NO140521B - Holdekrets for telefonapparat. - Google Patents

Holdekrets for telefonapparat. Download PDF

Info

Publication number
NO140521B
NO140521B NO781820A NO781820A NO140521B NO 140521 B NO140521 B NO 140521B NO 781820 A NO781820 A NO 781820A NO 781820 A NO781820 A NO 781820A NO 140521 B NO140521 B NO 140521B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
support body
designed
stated
buoyancy
buoyant
Prior art date
Application number
NO781820A
Other languages
English (en)
Other versions
NO140521C (no
NO781820L (no
Inventor
Nils Jackie Sundvall
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of NO781820L publication Critical patent/NO781820L/no
Publication of NO140521B publication Critical patent/NO140521B/no
Publication of NO140521C publication Critical patent/NO140521C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/60Substation equipment, e.g. for use by subscribers including speech amplifiers
    • H04M1/62Constructional arrangements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)

Description

Anordning ved signalbøyer for tilkjennegivelse av standplasser til sjøs.
Oppfinnelsen angår en anordning ved
signalbøyer for tilkjennegivelse av standplasser til sjøs, særlig i forbindelse med
nødstilfeller, f. eks. for å fastlegge ulyk-kessteder på sjøen eller posisjonen for
skibbrudne.
Det er tidligere foreslått forskjellige
slags signalapparater eller andre midler
for å lette tilkjennegivelsen av personer
eller gjenstander som befinner seg på
vannflaten. Således er f. eks. svømmevester
utstyrt med lysende farve, henhv. med far-veposer som må rives opp og farver vannflaten i en større omkrets. Videre er det
kjent å bruke lysmidler som kan skytes
ut eller lamper som kan bringes til å lyse
i forbindelse med et sjøvannbatteri. Disse
signalapparater eller signalmidler har den
ulempe at de er utbrukt etter en eller flere
gangers bruk, slik at de deretter blir ver-diløse. I mange tilfeller blir signalapparatet
e. 1. tatt i bruk til urett tid, men i den tro
at en mulighet for redning foreligger, mens
den som skal reddes dog har ligget under
for en begrepsforvirring. Ved en mulighet
som faktisk foreligger for redning, kan det
utbrukte signalapparat e. 1. ikke lenger
brukes. Det finnes dessuten signalapparater som består av flate-formede flytedyktige deler, hvor det på overflaten er anordnet selvreflekterende stråleflater. Slike
signalapparater er ganske visst alltid klar
til bruk, de trenger ingen spesiell betjening
og mister ikke sin evne til å tilkjennegi
stedet på sjøen på lang tid. Da imidlertid
disse apparater e. 1. driver flatt på sjøen, er de ofte vanskelige å se, selv fra fly. Dette er særlig tilfelle hvis sjøen er endog bare litt i bevegelse, da skumtoppene på bølgene gjør det vanskelig å skjelne mellom et drivende signalapparat og den bevegede sjø eller bølgene.
Foreliggende oppfinnelse går ut på en anordning ved signalbøyer for tilkjennegivelse av standplasser, hvor den anordning som driver i sjøen vesentlig lettere og varig lar seg oppdage selv ved be-veget eller stormende sjø. Anordningen har et flytedyktig bærelegeme i hvilket det er anordnet en uttrekkbar del og det sær-egne ved oppfinnelsen er at den uttrekkbare del er utformet som oppdriftlegeme og er anordnet slik i forhold til bærelegemet at den uttrekkbare del ved hjelp av sin egen oppdrift beveges til den uttrukne stilling. Hensiktsmessig blir de to deler av sig-nalbøyen i henhold til oppfinnelsen ført teleskopisk i hverandre. Den første del eller bærelegemet kan være i form av et rør. Den annen eller uttrekkbare del av signalbøyen er fortrinnsvis direkte en flot-tør i rør, eller stang-form og er lagret slik i den første del at den kan gli. På denne måten er det oppnådd et signalapparat som ikke kan synke og kantre, men som når det er kastet ut i vannet uten videre av seg selv kommer i en stilling for angivelse av stedet. Når signalapparatet ikke er i bruk er de to deler slått sammen eller skjøvet sammen. Når signalapparatet flyter på vannet vil det slå opp av seg selv, f. eks. til den dobbelte lengde av den opprinnelige størrelse, idet herunder apparatet virker som stake og med den øverste ende rager høyt over vannflaten.
