NO145155B - Anordning til aa fange opp petroleum etter en blow-out paa sjoebunnen. - Google Patents

Anordning til aa fange opp petroleum etter en blow-out paa sjoebunnen. Download PDF

Info

Publication number
NO145155B
NO145155B NO761990A NO761990A NO145155B NO 145155 B NO145155 B NO 145155B NO 761990 A NO761990 A NO 761990A NO 761990 A NO761990 A NO 761990A NO 145155 B NO145155 B NO 145155B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
chamber
cathode
cell
hard
elements
Prior art date
Application number
NO761990A
Other languages
English (en)
Other versions
NO145155C (no
NO761990L (no
Inventor
Richard Hoegh Westergaard
Original Assignee
Sentralinst For Ind Forskning
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sentralinst For Ind Forskning filed Critical Sentralinst For Ind Forskning
Publication of NO761990L publication Critical patent/NO761990L/no
Publication of NO145155B publication Critical patent/NO145155B/no
Publication of NO145155C publication Critical patent/NO145155C/no

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A20/00Water conservation; Efficient water supply; Efficient water use
    • Y02A20/20Controlling water pollution; Waste water treatment
    • Y02A20/204Keeping clear the surface of open water from oil spills

Landscapes

  • Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Cleaning Or Clearing Of The Surface Of Open Water (AREA)

