondensatene innlastes i et tankskip som er fortøyd til enkeltpunktfortøyningsanordningen. Naturgassen transporteres til lands ved hjelp av en rørledning. I nøds-fall avbrennes naturgass ved hjelp av skorsteinene slik som beskrevet.
v

Claims (5)

1. System for overføring av hydrokarboner fra et offshore olje- eller gassfelt til et tankskip, omfattende en enkelt-punktf ortøyningsanordning som er forsynt med et fortøynings-element for fortøyning av et tankskip til dette, hvilket element er dreibart om en vertikal akse, en separator som er anordnet på eller nær enkeltpunktfortøyningsanordningen , en rør-ledning som strekker seg fra olje- eller gassfeltet til separatoren, en rørledning som strekker seg fra separatoren og er innrettet til å forbindes med tankskipet som er fortøyd til enkeltpunktfortøyningsanordningen, minst én skorstein for avbrenning eller utslipp av gasser, og en gassrørledningsanord-ning mellom separatoren og skorsteinen, karakterisert ved at skorsteinen (21; 31) er montert på en del av enkeltpunktfortøyningsanordningen (1) på en slik måte at den er dreibar om en vertikal akse i forhold til enkeltpunkt-fortøyningsanordningen (1), slik at skorsteinen (21; 31) kan anbringes slik at et tankskip (8) som er fortøyd til enkelt-punktf ortøyningsanordningen (1), utsettes for den minste sjenanse fra gassene som forlater skorsteinen.
2. System ifølge krav 1, karakterisert ved at skorsteinen (21; 31) er festet til en dreibar del (25; 28) som er dreibar om en vertikal akse i forhold til enkeltpunktfortøyningsanordningen (1).
3. System ifølge krav 2, karakterisert ved at den dreibare del (28) utgjøres av det dreibare for-tøyningselement og et antall skorsteiner (31) er festet til dette, og at det er anordnet ventilanordninger som er innrettet til å dirigere gass fra separatoren (16) til en utvalgt skorstein (31).
4. System ifølge krav 3, karakterisert ved at to skorsteiner (31) er symmetrisk anordnet i forhold til et vertikalplan (A-A) som passerer gjennom fortøy-ningselementets (28) vertikale rotasjonsakse og gjennom en festeanordning (29) på fortøyningselementet (28).
5. System ifølge krav 2, karakterisert ved at skorsteinen (21) er montert på en dreibar del (25) som er dreibar om en vertikal akse i forhold til det dreibare fortøyningselement (18).
NO781335A 1977-04-18 1978-04-17 System for overfoering av hydrokarboner til et tankskip NO147825C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB15946/77A GB1547092A (en) 1977-04-18 1977-04-18 System for transferring hydrocarbons to a tanker

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO781335L NO781335L (no) 1978-10-19
NO147825B true NO147825B (no) 1983-03-14
NO147825C NO147825C (no) 1983-06-22

Family

ID=10068408

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO781335A NO147825C (no) 1977-04-18 1978-04-17 System for overfoering av hydrokarboner til et tankskip

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS6058119B2 (no)
AU (1) AU512066B2 (no)
CA (1) CA1109767A (no)
DE (1) DE2816523A1 (no)
ES (1) ES468865A1 (no)
FR (1) FR2387841A1 (no)
GB (1) GB1547092A (no)
IT (1) IT1156964B (no)
NL (1) NL184940C (no)
NO (1) NO147825C (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2567857B1 (fr) * 1984-07-19 1986-12-26 Services Equipements Dispositif de liaison d'une table tournante a une structure principale, par exemple une bouee de chargement de navires-citernes
GB2191229A (en) * 1986-03-24 1987-12-09 Subsea Developments Ltd Offshore hydrocarbon production system
NL8602526A (nl) * 1986-10-08 1988-05-02 Single Buoy Moorings Werkeiland, dat door middel van op trek belaste spanorganen is verankerd en is voorzien van middelen voor het afmeren van een schip.
DE4108161A1 (de) * 1991-03-14 1992-09-17 Muesing Anton Gmbh Co Kg Loeschsystem zum loeschen des baggergutes eines baggerschiffes und eine leitungsfuehrung, vorzugsweise als bestandteil eines loeschsystems