For å bevege de to deler ut av henhv. inn i hverandre, virker vannet selv som skyvekraft, idet den del som er utformet som oppdriftslegeme på grunn av oppdriftskraften i vann skyves ut av den flytedyktige apparatdel. Den øvre ende av den utskjøvne del virker hensiktsmessig som optisk eller elektrisk reflektor. Ved at denne reflektor står høyt over vannet, blir det lettere å skjelne den fra skumtoppene på bøl-ger. Signalbøyen i henhold til oppfinnelsen har herunder den fordel at den hverken under lagring eller bruk trenger noe tilsyn. Den er sammensatt av to enkle deler, nemlig rør eller stenger som i seg selv kan utføres stabile. Når bøyen ikke er i bruk befinner oppdriftslegemet, som er utformet i rør- eller stang-form seg inne i den ytre del og er derved beskyttet mot å skades. En signalbøye i form av en stake tar liten plass, er lett å stable og kan lett anbringes overalt på skibet ferdig til å gripes. Hver bøye-del er i seg selv flytedyktig. Det finnes intet ekstra utstyr av mekaniske eller pneumatisk art e. 1. for å bevege de to flytedyktige apparatdeler ut fra hverandre. Oppdriftskraften fra vannet sørger automatisk for at delene beveges ut fra hveandre. Signalbøyen i henhold til oppfinnelsen er på grunn av sin enkle ut-førelse forholdsvis billig og holder seg alltid effektiv.
Den utstikkende ende av signalbøyen i henhold til oppfinnelsen kan utformes slik at den kan virke optisk, elektrisk eller også akustisk. En optisk virkning kan ek-sempelvis oppnås ved bruk av fluorescerende farver og/eller reflekterende folier. Derved kan staken oppdages om dagen og den er også om natten meget påfallende i lys-kasterlys. Eventuelt kan den del som kan beveges ut også utstyres med pyrotekniske lysanordninger eller apparater. Særlig for-delaktig er det å utforme spissen av denne appararatdel som antenne eller som radar-reflektor. I denne hensikt kan delen være forsynt med et passende metallbelegg som er tilstrekkelig til å frembringe impulser på radarskjermen. Ved at spissen av sig-nalbøye:i i henhold til oppfinnelsen i form av en signalstake står høyt opp over vannflaten, kan det på radarskjermen lett opp-fattes en forskjell mellom vanlig bølge-eller sjøsprøyt og reflektorvirkningen av staken. Høyden over vannflaten sikrer også en tilstrekkelig rekkevidde for oppdagelse ved hjelp av radar. I spesielle tilfeller kan det være bygget sendeapparater inn i bæredelen eller i den øvre del av signalapparatet, hvorunder den del som beveges ut kan være forsynt med en kvast e. 1. utformet antenne.
Delene av signalbøyen i henhold til oppfinnelsen kan være utført på høyst forskjellig måte. Hensiktsmessig blir den del som bærer den del som kan beveges ut gjort flytedyktig ved hjelp av et bøye-legeme som omgir røret. Ved den nedre ende av dette bærerør er det hensiktsmessig anordnet hull eller gjennombrudd i bæredelen, for å bremse på avdriften. Den nedre ende av bæredelen kan være gjort tung ved hjelp av et lodd e. 1. slik at hele apparatet, dvs. staken blir holdt mest mulig loddrett på vannflaten. Det rør- eller stangformede flytelegeme som kan forskyves i bæredelen kan styres ved hjelp av foringer i bæredelen. Forskyvningen blir begrenset ved hjelp av stoppere. Den flyk-tige bæredel har hensiktsmessig ved den øvre ende, som akkurat rager over vannflaten et håndtak, fortrinnsvis i form av en holdering. Flytelegemet som forskyv-bart oppdriftslegeme er fortrinnsvis utformet som en lang stake i form av en stang. Den øvre ende av stakestangen kan være forstørret f. eks. i form av en kule, en sy-linder som er større enn skaftet eller annen ballongform. Kuleformen gjør det mulig å oppnå en tilstrekkelig strålingsflate for optiske og radarformål.
På vedføyde tegning er det vist et ut-førelseseksempel på et apparat i henhold til oppfinnelsen. Fig. 1 og 2 viser skjematisk en signal-bøye i henhold til oppfinnelsen, nemlig fig. 1 i sammenskjøvet tilstand ute av bruk, og fig. 2 i driftsferdig tilstand flytende på vannet. Fig. 3 viser signalbøyen i henhold til oppfinnelsen i større målestokk i en be-stemt utførelsesform, tilsvarende den driftsferdige stilling som er vist i fig. 2.