Description

Elektrolyttisk celle for fremstilling av aluminium.
Foreliggende oppfinnelse angår forbedringer ved elektrolyttiske celler for fremstilling av aluminium, og særlig slike celler som omfatter tungtsmeltelige hårdmetall-strømledende legemer.
Anvendt her betyr uttrykket «tungtsmeltelige hardmetaller» materialer som har lav elektrisk motstandsevne, lav opp-løselighet i smeltet aluminium og smeltet elektrolytt under celle-driftsbetingelsene, er fuktbare av smeltet aluminium under celledriften og har god stabilitet under de betingelser som eksisterer ved katoden i reduksjonscellen. Det foretrukne tungtsmeltelige hårdmetallmateriale for i det minste den del av overflaten på et slikt element som er i kontakt med det smeltede aluminium består vesentlig av minst ett av karbidene eller boridene av titan, zirkonium, tantal og niob eller blandinger av disse. Slike materialer er funnet å opp-vise alle eller praktisk talt alle ovennevnte egenskaper.
Uttrykket «bestående vesentlig av» som er anvendt i det følgende betyr at det
tungtsmeltelige hårdmetallmateriale som er referert til ovenfor ikke innholder andre stoffer i slike mengder at de påvirker den ønskede karakteristikk for materialet, skjønt andre stoffer kan være til stede i mindre mengder, hvis disse ikke påvirker de ønskede egenskaper, for eksempel små mengder oksygen, nitrogen, titan, nitrid og jern.
Det er tidligere foreslått bruk av ka-todisk strømledende tungtsmeltelige hardmetaller i aluminiumreduksjonsceller hvor 1) Det tungtsmeltelige hårdmetallelement strekker seg horisontalt gjennom den vertikale sidevegg i reduksjonscellen og stikker ved sine indre ender inn i det smeltede aluminiumlag 2) de tungtsmeltelige hårdmetallelementer er anbragt langs sidene på hulrommet eller kammeret i cellen og kommer inn i cellen gjennom toppen ved den størk-nede skorpe og smeltet elektrolytt og ender med sine nederste ender i en kort avstand over bunnen på cellen og 3) de tungtsmeltelige hårdmetall-strømledende elementer er anbragt verti-kalt og innført i det smeltede metallag gjennom bunnen av elektrolyttcellen.
De ovenfor beskrevne anordninger for tungtsmeltelige strømledende katode-elementer har, selv om de betyr forbedringer like overfor de tidligere kjente karbon-lelektrodeceller, visse ulemper ved celledriften. Brudd i elementene ved behand-ling under raking, ved påkjenninger på grunn av vedhengende skorpe under ano-dereguleringer eller ved deformering av cellestruktur som bærer elementene, ut-gjør et betydelig problem når det anvendes tungtsmeltelige hårdmetallelementer. Ovnskonstruksjonen skal være slik at de tungtsmeltelige hårdmetallelementer underkastes minimal mekanisk påkjenning fra forskyvning i ovnsforingsstrukturen under ovnsdriften. Videre er slike elementer som skal motstå mekanisk håndtering og påkjenning som er av den størrelse som finnes i elektrolyttisk reduksjonscelledrift forholdsvis vanskelig å fabrikere.
Et annet problem med tungtsmeltelige hårdmetallelementer som er anvendt som foreslått ovenfor er behovet for å holde de katodiske elementer og katodemetallaget i direkte kontakt med hverandre. Hvis var-meutvekslingen i en spesiell del av celle-hulrommet reduseres til under det norma-le, kan det vokse opp en rygg av størknet elektrolytt på veggene og bunnen på hulrommet omkring denne del og denne rygg kan omhylle og dekke eventuelle elementer som er nær denne og bryter derved kontakten mellom elementene og metall-laget. For å hindre avbrytelse av kontakten mellom elementene av metall er det nødvendig å hindre slammet eller opp-slammingen (en løs blanding av uoppløst aluminiumoksyd og størknet elektrolytt som synker gjennom katodemetallaget)1 fra å bygge seg opp under katodemetallaget og avbryte katodeoverflaten, slik at det in-terfererer med den nødvendige strømflyt. Denne oppbygning hindres ved periodisk rakning og fornyet dispergering av det således dannede slam eller oppslamming.' Cellekonstruksjoner som omfatter hori-sontale sideinngående elementer som i (1) ovenfor har oppvist vanskeligheter med slam under katodemetallaget og med for stor ryggdannelse av størknet bad som om-hyller katodeelementene. Videre kreves det forholdsvis lange stykker av tungtsmeltelige hårdmetallmaterialer i alle de tre ovennevnte anordninger (horisontal side-inngang, toppinngang og bunninngangs elementer) på grunn av den tykke isolasjon og celleforing på side og bunn som er nødvendig i vanlige reduksjonsovner for å bære det smeltede kryolittbad og aluminium gjennom- hvilke elementene må pas-sere. I celler med toppinnføring og katodeelementer langs sideveggene av cellen (2 ovenfor) kan elementene påvirke normal celledrift, særlig med innbrytning av skorpen på sidene av hulrommet. Videre medfører innføring av stengene gjennom skorpen ekstra risiko for brudd i de tungtsmeltelige katodeelementer av hardmetall, hvilket vil nødvendiggjøre utbytting av katodeelementene. I celler med bunninngå-ende katodiske elementer (3 ovenfor) kan elementene lett ødelegges under rakning. Dertil kommer ulempen med for store lengder som kreves for å trenge gjennom celleisolasjon og foring og det skal også bemerkes at fabrikasjonen av tungtsmeltelig hårdmetallelementer i de lengder som kreves for innføring i toppen eller innfør-ing i siden horisontalt og i bunnen, er forholdsvis vanskelig og meget kostbar.