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3120260A (en) * 1960-02-26 1964-02-04 Continental Oil Co Waste gas disposal flare
US3557396A (en) * 1968-11-13 1971-01-26 Mobil Oil Corp Floating storage system with buoymounted separator
FR2029884A5 (en) * 1969-01-30 1970-10-23 Liautaud Jean Production storage and bunkering assembly - for an underwater petroleum field
AR192712A1 (es) * 1970-07-08 1973-03-14 Snam Progetti Dispositivo de anclaje para boyas de amarre
US3807932A (en) * 1973-04-17 1974-04-30 J Dewald Method and apparatus for combustion of oil
US3880102A (en) * 1974-02-19 1975-04-29 Offshore Technology Corp Method and apparatus for offshore submersible oil storage and drilling
GB1467800A (en) * 1974-04-04 1977-03-23 British Petroleum Co Marine structures
US3948196A (en) * 1975-07-18 1976-04-06 Brown & Root, Inc. Apparatus for burning fluid at a burner mounted on a floating vessel subject to wave action

Also Published As

Publication number Publication date
CA1109767A (en) 1981-09-29
AU512066B2 (en) 1980-09-18
NO781335L (no) 1978-10-19
IT7867862A0 (it) 1978-04-17
ES468865A1 (es) 1979-09-16
FR2387841B1 (no) 1981-12-04
GB1547092A (en) 1979-06-06
NL7804044A (nl) 1978-10-20
JPS53131522A (en) 1978-11-16
FR2387841A1 (fr) 1978-11-17
NL184940C (nl) 1989-12-18
DE2816523C2 (no) 1989-05-03
IT1156964B (it) 1987-02-04
NO147825C (no) 1983-06-22
JPS6058119B2 (ja) 1985-12-18
DE2816523A1 (de) 1978-10-19
AU3515578A (en) 1979-10-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO125842B (no)
EP0877702B1 (en) System for anchoring ships
US4765378A (en) Valve station for interconnecting boreholes in a seabed
NO160294B (no) Underdekksaapningsplugg for forbindelse av fleksible ledninger til et prosessfartoey.
US5582252A (en) Hydrocarbon transport system
EP2074015B1 (en) Loading system
JPS619387A (ja) 船係留装置
DK200801629A (da) System for loading and unloading of hydrocarbons in ice prone waters
NO160914B (no) Boeyelastningssystem for offshore petroleumsproduksjon.
NO875300L (no) Fortoeyningssystem.
NO862396L (no) Fortoeyningsaparat og framgangsmaate for montering av dette.
US6170424B1 (en) Production/platform mooring configuration
NO167270B (no) Offshore fortoeynings- og lastoverfoeringssystem.
GB2063776A (en) Apparatus and method for collecting subsea oil leakage and the like
US4042990A (en) Single point mooring terminal
US5820429A (en) Arrangement in a loading/unloading buoy for use in shallow waters
NO831427L (no) Offshore oljeboringskonstruksjon.
NO147825B (no) System for overfoering av hydrokarboner til et tankskip
NO801409L (no) Fremgangsmaate og innretning for oppsamling av olje og gass som stroemmer ut ukontrollert fra en offshore-broenn
WO1993024732A1 (en) A system for use in offshore petroleum production
US20200324862A1 (en) Mooring assembly and vessel provided therewith
US4254523A (en) Mooring installation
NO322035B1 (no) Beskyttelses-system for stigeror
BR9713731A (pt) Método e aparelho para desconectar e recuperar múltiplos tubos ascendentes fixados a um barco flutuante
CA1057186A (en) Gas flare system for use in a body of water