Den signalbøye 1 som er vist på tegnin-gen er sammensatt av to deler 2 og 3 som kan beveges i forhold til hverandre og som hensiktsmessig kan forskyves teleskopisk inn i hverandre. Delen 2 er bære- og holde-delen for den annen del 3. Således kan delen 2 som underdel være et rør av passende material, f. eks. metall, kunststoff e. 1. Dette rør er ved den øvre ende forsynt med et bøyelegeme 4 som gjør at røret '2 kan flyte. Ved den nedre ende har røret hull 5 hvorigjennom vannet kan strømme. Hullene er hensiktsmessig forskjøvet i forhold til hverandre og virker som en stabili-sator for å dempe dreiemomenter og hem-me avdrift på grunn av vind. Bærerøret 2 er altså i seg selv flytedyktig og selvbæ-rende i vannet. I den nedre del av røret 2 kan det anordnes et lodd 6 for å senke tyngdepunktet, slik at signalbøyen alltid vil holde seg loddrett.
Den annen bevegelige del 3 av signal-bøyen 1 i henhold til oppfinnelsen er hen-hensiktsmessig også i form av et rør eller en stang. Denne del 3 er anordnet slik at den kan forskyves i lengderetningen i bæredelen 2 og gli i denne. For å styre delen 3 er det anordnet foringer 7 og 8 som er festet på delen 3. I bæredelen 2 er det en øvre stopper 9 for foringen 8. Den nedre stopper dannes ved hjelp av den hylse 6 som virker som lodd. Delene 3 er direkte utformet som flytelegeme og kan bestå av hvilket som helst egnet flytedyktig material. Delen 3 kan fremstilles direkte av presset flytedyktig material, f. eks. av kunststoffet «Styropor» eller av presset kork med eller uten en forsterkningskjerne av metall e. 1. Det vesentlige er at delen 3 av flytedyktig material, når bøyen kommer ut i vannet, får en slik oppdrift at delen 3 automatisk forskyver seg inne i bæredelen 2 og på grunn av oppdriftskraften fra vannet alltid holdes i den øvre stilling. Delen 3 kan derfor også utformes som luft-tett lukket rør. Røret kan også bestå av metall eller et lett, mest mulig gjennom-skinnelig kunststoff som ikke brekker. Ved den øvre ende av delen 3 er det en reflek-tordel 10 som reagerer optisk og elektrisk på radar. Den øvre ende av delen 3 kan ha vilkårlig form. Den kan gjøres like tykk som delen 3, men kan også ha et ballong-ener kule-formet hode 11 som helst er hult for at tyngdepunktet for hele apparatet skal ligge så dypt som mulig. Hodeendene 10 og 11 kan være belagt med et reflekterende belegg av metall eller en reflektor-folie. Hodet på delen 3 kan også være utformet slik at den samtidig kan tjene som antenne for et sendeapparat e. 1. som er bygget inn i den nedre ende av delen 3.
Underdelen 2 av signalbøyen blir hensiktsmessig utstyrt med et håndtak 12 som kan være utformet som en holdering rundt stammen. Bøylelegemet 4 kan likeledes være forsynt med holdeløkker e. 1. Videre kan signalbøyen være utført i tre deler, idet den nedre del 2 da omfatter ennå en del som kan forskyves nedover hvorved stabiliteten for hele signalapparatet blir bedre. Den del som kan forskyves nedover og som tjener som senkekjøl kan frigis for nedsenkning ved hjelp av en klinke som påvirkes automatisk når oppdriftslegemet 3 beveger seg oppover.
Signalbøyen i henhold til oppfinnelsen kan benyttes for alle formål som fore-kommer til sjøs. Dens anvendelse er ikke begrenset i ulykkestilfeller, den kan også anvendes som radar-reflektor-stake for kollisjonsbeskyttelse. Signalbøyen kan ek-sempelvis oppstilles på dekk på seilbåter eiler mindre skip under 45 m lengde, for i tåke eller andre egnede forhold å kunne foreta en optisk eller radarmessig steds-bestemmelse. For nødstilfelle til sjøs kan signalbøyen holdes på lager på dekk på passasjerskip eller andre båter. Signal-bøyer i henhold til oppfinnelsen kan også kobles sammen til en bunt for å oppnå en bedre reflektoreffekt. Herunder kan sig-nalstakene i henhold til oppfinnelsen ha en slik bæreevne at personer i vannet kan holde seg fast i det bøyeformede legeme.
Signalbøyen i henhold til oppfinnelsen kan fremstilles i de mest forskjellige stør-relser. Alt etter anvendelsesformålet kan den utragende stake nå opp i ca. 5 meter og mere. Vanligvis burde det være tilstrekkelig for radarkj enning i nødstilfeller til sjøs, om den øvre stakedel rager to til tre meter opp over vannflaten.