På grunn av at disse tungtsmeltelige hardmetaller i seg selv er kostbare, er et av hovedproblemene ved konstruksjons-og reduksjonsceller hvor det anvendes tungtsmeltelige strømledende elementer av lettmetall å være i stand til å utnytte en minst mulig mengde tungtsmeltelig hårdmetallmateriale og fremdeles oppnå maksimum av fordeler ved å anvende disse materialer som katodeelementer. Dertil kommer at disse tungtsmeltelige hårdmetallmaterialer er sprø og medfører et problem ved ovnskonstruksjonen. Ovnskonstruksjonen skal være slik at det tungtsmeltelige hårdmetallelement underkastes minimale mekaniske påkjenninger. Det tungtsmeltelige hårdmetalls tendens til isolasjon og korrosjon av elektrolytten medfører videre restriksjoner ved ovnskonstruksjonen for å oppnå en minimal oksydasjon av elementene. Det tungtsmeltelige strømledende element av hårdmetall skal også fjernes fra arbeidsområdet hvorved mekanisk påkjenning er uunn-gåelig. Det er en hensikt med foreliggende oppfinnelse å skaffe en forbedret elektrolyttisk celle for fremstilling av aluminium hvor de ovenfor nevnte ulemper nedsettes.
Ifølge foreliggende oppfinnelse består den elektrolytiske celle for fremstilling av aluminium, av et reduksjonskammer beregnet til å oppta smeltet aluminium og av et katodekammer, hvor katodekammeret er skilt fra reduksjonskammeret ved hjelp av en elektrisk ikke-ledende vegg av tungtsmeltelig materiale og hvor katodekammeret er beregnet til å oppta smeltet metall, hvilke to kammere ikke står i noen fysisk kontakt med hverandre, men i elektrisk kontakt ved hjelp av minst ett tungtsmeltelig, elektrisk ledende legeme, således at smeltet aluminium i reduksjonskammeret kommer i elektrisk kontakt med det smeltede metall i katodekammeret, og hvor det er anordnet katodestrømførende ledninger for elektrisk kontakt med det smeltede metall i katodekammeret.
En celle ifølge foreliggende oppfinnelse gjør det mulig å anvende korte lengder av tungtsmeltelig hårdmetallmateriale for strømledende legemer i den tungtsmeltelige vegg. Dertil kan katodiske tungtsmeltelige hårdmetalledende ledninger strekke seg inn i det smeltede aluminium anbragt i katodekammeret mens de holdes ute av den del av den elektrolyttiske celle hvor de ville bli utsatt for forholdsvis høye tempe-raturer. Egnede forbindelser til elementene med aluminium eller annet metall, forbindelser med kapsler og katodestenger, kan gjøres i de områder som har lavere temperatur hvor betingelsene er mindre voldsomme, slik at det videre nedsetter strukturelle feil og sjanser til driftsbrudd til et minimum. Metallet i katodekammeret holdes ved en betydelig lavere temperatur enn i cellen, det vil si lavere enn ca. 1065° C, fortrinnsvis 660—950° C, hvilket videre tjener til å redusere korrosjon på den tungtsmeltelige hårdmetallstrømled-ning. Imidlertid oppnås det vesentlige fordeler selv om katodekammeret holdes på samme temperatur som reduksjonskammeret, idet de strømførende anordninger ik-ke blir utsatt for korrosjon fra den hele saltelektrolytt. Det tungtsmeltelige hård-metallegeme eller legemer har form som mursten eller halve mursten og er innført i den tungtsméltelige skillevegg, og det er særlig kraftig og mindre utsatt for termiske sjokk og mekaniske påkjenninger på grunn av den mere kompakte form.
Problemet med slam og liknende og brooppbygning elimineres lett i cellekonstruksjonen ifølge foreliggende oppfinnelse på grunn av den lette adkomst til de tungtsmeltelige hårdmetalloverflater for mekanisk verktøy. Slam éller liknende og/ eller bro eller kanter kan fjernes mekanisk med stenger, raker eller spesielle kon-struerte verktøy uten fare for ødeleggelse av de tungtsmeltelige hårdmetallegemer. Videre kan de tungtsmeltelige hårdmetall-legemer innføres i skilleveggen i overens-stemmelse med den beste termiske konstruksjon for å sikre lokalisering av var-megenerering. Det kaldere metall i katodekammeret er fri for elektrolyttbad og skaffer en utmerket kollektor hvorfra strømmen fjernes til katodeskinnen.
Metallet i katodekammeret utgjøres enklest av aluminium, men man kan også bruke aluminiumrike legeringer, f. eks. en kobberlegering inneholdende 30 pst. Al.
I det følgende vil det bli beskrevet no-en utførélseseksempler av oppfinnelsen idet det vises til tegningen hvor
Figur 1 er en del av et lengdesnitt av en elektrolyttisk reduksjonscelle ifølge oppfinnelsen og viser stillingen av den tungtsmeltelige veggkonstruksj on med hensyn til katodekammeret og elektrolyttisk reduksjonskammer. Figur 2 er et frontoppriss av den tungtsmeltelige veggkonstruksj on, som vist på figur 1, og angir stillingen for de tungtsmeltelige hårdmetallegemer inne i veggen. Figur 3 er en del av et grunnriss av cellen ifølge figur 1 og Figur 4 er en del av et grunnriss i lik-het med figur 1 og viser en modifikasjon.
I det eksempel som er vist på figur 1 omfatter en elektrolyttisk reduksjonscelle
som generelt er angitt med 10 et metallisk hylster 11, for eksempel av stål, hvori det er anbragt en isolerende foring 12 som kan være av et hvilket som helst ønsket isola-sjonsmateriale, slik som aluminiumoksyd, bauxitt, leire eller aluminiumsilikat. I iso-lasjonen 12 er anbragt en tungtsmeltelig cellef6ring 13 som kan være av et hvilket som helst ønsket materiale, for eksempel karbon, aluminiumoksyd, smeltet aluminiumoksyd, silisiumkarbid, silisiumnitrid, bundet silisiumkarbid eller annet ønskelig materiale. For det meste er f6ringen laget av et antall karbonblokker eller en stampet karbonblanding eller en kombinasjon av en stampet karbonblanding for bunnen eller gulvet av f6ringen med side- og ende-vegger konstruert av blokker av karbon. Som et alternativ kan side- og endeveg-gene være konstruert av silisiumkarbid-blokker eller annet egnet materiale. F6r-ingen 13 omgir et hulrom eller kammer hvori det er anbragt en dam eller lag av smeltet aluminium 14 som vanligvis kalles en «metallpute». Anbragt i kammeret i kontakt med aluminiumlaget 14 er det og-så anordnet et legeme eller lag 15 av smeltet elektrolytt, for eksempel kryolitt. Den smeltede elektrolytt 15 er dekket av et fast lag 16 som består vensentlig av størknet elektrolytt og ekstra aluminiumoksyd. Et-tersom aluminiumoksyd forbrukes i elektrolytten 15 brekkes den størknede skorpe og mere aluminiumoksyd mates inn i elektrolytten. Anbragt i det minste delvis i kammeret og delvis neddyppet i elektrolytten 15 er ferdigbakte karbonanoder 17. Selv om det er vist bakte karbonanoder kan det anvendes enten ferdigbakte eller selvbakende anoder som er kjent på dette område. Hver ende 17 er forbundet ved hjelp av egnede anordninger (ikke vist) med den positive pol på en kilde av elektro-lysestrøm. En kant eller rygg 20 som er en forlengelse av skorpen 16 består av størk-net elektrolytt og beskytter en tungtsmeltelig veggkonstruksj on 21 som kan bestå av et hvilket som helst egnet tungtsmeltelig materiale som ikke angripes av smeltet aluminium og smeltet elektrolytt. Veggen 21 strekker seg tversover cellen mellom to
motsatte sidevegger og er i avstand fra en videre sidevegg 30 i cellen for å oppdele denne til et katodekammer 24 og et reduksjonskammer 25.
I den tungtsmeltelige skillevegg 21 er det anbragt et begrenset antall tungtsmeltelige hårdmetallegemer som har form av mursten eller halve mursten 22. Smeltet aluminium éller aluminiumrike legeringer fyller i det minste delvis katodekammeret 24, og et antall tungtsmeltelige hårdme-tallstrømledninger 32 er i det minste del-
vis neddyppet. Strømledningene 32 av det tungtsmeltelige hardmetall er forsynt med hette av et egnet metall 33, for eksempel aluminium, som tjener til å forbinde strømledningen av tungtsmeltelig hårdme-
tall med en bøyelig forbindelsesanordning 34 (for eksempel mange a<l>luminiumblader), hvilke danner strømledningsenheter 40 forsynt med hetter som er elektrisk forbundet med en katodeskinne 35. Det sees at anoden 17 er elektrisk forbundet med katodeskinnen 35 ved hjelp av elektrolyt-
ten 15, metallbadet 14, de tungtsmeltelige hårdmetallegemer 22 i skilleveggen 21, katodebadet 31, strømledningene 32 av tungtsmeltelig hårdmetall, hetten 33 og de bøyelige forblndelsesanordninger 34. Me-
tallet i kammeret 24 og det smeltede me-
tallag i reduksjonskammeret 25 er således i elektrisk forbindelse uten at de er i fysisk kontakt. De tungtsmeltelige hårdmetallelementer 22 kan anbringes i et hvilket som helst mønster. Strømtettheten inne i de tungtsmeltelige hårdmetallegemer 22
og antallet av slike legemer kan reguleres for å sikre optimal termisk konstruksjon og for å lokalisere varmegenereringen.
Med den modifikasjon som er vist på
figur 4 er den tungtsmeltelige vegg en skalliknende konstruksjon 45 som har tre sider og danner med en del av sideveggen i cellen 10 katodekammeret 24 som er skilt fra reduksjonskammeret 25.
Det oppnås et antall fordeler ved hjelp
av cellekonstruksjoner som beskrevet oven-
for. Ved å anbringe de tungtsmeltelige hårdmetallegemer i skilleveggen, unngås bruken av elementer som stikker inn i reduksjonskammeret. Problemet med vekst av slam og liknende avsetninger under metallputen eller laget reduseres vesentlig da alle sider i cellen er fri for fremstikken-
de tungtsmeltelige hårdmetallelementer og er derfor åpen for enkel raking.
Med den utførelse som er vist på figur
1 kan aluminiumoksyd mates til cellene på vanlig måte ved å bryte opp skorpen på et hvilket som helst sted i cellen, men uten fare for å bryte av fremstikkende tungtsmeltelige hårdmetallegemer. Anvendelse av et katodestrømkammer atskilt fra ho-vedelektrolyttredusjonscellen med en skillevegg tjener også til å nedsette oksyda-sjonen til et minimum og likeledes ned-
sette korrosjon av tungtsmeltelige hårdmetallelementer på grunn av smeltede sal-
ter. Det kaldere metall i kammeret 24, fritt for elektrolyttbad, skaffer en utmerket le-
der hvorfra strømmen kan fjernes til ka-
;odeskinnen. Når det oppstår feil i en strømledning 32 av tungtsmeltelig hårdmetall kan denne hurtig og lett erstattes aten noe skorpeproblem. Generelt vedlike-
hold kan således utføres ganske lett.
De tungtsmeltelige hårdmetallelemen-
ter som anvendes ifølge foreliggende oppfinnelse er forholdsvis korte legemer sam-menliknet med de elementer som kreves ifølge teknikkens stand, og derved blir det lettere å fremstille disse ved varmpressing eller kaldforming etterfulgt av sintririg.
Hvis det er ønskelig, kan legemene etter
den første fabrikasjon dessuten undergå
en form for varmebehandling for å frigjø-
re spenninger, for eksempel en ettersint-
ring, i den samme sintririgsovn. Det er derfor klart at cellekonstruksjonen ifølge foreliggende oppfinnelse tillater bruk av tungtsmeltelige hårdmetallementer som kan fremstilles ved hjelp av teknikk som byr på betydelige økonomiske fordeler like overfor fremstilling av lengre legemer og resulterer i meget robuste former.
Skjønt utførelsen som er angitt i fi-
gur 1 og diskutert ovenfor omfatter bru-
ken av et strømoppsamlende kammer og en tungtsmeltelig veggkonstruksj on, skal det forstås at elektrolyttiske celler ifølge foreliggende oppfinnelse kan anvende et an-
tall katodekammere og tungtsmeltelige skillevegger avhengig av størrelsen og den påtenkte kapasitet for den elektrolyttiske reduksjonscelle.
Videre kan den tungtsmeltelige veggkonstruksj on være av en hvilken som helst egnet utførelse slik som et rør eller en sy-linder hvorved katodekammeret 24 er iso-
lert fra elektrolyttisk reduksj onskammer 25 og således danner en strømoppsamlen-
de brønn fortrinnsvis inneholdende smel-
tet aluminium som letter den. elektriske forbindelse fra anoden gjennom de strøm-ledende legemer av tungtsmeltelig hårdmetall i den tungtsmeltelige veggkon-struksjon som beskrevet ovenfor.