Claims (6)

1. Anordning ved signalbøyer for tilkjennegivelse av standplasser til sjøs, særlig i forbindelse med nødstilfeller, med et flytedyktig bærelegeme i hvilket det er anordnet en uttrekkbar del, karakterisert ved at den uttrekkbare del (3) er utformet som oppdriftslegeme og er anordnet slik i forhold til bærelegemet (2) at den uttrekkbare del (3) ved hjelp av sin egen oppdrift beveges til den uttrukne stilling.
2. Anordning som angitt i påstand 1, karakterisert ved at bærelegemet (2) og den uttrekkbare del (3) er ført teleskopisk i hverandre, idet bærelegemet (2) er utformet som et rør og den uttrekkbare del (3) er utformet som et rør- eller stang-formet legeme og er slik lagret i bæredelen (2) at innbyrdes forskyvning til-lates.
3. Anordning som angitt i påstand 1, og 2, karakterisert ved at bærelegemet (2) ved sin øvre ende er forbundet med et bøyeformet oppdriftslegeme (4) og ved sin nedre ende har gjennombrudd, f. eks. hull (5).
4. Anordning som angitt i påstand 1—3, karakterisert ved at den uttrekkbare del (3), som kan forskyves ved hjelp av sin egen oppdriftskraft, er styrt i bærelegemet (2) ved hjelp av foringer (7, 8) og at forskyvningsveien er begrenset ved hjelp av stoppere (6, 9) i øvre og nedre stillinger.
5. Anordning som angitt i påstand 1—4, karakterisert ved at bærelegemet (2) ved sin øvre ende er forsynt med et grep, fortrinnsvis en holdering (12).
6. Anordning som angitt i påstand 1—5, karakterisert ved at bærelegemet (2) ved sin nedre ende er belastet med et lodd, f. eks. i form av en stopperhylse (6) av et material med stor spesifikk vekt.
NO781820A 1977-05-25 1978-05-24 Holdekrets for telefonapparat. NO140521C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7706147A SE405057B (sv) 1977-05-25 1977-05-25 Elektronisk hallkrets for en telefonapparat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO781820L NO781820L (no) 1978-11-28
NO140521B true NO140521B (no) 1979-06-05
NO140521C NO140521C (no) 1979-09-12

Family

ID=20331426

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO781820A NO140521C (no) 1977-05-25 1978-05-24 Holdekrets for telefonapparat.

Country Status (3)

Country Link
DK (1) DK161289C (no)
NO (1) NO140521C (no)
SE (1) SE405057B (no)

Also Published As

Publication number Publication date
SE405057B (sv) 1978-11-13
DK229678A (da) 1978-11-26
NO140521C (no) 1979-09-12
NO781820L (no) 1978-11-28
DK161289C (da) 1991-12-30
DK161289B (da) 1991-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3760441A (en) Position indicating temporary buoy consisting of a telescopic collapsible pole
US3084354A (en) Device for marking locations at sea, particularly emergency marker
US4224707A (en) Floating apparatus for the remote marking of the position of bodies fallen in water
US3674225A (en) Buoy
US20100150655A1 (en) Inflatable boom
NO138650B (no) Fortoeyningsanordning.
US6592416B1 (en) Target for naval gunfire
NO139552B (no) Livredningsapparat.
NO140521B (no) Holdekrets for telefonapparat.
US3680160A (en) Float for seamarks, buoys, pontoons and the like
GB2050955A (en) Buoys
US4106144A (en) Sea rescue chamber and methods of constructing and utilizing same
US3605149A (en) Signal buoy
NO742309L (no)
US9776690B1 (en) Vertical marker buoy
GB1559901A (en) Buoys
US6968802B1 (en) Buoyant retrieval of unmanned seawater vehicles
CN216034936U (zh) 一种防漂浮物缠绕的水滴形浮标
CN210027835U (zh) 一种船舶防翻沉安全装置以及船舶
JPH0336582Y2 (no)
NO763954L (no)
TW311986B (en) The global positioning system surface current drifter
CN110466695B (zh) 一种落水集装箱定位及上浮装置
US20130330988A1 (en) ODDO-P.O.D. (personal overboard device)
US3548429A (en) Righting system for vehicle