Claims (5)

1. Elektrolytisk celle for fremstilling
av aluminium, omfattende et reduksj onskammer (25) bestemt til å oppta smeltet aluminium (14) i kammerets nedre del, samt smeltet saltelektrolyt over det flyten-de aluminium og i kontakt med dette, karakterisert ved at elektrolysecellen ved hjelp av en ikke elektrisk ledende vegg (21) av tungtsmeltelig materiale er adskilt i to kammere (24) og (25) hvor katodekammeret (24) er beregnet til å oppta smeltet metall, hvilke to kammere ikke står i noen fysisk kontakt med hverandre, men i elektrisk kontakt ved hjelp av minst ett tungtsmeltelig, elektrisk ledende legeme (22), således at smeltet aluminium i reduksjonskammeret kommer i elektrisk kontakt med det smeltede metall i katodekammeret (24), og ved at det i katodekammeret (24) er anordnet katodestrømføren-de ledninger (32) av tungtsmeltellig materiale for elektrisk kontakt med det smeltede metall.
2. Celle ifølge påstand 1, karakterisert ved at det smeltede metall i katodekammeret (24) holdes ved lavere temperatur enn det smeltede aluminium i reduksj onskammeret (25).
3. Celle ifølge påstandene 1 eller 2, karakterisert ved at det smeltede metall i katodekammeret er aluminium.
4. Celle ifølge påstand 1, k a r a k t e-risertvedatde tungtsmeltelige katode-strømførende ledninger (32) som i og for seg kjent består av titandiborid og/eller titankarbid.
5. Celle ifølge hvilken som helst av de foregående påstander, karakterisert ved at det tungtsmeltelige, elektrisk ledende legeme (22) i veggen (21) består av titandiborid og/eller titankarbid.
NO761990A 1975-06-11 1976-06-10 Anordning til aa fange opp petroleum etter en blow-out paa sjoebunnen. NO145155C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB2507375 1975-06-11
GB5281075 1975-12-24

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO761990L NO761990L (no) 1976-12-14
NO145155B true NO145155B (no) 1981-10-19
NO145155C NO145155C (no) 1982-01-27

Family

ID=26257470

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO761990A NO145155C (no) 1975-06-11 1976-06-10 Anordning til aa fange opp petroleum etter en blow-out paa sjoebunnen.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO145155C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO145155C (no) 1982-01-27
NO761990L (no) 1976-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5254232A (en) Apparatus for the electrolytic production of metals
US3028324A (en) Producing or refining aluminum
NO117661B (no)
US6419813B1 (en) Cathode connector for aluminum low temperature smelting cell
US3215615A (en) Current conducting element for aluminum production cells
NO143498B (no) Fremgangsmaate for alkylering av aromatiske hydrokarboner
US20220112617A1 (en) Apparatuses and systems for vertical electrolysis cells
NO800727L (no) Katodiske stroemledere til bruk ved aluminiumreduksjon
US4224128A (en) Cathode assembly for electrolytic aluminum reduction cell
NO742889L (no)
EP3277864B1 (en) Cathode block for electrolytic cell suitable for the hall-héroult process
NO177108B (no) Aluminiumreduksjonscelle
NO841630L (no) Fremgangsmaate og celle for elektrolyse.
NO332839B1 (no) Fremgangsmate for ombygging av en aluminium-smeltecelle
US4247381A (en) Facility for conducting electrical power to electrodes
US20080067060A1 (en) Cermet inert anode assembly heat radiation shield
JPS60258490A (ja) アルミニウム製造用電解槽に使用するための部分減径部を有する丸棒を備える炭素陽極
US4181584A (en) Method for heating electrolytic cell
NO165034B (no) Aluminiumreduksjonscelle.
NO840881L (no) Celle for raffinering av aluminium
NO764014L (no)
GB1046705A (en) Improvements in or relating to the operation of electrolytic reduction cells for theproduction of aluminium
NO145155B (no) Anordning til aa fange opp petroleum etter en blow-out paa sjoebunnen.
US3161579A (en) Electrolytic cell for the production of aluminum
GB208717A (en) Improvements in or relating to electrolytic refining of aluminium